Tekniska nämnden Bokslut 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tekniska nämnden Bokslut 2011"

Transkript

1 Tekniska kontoret Verksamhetsberättelse (19) Tekniska nämnden Bokslut 2011 Nora Strand översvämningsskydd, Foto Maria Djurskog Innehållsförteckning Nämnd och stab... 2 Gata och trafik... 4 Park och natur... 8 Hamnar Vatten och Avlopp Avfall... 17

2 Tekniska kontoret Verksamhetsberättelse (19) Nämnd och stab (belopp i mkr) Budget Bokslut Avvikelse Verksamhetens intäkter 12,6 11,7-0,9 Verksamhetens kostnader -13,2-12,2 1,0 Nettokostnader -0,6-0,5 0,1. Viktiga händelser i verksamheten En ny Teknisk direktör tillsätts i början på Den gemensamma kundtjänsten för tekniska kontorets verksamheter har även bemannat en disk i Information Danderyd vid bestämda tider i veckan. Kundtjänsten syftar till att ge bättre service till medborgarna genom att minska svarstider och öka svarsfrekvensen. Kontroll av fakturor Stickprovskontroll har genomförts, utan anmärkning. Måluppfyllelse Verksamhet Mål Uppnått resultat Kommentar I Danderyd bedriver alla nämnder kostnadseffektiv verksamhet inom sina programområden. Varje nämnd kan redovisa sambandet mellan mål, uppnådda resultat, prestationer och resurser Gul Kundtjänst har etablerats inom ramen för befintlig budget. Staben utgör i huvudsak en stöd- och servicefunktion till övriga avdelningar inom tekniska kontoret. I och med inrättandet av en gemensam kundtjänst har stabens service utökats till att numera i högre grad även omfatta danderydsborna. Arbetet med att effektivisera tekniska kontorets administrativa rutiner har fortgått. Inom det ekonomiadministrativa området har rutinbeskrivningar tagits fram och gjorts tillgängliga på tekniska kontorets sidor på intranätet. Kontoret har även deltagit i det kommunövergripande projektet för införande av ett nytt ärendehanteringssystem. Ekonomi Verksamhet/ Uppnått resultat Budget- Kommentar programområde avvikelse, % Nämnd och stab Gul + 5,5 % Avser stabens kostnader.

3 Tekniska kontoret Verksamhetsberättelse (19) Det är framför allt lägre personalkostnader för bl.a. personalrekrytering och tillfälligt inhyrd personal som bidrar till att de administrativa kostnaderna är lägre än budgeterat. De administrativa kostnaderna fördelas ut på övriga verksamheter, vilket förklarar att även intäkterna är lägre än budgeterat. Avvikelsen förklaras av att vidarefördelningen av stabens kostnad sker till preliminära bokslutsvärden. Den tekniska direktören lämnade sin tjänst den 31 augusti Tekniska nämndens (och fastighetsnämndens) ekonomiska utfall har belastats med avtalat avgångsvederlag. I och med att förvaltningen sedan en tid har ett antal vakanta tjänster ligger lönekostnaderna på budgeterad nivå. Uppdrag lämnade av fullmäktige eller kommunstyrelsen Inga uppdrag har lämnats till programområdet. Utmaningar för framtiden Under 2012 kommer arbetet med att skapa styrdokument och gemensamma rutiner för ärendehantering att pågå i kommunen. Nämndprocessen ska effektiviseras, bl.a. genom att handläggare successivt introduceras i att arbeta direkt i det nya ärendehanteringssystemet. Utmaningen för staben inom tekniska kontoret ligger framför allt i att hantera parallella, och inte alltid koordinerade, nämndprocesser för tekniska nämnden och den nyinrättade fastighetsnämnden. Det finns en risk för att takten i övrigt administrativa utvecklingsarbete avtar, när mer tid får allokeras till nämndprocessen.

4 Tekniska kontoret Verksamhetsberättelse (19) Gata och trafik (belopp i Mkr) Budget Bokslut Avvikelse Verksamhetens intäkter 4,4 4,9 0,5 Verksamhetens kostnader -56,0-55,3 0,7 Vinterväghållning -7,3-16,6-9,3 Nettokostnader -58,9-67,0-8,1 Viktiga händelser i verksamheten 2011 Årets svåra vinterförhållanden har inneburit väsentligt högre kostnader för vinterväghållningen än budgeterat. Den stränga vintern har också inneburit att kostnaderna för vinterskadorna på vägbeläggningarna är mycket omfattande jämfört med ett normalår. Skadorna omfattar i huvudsak potthål och längsgående sprickor i beläggningen. Den gångna vintern har även tagit hårt på pontoner, mellanbryggor samt diverse förtöjningar inom hamnverksamheten. Detta har inneburit högre kostnader för akuta reparationer än föregående år. Kommunen har tillsammans med SL och Locum rustat upp bussterminalen vid Danderyds sjukhus. Cirka 300 meter gång- och cykelväg, cirka 50 cykelparkeringar, en cykelpump samt nya belysningsstolpar har anlagts. Utredning över säkra skolvägar är framtagen och arbetet med både fysiska åtgärder och attityd- och beteendepåverkan ska planeras in Måluppfyllelse Verksamhet Mål Uppnått resultat Kommentar Danderyds kommun har väl framkomliga och trafiksäkra gång- och cykelvägar, gator och vägar Danderyds kommun har långsiktig planering av underhållet och bibehåller på så sätt värdet på kommunens realkapital. I Danderyds kommun bedriver alla nämnder kostnadseffektiv verksamhet inom sina programområden. Varje nämnd kan redovisa sambandet mellan mål, uppnådda resultat, prestationer och resurser. Gul Flertalet resultatmål har uppfyllts, dock inträffade tre olyckor med svårt skadade. Röd Långsiktig planering finns för väg- och brounderhåll. Fördjupad kajutredning behöver göras. Gul Uppföljningen av drift- och underhållsentreprenaden har utvecklats.

5 Tekniska kontoret Verksamhetsberättelse (19) Danderyd har en god utomhusmiljö Danderyd har en god inomhusmiljö Danderyd främjar en hållbar resursanvändning Danderyd väljer miljömässigt goda varor och tjänster Gul Detaljerade resultatmål för inriktningsmålen sattes upp inför budget Tekniska kontoret arbetar i allt högre grad med miljömedvetna entreprenörer. Tekniska kontoret har en långsiktig planering för underhållet av broar, kajer och beläggning då underhållsplaner för dessa verksamheter är framtagna. Inga åtgärder enligt underhållsplanen har genomförts avseende kajer, vilket innebär att värdet av realkapitalet inte kunnat bibehållas. En fördjupad kajstudie behöver göras. Ekonomi Budgetavvikelse Verksamhet/programområde Uppnått resultat Budgetavvikelse, % Gata och trafik Gul + 2,3 % Röd - 13,7 % Kommentar Exkl. vinterkostnader Inkl. vinterkostnader Årets svåra vinterförhållanden har inneburit ökade skador på vägnätet. Kostnaderna för vinterväghållning uppgår till 16,6 mkr jämfört med en årsbudget på 7,3 mkr, vilket innebär ett budgetöverskridande på 9,3 mkr för vinterväghållningen. Kommunfullmäktige avslog tekniska nämndens begäran om ett tilläggsanslag på 2,7 mkr för täckande av årets merkostnader för vinterskador på det kommunala vägnätet. Tekniska kontoret reducerade årets plan för övrigt underhåll med arbeten motsvarande 2,7 mkr. Övrig verksamhet visar en positiv budgetavvikelse på ca 1,2 mkr. Intäkterna är 0,5 mkr högre än budgeterat. Budgetavvikelse investeringar Investering Uppnått resultat Budgetavvikelse, Kommentar % Gata och trafik Gul 40,5 % Den tämligen stora avvikelsen bedöms som gul eftersom det stora projektet kaj Samsöviken sköts fram.

