Page 1 of 1. Håkansson, Astrid

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Page 1 of 1. Håkansson, Astrid"

Transkript

1 Page 1 of 1 Håkansson, Astrid Från: Kallioniemi Karin [Karin.Kallioniemi@lansstyrelsen.se] Skickat: den 25 februari :49 Till: Kopia: Ämne: malin.william-olsson@adm.ministry.se; Håkansson, Astrid Kerstin Nilermark; Svante.Berglund@WSPGroup.se; Dahl Caroline; Buren Camilla Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling - Planeringsprojekt Bifogade filer: Koldioxidutsläpp slutgiltig.pdf Hej, Bifogar ansökan. Pappershandlingen kommer att postas i morgon. Med vänlig hälsning, Karin Kallioniemi Planhandläggare 040/ karin.kallioniemi@lansstyrelsen.se Länsstyrelsen i Skåne län Kungsgatan MALMÖ 040/ Fax 040/ Länsstyrelsen har ny webb-adress. Besök oss gärna på

2 itu ^ Doxr-T DEixr-T-r-;. - -c - ' HÅLLBARA STADER Ansökan om statligt stöd ti9l investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) STATENS OFFENTLIGA UTREDNINGAR Delegationen för hållbara städer/ Miljövårdsberedningen (Jo 1968:A) Stockholm Ansökningsblanketten fylls i på svenska och lämnas senast den 1 mars Bilagor beaktas inte. Av svaren bör tydligt framgå vad det ekonomiska stödet kan tillföra åtgärder eller processer inom projektet och som inte kommer att kunna genomföras utan sökt stöd. Observera att endast en mindre del av tillgängligt stöd får ges till planeringsprojekt enligt förordningen (SFS 2008:1407). Sökande vars ansökan efter besked av Delegationen i juni 2010 blirföremåi för fördjupad prövning kommer att ges möjlighet att komplettera ansökan med ytterligare uppgifter i augusti För planeringsprojekt kan högst 10 A4-sidor inklusive kartor och eventuella ritningar lämnas. 1. Uppgifter om sökande Projektbenämning Planeringsverktyg för beräkning av koldioxidutsläpp i biandstad. Lan Skåne Sökande Länsstyrelsen i Skåne Adress l Postnummer j Postadress Kungsgatan Malmö Sökandens kontaktperson Karin Telefonnummer (arbete) Kallioniemi 040/ "lj Typ av organisation X Kommun Regionalt organ Telefonnummer (mobil) Aktiebolag Allmännyttigt bostadsföretag E-post Person-/organisationsnummer karin.kallioniemi@lansstyrelsen.se Privat bostadsföretag Annat 2. Sekretess I princip har alla rätt att få del av de handlingar som finns hos en myndighet. En del allmänna handlingar är hemliga. I vilken utsträckning en allmän handling är hemlig anges i sekretesslagen. Finns det ingen tillämplig bestämmelse i sekretesslagen som gör att myndigheten kan hemligstämpla ansökan om bidrag, måste myndigheten på begäran lämna ut handlingarna. Ange om ansökan innehåller information som du inte vill ska lämnas ut vid förfrågan. Ja Nej Bidrag söks för x Förstudie x Programskrivning x Sektorsövergripande planering Informationsinsats Bl 994 utg 1 1(10)

3 Projektbeskrivning Lämna här en redogörelse för det planeringsprojekt som stöd söks för. Av beskrivningen ska bland annat framgå de övergripande målen för projektet, bakomliggande resonemang och hur målen ska uppnås. Redogörelsen kan omfatta maximalt 4000 tecken, med högst tecken per textfält (sid 2 och 3 i denna blankett). Den ökande trafiken är ett av de största hoten mot miljön tillsammans med en ökande konkurrens om marken. Under de senaste 40 åren har tätorternas befolkning och yta vuxit kraftigt samtidigt som städernas befolkningstäthet har minskat. Situationen i Skåne skiljer sig inte från den allmännna bilden. Nästan hälften av utbyggnadsområdena som pekas ut i kommunernas översiktsplaner ligger på jordbruksmark. Antal körda mil med bil i genomsnitt per invånare har ökat med drygt 20% det senaste deceniet (Uppföljning av miljökvalitetsmålen 2008). Trots detta visar Skåne en stark tillväxt vad gäller kollektivt resande. Det ökande transportehovet kan bland annat tillskrivas den pågående arbetsmarknadsförstoringen. Utvecklingen av trafikflödet de senaste 10 åren visar på en kraftigare ökning i Skåne än i riket i genomsnitt. Prognoser visar också att såväl personresandet som godstransporterna kommer att öka i framtiden. Bilen står för 80% av personresandet,och vid sidan av resor till arbete/skola är det ärenden kopplade till fritidsaktiviteter och service som dominerar personresandet (Region Skåne 2004). När ny bebyggelse planeras finns möjlighet att påverka strukturerna i en mer eller mindre hållbar utveckling. För att möjliggöra jämförelser mellan alternativa lokaliseringar och utformningar har Länsstyrelsen i Skåne län, i samverkan med WSP Analys & Strategi, tagit fram ett planeringsverktyg för beräkning av koldioxidutsläpp från nyexploatering av bostadsområden. Verktyget, vilket togs fram 2008, var tänkt att fungera som ett redskap att beräkna hur alternativa bebyggelsetyper, lägen, befolkning och kollektivtrafikförsörjning ger upphov till olika mängd kollektivtrafik-, gång/cykel- respektive biltrafikresor. Målsättningen var att verktyget skulle användas i den kommunala planeringen för att pröva olika alternativa utbyggnadsplaner i samband med konsekvensredovisning i planförfarandet och som grund för beslut. Fortsättning nästa sida: 2(10)

4 Projektbeskrivning forts. Målsättningen var också att erbjuda en hyfsat enkelt verktyg för planerare att använda. Föreliggande ansökan om stöd syftar till att uppgradera planeringsverktyget till att inte enbart omfatta bostadsbebyggelse utan snarare biandstad. Länsstyrelsen i Skåne har under senare år arbetat målmedvetet med att identifiera och överkomma hinder för att åstadskomma en biandstad. De skånska städerna har under århundraden vuxit fram och anpassats till nya krav och behov. Lager på lager av historiska händelser har vävts samman till en helhet av delar. Så har dock inte varit fallet för efterkrigstidens stadsbyggande. Med en ideologi av att alla konflikter i stadsrummet kan lösas med hjälp av ett tillräckligt avstånd, har stadsbyggandet under det sena 1900-talet präglats av att delarna aldrig blir en del av helheten. Som mer eller mindre isolerade öar har bostadsområdena hållts åtskilda åt av en annonym grönska, eller överdimensionerad trafikapparat. Socialt utanförskap och stora transportbehov har blivit oönskade effekter av detta stadsbyggande. Trots konstaterandet av de oönskade effekterna är det fortfarande detta stadsbyggande som är förhärskande. Enligt ett av delmålen för God bebyggd miljö skall fysisk planering grundas på program och strategier för: "Hur ett varierat utbud av bostäder, arbetsplatser, service och kultur kan åstadkommas så att transportbehovet minskar och förutsättningarna för miljöanpassade och resurssnala transporter förbättras". Problembilden består i att det har visat sig att de program och strategier för miljömålen som kommunerna har inte omsätts till praktiskt arbete i detaljplaner och översiktsplaner. Behovet av konkreta planeringsverktyg är fortsatt stort. För att stötta målsättningarna om en biandstad behöver planeringsverktygen utvecklas så att de kan hantera funktionsintegrering och påvisa dess positiva effekter. 3(10)

