Handlingsplan socialt innehåll i Södermöre kommundelsförvaltning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingsplan socialt innehåll i Södermöre kommundelsförvaltning"

Transkript

1 Handläggare Datum Ann-Christine Kittel-Olsson Handlingsplan socialt innehåll i Södermöre kommundelsförvaltning Individuell anpassning Gruppaktivitet Träffpunktsverksamhet Södermöre kommundelsförvaltning Adress Harbyvägen Ljungbyholm Tel vx sodermore@kalmar.se

2 2 (8) 1. Bakgrund Kalmar kommuns centrala mål: Det sociala innehållet på kommunens äldreboenden ska vidareutvecklas. Sedan 1 januari 2011 finns värdegrund för äldre införd i socialtjänstlagen. Enligt värdegrunden ska socialtjänstens omsorg om äldre inriktas på att äldre människor får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Socialstyrelsen rekommenderar två gemensamma aktiviteter/vardag och en gemensam aktivitet/helgdag. Det sociala innehållet i särskilt boende är viktigt för att omsorgstagaren ska känna välbefinnande. Egna brukarundersökningar som riktas till omsorgstagare och/eller anhöriga visar också tydligt att det sociala innehållet och aktiviteter är ett förbättringsområde. Södermöre kommundelsnämnd har fastställt att det sociala innehållet på de särskilda boendena i Södermöre ska vidareutvecklas. Det sociala innehållet omfattar även träffpunktsverksamhet och arbetet med frivilligkrafter. Handlingsplan ska upprättas. 2. Definitioner av nyckelbegrepp 2.1 Socialt innehåll Några definitioner på Socialt innehåll inom äldreomsorgen: att utforma dagen så att den stärker den äldre personens fysiska och psykiska välbefinnande genom uppmuntran av interaktion med omvärlden och av den äldre personens egna initiativ (Söderberg, 2007). 2.2 Social aktivitet Begreppet aktivitet är mycket brett. Det definieras enligt Världshälsoorganisationen och Socialstyrelsen som en persons genomförande av en uppgift eller handling. Aktivitet beskrivs också som att vara aktiv i olika sysselsättningar och i kontakter med andra människor. Det kan definieras som det som utförs aktivt som rekreation eller nöje, men även vardagliga aktiviteter såsom att laga mat eller syssla med trädgårdsarbete. Aktiviteter tillför fysisk, psykisk eller social stimulans, i motsats till att vara passiv.

3 3 (8) 2.3 Rehabiliterande förhållningssätt Socialstyrelsen beskriver i korthet att ett rehabiliterande förhållningssätt betyder: att omsorgstagaren är subjekt i sin egen rehabilitering eller habilitering att processen utgår från en helhetssyn (holism) processen har fokus på det friska (salutogenes) och konkreta problem samt är framtidsinriktad. Ett rehabiliterande förhållningssätt handlar om att personal utför arbetet på ett sätt som gör att de inte tar över de förmågor som omsorgstagaren har. Istället uppmuntras omsorgstagaren att göra det hen klarar själv. Personalen stödjer omsorgstagaren i det hen inte klarar själv och sysslor utförs utifrån dennes förutsättningar. Omsorgstagaren motiveras och uppmuntras till att göra sina egna val och får stöttning i att behålla sina intressen, vanor och att ha ansvar för sin vardag. 2.4 Mål för socialt innehåll i Södermöre kommundel Målet är att omsorgstagare ska få leva ett värdigt liv och känna välbefinnande, ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra samt kunna välja när och hur det sociala innehållet sker. Allt arbete med socialt innehåll ska genomsyras av ett rehabiliterande förhållningssätt. 2.5 Målgrupper Vi har definierat ett antal målgrupper som är fokus för de som är mottagare av insatserna gällande det sociala innehållet. Det handlar om omsorgstagare på särskilt boende, omsorgstagare i ordinärt boende, omsorgstagare med demensdiagnos på särskilt boende och andra äldre som besöker våra verksamheter som t.ex. träffpunktsverksamheten 2.6 Tre nivåer Individuell anpassning dagliga aktiviteter Aktiviteter som sker utifrån personens specifika behov samt mentala och fysiska förutsättningar. Syftet med aktiviteter är förutom att mot verka passivitet även att stimulera sinnena, erbjuda avkoppling och en känsla av tillhörighet, ge en omedelbar njutning och stimulera välbefinnande. Inom detta område finns vardagssysslorna, att fånga stunden, duka vackert och skapa en trevlig måltid, fika, grilla, sjunga, lösa korsord, vattna blommor, städa, stödjer den äldre i kontakter med anhöriga, vänner och föreningsliv. mm. Genom deltagande i vardagliga sysslor och vanligt förekommande fritidsaktiviteter stimuleras omsorgstagaren till att kommunicera med andra, känna att tiden används på ett meningsfullt sätt samt bli medveten om den omgivande miljön. Individuellt anpassade aktiviteter kan motverka passivitet och stärka självkänslan, stimulera sinnena, ge dagen en struktur och innehåll och ge möjlighet till avkoppling och välbefinnande.

4 4 (8) Gruppaktivitet gemenskap med andra Med detta avses enkla aktiviteter som kräver små resurser och som omsorgspersonalen utför dels som en del av de dagliga rutinerna och dels som planerade trivselstunder för de äldre. Trevliga vardagshändelser handlar exempelvis om att skapa en trevlig måltidssituation, enkla helgfestligheter, att servera mat anpassad till storhelger, samvaro, promenader, utevistelse, läsa tidning, samtal om minnen utifrån gamla fotografier eller filmer, hobbyverksamheter, att kunna lyssna till radio och sin egen favoritmusik. Träffpunktsverksamhet Större aktiviteter Med större aktiviteter avses inplanerade gemensamma aktiviteter och evenemang. Större aktiviteter ska utgöra en guldkant på tillvaron för de äldre. Det kan handla om underhållning, allsång, utflykter, gudstjänst, öppet hus etc. Större aktiviteter kräver ofta mer resurser och medför ibland en del kostnader.

