Bifallna motioner kongress 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bifallna motioner kongress 2015"

Transkript

1 BIFALLNA MOTIONER

2 Bifallna motioner kongress 2015 Motion 1 - Den som fyllt 80 år skall ha rätten att få en egen plats i ett äldreboende inom 3 månader att bifalla motion 1 i enlighet med Mona Mattsson förslag och instämmande av styrelsen (Frågan om tillgänglighet och tremånadersregeln ska skrivas in i det bostadspolitiska programmet) Motion 2 - Dubbelhyra vid flytt till särskilt boende att PRO ska verka för att hyreslagstiftningen ska ändras (ett tillägg i skrivningen att man har rätt till en uppsägningstid på en månad efter biståndsbesked). (att PRO arbetar för att få en förändring i 5 Hyreslagen 12 kap. Jordabalken). Motion 4 Motion angående bostäder för äldre att bifalla motion 4 i enlighet med styrelsens förslag (att PRO påverkar regeringen att subventionera byggandet av bostäder för äldre) Motion 6 Motion angående rätten till särskilt boende att bifalla motion 6 i enlighet med styrelsens förslag (att KPR har en reell uppgift med utgångspunkt från programmet Trygghet, tillit och tillgänglighet ) Motion 9 Avser seniorboende att anse motion 9 bifallen i enlighet med styrelsens förslag (1 vårt bostadspolitiska program tar vi upp dessa frågor och ger förslag till lösningar.) (Vi kommer att fortsätta kampen för fler och bättre boendeformer för äldre utifrån detta program) att bifalla Sten Fors tilläggsförslag med instämmande av styrelsen (tillägg om att vi bör vara beredda på att arbeta för ett statligt regelverk när det gäller trygghetsboende). Motion 10 Inrättande av bostadsförmedlingar att bifalla motioni i enlighet med styrelsens förslag (att KPR med hjälp av RO framför krav på att regeringen ålägger kommunen detta att bostadsförmedlingar inrättas i större och medelstora kommuner) Motion 14:1 att bostadstillägget skall följa kostnadsutvecklingen på arbetsmarknaden Motion 14:3 att kongressen beslutar att bostadstillägget skall följa kostnadsutvecklingen på bostadsmarknaden Motion 16:1 att Riksorganisationen arbetar för en höjning och anpassning av bostadstillägget för pensionärer Motion 19 att höja bostadstillägget till maxgräns kronor Redaktionsutskottet ang. bostadstilläggsmotionerna:

3 Motion 16:2 bostadstillägg Motion 31:2 att information om bostadstillägget förbättras så att den når ut till alla som är berättigade till Detta som en ändring av de två sista meningarna i styrelsens förslag till yttrandena över motionerna om bostadstillägg. av index för hyreskostnaderna. Motion 42 söndag. Samma regel som för barnbidrag! att PRO verkar för att pensionen betalas ut på fredagen om utbetalningsdagen är en lördag eller Motion 36 arbetsmarknadens parter. och jämlikare arbetsmarknad. Heltid måste bli norm och lönerna måste utjämnas. Detta är en sak för mellan män och kvinnor när det gäller pensionerna måste angripas genom att vi skapar en rättvisare Motionen ansågs besvarad, men kongressen antog ett tilläggsyrkande: De ojämlika villkor som finns Motion 34 att verka för en rättvis skatt som innebär att pension betraktas som inarbetad lön Motion 32 skattesats för skattebetalare att PRO Riksorganisation påskyndar och arbetar för en återgång till en solidarisk och jämställd Motion 31:1 och löntagare att PRO-kongressen beslutar att PRO fortsätter kampen för lika villkor i beskattning av pensionärer Motion 30 att informationen till våra pensionärer om hur det verkligen förhåller sig går ut till alla och har samma lön samt att Riksorganisationen fortsätter arbeta för att pensionärer skall ha lika skatt som den som arbetar Motion 29 lönearbetande att arbeta för att alla som uppbär någon form av pension skall betala samma skatt som Motion 28 berättigade till Bostadsbidrag att ansökningsblanketterna för Bostadstillägg bör göras enklare, så fler söker, som tror sig vara av en bostadskostnad på högst kronor per månad. Ersättningen bör därefter följa utvecklingen Det finns därför anledning att förändra reglerna för bostadstillägg så att det motsvarar 100 procent

4 att PRO ska verka för ett rättvisare samhälle där kvinnor och män behandlas lika pensionsmässigt sett och att kvinnor inte diskrimineras för att de lever längre än män Motion 43 att ge styrelsen i tryggt samhälle uppdrag att arbeta för en breddad skattebas för finansiering av ett rättvist och Motion 44 Att kongressen beslutar att ge styrelsen i uppdrag att arbeta för en breddad skattebas och finansiering av ett rättvist och tryggt samhälle Motion 47 Riksorganisationen arbetar för att föreningar har tillgång till bra lokaler Motion 49 att kräva att regeringen gör en kartläggning av hälsan i Sverige med utgångspunkt i Marmotskommissionen och Malmökommissionen att då särskilt beakta ojämlikheten och hälsa bland äldre samt att arbeta i samverkan med PRO att PRO arbetar intensivt med kommunikation kring folkhälsan att samla och på PRO:s webbplats publicera allt tillgängligt material om äldres hälsa samt om de insatser PRO planerar och gör inom folkhälsoområdet att snarast efter kongressen, tillsammans med ABF, producera ett material som föreningarna aktivt kan arbeta med för att kartlägga medlemmarnas folkhälsa inom sitt område Motion 58 (Bifall) Äldrevårdscentraler att PRO tar initiativ till en landsomfattande kampanj, gärna gemenensamt med andra pensionärsorganisationer, för införandet av äldrevårdscentraler (ÄVC) i kommuner med många äldre. Motion 59:2 (Bifall) Årliga hälsokontroller för pensionärer att avgiften för hälsokontrollen ska vara den samma som vid ett ordinarie läkarbesök. Motion 60 (Bifall) Hälsokontroll för personer från och med 65 år att Riksorganisationen ska verka för att alla landsting/regioner inför hälsokontroll såsom samtal och undersökning vartannat år för alla personer över 65 år. Motion 61:1(Besvarad med tillägg i handlingsprogrammet) Hälsa och sjukvård för äldre människor att PRO kommer att ha ett avsnitt i handlingsprogrammet som handlar om personalutbildning och kunskap hos personal som jobbar i hälso- och sjukvården. Motion 61:2 (Bifall) Hälsa och sjukvård för äldre människor Att Äldre människor skall ha rätt till att kallas till regelbundna hälsoundersökningar vart tredje år efter fyllda 65 och varje år efter fyllda 75 år.