6 Tekniska kontoret Verksamhetsberättelse (19) Kommentarer till investeringsredovisningen Under det första halvåret byttes ca 500 kvicksilverarmaturer ut längs vägnätet. Utbytestakten var högre än beräknat och projektet tog 500 tkr mer än budgeterat anspråk Den långsiktiga målsättningen är att samtliga kvicksilverarmaturer ska bytas ut till Översvämningsskyddet i Nora Strand har färdigställts. Projektet har haft stora, ej budgeterade, kostnader för sanering av förorenade massor och kommer att överskrida budget trots att kommunen erhållit ett statsbidrag på 4,5 mkr från Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap för genomförande av projektet. Planen för trafiksäkerhetsåtgärder godkändes av tekniska nämnden. Åtgärderna genomfördes successivt under året. På grund av personalvakanser är ett antal objekt inte helt färdigställda utan beräknas bli klara i början av För Kyrkskolan beslöt nämnden att invänta utredningen om Säkra skolvägar. Underhållsinsatser på kommunens broar behövdes inte genomföras i den utsträckning som budgeterats. Investeringsprojekten avseende kajrenoveringar påbörjades. Under 2011 har en geoteknisk undersökning utförts vid kaj Samsöviken. Den påvisar att kajkonstruktionen är i sämre skick än vad som antagits i underhållsplanen. Vidare utredning ska visa vilken effekt det får på framtagen kalkyl enligt underhållsplanen. Tekniska kontoret har för avsikt att begära ombudgetering av 2 av de 12 mkr på 2011års investeringsmedel till 2012, för att genomföra en förstudie för kajerna. För investeringsprojekt Upprustning E18 pågår dialog med Trafikverket. Tekniska kontoret har för avsikt att begära ombudgetering av investeringsmedlen till Cirkulationsplats Enebybergsvägen/Arholmavägen kommer att färdigställas under 2012 och har en prognostiserad slutkostnad av 3,5 mkr. Exploateringsprojekten Enmans väg och Bullerskärm E18 är färdigställda och tekniska kontoret har överlämnat slutredovisning till tekniska nämnden. Exploateringprojektet Eneby Torg, etapp 1, är färdigställd och etapp 2 (Alvägen) kommer att utföras under Projektet kommer inte att hålla tilldelad budget. Budgetöverskridandet beror på att tillfälliga trafik- och parkeringsåtgärder varit nödvändiga under byggtiden samt att ombyggnationen av befintlig trafiksignalanläggning blivit dyrare än beräknat. Tekniska kontoret har inom exploateringsprojektet OKQ8 i uppdrag att anlägga en infart till den nya bensinstationen. Tekniska nämnden beslutade att avbryta pågående upphandling, då inkommet anbud överskred anslagen budget på 1,3 mkr. Kommunfullmäktige beviljade ett tilläggsanslag på 2,2 mkr för projektets genomförande. Exploateringsprojekt Kullen, OKQ8 kommer att genomföras under våren Uppdrag lämnade av fullmäktige eller kommunstyrelsen Trafikstrategin för Danderyd fastställdes av kommunfullmäktige under 2010 och ska enligt uppdrag ses över 2012.

7 Tekniska kontoret Verksamhetsberättelse (19) Utmaningar för framtiden Om målen för verksamheten långsiktigt ska kunna uppnås är det av vikt att underhållsnivån motsvarar behov enligt underhållsplaner för att bibehålla låga driftkostnader och säkra nedlagt kapital på vägar, broar och kajer. En fortsatt satsning på trafiksäkerhetsåtgärder krävs för att målet om trafiksäkerhet ska uppnås. Nyckeltal till stöd för samlad analys 2011 Tabell: Verksamhetens omfattning Prioriterade vägnätet m² Lokala vägnätet m² Gång- & cykelvägar m² Summa m² Belysningsstolpar stycken Traditionella beläggningar inkl gång- och cykelvägar Yta (m2) Kostnad (tkr) Kostnad (kr/m2) Kostnadsökningen jämfört med tidigare år beror på att andelen frästa ytor ökat. Tabell: Femårsöversikt Driftkostnader (kr/m2)* 22,76 20,69 19,13 220,5 24,8 Vinterväghållningskostnader (tkr) *I driftkostnaden ingår kostnader för gator och vägar inklusive kapitalkostnad (ej kostnader för administration, trafiksignaler, beskärning av träd och buskar, klottersanering, parkeringsövervakning och vägbelysning). Tabell: Parkering Antal p-automater (stycken) Avgiftsbelagda p-platser (stycken) Parkeringsanmärkningar (gatumark) Kontrollavgifter (fastighetsmark) * * Endast statistik för perioden 1/ /12-09 Tabell: Klottersanering Sanerad yta (kvm) Inkomna klagomål (antal)

8 Tekniska kontoret Verksamhetsberättelse (19) Park och natur (belopp i Mkr) Budget Bokslut Avvikelse Verksamhetens intäkter 0,1 0,0 0,0 Verksamhetens kostnader -13,8-13,4 0,4 Nettokostnader -13,7-13,4 0,4 Viktiga händelser i verksamheten Arbetet med Grönplan har intensifierats och den är beslutad att gå ut på remiss i början av Ett lekplatsprogram för en långsiktig strategi är framtagen och är på remiss. Kummingränds lekplats i Enebyberg genomgick en upprustning. Vassröjning utmed flertal sträckor utmed strandlinjen genomfördes. Nytt skyltprogram har uppförts i Cedergrenska parken. Måluppfyllelse Verksamhet Mål Uppnått resultat Kommentar I Danderyds kommun bedriver alla nämnder kostnadseffektiv verksamhet inom sina programområden. Varje nämnd kan redovisa sambandet mellan mål, uppnådda resultat, prestationer och resurser Danderyds kommun har allmänna platser och kommunal mark som är trygga, välstädade och vårdade. Danderyds yttre miljö svarar mot högt ställda krav vad gäller naturvärden, estetiska och kulturhistoriska värden. Gul Uppföljningen av drift- och underhållsentreprenaden har utvecklats. Gul Upprustning har genomförts enligt plan. Gul Framtagande av strategiska planer (grönplanskötselplan) Danderyd präglas av god arkitektur och en säker miljö. Gul Långsiktig styrning av underhållsinsatser som präglas av god arkitektur och säker miljö. (Nora strand)

9 Tekniska kontoret Verksamhetsberättelse (19) Danderyd har en god utomhusmiljö Danderyd har en god inomhusmiljö Danderyd främjar en hållbar resursanvändning Danderyd väljer miljömässigt goda varor och tjänster Gul Detaljerade resultatmål för inriktningsmålen sattes upp inför budget Tekniska kontoret arbetar i allt högre grad med miljömedvetna entreprenörer. Tekniska kontoret lägger stort fokus på trygga, välstädade och välvårdade allmänna platser. Upprustning har genomförts enlig plan. I samtliga investeringsprojekt ställs krav på att uppnå trygghet. Kontoret arbetar med att förbättra belysning på mörka platser samt deltar aktivt i Trygg i Danderyd. En utvecklad uppföljning av driftentreprenaden har lett till en effektivare styrning av insatserna och förbättrad skötselstandard. Entreprenörens arbete och kostnader följs noggrant och kostnadseffektiviteten inom programområdet får bedömas vara relativt hög. Ekonomi Verksamhet/programområde Uppnått resultat Budget- Kommentar Avvikelse, % Park och natur Gul + 3,5 % Avser nettokostnader Verksamheten har genomförts enligt plan inom budgetramen. Investeringar Investering Uppnått resultat Budgetavvikelse, Kommentar % Park och natur Gul 30,4 % Projektet slutförs 2012 med avsett resultat En spång utmed del av strandpromenadstråket i Svalnäs har ökat tillgängligheten att via stranden promenera vidare norrut mot Täby. Stockbyparken har genomgått en upprustning, och arbetet fortsätter Klingsta badspång har rustats bitvis med nytt trä och helt nya bänkar. Uppdrag lämnade av fullmäktige eller kommunstyrelsen Tekniska kontoret arbetar med att ta fram beslutsunderlag för inrättande av Naturreservat Rinkebyskogen som kommunfullmäktige ska besluta om Utmaningar för framtiden En kontinuerlig utveckling av drift- och underhållsarbetet för att höja kvaliteten i verksamheten är viktig. Arbetet med att ta fram en underhållsplan för samtliga parkanläggningar och naturområden fortsätter. Målsättningen är att Grönplan antas under 2012, som kommer att bana väg för att utveckla underhållsplaner för enskilda naturområden.

