SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Nya regler för upphandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Nya regler för upphandling"

Transkript

1 YTTRANDE Dnr / Socialdepartementet SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Nya regler för upphandling Sammanfattning I delar av den nya upphandlingslagstiftningen finns en rad otydligheter, som vid den praktiska tillämpningen kan få implikationer på den gränsöverskridande handeln. Artikel 18.2 och 4 kap. 4 i förslag till nya LOU, och därtill kopplade bestämmelser om uteslutningsgrunder och anlitande av underleverantörer m.m. är exempel på detta. Till exempel är omfattningen av skyldigheterna något oklar. För leverantörerna kan det innebära vissa svårigheter när det gäller att avgöra hur stor del av leverantörskedjan som omfattas, och därmed skapa problem för företag som verkar i globala värdekedjor. För de upphandlande myndigheterna påverkar detta den faktiska uppföljningen och kontrollen av att de krav som ställts efterföljs av leverantörerna. Kopplingen mellan de krav som ställs och kontraktsföremålet kan komma att tänjas genom det ökade fokus på miljö-, sociala och arbetsrättsliga hänsyn. Detta kan medföra att krav som har en förhållandevis svag koppling till kontraktsföremålet godtas i större utsträckning. Ur ett handelsperspektiv vore detta negativt, eftersom förutsebarheten minskar för leverantörerna. Tendenser som visar på en sådan försvagning av kopplingen kan man redan se i bestämmelserna om möjligheten att beakta produktionsprocessen i de tekniska specifikationerna och i tilldelningsfasen. Kopplingen mellan krav och kontraktsföremål måste finnas, men vad kontraktsföremålet kan avse har utökats. Det är i detta sammanhang viktigt att erinra om principerna om transparens och ickediskriminering, samt upphandlingslagstiftningens bestämmelser om likvärdighet. Box 6803, Stockholm Besöksadress: Drottninggatan 89 Telefon: , fax: E-post: kommerskollegium@kommers.se

2 2(8) Kommerskollegiums roll Kommerskollegium ansvarar för frågor som rör utrikeshandel, EU:s inre marknad och EU:s handelspolitik. Kollegiets uppdrag är att verka för frihandel. Det innebär att vi verkar för fri rörlighet på den inre marknaden och för liberalisering av handeln mellan EU och omvärlden samt globalt. Yttrandet inskränker sig till de delar av SOU 2014:51 och Ds 2014:25 som berör kollegiets ansvarsområden. De delar som kollegiet kommenterar gäller även, i relevanta delar, förslag till genomförande av direktiv om upphandling inom försörjningssektorerna. Kollegiet har tidigare yttrat sig över Europeiska kommissionens förslag till direktiv, KOM (2011) 896 slutlig. 1 Allmänna utgångspunkter Förslagen i SOU 2014:51 och Ds 2014:25 är baserade på antagen EUlagstiftning 2, vilken i vissa fall ger medlemsstaterna ett begränsat handlingsutrymme när det gäller genomförande. Genomförandeutredningens metod för införande är att införliva direktiven ordagrant 3, vilket innebär att genomförandet i största möjliga utsträckning sker så direktivnära som möjligt. I ljuset av detta har vi valt att i vårt yttrande fokusera på vilka implikationer vissa bestämmelser kan få på handeln, och framförallt den gränsöverskridande handeln. Inledningsvis resonerar vi kring bestämmelserna om miljö-, sociala och arbetsrättsliga hänsyn, och därefter kring reglerna om krav på produktionsprocessen. Vi pekar i dessa delar på svårigheter som kan uppkomma i tillämpningen av bestämmelserna. Slutligen kommenterar vi reglerna om uppdelning av kontrakt. Ökad fokus på miljö-, sociala och arbetsrättsliga hänsyn De nya upphandlingsreglerna sätter i större utsträckning än tidigare fokus på miljö-, sociala och arbetsrättsliga hänsyn. Detta kommer framförallt 1 Kommerskollegiums dnr / Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU av den 26 februari 2014 om offentlig upphandling och upphävande av direktiv 2004/18/EG, och Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/25 av den 26 februari 2014 om upphandling av enheter som är verksamma på områdena vatten, energi, transporter och posttjänster och om upphävande av direktiv 2004/17/EG. 3 SOU 2014:51 sid. 18.

3 3(8) till uttryck i artikel 18.2 i direktivet respektive i 4 kap. 4 i förslaget till nya lagen om offentlig upphandling (LOU), och i de bestämmelser som rör val av leverantör, uteslutningsgrunder, anlitande av underleverantör, onormalt låga anbud, tilldelningskriterier och villkor för fullgörande av kontrakt. Kollegiet vill framhålla en rad svårigheter som kan uppkomma vid tillämpningen av dessa bestämmelser, och hur detta kan påverka den gränsöverskridande handeln. Artikel 18.2 Av artikel 18.2 i direktivet och i 4 kap. 4 förslag till nya LOU framgår en skyldighet för de upphandlande myndigheterna att säkerställa att de leverantörer som tilldelas kontrakt fullgör kontrakten i enlighet med tillämpliga miljö-, sociala och arbetsrättsliga skyldigheter. Hur långt de upphandlande myndigheternas möjligheter och skyldigheter att ta miljö-, sociala och arbetsrättsliga hänsyn sträcker sig är dock något oklart, vilket kan få konsekvenser för den gränsöverskridande handeln. Det ges ingen tydlig vägledning vare sig i direktiven eller i övervägandena när det gäller omfattningen av begreppet fullgörande av kontrakt. Begreppet synes ha två olika betydelser, då det dels tar sikte på regleringen av omfattningen av de allmänna skyldigheterna enligt artikel 18.2 i direktivet, dels på regleringen av särskilda kontraktsvillkor. 4 Det är därmed inte helt klart när fullgörandet får anses vara påbörjat, och i vilken utsträckning gränsöverskridande handel och förhållanden i andra länder kan omfattas. För leverantörerna kan det vara svårt att avgöra hur stor del av leverantörskedjan som kan komma att omfattas av kraven. Framförallt kan detta skapa problem för företag som opererar i globala värdekedjor 5, eftersom kraven i dessa fall torde innebära en ökad dokumentationsplikt och kontroll över leveranskedjor i andra länder. De krav och villkor som ställs i en upphandling måste kunna följas upp och kontrolleras av de upphandlande myndigheterna. De upphandlande myndigheternas faktiska möjligheter till detta är beroende av när fullgörandet av ett kontrakt anses vara påbörjat. Ju större del av en upphandlingsprocess som omfattas av de upphandlande myndigheternas skyldigheter att ställa krav på miljö-, sociala och arbetsrättsliga hänsyn, 4 Artikel 7 i direktivet respektive 17 kap i förslag till nya LOU. 5 Globala värdekedjor innebär att produktionen av varor och tjänster delas upp i olika arbetsmoment som utförs i olika delar av världen, vilket är kännetecknande för hur handel bedrivs idag.

