Styrning. utgångspunkter, principer och ansvar. i Nacka

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Styrning. utgångspunkter, principer och ansvar. i Nacka"

Transkript

1 Styrning utgångspunkter, principer och ansvar i Nacka

2 Nacka styrs utifrån sin vision, värdering och sina mål Kommunens vision Öppenhet och mångfald Kommunens grundläggande värdering Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar Visionen och den grundläggande värderingen ska genomsyra alla beslut och all verksamhet samt bära upp de styrande principerna. De båda begreppen beskriver också vilken typ av samhälle de folkvalda vill att det geografiska området Nacka ska vara. Visionen och den grundläggande värderingen definierar Nacka kommuns själ och talar om vad kommunen står för och hur den vill förhålla sig till sina medborgare, liksom vad medborgarna ska kunna förvänta sig av sina folkvalda företrädare och den verksamhet som alla gemensamt finansierar. Kommunens åtta övergripande mål God kommunal service Effektivt resursutnyttjande Starkt medborgarinflytande Stor valfrihet Lägsta möjliga skattesats och påverkbara avgifter Kommunal ekonomi i balans God livsmiljö och långsiktigt hållbar utveckling Trygg och säker kommun Begreppet kommun uttrycker en geografisk indelning för lokalt självstyre, ett självstyre som är grundlagsfäst i 1 kap. 1 regeringsformen. Kommunen har också behörighet att genom beskattning av invånarna finansiera och producera vissa tjänster samt att med stöd av lag ensidigt fatta beslut som är förpliktigande eller berättigande för enskilda eller grupper av enskilda. Det lokala självstyret är en rätt att besluta inom vissa områden. Denna beslutanderätt gör kommunen till huvudman för de verksamheter som kommunen beslutar om. Befogenheten att fatta beslut grundar sig på 2 kap. kommunallagen, som säger att kommunen har rätt att ägna sig åt sådant som är av allmänt intresse, det som angår kommunens invånare eller dess geografiska område och inte enbart ska handhas av staten, landstinget, annan kommun eller annat rättssubjekt. Annan lag som på något sätt uttrycker att det är kommunen som beslutar/har hand om området ifråga. I varje kommun finns en beslutande församling, kommunfullmäktige. Medlemmarna av kommunfullmäktige är direktvalda av kommunens röstberättigade medborgare. Genom valet ger medborgarna dem rätt att fatta beslut för medborgarnas räkning. Fullmäktige beslutar hur många nämnder som ska finnas i kommunen jämte kommunstyrelsen, som enligt kommunallagen måste finnas. Fullmäktige väljer ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen och nämnderna. I reglementen bestämmer kommunfullmäktige vilken nämnd som ska ha hand om vilket delområde inom kommunens totala beslutanderätt. I en mål- och ramstyrd kommun som Nacka bestämmer kommunfullmäktige årligen vilka mål nämnderna ska uppnå inom sina respektive delområden och tilldelar dem ramanslag för att finansiera de områden kommunfullmäktige gett dem ansvar för.

3 Fyra principer styr Fyra styrprinciper kompletterar utgångspunkterna för styrningen i Nacka kommun: Särskiljande av finansiering och produktion Konkurrens genom kundval eller upphandling Konkurrensneutralitet Överlåtelse av ansvar och befogenheter till lägsta effektiva nivå Finansiering och produktion skiljs åt Nacka kommuns verksamhet och organisation består i grunden av tre delar: Politik Huvudmannauppgifter och myndighetsutövning Produktion Inom det politiska området finns fullmäktige, kommunstyrelse och nämnder. Det politiska uppdraget är att, som medborgarnas företrädare, fastställa mål för vad som ska uppnås och hur detta ska finansieras samt följa upp och utvärdera den verksamhet som utförs. I uppdraget ligger också ett huvudmanna- och myndighetsansvar. Till stöd för detta har politikerna en tjänstemannaorganisation, som arbetar med uppgifter som vanligen inte kan utföras i konkurrens. Ansvaret för hur man organiserar det dagliga arbetet ligger på den som utför de kommunalt finansierade tjänsterna. Det kan vara ett företag, en ekonomisk förening eller den kommunala produktionsverksamheten. Inom kundvalssystemet fastställer kommunfullmäktige vilken ersättning den som utför tjänsten ska få. Det innebär att de som utför uppdragen konkurrerar med kvalitet i tjänsteutförandet och inte med pris. Kundvalssystemet innebär att medborgarna själva väljer och fattar beslut om hur de vill att tjänster riktade direkt till dem ska utföras. Detta ligger i linje med såväl kommunens grundläggande värdering som visionen om öppenhet och mångfald. Vid upphandling beaktas såväl kvalitet som pris. Konkurrensneutralitet för alla tjänster För att konkurrensen ska ge avsedd effekt ska de systemoch finansieringsansvariga nämnderna förhålla sig neutrala gentemot såväl kommunala som privata anordnare av kommunalt finansierade tjänster. En viktig grund för konkurrensneutralitet är att tjänster betalas lika, oavsett vem som anordnar dem. Ersättningen eller checkbeloppen inom kundvalssystemen har alltid utgått med samma belopp till privata som kommunala anordnare. En förutsättning för konkurrensneutralitet och verklig konkurrens är att samtliga kostnader för kommunalt anordnad verksamhet är identifierade och täcks av det pris tjänsten betingar. Kommunen tillämpar därför principen med internhyror och internpriser. Konkurrens genom kundval eller upphandling Fullmäktige beslutar om ekonomiska ramar och ger de ansvariga nämnderna medel att finansiera respektive verksamhet. Vem som ska utföra arbetet/tjänsterna bestäms i princip på två olika sätt: Individuellt riktade tjänster, såsom barnomsorg, skola, hemtjänst och äldreboende, väljs inom ramen för kundvalssystemet av den som har rätt till tjänsten. Tjänster som riktar sig till medborgarna som kollektiv bestäms genom upphandling. Snöröjning, parkunderhåll, utbyggnad och skötsel av vägar och vatten/avlopp är exempel på den här typen av tjänster.

