RAPPORT. Nämndernas bidrag till kommunens övergripande mål Tove Löfgren, Pia Mcaleenan, Anna Gidmark KFKS 2013/

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT. Nämndernas bidrag till kommunens övergripande mål Tove Löfgren, Pia Mcaleenan, Anna Gidmark KFKS 2013/"

Transkript

1 RAPPORT Nämndernas bidrag till kommunens övergripande mål Tove Löfgren, Pia Mcaleenan, Anna Gidmark KFKS 2013/

2 Sammanfattning Kommunstyrelsen har i sin uppföljningsplan för 2013 gett samordnings- och utvecklingsenheten i uppdrag att göra en kartläggning av nämndernas bidrag till att kommunens åtta uppfylls, med fokus på såväl processen kring detta samt målen i sig. Utredningens syfte är att visa hur nämnderna bidrar till att uppfylla kommunens. Målet med rapporten är att besvara följande frågor. 1. Hur ser nämndernas processer kring målarbetet ut? 2. Hur bidrar nämndernas strategiska mål till att uppfylla de övergripande målen? På vilket sätt bidrar nämnderna till att det et om effektivt resursutnyttjande uppfylls? 3. Hur används kommunens som ett styrverktyg? 4. Hur bidrar de strategiska målen till att styra den egna nämndens verksamhet? Den sammantagna analysen utifrån frågeställningarna ger fyra huvudsakliga konstateranden: De en används som sorteringsverktyg. Uppföljningen av de en ger inte komplett bild av vad kommunen gör och uppnår. Det finns ingen samverkan mellan nämnderna i målprocessen. De strategiska målen används aktivt av verksamheterna. I tilläggsuppdraget kring nämndernas bidrag till målet effektivt resursutnyttjande kan vi se att det följer samma mönster som övriga mål. Sammantaget ger uppföljningen att det finns potential att utveckla målarbetet. Eftersom nämndernas bidrag till de en inte ger en helhetsbild blir beslutsunderlaget bristfälligt. Vi ser att det finns vinster med att utveckla inte bara målen i sig utan även processen likväl som uppföljningen. Om de en ska vara en mer aktiv del av styrningen har vi några förslag på åtgärder som kan sammanfattas i begreppen samverkan och vitalisering. Samverkan kan innebära att nämnderna samarbetar under mål- och budgetprocessen och att utökad samverkan sker med kommunstyrelsens olika forum för ägardialog. Vitalisering kan innebära att målens roll och innebörd lyfts till en kommungemensam dialog för att få ökad samsyn om målens betydelse. I det skulle det kunna ingå att förtydliga målens del i styrpaketet. Även de strategiska målens syfte och roll skulle med fördel också kunna vitaliseras. Nacka kommun Tove Löfgren, Pia Mcaleenan, Anna Gidmark 2 (16)

3 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar Syfte och mål Avgränsningar Metod Så styrs Nacka kommun Målen som en del av kommunens styrning Kartläggning utifrån frågeställningar Hur ser nämndernas processer kring målarbetet ut? Hur bidrar nämndernas strategiska mål till att uppfylla de en? Strategiska mål per Strategiska målens formulering och nyckeltal Strategiska och ens uppföljning På vilket sätt bidrar nämnderna till att det et om effektivt resursutnyttjande uppfylls? Hur används kommunens som ett styrverktyg? Hur bidrar de strategiska målen till att styra den egna nämndens verksamhet? Sammanfattande analys och rekommendationer Rekommendationer Bilaga (16)

4 1 Bakgrund och förutsättningar Kommunstyrelsen (KS) ska på kommunfullmäktiges uppdrag leda och samordna förvaltningen av kommunens angelägenheter, ha uppsikt över övriga nämnders verksamheter och ha hand om den ekonomiska förvaltningen. Kommunstyrelsen är ansvarig för uppföljning och utvärdering av de en. 1 I maj 2012 skapades samordnings- och utvecklingsenheten som bland annat har till uppgift att genomföra kommunstyrelsens uppföljning av nämndernas arbete. Kommunstyrelsen gav i januari 2013 enheten i uppdrag att göra en kartläggning av nämndernas bidrag till att kommunens åtta uppfylls, med fokus på såväl processen kring detta samt målen i sig. Kommunfullmäktige har antagit åtta som är avsedda att styra så att kommunens vision uppnås och som följer den grundläggande värderingen. Målen omprövas årligen av kommunfullmäktige. 1.1 Syfte och mål Utredningens syfte är att visa hur nämnderna bidrar till att uppfylla kommunens. Målet med rapporten är att besvara följande frågor. 1. Hur ser nämndernas processer kring målarbetet ut? 2. Hur bidrar nämndernas strategiska mål till att uppfylla de övergripande målen? - På vilket sätt bidrar nämnderna till att det et om effektivt resursutnyttjande uppfylls? 3. Hur används kommunens som ett styrverktyg? 4. Hur bidrar de strategiska målen till att styra den egna nämndens verksamhet? Ett av de åtta en är effektivt resursutnyttjande. Kommunstyrelsen har den 11 februari 2013 gett samordnings- och utvecklingsenheten tilläggsuppdraget att särskilt se över hur nämnderna bidrar till att uppfylla detta mål. 1.2 Avgränsningar En översyn har gjorts av samtliga övergripande och strategiska mål. Rapporten fokuserar på formuleringar och processen kring målen, inte på resultaten och måluppfyllelsen av nyckeltal. Samordnings- och utvecklingsenheten har fått två separata uppdrag kring uppföljning av målen God livsmiljö och långsiktigt hållbar utveckling samt Trygg och säker 1 Ledning och styrning för öppenhet och mångfald, Annergård och Meier, Nacka kommun, , s 11 4 (16)

5 kommun. Mer information kring detta finns i rapporten Hållbarhetsarbete i Nacka - kartläggning och strategisk inriktning från samt rapporten om Trygg och säker som beräknas vara färdig under hösten Metod Rapporten baseras på tillgängligt material i form av nämndernas bokslut och verksamhetsberättelser, årsredovisningar samt andra av kommunens styrdokument och beskrivning av styrning. En översyn har gjorts av samtliga nämnders strategiska mål och nyckeltal för 2013, kopplade till de övergripande målen. Rapporten baseras även på intervjuer med fyra utvalda nämnder: arbets- och företagsnämnden, miljö- och stadsbyggnadsnämnden, tekniska nämnden och utbildningsnämnden. Vid intervjuerna har vi träffat direktörer, controller och, i två av fallen, nämndordförande för respektive nämnd. En workshop har hållits med controllers och kvalitetsansvariga från olika verksamheter som arbetar med nämndernas målprocesser. 2 Så styrs Nacka kommun 2.1 Målen som en del av kommunens styrning Ledning och styrning i Nacka kommun syftar till att uppnå den av kommunfullmäktige antagna visionen om Öppenhet och mångfald. Den grundläggande värderingen för att nå dit är Förtroende och respekt för människors kunskap och egna förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. Visionen och den grundläggande värderingen ska genomsyra alla beslut och all verksamhet. De är avsedda att definiera kommunens själ och talar om vad kommunen står för, hur den vill förhålla sig till sina medborgare och vad medborgarna ska kunna förvänta sig. De talar också om vilket samhälle det geografiska området Nacka ska stå för. 2 Genom de åtta en, som utgår från den grundläggande värderingen, är visionen avsedd att uppnås. De åtta en är alltså ett verktyg för att nå visionen. 2 Ledning och styrning för öppenhet och mångfald, Annergård och Meier, Nacka kommun, , s16 5 (16)

