Uppdragsbeskrivning Scoutkåren A f Chapman

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppdragsbeskrivning Scoutkåren A f Chapman"

Transkript

1 1 Uppdragsbeskrivning Scoutkåren A f Chapman A) Uppdragsbeskrivningar Syftet med uppdragsbeskrivningarna för de olika roller sjöscoutkåren Af Chapman är att tydliggöra ansvarsfördelningen inom kåren och att utgöra ett stöd och en vägledning för de som åtar sig olika uppdrag. Uppdragsbeskrivningen kan justeras över tid då en del ansvarsområden kan flyttas mellan olika roller. Saknar du någon information, behöver något läggas till eller justeras? Hör av dig till vår ordförande, eller vice ordförande för dialog i ärendet. Nedan kan du läsa en specifikation om vad varje styrelsepost innebär. B) Kårordf örande (Ingår i styrelse) Sammankalla till kårstämmor och styrelsemöten senast 2 veckor i förväg. Upprätta dagordning till kårstämmor och styrelsemöten. Leder kårstämmor och styrelsemöten. Leder styrelsearbetet i kårens styrelse. Leder arbetet att ta fram verksamhetsberättelsen. Vara initiativtagare och tillse att styrelsens arbete fortskrider på ett effektivt sätt. Delegera uppgifter till övriga i kårstyrelsen. Se till att vice ordförande är insatt i aktuella ärenden. Är firmatecknare, det vill säga skriver under avtal och andra kontrakt i föreningens namn (även kårens kassör är firmatecknare). Förvaltar och förbättrar löpande kårhandboken och uppdragsbeskrivningar för nyckelroller i kåren. Representerar kåren utåt och utgör en sammanhållande kraft internt. Stödjer vice ordförande med föräldrakontakter och information till föräldrar.

2 2 C) Vice ordf örande (Ingår i styrelse) Vara tillräckligt insatt för att kunna ersätta ordförande vid behov. Stötta och avlasta ordförande. Tillsammans med webbansvarig vara administratör för och ansvara för att inget olämpligt innehåll skrivs i kårens sociala medier. Tillsammans med ordförande och sekreterare följa upp och bevaka lista på att fattade beslut verkställs. Stödjer ordförande med att representera kåren utåt och utgöra en sammanhållande kraft internt. Leder och hanterar föräldrakontakter och information till föräldrar. Deltager i arbetet att ta fram verksamhetsberättelse. D) Sekreterare (Ingår i styrelse) Skickar ut kallelse till kårstämmor och styrelsemöten senast 2 veckor i förväg. Skriva, distribuera och anslå protokoll från styrelsemöten och kårstämmor. Arkivera protokoll enligt styrelsens anvisning. (kontaktperson för kommunarkiv) Deltager i arbetet och sammanställa verksamhetsberättelse. Ansvara för att kårstämmoprotokoll med bilagor distribueras till diverse instanser efter Kårstämma. Tillsammans med ordförande och vice ordförande följa upp och bevaka på lista att fattade beslut verkställs.

3 3 E) Kassör (Ingår i styrelse) Hålla bokföringen aktuell för kåren och scoutgårdens förvaltning. Sköta in och utbetalningar via kassan eller bankkonton. Redovisa aktuell ekonomisk status till styrelsen på styrelsemöte avseende: - Hur ligger kåren till mot liggande budget? - Större ekonomiska händelser (fakturor, inköp) har/kommer ske i närtid? - Aktuell kontoställning för kåren? Lämna in påskrivet årsmötesprotokoll till banken. Senast den 31 januari upprätta förslag till bokslut för det gångna arbetsåret. Senast vid sista styrelsemötet under kvartal 4 redovisa inkomna förslag för investeringar nästkommande verksamhetsår. Senast vid sista styrelsemöte under kvartal 4 redovisa budget för nästkommande arbetsår. Senast 30 dagar innan kårstämma lämna underlag för revision till revisor. F) Materielansvarig, (kan ingå i styrelsen) Tar fram en inventarielista för scoutkårens lösa utrustning. Verka för att förvaringen av kårens material blir ändamålsenlig. Ansvara för kårens lägermateriel. Ansvara för att anpassa utrustningen inför läger. Ansvara för inköp av scoutmateriel efter samråd med avdelningsledarna. Leder iordningställandet av utrustningen efter läger. Tillser att utrustningsbehov tas upp inför budgetarbetet. Ansvara för att trasig utrustning tas om hand och fördelar arbete för reparation.

4 4 G) Husansvarig scoutgård Dragsö/ledarmot, (ingår i styrelsen) Tar fram en inventarielista för scoutgård Dragsö som byggnad/fasta inventarier. Verka för att kårens byggnader blir ändamålsenligt utvecklade och underhållna. Ansvara för kårens fasta inventarier i byggnaderna, ex. diskmaskin, lampor etc. Ansvara för att anpassa byggnad för scoutverksamhet. Ansvara för att iordningställa byggnad inför säsong och verksamhet. Tillse att reparations-, inköps- och utrustningsbehov tas upp senast kvartal 4 inför budgetarbetet. Ansvara för att det finns städmaterial och städinstruktion i scoutgården, samt eventuellt upprätta ett aktuellt städschema. Ansvara för att trasig inventarier/utrustning tas om hand och fördelar arbete för reparation. Ansvara för att rätt fungerande brandskydd finns i tillräcklig mängd i byggnaden. Delta i koordinering av kårens årskalender och föreslå underhållstillfälle för Dragsö och kallar funktionärer/arbetskraft till dessa

5 5 H) Husansvarig scoutgård Östa Råholmen, (kan ingå i styrelsen) Tar fram en inventarielista för scoutgård Östra Råholmen som byggnad/fasta inventarier. Verka för att förvaringen av kårens byggnader blir ändamålsenligt utvecklade och underhållna. Ansvara för kårens fasta inventarier i byggnaderna, ex. gasolsystem, redskapsbod. Ansvara för att anpassa byggnader inför verksamhet. Ansvara för att iordningställa byggnader inför säsong och verksamhet. Tillse att reparations-, inköps- och utrustningsbehov tas upp inför budgetarbetet. Ansvara för att trasig inventarier/utrustning tas om hand och fördelar arbete för reparation. Ansvara för att rätt och fungerande brandskydd finns i tillräcklig mängd i byggnaderna. Delta i koordinering av kårens årskalender och föreslå underhållstillfälle för Råholmen och kallar funktionärer/arbetskraft till dessa.