5 5 (8) 3. Nivå 1: Individuell anpassning Inom området individuell anpassning finns planerade och spontana aktiviteter. 3.1 Genomförandeplanerna Den dagliga omvårdnaden och omsorgen ska formas utifrån genomförandeplanen. Varje omsorgstagare ska ha en aktiv plan med formulerade målsättningar som stärker omsorgstagarens förmåga att leva ett självständigt och meningsfullt liv. En tydlig struktur och mötesordning för genomförandeplansarbetet måste finnas för att omsorgstagarens behov, önskemål och vilja formuleras till tydliga mål med ansvarsfördelning och att detta regelbundet följs upp. 3.2 Fånga ögonblicken i vardagen Att fånga ögonblicken i vardagen kan vara aktiviteter enskilt eller i grupp som kräver små resurser och utförs av omsorgspersonalen och ibland kanske i samarbete med närstående. Det kan vara både en del av de vardagliga rutinerna, att fånga stunden, duka vackert och skapa en trevlig måltid, fika, grilla, sjunga, lösa korsord mm. De äldre deltar i vardagssysslor som att vattna blommor, städa samt i planerade trevligheter. 4. Nivå 2: Gruppaktivitet Vi har delat upp gruppaktiviteter i planerade aktiviteter och ett rehabiliterade förhållningssätt. För båda delarna är det av största vikt att samverkan sker mellan personalgrupper samt mellan personalgrupper och träffpunkterna/aktiveringen. 4.1 Planerade aktiviteter En planering för aktiviteter tas fram byggandes på omsorgstagarnas individuella och gruppens önskemål, samt det som personalen planerar in i månadsschemat. Aktiviteterna och schemat ska kommuniceras med omsorgstagarna så långt det är möjligt och sättas upp synligt. Exempelvis kan en informationstavla (white-board) finnas för aktiviteten med datum, tid och ansvarig personal. Det går lätt att fotografera av och spara, samt skriva i nytt inför nästa månadsperiod. Samverkan ska ske med träffpunktsverksamheten/aktiveringen (se nedan). Bilaga 1 omfattar delområden som kan ingå i planeringen. 4.2 Rehabiliterande förhållningssätt Även inom detta område är det av vikt att fånga ögonblicken i vardagen. Personalen måste vara flexibel och arbeta utifrån omsorgstagarnas behov. Personalens roll kan vara att fokusera på att ge förutsättningar så omsorgstagaren kan utföra aktiviteter på egen hand eller i grupp tillsammans med andra omsorgstagare. Det är att arbeta rehabiliterande.

6 6 (8) 5. Nivå 3: Träffpunktsverksamhet Träffpunktsverksamhet finns idag på Möregården och Björkhaga. På Ljungbyhemmet finns aktiveringsverksamhet. Inriktning för den framtida träffpunktsverksamheten: 5.1 Ledstjärna Ett rehabiliterande förhållningssätt är ledstjärna i verksamheten. 5.2 Tillgänglighet Träffpunkten/aktiveringen är en mötesplats som är tillgänglig varje dag. Träffpunktslokalerna skall alltid vara tillgängliga för pensionärer som vill äta lunch på plats varje dag. Dialog ska genomföras med Serviceförvaltningen för att förverkliga detta (?). I Ljungbyholm är pensionärerna välkomna till Södermöreskolans matsal måndag-fredag. Personaldriven verksamhet sker idag måndag-fredag, men skall även kunna ske på helger. En träffpunktslokal bör tillbyggas vid Ljungbyhemmet när ekonomiskt utrymme finns för en sådan driftkostnadshöjning. 5.3 Målgrupper Verksamheten riktas till omsorgstagare i särskilt och ordinärt boende samt till pensionärer i allmänhet. Verksamheten ska kunna vara riktad till endast vissa grupper som t.ex. omsorgstagare på boendet eller personer med demens, vilket innebär att träffpunktlokalernas tillgänglighet kan begränsas vid vissa tidpunkter. 5.4 Personal Träffpunkten/aktiviteringen har en basbemanning på 1,0 tjänst. Ansvaret för det sociala innehållet på träffpunkten/aktiviteringens verksamhet är en särskild utvecklings-/karriärtjänst som inrättas. 5.5 Samverkan Samverkan ska öka mellan träffpunkterna/aktiveringen. Samverkan ska öka mellan träffpunkten och de andra personalgrupperna på särskilt boende/hemtjänst. Strukturerad samverkan ska finnas mellan träffpunkt- /aktiveringsverksamheten och förskola/fritidshem/skola i Ljungbyholm, Hagby och Påryd. Erfarenheterna från Generationer i samverkan i Hagby ska beaktas. Enheterna ska arbeta för att utveckla samverkan med närstående, föreningslivet och frivilligkrafter för öka det sociala utbudet för de äldre. Prioriterat är aktiviteter som kan genomföras på tider när träffpunkterna/aktiveringen inte har verksamhet. Träffpunkts- samt kommundelsförvaltningens andra lokaler kan alltid användas utan kostnad för detta ändamål.