10 Tekniska kontoret Verksamhetsberättelse (19) Införlivandet av Rinkebyskogen som naturreservat påbörjades under 2011 och blir färdigt under Produktionen av reservatsföreskrifter samt skötselplan kommer att prioriteras och kräver stora resurser. Kommunens alléer och stadsträd är i stort behov av underhåll och förnyelse som kommer att pågå i flera år. Beskärning av träd, vars grenar hänger över Roslagsbanans elledningar ska inventeras och tas bort. Kommunen fortsätter att vårda de ålderstigna ekarna vid Svalnäs och Sätra ängar. Parkerna måste skötas och i viss mån förnyas för att vara attraktiva mötesplatser. Om trädgårdsstaden ska bevaras krävs en ökad prioritering på skötsel och utveckling av närmiljön. Under 2012 kommer upprustning av lekplatsen i Ösbyparken ske med målet att vara en mötesplats för alla. Under de senaste åren har myndighetskraven på kommunen ökat vad gäller natur- och miljöfrågor. Kommuninvånarnas krav och förväntningar på de offentliga rummen och naturområdena upplevs också ha ökat. För att klara av att möta dessa krav samt det ökade skötselbehovet behöver kompetensen och personalresurserna förstärkas under kommande år. Det utökade uppdraget med nya naturreservat och upprustade offentliga platser innebär också att kostnaderna för driftentreprenaden kommer att öka. Nyckeltal till stöd för samlad analys Omfattning (m2) Parkmark Naturmark Driftkostnader, femårsöversikt (kr/m 2 ) Park & natur 0,94 1,29 1,25 1,26 0,98

11 Tekniska kontoret Verksamhetsberättelse (19) Hamnar (belopp i Mkr) Budget Bokslut Avvikelse Verksamhetens intäkter 2,2 2,1-0,1 Verksamhetens kostnader -1,9-1,6 0,3 Nettokostnader 0,3 0,5 0,2. Viktiga händelser i verksamheten Inom hamnverksamheten har vintern 2010/11 års svåra isförhållanden lett till många skador på brygganläggningarna. Måluppfyllelse Verksamhet Mål Uppnått resultat Kommentar Danderyds kommun har en hamnverksamhet som efter behov upplåter plats för Danderydsbornas fritidsbåtar. I Danderyd bedriver alla nämnder kostnadseffektiv verksamhet inom sina programområden. Danderyd har en god utomhusmiljö Danderyd har en god inomhusmiljö Danderyd främjar en hållbar resursanvändning Danderyd väljer miljömässigt goda varor och tjänster Röd Ett förslag till utbyggnadsplan påbörjades under Gul Framtagna underhållsplan följs. Gul Detaljerade resultatmål för inriktningsmålen sattes upp inför budget Tekniska kontoret arbetar i allt högre grad med miljömedvetna entreprenörer. Med hänsyn till att båtklubbarna i Danderyd idag har en kö med ca 465 båtägare som önskar båtplats är målet inte nått. För att kunna nå en ökad måluppfyllelse krävs nybyggnad alternativt en utbyggnad av befintliga hamnar. Ekonomi Verksamhet/programområde Uppnått resultat Budgetavvikelse, % Hamnar grön - 7,1 % + 14,6 % Kommentar Intäkter Kostnader

12 Tekniska kontoret Verksamhetsberättelse (19) Kostnaderna är 0,3 mkr lägre än budgeterat. Planerade åtgärder har kunnat genomföras till lägre kostnad än budgeterat. Investeringar Investering Uppnått resultat Budgetavvikelse, % Kommentar Hamnar grön 46,5 % Avser begärd ombudgetering Tekniska kontoret kommer att begära ombudgetering av investeringsmedlen till Uppdrag lämnade av fullmäktige eller kommunstyrelsen Tekniska kontoret har fått i uppdrag att ta fram en båtplatsutredning som ska redovisas under första kvartalet 2012 för tekniska nämnden. Utmaningar för framtiden Långsiktigt är det viktigt att medel finns för reinvesteringar enligt underhållsplanen. Eventuella beslut om ytterligare utbyggnad av båtplatser medför behov av ökade investeringsmedel. Skärpta miljökrav för båtlivet kan också initiera behov av investeringar för båtbottentvättar och latrintömningsstationer. Nyckeltal till stöd för samlad analys Antal båtklubbar 11 Pontonbryggor (m) Areal inom båthamnarna (m 2 ) Antal fyrar 4

13 Tekniska kontoret Verksamhetsberättelse (19) Vatten och Avlopp (belopp i Mkr) Budget Bokslut Avvikelse Verksamhetens intäkter 55,1 55,1 0,0 Verksamhetens kostnader -60,1-58,8 1,3 Nettokostnader -5,0-3,7 1,3. Viktiga händelser i verksamheten Ett förslag till styrdokument för dagvatten har utarbetats i samråd med andra förvaltningar. Förslaget har skickats ut på remiss av tekniska nämnden. Under året har arbetet fortsatt med att ta fram en ny VA-taxa anpassad till nuvarande VAlagstiftning. Denna taxa är nu beslutad att börja gälla från och med Måluppfyllelse -verksamhet Mål Danderyds VA-verksamhet tillhandahåller rent vatten utan avbrott, samt omhändertar avloppsvatten på ett miljömässigt hållbart sätt. I Danderyd bedriver alla nämnder kostnadseffektiv verksamhet inom sina programområden. Varje nämnd kan redovisa sambandet mellan mål, uppnådda resultat, prestationer och resurser. Danderyds kommun har långsiktig planering av underhållet och bibehåller på så sätt värdet på kommunens realkapital. (VA) Uppnått Kommentar resultat Gul Antalet driftstörningar fortsätter att ligga på en låg nivå. Nästan alla bebyggda fastigheter är anslutna till kommunala ledningsnätet och avloppet går till Käppalaverket, vilket har mycket hög reningsgrad. Miljöbelastningen från dagvatten är fortfarande för hög. Gul VA-verksamheten utför enbart åtgärder som ger en lägre framtida driftkostnad i förhållande till investeringens kapitalkostnad eller för att klara kravet på leveranssäkerhet. Gul Danderyds kommun har en av tekniska nämnden antagen reinvesteringsplan för VAnätet. Den innebär att förnyelse sker om det behövs för att säkerställa driftsäkerheten eller om nödvändiga underhålls och reparationskostnader överstiger kapitaltjänstkostnaden för förnyelse

14 Tekniska kontoret Verksamhetsberättelse (19) Danderyd har en god utomhusmiljö Danderyd har en god inomhusmiljö Danderyd främjar en hållbar resursanvändning Danderyd väljer miljömässigt goda varor och tjänster Gul Detaljerade resultatmål för inriktningsmålen sattes upp inför budget Tekniska kontoret arbetar i allt högre grad med miljömedvetna entreprenörer. Resultatmål Arbete återstår med att införa långsiktigt hållbar dagvattenhantering i tekniska kontorets ombyggnads- och förnyelseprojekt. Längden ombyggnad av kombinerade VA-ledningar ligger strax under målnivå för 2011 och den långsiktiga målsättningen kvarstår. Ekonomi Verksamhet/ Uppnått resultat Budget- Kommentar programområde avvikelse, % Vatten och avlopp grön - 2,1 % kostnader VA-verksamheten visar ett underskott på 3,7 mkr, 1,2 mkr bättre än budgeterat Enligt rättspraxis ska det överuttag som VA-fonden representerar återföras till VA-kollektivet inom fem år. VA-verksamheten avser därför behålla VA-taxan på oförändrad nivå, och därmed genera ett underskott Verksamhetens resultat 2011 får till följd att det ackumulerade överskottet, VA-fonden, minskar till 2,8 mkr, vilket framgår av balansräkningen nedan. Anläggningstillgångarna i balansräkningen är justerade med pågående arbeten, även retroaktivt för Kostnaderna för Käppala ligger 2,9 mkr under budget vilket delvis beror på för högt debiterat uttag under år 2010 vilket återbetalats under år VA-verksamhetens andel av Käppalas kostnader har även minskat genom lägre befolkningstillväxt jämfört med andra medlemskommuner. Mängden ovidkommande vatten har också minskat jämfört med tidigare år. Reparationskostnaderna hamnar 3 miljoner över budgeterad nivå. De främsta orsakerna är Reparation av icke fungerande servisventiler funna vid införd systematisk rondering Ökade kostnader för dubbel asfaltåterställning efter krav från anläggningsavdelningen Ett antal reparationer har under året blivit extra kostsamma på grund av mindre god stadsplanering. Komplettering av exploateringsprojekt för att dessa ska uppnå avsedd funktion. Kapitaltjänstkostnaden har blivit 1,4 miljoner lägre än budget då kommunens genomsnittliga upplåningsränta underskridit prognostiserad räntenivå.