6 6 I) Båt och kanot ansvarig/ledamot, (ingår i styrelsen) Denna uppgift kan delas på flera personer, men med en huvudansvarig vilken ingår i styrelsen. Tar fram en inventarielista för scoutgårdens båtar, kanoter och dess utrustning. Verka för att förvaringen av kårens båtar med materiel blir ändamålsenlig. Ansvara för kårens båt och kanotmateriel. Ansvara för att anpassa utrustningen inför läger/hajker. Ansvara för att planera och leda arbete med arbetsdag inför sjösättning, sjösättning och uppdragning av båtar samt iordningställa båtar inför vinterförvaring och kallar funktionärer/arbetskraft till dessa. Delta i koordinering av kårens årskalender och föreslå underhållstillfällen, upptagning, sjösättning. Tillse att reparations- och utrustningsbehov tas upp inför budgetarbetet senast på styrelsemötet kv.4. Leder och upprättar tydliga instruktioner för handhavande inkl. tankning, navigationsutrustning, sjösäkerhetsutrustning, städmaterial och städinstruktion i Eskan och Maxi 77. Ansvara för att ändamålsenlig och fungerande brand och livräddningsmateriel finns ombord scoutkårens båtar. Upprätta årligen ett aktuellt tillsyns- och städschema för kårens båtar.

7 7 J) Webbansvarig, (kan ingå i styrelsen) Uppdatera scoutkårens hemsida med aktuella terminsprogram, kontaktuppgifter, kalender och nyheter. Vara sammanhållande för kårens sociala medier. Sprida information från förbundet och distriktet ankommen via mail, till kårens medlemmar. Ansvara för att de av kårstyrelsen beslutade kategorierna av personer kan bli medlemmar i och se innehållet i de sociala medier som tillhör kåren. Tillsammans med vice ordförande vara administratör för och ansvara för att inget olämpligt innehåll skrivs i kårens sociala medier. Lägga upp bilder i fotoalbumet på kårens hemsida. Ansvara för att inga olämpliga foton eller kommentarer förekommer på kårens hemsida eller i de sociala medier som tillhör kåren. K) Utbildningsansvarig, (kan ingå i styrelsen) Samla information om aktuella utbildningar inom förbundet, och utom förbundet då det är aktuellt, samt informera berörda medlemmar. Ansvara för att utbildningsmateriel finns i scoutgården för den ordinarie scoutverksamheten. Ansvara för att medlemsregistret uppdateras när kårens medlemmar har genomfört utbildning. Redovisar inför styrelsen ledare/funktionärer vilka inte genomgått av Scouterna obligatoriska utbildningar.

8 8 L) Uthyrningsansvarig scoutgården Dragsö, (kan ingå i styrelsen) Ansvara för att uthyrningen av scoutgården görs på ett så korrekt sätt som möjligt och att det följer värdegrund för scoutverksamheten. Ansvara för att rapportera till husansvarig vid de tillfällen då byggnad, inventarier etc. går sönder under uthyrning. Ansvara för att iordningställa byggnad före/efter uthyrning så att scoutverksamhet kan genomföras. Tillse att reparations-, inköps- och utrustningsbehov tas upp med husansvarig. Meddela husansvarig när städmateriel behövs fyllas på i städskrubb. Ansvara för att vid uthyrning tydligt ange vilka allmänna regler och städinstruktioner som gäller i scoutgården. Ansvara för kalender avseende bokningar på Dragsö och koordinerar detta med kårens föreningsverksamhet i lokalen. Upprättar kontrakt med hyresgäster. Föreslår för styrelsen förändringar i hyreskontraktets innehåll. Besvarar hyresförfrågningar via mail och telefon samt visar lokalen. Lämnar ut nyckel, efter avstämning från kassör, ger instruktioner till hyresgäst. Avsynar lokalen efter uthyrning och meddelar kassör då depositionsavgiften ej skall återbetalas efter skador/ej tillräcklig städning mm Ansvara för att ekonomiska transaktioner genomförs och rapporteras till kassör. Föreslår för webbansvarig text till hemsidan avseende uthyrningen.

9 9 M) Ledamöter Uppgif ter f ördelas och nedtecknas (årsvis), (ingår i styrelse) Leda planering av julavslutning. Deltaga i planeringen för arbetsdagar kårhus Dragsö, kårhus Råholmen samt kårens båtar och kanoter tillsammans med ansvariga. Sköta kårens kontakt med förbundet, distriktet och konsulenterna. Närvara och bidra i styrelsearbetet. Om detta inte kan genomföras ska detta meddelas ordförande direkt. Ansvara för att det finns tillräckligt med scoutdräkter och märken i scoutgården, samt beställa hem vid behov. Ta emot mail på kårens officiella adress och sprida denna till berörda. N) Fond och bidragsansvarig, (kan ingå i styrelsen) Samlar in uppgifter från avdelningarna, sammanställer och rapporterar för aktivitetsbidrag till Karlskrona kommun Rapporterar till Karlskrona kommun för att erhålla lokalbidrag. Kontrollerar om möjlighet finns för andra bidrag från Karlskrona kommun och söker dessa. Samlar in uppgifter från avdelningarna, sammanställer och rapporterar för statsbidrag via Scoutnet. Kontrollerar om möjlighet finns för bidrag från olika fonder och söker dessa.

10 10 O) Revisor, (ingår inte i styrelse) Erhåller senast 30 dagar innan kårstämma ekonomiskt underlag från kassören och reviderar detta. Lämnar revisionsrapport till kårstämma. P) Revisorsuppleant Skall ersätta revisorn då denna ej kan fullgöra sitt uppdrag. Q) Valberedning (min 2 x pers), (ingår inte i styrelse) Leder och ansvarar för att ett förslag till nya ledamöter finns vid kårstämma Skriver rapport om vilka förslag som har diskuterats för stöd till kommande valberedning. Valberedningens förslag bör omfatta: 1. Ordförande (2år) 2. Vice ordförande (2år) 3. Kassör (2år) 4. Sekreterare (2år) 5. Materielansvarig (2år) 6. Båt och kanotansvarig (2år) 7. Husansvarig Dragsö (2år) 8. Husansvarig Råholmen (2år) 9. Webbansvarig/Ledamöter (2år) 10. Rekryteringsansvarig/ledamöter (2år) 11. Ledamöter/scout ungdom (Rover, 2år) 12. Ledamöter/föräldrarepresentant (2år)

11 11 Alla kårfunktionärer ska genomföra kursen Trygga möten enligt scouternas anvisningar Nya punkter till dagordningen f ör styrelsemöte Kontinuerlig ledarvård i kåren. (alla) Schemaläggning; genomför på 1-2 styrelsemöten under hösten inför kommande år. (alla) Redovisa status på hus och fasta inventarier (husansvariga) Redovisa status på båtar och kanoter (båtansvariga) Redovisa antal uthyrningar sedan förra mötet samt lägesrapport

12 12 1) LEDARE Ledare delas in i Avdelningsledare och hjälpledare. Beskrivning av deras uppgifter ser du nedan. Ledare generellt planerar och genomför kårens aktiviteter med utgångspunkt i det förbundsgemensamma scoutprogrammet och kårens rutiner. Ledare ska i sitt ledarskap vara en positiv och trovärdig förebild och ha ett lyssnande förhållningssätt. Ledare ska delta i lämpliga ledarutbildningar eller på annat sätt skaffa sig motsvarande kunskap. Ledarna ansvarar för att information om aktuella program och händelser rapporteras till webansvarig för publicering på hemsidan. Ledare lägger upp verksamheten så den är bidragsberättigad samt ser till att samla in relevant information av deltagarna. Som ledare ska man också se till att alla nya medlemmar får information om verksamheten och att medlemsavgift betalas in till scoutkåren. Kårens materiel och egendom ska hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Alla avdelningsledare ska genomföra kursen Trygga möten enligt scouternas anvisningar. 2) AVDELNINGSLEDARE ANSVARSOMRÅDEN Ansvarar för avdelningens verksamhet och för att den motsvarar Scouternas program, kvalitets- och säkerhetskrav. Leder avdelningens ledarteam och säkerställer att det finns tillräckligt många ledare för avdelningen. Leder planeringen av avdelningens verksamhet. Hanterar föräldrakontakter och information till föräldrar. Distribuerar aktuella adresser föravdelningens scouter till webbansvarig. Rekryterar nya scouter.