7 7 (8) 5.6 Systematiskt kvalitetsarbete Ett årshjul upprättas med de större aktiviteterna inplanerade Könsuppdelad besöksstatistik ska föras över verksamhetens aktiviteter. Rutin för detta ska tas fram av förvaltningen. 5.7 Kommunikation Befintliga månadsblad utifrån årshjulet för verksamheterna ska utvecklas och läggas ut på hemsidan. 6. Samverkan med andra aktörer 6.1 Närstående Att få upprätthålla sin relation med närstående är av största betydelse för meningsfullheten i livet. Vi behöver förbättra kontakten och samarbetet med närstående och ta tillvara deras kompetens vid utformandet av omvårdnaden och omsorgen. Det ska ske genom att: - Upparbeta enkla kontaktvägar - Ge anhöriga tid för samtal - Erbjuda närståendeutbildning, samtalsgrupper och anhörigträffar - Göra närstående mer delaktiga i omvårdnaden och bjuda in dem att delta i aktiviteter och på så sätt tillvara ta deras kompetens, synpunkter och önskemål. 7. Kultur, djur och frivilligkrafter Forskning visar att socialt stöd och stimulans är bra för vår hälsa och har stor betydelse för vår förmåga att hantera svårigheter. Kultur är en friskvårdsfaktor som ger människor liv och värdighet hela livet. Inriktningen är att kulturutbudet på de särskilda boendena bör öka. Djur och djurterapi kan ha en positiv effekt på äldres välmående. Exempelvis finns det vårdhundar och vårdhästar. Många äldre på landsbygden har också en vana att ha umgåtts med djur tidigare i livet. Samtidigt finns det risker med djur i äldreomsorgen som exempelvis pälsallergier. Inriktningen bör vara att utveckla möjligheterna till fler kontakter med djur inom äldreomsorgen på ett säkert och systematisk sätt som minskar de risker som kan finnas med detta. Frivilliginsatser är ett mycket viktigt komplement till den vård och omsorg som omsorgstagarna tillhandahåller. Förvaltningen bör arbeta för frivilliga sociala nätverk på alla Södermöres särskilda boenden och som även kan rikta sig till omsorgstagare i ordinärt boende. Det kan vara personer som engagerar sig i olika sociala aktiviteter och arrangemang. Åka båt, gå på något idrottsevenemang, åka till Kalmar slott, gå till affären mm.

8 8 (8) 8. Nya vård- och omsorgsuppdrag 2015 Utifrån ovanstående kommer följande uppdrag att lyftas in i förvaltningen vård- och omsorgsuppdrag för år 2015: Kultur: Öka samverkan med bibliotek arbetsplan som upprättas mellan träffpunkten/aktiveringsverksamheten på särskilt boendet och biblioteket. Kultur: Öka kulturutbudet på särskilt boende, gärna i samverkan med andra aktörer. Djur: Utveckla möjligheterna till fler kontakter med djur inom äldreomsorgen på ett säkert och systematisk sätt som minskar de risker som kan finnas med detta. Frivilligkrafter: Etablera nya nätverk och samarbetsformer med frivilligkrafter i syfte att öka det sociala utbudet för omsorgstagare i särskilt boende och ordinärt boende. Närstående: Utveckla kontaktytorna och samarbetet med de närstående. Förslag skall arbetas fram till nämnden. Bilaga 1 Följande delområden kan finnas med i planeringen: Skapa allmänna teman, utställningar i allmänna utrymmen. Exempelvis teman som årtionden/yrken/kläder/verktyg/natur fåglar, blommor, dofter m.m. m.m. Ordna så att det finns aktivitetsmaterial färger, papper, pennor samt övrigt material (gärna naturmaterial kottar, kvistar, stenar mm mm) material som lätt kan tas fram och användas. Sinnesstimulering Material som stimulerar: doft, smak, känsel, syn, hörsel ( ex.vis. kryddor, exotiska frukter, olika tygmaterial, fågelholk/bord utanför fönstret, mjuka och behagliga ljud) Spel av olika slag, kortlekar, pussel eller dylikt som är bra för känsel, finmotorik och konstruktion. Musik i olika former: cd-skivor, spotify, sånghäften, instrument, sångstunder. Rörelse/gymnastik i olika former med musik och material. Planera in utetillfällen trädgårdsarbete plantera/sätta och så, uppleva naturens skiftningar, dofter, ljus, temperaturskillnader, lyssna till fågelsång, höra vattnet i bäcken/ån porla, känna på snön m.m. m.m. Planering av högtidsdagar, traditioner

Handlingsplan socialt innehåll i Södermöre kommundelsförvaltning

Handlingsplan socialt innehåll i Södermöre kommundelsförvaltning Handläggare Datum Ann-Christine Kittel-Olsson 2014-11-07 0480-45 29 04 Handlingsplan socialt innehåll i Södermöre kommundelsförvaltning Individuell anpassning Gruppaktivitet Träffpunktsverksamhet 2015-2018

Läs mer

Samtliga träffpunkter i Södermöre kommundel erbjuder kost. Svaret är översänt till enhetschef för socialt innehåll på omsorgsförvaltningen

Samtliga träffpunkter i Södermöre kommundel erbjuder kost. Svaret är översänt till enhetschef för socialt innehåll på omsorgsförvaltningen Handläggare Datum Martin Westbrandt 2017-10-10 0480-45 29 04 I diskussion på presidiemöte 171006 beslutar Södermöre kommundelsnämnds presidie att samråda med omsorgsförvaltningens svar på motion från Carl-

Läs mer

Riktlinjen ersätter : Riktlinje för Aktivitetscenter för vuxna personer med psykiska funktionshinder,