4 4(8) desto större krav ställs på deras kapacitet och förmåga att kontrollera att de uppställda kraven faktiskt uppfylls av leverantörerna. Enligt direktivet ska medlemsstater och upphandlande myndigheter säkerställa efterlevnad av de miljö-, sociala och arbetsrättsliga skyldigheter som är tillämpliga på den ort där byggentreprenaden utförs eller tjänsterna tillhandahålls. 6 Med detta avses den ort där de karaktäristiska prestationerna utförs, eller, när det är fråga om tjänster som utförs på distans, på den ort där tjänsterna utförs. Det sistnämnda gäller oberoende av till vilka medlemsstater de är riktade till. 7 Dessa skrivningar är något otydliga i förhållande till tjänster som utförs på distans från länder utanför EU, vilket vid den praktiska tillämpningen kan komma att innebära svårigheter framförallt när det gäller uppföljning och kontroll av uppställda krav. Ur ett handelsperspektiv är det viktigt att de krav och villkor som ställs i en upphandling är kopplade till kontraktsföremålet. Denna koppling är central för att kraven som ställs ska vara relevanta utifrån det som köps in. Kopplingen innebär även en viss förutsebarhet för leverantörer som ofta möter skilda krav från olika upphandlande myndigheter, framförallt för leverantörer som verkar i flera medlemsstater eller i tredje land. De upphandlande myndigheterna har stort utrymme att identifiera kontraktsföremålet och formulera krav utifrån sina egna behov, förutsatt att unionsrätten och de allmänna principerna för offentlig upphandling följs. Det finns skäl att tro att utrymmet som de upphandlande myndigheterna har, och de tolkningsramar som finns för att fastställa detta, kommer att påverkas av ett ökat fokus på miljö-, sociala och arbetsrättsliga hänsyn. I ljuset av detta kan kopplingen mellan ställda krav och kontraktsföremålet komma att tänjas och bli svagare. Var den yttersta gränsen går för vilka krav och villkor som kan ställas i en upphandling, och hur tänjbar kopplingen mellan krav och kontraktsföremål är, får avgöras i domstolarnas praxis. Uteslutningsgrunderna Enligt artikel 57.4 i direktivet får de upphandlande myndigheterna utesluta en leverantör som åsidosatt de skyldigheter som avses i artikel Medlemsstaterna ges möjlighet att införa ett obligatorium avseende detta. Utredningen föreslår att inte genomföra bestämmelserna genom obligatoriska regler, utan menar att de upphandlande myndigheterna bör ges det handlingsutrymme som en fakultativ reglering medger. 6 Skäl 37 i direktivet. 7 Skäl 38 i direktivet.

5 5(8) Det är det positivt att utredningen i 13 kap. 3 första punkten i förslag till nya LOU, föreslår att inte gå längre än vad direktivet kräver. Såsom påtalats ovan kan otydligheterna kring artikel 18.2 få konsekvenser för den gränsöverskridande handeln. Regleringen skulle kunna innebära att leverantörer från tredje land som inte har en miljö-, social eller arbetsrättslig standard motsvarande EU:s missgynnas, vilket framförallt kan få implikationer på utvecklingsländernas möjligheter till tillträde till den europeiska upphandlingsmarknaden. Det finns i detta avseende skäl att erinra om upphandlingslagstiftningens regler om likvärdighet, exempelvis att leverantörerna ska kunna åberopa annan typ av utredning, som då ska anses vara likvärdig med den som den upphandlande myndigheten efterfrågat, som bevisning för att grund för uteslutning inte föreligger. 8 Den praktiska tillämpningen av reglerna får således inte medföra att leverantörer i tredje land, eller leverantörer med internationella leveranskedjor, missgynnas. Onormalt låga anbud Enligt artikel 69 i direktivet ska en upphandlande myndighet, efter att ha inhämtat förklaringar från leverantören, förkasta ett anbud som den fastställt är onormalt lågt på grund av att det inte uppfyller tillämpliga skyldigheter enligt artikel Denna bestämmelse är formulerad som ett obligatorium och det finns inget utrymme för medlemsstaterna att införa en mindre sträng reglering. Otydligheterna beträffande artikel 18.2 får konsekvenser även vid regleringen av onormalt låga anbud 9, och det är viktigt att den praktiska tillämpningen inte medför att leverantörer med anknytning till tredje land diskrimineras. Det kan i vissa fall vara svårt för upphandlande myndigheter att visa på kausalitet mellan ett onormalt lågt anbud och exempelvis brister i sociala hänsyn, och även svårt för leverantörer att visa att ett sådant samband inte föreligger. Det är således viktigt att dessa regler inte tillämpas på ett sätt som gör att anbud förkastas på godtyckliga grunder. Anlitande av underleverantörer Enligt artikel 71.1 i direktivet och 17 kap. 2 i förslag till nya LOU omfattar de upphandlande myndigheternas skyldigheter enligt artikel 18.2 även underleverantörer. Leverantörerna ska i vissa sammanhang lämna uppgifter till den upphandlande myndigheten, dels om huruvida de planerar att anlita underleverantörer, dels om själva underleverantörerna. 8 Artikel 60 i direktivet kap i förslag till nya LOU.

6 6(8) Utredningen påpekar att det inte framgår av direktivtexten hur många underleverantörsled som omfattas av uppgiftsskyldigheten, men menar att det framstår som orimligt att alla underleverantörskedjor skulle omfattas. Istället framhåller utredningen att artiklarna måste ses i ljuset av de allmänna bestämmelserna om fullgörande av kontrakt 10, vilket innebär att tillämpningen av bestämmelserna i artikel 71 ska överensstämma med proportionalitetsprincipen. Utredningen bedömer att begreppet underleverantör därmed får anses omfatta enbart underleverantörer till den leverantör som tilldelas kontraktet. Detta påverkar inte en leverantörs möjlighet att använda längre underleverantörskedjor. 11 Kommerskollegium välkomnar att utredningen vill få till stånd förtydliganden gällande leverantörernas skyldigheter avseende uppgifter om de underleverantörer som anlitas. För att ytterligare förtydliga detta bör lagstiftaren överväga att föra in skrivningar i lagtexten. Vi ställer oss dock undrande till huruvida denna begränsning endast tar sikte på omfattningen av leverantörernas uppgiftsskyldighet om eventuella underleverantörer, eller om även underleverantörernas skyldigheter gällande miljö-, sociala och arbetsrättsliga hänsyn avses. Utredningen hänvisar i sitt förslag till begreppet underleverantör i artiklarnas mening, vilket ger vid handen att samtliga artiklar rörande underleverantörer i direktivet omfattas. Ett förtydligande av omfattningen av de allmänna skyldigheterna i artikel 18.2 i detta sammanhang vore därmed önskvärt. Krav på produktionsprocessen i de tekniska specifikationerna och i tilldelningsfasen I artikel 42 i direktivet och i 9 kap. 1 i förslag till nya LOU anges att de tekniska specifikationerna ska beskriva egenskaper hos det som upphandlas, och att egenskaperna också kan avse den specifika processen eller metoden för att producera eller tillhandahålla varorna, tjänsterna eller byggentreprenaderna. Det finns också utrymme för att beskriva en process som avser ett annat skede i livscykeln, även då sådana faktorer inte utgör en del av det som ska upphandlas. En koppling till kontraktsföremålet måste dock finnas. Produktionsprocessen kan även beaktas i tilldelningsfasen. Enligt artikel 67 i direktivet och i 16 kap. 3-4 i förslag till nya LOU kan de upphandlande myndigheterna använda tilldelningskriterier, med anknytning till exempelvis kvalitet och miljö- och sociala aspekter, som 10 Artikel 70 i direktivet. 11 SOU 2014:51 sid

