PROJEKTDIREKTIV. Strategi för långsiktigt hållbar lokalförsörjning Jenny Asmundsson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROJEKTDIREKTIV. Strategi för långsiktigt hållbar lokalförsörjning Jenny Asmundsson"

Transkript

1 PROJEKTDIREKTIV Strategi för långsiktigt Jenny Asmundsson

2 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar Syfte Projektets mål kopplade till övergripande mål Prioriteringar Risker Avgränsningar Tidsramar Resurser och kostnader Finansiering Koppling till andra projekt/system/aktiviteter Styrning av projektet Kommunikation (9)

3 1 Bakgrund och förutsättningar Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för kommunens lokalförsörjning. Enheterna inom fastighetsprocessen ansvarar på kommunstyrelsens uppdrag för att tillhanda lokaler och bostäder åt kommunalt finansierade verksamheter. Enheterna inom fastighetsprocessen ansvarar även för att samordning, budgetering och redovisning av investeringar i verksamhetslokaler för kommunstyrelsen. Lokalförsörjningen kan lösas genom att kommunen nyttjar sina befintliga fastigheter, genom nyförhyrning, nybyggnation eller förvärv alternativt genom att en privat aktör upplåter lokaler och bostäder direkt till en privat aktör som bedriver kommunalt finansierad verksamhet. Nacka kommun har per ca kvadratmeter egenägda och kvadratmeter inhyrda lokaler och bostäder. Behovet av reinvestering och lokalanpassning inom det befintliga beståndet tillsammans med behovet av tillkommande lokaler och bostäder ger ett betydande investeringsbehov den kommande tioårsperioden. Nacka kommun i allmänhet och västra Sicklaön i synnerhet kommer att utvecklas kraftigt under de närmaste åren. Enligt de senaste prognoserna skulle ca nya bostäder och drygt nya arbetsplatser kunna tillkomma i området fram till uppgick investeringsvolymen för ny- till och ombyggnation till 311 mnkr. Därtill finns ett eftersatt och tidigare redovisat behov av finansiering av planerat underhåll inom det egenägda beståndet motsvarande ca 100 mnkr/år. För att skapa en bättre möjlighet för kostnadseffektiv lokalanvändning 1, god lokalhushållning och en över tiden hållbar ekonomi föreslås ett projekt initieras för att under en treårsperiod arbeta fram en strategi för långsiktigt hållbar lokalförsörjning och implementera en arbetsmodell där strategin ger underlag för prioriteringar, den rullande treårsbudgeten och en långsiktig, ekonomisk planering med bedömda investeringsvolymer för kommande tioårsperiod. Till underlag för arbetet behöver de berörda nämnderna 2 ta fram sitt lokalbehov för den kommande tioårsperioden ( ) före oktober månad 2013 och därefter årligen uppdatera behovet till oktober månad. 2 Syfte Syftet med projektet är ta fram arbetsgång och styrande struktur för, samt en första version av, en strategi för långsiktigt i Nacka kommun Med lokalanvändning avses även lokal för bostadsändamål. 2 UBN, KUN, SÄN, FRN, TN, AFN, NRN, KS. 3 (9)

4 En genomarbetad strategi för långsiktigt skall resultera i att kommunen har en sammanhållen bild av plats- och lokalbehovet både på kort och lång sikt, en ökad framförhållning för att säkerställa beslutsgång och en ekonomiskt rationell hantering samt på sikt att balans uppnås mellan behov, tillgång och efterfrågan på lokaler för kommunalt finansierad verksamhet. 3 Projektets mål kopplade till övergripande mål Projektet strategi för långsiktigt ska ta fram och implementera: - Strategi för långsiktigt Arbetsgång med vilken strategin uppdateras och verkställs - Styrande struktur (ex rollfördelning och ansvar, prioriteringar, tvingade vägval, tid och ekonomi) som styr strategin och arbete för att uppfylla den. Projektets mål svarar framförallt mot fyra av Nackas övergripande mål: 1. God kommunal service 2. Effektivt resursutnyttjande 5. Lägsta möjliga skattesats och påverkbara avgifter 6. Kommunal ekonomi i balans 4 Prioriteringar 1. Kvalitet, viktigt att det är en lätt och tydlig produkt, så att inte processen för att uppdatera och följa strategin är onödigt administrativ och betungande. 2. Tid, är viktigt gentemot delmålen då de ansvariga enheterna inför varje år har behov av att förse verksamheterna med efterfrågade lokaler, viktigt att strategins delmål färdigställs i tid då förseningar orsakar merkostnader inom fastighetsprocessen och problem för verksamheterna. 3. Kostnad, är mest kopplat till personella resurser men även i viss mån ett eventuellt konsultstöd. Kostnaden bedöms i sammanhanget som liten samt ha en låg påverkan om den avviker. 5 Risker Det finns flera risker förknippade med både projektet och arbetet med strategin var för sig. Risker som projektet kan utsättas för kan vara: - att projektet resulterar i en allt för byråkratisk och administrativt tungarbetad strategi och process, vilket då skulle motverka en effektiv och smidig lokalförsörjning. - att projektet pressas till att leverera slutresultatet i förtid, vilket skulle kunna medföra en ogenomtänkt och ofullständig strategi. 4 (9)