6 Tabell 1 De åtta en Verksamhetsresultat God kommunal service Starkt medborgarinflytande Stor valfrihet God livsmiljö och långsiktigt hållbar utveckling Trygg och säker kommun Insatta resurser Kommunal ekonomi i balans Effektivt resursutnyttjande Lägsta möjliga skattesats och påverkbara avgifter 1992 skapades de första en i Nacka kommun övergick styrningen av nämnderna från mål- och ramstyrning till mål- och resultatstyrning. Kravet på uppföljning och resultatredovisningen blev därmed tydligare. Kommunfullmäktige fastställer årligen strategiska mål för varje nämnd och ger dem ekonomiska medel för att utföra sina uppdrag. Som underlag för fullmäktiges beslut lämnar nämnderna själva förslag på strategiska mål inom områden som de, i förhållande till de en och de ekonomiska förutsättningarna, bedömer som väsentliga att prioritera de närmaste tre åren. Nyckeltalen och målvärdena för de strategiska målen fastställer nämnderna själva. Nämnderna i sin tur fördelar resurserna så att verksamheten kan bedrivas så att målen uppnås. Nämnderna ansvarar för att verksamhetens resultat följs upp och rapporterar tillbaka till fullmäktige. Utöver visionen, den grundläggande värderingen, de åtta en samt de strategiska målen, finns även reglementen, andra styrdokument samt nationell styrdokument och lagstiftning. För att styra och leda så att hela kommunen fullföljer kommunfullmäktiges intentioner i vision, grundläggande värdering och en finns det fyra styrprocesser; mål och budget, uppföljning och utvärdering, strategisk långsiktig utveckling samt ägardialog. Styrprocessen mål och budget är den årliga process genom vilken mål och medel för kommunens verksamhet beslutas. I november varje år beslutar kommunfullmäktige om grundläggande värdering,, strategiska mål för nämnderna och budgetfördelning till nämnderna. Kommunfullmäktige följer årligen upp och utvärderar måluppfyllelse och medelsanvändning genom bokslutet. Nacka kommun gör två delårsbokslut och ett helårsbokslut. Styrprocessen strategisk långsiktig utveckling handlar om att ta initiativ som behövs för att kommunen ska fungera väl och utvecklas i linje med vision, värderingar och på längre sikt. Ägardialog som styrprocess innebär slutligen kommunens dialog med medborgarna samt mellan 6 (16)

7 förtroendevalda och tjänstemän i kommunen. Det kan handla om kommunens prioriteringar, resultat av verksamheten och dess inriktning och mål. 3 3 Kartläggning utifrån frågeställningar Nedan ges en redogörelse av respektive fråga som utredningen är satt att besvara. En sammanfattande analys av frågeställningarna och rekommendationer presenteras i avsnitt Hur ser nämndernas processer kring målarbetet ut? Processen för att ta fram nämndens strategiska mål är individuell för respektive nämnd. Den gemensamma grunden för nämndernas målprocess regleras dock i nämndreglementen. För att ta fram de strategiska målen ska nämnden enligt nämndreglementet ta fram tre till fem väsentliga områden som nämnden ska prioritera de närmaste tre åren. De väsentliga områdena ska baseras på en analys av nämndens ansvarsområde i förhållande till de en och de ekonomiska förutsättningarna. De strategiska målen ska tas fram utifrån de identifierade väsentliga områdena och fastställs till sist av kommunfullmäktige. Nyckeltal och målvärden till de strategiska målen tas också fram men fastställs inte av kommunfullmäktige. Utifrån intervjuerna med de fyra nämnderna verifieras ovanstående arbetsprocess, men också att processen för att ta fram de strategiska målen sker i stort sett isolerat då varje nämnd sätter sina egna mål utan samverkan nämnderna emellan. Det enda undantaget är att arbets- och företagsnämnden och social- och äldrenämnden sätter vissa mål ihop. Nämndernas strategiska mål bygger framför allt på den enskilda nämndens rådighet och uppdrag. De väsentliga områden som varje nämnd tar fram är grunden för de strategiska målen. Några nämndövergripande diskussioner om de strategiska målen och hur de påverkar andra nämnder sker i stort sett inte. Inte heller sker nämndövergripande diskussioner om övergripande frågor som fler än en nämnd ansvarar för, exempelvis kring målen god livsmiljö och långsiktig hållbar utveckling och trygg och säker. Samtidigt är samverkan i målprocessen ett önskemål som i stort sett alla nämnder nämner. Exempel från intervjuade nämnder: Arbets- och företagsnämnden (AFN) Gemensamma mål med social- och äldrenämnden Fokus på mål gentemot medborgarna inte interna processer 3 Ledning och styrning för öppenhet och mångfald, Annergård och Meier, Nacka kommun, , s (16)

8 Fokus på nyckeltalens formulering Miljö- och stadsbyggnadsnämnden (MSN) Använder ett speciellt verktyg för målarbetet 2c8 I kvalitetssystemet Kompassen används också målen, med fokus på hur man jobbar. Medan de strategiska mål talar om vad nämnden ska göra. Har använt mentometerknappar i workshop med nämnden för att ta fram väsentliga områden. Tekniska nämnden (TN) En räknesnurra har tagits fram som ger helhet utifrån kundperspektivet Vikt av konsekvensanalys Utbildningsnämnden (UBN) Systematisk uppföljning, tydliga roller och tydlig årsklocka Målen bryts ned på skolnivå Fokus på elevernas bästa, inte på internt arbetssätt Långsiktiga strategiska mål Arbetet med att ta fram underlag till de strategiska målen har i samtliga intervjuer visat sig vila på ansvarig direktör med god hjälp från deras controller. Nämndernas strategiska mål används enligt de tillfrågade även i verksamheten där de bryts ned till enhetsnivå. När de strategiska målen har tagits fram sorteras de in under de en. Alla nämnder har seminarier i samband med måloch budgetprocessen. Dessa äger oftast rum i juni varje år. Här skiljer sig målprocessen för verksamheten för sociala stödresurser (VSS) och förskola, fritid och skola (FFS). För dessa båda produktionsverksamheter är ansvarig nämnd kommunstyrelsen verksamhetsutskott. Någon jämförbart målseminarium finns inte med verksamhetsutskottet. 3.2 Hur bidrar nämndernas strategiska mål till att uppfylla de en? Strategiska mål per Ett sätt att ta reda på hur nämndernas strategiska mål bidrar till de övergripande målen är att se hur nämndernas strategiska mål fördelar sig mellan de en. 8 (16)