5 en Motion 61:3 Hälsa och sjukvård för äldre människor att RO:s styrelse tar initiativ till opinionsbildning till stöd för ovanstående att-satser. Motion 62:1 och 62:2 (Bifall) Utveckla vården och förhindra ett systemskifte inom vården att ska kräva att ett nytt demokratiskt förankrat och behovsbaserat styrsystem inom vården tas fram i nära samverkan med professionella grupper inom vården, fackliga organisationer, patientorganisationer samt PRO och andra berörda organisationer. att uttalar sig för att offentligt finansierad vård i princip ska drivas utan vinstsyfte samtidigt som möjligheterna att välja och välja bort vårdgivare eller behandlingsmetod bibehålls och vida reutvecklas. Motion 62:3 (Motionen bifölls efter att styrelsen ändrat sig) Utveckla vården och förhindra ett systemskifte inom vården att ska verka för att Lagen om valfrihetssystem, LOV och därmed den fria etableringsrätten inom primärvård och specialistsjukvård, upphävs. Motion 63 (Bifall) Solidarisk finansiering av och ökade offentliga resurser till hälso- och sjukvården att Patientavgifterna och annan privat finansiering inom det offentligt finansierade vårdsystemet begränsas till ett minimum eller helt avvecklas. att Personer med privata sjukvårdsförsäkringar inte ska kunna köpa sig till snabbare eller bättre vård inom den offentligt finansierade sjukvården. att En kraftig ökning av vårdens offentliga resurser för att bl.a. kunna öka antalet vårdplatser, höja lönerna för underbetalda låglönegrupper inom vården, minska onödiga vårdskador, förbättra vårdkvaliten i låginkomstområden och glesbygden samt utveckla det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet. Motion 64 (Bifall) Motion angående mer resurser till geriatrisk verksamhet att 1 dialog med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och berörda ministrar och departement uppmärksamma behovet av mer resurser till verksamheten. Motion 65 (Bifall) Utskrivning av äldre personer från sjukhus att PRO-kongressen ger i uppdrag åt PRO riksförbund att lyfta fram dessa viktiga frågor för berörda instanser i avsikt att finna säkrare och bättre metoder vid utskrivning från sjukhus så att ingen behöver bli glömd och sakna omvårdnad. Motion 66 och 67 Överlevnadschans för alla (Motionerna avser att man ska få snabb hjälp vid hjärtstillestånd även i glesbygd. Bifall efter styrelsens ändrade förslag) att kontakt tas med nödvändiga beslutsfattare för att säkerställa samma chans för alla. att kontakt tas med nödvändiga beslutsfattare för att säkerställa samma chans till överlevnad!

6 Styrelsens tilläggsförslag: Viktigt att KPR och LPR tar reda på hur det ser ut på respektive hemmaorter och tar erforderliga initiativ Motion 68 (Bifall till 68:4 om att högkostnadsskydden ska förenklas) Högkostnadsskydden att PRO Kongressen beslutar om verka för att detta system förenklas för patienterna. Motion 69 82: Tandvård Kongressen beslutade att bifalla motionerna 71:1, 71:4, 72:1, 73, 74:1, 75, 76, 77:1, 78:2, 79, 80, 81 och 82 i enlighet med styrelsens förslag. Samtliga motioner tar upp frågan om högkostnadsskydd för tandvård. 1 handlingsprogrammet framgår såväl i kommande förslag som i tidigare program, att PRO arbetar för att få in tandvården inom högkostnadsskyddet för hälso- och sjukvård. Motion 83 86: Hälsa-och vård (läkemedel) Motion 84 (Besvarad, men samtidigt biföll kongressen ett tilläggsförslag från styrelsen) Warandosering - att LPR/RPR driver frågan så att de som önskar kan mäta blodvärdet själva och kan få en mätapparat kostnadsfritt eller till kraftigt nedsatt pris. Motion 85 (Bifall) Önskar att PRO arbetar mot utbyte av mediciner på apoteken - att i PRO:s arbete på riksnivå skall frågan om icke utbyte av mediciner vara prioriterad Motion 90 Kongressen beslutade att uppdra åt förbundsstyrelsen - att uppgradera insatserna inom IT genom att exempelvis... underlätta för föreningarna att genomföra utbildningar om användning av digital teknik,... påverka statliga och kommunala myndigheter samt näringslivet att genomföra - förändringar på ett sådant sätt att alla människor ges förutsättningar att även i - fortsättningen - föreningslivet få del av servicen,... pensionärsorganisationer som i övrigt. eftersträva samarbete i dessa frågor med såväl övriga Motion 91 uppmana PRO att verka för att övergången till digital kommunikationsteknik via mobilnät eller fiberkabel tar hänsyn till enskilda abonnenter på landsbygden Motion 92 Styrelsen anser att motionens intention är bra men kostnaderna för en sådan tjänst måste utredas innan beslut i frågan tas. Styrelsen föreslår därför att tillsätta en utredning för att se över kostnaden samt utreda möjligheten att införa ett 0771 nummer

7 Motion 99 förbundsstyrelsen får i uppdrag att verka för att konsumentvägledning blir en obligatorisk verksamhet för kommunerna Motion 100 PRO tillsammans med andra pensionärsorganisationer verkar för att alla kommuner inför lokalt baserad och förankrad konsumentrådgivning Motion 107 PRO får i uppdrag att ta upp de aktuella problemen med berörda instanser för att få tillstånd en förbättring i denna fråga Motion 108 uppmana PRO att verka för att banker allmänt tar emot och tillhandahåller kontanter då det ännu är vanligt med mynt och sedlar som enda betalningsmöjlighet Motion 109 PRO nogsamt bevakar utvecklingen att PRO i förekommande fall kräver att staten fortsättningsvis tar hela ansvaret för kontanthanteringen att PRO kräver åtgärder, inklusive lagligt ingripande, innebärande att varje kommunal centralort ska ha ett bankkontor eller motsvarande med full kontant-hantering Motion 110 PRO riksorganisation kraftigt arbetar för att kontanterna finns kvar Motion PRO försöker påverka Riksdag och regering att få bankerna att återuppta kontanthanteringen Motion 113 Styrelsen kommer att fortsätta att söka en lösning på problemet på hur föreningarna skall kunna lösa kontanthanteringen i framtiden Motion 117 Kongressens beslut: Bifalla motionen, att den enda möjligheten att få medlemskap i PRO är att ansluta sig till en förening Motion 118, 119:1, 120:1 Kongressens beslut: Bifalla motionerna att inte införa direkt- eller stödmedlemskap Motion 120:2, 120:3, 121:2, 122:2 Kongressens beslut: Bifalla motionerna, att inte införa enhetlig avgift och nedsatt avgift för familjemedlem rna r Motion 120:4 Kongressens beslut: Bifalla motionen, att inte godkänna en stadgefast rätt att delta på aktiviteter i samtliga PRO föreningar.