5 - att projektets plan och arbetsgång blir en skrivbordsprodukt som inte används inom fastighetsprocessen och berörda medarbetare. - att strategin inte blir beslutad politiskt, varpå lokalbehov och budget blir frikopplade från varandra. Risker inom det framtida arbetet med strategisk lokalförsörjning kan vara: - att strategin förlitar sig på en bristfällig finansiering av fastighetsbeståndets expansion samt hanteringen av förgävesprojekt. - att behov uttrycks otillräckligt samt att behov av lokaler inte kanaliseras på rätt sätt även om det framgår att behov finns. - att det uppstår oplanerade prisökningar mellan framtagning och verkställning av strategin. 6 Avgränsningar Projektet är begränsat till framtagningen av strategi, arbetsgång och styrande struktur och är inte en del i att verkställa strategin. Detta ligger utanför projektet, även om tillvägagångssättet för att fullfölja strategin knyter an till samt följer arbetsgången som projektet tar fram. Strategin för långsiktigt skall omfatta kommunalt finansierad verksamhet i Nacka och innehålla: - En översikt över alternativt hänvisning till befolkningsprognos och bebyggelseprognos - En översikt av nämndernas bedömning av nya behov för den kommande tioårsperioden - En översikt över det befintliga beståndet av lokaler och bostäder, andel egenägda och andel inhyrda - En översikt över behov av reinvestering och lokalanpassning i det befintliga beståndet - En översikt över bedömd investeringsvolym, givet antagandena i strategin - Nyckeltal till underlag för beräkningar och antagande - Redogörelse av eventuellt gjorda prioriteringar - Redovisning totalt och för respektive område och verksamhet: bakgrund, målbild och strategi 5 (9)

6 7 Tidsramar Initieringsfas: februari-april 2013 Framtagande av projektdirektiv samt formering av projektgrupp och styrgrupp. Uppstart med beslut av kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott. Etableringsfas: april-juni 2013 Projektgruppen träffas och arbetar fram en plan för genomförande av projektet samt upplägg av arbetsmoment inför varje delleverans. Genomförandefas: juli 2013 april 2016 Projektet genomför omvärldsanalys och informationsinhämtning av goda exempel, identifiering av för nacka lämplig plan, arbetsgång och styrande struktur. Genomgång av delarnas olika moment och egenskaper, riskbedömningar samt motsvarande preventiva åtgärder, implementering samt förankring med användare, mm. - Delleverans november 2013 Pilot ett utkast till utformning av strategi avseende en verksamhet/en avgränsad del, för avstämning med tjänstemän och förtroendevalda. - Delleverans april 2014 Framtagning av strategi och arbetsgång som resulterar i att ny strategi för långsiktigt läggs fram för beslut i kommunstyrelsen i april Målsättningen är att strategin skall finnas med som underlag inför arbetet med budget Omfattningen på strategi och arbetsgång är begränsad och fokus ligger på kärnvärdena i de båda delarna. - Delleverans april 2015 Framtagning av styrande struktur, samt förstärkning av strategi och arbetsgång, som resulterar i framläggning av förbättrad strategi för långsiktigt till kommunstyrelsen i april Delleverans april 2016 Injustering av framtagen strategi, arbetsgång och styrande struktur, utifrån de erfarenheter som kommit fram under arbetets gång i projektet. Att både justera delar som inte fungerar enligt ursprunglig tanke men även komplettera med delar som upptäckt saknas. Framläggning av strategi för långsiktigt till kommunstyrelsen i april Avvecklingsfas: jan-april 2016 Överlämning av strategi, arbetsgång och styrande struktur till ägare av strategin, strateg fastighetsförsörjning. Projektgrupp avvecklas samt projektet utvärderas. Projektet slutredovisas till styrgrupp och kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott. 6 (9)

7 8 Resurser och kostnader Projektgruppen består av fyra personer från respektive fastighetsstab, lokalenhet och stadsledningskontor. Deltagandet uppskattas uppgå till ca 30 % av projektledarens tjänst och ca 10 % av vardera projektmedlemmens tjänst. Under projektets gång behövs även resurser från respektive nämnd för bearbetning av lokalbehov och verksamhetsperspektiv. 9 Finansiering Finansiering sker inom beslutad budgetram för enheterna inom fastighetsprocessen. 10 Koppling till andra projekt/system/aktiviteter Strategi för långsiktigt som projektet tar fram ingår på olika sätt i beroenderelation med ett flertal andra processer, även om projektet i sig inte gör det. Dessa processer är byggnation, förvaltning, inhyrning, budget, investering, men även aktiviteter som befolkningsprognoser och nämnders behovsunderlag. 11 Styrning av projektet Projektägare Styrgrupp Projektledare Projektgrupp Jenny Asmundsson, fastighetsdirektör Jenny Asmundsson, fastighetsdirektör Klara Palmberg, stadsutveckling Hans Nyström, ekonomidirektör Anna Magni, enhetschef lokalenheten Lars Nylund, enhetschef byggenheten David Högberg, enhetschef markenheten Joakim Kreuger, enhetschef fastighetsstaben Joakim Kreuger, enhetschef fastighetsstaben Per Leckström, strateg fastighetsförsörjning Kerstin Rörby, förvaltare lokalenheten Robert Westerlund, lokalenheten 12 Kommunikation Arbetet med strategi för långsiktigt har en viktig uppgift i att medvetandegöra och vinna accept för behov och framtagna lösningar. Kommunikationen är viktig tillsammans med förtroendevalda och verksamheter 7 (9)

8 inom kommunen för att fastslå inriktning och lösningsförslag i strategin samt dess påverkan på budget, inom fastighetsprocessen för att uppnå effektivt genomförande, samt med verksamheterna för att uppnå bra matchning gentemot förväntningar och behov. 8 (9)

