Uppföljning av beslut om rationalisering och effektivisering av kontorsorganisationen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av beslut om rationalisering och effektivisering av kontorsorganisationen"

Transkript

1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/ Kommunstyrelsen Uppföljning av beslut om rationalisering och effektivisering av kontorsorganisationen Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen till protokollet. Kommunstyrelsen ger stadsledningskontoret i uppdrag att återkomma med fortsatt uppföljning av rationalisering och effektivisering inom stadshuset. Sammanfattning De mått som följts upp för att följa effektiviseringen och rationaliseringen är kostnader för konsulter, månadsanställda, timanställda och inhyrd personal. Resultatet visar att kostnaderna totalt minskat med ca 40 mkr mellan åren 2011 och Enhetschefer och direktörer har getts möjlighet att kommentera utfallet för sina respektive ansvar. Den stora minskningen är framför allt konsultkostnader, både de faktiska siffrorna och kommentarer till enkäten visar att fokus varit kostnader för konsulter. Med investeringsprojekten borträknade blir resultatet att kostnaderna totalt har ökat med 4 miljoner kronor. Men med hänsyn tagen till den årliga lönerevision, ca 7 miljoner kronor, blir det snarare en besparing med 3 miljoner kronor. Investeringsprojekten minskade i omfattning mellan 2011 och Inom de administrativa stödenheterna görs nu fortsatta personaleffektiviseringar. Detta och de åtgärder för att minska konsultberoendet samt de verksamhetseffektiviseringarna som omnämns av enhetschefer och direktörer bör fortsättningsvis följas upp. Fullmäktiges beslut att 5 mkr ska tas igen genom en rationalisering och effektivisering av kontorsorganisationen anses uppnådd för år POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen info@nacka.se

2 2 (7) Ärendet Kommunfullmäktige beslutade den 21 november 2011, 296, mål och budget för Den ökade kostnaden utöver budget för renovering och ombyggnad av Nacka stadshus, vilket motsvarar cirka 5 miljoner kronor per år, tas igen genom en rationalisering och effektivisering av kontorsorganisationen. Kommunstyrelsen fick i oktober 2012 en delrapport om rationaliseringar och effektiviseringar. Delrapporten beskriver framför allt konsekvenserna av nedläggningen av verksamhetsområdet Nacka Partner samt nedläggning av enheter inom myndighets- och huvudmannaorganisationen som en följd av projektet Utveckling utan gränser. I delrapporten konstateras att de rationaliseringar och effektiviseringar som gjorts resulterat i en minskning med ca 15 tjänster vilket ger kostnadssänkning med motsvarande ca 7,5 mkr Denna rapport fokuserar på att följa upp de fyra måtten som valts ut; kostnader för konsulter, månadsanställda, timanställda och inhyrd personal. Tillvägagångssätt, definitioner och mått Enheter som ingår i kontorsorganisationen, som det benämns i beslutet, är samtliga myndighets- och huvudmannaenheter, samtliga administrativa stödenheter samt verksamhetsstöden med administrativa befattningar inom verksamhetsområdena förskola fritid och skola och inom verksamheten sociala stödresurser. I stort sett omfattar det medarbetare i stadshuset med några undantag. Fyra mått har använts för att följa upp rationalisering och effektivisering av enheter och nämnder inom kontorsorganisationen. De fyra mått som valts ut är kostnader för konsulter, månadsanställda, timanställda samt kostnader för inhyrd personal. Fokus för urvalet av uppföljningsmått har varit personalkostnader och även konsultkostnader, då det till viss del är kommunicerande kärl. Kostnaderna för de fyra måtten har tagits fram per enhet och nämnd. Men även kostnader som är kopplade till ansvar som inte tillhör någon specifik enhet, exempelvis teknik övergripande eller UBN forskning och utveckling, har tagits fram. En sammanställning av måtten per enhet, nämnd och övriga ansvar har skickats till ansvarig enhetschef eller direktör för kommentar. De frågor som ställdes var: 1. Kommentera kostnadsutvecklingen när det gäller [Enhet] (ansvar [Ansvar]) för månadsanställda, inhyrd personal, timanställda samt konsultkostnader. Kostnader i tkr. 2. Vilka åtgärder har [Enhet] genomfört under 2012 för att rationalisera och effektivisera organisationen? 3. Vilka åtgärder tänker [Enhet] genomföra under 2013 för att rationalisera och effektivisera? Svarsfrekvensen blev god med samtliga förutom en svarande. Stadsdirektörens ledningsgrupp har tagit del av kommentarerna i enkäten och getts möjlighet till reflektion.

3 3 (7) Kostnader och enkätsvar Sammanställning totala kostnader Sammanställningen visar en minskning med 8,6 % motsvarande ca 40 miljoner kronor mellan åren 2011 och 2012 för kostnaden av de fyra måtten. Minskning beror till största delen av att konsultkostnader minskat med ca 56 miljoner kronor under 2012 jämfört med år Samtidigt har kostnaderna för månadsanställda ökat med ca 16 miljoner kronor, 6,4%. Tabell 1 Totala kostnader Total inkl investeringsprojekt TKR Ändring i % Summa konsultkostnader ,6% Summa inhyrd personal ,4% Summa månadslön ,4% Summa timanställda ,5% Total med inv.projekt ,6% För underlag av beräkningar se fotnot nedan. 1 Tabell 1 Totala kostnader exkl investeringsprojekt TKR Total exkl investeringsprojekt Ändring i % Summa konsultkostnader ,9% Summa inhyrd personal ,7% Summa månadslön ,2% Summa timanställda ,5% Total utan inv.projekt ,1% För underlag av beräkningar se fotnot nedan. 2 Vissa kostnader, framför allt konsultkostnader, är kopplade till olika investeringsprojekt. Investeringsprojekten kan generera intäkter men inte i alla projekt, läs mer under rubriken Kommentarer angående uppföljningen. Under 2011 var många investeringsprojekt igång. Den totala kostnaden för investeringsprojekt var under år 2011 ca 125 miljoner kronor att jämföra med ca 81 miljoner kronor år 2012, beräknat med samma mått som i tabellerna. 1 Dessa ansvar ingår i sammanställningen: , samt och År 2011 även NPA ansvaren medräknade. VA-verket avfallsverket resp borttaget även corpus borttaget. Alla uppgifter är tagna från ekonomisystemet Raindance under februari och mars. 2 Samma ansvar som ovan sorterat på investeringsprojekt.