4 Fullmäktige styr nämnderna Kommunfullmäktige styr nämnderna genom Reglementen Mål och rambudgetar Centrala direktiv Direktiv i enskilda frågor Ansvar och befogenheter ska delegeras till lägsta effektiva nivå Principerna att särskilja finansiering och produktion samt att kommunalt finansierad verksamhet ska konkurrera genom kundval eller upphandling, ger stort handlingsutrymme till dem som utför tjänsterna. Inom den kommunala produktionen ges chefer bl.a. möjlighet att utifrån sina kunskaper fatta beslut om hur verksamheten ska utformas. Detta stimulerar till självständighet och professionalism. För de kommunala verksamheterna har kommunfullmäktige fastlagt principen om att ansvar och befogenheter ska delegeras till lägsta effektiva nivå. Därmed finns förutsättningen för de självständiga resultatenheterna inom de olika verksamhetsområdena att fritt konkurrera med varandra och med privata anordnare. Principen speglar den grundläggande värderingen om förtroende för och tillit till den enskilde individens vilja och förmåga. Principen är också tillämplig inom myndighets- och huvudmannaorganisationen. Där står den för förtroende för och tillit till den enskilde tjänstemannen att inom ramen för antagna riktlinjer fatta beslut och hantera huvudmannauppgifter på nämndernas vägnar. Detta är en av grundstenarna för en smidig och enkel myndighetsutövning i frågor där principiella ställningstaganden gjorts och en fast praxis finns. Reglementen I reglementena bestämmer kommunfullmäktige vilka ansvarsområden och uppgifter kommunstyrelsen och de olika nämnderna ska ha. Mål och ramar Genom att fastställa mål styr fullmäktige vad nämnderna ska uppnå inom sina respektive ansvarsområden. Det är också fullmäktige som beslutar om och genom rambudgetar tilldelar nämnderna ekonomiska resurser. Reglemente, mål och budgetramar kompletterar således varandra. Centrala direktiv Kommunfullmäktige ger också nämnderna direktiv i reglementen som gäller för alla, oavsett deras specifika uppdrag. I den här kategorin ingår till exempel Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Nacka kommun Redovisningsreglemente Reglemente för ekonomistyrning Reglemente för Nacka kommuns upphandlingsverksamhet Arvodesreglemente Direktiv i enskilda frågor Kommunfullmäktige kan naturligtvis också ge nämnderna direktiv eller beslutanderätt i specifikt angivna frågor. Detta sker oftast i samband med mål- och budgetarbetet.

5 Kommunstyrelsen leder och samordnar Kommunstyrelsen ansvarar för personal och verksamhet Kommunstyrelsen har enligt kommunallagen uppdraget att leda, styra och samordna kommunens verksamheter. I uppdraget ingår att ha uppsikt över övriga nämnders verksamhet och ansvara för den ekonomiska förvaltningen. Genom policies ger kommunstyrelsen också vägledning och riktlinjer inom ett antal områden. Det finns t.ex. personalpolicy, kommunikationspolicy, miljöpolicy m.fl. Kommunstyrelsen beslutar om lösningar som bidrar till att det övergripande målet om ett effektivt resursutnyttjande uppnås, till exempel att kommunens verksamheter ska ha gemensamt system för ekonomi- och personaladministration liksom gemensamma informationssystem. Finansieringsnämnderna har stort ansvar Uppdraget att finansiera en verksamhet utifrån av fullmäktige uppsatta mål, fullgör nämnderna genom kundvalssystem och/eller upphandling. Inom kundvalssystemen är det den som åtnjuter tjänsten som är beställare. Det är nämndens uppgift att understödja att det finns ett utbud som möter efterfrågar och se till att anordnarna levererar till minst den kvalitet som uppfyller målen. Nämnden har därmed ett uppföljnings- och utvärderingsansvar. För de delar av kundvalssystemen där det inte finns ett statligt auktorisationssystem ansvarar finansieringsnämnden också för att auktorisera anordnare. För tjänster som upphandlas i konkurrens ansvarar nämnden för upphandlingen och ska i avtal se till att verksamheten uppfyller målen. Nämnden ska därefter följa upp och utvärdera. Kommunstyrelsen är personalansvarig för alla medarbetare inom kommunens organisation. Kommunstyrelsen tillhandahåller via sitt verksamhetsutskott kommunal produktion av tjänster i den omfattning som efterfrågas. Dessa kallas produktionsverksamheter. Verksamhetsstyrning Kommunstyrelsen har i en instruktion fördelat styrningen av verksamhetsansvaret för de kommunala produktionsverksamheterna. I instruktionen slås fast att verksamhetsutskottet fullgör kommunstyrelsens ägaruppgifter för dessa verksamheter. Instruktionen omfattar även kommunstyrelsens ansvar för de tjänstemän som fullgör myndighets- och huvudmannauppgifter. Kommunstyrelsen har i instruktionen bestämt att varje verksamhetschef har fullständigt ansvar för verksamhetens inriktning, mål, organisation, ekonomi, resultat, personal, arbetsmiljö och utveckling. Detsamma gäller för direktörer med ansvar för myndighets- och/eller huvudmannaenheter eller stabsenheter. Instruktionen föreskriver, enligt styrprincipen om att ansvar och befogenheter ska delegeras till lägsta effektiva nivå, att verksamhetschef/ direktör för ansvaret vidare till annan chef. I instruktionen görs också klart att stadsdirektören har chefsansvar för såväl verksamhetschefer som kommunens direktörer. Direktörerna ingår i stadsledningskontoret.