9 Öppenhet och mångfald Vi har förtroende och respekt för människors kunskap och egna förmåga - samt för deras vilja att ta ansvar POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen info@nacka.se

Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen

Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen 2013-11-14 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/512-040 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen Förslag till beslut Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott

Läs mer

Barn och ungas rättigheter

Barn och ungas rättigheter PROJEKTDIREKTIV Barn och ungas rättigheter 2013-2015 2013-10-31 Nina M Granath SÄN 2013/92-701 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade till övergripande

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Stadshuset Mats Bohman KFKS 2017/452

PROJEKTDIREKTIV. Stadshuset Mats Bohman KFKS 2017/452 PROJEKTDIREKTIV 2017-05-03 Mats Bohman KFKS 2017/452 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 4 3 Projektets mål kopplade till övergripande mål... 4 4 Prioriteringar... 5 5 Risker...

Läs mer

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun Mats Bohman 2009-10-27 / 2012-10-04 Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för projekt... 3 2 Projektmallar... 3 3 Projektarbete... 3 4 Beskrivning av faserna... 4 4.1 Beslutspunkter... 5 5 Roller och ansvar...

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson PROJEKTDIREKTIV Ny webblösning för extern och intern 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade

Läs mer

Strategi för minskad energianvändning i kommunala verksamheter 2012 samt förslag till reviderade mål Uppföljning

Strategi för minskad energianvändning i kommunala verksamheter 2012 samt förslag till reviderade mål Uppföljning 2013-08-29, rev 2013-09-17 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2010/460-409 Kommunstyrelsen Strategi för minskad energianvändning i kommunala verksamheter 2012 samt förslag till reviderade mål Uppföljning Förslag

Läs mer

Uppförande av två modulhus för bostäder på stadshustomten och fortsatt utredning

Uppförande av två modulhus för bostäder på stadshustomten och fortsatt utredning 2017-03-20 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2017/102 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Uppförande av två modulhus för bostäder på stadshustomten och fortsatt utredning Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsens

Läs mer

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick 2016-12-12 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577 Kommunstyrelsen Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport 2012-2016 och utblick 2017-2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen

Läs mer

Riktlinjer för lokalförsörjning. Antagna av kommunfullmäktige

Riktlinjer för lokalförsörjning. Antagna av kommunfullmäktige Riktlinjer för lokalförsörjning Antagna av kommunfullmäktige 2017-02-23 18 Tyresö kommun / 2017-01-03 2 (8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte... 3 3 Strategier... 3 4 Viktiga principer... 5

Läs mer

Tertialbokslut 2 2014 för fastighetsverksamheten

Tertialbokslut 2 2014 för fastighetsverksamheten 2014-09-25 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS2013/182-040 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Tertialbokslut 2 2014 för fastighetsverksamheten Förslag till beslut Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott

Läs mer

Tomträtt för uppförande av skola i Makaronifabriken på Kvarnholmen, fastigheten Sickla 38:14 Erbjudande om tjänstekoncession

Tomträtt för uppförande av skola i Makaronifabriken på Kvarnholmen, fastigheten Sickla 38:14 Erbjudande om tjänstekoncession 2015-04-15 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/319-291 Kommunstyrelsen Tomträtt för uppförande av skola i Makaronifabriken på Kvarnholmen, fastigheten Sickla 38:14 Erbjudande om tjänstekoncession Förslag

Läs mer

Översyn av styrande dokument

Översyn av styrande dokument 2013-02-21 Rev 2013-03-14 enligt arbetsutskottets förslag 1 (7) PM Malin Annergård Tove Löfgren Översyn av styrande dokument Bakgrund Stadsdirektören har fått i uppdrag av kommunstyrelsen (2012-11-26)

Läs mer

Sammanställning av investeringsbeslut tertial 1 år 2016 för fastighetsområdet

Sammanställning av investeringsbeslut tertial 1 år 2016 för fastighetsområdet 2016-05-09 TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/173-040 1 (6) Kommunstyrelsen Sammanställning av investeringsbeslut tertial 1 år 2016 för fastighetsområdet Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Årsbokslut 2015 för fastighetsverksamheterna

Årsbokslut 2015 för fastighetsverksamheterna 2016-02-08 1 (10) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/441-040 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Årsbokslut 2015 för fastighetsverksamheterna Förslag till beslut Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott noterar

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN 2014/35-041

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN 2014/35-041 -12-03 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN /35-041 Naturreservatsnämnden Internbudget 2015 Förslag till beslut Naturreservatsnämnden noterar att naturreservatsnämnden läggs ned och att ansvaret för naturreservaten

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9347 Insjön II

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9347 Insjön II BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 2013-11-08 Katarina Hamilton Sammanfattning Projektet omfattar del av Insjöns villaområde och är beläget i den nordöstra delen av Boo, vid gränsen

Läs mer

Säkra och trygga skolvägar i Nacka kommun

Säkra och trygga skolvägar i Nacka kommun IDÉBESKRIVNING Säkra och trygga skolvägar i Nacka kommun 2013-03-26 Eva Scharin POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG. NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset, Granitvägen 15 08-718

Läs mer

Yttrande över Handlingsplan för förskole- och skolplatser , UBN 2011/86-610

Yttrande över Handlingsplan för förskole- och skolplatser , UBN 2011/86-610 2013-09-03 1 (5) FÖRSLAG TILL YTTRANDE MSN 2013/88-219 Utbildningsnämnden Yttrande över Handlingsplan för förskole- och skolplatser 2014-2022, UBN 2011/86-610 Sammanfattning Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