4 4 (7) Även med investeringsprojekten borträknade har konsultkostnaderna minskat i jämförelse mellan åren. Minskningen av konsultkostnader är totalt 56 miljoner kronor, av dessa är 44 miljoner kronor kopplade investeringsprojekt. Med investeringsprojekten borträknade har totala kostnaderna ökat med ca 4 miljoner kronor vilket innebär en procentuell ökning med 1,1 %. Lönerevisionen uppskattas till ca 7 miljoner kronor, så även om totalen exklusive investeringsprojekt visar en ökning med 4 miljoner kronor, är det med hänsyn tagen till lönerevisionen snarare en besparing på 3 miljoner kronor. Skillnaden för kostnader för inhyrd personal och timanställda är i kronor räknat inte av någon större omfattning. Ingen huvudprocess har minskat sina kostnader för månadsanställda. Vissa enskilda enheter inom huvudprocesserna har minskat kostnaderna, men det handlar framför allt om omflyttning av personal till annan enhet inom processen. Sammantaget visar inte heller stödenheterna någon minskning av kostnader för månadsanställda, en enhet har dock sänkt sina kostnader för månadsanställda. Med hänsyn tagen till lönerevision visar några enheter en mindre besparing på kostnader för månadsanställda. Kommentarer från enheter och verksamheter De enheter och ansvar som haft ökade kostnader 2012 jämfört med 2011 anger som skäl bland annat att de har haft tillfälliga konsultkostnader för projekt. En annan förklaring är att verksamhetskraven har ökat och man fått fler uppdrag från nämnd. Men även att enheter behövt förstärka sin kompetens. Organisationsförändringar mellan de två åren har gett att vissa enheter har fått tillökning av medarbetare medan andra fått minskning av antal medarbetare. Flera av förklaringarna från de enheter och ansvar som har minskat sina kostnader mellan åren, är att konsultkostnader minskat. Under 2011 anger flera att man haft tillfälliga konsultkostnader för projekt eller uppbyggnad av verksamhet, vilka inte fanns Några anger även att man har en medveten strategi att gå från konsulter till att anställa kompetens i organisationen och på så sätt minska kostnaderna. Några enheter svarar att de vakanshållit tjänster. På frågan om vilka åtgärder som gjorts under 2012 för att rationalisera och effektivisera organisationen anger flera att man jobbat med att minska konsultkostnader, ibland till förmån för att anställa. En annan vanlig åtgärd är verksamhetseffektiviseringar, vilket exempelvis kan innebära att man arbetat med att förbättra processerna eller arbeta tydligare med målstyrning. Inom en process har man arbetet med att få ned OH-tiden som en åtgärd för effektivisering. I övrigt är det spridda skurar av åtgärder, såsom avvaktat återbesättning av tjänst, kompetenshöjning, IT-stöd och tidrapporteringar, mindre slask och mer ordning och reda, kostnader har behovsprövats och man jobbat för en ökad kostnadsmedvetenhet.

5 5 (7) Åtgärder 2013 I enkäten finns även frågan vilka åtgärder man tänkt genomföra under 2013 för att rationalisera och effektivisera. Inför 2013 är det framför allt åtgärder som handlar om verksamhetseffektiviseringar som nämns. Verksamhetseffektivisering kan exempelvis röra sig om bättre samarbete mellan enheter, bättre processer för att hantera frågor och ärenden, utveckla rutiner för exempelvis personalintroduktion, uppföljningssystem eller översyn av organisationen. Hand i hand med verksamhetseffektiviseringar går även åtgärder såsom ordning och reda, uppföljning av budget, målstyrning, översyn av OH-tiden, tidrapportering, som många också angett som rationalisering och effektiviseringsåtgärder. Flera enhetschefer och direktör anser att det även går att göra organisationen mer kostnadsmedveten. Ett annat område som många anger som åtgärd för 2013 är att dra ned på konsultkostnader, det menar man kan göras bland annat genom att höja kompetensen hos befintlig personal. Endast ett fåtal menar att de kommer att dra ned på personal. Några menar att det inte går att göra några effektiviseringar eller rationaliseringar, det kan vara på grund av ökad befolkning eller ökade krav. Det framförs även att neddragning av personal kommer att orsaka kostnader på andra ställen. IT stödet tar några av respondenterna upp som ett problem som måste hanteras framöver, men även som en möjlighet för att kunna effektivisera organisationen. Kommentarer angående uppföljningen Flera enhetschefer och direktörer har kommenterat vissa dilemman med att göra mätningar på det sätt som gjorts i detta ärende. Ett dilemma som framförs är att det är svårt att jämföra kostnader per enhet över tid på grund av organisationsförändringar och kostnader för tillfälliga projekt. Jämförelse mellan åren 2011 och 2012 kan ge en skev bild av förändring per enhet därför presenteras den totala kostnaden i ärendet för att ge en mer korrekt bild. Ett annat dilemma är att jämförelseåret 2011 kan ha varit ett exceptionellt år med exempelvis många projekt och höga konsultkostnader. Att bara se till kostnader, som vi gör i detta ärende, innebär att vi inte heller tar hänsyn till intäkter för exempelvis interna konsulter eller externa intäkter för investeringsprojekt. Flera enheter påpekar att de får intäkter för kostnaderna för anställda. Det kan vara intäkter för internkonsulter eller intäkter från externa finansiärer. Det kan även röra sig om intäkter för arbetsmarknadspolitiskt stöd för vissa tjänster. Vissa, men inte alla, investeringsprojekt är finansierade av extern finansiär. Men även i de fall det finns externa finansiärer är intäkterna inte säkra förrän projekten är avslutade. I redovisningen av kostnaderna presenterar vi även kostnader exklusive investeringsprojekten för att ge en kompletterande bild och då ta hänsyn till det faktum att 2011 var ett år med många pågående investeringsprojekt.