6 Stadsledningskontorets, myndighetsoch huvudmannaenheternas samt stabsenheternas ansvar Verksamhetschefernas roll och ansvar Verksamhetschefens roll och ansvar bygger på följande två principer. Den professionella rollen är att bestämma hur verksamheten ska utformas och genomföras, för att uppnå de av de förtroendevalda fastställda målen Ansvar och befogenheter ska delegeras till lägsta effektiva nivå Utifrån detta är det verksamhetschefens ansvar att skapa en organisation som stöder verksamheten på sätt som medför att man uppnår fastställda mål. I arbetsuppgifterna ingår att utarbeta risk- och väsentlighetsanalys som utgångspunkt för att föreslå kommunstyrelsens verksamhetutskott mål och nyckeltal för uppdrag och ekonomi. Verksamhetschefen ska se till att verksamheten följs upp, utvärderas, utvecklas och uppnår förväntat resultat enligt fastställda mål. I arbetsuppgiften ingår att stödja samordningen mellan resultatenheterna. Verksamhetschefen tillsätter och avsätter resultatenhetscheferna samt genomför utvecklings- och lönesamtal med dessa chefer. Han eller hon ska också fungera som inspiratör, bollplank och coach för resultatenhetscheferna. I uppgiften ingår även att vara den som representerar verksamhetsområdet i olika sammanhang. Jämfört med det privata näringslivet kan verksamhetschefens roll liknas vid den som en verkställande direktör har i en koncern, medan resultatenhetscheferna motsvarar verkställande direktörer i dotterbolag. Stadsledningskontorets övergripande uppgift är att ge kommunstyrelsen och nämnderna det stöd och de underlag som behövs för att de ska kunna ta politiskt ansvar i sina respektive verksamheter. Vidare ska stadsledningskontoret ansvara för att det finns en effektiv, kvalitativ och rättssäker myndighetsutövning och hantering av huvudmannauppgifter. De direktörer som är ansvariga för en huvudprocess (till exempel utbildning, socialtjänst, kultur; se faktarutorna på sid 7) har ett strategiskt ansvar för att berörda nämnder får ett aktivt stöd. Bland annat ingår det i deras arbetsuppgifter att: Stödja nämnden i utarbetandet av risk- och väsentlighetsanalys Föreslå mål och nyckeltal för uppdrag och ekonomi utifrån identifierade väsentliga områden Följa upp samt utvärdera mål och ekonomiskt resultat, verka för konkurrens inom nämndens ansvarsområde I övrigt bistå och representera nämnden i den omfattning nämnden bestämmer Därutöver har man som direktör ett särskilt ansvar för att huvudprocessen fungerar optimalt och ständigt utvecklas. Direktörernas ansvarsområde tydliggörs genom den titel respektive direktör har; socialdirektör, stadsbyggnadsdirektör, ekonomidirektör etc. För flertalet av kommunens direktörer ingår det i rollen att vara chef för de chefer som leder myndighets- och huvudmannaenheter inom respektive huvudprocess. Cheferna för dessa enheter har, i likhet med resultatenhetscheferna, totalansvar för kvalitet och ekonomi inom sina verksamhetsområden. Stadsledningskontoret omfattar också personer som ansvarar för stödprocesser och i vars arbetsuppgifter ingår att ta tjänstemannaansvar för kommunstyrelsens funktion att leda och samordna förvaltningen av kommunens verksamheter, ha uppsikt över övriga nämnders verksamhet och ansvara för den ekonomiska förvaltningen.

7 Enheter för huvudmanna-, myndighetsoch stabsuppgifter De tjänstemän som jämte stadsledningskontoret utgör stöd till politiken är organiserade i myndighets- och huvudmannaenheter samt stabsenheter. Tjänstemän inom myndighets- och huvudmannaenheterna fattar också beslut på nämndernas vägnar utifrån antagna delegationsordningar. Varje myndighets- och huvudmannaenhet leds av en chef som bär det fulla ansvaret för enhetens verksamhet och resultat. Chefsansvaret för denna chef bärs av en direktör inom stadsledningskontoret. Direktören är formellt ytterst ansvarig för övriga personer i enheten men ansvaret för huvudmanna- och myndighetsuppgifterna bärs av enhetens chef. Huvudmannauppgift Ansvar att huvudprocesser tillhandahålls, det vill säga finansiera, utföra samt följa upp Huvudprocesser I huvudmannauppgiften ingår ansvar för att initiera, samråda, sammanställa, bedöma, besluta och följa upp En värdekedja av nyttigheter/sakområden som är till för kommuninnevånare och de som verkar i kommunen: Sociala tjänster Utbildning Kultur Teknik Miljö & Stadsbyggnad Hållbar utveckling Stödprocesser Huvudman kan överlämna till annan att utarbeta underlagsmaterial som expertutredningar, planer, ritningar, bedömningar etc Strategiskt stöd till huvudprocesserna och till produktionsverksamheterna: Personal- och kompetensförsörjning Ekonomi och finansförvaltning Mark- och fastighetsägande Information/kommunikation Kommunövergripande juridik IT Näringsliv Internationell samordning

8 Vill du veta mer om hur Nacka kommun styrs, ring eller besök Kontaktcenter, Nacka Stadshus, Granitvägen 15. Du kan även fördjupa dig i dessa frågor på Produktion: Nacka kommun, Nacka Partner Information. Foto: Håkan Lindgren. Papper: Profimatt, 150 g, ex. Tryck: AB Danagårds Grafiska, jan 2007.

