Yttrande över kommissionens grönbok om en modernisering av EU:s politik för offentlig upphandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över kommissionens grönbok om en modernisering av EU:s politik för offentlig upphandling"

Transkript

1 YTTRANDE Dnr / För kännedom Maria Boshnakova Socialdepartementet Yttrande över kommissionens grönbok om en modernisering av EU:s politik för offentlig upphandling Er ref. S2011/1259/RU Kommerskollegium bedömer att vissa av de förslag som diskuteras i grönboken kan få negativa effekter på gränsöverskridande offentlig upphandling. Flera av de förslag som presenteras i grönboken och som syftar till att förenkla för upphandlande myndigheter riskerar enligt Kommerskollegium att minska möjligheterna för företag att delta i upphandlingar. Det kan leda till mindre konkurrens om de offentliga kontrakten, mindre gränsöverskridande offentlig upphandling och en ineffektiv användning av offentliga medel. Kommerskollegium anser att det grundläggande syftet med reglerna om offentlig upphandling fortsatt bör vara att skattemedel ska användas effektivt. Kollegiet anser att det inte är effektivt att använda ett medel, offentlig upphandling, för att uppfylla flera olika samhälleliga målsättningar. Vikten av samhälleliga mål gör att de bör hanteras i annan lagstiftning. Kommerskollegium ser vidare en risk att utrymmet för diskriminering i upphandlingsprocessen blir större om upphandlande myndigheter i större utsträckning på det sätt som föreslås kan beakta s.k. icke-ekonomiska hänsyn (t.ex. miljö, sysselsättning). Kommerskollegium anser att EU:s upphandlingsmarknad ska vara så öppen som möjligt för leverantörer från tredje land och är därför kritiskt till att begränsa deras tillträde till EU:marknaden. Box 6803, Stockholm Besöksadress: Drottninggatan 89 Telefon: , fax: E-post: kommerskollegium@kommers.se

2 2(9) Kommerskollegium ansvarar för frågor som rör utrikeshandel och handelspolitik. Kollegiets uppdrag är bl.a. att verka för en väl fungerande inre marknad och för ett öppet och starkt multilateralt handelssystem. Vårt yttrande utgår således från dessa uppdrag. Många av de frågor som ställs i grönboken berör handel men kollegiet har valt att främst kommentera de delar som berör gränsöverskridande offentlig upphandling. 1. Grönbokens ram och koppling till andra processer inom EU Grönboken och översynens övergripande syfte är att modernisera, förenkla och uppdatera EU-lagstiftningen om offentlig upphandling. Detta ska uppnås genom att öka effektiviteten i de offentliga utgifterna, effektiviteten i förfarandena och möjliggöra att upphandling bättre ska kunna användas till stöd för gemensamma samhälleliga mål. I detta syfte tar grönboken en bred ansats och innehåller förslag på en mängd olika områden; upphandlingsreglernas tillämpningsområde, förenklingar för de upphandlande myndigheterna, en mer tillgänglig upphandlingsmarknad, strategisk upphandling, sunda förfaranden samt EU:s upphandlingsmarknad i förhållande till tredje land. I Inremarknadsakten (Single Market Act) 1 aviserades att lagstiftningsförslag i syfte att förenkla och uppdatera EU:s lagstiftning på upphandlingsområdet kommer att läggas fram senast i början av Grönboken har en tydlig koppling till EU:s 2020-strategi vars vision är en smart och hållbar tillväxt för alla med en grönare och mer innovativ marknad som främjar social välfärd (t.ex. främjad innovation, motverkande av klimatförändringar, minskad energiförbrukning och ökad jämställdhet). Kollegiet ställer sig frågande till om förslagen på ett effektivt sätt kan bidra till dessa mål. Även i EU:s handelspolitiska agenda Trade, Growth and World Affairs lyfts offentlig upphandling fram som ett medel för smart tillväxt och konkurrenskraft. Här nämns framför allt ambitionen att få tillträde till tredje länders upphandlingsmarknader samt att åstadkomma symmetri mellan EU:s och tredje länders marknadstillträde gällande offentlig upphandling. 1 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, Rådet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén På väg mot en inre marknadsakt- Att skapa en verkligt konkurrenskraftig social marknadsekonomi, från den 27 oktober 2010 KOM(2010) 608 slutlig.

3 3(9) 2. Övergripande synpunkter Kollegiet är positivt inställd till att EU-reglerna om offentlig upphandling ses över. Syftet med en förenkling och modernisering måste dock vara att möjliggöra en förbättrad konkurrens om kontrakten och att en ökad gränsöverskridande upphandling ska uppnås. Enligt grönboken är andelen offentliga upphandlingen där utländska leverantörer tilldelas kontrakt inte mer än 1.6 % inom EU. Även om man räknar in deltagande via närstående företag eller partners i landet för upphandling kan nivån anses relativt låg (11 %). 2 Kollegiet anser därför att det finns potential att öka den gränsöverskridande handeln inom EU. Trots att offentlig upphandling till stora delar är ett harmoniserat lagstiftningsområde är den europeiska upphandlingsmarknaden i hög grad nationell. Av kollegiets företagsundersökning utförd av SCB år framgår att svenska företag upplever det som relativt problematiskt att delta i offentliga upphandlingar i andra EU-länder. Endast 8 procent av företagen uppgav att de deltagit i offentlig upphandling i andra EU länder (en marknad värderad till nästan 17 procent av EU:s samlade BNP) 4, och av dessa ansåg 30 procent att de inte hade samma möjligheter att konkurrera som inhemska företag. Det är troligt att även andra europeiska företag upplever samma sak. Ett syfte med en modernisering och förenkling av reglerna bör således vara att förbättra möjligheter för företag i allmänhet, inte bara för SMEs, att delta i upphandlingar både i inom det egna landet och i andra länder. Även tredjelandsleverantörers möjligheter att delta i upphandlingar måste förbättras. Kollegiet bedömer dock att vissa av förslagen och frågeställningarna som diskuteras i grönboken inte kommer att underlätta företagens möjligheter. Det är också väsentligt att eventuella förändringar i förfaranderegler, användande av standarder och nya publiceringskrav m.m. inte bara tar hänsyn till gränsöverskridande upphandling inom EU utan även till upphandling utanför unionsgränsen. I följande underrubriker ( ) redogörs för kollegiets övergripande synpunkter på grönboken. 2 Grönbok om en modernisering av EU:s politik för offentlig upphandling med sikte på en effektivare europeisk upphandlingsmarknad, KOM(2011) 15 slutlig, s. 4, fotnot 9. 3 Kommerskollegium, Vad hindrar Sveriges utrikeshandel? Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, Rådet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén På väg mot en inre marknadsakt- Att skapa en verkligt konkurrenskraftig social marknadsekonomi, från den 27 oktober 2010 KOM(2010) 608 slutlig, s. 15.