15 Tekniska kontoret Verksamhetsberättelse (19) Balansräkning (tkr) Tillgångar Anläggningstillgångar Omsättningstillgångar Skulder Skuld till VA kollektivet VA kommunlån Kortfristiga skulder VA fond, ack resultat Budgetavvikelse investeringar Investering Uppnått resultat Budgetavvikelse, % Kommentar Vatten och avlopp gul 0,5 % Reinvesteringar genomförs enligt reinvesteringsplan Kommentarer till investeringsredovisningen Förnyad ledningssträcka där det saknas dagvattenledning uppgår till 876 meter. Förnyad ledningssträcka som genomförts på grund av andra tekniska brister är 126 meter. Därutöver har nya förbindelsepunkter upprättats till en kostnad av 753 tkr under året. Uppdrag lämnade av fullmäktige eller kommunstyrelsen Ett styrdokument har tagits fram och omarbetats efter remissrunda till övriga nämnder. Ärendet kommer troligen att behandlas under första sammanträdet i tekniska nämnden under år Utmaningar för framtiden En utmaning för tekniska kontoret är hur samordning av gatu - och VA-förnyelsen skall kunna samordnas på ett kostnadseffektivt sätt. Gatuverksamheten kan se sina vägars kvalitet och har därför långsiktiga, politiskt förankrade, förnyelseplaner. VA-verksamheten har sina ledningar under mark och upptäcker därför brister först då de schaktas fram. VAverksamheten har därför en investeringsram för att kunna förnya dessa sträckor när bristerna upptäcks. Dessa två tillvägagångssätt vid förnyelse är inte förenliga om samordningsvinster ska kunna uppnås mellan väg- och VA-ombyggnad. Många lågt liggande ledningssträckor i kustnära områden såsom parkområdet vid Framnäs har stora dagvattenkulvertar med öppna skarvar, belägna under havsvattennivå och med kontakt med havet. Ledningarna är därför alltid vattenfyllda. Vid reparation av bredvidliggande renoch spillvattenledningar forsar havet in i schakten och omöjliggör reparation utan kostsamma och tidsödande proppningsarbeten. Någon rening av dagvattnet i dessa kulvertar sker heller

16 Tekniska kontoret Verksamhetsberättelse (19) inte. Förnyelse av dessa sträckor, där dagvattnet istället får en öppen lösning, bör planeras, tillsammans med principlösningar för backventiler och pumpanläggningar som skydd mot havsvattenhöjning. Detta för att förnyelse skall kunna ske snabbt då behov uppstår. Nyckeltal till stöd för samlad analys Specifikation Antal avloppstopp Antal vattenläckor Odebiterat vatten 46%* 35%* 45%* 26%** Såld vattenmängd (1000 m3) Avloppsmängd *** (1000 m3) Grundavgift (kr/år inkl moms) Lägenhetsavgift (kr/år inkl moms) Rörlig avgift (kr/m3 inkl moms) 13,00 13,00 15,00 15,00 15,00 * % av leverans till kommungräns jan - nov **% av leverans till kommungräns jan - sep *** Käppalaförbundet har inte presenterat 2011 års siffror

17 Tekniska kontoret Verksamhetsberättelse (19) Avfall (belopp i Mkr) Budget Bokslut Avvikelse Verksamhetens intäkter 22,4 24,3 1,9 Verksamhetens kostnader -22,3-20,1 2,2 Nettokostnader 0,1 4,2 4,1 Viktiga händelser i verksamheten Tekniska kontoret har förstärkt ambitionen att utveckla insamlingssystemet för farligt avfall. Genom att teckna avtal med tre butiksägare om utplacering av ett miljöskåp i butiker blir det lättare för hushållen att lämna mindre el-avfall. Förvaltningen har tecknat ett markupplåtelseavtal med en biståndsorganisationen för etablering av klädbehållare intill återvinningsstationer i kommunen. Syftet är att göra det enklare för kommuninnevånare att lämna kläder, skor och leksaker till återanvändning. För att hantera det ackumulerade överskottet i ekonomin har tekniska kontoret under hösten tagit fram ett förslag på ny avfallstaxa. Den föreslagna taxan föreslås börja gälla f. rom. 1 april Kommunens entreprenör har under 2011 arbetat aktivt för att ändra sophanteringen för de fastighetsägare i kommunen som använder komprimerade säckar. Komprimerade säckar betraktas som ett prioriterat arbetsmiljöproblem och har nu fasats ut och ersatts med andra behållarlösningar. Det bygglov som byggnadsnämnden beviljade för etablering av en återvinningsstation vid Altorpsparkeringen har överklagats. Det är högst angeläget att fler stationer etableras i kommunen, inte minst då tre återvinningsstationer inkl. den största vid Noragårdsvägen har ett tillfälligt bygglov som går ut den sista december Måluppfyllelse -verksamhet Mål Uppnått resultat Kommentar Danderyds kommun transporterar och slutligen omhändertar avfall på ett miljömässigt och för samhället effektivt sätt. I Danderyd bedriver alla nämnder kostnadseffektiv verksamhet inom sina programområden. Varje nämnd kan redovisa gul Kommunen transporterar och omhändertar hushållsavfall minst en gång per vecka från samtliga fastighetsägare som inte komposterar matavfall. gul Framtagande av taxor är ett resurskrävande arbete där det ofta behövs utomstående hjälp. Under 2011 har tekniska kontoret valt att revidera

18 Tekniska kontoret Verksamhetsberättelse (19) sambandet mellan mål, uppnådda resultat, prestationer och resurser. Danderyd har en god utomhusmiljö Danderyd har en god inomhusmiljö Danderyd främjar en hållbar resursanvändning Danderyd väljer miljömässigt goda varor och tjänster avfallstaxan utan större hjälp från externa konsulter. I andra situationer kan det vara mer kostnadseffektivt att anlita utomstående hjälp men i detta läge ville tekniska kontoret stärka avdelningens kompetens inom taxeframtagning vilket på sikt är kostnadseffektivt. gul Detaljerade resultatmål för inriktningsmålen sattes upp inför budget Tekniska kontoret arbetar i allt högre grad med miljömedvetna entreprenörer. Ekonomi Verksamhet/programområde Uppnått resultat Budgetavvikelse, % Avfall + 8,5 % intäkter - 9,5 % kostnader Kommentar Överskottet på 4,1 mkr visar behovet på en justering av avfallstaxan. Avfallsverksamheten visar ett överskott jämfört med budget på 4,1 mkr, vilket avspeglar behoven av en taxejustering. Intäkterna är ca 1,9 mkr högre än budgeterat och kostnaderna ca 2,2 mkr lägre. Ett förslag till omarbetning och justering av avfallstaxan har antagits av tekniska nämnden under 2011 och ligger nu hos kommunfullmäktige för fastställande. Det ackumulerade överskottet i avfallsverksamheten uppgår per till ca 9,9 mkr. Under 2011 har andelen avfall som är föremål för viktdebitering ökat med ca 3,5 % vilket också är en bidragande faktor till avfallskollektivets ökade överskott. Ändrad sophantering från säckhantering till kärlhantering ger ökad andel viktbaserade intäkter. Även intäkter från tilläggstjänster har ökat sedan föregående år. Uppdrag lämnade av fullmäktige eller kommunstyrelsen Kommunfullmäktige har gett alla nämnder i uppdrag att göra en översyn av sina dokument och ändra de som hänvisar till Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd till Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Danderyds kommun. Tekniska nämnden har vid sammanträdet den 23 november beslutat att överlämna en revidering av avfallsföreskrifterna till kommunfullmäktige för fastställande. Utmaningar för framtiden Traditionella synen på avfallshantering har förändrats. Idag betraktas inte avfall enbart som ett sanitärt problem utan ses som en resurs för hela samhället. Källsorterat avfall används som råvara till nya produkter, fjärrvärme och förnyelsebart bränsle. Ett problem i Danderyds

19 Tekniska kontoret Verksamhetsberättelse (19) kommun är bristen på mark till avfallshantering. En ständig utmaning är att hitta platser för att bl.a. etablera återvinningsstationer. Nyckeltal till stöd för samlad analys Specifikation Hushållsavfall (kg/inv.) Grovsopor (kg/inv.) Farligt avfall (kg/inv.) 6,0 7,1 5,8 5,10 Glasförpackningar (kg/inv.) 18,3 16,8 19,9 21,4 Pappersförpackningar 9, ,9 8,1 (kg/inv) Metallförpackningar 0,77 0,6 0,8 0,5 (kg/inv.) Plastförpackningar 2,96 1,1 1,7 1,8 (kg/inv.) Tidningar (kg/inv.)* 43,7 74,7 58,2 52,4 Totalt kg/inv. 516,1 549,0 432,3 428,0 * inklusive insamlat returpapper via fastighetsnära insamling för enfamiljshus Statistik för grovavfall och farligt avfall kommer att redovisas vid senare tillfälle när Sörabs statistiksammanställning är färdig. Förpacknings- och tidningsinsamlingen presenterar statistik för el-avfall, returpapper och förpackningar gällande 2011 under våren Danderyds kommun följer den nationella trenden och minskar mängden hushållsavfall med ca 1,5 % från föregående år. En orsak kan tillskrivas det ekonomiska läget i världsekonomin som påverkar konsumtionen och därmed avfallsmängderna.