5 Åtgärder i planeringsprojektet Besvara för planeringsprojektet tillämpbara frågor nedan. För att du korrekt ska kunna besvara frågorna måste du läsa anvisningarna i varje enskilt fält. Redogörelsen i respektive fält kan omfatta maximalt tecken. Observera att minskningen av utsläpp av växthusgaser har en central roll för syftet med det ekonomiska stödet. Kriterium 7 Klimateffekter ska därför alltid besvaras. 3. Uppfyllande av hållbarhetsmål Beskriv hur planeringsprojektet kan leda till att uppfylla för projektet relevanta miljökvalitetsmål samt sociala och ekonomiska mål. Ange om möjligt nyckeltal. Projektet är relevant för flertalet av miljökvalitetesmålen. Direkt berörs mål som rör begränsad klimatpåverkan, friskt luft och bebyggd miljö. Särskilt delmålen för God bebyggd miljö om planeringsunderlag är relevanta. Indirekt berörs flertalet av miljökvalitetsmålen genom att planeringsverktyget kan leda till minskade utsläpp av växthusgaser och hushållning med jordbruksmark. Frågan om lokalisering och funktionsblandning kan också ses i relation till sociala och ekomoniska målsättningar öm hållbar stadsutveckling. En god tillgänglighet till nödvändiga och dagliga funktioner ökar en långsiktig attraktivitet och skapar förutsättningar för ett kvarboende även på äldre dar'. Ett utbud av olika slags målpunkter inom ett område medför en ökad vilja att välja promenad istället för bil som transportmedel. Förutom uppenbara vinster i form av minskade utsläpp av växthusgaser uppmuntrar ett sådant beteende även till möten mellan människor och kanske också en förbättrad folkhälsa. 4. Stadsplanering Beskrivför projektet viktiga aspekter. Beskrivningen kantexavse: Övergripande hållbarhetsidé Hållbartillgänglighettill nationellt, storregionalt och lokalt strategiska funktioner, särskilt med gång och cykel samt kollektiva färdmedel Genomförbarhet och ekonomiska förutsättningar Kvaliteter som uppnås avseende stadsbyggnad, kulturhistoriska värden, gestaltning, miljö, social och kulturell funktion samt delaktighet Förutsättningar för hållbar godstransportförsörjning Utvecklingsbarhet Det finns en generell förväntan att en mer blandad bebyggelse blir mer transportsnål än de högt separerade tätortsdelar som vuxit fram under efterkrigstiden. Denna bild speglas också av miljömålet God bebyggd miljö där det första delmålet lyfter fram vikten av biandstad. Vi tänker oss att gångcykel- och kollektivtrafik blir mer attraktiva i en levande stadsmiljö där fler rör sig under en större del av dygnet. Samtidigt saknar vi idag metoder för att belägga att det faktiskt ger en mer hållbar trånsortstruktur. I projektet vill vi därför studera hur ett mer blandat byggande påverkar resmönstren och komplettera planeringsverktyget för beräkning av koldioxid-utsläpp med kvalitetsaspekter i form av "blandstadsvariabler". 4(10)

6 Åtgärder i projektet forts. 5. Integrerade tekniska system Beskriv hur synergier kan komma att tas tillvara till följd av projekt genom integrering avt ex: Vattentillförsel och avloppsrening Urbana funktioner Landskapsplanering Avfallshantering Arkitektur och byggnader Energi Trafik och transporter inkl godstransporter Den rådande funktionssepareringen av bebyggelsen gör att i stort sett alla tekniska system karaktäriseras av kraftiga variationer i utnyttjandegrad. Det gäller såväl över dygnet som över säsong. Dagspendling är ett tydligt exempel där vägar kan ha kapacitetsprist två timmar under dygnet (vardagar) oc under resten av dygnet outnyttjad kapacitet. Det är mycket svårt att uppnå samhällsekonomisk lönsamhet i fast infrastruktur med mycket varierande nyttjandegrad. I en funktionsintegrerad stad uppnås en bättre trafikrytm över dygnet och möjligheten att kostnadseffektivt kollektivtrafikförsörja bebyggelsen ökar. Synnergieffekter kan främst förväntas uppstå genom att planeringsverktyget bättre kan analysera effekterna av funktionsintegration och därmed minska behovet av biltranmsporter. 6. Anpassning till kommande klimatförändring Beskriv hur hänsyn tas till effekter av klimatförändringen. Exempel på aspekter att beskriva är: Byggnaders och anläggningars placering Hur den lokala klimat- och sårbarhetsutredningen beaktas (om Mikroklimat sådan finns) Blågrön infrastruktur, dvs integrering av dagvattensystem och vegetationsytor Projektet är proaktivt så till vida att det syftar till att minska transportbehov och därmed utsläpp av klimatpåverkande gaser. Nuvarande planeringsverktyg visar på effekter av alternativa lokaliseringar, befolkningsstruktur, fördelning av småhus/flerbostadshus mm. Genom att uppgradera planeringsverktyget ska även aspekter kring funktionsblandingens påverkan på transportbehovet kunna belysas. 5(10)

7 Åtgärder i projektet forts. 7. Klimateffekter Beskriv hur planeringsprojektet främjar hållbar stadsutveckling i syfte att väsentligen minska utsläppen av växthusgaser och som företrädesvis rör energi, vatten, avfall eller transporter. Beräkna minskad energianvändning och minskade utsläpp av växthusgaser till följd av planeringsprojektet samt ange andelen fömybara energikällor. Beskriv även åtgärder som avser att underlätta hållbara beteenden i olika avseenden. Om möjligt, kvantifiera även dessa åtgärder i minskad energianvändning, minskade utsläpp av växthusgaser eller ökad andel förnybar energi. Den fysiska planeringen har stora konsekvenser för hur hållbart transportsystemet blir och hur mycket koldioxidutsläpp som genereras. Översiktsplaner och fördjupningar av dessa är viktiga strategiska dokument i det sammanhanget. I Skåne pågår en hög planeringsaktivitet på den översiktliga nivån och det är angeläget att kommunerna har verktyg för att bedöma konsekvenserna av alternativa utbyggnadsstrategier. När det kommer till detaljplanenivån säkerställs markanvändning, utformning mm. Att här kunna bedöma möjligheten att minska koldioxidutsläppen genom att möjliggöra en mer blandad bebyggelse är ett viktigt led i planeringen. I Skåne antas knappt 3 00 detaljplaner per år. Koldioxidutsläpp från trafik som genereras av en detaljplan för 20 nya bostäder kan variera med 10 0 kg/dygn beroende på läge, befolkningsstruktur etc. Vilka klimateffekterna av projektet blir beror dock på hur mycket verktyget kommer att användas och av vilka alternativa utvecklingar det finns i varje fall. Ange i tillämpliga delar generella nyckeital för åtgärder som rör energi, vatten, avfall eller transporter Minskad energianvändning, kwh Andel förnybar energi per använd energienhet, % Ange typ av energibärare för den energianvändning som minskar Total minskning av koldioxidekvivalenter, ton/år Beskriv vilka definitioner som har använts i beräkningarna 6(10)

8 Åtgärder i projektet forts. 8. Förutsättningar för export av miljöteknik och kunnande Beskriv de åtgärder som främjar export av miljöteknik och kunnande, t ex hur: Projektet visar upp de aktörer (leverantörer m fl) som medverkat i Projektet är tillgängligt för svenska och internationella besökare projektet Projektet förevisar ekonomiska kalkyler ur ett livscykelperspektiv Projektet bidrartill att förkorta och effektivisera affärsprocesser när där investeringskostnad ställs mot kostnad för drift, underhåll och det gäller beställning (inklusive export) av miljöteknik och förvaltning kunnande som tillämpas i projektet. Valda lösningar i projektet kan överföras och tillämpas av andra Projektet exponerar valda systemlösningar inklusive dess miljö- aktörer och hälsoeffekter Beräkningsmodellen är kalibrerad efter skånska förhållanden vad gäller transportmönster och pendling, men de ingående parametrarna är relevanta vid planering på andra platser och modellen kan relativt enkelt anpassas till andra miljöer. Utvecklingen av verktyget syftar till att integrera blandstadsvariabler, vilket också är relevant för de flesta kontexter. En fördel vid eventuell export av verktyget är att det är användarvänligt och kräver inte avancerad programvara. 9. Organisation för information och kunskapsspridning Beskriv vilken organisation och vilka andra förutsättningar som finns för att sprida information och erfarenheter om åtgärderna och projektet inom Sverige och till andra länder. Av beskrivningen ska särskilt framgå vilka metoder som kommer att användas samt om informationen riktas till speciella målgrupper. Verktyget är avsett att användas i tillämpad planering i samband med framtagning av ÖP och DP. Målgruppen är därmed främst kommunerna och av kommunerna anlitade konsulter. Information om det nya eller uppdaterade plneringsverktyget sker dels genom att befintliga användare uppmärksammas på att det finns möjlighet till uppgradering och dels genom att nå nya potentiella användare. Nya användare kan nås via seminarier och konferenser riktade till "planeringsbranchen", nyhetsbrev, Länsstyrelsens yttranden över ÖP och DP, utskick via mejllistor, nätverket Hållbara städer. Eftersom planeringsverktyget i nuvarande version varit lättillgängligt via länsstyrelsens hemsida (gratis) finns förutsättningen för spridd användning Även fastighetsbranschen kan vara en målgrupp för idén om koldioxidsnålare utbyggnad. Nätverket Skåne bygger kan användas som kanal. WSP A&S har också omfattande kundkontakter som kan vara en kanal spridning. till 7(10)

9 Processer i och till följd av pianeringsprojektet Besvara för planeringsprojektet tillämpbara frågor nedan. För att du korrekt ska kunna besvara frågorna måste du läsa anvisningarna i varje enskilt fält. Redogörelsen i varje fält kan omfatta maximalt 1000 tecken. 10. Deltagande och inflytande Beskriv processer för dialog, deltagande och inflytande i planering, genomförande, uppföljning och utvärdering för att involvera de parter som berörs av investeringsprojektet, t ex allmänhet och boende. Redogör för vilka aktörer som involveras och i vilken omfattning. Redogör också för vilka metoder projektet avser att använda sig avför att engagera till deltagande samt hur resultaten från deltagandeprocesserna ska komma till användning. Genomförandet sker i samarbete mellan Länsstyrelsen, WSP Analys & Strategi. Till projektet avses en referensgrupp kopplas. Utgångspunkt för referensgruppen är nätverket Hållbara städer i Skåne. Nätverket är dynamiskt, i nuläget omfattande följande aktörer; Länsstyrelsen i Skåne län (sammankallande), Region Skåne, Öresundskommittén, SLU Alnarp, LTH, Malmö högskola, Industri- och handelskammaren, Sustainable Business HUB. Hälften av Skånes kommuner ingår också. 11. Integrerad sektorsövergripande planering Beskriv de processer och modelierför samverkan som ärtänkta atttiliämpas och om sektorsövergripande samverkan sker mellan de aktörer som behövs. Beskriv hur organisationen för sektorssamverkan i projektet ser ut. Beskriv även hur och varför verktyg/metoder kommer att användas i projektet vad gäller analys, planering och dialog. Ange även vilka mervärden dessa verktyg/metoder kommer att ge projektet och organisationen. Trafikens karaktär och omfattning i ett område skapas av trafiksystemet och de bostäder och verksamheter som genererar och attraherar trafik. Samordnad planering av bebyggelse och infrastruktur har länge setts som en önskad planeringsmodell men inte alltid varit möjlig att uppnå. Ett skäl är att de traditionell transportmodellerna huvudsakligen är inriktade på att analysera effekterna på trafiksystemet från förändringar i just trafiksystemet. Effekterna på trafiksystemet från förändringar av bebyggelsen och omvänt är mycket dyra att analysera med befintliga hjälpmedel vilket gör att detta sällan görs. Det föreslagna utvecklingsprojektet syftar till att i ett samlat verktyg hantera såväl trafiksystemets som områdets egenskaper och kvaliteter. För att skapa realistiska alternativ för bebyggelse och transporter är det en stor fördel opm verktyget används i dialog mellan olika professioner som trafikplanerare och översiktsplanerare. 8(10)

10 Processer i genomförandet av projektet forts. 12. Samverkan mellan näringsliv och kommun Beskriv hur samverkan sker i dagsläget och de processer och modelierför samverkan som ärtänkta att tillämpas i projektet. Avser projektet att utveckla nya former för samverkan och dialog mellan näringsliv och kommun? Sker samverkan mellan flera aktörer och kring fler aspekter på långsiktig hållbarhet än vad som vanligen görs? Utarbetandet av verktyget sker i ett sektorsövergripande arbete där främst trafikplanerare och stadsplanerare ingår i arbetsgruppen. Referensgruppen bestående av kommunala trafikplanerare och stadsplanerare kommer att få inflytande på vilka parametrar som bör uppmärksammas samt att testa verktyget. Det befintliga verktyget har tagits fram i samverkan mellan Länsstyrelsen i Skåne län och WSP Analys & Strategi, varför denna samverkan avses fortsätta även i arbetet med att uppgradera verktyget. 13. Uppföljning av projektet Beskriv hur projektet ska följas upp. Beskrivningen ska inkludera en plan och uppföljningsmodell för kontinuerlig uppföljning och utvärdering. Beskriv även om det finns planer på samverkan med universitet eller högskolor för att följa processer och tillvarata resultat från projektet. Projektet avses att följas upp dels vad gäller användandet av verktyget dels de ingående blandstadsvariablerna. Uppföljningen beträffande användandet ska visa om lokaliseringsbeslut har baserats på en minskning av koldioxidutsläpp och om ett mer blandat stadsbyggande har stimulerats. En uppföljning av blandstadsvariablerna kan också vara tänkbar i samverkan med universitet och högskolor. Här handlar det om att kartlägga olika variablers inverkan på transportbehovet. 14. Tidplan Ange preliminära datum då planeringsprojektet beräknas påbörjas respektive vara slutfört Åtgärden/åtgärderna påbörjas (år, månad, dag) Åtgärden/åtgärderna färdigställs (år, månad, dag) (10)

11 15. Den stödberättigade kostnaden Stöd kan lämnas med högst 30 procent av den stödberättigade kostnaden. Ange Den faktiska kostnaden för förstudier, programskrivning, och sektorsövergripande planering för hållbar utveckling Beräknade kostnader 380' Summa stödberättigade kostnader 380' Sökt stöd (högst 30 % av summa stödberättigade kostnader) 114 Förbindelse och underskrift Jag/vi försäkrar på heder och samvete att uppgifterna, som lämnats i denna ansökan, är sanna. Ansökan skrivs under av en behörig företrädare för sökanden. Felaktiga uppgifter kan innebära krav på återbetalning av stödet. Malmö Ort och datum Sökandens underskrift Kerstin Nilermark Namnförtydligande Fyll i ansökningsblanketten, skriv ut den, underteckna och skicka med post till Delegationen för hållbara städer. Miljövårdsberedningen, Stockholm och kopia till Boverket, Box 534, Karlskrona. Ansökningsblanketten skickas också i pdf-format med e-post till malin.william-olsson@adm.ministry.se och till astrid.hakansson@boverket.se. Pdf:en behöver inte vara undertecknad. 10(10)

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer/ Miljövårdsberedningen (Jo 1968:A) 103 33

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling INVESTERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer/ Miljövårdsberedningen (Jo 1968:A) 103

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer/ Miljövårdsberedningen (Jo 1968:A) 103 33 Stockholm 1. Uppgifter

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer/ Miljövårdsberedningen (Jo 1968:A) 103 33 Stockholm 1. Uppgifter

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer (M 2011:01) 103 33 Stockholm Ansökningsblanketten

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer (M 2011:01) 103 33 Stockholm Ansökningsblanketten

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling INVESTERINGSÅTGÄRD (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer (M 2011:01) 103 33 Stockholm Stödet kan

Läs mer

Boverket. Konsekvensutredning av Boverkets föreskrifter (BFS 2009:xx) om statligt stöd för hållbara städer. Yttrande 1(4) 2009-03-25 1399-662/2009

Boverket. Konsekvensutredning av Boverkets föreskrifter (BFS 2009:xx) om statligt stöd för hållbara städer. Yttrande 1(4) 2009-03-25 1399-662/2009 Boverket Yttrande 1(4) Datum Diarienummer 2009-03-25 1399-662/2009 Regelrådet Kv Garnisonen 103 33 STOCKHOLM Konsekvensutredning av Boverkets föreskrifter (BFS 2009:xx) om statligt stöd för hållbara städer

Läs mer

Vi beklagar missen och hoppas att detta inte ska skapa något problem för er. Ansökan skickas även med post.

Vi beklagar missen och hoppas att detta inte ska skapa något problem för er. Ansökan skickas även med post. Håkansson, Astrid Från: Skickat: Till: Amne: Bifogade filer: Prioritet: Eva Renhammar den 14 juni 2011 08:08 m.hallbarastader@environment;ministry.se; Håkansson, Astrid VB: Ansökan

Läs mer

Ansökan om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter (SFS 2013:1102)

Ansökan om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter (SFS 2013:1102) Läs informationsbroschyren om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter innan du fyller i ansökan. Ansökningsblanketten fylls i på svenska och måste vara Boverket

Läs mer

as, 1 Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT

as, 1 Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT as, 1 BoxcJÄHonen rop HÅLLBARA STÄDER Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) STATENS OFFENTLIGA UTREDNINGAR Delegationen

Läs mer

Ansökan om statligt stöd för innovativt byggande av bostäder för unga (SFS 2013:145)

Ansökan om statligt stöd för innovativt byggande av bostäder för unga (SFS 2013:145) Läs informationsbroschyren om stöd för innovativt byggande av bostäder för unga innan du fyller i ansökan. Ansökningsblanketten fylls i på svenska och måste vara Boverket tillhanda senast den 1 augusti

Läs mer

Håkansson, Astrid. Från: Skickat: Till: Ämne: Bifogade filer: Hej!

Håkansson, Astrid. Från: Skickat: Till: Ämne: Bifogade filer: Hej! Håkansson, Astrid Från: Skickat: Till: Ämne: Bifogade filer: Rizell Malin - SBF den 13 juni 2011 16:30 'm.hallbarastader@environment.ministry.se'; Håkansson, Astrid Ansökan

Läs mer

Il I*, ÖLLO»Al i 'i i ( 111 ÖP HÅLLBARA STÄDER

Il I*, ÖLLO»Al i 'i i ( 111 ÖP HÅLLBARA STÄDER Il I*, ÖLLO»Al i 'i i ( 111 ÖP HÅLLBARA STÄDER >Mk (i»i»r.jy L s,feot:!iiiyfc &iöd Ull inwesteringaii för åtgärder som främjar hållbar stadsytveclcjiirig FLÅNEPftlNGSFROJEBCT (SFS 2008:1407) STATENS OFFENTLIGA

Läs mer

lik DCLEGATIOnm FOR * ~ > HÅLLBARA STÄDER

lik DCLEGATIOnm FOR * ~ > HÅLLBARA STÄDER lik DCLEGATIOnm FOR * ~ > HÅLLBARA STÄDER Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling (SFS 2008:1407) STATENS OFFENTLIGA UTREDNINGAR Delegationen för hållbara

Läs mer

Page 1 of 1. Håkansson, Astrid Från: Anna-Lisa Broström Skickat: den 26 februari :22

Page 1 of 1. Håkansson, Astrid Från: Anna-Lisa Broström Skickat: den 26 februari :22 Page 1 of 1 Håkansson, Astrid Från: Anna-Lisa Broström [annalisa.brostrom@ivl.se] Skickat: den 26 februari 2010 15:22 Till: Håkansson, Astrid Ämne: Anökan om staltigt stöd till investeringar Bifogade filer:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd för hållbara städer; SFS 2008:1407 Utkom från trycket den 30 december 2008 utfärdad den 18 december 2008. Regeringen föreskriver följande. 1 Enligt

Läs mer

Ansökan om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder (SFS 2018:199)

Ansökan om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder (SFS 2018:199) Ansökan om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder (SFS 2018:199) Inkom till Boverket Ansökan ska lämnas till Boverket. För att få stöd ska flera villkor vara uppfyllda. Läs mer på Boverkets

Läs mer

(SFS 2008:1407} E-post. Aktiebolag Allmännyttigt bostadsföretag

(SFS 2008:1407} E-post. Aktiebolag Allmännyttigt bostadsföretag DEtXGÅTionen FOR ^ HÅLLBARA STÄDER sféjs ^ Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERIIMGSPROJEKT (SFS 2008:1407} STATENS OFFENTLIGA UTREDNINGAR

Läs mer

Begäran om slutlig utbetalning och slutrapport för stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden (SFS 2016:398)

Begäran om slutlig utbetalning och slutrapport för stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden (SFS 2016:398) Begäran om slutlig utbetalning och slutrapport för stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden (SFS 2016:398) Inkom till Boverket Blanketten ifylls och skickas till Boverket Box 534 371 23 KARLSKRONA Obs!

Läs mer

fylls i på svenska och lämnas senast den 1 mars Bilagor beaktas inte.

fylls i på svenska och lämnas senast den 1 mars Bilagor beaktas inte. HÅLLBARA STÄDER ------It_ STATENS OFFENTLIG,' UTREDN INGAR Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling - PLANERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) Delegationen

Läs mer

Från gruva till grönsak - program för stadsodling i Falun. Falu kommun, Trafik- och Fritidsförvaltningen 21 20 00-22 21.

Från gruva till grönsak - program för stadsodling i Falun. Falu kommun, Trafik- och Fritidsförvaltningen 21 20 00-22 21. Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer (M 2011:01) 103 33 Stockholm Ansökningsblanketten

Läs mer

Slutredovisning av genomfört projekt avseende verksamhetsutvecklingsbidrag till allmänna samlingslokaler enligt SFS 2016:1367

Slutredovisning av genomfört projekt avseende verksamhetsutvecklingsbidrag till allmänna samlingslokaler enligt SFS 2016:1367 Slutredovisning av genomfört projekt avseende verksamhetsutvecklingsbidrag till allmänna samlingslokaler enligt SFS 2016:1367 Inkom till Boverket Blanketten fylls i och skickas till Boverket Box 534 371

Läs mer

Begäran om slutlig utbetalning för stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder (SFS 2018:199)

Begäran om slutlig utbetalning för stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder (SFS 2018:199) Begäran om slutlig utbetalning för stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder (SFS 2018:199) Inkom till Boverket Formuläret fylls i och skickas till Boverket Box 534 371 23 KARLSKRONA Obs! Begäran

Läs mer

Ansökan om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden

Ansökan om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden Ansökan om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden (SFS 2016:398) Datum: Diarienummer: 1. Projektbenämning: (Namnge projektet/åtgärden) 2. Fastighetsbeteckning och fastighetsägare: (Ange fastighetsbeteckning

Läs mer

Slutrapport avseende bidrag för grönare städer (SFS 2017:1337)

Slutrapport avseende bidrag för grönare städer (SFS 2017:1337) Slutrapport avseende bidrag för grönare städer (SFS 2017:1337) Inkom till Boverket En slutrapport ska ges in till Boverket vid den tidpunkt som framgår av Boverkets beslut om bidrag. 1. Boverkets diarienummer

Läs mer

Ansökan om bidrag för grönare städer (SFS 2017:1337)

Ansökan om bidrag för grönare städer (SFS 2017:1337) Ansökan om bidrag för grönare städer (SFS 2017:1337) Inkom till Boverket Ansökan ska ges in till Boverket. På Boverkets webbplats finns information om sista dag för ansökan. 1. Uppgifter om kommunen Ange

Läs mer

Ansökan om stöd till åtgärder för att stärka tryggheten i stads/tätortsmiljöer

Ansökan om stöd till åtgärder för att stärka tryggheten i stads/tätortsmiljöer Ansök hos länsstyrelsen Läs informationsbroschyren om stöd till åtgärder för att stärka tryggheten i stads/tätortsmiljörer ur ett jämställdhetsperspektiv. Ansökan om stöd till åtgärder för att stärka tryggheten

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Kommittédirektiv Delegation för hållbara städer Dir. 2011:29 Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Sammanfattning En delegation ska verka för hållbar utveckling av städer, tätorter och bostadsområden.

Läs mer

(SFS 2015:552) Organisationsnummer. Bank Clearingnummer Kontonummer

(SFS 2015:552) Organisationsnummer. Bank Clearingnummer Kontonummer Ansökan om statsbidrag för upprustning av utemiljöer vid skolor, förskolor och fritidshem (SFS 2015:552) Inkom till Boverket Boverkets diarienummer Läs informationsbroschyren om statsbidrag för upprustning

Läs mer

Information om radonbidrag till egnahem

Information om radonbidrag till egnahem Information om radonbidrag till egnahem Staten ger bidrag för att sänka radonhalten i inomhusluften i egnahem. För ansökningar som kommer in från och med januari 2003 gäller delvis nya regler. Detta informationsmaterial

Läs mer

Planeringsverktyg och beslutsunderlag. Verktyg Förklarande skrift med exempel på användning och redovisning

Planeringsverktyg och beslutsunderlag. Verktyg Förklarande skrift med exempel på användning och redovisning Planeringsverktyg och beslutsunderlag Verktyg Förklarande skrift med exempel på användning och redovisning Svante Berglund Titti de Verdier WSP Analys & Strategi Syfte Uppfylla delmål 1 i miljömålet God

Läs mer

Ansökan om statligt investeringsstöd för bostäder för studerande (SFS 2016:881)

Ansökan om statligt investeringsstöd för bostäder för studerande (SFS 2016:881) Ansökan om statligt investeringsstöd för bostäder för studerande (SFS 2016:881) Inkom till länsstyrelsen För att få stöd ska flera villkor vara uppfyllda. Läs mer på Boverkets webbplats. Ansök hos länsstyrelsen.

Läs mer

Ansökan om bidrag ur havs- och vattenmiljöanslaget

Ansökan om bidrag ur havs- och vattenmiljöanslaget Ansökan om bidrag ur havs- och vattenmiljöanslaget Samtliga fält i blanketten ska fyllas i (det räcker inte att hänvisa till bilaga). Anvisningar för blanketten finns i separat dokument. Ansökan skickas

Läs mer

Ansökan om statsbidrag till allmänna samlingslokaler; tillgänglighetsåtgärder (SFS 2016:1367)

Ansökan om statsbidrag till allmänna samlingslokaler; tillgänglighetsåtgärder (SFS 2016:1367) Ansökan om statsbidrag till allmänna samlingslokaler; tillgänglighetsåtgärder (SFS 2016:1367) För att få bidrag ska flera villkor vara uppfyllda. Läs mer på Boverkets webbplats. Inkom till Boverket Boverkets

Läs mer

Grunduppgifter. 1. Sökande organisation. 2. Om projektet. 3. Vilket område avser projektet? Kryssa i en av rutorna.

Grunduppgifter. 1. Sökande organisation. 2. Om projektet. 3. Vilket område avser projektet? Kryssa i en av rutorna. Ansökningsblankett - Version 2 Ansökan om medel till verkningsfulla förebyggande insatser mot mäns våld mot kvinnor samt regionala insatser för skydd och stöd för våldsutsatta Grunduppgifter 1. Sökande

Läs mer

Ansökan om statsbidrag för att rusta upp skollokaler (SFS 2015:552)

Ansökan om statsbidrag för att rusta upp skollokaler (SFS 2015:552) Boverket, logga mm Ansökan om statsbidrag för att rusta upp skollokaler (SFS 2015:552) Inkom till Boverket: Boverkets dnr: Projektbenämning: Tidsplan Åtgärderna påbörjas: Åtgärderna slutförs: Sökande 1

Läs mer

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 1 Innehåll Boverkets verksamhet kopplat till miljökvalitetsmålen och delar av generationsmålet... 1 Samhällsplanering...1 Boende...2

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING STOCKHOLS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING Kortversion, maj 2009 Framtida Stockholm formas idag! Stockholm har vuxit kraftigt de senaste åren och mycket pekar på en fortsatt tillväxt. Denna utveckling ställer

Läs mer

1(2) Linköping /472/10.5. Sökande organisation. Statens geotekniska institut / SGI. Olaus Magnus väg 35

1(2) Linköping /472/10.5. Sökande organisation. Statens geotekniska institut / SGI. Olaus Magnus väg 35 ett förändrat klimat 2016 Datum 2016-03-29 1(2) Ansökan skickas med epost till reristrator@>smhi.se senast 31 mars 2016 Sökande organisation Myndighetens namn Statens geotekniska institut / SGI Adress

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Åtgärder, hotell och restaurang inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram

Åtgärder, hotell och restaurang inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Åtgärder, hotell och restaurang inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Respektive aktör tar själv beslut om åtgärderna skall utföras och i vilken omfattning detta ska ske. Åtgärder märkta med *

Läs mer

Klimatpolicy Laxå kommun

Klimatpolicy Laxå kommun Laxå kommun 1 (5) Klimatstrategi Policy Klimatpolicy Laxå kommun Genom utsläpp av växthusgaser bidrar Laxå kommun till den globala klimatpåverkan. Det största tillskottet av växthusgaser sker genom koldioxidutsläpp

Läs mer

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 Det är 30 % fler som arbetar i Malmö/Lund än som bor där - effektiv pendling med kollektivtrafik är nödvändig! kåne är en region med 1,3 miljoner invånare,

Läs mer

Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3

Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3 BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben 2016-03-17 Dnr: TSN 2016-22 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3 Region Östergötland har beretts

Läs mer

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad POLICY Miljöpolicy för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

Beslut enligt förordning (2015:552) om statsbidrag för för upprustning av skollokaler och av utemiljöer vid skolor, förskolor och fritidshem

Beslut enligt förordning (2015:552) om statsbidrag för för upprustning av skollokaler och av utemiljöer vid skolor, förskolor och fritidshem BESLUT XXXX-XX-XX 1(6) Handläggare Saknas Testkommunen 123 45 Karlskrona Beslut enligt förordning (2015:552) om statsbidrag för för upprustning av skollokaler och av utemiljöer vid skolor, förskolor och

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJÉKT

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJÉKT : fil i DELEDATDrEn FÖO 1 HÅLLBARA STÄDER Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJÉKT (SFS 2008:1407) STATENS OFFENTLIGA UTREDNINGAR Delegationen

Läs mer

Ansökan om statsbidrag till allmänna samlingslokaler; investeringsbidrag (SFS 2016:1367)

Ansökan om statsbidrag till allmänna samlingslokaler; investeringsbidrag (SFS 2016:1367) Ansökan om statsbidrag till allmänna samlingslokaler; investeringsbidrag (SFS 2016:1367) För att få bidrag ska flera villkor vara uppfyllda. Läs mer på Boverkets webbplats. Inkom till Boverket Boverkets

Läs mer

Bidrag för säkra skolvägar

Bidrag för säkra skolvägar 1(5) Bidrag för säkra skolvägar Sista ansökningsdag är den 17 november 2017. 1. Uppgifter om sökande Föreningens namn Kontaktperson Organisationsnummer/Personnummer Adress Postnummer Postadress Telefon

Läs mer

Komplettering av ansökan En cykelstad för alla

Komplettering av ansökan En cykelstad för alla 2011-10-14 Bn 364/2010 Delegationen för hållbara städer Miljövårdsberedningen 103 33 Stockholm Komplettering av ansökan En cykelstad för alla Örebro kommun har ansökt om stöd från Delegationen för hållbara

Läs mer

Ansökan om statligt investeringsstöd för hyresbostäder (SFS 2016:881)

Ansökan om statligt investeringsstöd för hyresbostäder (SFS 2016:881) Ansökan om statligt investeringsstöd för hyresbostäder (SFS 2016:881) Inkom till länsstyrelsen För att få stöd ska flera villkor vara uppfyllda. Läs mer på Boverkets webbplats. Ansök hos länsstyrelsen.

Läs mer

Komplettering till ansökan: Pulsåder i den hållbara staden, Örebro kommun

Komplettering till ansökan: Pulsåder i den hållbara staden, Örebro kommun Komplettering till ansökan Ärende nr Bn 364/2010 2010-08-19 Delegationen för hållbara städer Komplettering till ansökan: Pulsåder i den hållbara staden, Örebro kommun 1. Uppgifter om sökanden - 2. Sekretess

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Statligt stöd till lagring av egenproducerad elenergi

Statligt stöd till lagring av egenproducerad elenergi ANSÖKNINGSBLANKETT 1 (7) Datum 2016-11-16 Statligt stöd till lagring av egenproducerad elenergi Ansökan skickas till Länsstyrelsen Ansökan om bidraget ska göras siftligen till länsstyrelsen i det län där

Läs mer

Planering i tidiga skeden

Planering i tidiga skeden Planering i tidiga skeden -exempel och erfarenheter från trafikkonsekvensbeskrivningar kommunal nivå Transportforum 2012 Björn Wendle, Trivector Planering i tidiga skeden Varför hållbara transporter i

Läs mer

Ansökan om statsbidrag för att rusta upp skollokaler (SFS 2015:552)

Ansökan om statsbidrag för att rusta upp skollokaler (SFS 2015:552) Ansökan om statsbidrag för att rusta upp skollokaler (SFS 2015:552) Inkom till Boverket Boverkets diarienummer Läs informationsbroschyren om statsbidrag för att rusta upp skollokaler innan du fyller i

Läs mer

Utställningsförslag till ny översiktsplan för Stockholm

Utställningsförslag till ny översiktsplan för Stockholm Enskede- Årsta- Vantör stadsdelsförvaltning Lokal och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.3.-437/2017 Sida 1 (5) 2017-08-16 Handläggare Eskil Swerkersson Telefon: 08-50814020 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Regionala perspektiv på den skånska framtiden

Regionala perspektiv på den skånska framtiden Regionala perspektiv på den skånska framtiden Det motsägelsefulla Skåne Å ena sidan, å andra sidan Stark befolkningstillväxt men ojämnt fördelat Stark sysselsättningstillväxt men lägst sysselsättningsgrad

Läs mer

Beslut om stöd enligt förordningen (2013:145) om stöd för innovativt byggande av bostäder för unga.

Beslut om stöd enligt förordningen (2013:145) om stöd för innovativt byggande av bostäder för unga. BESLUT 2014-06-18 1(4) Handläggare Paulina Navréd HSB Produktion AB Box 8310 104 20 Stockholm Beslut om stöd enligt förordningen (2013:145) om stöd för innovativt byggande av bostäder för unga. Boverkets

Läs mer

Kommun. Är byggnaden belägen i ett område där fjärrvärme distribueras eller avses bli distribuerad? Ja Nej. Postnummer. E-post

Kommun. Är byggnaden belägen i ett område där fjärrvärme distribueras eller avses bli distribuerad? Ja Nej. Postnummer. E-post Ansökan lämnas till länsstyrelsen. Läs informationsbladet om investeringsstödet innan du fyller i ansökan. Ansökan om stöd till investeringar i energieffektivisering och konvertering till förnybara energikällor

Läs mer

1. INFORMATION OM SÖKANDE ORGANISATION

1. INFORMATION OM SÖKANDE ORGANISATION FREDSMILJONEN Ansökningsblankett projektstöd Sverige Projektbidrag kan sökas för ett i tiden avgränsat projekt med tydlig början och slut. Projektet ska i huvudsak syfta till resultat och engagemang i

Läs mer

Energiplan för Vänersborg År

Energiplan för Vänersborg År Energiplan för Vänersborg År 2013-2020 Antagen av Vänersborgs Kommunfullmäktige 2013-02-06, 19. 2 Innehållsförteckning Energiplanens struktur... 2 Inledning... 3 Syfte och tid... 3 Vänersborgs övergripande

Läs mer

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad Sida 1 (5) Stockholm är en av de ledande miljöstäderna i Europa och bedriver sedan länge ett ambitiöst och prisbelönt miljöarbete. Staden blev Europas första miljöhuvudstad 2010 och Sveriges klimatstad

Läs mer

TOTALT 5036700. BUDGET Modulär cykelparkering som ett skalbart sätt att utveckla cykelparkering Borås Stad

TOTALT 5036700. BUDGET Modulär cykelparkering som ett skalbart sätt att utveckla cykelparkering Borås Stad BUDGET Modulär cykelparkering som ett skalbart sätt att utveckla cykelparkering Borås Stad Åtgärd Kostnad Moduler 1300000 Inredning 800000 VA 55000 Återställningsarbeten VA 55000 nät 60000 Återställningsarbeten

Läs mer

INSTRUKTIONER: Nej. Om ja, vilket år? FREDSMILJONEN. Ansökan ska följa de rubriker och den struktur som finns nedan. Ansökan får omfatta max 20 sidor.

INSTRUKTIONER: Nej. Om ja, vilket år? FREDSMILJONEN. Ansökan ska följa de rubriker och den struktur som finns nedan. Ansökan får omfatta max 20 sidor. FREDSMILJONEN Ansökningsblankett projektstöd internationellt utvecklingssamarbete Projektbidrag kan sökas för ett i tiden avgränsat projekt med tydlig början och slut. Projektet ska utföras i enlighet

Läs mer

1. Workshops 2. Problembeskrivning 3. Visionsarbete 4. Framtagande av planprogram och detaljplaner

1. Workshops 2. Problembeskrivning 3. Visionsarbete 4. Framtagande av planprogram och detaljplaner ANSÖKAN 1 (7) 2012-06-11 2011/123 Lena Åström Strategisk samhällsplanerare 0431-40 29 66 lena.astrom@engelholm.se Komplettering avseende ansökan om statligt stöd för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling

Läs mer

Regional, översiktlig och strategisk planering

Regional, översiktlig och strategisk planering Regional, översiktlig och strategisk planering Fokus på social och ekologisk hållbarhet. Frågeställningen syftar till att på en övergripande strategisk nivå besvara frågor som berör markanvändningen och

Läs mer

Utkast: Kärnfrågor för certifiering av hållbar stadsutveckling

Utkast: Kärnfrågor för certifiering av hållbar stadsutveckling Utkast: Kärnfrågor för certifiering av hållbar stadsutveckling Detta dokument är ett utkast på kärnfrågor för ett svenskt certifieringssystem för hållbar stadsutveckling. Kärnfrågorna syftar till att fungera

Läs mer

Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...?

Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...? Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...? Jonas Kamleh Enhetschef för Klimat och Naturresurser Avdelningen för Stadsutveckling och strategi Miljöförvaltningen, Malmö stad Ja. och kanske lite

Läs mer

Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur

Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur Stärka tillgängligheten och binda samman Skåne Satsa på Skånes tillväxtmotorer och regionala kärnor Utveckla möjligheten att bo och verka i hela Skåne

Läs mer

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun 12 BILD! Mål 13 Här listas målsättningar och styrdokument som har påverkat framtagandet av innehållet i denna översiktsplan. Uddevalla kommuns vision Uddevalla hjärtat i Bohuslän där människor växer och

Läs mer

SnABbT, snyggt och hållbart

SnABbT, snyggt och hållbart Snabbt, snyggt och hållbart 2017-05-27 1 SnABbT, snyggt och hållbart KuLtUR -och DemOKratiMiniStER AliCE BaH KuHnKE, bostads- och digitaliseringsminister PetER ErIKsSON och miljöminister KaroliNA SkOG,

Läs mer

Från mål till verklighet så blir det som det var tänkt

Från mål till verklighet så blir det som det var tänkt Från mål till verklighet så blir det som det var tänkt Lena Smidfelt Rosqvist Sveriges transportpolitiska mål Infrastrukturplanering i Sverige har som övergripande mål att säkerställa en samhällsekonomiskt

Läs mer

Ansökan om auktorisation av delgivningsföretag

Ansökan om auktorisation av delgivningsföretag Delgivningsföretag har möjlighet att ansöka hos Länsstyrelsen om auktorisation. All personal hos ett auktoriserat ska vara godkänd. Personal som är godkänd har bland annat rätt att utföra stämningsmannadelgivning.

Läs mer

Boverkets miljömålsåtgärder 2016

Boverkets miljömålsåtgärder 2016 Promemoria Datum 2016-02-24 3.4.1 Diarienummer 106/2015 Miljömålsrådet Boverkets miljömålsåtgärder 2016 Nedan finns en kort presentation av fyra åtgärder som Boverket kommer att genomföra under år 2016,

Läs mer

Begränsa Sveriges klimatpåverkan - vad är kommunernas roll? Tätortsfrågor och landsbygdsfrågor för ett fossilfritt Sverige

Begränsa Sveriges klimatpåverkan - vad är kommunernas roll? Tätortsfrågor och landsbygdsfrågor för ett fossilfritt Sverige Begränsa Sveriges klimatpåverkan - vad är kommunernas roll? Tätortsfrågor och landsbygdsfrågor för ett fossilfritt Sverige Ökad takt behövs för att nå målen 80 60 40 Utsläpp om knappt 53 miljoner ton 2016

Läs mer

Nya mål om Gestaltad livsmiljö. Patrik Faming Planeringsarkitekt FPR/MSA Kansliet Rådet för hållbara städer

Nya mål om Gestaltad livsmiljö. Patrik Faming Planeringsarkitekt FPR/MSA Kansliet Rådet för hållbara städer Nya mål om Gestaltad livsmiljö Patrik Faming Planeringsarkitekt FPR/MSA Kansliet Rådet för hållbara städer 3+3+3=1 Mål för arkitektur-, formoch design Arkitektur, form och design ska bidra till ett

Läs mer

Lund. Bilsnål samhällsplanering. Ellen Rube, Stadsbyggnadskontoret i Lund

Lund. Bilsnål samhällsplanering. Ellen Rube, Stadsbyggnadskontoret i Lund Bilsnål samhällsplanering Ellen Rube, Stadsbyggnadskontoret i Lund LundaMaTs II Strategi för ett Hållbart Transportsystem i Lund 2030 1 Vision 18 mätbara mål 42 projektförslag Effekter och kostnader www.lund.se/lundamats

Läs mer

Slutrapport för projekt som har stöd från Delegationen för Hållbara städer, SFS2008:1407

Slutrapport för projekt som har stöd från Delegationen för Hållbara städer, SFS2008:1407 Slutrapport för projekt som har stöd från Delegationen för Hållbara städer, SFS2008:1407 Projekt: Förstudie - Strategisk långtidsplan för utvecklingen av cykelparkering i Borås, 2010-10-01 till 2013-04-30

Läs mer

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden Boverket Titel: Konsekvensutredning

Läs mer

Bebyggelsestruktur, resande och energi för persontransporter. Bengt Holmberg Lunds Tekniska Högskola, Lunds universitet

Bebyggelsestruktur, resande och energi för persontransporter. Bengt Holmberg Lunds Tekniska Högskola, Lunds universitet Bebyggelsestruktur, resande och energi för persontransporter Bengt Holmberg Lunds Tekniska Högskola, Lunds universitet Bakgrund För att nå klimatmålen krävs en hel uppsättning av åtgärder. Det räcker inte

Läs mer

Ansökan om utvecklingsbidrag till ungdomsverksamhet i allmänna samlingslokaler enligt förordningen (1996:1593) (BFS 2007:10)

Ansökan om utvecklingsbidrag till ungdomsverksamhet i allmänna samlingslokaler enligt förordningen (1996:1593) (BFS 2007:10) Ansökan om utvecklingsbidrag till ungdomsverksamhet i allmänna samlingslokaler enligt förordningen (1996:1593) (BFS 2007:10) Inlämnas i 1 ex till Boverket Box 534 371 23 KARLSKRONA Datum Diarienummer Bidrag

Läs mer

RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa. Tillväxt- och regionplaneförvaltningen

RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa. Tillväxt- och regionplaneförvaltningen RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Samrådsförslag RUFS 2050 en del i en större planprocess RUFS 2010 Aktualitetsarbetet Program ny

Läs mer

Information om. stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter

Information om. stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter Information om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter Denna information beskriver vem som har rätt att söka stöd, vilka åtgärder som är stödberättigande och

Läs mer

Endast arbetsmaterial

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG TILL PROJEKT INOM BOKSTART ÅR 1 AV 3 För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer

Läs mer

Om strategin för effektivare energianvändning och transporter EET

Om strategin för effektivare energianvändning och transporter EET Om strategin för effektivare energianvändning och transporter EET Eva Smith Naturvårdsverket FAH 2008 04 08 1 Miljömålsrådets fördjupade utvärdering av miljömålen 080331. Nuutepåremiss Underlag till miljömålsproppen

Läs mer

PROJEKTET Ange bland annat projektets namn, planerat start- och slutdatum samt det belopp (i hela kronor) ni söker i bidrag från Kulturrådet.

PROJEKTET Ange bland annat projektets namn, planerat start- och slutdatum samt det belopp (i hela kronor) ni söker i bidrag från Kulturrådet. ANSÖKAN OM BIDRAG LÄSFRÄMJANDE INSATSER För sista ansökningsdag, se Kulturrådets hemsida. ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN Observera Denna onlineansökan är optimerad för webbläsaren Internet Explorer version 6

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (8) Innehåll INLEDNING... 2 FORUMETS ROLL... 2 HANDLINGSPLANEN OCH DESS FEM DELMÅL... 2 HANDLINGSPLAN... 3 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN... 3 2. MINIMERA BYGGNADERNAS ENERGIBEHOV...

Läs mer

Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK

Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK Öresundsregionens kvalitet och attraktivitet består till stor del av dess ortstruktur, där ett nätverk av städer och tätorter av olika storlek och med olika kvaliteter

Läs mer

Tilläggsuppdrag gällande hälsoundersökningar för asylsökande m.fl. avseende Södertälje

Tilläggsuppdrag gällande hälsoundersökningar för asylsökande m.fl. avseende Södertälje Ansökan för Husläkarmottagningar Tilläggsuppdrag gällande hälsoundersökningar för asylsökande m.fl. avseende Södertälje 1. Anvisningar för inlämnande av ansökan 1.1 Ansökningshandlingar 1.1.1 Ansökan Husläkarverksamheter

Läs mer

Ekonomisk ansvarig (verksamhetschef eller motsvarande som har ekonomiskt ansvar för projektet) Förnamn och efternamn

Ekonomisk ansvarig (verksamhetschef eller motsvarande som har ekonomiskt ansvar för projektet) Förnamn och efternamn Ansökningsblankett för år: Signerad ansökan skickas per post till Region Skåne, Diariet, Regionkansliet, 291 89 Kristianstad. Digital kopia skickas, ej signerad, i PDF format till folkhalsa@skane.se Ansökan

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Inger Sellers Samhällsplanerare 040-675 32 66 Inger.Sellers@skane.se YTTRANDE Datum 2015-03-23 Dnr 1500012 1 (5) Trelleborgs kommun Remiss. Riktlinjer för bostadsförsörjningen

Läs mer

ANSÖKAN OM PRODUKTIONSSTÖD Datum ÅÅÅÅ-MM-DD. Allmänna uppgifter 1(3) Läromedelsproducenten AB. Produktgatan 100

ANSÖKAN OM PRODUKTIONSSTÖD Datum ÅÅÅÅ-MM-DD. Allmänna uppgifter 1(3) Läromedelsproducenten AB. Produktgatan 100 1(3) ANSÖKAN OM PRODUKTIONSSTÖD Datum ÅÅÅÅ-MM-DD Till Specialpedagogiska skolmyndigheten, Box 1100, 871 29 HÄRNÖSAND SEKRETESS Delar av ansökningshandlingarna kan beläggas med sekretess om det kan antas

Läs mer

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun Sam 37/2008 Trafikprogram för Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Trafikprogrammets olika delar...3 Uppföljning och revidering...3 Målsättningar...3 Utgångspunkter för trafiken i staden...4

Läs mer

DIGITAL AGENDA FÖR UPPSALA LÄN 1.0 antagen av förbundsfullmäktige och landshövdingen i december 2013. Vad är en digital agenda?

DIGITAL AGENDA FÖR UPPSALA LÄN 1.0 antagen av förbundsfullmäktige och landshövdingen i december 2013. Vad är en digital agenda? antagen av förbundsfullmäktige och landshövdingen i december 2013 Vad är en digital agenda? Till skillnad från en bredbandsstrategi tar den digitala agendan upp helheten kring IT. Allt från användandet,

Läs mer

WP 2 Urban and Regional Planning and Infrastructure. Bengt Holmberg & Fredrik Pettersson

WP 2 Urban and Regional Planning and Infrastructure. Bengt Holmberg & Fredrik Pettersson WP 2 Urban and Regional Planning and Infrastructure Bengt Holmberg & Fredrik Pettersson WP 2 omfattar: Urban and Regional Planning and Infrastructure som ett medel att minska klimatgaserna Åtgärder och

Läs mer

Förslag till Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050.

Förslag till Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050. MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-12-19 Handläggare: Örjan Lönngren Telefon: 08-508 28 173 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-02-05 p. 17 Förslag till Färdplan för

Läs mer

Ta ansvar för miljö och ekonomi. - spara energi

Ta ansvar för miljö och ekonomi. - spara energi Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi Framtagen av Länsstyrelsen i Skåne län 2012 Foton: Roza Czulowska och Björn Olsson Energihushållning är allas

Läs mer