RAPPORT PLANERING AV HYRESRÄTTER

RAPPORT PLANERING AV HYRESRÄTTER RAPPORT PLANERING AV HYRESRÄTTER 2016-10-12 KFKS 2016/879 Ylva Bråsjö, Erik Wiberg Innehållsförteckning 1 Inledning och syfte... 3 2 Nuläge hyresrätter... 3 3 Metod... 6 4 Planeringsinriktning... 7 4.1

Läs mer

Upphandling för arbetsmetod strategisk partnering Startbesked

Upphandling för arbetsmetod strategisk partnering Startbesked 2015-03-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/142-050 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Upphandling för arbetsmetod strategisk partnering Startbesked Förslag till beslut Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott

Läs mer

NACKA KOMMUNS ÖVERGRIPANDE KRISPLAN

NACKA KOMMUNS ÖVERGRIPANDE KRISPLAN NACKA KOMMUNS ÖVERGRIPANDE KRISPLAN 2015-06-17 Innehåll 1 Grunden för Nacka kommuns övergripande krisplan... 3 2 Kris och extraordinära händelser... 3 2.1 Kommunens krisledningsnivåer...3 2.1.1 Nivå 0

Läs mer

Nya simhallar i Nacka

Nya simhallar i Nacka 2015-04-17 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/310-299 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Nya simhallar i Nacka Förslag till beslut Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

20 november 2014 Artipelag. Välkomna!

20 november 2014 Artipelag. Välkomna! 20 november 2014 Artipelag Välkomna! Vad händer idag? 08:30 Morgonfika 09:00 Inledning Jenny 09:15 Mål & budget 2015, uppföljning Anna-Carin, Jörgen 09:30 Byggenheten Lars 09:50 Lokalenheten Erik 10:10

Läs mer

KS 2003-05-27, 164. Översyn av kommunens användning och behov av lokaler. Bakgrund

KS 2003-05-27, 164. Översyn av kommunens användning och behov av lokaler. Bakgrund KS 2003-05-27, 164 Översyn av kommunens användning och behov av lokaler Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade 2001-05-17, 72, att uppdra åt kommunstyrelsen att bilda en ledningsgrupp för att göra en fördjupad

Läs mer

Allmäntillgängliga anläggningar på kvartersmark Projektdirektiv

Allmäntillgängliga anläggningar på kvartersmark Projektdirektiv Allmäntillgängliga anläggningar på Projektdirektiv Pia Ström Sjöberg 2010-05-11 KFKS 2010/245-311 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade till övergripande

Läs mer

Uppföljning av strategi för minskad energianvändning 2014 samt förslag till reviderade mål

Uppföljning av strategi för minskad energianvändning 2014 samt förslag till reviderade mål 2015-03-11 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2010/460-409 Kommunstyrelsen Uppföljning av strategi för minskad energianvändning 2014 samt förslag till reviderade mål Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen godkänner

Läs mer

Prioriterade nyckeltal

Prioriterade nyckeltal Dnr: MAHR 61-2014/600 1 (av 7) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-05-04 Styrgruppen Madeleine Hulting Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.1 2015-04-23 Utkast till projektgrupp

Läs mer

Ny organisering, styrning och ledning av kommunala verksamhetslokaler

Ny organisering, styrning och ledning av kommunala verksamhetslokaler 1 (6) Jenny Bolander Kvalitetsstrateg 2018-03-09 Dnr KS 2017-1046 Ny organisering, styrning och ledning av kommunala verksamhetslokaler Bakgrund I samband med att kommunstyrelsen behandlade Budget för

Läs mer

RAPPORT. Nämndernas bidrag till kommunens övergripande mål Tove Löfgren, Pia Mcaleenan, Anna Gidmark KFKS 2013/

RAPPORT. Nämndernas bidrag till kommunens övergripande mål Tove Löfgren, Pia Mcaleenan, Anna Gidmark KFKS 2013/ RAPPORT Nämndernas bidrag till kommunens övergripande mål 2013-09-05 Tove Löfgren, Pia Mcaleenan, Anna Gidmark KFKS 2013/530-001 Sammanfattning Kommunstyrelsen har i sin uppföljningsplan för 2013 gett

Läs mer

Ansökan om hyresrabatt för ridverksamheten Stall Compass, Drevinge

Ansökan om hyresrabatt för ridverksamheten Stall Compass, Drevinge 2012-09-11 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2012/102 Fritidsnämnden Ansökan om hyresrabatt för ridverksamheten Stall Compass, Drevinge Förslag till beslut Fritidsnämnden beslutar att avslå ansökan från Compass

Läs mer

Sporthall och 7-spelarplan på Kvarnholmen

Sporthall och 7-spelarplan på Kvarnholmen 2017-02-23 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2017/34 Fritidsnämnden Sporthall och 7-spelarplan på Kvarnholmen Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden förordar att kommunen ska hyra sporthallen och 7-spelarplanen

Läs mer

1(6) Titel: Projektdirektiv. Projekt: fastighetsbolag Idnr: Siffor. Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Jan Darrell, kommunchef.