13 Registrerar, avregistrerar avdelningens scouter i medlemsregistret samt tillser att scouternas uppgifter hålls uppdaterade. Dokumenterar löpande närvaro på möten som underlag för bidragsansökningar hos Karlskrona kommun. Ansvarar för väntelistor med scouter som vill vara med i avdelningen men inte får plats för tillfället. Hanterar avdelningens ekonomi och förvaltar avdelningsbidraget som avdelningen tilldelas terminsvis. Ansöker vid behov om ytterligare medel hos kårstyrelsen. Användning av avdelningsbidraget behöver inte redovisas till kassören- avdelningsledaren har förtroende att hantera bidraget på ett sätt som gynnar avdelningen och dess verksamhet t ex för inköp av märken, material till hantverk eller förtäring. Rapporterar till styrelsen om avdelningens verksamhet och eventuella utmaningar inom avdelningen. Delta i koordinering av kårens årskalender och föreslå gemensamma aktiviteter. Utses/godkänns av styrelsen, protokollförs. Ledare sponsras av scoutkåren med en scoutskjorta och halsduk, som man lämnar tillbaka när man slutar som ledare. 13

14 14 3) HJÄLPLEDARE Biträder ansvarig ledare på en avdelning. Är med och planerar och kan organisera vissa delar av programmet själv. En hjälpledare kan också vara med tillfälligt eller ett antal möten för att stödja ledarna med viss programpunkt. Hjälpledare kan t ex vara förälder eller den som ännu inte helt tagit ställning till att gå med som ledare. Hjälpledare sponsras av scoutkåren med en scoutskjorta och halsduk, som man lämnar tillbaka när man slutar som ledare. ANSVARSOMRÅDEN Deltar i planeringen av avdelningens verksamhet. Genomför avdelningens verksamhet och vid ansvarigledare bortavaro ta över och leder verksamheten. Ser tillsammans med övriga ledare till att avdelningens verksamhet genomförs enligt plan. Utses av avdelningsledaren. 4) KÅRSTYRELSE ANSVAR & KVALIFIKATIONER Ansvarar för kårens verksamhet, ekonomi och administration. Övergripande ansvar för kårens målsättning, verksamhetsplanering, utveckling, kvalitet, säkerhet och information inklusive föräldrakontakter. Bör bestå av en kombination av ledare, funktionärer, föräldrar och aktiva

Styrelsen roll är att säkerställa och ge förutsättningar att vision och mål följs.

Styrelsen roll är att säkerställa och ge förutsättningar att vision och mål följs. Styrelsens roll Västra Marks styrelse består av en ordförande, en kassör, en sekreterare, en materialförvaltare och två representanter för moderföreningarna Hajoms IF (HIF) och Björketorps IF (BIF). Styrelsen

Läs mer

Att bilda förening. ...för dig som vill starta en idéell förening. Allt från hur en interimsstyrelse bildas till hur man skriver stadgar.

Att bilda förening. ...för dig som vill starta en idéell förening. Allt från hur en interimsstyrelse bildas till hur man skriver stadgar. Att bilda förening En enkel guide......för dig som vill starta en idéell förening. Allt från hur en interimsstyrelse bildas till hur man skriver stadgar. Ordförklaringar samt enkla exempel på skrivelser.

Läs mer

Stadga för. Morlanda Scoutkår. Svenska Scoutförbundet

Stadga för. Morlanda Scoutkår. Svenska Scoutförbundet Stadga för Morlanda Scoutkår Av Svenska Scoutförbundet Utarbetad under våren 2005 Kapitel 1 Kårens uppgift och verksamhet Uppgift 1:1 Scoutkåren har till uppgift att bedriva scoutverksamhet i enlighet

Läs mer

Lathund Bilda en ideell förening

Lathund Bilda en ideell förening Lathund Bilda en ideell förening Denna broschyr handlar i första hand om hur man startar en ideell förening. Vill ni starta en ekonomisk förening så rekommenderar vi att ni söker information på www.skatteverket.se

Läs mer

STADGAR FÖR HÄSSELBY STRANDS SJÖSCOUTKÅR

STADGAR FÖR HÄSSELBY STRANDS SJÖSCOUTKÅR STADGAR FÖR HÄSSELBY STRANDS SJÖSCOUTKÅR 1 Scoutkårens uppgift och verksamhetsort Scoutkårens namn är. Verksamhetsort är Hässelby Strand, Stockholm. Scoutkåren ska vara ansluten till Svenska Scoutförbundet.

Läs mer

ANDELSÄGAREFÖRENINGEN DEMONSTRATIONEN 5 INSTRUKTION FÖR STYRELSEN

ANDELSÄGAREFÖRENINGEN DEMONSTRATIONEN 5 INSTRUKTION FÖR STYRELSEN Bilaga 1 till Stadgarna ANDELSÄGAREFÖRENINGEN DEMONSTRATIONEN 5 INSTRUKTION FÖR STYRELSEN 1. Styrelsens uppdrag Styrelsens uppdrag att förvalta fastigheten omfattar både byggnad och mark (se bil 1). Uppdraget

Läs mer

Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016

Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016 Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016 Förbundsstyrelsen har vid styrelsemötet den 2 april 2016 fastställt att detta dokument ska gälla som arbetsordning

Läs mer

Stadgar för scoutkåren Torslanda Sjöscoutkår, organisationsnummer Antagna av kårstämman

Stadgar för scoutkåren Torslanda Sjöscoutkår, organisationsnummer Antagna av kårstämman Stadgar för scoutkåren Torslanda Sjöscoutkår, organisationsnummer 802468-2471 Antagna av kårstämman 2012-1 1-06 1 Allmänt Scoutkåren Torslanda Sjöscoutkår är en sammanslutning av enskilda personer och

Läs mer

Granuddens hamnförening, Verksamhetsbeskrivning

Granuddens hamnförening, Verksamhetsbeskrivning Granuddens hamnförening, Verksamhetsbeskrivning Fastställd av styrelsen 2016-04-25 1. Inledning, syfte 2. Organisation 2.1. Allmänt 2.2. Styrelsearbetet 2.2.1. Ansvarsfördelning 2.2.2. Arbetsutskott 2.2.3.