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Teknisk nämnd

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Teknisk nämnd Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012 Teknisk nämnd Innehållsförteckning 1 Verksamheten till och med september... 3 2 Det ekonomiska utfallet till och med september... 4 2.1 Åtgärder med anledning

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013 - kortversion

Verksamhetsberättelse 2013 - kortversion Bilaga 1 Verksamhetsberättelse 2013 - kortversion Tekniska nämnden Innehållsförteckning 1 Teknisk nämnd... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Viktiga händelser i verksamheten... 3 1.3 Måluppfyllelse verksamhet...

Läs mer

Kvartalsrapport september och prognos 4 2013. Tekniska nämnden

Kvartalsrapport september och prognos 4 2013. Tekniska nämnden Kvartalsrapport september och prognos 4 2013 Tekniska nämnden Innehållsförteckning 1 Teknisk nämnd... 3 1.1 Periodens resultat... 3 1.2 Viktiga händelser i verksamheten... 4 1.3 Prognos med ekonomiskt

Läs mer

Budget 2016 med plan 2017-2018. Vatten och avlopp

Budget 2016 med plan 2017-2018. Vatten och avlopp Budget 2016 med plan 2017-2018 Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Vatten och avlopp... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Ekonomi (budget)... 5 1.4 Förslag till budget 2016... 6 1.5 Utmaningar

Läs mer

Budget 2019 med plan Avfall

Budget 2019 med plan Avfall Budget 2019 med plan 2020-2021 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål...3 2.1 Danderyds kommun genomför en väl utförd och trafiksäker hämtning av avfall samt erbjuder ett tillfredställande avfallstjänsteutbud...3

Läs mer

Budget 2016 med plan 2017-2018. Avfall

Budget 2016 med plan 2017-2018. Avfall Budget 2016 med plan 2017-2018 Avfall Innehållsförteckning 1 Avfall... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Ekonomi (budget)... 6 1.4 Förslag till budget 2016... 7 1.5 Utmaningar inför framtiden... 7

Läs mer

Budget 2020 övergripande Status: Påbörjad Rapportperiod: Organisation: Vatten och avlopp

Budget 2020 övergripande Status: Påbörjad Rapportperiod: Organisation: Vatten och avlopp DANDERYDS KOMMUN Rapport 1 (7) 2020 övergripande Status: Påbörjad Rapportperiod: -08-30 Organisation: Vatten och avlopp Inledning VA-verksamheten ansvarar för att inom verksamhetsområdet förse alla abonnenter

Läs mer

Bilaga till skrivelse 2013-02-12. Särredovisning. Vatten och avlopp

Bilaga till skrivelse 2013-02-12. Särredovisning. Vatten och avlopp Bilaga till skrivelse 2013-02-12 Särredovisning Vatten och avlopp 2012 Förvaltningsberättelse Uppdrag Vatten och avloppsverksamheten ska tillgodose efterfrågade vatten- och avloppstjänster av god kvalitet.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018 nämndversion. Vatten och avlopp

Verksamhetsberättelse 2018 nämndversion. Vatten och avlopp Verksamhetsberättelse 2018 nämndversion Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Periodens resultat...3 2.1 Driftredovisning...3 2.2 Investeringsredovisning...4 3 Viktiga händelser i verksamheten...4

Läs mer

Delårsbokslut och prognos Avfall

Delårsbokslut och prognos Avfall Delårsbokslut och prognos 2 2016 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Periodens resultat... 3 2.1 Driftredovisning... 3 2.2 Investeringsredovisning... 3 3 Viktiga händelser i verksamheten...

Läs mer

Tekniska nämndens budget 2019

Tekniska nämndens budget 2019 1 (7) Tekniska nämndens budget 2019 Driftbudget 2019 med överskottsmål Tekniska nämnden godkände i oktober 2018 en driftbudget för tekniska kontoret på 100,8 mnkr. Kommunfullmäktige beslutade budgeten

Läs mer

Budget 2019 med plan Vatten och avlopp

Budget 2019 med plan Vatten och avlopp Budget 2019 med plan 2020-2021 Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål...3 2.1 Danderyds kommun förvaltar och utvecklar anläggningar och byggnader så att önskad funktion vidmakthålls

Läs mer

Organisation för VAoch avfallshanteringen i Sundbybergs stad

Organisation för VAoch avfallshanteringen i Sundbybergs stad Organisation för VAoch avfallshanteringen i Sundbybergs stad 2015-05-13 www.grontmij.se Uppgiften Grontmijs uppdrag Ta fram beslutsordning, ansvarsfördelning, rättsliga och ekonomiska förutsättningar för

Läs mer

Årsredovisning 2011. Teknisk verksamhet - skattefinansierad

Årsredovisning 2011. Teknisk verksamhet - skattefinansierad Årsredovisning 2011 Teknisk verksamhet - skattefinansierad Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Driftredovisning...3 Årets händelser...3 Mål och måluppfyllelse...4 Ekonomi...4 Framtid...5 Kommentarer till

Läs mer

Delårsrapport med prognos Vatten och avlopp

Delårsrapport med prognos Vatten och avlopp Delårsrapport med prognos 2 2018 Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Periodens resultat...3 2.1 Driftredovisning...3 2.2 Investeringsredovisning...3 3 Viktiga händelser i verksamheten...4

Läs mer

Reviderad budget 2017 (ombudgeteringar från 2016) Fastighetsnämnd

Reviderad budget 2017 (ombudgeteringar från 2016) Fastighetsnämnd Reviderad budget 2017 (ombudgeteringar från 2016) Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Ombudgeteringar och tilläggsanslag... 3 2 Reviderad budget... 4 2.1 Reviderad budget drift... 4 2.2 Reviderad budget

Läs mer

Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun

Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun Linköping 2007-11-21 Kommunens revisorer Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun Inledning och bakgrund Om anläggningstillgångar ska bibehålla sitt värde och funktionalitet krävs omfattande

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017, nämndversion. Vatten och avlopp

Verksamhetsberättelse 2017, nämndversion. Vatten och avlopp Verksamhetsberättelse 2017, nämndversion Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Inledning...2 2 Periodens resultat...3 2.1 Driftredovisning...3 2.2 Investeringsredovisning...3 3 Viktiga händelser i verksamheten...4

Läs mer

DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015

DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015 INNEHÅLL DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015 TEKNISKA NÄMNDEN Fastighet Dnr TEN 2015/518 ANSVARSOMRÅDE 2 KOMMENTAR TILL BUDGETUPPFÖLJNING PER AUGUSTI 2 PROGNOS DRIFTBUDGET 3 PROGNOS INVESTERINGSBUDGET 4 VIKTIGA

Läs mer

Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2017 Förslag från avfallsnämnden

Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2017 Förslag från avfallsnämnden Utlåtande 2016:196 RV (Dnr 133-1500/2016) Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2017 Förslag från avfallsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Taxa

Läs mer

Tekniska nämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL

Tekniska nämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL Tekniska nämnden UPPDRAG Tekniska nämndens uppdrag är att fullfölja och genomföra kommunens åtagande och ansvar avseende: allmänna VA-anläggningar, allmänna gator och vägar inkl. GC-vägar, skötsel av statsbidragsberättigade

Läs mer

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Underlag till Länsstyrelsens sammanställning 1(5) 1 Administrativa uppgifter Kommuner: Nyköping och Oxelösund År: 2010 Datum när planen antogs: 2012-XX-XX (Nyköping) och 2012-XX-XX (Oxelösund)

Läs mer

Ärende 8. Kommunstyrelsens begäran om överföring av investeringsmedel från budget 2018 till budget 2019

Ärende 8. Kommunstyrelsens begäran om överföring av investeringsmedel från budget 2018 till budget 2019 Ärende 8. Kommunstyrelsens begäran om överföring av investeringsmedel från budget 2018 till budget 2019 TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Kommunledningsförvaltningen 2019-02-04 Daniel Gustafsson 0477 441 26 daniel.gustafsson@tingsryd.se

Läs mer

Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden, kommunstyrelse och kommunfullmäktige

Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden, kommunstyrelse och kommunfullmäktige TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-05-22 Tekniska nämnden Dnr Ten 2014/337 Mål och budget 2015- samhällsuppdraget Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden, kommunstyrelse

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2018-05-22 219 Taxa för vatten- och avloppstjänster 2019 KS/2018:302 1.2.1 Beslut förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar att taxan

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida TEKNISKA NÄMNDEN 2007-08-29 2. TN 45 Driftsbudget för år 2008. Genomgång av uppgjort förslag till budget för år 2008. Förslaget överstiger budgetramen med 407 tkr varav - 207 tkr på verksamhet Outhyrda

Läs mer

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd FN 2018/303 Verksamhetsplan 2019 Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...4 4 Mål...5 4.1 Hög kvalitet...5 4.2 Hög effektivitet...5

Läs mer

Överföring av investeringsmedel från 2017 till 2018

Överföring av investeringsmedel från 2017 till 2018 Tjänsteskrivelse 2018-03-13 Handläggare Karin Rådström/Hans Ivarsson Sektorn för ekonomi och uppföljning Kommunstyrelsen Överföring av investeringsmedel från 2017 till 2018 Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Delårsrapport : Trelleborgs kommun

Delårsrapport : Trelleborgs kommun Delårsrapport 1 - : Trelleborgs kommun 1 (6) Kommunfullmäktige Datum -04-30 Delårsrapport 1 - : Trelleborgs kommun Kommunfullmäktige 31 mars 1 Inledning I enlighet med kommunfullmäktigens beslut från november

Läs mer

Kallelse/föredragningslista

Kallelse/föredragningslista Datum 2018-09-112 Sida 1 Avesta Vatten och Avfall AB:s styrelse VD Kallelse/föredragningslista Styrelse: Avesta Vatten och Avfall AB Plats: Modellvägen 2 Tid: Onsdag 19 september, kl 13:15 Val av justerare

Läs mer

Kvartalsrapport mars och prognos ett Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Kvartalsrapport mars och prognos ett Miljö- och hälsoskyddsnämnd Kvartalsrapport mars och prognos ett 2017 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Periodens resultat... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Investeringsredovisning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten...