Så sätter du pris på dina tjänster. Bengt Herlin Nacka kommun

Så sätter du pris på dina tjänster. Bengt Herlin Nacka kommun Så sätter du pris på dina tjänster Bengt Herlin Nacka kommun Innehåll Så sätter du rätt (?) prislapp på dina tjänster Nacka kommun och dess förutsättningar Nackas styrsystem Internpriser i Nacka Fakta

Läs mer

Så styrs Nacka 3.0 I denna promemoria beskrivs hur Nacka kommun styrs.

Så styrs Nacka 3.0 I denna promemoria beskrivs hur Nacka kommun styrs. 2016-12-12 1 (13) PM Lena Dahlstedt Stadsledningskontoret KFKS 2016/1127 Så styrs Nacka 3.0 I denna promemoria beskrivs hur Nacka kommun styrs. Det kommunala uppdraget och Nackas styrning Schematiskt kan

Läs mer

Nacka. Öppenhet och mångfald

Nacka. Öppenhet och mångfald Nacka Öppenhet och mångfald i östersjön boo värmdö stockholm C sicklaön östersjön fisksätra Nacka Saltsjöbaden älta I Nacka bor 91 000 personer och antalet ökar stadigt. Vår service präglas av effektivt

Läs mer

Översyn av styrande dokument

Översyn av styrande dokument 2013-02-21 Rev 2013-03-14 enligt arbetsutskottets förslag 1 (7) PM Malin Annergård Tove Löfgren Översyn av styrande dokument Bakgrund Stadsdirektören har fått i uppdrag av kommunstyrelsen (2012-11-26)

Läs mer

Processtyrning av Nacka kommuns verksamhet

Processtyrning av Nacka kommuns verksamhet 2015-02-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577-001 Kommunstyrelsen Processtyrning av Nacka kommuns verksamhet Förslag till beslut Kommunstyrelsen definierar processer enligt stadsledningskontorets tjänsteskrivelse

Läs mer

Utveckling av ledning och styrning av kommunal välfärdsproduktion

Utveckling av ledning och styrning av kommunal välfärdsproduktion 2013-08-08 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/480-001 Kommunstyrelsens verksamhetsutskott Utveckling av ledning och styrning av kommunal välfärdsproduktion Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsens verksamhetsutskott

Läs mer

Plan för utvecklingsarbete kring ledning och styrning för öppenhet och mångfald

Plan för utvecklingsarbete kring ledning och styrning för öppenhet och mångfald Plan för utvecklingsarbete kring ledning och styrning för öppenhet 2013-01-21 Lena Dahlstedt Malin Annergård Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Uppdrag och målbild... 3 2.1 Styrande dokument... 4 2.2

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Tyresö kommun

Instruktion för kommundirektören i Tyresö kommun Instruktion för kommundirektören i Tyresö kommun Beslutsdatum 2017-12-06 Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen Dokumentägare Chef kommunkansli Diarienummer 2017/KS 0388 003 Giltighetstid Gäller

Läs mer

Instruktion för stadsdirektören

Instruktion för stadsdirektören 1 (5) DATUM DNR 2018-04-12 KS/2018:150 Instruktion för stadsdirektören Antagen av kommunstyrelsen den 7 maj 2018. 2 (5) Bakgrund Kommunallagen (SFS 2017:725) 7 kap. 1-3 reglerar stadsdirektörens uppdrag:

Läs mer

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 8 oktober 2015 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet

Läs mer

Förtydligat huvudmannaansvar enligt skollagen mellan utbildningsnämnden och kommunstyrelsen

Förtydligat huvudmannaansvar enligt skollagen mellan utbildningsnämnden och kommunstyrelsen 2015-02-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/107-001 Kommunstyrelsen Förtydligat huvudmannaansvar enligt skollagen mellan utbildningsnämnden och kommunstyrelsen Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Sundsvalls kommun

Instruktion för kommundirektören i Sundsvalls kommun UTKAST Instruktion för kommundirektören i Sundsvalls kommun Beslutad av kommunstyrelsen 2018-05-14 119 Ansvarig utgivare: Koncernstaben KS-2018-00197 Innehållsförteckning Den rättsliga regleringen... 2

Läs mer

Instruktion till kommunchef

Instruktion till kommunchef INSTRUKTION 1(7) Dokumentnamn Instruktion kommunchef Dokumentägare Kommunstyrelsen Författningsstöd Kommunallagen Dokumentansvarig Kommunstyrelsens ordförande Dokumenttyp Omfattning Instruktion Internt

Läs mer

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 1 (5) STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Beslutad när Kommunstyrelsen 2018-03-13, 36 Beslutad av Diarienummer Kommunstyrelsen KSKF/2018:53 Ersätter Gäller

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Instruktion för kommunchefen i Vingåkers kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Instruktion för kommunchefen i Vingåkers kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 3.41 Instruktion för kommunchefen i Vingåkers kommun Dokumenttyp Reglemente Giltighetstid Tills vidare Dokumentnamn Instruktion för kommunchefen i Vingåkers kommun Processägare

Läs mer

Instruktion för kommunchef

Instruktion för kommunchef Dokumenttyp och beslutsinstans Instruktion, beslutad av kommunstyrelsen Dokumentansvarig Kommunledningskontoret Dokumentnamn Instruktion för kommunchef Dokumentet gäller för Kommunchef Fastställd/Upprättad

Läs mer

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick 2016-12-12 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577 Kommunstyrelsen Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport 2012-2016 och utblick 2017-2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPOLICY

KOMMUNIKATIONSPOLICY KOMMUNIKATIONSPOLICY 2 Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. Nacka kommuns grundläggande värdering KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR NACKA KOMMUN Kommunikationspolicyn

Läs mer

Instruktion för kommundirektör

Instruktion för kommundirektör Instruktion för kommundirektör Instruktion Datum för beslut: 2018-12-10, 143 Kommunledningskontoret Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte...