Läs mer

Kungshamns samfällighetsförening 2014-06-09 Arbetsbeskrivning ordförande

Kungshamns samfällighetsförening 2014-06-09 Arbetsbeskrivning ordförande Ordförande Externa kontakter Arbetsuppgifter: Leder arbetet inom styrelsen. Är ordförande vid styrelsemöten. Tecknar avtal för föreningen i förening med annan styrelseledamot. Tecknar föreningens bank-

Läs mer

Innehållsförteckning. Styrelsens arbete. Valberedningens arbete. Årsmötet. Arbetsordning för Svenska Nätverket Dubbeldiagnoser SNDD.

Innehållsförteckning. Styrelsens arbete. Valberedningens arbete. Årsmötet. Arbetsordning för Svenska Nätverket Dubbeldiagnoser SNDD. Innehållsförteckning Allmänt Styrelsens arbete 1. Styrelsens sammansättning 2. Styrelsens uppgifter 3. Ordförandens och vice ordförandens uppgifter 4. Kassörens uppgifter 5. Sekreterarens uppgifter 6.

Läs mer

Västerås Astronomi- och Rymdforskningsförening (VARF) Stadgar

Västerås Astronomi- och Rymdforskningsförening (VARF) Stadgar Västerås Astronomi- och Rymdforskningsförening (VARF) Stadgar 1 Föreningens firma Föreningens firma är Västerås Astronomi- och RymdforskningsFörening. 2 Föreningens ändamål Föreningen har till ändamål

Läs mer

Organisation och struktur

Organisation och struktur Organisation och struktur 1 Inledning Avsikten med detta dokument är att det skall beskriva de olika uppgifterna som utförs i föreningen och framförallt med inriktning mot: Allmän beskrivning Arbetsuppgifter

Läs mer

Stadgar för Mälarscouterna

Stadgar för Mälarscouterna Stadgar för Mälarscouterna 1 Allmänt Scoutkåren Mälarscouterna är en partipolitisk och religiöst obunden sammanslutning av enskilda personer och har till uppgift att i bedriva scoutverksamhet. Mälarscouterna

Läs mer

Insamlingsstiftelsen IndianChildren Arbetsordning för styrelsen

Insamlingsstiftelsen IndianChildren Arbetsordning för styrelsen Fastställd av styrelsen den 9 november 2015 Insamlingsstiftelsen IndianChildren Arbetsordning för styrelsen Styrelsens övergripande uppgift är att för medlemmarnas räkning förvalta stiftelsens angelägenheter.

Läs mer

Stadgar. för Kullaledens vänner förening

Stadgar. för Kullaledens vänner förening Stadgar för Kullaledens vänner förening Föreningen bildad Den 11 november 2014 1 Föreningens syfte och mål Kullaledens Vänner är en ideell, oberoende förening som har till ändamål att värna om Kullaledens

Läs mer

2009 09 20 KODUKORD & STADGAR

2009 09 20 KODUKORD & STADGAR KODUKORD & STADGAR 2009 09 20 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 STADGAR... 3 Ordf. ansvar... 4 Sek. ansvar... 4 Kassörens ansvar... 5 AS. ansvar... 6 Rev. ansvar... 7 Valb. ansvar... 7 2 STADGAR

Läs mer

SÖFREs Befattningsbeskrivningar

SÖFREs Befattningsbeskrivningar SÖFREs Befattningsbeskrivningar 1 (15) Innehåll Föreningens revisor... 3 Styrelsen... 4 Ordförande... 5 Vice ordförande... 6 Skattmästare... 7 Sekreterare... 8 E-day projektledare... 9 Sociala utskottet...

Läs mer

Tostan Sverige Stadgar

Tostan Sverige Stadgar Tostan Sverige Stadgar 1. Namn Föreningens namn är Tostan Sverige. 2. Ändamål Tostan Sverige är en ideell förening vars syfte är att stödja den verksamhet som moderorganisationen Tostan bedriver. 3. Verksamhet

Läs mer

Handlingar. Mälarscouternas kårstämma 2013. Mälarscouterna Karsviks Hage malarscouterna.se 08-872460. 168 55 Bromma

Handlingar. Mälarscouternas kårstämma 2013. Mälarscouterna Karsviks Hage malarscouterna.se 08-872460. 168 55 Bromma Handlingar Mälarscouternas kårstämma 2013 Innehållsförteckning Förslag till dagordning... 3 Motioner... 4 Motion 1, AL och Ledarutbildningen Scout... 4 Motion 2, Låset i Östergården... 4 Valberedningens

Läs mer

BEFATTNINGBESKRIVNINGAR

BEFATTNINGBESKRIVNINGAR BEFATTNINGBESKRIVNINGAR Södertörns Förenade Ekonomer (SÖFRE) 2014 Innehållsförteckning 1. FÖRENINGENS REVISOR... 2 2. STYRELSEN... 3 3. ORDFÖRANDE... 4 4. VICE ORDFÖRANDE... 5 5. SKATTMÄSTARE... 6 6. SEKRETERARE...

Läs mer

Lydnads/Bruks-sektor

Lydnads/Bruks-sektor Ordförande Tillsammans med sekreterare göra upp dagordning inför varje möte. Planera, genomföra och leda styrelsemöten och klubbmöten. Se till att alla som vill, kan framföra sin åsikt, idé och liknande

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen

Arbetsordning för styrelsen 1 Arbetsordning för styrelsen Arbetsordning för styrelsen BRF Måttbandet i Stockholm Brf Måttbandet är en bostadsrättsförening vars främsta uppdrag är att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom

Läs mer

RIKTLINJER FÖR STYRELSENS ARBETE

RIKTLINJER FÖR STYRELSENS ARBETE RIKTLINJER FÖR STYRELSENS ARBETE Dessa riktlinjer ges ut av Distriktssköterskeföreningen i Sverige (DSF) som hjälpmedel för styrelsearbetet i de lokala distriktssköterskeföreningarna. Riktlinjerna uppdateras

Läs mer

Stadgar för S:t Örjans Scoutkår, Borås

Stadgar för S:t Örjans Scoutkår, Borås Stadgar för S:t Örjans Scoutkår, Borås Örjanshus 12-09-24 1 Allmänt S:t Örjans Scoutkår är en sammanslutning av enskilda personer och har till uppgift att i bedriva scoutverksamhet. Scoutverksamheten bedrivs

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer

Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer STYRELSE Styrelsen väljs av medlemmarna på föreningsstämman. 1.8 Valbar till förtroendeuppdrag. Röstberättigad medlem, enligt 5.3,

Läs mer

Lätt och roligt att bilda en förening

Lätt och roligt att bilda en förening Lätt och roligt att bilda en förening Instruktioner till dig som vill starta en förening Vid frågor kontakta på 0155-24 89 01, eller e-post 2 Uppstart av en förening Bjud in de som är intresserade Besluta