7 7(8) har en koppling till kontraktsföremålet. En sådan koppling anses enligt reglerna föreligga om kriterierna avser det som ska tillhandahållas inom ramen för kontraktet i alla avseenden och i alla skeden av deras livscykel. I direktivet anges även att faktorer som rör exempelvis produktions- eller handelsprocessen inkluderas här, även då sådana faktorer inte utgör en del av dem. Kollegiet anser att dessa skrivningar i lagtexten visar på en viss utvidgning av begreppet kontraktsföremål i detta sammanhang. Kopplingen mellan krav och kontraktsföremål måste finnas, men vad kraven kan avse omfattar mer än bara själva slutprodukten. Det är här viktigt att nämna principerna om icke-diskriminering och transparens, samt att de upphandlande myndigheterna beaktar likvärdiga processer och produkter från exempelvis tredje land. Om för mycket fokus hamnar på var en produkt kommer ifrån, kan det i förlängningen leda till att leverantörer verksamma i andra medlemsstater eller i tredje land missgynnas. Uppdelning av kontrakt De upphandlande myndigheterna har enligt artikel 46 i direktivet möjligheten att dela upp och tilldela kontrakt i separata delar, fastställa storleken på dessa delar, samt under vissa förutsättningar begränsa antalet delar som kan tilldelas en och samma leverantör. Om uppdelning av kontrakt inte sker, ska de upphandlande myndigheterna ange skälen för detta. Medlemsstaterna kan välja att göra det obligatoriskt att dela upp kontrakt. Enligt utredningen uttrycks en preferens för uppdelning i direktivstexten. De upphandlande myndigheterna har dock en betydande frihet att avstå ifrån att dela upp ett kontrakt så länge de seriöst övervägt konsekvenserna av en uppdelning. Utredningen menar vidare att ett obligatorium avseende uppdelning av kontrakt inte bör införas, då de eventuella vinsterna inte uppväger de nackdelar det innebär för möjligheten att anpassa en upphandling till förutsättningarna i varje enskilt fall. Det är positivt att utredningen föreslår att inte göra det obligatoriskt för upphandlande myndigheter att dela upp kontrakt i 4 kap. 10 i förslag till nya LOU. Risken är annars att vissa leverantörer, vars anbud kunde ha varit de ekonomiskt mest fördelaktiga för leverantören, inte anser det lönsamt att delta i en upphandling. Detta kan leda till en minskad konkurrens och att leverantörer missgynnas. Det är därför viktigt, precis som utredningen konstaterar, att de upphandlande myndigheterna har

8 8(8) utrymme att utifrån de aktuella förutsättningarna i varje enskild upphandling avgöra huruvida en uppdelning av kontrakt är lämplig. Ärendet har avgjorts av generaldirektören Anna Stellinger i närvaro av enhetscheferna Karin Eckerdal och Agnès Courades Allebeck, chefsjuristen Anna Renman och utredaren Anna Egardt samt föredragande. Anna Stellinger Sara Sandelius

Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet (SOU 2015:13 Del 2)

Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet (SOU 2015:13 Del 2) YTTRANDE 2015-05-25 Dnr 4.1.1-2015/00788-2 Arbetsmarknadsdepartementet Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet (SOU 2015:13 Del 2) Er ref: A2015/1050/ARM Sammanfattning Kollegiet anser att

Läs mer

Yttrande över förslag till kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om offentlig upphandling, KOM (2011) 896 slutlig

Yttrande över förslag till kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om offentlig upphandling, KOM (2011) 896 slutlig YTTRANDE 2012-03-12 Dnr 3.4.1-2012/00378-1 För kännedom (via e-post) Rickard Falkendal, Socialdepartementet Mats Rundström, Socialdepartementet Emma Regnér, Socialdepartementet Ewa Wennberg, representationen

Läs mer

Remiss av Ds 2014:7 Minskat Svartarbete i byggbranschen

Remiss av Ds 2014:7 Minskat Svartarbete i byggbranschen YTTRANDE Enheten för EU:s inre marknad 2014-04-16 Dnr 4.1.1-2014/00464-2 Finansdepartementet Remiss av Ds 2014:7 Minskat Svartarbete i byggbranschen Kommerskollegium saknar en bedömning om huruvida tjänstedirektivet

Läs mer

Yttrande över Socialdepartementets remiss om nya regler om upphandling (Ds 2014:25 respektive SOU 2014:51)

Yttrande över Socialdepartementets remiss om nya regler om upphandling (Ds 2014:25 respektive SOU 2014:51) Regelrådet är ett av regeringen utsett oberoende organ vars huvuduppgifter är att: 1. Ta ställning till om nya eller ändrade regler är utformade så att de uppnår regelgivarens syfte på ett enkelt sätt

Läs mer

Remiss av upphandlingsutredningens delbetänkande På jakt efter den goda affären - analys och erfarenheter av den offentliga upphandlingen SOU 2011:73

Remiss av upphandlingsutredningens delbetänkande På jakt efter den goda affären - analys och erfarenheter av den offentliga upphandlingen SOU 2011:73 YTTRANDE 2012-01-27 Dnr 4.1.1-2011/01618-2 För kännedom UD-FIM UD-IH Socialdepartementet Remiss av upphandlingsutredningens delbetänkande På jakt efter den goda affären - analys och erfarenheter av den

Läs mer

Nya regler om upphandling

Nya regler om upphandling 1(7) Svarsdatum 2014-10-01 Socialdepartementet Sofia Råsmar 0725273120 sofia.rasmar@tco.se Nya regler om upphandling Delbetänkande av genomförandeutredningen, SOU 2014:51, och Ds 2014:25 (Utredningen).