1(6) Titel: Projektdirektiv. Projekt: fastighetsbolag Idnr: Siffor. Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Jan Darrell, kommunchef. 1(6) Titel: Projektdirektiv Projekt: fastighetsbolag Idnr: Siffor Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Jan Darrell, kommunchef Projektledare: Extern. Version: 0.3 Skriven av: Jan Darrell, kommunchef Datum:

Läs mer

PROJEKTPLAN. Gångstrategi för Nacka Emma Hirsch och Emilie Lindberg NTN 2015/

PROJEKTPLAN. Gångstrategi för Nacka Emma Hirsch och Emilie Lindberg NTN 2015/ PROJEKTPLAN 2015-03-30 Emma Hirsch och Emilie Lindberg NTN 2015/256-510 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar... 3 1.1 Bakgrund... 3 2 Syfte och mål... 4 2.1 Förväntat resultat... 4 3 Avgränsningar...

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9211 Detaljplan för del av Sicklaön 83:32 och 9212 Uddvägens upprustning

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9211 Detaljplan för del av Sicklaön 83:32 och 9212 Uddvägens upprustning BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9211 Detaljplan för del av Sicklaön 83:32 och 9212 2014-10-19 Björn Bandmann Sammanfattning Projekten är belägna i utkanten av Nacka och angränsar

Läs mer

Processtyrning av Nacka kommuns verksamhet

Processtyrning av Nacka kommuns verksamhet 2015-02-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577-001 Kommunstyrelsen Processtyrning av Nacka kommuns verksamhet Förslag till beslut Kommunstyrelsen definierar processer enligt stadsledningskontorets tjänsteskrivelse

Läs mer

Behovsbedömning av bostäder Förslag till beslut

Behovsbedömning av bostäder Förslag till beslut 2017-03-15 1 (11) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2017/27 Arbets- och företagsnämnden Behovsbedömning av bostäder 2017-2020 Förslag till beslut 1. Arbets- och företagsnämnden fastställer behovsbedömningen av bostäder

Läs mer

Hyresmodell för bostadslägenheter inom Nacka Seniorcenter (NSC)

Hyresmodell för bostadslägenheter inom Nacka Seniorcenter (NSC) 2014-09-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/525-293 Kommunstyrelsen Hyresmodell för bostadslägenheter inom Nacka Seniorcenter (NSC) Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att anta en ny hyresmodell

Läs mer

RIKTLINJER FÖR LOKALRESURSPLANERING, LOKALFÖRSÖRJNING OCH LOKALANVÄNDNING

RIKTLINJER FÖR LOKALRESURSPLANERING, LOKALFÖRSÖRJNING OCH LOKALANVÄNDNING Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR LOKALRESURSPLANERING, LOKALFÖRSÖRJNING OCH LOKALANVÄNDNING ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-02-04, 49 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

IDÉBESKRIVNING. Innocare - innovativ teknik inom äldreomsorgen i Nacka. 2012-10-02 Gabriella Nyhäll

IDÉBESKRIVNING. Innocare - innovativ teknik inom äldreomsorgen i Nacka. 2012-10-02 Gabriella Nyhäll IDÉBESKRIVNING Innocare - innovativ teknik inom en i Nacka 2012-10-02 Gabriella Nyhäll 2 (8) Innehållsförteckning 1 Idén med projektet... 4 2 Syfte... 4 3 Bakgrund... 4 4 Förväntat resultat... 4 5 Önskade

Läs mer

Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV)

Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV) 2015-09-01 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/120 Utbildningsnämnden Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV) Utbildningsdepartementet har remitterat promemorian

Läs mer

Revidering av hyresmodell för förskole- och grundskolelokaler

Revidering av hyresmodell för förskole- och grundskolelokaler 2012-10-18 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/373-283 Kommunstyrelsens arbetsutskott Revidering av hyresmodell för förskole- och grundskolelokaler Förslag till beslut Under förutsättning att kommunfullmäktige

Läs mer

Statusrapport strategi etablering ensamkommande barn och unga

Statusrapport strategi etablering ensamkommande barn och unga 2017-01-27 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2016/102 Arbets- och företagsnämnden Statusrapport strategi etablering ensamkommande barn och unga Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen

Läs mer

BILAGA 2 SLUTRAPPORT. Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9312 Område X Katarina Hamilton

BILAGA 2 SLUTRAPPORT. Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9312 Område X Katarina Hamilton BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 2014-09-10 Katarina Hamilton Sammanfattning Projektområdet, som utgörs av ett 40-tal fastigheter, är beläget utefter Djurgårdsvägen i sydöstra

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2017 Enligt livsmedelslagstiftningen 2016-11-11 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2018 Enligt livsmedelslagstiftningen 2017-11-16 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen, övriga nämnder och medarbetare som verkar inom fastighetsområdet

Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen, övriga nämnder och medarbetare som verkar inom fastighetsområdet TRELLEBORGS KOMMUN 1 (6) Dokumentets syfte Trelleborgs fastighetspolicy pekar ut riktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig

Läs mer

Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt Danvikshem II

Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt Danvikshem II 2017-12-22 1 (6) PM Marie Ekberg Projekt 9107 Danvikshem II Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott / Natur och trafiknämnden Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt Danvikshem II Innehåll Innehåll...