Läs mer

Senast reviderad 2010-05-19

Senast reviderad 2010-05-19 STUDENTFIKET CAMPUS NORRKÖPING Studentfiket Campus Norrköping Senast reviderad 2010-05-19 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. ALLMÄNT... 4 1.1. SYFTE... 4 1.2. FIRMA... 4 1.3. SÄTESORT... 4 1.4. VERKSAMHETSÅR... 4

Läs mer

Förtroendevald. i en ideell förening

Förtroendevald. i en ideell förening Förtroendevald i en ideell förening Föreningspool Malmö Föreningspool Malmö är främst till för den lilla föreningen utan anställd personal. Vi vill vara en stödfunktion i föreningens vardag så de ideella

Läs mer

Styrelsens arbetsordning. Reviderad 2014-04-27

Styrelsens arbetsordning. Reviderad 2014-04-27 Styrelsens arbetsordning Reviderad 2014-04-27 Sida 1 av 5 Arbetsordning för FSO:s styrelsearbete Mål FSO ska verka för att få delaktighet i verksamheter och projekt som avser Social Omsorg runt om i landet

Läs mer

STADGAR. Skånska Trädgårdsföreningen Box ALNARP

STADGAR. Skånska Trädgårdsföreningen Box ALNARP Skånska Trädgårdsföreningen Box 65 230 53 ALNARP STADGAR Godkända och fastställda vid årsmöte 2003-05-17 och 2004-05-15 Reviderade vid årsmöte 2006-05-13 och 2007-05-12 Alnarp 2007-05-24 Ordförande Lennart

Läs mer

En information om hur det går till att bilda en förening.

En information om hur det går till att bilda en förening. Bilda förening En information om hur det går till att bilda en förening. Att bilda en förening I Sverige finns det ingen lag som kräver att ideella föreningar ska registreras eller godkännas. Det innebär

Läs mer

Svenskt Nätverk för Systemsäkerhet STADGAR

Svenskt Nätverk för Systemsäkerhet STADGAR Svenskt Nätverk för Systemsäkerhet STADGAR Sida 1 (5) 1 Föreningens namn och syfte Svenskt Nätverk för Systemsäkerhet är en allmännyttig ideell förening vars uppgift är att gagna systemsäkerhetsmässig

Läs mer

BKWega Rev 2016_01. Verksamhetsplan BKWEGA MAGNUS SWÄRD

BKWega Rev 2016_01. Verksamhetsplan BKWEGA MAGNUS SWÄRD BKWega Rev 2016_01 2017 splan BKWEGA 2017 MAGNUS SWÄRD Innehållsförteckning 1. BKWEGA sutvecklingsplan... 2 2. Båtklubben har till ändamål... 2 3. Övergripande verksamhetsmål... 2 4. Arbetsbeskrivning

Läs mer

VI BILDAR EN FÖRENING En information om hur det går till att bilda en förening

VI BILDAR EN FÖRENING En information om hur det går till att bilda en förening STOCKHOLMS IDROTTSFÖRVALTNING STABEN FÖR IDROTT OCH FOLKHÄLSA VI BILDAR EN FÖRENING VI BILDAR EN FÖRENING En information om hur det går till att bilda en förening Varför ska vi gå samman i en förening?

Läs mer

BILDA FÖRENING. Det här behöver ni veta

BILDA FÖRENING. Det här behöver ni veta BILDA FÖRENING Det här behöver ni veta Innehållsförteckning Vad innebär det att bilda en förening?...3 Fördelar...3 Föreningsregister...3 Förberedelser...4 Bildandemötet...4 Stadgar...5 Årsmöte...6 Dagordning

Läs mer

Landvetter scoutkår av Scouterna Stadgar för Landvetter scoutkår

Landvetter scoutkår av Scouterna Stadgar för Landvetter scoutkår Stadgar för Landvetter scoutkår Organisationsnummer: 852000-3446 Antagna av Kårstämman den 2012-11-08 1 Allmänt Scoutkåren är en sammanslutning av enskilda personer och har till uppgift att bedriva scoutverksamhet

Läs mer

Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse

Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse Styrelsens övergripande uppgift är att för medlemmarnas räkning förvalta föreningens angelägenheter. Denna arbetsordning fastställes av styrelsen för ett år i sänder,

Läs mer

A. Organisation Jagvillhabostad.nu består av enskilda medlemmar organiserade i lokalavdelningar.

A. Organisation Jagvillhabostad.nu består av enskilda medlemmar organiserade i lokalavdelningar. STADGAR Antagna 2003-04-06 Reviderade 2006-03-04, 2007-03-03, 2009-03-07, 2010-03-06, 2012-02-18 1. Firma Organisationens namn är jagvillhabostad.nu. 2. Syfte Föreningens syfte är att bevaka samt agera

Läs mer

Arbetsfördelning i Brf Ullstämma 2

Arbetsfördelning i Brf Ullstämma 2 Arbetsfördelning i Brf Ullstämma 2 Ordföranden Styrelsens ordförande ska: Regelbundet följa bostadsrättsföreningens verksamhet och se till att rapporteringen till övriga styrelseledamöter är tillfredsställande

Läs mer

Distriktsstyrelsen och kansliet har sitt säte i Skara. Distriktets kårer indelas i tre kretsar med följande fördelning:

Distriktsstyrelsen och kansliet har sitt säte i Skara. Distriktets kårer indelas i tre kretsar med följande fördelning: ARBETSORDNING 1. Verksamhetsområde Distriktsstyrelsen och kansliet har sitt säte i Skara. Distriktets kårer indelas i tre kretsar med följande fördelning: Krets 1 Krets 2 Krets 3 Dala KM Falköping Karlsborg

Läs mer

Att bilda en förening

Att bilda en förening Att bilda en förening Här hittar du information om hur man startar en förening och om vilka uppgifter styrelsen och styrelsens ledamöter har. Förberedelser För att kunna bilda en förening måste det finnas

Läs mer

Styrelse och stadgar ska ett årsmöte ta beslut om. Fram till första årsmötet som föreningen har bildas en tillfällig styrelse.

Styrelse och stadgar ska ett årsmöte ta beslut om. Fram till första årsmötet som föreningen har bildas en tillfällig styrelse. Bilda förening Barn, ungdom eller vuxen, det finns föreningar för alla grupper. Kanske tillhör du en grupp som skulle vinna på att bilda en förening kring ert intresse. Som en ideell förening finns det

Läs mer

Stadgar för Kallhälls scoutkår

Stadgar för Kallhälls scoutkår Sid 1(7) Stadgar för Kallhälls scoutkår Organisationsnummer: 813200-5128 Antagna av kårstämman den 2014-10-05 1 Allmänt Scoutkåren är en sammanslutning av enskilda personer och har till uppgift att bedriva

Läs mer

Stadgar för Samhällsvetarsektionen

Stadgar för Samhällsvetarsektionen Stadgar för Samhällsvetarsektionen Antagna av Samhällsvetarsektionens Stormöte 2013-05-22 Fastställda av Umeå Studentkårs Fullmäktige 2013-09-25 Kap. 1 Ändamål 1 Samhällsvetarsektionen (hädanefter sektionen)