Läs mer

Nytt EU-direktiv om offentlig upphandling

Nytt EU-direktiv om offentlig upphandling Nytt EU-direktiv om offentlig upphandling Fairtrade Sveriges analys av hur direktivet påverker målsättingen att öka andelen rättvist handlade varor inom kommunen Mars 2014 Inledning Europaparlamentet röstade

Läs mer

Sammanfattning. Kommerskollegiums uppdrag. YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler Dnr / Miljödepartementet

Sammanfattning. Kommerskollegiums uppdrag. YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler Dnr / Miljödepartementet YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler 2014-11-10 Dnr 4.1.1-2014/01724-2 Miljödepartementet Endast via e-post. Yttrande ang. remiss av Miljödepartementets förslag till ändringar i svensk rätt

Läs mer

SOU 2014:72 handel med begagnade varor och med skrot - vissa kontrollfrågor

SOU 2014:72 handel med begagnade varor och med skrot - vissa kontrollfrågor YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler 2015-03-06 Dnr 4.1.1-2014/02217-2 Näringsdepartementet Endast via e-post. SOU 2014:72 handel med begagnade varor och med skrot - vissa kontrollfrågor Er

Läs mer

Förslag till revidering av direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer

Förslag till revidering av direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer Yttrande 2012-04-26 Dnr 3.4.1-2012/00531-1 För kännedom (via e-post) Christina Andersson Backman (UD-FIM) Sara Bratberg (SB-EU-kansliet) Ewa Wennberg (Representationen, Bryssel) Ann Lindh (Utbildningsdep)

Läs mer

Yttrande ang. Miljödepartementets remiss av förslag till förändring av förordning om producentansvar för däck

Yttrande ang. Miljödepartementets remiss av förslag till förändring av förordning om producentansvar för däck YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler 2014-10-30 Dnr 4.1.1-2014/01167-2 Miljödepartementet Endast via e-post. Yttrande ang. Miljödepartementets remiss av förslag till förändring av förordning

Läs mer

Stockholm den 1 oktober 2014

Stockholm den 1 oktober 2014 R-2014/1149 Stockholm den 1 oktober 2014 Till Socialdepartementet S2014/5303/RU Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 3 juli 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över Genomförandeutredningens

Läs mer

FEM TIPS HUR DU UPPHANDLAR AFFÄRSMÄSSIGT MED DE NYA DIREKTIVEN

FEM TIPS HUR DU UPPHANDLAR AFFÄRSMÄSSIGT MED DE NYA DIREKTIVEN FEM TIPS HUR DU UPPHANDLAR AFFÄRSMÄSSIGT MED DE NYA DIREKTIVEN Upphandlingsdagarna 29-30 januari 2014 AGENDA Nyheter i korthet Fem tips om hur du upphandlar affärsmässigt med de nya direktiven Utmaningar

Läs mer

Så blir den nya lagstiftningen om hållbar upphandling. Hållbar upphandling 14 mars 2016 Lisa Sennström

Så blir den nya lagstiftningen om hållbar upphandling. Hållbar upphandling 14 mars 2016 Lisa Sennström Så blir den nya lagstiftningen om hållbar upphandling Hållbar upphandling 14 mars 2016 Lisa Sennström Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn i de nya upphandlingsdirektiven Möjligheterna att ta miljö-,

Läs mer

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 Hållbar Upphandling Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 jur.kand. Linda Dahlström MAQS Law Firm EU-rätten Svenska regler om offentlig upphandling

Läs mer

Miljökrav och sociala krav. Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö

Miljökrav och sociala krav. Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö Miljökrav och sociala krav Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö Offentlig upphandling som verktyg Offentlig upphandling har en framträdande roll och ska vara ett av de marknadsbaserade instrumenten

Läs mer

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV2000, v1.2, 2011-02-05 YTTRANDE 2014-02-12 Dnr 9/2014 1 (7) Kammarrätten i Jönköping Box 2203 550 02 Jönköping Mål nr 1871-13 Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen

Läs mer

Jordbruks- och skogsbruksfordon - godkännande och marknadskontroll

Jordbruks- och skogsbruksfordon - godkännande och marknadskontroll YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler 2015-03-27 Dnr 4.1.1-2015/00344-2 Näringsdepartementet Endast via e-post. Jordbruks- och skogsbruksfordon - godkännande och marknadskontroll Er. Ref. N2015/1432/MRT

Läs mer

Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om instrument för internationell upphandling

Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om instrument för internationell upphandling KKV1007, v1.2, 2011-02-06 2012-06-15 Dnr 260/2012 1 (5) Utrikesdepartementet 103 39 Stockholm Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om instrument för internationell

Läs mer

Upphandlingens möjligheter. Plusenergiforum 12 sept 2016 Charlotta Frenander

Upphandlingens möjligheter. Plusenergiforum 12 sept 2016 Charlotta Frenander Upphandlingens möjligheter Plusenergiforum 12 sept 2016 Charlotta Frenander Upphandlingsmyndigheten erbjuder Helpdesk Nyhetsbrev Konferenser & seminarier Matnyttig webbplats med: Nyheter Vägledningar Kriteriebibliotek

Läs mer

Arbetsrättsliga villkor och offentlig upphandling

Arbetsrättsliga villkor och offentlig upphandling Arbetsrättsliga villkor och offentlig upphandling Upphandlingskonferensen 23 november 2017 Oskar Taxén, jurist, Kommunal Upphandlingsreglernas syfte Upphandlingsreglernas syfte Offentlig upphandling av

Läs mer

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69)

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Vårt dnr: Bilaga 2014-12-12 JU Förbundsjurist Eva Sveman Adress En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Sammanfattning SKL tillstyrker att koncessioner regleras i en särskild

Läs mer

Kommittédirektiv. Upphandling och villkor enligt kollektivavtal. Dir. 2014:162. Beslut vid regeringssammanträde den 22 december 2014

Kommittédirektiv. Upphandling och villkor enligt kollektivavtal. Dir. 2014:162. Beslut vid regeringssammanträde den 22 december 2014 Kommittédirektiv Upphandling och villkor enligt kollektivavtal Dir. 2014:162 Beslut vid regeringssammanträde den 22 december 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera hur uttryckliga krav

Läs mer

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44)

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) 2017-10-12 Dnr 370/2017 1 (5) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) U2017/02532/GV Sammanfattning Konkurrensverket avgränsar sitt

Läs mer

VÄGLEDNING 2014-06-26 2 (8)

VÄGLEDNING 2014-06-26 2 (8) KKV2002, v1.2, 2011-02-05 VÄGLEDNING 2014-06-27 1 (8) 1 Riktlinjer för användning av hållbarhetskriterier vid offentlig upphandling Konkurrensverket ger i detta dokument en rättslig och praktisk bakgrund

Läs mer

Sociala hänsyn och offentlig upphandling på den inre marknaden

Sociala hänsyn och offentlig upphandling på den inre marknaden Sociala hänsyn och offentlig upphandling på den inre marknaden Bakgrund och syfte Frågan om hur de ekonomiska mål som den inre marknaden syftar till att förverkliga bör och kan balanseras mot de sociala