Läs mer

Bilaga 1. Kontrollplan enligt livsmedelslagstiftningen Miljöenheten

Bilaga 1. Kontrollplan enligt livsmedelslagstiftningen Miljöenheten Bilaga 1 2015-11-20 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar... 4 4 Personal och tid för livsmedelskontroll... 4 5

Läs mer

Bilaga till KS mål och budget OBS UTKAST! KS mål och nyckeltal inkl korrigeringar efter målseminariet 2 september

Bilaga till KS mål och budget OBS UTKAST! KS mål och nyckeltal inkl korrigeringar efter målseminariet 2 september Bilaga till KS mål och budget 2014-2016 OBS UTKAST! KS mål och nyckeltal inkl korrigeringar efter målseminariet 2 september nytt nyckeltal nytt i förhållande till nyckeltalen 2012 nyckeltal med * = utkast/förslag

Läs mer

Parkeringspolicy. Förslag till beslut

Parkeringspolicy. Förslag till beslut 2013-02-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/296-514 Kommunstyrelsen Parkeringspolicy Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslagen parkeringspolicy. Sammanfattning Ett förslag till parkeringspolicy

Läs mer

Grönstrukturplanering på västra Sicklaön utifrån ett ekosystemperspektiv

Grönstrukturplanering på västra Sicklaön utifrån ett ekosystemperspektiv PROJEKTPLAN EKOTJÄNSTER I STADEN I NACKA Grönstrukturplanering på västra Sicklaön utifrån ett ekosystemperspektiv 2014-01-30 Liselott Eriksson KFKS 2013/820-011 1 Sammanfattning... 3 2 Syfte och mål...

Läs mer

Organisering, styrning och ledning av kommunala verksamhetslokaler

Organisering, styrning och ledning av kommunala verksamhetslokaler Tjänsteskrivelse 1 (6) Kommunledningsförvaltningen Jenny Bolander 2018-03-08 Dnr KS 2017-1040 Kommunstyrelsen Organisering, styrning och ledning av kommunala verksamhetslokaler Förslag till kommunstyrelsens

Läs mer

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5)

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) Dokumentets syfte Fastighetspolicyn pekar ut kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig för att tillhandahålla mark, lokaler och bostäder som behövs för kommunens

Läs mer

Fokusområden och indikatorer 2017

Fokusområden och indikatorer 2017 2016-08-22 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2016/64 Arbets- och företagsnämnden Fokusområden och indikatorer 2017 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Internbudget för utbildningsnämnden år 2017

Internbudget för utbildningsnämnden år 2017 2016-11-24 TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2016/244 1 (5) Utbildningsnämnden Internbudget för utbildningsnämnden år 2017 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar fastställa tilläggsbelopp och resurs för

Läs mer

Befolkningsutveckling i Nacka kommun utfall och prognos

Befolkningsutveckling i Nacka kommun utfall och prognos 214-4-24 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 214/347-13 Kommunstyrelsen Befolkningsutveckling i Nacka kommun utfall och prognos Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9408 Gångvägar Västra Eknäs

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9408 Gångvägar Västra Eknäs BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9408 Gångvägar Västra Eknäs 2013-10-14 Björn Bandmann KFKS 2010/416-251 Nacka kommun / 2013-09-10/ KFKS 2010/416-251 2 (8) skola Ektorps Nacka

Läs mer

Förslag till yttrande över nyetablering av gymnasieskola vid Akademiska Gymnasieskolan Fisksätra, dnr :1040

Förslag till yttrande över nyetablering av gymnasieskola vid Akademiska Gymnasieskolan Fisksätra, dnr :1040 2017-05-05 TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/49 Utbildningsnämnden 1 (3) Förslag till yttrande över nyetablering av gymnasieskola vid Akademiska Gymnasieskolan Fisksätra, dnr 32-2017:1040 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Så sätter du pris på dina tjänster. Bengt Herlin Nacka kommun

Så sätter du pris på dina tjänster. Bengt Herlin Nacka kommun Så sätter du pris på dina tjänster Bengt Herlin Nacka kommun Innehåll Så sätter du rätt (?) prislapp på dina tjänster Nacka kommun och dess förutsättningar Nackas styrsystem Internpriser i Nacka Fakta

Läs mer

Underhållsplan 2013 park- och naturmark fritidsnämnden Park- och naturenheten

Underhållsplan 2013 park- och naturmark fritidsnämnden Park- och naturenheten fritidsnämnden 2013-04-12 Park- och naturenheten 2 (8) Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Sammanfattning... 4 3 Definition och omfattning... 4 4 Underhållsområden... 5 4.1 Gummiytor och fallskyddsmatta...

Läs mer

Bilaga 5 b: Mall för projektplan

Bilaga 5 b: Mall för projektplan Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 5 b: Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för en projektplan med exempel på vad den kan innehålla. De flesta

Läs mer

Policy för lokalförsörjning Ks/2018:219. Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Övriga nämnder. Fastställt av kommunstyrelsen

Policy för lokalförsörjning Ks/2018:219. Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Övriga nämnder. Fastställt av kommunstyrelsen Policy för lokalförsörjning Ks/2018:219 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Övriga nämnder Policy för lokalförsörjning Fastställt av kommunstyrelsen 2018-06-19 186 1 2 Helhetssyn Arbetet med lokalförsörjning

Läs mer

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö ÖSTERÅKERS KOMMUN Kommunstyrelsens förslag (KS 93/2010) 1(5) Rev. 2010-03-16 Rev. 2010-03-24 Dnr. KS 2009.43 041 Vision 2020 för Österåkers kommun Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö Framtidstro

Läs mer

Information om pågående arbete angående lokalförsörjningsplan och program för

Information om pågående arbete angående lokalförsörjningsplan och program för Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1006/18 Handläggare Linda Hovtun, Tommy Eliasson Telefon:031-3680126, 031-3680135 E-post: linda.hovtun@stadshuset.goteborg.se E-post:

Läs mer

Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun

Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun 2013-02-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2011/370-514 (KFKS 2012/296-514) Tekniska nämnden Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun Förslag till beslut Tekniska nämnden tillstyrker att kommunstyrelsen