Riktlinjen ersätter : Riktlinje för Aktivitetscenter för vuxna personer med psykiska funktionshinder, Riktlinje 2014-10-16 Träffpunkt Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen Diarienummer: VON 2014/0264 Riktlinjen har antagits av vård- och omsorgsnämnden 2014-10-16. Nämnden

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER Äldreomsorg, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 117 Dnr 2012/100-730, 2012.1036 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 4 Värdegrund för

Läs mer

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Nationell värdegrund i socialtjänstlagen Den 1 januari 2011

Läs mer

Målsättning och struktur för sociala aktiviteter i omsorgsförvaltningen

Målsättning och struktur för sociala aktiviteter i omsorgsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mia Lindgren 2017-02-09 ON 2017/0018 Enhetschef socialt innehåll Omsorgsnämnden Målsättning och struktur för sociala aktiviteter i omsorgsförvaltningen

Läs mer

Förord. Programmet ska främja samverkan mellan föreningsliv och den kommunala äldreomsorgen. Alla förslag i programmet är lika viktiga.

Förord. Programmet ska främja samverkan mellan föreningsliv och den kommunala äldreomsorgen. Alla förslag i programmet är lika viktiga. 1 Förord Det här är Linköpings kommuns program för utveckling av det sociala innehållet i vardagen för personer som är äldre. Programmet beskriver hur Linköping ska arbeta för att möta äldres sociala behov.

Läs mer

Brukarundersökning vård- och omsorgsboende. Vård- och äldrenämnden

Brukarundersökning vård- och omsorgsboende. Vård- och äldrenämnden Brukarundersökning vård- och omsorgsboende Vård- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Sammanfattning av brukarundersökning 2018... 3 1.2 Bakgrund och förutsättningar... 3 1.3 Uppföljning

Läs mer

Din rätt till en värdig omsorg. Värdighetsgarantier i Kalmar kommun

Din rätt till en värdig omsorg. Värdighetsgarantier i Kalmar kommun Din rätt till en värdig omsorg Värdighetsgarantier i Kalmar kommun Bakgrund 2011 infördes en nationell värdegrund i socialtjänstlagen vilket innebär att äldre personer ska ges ökade möjligheter till inflytande

Läs mer

Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan

Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan 2010-2011 Verksamhetsbeskrivning Fritidshemmets verksamhet bygger på den läroplan som finns för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet

Läs mer

Mälarbacken vård och omsorgsboende

Mälarbacken vård och omsorgsboende K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Mälarbacken vård och omsorgsboende Ing re ss På Mälarbacken bemöter vi Dig med kunskap och respekt Mälarbacken vård- och omsorgsboende är både ett gruppboende

Läs mer

Riktlinjer för myndighetsutövning biståndshandläggning

Riktlinjer för myndighetsutövning biståndshandläggning POLICY PLAN l RIKTLINJER STRATEGI l HANDLINGSPLAN RUTIN ANVISNING Riktlinjer för myndighetsutövning biståndshandläggning Beslutad av: Socialnämnd, den 29-05-2019 Dokumentansvarig: Ingela Holmström Diarienummer:

Läs mer

Lena Hallström Lindkvister och Sofia Sikström, Kvalitetsinspiratörer, Sociala sektorn, Äldreomsorg. Projektet Guldstunder i äldres vardag

Lena Hallström Lindkvister och Sofia Sikström, Kvalitetsinspiratörer, Sociala sektorn, Äldreomsorg. Projektet Guldstunder i äldres vardag Lena Hallström Lindkvister och Sofia Sikström, Kvalitetsinspiratörer, Sociala sektorn, Äldreomsorg Projektet Guldstunder i äldres vardag Sida 2 Sida 3 Inledning Sedan augusti 2008 arbetar två kvalitetsinspiratörer

Läs mer

Socialstyrelsens allmänna råd om värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre

Socialstyrelsens allmänna råd om värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom socialtjänsten, förvaltningschefer Huvudmän för yrkesmässigt bedrivna enskilda verksamheter inom socialtjänsten Nr 3/2012 Februari

Läs mer

Ett salutogent förhållningssätt. Om meningsfullhet och livskvalitet

Ett salutogent förhållningssätt. Om meningsfullhet och livskvalitet Ett salutogent förhållningssätt Om meningsfullhet och livskvalitet Anor från 1700-talet Fattighuset Vegahusen Änggårdsbacken Otium Kommunfullmäktige utser Tre Stiftelsers styrelse Samma förutsättningar

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde Riktlinjer för anhörigstöd inom socialnämndens ansvarsområde Dokumentets namn Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr socialnämndens ansvarsområde Dokumenttyp Riktlinje Fastställd av Socialnämnden Datum

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN Alla människor har lika värde, alla har rätt att mötas med respekt, tydlighet, lyhördhet, hänsyn och acceptans för den man är. Den 1 januari

Läs mer

BYGDEVÄGEN Välkommen till Bygdevägen 15

BYGDEVÄGEN Välkommen till Bygdevägen 15 BYGDEVÄGEN 15 2016-09-23 Välkommen till Bygdevägen 15 2 (5) Bygdevägen 15 Bygdevägen 15 är ett äldreboende som ligger i samhället Östra Husby på Vikbolandet. I närområdet finns grönområden, affär, apotek

Läs mer

Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun

Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Lokala värdighetsgarantier Värdigt liv och välbefinnande Nationella värdegrunden Enligt ett

Läs mer

ARBETSPLAN FRITIDSHEMMET HUMLAN

ARBETSPLAN FRITIDSHEMMET HUMLAN ARBETSPLAN FRITIDSHEMMET HUMLAN 2017-2018 1 Innehållsförteckning 1. Målsättning 3 1.1 Målsättning för verksamheten 3 1.2 Värdegrund 3 2. Verksamhetsbeskrivning 3 2.1 Pedagogiskt arbete 3 2.2 Barnens ansvar