Läs mer

Så påverkar de nya EU-direktiven dig som är leverantör. Stockholm den 8 oktober 2015 Advokat Jimmy Carnelind

Så påverkar de nya EU-direktiven dig som är leverantör. Stockholm den 8 oktober 2015 Advokat Jimmy Carnelind Så påverkar de nya EU-direktiven dig som är leverantör Stockholm den 8 oktober 2015 Advokat Jimmy Carnelind Nya EU-direktiv och implementering Europarlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU av den 26

Läs mer

Viktiga nyheter i upphandlingslagarna. Upphandling 24 Göteborg 2 mars 2017 chefsjurist Anders Asplund

Viktiga nyheter i upphandlingslagarna. Upphandling 24 Göteborg 2 mars 2017 chefsjurist Anders Asplund Viktiga nyheter i upphandlingslagarna Upphandling 24 Göteborg 2 mars 2017 chefsjurist Anders Asplund Upphandling en del av EU-rätten Upphandlingslagarna bygger på EU-direktiv Direktiven ska genomföras

Läs mer

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69)

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) PM 2015:1 RI (001-1364/2014) En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 15 januari 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Yttrande ang. remiss Nationellt krav på partikelfilter i stora arbetsmaskiner

Yttrande ang. remiss Nationellt krav på partikelfilter i stora arbetsmaskiner YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler 2014-11-21 Dnr 4.1.1-2014/01521-5 Miljödepartementet Endast via e-post. Yttrande ang. remiss Nationellt krav på partikelfilter i stora arbetsmaskiner Er

Läs mer

Sociala hänsyn enligt EU:s nya upphandlingsdirektiv. Sjuhärads samordningsförbund 2014-04-29 Mathias Sylwan

Sociala hänsyn enligt EU:s nya upphandlingsdirektiv. Sjuhärads samordningsförbund 2014-04-29 Mathias Sylwan Sociala hänsyn enligt EU:s nya upphandlingsdirektiv Sjuhärads samordningsförbund 2014-04-29 Mathias Sylwan Regeringen: Jag vill i detta sammanhang betona vikten av att miljöhänsyn vägs in i all offentlig

Läs mer

Offentlig upphandling - en affärsmöjlighet?

Offentlig upphandling - en affärsmöjlighet? Offentlig upphandling - en affärsmöjlighet? Ellen Hausel Heldahl Malmö 161028 Upphandlingsprojektet inom SN m.fl. Vi vill påverka tjänstemän och politiker som ansvarar för upphandlingsfrågor Gör upphandlingsfunktionen

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Box Birger Jarls Torg Stockholm

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Box Birger Jarls Torg Stockholm REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Diarienr 2014-09-29 AdmD-357-2014 Ert datum Ert diarienr 2014-07-03 S2014/5303/RU Socialdepartementet 103 33 Stockholm Departementspromemorian och Genomförandeutredningens delbetänkande

Läs mer

Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag

Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag 2017-11-22 Dnr 499/2017 1 (5) Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Enheten för offentlig upphandling 103 33 Stockholm Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling

Läs mer

Nya EU-direktiven DIREKTIV 2014/24/EU (LOU) DIREKTIV 2014/25/EU (LUF) DIREKTIV 2014/23/EU (Koncessioner) Nya EU-direktiven Offentlig upphandling ges en framträdande roll i Europa 2020-strategin, som ett

Läs mer

Offentlig upphandling krav på märkning

Offentlig upphandling krav på märkning Offentlig upphandling krav på märkning Forum för kemikaliesmart byggande 6 september 2017 Charlotta Frenander, Upphandlingsmyndigheten Om oss en stödjande myndighet 1 september 2015 Upphandlingsmyndigheten

Läs mer

Nyheter inom offentlig upphandling. Mora 5 oktober 2017 Birgitta Laurent

Nyheter inom offentlig upphandling. Mora 5 oktober 2017 Birgitta Laurent Nyheter inom offentlig upphandling Mora 5 oktober 2017 Birgitta Laurent 1 Tre nya upphandlingslagar 2017-01-01 Lagen om offentlig upphandling (LOU) + komplettering 2017-06-01 Lagen om upphandling inom

Läs mer

Yttrande över kommissionens grönbok om en modernisering av EU:s politik för offentlig upphandling

Yttrande över kommissionens grönbok om en modernisering av EU:s politik för offentlig upphandling YTTRANDE 2011-03-15 Dnr 4.1.1-2011/00204-2 För kännedom Maria Boshnakova Socialdepartementet Yttrande över kommissionens grönbok om en modernisering av EU:s politik för offentlig upphandling Er ref. S2011/1259/RU

Läs mer

Försvarets materielverk upphandling av tunga terränglastbilar

Försvarets materielverk upphandling av tunga terränglastbilar KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-05-14 Dnr 761/2013 1 (7) Försvarets materielverk 115 88 Stockholm Försvarets materielverk upphandling av tunga terränglastbilar Beslut Konkurrensverket avskriver ärendet.

Läs mer

Hållbarhetskriterier vid offentlig upphandling RIKTLINJER FRÅN KONKURRENSVERKET

Hållbarhetskriterier vid offentlig upphandling RIKTLINJER FRÅN KONKURRENSVERKET Hållbarhetskriterier vid offentlig upphandling RIKTLINJER FRÅN KONKURRENSVERKET 1 2 Riktlinjer för användning av hållbarhetskriterier vid offentlig upphandling Konkurrensverket ger i detta dokument en

Läs mer

Nya upphandlingsregler.

Nya upphandlingsregler. Nya upphandlingsregler magnus.ljung@skl.se Ny upphandlingslagstiftning Lag (2016:1145) om offentlig upphandling implementering av direktiv 2014/24/EU Lag (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna

Läs mer

Nya upphandlingslagar. Upphandlingsmyndighetens konferens den 21 november 2016 chefsjurist Anders Asplund

Nya upphandlingslagar. Upphandlingsmyndighetens konferens den 21 november 2016 chefsjurist Anders Asplund Nya upphandlingslagar Upphandlingsmyndighetens konferens den 21 november 2016 chefsjurist Anders Asplund 2 Upphandling en del av EU-rätten Upphandlingslagarna bygger på EU-direktiv Direktiven ska genomföras

Läs mer

Upphandling som verktyg för vita jobb, goda arbetsvillkor och kollektivavtalsliknande villkor

Upphandling som verktyg för vita jobb, goda arbetsvillkor och kollektivavtalsliknande villkor KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Nilsson Kristine Datum 2016-05-04 Diarienummer KSN-2016-0573 Kommunstyrelsen Upphandling som verktyg för vita jobb, goda arbetsvillkor och kollektivavtalsliknande villkor

Läs mer

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78)