9 Övergripande mål Antal strategiska mål Nämnd och verksamhet som satt mål 4 God kommunal service 40 KS, UBN, SÄN, FN, KN, AFN, MSN, TN, ÖFN, NRN, FFS Starkt medborgarinflytande 3 KS, KN, FFS Stor valfrihet 10 KS, UBN, SÄN, FN, KN, AFE, FFS God livsmiljö och långsiktig hållbar utveckling 15 KS, SÄN, FN, KN, AFN, MSN, TN, NRN Trygg och säker kommun 10 KS, UBN, FN, TN, FFS Effektivt resursutnyttjande 23 KS, UBN, SÄN, FN, KN, AFN, MSN, TN, VSS, ÖFN, NRN, FFS Lägsta möjliga skatt och 1 KS påverkbara avgifter Kommunal ekonomi i balans 4 KS, SÄN, FN, TN De kan konstateras att god kommunal service är det med flest strategiska mål kopplade till sig. Endast ett fåtal strategiska mål är kopplade till målen starkt medborgarinflytande, lägsta möjliga skattesats och påverkbara avgifter samt kommunal ekonomi i balans. Det är bara kommunstyrelsen som har satt strategiska mål under samtliga. Fritidsnämnden har använt näst flest, sex stycken, medan de flesta nämnder och verksamheter har använt tre eller fyra av de en. Alla nämnder har satt strategiska mål kopplade till det et god kommunal service. De strategiska målen under god kommunal service är i vissa fall formulerade som mål som skulle kunna ha placerats även under andra. I intervjuer och workshop framkommer det att de en uppfattas som allmänt hållna och i vissa fall även överlappa varandra. Detta kan göra att kategoriseringen av de strategiska målen inte blir precis. Vissa strategiska mål som ligger under god kommunal service skulle kanske kunna placerats under starkt medborgarinflytande eller trygg och säker kommun Strategiska målens formulering och nyckeltal Förutom att analysera antalet strategiska mål per har en översyn av de strategiska målens formuleringar och nyckeltal gjorts för att kunna besvara hur nämnderna bidrar till att uppfylla de en. Om de strategiska 4 KS = kommunstyrelsen, UBN = utbildningsnämnden, SÄN = social- och äldrenämnden, FN = fritidsnämnden, KN = kulturnämnden, AFN = arbets- och företagsnämnden, MSN = miljö- och stadsbyggnadsnämnden, TN = tekniska nämnden, VSS = verksamheten för sociala stödresurser, ÖFN = överförmyndarnämnden, NRN = naturreservatsnämnden, FFS = förskola, fritid & skola 9 (16)

10 målen inte överensstämmer med eller mäter vad de en står för kan det ge en skev bild av verksamheten. En viktig faktor i samband med de strategiska målen är nyckeltalen och målvärdena. En genomgång av nyckeltalen visar att de inte alltid mäter vad de strategiska målen beskriver. Det finns exempel där strategiska mål är omfattande och inbegriper fler perspektiv än som faktiskt mäts i nyckeltalen. Nyckeltalen styrs bland annat av att de ska kunna jämföras med andra och även av mått framtagna i centrala undersökningar såsom av SCB. Målvärden kan vara ambitiöst satta. Ambitionsnivån med målvärdena ger utslag på resultatet hur väl nämnderna bidrar till att uppfylla de en. Ett exempel som lyfts är resultatet för utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden får i resultatbedömningen gul färg, dvs bra. Samtidigt framhålls skolorna i Nacka som föredömen i flera andra resultatundersökningar i jämförelse med andra kommuner. Mål och nyckeltal mäter ibland antalet genomförda aktiviteter och inte det egentliga resultatet. Att mäta hur mycket som gjorts av en aktivitet kan ge ett visst mått men bör då kompletteras med andra mått för att få fram resultatet för målgruppen. Detta kan exempelvis vara nyckeltal som mäter antalet utbildningstillfällen istället för att mäta den effekt som utbildningen ger. Det är i vissa fall otydligt vilken målgrupp de strategiska målen riktar sig mot. Det är inte alltid tydligt vilka som faktiskt ska nås av målet, om det är samtliga medborgare eller en specifik grupp. I formuleringen av några mål framgår en målgrupp samtidigt mätningen sker mot en annan målgrupp i nyckeltalet kopplat till just det målet. Det finns även exempel på mål som har internt fokus Strategiska och ens uppföljning Uppföljning av de en görs i samband med årsbokslutet. Utifrån nämndernas analys av måluppfyllelse görs en sammanvägd bedömning av måluppfyllelsen av de en. Därmed är alltså måluppfyllelsen av de en beroende av hur och vad som följs upp inom de strategiska målen. I fallet med målet starkt medborgarinflytande bygger uppföljningen för hela kommunen på endast tre strategiska mål för de tre nämnderna kommunstyrelsen, kulturnämnden och arbets- och företagsnämnden. Nyckeltalen för de tre strategiska målen i detta exempel blir alltså styrande för hur kommunens resultat blir för det et. Uppföljningen av de en presenteras i färgskalan rött, gult och grönt för att visualisera resultatet. 10 (16)

11 3.2.4 På vilket sätt bidrar nämnderna till att det et om effektivt resursutnyttjande uppfylls? För att besvara tilläggsuppdraget, som handlar om målet effektivt resursutnyttjande och hur nämnderna bidrar till att uppfylla detta mål, har vi särskilt studerat mål och nyckeltal under detta mål. 23 strategiska mål finns och fördelningen är bred. Ett flertal av nämnderna och verksamheterna, tio av tolv, har satt strategiska mål under det aktuella målet. Nämnderna har valt att ha olika karaktär på sina strategiska mål. En nämnd och en verksamhet har satt det strategiska målet budget i balans under det övergripande målet effektivt resursutnyttjande istället för under det målet kommunal ekonomi i balans, där annan nämnd satt samma strategiska mål. En nämnd har istället för strategiskt mål valt att ha budget i balans som nyckeltal under effektivt resursutnyttjande. Vissa nämnder och verksamheter har satt interna mål för att mäta hur effektiv organisationen är medan framför allt en nämnd, arbets- och företagsnämnden, har fokuserat på att ha nyckeltal som är jämförbara med referenskommuner. Bredden på formuleringar av strategiska mål under effektivt resursutnyttjande kan tyda på olika uppfattningar vad effektivt resursutnyttjande innebär och inte minst hur det bör mätas. På samma sätt som under övriga är uppföljningen av de en beroende av de strategiska målen. Om det inte finns en enhetlig bild av effektivt resursutnyttjande blir uppföljningen svår och kanske inte ger en rättvis bild. Resurseffektivitet bör vara insatta resurser kopplade till verksamhetsresultat. Frågan är om en budget i balans visar hela bilden av att vara resurseffektiv? Att jämföra sina egna resultat över tid är ett sätt att se huruvida man blivit bättre eller sämre, eller mer eller mindre effektivt. Frågan är om mätning över tid ger hela bilden över hur resurseffektiv verksamheten faktiskt är. Ett sätt att mäta effektivitet kan vara att jämföra med andra kommuner med samma struktur. Problem som framhållits med det är att hitta en likvärdig verksamhet som ger relevanta jämförelser. 3.3 Hur används kommunens som ett styrverktyg? Tidigare har det bland annat noterats att de en främst används som sorteringsverktyg. De en anses av intervjuade vara formulerade utan att vare sig vara för unika eller precisa, vilket också anses positivt för att nämnden ska kunna sortera in de strategiska målen under de övergripande. Överlag visar intervjuerna att de en är bra i sig men inte direkt styrande. 11 (16)