6 6 (7) Det har även visat sig att bokföringen inte alltid är konsekvent, mellan åren eller mellan enheter. Det kan exempelvis vara att externa konsultkostnader ligger på konto för interna konsulter. Andra granskningar visar att det finns olika tolkningar vad som ska bokföras som investeringsprojekt. Några enheter konstaterar att inför 2013 blir ordning och reda i bokföringen ett prioriterat område. En annan invändning är att vi inte ser till kvaliteten på utförda tjänster. Måtten säger inte heller något vad som producerats eller huruvida resurserna använts på ett effektivt sätt. En minskning av kostnader behöver i sig inte betyda att man lyckats effektivisera arbetet, bara att man gör det till en lägre kostnad. På samma sätt behöver inte heller en ökning innebära att en enhet arbetar mindre effektivt. En synpunkt som framförts är att ett bra och effektivt arbete kan leda till minskade kostnader på sikt eller minskning av andra kostnader. Ett exempel på det är från sociala processen där man menar att bättre utredningar och beslut innebär lägre kostnader för insatser. En minskning av personal skulle i det fallet kunna innebära att kommunen får ökade kostnader för insatser vilket inte ger en god kommunal hushållning och inte minst sämre hjälp till medborgare. Krav från lagstiftare och politiska beslut kan också leda till att det är svårt att effektivisera organisationen. Slutsats och rekommendationer Resultatet visar att kostnaderna minskat med ca 40 mkr mellan åren 2011 och 2012, för de mått som följts upp. Både de faktiska siffrorna och kommentarer till enkäten visar att framför allt kostnaderna för konsulter minskat. Kommentarerna från enhetschefer och direktörer handlar till stor del om konsultkostnader och inte om kostnader för medarbetare. Flera enheter anger att de har en strategi att minska konsultkostnader och konsultberoendet. Ett sätt att lösa konsultberoendet är istället att anställa personal. Verksamhetseffektiviseringar omnämns av många som en genomförd åtgärd men även en kommande åtgärd för att effektivisera verksamheten. Kostnaden för månadslön har ökat med drygt 6 %, ca 16 miljoner kronor. Av de 16 miljonerna kronorna beräknas ca 7 miljoner kronor bero på lönerevisionen. Det finns också tillkommande kostnader för att starta upp den nya nämnden Arbets- och företagsnämnden samt myndighets- och huvudmannauppdraget kopplat till den. Med kostnaderna för investeringsprojekten borträknade blir resultatet att kostnaderna totalt har ökat med 4 miljoner kronor. Men med hänsyn tagen till den årliga lönerevision ca 7 miljoner kronor blir det snarare en besparing med 3 miljoner kronor. Investeringsprojekten minskade i omfattning mellan 2011 och Det vi granskat i detta ärende är effekten i form av kronor och procent för de utvalda måtten åren 2011 och Vi har inte granskat hur det påverkat effektiviteten i

7 7 (7) verksamheten, då vi inte studerat hur mycket eller vad som har producerats. Inte heller vilken kvalitet det gett. Trots att det finns flera dilemman med att mäta på detta sätt kan vi konstatera att konsultkostnader har minskat och flera enheter och verksamheter anger att det finns en medvetenhet och en strategi att minska konsultkostnader. En sammanräkning av personalsociala kostnader; personalrepresentation, kurser och konferenser, övriga personalkostnader och uppvaktning av personal, visar på en minskning. Detta kan vara ett tecken på en redan ökad medvetenhet av kostnader. Arbetet i sig med att ta fram underlag till denna redovisning har troligtvis även lett till att öka medvetenheten kring kostnader. Inom de administrativa stödenheterna görs fortsatta personaleffektiviseringar. Detta och de tidigare nämnda strategierna och för att minska konsultberoendet samt verksamhetseffektiviseringarna bör fortsättningsvis följas upp. I tidigare delrapport konstateras att nedläggningen av Nacka partner gav en beräknad kostnadssänkning med 7,5 mkr för år Fullmäktiges beslut att 5 mkr ska tas igen genom en rationalisering och effektivisering av kontorsorganisationen anses uppnådd för år Ekonomiska konsekvenser Inga tillkommande kostnader för uppföljningen. Mats Bohman Administrativ direktör Elisabeth Carle Personaldirektör Tove Löfgren Utredare Johanna Magnusson Controller

Prissättning av fördelade administrativa stödtjänster, timdebiterade uppdrag och kontaktcenter

Prissättning av fördelade administrativa stödtjänster, timdebiterade uppdrag och kontaktcenter 2013-05-24, rev 2013-06-11 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2012/156-040 Kommunstyrelsen Prissättning av fördelade administrativa stödtjänster, timdebiterade uppdrag och kontaktcenter Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick 2016-12-12 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577 Kommunstyrelsen Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport 2012-2016 och utblick 2017-2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen

Läs mer

Processtyrning av Nacka kommuns verksamhet

Processtyrning av Nacka kommuns verksamhet 2015-02-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577-001 Kommunstyrelsen Processtyrning av Nacka kommuns verksamhet Förslag till beslut Kommunstyrelsen definierar processer enligt stadsledningskontorets tjänsteskrivelse

Läs mer

Tilläggsbudget för år 2015

Tilläggsbudget för år 2015 2014-11-21 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/240-241 Kommunstyrelsen för år 2015 Förslag till beslut Under förutsättning att kommunfullmäktige beslutar att Nacka kommun ska ingå avtal om överlåtelse av

Läs mer

Plan för utvecklingsarbete kring ledning och styrning för öppenhet och mångfald

Plan för utvecklingsarbete kring ledning och styrning för öppenhet och mångfald Plan för utvecklingsarbete kring ledning och styrning för öppenhet 2013-01-21 Lena Dahlstedt Malin Annergård Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Uppdrag och målbild... 3 2.1 Styrande dokument... 4 2.2

Läs mer

Fastställande av driftsbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter år 2013

Fastställande av driftsbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter år 2013 2013-06-11 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/682-040 Kommunstyrelsen Fastställande av driftsbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter år 2013 Överföringsärendet 2013 Förslag

Läs mer

Översyn av egenavgift och checkbelopp för familjerådgivning

Översyn av egenavgift och checkbelopp för familjerådgivning 2018-08-14 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr SOCN 2018/87 Socialnämnden Översyn av egenavgift och checkbelopp för familjerådgivning Förslag till beslut Socialnämnden föreslår att kommunfullmäktige fattar följande

Läs mer

Utbildningsenheten menar att det i Nacka fungerar väl med obligatoriskt skolval. Nästa alla inbjudna till skolvalet gjorde ett aktivt skolval.