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) 2015-09-30 1 (5) FÖRSLAG YTTRANDE KFKS 2015/638-109 Finansdepartementet Enheten för upphandlingsrätt 103 33 Stockholm Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) Sammanfattning Nacka kommun

Läs mer

Bilaga. Sammanfattning

Bilaga. Sammanfattning Bilaga Sammanfattning Europaparlamentet och rådet antog i juli 2009 direktiv 2009/81/EG om samordning av förfarandena vid tilldelning av vissa kontrakt för byggentreprenader, varor och tjänster av upphandlande

Läs mer

Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25

Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Datum Er referens S2014/5303/RU Vår referens 2014-09-30 Stefan Holm Socialdepartementet Enheten för upphandlingsrätt 103 33 Stockholm Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Almega

Läs mer

Yttrande över slutbetänkandet En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69)

Yttrande över slutbetänkandet En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen Ki) SKRIVELSE 2014-11-26 LS 1410-1129 Landstingsstyrelsen Yttrande över slutbetänkandet En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Föredragande

Läs mer

Vad innebär de nya reglerna om offentlig upphandling för Dig och Ditt företag? Gävle 28 september 2017 Birgitta Laurent

Vad innebär de nya reglerna om offentlig upphandling för Dig och Ditt företag? Gävle 28 september 2017 Birgitta Laurent Vad innebär de nya reglerna om offentlig upphandling för Dig och Ditt företag? Gävle 28 september 2017 Birgitta Laurent 1 Fakta om offentlig upphandling Cirka 600-700 miljarder kronor per år (eller är

Läs mer

Märken i offentlig upphandling

Märken i offentlig upphandling Märken i offentlig upphandling Nya svenska LOU år 1994 En upphandlande enhet måste noga ange vilka omständigheter den avser att beakta i de fall den väljer att anta det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet.

Läs mer

Rädda världen men hur långt är rimligt att gå? HÅLLBARA INKÖP TORSDAG DEN 11 APRIL 2019

Rädda världen men hur långt är rimligt att gå? HÅLLBARA INKÖP TORSDAG DEN 11 APRIL 2019 Rädda världen men hur långt är rimligt att gå? HÅLLBARA INKÖP TORSDAG DEN 11 APRIL 2019 1 2 Agenda Hur långt tillbaka i leverantörskedjan kan/bör obligatoriska miljö- och csr-krav ställas? Vad kan konsekvenserna

Läs mer

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på?

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Karlstad den 9 december 2014 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Offentlig sektor köper varor, tjänster och byggentreprenader för 500-600

Läs mer

Nya upphandlingsregler

Nya upphandlingsregler Nya upphandlingsregler Upphandling24 2017 Stockholm 2017-03-09 Henrik Grönberg, Upphandlingsmyndigheten 1 Innehåll Bakgrund och kort historik Tematisk genomgång av nyheterna De viktigaste nyheterna Observanda

Läs mer

UPPHANDLINGSKRÖNIKA SOCIALT ANSVARSFULL OFFENTLIG UPPHANDLING

UPPHANDLINGSKRÖNIKA SOCIALT ANSVARSFULL OFFENTLIG UPPHANDLING Upphandlingskrönika socialt ansvarsfull offentlig upphandling UPPHANDLINGSKRÖNIKA SOCIALT ANSVARSFULL OFFENTLIG UPPHANDLING Kristian Pedersen* 1. INLEDNING Jag har i en tidigare krönika behandlat det som

Läs mer

Remiss: Nya rättsmedel m.m på upphandlingsområdet (Ds 2009:30)

Remiss: Nya rättsmedel m.m på upphandlingsområdet (Ds 2009:30) 1 (5) YTTRANDE 2009-10-01 Dnr SU 302-1651-09 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remiss: Nya rättsmedel m.m på upphandlingsområdet (Ds 2009:30) Juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms universitet, som

Läs mer

Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket. 1 Inledning

Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket. 1 Inledning KKV2000, v1.1, 2009-04-05 PM 2010-01-15 Dnr 575/2009 1 (5) Avdelningen för offentlig upphandling Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket Frågor om att ta hänsyn till djurskydd och att framhäva

Läs mer

Kompletterande bestämmelser om upphandling. Anmälan av svar på remiss från kommunstyrelsen.

Kompletterande bestämmelser om upphandling. Anmälan av svar på remiss från kommunstyrelsen. Dnr Sida 1 (5) 2016-01-12 Handläggare Nils Matsson 08-508 279 48 Till Trafiknämnden 2016-02-04 Kompletterande bestämmelser om upphandling. Anmälan av svar på remiss från kommunstyrelsen. Förslag till beslut

Läs mer

Socialt ansvarsfull upphandling

Socialt ansvarsfull upphandling Socialt ansvarsfull upphandling LOU EU- direktiv LUF Principer för offentlig upphandling Upphandlande myndigheter bör beakta miljöhänsyn och social hänsyn vid offentlig upphandling om upphandlingens art

Läs mer

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på?

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Jönköping den 10 december 2014 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Offentlig sektor köper varor, tjänster och byggentreprenader för 500-600

Läs mer

1 kap. 9 och 12 kap. 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

1 kap. 9 och 12 kap. 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling HFD 2018 ref. 50 Det är inte förenligt med upphandlingslagstiftningen att som obligatoriskt krav ange att anbud med ett timarvode under en viss nivå (s.k. golvpris) inte kommer att antas. 1 kap. 9 och

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 19 september 2019 KLAGANDE Arbetsskydd Express Int. AB, 556873-6952 Ombud: Sten Lövrup och André Prentell Fondia Legal Services AB Kungsportsavenyen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-09. Upphandling från statliga och kommunala företag

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-09. Upphandling från statliga och kommunala företag 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-09 Närvarande: F.d. justitierådet Staffan Magnusson, f.d. regeringsrådet Lars Wennerström och regeringsrådet Eskil Nord. Upphandling från statliga

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Thomas Bull

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Thomas Bull LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-02-26 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Thomas Bull Särskilda regler för upphandling av välfärdstjänster

Läs mer

TSG 2011-106 S2011/1259/RU REMISS 1(13)

TSG 2011-106 S2011/1259/RU REMISS 1(13) TSG 2011-106 S2011/1259/RU REMISS 1(13) Socialdepartementet Remiss "Europeiska kommissionens grönbok om en modernisering av EU:s politik för offentlig upphandling med sikte på en effektivare europeisk

Läs mer

Sociala krav vid offentliga upphandlingar. April 2013 Ardalan Shekarabi

Sociala krav vid offentliga upphandlingar. April 2013 Ardalan Shekarabi Sociala krav vid offentliga upphandlingar April 2013 Ardalan Shekarabi Offentliga marknaden Upphandlas för 480-580 miljarder kr per år. Hela offentliga marknaden är värd 820 miljarder, ¼ av BNP. Offentliga