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Chefsplattform Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-11-16, 153 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2018-02-12 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2018:53 Birgitta Berg 016-710 18 33 1 (2) Kommunstyrelsen Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Förslag till

Läs mer

1(6) Instruktion för kommunchefen. Styrdokument

1(6) Instruktion för kommunchefen. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Instruktion Beslutad av Kommunstyrelsen 2018-04-10, 92 Dokumentansvarig Kommunstyrelsens ordförande Reviderad av 3(6) Innehållsförteckning...4 Inledning...4

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 136 Dnr KS/2017:248. Uppdragsbeskrivning kommundirektör

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 136 Dnr KS/2017:248. Uppdragsbeskrivning kommundirektör Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-09-04 1 (1) Sida 136 Dnr KS/2017:248 Uppdragsbeskrivning kommundirektör Bakgrund Från år 2018-01-01 ska Sveriges nya kommunallag träda

Läs mer

Mål- och verksamhetsutveckling

Mål- och verksamhetsutveckling Mål- och verksamhetsutveckling 2019-04-02 Emma Lindblad, kommunstrateg MÅL- OCH VERKSAMHETSSTYRNING Politikens uppdrag är att omsätta folkvilja till faktisk handling. Det handlar då om att prioritera samt

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Lysekils kommun

Instruktion för kommundirektören i Lysekils kommun Sid 1 av 6 Instruktion för kommundirektören i Lysekils kommun Antagen av kommunstyrelsen 2018-01-31, 2, LKS 2017-000870 Sid 2 av 6 Innehåll Den rättsliga regleringen 3 Kommunallagen 3 Inledande bestämmelser

Läs mer

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö ÖSTERÅKERS KOMMUN Kommunstyrelsens förslag (KS 93/2010) 1(5) Rev. 2010-03-16 Rev. 2010-03-24 Dnr. KS 2009.43 041 Vision 2020 för Österåkers kommun Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö Framtidstro

Läs mer

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2019-01-29 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2019:41 Birgitta Berg 016-710 18 33 1 (2) Kommunstyrelsen Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Läs mer

Särskilda direktiv för utförarstyrelserna

Särskilda direktiv för utförarstyrelserna TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-11-17 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00626-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Maria Bly Epost: maria.bly@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Särskilda direktiv

Läs mer

Ansvar och uppgifter för regiondirektör, förvaltningsdirektör och nämndansvarig tjänsteman

Ansvar och uppgifter för regiondirektör, förvaltningsdirektör och nämndansvarig tjänsteman LEDNING OCH ORGANISATION 1 (5) 1. REGIONDIREKTÖRENS ANSVAR OCH UPPGIFTER 1.1 Uppdragsgivare Regiondirektören tillsätts och avvecklas av regionstyrelsen efter beredning av regionstyrelsens presidium. Regiondirektören

Läs mer

Instruktion för kommundirektören

Instruktion för kommundirektören Kommunledningsförvaltningen 1(5) Instruktion för kommundirektören Dokumenttyp Riktlinje Beslutsinstans KsAu Dokumentet gäller Tills vidare Dokument-ID Dokumentansvarig Kommundirektören för beslut 2018-06-26

Läs mer

Kommunfullmäktige (5) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Ansvar för verksamheter som bedrivs med kommunala utförare

Kommunfullmäktige (5) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Ansvar för verksamheter som bedrivs med kommunala utförare Kommunfullmäktige 2015-05-18 1(5) 18 Ändring av social- och äldrenämndens reglemente med anledning av att kommunstyrelsens välfärdsutskott upphör och inrättande av social- och omsorgskontor (KS/2015:143)

Läs mer

Reglemente för utbildningsnämnden

Reglemente för utbildningsnämnden Styrdokument, reglemente Sida 1(6) Reglemente för utbildningsnämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1 Ansvar för verksamheter som bedrivs

Läs mer

Fastställande av driftbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter 2011 och 2012

Fastställande av driftbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter 2011 och 2012 2012-10-29 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 210/268-041 Kommunstyrelsen Fastställande av driftbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter 2011 och 2012 (överföringsärendet) Förslag

Läs mer

Instruktion för Kommundirektören i Söderköpings

Instruktion för Kommundirektören i Söderköpings 1 (5) Instruktion för Kommundirektören i Söderköpings kommun Antagen av kommunstyrelsen 2018-06-13, 71 Instruktionen ska ses över årligen 2 (5) Den rättsliga regleringen Kommunallagen Av kommunallagen

Läs mer

Organisationen och ansvar inom verksamheten sociala stödresurser

Organisationen och ansvar inom verksamheten sociala stödresurser 2013-03-26 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/201-001 Kommunstyrelsens verksamhetsutskott Organisationen och ansvar inom verksamheten sociala stödresurser Redovisning av uppdrag från kommunstyrelsens verksamhetsutskott

Läs mer

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te Beslutad av: Regionstyrelsen, 2017-12 - 12 Diarienummer: RS 2017-04735 Giltighet: från 2018-01 - 02 till 2022-12 - 31 Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te G äller för: Vä

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26--27, 182 Innehållsförteckning Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun...1 Inledning...1 Internkontroll...1 Organisation

Läs mer

GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB PRINCIPER FÖR STYRNING AV BOLAGEN

GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB PRINCIPER FÖR STYRNING AV BOLAGEN 2016-12-01 1 (6) GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB Detta ägardirektiv fastställdes av kommunfullmäktige i Vellinge kommun den 28 september 2016 131. Bolagen

Läs mer

Landskrona kommuns konkurrensutsättningspolicy

Landskrona kommuns konkurrensutsättningspolicy Sidan 1 av 6 Antagen av kommunfullmäktige 2008-10-27, 151, att gälla från och med det kommunfullmäktiges beslut vunnit laga kraft. Landskrona kommuns konkurrensutsättningspolicy 1. Definition 2. Mål och

Läs mer

Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter

Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter Inledning och läsanvisning Kommunallagen reglerar inte arbetsuppgifter och ansvar för kommunens ledande tjänsteman kommundirektören/kommunchefen.