Utbildningsenheten menar att det i Nacka fungerar väl med obligatoriskt skolval. Nästa alla inbjudna till skolvalet gjorde ett aktivt skolval. 2018-04-16 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/81 Utbildningsnämnden Skolvalet 2018 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning I skolvalet till hösten 2018

Läs mer

Nya checknivåer och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg

Nya checknivåer och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg 2016-08-26 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2016/203 Utbildningsnämnden Nya checknivåer och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar att föreslå kommunstyrelsen

Läs mer

Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen

Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen 2013-11-14 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/512-040 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen Förslag till beslut Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv utredning avseende återremiss om retroaktiv avsättning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv utredning avseende återremiss om retroaktiv avsättning 2013-11-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/563-040 Kommunstyrelsen Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv utredning avseende återremiss om retroaktiv avsättning Förslag

Läs mer

Fastställande av driftbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter 2011 och 2012

Fastställande av driftbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter 2011 och 2012 2012-10-29 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 210/268-041 Kommunstyrelsen Fastställande av driftbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter 2011 och 2012 (överföringsärendet) Förslag

Läs mer

Månadsbokslut mars 2013

Månadsbokslut mars 2013 2013-04-15 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/156-040 Kommunstyrelsen Månadsbokslut mars 2013 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar månadsbokslut för mars 2013. Sammanfattning Årsprognosen för årets

Läs mer

Årsredovisningar 2014 för de helägda kommunala aktiebolagen

Årsredovisningar 2014 för de helägda kommunala aktiebolagen 2015-03-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/191-040 Kommunstyrelsen Årsredovisningar 2014 för de helägda kommunala aktiebolagen Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar årsredovisningarna avseende år

Läs mer

Fördjupad analys av avbrott för SFI-elever

Fördjupad analys av avbrott för SFI-elever 2014-01-13 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Arbets- och företagsnämnden Fördjupad analys av avbrott för SFI-elever Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden beslutar att notera informationen om en fördjupad

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott KALLELSE Datum 2018-11-01 1(1) Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Tid: Torsdagen den 8 november 2018, klockan 08:30 Plats: Sammanträdesrum Osby, kommunhuset i Osby Ärende 1 Upprop och protokollets

Läs mer

Internbudget för utbildningsnämnden år 2017

Internbudget för utbildningsnämnden år 2017 2016-11-24 TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2016/244 1 (5) Utbildningsnämnden Internbudget för utbildningsnämnden år 2017 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar fastställa tilläggsbelopp och resurs för

Läs mer

Omfördelning och utökning av investering för ökad kapacitet för återvinning av avfall

Omfördelning och utökning av investering för ökad kapacitet för återvinning av avfall 2014-04-16 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2013/163-044 Tekniska nämnden Omfördelning och utökning av investering för ökad kapacitet för återvinning av avfall Förslag till beslut Tekniska nämnden beslutar att

Läs mer

Attestanter, undertecknande av handlingar år 2013 för kommunstyrelsen

Attestanter, undertecknande av handlingar år 2013 för kommunstyrelsen 1 (8) 2013-01-04 TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/1-002 Kommunstyrelsen Attestanter, undertecknande av handlingar år 2013 för kommunstyrelsen Beslut 1. Kommunstyrelsen utser stadsdirektör Lena Dahlstedt och

Läs mer

Strategi för minskad energianvändning i kommunala verksamheter 2012 samt förslag till reviderade mål Uppföljning

Strategi för minskad energianvändning i kommunala verksamheter 2012 samt förslag till reviderade mål Uppföljning 2013-08-29, rev 2013-09-17 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2010/460-409 Kommunstyrelsen Strategi för minskad energianvändning i kommunala verksamheter 2012 samt förslag till reviderade mål Uppföljning Förslag

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN 2014/35-041

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN 2014/35-041 -12-03 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN /35-041 Naturreservatsnämnden Internbudget 2015 Förslag till beslut Naturreservatsnämnden noterar att naturreservatsnämnden läggs ned och att ansvaret för naturreservaten

Läs mer

Svar på revisionsrapport nr 4/2012 granskning av intern kontroll kopplat till räkenskaperna

Svar på revisionsrapport nr 4/2012 granskning av intern kontroll kopplat till räkenskaperna 2013-03-19 1 (5) KFKS 2012/340-007 Revisorerna Svar på revisionsrapport nr 4/2012 granskning av intern kontroll kopplat till räkenskaperna Kommunstyrelsen har mottagit revisionsrapport nr 4/12. Kommunstyrelsen

Läs mer

Månadsbokslut mars 2016 för Nacka kommun

Månadsbokslut mars 2016 för Nacka kommun RAPPORT Månadsbokslut mars 2016 för Nacka kommun Bilaga, KFKS 2016/300 INNEHÅLL Läget i korthet s. 2-3 Fördjupning s. 4-7 Läget i korthet fortsatt balans i ekonomin Lägesbedömningen i denna rapport görs

Läs mer

Statusrapport och uppföljning av genomförandeplan ensamkommande barn och unga

Statusrapport och uppföljning av genomförandeplan ensamkommande barn och unga 2018-04-26 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2018/117 Arbets- och företagsnämnden Statusrapport och uppföljning av genomförandeplan ensamkommande barn och unga Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden

Läs mer

Kompletteringen och justering av beslut om attestanter på interna konton

Kompletteringen och justering av beslut om attestanter på interna konton 2013-08-26 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/1-002 Kommunstyrelsen Kompletteringen och justering av beslut om attestanter på interna konton Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen justerar beslutet om ordinarie