4 4(9) 2.1 Internationella åtaganden På vissa ställen i grönboken tar kommissionen upp frågor som skulle gå emot internationella åtaganden om de realiserades. Åtagandena finns i Världshandelsorganisationens Government Procurement Agreement (GPA) och i ett antal bilaterala avtal. Detta gäller t.ex. förändringar av tröskelvärden för reglernas tillämplighet, definitionerna av upphandlingsverksamhet, tekniska specifikationer samt tidsfrister. Kollegiet anser att kommande lagförslag måste vara förenliga med EU:s nuvarande åtaganden om offentliga upphandling gentemot tredje länder eftersom syftet med åtagandena är marknadsöppningar. Genom avtalen öppnar EU sin marknad för offentlig upphandling för tredjelandsleverantörer och europeiska företag får tillträde till motpartens upphandlingsmarknader. De internationella åtagandena bidrar därför till konkurrens om offentliga kontrakt i EU samtidigt som de medför exportmöjligheter för europeiska företag. 2.2 Målkonflikter Övergripande ser kollegiet det som problematiskt att grönboken inte hanterar det faktum att flera av de mål som man önskar uppnå står i konflikt med varandra. Detta gäller särskilt målen att förbättra SMEs deltagande och att förenkla för upphandlande myndigheter respektive att uppnå andra samhälleliga mål (t.ex. ökat miljöskydd, främjad innovation, ökad jämställdhet, ökad sysselsättning) i upphandlingar. Det kan antas att dessa mål nås mera effektivt genom andra åtgärder. Det är t.ex. inte sannolikt att åtgärder för att förenkla för SMEs deltagande samtidigt effektivt kan bidra till att uppnå samhälleliga mål och underlätta för upphandlande myndigheter. 2.3 Vikten av att minska risken för diskriminering och att öka öppenhet och transparens Syftet med EU:s harmonisering av offentlig upphandling, liksom inkluderingen av området i handelsavtal, är att den mest kvalitativa och effektiva leverantören tilldelas kontraktet. Detta uppnås genom öppna, icke-diskriminerande och transparenta upphandlingsförfaranden som tillser en effektiv användning av skattemedel. Öppna och ickediskriminerande offentliga upphandlingar innebär inte bara vinster för europeiska konsumenter och skattebetalare, utan förbättrar även europeiska företags konkurrenskraft. Flera av frågeställningarna som nämns i grönboken riskerar dock att få som konsekvens att varken konkurrensen eller företags deltagande i andra länders offentliga upphandlingar främjas.

5 5(9) Risken för godtycke och i förlängningen diskriminering vid kontraktstilldelning riskerar t.ex. att öka vid höjda tröskelvärden för direktivens tillämplighet eller en mer strategisk användning av offentlig upphandling för att stödja samhälleliga mål (t.ex. upphandla lokalt). 2.4 Offentlig upphandling i EU:s yttre handelspolitik Liksom i Inremarknadsakten framhåller grönboken att EU:s upphandlingsmarknad är mer öppen för tredjelandsleverantörer än vad tredje lands upphandlingsmarknad är för EU. Resonemang förs om att det kan finnas anledning att EU ska vidta åtgärder för att uppnå symmetri i detta avseende. Symmetridiskussionen bygger på en tanke om att reciprocitet ska vara en rådande princip i EU:s yttre handelspolitik (GPA och bilaterala avtal) så att tredje land inte ska ges marknadsöppningar som inte EU ges. Symmetridiskussionen är dock ett protektionistiskt inslag i grönboken som minskar den internationella konkurrensen om offentliga kontrakt. Kollegiet är kritiskt till alla förslag om att stänga EU:s upphandlingsmarknad för tredjelandsleverantörer i syfte att uppnå förbättrat tillträde till tredje länders upphandlingsmarknader. I det följande kommenteras några utvalda kapitel i grönboken. 3. Vad handlar de offentliga upphandlingsreglerna om? (kapitel 1 i grönboken) Kapitel 1 i grönboken diskuterar bl.a. frågorna om nivån på tröskelvärden och uppdelningen mellan A- och B-tjänster. Möjligheten att höja direktivens tröskelvärden diskuteras med hänvisning till att det gränsöverskridande intresset kan anses vara för lågt för att motivera den administrativa bördan som en tillämpning av reglerna i direktiven innebär (fråga 6). Kollegiet anser inte att tröskelvärdena ska höjas. Om direktivens tillämpningsområde minskar så leder det till mindre konkurrens på upphandlingsmarknaden. I linje med det ovan förda resonemanget om EU:s internationella åtaganden (2.1) anser kollegiet att tröskelvärdena inte ska höjas så att de överstiger EU:s åtaganden gentemot tredje länder. Kollegiet ställer sig negativt till höjda tröskelvärden även av andra skäl. Det gränsöverskridande intresset torde visserligen vara större ju högre värde det offentliga kontraktet representerar men det behöver inte vara så i varje enskilt fall. Grönboken öppnar för att ta bort den åtskillnad som görs mellan A- och B-tjänster (fråga 4).

6 6(9) Kollegiet ställer sig positivt till att åtskillnaden ses över eftersom det kan antas att vissa av tjänsterna (t.ex. vattentransport-, säkerhets-, hotell-, och rekryteringstjänster) som upptas i B-listan är av lika stort gränsöverskridande intresse som tjänsterna i A-listan. Om åtskillnaden tas bort skulle upphandlingsreglerna tillämpas fullt ut även på B-tjänster Att förbättra de upphandlande myndigheternas verktygslåda (kapitel 2 i grönboken) I kapitel 2 i grönboken diskuteras verktyg för att förenkla (och därmed effektivisera) upphandlingsförfaranden för myndigheter. Kollegiet bedömer att vissa av de åtgärder som föreslås i grönboken (förenklade förfaranden vad gäller t.ex. kortare tidsfrister och minskade krav på offentliggörande av upphandlingar) riskerar att försvåra gränsöverskridande upphandling och därmed minska konkurrensen om de offentliga kontrakten. Grönboken nämner flera vägar för att förenkla för upphandlande myndigheter genom mer flexibla förfaranden (förhandlad upphandling, särskilda regler för handelsvaror och handelstjänster m.m.) och särskilda instrument för små upphandlande myndigheter (lägre krav på offentliggörande/transparens) (frågorna 19, 22, 27,28). Kollegiet anser att EU inte ska utnyttja flexibiliteten i GPA fullt ut genom att utforma ett förenklat förfaranderamverk för lokala och regionala upphandlande myndigheter. Risken för s.k. guldplätering (gold-plating) belyses i grönboken, d.v.s. att en uppluckring av procedurkrav på EU-nivå i förenklingssyfte kan komma att ersättas av ytterligare regler och krav på nationell nivå. Fler nationella krav innebär troligtvis en mer diversifierad lagstiftning på upphandlingsområdet. Kollegiet bedömer att en sådan diversifiering inom EU kan försvåra gränsöverskridande offentlig upphandling. 5. Bättre tillträde för små och medelstora företag och nystartade företag (kapitel 6 i grönboken) I kapitel 6 behandlas frågeställningar som rör möjligheter att förbättra små och medelstora företags möjligheter i delta i upphandlingar. Bland annat diskuteras den administrativa bördan av intyg, höga urvalskriterier och språkbarriärer. 5 Tilldelning av kontrakt för B-tjänster följer ett mer begränsat antal bestämmelser, bl.a. om tekniska specifikationer och måste i övrigt följa de grundläggande bestämmelserna i EU:s primärrätt om kontraktet i fråga har visst gränsöverskridande intresse (det senare enligt EU-domstolen).

