Tyresö Strand OMRÅDEN HUVUDSAKLIGEN FÖR VILLABEBYGGELSE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tyresö Strand OMRÅDEN HUVUDSAKLIGEN FÖR VILLABEBYGGELSE"

Transkript

1 April 2004 Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Planeringsavdelningen MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLANER FÖR PLANOMRÅDEN 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13 och område A i Tyresö Strand OMRÅDEN HUVUDSAKLIGEN FÖR VILLABEBYGGELSE Inom Tyresö kommun, Stockholms län

2 MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING 2 INLEDNING UTBYGGNADSALTERNATIV 0-ALTERNATIV Pågående och kommande planarbeten för Tyresö Strand har som främsta syfte att omvandla befintlig, i huvudsak bebyggelse av fritidshuskaraktär till ny bostadsbebyggelse, främst villabebyggelser. Området är idag tomtmark till sin helhet. Denna miljökonsekvensbedömning berör utbyggnadsalternativet samt ett s.k. noll-alternativ där området lämnas som tidigare. I utbyggnadsalternativen avses de befintliga och nya fastigheterna bli anslutna till kommunens gatu- och va-nät. Energiförsörjningen bedöms bli löst genom egna lösningar. För eventuell tillkommande mer samlad bebyggelse kan andra former av gemensamma energilösningar i form av värmepumpar eller energiproduktion med andra förnyelsebara energikällor användas. I mån av möjlighet kan fjärrvärmeanslutning också komma att övervägas. De aktuella planetapper som berörs i denna miljökonsekvensbedömning, inklusive vägar och vägområden omfattar cirka 131 hektar. I samtliga planetapper planeras villabebyggelse, en- eller tvåvåningsbyggnader, som beroende på tomtstorlek, tillåts få maximal byggnadsyta om 160 eller 200 kvm. Planetapperna 6-10 samt beräknas fullt utbyggt kunna rymma cirka 360 villafastigheter efter styckningar. För planområdet A är utbyggnad och exploatering inte bestämd i dagsläget, men denna konsekvensbedömning utgår från att området kommer att utformas för någon form av mer samlad flerfamiljsbebyggelse. Slutligt antal lägenheter, husutformningar och förändringar på befintliga fastigheter i detta planområde är dock svåra att bedöma i nuläget. Bedömningen av miljökonsekvenserna vid exploatering av detta planområde måste därför beaktas som osäkra, men har här utgått från tillgängliga visionsdokument (Tyresö kommun, juni 2000) som då omfattar möjligheterna till något hundratal lägenheter i flerfamiljsvillor och parhus. Området ansluts till kommunens utbyggda gatu- och va-nät. Energiförsörjningen ska i första hand lösas genom enskilda lösningar. Befintlig bebyggelse på 263 fastigheter kvarstår och utgörs huvudsakligen av enklare fritids- och bostadshus. Avloppsreningen sker lokalt i enskilda anläggningar.

3 MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING 3 MILJÖEFFEKTER NOLL-ALTERNATIV Ingen förändring jämfört med dagsläget. Området kvarstår med 263 fastigheter redan bebyggda med mindre hus av fritidshus-karaktär. Mark och berggrundförhållandena är av s. k. lågrisktyp ur radonsynpunkt. UTBYGGNADSALTERNATIVET Trafik, transporter, luftmiljö och buller. Yt- och grundvattenpåverkan Utbyggnadsalternativet medför ökad trafikföring till planområdena och inom området samt tillfälligt ökad byggverksamhet vilket bedöms medföra viss påverkan på närområdet under utbyggnadsskedena. Sammantaget bedöms risken för luftutsläpp som kan medföra hälsorisker som mycket låga i utbyggnadsalternativet. Huvuddelen av planetapperna har naturlig tillrinning mot Erstaviken medan en mindre nordlig del av området som avvattnas mot Öringesjön samt en mindre sydlig del som avvattnas mot Kalvfjärden. Större delen av dagvattnen avleds från befintliga fastigheter genom öppna diken. Befintliga kulverterade ledningar kommer att bibehållas i förbättrade skick och nya kulvertledningar kan även komma att nyanläggas för vissa delsträckor i utbyggnadsalternativet. Övervägande andel dagvatten från planområdet avleds till strandzonerna utmed Erstaviken som i viss grad bidrar till att näringsämnen m.m. reduceras innan vattnets utflöde i Erstaviken. Erstaviken är känslig på grund av att detta vatten idag har en relativt begränsad närsaltbelastning jämfört med motsvarande delar av Stockholms inre skärgård. Denna höga vattenkvalitet bör därför bibehållas så långt möjligt. Kalvfjärden är avsnörd från övriga Östersjön och har litet vattenutbyte varför denna fjärd är särskilt känslig för ökad belastning av näringsämnen. Kalvfjärden har i kommunens översiktplan och naturinventering (1998) utsedd som utredningsområde beroende på vattenområdets ekologisk känslighet och höga naturvärden. Öringesjön är redan i dagsläget eutrofierad (övergödd och därför mycket känslig för ytterligare belastning av näringsämnen bl.a. från dagvatten inom sjöns tillrinningsområde. Planeringen av det aktuella planområdenas bebyggelse måste därför ske så att negativa konsekvenser undviks i närliggande havs- och sjövattenområden. För att förhindra en ökad påspädning av miljöskadliga ämnen och även näringsämnen till vattnen behövs ersättning för den uppbromsande effekt på nederbördsvattnet som den naturliga vegetationen har idag i planområdet. Dagvattenmängder och näringsämnesbelastningarna från respektive planetapp har beräknats och redovisas i bilaga per etapp och recipient (vattenområde som mottar dagvattnen). Dagvattenbelastningarna från respektive fullt utbyggd planetapp kan därmed även jämföras med nuvarande belastning, som motsvarar i stora drag dagsläget (noll-alternativet).