Läs mer

Kvalitetsuppföljning kundval arbetsmarknadsinsatser

Kvalitetsuppföljning kundval arbetsmarknadsinsatser 2017-09-06 1 (6) AFN 2017/83 Arbets- och företagsnämnden Kvalitetsuppföljning kundval arbetsmarknadsinsatser Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Utredning om sommarjobbscheck

Utredning om sommarjobbscheck 2018-01-22 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2017/50 KFKS 2017/610 Arbets- och företagsnämnden Utredning om sommarjobbscheck Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden föreslår kommunfullmäktige att fatta

Läs mer

Sammanställning av investeringsbeslut tertial 1 år 2016 för fastighetsområdet

Sammanställning av investeringsbeslut tertial 1 år 2016 för fastighetsområdet 2016-05-09 TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/173-040 1 (6) Kommunstyrelsen Sammanställning av investeringsbeslut tertial 1 år 2016 för fastighetsområdet Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Skolvalet till hösten 2017 resultat från föräldraenkät samt skolvalsstatistik

Skolvalet till hösten 2017 resultat från föräldraenkät samt skolvalsstatistik 2017-05-09 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/101 Utbildningsnämnden Skolvalet till hösten 2017 resultat från föräldraenkät samt skolvalsstatistik Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen

SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen 2016-05-18 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2016/178 Kommunstyrelsen SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget yttrande över SOU 2016:5;

Läs mer

Slutsatser och aktiviteter till följd av utvärdering av Nackas vuxenutbildning

Slutsatser och aktiviteter till följd av utvärdering av Nackas vuxenutbildning 2014-03-26 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2014/16-009 Arbets- och företagsnämnden Slutsatser och aktiviteter till följd av utvärdering av Nackas vuxenutbildning Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden

Läs mer

Uppförande av två modulhus för bostäder på stadshustomten och fortsatt utredning

Uppförande av två modulhus för bostäder på stadshustomten och fortsatt utredning 2017-03-20 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2017/102 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Uppförande av två modulhus för bostäder på stadshustomten och fortsatt utredning Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsens

Läs mer

Sommarlovscheck. Förslag till beslut. Sammanfattning. Ärendet TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2017/50. Arbets- och företagsnämnden

Sommarlovscheck. Förslag till beslut. Sammanfattning. Ärendet TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2017/50. Arbets- och företagsnämnden 2017-09-08 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2017/50 Arbets- och företagsnämnden Sommarlovscheck Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden föreslår kommunfullmäktige att fatta följande beslut. Kommunfullmäktige

Läs mer

Allergironder i skolor och förskolor Motion den 16 juni 2014 av Gunnel Nyman Gräff och Kaj Nyman (S)

Allergironder i skolor och förskolor Motion den 16 juni 2014 av Gunnel Nyman Gräff och Kaj Nyman (S) 2015-04-22 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/696-619 Kommunstyrelsen Allergironder i skolor och förskolor Motion den 16 juni 2014 av Gunnel Nyman Gräff och Kaj Nyman (S) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

Kundvalssystem för samhällsorientering för nyanlända invandrare Återremitterat ärende

Kundvalssystem för samhällsorientering för nyanlända invandrare Återremitterat ärende 2013-03-28 Justerad 2013-07-18 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/211-139 Kommunstyrelsen Kundvalssystem för samhällsorientering för nyanlända invandrare Återremitterat ärende Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunstyrelsens verksamhetsutskott kallas till sammanträde Dag Tisdagen den 8 oktober 2013 Tid Kl. 09.00 Nacka stadshus, sammanträdesrummet Jelgava

Kommunstyrelsens verksamhetsutskott kallas till sammanträde Dag Tisdagen den 8 oktober 2013 Tid Kl. 09.00 Nacka stadshus, sammanträdesrummet Jelgava 1 Utskicksdatum 2013-10-01 1 (1) KALLELSE Kommunstyrelsens verksamhetsutskott kallas till sammanträde Dag Tisdagen den 8 oktober 2013 Tid Kl. 09.00 Plats Nacka stadshus, sammanträdesrummet Jelgava Ordförande

Läs mer

Tertialbokslut 2 för Förskola, fritid och skola

Tertialbokslut 2 för Förskola, fritid och skola 2013-09-13 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/156-040 Kommunstyrelsens verksamhetsutskott Tertialbokslut 2 för Förskola, fritid och skola Förslag till beslut Kommunstyrelsen verksamhetsutskott noterar tertialbokslut

Läs mer

Uppföljning av förskolepersonalens utbildningsnivå

Uppföljning av förskolepersonalens utbildningsnivå 2011-09-05 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2010/121-630 Utbildningsnämnden Uppföljning av förskolepersonalens snivå Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet beslutar att

Läs mer

Nacka kommuns tjänstemannaorganisation och bolag

Nacka kommuns tjänstemannaorganisation och bolag 2018-03-20 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2018/281 Nacka kommuns tjänstemannaorganisation och bolag Förslag till beslut Natur- och trafiknämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Hur

Läs mer

Valkretsindelning för landstingsval för perioden

Valkretsindelning för landstingsval för perioden NACKA KOMMUN 2017-06-14 TJÄNSTESKRIVELSE VALN 2017/4 KFKS 2017/528 1 (1) Valnämnden Valkretsindelning för landstingsval för perioden 2018-2022 Yttrande till Stockholms läns landsting Förslag till beslut

Läs mer

Handlingsplan för att nå NKI 70 på bygglovenheten 2016

Handlingsplan för att nå NKI 70 på bygglovenheten 2016 2015-12-27 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE B 2015-002156 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Handlingsplan för att nå NKI 70 på bygglovenheten 2016 Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden noterar informationen

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Stadshuset Mats Bohman KFKS 2017/452

PROJEKTDIREKTIV. Stadshuset Mats Bohman KFKS 2017/452 PROJEKTDIREKTIV 2017-05-03 Mats Bohman KFKS 2017/452 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 4 3 Projektets mål kopplade till övergripande mål... 4 4 Prioriteringar... 5 5 Risker...