7 7(9) Kollegiet anser inte att några särskilda förenklingar som enbart gynnar SMEs ska införas i upphandlingsreglerna. Kollegiet ser positivt på att kraven i urvalsprocessen ses över i syfte minska företagens administrativa börda i upphandlingar. Vidare avstyrker kollegiet alla former av incitament för upphandlande myndigheter att i praktiken kvotera offentliga kontrakt till SMEs. Enligt grönboken utgörs det största problemet för SMEs i upphandlingar av urvalsfasen och de styrkande underlag som ska lämnas i det skedet (frågorna 46 och 48). Kollegiet anser att förslaget om att företag kan lämna in en egen försäkran (fråga 50) om att urvalskriterierna uppfylls i det första steget, så att endast de leverantörer som går vidare behöver lämna in intyg, är ett intressant förslag som kan utredas närmare. Vidare betonas att problemet är särskilt stort vid gränsöverskridande upphandling där underlagen kan behöva översättas. Urvalsprocessen är en administrativ börda för samtliga företag oavsett storlek och nationalitet och förenklingar måste enligt kollegiets mening ta detta som utgångspunkt. Som ett led i att förbättra gränsöverskridande offentlig upphandling tar man upp frågan om ömsesidigt erkännande av intyg (fråga 56). Kollegiet anser att detta är positivt. Förslag om positiv särbehandling av SMEs i offentlig upphandling genom att en viss kvot av de offentliga kontrakten reserveras för SMEs har framförts inom EU i olika sammanhang men i grönboken tas avstånd från sådan särbehandling. Kollegiet noterar att särbehandling av SMEs riskerar att leda till diskriminering av leverantörer från såväl andra EU-länder som från tredje länder. Det skulle också minska konkurrensen om de offentliga kontrakten och medför dessutom en risk för att fokus i upphandlingen förskjuts från vad som behöver upphandlas till vem som levererar varan, tjänsten eller byggentreprenaden. Samtidigt som grönboken tar avstånd från kvoter så öppnar den upp för "interna administrativa åtgärder som uppmuntrar de upphandlande myndigheterna att göra sitt yttersta för att underlätta för SMEs att få tillgång till deras offentliga kontrakt. Idén om att sätta upp mål för SMEs andel av kontrakten är enligt kollegiets mening snarlikt ett regelrätt kvotsystem även om det presenteras annorlunda i grönboken. 6. Strategisk användning av offentlig upphandling som svar på nya utmaningar (kapitel 4 i grönboken) I kapitel 4 behandlas möjligheterna att strategiskt använda offentlig upphandling i syfte att uppnå samhälleliga mål. Kollegiet anser inte att det är effektivt eller ändamålsenligt att ett medel, upphandlingsprocessen, ska användas för att uppfylla flera olika samhälleliga målsättningar.

8 8(9) Enligt gällande rätt finns redan möjlighet att ta icke-ekonomiska hänsyn (speciellt miljö- och sociala överväganden) i upphandlingar. Att på det sätt som diskuteras införa ytterligare inslag av icke-ekonomiska hänsyn riskerar att urholka de ekonomiska överväganden i form av best value for money som finns bakom reglerna om offentlig upphandling. Andra samhälleliga målsättningar är viktiga och bör hanteras i annan lagstiftning vilken har generell tillämplighet. En annan möjlig konsekvens är att risken för godtycke och i förlängningen diskriminering av (utländska) leverantörer ökar eftersom samhällsbehov (t.ex. sociala hänsyn) tenderar att vara lokalt förankrade. Det finns även en risk för oförutsebarhet och att det blir svårare att kvantifiera och följa på vilka grunder upphandlingsbeslut tagits. Även om grönboken betonar risken för indirekt diskriminering ställer den ändå frågan (fråga 67) om det kan finnas objektiva och legitima, och rent ekonomiska, skäl att upphandla lokalt eller regionalt. En öppning för en sådan utveckling skulle enligt kollegiet vara problematisk då den försvårar gränsöverskridande offentlig upphandling. Lokal eller regional hänsyn kan vara diskriminerande och frångår inte bara grundprinciperna inom offentlig upphandling utan även grundläggande EU-rättsliga principer. Kollegiet anser att offentlig upphandling fortsatt bör vara en förlängning av de grundläggande friheterna i EU-fördraget. Ett utökat inslag av hänsyn till samhälleliga mål i upphandlingsprocessen får inte innebära att principerna om icke-diskriminering, öppenhet och proportionalitet frångås. En annan problematik som går emot syftet att effektivisera upphandlingsprocessen är att den administrativa bördan för upphandlande myndigheter riskerar att öka om fler hänsyn inkorporeras i processen. För företagens del kan det antas att mer dokumentation i form av intyg m.m. kan komma att krävas för att visa att man uppfyller kraven. 7. Tillträde till EU-marknaden för leverantörer från tredjeländer (kapitel 6 i grönboken) Grönbokens kapitel 6 handlar om tillträde till EU-marknaden för leverantörer från tredjeländer. Kapitlet problematiserar kring det faktum att EU ger tredjelandsleverantörer betydligt bättre tillträde till sin marknad för offentlig upphandling än det tillträde som EU-leverantörer har till dessa länders marknader (frågorna 111 och 112). 6 6 I de upphandlingar som omfattas av GPA eller ett bilaterala åtaganden åtnjuter leverantörer från tredje land i princip nationell behandling inom EU. Till detta kommer att t.ex. svensk lagstiftning inte utnyttjar den möjlighet som finns att diskriminera på grundval av nationalitet vid upphandlingar som inte omfattas av EU:s internationella åtaganden.