Läs mer

Nya checknivåer och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg

Nya checknivåer och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg 2016-08-26 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2016/203 Utbildningsnämnden Nya checknivåer och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar att föreslå kommunstyrelsen

Läs mer

Parkeringspolicy. Förslag till beslut

Parkeringspolicy. Förslag till beslut 2013-02-07 Rev 2013-03-26 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/296-514 Kommunstyrelsen Parkeringspolicy Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslagen parkeringspolicy. Sammanfattning Ett förslag till

Läs mer

Markanvisning genom direktanvisning till Saltsjö-Järla Fastighets AB för del av fastigheten Sicklaön 40:11 i Järla stationsområde

Markanvisning genom direktanvisning till Saltsjö-Järla Fastighets AB för del av fastigheten Sicklaön 40:11 i Järla stationsområde 2017-03-01 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2016/129-251 Stadsbyggnadsprojekt 9244 Kommunstyrelsen Markanvisning genom direktanvisning till Saltsjö-Järla Fastighets AB för del av fastigheten Sicklaön 40:11

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9134 Ekdungen

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9134 Ekdungen BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9134 Ekdungen 2011-11-16 David Arvidsson KFKS 2007/79-251 Sammanfattning Syfte med projektet var att reglera byggrätter med tillfartsvägar och

Läs mer

PROJEKTPLAN. Grönytefaktor för Nacka stad. 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten

PROJEKTPLAN. Grönytefaktor för Nacka stad. 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten PROJEKTPLAN för Nacka stad 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten Innehållsförteckning 1 Förutsättningar/bakgrund... 3 2 Mål och delmål... 5 3 Förväntat resultat... 5 4 Avgränsningar... 5

Läs mer

Ny- och tillbyggnation av Sickla skola Startbesked

Ny- och tillbyggnation av Sickla skola Startbesked 2015-04-16 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/292-226 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Ny- och tillbyggnation av Sickla skola Startbesked Förslag till beslut Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott

Läs mer

FASTIGHETSPOLICY med riktlinjer Motala kommun

FASTIGHETSPOLICY med riktlinjer Motala kommun FASTIGHETSPOLICY med riktlinjer 2018-06-12 Motala kommun 1 INNEHÅLL 1 Inledning 3 2 Ägande av fast egendom 4 2.1 Syfte 4 2. 2 Policy för ägande 4 2.2 Riktlinjer för Nyttjande 4 2.3 Riktlinjer för Inhyrning

Läs mer

Godkännande av ansökan till Vinnova om finansiering av nästa fas av projektet Konsten att skapa stad

Godkännande av ansökan till Vinnova om finansiering av nästa fas av projektet Konsten att skapa stad 2014-10-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/540-201 Kommunstyrelsen Godkännande av ansökan till Vinnova om finansiering av nästa fas av projektet Konsten att skapa stad Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Tilläggsbudget för år 2015

Tilläggsbudget för år 2015 2014-11-21 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/240-241 Kommunstyrelsen för år 2015 Förslag till beslut Under förutsättning att kommunfullmäktige beslutar att Nacka kommun ska ingå avtal om överlåtelse av

Läs mer

Månadsbokslut mars 2016 för Nacka kommun

Månadsbokslut mars 2016 för Nacka kommun RAPPORT Månadsbokslut mars 2016 för Nacka kommun Bilaga, KFKS 2016/300 INNEHÅLL Läget i korthet s. 2-3 Fördjupning s. 4-7 Läget i korthet fortsatt balans i ekonomin Lägesbedömningen i denna rapport görs

Läs mer

Investeringsbeslut och startbesked byggnation av ny förskola med åtta avdelningar på Lots- Galärvägen och provisorisk gång- och cykelväg, sydöstra Boo

Investeringsbeslut och startbesked byggnation av ny förskola med åtta avdelningar på Lots- Galärvägen och provisorisk gång- och cykelväg, sydöstra Boo 2013-09-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/269-224 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Investeringsbeslut och startbesked byggnation av ny förskola med åtta avdelningar på Lots- Galärvägen och provisorisk

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv utredning avseende återremiss om retroaktiv avsättning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv utredning avseende återremiss om retroaktiv avsättning 2013-11-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/563-040 Kommunstyrelsen Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv utredning avseende återremiss om retroaktiv avsättning Förslag

Läs mer

Mål och budget 2016-2018

Mål och budget 2016-2018 2015-09-05 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/96-041 Arbets- och företagsnämnden Mål och budget 2016-2018 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden föreslår, utifrån kommunstyrelsens förslag till mål

Läs mer

Underhållsplan 2013 park- och naturmark naturreservatsnämnden Park- och naturenheten

Underhållsplan 2013 park- och naturmark naturreservatsnämnden Park- och naturenheten naturreservatsnämnden 2013-04-12 Park- och naturenheten 2 (8) Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Sammanfattning... 4 3 Definition och omfattning... 4 4 Underhållsområden... 5 4.1 Naturreservat...