Läs mer

Välkommen till vår dagomsorg. Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun

Välkommen till vår dagomsorg. Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun Välkommen till vår dagomsorg Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun Det här är vår dagomsorg Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun är samlingsnamnet för all kommunal äldreomsorg. Vår målsättning är att du som

Läs mer

Årlig uppföljning av omsorgspolitisk färdriktning 2015

Årlig uppföljning av omsorgspolitisk färdriktning 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Linus Hellman 2016-03-10 SKDN 2016/0031 52904 Södermöre kommundelsnämnd Årlig uppföljning av omsorgspolitisk färdriktning 2015 Förslag till beslut Södermöre

Läs mer

Riktlinjer gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom

Riktlinjer gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom Vård, omsorg och IFO Lena Mossberg lena.mossberg@bengtsfors.se Riktlinjer 2017-03-10 Antagen av Kommunstyrelsen 1(6) Diarienummer KSN 2017-000605 003 182/17 Riktlinjer gällande dagverksamhet för hemmaboende

Läs mer

Anhörigstrategi. för Kårkulla samkommun Godkänd av styrelsen Chefen för EUC

Anhörigstrategi. för Kårkulla samkommun Godkänd av styrelsen Chefen för EUC Anhörigstrategi för Kårkulla samkommun 2017-2019 Godkänd av styrelsen 23.5.2017 Chefen för EUC 1(4) Kårkulla samkommuns vision är att erbjuda tjänster av hög kvalitet som beaktar behov och önskemål hos

Läs mer

Omsorgspolitisk färdriktning i Södermöre kommundel

Omsorgspolitisk färdriktning i Södermöre kommundel Handläggare Datum Ann-Christine Kittel-Olsson 2014-12-01 Omsorgspolitisk färdriktning i Södermöre kommundel 2015-2018 1. Bakgrund Södermöre kommundel har uppdraget att tillhandahålla en god vård- och omsorg.

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN Alla människor har lika värde, alla har rätt att mötas med respekt, tydlighet, lyhördhet, hänsyn och acceptans för den man är. Den 1 januari

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden;

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden; 1 2014-11-11 SOSFS 2015:XX (S) Utkom från trycket den 2015 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden; beslutade den XX XX 2015. Socialstyrelsen

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Boendestöd Norra Hisingen

Granskningsrapport. Brukarrevision. Boendestöd Norra Hisingen Granskningsrapport Brukarrevision Boendestöd Norra Hisingen 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi är till för

Läs mer

Målprogram för vård- och omsorgsnämnden 2011 2014

Målprogram för vård- och omsorgsnämnden 2011 2014 program för vård- och omsorgsnämnden 2011 2014 program för vård- och omsorgsnämnden 2011-2014 Vår vision Köpings kommuns insatser inom vård och omsorg ska vara bland de bästa i Sverige. Det ska kännas

Läs mer

Riktlinjer för tillämpningen av 2 kap. 3 SoL och 4 kap. 1 SoL

Riktlinjer för tillämpningen av 2 kap. 3 SoL och 4 kap. 1 SoL Handläggare Datum Ann-Christine Kittel-Olsson 2012-10-15 0480-45 29 04 Riktlinjer för tillämpningen av 2 kap. 3 SoL och 4 kap. 1 SoL Allmänt om riktlinjer Socialtjänstlagen är en ramlag som reglerar kommunens

Läs mer

Kvalitetsdeklarationer och Kvalitetskrav. för kunder. i dagverksamhet med social inriktning och demensinriktning.

Kvalitetsdeklarationer och Kvalitetskrav. för kunder. i dagverksamhet med social inriktning och demensinriktning. Kvalitetsdeklarationer och Kvalitetskrav för kunder i dagverksamhet med social inriktning och demensinriktning i Varbergs kommun KVALITETSDEKLARATIONER Varbergs kommun har som en av sina strategiska målsättningar

Läs mer

Riktlinje gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom

Riktlinje gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom Vård, omsorg och IFO Lena Mossberg lena.mossberg@bengtsfors.se Riktlinjer Antagen av Kommunstyrelsen 8 juni 2016 1(5) Diarienummer KSN 2016 000144 167 Riktlinje gällande dagverksamhet för hemmaboende personer

Läs mer

Verksamhetsplan för Bryggarens hemtjänstområde

Verksamhetsplan för Bryggarens hemtjänstområde Verksamhetsplan2009-2011 för Bryggarens hemtjänstområde Reviderad 20110104 Till grund för enhetens verksamhet är Förvaltningen för omsorg och hälsas verksamhetsplan 2009-2011 Vision Vi är till för att

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3 LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3 Alla människor har lika värde, alla har rätt att mötas med respekt, tydlighet, lyhördhet, hänsyn och acceptans för den man är. Den

Läs mer

Riktlinje. Dagverksamhet och daglig verksamhet enligt SoL. Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen 2014-10-16

Riktlinje. Dagverksamhet och daglig verksamhet enligt SoL. Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen 2014-10-16 Riktlinje 2014-10-16 Dagverksamhet och daglig verksamhet enligt SoL Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen Diarienummer: VON 2014/0264 Riktlinjen har antagits av vård-

Läs mer

Uppföljning av Skoga vård- och omsorgsboende år 2016

Uppföljning av Skoga vård- och omsorgsboende år 2016 SID 1 (5) Uppföljning av Skoga vård- och omsorgsboende år 2016 Bakgrund Verksamheten på Skoga vård- och omsorgsboende drivs av Humaniora vård och omsorg i kommunens egen regi. Skoga har 100 lägenheter

Läs mer

Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun

Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun Inledning Den nationella värdegrunden för äldreomsorgen ligger till grund för lokalavärdighets - garantier i Järfälla kommun.