9 9(9) Kollegiet anser att alla åtgärder som går ut på att försvåra tredjelandsleverantörers tillträde till EU:s upphandlingsmarknad är negativa utifrån ett handelsperspektiv och därmed för konkurrens och tillväxt. Att EU:s upphandlingsmarknad är förhållandevis öppen för leverantörer från tredje länder är positivt eftersom det ökar konkurrensen om de offentliga kontrakten. Det resonemang som förs i grönboken leder i praktiken till att tredjelandsleverantörer ska diskrimineras i syfte att försöka skapa bättre exportmöjligheter för EU-företag. Grönboken bortser också från aspekten att konkurrens på EU-marknaden är något som bidrar till EU-företagens konkurrenskraft internationellt sett. Resonemanget ska ses i ljuset av Inremarknadsakten som aviserat att ett lagförslag ska komma redan under 2011 i syfte att förbättra EU:s möjlighet att nå symmetri mellan tillträde till EU:s upphandlingsmarknad och EU:s tillträde till vissa tredje länders upphandlingsmarknader. *** Ärendet har avgjorts av generaldirektören Lena Johansson, i närvaro av chefsjuristen Anna Renman, enhetschefen Karin Eckerdal, ämnesrådet Olivier Linden samt utredarna Lina Kamara och Anna Egardt, den sistnämnda föredragande. Lena Johansson Anna Egardt

Remiss av upphandlingsutredningens delbetänkande På jakt efter den goda affären - analys och erfarenheter av den offentliga upphandlingen SOU 2011:73

Remiss av upphandlingsutredningens delbetänkande På jakt efter den goda affären - analys och erfarenheter av den offentliga upphandlingen SOU 2011:73 YTTRANDE 2012-01-27 Dnr 4.1.1-2011/01618-2 För kännedom UD-FIM UD-IH Socialdepartementet Remiss av upphandlingsutredningens delbetänkande På jakt efter den goda affären - analys och erfarenheter av den

Läs mer

SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Nya regler för upphandling

SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Nya regler för upphandling YTTRANDE 2014-09-29 Dnr 4.1.1-2014/01312-2 Socialdepartementet SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Nya regler för upphandling Sammanfattning I delar av den nya upphandlingslagstiftningen finns en rad otydligheter,

Läs mer

Yttrande över förslag till kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om offentlig upphandling, KOM (2011) 896 slutlig

Yttrande över förslag till kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om offentlig upphandling, KOM (2011) 896 slutlig YTTRANDE 2012-03-12 Dnr 3.4.1-2012/00378-1 För kännedom (via e-post) Rickard Falkendal, Socialdepartementet Mats Rundström, Socialdepartementet Emma Regnér, Socialdepartementet Ewa Wennberg, representationen

Läs mer

TSG 2011-106 S2011/1259/RU REMISS 1(13)

TSG 2011-106 S2011/1259/RU REMISS 1(13) TSG 2011-106 S2011/1259/RU REMISS 1(13) Socialdepartementet Remiss "Europeiska kommissionens grönbok om en modernisering av EU:s politik för offentlig upphandling med sikte på en effektivare europeisk

Läs mer

Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om instrument för internationell upphandling

Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om instrument för internationell upphandling KKV1007, v1.2, 2011-02-06 2012-06-15 Dnr 260/2012 1 (5) Utrikesdepartementet 103 39 Stockholm Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om instrument för internationell

Läs mer

Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet (SOU 2015:13 Del 2)

Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet (SOU 2015:13 Del 2) YTTRANDE 2015-05-25 Dnr 4.1.1-2015/00788-2 Arbetsmarknadsdepartementet Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet (SOU 2015:13 Del 2) Er ref: A2015/1050/ARM Sammanfattning Kollegiet anser att

Läs mer

Remissyttrande - Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag

Remissyttrande - Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning/ou 103 33 Stockholm Stockholm Vår referens Dnr 2017-11-29 Ulrica Dyrke Fi 2017/03767/OU Remissyttrande - Vissa förslag till ändringar i lagen om

Läs mer

Reform av EU:s direktiv om offentlig upphandling

Reform av EU:s direktiv om offentlig upphandling Reform av EU:s direktiv om offentlig upphandling Proposals of the Commission for Directives on Public Procurement (replacing Directives 2004/18/EC and 2004/17/EC) 20 December 2011 Pierre Schellekens EU-kommissionens

Läs mer

Förslag till revidering av direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer

Förslag till revidering av direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer Yttrande 2012-04-26 Dnr 3.4.1-2012/00531-1 För kännedom (via e-post) Christina Andersson Backman (UD-FIM) Sara Bratberg (SB-EU-kansliet) Ewa Wennberg (Representationen, Bryssel) Ann Lindh (Utbildningsdep)

Läs mer

EU-KOMMISSIONENS GRÖNBOK ANGÅENDE OFFENTLIG UPPHANDLING, KOM (2011) 15

EU-KOMMISSIONENS GRÖNBOK ANGÅENDE OFFENTLIG UPPHANDLING, KOM (2011) 15 Dokument Sida YTTRANDE 1 (7) Datum Dnr Referens: Samhällspoltik och analys/ingemar Hamskär 2011-03-14 11-0008 Direkttel: 08-782 92 11 E-post: ingemar.hamskar@tco.se Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Läs mer

Meddelande från Europeiska kommissionen: På väg mot en inre marknadsakt

Meddelande från Europeiska kommissionen: På väg mot en inre marknadsakt KKV1007, v1.1, 2010-05-05 YTTRANDE 2011-01-20 Dnr 609/2010 1 (6) Enheten för främjande och EU:s inre marknad (UD-FIM) Utrikesdepartementet 103 39 Stockholm Meddelande från Europeiska kommissionen: På väg

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för internationell handel 2011/0437(COD) 4.7.2012 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för internationell handel till utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd

Läs mer

Yttrande över Socialdepartementets remiss om nya regler om upphandling (Ds 2014:25 respektive SOU 2014:51)

Yttrande över Socialdepartementets remiss om nya regler om upphandling (Ds 2014:25 respektive SOU 2014:51) Regelrådet är ett av regeringen utsett oberoende organ vars huvuduppgifter är att: 1. Ta ställning till om nya eller ändrade regler är utformade så att de uppnår regelgivarens syfte på ett enkelt sätt

Läs mer

Sociala hänsyn enligt EU:s nya upphandlingsdirektiv. Sjuhärads samordningsförbund 2014-04-29 Mathias Sylwan

Sociala hänsyn enligt EU:s nya upphandlingsdirektiv. Sjuhärads samordningsförbund 2014-04-29 Mathias Sylwan Sociala hänsyn enligt EU:s nya upphandlingsdirektiv Sjuhärads samordningsförbund 2014-04-29 Mathias Sylwan Regeringen: Jag vill i detta sammanhang betona vikten av att miljöhänsyn vägs in i all offentlig

Läs mer

UPPHANDLINGSKRÖNIKA DEN NYA GRÖNBOKEN

UPPHANDLINGSKRÖNIKA DEN NYA GRÖNBOKEN Upphandlingskrönika den nya grönboken UPPHANDLINGSKRÖNIKA DEN NYA GRÖNBOKEN Kristian Pedersen* 1. INLEDNING Påståendet att upphandlingsområdet är i ständig förändring kan möjligen framstå som en klyscha,

Läs mer

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 Hållbar Upphandling Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 jur.kand. Linda Dahlström MAQS Law Firm EU-rätten Svenska regler om offentlig upphandling