Läs mer

Prissättning av fördelade administrativa stödtjänster, timdebiterade uppdrag och kontaktcenter

Prissättning av fördelade administrativa stödtjänster, timdebiterade uppdrag och kontaktcenter 2013-05-24, rev 2013-06-11 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2012/156-040 Kommunstyrelsen Prissättning av fördelade administrativa stödtjänster, timdebiterade uppdrag och kontaktcenter Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

MANUAL UTFÖRARE. Genomförandeplan Barn och unga - BBIC Maria Huber

MANUAL UTFÖRARE. Genomförandeplan Barn och unga - BBIC Maria Huber MANUAL UTFÖRARE Genomförandeplan Barn och unga - BBIC 2018-11-15 Maria Huber Innehållsförteckning 1 Skriva genomförandeplan... 3 1.1 Slutredigera genomförandeplanen... 8 1.2 Avge genomförandeplan... 10

Läs mer

Internbudget för utbildningsnämnden år 2018

Internbudget för utbildningsnämnden år 2018 2017-11-22 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/160 Utbildningsnämnden Internbudget för utbildningsnämnden år 2018 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar fastställa tilläggsbelopp och resurs för

Läs mer

Tilldelningsbeslut ekonomisystem

Tilldelningsbeslut ekonomisystem 2016-05-03 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/839-050 Kommunstyrelsen Tilldelningsbeslut ekonomisystem Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar, under förutsättning att överenskommelse om avtal kan träffas,

Läs mer

Markanvisning genom anbudstävling i stadsbyggnadsprojektet Nybackakvarteret, Orminge

Markanvisning genom anbudstävling i stadsbyggnadsprojektet Nybackakvarteret, Orminge 2016-02-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/713-251 Kommunstyrelsen Markanvisning genom anbudstävling i stadsbyggnadsprojektet Nybackakvarteret, Orminge Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Mål & Budget TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2013/ Arbets- och företagsnämnden

Mål & Budget TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2013/ Arbets- och företagsnämnden 41 av 106 2013-09-11 TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2013/127-040 1 (8) Arbets- och företagsnämnden Mål & Budget 2014-16 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden föreslår utifrån Kommunstyrelsens förslag till

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

Objektbeskrivning - Försäljning av fastigheten Bo 1:1070 Verksamhetsområde Prästkragens väg

Objektbeskrivning - Försäljning av fastigheten Bo 1:1070 Verksamhetsområde Prästkragens väg Objektbeskrivning - Försäljning av fastigheten Bo 1:1070 Verksamhetsområde Prästkragens väg 2019-05-03 Daniel Jakobsson Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 4 3 Anbudsprocessen...

Läs mer

Plan för utvecklingsarbete kring ledning och styrning för öppenhet och mångfald

Plan för utvecklingsarbete kring ledning och styrning för öppenhet och mångfald Plan för utvecklingsarbete kring ledning och styrning för öppenhet 2013-01-21 Lena Dahlstedt Malin Annergård Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Uppdrag och målbild... 3 2.1 Styrande dokument... 4 2.2

Läs mer

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013.

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013. 2014-02-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/310-003 SÄN 2013/312-003 Social- och äldrenämnden Synpunkter på Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten

Läs mer

Projektdirektiv Projekt 11 inom förnyelseprogrammet. Projektnamn: Projekt 11 - Ekonomistyrning och budgetering

Projektdirektiv Projekt 11 inom förnyelseprogrammet. Projektnamn: Projekt 11 - Ekonomistyrning och budgetering Region Skåne Koncernstab Centrum för verksamhetsplanering och analys Ingrid Bengtsson-Rijavec 044 309 33 91 Ingrid.Bengtsson-Rijavec@skane.se Direktiv 2008-03-25 Dnr Projektdirektiv Projekt 11 inom förnyelseprogrammet

Läs mer

Projektplan - Hållbarhetsintegrering

Projektplan - Hållbarhetsintegrering Projektplan - Hållbarhetsintegrering Stadskontoret Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2015-01-09 1.0 Susanna Jakobsson, Lotta Heckley, Maria Kronogård, Jenny Theander Stadskontoret

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2013-02-26 KSN-2013-0384

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2013-02-26 KSN-2013-0384 KS 7 6 MARS 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2013-02-26 KSN-2013-0384 Kommunstyrelsen Justering av kommunbidrag och investeringsramar för 2013 med anledning av bolagisering

Läs mer

Organisation av simskola

Organisation av simskola 2015-10-22 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2015/148-819 Fritidsnämnden Organisation av simskola Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Sedan den 1 augusti

Läs mer

Särskilt föreningsbidrag för ridsport

Särskilt föreningsbidrag för ridsport 2014-09-08 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2014/150-805 Fritidsnämnden Särskilt föreningsbidrag för ridsport Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att ett förslag om införande av ett särskilt föreningsbidrag

Läs mer

Samordning Sickla-Plania Samordningsprojekt för stadsbyggnadsprojekt inom Sickla- Plania, på västra Sicklaön.

Samordning Sickla-Plania Samordningsprojekt för stadsbyggnadsprojekt inom Sickla- Plania, på västra Sicklaön. 2016-07-05 1 (6) STARTPROMEMORIA Dnr KFKS 2016/539 Projekt 9243 Nacka stad ingår i tunnelbaneavtalet. Samordningsprojekt för stadsbyggnadsprojekt inom Sickla- Plania, på västra Sicklaön. Kartan visar områdets

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1 Ärende 1 Dnr KS-2012-372 Dpl62 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-07-12 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Ersättningslokaler vid

Läs mer

IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M)

IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M) 2015-02-02 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/979-008 Kommunstyrelsen IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M) Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att i

Läs mer

Antagande av anbud av driftsentreprenad simhallar

Antagande av anbud av driftsentreprenad simhallar 2014-02-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2013/126-052 Fritidsnämnden Antagande av anbud av driftsentreprenad simhallar Förslag till beslut Fritidsnämnden beslutar att anta anbudsgivare nummer 1 med anbud

Läs mer