Läs mer

Arbetsordning. Version

Arbetsordning. Version Version 1.1 2011-11-19 ALLMÄNT Denna arbetsordning har antagits av Bohusläns klätterklubbs (BKK) styrelse den 2011-11- 19. Den skall fastställas på nytt vid styrelsens första ordinarie sammanträde efter

Läs mer

Brf Sjögläntan Arbetsbeskrivning BRF Sjögläntan

Brf Sjögläntan Arbetsbeskrivning BRF Sjögläntan 2016-08-18 Arbetsbeskrivning BRF Sjögläntan Ordförande Väljs på konstituerande styrelsemöte efter årsmötet Kallar till styrelsesammanträden och leder dem Ser till att sammanträden hålls när det behövs

Läs mer

Förslag: Ansvarsfördelning Skogsbärens SFF

Förslag: Ansvarsfördelning Skogsbärens SFF Förslag: Ansvarsfördelning Skogsbärens SFF STYRELSEN Ledamöter - Rapportera planerade och utförda aktiviteter till övriga i styrelsen. - Dokumentera sådant som inte dokumenteras i styrelseprotokoll på

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SPRÅKRÅDGIVNING OCH TEXTVÅRD. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Språkrådgivning och textvård.

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SPRÅKRÅDGIVNING OCH TEXTVÅRD. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Språkrådgivning och textvård. STADGAR FÖR FÖRENINGEN SPRÅKRÅDGIVNING OCH TEXTVÅRD 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Språkrådgivning och textvård. ÄNDAMÅL 2 Föreningens ändamål Föreningen ska fungera som nätverk för

Läs mer

5 SRS verksamhetsår omfattar tiden mellan den 1 januari och den 31 december.

5 SRS verksamhetsår omfattar tiden mellan den 1 januari och den 31 december. Studentradion i Sverige - Stadgar SENAST ÄNDRADE 2014-10-12 Firma 1 Föreningens firma är Studentradion i Sverige, och förkortas SRS. Föreningens firma tecknas av ordförande och kassör var och en för sig.

Läs mer

Stadgar för Parent Teacher Association Halmstad (PTA Halmstad) Internationella Engelska Skolan, Halmstad (IESH)

Stadgar för Parent Teacher Association Halmstad (PTA Halmstad) Internationella Engelska Skolan, Halmstad (IESH) Stadgar för Parent Teacher Association Halmstad (PTA Halmstad) Internationella Engelska Skolan, Halmstad (IESH) FÖRENINGENS SYFTE: IESH PTA finns till för att: - utgöra en länk mellan ledning och personal

Läs mer

Stadgar för Uppsala Peace and Development Students Association Antagna vid föreningens årsmöte 20/1/2017

Stadgar för Uppsala Peace and Development Students Association Antagna vid föreningens årsmöte 20/1/2017 Stadgar för Uppsala Peace and Development Students Association Antagna vid föreningens årsmöte 20/1/2017 1 Föreningens namn Uppsala Peace and Development Students Association 2 Föreningens säte Föreningens

Läs mer

Bildandet av en förening.

Bildandet av en förening. Bildandet av en förening. Konstituerande möte är när föreningen bildas och ett första möte hålls. När en förening söker bidrag, hyr lokal, skaffar telefonabonnemang eller liknande frågas det oftast efter

Läs mer

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Högskolan Dalarna Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna ska i sin verksamhet driva Saco-S fackliga politik och fullgöra

Läs mer

Exempel på att bilda en förening

Exempel på att bilda en förening Exempel på att bilda en förening Information om hur man går till väga för att bilda en förening och information om vad styrelsen och styrelsens ledamöter har för uppgifter. 1. Att bilda en förening I Sverige

Läs mer

Vår kårhandbok. Organisation sid 2. Uppdragsbeskrivningar för de olika rollerna sid 3. Kårens stadgar sid 22. Kårens vision och mål sid 27

Vår kårhandbok. Organisation sid 2. Uppdragsbeskrivningar för de olika rollerna sid 3. Kårens stadgar sid 22. Kårens vision och mål sid 27 Vår kårhandbok Innehållsförteckning Organisation sid 2 Uppdragsbeskrivningar för de olika rollerna sid 3 Kårens stadgar sid 22 Kårens vision och mål sid 27 Krav på ledare i kåren sid 28 Trygga möten Ledarutbildning

Läs mer

Stadgar föreningen Erfane Halghe Swedish Association (EHSA)

Stadgar föreningen Erfane Halghe Swedish Association (EHSA) Stadgar föreningen Erfane Halghe Swedish Association (EHSA) Föreningen vill sprida Dr Mohammad Ali Taheris lära Erfane Halghe, dess undergrupper samt de två komplementärmedicinska metoder Faradarmani och

Läs mer

Exempelstadga för scoutkår

Exempelstadga för scoutkår Exempelstadga för scoutkår Stadgar för scoutkåren, organisationsnummer [xxxxxx-xxxx] Antagna av kårstämman den [ÅÅÅÅ-MM-DD] 1 Allmänt Scoutkåren [Namn] är en sammanslutning av enskilda personer och har

Läs mer

Protokoll från Kårstyrelsemöte. (Fika: Utmanarna!) Onsdag 4 juni 2014, kl. 19:00 21:00, Scoutstugan.

Protokoll från Kårstyrelsemöte. (Fika: Utmanarna!) Onsdag 4 juni 2014, kl. 19:00 21:00, Scoutstugan. Protoll från Kårstyrelsemöte. (Fika: Utmanarna!) Onsdag 4 juni 2014, kl. 19:00 21:00, Scoutstugan. Kallade; Namn Kårstyrelsen (Kallade) Johan Amborg Ronnie Ståhle Anders Blidberg Sofia Almer Kårfunktionärer

Läs mer

Målsättning för Distriktssköterskeföreningen i Sverige

Målsättning för Distriktssköterskeföreningen i Sverige Målsättning för Distriktssköterskeföreningen i Sverige Distriktssköterskeföreningen i Sverige (DSF) är en yrkesförening för sjuksköterskor som har eller genomgår specialistutbildning till distriktssköterska.

Läs mer

ATT BILDA EN LOKALFÖRENING - råd och tips om hur man bildar och arbetar i en förening (uppdaterad 2014-03-12)

ATT BILDA EN LOKALFÖRENING - råd och tips om hur man bildar och arbetar i en förening (uppdaterad 2014-03-12) ATT BILDA EN LOKALFÖRENING - råd och tips om hur man bildar och arbetar i en förening (uppdaterad 2014-03-12) Vad är en ideell förening? En förening kan bildas av ett antal personer med ett gemensamt intresse.