8 Motion 121:1, 121:3, 122:1 Kongressens beslut: Avslag. att direktmedlemskap inte införs att medlem inte skall kunna delta i aktiviteter i samtliga PRO-föreningar att direktanslutning inte införs! Motion 123 Förmåner i medlemskapet Att under kongressperioden ansluta medlemskortet till Mastercard eller Visa Motion 125 Aktiv medlemsvärvning Att PRO verkar för aktiv medlemsvärvning och ett hälsosamt åldrande Motion 126 att Medlemskap gäller ett år i taget Kongressens beslut: att motionen redan är behandlad och därmed bifallen, eftersom den rör frågan om direktanslutning. Motion 164:1 Framtidssatsningen Att riksorganisationen fortsätter utveckla teknik som ger besparingar Motion Kongressens beslut: Bifall 136, 137, 140. Att inte förändra uttaget av medlemsavgiften. Motion Kongressens beslut: Besvarade. Styrelsens motivering: Styrelsen är positiv till att under kommande kongressperiod prova att införa möjligheten att erbjuda medlemmarna att dela upp medlemsavgiften så att den kan delbetalas t ex 4 gånger per år. Förutsättningen för delbetalning ska i så fall knytas till att medlemmen ansluter sig till autogiro. Motion 144 Äldres måltider att bifalla motion 144 i enlighet med styrelsens förslag (de kommunala pensionärsråden är viktiga forum för att diskutera hur de kan använda närproducerad mat och skapa möjligheter att laga mat i hemmet några dagar i veckan samt att personalen vid något tillfälle kan sällskap den äldre. P0 deltar i ett nationellt projekt Tvärlivsprojektet där måltiden för äldre står i fokus). Motion Personalförsörjning inom vård och omsorg att bifalla motion 147 i enlighet med styrelsen förslag (att vi ska arbeta för en bred överenskommelse i riksdagen om hållbara och långsiktiga lösningar vad gäller personalförsörjningen inom vård och omsorg). Motion 148 Dietister för de äldre att bifalla motion 148 i enlighet med styrelsens ändrade förslag. Krav på dietist ska utgöra en enskild punkt i nya handlingsprogrammet. Motion 149 Kuratorer för kvarboende i hemmet att bifaila motion 149 i enlighet med styrelsens förslag

9 ta de äldres frågor på allvar) möjligt ska kunna välja när och hur stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service ska ges). finns i handlingsprogrammet). Kongressen beslutade att byta ut ordet kontakter i punkt 3, sid 3, i stadgarna från 2012 mot ordet Kongressen beslutade att i komplement till stadgarna tillfogas att kallelse till årsmöte respektive Kongressen beslutade att lntegrationskurs på Gysinge genomförs Kongressen beslutade att styrelsen kontinuerligt kommer att följa den så kallade vita jobb-modellen Kongressen beslutade att landstinget slutar kalla oss brukare (styrelsen delar motionärens Kongressen beslutade att arbeta för att de kommunala pensionärsråden ska bli obligatoriska (kravet Socialstyrelsen betonat och inte i andra sammanhang). kollektivavtaisliknande villkor och att huvudentreprenören har ansvar i hela upphandlingskedjan. Motion 156 att bifalla motion 152 i enlighet med styrelsens förslag (att ordet brukare endast används som Motion 152 Motion 153 relationer. Samhällets Nationella Kongressens beslut: Bifall 164:1. RO fortsätter att utveckla teknik som ger besparingar riktlinjer för biståndsbedömning ansvar för äldres situation i vardagen ordet brukare som bland annat Malmö kommun använder i vissa upphandlingar. Modellen ställer krav på fixartjänster genom lagstiftning) att bifalla motion 220 i enlighet med styrelsens ändrade förslag. (att verka för att säkra tillgången till Motion 213 lntegrationskurs Motion 220 Motion angående rätten till fixar tjänst höstmöte skall vara ute senast 14 dagar före. Slopa Kommunerna ger möjlighet till hjälp av kurator i äldreomsorgen sid HP. Motion 164 Motion 193 Ordval i stadgarnas punkt 3 Motion 203 Tillägg till stadgar Motion 229 Kräv kollektivavtal vid skattefinarisierad upphandling Motion 231 PRO:s medlemmar har rätt att få vara med och bestämma Motion Pensionärsråd landstingskommunal verksamhet). uppfattning att brukare inte är en bra benämning på äldre inom kommunal eller att bifalla tillägget och hänskjuta det till handlingsprogrammet. Bifall till tilläggsförslag: att bifalla motion 153 i enlighet med styrelsens förslag (att intensifiera arbetet med att påverka och att bifalla motion 156 i enlighet med styrelsens förslag (verka för att den äldre så långt som det är

10 Motion 239 Global solidaritet äldre emellan Kongressen beslutade att PRO under den kommande kongressperioden med utgångspunkt från medlemskapet i Heip Age International utvecklar sitt internationella arbete för äldres rättigheter. Kongressen beslutade att PRO under den kommande kongressperioden i samverkan med Heip Age International anordnar en konferens med internationellt deltagande för att bidra till kontakter och nätverk. Kongressen beslutade att PRO som organisation från och med år 2015 i aktiviteter på riksplan och lokalt uppmärksammar FN:s internationella äldredag. Motion 241 Kvinnliga pensionärers villkor och behov Kongressen beslutade att tillsätta en arbetsgrupp för att komplettera PRO:s annars mycket bra handlingsprogram med en tydligare kvinnor- och jämställdhetsprofii. Kongressen beslutade att ta fram en mali för en studiecirkel kring jämställdhet i pensionärslivet, som PRO-föreningarna kan genomföra. Kongressen beslutade att aktivt engagera PRO i debatten för att uppvärdera kvinnors arbete i vård och omsorg, så att många av morgondagens pensionärer slipper bli fattiga pensionärer. Motion 243 Medlemskap i Fonus Kongressen beslutade att PRO söker centralt medlemskap i Fonus samt att PRO uppmanar distrikt, samorganisationer och föreningar som inte är medlemmar att söka medlemskap i Fonus.