Läs mer

Kommundirektörsinstruktion

Kommundirektörsinstruktion Kommundirektörsinstruktion Checklista enligt nya kommunallagen KOMMUNDIREKTÖRSFÖRENINGEN den 23 mars 2018 Kommundirektörsinstruktion Checklista enligt nya kommunallagen Den nya kommunallagen (2017:725)

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Tjänsteutlåtande 2009-05-29 Reviderat 2009-07-16 1(5) Socialnämnden 2009-08-24 SN 2009/0088 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Policy för styrningen i koncernen Västerås stad

Policy för styrningen i koncernen Västerås stad Diarienr 2016/1708-KS nternati Policy för styrningen i koncernen Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 6 april 2017 program policy handlingsplan riktlinje Policy för styrningen i koncernen Västerås

Läs mer

Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28

Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28 Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28 Ägardirektiv för Värmlandstrafik AB Ägardirektiv för verksamheten i Värmlandstrafik AB (nedan bolaget) antagna av Region Värmlands (nedan regionen) fullmäktige

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen

Läs mer

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-17 Dnr: 2015/128-IFN-010 Eva Sahlén - SNSES03 E-post: eva.sahlen@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Förslag till beslut Individ- och familjenämnden

Läs mer

Kommundirektörsinstruktion

Kommundirektörsinstruktion Kommundirektörsinstruktion Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunstyrelsen 2017-12-20, 248 Kommundirektörsinstruktion 2017-12-20 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Rollfördelning... 1 2.1 Förtroendevalda

Läs mer

LEDNINGSPOLICY

LEDNINGSPOLICY 2002-01-29 1 LEDNINGSPOLICY 2002-01-29 2 LEDNINGSFILOSOFI Verksamheten i Vindelns kommun skall vara visions- och målstyrd, samt präglas av ett delegerande arbetssätt med tydlig uppföljning och utvärdering.

Läs mer

Ägarpolicy för de kommunala bolagen

Ägarpolicy för de kommunala bolagen Ägarpolicy för de kommunala bolagen 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform. De kommunalt ägda

Läs mer

Policy. Policy för konkurrensprövning. Sida 1/5

Policy. Policy för konkurrensprövning. Sida 1/5 Sida 1/5 Policy för konkurrensprövning Inledning Öppenhet för alternativa driftsformer Ökad valfrihet, kvalitetsutveckling, kostnadseffektivitet Egen regi eller alternativ driftsform? Kommunens välfärdsverksamheter

Läs mer

Chefs- och ledningspolicy

Chefs- och ledningspolicy STYRDOKUMENT DATUM 2012-12-03 Chefs- och ledningspolicy Detta dokument ersätter Ledningspolicy antagen av kommunstyrelsen 2000-05-15, KS 4.05. Inledning Verksamheten i Älvsbyns kommun ska vara visions-

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL

REGLEMENTE INTERN KONTROLL REGLEMENTE INTERN KONTROLL Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner 1 Fastställt av: KF Datum: 2017-03-01 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell

Läs mer

Kommunfullmäktige i Norrköpings kommun antog förbundsordningen den 26 januari 2009, 7.

Kommunfullmäktige i Norrköpings kommun antog förbundsordningen den 26 januari 2009, 7. Förbundsordning 2009-01-26 Förbundsordning för Samordningsförbundet Östra Östergötland KS-669/2008 Kommunfullmäktige i Norrköpings kommun antog förbundsordningen den 26 januari 2009, 7. Samordningsförbundets

Läs mer

Ekonomipolicyn definierar principerna för hanteringen av ekonomistyrning och redovisning i Skövde kommun.

Ekonomipolicyn definierar principerna för hanteringen av ekonomistyrning och redovisning i Skövde kommun. Innehåll Inledning... 3 Syfte med ekonomipolicyn... 3 Ekonomi- och verksamhetsstyrning... 3 Anslagsbindningsnivå... 4 Kommunfullmäktige... 4 Kommunstyrelsen... 4 Nämnden... 5 Resultatenhet... 5 Balansräkningsenhet...

Läs mer

(5) Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

(5) Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 2018-12-12 1 (5) Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 2018-12-12 2 (5) Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente är fastställt av Vellinge kommunfullmäktige 2018-12-12

Läs mer

Att styra kommunen 1

Att styra kommunen 1 Att styra kommunen 1 Lagstiftning grundlagar kommunallagen förvaltningslagen speciallagsstiftning I förvaltningslagen finns regler för hur ärenden ska handläggas för att garantera medborgarnas rättssäkerhet

Läs mer

Ledning och styrning för öppenhet och mångfald

Ledning och styrning för öppenhet och mångfald Ledning och styrning för öppenhet och mångfald 2012-09-11 Malin Annergård, Helena Meier Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Bakgrunden till dagens system... 4 3 Kommunens organisation... 8 3.1 Den

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ägardirektiv för Sollentuna Energi AB Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2010-06-09, 44 Fastställda av bolagsstämman 2010-06-22 att gälla från och med 2011-01-01 Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Centrala Östergötland