Läs mer

Översyn av styrande dokument

Översyn av styrande dokument 2013-02-21 Rev 2013-03-14 enligt arbetsutskottets förslag 1 (7) PM Malin Annergård Tove Löfgren Översyn av styrande dokument Bakgrund Stadsdirektören har fått i uppdrag av kommunstyrelsen (2012-11-26)

Läs mer

Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet

Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet 2017-02-07 1 (5) BILAGA NR 2 SOCN 2015 551/041 Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet Socialt stöd och omsorg Människor som behöver stöd och hjälp på grund av funktionsnedsättning

Läs mer

Förslag till ändrade avgifter i simhallar från 2014

Förslag till ändrade avgifter i simhallar från 2014 2013-07-31 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2013/106 Fritidsnämnden Förslag till ändrade avgifter i simhallar från 2014 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden fastställer avgifter för besök i simhallar från och

Läs mer

Upphandling kolloverksamhet

Upphandling kolloverksamhet 2017-08-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr FRN 2017/85 Fritidsnämnden Upphandling kolloverksamhet 2018 2019 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att upphandla kolloverksamhet för perioden 2018 2019

Läs mer

Organisationen och ansvar inom verksamheten sociala stödresurser

Organisationen och ansvar inom verksamheten sociala stödresurser 2013-03-26 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/201-001 Kommunstyrelsens verksamhetsutskott Organisationen och ansvar inom verksamheten sociala stödresurser Redovisning av uppdrag från kommunstyrelsens verksamhetsutskott

Läs mer

IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M)

IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M) 2015-02-02 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/979-008 Kommunstyrelsen IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M) Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att i

Läs mer

Avslut av överenskommelse med föreningen Mötesplats Järlahuset avseende verksamheten Tjejverkstan

Avslut av överenskommelse med föreningen Mötesplats Järlahuset avseende verksamheten Tjejverkstan 2013-11-19 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2010/134 Fritidsnämnden Avslut av överenskommelse med föreningen Mötesplats Järlahuset avseende verksamheten Tjejverkstan Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar

Läs mer

Tertialbokslut för kommunstyrelsen

Tertialbokslut för kommunstyrelsen 2016-05-10 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/173-040 Kommunstyrelsen Tertialbokslut 1-2016 för kommunstyrelsen Förslag till beslut Kommunstyrelsen fastställer tertialbokslut 1 för 2016. Sammanfattning Kommunstyrelsen

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete på förskolor och skolor en lägesrapport

Systematiskt kvalitetsarbete på förskolor och skolor en lägesrapport 2013-01-15 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2013/18-630 Utbildningsnämnden Systematiskt kvalitetsarbete på förskolor och skolor en lägesrapport Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Internbudget kulturnämnden 2018

Internbudget kulturnämnden 2018 -10-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN /141 Kulturnämnden Internbudget kulturnämnden 2018 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden fastställer internbudget till 138,8 miljoner kronor, enligt figur 1. 2. Kulturnämnden

Läs mer

Granskning av delegationsbeslut,

Granskning av delegationsbeslut, INTERNREVISIONEN Granskning av delegationsbeslut, 2013-11-07 10:05 Helena Meier stadsjurist KFKS 2013/585-007 Jane Rönnholm Kollén internrevisor Sammanfattning Fullmäktiges revisorer granskade 2012 miljö-

Läs mer

Ansvar för valsedlar och valsedlarnas ordning i röstningsoch

Ansvar för valsedlar och valsedlarnas ordning i röstningsoch 2014-01-31 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE VALN 2014/3-111 Valnämnden Ansvar för valsedlar och valsedlarnas ordning i röstningsoch vallokal Förslag till beslut Valnämnden beslutar att valsedlarna för Europaparlamentsvalet

Läs mer

Medborgarundersökning 2014

Medborgarundersökning 2014 2015-01-29 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/99-013 Kommunstyrelsen Medborgarundersökning 2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Resultatet av medborgarundersökningen

Läs mer

Internbudget för utbildningsnämnden år 2015

Internbudget för utbildningsnämnden år 2015 2014-11-28 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/287-041 Utbildningsnämnden Internbudget för utbildningsnämnden år 2015 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar fastställa nyckeltal enligt bilaga 1.

Läs mer

Handlingsalternativ för Näckenbadet

Handlingsalternativ för Näckenbadet 2013-11-07 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/635-292 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Handlingsalternativ för Näckenbadet Förslag till beslut Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott konstaterar

Läs mer

Fler mått för att analysera elevers resultat i grundskolan och gymnasieskolan

Fler mått för att analysera elevers resultat i grundskolan och gymnasieskolan 2019-02-08 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/144 Utbildningsnämnden Fler mått för att analysera elevers resultat i grundskolan och gymnasieskolan Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Förtydligat huvudmannaansvar enligt skollagen mellan utbildningsnämnden och kommunstyrelsen

Förtydligat huvudmannaansvar enligt skollagen mellan utbildningsnämnden och kommunstyrelsen 2015-02-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/107-001 Kommunstyrelsen Förtydligat huvudmannaansvar enligt skollagen mellan utbildningsnämnden och kommunstyrelsen Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar

Läs mer

Yttrande och åtgärdsplan med anledning av revisionsrapport 1/2014

Yttrande och åtgärdsplan med anledning av revisionsrapport 1/2014 2014-11-18 1 (5) De förtroendevalda revisorerna i Nacka Yttrande och åtgärdsplan med anledning av revisionsrapport 1/2014 En granskning av hemtjänsten har genomförts av Ernst & Young på uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Bakgrund ÄLN 2015/ SOCN 2015/ AFN 2016/58 KFKS 2015/37-709

Bakgrund ÄLN 2015/ SOCN 2015/ AFN 2016/58 KFKS 2015/37-709 2017-05-02 1 (5) ÄLN 2015/10-739 SOCN 2015/25-709 AFN 2016/58 KFKS 2015/37-709 Äldrenämnden Socialnämnden Arbets- och företagsnämnden Kommunfullmäktige Kommunens revisorer Rapportering enligt 16 kap 6

Läs mer

Behovsutredning för tillsynen enligt miljöbalken

Behovsutredning för tillsynen enligt miljöbalken Reviderad: 2013-11-06 2013-10-23 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE M2013-1335 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Behovsutredning för tillsynen enligt miljöbalken 2014-2016 Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Internbudget för utbildningsnämnden år 2014