Bilden av PRO. Ur PROs kommunikationsplan. 27 februari 2016 www.pro.se/stockholm 1

Bilden av PRO. Ur PROs kommunikationsplan. 27 februari 2016 www.pro.se/stockholm 1 Bilden av PRO PRO är en vital organisation för alla Sveriges pensionärer. PRO driver rakryggat pensionärernas intressen och erbjuder medlemmarna en mötesplats för gemenskap, personlig utveckling, glädje

Läs mer

Område: Konsument Underområde: Kontanthantering. Motion nr 107 Grundläggande betaltjänster. PRO Folkunga - Mjölby, Östergötland. Motivering.

Område: Konsument Underområde: Kontanthantering. Motion nr 107 Grundläggande betaltjänster. PRO Folkunga - Mjölby, Östergötland. Motivering. Motion nr 107 Grundläggande betaltjänster PRO Folkunga - Mjölby, Östergötland ID540 Folkunga PRO, Väderstad, Mjölby kommun har under de senaste åren upplevt en klar försämring i de grundläggande betaltjänster,

Läs mer

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-08-08, som beslutade att bifalla motionen.

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-08-08, som beslutade att bifalla motionen. Motion nr 233 Kommunala pensionärsråd och Landstings/Region pensionärsråd PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg ID529 Pensionärsråden inom landsting och kommun har under många år knappast genomsyrats av

Läs mer

Nummer Id Rubrik Sambesvarad

Nummer Id Rubrik Sambesvarad Nummer Id Rubrik Sambevarad 1 Boende Den om fyllt 80 år kall ha rätten att få en egen 1 505 plat i ett äldreboende inom 3 månader 2 526 Dubbelhyra vid flytt till ärkilt boende 3 532 Upplåteleformer för

Läs mer

Motion nr 239 Global solidaritet äldre emellan. PRO Global - Stockholm, Stockholms län. Motivering. Yrkande

Motion nr 239 Global solidaritet äldre emellan. PRO Global - Stockholm, Stockholms län. Motivering. Yrkande Motion nr 239 Global solidaritet äldre emellan PRO Global - Stockholm, Stockholms län ID615 Område: Övrigt Motivering Bättre livsvillkor och bättre möjligheter till vård innebär att människor lever längre

Läs mer

Handlingsprogram 2013-2016. Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF

Handlingsprogram 2013-2016. Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF Handlingsprogram 2013-2016 Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF FÖRORD Handlingsprogrammet för 2014 2016 utgör ett övergripande styrdokument för SPRFs förtroendevalda och anställda och förmedlar förbundets

Läs mer

Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet

Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet Råd för råden Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet Sjuksköterska Barnmorska Vårdlärare Utvecklingschef Närsjukvårdschef Presentation Förväntningar

Läs mer

Från fredag den 12 juni till söndag den 14 juni pågick kongressen på Clarion hotel vid Skanstull

Från fredag den 12 juni till söndag den 14 juni pågick kongressen på Clarion hotel vid Skanstull Kongressrapport Från fredag den 12 juni till söndag den 14 juni pågick kongressen på Clarion hotel vid Skanstull Kongressen öppnades kl 12.30 med sång av Maria Möller och Mikael Blomqvist på gitarr. Curt

Läs mer

Motion nr 83 Fel medicin eller fel dosering kan få allvarliga följder

Motion nr 83 Fel medicin eller fel dosering kan få allvarliga följder Motion nr 83 Fel medicin eller fel dosering kan få allvarliga följder PRO Bräcke - Bräcke, Jämtlands län ID605 Område: Hälsa och vård Underområde: Läkemedel Motivering Kvinnor och män kan reagera helt

Läs mer

VAL 2018 ETT TRYGGT LIV SOM SENIOR

VAL 2018 ETT TRYGGT LIV SOM SENIOR VAL 2018 ETT TRYGGT LIV SOM SENIOR Du ska kunna leva ett tryggt liv som senior Vi seniorer vill leva ett tryggt och fritt liv. Hot och oro minskar vår glädje och möjlighet att fortsätta bidra till Sverige,

Läs mer

Välkommen till PRO 1. Nu är det dags! PRO Stockholms län

Välkommen till PRO 1. Nu är det dags! PRO Stockholms län Välkommen till PRO 1 Nu är det dags! PRO Stockholms län 1 Innehållet i PRO 1 Detta är PRO Intressepolitik hur kan PRO påverka Hur fungerar en PROförening Hur finansieras verksamheten Vara ledare i PRO

Läs mer

RAMBUDGET KONGRESS 2017

RAMBUDGET KONGRESS 2017 RAMBUDGET 2018-2020 KONGRESS 2017 Förbundsstyrelsens förslag Rambudget 2018-2020 I Mål och riktning beslutar kongressen om de övergripande verksamhetsmässiga aktiviteterna. Rambudgeten beskriver i ekonomiska

Läs mer

Privatiseringen av hälso sjukvården i Stockholm

Privatiseringen av hälso sjukvården i Stockholm Sammanfattningavseminariet: Privatiseringenavhälso sjukvården istockholm Stockholmslänslandstingär,ijämförelsemedandralandsting,extremtvadgäller konkurrensutsättningochprivatiseringavvården.medanandralandstingköperentiondel

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017

VERKSAMHETSPLAN 2017 VERKSAMHETSPLAN 2017 Samorganisationens uppgifter SAMORGANISATIONER MOM 1 SAMARBETE KOMMUNVIS Enligt PRO:s stadgar ska, där det finns mer än en PRO-förening, finnas en samorganisation. Det krävas i olika

Läs mer

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland ID574 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO: medlemsförsäkringar är till delar unika i sin omfattning. Olycksfallsförsäkringen

Läs mer

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6 Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6 IF Metalls styrka bygger på att vi är många och kunniga, både när vi driver frågor på arbetsplatserna och i samhället i stort. Organisering handlar inte enbart

Läs mer

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-08-18, som beslutade att bifalla motionen.

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-08-18, som beslutade att bifalla motionen. Motion nr 51 Eutanasi PRO Stuvsta-Snättringe - Huddinge, Stockholms län ID536 Varför tar inte PRO upp frågan om legaliserad eutanasi (god död) på patientens begäran och efter medicinsk bedömning i livets

Läs mer

Motion nr 228 Äldreombud. PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg. Område: Äldres rätt till inflytande och respekt. Motivering.

Motion nr 228 Äldreombud. PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg. Område: Äldres rätt till inflytande och respekt. Motivering. Motion nr 228 Äldreombud PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg ID530 Område: Äldres rätt till inflytande och respekt Motivering Sveriges befolkning lever allt längre. Med högre levnadsålder följer utsatthet

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 ÖSTERGÖTLAND

Verksamhetsplan 2017 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan 2017 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2017 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

Motion nr 47 Föreningars möjlihet att ordna möten och aktiviteter. PRO Sofia - Stockholm, Stockholms län. Område: Friskvård. Motivering.

Motion nr 47 Föreningars möjlihet att ordna möten och aktiviteter. PRO Sofia - Stockholm, Stockholms län. Område: Friskvård. Motivering. Motion nr 47 Föreningars möjlihet att ordna möten och aktiviteter PRO Sofia - Stockholm, Stockholms län ID596 Område: Friskvård Motivering Många är de PRO-medlemmar, som gör stora insatser både för sitt

Läs mer

Denna utveckling påverkar både samhället och PRO. Flexibiliteten måste öka och verksamheten måste anpassas till växande och olika behov.

Denna utveckling påverkar både samhället och PRO. Flexibiliteten måste öka och verksamheten måste anpassas till växande och olika behov. Antagen 20171109 PRO Stockholms län Verksamhetsplan 2018 Innehåll Omvärldsanalys Prioriteringar Inriktningsmål Omvärldsanalys Stockholms län: Stockholms län med sina närmare 2,3 miljoner invånare växer

Läs mer

Stockholm för alla åldrar

Stockholm för alla åldrar Samorganisationen Stockholms stad Stockholm för alla åldrar PRO:s krav på Stockholms stad 2018-2022 PRO, Pensionärernas riksorganisation, bildades 1942, är Sveriges största pensionärsorganisation och är

Läs mer

KONGRESS 2018 BIFALLNA MOTIONER

KONGRESS 2018 BIFALLNA MOTIONER KONGRESS 2018 BIFALLNA MOTIONER Bifallna motioner PRO:s kongress 2018 Medlemsavgift Styrelsens förslag till medlemsavgift under kongressperioden att från och med 2019 höja medlemsavgiften till riksorganisationen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND

VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2015 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

Motioner. med förbundsstyrelsens yttranden. och förslag till beslut

Motioner. med förbundsstyrelsens yttranden. och förslag till beslut Motioner med förbundsstyrelsens yttranden och förslag till beslut FUB:s förbundsstämma 9-10 maj 2015 Motioner inför förbundsstämman 2014 Nr Sid 1 Ny insats i LSS-boendestöd och hemtjänst, LL 3 2 Bra hälso-

Läs mer

Motioner E01 E04. Till Stockholms arbetarekommuns årsmöte 2010. Motion om hälsofrämjande krav på äldreomsorgen

Motioner E01 E04. Till Stockholms arbetarekommuns årsmöte 2010. Motion om hälsofrämjande krav på äldreomsorgen Till Stockholms arbetarekommuns årsmöte 2010 Motion om hälsofrämjande krav på äldreomsorgen Hur vi mår som äldre hänger oftast samman med de livsvillkor vi haft tidigare under livet. Den rikaste tiondelen

Läs mer

Vi gör din röst hörd!

Vi gör din röst hörd! Vi gör din röst hörd! SPF bevakar dina intressen! - Har du tänkt på hur du vill du bo när du blir äldre? - Tycker du att det är rättvist att arbete och pension beskattas olika? - Vet du att i genomsnitt

Läs mer

Sist i dokumentet finns en rad räkneexempel för olika typer av hushåll. Pressmeddelande 20 september. PRO om budgeten: regeringen har lyssnat

Sist i dokumentet finns en rad räkneexempel för olika typer av hushåll. Pressmeddelande 20 september. PRO om budgeten: regeringen har lyssnat Här kommer en extra utskick, digitalt, av PRO informerar med anledning av att regeringen idag presenterade sitt budgetförslag för 2018. Här nedan finns det pressmeddelande som skickats ut från PRO centralt

Läs mer

Glasbranschföreningens föreningsmöte 24 april 2013. Motioner. Styrelsens propositioner

Glasbranschföreningens föreningsmöte 24 april 2013. Motioner. Styrelsens propositioner Glasbranschföreningens föreningsmöte 24 april 2013 Motioner Styrelsens propositioner Inkommen motion till GBFs Föreningsmöte 2013 med styrelsens yttrande Motion 1. Samgående av 1:a och 2:a distriktet Motion

Läs mer

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre VEM KAN FÅ HJÄLP? Socialtjänstlagen ger Dig rätt till hjälp i hemmet, äldreboende, dagverksamhet och annat bistånd om Du inte själv kan tillgodose Dina

Läs mer

LANDSTINGSPOLITISKT PROGRAM FÖR PRO GÄVLEBORG ANTAGET 20140410

LANDSTINGSPOLITISKT PROGRAM FÖR PRO GÄVLEBORG ANTAGET 20140410 LANDSTINGSPOLITISKT PROGRAM FÖR PRO GÄVLEBORG ANTAGET 20140410 Landstinget i Gävleborg svarar för många insatser som är av central betydelse för alla innevånares välbefinnande och livskvalitet i länet.

Läs mer

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Ett solidariskt samhälle en ekonomi för alla Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Vänsterpartiets prioriterade huvudfrågor: 1. Öka grundbemanningen inom äldreomsorgen för högre kvalité

Läs mer

Avgifter för vård och omsorg 2014. Särskilt boende

Avgifter för vård och omsorg 2014. Särskilt boende Avgifter för vård och omsorg 2014 Särskilt boende Avgifter för särskilt boende 2014 Den lag som i huvudsak styr kommunens rätt att ta ut avgifter för vård och omsorg är socialtjänstlagen. Dessa avgifter

Läs mer

Ökad livskvalitet för äldre

Ökad livskvalitet för äldre Stockholm 29 augusti 2010 Ökad livskvalitet för äldre 11 äldrepolitiska förslag ur den kommande rödgröna regeringsplattformen 2/9 Ökad livskvalitet för äldre 11 äldrepolitiska förslag ur den rödgröna regeringsplattformen

Läs mer

Förbättringar i hälso- och sjukvården

Förbättringar i hälso- och sjukvården Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:1408 av Finn Bengtsson (M) Förbättringar i hälso- och sjukvården Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

PRO:s krav på Stockholms stad för en god stad för alla åldrar.

PRO:s krav på Stockholms stad för en god stad för alla åldrar. PRO:s krav på Stockholms stad för en god stad för alla åldrar. Vi lever i en skön, blå och grön stad bland härliga människor! Staden kan bli ännu bättre. Därför engagerar vi oss i stadens utveckling. Våra

Läs mer

Ökad livskvalitet för äldre

Ökad livskvalitet för äldre Stockholm 29 augusti 2010 Ökad livskvalitet för äldre 11 äldrepolitiska förslag ur den kommande rödgröna regeringsplattformen 2/9 Ökad livskvalitet för äldre 11 äldrepolitiska förslag ur den rödgröna regeringsplattformen

Läs mer

Avgifter för vård och omsorg 2015. Särskilt boende

Avgifter för vård och omsorg 2015. Särskilt boende Avgifter för vård och omsorg 2015 Särskilt boende Avgifter för särskilt boende 2015 Den lag som i huvudsak styr kommunens rätt att ta ut avgifter för vård och omsorg är socialtjänstlagen. Dessa avgifter

Läs mer

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities 1 (2) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-07 HSN 1311-1216 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Söderlund 2013-12-11, p 10 Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Läs mer

Patientlag (SOU 2013:2)

Patientlag (SOU 2013:2) 1 (4) Socialdepartementet Enheten för folkhälsa och sjukvård Patientlag (SOU 2013:2) Landstinget i Östergötland (LiÖ) har beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Patientlag (SOU 2013:2).

Läs mer

Pensionärsrådet för östra hälsooch sjukvårdsnämnden

Pensionärsrådet för östra hälsooch sjukvårdsnämnden Pensionärsrådet för östra hälsooch sjukvårdsnämnden Agenda Upprop Föregående mötesanteckningar Östra hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag Nämnden uppdrag i förhållande till styrelsen för Skaraborg sjukhus

Läs mer

Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre

Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Ert dnr: Sektionen för socialtjänst Greger Bengtsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre

Läs mer

Motionen har behandlats vid medlemsmöte 2014-05-30, som beslutade att bifalla motionen.

Motionen har behandlats vid medlemsmöte 2014-05-30, som beslutade att bifalla motionen. Motion nr 144 Äldres måltider PRO Ryd - Linköping, Östergötland ID527 För äldre människor som inte längre kan laga sin egen mat har måltiden övergått till att bli en livsuppehållande utfordran. Man får

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 ÖSTERGÖTLAND

Verksamhetsplan 2018 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan 2018 ÖSTERGÖTLAND 2 Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2018 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

Område: Boende Underområde: Bostadstillägg. Motion nr 12 Bostadstillägg. PRO Ljura - Norrköping, Östergötland. Motivering. Yrkande

Område: Boende Underområde: Bostadstillägg. Motion nr 12 Bostadstillägg. PRO Ljura - Norrköping, Östergötland. Motivering. Yrkande Motion nr 12 Bostadstillägg PRO Ljura - Norrköping, Östergötland ID544 Med den prissättning som förekommer inom byggbranchen idag vet vi att många äldre som skulle behöva en mer tillgänglig bostad inte

Läs mer

Arbetsutskott har utsetts av styrelsen och bestått av Carl-Eric Thörngren, Eivor Johansson, Lars-Erik Nyström och Åke Swahn.

Arbetsutskott har utsetts av styrelsen och bestått av Carl-Eric Thörngren, Eivor Johansson, Lars-Erik Nyström och Åke Swahn. 1 PRO Uppsala län Verksamhetsberättelse 2018 Styrelsen Styrelsen har bestått av Carl-Eric Thörngren, ordförande Eivor Johansson, kassör Lars-Erik Nyström, sekreterare Åke Swahn, vice ordförande, studieorganisatör

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2016 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING

NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING 1 Namn Föreningens namn är SPF Seniorerna plus föreningsnamnet plus orten inom. distriktet av SPF Seniorerna. Föreningens organisationsnummer är.. Föreningen är ideell samt partipolitiskt

Läs mer

Uppdrag. Värdegrund. Vision. Fyra fokusområden

Uppdrag. Värdegrund. Vision. Fyra fokusområden Uppdrag PRO distriktet Stockholms län har cirka 46 000 medlemmar i ungefär 119 föreningar. Styrelsens uppdrag är att leda verksamheten, vilket bidrar till medlemmarnas, föreningarnas och samorganisationernas

Läs mer

Arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning

Arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:1697 av Désirée Pethrus (KD) Arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som

Läs mer

Över 300 motioner inskickade till kongressen

Över 300 motioner inskickade till kongressen PRO informerar, januari 2018. Över 300 motioner inskickade till kongressen Välkommen till ett nytt och innehållsrikt år i PRO som både innehåller kongress och valrörelse! Kongressen hålls den 15-17 juni

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Antaget av SEKOs kongress 2006

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Antaget av SEKOs kongress 2006 Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2007 2009. Antaget av SEKOs kongress 2006 Verksamhetsplan 2007 2009 Inledning I SEKO ska medlemmen stå i centrum. SEKOs verksamhet växer fram ur samtalen på arbetsplatserna.

Läs mer

Dnr Son 2017/176 Ansökan från Järfällan Varttuneet om platser i kommunala pensionärsrådet, KPR

Dnr Son 2017/176 Ansökan från Järfällan Varttuneet om platser i kommunala pensionärsrådet, KPR TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2017-08-31 rev 2017-09-19 Socialnämnden Dnr Son 2017/176 Ansökan från Järfällan Varttuneet om platser i kommunala pensionärsrådet, KPR Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag

Läs mer

Samorganisation Sundsvall

Samorganisation Sundsvall Samorganisation Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 PRO Alnö, PRO Attmar, PRO City Sundsvall, PRO Holm, Pro Indal, PRO Liden, PRO Matfors-Tuna PRO Njurunda, PRO Selånger, PRO Sköns Norra, PRO Sköns Södra,

Läs mer

Avgifter 2017 Äldreboende

Avgifter 2017 Äldreboende Avgifter 2017 Äldreboende Vård & Omsorg Avgifter för äldreboende 2017 Du som behöver vård och omsorg dygnet runt kan få bo i kommunens äldreboenden, eller särskilda boenden som de också kallas. För att

Läs mer

Uppdrag. Värdegrund. Vision. Fyra fokusområden

Uppdrag. Värdegrund. Vision. Fyra fokusområden Uppdrag PRO distriktet Stockholms län har cirka 46 000 medlemmar i ungefär 119 föreningar. Styrelsens uppdrag är att leda verksamheten, vilket bidrar till medlemmarnas, föreningarnas och samorganisationernas

Läs mer

Motion: Automatisera frikort

Motion: Automatisera frikort YTTRANDE 1(2) 2014-09-16 LJ 2014/19 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsfullmäktige Motion: Automatisera frikort I en till landstingsfullmäktige inlämnad motion föreslår Samuel Godrén, Sverigedemokraterna,

Läs mer

Sociala tjänster för alla

Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla 4 En stark röst för anställda i sociala tjänster i Europa EPSU är den europeiska fackliga federationen för anställda inom sociala tjänster. Federationen

Läs mer

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Medlemsavgift DAGORDNINGSPUNKT. nr 25

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Medlemsavgift DAGORDNINGSPUNKT. nr 25 MOTIONER OCH UTLÅTANDEN Medlemsavgift DAGORDNINGSPUNKT nr 25 Sid 2 Medlemsavgifter HEM Innehåll Dagordningspunkt 25... 3 Motion nr 16 Angående avgiftsklasser för medlemsavgifter... 3 Motion nr 17 Angående

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:56 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och länets pensionärsorganisationer Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet

Läs mer

Vänsterpartiet. Kalmar län. Version

Vänsterpartiet. Kalmar län.   Version Kalmar län ett hälsolän Landstingspolitiskt program för Kalmar län 2007 2010 Vänsterpartiet Kalmar län www.vansterpartiet.se/kalmarlan Version 20060824 Inledning Vänsterpartiets grundläggande inställning

Läs mer

Distriktets större aktiviteter Under 2017skall distriktet genomföra distriktsmästerskap i Bridge samt tre idrotter, Boule, Bowling och Golf

Distriktets större aktiviteter Under 2017skall distriktet genomföra distriktsmästerskap i Bridge samt tre idrotter, Boule, Bowling och Golf Verksamhetsplan 2017 PRO en stark kraft för Sveriges pensionärer I denna Verksamhetsplan drar PRO upp riktlinjerna för vad organisationen som helhet ska göra under 2017. PRO arbetar för en bättre tillvaro

Läs mer

Medlemsundersökningar i samarbete med Kantar-SIFO

Medlemsundersökningar i samarbete med Kantar-SIFO Medlemsundersökningar i samarbete med Kantar-SIFO Medlemsrekrytering & Medlemsvård PRO är en medlemsburen organisation. Medlemmarna är PRO:s största tillgång. För att vara en stark röst som kan påverka

Läs mer

Biståndsbedömt trygghetsboende för äldre

Biståndsbedömt trygghetsboende för äldre Socialutskottets betänkande Biståndsbedömt trygghetsboende för äldre Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändringar i folkbokföringslagen, lagen om stöd

Läs mer

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende 1 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Tierp 16 januari 2014 Regeringsuppdraget Bo bra på äldre dar Kunskap, kreativitet

Läs mer

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2017 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd (RS/2671/2017)

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2017 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd (RS/2671/2017) 2017 Region Jämtland Härjedalens Version: 1 2(6) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. 2018-01-16 Nyutgåva Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd 3(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE...

Läs mer

Yttrande över remiss angående revidering av Äldreplan

Yttrande över remiss angående revidering av Äldreplan 1 KUNGSÄNGEN och BRO Yttrande över remiss angående revidering av Äldreplan 2014 2020 PRO lämnar följande synpunkter på remiss angående revidering av Äldreplan 2014 2020. Remissvaret har disponerats enligt

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen. Dir.

Kommittédirektiv. Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen. Dir. Kommittédirektiv Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen Dir. 2006:42 Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2006. Sammanfattning

Läs mer

KOMMUNIKATION OCH SOCIAL MEDIA (KSM)

KOMMUNIKATION OCH SOCIAL MEDIA (KSM) KOMMUNIKATION OCH SOCIAL MEDIA (KSM) Motionerna KSM 1 KSM 7 MOTION KSM 1 Byggnads Väst Lägg ut små adds (Reklam) på ungdomshemsidor, vi i Byggnads vill ha mer medlemar och de är väldig brist på unga medlemmar,

Läs mer

Verksamhetsplan SPF Seniorerna Bohusdistriktet

Verksamhetsplan SPF Seniorerna Bohusdistriktet Verksamhetsplan 2016-2017 SPF Seniorerna Bohusdistriktet 1 Mål och inriktning 2016-2017 Vår verksamhetsplan tar utgångspunkt i Mål och Riktlinjer för kongressperioden 2015-2017 som beslöts av SPF Seniorernas

Läs mer

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården TJÄNSTEUTLÅTANDE Stockholms låns landsting g o k t o b e r 2 0 1 7 s förvaltning LSF Kansli Lena Halvardson Rensfelt s personalutskott Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Läs mer

Avgifter 2018 Äldreboende

Avgifter 2018 Äldreboende Avgifter 2018 Äldreboende Vård & Omsorg Avgifter för äldreboende 2019 Du som behöver vård och omsorg dygnet runt kan få bo i kommunens äldreboenden, eller särskilda boenden som de också kallas. För att

Läs mer

Förbundsstyrelsen föreslår

Förbundsstyrelsen föreslår Förbundsmötet 2014 Utskott nummer 3 Sekreterare: Anneli Hagberg 2014-09-27 Sida 1 Motion med förslag Motion nr 21: 30 procent i våra styrelser under 35 år Motionär: Motionärer: Landstingsavdelningen Värmland,

Läs mer

Insatser inom hälso- och sjukvården som kan främja hälsan hos dem med låg utbildningsnivå

Insatser inom hälso- och sjukvården som kan främja hälsan hos dem med låg utbildningsnivå Insatser inom hälso- och sjukvården som kan främja hälsan hos dem med låg utbildningsnivå Karin Junehag Källman, Folkhälsomyndigheten Ingrid Ström, Socialstyrelsen Innehåll i vår föredragning Förutsättningar

Läs mer

Information till gode man och förvaltare

Information till gode man och förvaltare Information till gode man och förvaltare I denna del berättar jag om vad du skall tänka på innan och när du får ett nytt uppdrag. Del 4 Skapad och berättad av : Rolf Larsson, Perstorp Rolf Larsson, Perstorp

Läs mer

Vi har bättre förslag. Svenska modellen 2.0. Fastställande av avgifter

Vi har bättre förslag. Svenska modellen 2.0. Fastställande av avgifter Vi har bättre förslag. Svenska modellen 2.0 5 Fastställande av avgifter Avgiftshöjning i tre steg Bakgrund SEKOs verksamhet och struktur bygger i stora stycken på en verklighet där vi hade knappt 150 000

Läs mer

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT. nr 44 45

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT. nr 44 45 MOTIONER OCH UTLÅTANDEN Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT nr 44 45 Sid 2 Jämlikhet och jämställdhet HEM Innehåll Dagordningspunkt 44... 3 Motion nr 47 Angående HBTQ-certifiera förbundet... 3

Läs mer

Motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen

Motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4292 2015-10-23 Ekonomi och styrning Lena Svensson Motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen Förslag till beslut Styrelsen föreslår kongressen besluta att motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen

Läs mer

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE.

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDEN Vi som lever i Sverige och Blekinge blir friskare och lever allt längre. Det är en positiv utveckling och ett resultat av vårt välstånd

Läs mer

Myten om pensionärerna som gynnad grupp

Myten om pensionärerna som gynnad grupp Myten om pensionärerna som gynnad grupp En rapport om pensionärernas ekonomiska villkor från PRO P e n s i o n ä r e r n a s R i k s o r g a n i s a t i o n 2 0 0 7 2 Myten om pensionärerna som gynnad

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

EN VÄLPLANERAD ÄLDREOMSORG

EN VÄLPLANERAD ÄLDREOMSORG EN VÄLPLANERAD ÄLDREOMSORG Framtidens äldreomsorg Det här anser SPF Seniorernas distriktsstyrelse i Skåne att en äldreomsorgsplan skall innehålla Bakgrund Andelen äldre växer i många skånska kommuner samtidigt

Läs mer

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-03-11 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Susanne Forss-Gustafsson Telefon: 08-508

Läs mer

Vad är e-hälsa? Moderator: Ingrid Lindberg. Dan Östergaard

Vad är e-hälsa? Moderator: Ingrid Lindberg. Dan Östergaard Vad är e-hälsa? Moderator: Ingrid Lindberg Dan Östergaard 2017-05-29 www.danostergaard.se Begreppet e-hälsa Socialstyrelsens definition av e-hälsa är: att använda digitala verktyg och utbyta information

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 193-217 Tid: 2016-12-12, kl: 10:00-16:40 Plats: Regionens Hus, sal A 198 Regionfullmäktiges program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av

Läs mer

Bostadsmarknaden i stort - bostadsbehov och bostadsefterfrågan samt förutsättningar för en lokal bostadsmarknad i balans

Bostadsmarknaden i stort - bostadsbehov och bostadsefterfrågan samt förutsättningar för en lokal bostadsmarknad i balans Bostadsmarknaden i stort - bostadsbehov och bostadsefterfrågan samt förutsättningar för en lokal bostadsmarknad i balans Bostadsmarknadsläget 218 Bostadsmarknadsläget 218 utifrån kommunstorlek 135 26 29

Läs mer

Förbundsstyrelsens rapport över vidtagna åtgärder med anledning av beslut tagna vid 2015 års förbundsmöte

Förbundsstyrelsens rapport över vidtagna åtgärder med anledning av beslut tagna vid 2015 års förbundsmöte Förbundsstyrelsens rapport över vidtagna åtgärder med anledning av beslut tagna vid 2015 års förbundsmöte 2 Bifallna FS-förslag och motioner FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG Förbundsstyrelsens förslag nr 1 Verksamhetsprogram

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

YTTRANDE. Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och jämlik hälsa (SOU 2017:47)

YTTRANDE. Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och jämlik hälsa (SOU 2017:47) YTTRANDE Dnr SOU2017/03553/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 30 november 2017 Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa Förslag för ett långsiktigt arbete för en

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 25 juni 2012, kl. 09:00 Plats Regionens hus Södra Vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Förslag till

Läs mer

Bo bra på äldre dar. Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013. Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se

Bo bra på äldre dar. Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013. Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Bo bra på äldre dar 1 Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Bakgrund 2 Nästan 20% av Sveriges befolkning har fyllt 65 år och antal och andel

Läs mer

227 Motion 2017:64 av Mohibul Ezdani Khan (V) om att höja prissumman för arbetet mot främlingsfientlighet och rasism LS

227 Motion 2017:64 av Mohibul Ezdani Khan (V) om att höja prissumman för arbetet mot främlingsfientlighet och rasism LS Stockholms läns landsting 19 (39) Landstingsstyrelsen 2018-0078 227 Motion 2017:64 av Mohibul Ezdani Khan (V) om att höja prissumman för arbetet mot främlingsfientlighet och rasism LS 2017-1303 Ärendebeskrivning

Läs mer

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2016 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd (RS/31/2017)

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2016 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd (RS/31/2017) 2016 Region Jämtland Härjedalens Version: 1 ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. 2017-01-18 Nyutgåva Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd 2(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3(6) 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE...

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan

Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Äldreminister Lena Hallengren 25 juni 2018 Socialdepartementet 1 Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Regeringen redogör för sin syn på äldreomsorgen

Läs mer

Kommittédirektiv. Betalningsansvarslagen. Dir. 2014:27. Beslut vid regeringssammanträde den 27 februari 2014

Kommittédirektiv. Betalningsansvarslagen. Dir. 2014:27. Beslut vid regeringssammanträde den 27 februari 2014 Kommittédirektiv Betalningsansvarslagen Dir. 2014:27 Beslut vid regeringssammanträde den 27 februari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska göra en översyn av lagen (1990:1404) om kommunernas betalningsansvar

Läs mer

Norrbottens kommuner, Kungsgatan 23 B, Box 947, Luleå. Telefon: E-post:

Norrbottens kommuner, Kungsgatan 23 B, Box 947, Luleå. Telefon: E-post: Sida 15 av 27 PLATS Norrbottens Kommuner, Kungsgatan 23 B, Luleå BESLUTANDE Helena Öhlund, (S), Älvsbyn Mats Abrahamsson, (S), Arjeplog Margareta Bladfors Eriksson. (S), Luleå ÖVRIGA DELTAGARE Ingrid Carlenius,

Läs mer

Remiss om motion (2011:63) om satsning på personalen inom äldreomsorgen

Remiss om motion (2011:63) om satsning på personalen inom äldreomsorgen ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSAVDELNING EN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-11-10 Handläggare: Linda Wikman Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden 13 december 2011 Remiss om motion (2011:63) om satsning

Läs mer

Rättvik den 27 april

Rättvik den 27 april Rättvik den 27 april Dagens innehåll Vår verksamhetsplanering 2018 Vad gör förbundet med pengarna? Inför valet Föreningsguiden Dataskyddsförordningen - GDPR Förbundet ska enligt stadgarna... Tillvarata

Läs mer

Först några inledande frågor

Först några inledande frågor ISSP 2006 Siffrorna anger svarsfördelning i %. Först några inledande frågor Fråga 1 Anser Du att människor bör följa lagen utan undantag, eller finns det vissa tillfällen då människor bör följa sitt samvete

Läs mer