Läs mer

Anmälan av ekonomisk uppföljning månad 09/2018

Anmälan av ekonomisk uppföljning månad 09/2018 Dnr Sida 1 (6) 2018-10-09 Handläggare Barbro Edlund 08-508 28 103 Till Trafiknämnden 2018-10-18 Anmälan av ekonomisk uppföljning månad 09/2018 Förslag till beslut 1. Trafiknämnden beslutar att lägga denna

Läs mer

Detta dokument behandlar förändringarna i VA-taxan för 2014 som är Kommunal författningssamling (KFS) 13:2.

Detta dokument behandlar förändringarna i VA-taxan för 2014 som är Kommunal författningssamling (KFS) 13:2. 2013-09-03 Rev 2013-10-15 Mats Falås VA- och renhållningschef 08 560 39 336 Mats.falas@ekero.se PM VA-taxa 2014 (KFS 13:2) Dnr KS13/228-346 Detta dokument behandlar förändringarna i VA-taxan för 2014 som

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018 nämndversion. Avfall

Verksamhetsberättelse 2018 nämndversion. Avfall Verksamhetsberättelse 2018 nämndversion Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Periodens resultat...3 2.1 Driftredovisning...3 2.2 Investeringsredovisning...4 3 Viktiga händelser i verksamheten...4

Läs mer

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 1(5) KS 2009/0134 Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 Ärendet Genomförd programutredning med revideringsdatum 2010-05-11 visar på omfattande insatser gällande Fribergaskolan. Förutom de

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Ordförande: Peter Melinder Förvaltningschef: Ingela Lundqvist Vårt uppdrag Vi arbetar med Miljö- och hälsoskydd Naturvård Fysisk planering, bygglov och kartor Gator,

Läs mer

Styrdokument för Gnosjö kommun 2016

Styrdokument för Gnosjö kommun 2016 Styrdokument för Gnosjö kommun 2016 Vision och inriktningsmål Budgetprocess Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-18, 140. Inledning... 3 Begreppsförklaring... 3 Vision, inriktningsmål verksamhetsidé och

Läs mer

Delårsrapport med prognos Avfall

Delårsrapport med prognos Avfall Delårsrapport med prognos 2 2018 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Periodens resultat...3 2.1 Driftredovisning...3 2.2 Investeringsredovisning...3 3 Viktiga händelser i verksamheten...4 4 Övergripande

Läs mer

Månadsrapport för landstingsstyrelsens förvaltning oktober 2012

Månadsrapport för landstingsstyrelsens förvaltning oktober 2012 Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Administration TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-11-21 Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2012-11- 2 6 Månadsrapport

Läs mer

Magnus Dimberg (M) ledamot Björn Nilsson (S) ledamot. Suzanne Michaelsen Gunnarsson (S)

Magnus Dimberg (M) ledamot Björn Nilsson (S) ledamot. Suzanne Michaelsen Gunnarsson (S) Sammanträdesdatum ande organ Plats och tid Stadshuset Mariestad, lokal Hemön plan 3, kl. 17.00 19.50 ande Ulf Andersson (S) ordförande Suzanne Michaelsen Gunnarsson (S) 1:e vice ordförande Evert Eklind

Läs mer

Driftbudget för programområdet vuxenutbildning

Driftbudget för programområdet vuxenutbildning Blankett budget 2012 - enutbildning Driftbudget för programområdet enutbildning Bokslut Budget B u d g e t f ö r s l a g Vuxenutbildning 2010 2011 2012 2013 2014 Verksamhetens intäkter ( + ) 156 300 300

Läs mer

PM AVFALL TN Driftbudget för Dnr TN18/ Sammanfattning. Tomas Öhman

PM AVFALL TN Driftbudget för Dnr TN18/ Sammanfattning. Tomas Öhman 2018-09-20 Tomas Öhman asa.westerberg@ekero.se AVFALL TN Driftbudget för 2019-20211 Dnr TN18/6-0216 Sammanfattning Nollresultat budgeteras för samtliga år. Miljöstyrande taxa kommer fortsätta att implementeras.

Läs mer

1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA 2015, med ikraftträdande

1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA 2015, med ikraftträdande 2014-09-08_rev 2014-09-17 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/209-459 KFKS 2014/387-459 Tekniska nämnden Avfallstaxa 2015 Förslag till beslut 1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd Verksamhetsplan 2019 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...3 4 Mål...4 4.1 Hög attraktivitet...4 4.2 Stor

Läs mer

Delårsbokslut och prognos 2-2015. Vatten och Avlopp

Delårsbokslut och prognos 2-2015. Vatten och Avlopp Delårsbokslut och prognos 2-2015 Vatten och Avlopp Innehållsförteckning 1 Vatten och avlopp... 3 1.1 Periodens resultat... 3 1.2 Viktiga händelser i verksamheten... 3 1.3 Mål... 4 1.4 Prognos med ekonomiskt

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tekniska kontoret Susanne Dingle

DANDERYDS KOMMUN Tekniska kontoret Susanne Dingle Budget 2012 Bilaga 1 1(22) TEKNISKA NÄMNDEN Bokslut Budget B u d g e t f ö r s l a g (Belopp i tkr) 2010 2011 2012 2013 2014 Verksamhetens intäkter 20 438 19 272 19 670 19 670 19 670 Verksamhetens kostnader

Läs mer

Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen

Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen 2013-11-14 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/512-040 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen Förslag till beslut Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott

Läs mer

Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år 2012

Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år 2012 Österåker Tjänsteutlåtande 5. Ekonomienheten Thomas Ärlig -12-19 Dnr KS /149-042 Till Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år Beslutsförslag Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Slutrapport. Slutrapport Solberga, etapp

Slutrapport. Slutrapport Solberga, etapp Slutrapport Slutrapport Solberga, etapp 7 2018-04-27 SLUTRAPPORT 2 (7) SLUTRAPPORT 3 (7) Innehåll 1 Sammanfattning...4 2 Inledning...4 3 Projektets resultat...4 4 Utvärdering av arbetet i projektet...5

Läs mer

Avfall - Förslag till driftbudget 2017 med inriktning Dnr TN16/6-041

Avfall - Förslag till driftbudget 2017 med inriktning Dnr TN16/6-041 2016-09-08 Frida Palander Avfallsingenjör 08-124 577 87 frida.mattila@ekero.se Avfall - Förslag till driftbudget 2017 med inriktning 2018-2019 Dnr TN16/6-041 Sammanfattning Nollresultat budgeteras för

Läs mer

Budget 2017 med plan Vatten och avlopp

Budget 2017 med plan Vatten och avlopp Budget 2017 med plan 2018-2019 Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Mål... 3 2.1 Danderyds kommun förvaltar och utvecklar anläggningar och byggnader så att önskad funktion vidmakthålls

Läs mer

Stockholm Vatten AB - Anläggningsavgift och dagvattentaxa. Svar på remiss

Stockholm Vatten AB - Anläggningsavgift och dagvattentaxa. Svar på remiss Dnr Sida 1 (5) 2017-12-11 Handläggare Christopher Pleym 08-508 265 06 Till KF/KS kansli Stockholm Vatten AB - Anläggningsavgift och dagvattentaxa. Svar på remiss får som yttrande anföra följande. Håkan

Läs mer

Reglemente för planering, styrning och uppföljning av verksamhet och ekonomi i Norrtälje kommun

Reglemente för planering, styrning och uppföljning av verksamhet och ekonomi i Norrtälje kommun 2015-11-02 Reglemente för planering, styrning och uppföljning av verksamhet och ekonomi i Norrtälje kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-xx-xx. Ersätter reglemente för planering, styrning och uppföljning

Läs mer

Delårsrapport Tekniska nämnden

Delårsrapport Tekniska nämnden Delårsrapport 2012 Tekniska nämnden Driftredovisning Driftredovisning UTFALL DELÅR PROGNOS HELÅR UTFALL Nettokostnad i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos Avvikelse Fg helår Skattefinansierad verks.