12 I de genomförda intervjuerna framkommer det att det finns mycket annat som styr nämnderna, allt från lagstiftning och nationella direktiv till interna styrdokument. De en uppges i det sammanhanget inte vara en så aktiv del av styrningen. Till viss del kan de användas som inspiration men är inte styrande för de strategiska målen. Då det finns många andra komponenter kommunens styrning kan det ge upphov till att det är otydligt för nämnderna vad som faktiskt ska vara styrande liksom de ens funktion. Vidare har det konstaterats att de strategiska målen ger en fläckvis beskrivning av verksamheten då nämndernas strategiska mål inte visar allt som nämnden gör eftersom målen bygger på de framtagna väsentliga områdena. Samtidigt är det utifrån nämndernas strategiska mål som bedömningen av nämndens resultat görs och presenteras i färgskala i årsredovisningen. 3.4 Hur bidrar de strategiska målen till att styra den egna nämndens verksamhet? De intervjuade är generellt positiva till de strategiska målens styrkraft på den egna nämnden. Flera intervjuade framför att de strategiska målen bryts ned på enhetsnivå i organisationen. De operativa målen på enhetsnivå kan också ges nyckeltal och följas upp regelbundet. På så sätt bidrar de till styrning av den egna nämnden. 4 Sammanfattande analys och rekommendationer Den sammantagna analysen utifrån frågeställningarna ger fyra huvudsakliga konstateranden. 1. De en används som sorteringsverktyg Som tidigare beskrivet i rapporten styr inte de en nämndernas strategiska mål. Viss inspiration kan de ge, men de är inte direkt styrande. De strategiska målen sorteras snarare i efterhand in under lämpligt. Det finns många andra saker som styr nämnderna, allt från nationella direktiv och lagstiftning till lokala styrdokument. De en lever också parallellt med visionen och den grundläggande värderingen. Det har i arbetet med rapporten även framkommit att det är oklart vad de en står för. Detta ger sammantaget att de en snarare är ett sorteringsverktyg än styrningsverktyg. Ett tydliggörande av hur styrpaketet hänger ihop efterfrågas för ett mer effektivt arbete med målen. En fråga att fundera på är vilken roll de en ska ha. Enligt Nackas modell för styrning och ledning är de en ett verktyg för 12 (16)

13 att nå visionen. Om målen i praktiken inte används som det, återstår frågan om det är rätt roll för de en? Om vi ändå utgår från att de en ska vara ett verktyg för att nå visionen behöver ytterligare en fråga ställas; hur gör vi målen mer styrande och hur vitaliserar vi innebörden av dem? Kanske kan någon ansvarig utses att driva respektive för ökad samsyn och samverkan? Kanske kan samsyn och samverkan förstärkas ytterligare av att kommunen har ett årligt fokus på ett av de en? De en kan också sägas ha olika karaktär, exempelvis målet god livsmiljö och långsiktig hållbar utveckling kan ses som ett långsiktigt mål medan lägsta möjliga skattesats och påverkbara avgifter är på kortare sikt. Kanske skulle de en kunna vitaliseras genom att god livsmiljö och långsiktig hållbar utveckling blir överordnat de övriga målen? Skulle målen bli mer styrande om de var färre till antalet? Vad gäller målet effektivt resursutnyttjande kan det konstateras att det inte skiljer sig från övriga på denna punkt. En fråga som är intressant att ställa är; vad innebär effektivt resursutnyttjande utifrån ett medborgarperspektiv? 2. Uppföljningen av de en ger inte komplett bild av vad kommunen gör och uppnår Uppföljningen av de en bygger på de strategiska målen. Om det finns brister i de strategiska målen och nyckeltalen ger det alltså utslag i uppföljningen av de en. Vi beskriver i rapporten hur det under vissa endast finns ett fåtal strategiska mål, medan det under andra finns en större mängd. Vissa strategiska mål kanske med fördel kan placeras under ett annat. Därutöver finns även brister i vissa formuleringar av de strategiska målen och hur väl nyckeltal faktiskt mäter det de är avsedda att mäta. Uppföljningen som görs av de strategiska målen ger inte heller en heltäckande bild av en nämnds verksamhet, en nämnd gör så mycket mer än som beskrivs i målen. Allt detta sammantaget ger att uppföljningen av de en inte alltid ger en fullständig bild av vad kommunen gör eller uppnår. En fråga som uppkommer är; hur viktig är uppföljningen? Innebär styrning endast att sätta rätt mål, eller är även uppföljning en viktig del av styrningen? Om man ser uppföljning som en del av styrning är det viktigt att kommunen gör uppföljning på ett adekvat sätt. Hur kommunicerar kommunen resultatet med medborgarna? Vilka problem kan en uppföljning som inte ger en korrekt bild ge, både internt och externt? En annan fråga som bör ställas är om de en kan sägas ge bild över hur bra kommunen är på ett område utifrån de strategiska målen? Kan vi exempelvis säga huruvida vi har starkt medborgarinflytande eller inte baserat på tre nyckeltal från tre nämnder? 13 (16)

14 Vad gäller målet effektivt resursutnyttjande kan det konstateras att det inte skiljer sig från övriga på denna punkt. Svårigheter med uppföljning ställs snarare på sin spets i detta mål. Hur kan man följa upp insatta resurser kopplat till resultat? Är ökat fokus på jämförelsetal med likartade kommuner ett sätt att nå en bättre uppföljning av effektivitet? 3. Ingen samverkan mellan nämnderna i målprocessen Vid intervjuer och workshop inför rapporten har det visat sig att det i stort sett inte sker någon samverkan nämnder emellan i målprocessen, samtidigt som det finns en stor efterfrågan på att sådan samverkan ska ske. Flera farhågor nämns med att inte samarbeta, exempelvis att frågor kan falla mellan stolarna, att dubbelarbete sker eller att nämnderna genomför saker som påverkar andra nämnder på ett negativt sätt. Det finns även ett övergripande behov av att hitta forum för diskussion kring lämpliga nyckeltal. Vilka vinster finns vid ökad samverkan? Kan ökad samverkan även skapa ett bättre arbete med övergripande frågor såsom exempelvis långsiktigt hållbar utveckling? På samma sätt som uppföljning kan processen med att sätta målen också vara en viktig del av styrningen. Om så är fallet bör denna fråga ställas; hur kan nämnderna samverka för att ta gemensamt ansvar? Vad gäller målet effektivt resursutnyttjande kan det konstateras att det inte skiljer sig från övriga på denna punkt. Ett av de starkaste skälen till att öka samverkan kanske är just effektivare resursutnyttjande? 4. De strategiska målen används aktivt av verksamheterna De strategiska målen, till skillnad från de övergripande, har visat vara en mer vital del av styrningen. Flera nämnder jobbar aktivt med att bryta ned målen till operativa mål inom enheterna och följer också upp nyckeltal regelbundet. Kanske går det att överföra lärdomar från vad som gör de strategiska målen styrande i nämnderna till att göra de en mer styrande? Vad gäller målet effektivt resursutnyttjande kan det konstateras att det inte skiljer sig från övriga på denna punkt. Under framför allt detta mål finns många exempel på interna mål som har direkt styrning på verksamheten. 4.1 Rekommendationer Sammantaget ger uppföljningen av nämndernas strategiska mål i förhållande till de en att det finns potential att utveckla målarbetet. Denna rapport har kunnat konstatera att de strategiska målen används mer aktivt och har en styrning medan de en används men inte som ett aktivt styrverktyg. Styrning behöver inte bara vara målformulering utan inbegriper även uppföljning och processen att sätta mål. Därför ser vi att det kan finnas vinster med att utveckla inte bara målen i sig utan även processen likväl som uppföljningen. 14 (16)