Läs mer

UPPHANDLINGSKRÖNIKA ELEKTRONISK AUKTION

UPPHANDLINGSKRÖNIKA ELEKTRONISK AUKTION UPPHANDLINGSKRÖNIKA ELEKTRONISK AUKTION Kristian Pedersen* 1. INLEDNING Jag har i tidigare upphandlingskrönikor, senast i det föregående numret av ERT, behandlat en del av de ändringar i de svenska upphandlingslagarna

Läs mer

Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner. Eva Sveman

Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner. Eva Sveman Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner Eva Sveman Nya upphandlingsdirektiv Direktiv om upphandling inom den klassiska sektorn Direktiv om upphandling inom försörjningssektorn Direktiv om upphandling

Läs mer

2016-02-29. Promemoria. Finansdepartementet. Upphandling av sociala tjänster och andra särskilda tjänster. 1. Bakgrund

2016-02-29. Promemoria. Finansdepartementet. Upphandling av sociala tjänster och andra särskilda tjänster. 1. Bakgrund Promemoria 2016-02-29 Finansdepartementet Välfärdsutredningen Johan Höök Telefon 08-405 37 98 Mobil 070-671 93 56 E-post johan.hook@regeringskansliet.se Upphandling av sociala tjänster och andra särskilda

Läs mer

Kalmar kommuns upphandlingspolicy

Kalmar kommuns upphandlingspolicy KKV1015, v1.2, 2011-02-06 BESLUT 2013-03-06 Dnr 72/2012 1 (6) Kalmar kommun Box 611 391 26 Kalmar Kalmar kommuns upphandlingspolicy Beslut Kalmar kommun bryter mot 1 kap. 9 lagen (2007:1091) om offentlig

Läs mer

Kvalitetsupphandlingar med det lokala näringslivet i fokus, svar på motion (M)

Kvalitetsupphandlingar med det lokala näringslivet i fokus, svar på motion (M) Tjänsteskrivelse 1 (8) Kommunledningskontoret Daniel Czitrom 2017-03-06 Dnr KS 2015-1119 Kommunstyrelsen Kvalitetsupphandlingar med det lokala näringslivet i fokus, svar på motion (M) Förslag till kommunstyrelsens

Läs mer

Remiss av förslag till EU-direktiv om skydd för personer som rapporterar om överträdelser av unionsrätten

Remiss av förslag till EU-direktiv om skydd för personer som rapporterar om överträdelser av unionsrätten Yttrande Diarienr 1 (9) 2018-09-12 DI-2018-11829 Ert diarienr Ju2018/02783/L& Regeringskansliet, Justitiedepartementet Remiss av förslag till EU-direktiv om skydd för personer som rapporterar om överträdelser

Läs mer

Offentlig upphandling. LOU och LUF

Offentlig upphandling. LOU och LUF Offentlig upphandling LOU och LUF Vad är offentlig upphandling? Med offentlig upphandling menas de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett ramavtal

Läs mer

Hur kan offentlig upphandling främja hållbara transporter?

Hur kan offentlig upphandling främja hållbara transporter? Hur kan offentlig upphandling främja hållbara transporter? Hur tar vi oss igenom regelverket? Seminarium 23 januari 2013 Advokat Kaisa Adlercreutz och jur.kand. Linda Dahlström MAQS Law Firm EU-rätten

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM69. Initiativ rörande reglering av yrken. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM69. Initiativ rörande reglering av yrken. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Initiativ rörande reglering av yrken Utbildningsdepartementet 2017-02-14 Dokumentbeteckning KOM(2016) 822 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om proportionalitetsprövning

Läs mer

Nya regler för ramavtal. Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö

Nya regler för ramavtal. Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö Nya regler för ramavtal Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö Tiden efter den18 april 2016 Från och med den 19 april 2016 kommer: de svenska förvaltningsdomstolarna att vara skyldiga att tolka

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 10 maj 2012 KLAGANDE Välfärden kök & kaffe AB Ombud: Pär Cronhult Box 5625 114 86 Stockholm MOTPART Malmö högskola 205 06 Malmö ÖVERKLAGAT

Läs mer

Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen

Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen KKV1007, v1.1, 2010-05-05 YTTRANDE 2011-05-09 Dnr 195/2011 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen Ds 2011:6 Sammanfattning

Läs mer

Upphandling av parkeringsövervakning

Upphandling av parkeringsövervakning KKV1015, v1.1, 2010-03-23 BESLUT 2010-04-15 Dnr 711/2009 1 (5) Mölndals Parkerings AB Box 320 431 24 Mölndal Upphandling av parkeringsövervakning Beslut Mölndals Parkerings AB har brutit mot lagen (1992:1528)

Läs mer

Remissvar. Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) SVENSKT NÄRINGSLIV. Sammanfattning. Inledning. Utredarens uppdrag

Remissvar. Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) SVENSKT NÄRINGSLIV. Sammanfattning. Inledning. Utredarens uppdrag SVENSKT NÄRINGSLIV Finansdepartementet Vår referens/dnr: Enheten för upphandlingsrätt SN Dnr 175/2015 Er referens/dnr: 103 33 Stockholm Fi201 5/4196 2015-11-02 Remissvar Upphandling och villkor enligt

Läs mer

EU-KOMMISSIONENS GRÖNBOK ANGÅENDE OFFENTLIG UPPHANDLING, KOM (2011) 15

EU-KOMMISSIONENS GRÖNBOK ANGÅENDE OFFENTLIG UPPHANDLING, KOM (2011) 15 Dokument Sida YTTRANDE 1 (7) Datum Dnr Referens: Samhällspoltik och analys/ingemar Hamskär 2011-03-14 11-0008 Direkttel: 08-782 92 11 E-post: ingemar.hamskar@tco.se Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Läs mer

Remissvar Förslag om ändrade regler om direktupphandling

Remissvar Förslag om ändrade regler om direktupphandling Socialdepartementet Enheten för upphandlingsfrågor 103 33 Stockholm Stockholm Dnr 2014-01-27 S2013/9124/RU Remissvar Förslag om ändrade regler om direktupphandling Företagarna har givits möjlighet att

Läs mer

EN FÖRSTA TITT PÅ DIREKTIVEN UTESLUTNING FÖR OBETALDA SKATTESKULDER

EN FÖRSTA TITT PÅ DIREKTIVEN UTESLUTNING FÖR OBETALDA SKATTESKULDER En första titt på direktiven Uteslutning för obetalda skatteskulder EN FÖRSTA TITT PÅ DIREKTIVEN UTESLUTNING FÖR OBETALDA SKATTESKULDER Erik Olsson* 1. INLEDNING När jag skriver detta sitter jag och tittar

Läs mer

Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman

Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman Eva.sveman@skl.se 1 Man kan ha olika uppfattning om de nya upphandlingsdirektiven. Svensk EU-parlamentariker 2 Lagrådet