Läs mer

Värdighetsgarantier. för äldreomsorgen i Mölndals stad

Värdighetsgarantier. för äldreomsorgen i Mölndals stad Värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Mölndals stad Värdigt liv och välbefinnande Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

LSS-insatsernas innehåll

LSS-insatsernas innehåll LSS-insatsernas innehåll Förtydligande av innehållet i LSS-insatserna Socialförvaltningen informerar Förtydligande av innehållet i LSS-insatserna Gruppbostad Hjälp att äta, dricka och förflytta sig Måltiden

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

Åtgärdsplan för minskad budgetram år 2013 och minskad avvikelse mot standardkostnad

Åtgärdsplan för minskad budgetram år 2013 och minskad avvikelse mot standardkostnad Handläggare Datum 0480-452900 2012-05-11 Åtgärdsplan för minskad budgetram år 2013 och minskad avvikelse mot standardkostnad 1. Bakgrund Kostnaderna för äldreomsorgen i Södermöre kommundelsnämnd och omsorgsnämnden

Läs mer

Ett rikare liv på äldre dar. Vår plan för att öka välbefinnandet och antalet aktiviteter för äldre i Värmdö kommun.

Ett rikare liv på äldre dar. Vår plan för att öka välbefinnandet och antalet aktiviteter för äldre i Värmdö kommun. Ett rikare liv på äldre dar. Vår plan för att öka välbefinnandet och antalet aktiviteter för äldre i Värmdö kommun. Fler äldre som är pigga och vitala Ofta handlar äldrepolitiken om ökat vårdbehov och

Läs mer

Motion om att skapa fler träffpunkter för äldre och långtidssjuka förslag till svar

Motion om att skapa fler träffpunkter för äldre och långtidssjuka förslag till svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-11-12 15 (28) Ks 389 Motion om att skapa fler träffpunkter för äldre och långtidssjuka förslag till svar Dnr 2018/147 109 Bo Karlsson (SD) har 16 april 2018 lämnat

Läs mer

Värdegrund- förslag till lagändring

Värdegrund- förslag till lagändring Värdegrund- förslag till lagändring 5 kap. 4 Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande (värdegrund) Socialnämnden ska verka för

Läs mer

Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet

Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är en källa till glädje! Mat är ett stort och brett ämne! Måltiderna är centrala

Läs mer

Tubberödshus. Så länge du är i livet ska du leva

Tubberödshus. Så länge du är i livet ska du leva Tubberödshus Så länge du är i livet ska du leva Så länge du är i livet ska du leva I genuin bohuslänsk natur med berg, grönska och närhet till havet ligger Tubberödshus äldreboende i Skärhamn på Tjörn.

Läs mer

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-04-10 Innehåll 1 Bakgrund 5 2 Direkt stöd till anhöriga i Arboga kommun 6 2.1 Information...

Läs mer

VÄRDEGRUND. Äldreomsorgen, Vadstena Kommun. SOCIALFÖRVALTNINGEN Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 116 Dnr 2012/165-730, 2012.

VÄRDEGRUND. Äldreomsorgen, Vadstena Kommun. SOCIALFÖRVALTNINGEN Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 116 Dnr 2012/165-730, 2012. VÄRDEGRUND Äldreomsorgen, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 116 Dnr 2012/165-730, 2012.1034 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 3 Värdegrund för vadstena kommuns

Läs mer

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 133/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller

Läs mer

Trygghet. Vår vision. Äldre och personer med funktionsnedsättning ska känna sig trygga i sitt boende och

Trygghet. Vår vision. Äldre och personer med funktionsnedsättning ska känna sig trygga i sitt boende och Målprogram för vård- och omsorgsnämnden 2015 2019 Vår vision Köpings kommuns insatser inom Vård & Omsorg ska vara bland de bästa i Sverige. Alla människor har lika värde och ska känna att de har samma

Läs mer

Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016

Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016 SID 1 (5) Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016 Bakgrund Verksamheten på Ametistens vård- och omsorgsboende drivs av Vardaga. Ametisten har 80 lägenheter uppdelade på fem våningar med två

Läs mer

Lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Upplands- Bro kommun

Lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Upplands- Bro kommun Lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Upplands- Bro kommun Rätt till privatliv och kroppslig integritet 1. Vi garanterar att Du har rätt till kroppslig integritet i samband den personliga omvårdnaden

Läs mer

Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2016

Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2016 SID 1 (5) Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2016 Bakgrund Verksamheten på Oskarsro vård- och omsorgsboende drivs av Temabo AB. Oskarsro har 34 lägenheter uppdelade på fem våningar. Verksamheten

Läs mer

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 198/15

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden;

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden; 1 SOSFS 2012:xx (S) Utkom från trycket den 2012 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden; beslutade den 26 juni 2012.