Läs mer

SLUTREDOVISNING AV INVESTERINGSPROJEKT

SLUTREDOVISNING AV INVESTERINGSPROJEKT TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-21 Handläggare: Joel Westergren Till Kommunstyrelsens arbetsutskott SLUTREDOVISNING AV INVESTERINGSPROJEKT 10013 Anslutning av kommunalt vatten och avlopp för Rävsnäs-Gräddö omr

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 nämndversion. Avfall

Verksamhetsberättelse 2016 nämndversion. Avfall Verksamhetsberättelse 2016 nämndversion Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Periodens resultat... 3 2.1 Driftredovisning... 3 2.2 Investeringsredovisning... 4 3 Viktiga händelser i verksamheten...

Läs mer

1. Månadsuppföljning kommunstyrelsen juni 2015

1. Månadsuppföljning kommunstyrelsen juni 2015 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET -06-25 DNR KS.051 MI KARNSTEDT SID 1/2 CONTROLLER 08-587 851 13 MI.KARNSTEDT@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Månadsuppföljning kommunstyrelsen

Läs mer

Bergsgården. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Bergsgården. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Bergsgården Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Bilaga 2/ Dnr Ten 2013/203. Tekniska nämnden. Förslag till MÅL, PLANERAD PRODUKTION, NYCKELTAL OCH VERKSAMHETSMÅTT 2014

Bilaga 2/ Dnr Ten 2013/203. Tekniska nämnden. Förslag till MÅL, PLANERAD PRODUKTION, NYCKELTAL OCH VERKSAMHETSMÅTT 2014 Bilaga 2/ Dnr Ten 2013/203 Tekniska nämnden Förslag till MÅL, PLANERAD PRODUKTION, NYCKELTAL OCH VERKSAMHETSMÅTT 2013-03-26 sid 2 (7) Ten samhällsuppdraget mål Mål Ten Skattefinansierade verksamheter God

Läs mer

Ombudgetering av investeringsanslag 2018

Ombudgetering av investeringsanslag 2018 DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Ombudgetering av investeringsanslag 2018 Ärende Av tilldelade investeringsmedel 2018 begär nämnderna ombudgetering om totalt 88,2 miljoner kronor. Orsaken är att

Läs mer

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08)

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) LANDSTINGET KRONOBERG 2005-10-28 2 (7) 1 Finansiella ramar Finansiering av tidigare beslutade driftkostnadsramar föreslås grundat

Läs mer

Boksluts- kommuniké 2007

Boksluts- kommuniké 2007 s- kommuniké Sammantaget blev det ekonomiska resultatet i Södertälje kommun och Telgekoncernen positivt, enligt det preliminära bokslutet. År var målet för god ekonomisk hushållning i kommunen ett positivt

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 VO 14- Renhållning. Utgåva: Verksamhetsberättelse 2017 Rapportperiod: Organisation: Vo 14 - Renhållning

Verksamhetsberättelse 2017 VO 14- Renhållning. Utgåva: Verksamhetsberättelse 2017 Rapportperiod: Organisation: Vo 14 - Renhållning Verksamhetsberättelse 2017 VO 14- Renhållning Utgåva: Verksamhetsberättelse 2017 Rapportperiod: 2017-12-31 Organisation: Vo 14 - Renhållning Viktiga händelser 1 INNEHÅLL VIKTIGA HÄNDELSER... 2 UPPFÖLJNING

Läs mer

Reviderad budget 2016 (ombudgeteringar från 2015) Fastighetsnämnd

Reviderad budget 2016 (ombudgeteringar från 2015) Fastighetsnämnd Reviderad budget 2016 (ombudgeteringar från 2015) Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Ombudgeteringar och tilläggsanslag... 3 2 Reviderad budget... 4 2.1 Reviderad budget drift... 4 2.2 Reviderad budget

Läs mer

EKONOMISTYRNING. Antaget av kommunfullmäktige POLICY FÖR

EKONOMISTYRNING. Antaget av kommunfullmäktige POLICY FÖR POLICY FÖR EKONOMISTYRNING Antaget av kommunfullmäktige 2016-05-11 58 Detta dokument ersätter tidigare ekonomistyrprinciper antagna av kommunfullmäktige 2011-05-16. Dokumentansvarig: Ekonomichef INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Välj typ av styrdokument» Styr -och ledningssystem Munkedal Bilaga 1. Ekonomistyrning

Välj typ av styrdokument» Styr -och ledningssystem Munkedal Bilaga 1. Ekonomistyrning Välj typ av styrdokument» Styr -och ledningssystem Munkedal Bilaga 1. Ekonomistyrning Innehållsförteckning Inledning... 3 Styrning av ekonomi och verksamhet... 3 Resultatansvar... 4 Uppföljning av ekonomi

Läs mer

Christina Lundqvist (C), tjg ers Inga Emtell (FP) Tommy Lindgren (FP) Olov Johansson (S) Annika Casteberg (KD), tjg ers

Christina Lundqvist (C), tjg ers Inga Emtell (FP) Tommy Lindgren (FP) Olov Johansson (S) Annika Casteberg (KD), tjg ers Sammanträdesdatum 1(10) Plats och tid Tekniska kontoret, kl. 19.02 20.11 Paragrafer 97 106 Beslutande Carina Erlandsson (M), ordförande Ersättare Jörgen Elfving (C) Carl Bonde (M) Pelle Brandt (M), tjg

Läs mer

Utbyggnadspromemoria för studentbostäder i stadsbyggnadsprojekt nr 9228 Studentbostäder Alphyddan

Utbyggnadspromemoria för studentbostäder i stadsbyggnadsprojekt nr 9228 Studentbostäder Alphyddan 2017-01-03 1 (5) PM Gunilla Lundström KFKS 2014/41-251 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott / Natur och trafiknämnden Utbyggnadspromemoria för studentbostäder i stadsbyggnadsprojekt nr 9228 Studentbostäder

Läs mer

VA Aröd E1. Informationsmöte

VA Aröd E1. Informationsmöte VA Aröd E1 Informationsmöte 2017-09-27 DAGORDNING 1. PRESENTATION AV PROJEKTORGANISATIONEN 2. ETAPP 1 3. VARFÖR VA-UTBYGGNAD? 4. VAD INNEFATTAS I PROJEKTERINGEN? 5. LEDNINGSRÄTT 6. LEDNINGSSTRÅK & FÖRBINDELSEPUNKT

Läs mer

15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042

15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 18 (27) 2015-04-27 Ks 15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042 I enlighet med kommunfullmäktiges beslut av strategisk plan följer

Läs mer

Avfallstaxa Rev TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/ KFKS 2014/ Tekniska nämnden

Avfallstaxa Rev TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/ KFKS 2014/ Tekniska nämnden 2014-08-08 Rev 2014-08-21 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/209-459 KFKS 2014/387-459 Tekniska nämnden Avfallstaxa 2015 Förslag till beslut Tekniska nämnden noterar informationen om arbetet med utformningen

Läs mer

Slutredovisning - Tillbyggnad Stocksundsgården

Slutredovisning - Tillbyggnad Stocksundsgården DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Joakim Nygren, Cecilia von Sydow Tjänsteutlåtande 2014-01-14 Dnr: KS 2004/0154 1(3) Slutredovisning - Tillbyggnad Stocksundsgården Ärendet Fastighetsnämnden slutredovisar

Läs mer

Driftuppföljning Totalt

Driftuppföljning Totalt Totalt Intäkt Kostnad Netto Intäkt Kostnad Netto Intäkt Kostnad Netto Netto Gemensamt 16 475 19 792-3 317 55 831 55 831 0 56 831 56 831 0 0 Skattefinansierat Gata trafik 28 656 28 895-239 44 695 27 387

Läs mer

Resultat 22 442 8 835

Resultat 22 442 8 835 Bilaga 4 Resultat och balansräkning va-verket år 2014 Resultaträkning (Redovisning i tkr) Verksamhetens intäkter 2014 2013 Brukningsavgifter 155 555 131 071 Anläggningsavgifter 30 200 69 906 Anläggningsavgifter

Läs mer

Grundavgifter och rörliga avgifter

Grundavgifter och rörliga avgifter Förslag till avfallstaxa för Danderyds kommun Följande dokument presenterar förslag till ny avfallstaxa för Danderyds kommun. Tekniska kontorets förslag är att den nya taxan skall träda i kraft 1 april