Förbundsordning för Samordningsförbundet Centrala Östergötland Förbundsordning för Samordningsförbundet Centrala Östergötland Samordningsförbundet Centrala Östergötland har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2016/165 Fastställd: 2016-05-30 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Sida 1(7) Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Kultur- och fritidsnämndens ansvarsområde och uppgifter

Läs mer

Instruktion för kommundirektör

Instruktion för kommundirektör Instruktion för kommundirektör Dokumenttyp Styrdokument För revidering ansvarar Kommunsekreterare Dokumentet gäller till och med Diarienummer 2018-609-003 Uppföljning och tidplan Löpande Fastställt Kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för Laholms kommuns styrdokument

Riktlinjer för Laholms kommuns styrdokument STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2016-06-03 DNR: 2015-000422 Antagen av kommunfullmäktige den 31 maj 2016 69 Gäller från och med den 1 juni 2016 Riktlinjer för Laholms kommuns styrdokument Inledning... 2 Definition

Läs mer

Uppföljningsarbetet ska genomsyras av ett systematiskt arbete för att förbättra kvalitet och uppföljning.

Uppföljningsarbetet ska genomsyras av ett systematiskt arbete för att förbättra kvalitet och uppföljning. ! " # " Region Kronoberg har med stöd av kommunallagen möjlighet att lämna över vården av en kommunal angelägenhet till privata utförare, enligt KL 3 kap 16. Riksdagen har beslutat om förändringar i kommunallagen

Läs mer

Kommundirektörsinstruktion

Kommundirektörsinstruktion Kommundirektörsinstruktion Gäller fr.o.m. 2019-01-30 Antagen av kommunstyrelsen 2017-12-20, 248 Kommundirektörsinstruktion 2019-01-30 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Rollfördelning... 1 2.1 Förtroendevalda

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun

Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun Bilden på omslaget är en vy över Trossö och Borgmästarkajen. Foto: Matz Arnström Innehållsförteckning 1. Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun

Läs mer

Styrdokument för Hammarö kommun

Styrdokument för Hammarö kommun Styrdokument för Hammarö kommun Huvudprinciper för styrning, uppföljning och utvärdering av den kommunala verksamheten i Hammarö kommun. Antaget 2012, reviderat 2015-05-18 2 1. Inledning 1.1 Vem vänder

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING Enligt kultur- och fritidsnämndens beslut den 16 maj 2018 Delegationsordningen träder ikraft den 18 maj 2018 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Styrdokument, reglemente Sida 1(8) Reglemente för socialnämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Socialnämndens verksamhetsområde 1 Ansvar

Läs mer

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-02-10 21 Gäller från och med 2014-02-10 Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten som

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för AB Sollentunahem Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2003-02-17, 15 Reviderade av kommunfullmäktige 2004-03-29, 42 Fastställda av bolagsstämman 2004-05-06 Reviderade av kommunfullmäktige

Läs mer

Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. Nacka kommuns grundläggande värdering

Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. Nacka kommuns grundläggande värdering LÖNEPOLICY 2 Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. Nacka kommuns grundläggande värdering NACKA KOMMUNS LÖNEPOLICY LÖNEPOLICYN I NACKA KOMMUN

Läs mer

Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun

Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-03-25, 16 Gäller från och med 2013-04-19 Innehåll Syfte... 3 Omfattning... 3 Kommunstyrelsen... 3 Nämnderna... 4 Förvaltningschef

Läs mer

Riktlinjer för Mariestads kommuns styrdokument

Riktlinjer för Mariestads kommuns styrdokument Riktlinjer för Mariestads kommuns styrdokument Antagen av kommunfullmäktige 2014-XX-XX Riktlinjer för Mariestad kommuns styrdokument Inledning Utöver budgetdokumentet som regleras i kommunallagen finns

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Region Kronoberg

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Region Kronoberg Plan Process: Planering, ledning Giltig fr.o.m: 2015-07-0109-30 Giltig t.o.m: 2018-12-31 Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Region Kronoberg 1

Läs mer

Instruktion för kommundirektören

Instruktion för kommundirektören Instruktion för kommundirektören Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2018:344 Dokumentet är beslutat av: Kommunstyrelsen Dokumentet beslutades den: 2018-06-04 Dokumentet gäller

Läs mer

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN 2015-2018 Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den

Läs mer

Kundval inom sociala tjänster. Annika Lindstrand Emelie Berglund sociala kvalitetsenheten

Kundval inom sociala tjänster. Annika Lindstrand Emelie Berglund sociala kvalitetsenheten Kundval inom sociala tjänster Annika Lindstrand Emelie Berglund sociala kvalitetsenheten Styrande principer i Nacka Särskiljande av finansiering och produktion Konkurrens genom kundval eller upphandling

Läs mer

Regiondirektörens instruktion

Regiondirektörens instruktion INSTRUKTION Gäller för Region Jönköpings län Enhet Regiondirektörens instruktion 1. Regiondirektörens uppdrag Regiondirektören är Region Jönköpings läns ledande tjänsteman och förvaltningschef och därmed

Läs mer

Utbildningspolitisk strategi för Nacka kommun Styrdokument för förskoleverksamhet UTBILDNINGSPOLITISK STRATEGI FÖR NACKA KOMMUN 1

Utbildningspolitisk strategi för Nacka kommun Styrdokument för förskoleverksamhet UTBILDNINGSPOLITISK STRATEGI FÖR NACKA KOMMUN 1 Utbildningspolitisk strategi för Nacka kommun Styrdokument för förskoleverksamhet UTBILDNINGSPOLITISK STRATEGI FÖR NACKA KOMMUN 1 Utbildningspolitisk strategi för Nacka kommun Styrdokument för förskoleverksamhet