15 Om de en ska vara en mer aktiv del av styrningen har vi några förslag på åtgärder som kan sammanfattas i begreppen samverkan och vitalisering. I arbetet med rapporten har det visat sig finnas ett gemensamt önskemål om ökad samverkan mellan nämnderna. Samverkan skulle kunna innebära att nämnderna exempelvis har gemensamma målseminarier under mål- och budgetprocessen. Dessa målseminarier kan vara ett sätt för nämnderna att gemensamt ta ansvar för de en och arbeta mer resurseffektivt. Det skulle även kunna finnas vinster med att samverka med de forum för ägardialog som finns idag, exempelvis kommunstyrelsens råd, för att diskutera måluppfyllelse och indikatorer. I sådan samverkan kan det även diskuteras hur nämnderna på bästa sätt kan formulerar mål och nyckeltal med medborgarfokus. Ett annat förslag är att de en vitaliseras, det vill säga att målens roll och innebörd lyfts till en kommungemensam dialog för att få ökad samsyn om målens betydelse. I det skulle det kunna ingå att förtydliga målens del i styrpaketet. Även de strategiska målens syfte och roll skulle med fördel också kunna vitaliseras. I tilläggsuppdraget med att fokusera kring nämndernas bidrag till målet effektivt resursutnyttjande kan vi sammanfattningsvis konstatera att det följer samma mönster som övriga mål. Det betyder att målet framför allt används som ett sorteringsverktyg och att det finns olika tolkningar av målet och därmed olika formuleringar av de strategiska målen. Uppföljning kan därmed ge en ofullständig bild och ge bristfälligt beslutsunderlag. I målprocessen finns inte heller någon samverkan mellan nämnderna. Detta sammantaget gör det svårt att säga i vilken grad nämnderna bidrar till uppfyllelse av detta mål liksom vad gäller övriga mål. 5 Bilaga Excel-dokumentet Strategiska mål och nyckeltal per. 15 (16)

16 Öppenhet och mångfald Vi har förtroende och respekt för människors kunskap och egna förmåga - samt för deras vilja att ta ansvar POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen info@nacka.se

Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde Dag Tisdagen den 17 september 2013 Tid Kl Nacka stadshus, sammanträdesrummet Jelgava

Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde Dag Tisdagen den 17 september 2013 Tid Kl Nacka stadshus, sammanträdesrummet Jelgava 1 Utskicksdatum 2013-09-10 1 (2) KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde Dag Tisdagen den 17 september 2013 Tid Kl. 10.00 Plats Nacka stadshus, sammanträdesrummet Jelgava Ordförande

Läs mer

Översyn av styrande dokument

Översyn av styrande dokument 2013-02-21 Rev 2013-03-14 enligt arbetsutskottets förslag 1 (7) PM Malin Annergård Tove Löfgren Översyn av styrande dokument Bakgrund Stadsdirektören har fått i uppdrag av kommunstyrelsen (2012-11-26)

Läs mer

Processtyrning av Nacka kommuns verksamhet

Processtyrning av Nacka kommuns verksamhet 2015-02-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577-001 Kommunstyrelsen Processtyrning av Nacka kommuns verksamhet Förslag till beslut Kommunstyrelsen definierar processer enligt stadsledningskontorets tjänsteskrivelse

Läs mer

Plan för utvecklingsarbete kring ledning och styrning för öppenhet och mångfald

Plan för utvecklingsarbete kring ledning och styrning för öppenhet och mångfald Plan för utvecklingsarbete kring ledning och styrning för öppenhet 2013-01-21 Lena Dahlstedt Malin Annergård Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Uppdrag och målbild... 3 2.1 Styrande dokument... 4 2.2

Läs mer

Barn och ungas rättigheter

Barn och ungas rättigheter PROJEKTDIREKTIV Barn och ungas rättigheter 2013-2015 2013-10-31 Nina M Granath SÄN 2013/92-701 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade till övergripande

Läs mer

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick 2016-12-12 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577 Kommunstyrelsen Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport 2012-2016 och utblick 2017-2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen

Läs mer

Så sätter du pris på dina tjänster. Bengt Herlin Nacka kommun

Så sätter du pris på dina tjänster. Bengt Herlin Nacka kommun Så sätter du pris på dina tjänster Bengt Herlin Nacka kommun Innehåll Så sätter du rätt (?) prislapp på dina tjänster Nacka kommun och dess förutsättningar Nackas styrsystem Internpriser i Nacka Fakta

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av kommunstyrelsens uppföljning av mål och majoritetens samverkansprogram.

Revisionsrapport. Granskning av kommunstyrelsens uppföljning av mål och majoritetens samverkansprogram. Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppföljning av mål och majoritetens samverkansprogram. Granskningen utförd av: Peter Alexandersson Malin Eriksson Anders Larson Rapport 2017-06-28 Linköpings

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö ÖSTERÅKERS KOMMUN Kommunstyrelsens förslag (KS 93/2010) 1(5) Rev. 2010-03-16 Rev. 2010-03-24 Dnr. KS 2009.43 041 Vision 2020 för Österåkers kommun Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö Framtidstro

Läs mer

Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184)

Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184) 147 Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184) Beslut beslutar att godkänna förslag på remissyttrande till kommunstyrelsen med förändringen enligt

Läs mer

Fastställande av driftbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter 2011 och 2012

Fastställande av driftbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter 2011 och 2012 2012-10-29 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 210/268-041 Kommunstyrelsen Fastställande av driftbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter 2011 och 2012 (överföringsärendet) Förslag

Läs mer

Styrmodell för Vingåkers kommun

Styrmodell för Vingåkers kommun Flik 6.20 Styrmodell för Vingåkers kommun, 2016 Flik 6.20 Styrmodell för Vingåkers kommun (Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-15, 58) 1 INLEDNING... 2 2 MÅLSTYRNING HUVUDPRINCIPER... 2 3 BILD ÖVER STYRMODELLEN...