Internbudget för utbildningsnämnden år 2014 2013-11-15 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2013/226/041 Utbildningsnämnden Internbudget för utbildningsnämnden år 2014 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar fastställa nyckeltal enligt bilaga

Läs mer

Sammandrag av rapporteringen av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS i Nacka för tidpunkten

Sammandrag av rapporteringen av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS i Nacka för tidpunkten 2015-10-28 1 (5) ÄLN 2015/10-739 SOCN 2015/25-709 KFKS 2015/37-709 Äldrenämnden Socialnämnden Kommunfullmäktige Kommunens revisorer Rapportering enligt 16 kap 6 f-h SoL och 28 f-g LSS av ej verkställda

Läs mer

Rekommendation av programpriser för nationella program m.m. i gymnasieskolan

Rekommendation av programpriser för nationella program m.m. i gymnasieskolan 2016-08-31 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2016/202 Utbildningsnämnden Rekommendation av programpriser för nationella program m.m. i gymnasieskolan Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar föreslå

Läs mer

Undersökning till föräldrar som gjort skolval 2014

Undersökning till föräldrar som gjort skolval 2014 2014-05-05 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2014/127-631 Utbildningsnämnden Undersökning till föräldrar som gjort skolval 2014 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Förslag till yttrande över nyetablering av gymnasieskola vid Akademiska Gymnasieskolan Fisksätra, dnr :1040

Förslag till yttrande över nyetablering av gymnasieskola vid Akademiska Gymnasieskolan Fisksätra, dnr :1040 2017-05-05 TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/49 Utbildningsnämnden 1 (3) Förslag till yttrande över nyetablering av gymnasieskola vid Akademiska Gymnasieskolan Fisksätra, dnr 32-2017:1040 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Utvärdering av musik- och kulturskoleverksamheten 2017

Utvärdering av musik- och kulturskoleverksamheten 2017 2018-03-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2018/27 Kulturnämnden Utvärdering av musik- och kulturskoleverksamheten 2017 Förslag till beslut Kulturnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

1 Utskicksdatum (1)

1 Utskicksdatum (1) 1 Utskicksdatum 2015-03-17 1 (1) KALLELSE Kommunstyrelsens verksamhetsutskott kallas till sammanträde Dag Tisdagen den 24 mars 2015 Tid Kl. 09.00 Plats Nacka stadshus, sammanträdesrummet Jelgava Ordförande

Läs mer

Kundval arbetsmarknadsinsatser utvecklat innehåll och nya checknivåer

Kundval arbetsmarknadsinsatser utvecklat innehåll och nya checknivåer 2016-02-01 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2016/24-619 Kommunstyrelsen Kundval arbetsmarknadsinsatser utvecklat innehåll och nya checknivåer Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige fatta

Läs mer

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete 2013-09-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/545-105 Kommunstyrelsen Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen noterar rapporten kartläggning

Läs mer

Intensivutredningar för barn och ungdomar

Intensivutredningar för barn och ungdomar 2012-05-28 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2012/141 Social- och äldrenämnden Intensivutredningar för barn och ungdomar Förslag till beslut Social- och äldrenämnden beslutar att permanenta projektet intensivutredningar

Läs mer

Tillsyn och insyn i förskola och pedagogisk omsorg hösten 2015

Tillsyn och insyn i förskola och pedagogisk omsorg hösten 2015 2016-01-20 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/130-712 Utbildningsnämnden Tillsyn och insyn i förskola och pedagogisk omsorg hösten 2015 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Kravet på individuell utvecklingsplan i den utbildningspolitiska strategin och ändring i skollagen (2010:800) vad gäller kravet på IUP

Kravet på individuell utvecklingsplan i den utbildningspolitiska strategin och ändring i skollagen (2010:800) vad gäller kravet på IUP 2013-10-30 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2013/211-619 Utbildningsnämnden Kravet på individuell utvecklingsplan i den utbildningspolitiska strategin och ändring i skollagen (2010:800) vad gäller kravet

Läs mer

U2017/03537/GV - Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

U2017/03537/GV - Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program 2017-09-29 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2017/792 Kommunstyrelsen U2017/03537/GV - Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program Yttrande

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys fritidsnämnden

Risk- och sårbarhetsanalys fritidsnämnden 2012-11-21 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2012/133-809 Fritidsnämnden Risk- och sårbarhetsanalys fritidsnämnden Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till protokollet Sammanfattning Kommunfullmäktige

Läs mer

Elevers kunskapsutveckling i grundskolan

Elevers kunskapsutveckling i grundskolan 2016-11-27 1 (10) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Elevers kunskapsutveckling i grundskolan Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. 2. Utbildningsnämnden

Läs mer

Bokslut tertial 1. Förslag till beslut Naturreservatsnämnden fastställer bokslutet för tertial

Bokslut tertial 1. Förslag till beslut Naturreservatsnämnden fastställer bokslutet för tertial -04-24 Reviderad -05-21 TJÄNSTESKRIVELSE NRN 2013/17-041 1 (5) Naturreservatsnämnden Bokslut tertial 1 Förslag till beslut Naturreservatsnämnden fastställer bokslutet för tertial 1. Sammanfattning Driften

Läs mer

Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013

Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013 2014-04-29 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2014/58-631 Arbets- och företagsnämnden Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden

Läs mer

Medborgarundersökning 2012: vad anser nackaborna om fritidsutbudet?