Läs mer

Så styr vi Lerum 2011

Så styr vi Lerum 2011 Hur styr man en organisation med mer än 2 500 anställda och 120 chefer, spridda på fler än 100 arbetsplatser och med 38 000 kunder mellan 0 och 100 år? Man behöver förstås ha en idé eller en modell för

Läs mer

Reglemente med gemensamma bestämmelser för kommunstyrelsen och nämnderna i Vellinge kommun

Reglemente med gemensamma bestämmelser för kommunstyrelsen och nämnderna i Vellinge kommun Reglemente med gemensamma bestämmelser för kommunstyrelsen och nämnderna i Vellinge kommun Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 kap Allmänt 1 Kommunallagen ger de grundläggande reglerna för ansvar

Läs mer

Revidering av kommunstyrelsens instruktion och delegationsordning

Revidering av kommunstyrelsens instruktion och delegationsordning 2017-11-29 1 (11) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2017/975 Kommunstyrelsen Revidering av kommunstyrelsens instruktion och delegationsordning Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar ändringarna i instruktionen

Läs mer

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom 1(5) KS 2009/0141 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem inom hemtjänst och familjerådgivning. Sammanfattning Socialnämnden beslutade den 24 augusti 2009, 132, att initiera ett ärende om införande

Läs mer

Inköpspolicy Malmö Stad

Inköpspolicy Malmö Stad Inköpspolicy Malmö Stad INNEHÅLL 3 Förord Malmö stad handlar varor, tjänster och entreprenader för åtskilliga miljarder årligen. Inköpsverksamheten i staden är omfattande och viktig för att stadens verksamheter

Läs mer

Värdegrund. etisk. och

Värdegrund. etisk. och Antagen av SISAB:s styrelse den maj Reviderad den november Värdegrund Koncernstyrelsen beslutade på sammanträdet den 22 mars 2010 omm Värdegrund för Stockholms Stadshus AB, bilaga 1. Denna ersätter den

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Strängnäs kommun

Instruktion för kommundirektören i Strängnäs kommun TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Handläggare Ulf Broström 0152-29106 Dnr KS/2018:370-002 2018-08-07 1/2 för kommundirektören i Strängnäs kommun Förslag till beslut beslutar att 1. anta instruktion för

Läs mer

Kommunfullmäktiges program för uppföljning av privata utförare

Kommunfullmäktiges program för uppföljning av privata utförare Utredning Dnr KK14/748 Nämndansvarig tjänsteman Datum Therese Larsson 2016-10-02 Kommunfullmäktiges program för uppföljning av privata utförare Postadress Nyköpings kommun Nämndansvarig tjänsteman 611

Läs mer

Styrprinciper för Dals-Eds kommun.

Styrprinciper för Dals-Eds kommun. Styrprinciper för Dals-Eds kommun. Inledning Styrprinciperna reglerar ansvarsfördelningen i Dals-Eds kommun. Utgångspunkt för arbetet utifrån styrprinciperna ska vara decentralisering, helhetssyn och god

Läs mer

Kommundirektörsinstruktion

Kommundirektörsinstruktion Kommundirektörsinstruktion Gäller fr.o.m. 2018-11-07 Antagen av kommunstyrelsen 2018-11-07, 237 Kommunstyrelsekontoret Postadress: 464 80 MELLERUD. Besöksadress: Storgatan 11 Tfn: 0530-180 00. Fax: 0530-181

Läs mer

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Politiskt ledarskap Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Det här är vårt uppdrag Fullmäktige är regionens högsta beslutande organ som har det yttersta ansvaret för ekonomin och verksamhetens inriktning.

Läs mer

2. Kundvalssystemet i Nacka

2. Kundvalssystemet i Nacka 2. Kundvalssystemet i Nacka Nacka kommun har ett av Sveriges mest utvecklade kundvalssystem. Redan 1982 införde Nacka, som första kommun i landet, fotvårdscheckar. 1992 infördes checkar även inom hemtjänsten,

Läs mer

Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB

Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Vadstena turism och näringsliv AB, (organisationsnummer 559098-4208), nedan kallad bolaget, och är antagna

Läs mer

Kommunstyrelsens instruktion och delegationsordning

Kommunstyrelsens instruktion och delegationsordning Beslut 2011-06-08 KFKS 2011/198-002 1 (10) Beslut 2012-06-13 KFKS 2011/198-002 Beslut 2013-01-14 KFKS 2012/230-003 Kommunstyrelsens instruktion och delegationsordning Kommunstyrelsens ansvarsområde omfattar:

Läs mer

INSTRUKTION OCH DELEGATIONSORDNING

INSTRUKTION OCH DELEGATIONSORDNING INSTRUKTION OCH DELEGATIONSORDNING Kommunstyrelsens instruktion och delegationsordning Dokumentets syfte Dokumentet innehåller kommunstyrelsens instruktion för verksamhets-, personal- och arbetsmiljöansvar

Läs mer

Uppföljningsplan 2015, för Musikskolan

Uppföljningsplan 2015, för Musikskolan Uppföljningsplan till Kulturen 1 (5) Uppföljningsplan 2015, för Musikskolan Mål- och resultatstyrning i Nacka kommun Nacka kommun styrs genom mål och resultatuppföljning vilket bygger på ett delegerat

Läs mer

Instruktion för kommundirektören

Instruktion för kommundirektören TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Mari Nilsson 2019-01-31 KS 2018/0056 Tel 0480-45 01 31 Kommunstyrelsen Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner föreslagna ändringar i kommundirektörens

Läs mer

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY Antagen av regionfullmäktige 2014-06-16, 99. Bakgrund 1. Kommunallagen ställer krav på Region Gotlands inflytande och kontroll över all regionens verksamhet, även den som ägs och bedrivs i privaträttslig

Läs mer