Läs mer

Social upphandling ett strategiskt verktyg med nya affärsmöjligeter. HBV 28 maj 2015

Social upphandling ett strategiskt verktyg med nya affärsmöjligeter. HBV 28 maj 2015 Social upphandling ett strategiskt verktyg med nya affärsmöjligeter HBV 28 maj 2015 Mohamed Hama Ali Gärde Wesslau Advokatbyrå Den EU-rättsliga ramen 1 - Fri rörlighet och den inre marknaden Grundläggande

Läs mer

Mål nr Sundsvalls kommun./. Eurofins Testing Sweden AB. Bakgrund

Mål nr Sundsvalls kommun./. Eurofins Testing Sweden AB. Bakgrund KKV1040, v1.4, 2015-03-30 YTTRANDE 2015-05-22 Dnr 302/2015 1 (7) Högsta förvaltningsdomstolen Box 2293 103 17 Stockholm Mål nr 6309-14 Sundsvalls kommun./. Eurofins Testing Sweden AB Högsta förvaltningsdomstolen

Läs mer

Yttrande över remissen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78)

Yttrande över remissen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-09-13 Handläggare Karin Bergsman Telefon: 08-508 25 033 Till Socialnämnden Yttrande över remissen Upphandling och villkor

Läs mer

Stockholm den 17 september 2015

Stockholm den 17 september 2015 R-2015/1079 Stockholm den 17 september 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/4875/DOM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 juni 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Europeisk

Läs mer

SVENSKA _ KRAFTNÄT. Nya regler om upphandling - Ds 2014:25 resp. SOU 2014:51 (S2014/5303/RU) Affärsverket svenska kraftnät lämnar följande synpunkter.

SVENSKA _ KRAFTNÄT. Nya regler om upphandling - Ds 2014:25 resp. SOU 2014:51 (S2014/5303/RU) Affärsverket svenska kraftnät lämnar följande synpunkter. SVENSKA _ KRAFTNÄT Generaldirektören Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.ru@regeringskansliet.se 2014-09-19 2014/1420 REMISSVAR Nya regler om upphandling - Ds 2014:25 resp. SOU 2014:51

Läs mer

Yttrande över delbetänkande av Utredning om upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78)

Yttrande över delbetänkande av Utredning om upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

ONORMALT LÅGA ANBUD STOCKHOLM DEN 23 FEBRUARI 2016

ONORMALT LÅGA ANBUD STOCKHOLM DEN 23 FEBRUARI 2016 ONORMALT LÅGA ANBUD STOCKHOLM DEN 23 FEBRUARI 2016 AGENDA NUVARANDE LAGSTIFTNING RÄTTSPRAXIS DE NYA DIREKTIVEN AVSLUTNING NUVARANDE ONORMALT LÅGA LAGSTIFTNING ANBUD MALMÖ DEN 17 FEBRUARI 2016 NUVARANDE

Läs mer

- Ett förtydligande bör göras i 9 kap. 9 LOU/LUF om vilken information som ska finnas med i underrättelser till anbudssökande och anbudsgivare.

- Ett förtydligande bör göras i 9 kap. 9 LOU/LUF om vilken information som ska finnas med i underrättelser till anbudssökande och anbudsgivare. R-2009/1578 Stockholm den 5 oktober 2009 Till Finansdepartementet Fi2009/4872 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 juni 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Social hänsyn i offentlig upphandling inom Göteborg Stad

Social hänsyn i offentlig upphandling inom Göteborg Stad Social hänsyn i offentlig upphandling inom Göteborg Stad PM inför arbete med ökad användning av social hänsyn i offentlig upphandling av tjänster inom Göteborg Stad 2012-02-02 Helena Sagvall och Marie

Läs mer

Mathias Sylvan. Kort om LOU. Upphandlingsdialog Dalarna Borlänge

Mathias Sylvan. Kort om LOU. Upphandlingsdialog Dalarna Borlänge Kort om LOU Upphandlingsdialog Dalarna Borlänge 2019-04-09 Lagen (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) är en implementering av EU:s direktiv 2014/24/EU. LOU har 22 kapitel och 392 paragrafer som reglerar

Läs mer

Privatpersoners kunskap om den inre marknaden

Privatpersoners kunskap om den inre marknaden UTREDNING 2012-03-27 Dnr 5.1.2-2011/01302-28 Privatpersoners kunskap om den inre marknaden Av de 500 privatpersoner som deltog i undersökningen är det 20 procent som handlat på distans, sökt sjukvård,

Läs mer

Huvudsakligt innehåll

Huvudsakligt innehåll LAGFÖRSLAG nr x/200x-200x Datum 200X-XX-XX Till Ålands lagting E-fakturadirektivet Huvudsakligt innehåll Landskapsregeringen föreslår att Europaparlamentets och rådets direktiv om elektronisk fakturering

Läs mer

Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma

Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma Lagstiftningsarbetet Ministerrådet antog den 11/2 2014 tre direktiv (2014:23 koncessioner, 2014:24 LOU och 2014:25 LUF ) för offentlig upphandling

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 25 juni 2018 KLAGANDE ThelAndersson Bygg och Måleri AB, 556766-4601 Ombud: Jur.kand. Ilan Sadé Nordbro AB Gibraltargatan 7 211 18 Malmö

Läs mer

Nya upphandlingsdirektiv på gång vilka förändringar innebär de? SOI:s Årskonferens den 10 april 2013 Kristian Pedersen / Advokat / Partner

Nya upphandlingsdirektiv på gång vilka förändringar innebär de? SOI:s Årskonferens den 10 april 2013 Kristian Pedersen / Advokat / Partner vilka förändringar innebär de? SOI:s Årskonferens den 10 april 2013 Kristian Pedersen / Advokat / Partner 2 Agenda Inledning Förslaget till nya upphandlingsdirektiv Sociala hänsyn Intressekonflikter och

Läs mer

Nya upphandlingsregler. Upphandlingskonferens oktober 2015 Eva Sveman

Nya upphandlingsregler. Upphandlingskonferens oktober 2015 Eva Sveman Nya upphandlingsregler Upphandlingskonferens 21-22 oktober 2015 Eva Sveman Lagrådsremiss Nytt regelverk som upphandling Förslag på implementering av EU:s nya upphandlingsdirektiv inom den klassiska sektorn

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna; SFS 2017:348 Utkom från trycket den 16 maj 2017 utfärdad den 4 maj 2017. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Stockholm den 17 maj 2016 R-2016/0740. Till Finansdepartementet. Fi2016/01353/S3

Stockholm den 17 maj 2016 R-2016/0740. Till Finansdepartementet. Fi2016/01353/S3 R-2016/0740 Stockholm den 17 maj 2016 Till Finansdepartementet Fi2016/01353/S3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 7 april 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Utbyte av upplysningar

Läs mer