Medborgarundersökning 2012: vad anser nackaborna om fritidsutbudet? 2013-03-25 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2011/109-041 Fritidsnämnden Medborgarundersökning 2012: vad anser nackaborna om fritidsutbudet? Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Investeringsbeslut och startbesked byggnation av ny förskola med åtta avdelningar på Lots- Galärvägen och provisorisk gång- och cykelväg, sydöstra Boo

Investeringsbeslut och startbesked byggnation av ny förskola med åtta avdelningar på Lots- Galärvägen och provisorisk gång- och cykelväg, sydöstra Boo 2013-09-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/269-224 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Investeringsbeslut och startbesked byggnation av ny förskola med åtta avdelningar på Lots- Galärvägen och provisorisk

Läs mer

Mål och budget för kulturnämnden

Mål och budget för kulturnämnden 2017-09-01 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2017/118 Kulturnämnden Mål och budget 2018-2020 för kulturnämnden Förslag till beslut Kulturnämnden föreslår att kommunfullmäktige fattar följande beslut. 1. Kommunfullmäktige

Läs mer

Investeringsbeslut och sammanställning tertial 2 år 2014 fritidsnämnden

Investeringsbeslut och sammanställning tertial 2 år 2014 fritidsnämnden 2014-09-25 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2014/140-041 KFKS 2014/240-041 Fritidsnämnden Investeringsbeslut och sammanställning tertial 2 år 2014 fritidsnämnden Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Chefs- och ledarstrategi

Chefs- och ledarstrategi STRATEGI Dokumentets syfte n finns för att kommunen ska attrahera, rekryera och utveckla chefer som gör Nacka bäst på att vara kommun. Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen som arbetsgivare och kommunens

Läs mer

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd Sund

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd Sund Sjukvårdsnämnd Sund Peter Sigsjö Enhetschef 040-675 36 91 Peter.Sigsjo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-18 Dnr 1601578 1 (2) Sjukvårdsnämnd Sund Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd

Läs mer

Revidering av indikatorer i miljöprogrammet

Revidering av indikatorer i miljöprogrammet 2017-10-03 Reviderad 2017-11-27 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2017/1066 Kommunstyrelsen Revidering av indikatorer i miljöprogrammet Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar miljömålskommitténs föreslagna

Läs mer

Rutiner för tillämpning av lex Sarah

Rutiner för tillämpning av lex Sarah 2017-11-09 1 (5) RUTIN AFN 2017/98 Rutiner för tillämpning av lex Sarah Vad är lex Sarah? Lex Sarah brukar man benämna de bestämmelser i socialtjänstlagen, förkortad SoL, och i lagen om stöd och service

Läs mer

Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer)

Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer) Bilaga till Dnr: VoO.2015.0042 1 (6) 2015-02-17 Vård och Omsorg Johanna Elfsberg Bokslutsanalys 2014 Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer) Volymökningar

Läs mer

Barnperspektiv i alla beslut Motion den 25 mars 2011 av Rolf Wasteson (V) och Agneta Johansson(V)

Barnperspektiv i alla beslut Motion den 25 mars 2011 av Rolf Wasteson (V) och Agneta Johansson(V) 2014-08-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2011/175-609 Kommunstyrelsen Barnperspektiv i alla beslut Motion den 25 mars 2011 av Rolf Wasteson (V) och Agneta Johansson(V) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2010

Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2010 Datum -06-04 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1.0 Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-maj jan-apr jan-mar Budget jan-dec 2009 Intäkter 163 507 133 508

Läs mer

Bakgrund ÄLN 2015/ SOCN 2015/ AFN 2016/58 KFKS 2015/37-709

Bakgrund ÄLN 2015/ SOCN 2015/ AFN 2016/58 KFKS 2015/37-709 2016-07-29 1 (6) ÄLN 2015/10-739 SOCN 2015/25-709 AFN 2016/58 KFKS 2015/37-709 Äldrenämnden Socialnämnden Arbets- och företagsnämnden Kommunfullmäktige Kommunens revisorer Rapportering enligt 16 kap 6

Läs mer

Sammanställd åtgärdsplan Budget i balans 2016

Sammanställd åtgärdsplan Budget i balans 2016 Datum -10-12 Sammanställd åtgärdsplan Budget i balans Tkr Prognos Åtgärder Tekniska förvaltningen -2 050 +8 300 Socialförvaltningen -25 000 +23 800 Serviceförvaltningen -2 000 +2 000 Överförmyndarförvalt

Läs mer

Sollefteå kommun Gymnasieskolans budgetavvikelse Anneth Nyqvist certifierad kommunal revisor

Sollefteå kommun Gymnasieskolans budgetavvikelse Anneth Nyqvist certifierad kommunal revisor www.pwc.com/se Sollefteå kommun Anneth Nyqvist certifierad kommunal revisor Uppdraget syfte Bakgrund Gymnasieskolan i Sollefteå har under flera år redovisat större negativa budgetavvikelser. Fullmäktige

Läs mer

Förtydligande av riktlinjer och regler för avauktorisation av förskolor

Förtydligande av riktlinjer och regler för avauktorisation av förskolor 2013-08-19 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2009/96-609 Utbildningsnämnden Förtydligande av riktlinjer och regler för avauktorisation av förskolor Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden antar tidigare

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/ Kommunstyrelsen

Förslag till beslut. Sammanfattning TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/ Kommunstyrelsen 2015-09-02 1 (10) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577-001 Kommunstyrelsen Utveckling av styrning och ledning för öppenhet och mångfald 2015-2016 Handlingsplan enligt beslutad inriktning 2015 2016 och lägesrapport

Läs mer

Tilldelningsbeslut upphandling IT-arbetsplatsrelaterad

Tilldelningsbeslut upphandling IT-arbetsplatsrelaterad 2015-04-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/33-050 Kommunstyrelsen Tilldelningsbeslut upphandling IT-arbetsplatsrelaterad utrusning Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar anbudsgivare 3, Dustin AB,

Läs mer

Rekommendation kopplad till granskning av föreningsbidrag

Rekommendation kopplad till granskning av föreningsbidrag 2018-02-19 I (I) Yttrande KFKS 2018/59 Kommunfullmäktiges revisorer Yttrande över revisionsrapport nr 5/20 I 7 - Granskning av föreningsbidrag Kommunstyrelsen lämnar följande yttrande med anledning av

Läs mer

Ersättningsnivåer för dagverksamheter

Ersättningsnivåer för dagverksamheter 2016-09-02 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr ÄLN 2015/12 Äldrenämnden Ersättningsnivåer för dagverksamheter Förslag till beslut 1. Äldrenämnden beslutar att de tre ersättningsnivåerna för dagverksamheter tas

Läs mer

Tilldelningsbeslut ekonomisystem

Tilldelningsbeslut ekonomisystem 2016-05-03 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/839-050 Kommunstyrelsen Tilldelningsbeslut ekonomisystem Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar, under förutsättning att överenskommelse om avtal kan träffas,

Läs mer