Läs mer

Strategi för minskad energianvändning i kommunala verksamheter 2012 samt förslag till reviderade mål Uppföljning

Strategi för minskad energianvändning i kommunala verksamheter 2012 samt förslag till reviderade mål Uppföljning 2013-08-29, rev 2013-09-17 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2010/460-409 Kommunstyrelsen Strategi för minskad energianvändning i kommunala verksamheter 2012 samt förslag till reviderade mål Uppföljning Förslag

Läs mer

Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet

Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet 2017-02-07 1 (5) BILAGA NR 2 SOCN 2015 551/041 Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet Socialt stöd och omsorg Människor som behöver stöd och hjälp på grund av funktionsnedsättning

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN 2014/35-041

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN 2014/35-041 -12-03 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN /35-041 Naturreservatsnämnden Internbudget 2015 Förslag till beslut Naturreservatsnämnden noterar att naturreservatsnämnden läggs ned och att ansvaret för naturreservaten

Läs mer

Riktlinje för Intern kontroll

Riktlinje för Intern kontroll Riktlinje för Intern kontroll Antaget av: Kommunstyrelsen den 2018-01-29 Datum för revidering: 2019-03-29 Ansvarig för revidering: Ekonomiavdelningen Diarienr.: Publicering - extern: www.nybro.se/politik-kommun/

Läs mer

Leksands kommun. Revisionsrapport. Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens.

Leksands kommun. Revisionsrapport. Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens. www.pwc.se Revisionsrapport Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens verksamhet Louise Cedemar Helena Steffansson Carlson David Boman Niklas Eriksson

Läs mer

Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden

Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden 2014-04-17 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2014/133-049 Utbildningsnämnden Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar fastställa tertialbokslut

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Policy för ledning och organisation

Policy för ledning och organisation Policy för ledning och organisation Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-26 26 Innehållsförteckning Ledning och styrning i Vara kommun... 1 Bakgrund... 1 Syfte och innehåll... 1 Medarbetarskap...

Läs mer

Fastställande av driftsbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter år 2013

Fastställande av driftsbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter år 2013 2013-06-11 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/682-040 Kommunstyrelsen Fastställande av driftsbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter år 2013 Överföringsärendet 2013 Förslag

Läs mer

Riktlinje för styrmodell och ledningssystem

Riktlinje för styrmodell och ledningssystem Riktlinje för styrmodell och ledningssystem Fastställd av kommunfullmäktige 20xx-xx-xx Dokumentansvarig: Hållbar samhällsutveckling Gäller tillsvidare med årlig översyn och revidering vid behov 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Styrning, ledning och uppföljning

Styrning, ledning och uppföljning Kommunledningsförvaltningen Ärendenr: KS 2016/314 Fastställd: KS 2016-11-09 Reviderad: - RIKTLINJE Styrning, ledning och uppföljning 2/9 Innehållsförteckning Inledning... 3 Målstyrning... 4 Begrepp i målstyrningen...

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan

Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan 2013-03-15 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2013/82-012 Utbildningsnämnden Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden antar Kultur- och utbildningsenhetens förslag

Läs mer

Samspel politik och förvaltning

Samspel politik och förvaltning Revisionsrapport Samspel politik och förvaltning Sollefteå kommun Maj-Britt Åkerström Cert. kommunal revisor Augusti 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning 1 1.1 Revisionell

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Joanna Hägg Tilda Lindell Granskning av intern kontroll Tierps kommun pwc Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Granskningsbakgrund...

Läs mer

Riktlinje för styrkort och ledningssystem

Riktlinje för styrkort och ledningssystem Riktlinje för styrkort och ledningssystem Fastställd av kommunfullmäktige 20xx-xx-xx Dokumentansvarig: Hållbar samhällsutveckling Gäller tillsvidare med årlig översyn och revidering vid behov 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Plan för det kommunövergripande kvalitetsarbetet i Markaryds kommun

Plan för det kommunövergripande kvalitetsarbetet i Markaryds kommun Antaget av kommunstyrelsen 18-11-13, 173. Gäller från: 2019-01-01 Ansvarig: Utvecklingsledare Revideras: Vid behov Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Plan för det kommunövergripande kvalitetsarbetet i Markaryds

Läs mer

Uppföljningsplan 2015, för Musikskolan

Uppföljningsplan 2015, för Musikskolan Uppföljningsplan till Kulturen 1 (5) Uppföljningsplan 2015, för Musikskolan Mål- och resultatstyrning i Nacka kommun Nacka kommun styrs genom mål och resultatuppföljning vilket bygger på ett delegerat

Läs mer

Styr- och ledningsmodell för Sundsvalls kommunkoncern

Styr- och ledningsmodell för Sundsvalls kommunkoncern Styr- och ledningsmodell för Sundsvalls kommunkoncern Riktlinje Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2017-09-25 177 Giltighetstid Tills vidare Första översyn december 2018 Ansvarig funktion

Läs mer

Fokusområden och indikatorer 2017

Fokusområden och indikatorer 2017 2016-08-22 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2016/64 Arbets- och företagsnämnden Fokusområden och indikatorer 2017 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige Program för medborgardialog Mandatperioden 2014 2018 Fastställt av kommunfullmäktige 2016-01-28 Tyresö kommun / 2015-12-14 2 (14) Tyresö kommun / 2015-08-12 3 (14) Innehållsförteckning 1 Medborgarnas delaktighet

Läs mer

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell)

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) www.pwc.se Revisionsrapport Louise Cedemar Linnea Grönvold December/2017 Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) Innehåll Sammanfattning...2

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun 181 Riktlinje 2014-12-08 Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2013/0558 Beslutad av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den 8

Läs mer

Chefs- och ledarstrategi

Chefs- och ledarstrategi STRATEGI Dokumentets syfte n finns för att kommunen ska attrahera, rekryera och utveckla chefer som gör Nacka bäst på att vara kommun. Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen som arbetsgivare och kommunens

Läs mer

Revisionsrapport Ledningssystemet Stratsys

Revisionsrapport Ledningssystemet Stratsys www.pwc.se Revisionsrapport Ledningssystemet Stratsys Håkan Olsson Cerifierad Kommunal Yrkesrevisor Anna Laurell Lysekils kommun Kommunens arbete med ledning och styrning samt användandet av Stratsys Innehållsförteckning

Läs mer

Internbudget TJÄNSTESKRIVELSE KUN 2015/ Kulturnämnden 1 (7)

Internbudget TJÄNSTESKRIVELSE KUN 2015/ Kulturnämnden 1 (7) 2015-11-28 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KUN 2015/45-042 Kulturnämnden Internbudget 2016 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden fastställer internbudget enligt figur 1. 2. Kulturnämnden fastställer kulturpengen

Läs mer

Målstyrning enligt. hushållning

Målstyrning enligt. hushållning www.pwc.se Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Cert. kommunal revisor Pär Sturesson Cert. kommunal revisor Målstyrning enligt god ekonomisk hushållning Hultsfreds kommun Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Samordningsförbundet Norra Dalsland. Revisionsrapport Styrelsens ansvar KPMG AB. Antal sidor: 6. FörvrevRapport08.doc

Samordningsförbundet Norra Dalsland. Revisionsrapport Styrelsens ansvar KPMG AB. Antal sidor: 6. FörvrevRapport08.doc ABCD Samordningsförbundet Norra Dalsland Styrelsens ansvar KPMG AB Antal sidor: 6 FörvrevRapport08.doc 2009 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent

Läs mer

Slutsatser och aktiviteter till följd av utvärdering av Nackas vuxenutbildning

Slutsatser och aktiviteter till följd av utvärdering av Nackas vuxenutbildning 2014-03-26 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2014/16-009 Arbets- och företagsnämnden Slutsatser och aktiviteter till följd av utvärdering av Nackas vuxenutbildning Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden

Läs mer

Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet

Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet Policy 2012-05-12, 73 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Riktlinje. Våga vilja växa! Riktlinje för kommunövergripande styrdokument. Dokumentet gäller för samtliga förvaltningar DIARIENUMMER: KS 28/

Riktlinje. Våga vilja växa! Riktlinje för kommunövergripande styrdokument. Dokumentet gäller för samtliga förvaltningar DIARIENUMMER: KS 28/ DIARIENUMMER: KS 28/2017 109 FASTSTÄLLD: KS 24/2013 VERSION: 2 SENAS T REVIDERAD: 2017-02-20 GILTIG TILL: 2021-04-01 DOKUMENTANSVAR: Kanslichef Riktlinje Riktlinje för kommunövergripande styrdokument Dokumentet

Läs mer

Ärendet Bakgrund TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213. Utbildningsnämnden

Ärendet Bakgrund TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213. Utbildningsnämnden 2018-02-05 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213 Utbildningsnämnden Politikerinitiativ - Inventering av en jämlik kunskapsskola för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Politikerinitiativ

Läs mer

Uppföljning av beslut om rationalisering och effektivisering av kontorsorganisationen

Uppföljning av beslut om rationalisering och effektivisering av kontorsorganisationen 2013-03-25 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/524-040 Kommunstyrelsen Uppföljning av beslut om rationalisering och effektivisering av kontorsorganisationen Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26--27, 182 Innehållsförteckning Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun...1 Inledning...1 Internkontroll...1 Organisation

Läs mer

Riktlinjer Mål och resultat styrmodell

Riktlinjer Mål och resultat styrmodell 1(12) Namn på dokumentet: Mål och resultat - styrmodell Dokumenttyp: Riktlinje Version: 1.0 Beslutad av: Kommunfullmäktige Diarienummer: KS 2018/1092 Dokumentansvarig: Administrativ chef Gäller: Tillsvidare

Läs mer

Bidrag till organisationer inom arbets-och företagsnämndens ansvarsområde

Bidrag till organisationer inom arbets-och företagsnämndens ansvarsområde RIKTLINJE Bidrag till organisationer inom arbets-och företagsnämndens ansvarsområde Dokumentets syfte Dokumentet syftar till att beskriva riktlinjer för ekonomiska bidrag till organisationer som är verksamma

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Chefsplattform Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-11-16, 153 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Kvalitetspolicy för Österåkers kommun ÖFS 2010:14 Fastställd av Kommunfullmäktige 2010-06-14, 88 (dnr KS 2009.31 009) 1. Sammanfattning Kvalitetspolicyn utgör en del av kommunens

Läs mer

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 8 KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Svar på revisionsfrågorna 1 1.2 Bedömning

Läs mer

Organisationen och ansvar inom verksamheten sociala stödresurser

Organisationen och ansvar inom verksamheten sociala stödresurser 2013-03-26 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/201-001 Kommunstyrelsens verksamhetsutskott Organisationen och ansvar inom verksamheten sociala stödresurser Redovisning av uppdrag från kommunstyrelsens verksamhetsutskott

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer Lina Pennlert KS 2017/0380

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer Lina Pennlert KS 2017/0380 Tjänsteutlåtande 1 (6) Kommunstyrelsen Översyn av kommunens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete Ärendet Brottsförebyggande arbete och trygghetsfrågor är prioriterade uppgifter för Danderyds

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Strategi för långsiktigt hållbar lokalförsörjning Jenny Asmundsson

PROJEKTDIREKTIV. Strategi för långsiktigt hållbar lokalförsörjning Jenny Asmundsson PROJEKTDIREKTIV Strategi för långsiktigt 2013-04-11 Jenny Asmundsson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade till övergripande mål... 4 4 Prioriteringar...

Läs mer

POLITISKA RIKTLINJER. för styrmodellen i Norrköpings kommun

POLITISKA RIKTLINJER. för styrmodellen i Norrköpings kommun POLITISKA RIKTLINJER för styrmodellen i Norrköpings kommun... 10 januari 2011 Politiska riktlinjer för styrmodellen i Norrköpings kommun Beslutade av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella

Läs mer

Granskning av målstyrning enligt god ekonomisk hushållning

Granskning av målstyrning enligt god ekonomisk hushållning www.pwc.se Jörn Wahlroth 21 januari 2014 Granskning av målstyrning enligt god ekonomisk hushållning Torsås kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga... 1 1.2.1.

Läs mer

Utveckling av ledning och styrning av kommunal välfärdsproduktion

Utveckling av ledning och styrning av kommunal välfärdsproduktion 2013-08-08 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/480-001 Kommunstyrelsens verksamhetsutskott Utveckling av ledning och styrning av kommunal välfärdsproduktion Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsens verksamhetsutskott

Läs mer

Framtidens äldreomsorg - översiktlig granskning. Strömsunds kommun

Framtidens äldreomsorg - översiktlig granskning. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Framtidens äldreomsorg - översiktlig granskning Linda Marklund Certifierad kommunal revisor Juni 2016 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2.

Läs mer

Styrning. utgångspunkter, principer och ansvar. i Nacka

Styrning. utgångspunkter, principer och ansvar. i Nacka Styrning utgångspunkter, principer och ansvar i Nacka Nacka styrs utifrån sin vision, värdering och sina mål Kommunens vision Öppenhet och mångfald Kommunens grundläggande värdering Förtroende och respekt

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Förslag till yttrande över nyetablering av gymnasieskola vid Akademiska Gymnasieskolan Fisksätra, dnr :1040

Förslag till yttrande över nyetablering av gymnasieskola vid Akademiska Gymnasieskolan Fisksätra, dnr :1040 2017-05-05 TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/49 Utbildningsnämnden 1 (3) Förslag till yttrande över nyetablering av gymnasieskola vid Akademiska Gymnasieskolan Fisksätra, dnr 32-2017:1040 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Nacka kommun - medarbetarenkät. Resultatrapport - Oktober 2012

Nacka kommun - medarbetarenkät. Resultatrapport - Oktober 2012 Nacka kommun - medarbetarenkät rapport - Oktober 2012 Antal svar på Modersmålet 2012: 34 av 39 (87%) Antal svar på Modersmålet 2011: 21 Antal svar på Vilans skola och förskola 2012: 78 av 92 (85%) Antal

Läs mer

Verksamhetsplan Målstyrning

Verksamhetsplan Målstyrning www.hassleholm.se Verksamhetsplan Målstyrning 2019-2021 Omsorgsnämnden Mål- och resultatstyrning Mål- och resultatstyrning handlar om att planera och genomföra verksamheten utifrån mål för att därefter

Läs mer

haninge kommuns styrmodell en handledning

haninge kommuns styrmodell en handledning haninge kommuns styrmodell en handledning Haninge kommuns styrmodell Styrmodellen ska bidra till fullmäktiges mål om god ekonomisk hushållning genom att strukturen för styrning blir begriplig och distinkt.