Läs mer

Lagen om offentlig upphandling (LOU) och Upphandlingsutredningens analys

Lagen om offentlig upphandling (LOU) och Upphandlingsutredningens analys Lagen om offentlig upphandling (LOU) och Upphandlingsutredningens analys Peter Lindblom janpeterlindblom@hotmail.com 2012-02-02 1 1 Liten agenda Grundläggande principer vid offentlig upphandling Dagens

Läs mer

SOU 2014:72 handel med begagnade varor och med skrot - vissa kontrollfrågor

SOU 2014:72 handel med begagnade varor och med skrot - vissa kontrollfrågor YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler 2015-03-06 Dnr 4.1.1-2014/02217-2 Näringsdepartementet Endast via e-post. SOU 2014:72 handel med begagnade varor och med skrot - vissa kontrollfrågor Er

Läs mer

Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag

Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag 2017-11-22 Dnr 499/2017 1 (5) Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Enheten för offentlig upphandling 103 33 Stockholm Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling

Läs mer

Social upphandling: nya affärsmöjligheter för leverantörer med engagemang

Social upphandling: nya affärsmöjligheter för leverantörer med engagemang Social upphandling: nya affärsmöjligheter för leverantörer med engagemang Kaisa Adlercreutz, Advokat/Partner Johan Lidén, Advokat Amir Daneshpip, Jurist 5 november 2015 Bakgrund och problembeskrivning

Läs mer

OFFENTLIGA UPPHANDLINGSAVTAL

OFFENTLIGA UPPHANDLINGSAVTAL OFFENTLIGA UPPHANDLINGSAVTAL Offentliga myndigheter ingår avtal för att få bygg- och anläggningsarbeten utförda, varor levererade eller tjänster tillhandahållna. Dessa avtal, som ingås mot ersättning med

Läs mer

Stockholm den 14 mars 2011 R-2011/0238. Till Socialdepartementet S2011/1259/RU

Stockholm den 14 mars 2011 R-2011/0238. Till Socialdepartementet S2011/1259/RU R-2011/0238 Stockholm den 14 mars 2011 Till Socialdepartementet S2011/1259/RU Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 3 februari 2011 beretts tillfälle att inkomma med synpunkter på Grönbok om en

Läs mer

Europeiska kommissionens grönbok om elektronisk upphandling 2010/4794

Europeiska kommissionens grönbok om elektronisk upphandling 2010/4794 KKV1007, v1.1, 2010-05-05 YTTRANDE 2011-01-04 Dnr 644/2010 1 (6) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Europeiska kommissionens grönbok om elektronisk upphandling 2010/4794 Sammanfattning Konkurrensverket

Läs mer

Remiss av Ds 2014:7 Minskat Svartarbete i byggbranschen

Remiss av Ds 2014:7 Minskat Svartarbete i byggbranschen YTTRANDE Enheten för EU:s inre marknad 2014-04-16 Dnr 4.1.1-2014/00464-2 Finansdepartementet Remiss av Ds 2014:7 Minskat Svartarbete i byggbranschen Kommerskollegium saknar en bedömning om huruvida tjänstedirektivet

Läs mer

Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster

Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 690/2013 1 (5) Kriminalvården 601 80 Norrköping Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster Utkast till beslut Kriminalvården har brutit mot

Läs mer

PRIMES. [2] Juridiska ramar och policyramar för hållbar upphandling. Energikontor Sydost

PRIMES. [2] Juridiska ramar och policyramar för hållbar upphandling. Energikontor Sydost PRIMES [2] Juridiska ramar och policyramar för hållbar upphandling Energikontor Sydost Co-funded by the Intelligent Energy Europe Programme of the European Union Varför offentlig upphandling Kom ihåg!

Läs mer

Märken i offentlig upphandling

Märken i offentlig upphandling Märken i offentlig upphandling Nya svenska LOU år 1994 En upphandlande enhet måste noga ange vilka omständigheter den avser att beakta i de fall den väljer att anta det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet.

Läs mer

Bilaga. Sammanfattning

Bilaga. Sammanfattning Bilaga Sammanfattning Europaparlamentet och rådet antog i juli 2009 direktiv 2009/81/EG om samordning av förfarandena vid tilldelning av vissa kontrakt för byggentreprenader, varor och tjänster av upphandlande

Läs mer

Yttrande ang. Miljödepartementets remiss av förslag till förändring av förordning om producentansvar för däck

Yttrande ang. Miljödepartementets remiss av förslag till förändring av förordning om producentansvar för däck YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler 2014-10-30 Dnr 4.1.1-2014/01167-2 Miljödepartementet Endast via e-post. Yttrande ang. Miljödepartementets remiss av förslag till förändring av förordning

Läs mer

Remissyttrande avseende betänkandet Innovationsupphandling, SOU 2010:56

Remissyttrande avseende betänkandet Innovationsupphandling, SOU 2010:56 Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. YTTRANDE 2010-12-06 Dnr 516/2010 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkandet Innovationsupphandling, SOU 2010:56 Sammanfattning

Läs mer

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på?

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Karlstad den 9 december 2014 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Offentlig sektor köper varor, tjänster och byggentreprenader för 500-600

Läs mer

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på?

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Jönköping den 10 december 2014 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Offentlig sektor köper varor, tjänster och byggentreprenader för 500-600

Läs mer

STOCKHOLMS STADS UPPHANDLINGSPOLICY

STOCKHOLMS STADS UPPHANDLINGSPOLICY Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2007-03-26 Reviderad 2014-02-17 Sida 1 (6) Dokumentets mottagare, förvaltning och uppföljning Detta dokument vänder sig till dem som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor

Läs mer

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69)

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Vårt dnr: Bilaga 2014-12-12 JU Förbundsjurist Eva Sveman Adress En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Sammanfattning SKL tillstyrker att koncessioner regleras i en särskild

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd. Dir. 2011:78. Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011

Kommittédirektiv. Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd. Dir. 2011:78. Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011 Kommittédirektiv Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd Dir. 2011:78 Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011 Sammanfattning En särskild utredare får i uppdrag att utreda hur

Läs mer

Ert dnr UF/2010/69908/FIM Remiss avseende Europeiska kommissionens förslag till en inre marknadsakt

Ert dnr UF/2010/69908/FIM Remiss avseende Europeiska kommissionens förslag till en inre marknadsakt 1(5) Datum Diarienummer 2011-01-25 013-2010-4840 Dokumenttyp REMISSVAR Enheten för främjande och EU:s inre marknad Utrikesdepartementet Fredsgatan 6 103 39 STOCKHOLM Ert dnr UF/2010/69908/FIM Remiss avseende

Läs mer

Offentlig upphandling - affärer för miljoner -

Offentlig upphandling - affärer för miljoner - Offentlig upphandling - affärer för miljoner - Åsa Johansson Årlig omsättning Sverige ca 500 miljarder SEK Flen ca 330 miljoner SEK Syfte! Att konkurrensutsätta inköp så att skattemedel används på bästa

Läs mer

PM 2011: RI (Dnr /2011)

PM 2011: RI (Dnr /2011) PM 2011: RI (Dnr 024-341/2011) Grönbok för offentlig upphandling Synpunkter till Europeiska kommissionens samråd gällande grönbok om en modernisering av EU:s politik för offentlig upphandling med sikte

Läs mer

Sociala krav vid offentliga upphandlingar. April 2013 Ardalan Shekarabi

Sociala krav vid offentliga upphandlingar. April 2013 Ardalan Shekarabi Sociala krav vid offentliga upphandlingar April 2013 Ardalan Shekarabi Offentliga marknaden Upphandlas för 480-580 miljarder kr per år. Hela offentliga marknaden är värd 820 miljarder, ¼ av BNP. Offentliga

Läs mer

Remissvar Förslag om ändrade regler om direktupphandling

Remissvar Förslag om ändrade regler om direktupphandling Socialdepartementet Enheten för upphandlingsfrågor 103 33 Stockholm Stockholm Dnr 2014-01-27 S2013/9124/RU Remissvar Förslag om ändrade regler om direktupphandling Företagarna har givits möjlighet att

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet. Dir. 2013:59. Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013

Kommittédirektiv. Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet. Dir. 2013:59. Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013 Kommittédirektiv Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet Dir. 2013:59 Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till

Läs mer

VÄGLEDNING 2014-06-26 2 (8)

VÄGLEDNING 2014-06-26 2 (8) KKV2002, v1.2, 2011-02-05 VÄGLEDNING 2014-06-27 1 (8) 1 Riktlinjer för användning av hållbarhetskriterier vid offentlig upphandling Konkurrensverket ger i detta dokument en rättslig och praktisk bakgrund

Läs mer

Coompanion remissvar på nya upphandlingsregler (SOU 2014:51och DS 2014:25)

Coompanion remissvar på nya upphandlingsregler (SOU 2014:51och DS 2014:25) Datum 2014-09-28 Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.ru.regeringskansliet.se Coompanion remissvar på nya upphandlingsregler (SOU 2014:51och DS 2014:25) Coompanion Coompanion är en

Läs mer

Avsnitt 4.3 beloppsgränser, dokumentationsplikt och riktlinjer vid direktupphandlingar

Avsnitt 4.3 beloppsgränser, dokumentationsplikt och riktlinjer vid direktupphandlingar REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Diarienr 2013-06-11 AdmD-268-2013 Ert datum Ert diarienr 2013-03-13 S2013/1826/RU Socialdepartementet 103 33 Stockholm Upphandlingsutredningens slutbetänkande Goda affärer en

Läs mer

Socialt ansvarsfull upphandling

Socialt ansvarsfull upphandling Socialt ansvarsfull upphandling LOU EU- direktiv LUF Principer för offentlig upphandling Upphandlande myndigheter bör beakta miljöhänsyn och social hänsyn vid offentlig upphandling om upphandlingens art

Läs mer

EU:s nya upphandlingsdirektiv vad ändras? Ajankohtaista EU-asioista Kommunmarknaden 11.9.-12.9.2013

EU:s nya upphandlingsdirektiv vad ändras? Ajankohtaista EU-asioista Kommunmarknaden 11.9.-12.9.2013 EU:s nya upphandlingsdirektiv vad ändras? Ajankohtaista EU-asioista Kommunmarknaden 11.9.-12.9.2013 Jonna Törnroos Jurist, vicehäradsdhövding Finlands Kommunförbund rf. och arbets- och näringsministeriet

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MARKARYDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING POLICY FÖR UPPHANDLING 1 OCH INKÖP 2 I MARKARYDS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-30 7, att gälla fr o m 2014-10-01 Ersätter av kommunfullmäktige

Läs mer

Byggherrens roll för innovationer i byggsektorn. Construction Management

Byggherrens roll för innovationer i byggsektorn. Construction Management Byggherrens roll för innovationer i byggsektorn Innovationsbegreppet Innovationsprocess Idé/uppfinning + Utveckling + Implementering = Innovation Innovationer Brett spann på vad innovationer är Radikala

Läs mer

Företags kunskap om den inre marknaden

Företags kunskap om den inre marknaden UTREDNING 2012-03-27 Dnr 5.1.2-2011/01302-28 Företags kunskap om den inre marknaden Av de 500 företag som intervjuats är det 41 procent som handlar med den inre marknaden. Trots att detta är en betydligt

Läs mer

Nyheter inom offentlig upphandling. Mora 5 oktober 2017 Birgitta Laurent

Nyheter inom offentlig upphandling. Mora 5 oktober 2017 Birgitta Laurent Nyheter inom offentlig upphandling Mora 5 oktober 2017 Birgitta Laurent 1 Tre nya upphandlingslagar 2017-01-01 Lagen om offentlig upphandling (LOU) + komplettering 2017-06-01 Lagen om upphandling inom

Läs mer

Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket. 1 Inledning

Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket. 1 Inledning KKV2000, v1.1, 2009-04-05 PM 2010-01-15 Dnr 575/2009 1 (5) Avdelningen för offentlig upphandling Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket Frågor om att ta hänsyn till djurskydd och att framhäva

Läs mer

RÄTTSLIG GRUND MÅL. Artiklarna 26, 34, 53.1, 56, 57, 62 och 114 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget).

RÄTTSLIG GRUND MÅL. Artiklarna 26, 34, 53.1, 56, 57, 62 och 114 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget). OFFENTLIGA UPPHANDLINGSAVTAL Offentliga myndigheter ingår avtal för att få bygg- och anläggningsarbeten utförda, varor levererade eller tjänster tillhandahållna. Dessa avtal, som ingås mot ersättning med

Läs mer

Gråa hår av offentlig upphandling?

Gråa hår av offentlig upphandling? Gråa hår av offentlig upphandling? Filipstad den 1 oktober 2015 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Regler för offentliga inköp finns sedan lång tid tillbaka. Genom EUmedlemskapet är vi bundna av

Läs mer

Offentlig upphandling. LOU och LUF

Offentlig upphandling. LOU och LUF Offentlig upphandling LOU och LUF Vad är offentlig upphandling? Med offentlig upphandling menas de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett ramavtal

Läs mer

Så påverkar de nya EU-direktiven dig som är leverantör. Stockholm den 8 oktober 2015 Advokat Jimmy Carnelind

Så påverkar de nya EU-direktiven dig som är leverantör. Stockholm den 8 oktober 2015 Advokat Jimmy Carnelind Så påverkar de nya EU-direktiven dig som är leverantör Stockholm den 8 oktober 2015 Advokat Jimmy Carnelind Nya EU-direktiv och implementering Europarlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU av den 26

Läs mer

Politikerutbildning 29 mars 2011. Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad.

Politikerutbildning 29 mars 2011. Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad. Politikerutbildning 29 mars 2011 Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad.se Tnr 044-135188 Offentlig upphandling, vad är det? Åtgärder som en upphandlande myndighet

Läs mer

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV2000, v1.2, 2011-02-05 YTTRANDE 2014-02-12 Dnr 9/2014 1 (7) Kammarrätten i Jönköping Box 2203 550 02 Jönköping Mål nr 1871-13 Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen

Läs mer

Teknik och säkerhetsupphandlingar

Teknik och säkerhetsupphandlingar Presentation OffSÄK:s höstkonferens 2011 Anna Ulfsdotter Forssell /Partner /Advokat Stockholm den 2 Agenda Inledning vad, varför, vem och när? Principerna för offentlig upphandling Kort genomgång av de

Läs mer

Kvalitetsupphandlingar med det lokala näringslivet i fokus, svar på motion (M)

Kvalitetsupphandlingar med det lokala näringslivet i fokus, svar på motion (M) Tjänsteskrivelse 1 (8) Kommunledningskontoret Daniel Czitrom 2017-03-06 Dnr KS 2015-1119 Kommunstyrelsen Kvalitetsupphandlingar med det lokala näringslivet i fokus, svar på motion (M) Förslag till kommunstyrelsens

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR. Dokument som åtföljer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR. Dokument som åtföljer EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 10.1.2008 SEK(2008) 24 ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR Dokument som åtföljer rapporten om konsekvensanalysen av förslag för att modernisera

Läs mer

Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25

Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Datum Er referens S2014/5303/RU Vår referens 2014-09-30 Stefan Holm Socialdepartementet Enheten för upphandlingsrätt 103 33 Stockholm Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Almega

Läs mer

Sammanfattning. Kommerskollegiums uppdrag. YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler Dnr / Miljödepartementet

Sammanfattning. Kommerskollegiums uppdrag. YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler Dnr / Miljödepartementet YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler 2014-11-10 Dnr 4.1.1-2014/01724-2 Miljödepartementet Endast via e-post. Yttrande ang. remiss av Miljödepartementets förslag till ändringar i svensk rätt

Läs mer

Offentlig upphandling. Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman

Offentlig upphandling. Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman Offentlig upphandling Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman Agenda Kort om Upphandlingsmyndigheten Om upphandlingsreglerna Ny upphandlingslagstiftning Nyheter i nya LOU- en överblick Upphandlingsprocessen

Läs mer

Nya upphandlingsregler.

Nya upphandlingsregler. Nya upphandlingsregler magnus.ljung@skl.se Ny upphandlingslagstiftning Lag (2016:1145) om offentlig upphandling implementering av direktiv 2014/24/EU Lag (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för rättsliga frågor 2012/0060(COD) 8.5.2013 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för rättsliga frågor till utskottet för internationell handel över förslaget till

Läs mer

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Karlskrona kommunkoncern. Antagen av Kommunfullmäktige den 21 mars 2013 39

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Karlskrona kommunkoncern. Antagen av Kommunfullmäktige den 21 mars 2013 39 INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Karlskrona kommunkoncern Antagen av Kommunfullmäktige den 21 mars 2013 39 2(5) Inledning Karlskrona kommunkoncern (nedan kallad kommunen) köper varor, tjänster och entreprenader

Läs mer

NOU:s remissvar angående Ds 2003:3 Ny ordning för utfärdande av rättsintyg

NOU:s remissvar angående Ds 2003:3 Ny ordning för utfärdande av rättsintyg REMISSVAR 1 (5) TJÄNSTEANTECKNING Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM :s remissvar angående Ds 2003:3 Ny ordning för utfärdande av rättsintyg Inledning och avgränsning Nämnden för offentlig upphandling

Läs mer

1.2 Förslagets innehåll

1.2 Förslagets innehåll Regeringskansliet Faktapromemoria Handlingsplan för mervärdesskatt Finansdepartementet 2016-05-10 Dokumentbeteckning KOM(2016)148 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet och Europeiska

Läs mer

Mönsterås kommuns köp av olika tjänster

Mönsterås kommuns köp av olika tjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 280/2013 1 (5) Mönsterås kommun Box 54 383 22 Mönsterås Mönsterås kommuns köp av olika tjänster Konkurrensverkets beslut Mönsterås kommun har brutit mot

Läs mer

Direktupphandling. Finansutskottets betänkande 2013/14:FiU18. Sammanfattning

Direktupphandling. Finansutskottets betänkande 2013/14:FiU18. Sammanfattning Finansutskottets betänkande 2013/14:FiU18 Direktupphandling Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2013/14:133 Direktupphandling. I propositionen lämnas förslag till ändringar

Läs mer

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Direktupphandling får användas om kontraktets värde uppgår till: Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Högst 505 800 kronor, dvs. högst 28 procent

Läs mer

Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner. Eva Sveman

Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner. Eva Sveman Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner Eva Sveman Nya upphandlingsdirektiv Direktiv om upphandling inom den klassiska sektorn Direktiv om upphandling inom försörjningssektorn Direktiv om upphandling

Läs mer

Spel i en föränderlig värld slutbetänkande av Lotteriutredningen

Spel i en föränderlig värld slutbetänkande av Lotteriutredningen REMISS Enheten för inre marknaden och 2006-06-28 Dnr 159-758-06 tekniska regler För kännedom G Grén, UD-EIM Finansdepartementet Spel i en föränderlig värld slutbetänkande av Lotteriutredningen - Kommerskollegium

Läs mer

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen.

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Allmänt Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Marknaden för offentlig upphandling är den största marknaden för handel med varor och

Läs mer

Yttrande över förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om nya livsmedel

Yttrande över förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om nya livsmedel 1 (5) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-02-19 2014-000497- Remiss Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 26 februari 2014 Livsmedelsverket Att: Niklas Montell Box 622 751

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för rättsliga frågor 27.5.2011 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA (0043/2011) Ärende: Motiverat yttrande från Dáil Éireann i Irland över förslaget till rådets direktiv om

Läs mer

Privatpersoners kunskap om den inre marknaden

Privatpersoners kunskap om den inre marknaden UTREDNING 2012-03-27 Dnr 5.1.2-2011/01302-28 Privatpersoners kunskap om den inre marknaden Av de 500 privatpersoner som deltog i undersökningen är det 20 procent som handlat på distans, sökt sjukvård,

Läs mer

Diarienr AD 175/2011. Socialdepartementet Enheten för upphandlingsrätt 103 33 Stockholm

Diarienr AD 175/2011. Socialdepartementet Enheten för upphandlingsrätt 103 33 Stockholm 851 81 Sundsvall 2011-03-08 Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Diarienr AD 175/2011 Socialdepartementet Enheten för upphandlingsrätt 103 33 Stockholm Yttrande

Läs mer

Remissvar Utrikesdepartementet Enheten för främjande och EU:s inre marknad Stockholm

Remissvar Utrikesdepartementet Enheten för främjande och EU:s inre marknad Stockholm Datum 2016-01- 134 Vår referens UD201509859/FIM Utrikesdepartementet Enheten för främjande och EU:s inre marknad 103 39 Stockholm Remissvar Almega AB har beretts tillfälle att lämna remissvar över Meddelande

Läs mer

Drömmen om förenkling

Drömmen om förenkling Drömmen om förenkling Under 20 år, sedan 1994 har många drömt om ett enklare regelverk för den offentliga upphandlingen. Den 1 juli 2014, är dagen D för högre gränsvärden inom upphandlingsformen direktupphandling

Läs mer

NOT Generalsekretariatet Delegationerna Rådets slutsatser om prioriteringarna för nylanseringen av den inre marknaden

NOT Generalsekretariatet Delegationerna Rådets slutsatser om prioriteringarna för nylanseringen av den inre marknaden EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 31 maj 2011 (10.6) (OR. en) 10993/11 COMPET 224 MI 290 SOC 457 ENT 131 CONSOM 88 POLGEN 96 FIN 374 NOT från: till: Ärende: Generalsekretariatet Delegationerna Rådets

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 10 maj 2012 KLAGANDE Välfärden kök & kaffe AB Ombud: Pär Cronhult Box 5625 114 86 Stockholm MOTPART Malmö högskola 205 06 Malmö ÖVERKLAGAT

Läs mer

FEM TIPS HUR DU UPPHANDLAR AFFÄRSMÄSSIGT MED DE NYA DIREKTIVEN

FEM TIPS HUR DU UPPHANDLAR AFFÄRSMÄSSIGT MED DE NYA DIREKTIVEN FEM TIPS HUR DU UPPHANDLAR AFFÄRSMÄSSIGT MED DE NYA DIREKTIVEN Upphandlingsdagarna 29-30 januari 2014 AGENDA Nyheter i korthet Fem tips om hur du upphandlar affärsmässigt med de nya direktiven Utmaningar

Läs mer

Yttrande över Finansdepartementets promemoria Kompletterande bestämmelser om upphandling

Yttrande över Finansdepartementets promemoria Kompletterande bestämmelser om upphandling Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Svar från TRV: Den nuvarande strukturen är fungerande och Trafikverket anser inte att det finns något som pekar på behov av omstrukturering.

Svar från TRV: Den nuvarande strukturen är fungerande och Trafikverket anser inte att det finns något som pekar på behov av omstrukturering. Bilaga 1 TRV2011/8314 Europeiska kommissionens grönbok om en modernisering av EU:s politik för offentlig upphandling med sikte på en effektivare europeisk upphandlingsmarknad Ver 2011-03-29_1.0 1. Vad

Läs mer

OFENTLIG UPPHANDLING ED, PL Alfred Streng

OFENTLIG UPPHANDLING ED, PL Alfred Streng OFENTLIG UPPHANDLING ED, PL Alfred Streng Upphandlingsordlista Anbudsgivare: Med anbudsgivare avses den eller de leverantörer som lämnar anbud i en upphandling 1 Anbudssökande: Med anbudssökande avses

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft

Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Sammanfattning Hela Sveriges utvecklingskraft, tillväxtpotential och sysselsättningsmöjligheter

Läs mer

Yttrande över promemorian Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag 9 LS

Yttrande över promemorian Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag 9 LS Yttrande över promemorian Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag 9 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-29 Yttrande över

Läs mer

Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster

Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 261/2014 1 (5) Bostads AB Poseidon Box 1 424 21 Angered Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster Konkurrensverkets beslut Bostads

Läs mer

Dokumentation av direktupphandlingar

Dokumentation av direktupphandlingar Dokumentation av direktupphandlingar Den 1 juli 2014 höjs direktupphandlingsgränsen. Samtidigt införs en utökad dokumentationsplikt som innebär att upphandlande myndigheter och enheter ska dokumentera

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM69. Initiativ rörande reglering av yrken. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM69. Initiativ rörande reglering av yrken. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Initiativ rörande reglering av yrken Utbildningsdepartementet 2017-02-14 Dokumentbeteckning KOM(2016) 822 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om proportionalitetsprövning

Läs mer

Rimliga och relevanta krav. Senaste nytt på upphandlingsområdet

Rimliga och relevanta krav. Senaste nytt på upphandlingsområdet Rimliga och relevanta krav & Senaste nytt på upphandlingsområdet Aktuellt läge i Sverige Svenska regeringen önskar minska antalet överprövningar. Förslag har presenterats. Men varför är det så många överprövningar?

Läs mer

BILAGA. till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

BILAGA. till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Strasbourg den 16.12.2014 COM(2014) 910 final ANNEX 1 BILAGA till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

Läs mer

Arbetsrättsliga villkor och offentlig upphandling

Arbetsrättsliga villkor och offentlig upphandling Arbetsrättsliga villkor och offentlig upphandling Upphandlingskonferensen 23 november 2017 Oskar Taxén, jurist, Kommunal Upphandlingsreglernas syfte Upphandlingsreglernas syfte Offentlig upphandling av

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.12.2016 COM(2016) 818 final 2016/0411 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 1008/2008 om gemensamma regler

Läs mer

Frihandel ger tillväxt och välstånd

Frihandel ger tillväxt och välstånd Frihandel ger tillväxt och välstånd September 2007 Basfakta om Sveriges utrikeshandel 1 FRIHANDEL GER TILLVÄXT OCH VÄLSTÅND Ekonomisk tillväxt innebär att den samlade produktionen av varor och tjänster

Läs mer

Hur kan offentlig upphandling främja hållbara transporter?

Hur kan offentlig upphandling främja hållbara transporter? Hur kan offentlig upphandling främja hållbara transporter? Hur tar vi oss igenom regelverket? Seminarium 23 januari 2013 Advokat Kaisa Adlercreutz och jur.kand. Linda Dahlström MAQS Law Firm EU-rätten

Läs mer

Europa Anne Graf

Europa Anne Graf Europa 2020 Anne Graf Fler jobb i ny EU- strategi Utmaningar Ekonomiska krisen Arbetslöshet Fattigdom Högutbildade kvinnor måste välja mellan jobb och familj Lågt barnafödande Ny tillväxt- och sysselsättningsstrategi

Läs mer

Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept Ulrica Dyrke, Företagarna

Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept Ulrica Dyrke, Företagarna Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept 2013 Ulrica Dyrke, Företagarna Offentlig upphandling är betydande - och det är de små företagen också Offentlig sektors inköp sker via offentlig

Läs mer

Eda kommun köp av maskintjänster m.m.

Eda kommun köp av maskintjänster m.m. KKV1044, v1.1, 2015-06-25 BESLUT 2015-09-02 Dnr 738/2014 1 (7) Eda kommun Box 66 673 22 Charlottenberg Eda kommun köp av maskintjänster m.m. Konkurrensverkets beslut Eda kommun har brutit mot 15 kap. 4

Läs mer