Läs mer

STADGAR FÖR VÄSTBERGATRÄFFEN

STADGAR FÖR VÄSTBERGATRÄFFEN STADGAR FÖR VÄSTBERGATRÄFFEN Reviderade och antagna av årsmötet i mars 2013 Föreningens namn är Västbergaträffen med organisationsnummer 802004-6937. Västbergaträffens hemvist är Stockholm. Västbergaträffen

Läs mer

Hembygdsgillet i Karlstad Stadgar

Hembygdsgillet i Karlstad Stadgar ÄNDAMÅL 1 Hembygdsgillet i Karlstad, Gillet, är en ideell förening vars ändamål och syfte är att med folklig tradition som grund verka för ett sunt nöjesliv i förening med god arbetsvilja. Gillets verksamhet

Läs mer

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA Antagna på årsmöte 2011-xx-xx 1. Firma Lokalavdelningens namn är jagvillhabostad.nu Uppsala. 2. Syfte Lokalavdelningens syfte är att bevaka samt agera utifrån unga bostadssökandes

Läs mer

Bilaga 1 INSTRUKTION. för LOKALAVDELNINGARNA SOS BARNBYAR SVERIGE. LEGAL#1483290v1

Bilaga 1 INSTRUKTION. för LOKALAVDELNINGARNA SOS BARNBYAR SVERIGE. LEGAL#1483290v1 Bilaga 1 INSTRUKTION för LOKALAVDELNINGARNA i SOS BARNBYAR SVERIGE Antagen vid årsmöte den 15 maj 2004 Antagen vid årsmötet den 23 april 2005 Antagen vid årsmötet den 22 april 2006 Antagen vid årsmötet

Läs mer

Scouterna, Stadgar Sollentuna Norra scoutkår

Scouterna, Stadgar Sollentuna Norra scoutkår Scouterna, Stadgar Sollentuna Norra scoutkår Stadgar för Sollentuna Norra Scoutkår Organisationsnummer: 814800-3513 Antagna av Kårstämman den 2012-10-10 1 Allmänt Scoutkåren är en sammanslutning av enskilda

Läs mer

Stadgar. för regionförening inom Brottsofferjouren. Regionstadgarna reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna maj 2017.

Stadgar. för regionförening inom Brottsofferjouren. Regionstadgarna reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna maj 2017. Stadgar för regionförening inom Brottsofferjouren Regionstadgarna reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna 19-20 maj 2017. Regionstadgar Innehåll 1 Föreningens namn, säte och organisation... 2 2

Läs mer

Huvuddokument. Cavaliersällskapets Arbetsordning Fastställda av styrelsen

Huvuddokument. Cavaliersällskapets Arbetsordning Fastställda av styrelsen Huvuddokument Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Organisation och arbetsformer... 2 Stadgar... 2 Etik och sociala medier... 2 Arbetsformer... 2 Kansli... 3 Ekonomiska beslutsbefogenheter...

Läs mer

Stadgar för Piratpartiet Lund

Stadgar för Piratpartiet Lund Stadgar för Piratpartiet Lund 8 mars 2014 1. Föreningen 1.1 Föreningens namn är Piratpartiet Lund och har sitt säte i Lund. 1.2 Föreningens verksamhetsområde omfattar Lunds kommun. 1.3 Föreningens syfte

Läs mer

STADGAR FÖR ERICSSON IDROTTSFÖRENING, i GÖTEBORG/MÖLNDAL

STADGAR FÖR ERICSSON IDROTTSFÖRENING, i GÖTEBORG/MÖLNDAL 1 STADGAR FÖR ERICSSON IDROTTSFÖRENING, i GÖTEBORG/MÖLNDAL Reviderade 1974-03-14, 1975-03-05, 1982-02-25, 1994-05-09, 2004-03-04, 2005-03-15 1 BAKGRUND Ericsson Idrottsförening är en ideell idrottsförening,

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN HAVÄNGS SOMMARBY sid. 1(5)

STADGAR FÖR FÖRENINGEN HAVÄNGS SOMMARBY sid. 1(5) sid. 1(5) ÄNDAMÅL 1 Föreningens namn och firma är Föreningen Havängs Sommarby. Föreningen är en ideell förening med org nr 802449-8878. Föreningens räkenskapsår är kalenderår. 2 Föreningens ändamål är

Läs mer

Göteborgsdistriktet Scouterna Fastställd 2015-08-19

Göteborgsdistriktet Scouterna Fastställd 2015-08-19 Scouterna Landvetter Scoutkår Göteborgsdistriktet Scouterna Förord Syftet är att beskriva de rutiner och förhållningar som gäller inom kåren gällande ekonomi och redovisning. Innehållet revideras av kårstyrelsen

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet

Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet 2015-05-19 Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet 1. Inledning Styrelsen i Prostatacancerförbundet (PCF) har fastställt denna arbetsordning för sitt arbete. Arbetsordningen för styrelsen

Läs mer

Att bilda förening 2 (7)

Att bilda förening 2 (7) Att bilda förening 2 (7) Att bilda förening 3 (7) 1. Att bilda förening I Sverige råder organisationsfrihet, vilket innebär att vem som helst har rätt att bilda förening och kring vad som helst. En förening

Läs mer

RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte )

RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte ) RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte 2015-05-10) 1 Namn Distriktets namn är organisationens namn följt av det namn som förbundsstyrelsen

Läs mer

Stadgar för Engelbrekt Scoutkår

Stadgar för Engelbrekt Scoutkår Stadgar för Engelbrekt Scoutkår Scouterna Stadgar för Engelbrekt scoutkår, organisationsnummer 875001-8676 Antagna av kårstämman den 2012-03-01 med tillägg vid stämma 2013-03-07 1 Allmänt Engelbrekt scoutkår

Läs mer

Svenska E-Sportföreningen

Svenska E-Sportföreningen Svenska E-Sportföreningen, 802446-6164 1 KAP Konstituella stadgar 1 Förningens namn Föreningens namn är Svenska E-Sportföreningen, 802446-6164, förkortat SESF. 2 Föreningens säte SESF:s styrelse har sitt

Läs mer

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid En grupp människor med samma intresse samlas till ett möte för att bilda en förening. En provisorisk styrelse(interimsstyrelse) som kan bestå av tre personer

Läs mer

Protokoll för Drottningstadens scoutkårs kårstämma 2011

Protokoll för Drottningstadens scoutkårs kårstämma 2011 Protokoll för Drottningstadens scoutkårs kårstämma 2011 Datum: 2011-02-13 Plats: Rårödsstugan Närvarande: Alexander Roselius Amanda Lyons Andreas Rubenson Anja Wadén Annica Lindgren Annika Svensson Aron

Läs mer

Kårstämma Blackebergs sjöscoutkår onsdagen den 3 oktober 2018 Protokoll

Kårstämma Blackebergs sjöscoutkår onsdagen den 3 oktober 2018 Protokoll Kårstämma Blackebergs sjöscoutkår onsdagen den 3 oktober 2018 Protokoll 1. Stämmans öppnande. Björn hälsar alla välkomna och öppnar stämman 2. Val av ordförande och sekreterare för stämman. Alexander Wahlgren

Läs mer

En ideell förening är en sammanslutning av personer som förenas genom ett antal gemensamma idéer och intressen.