4 MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING 4 Dessa beräkningar visar på en förväntad ökning av dagvattenflödena genom att samtliga kvarvarande etapper i Tyresö Strand planläggs. Vid fullt utbyggda planetapper minskar dock dagvattenflödenas innehåll av näringsämnena fosfor och kväve med cirka 40 respektive 20 %, främst beroende på införandet av kommunala VA-lösningar som ersätter mindre effektiva enskilda avloppsanordningar. Dagvattnens innehåll av metaller såsom bly, koppar, zink samt oljor förväntas dock öka kraftigt jämfört med noll-alternativet. Denna ökade belastning beror främst på ökat antal fastigheter genom avstyckningar samt att samtliga fastigheter inom en kort tidsrymd samtliga övergår från delvis fritidsboende till permanentbebodda hushåll. Detta innebär då att andelen hårdgjorda mark- och takytor samt att bilinnehav och trafikföring ökar vilket då utgör de främsta orsakerna till den högre dagvattenbelastningen. Åtgärder för att begränsa dessa ökade dagvattentillflöden och dessas innehåll av näringsämnen samt metaller och oljor bör därför så långt möjligt vidtas i samtliga deletapper. En mer effektfull behandling av dagvattnen innan utflödena till recipienterna skulle kräva markåtgärder i form av ändrade förlopp på de öppna dikena eller anläggande av dagvattenanläggningar eller -dammar. Sådana åtgärder förutsätter dock att vissa allmänna ytor med goda markförhållanden finns tillgängliga. Samtidigt är tillgången på sådana ytor, utöver orörd naturmark, relativt begränsat i de flesta planetapperna. Likaledes skulle dagvattenförbättrande förändringar av dikesförloppen i vägområden m.m. komma att inkräkta på flertalet fastigheter som gränsar till de allmänna vägområdena. I tidigare genomförda planetapper i Tyresö Strand har alternativa dagvattenåtgärder eftersträvats som dock förutsätter att berörda fastigheter bidrar till åtgärderna. Detta skulle exempelvis innebära att i möjligaste mån välja andra alternativ till hårdgjorda ytor samt att utnyttja möjligheterna att lokalt på fastigheterna omhänderta huvuddelen av de uppkommande dagvattnen i infiltrations- eller perkolationsanordningar i mark. I utbyggnadsalternativet kommer befintliga enskilda avloppslösningar i området att anslutas till kommunalt avlopp som sammantaget medför en lägre påverkan på vattenmiljöerna. Denna minskning av närsalter kommer dock, såvida lokalt omhändertagande av dagvatten inte sker i någon större omfattning på de enskilda fastigheterna, till viss del att uppvägas av de ökade dagvattenmängderna med större innehåll av metaller och oljor från en ökad andel hårdgjorda tak- och markytor samt trädgårdar jämfört med noll-alternativet. Samtidigt kommer området att erhålla kommunalt vatten varför grundvattenförbrukningen minskar, som är av betydelse för reservvattentäkter etc.

5 MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING 5 Utökade takytor och hårdgjorda markytor samt större bilinnehav och trafikföring bidrar till miljöproblem i delar av Erstavikens, Kalvfjärdens och Öringesjöns vattenmiljöer. Denna tillkommande miljöbelastning bedöms dock kunna begränsas ytterligare genom att anpassade dagvattenåtgärder anläggs på de befintliga och tillkommande fastigheterna inom planområdena. Kulturmiljö, landskapsbild och friluftsliv De nu föreslagna planetapperna omfattar mycket liten andel fri naturmark. I områdena kring vissa etapper finns dock vissa naturmarksområden som i dagsläget har visst värde för rekreation. Delar av dessa naturområden har också relativt höga naturvärden, främst i form av höjdlägen bevuxna med slitagekänslig hällmarkstallskog. Dessa höjdlägen bör, av hänsyn till påverkan på landskapsbilden, inte exploateras. I vissa delar inom området finns branta partier med ur landskapssynpunkt värdefull vegetation, som är olämpliga och svåra att bebygga eller stycka av till nya fastigheter. Naturvärden Stora delar av de kvarvarande planetapperna är tomtmark, cirka 85 hektar, med relativt lågt naturvärde vilket inte förändras nämnvärt som följd av eventuellt ny bebyggelse. Samtidigt uppgår arealen naturmark inom dessa planetapper till cirka 40 hektar även efter att utbyggnadsalternativet genomförts fullständigt. Naturområdena inom de berörda etapperna av Tyresö Strand utgörs huvudsakligen av sprickdalsterräng som förekommer allmänt inom Södertörn. Terrängen har därför väldigt varierande topografi med höjdlägen som på flertal platser ger mycket stora och vackra utblickar in över landområdena västerut samt ut över Erstaviken och havsområdena österut samt öarna i inre delen av Ingaröfjärden, Mellan höjdlägena löper ofta sprickdalar med rikligare mer fuktberoende lägre växtlighet och bland- eller lövskog. Höjdlägena utgörs oftast av moss- och lavklädda berg och berghällar också ofta bevuxna med glesare hällmarkstallskog i vissa fall med magnifika senvuxna grövre martallar som också utgör spännande inslag i landskapsbilden. Höjdlägenas tunna marktäcken är mycket känsliga för slitage även från relativt litet tramptryck. Denna växtlighet kan bl.a. på grund av höjdernas vindutsatta lägen med mycket tunna eller nästan obefintliga jordlager i många fall ta över 100 år innan en helt nedsliten eller avtäckt yta återställts. Samma känslighet råder för höjdlägenas trädvegetation som i många fall består av mång-hundraåriga träd som på grund av klimat- och vindförhållandena inte nått högre höjd än meter.

6 MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING 6 Utsiktpunkter, Tyresö Strand Landskapsbild Kulturvärden Friluftsvärden Med utbyggnadsalternativet kommer stora delar av planetapperna att förändras från områden med blandning av fritidshus och permanenta bostadshus av enklare slag, till mer traditionella villaområden. Påverkan på landskapsbilden bedöms kunna bibehållas på en relativt måttlig nivå såvida placeringen och utformning av tillkommande byggnader anpassas till de topografiska förhållandena inom fastigheter och områdena. Mest angeläget är dock behovet av att beakta byggnadernas placering och ytterligare avstyckningar, främst avseende sluttningar eller de översta höjdlägena i etapperna 9, 10 samt 12. Generellt bör därför tillkommande bebyggelse undvikas i höjdlägena respektive ske med stor varsamhet i sluttningarna. Området har inga kända kulturvärden. Andelen tillgänglig strövmark och närnatur är redan i dagsläget mycket begränsat i flertalet av de tilltänkta planetapperna. Angränsande till vissa av dessa planområden finns dock relativt goda (etapperna 6, 9, 10) och i vissa fall unika markområden för mer ostört friluftsliv (etapperna 12, 13 och A- området). De något sämre möjligheterna till närrekreationsområden finns inom de sydligaste planetapperna (7 och 8). Närboende får inte nämnvärt mindre areal i planetapperna att använda för strövtåg, lek etc. som följd av eventuellt tillkommande villabebyggelse.

7 MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING 7 Luftmiljö Utvecklingen av planetapperna innebär en förtätning med i medeltal cirka 40 % fler fastigheter per etapp för villabebyggelse. Detta innebär en befolknings- och trafikökning som i viss mån kommer att påverka den lokala luftmiljön. En fullständig permanentbosättning på samtliga fastigheter skulle innebära att områdena bebos av mellan invånare. Denna bebyggelseutveckling sker under ett antal år framåt varefter den nästintill stannar av då de nybildade fastigheterna bebyggts klart. I samband med beredning av ärendet har hänsyn tagits till gällande och kommande miljökvalitetsnormer för utomhusluft. Föreslagen exploatering av planområdet bedöms inte förorsaka att nu gällande normer för svaveldioxid, bly eller partiklar överskrids. Kommande nationella normer för kvävedioxid bedöms heller inte komma att överskridas som följd av bebyggelsen inom planområdet. Områdets bebyggelse- och befolkningsutveckling bedöms ha en relativt kortsiktig och mycket marginell påverkan på förhållandena och luftkvaliteterna i regionens centrala delar. Samtidigt förbereder flertalet planetapper i Tyresö Strand en förbättrad gång- och cykeltrafik samt att kollektivtrafiken underlättas genom konstruktiva vägåtgärder. Bebyggelseutvecklingen i Tyresö Strand bedöms även ha en mycket marginell effekt från regional synpunkt avseende de samlade åtgärder som måste vidtas för att klara nuvarande och kommande miljökvalitetsnormer för vissa luftburna ämnen i regionens centrala delar. Bostadsmiljö (buller, lokalklimat, avfallshantering) Konsekvenserna inom dessa ämnesområden motsvarar i stora drag nollalternativet. Fastigheter i planområdet bedöms inte bli påverkade i någon större grad av trafikbuller. Bostadsmiljöer bedöms inte påverkas avseende förändringar av lokalklimat. I detta alternativ förutsätts avfallshantering från bebyggelsen kunna lösas på traditionellt sätt genom hämtning i kärl vid varje enskild fastighet. Elektromagnetiska fält samt radon i mark- och grundvatten Inom området förekommer inga elektriska installationer av högspänningstyp. Mark och berggrundsförhållandena är av s.k. lågrisktyp ur radonsynpunkt. Elektromagnetiska fält samt radon i mark- och grundvatten bedöms inte utgöra hälsorisker för boende. Sammanfattande slutsatser Utbyggnadsalternativet tar i anspråk flera fastighetsområden som i dagsläget består av 263 fastigheter. Exploatering av det föreslagna planområdet innebär nybildning av fastigheter till totalt cirka stycken. Osäkerheten här består främst av vilken inriktning och utformning som det s.k. A-området slutligen ges. Utbyggnad av samtliga planetapper medför oavsett detta totalt sett en måttlig ökning av trafikföringen till och inom området samt från tillfälligt ökad byggverksamhet, men som bedöms medföra liten påverkan på närområdet.

8 MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING 8 Gällande och kommande nationella miljökvalitetsnormer för vissa luftföroreningar bedöms inte komma att överskridas som följd av bebyggelsen inom planområdet. Bebyggelseutvecklingen i resterande planetapper i Tyresö Strand bedöms ge en relativt kortsiktig och mycket marginell påverkan på luftkvaliteterna i regionens centrala delar. Planområdets relativa närhet till befintlig kollektivtrafik och planerade förbättringar av gång- och cykeltrafik medger möjligheter till minskad trafikföring till och från området. De berörda etapperna av Tyresö Strand har mindre naturvärde inom tomtmarkerna, men består även av relativt opåverkade naturområden med goda och i vissa fall unika värden för friluftslivet. Terrängen har väldigt varierande topografi med slitagekänsliga höjdlägen som på flertal platser medger mycket stora och vackra utblickar in över land och havsområden. Dessa höjdlägen består i många fall också av mycket gamla trädbestånd som särpräglats av de skärgårdslika klimat- och vindförhållandena. Påverkan på landskapsbilden bedöms kunna bibehållas på en relativt måttlig nivå såvida placering och utformning av tillkommande byggnader anpassas till de topografiska förhållandena på fastigheter och i områdena. Byggnadernas placering och ytterligare avstyckningar bedöms dock bli särskilt känsliga ur landskapssynpunkt i sluttningar till eller på de översta höjdlägena i etapperna 9, 10 samt 12. För att uppnå minsta påverkan på landskapet bör tillkommande bebyggelse undvikas i höjdlägena eller ske med stor varsamhet i berörda sluttningar till dessa höjdlägen. Den planerade bostadsmiljön bedöms inte påverkas av förändringar av lokalklimat och avfallshantering från byggnaderna bör i utbyggnadsalternativet kunna ske på traditionellt sätt genom hämtning i kärl vid varje enskild fastighet. Elektromagnetiska fält samt radon i mark- och grundvatten bedöms inte utgöra eller komma att utgöra hälsorisker för boende inom planområdet. Vid fullt utbyggda planetapper ökar dagvattenflödena. Samtidigt innebär plangenomförandena att dagvattnens innehåll av näringsämnena fosfor och kväve minskar kraftigt främst beroende på införandet av kommunala VA-lösningar som ersätter mindre effektiva enskilda avloppsanordningar. Dagvattnens innehåll av metaller såsom bly, koppar, zink samt oljor förväntas dock öka kraftigt jämfört med noll-alternativet. Samtidigt kommer området att erhålla kommunalt vatten varför grundvattenförbrukningen minskar, som är av betydelse för reservvattentäkter etc. Utökade takytor och hårdgjorda markytor samt större bilinnehav och trafikföring bidrar till miljöproblem i delar av Erstavikens, Kalvfjärdens och Öringesjöns vattenmiljöer. Denna tillkommande miljöbelastning bedöms dock kunna begränsas

9 MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING 9 ytterligare genom att anpassade dagvattenåtgärder anläggs, där så är möjligt, på allmän mark eller i anslutning till vägområden. Dessutom bör motsvarande åtgärder också genomföras på de befintliga och tillkommande fastigheterna inom planområdena. --- Göran Bardun Kommunekolog Bertil Eriksson 1:e miljöingenjör Referenser Översiktsplan för Tyresö kommun. Tyresö kommun, Stadsbyggnadskontoret, Tyresån. Mål och åtgärder. Berörda kommuner och Länsstyrelsen i Stockholms län Naturinventering, Miljö- och hälsoskyddskontoret, Tyresö kommun, Dagvattenberäkningar för områdena 6,7,8,9,10,12, 13 och A, Tyresö Strand. Underlag till MKB. November Planeringsavdelningen.

Norra Strandallén OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE

Norra Strandallén OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Norra Strandallén OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Inom Tyresö kommun, Stockholms län V:\APLAN\KERHAM\DPL\Norra Strandallén\MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNINGLaga

Läs mer

Björnbärsvägen Tyresö Strand OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE

Björnbärsvägen Tyresö Strand OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Björnbärsvägen Tyresö Strand OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Inom Tyresö kommun, Stockholms län V:\APLAN\KERHAM\DPL\Etapp

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun

Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Bertil Eriksson, 1:e miljöingenjör Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun INLEDNING Detaljplanesamrådet för området Slumnäs udde vid Öringesjön har

Läs mer

område vid Tyresö kyrka Del av Tyresö 1:544 samt 1:454 inom Tyresö kommun, Stockholms län.

område vid Tyresö kyrka Del av Tyresö 1:544 samt 1:454 inom Tyresö kommun, Stockholms län. Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Bertil Eriksson, 1:e miljöingenjör MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR område vid Tyresö kyrka Del av Tyresö 1:544 samt 1:454 inom Tyresö kommun,

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Kretsloppscentral i Petterboda

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Kretsloppscentral i Petterboda MILJÖKONSEKVENSBEKRIVNING December 2004 Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Planeringsavdelningen MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Kretsloppscentral i Petterboda För fastigheten

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING 2010-02-19 PLAN PLAN.2007.76 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Detaljplan för Kolartorp 3 Haninge kommun har i samarbete med kommunekolog genomfört en behovsbedömning enligt PBL 5 kap 18 och miljöbalken

Läs mer

Tegelbruket, etapp 11 Fastigheterna Brevik1:1 mfl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län

Tegelbruket, etapp 11 Fastigheterna Brevik1:1 mfl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Samhällsbyggnadsförvaltningen Carolin Andersson, planarkitekt Dnr 2013 KSM 0603 BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Tegelbruket, etapp 11 Fastigheterna Brevik1:1 mfl. Inom Tyresö kommun, Stockholms

Läs mer

Fastigheten Kumla 136:35

Fastigheten Kumla 136:35 Samhällsbyggnadsförvaltningen Kent Wiklund, planarkitekt januari 2014 Dnr. 2013KSM0329 BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Fastigheten Kumla 136:35 Tyresö kommun, Stockholms län Planområdet markerat

Läs mer

Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd

Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd Del av Näsby 4:1469 samt del av Basilikan 1

Läs mer

Behovsbedömning. KUMLA 3:213 och KUMLA 3:973 Töresjövägen 48, Lindalen, Tyresö kommun, Stockholms län

Behovsbedömning. KUMLA 3:213 och KUMLA 3:973 Töresjövägen 48, Lindalen, Tyresö kommun, Stockholms län Samhällsbyggnadsförvaltningen Heléne Hallberg, planchef oktober, 2015 Dnr 2015 KSM 0719 Detaljplan för KUMLA 3:213 och KUMLA 3:973 Töresjövägen 48, Lindalen, Tyresö kommun, Stockholms län Behovsbedömning

Läs mer

Behovsbedömning för detaljplan Ripvägen m.fl, Strömma delområde S4B.

Behovsbedömning för detaljplan Ripvägen m.fl, Strömma delområde S4B. VÄRMDÖ KOMMUN 2011-02-01 Dnr 10/STN0160 Behovsbedömning för detaljplan Ripvägen m.fl, Strömma delområde S4B. Bakgrund Strömma är ett av kommunens prioriterade förändringsområden där planläggning och utbyggnad

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR

BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Samhällsbyggnadsförvaltningen Heléne Hallberg, planchef Samrådshandling Januari, 2015 Dnr 2014 KSM 1052 TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Del av Alby S:1 Krusboda, inom Tyresö kommun, Stockholms län Planområdets

Läs mer

Behovsbedömning. Ändring av detaljplan för fastigheten Tyresö 1:805 Tyresö kommun, Stockholms län

Behovsbedömning. Ändring av detaljplan för fastigheten Tyresö 1:805 Tyresö kommun, Stockholms län Stadsbyggnadsförvaltningen Babak Moazzami, planarkitekt Samrådshandling Juni, 2018 Dnr KSM 2018 713 Ändring av detaljplan för fastigheten Tyresö 1:805 Tyresö kommun, Stockholms län Behovsbedömning Karta

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Pelles Väg PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Näsby 4:1057 m.fl., område för villabebyggelse, inom Tyresö kommun, Stockholms län.

Pelles Väg PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Näsby 4:1057 m.fl., område för villabebyggelse, inom Tyresö kommun, Stockholms län. November 2007 Stadsbyggnadskontoret Karin Norlander, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Pelles Väg Näsby 4:1057 m.fl., område för villabebyggelse, inom Tyresö kommun, Stockholms län.

Läs mer

Behovsbedömning. Fasanvägen, etapp 13 Fastigheterna Trinntorp 1:1 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län

Behovsbedömning. Fasanvägen, etapp 13 Fastigheterna Trinntorp 1:1 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Stadsbyggnadsförvaltningen Elin Elfström, planarkitekt Samrådshandling november, 2017 Dnr 2017 KSM 1023 Detaljplan för Fasanvägen, etapp 13 Fastigheterna Trinntorp 1:1 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms

Läs mer

Vidablicksvägen OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE

Vidablicksvägen OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Planeringsavdelningen PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Vidablicksvägen OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Inom Tyresö kommun, Stockholms län PLANBESKRIVNING 2 HANDLINGAR

Läs mer

Behovsbedömning - checklista

Behovsbedömning - checklista 2018-06-19 DNR 2018-055 Behovsbedömning - checklista Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning av planer, program eller ändringar, om dess genomförande kan antas medföra en betydande

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun 1 SAMHÄLLSBYGGNAD Diarienr: Miljöreda 11/0246a Upprättad: 2012-02-01 Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun I samband med upprättande av

Läs mer

MKN för vatten. Pär Persson. tillämpning i fysisk planering. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering

MKN för vatten. Pär Persson. tillämpning i fysisk planering. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering MKN för vatten tillämpning i fysisk planering Pär Persson Vattenstrateg Enheten för samhällsplanering Översiktsplan Behovsbedömning / miljöbedömning Detaljplan Exempel från ärendehantering http://www.lansstyrelsen.se/skane/

Läs mer

FAMMARP 8:2, Kronolund

FAMMARP 8:2, Kronolund BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för FAMMARP 8:2, Kronolund Frösakull, HALMSTAD Upprättad av samhällsbyggnadskontoret 2012-04-30 Reviderad 2013-11-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING tillhörande detaljplan för. inom Kvillinge i Norrköpings kommun (VA-område 5 och 10 norra).

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING tillhörande detaljplan för. inom Kvillinge i Norrköpings kommun (VA-område 5 och 10 norra). 1(6) Kungssten ett starkt kuperat område ursprungligen bebyggt med fritidshus BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING tillhörande detaljplan för Graversfors, delen NORRA KUNGSSTEN inom Kvillinge

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun

Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun Hjo kommun Samhällsbyggnad Madeleine Turén (kompletterad av Louise Eriksson) Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun Planens

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING Behovsbedömning avseende miljöbedömning av detaljplan för Brunnsviks Gårdar, Brösarp, Tomelilla kommun, Skåne län

GRANSKNINGSHANDLING Behovsbedömning avseende miljöbedömning av detaljplan för Brunnsviks Gårdar, Brösarp, Tomelilla kommun, Skåne län Dnr: KS 2013/233 PLNR: 153 GRANSKNINGSHANDLING Behovsbedömning avseende miljöbedömning av detaljplan för Brunnsviks Gårdar, Brösarp, Tomelilla kommun, Skåne län Inledning Varje detaljplan som medför en

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för kv. Björkängen

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för kv. Björkängen 1(5) Diarienr: 2015-000264 Miljöreda: 13/0911b Upprättad: Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för kv. Björkängen I samband med upprättande av en detaljplan ska en bedömning göras om planen

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning STADSBYGGNADSKONTORET Handläggare: Datum: Diarienummer: Ulla-Britt Wickström 2011-07-07 2010/20060-1 stadsbyggnadskontoret@uppsala.se Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan Husbyborg 1:82

Läs mer

DEL AV VILLSHÄRAD 2:3 M.FL. Bengts camping

DEL AV VILLSHÄRAD 2:3 M.FL. Bengts camping BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för DEL AV VILLSHÄRAD 2:3 M.FL. Bengts camping VILLSHÄRAD, HALMSTADS KOMMUN KS 2012/0513 Plan 1060 K Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-06-11

Läs mer

DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016

DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016 Detaljplan för DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016 2 CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING OCH MKB

Läs mer

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Miljö- och byggnadsförvaltningen Behovsbedömning SAMRÅD För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Sida 1 av 7 Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken

Läs mer

Bedömning av betydande miljöpåverkan

Bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-04-06 SID 1/ 10 Bedömning av betydande miljöpåverkan Detaljplan för Kumla-Stensta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Checklistan utgör underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivningar för program och detaljplaner för Årstafältet i stadsdelarna Östberga, Enskedefältet och Årsta - remissvar

Miljökonsekvensbeskrivningar för program och detaljplaner för Årstafältet i stadsdelarna Östberga, Enskedefältet och Årsta - remissvar Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-10-29 Handläggare Marie Broberg Telefon: 08-508 14 050 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Miljökonsekvensbeskrivningar

Läs mer

Behovsbedömning. FÖRSKOLA VID AKVARIEVÄGEN Del av fastigheten Bollmora 2:1, Bollmora, Tyresö kommun, Stockholms län

Behovsbedömning. FÖRSKOLA VID AKVARIEVÄGEN Del av fastigheten Bollmora 2:1, Bollmora, Tyresö kommun, Stockholms län Stadsbyggnadsförvaltningen Amanda Hammer, planarkitekt Samrådshandling mars, 2017 Dnr 2017 KSM 0094 Detaljplan för FÖRSKOLA VID AKVARIEVÄGEN Del av fastigheten Bollmora 2:1, Bollmora, Tyresö kommun, Stockholms

Läs mer

VA-utredning för sjönära bebyggelse i Offne Del av Offne 1:6 Åre kommun, Jämtlands län

VA-utredning för sjönära bebyggelse i Offne Del av Offne 1:6 Åre kommun, Jämtlands län Östersund 16-01-26 Sid 1 (5) VA-utredning för sjönära bebyggelse i Offne Del av Offne 1:6 Åre kommun, Jämtlands län 2015-01-28 Projektnr: 15190 Handläggare: Östersund 16-01-26 Sid 2 (5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Delar av yttre Brevik (Sjöberga och Ällmora samt del av Trinntorp och Brevik)

Delar av yttre Brevik (Sjöberga och Ällmora samt del av Trinntorp och Brevik) Samhällsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, planchef Göran Bardun, kommunekolog Bertil Eriksson, enhetschef VA och renhållning BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLANEBESTÄMMELSER FÖR Delar av yttre

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, komplettering

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, komplettering Samhällsbyggnadskontoret Plan- och byggenheten ANTAGANDEHANDLING 1 (5) 2004-10-27 Detaljplan för SUNDBY STRAND 3 del av Toresunds-Sundby 1:1, Stallarholmen, Strängnäs Kommun MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING,

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Upprättad av planeringskontoret 2014-10-22 Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga till samrådshandlingen för Översiktsplan Växjö kommun, del Ingelstad 1 Innehållsförteckning: Bakgrund Icke-teknisk sammanfattning

Läs mer

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Upprättad dec 2008 Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Slutsats av behovsbedömningen / Motivering Omvandlingen från fritidshusbebyggelse till ett villaområde med kommunalt

Läs mer

Södra Trinntorp BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLANEBESTÄMMELSER FÖR

Södra Trinntorp BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLANEBESTÄMMELSER FÖR Samhällsbyggnadsförvaltningen Granskningshandling Sara Kopparberg, planchef Göran Bardun, kommunekolog Bertil Eriksson, enhetschef VA och renhållning BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLANEBESTÄMMELSER

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN 1 (9) BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN Allmänt Syftet med behovsbedömningen är att avgöra om planens genomförande kan komma att innebära

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-02-28 SBN/2017:377 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Samrådshandling Ändring av detaljplan för Mälarbaden,

Läs mer

Porten 11 ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande. 1(8) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten

Porten 11 ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande. 1(8) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten 1(8) Behovsbedömning tillhörande detaljplan för fastigheten Porten 11 med närområde inom Hageby i Norrköping den 12 juni 2013 ANTAGANDEHANDLING Antagen: 2013-09-10, 158 Laga kraft: 2013-10-17 Genomförandetidens

Läs mer

Antagen av MBN Laga kraft

Antagen av MBN Laga kraft Antagen av MBN 2008-09-11 Laga kraft 2008-10-15 !"##$%&& ' ()*+,-+. / Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Tillägg till planbestämmelser Genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning

Läs mer

Behovsbedömning. STORÄNGEN, MASSHANTERING Del av fastigheten Tyresö 1:1, Tyresö kommun, Stockholms län

Behovsbedömning. STORÄNGEN, MASSHANTERING Del av fastigheten Tyresö 1:1, Tyresö kommun, Stockholms län Stadsbyggnadsförvaltningen Christina Bolinder, planarkitekt Samrådshandling September, 2017 Dnr 2017 KSM0763 Detaljplan för STORÄNGEN, MASSHANTERING Del av fastigheten Tyresö 1:1, Tyresö kommun, Stockholms

Läs mer

B E H O V S B E D Ö M N I N G

B E H O V S B E D Ö M N I N G 1(8) B E H O V S B E D Ö M N I N G tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde) inom Dagsberg i Norrköpings kommun, fysisk planering den 9 april

Läs mer

SAMRÅD T.O.M 2014-08-29

SAMRÅD T.O.M 2014-08-29 Detaljplan HANDELSMANNEN 1 M.FL., Västra Mark Växjö kommun Samrådshandling 2014-06-12 Dnr: 14BN0395 Stadsbyggnadskontoret SAMRÅD T.O.M 2014-08-29 Handläggare Anna Thyrvin 0470-436 06 Detaljplan/Beskrivning

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014 A 5012 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014 Dnr SBN 2013/000009 Uppdragsbeslut 2012-10-10 Samrådsbeslut

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe 2017-11-30 reviderad 2018-07-26 1 [5] Referens David Ekberg Anders Forsberg av detaljplan för Harbro backe Orenteringskarta över området en av detaljplan för Harbro backe är framtagen som ett underlag

Läs mer

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll)

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) OKT 2010 2 (8) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Dagvattenhantering vid Väsjöområdet 3 2.1 Väsjön 3 2.2 Förslag till dagvattenhantering 3 2.3 Reningsbehov

Läs mer

Sparvvägen, Östra Tyresö OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE

Sparvvägen, Östra Tyresö OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Planeringsavdelningen Bertil Eriksson, 1:e miljöingenjör Göran Bardun, kommunekolog KOMPLETTERANDE MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Sparvvägen,

Läs mer

Behovsbedömning för Detaljplan för Måsvägen, Etapp 6, inom Tyresö kommun

Behovsbedömning för Detaljplan för Måsvägen, Etapp 6, inom Tyresö kommun Upprättad 2007-09-19 Stadsbyggnadskontoret 1(7) Behovsbedömning för Detaljplan för Måsvägen, Etapp 6, inom Tyresö kommun Slutsats av behovsbedömningen / Motivering Omvandlingen från fritidshusbebyggelse

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI KRISTIANSTADS KOMMUN Detaljplan Näsby 35:47 UPPDRAGSNUMMER 3840118000 VA-UTREDNING KARLSKRONA ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI Sweco Östra Vittusgatan 34 SE 371 33 Karlskrona, Sverige Telefon +46 (0)455 31

Läs mer

Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S. Detaljplan för Småhus vid Mjärden

Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S. Detaljplan för Småhus vid Mjärden Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S Detaljplan för Småhus vid Mjärden omfattande del av fastigheten Norrtil 3:1 i Sigtuna stad och kommun, Stockholms län ÖVERSIKTSKARTA PLANOMRÅDE

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen 2017-10-17 BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

Behovsbedömning. ALBY 1:1048 Musserongången 178, Krusboda, Tyresö kommun, Stockholms län. Samhällsbyggnadsförvaltningen Heléne Hallberg, planchef

Behovsbedömning. ALBY 1:1048 Musserongången 178, Krusboda, Tyresö kommun, Stockholms län. Samhällsbyggnadsförvaltningen Heléne Hallberg, planchef Samhällsbyggnadsförvaltningen Heléne Hallberg, planchef oktober, 2015 Dnr 2015 KSM 0720 Detaljplan för ALBY 1:1048 Musserongången 178, Krusboda, Tyresö kommun, Stockholms län Behovsbedömning Karta över

Läs mer

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29 Diarienummer PBN 2010/0086 214 Detaljplan för SJÖBY 3:40 Horred, Marks kommun, Västra Götalands län Karta 1-1. Fastigheten Sjöby 3:40 i Horred omringad med svartlinje Upprättad 2010-03-29 Behnam Sharo

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

Upprättande av detaljplan för del av kvarteren Ludvigsborg och Låringen, Midgård, Västerviks kommun, Kalmar län.