Läs mer

Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning 1 (6) Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning Version 1 1 2 (6) Inledning Socialförvaltningens verksamheter ska genomsyras av den

Läs mer

Kvalitet inom äldreomsorgen

Kvalitet inom äldreomsorgen Revisionsrapport* Kvalitet inom äldreomsorgen Mora kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning och bakgrund...4 2.1 Revisionsfråga...5 2.2 Revisionsmetod...5

Läs mer

Centralupphandling av Vård- och omsorgsboenden Henrik Svenonius /2010

Centralupphandling av Vård- och omsorgsboenden Henrik Svenonius /2010 Utvärderingsrapport 2010-05-24 Upphandlingsansvarig Upphandling Stockholms stad Centralupphandling av Vård- och omsorgsboenden Henrik Svenonius 125-102/2010 Symbolförklaring: Texten ingår i annonsen Texten/frågan

Läs mer

Öppna jämförelser 2018

Öppna jämförelser 2018 Handläggare Datum Mia Lindgren 2019-04-29 0480-452903 Öppna jämförelser 2018 Bakgrund Öppna jämförelser 2018 är den nionde rapporten om vården och omsorgen av äldre som Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Program för utveckling av det sociala innehållet

Program för utveckling av det sociala innehållet Projektrapport Program för utveckling av det sociala innehållet Vård- och äldreomsorgsförvaltningen 2011 Alingsås 2011-12-31 Christine Sjökvist Förord Äldre ska ges möjlighet att behålla sina intressen

Läs mer

Socialt innehåll/kultur

Socialt innehåll/kultur Socialt innehåll/kultur Hur ser mitt uppdrag Övergripande ansvar för det sociala innehållet stödja personal och enhetschefer i arbetet tillsammans med vår värdegrundsledare Projektledare för För och med

Läs mer

ARBETSPLAN FRITIDSHEMMET HUMLAN

ARBETSPLAN FRITIDSHEMMET HUMLAN ARBETSPLAN FRITIDSHEMMET HUMLAN 2016 2017 Innehållsförteckning 1. Målsättning 3 1.1 Målsättning för verksamheten 3 1.2 Pedagogiskt arbete 3 1.3 Omvårdnad 3 1.4 Värdegrund 3 1.5 Miljötänkande 3 2. Samarbete

Läs mer

Hemstöd. För dig med en psykisk funktionsnedsättning

Hemstöd. För dig med en psykisk funktionsnedsättning Hemstöd För dig med en psykisk funktionsnedsättning 1 INNEHÅLL HEMSTÖD...3 Ansökan Beslut Kontaktman Avgift SYSSELSÄTTNING...5 Avgift TRYGGHETSLARM... 6 Ansökan, beslut och avgift SÄRSKILT BOENDE... 7

Läs mer

AKTIVITETER OCH RELATIONER

AKTIVITETER OCH RELATIONER AKTIVITETER OCH RELATIONER Att stödja till aktiviteter och relationer utgör en stor del i arbetet kring personer med funktionsnedsättning. Målet är att personer med funktionsnedsättningar, oavsett diagnos,

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg

Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg 1 Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Det goda livet på Smedbygården 5566732920 /Redolaris AB 2016 Att arbeta med kvalitet är en

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 Presentation Lilla Solen, pedagogisk omsorg, kommer att erbjuda barn från 1-5 år en flexibel och stimulerande verksamhet. Lilla Solens hemvist är en lokal på Domarvägen i Huddinge

Läs mer

Handlingsplan va rdegrundsarbete fö r Olövslund Ä ldreböende

Handlingsplan va rdegrundsarbete fö r Olövslund Ä ldreböende 2016-10-19 1 (6) Handlingsplan va rdegrundsarbete fö r Olövslund Ä ldreböende Information och marknadsföring Ge information om nationella värdegrunden och vad lokala värdighetsgarantierna innebär till

Läs mer

D MMMM YYYY 1 (7) Intervjumall

D MMMM YYYY 1 (7) Intervjumall D MMMM YYYY 1 (7) Intervjumall Vid personcentrerad omvårdnad sätts personen och inte sjukdomen främst. Det är individens personlighet och upplevelse av verkligheten som ska vara utgångspunkten. Ett par

Läs mer

2014-02-17. Attityd. Meningsfull vardag. Vad är det för mig och för dig?

2014-02-17. Attityd. Meningsfull vardag. Vad är det för mig och för dig? Ann-Christin Kärrman, Ansvarig vård & omsorg, Svenskt Demenscentrum Leg. sjuksköterska, fil.mag. Meningsfull vardag Vad är det för mig och för dig? Attityd Attityder till vårt arbete är grunden till vårt

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013. 2014-02-04 Vår referens. Anne Wolf Utvecklingssekreterare. anne.wolf@malmo.

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013. 2014-02-04 Vår referens. Anne Wolf Utvecklingssekreterare. anne.wolf@malmo. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-02-04 Vår referens Anne Wolf Utvecklingssekreterare Tjänsteskrivelse anne.wolf@malmo.se Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013 SOFV-2014-208

Läs mer

Kvalitetsmål för Äldreomsorgen

Kvalitetsmål för Äldreomsorgen Kvalitetsmål för Äldreomsorgen Kvalitetsmål för äldreomsorgen i Klippans kommun Kvalitetsmålen är fastställda av socialnämnden 2010-12-07. Äldreomsorgen skall bedrivas i enlighet med socialtjänstlagen,

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Nyborgen

Arbetsplan för förskolan Nyborgen SIG200 v 1.0 2007-05-02 Arbetsplan för förskolan Nyborgen Våren 2013 Sigtuna kommuns värdegrund Invånaren först I Sigtuna kommun arbetar vi för invånarna och ser till att deras behov möts. Det innebär

Läs mer

Socialpsykiatrin. våra tjänster. Reviderad senast:

Socialpsykiatrin. våra tjänster. Reviderad senast: Socialpsykiatrin våra tjänster Reviderad senast: 180313 Socialpsykiatrin består av boendestöd och daglig verksamhet. Boendestödet är en hjälp i och utanför den egna bostaden. Målet är att stödja, upprätthålla

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun

Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Lokala värdighetsgarantier i Norrköping Värdigt liv och välbefinnande Nationella värdegrunden Enligt ett tillägg

Läs mer

Sammanställning av hur beviljade stimulansmedel fördelats och vilka aktiviteter som genomförts alternativt pågått

Sammanställning av hur beviljade stimulansmedel fördelats och vilka aktiviteter som genomförts alternativt pågått Sammanställning av hur beviljade stimulansmedel fördelats och vilka aktiviteter som genomförts alternativt pågått 2010-2011 Rehabilitering Verksamhet Utförare/anordnare Fördelad Sinnenas Trädgård Socialtjänsten,

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan 1. Normer och värden Respekt för miljön Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för sin egen delaktighet i naturens kretslopp och för

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 Idrotten spelar en central roll för Eslöv. Med en lång tradition av ett rikt föreningsliv

Läs mer

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Denna vägledning kan ses som ett stöd vid framtagandet av medarbetarens utbildnings- och introduktionsplan. Förslag på

Läs mer

Välkommen till ditt nya boende!

Välkommen till ditt nya boende! Välkommen till ditt nya boende! Innehåll Inför flytt 4 Viktiga telefonnummer inför din flytt 4 Egen möblering 4 Checklista inför flytt 4 Att ta med till din nya lägenhet 5 Din lägenhet 6 Trygghet i din

Läs mer

Uppföljning av social omsorg enligt socialtjänstlagen vid Rio vård- och omsorgsboende 2014

Uppföljning av social omsorg enligt socialtjänstlagen vid Rio vård- och omsorgsboende 2014 Östermalms Stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Bilaga 1. Dnr 2014-300-1.2.1. Sida 1 (6) 2014-10-09 Handläggare: Susanna Hiltunen Tfn: 08-508 10 575 Sammanfattande bedömning och förbättringsåtgärder Förvaltningens

Läs mer

HÄSSELGÅRDENS PROFILBOENDE

HÄSSELGÅRDENS PROFILBOENDE HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN HÄSSELGÅRDENS PROFILBOENDE Utifrån rapporten, som vi ser mycket allvarligt på, har åtgärder redan både påbörjats och genomförts. Här nedan

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se 1 Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg

Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg 1 Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Föreningen Blomsterfonden Org.nr: 802005-1465 ÅR 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden

Socialstyrelsens författningssamling. Ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden SOSFS (S) Föreskrifter och allmänna råd Ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-08 Eksjö kommun 575 80 Eksjö Tfn 0381-360 00 Fax 0381-166

Läs mer

Socialförvaltningen Riktlinje för bistånd enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen inom socialförvaltningens socialpsykiatri

Socialförvaltningen Riktlinje för bistånd enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen inom socialförvaltningens socialpsykiatri Socialförvaltningen Riktlinje för bistånd enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen inom socialförvaltningens socialpsykiatri Riktlinjerna är fastställda av socialnämnden 11 juni 2014, 83 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen, Gnesta kommun

Lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen, Gnesta kommun Lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen, Gnesta kommun Rätt till privatliv och kroppslig integritet 1. Vi garanterar att vi respekterar att bostaden tillhör Ditt privatliv Vi knackar eller ringer

Läs mer

Gällivare Kommun Socialförvaltningen, Äldreomsorgen Verksamhetsplan för sociala aktiviteter inom särskilda boenden. 2012

Gällivare Kommun Socialförvaltningen, Äldreomsorgen Verksamhetsplan för sociala aktiviteter inom särskilda boenden. 2012 Gällivare Kommun Socialförvaltningen, Äldreomsorgen Verksamhetsplan för sociala aktiviteter inom särskilda boenden. 2012 Äldreomsorgen i Gällivare Kommun Gällivare Kommun och socialnämnden ser det sociala

Läs mer

Äldreomsorgsplan för Sandvikens Kommun

Äldreomsorgsplan för Sandvikens Kommun Äldreomsorgsplan för Sandvikens Kommun Förslag från äldreomsorgsnämnden 2005-07-06 122 Dnr KS2006/50 1.1 Vision Framtidens äldreomsorg skall utvecklas mot att det ska finnas små marknära enheter i varje

Läs mer

Avtalsuppföljning av vård- och omsorgsboende år 2015

Avtalsuppföljning av vård- och omsorgsboende år 2015 2016-01-18 Avtalsuppföljning av vård- och omsorgsboende år 2015 Sammanfattning Staben för kvalitetsutveckling genomför årliga uppföljningar av verksamheten på stadens vård- och omsorgsboenden. Syftet med

Läs mer

Salutogent förhållningssätt

Salutogent förhållningssätt Salutogent förhållningssätt i vård och omsorg om de äldre Socialförvaltningens ledningsförklaring Vi utgår från medborgarens egen förmåga och resurser för att främja hälsa. Det vi tillsammans åstadkommer

Läs mer

Uppföljning av verksamheten vid Väderkvarnens vård- och omsorgsboende

Uppföljning av verksamheten vid Väderkvarnens vård- och omsorgsboende Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-29 Handläggare Ida Öhman Pils Telefon: 08-508 09 560 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2016-08-25 Uppföljning av verksamheten vid Väderkvarnens

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen ANTAGNA AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014, REVIDERADE JANUARI 2017 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om

Läs mer

Utvecklingsplan Hallen

Utvecklingsplan Hallen 2013-01-14 Utvecklingsplan Hallen Rubrik Förbättringsområde Mål med åtgärder Åtgärd och egenkontroll Tidplan Ansvarig Ledning/organisation Verksamheten behöver tydligare struktur gällande information gällande

Läs mer

Östra Göinge kommun

Östra Göinge kommun Daglig verksamhet Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Vad är daglig verksamhet? Att ha ett arbete eller en sysselsättning är viktigt för de flesta människor. Ett arbete innebär att man ingår i en gemenskap

Läs mer