En ideell förening är en sammanslutning av personer som förenas genom ett antal gemensamma idéer och intressen. BILDA FÖRENING Ideell förening En ideell förening är en sammanslutning av personer som förenas genom ett antal gemensamma idéer och intressen. Har föreningen stadgar och en styrelse betraktas föreningen

Läs mer

VI BILDAR FÖRENING. Information från Kultur och Fritid, Nyköpings kommun

VI BILDAR FÖRENING. Information från Kultur och Fritid, Nyköpings kommun VI BILDAR EN FÖRENING Information från Kultur och Fritid, Nyköpings kommun SAMMANSTÄLLNING I KORTHET ÖVER VAD SOM SKALL GÖRAS NÄR EN FÖRENING BILDAS - Inbjud de som är intresserade - Besluta om att bilda

Läs mer

Kap. 1 Inledning. Kap. 2 Medlemskap

Kap. 1 Inledning. Kap. 2 Medlemskap STADGAR 2014 Kap. 1 Inledning 1. Föreningens namn är " FRONTSTAGE rock security". 2. FRONTSTAGE är en ideell förening. 3. FRONTSTAGE är en sammanslutning av musikintresserade i Sverige. 4. FRONTSTAGE är

Läs mer

Styrelsearbete i lokalförening 2015-04-29

Styrelsearbete i lokalförening 2015-04-29 Styrelsearbete i lokalförening 2015-04-29 Detta dokument innehåller förslag på hur det grundläggande arbetet inom STHFs lokalföreningar kan bedrivas. Inledningsvis hänvisas i första hand till Stadgar för

Läs mer

(ursprungligen antagna och omarbetade 1995 m. ändringar 1998 och 2003)

(ursprungligen antagna och omarbetade 1995 m. ändringar 1998 och 2003) (ursprungligen antagna 1992-05-19 och omarbetade 1995 m. ändringar 1998 och 2003) 1. Lindholmsdockans Hamnförening är en sammanslutning för båtintresserade medlemmar. 2. Hamnföreningens ändamål och syfte

Läs mer

Att bilda en förening

Att bilda en förening Att bilda en förening I den här broschyren kan du läsa om hur flera människor kan starta en förening tillsammans. I en förening kan människor som har samma intresse träffas och göra något tillsammans.

Läs mer

Södertörns Förenade Ekonomer BEFATTNINGS- BESKRIVNINGAR

Södertörns Förenade Ekonomer BEFATTNINGS- BESKRIVNINGAR Dokumentansvarig Datum Senast uppdaterad Daphne Sevelin 2015-08-17 2015-08-18 Södertörns Förenade Ekonomer BEFATTNINGS- BESKRIVNINGAR 1 Innehållsförteckning 1. FÖRENINGENS REVISOR... 3 2. STYRELSEN...

Läs mer

Normalstadgar för regional förening inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av..

Normalstadgar för regional förening inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av.. Sköldkörtelförbundet Normalstadgar för regional förening inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av.. 1 Ändamål Sköldkörtelförbundet har till ändamål att stödja personer med sköldkörtelsjukdomar och relaterade

Läs mer

STADGAR för LiTHe Syra

STADGAR för LiTHe Syra STADGAR för LiTHe Syra Senast reviderad 2012-10-17 Tidigare versioner: 2012-05-07 2008-08-25 2009-07-15 2010-03-20 2011-05-17 1 LiTHe Syra LiTHe Syra är en politiskt oberoende sammanslutning för studenter,

Läs mer

Stadgar för S:t Olofs Scoutkår TKÅR VÄSTERÅS. Organisationsnummer: 878001-9124 Antagna av Kårstämman 2012-10-10

Stadgar för S:t Olofs Scoutkår TKÅR VÄSTERÅS. Organisationsnummer: 878001-9124 Antagna av Kårstämman 2012-10-10 Stadgar för S:t Olofs Scoutkår US:T OLOFS SCO TKÅR VÄSTERÅS Organisationsnummer: 878001-9124 Antagna av Kårstämman 2012-10-10 Not: När begreppet Scoutkåren används i dessa stadgar avser detta S:t Olofs

Läs mer

Arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören för Möja Konsumtionsförening

Arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören för Möja Konsumtionsförening Arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören för Möja Konsumtionsförening Denna arbetsordning gäller för styrelsearbetet i Möja Konsumtionsförening. Arbetsordningen skall bli föremål

Läs mer

Stadgar för MediUm Kårföreningen för studenter vid Institutionen för kultur- och mediavetenskaper

Stadgar för MediUm Kårföreningen för studenter vid Institutionen för kultur- och mediavetenskaper Ändamål 1 MediUm har som huvudsakligt syfte att bevaka och medverka i utvecklingen av utbildningen och förutsättningarna för studier vi Umeå universitet. 2 Föreningen fungerar som kårförening inom Humanistiska

Läs mer

Att starta en förening

Att starta en förening Att starta en förening Fritidskontoret Hur du bildar en förening En grupp människor med samma intresse samlas till ett möte för att bilda en förening. En provisorisk styrelse (interimsstyrelse) utses som

Läs mer

stadgar för Göteborgsdistriktet

stadgar för Göteborgsdistriktet stadgar för Göteborgsdistriktet Stadgar för Göteborgsdistriktet av Amnesty International Detta dokument består av nationella standardstadgar för distrikt inom amnesty international, samt de lokala tillägg

Läs mer

Revidering av stadgar Förslag till revidering Vad gäller här? Ska det vara inneha eller kanske rätt att söka?

Revidering av stadgar Förslag till revidering Vad gäller här? Ska det vara inneha eller kanske rätt att söka? Paragr af nr. Gällande stadgar reviderade 2011-04-18 Kommentar Föreslagen revidering av stadgar Ändamål 1 Samhällsvetarsektionen (hädanefter sektionen) har som huvudsakligt syfte att bevaka och medverka

Läs mer

Arbetsordning för styrelse i Brf Trönninge Äng

Arbetsordning för styrelse i Brf Trönninge Äng Arbetsordning för styrelse i Brf Trönninge Äng 2016-2017 Ansvar Ordförande I ordförandes arbetsuppgifter ingår att vara arbetsledare för styrelsen samt ordförande på styrelsemöten svara för att föreningsstämmans

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen BRF Färdknäppen 2 (reviderad )

Arbetsordning för styrelsen BRF Färdknäppen 2 (reviderad ) Arbetsordning för styrelsen BRF Färdknäppen 2 (reviderad 2010-06-12) Denna skrift ska sammanfatta styrelsens arbetsordning samt ansvars-och arbetsfördelning inom styrelsen och mellan styrelsen och övriga

Läs mer

Stadgar. Föreningens namn Victory & Indian Club Sweden (VICS) Sätesort Malmö. 1. Ändamål

Stadgar. Föreningens namn Victory & Indian Club Sweden (VICS) Sätesort Malmö. 1. Ändamål Stadgar Föreningens namn Victory & Indian Club Sweden (VICS) Sätesort Malmö 1. Ändamål Victory & Indian Club Sweden (VICS) är en ideell organisation/förening som har till uppgift att främja och tillvarata

Läs mer