Upprättande av detaljplan för del av kvarteren Ludvigsborg och Låringen, Midgård, Västerviks kommun, Kalmar län. Upprättande av detaljplan för del av kvarteren Ludvigsborg och Låringen, Midgård, Västerviks kommun, Kalmar län. BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Enheten för Samhällsbyggnad

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Årby 1:21 och del av Årby 8:2 i Blikstorp, Hjo kommun

Behovsbedömning av detaljplan för Årby 1:21 och del av Årby 8:2 i Blikstorp, Hjo kommun Hjo kommun Samhällsbyggnad Behovsbedömning av detaljplan för Årby 1:21 och del av Årby 8:2 i Blikstorp, Hjo kommun Planens syfte och huvuddrag Syftet med detaljplanen är dels att möjliggöra uppförande

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING B PL 398 Detaljplan för Kv. Nifelhem 7 Köpings tätort, Köpings kommun BEHOVSBEDÖMNING 2016-02-16 Planområdet Nifelhem 7, avgränsat med vit streckad linje. 398 BEHOVSBEDÖMNING 2016-02-16 1 (9) B Planens

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan Kullegårdens förskola, Partille kommun

Behovsbedömning av detaljplan Kullegårdens förskola, Partille kommun 2015-03-17 Behovsbedömning av detaljplan Kullegårdens förskola, Partille kommun BEDÖMNING Partille kommun har genomfört en behovsbedömning enligt 4 kap 34 PBL och 6 kap 11 i Miljöbalken för att avgöra

Läs mer

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan- och bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 o 4.

Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan- och bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 o 4. Handläggare Er beteckning Morgan Mattsson Datum Telefon Vår beteckning 2010-11-02 0455-30 33 75 PLAN.2010.1925 BEHOVSBEDÖMNING Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

Utbyggnad av Väsjöområdet, D-061-01. Behovsbedömning enligt bilaga 4 i MKB-förordningen

Utbyggnad av Väsjöområdet, D-061-01. Behovsbedömning enligt bilaga 4 i MKB-förordningen Kommunledningskontoret Åke Ekström Katarina Nordström Stadsekolog Biolog 5792 2015 5792 15 33 073-915 20 15 Utbyggnad av Väsjöområdet, D-061-01. Behovsbedömning enligt bilaga 4 i MKB-förordningen 2006-05-31

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun 1(7) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun, fysisk planering den 3 februari 2011 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G Godkänd

Läs mer

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området.

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området. Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser även genomföras

Läs mer

Undersökning om BMP. Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun

Undersökning om BMP. Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun Undersökning om BMP Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun Planens syfte Planen ska pröva möjligheten för byggnation av förskola/skolverksamhet. Planen innebär att förskola med tolv avdelningar kommer

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping SPN 263/2008 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 27 mars 2009 SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203 DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB Antagandehandling 2014-05-15 Dnr 2013/0357 KS.203 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 3 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT

Läs mer

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för DEL AV HULABÄCK 19:1 STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-03-26 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Elektronen 5, Edsberg

Behovsbedömning av detaljplan för Elektronen 5, Edsberg Kommunledningskontoret Mats Lindström Planarkitekt 08-579 215 17 Behovsbedömning 2015-01-07 Sida 1 av 8 Dnr 2013/0679 KS 203 Behovsbedömning av detaljplan för Elektronen 5, Edsberg Inför att förslag till

Läs mer

Bad och brygganläggning vid Trinntorp

Bad och brygganläggning vid Trinntorp Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Bertil Eriksson, 1:e miljöingenjör Göran Bardun, kommunekolog MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Bad och brygganläggning vid Trinntorp Inom Tyresö

Läs mer

S K E D A L A 4 : 1 B E H O V S B E D Ö M N I N G A V M I L J Ö B E D Ö M N I N G. Skedala, HALMSTADS KOMMUN

S K E D A L A 4 : 1 B E H O V S B E D Ö M N I N G A V M I L J Ö B E D Ö M N I N G. Skedala, HALMSTADS KOMMUN B E H O V S B E D Ö M N I N G A V M I L J Ö B E D Ö M N I N G Tillhörande detaljplan för del av S K E D A L A 4 : 1 Skedala, HALMSTADS KOMMUN Standardförfarande, KS2015/00549 Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott

Läs mer

Behovsbedömning med checklista

Behovsbedömning med checklista Detaljplan för DEL AV OFFERHÄLLSPARKEN Trollhättans kommun NYBYGGNAD AV FLERBOSTADSHUS Behovsbedömning med checklista FEBRUARI 2016 2 CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING OCH MKB FÖR DETALJPLAN

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING STANDARDFÖRFARANDE

BEHOVSBEDÖMNING STANDARDFÖRFARANDE 2017-05-30 PLAN.2016.4 Fastighet KÄGGLA 1:13 BEHOVSBEDÖMNING STANDARDFÖRFARANDE INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANENSSYFTE OCH HUVUDDRAG... 1 ALTERNATIV LOKALISERING... 1 STÄLLNINGTAGANDE/AVGRÄNSNING... 1 BEHOVSBEDÖMNING/AVGRÄNSNING...