Läs mer

Delår april Kommunfullmäktige KF

Delår april Kommunfullmäktige KF Delår april Kommunfullmäktige KF -06-11 Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse... 3 Delårsbokslut... 3 Ekonomiska rapporter... 9 Kommunfullmäktige, Delår april 2(10) Förvaltningsberättelse Delårsbokslut

Läs mer

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER I denna bilaga presenteras aktiviteter för att uppnå målen i avfallsplanen. Syftet med aktiviteterna är bland annat att minska mängden avfall och att omhändertagandet

Läs mer

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport september med prognos 4 Barn- och utbildningsnämnd 1 Inledning Nämnderna ska enligt kommunstyrelsens anvisningar redovisa fyra budgetuppföljningar och prognoser under året. Uppföljningen

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed Revisionsrapport Delårsrapport 2009 Smedjebackens kommun Oktober 2009 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...3

Läs mer

Fördjupad information om verksamhetsresultat till Tekniska nämndens årsbokslut 2013

Fördjupad information om verksamhetsresultat till Tekniska nämndens årsbokslut 2013 2014-01-31 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE TN / Tekniska nämnden Bilaga 4 Fördjupad information om verksamhetsresultat till Tekniska nämndens årsbokslut 2013 Verksamhetsresultat Gata och väg Resultatet från medborgarundersökningen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Avesta Vatten och Avfall AB Plats och tid Modellvägen 2, kl 13:15-16:15. Beslutande

Sammanträdesprotokoll Avesta Vatten och Avfall AB Plats och tid Modellvägen 2, kl 13:15-16:15. Beslutande Plats och tid Modellvägen 2, kl 13:15-16:15 Beslutande Patrik Sundin (S), ordförande Tord Birgersson (V) Anneli Karlsson (KL) Maarit Hessling(M), ersättare för Johan Thomasson (M) Jan-Olof Källström (C),

Läs mer

Månadsuppföljning för novembermånad 2016

Månadsuppföljning för novembermånad 2016 9 december 2016 NBN 2016/207 1 (4) HANDLÄGGARE Asif Chowdhury 08-535 365 41 asif.chowdhury@huddinge.se Natur- och byggnadsnämnden Månadsuppföljning för novembermånad 2016 Förslag till beslut Natur- och

Läs mer

Granskning av budgetförutsättningarna för Service- och tekniknämnden

Granskning av budgetförutsättningarna för Service- och tekniknämnden Revisionsrapport Granskning av budgetförutsättningarna för Service- och tekniknämnden Katrineholms kommun 31 mars 2009 Matti Leskelä Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte...3 2 Metod...3 3 Sammanfattande

Läs mer

Ombudgetering, tilläggsanslag och reviderad budget 2011

Ombudgetering, tilläggsanslag och reviderad budget 2011 1(11) KS 2011/0010 Ombudgetering, tilläggsanslag och reviderad budget 2011 Denna samordnas med ärendet KS 2011/0009 som gäller Budgetprognos 1, år 2011. Förslaget förutsätter fastighetsnämndens förslag

Läs mer

Kristianstads kommun

Kristianstads kommun PM Uppföljning: Vatten- och avloppsledningsnätets kvalitet och förnyelse Kristianstads kommun Mattias Haraldsson December2012 Sammanfattande bedömning På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har genomfört

Läs mer

Årsbokslut 2013. Plan- och byggnadsnämnden

Årsbokslut 2013. Plan- och byggnadsnämnden Årsbokslut Plan- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Året som gått... 3 1.2 Uppföljning av uppdrag... 3 2 Måluppföljning... 4 2.1 Hållbar personalförsörjning... 4 3 Uppföljning

Läs mer

Värnamo kommun. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport. Audit KPMG AB. Antal sidor: 9

Värnamo kommun. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport. Audit KPMG AB. Antal sidor: 9 Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport Audit KPMG AB Antal sidor: 9 2016 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2

Läs mer

Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss

Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss Lovisa Wassbäck Avfall 08-508 465 61 lovisa.wassback@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-10-19 Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss

Läs mer

Budget 2017 med plan Avfall

Budget 2017 med plan Avfall 2017 med plan 2018-2019 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Mål... 3 2.1 Danderyds kommun genomför en väl utförd och trafiksäker hämtning av avfall samt erbjuder ett tillfredställande avfallstjänsteutbud...

Läs mer

Investering 2017 Infrastrukturutbyggnad gällande gator och VA för Görla 8:1, Nya Brandstationen m.fl.

Investering 2017 Infrastrukturutbyggnad gällande gator och VA för Görla 8:1, Nya Brandstationen m.fl. 2017-02-23 2017-340 Sid 1 av 6 Handläggare: Ulrika Österberg Till Titel: Projektledare, VA Kommunstyrelsens arbetsutskott E-post: ulrika.osterberg@norrtalje.se Investering 2017 Infrastrukturutbyggnad gällande

Läs mer

Delårsrapport Jan-mar 2014 Trafiknämnden. Dnr TN

Delårsrapport Jan-mar 2014 Trafiknämnden. Dnr TN Delårsrapport Jan-mar 2014 Trafiknämnden Dnr TN 2014-3 I trafiknämndens delårsbokslut och delårsrapporter redovisas ekonomiperspektivet. Medborgar- och processperspektivet återfinns i den landstingsövergripande

Läs mer

T e k ni k fö r va l t n i n ge n, Re g i o n Go tl a n d, m ars 20 1 6

T e k ni k fö r va l t n i n ge n, Re g i o n Go tl a n d, m ars 20 1 6 Vatten- och avloppsverksamheten i Region Gotland 2015 O m sl a gs bi l d : I n t a gsl e d ni n g vi d H er r vi ks av s al t ni n g sv e rk T e k ni k fö r va l t n i n ge n, Re g i o n Go tl a n d, m

Läs mer

Majoritetens förslag till Driftbudget 2016

Majoritetens förslag till Driftbudget 2016 Majoritetens förslag till Driftbudget 2016 Kompl. Budget 2015 pris/lön Just. Volym Verks.för. Budget 2016 Kommunstyrelsen -46 186-1 198 1 580-45 804 Tekniska nämnden -27 587-921 750-27 758 Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

Servicedeklararationer inom ATAB och AFAB fastställda av styrelsen 2011-01-25.

Servicedeklararationer inom ATAB och AFAB fastställda av styrelsen 2011-01-25. Servicedeklararationer inom ATAB och AFAB fastställda av styrelsen 2011-01-25. Arvika Teknik AB, 671 81 Arvika Besöksadress: Ö Esplanaden 5, Arvika Hemsida: www.arvika.se Telefon: 0570-816 00 E-post: arvika.teknik@arvika.se

Läs mer

Kvartalsrapport september med prognos Teknisk nämnd

Kvartalsrapport september med prognos Teknisk nämnd Kvartalsrapport september med prognos 3 2016 Teknisk nämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Periodens resultat... 4 1.2 Driftredovisning... 4 1.3 Investeringsredovisning... 5 1.4 Viktiga händelser

Läs mer

Tekniska nämnden. Verksamhetsberättelse 2014

Tekniska nämnden. Verksamhetsberättelse 2014 Tekniska nämnden Verksamhetsberättelse 2014 Måluppfyllelse Tekniska nämnden 2014 Uppdrag Hållbar utveckling, miljö Fossilbränslefri kommun 2030 Genomförda åtgärder Inga alternativa bränslen har funnits

Läs mer

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN 30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Redovisning av VA-verksamhet. Verksamhetsåret 2018

Redovisning av VA-verksamhet. Verksamhetsåret 2018 Grästorps kommun Redovisning av VA-verksamhet Verksamhetsåret 2018 Innehåll: Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning.. 5 Balansräkning 5 Noter 6 Redovisningsprinciper 7 1(7) FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Inledning

Läs mer

Utlåtande 2017:249 RV (Dnr /2017)

Utlåtande 2017:249 RV (Dnr /2017) Utlåtande 2017:249 RV (Dnr 133-1699/2017) Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2018 Inklusive taxa för skrymmande hushållsavfall med mera samt slam och latrin Förslag från avfallsnämnden

Läs mer

Askersunds kommun. Projektredovisning vid investeringar. Audit KPMG Bohlins AB 11 december 2007 Antal sidor: 7

Askersunds kommun. Projektredovisning vid investeringar. Audit KPMG Bohlins AB 11 december 2007 Antal sidor: 7 Audit KPMG Bohlins AB 11 december 2007 Antal sidor: 7 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 2 3. Metod 2 4. Resultat av granskningen 2 4.1 Rutin för investeringar 2 4.1.1 Uppföljning 2 4.1.2 Budgetöverskridande

Läs mer