Läs mer

Styrelsens och nämndernas ansvarsutövande

Styrelsens och nämndernas ansvarsutövande PAJALA KOMMUN 1 (5) För kännedom Kommunfullmäktiges presidium Partiernas gruppledare Pajala kommun Kommunstyrelsen Nämnderna Styrelsens och nämndernas ansvarsutövande Bakgrund Kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll. Smedjebackens kommun

Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll. Smedjebackens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll Hans Gåsste Linnéa Grönvold November 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Uppdraget... 3 1.3.

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen

Läs mer

Månadsbokslut mars 2013

Månadsbokslut mars 2013 2013-04-15 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/156-040 Kommunstyrelsen Månadsbokslut mars 2013 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar månadsbokslut för mars 2013. Sammanfattning Årsprognosen för årets

Läs mer

Nämndsplan för valnämnden Antagen

Nämndsplan för valnämnden Antagen Nämndsplan för valnämnden Antagen 2011-08-22 1. Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunens övergripande styrdokument, verksamhetsplan 2011-2014. I planen finns, förutom den långsiktiga visionen,

Läs mer

Nya checknivåer och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg

Nya checknivåer och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg 2016-08-26 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2016/203 Utbildningsnämnden Nya checknivåer och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar att föreslå kommunstyrelsen

Läs mer

Styrdokument för Hammarö kommun

Styrdokument för Hammarö kommun Styrdokument för Hammarö kommun Huvudprinciper för styrning, uppföljning och utvärdering av den kommunala verksamheten i Hammarö kommun. Antaget 2012, reviderat 2015-05-18 2 1. Inledning 1.1 Vem vänder

Läs mer

Bilaga 1. Strategisk mål- och nyckeltalstabell 2016

Bilaga 1. Strategisk mål- och nyckeltalstabell 2016 2015-11-30 1 (6) Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Bilaga 1. Strategisk mål- och nyckeltalstabell 2016 Lägesbedömning är samma som i tertialbokslut 2 för 2015. Ny lägesbedömning görs i samband med årsbokslutet

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson PROJEKTDIREKTIV Ny webblösning för extern och intern 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade

Läs mer

Styrmodell för Nybro kommuns mål- och resultatstyrning

Styrmodell för Nybro kommuns mål- och resultatstyrning Styrmodell för Nybro kommuns mål- och resultatstyrning Antaget av: Kommunfullmäktige den 2018-09 xx Antaget av: Kommunstyrelsen den 2018-08 - xx Datum för revidering: 2022-11-29 Ansvarig för revidering:

Läs mer

Modell för styrningen i Kungälvs kommun Från demokrati till effekt och tillbaka

Modell för styrningen i Kungälvs kommun Från demokrati till effekt och tillbaka Modell för styrningen i Kungälvs kommun Från demokrati till effekt och tillbaka Policy Diarienummer: KS2016/0383 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Ekonomiberedningen Beslutad

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2017 Enligt livsmedelslagstiftningen 2016-11-11 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 1 (5) STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Beslutad när Kommunstyrelsen 2018-03-13, 36 Beslutad av Diarienummer Kommunstyrelsen KSKF/2018:53 Ersätter Gäller

Läs mer

Mål & Budget TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2013/ Arbets- och företagsnämnden

Mål & Budget TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2013/ Arbets- och företagsnämnden 41 av 106 2013-09-11 TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2013/127-040 1 (8) Arbets- och företagsnämnden Mål & Budget 2014-16 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden föreslår utifrån Kommunstyrelsens förslag till

Läs mer

Kundvalssystem för samhällsorientering för nyanlända invandrare Återremitterat ärende

Kundvalssystem för samhällsorientering för nyanlända invandrare Återremitterat ärende 2013-03-28 Justerad 2013-07-18 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/211-139 Kommunstyrelsen Kundvalssystem för samhällsorientering för nyanlända invandrare Återremitterat ärende Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och utbildningsnämnden 2019 www.karlskoga.se Systematiskt kvalitetsarbete Kvalitet och styrning Redan år 2010 uttryckte Karlskoga kommunfullmäktige i sin vision för år

Läs mer

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Rapport nr 37/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Inledning...

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Policy för medborgardialog

Policy för medborgardialog Policy för medborgardialog Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-23 53 U N D E R R U B R I K Policy för medborgardialog Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete 2013-09-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/545-105 Kommunstyrelsen Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen noterar rapporten kartläggning

Läs mer

Nämndernas arbete med intern kontroll

Nämndernas arbete med intern kontroll SLUTRAPPORT Nämndernas arbete med intern kontroll 2014-01-31 Johanna Magnusson och Ann-Christin Rudström Samordnings- och utvecklingsenheten KFKS 2013/724-100 Sammanfattning Intern kontroll handlar om

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar

Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Ulrika Jansson Ärendenr. RS 2013/224 Handlingstyp Riktlinje 1 (7) Datum 2013-06-26 Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Antagen av regionstyrelsen 2013-08-29, 240 Riktlinjer för intern

Läs mer

POLICY. Policy för verksamhets- och ekonomistyrning

POLICY. Policy för verksamhets- och ekonomistyrning POLICY Policy för verksamhets- och ekonomistyrning Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2018-02-26, 46 Diarienummer KS 2017/622 Giltighetstid Fr.o.m. 2018-03-15 och gäller

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2018-02-12 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2018:53 Birgitta Berg 016-710 18 33 1 (2) Kommunstyrelsen Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Förslag till

Läs mer

Barnperspektiv i alla beslut Motion den 25 mars 2011 av Rolf Wasteson (V) och Agneta Johansson(V)

Barnperspektiv i alla beslut Motion den 25 mars 2011 av Rolf Wasteson (V) och Agneta Johansson(V) 2014-08-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2011/175-609 Kommunstyrelsen Barnperspektiv i alla beslut Motion den 25 mars 2011 av Rolf Wasteson (V) och Agneta Johansson(V) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog KS2016/55» POLICY Sandvikens Kommuns Strategi för Medborgardialog Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2017-06-12 113 : Giltighetstid: Dokumentansvarig: För revidering

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

PM 2013: RVI (Dnr /2013)

PM 2013: RVI (Dnr /2013) PM 2013: RVI (Dnr 303-1605/2013) Systematiskt miljöarbete Hållbar användning av mark och vatten, revisionsrapport nr 7/2013 Remiss från stadsrevisionen, revisorsgrupp 1 Remisstid den 24 januari 2014 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Uppföljning av revisionsrapport Kommunala aktivitetsansvaret i Lysekils kommun januari 2019

Uppföljning av revisionsrapport Kommunala aktivitetsansvaret i Lysekils kommun januari 2019 www.pwc.se Uppföljning av revisionsrapport Kommunala aktivitetsansvaret i Lysekils kommun januari 2019 Inledning Från och med 1 januari 2015 skärptes skollagen och det blev tydligare att en kommun löpande

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2018 Enligt livsmedelslagstiftningen 2017-11-16 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Förtydligat huvudmannaansvar enligt skollagen mellan utbildningsnämnden och kommunstyrelsen

Förtydligat huvudmannaansvar enligt skollagen mellan utbildningsnämnden och kommunstyrelsen 2015-02-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/107-001 Kommunstyrelsen Förtydligat huvudmannaansvar enligt skollagen mellan utbildningsnämnden och kommunstyrelsen Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar

Läs mer