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB DAGVATTENUTREDNING För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen Stockholm 2013-04-17 Novamark AB I:\PDOC\12108 Tumba Centrum\M\M-dok\Dagvattenutredning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad Bedömning av Detaljplan i Hogstad för Västanå 2:7 m.fl. Bedömning av 2(7) Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program kan innebära en betydande ska den miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB BMN 11.005 Behovsbedömning MKB Datum 2011-02-17 1 (6) Detaljplan för NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2 Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING

Läs mer

Tumba, augusti Behovsbedömning av detaljplan för Hästen 19, Tumba

Tumba, augusti Behovsbedömning av detaljplan för Hästen 19, Tumba Tumba, augusti 2017 Behovsbedömning av detaljplan för Hästen 19, Tumba Behovsbedömningen av detaljplan för Hästen 19 är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen är

Läs mer

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen 216-12-2 Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen 2 (6) Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Recipient och Miljökvalitetsnormer (MKN)... 3 3. Dimensionerande flöden... 4 3.1. Befintligt

Läs mer

Konsekvenser. Miljökonsekvenser. 37 planstudie Rörvik. Konsekvenser

Konsekvenser. Miljökonsekvenser. 37 planstudie Rörvik. Konsekvenser Miljökonsekvenser Landskapsbild Alla större förändringar av den fysiska miljön medför i större eller mindre utsträckning påverkan på landskapsbilden. Förslaget utgår från att den övergripande landskapsbilden

Läs mer

Start-PM för Norra Älvsala 2

Start-PM för Norra Älvsala 2 Handläggare Helena Gåije Plan- och exploateringsavdelningen Kommunstyrelsens planutskott Start-PM för Norra Älvsala 2 Förslag till beslut Start-PM för detaljplan för Norra Älvsala 2 godkänns. Beslutsnivå

Läs mer

B E H O V S B E D Ö M N I N G

B E H O V S B E D Ö M N I N G 1(8) B E H O V S B E D Ö M N I N G tillhörande detaljplan för del av fastigheten Djurön 1:6 med närområde inom Dagsberg i Norrköping, fysisk planering den 25 januari 2010 SAMRÅDSHANDLING 2(8) 1 Behovsbedömningens

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning

Behovsbedömning av miljöbedömning Jonas Carlsson Behovsbedömning 2017-04-24 Dnr KS 2016/0167 1(6) DPU 5 Behovsbedömning av miljöbedömning tillhörande detaljplan för Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl., DPU 5 i Enebyberg, Danderyds kommun

Läs mer

PIREN TILL STORTÅNGSKÄR

PIREN TILL STORTÅNGSKÄR Detaljplan för Antagandehandling Antagen av Miljö- och Byggnämnden 2001-03-19 Sotenäs kommun, 2004-04-22. Justerad 2004-04-22 Laga kraft 2006-12-07. PIREN TILL STORTÅNGSKÄR Kungshamn, Sotenäs kommun PLANBESKRIVNING

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för bostäder Kåbäcken, Partille kommun

Behovsbedömning av detaljplan för bostäder Kåbäcken, Partille kommun 2012-12-04 Behovsbedömning av detaljplan för bostäder Kåbäcken, Partille kommun BEDÖMNING Partille kommun har genomfört en behovsbedömning enligt 4 kap 34 PBL och 6 kap 11 i MB för att avgöra om aktuell

Läs mer

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län PM 2019-01-18 Adam Nyman Planarkitekt 08-124 571 00 adam.nyman@ekero.se Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr PLAN.2018.1, KS18/177 Sammanfattning

Läs mer

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl.

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Antagen SBN 2011-05-24, 94 Laga kraft 2011-06-24 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Detaljplan för del av Kv. Aktören m. fl., Lidköpings kommun Detaljplan för del av kv.

Läs mer

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum:

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum: Dagvattenutredning Boviksvägen, Alhem Datum: 2018-07-04 1 Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 4 Topografin i området:... 4 Flödesberäkningar... 5 Flöden före exploatering... 5 Markanvändning efter

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO Laga kraft 2013-11-19 Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

INNEHÅLL PLANBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Sid. INLEDNING 2 Handlingar Bakgrund Planens syfte och huvuddrag Planområdet

INNEHÅLL PLANBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Sid. INLEDNING 2 Handlingar Bakgrund Planens syfte och huvuddrag Planområdet INNEHÅLL Sid PLANBESKRIVNING INLEDNING 2 Handlingar Bakgrund Planens syfte och huvuddrag Planområdet TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN 3 Översiktsplan Detaljplaner AVVÄGNINGAR ENLIGT MILJÖBALKEN 3 Riksintressen

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl 1(6) 2018-09-25 Granskningshandling version 2 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Gåsamålavägen, Skruvs camping Skruvs samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Planbeskrivning. Bönan 2:16 m fl, Holmudden (del av) Detaljplan för bostäder Gävle kommun, Gävleborgs län. Granskningstid: 13 November 11 December

Planbeskrivning. Bönan 2:16 m fl, Holmudden (del av) Detaljplan för bostäder Gävle kommun, Gävleborgs län. Granskningstid: 13 November 11 December SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE GRANSKNINGSHANDLING 2013-11-08 HANDLÄGGARE: LOUISE GRANÉR Planbeskrivning Bönan 2:16 m fl, Holmudden (del av) Detaljplan för bostäder Gävle kommun, Gävleborgs län Granskningstid:

Läs mer

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 Granskningshandling Planbeskrivning Detaljplan för Palsternackan 2 m.fl. inom stadsdelen Huvudsta,

Läs mer

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun Förosberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun GRAP 17027 Jenny Korinth Geosigma AB 2017-02-17 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604648 17027 2017-02-17

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV Väsjön norra MAJ 2013 2 (9) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Inledning 3 3 Geologi 3 4 Dagvattenhantering 3 4.1 Väsjön 3 4.2 Förslag till dagvattenhantering 4 4.3 Reningsbehov

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN

DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 2014-12-23 Dnr: 2012-0474-204 BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 1(8) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

I anslutning till planområdet anpassas tillfartsvägar för att minimera störningarna för omgivande bebyggelse.

I anslutning till planområdet anpassas tillfartsvägar för att minimera störningarna för omgivande bebyggelse. Datum Dnr 2011-11-17 KS 0294/07 Samhällsutvecklingsförvaltningen DETALJPLAN DEL AV JÄRVSÖ-KYRKBY 23:2, ÖJEBERGETS FRITIDSBY LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer