Björn Idlinge och Johan Älvgren, koordinatorer för hållbar utveckling, Bo Bergbäck, ordförande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Björn Idlinge och Johan Älvgren, koordinatorer för hållbar utveckling, Bo Bergbäck, ordförande"

Transkript

1 MINNESANTECKNINGAR Björn Idlinge och Johan Älvgren, koordinatorer för hållbar utveckling, Bo Bergbäck, ordförande Minnesanteckningar från möte i Kommittén för hållbar utveckling den 2 december i Bruunska 12, Kalmar Närvarande:Bo Bergbäck, Daiva B Håkansson, Lars Tomsmark, Kerstin Andersson, Gunilla Åkesson, Stephanie Carleklev, Johan Älvgren, Dag Hansson och Björn Idlinge. Formalia 1 Bo Bergbäck förklarade mötet öppnat och hälsade alla välkomna. 2 Föredragningslistan justerades under punkten Övriga frågor och fastställdes. 3 Förra mötets minnesanteckningar (11 november) gicks igenom och lades till handlingarna. 4 Rapport från koordinatorerna (bilaga 1) Koordinatorernas rapport gicks igenom. Johan Älvgren visade ett sammandrag av kursutvärderingarna från kursen Lärande för hållbar utveckling. Sammanställningen tillsammans med muntliga kommentarer om kursen visar att den varit framgångsrik och uppfyllt sitt syfte. Bo Bergbäck vill framföra sitt tack till arbetsgruppen för ett väl genomfört arbete. 5 Presentation av nya designprogram Stephanie Carleklev presenterade nya designprogram med nyckelorden Design + Change. Valet av namn har föregripits av långa diskussioner. De nya programmen får inte ett produktfokus utan mer mot en förståelse av hur man bygger system och betydelse av paradigm. Konkret kursutveckling fortsätter under Miljöcertifiering av Linnéuniversitetet (bilaga 2) Bo Bergbäck presenterade rektorsbeslutet om miljöcertifiering. En organisation samt en tids- och arbetsplan behöver utvecklas i början av året för att sätta igång processen. En arbetsgrupp respektive en referensgrupp kommer att bildas. Ordförande uppmanade kommittémedlemmarna att anmäla intresse för att ingå i arbetsgruppen. 7 Utvärdering av årets verksamhet (bilaga 3) 1 (12)

2 Med hjälp av handlingsplanen för 2014 utvärderades årets verksamhet. Handlingsplanen har genomförts i stora drag, med undantag för några punkter såsom förslag till åtgärder för att nå hållbarhetsmålen och hållbar utveckling i grundutbildningen. 8 Planering av verksamheten 2015 Med utgångspunkt i handlingsplanen 2014 inleddes en diskussion om kommande års verksamhet. Koordinatorerna gör en sammanställning av förslagen tillsammans med ordförande, som läggs fram till kommande kommittémöte i februari Ordförande uppmanar kommittéledamöterna att inkomma med förslag som kan ingå i handlingsplanen. Ett förslag till budget utarbetas också inför mötet. 9 Medlemskap i International Sustainable Campus Network Daiva B Håkansson presenterade nätverkets verksamhet. För närvarande är 60 universitet i 20 länder medlemmar. Medlemsavgiften är 2000 euro per år. I Sverige är KTH och Göteborg medlemmar. Kommittén beslutade att ta del av handlingarna samt ta upp frågan om medlemskap på kommande kommittémöte, mot bakgrund av budgetläget. 10 Mötestider för våren 2015 Följande mötestider för kommittén våren 2015 fastställdes; -Onsdagen den 4 februari kl i Växjö -Tisdagen den 7 april kl i Kalmar 11 Övriga frågor Gunilla Åkesson meddelade att hon har för avsikt att avsluta sin anställning under våren 2015 och kommer därför att lämna kommittén efter mars månad. Björn Idlinge meddelade att Linnéuniversitetet står som värdar för HU2-nätverket i mars, och att vi behöver sätta ihop ett program för det. Johan Älvgren meddelade att han har för avsikt att ta ut föräldraledighet från och med 1 februari Mötets avslutande Bo Bergbäck tackade ledamöterna för visat intresse och avslutade mötet. 2 (12)

3 //Björn Idlinge 3 (12)

4 Rapporter från koordinatorerna Bilaga 1 Studentprojekt inom hållbar utveckling Samtliga tre studentprojekt är genomförda och även presenterade publikt under temadagen 25 november (se nedan). Klädbytardagen lockade ca 70 personer som bytte in och löste ut kläder i N-huset i Växjö den 18 november. Projektet om hållbart entreprenörskap lockade studenter till Affärshuset Kvasten i Kalmar den 21 november och fairtrademässan i K- huset i Växjö den 25 november lockade troligen ett par hundra besökare. Temadag för hållbar utveckling 25 november Tisdagen 25 november genomfördes en temadag för hållbar utveckling i Växjö. Programmet innehöll presentationer av projektuppgifter från kursdeltagare på Lärande för hållbar utveckling, en studentdriven fairtrademässa, presentation av studentprojekt inom hållbar utveckling, en öppen föreläsning med Alf Hornborg från Lunds universitet samt utdelning av Linnéuniversitetets hållbarhetspris. Temadagen var lyckad och den öppna föreläsningen lockade ca 70 besökare. Linnéuniversitetets hållbarhetspris Linnéuniversitetets hållbarhetspris delades ut under temadagen för hållbar utveckling 25 november. Rektor överlämnade priset i K-husets galleria till tre glada pristagare. Kommittén för hållbar utveckling har som vinnare i kategorin lärare utsett Sara Hyltén-Cavallius, vid Institutionen för design, i kategorin TA-personal, projektet Införande av källsortering av matavfall och i kategorin student, Max Thunberg, student andra året på Enterprising & Business Development, Ekonomihögskolan. Motiveringarna är följande: Kategori Lärare går till Sara Hyltén-Cavallius, vid Institutionen för design Motivering: Sara har sedan Linnéuniversitetets start varit en drivande kraft för att utveckla Designprogrammet med inriktning hållbar utveckling till det i Sverige och världen unika kandidatprogram som det är idag. I detta program, samt i det nya designprogrammet Design + Change, har Sara verkat för att integrera hållbar utveckling i kursplaner och därmed skapat förutsättningar för studenters lärande för hållbar utveckling. Vidare har Sara under 2014 arbetat starkt för att vidareutbilda personalen inom hållbarhet, genom bland annat föreläsningar och workshops. Sara har dessutom startat samverkanskurser med hållbarhetsperspektiv där designstudenter har samarbetat med externa aktörer på lokal, nationell och internationell nivå. Kategori TA-personal går till 4 (12)

5 Projektet Införande av källsortering av matavfall. Priset mottas av projektgruppen representerad av Thomas Thunell vid Lokal- och serviceavdelningen. Motivering: Projektet bidrar till att utveckla och förbättra källsorteringen vid Linnéuniversitetet, genom att införa sortering av matavfall och bygga ut miljöstationerna i personal- och studentutrymmen. Projektet är ett viktigt bidrag i det dagliga hållbarhetsarbetet och verkar för att minska universitetets miljöbelastning samt skapa hållbara miljöer för studenter och medarbetare. Kategori Student går till Max Thunberg, student andra året på Enterprising & Business Development, Ekonomihögskolan Motivering: Max har genom positiv marknadsföring samlat in kr till en brunn i Etiopien för människor som saknar rent vatten. I enlighet med projektets filosofi ger en brunn inte bara människor vatten utan även en möjlighet att själv förbättra sina möjligheter till jobb och inkomst. Max Thunberg har, med sitt projekt, på ett framgångsrikt sätt visat att en integration av de globala värden som Linnéuniversitetet står för är möjlig. Lärande för hållbar utveckling Kursen hade sin tredje och sista kursträff 25 november och i skrivande stund har 11 av 14 kursdeltagare genomfört de kursmoment som krävs. 12 kursdeltagare har fyllt i en kursvärdering och resultatet från denna kommer att sammanställas inom kort. Redan nu kan vi konstatera att det genomsnittliga helhetsintrycket av kursen är 4,3 av 5 (där 1=dåligt och 5=utmärkt) och 12 av 12 kursdeltagare svarar Ja på frågan om man anser att kursen är värd att rekommendera till andra. 5 (12)

6 Bilaga 2 6 (12)

7 BILAGA 3 Ärende:Utvärdering av verksamheten 2014 Hållbar utveckling Handlingsplan (12)

8 Inledning Arbetet med hållbar utveckling vid Linnéuniversitetet är brett och innefattar allt ifrån internt hållbarhetsarbete, såsom universitetets direkta miljöpåverkan, till ett bredare grepp om hållbarhetsfrågor i grundutbildning, forskning och i samverkan med övriga samhället. Hållbar utveckling ses inte som en isolerad fråga utan något som bör integreras i verksamheten på alla nivåer och i alla delar av organisationen. I Linnéuniversitetets Policy för Hållbar utveckling (2010) står det skrivet att: En hållbar utveckling innebär att behoven hos människor som lever idag tillgodoses utan att kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov äventyras. En sådan utveckling kräver hänsyn till såväl ekologiska och sociala som ekonomiska aspekter. I visionsdokumentet Linnéuniversitetet en resa in i framtiden. Strategi (2010) lyfts hållbar utveckling fram under Globala värden, vilka ska genomsyra forskning, utbildning och administrativa funktioner vid universitetet. Vidare styrs hållbarhetsarbetet vid Linnéuniversitetet av styrdokumenten Policy för Hållbar utveckling (2010) samt Hållbarhetsmål (2013). Organisationen kring hållbarhetsarbetet vid Linnéuniversitetet består av en Kommitté för hållbar utveckling, med ledamöter från fakulteterna och från studentkåren och där en av prorektorerna står för ordförandeskapet. Kommitténs uppgift är att vara ett fakultetsövergripande ledningsstöd i strategiska frågor rörande hållbar utveckling. Förutom kommittén finns ett Nätverk för hållbar utveckling med uppgiften att representera, stödja och samordna arbetet med hållbar utveckling på fakulteterna och dess institutioner samt för dess personal och studenter. Arbetet med hållbar utveckling samordnas av koordinatorer för hållbar utveckling. Dessa är placerade vid universitetsledningens kansli. Nedan listas en rad arbetsområden som utgör en handlingsplan för 2014 och alltså presenterar det hållbarhetsarbete man planerar att utföra under året. Arbetsområdena är tänkta att svara mot de mål som finns angivna i styrdokumentet Hållbarhetsmål Handlingsplanen kan alltså ses som en konkretisering av arbetet med att uppfylla hållbarhetsmålen. 8 (12)

9 Arbetsområden Hållbarhetsmål (DELVIS GENOMFÖRT) Samtliga hållbarhetsmål från det nämnda styrdokumentet följs upp och handlingsförslag presenteras för de mål som inte redan är uppfyllda. Exempel på områden som följs upp är hållbar utveckling i grundutbildningen, forskning och samverkan kring hållbar utveckling samt universitetets kemikalie- och avfallshantering. Tidsplan: Januari Kommentar:Vi har följt upp hållbarhetsmålen och konstaterade i våras att endast 3 av totalt 27 delmål har nåtts hittills. Några handlingsförslag har inte upprättats. Miljöutredning (GENOMFÖRT) Statliga myndigheter är skyldiga att minst var 5 år genomföra en miljöutredning. Syftet är att kartlägga de viktigaste faktorerna som påverkar miljön, och därefter utarbeta planer för att åtgärda dessa problem. Miljöutredningen skickas till Naturvårdverket, Departement samt till Universitetsstyrelsen vid Linnéuniversitetet. Utifrån resultaten i miljöutredningen listas förslag på konkreta åtgärder. Utfallet i utredningen får därför delvis styra hur handlingsplanen för 2014 kommer att se ut. Tidsplan: Januari Huvudansvarig: Björn Idlinge Kommentar: Linnéuniversitetets första miljöutredning blev klar i februari Miljöledningsrapport 2013 (GENOMFÖRT) Som ett led i det statliga miljöledningsarbetet skall myndigheterna följa upp sitt miljöarbete och sammanfatta detta i en rapport. Förutom att berätta i stora drag hur miljöledningsarbetet fortskrider så skall myndigheten redovisa statistik kring förbrukning av el och värme, användning av transportmedel/utsläpp av koldioxid samt andelen upphandlingar där miljökrav har ställts. Rapporten skickas till Naturvårdverket, Departement samt rapporteras till Universitetsstyrelsen vid Linnéuniversitetet. Tidsplan: Januari-februari Huvudansvarig: Björn Idlinge Kommentar: Vi rapporterade inför universitetsstyrelsen i februari och skickade in rapporten till Naturvårdsverket och departementet i tid. Policy för hållbar utveckling (PROCESSEN PÅBÖRJAD) Universitetets policy för hållbar utveckling gäller sedan Ambitionen är att policyn skall gås igenom och vid behov uppdateras. Tidsplan: Januari Kommentar: Kommittén tog beslut under hösten 2014 att påbörja översynen av policyn. 9 (12)

10 Hållbar utveckling i grundutbildningen (EJ GENOMFÖRT) Under 2013 inventerades förekomsten av hållbar utveckling i grundutbildningen vid Linnéuniversitetet. Som ett nästa steg i denna kartläggning är det av intresse att titta närmare på hur hållbarhetsbegreppet används i kursplaner och lärandemål men även hur hållbar utveckling behandlas i exempelvis examinationsuppgifter. Tidsplan: VT 2014 Huvudansvarig: Johan Älvgren Kommentar: I arbetet med att miljöcertifiera Linnéuniversitetet blir detta område viktigt som ett sätt att försöka mäta grundutbildningens indirekta miljöpåverkan. Indikatorer för att kunna mäta denna behöver därför utvecklas under perioden. Personalutbildning i lärande för hållbar utveckling (GENOMFÖRT) Under höstterminen 2014 planeras det att ges en kurs i lärande för hållbar utveckling. Kursen, som vänder sig till lärare från samtliga fakulteter vid Linnéuniversitetet, ger en introduktion i ämnet hållbar utveckling samt verktyg för att kunna integrera hållbar utveckling i undervisningen inom respektive ämne. En arbetsgrupp träffas kontinuerligt under året för planering och genomförande av kursen. Tidsplan: Hela året Kommentar: Kursen genomfördes med totalt 13 lärare som fullföljt, varav 4 externa. Hållbar utveckling på Linnéuniversitetets webbsidor (GENOMFÖRT) Ambitionen är att arbetet med hållbar utveckling ska bli mer lättöverskådligt på både den interna och den externa webben. Det ska som medarbetare, student och utomstående vara enkelt att hitta information om både universitetets interna hållbarhetsarbete och om utbildning, forskning och samverkan inom hållbar utveckling. Tidsplan: VT 2014 Huvudansvarig: Johan Älvgren Kommentar: Webbplatsen har omarbetats och byggts ut ordentligt jämfört med Det återstår att översätta de olika delarna till engelska. Kontaktdatabas (PÅBÖRJAT) Nyckelpersoner i Kronobergs- och Kalmarregionen identifieras för tänkbara framtida samarbeten kring hållbar utveckling. Det kan gälla aktiva inom kommun, länsstyrelse, näringsliv, civilsamhälle, skolor, etc. Även en intern kontaktdatabas med anställda vid Linnéuniversitetet med hållbar utveckling-anknytning upprättas. Tidsplan: Februari-mars Kommentar: Kontakter som har tagits under året har lagts till en epostlista. Vid varje tillfälle då det varit påkallat har de externa kontakterna informerats om vad som är på gång på Linnéuniversitetet. Nätverk med andra universitet/högskolor (GENOMFÖRT) Det görs en kartläggning av för oss relevanta nätverk att ingå i och kontakt etableras. Koordinatorerna medverkar vid nätverkens årliga sammankomster. Tidsplan: VT (12)

11 Huvudansvarig: Johan Älvgren Kommentar: Koordinatorerna har varit på tre nätverksmöten under 2014: Dels HU2- nätverksmöte i Borås och dels MLUH på KTH och Göteborg/Chalmers. Linnéuniversitetet står som värdar för HU2-nätverksmötet under våren Vi är sedan tidigare medlemmar i Nordic Sustainability Campus Network. Externt projekt: Boosta (DELVIS GENOMFÖRT) Ett projekt med syfte att åstadkomma energieffektivisering i de kommuner som ligger i Kalmar län. Linnéuniversitetet är med i styrgruppen för projektet. Tidsplan: VT 2014 Huvudansvarig: Björn Idlinge Kommentar: Projektet kunde inte genomföras som det var planerat på grund av att projektledaren blev sjukskriven. Externt projekt: Klimatkommissionen i Kalmar och Kronobergs län (GENOMFÖRT) Klimatkommissionen är ett samverkansprojekt och ett forum för att upplysa och sprida goda exempel med fokus på minskad klimatpåverkan. Linnéuniversitetet är med som medlem i kommissionen. Tidsplan: Hela året Huvudansvarig: Bo Bergbäck Kommentar: Vi har deltagit på kommissionens möten under året. Studentprojekt (GENOMFÖRT) Vi utlyser medel för studenter att planera och genomföra praktiska projekt inom hållbar utveckling. Studenter skickar, enskilt eller i grupp, in en idéskiss och kommittén väljer ut ett antal intressanta och genomförbara projekt. Koordinatorerna stöttar och bollar idéer med studenterna under processens gång. Tidsplan: Start våren 2014 Kommentar: Totalt tre stycken studentprojekt fick medel för genomförande:klädbytardag med studenter från designprogrammet, Fairtrademässa med studenter från Enterprising&Business Developement Program och Draknästet ett arrangemang för att utveckla nya innovationer från studentprojekt där riskkapitalister satsar pengar på utvalda HU-projekt. Hållbarhetskafé (GENOMFÖRT) Vi arrangerar ett antal träffar under höstterminen för studenter och lärare vid Linnéuniversitetet, men även för en intresserad allmänhet. Träffarna kan innehålla gästföreläsningar, filmvisningar, diskussioner, etc. på olika hållbarhetsteman. Hållbarhetskaféet blir en möjlighet för studenter, medarbetare och utomstående att träffas kring aktuella hållbarhetsfrågor. Eventuellt kan detta ske i samarbete med ett eller flera folkbildningsförbund. Tidsplan: Start hösten 2014 Kommentar: Ett hållbarhetscafé genomfördes i Växjö under hösten. Det var Karin Bradley från KTH som föreläste. Totalt cirka 40 deltagare lyssnade, fikade och diskuterade. 11 (12)

12 Instiftandet av ett Hållbar utveckling-pris (GENOMFÖRT) Vi utlyser ett pris för bästa hållbarhetsgärning vid Linnéuniversitetet Kommittén utser en vinnare. Tidsplan: Utdelning i samband med Temadag i november/december Kommentar: Linnéuniversitetets hållbarhetspris utdelades i tre kategorier; student, lärare och TA-personal. Totalt nio nomineringar gjordes. Temadag (GENOMFÖRT) En hållbar utveckling-dag hålls vid slutet av året. Temadagen innehåller presentation av studentprojekt, presentation av arbeten från personalutbildningen, utdelning av årets hållbar utveckling-pris, inspirerande gästföreläsare, utställning i Universitetsbiblioteket mm. Tidsplan:November/december Kommentar: Temadagen genomfördes den 25 november med mycket lyckat resultat. Totalt cirka 70 deltog i den externa föreläsningen med Alf Hornborg. Studentprojektet Fairtrademässsa lockade också mycket folk. Övriga insatser som gjorts utöver plan: -Miljöcertifieringen -Elbilspoolen -Planering av utbildning i miljösäkerhet -Planering av utbildning i hållbar upphandling -Vinnovaansökningar (2 st) -Hållbar medarbetare diskussioner med diverse personalgrupper om social hållbarhet. -Nybygget i Kalmar Implementering av hållbarhetsprogrammet -Utveckling av verktygslådan på webben 12 (12)

Hållbar utveckling Handlingsplan 2014

Hållbar utveckling Handlingsplan 2014 Hållbar utveckling Handlingsplan 2014 Inledning Arbetet med hållbar utveckling vid Linnéuniversitetet är brett och innefattar allt ifrån internt hållbarhetsarbete, såsom universitetets direkta miljöpåverkan,

Läs mer

Hållbar utveckling Handlingsplan 2015. Fastställd på kommittémöte 2015-02-04

Hållbar utveckling Handlingsplan 2015. Fastställd på kommittémöte 2015-02-04 Hållbar utveckling Handlingsplan 2015 Fastställd på kommittémöte 2015-02-04 Inledning Arbetet med hållbar utveckling vid Linnéuniversitetet är brett och innefattar allt ifrån internt hållbarhetsarbete,

Läs mer

Hållbar utveckling Verksamhetsplan 2016

Hållbar utveckling Verksamhetsplan 2016 2016-03-21 2016/2371-1.1 Hållbar utveckling Verksamhetsplan 2016 Antagen på kommittémöte för Hållbar utveckling 2016-03-21 Inledning Arbetet med hållbar utveckling vid Linnéuniversitetet är brett och innefattar

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Kommittén för hållbar utveckling onsdagen den 3 september i sal B2018,

Minnesanteckningar från möte med Kommittén för hållbar utveckling onsdagen den 3 september i sal B2018, MINNESANTECKNINGAR Björn Idlinge Minnesanteckningar från möte med Kommittén för hållbar utveckling onsdagen den 3 september i sal B2018, 10-12. Mötet öppnades med att Björn Idlinge hälsade alla välkomna.

Läs mer

Björn Idlinge 2014-06-17

Björn Idlinge 2014-06-17 MINNESANTECKNINGAR Björn Idlinge 2014-06-17 Minnesanteckningar från möte med Kommittén för hållbar utveckling tisdagen den 17 juni i sal Bruunska 24/ Växjö: N2052 kl 13-15 Närvarande: Pieternella Cijvat,

Läs mer

Hållbarhetsmål 2013-2015

Hållbarhetsmål 2013-2015 Dnr: LNU 2012/393 Regeldokument Hållbarhetsmål 2013-2015 Beslutat av Rektor Gäller från 2013-01-01 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 121119 Dnr: LNU 2012/393 Hållbarhetsmål 2013-2015 Globala värden, såsom

Läs mer

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2009-2010 IT-fakulteten har i sin handlingsplan utgått ifrån universitetets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling och Chalmers

Läs mer

Övergripande och detaljerade mål i denna handlingsplan är hämtade från högskolans övergripande mål för 2015-2017.

Övergripande och detaljerade mål i denna handlingsplan är hämtade från högskolans övergripande mål för 2015-2017. HB Akademin för Bibliotek, information, pedagogik och IT Fastställd av akademichef 2015-06-10 Dnr 286-15 1 (8) Lokal handlingsplan för hållbar utveckling på Akademi A3, 2015-16 Högskolan i Borås arbetar

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Rektor 2016-02-15 Revidering: 2018-03-26 Dnr: HDa 1.2-2016/168 Gäller fr o m: 2018-03-26 Ersätter: - Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig

Läs mer

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att:

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att: Bilaga till Rektorsbeslut nr: 115 Datum: 2017-06-07 Dnr: 2017/3408-1.1 Checklista för klargörande av roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Chefers övergripande miljöansvar framgår

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR Dnr F 8 3503/08 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Göteborgs

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-09-04 Dnr F8 /07:407 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Uppföljning av plan för lika villkor 2014

Uppföljning av plan för lika villkor 2014 Uppföljning Datum: 2015-01-27 Dnr: 2015/1 1.1 Handläggare: Sandra Bergsten Uppföljning av plan för lika villkor 2014 Förutsättningar Lika villkorsarbetet vid Linnéuniversitetet bedrivs utifrån en målsättning

Läs mer

GODKÄND AV Akademichef Annika Strömberg. DOKUMENTNAMN Mall för detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering

GODKÄND AV Akademichef Annika Strömberg. DOKUMENTNAMN Mall för detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/ GODKÄND AV Akademichef Annika Strömberg AKADEMI/ENHET AHA DOKUMENTNAMN Mall för detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för 2017-2018, inklusive inrapportering DIARIENR

Läs mer

Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid konstnärliga fakulteten

Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid konstnärliga fakulteten Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid konstnärliga fakulteten 2011-2015 Om vi tilltror den konstnärliga verksamheten möjligheten att öka kunskapen om och förtydliga tillvaron så förstår vi

Läs mer

Minnesanteckningar för miljörådsmöte Datum: Plats: Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum, GMV

Minnesanteckningar för miljörådsmöte Datum: Plats: Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum, GMV Minnesanteckningar för miljörådsmöte Datum: 2010.10.12 Plats: Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum, GMV Närvarande: Amanda Forsman (AF), Björn Hildenwall (BH), Tommy Spaanheden (TS), Kjell Thorbjörnsson

Läs mer

Minnesanteckningar från Ledningens genomgång av miljöledningssystemet vid GU

Minnesanteckningar från Ledningens genomgång av miljöledningssystemet vid GU Diarie nr F8 70/08 Minnesanteckningar från Ledningens genomgång av miljöledningssystemet vid GU 2008-10-21 Närvarande: Pam Fredman, rektor P-O Rehnquist, förvaltningschef Eddi Omrcen, miljöchef Ullika

Läs mer

Hållbar utveckling i grundutbildningen vid Linnéuniversitetet

Hållbar utveckling i grundutbildningen vid Linnéuniversitetet Dnr: 2013/294-1.5 Rapport Hållbar utveckling i grundutbildningen vid Linnéuniversitetet Författare: Björn Idlinge och Johan Älvgren, Koordinatorer för hållbar utveckling December 2013 Innehåll Inledning

Läs mer

Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (5) Bilaga 5 Dnr 550-15 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås arbetar strategiskt

Läs mer

Uppföljning (2015) av handlingsplan för hållbar utveckling Verksamhetsstöd

Uppföljning (2015) av handlingsplan för hållbar utveckling Verksamhetsstöd 2016-01-11 dnr 999-14 Verksamhetsstöd Jessika Weilitz och Elias Regelin Uppföljning (2015) av handlingsplan för hållbar utveckling Verksamhetsstöd 2015-2016. Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2016/644 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Rektor Göteborgs miljövetenskapliga

Läs mer

FRÅGEBATTERI VID INTERN MILJÖREVISION VT-2016

FRÅGEBATTERI VID INTERN MILJÖREVISION VT-2016 FRÅGEBATTERI VID INTERN MILJÖREVISION VT-2016 Revisionskriterier Frågor Revisorns anteckningar Tema: Ledarskap och åtagande ISO 14001:2015, kap 5.1 Tema: Miljöpolicy ISO 14001:2015, kap 5.2 SFS 2009:907

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i utbildning inom ramen för miljöledningssystemet

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i utbildning inom ramen för miljöledningssystemet RUTIN Gäller från och med Diarienummer 2019-02-22 V-2019-0216 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Hållbarhetschef 2019-02-22 KTH Sustainability Office Universitetsövergripande rutin för

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling,

Handlingsplan för hållbar utveckling, UFV 2013/386 Handlingsplan för hållbar utveckling, 2016- Fastställd av rektor 2016-01-12 Utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja en hållbar

Läs mer

1. Redovisning av resultatet från miljöutredningen, miljöpolicy och övergripande miljömål

1. Redovisning av resultatet från miljöutredningen, miljöpolicy och övergripande miljömål 1(7) Rektor 2004-03-14 Leif Svensson Dnr Redovisning av miljöledningssystemarbetet under år 2003 vid Högskolan i Gävle Arbetet med att integrera miljöledningssystem allt bättre i den ordinarie verksamheten

Läs mer

Handbok för det interna miljömålsarbetet

Handbok för det interna miljömålsarbetet Handbok för det interna miljömålsarbetet Sida 1 av 7 Gemensamma mål för en gemensam framtid I Sverige har vi beslutat om sexton nationella miljömål. De anger riktningen på arbetet mot ett hållbart samhälle.

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN

HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN DATUM: 2014-09-15 VERSION: Ekonomi och Samhälle AVSÄNDARE: Birgit Karlsson KONTAKTPERSON: Birgit Karlsson FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2014/312 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument sam gu.se/miljo Pam Fredman Miljöenheten

Läs mer

GODKÄND AV Maria Sörby. DOKUMENTNAMN Förvaltningens detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering

GODKÄND AV Maria Sörby. DOKUMENTNAMN Förvaltningens detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/Maria Åstrand Swenneke GODKÄND AV Maria Sörby AKADEMI/ENHET HGA DIARIENR HIG-STYR 2017/19 SIDA 1(13) DOKUMENTNAMN Förvaltningens detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner

Läs mer

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Miljöenheten Eddi Omrcen Aschebergsgatan 44 Box 170, 405 30 Göteborg 031 786 15 45 eddi.omrcen@gu.se REKTORSBESLUT 1 / 2 2012-11-19 dnr V 2012/796 Rektor Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter

Läs mer

Minnesanteckningar Kommittén för lika villkor

Minnesanteckningar Kommittén för lika villkor Minnesanteckningar Datum: 2014-05-06 Minnesanteckningar Kommittén för lika villkor Datum: 2014-05-06 Tid: 13.00-15.00 Plats: UB3018, Växjö Bruunska 24, Kalmar Närvarande: Frånvarande: Lena Fritzén, ordförande

Läs mer

(7) Högskolan i Borås Beslutad den: Diarienummer: Birgitta Påhlsson Gäller from: Ersätter:

(7) Högskolan i Borås Beslutad den: Diarienummer: Birgitta Påhlsson Gäller from: Ersätter: 2016-12-19 1(7) MILJÖLEDNINGSSYSTEM Högskolan i Borås Beslutad den: 2016-12-19 Diarienummer: 879-16 Birgitta Påhlsson Gäller from: 2017-01-01 Ersätter: 753-15 Högskolegemensam handlingsplan för hållbar

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Citylabs utbildningar

Citylabs utbildningar Citylabs utbildningar VAD ÄR CITYLAB? Citylab är ett svenskt certifieringssystem för hållbar stadsutveckling skapat Sweden Green Building Council (SGBC) och dess medlemmar. Utgångspunkten för Citylab är

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Enhetschef. Använda förkortningar

Enhetschef. Använda förkortningar DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/maaekn GODKÄND AV DOKUMENTNAMN Enheternas detaljerade miljömål och handlingsplaner inklusive inrapportering AKADEMI/ENHET AHA DIARIENR HIG2011/18 DATUM Rev 2012-05-14 SIDA 1(8)

Läs mer

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och

Läs mer

Rutin för miljöaspekter, miljömål och handlingsplan

Rutin för miljöaspekter, miljömål och handlingsplan STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Rutin Ärendenummer: HIG-STYR 2017/19 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Annika Johansson Beslutsdatum: 2017-03-09 Reviderad: 2017-03-09 Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011

Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011 Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011 Indikator åt rätt håll/uppdrag uppfyllt Indikator oförändrad/indikator har inte mätts tidigare/uppdrag utförs innan 2015 Indikator åt fel håll/uppdrag har inte utförts

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.45 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Reviderad projektplan: Miljöcertifiering av Stockholms universitet enligt ISO 14001 och EMAS

Reviderad projektplan: Miljöcertifiering av Stockholms universitet enligt ISO 14001 och EMAS 1 (5) Projektplan 2010-02-11 Dnr SU 83-0286-10 Jenny Lilliehöök Miljökoordinator Reviderad projektplan: Miljöcertifiering av Stockholms universitet enligt ISO 14001 och EMAS 1. Bakgrund Under hösten 2009

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016.

Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016. dnr 1001-14 Birgitta Påhlsson Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016. Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande måldokumentet för hållbar utveckling och avser aktiviteter

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling

Handlingsplan för hållbar utveckling UFV 2018/1045 Handlingsplan för hållbar utveckling 2019- Fastställd av rektor 2018-11-20 Bakgrund, utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja

Läs mer

Sammanfattning av projektplan för Nationella självskadeprojektet, Skånenoden

Sammanfattning av projektplan för Nationella självskadeprojektet, Skånenoden 2013-11-05 Sammanfattning av projektplan för Nationella självskadeprojektet, Skånenoden Projektet startade 2012 och finansieras av regeringen. Den består av en nationell del och av arbete i tre kunskapsnoder,

Läs mer

MÅL FÖR UTBILDNING 1 (8) Reviderad och uppföljd , Fastställd av akademichef Dnr

MÅL FÖR UTBILDNING 1 (8) Reviderad och uppföljd , Fastställd av akademichef Dnr 1 (8) HB Akademin för Bibliotek, information, pedagogik och IT Fastställd av akademichef 2015-06-10 Reviderad och uppföljd 2016-01-26, 2016-05-03 Dnr 286-15 Uppföljd och reviderad Lokal handlingsplan för

Läs mer

Uppföljning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2008

Uppföljning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2008 1(5) Anmäld för rektor Kåre Bremer 2009-03-12 Dnr: 83-0574-09 Uppföljning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2008 Inledning Detta dokument avser miljörådets uppföljning av miljöarbetet vid Stockholms

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Org.nr Plusgiro Bankgiro E-post Hemsida

Postadress Besöksadress Telefon Org.nr Plusgiro Bankgiro E-post Hemsida 1 (8) 2 (8) Verksamhetsplanen beslutas av fullmäktige och är ett av de styrdokument genom vilka fullmäktige styr LinTek. Verksamhetsplanen tas fram med LinTeks måldokument som grund och aktuella fokusområden.

Läs mer

Dnr Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist

Dnr Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist Dnr 876-13 Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2014 2016. Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande måldokumentet för hållbar utveckling Högskolegemensamma

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER Fokus miljö - Metoden Miljöledningssystem Ramverk Systematik Riktiga prioriteringar Kontinuitet Ständiga förbättringar Ledningsstöd

Läs mer

HÅLLBARHET Hållbarhetsprogram för Avesta kommun

HÅLLBARHET Hållbarhetsprogram för Avesta kommun Hållbarhetsprogram för Avesta kommun Avestas utveckling tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov. Hållbarhetsprogrammet siktar på lång sikt

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i företagsekonomi SAFEK

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i företagsekonomi SAFEK Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i företagsekonomi Programkod: Inriktningar: Programmets benämning: SAFEK Accounting and finance (REFI) Management (MANT)

Läs mer

Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK)

Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK) Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK) KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2016-2020 * KTH ska öka alla anställdas och

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Detaljerade mål/aktiviteter för att nå mål Slutdatum Ansvarig Ansvarig för uppföljning UTBILDNING. Diarenr: Akademi 1

Detaljerade mål/aktiviteter för att nå mål Slutdatum Ansvarig Ansvarig för uppföljning UTBILDNING. Diarenr: Akademi 1 Diarenr: Akademi 1 Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2014 2016: A1_fd_THS Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande måldokumentet för hållbar utveckling Högskolegemensamma mål för hållbar

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Bilaga 5-05-13 Dnr 995-14 1 (5) Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lotta Dalheim Englund/ASC Lokal handlingsplan för hållbar utveckling vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås

Läs mer

Använda förkortningar

Använda förkortningar DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/jkm GODKÄND AV amg AKADEMI/ENHET AUE DIARIENR SIDA 1(9) DOKUMENTNAMN Enheternas detaljerade miljömål och handlingsplaner inklusive inrapportering DATUM 01-12 MALL GÄLLER FRÅN

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR FÖREBYGGANDE AV PLAGIERING

HANDLINGSPLAN FÖR FÖREBYGGANDE AV PLAGIERING STYRDOKUMENT Dnr V 2015/493 HANDLINGSPLAN FÖR FÖREBYGGANDE AV PLAGIERING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion http://medarbetarportalen.gu.se/styrdokument/utbildning/ Rektor och interaktivt lärande

Läs mer

Handlingsplan för THS miljömålsarbete Tidsperiod

Handlingsplan för THS miljömålsarbete Tidsperiod Miljöaspekt: Utbildning Långsiktigt resultatmått: Studenternas uppfattning om högskolans integrering av hållbar utveckling, analyserad via studentbarometern. Kontrollmått: Andel HU-märkta kurser Institutionernas/enheternas

Läs mer

DOKUMENTNAMN AUE - detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering

DOKUMENTNAMN AUE - detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/jkm GODKÄND AV sbr AKADEMI/ENHET AUE DIARIENR SIDA 1(12) DOKUMENTNAMN AUE - detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för 2017-2020, inklusive inrapportering DATUM 2016-12-13

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens/motsvarande namn: Inst. för didaktik och pedagogisk profession Dnr: GU 2019/1320 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Hållbarhetsarbetet på Intraservice. Maria Karlfeldt Granberg, hållbarhetsstrateg Seroj Ghazarian, utvecklingsledare mänskliga rättigheter

Hållbarhetsarbetet på Intraservice. Maria Karlfeldt Granberg, hållbarhetsstrateg Seroj Ghazarian, utvecklingsledare mänskliga rättigheter Hållbarhetsarbetet på Intraservice Maria Karlfeldt Granberg, hållbarhetsstrateg Seroj Ghazarian, utvecklingsledare mänskliga rättigheter Intraservice Service för dig som arbetar i Göteborgs Stad Bakgrund

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i redovisning och styrning. Dnr HS 2017/1044

Utbildningsplan. Masterprogram i redovisning och styrning. Dnr HS 2017/1044 Dnr HS 2017/1044 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i redovisning och styrning Programkod: Programmets benämning: SASRS Masterprogram i redovisning och styrning

Läs mer

Stöd för internationalisering vid Campus Gotland

Stöd för internationalisering vid Campus Gotland GOTLAND 2018/21 Stöd för internationalisering vid Campus Gotland Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 3 2 Mål 3 2.1 Effektmål 3 2.2 Övergripande projektmål 3 3 Projektorganisation 5 4 Förutsättningar

Läs mer

Handläggningsordning

Handläggningsordning Handläggningsordning för styrdokument Typ av dokument Handläggningsordning Beslutad av Rektor Beslutsdatum 2018-02-22 Dnr SU FV-1.1.2-3530-17 Giltighetstid 2018-02-22 - tillsvidare Ersätter dokument -

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30 Eddi Omrcen, miljöchef

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/401 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Beslutad av: Dnr: M2016/15 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN

Läs mer

Agenda 2030-arbetet i Härryda

Agenda 2030-arbetet i Härryda Agenda 2030-arbetet i Härryda Uppdrag - Agenda 2030 För oss i den politiska majoriteten är Agenda 2030 Globala mål för hållbar utvecklig viktigt. För att nå bästa möjliga måluppfyllelse i detta arbete

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete vid Ekonomihögskolan

Plan för systematiskt kvalitetsarbete vid Ekonomihögskolan Dnr: 2014/427-1.1 Ekonomihögskolan Plan för systematiskt kvalitetsarbete vid Ekonomihögskolan läsåren 2014/2015 2016/2017 Beslutat av Fakultetsstyrelsen Gäller från Våren 2015 Beslutat av: Beslutsdatum:

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

Linnéuniversitetets kvalitetspolicy

Linnéuniversitetets kvalitetspolicy Linnéuniversitetets kvalitetspolicy Rektorsbeslut nr: 199 Datum: 2013-11-11 Dnr: ST 2013/417-1.1 Rektors förord Linnéuniversitetet har högt ställda ambitioner som lärosäte. För att nå upp till vår vision

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: Kursfakta

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionens/motsvarande namn: M 2018/1 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2017-12-04

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Uppföljning av lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen

Uppföljning av lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen 1 (8) 2014-02-25 Dnr xxx-xx Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist, fastighetsekonom Uppföljning av för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen Denna handlingsplan är baserad på den övergripande

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet Handlingsplan för fortsatt arbete 27 april 2016 Arbetsgruppens fortsatta arbete På kort sikt: Fortsätta arbeta med idé och erfarenhetsutbyte i nätverks- och seminarieform.

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 INST FÖR EKONOMI OCH SAMHÄLLE

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 INST FÖR EKONOMI OCH SAMHÄLLE HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2013 INST FÖR EKONOMI OCH SAMHÄLLE DATUM: 130823 VERSION: Ekonomi och Samhälle AVSÄNDARE: Birgit Karlsson KONTAKTPERSON: Birgit Karlsson FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

HÖGSKOLEGEMENSAMMA MÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING

HÖGSKOLEGEMENSAMMA MÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING dnr 55513 Sida 1 av 8 Institutioner och enheter ansvar för att i en treårig handlingsplan ta fram institutions/enhetsspecifika mål för perioden 2014201 samt att ta fram delmål och aktiviteter för resp.

Läs mer

Ledningens genomgång och ledningens representant för miljöfrågor vid Lunds universitet

Ledningens genomgång och ledningens representant för miljöfrågor vid Lunds universitet BESLUT 205-0-08 Dnr V 205/404 Rektor Ledningens genomgång och ledningens representant för miljöfrågor vid Lunds universitet Bakgrund Lunds universitets miljömål med handlingsplan fastställdes av rektor

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet 22 augusti Syfte med arbetsgruppens arbete Främja social hållbarhet i Göteborgsregionen Detta sker genom kunskapsspridning, erfarenhetsutbyte och metodutveckling Vad

Läs mer

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för biomedicin Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN

Läs mer

Linnéuniversitetets kvalitetsråd

Linnéuniversitetets kvalitetsråd Mötesdatum: Linnéuniversitetets kvalitetsråd Ledamöter: Närvarande: Frånvarande: Övriga: Lena Fritzén, prorektor, ordförande Niklas Ammert, Fakulteten för konst och humaniora Bo Bergbäck, prorektor Cristoffer

Läs mer

DOKUMENTNAMN ATM:s detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering

DOKUMENTNAMN ATM:s detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/roelof GODKÄND AV gls AKADEMI/ENHET ATM DIARIENR SIDA 1(12) DOKUMENTNAMN ATM:s detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för 2017-2018, inklusive inrapportering DATUM 2017-01-16

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av Dnr FAK1 2010/158 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av tjänsteverksamheter Masterprogramme in Service Marketing and Management

Läs mer

Reviderad handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid Konstnärliga fakulteten

Reviderad handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid Konstnärliga fakulteten Dnr F8 70/11 Reviderad handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid Konstnärliga fakulteten 2011-2015 Beslutsfattare Handläggare Dekan Anna Lindal Miljösamordnare Amanda Forsman Beslutsdatum 2011-12-19

Läs mer

1.1 Bakgrund och mål och syfte med projektet

1.1 Bakgrund och mål och syfte med projektet Delrapport Entreprenörskap inom Hälsa vård och välfärd 2012-10- 31 Dnr: 00164872 1.1 Bakgrund och mål och syfte med projektet Mälardalens Högskola arbetar för att skolans studenter förutom sin grundutbildning

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling

Handlingsplan för hållbar utveckling Handlingsplan för hållbar utveckling 2017-2018 Handlingsplanen för hållbar utveckling 2017-2018 inkluderar Örebro universitets arbete med miljö, lika villkor, arbets- och studiemiljö samt särskilda satsningar

Läs mer

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i forskning inom ramen för miljöledningssystemet

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i forskning inom ramen för miljöledningssystemet RUTIN Gäller från och med Diarienummer 2019-02-22 V-2019-0217 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Hållbarhetschef 2019-02-22 KTH Sustainability Office Universitetsövergripande rutin för

Läs mer

Strategigrupp Bredd och spets

Strategigrupp Bredd och spets UPPDRAG Datum 2017-04-12 1 (1) Strategigrupp Bredd och spets Vid ALF-ledningsgrupps retreat den 5-6 april beslöts att bilda en strategigrupp kallad bredd och spets. Där konstaterades att Medicinska fakulteten

Läs mer

Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås

Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Rektor 2017-12-04 Dnr 589-17 Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås Med stöd av HF1993:100, 1kap 14 samt HL 1 kap 4. HF1993:100,

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej 1(6) Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Minnesanteckningar HST s ledningsråd

Minnesanteckningar HST s ledningsråd Minnesanteckningar HST s ledningsråd 2009-12-16 Närvarande: Madeleine Lundberg, Eva Skytt, Ingemar Haglund, Pia Lindberg, Sven Hamp, Benny Ekman, Åke Forsberg, Agneta Brav, Elvy Westlund, Thomas Wahl,

Läs mer

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Plan för Rehabiliteringspolicy miljöarbetet med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-09-13 1 2 OMSLAGSFOTO: PAUL SUNDELIN. INFORMATIONSAVDELNINGEN NOVEMBER 2010. Plan för miljöarbetet

Läs mer

Avsiktsförklaring för strategiskt partnerskap ett universitet, två städer

Avsiktsförklaring för strategiskt partnerskap ett universitet, två städer TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2016-12-06 KS 2016/1203 Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring för strategiskt partnerskap ett universitet, två städer Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer