Enligt bilagda förteckning A. Enligt bilagda förteckning B Kommunchef Kommunjurist. Patrik Inerup och Jan Claesson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Enligt bilagda förteckning A. Enligt bilagda förteckning B Kommunchef Kommunjurist. Patrik Inerup och Jan Claesson"

Transkript

1 Kommunfullmäktige (31) Plats och tid: Kommunfullmäktiges sessionssal, kl 18:00-21:05 Beslutande: Enligt bilagda förteckning A Övriga deltagande: Enligt bilagda förteckning B Kommunchef Kommunjurist Utses att justera: Patrik Inerup och Jan Claesson Justeringens plats och tid: Rådhuset, Kommunstyrelsens sessionssal, , kl 16:00 Sekreterare:. Paragrafer: Mats Wallmark Ordföranden:. Ann-Charlotte Westlund Justerande:.. Patrik Inerup Jan Claesson ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ: Halmstads kommun, Kommunfullmäktige : Datum för anslags upprättande: Datum för anslags nedtagande: Förvaringsplats för protokollet: Stadskontoret Underskrift:... Eva Björklund

2 Kommunfullmäktige (31) KF 18 Val av justerare Kommunfullmäktige beslutar att jämte ordföranden (M) utse Patrik Inerup (M) och Jan Claesson (S) att justera protokollet.

3 Kommunfullmäktige (31) KF 19 KS 2009/0428 Detaljplan för del av Onsjö 32:1 - Beslut om antagande Beslut 1 Kommunfullmäktige beslutar att godkänna behovsbedömningen av miljöbedömning till detaljplan för del av Onsjö 32:1, bilaga 5. 2 Kommunfullmäktige beslutar att anta detaljplan (/ändring av detaljplan) för del av Onsjö 32:1, bilaga Kommunfullmäktige beslutar att fastställa utökning av verksamhetsområde för dricksvattenförsörjning, spillvattenavledning respektive dagvattenhantering så att dessa även omfattar det aktuella detaljplaneområdet. Ärendet Byggnadsnämnden gav byggnadskontoret i uppdrag att i detaljplan pröva del av Onsjö 32:1 för bebyggelse huvudsakligen i enlighet med den fördjupade översiktsplanen beslutade kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott att samråd skulle ske om programförslaget. Programförslaget har varit föremål för programsamråd under tiden 31 maj 31 juli Kommunstyrelsen beslutade att godkänna planprogrammet, programsamrådsredogörelsen samt att planförslaget inte innebär någon betydande miljöpåverkan varför en särskild miljöbedömning inte upprättas. Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott beslutade att godkänna samrådsförslaget, Planförslaget har varit föremål för samråd under tiden 8 april 6 maj Synpunkter inkomna under samrådet finns sammanställda och kommenterade i samrådsredogörelsen (bilaga 1). De förändringar som föranletts av inkomna synpunkter redovisas i samrådsredogörelsen. Området är beläget i södra Frösakull, cirka 7 kilometer väster om centrala Halmstad. Fastigheten Onsjö 32:1 som omfattar hela planområdet ägs av Halmstad kommun. Området är enligt den fördjupade översiktsplanen för Tylösand, Frösakull och Sandhamn (laga kraft ) lämpligt för

4 Kommunfullmäktige (31) cirka bostäder i upp till två våningar. Området är idag obebyggt och består av naturmark. Området ligger inom sekundärt vattenskyddsområde för Söndrums grundvattentäkt. Huvudsyftet med detaljplanen är att skapa möjlighet att bebygga området med blandad bostadsbebyggelse. Den blandade bebyggelsen innebär att planen möjliggör för en utveckling med enbostadshus, parhus, radhus och flerbostadshus. Detaljplanen syftar också till att möjliggöra för en förskola inom området. Gång- och cykelväg möjliggörs längs med Fammarpsvägen för att genom detaljplanen skapa ökade möjligheter för dessa trafikanters rörelser inom Frösakull. Förslaget innebär minskad grundvattenbildning, vilket kan leda till att mindre vatten får tas ut ur dricksvattentäkten, det vill säga minskad kvantitet. Ärendets beredning Kommunstyrelsens protokoll , 53. Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott , 19. Handlingarna har tagits fram i samråd med mark- och exploateringsavdelningen. Underhandskontakter har även tagits med teknik- och fritidsförvaltningen, byggnadskontoret, barn- och ungdomsförvaltningen samt Laholmsbuktens VA. Planförslaget har föregåtts av ett planprogram. Programförslaget har under 31 maj 31 juli 2012 varit på remiss (programsamråd) till berörda nämnder. Planprogrammet med tillhörande programsamrådsredogörelse godkändes av kommunstyrelsen Planförslaget har under 8 april 6 maj 2013 varit på samråd samt under 22 oktober 19 november varit utställt, berörda nämnder har då haft möjlighet att yttra sig om planförslaget. Berörda myndigheter har beretts tillfälle att yttra sig under programsamrådstiden, samrådstiden samt under utställningen genom att fullständiga handlingar har översänts till dem. Berörda sakägare har informerats och beretts tillfälle att yttra sig samt inbjudits till programsamrådsmöte. Inkomna synpunkter under utställningen redovisas och kommenteras i utlåtandet (bilaga 1).

5 Kommunfullmäktige (31) Förslag till beslut 1 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att godkänna behovsbedömningen av miljöbedömning till detaljplan för del av Onsjö 32:1, bilaga 5. 2 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att anta detaljplan (/ändring av detaljplan) för del av Onsjö 32:1, bilaga Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att fastställa utökning av verksamhetsområde för dricksvattenförsörjning, spillvattenavledning respektive dagvattenhantering så att dessa även omfattar det aktuella detaljplaneområdet. Beslutsgång Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag.

6 Kommunfullmäktige (31) KF 20 KS 2012/0513 Detaljplan för Villshärad 2:3 - Bengts camping - Beslut om antagande Beslut 1 Kommunfullmäktige beslutar att godkänna exploateringsavtal till detaljplan för Villshärad 2:3 med flera, bilaga 2. 2 Kommunfullmäktige beslutar att godkänna behovsbedömningen av miljöbedömning till detaljplan för Villshärad 2:3 med flera, bilaga 5. 3 Kommunfullmäktige beslutar att anta detaljplan för Villshärad 2:3 med flera, bilaga Kommunfullmäktige beslutar att fastställa utökning av verksamhetsområde för dricksvattenförsörjning och spillvattenavledning så att dessa även omfattar det aktuella detaljplaneområdet. Ärendet Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott beslutade att ge samhällsbyggnadskontoret i uppdrag att i detaljplan pröva campingändamål för Villshärad 2:3 och del av Villshärad 2:363 med flera fastigheter. I beslutet anges att en del av området kan prövas för permanenta byggnader eller permanent uppställda husvagnar för uthyrning. I detaljplanen delas campingområdet mellan rörlig camping och uthyrningsstugor. Rörlig camping innebär att campingenheter (husvagnar, husbilar och tält) får nyttja området mellan den 1 mars och den 30 november, villavagnar tillåts ej på den delen. Den del av området som planläggs för uthyrningsstugor innebär permanent uppställda byggnader (villavagn räknas som permanent byggnad på annan grundläggning, hjul) men tillåter även rörlig camping. Maximalt antal tillåtna uthyrningsstugor inom planområdet är 100 stycken. Största byggnadsarea är 40 m2 och byggnaderna får uppföras i en våning med en högsta byggnadshöjd på 3,0 meter. Slutligen regleras brandskyddet med ett minsta avstånd mellan byggnader på minst 8 meter alternativt att byggnadstekniska åtgärder genomförs. Minsta avstånd mellan byggnader är dock 4 meter.

7 Kommunfullmäktige (31) I detaljplanen fastställs även ytor som ska möjliggöra infiltration av dagvatten. Detaljplanen handläggs med normalt planförfarande. Ett exploateringsavtal har upprättats mellan berörda parter som reglerar bland annat genomförandet av ett antal fastighetsbildningsåtgärder samt anslutningsavgifter för VA. Samhällsbyggnadskontoret föreslår att exploateringsavtal ska godkännas samt att detaljplanen ska antas. Ärendets beredning Kommunstyrelsens protokoll , 54. Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott , 20. Ärendet har remitterats till de av kommunens nämnder och bolag som ansetts berörda av förslaget. Remissvaren med kommentarer redovisas i bifogat granskningsutlåtande. Förslaget har bearbetats och reviderats i samråd med teknik- och fritidsförvaltingen och byggnadskontoret. Kommunen har i enlighet med plan- och bygglagen kungjort förslaget till detaljplan och låtit det granskas av länsstyrelsen och berörda kommuner samt kända sakägare och andra berörda. En sammanställning av de skriftliga synpunkter som har kommit in under granskningstiden samt hur kommunen föreslås förhålla sig till dessa redovisas i bifogat granskningsutlåtande. Förslag till beslut 1 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att godkänna exploateringsavtal till detaljplan för Villshärad 2:3 med flera, bilaga 2. 2 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att godkänna behovsbedömningen av miljöbedömning till detaljplan för Villshärad 2:3 med flera, bilaga 5. 3 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att anta detaljplan för Villshärad 2:3 med flera. bilaga 3-4.

8 Kommunfullmäktige (31) 4 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att fastställa utökning av verksamhetsområde för dricksvattenförsörjning och spillvattenavledning så att dessa även omfattar det aktuella detaljplaneområdet. Beslutsgång Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag.

9 Kommunfullmäktige (31) KF 21 KS 2009/0151 Skola och förskola i Steninge - beslut om antagande Beslut Kommunfullmäktige beslutar anta förslag till detaljplan för skola och förskola i Steninge. Ärendet Detaljplanens syfte är att möjliggöra byggnation av en ny F-5-skola samt förskola med 4 avdelningar i Steninge. Planområdet ligger i Steninge, cirka 18 kilometer norr om Halmstad centrum. Den planerade skoltomten ligger i anslutning till Öhrnvägen. Totalt omfattar planområdet ca m² varav knappt m² utgörs av den planerade skoltomten (för skola/förskola). Marken för skoltomten ägs av Halmstads kommun. I planområdet ingår även en del av Steninge Kustväg i syfte att ändra befintligt utfartsförbud för två villafastigheter (förbudet finns enligt gällande detaljplan, men har aldrig genomförts). Fastigheten Hulabäck 1:14 är bebyggd med en villa och tillhörande uthus. Bebyggelsen har inte bedömts möjlig att bygga om för skoländamål på ett bra sätt och avses därför att rivas. Fastigheterna Hulabäck 1:9, 1:31 och 3:22 är obebyggda. Marken utgörs av naturområden. I nuläget planeras en byggnad för skola och förskola på totalt ca 2000 m² bruttoarea. För att det ska finnas möjlighet att uppföra förråd/uthus eller att, på sikt, komplettera med viss tillbyggnad tillåter detaljplanen en bruttoarea på totalt 2500 m² inom fastigheten. För att möjliggöra byggnader som lättare kan anpassas efter tomtens form och naturliga landskapselement tillåter detaljplanen att 850 m² av byggnadsarean får uppföras i två våningar. Övrig byggnation får endast uppföras i en våning. Inom planområdet finns ett förordnande enligt 113 Byggnadslagen. En ansökan om upphävande av förordnandet har skickats till länsstyrelsen tillsammans med de synpunkter som inkom i frågan under samrådstiden för detaljplanen beslutade länsstyrelsen att upphäva förordnandet enligt 6 kap 5 plan- och bygglagen (PBL 2010:900) eftersom syftet med förordnandet inte längre bedöms vara aktuellt och att upphävandet kan ske utan

10 Kommunfullmäktige (31) olägenhet för markägaren. Om detaljplanen inte vinner laga kraft gäller inte länsstyrelsens beslut. I syfte att kunna handlägga detaljplanen enligt nya plan- och bygglagen, som trädde i kraft 2 maj 2011, beslutade kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott om förnyat planuppdrag. Detaljplaneförslaget har enligt kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskotts beslut varit ute på samråd under tiden 18 september till 31 oktober beslutade kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott att granskning ska ske av detaljplaneförslaget, vilket har genomförts under tiden 30 januari till 27 februari Kommunfullmäktige beslutade , att återremittera ärendet till kommunstyrelsen för ny handläggning med avseende på att - liggande förslag till detaljplan endast innehåller ett förslag innebärande en F-5-skola samt en förskola. Ett alternativt förslag ska redovisas som innehåller endast en ny samlad förskoleverksamhet - befintligt förslag till ny skola uppfyller inte skollagens krav - förslaget är en F-5 enhet, vilket stämmer dåligt överens med det nya betygssystemet där betyg sätts i årskurs 6. Ärendet behandlas nu på nytt efter återremissen. Ärendets beredning Kommunstyrelsens protokoll , 86. Kommunfullmäktige , 3 - Beslut om återremiss. Ärendet återkallades vid kommunfullmäktiges sammanträde Kommunstyrelsens protokoll , 111. Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott , 63. Berörda nämnder och bolag har beretts tillfälle att yttra sig under granskningstiden. Samhällsbyggnadskontoret har tagit fram planförslaget i samverkan med barnoch ungdomsförvaltningen, fastighetskontoret, teknik- och fritidsförvaltningen, miljö- och hälsoskyddskontoret samt byggnadskontoret.

11 Kommunfullmäktige (31) Berörda myndigheter har beretts tillfälle att yttra sig genom att fullständiga handlingar har översänts till dem. Berörda sakägare har informerats och bjudits in till samrådsmöte. Detaljplanen har under granskningstiden varit tillgänglig på Rådhuset samt Halmstads kommuns hemsida. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar anta förslag till detaljplan för skola och förskola i Steninge. Yrkanden m m Anders Rosén (S) samt Mariann Norell (V) yttrar sig. Henrik Oretorp (C) samt Tove Bergman (MP) yrkar bifall till kommunstyrelsens. Carl Fredrik Graf (M) yttrar sig. Beslutsgång Ordföranden (M) ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och finner att kommunstyrelsens förslag antagits. Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Reservation Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverar sig mot beslutet.

12 Kommunfullmäktige (31) KF 22 KS 2013/0190 Motion - Idrottsföreningen - mitt i byn Beslut 1 Kommunfullmäktige beslutar att till verksamhetsberedningen överlämna frågan om spontan idrottsplats enligt första punkten i motionen och frågan om tillbyggnad av klubbhuset enligt fjärde punkten i motionen. 2 Kommunfullmäktige beslutar att motionen därmed skall anses besvarad då andra och tredje punkten redan utretts av teknik och fritidsnämnden. Ärendet Socialdemokraterna inkom 19 februari 2013 med en motion till kommunfullmäktige om att utreda en spontanidrottsplats på Kärlekens IP. Motionen uppmanar kommunfullmäktige att uppdra åt teknik- och fritidsnämnden att snarast utreda en spontanidrottsplats på Kärlekens IP, att se över dräneringen av hela idrottsplatsen, samt att utreda en konstgräsplan i anslutning till Kärlekens IP. Motionen uppmanar även kommunfullmäktige att uppdra åt fastighetsnämnden att snarast utreda möjligheten att bygga till Centerns IF nuvarande klubblokal så att den även kan användas till annan verksamhet, till exempel öppen fritidsverksamhet på tider då inte klubben själva utnyttjar lokalen eller i samråd med föreningen. Fastighetskontoret ser generellt positivt på ett ökat nyttjande av kommunens lokaler. Man påpekar att det är viktigt att lokalerna och omgivningen är anpassade till den verksamheten som ska bedrivas. Teknik- och fritidsnämnden är positiv till ett uppdrag att utreda frågan om en spontanidrottsplats i anslutning till Kärlekens IP och dess inriktning. Byggnaden är placerad på mark som inte får bebyggas och prickmarken runtom gör det inte heller möjligt att bygga ut lokalen, så för att genomföra dessa förändringar behövs en planändring. Gällande detaljplan måste ändras så att fritidsverksamhet inryms samt att området för prickmark förändras så att bygglov för åtgärden kan erhållas.

13 Kommunfullmäktige (31) Teknik- och fritidsnämnden är positiv till ett uppdrag att utreda frågan om en spontanidrottsplats i anslutning till Kärlekens IP och dess inriktning. Det dräneringsarbete som efterfrågas i motionen har till vissa delar genomförts på Kärlekens IP då förvaltningen under 2012 gjorde en slitsdränering av hela A- planen. Behovet av ytterligare dräneringsåtgärder på Kärlekens IP är dock stort, bland annat mot bakgrund av flera års problem med vattensjuka planer på idrottsplatsen, men inga medel är i dagsläget avsatta för detta. Kärlekens IP har av teknik- och fritidsförvaltningen i samband med bland annat verksamhetsförändringar , lyfts fram som den idrottsplats i kommunen där nästa konstgräsplan bör förläggas. Teknik- och fritidsförvaltningen har därmed redan utrett frågan om behovet av en konstgräsplan på Kärlekens IP och förordat att nästa konstgräsplan som byggs i kommunen bör förläggas på Kärlekens IP. Samhällsbyggnadskontoret anser att förslaget och den föreslagna markanvändningen är lämplig och att det inte föreligger något hinder för den planändring som krävs. Ärendets beredning Kommunstyrelsens protokoll , 56. Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott , 14. Stadskontoret sände motionen på remiss för yttrande till fastighetsnämnden och teknik och fritidsnämnden , man inkom med svar respektive Fastighetskontoret ser generellt positivt på ett ökat nyttjande av kommunens lokaler. Man påpekar att det är viktigt att lokalerna och omgivningen är anpassade till den verksamheten som ska bedrivas. Teknik- och fritidsnämnden är positiv till ett uppdrag att utreda frågan om en spontanidrottsplats i anslutning till Kärlekens IP och dess inriktning.

14 Kommunfullmäktige (31) Förslag till beslut 1 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att till verksamhetsberedningen överlämna frågan om spontan idrottsplats enligt första punkten i motionen och frågan om tillbyggnad av klubbhuset enligt fjärde punkten i motionen. 2 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att motionen därmed skall anses besvarad då andra och tredje punkten redan utretts av teknik och fritidsnämnden. Yrkande m m Ulla Winblad (S) yrkar bifall till motionen. Anders Rosén (S) yttrar sig. Jennie Johansson (MP) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Carl Fredrik Graf (M) yttrar sig. Beslutsgång Ordföranden (M) ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och Ulla Winblads (S) yrkande om att bifalla motionen i sin helhet och finner att kommunstyrelsen förslag antagits. Voterings begärs. Följande voteringsproposition godkänns: "Den som stödjer kommunstyrelsens förslag röstar ja och den som stödjer Ulla Winblads (S) bifall till motionen röstar nej. Vid omröstningen avges 38 ja-röster och 33 nej-röster, allt enligt voteringslista 22. Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag.

15 Kommunfullmäktige (31) KF 23 KS 2011/0487 Översyn av kommunens måltidsservice - Huvudmannaskapet Beslut 1 Kommunfullmäktige beslutar att samtliga produktionsresurser för tillagning av mat vid barn- och ungdomsnämnden flyttas till servicenämnden. 2 Kommunfullmäktige beslutar att barn- och ungdomsnämnden behåller samtliga budgetmedel för aktuella produktionsresurser för att möta servicenämndens priser för måltider, vilka kommer att inkludera kostnader för dessa produktionsresurser. 3 Kommunfullmäktige beslutar att servicenämnden tar över ansvar och hyreskontrakt för kommunens samtliga tillagnings- och mottagningskök inom barn- och ungdomsnämnden. 4 Kommunfullmäktige beslutar att överflyttandet av måltidsverksamheten från barn- och ungdomsnämnden till servicenämnden genomförs under 2014 för att vara helt avslutad vid ingång till år Kommunfullmäktige beslutar att huvudansvar för överflyttandet läggs på den övertagande nämnden, servicenämnden, som dock har att samverka med barn- och ungdomsnämnden och kommunstyrelsen. 6 Kommunfullmäktige beslutar att fastighetsnämnden ges i uppdrag att upprätta särskilda hyreskontrakt för samtliga kommunens tillagnings- och mottagningskök med undantag för avdelningskök inom hemvårdsnämnden. 7 Kommunfullmäktige beslutar att en utvärdering av organisationsförändringen ska ske två år efter det att förändringen verkställts. Ärendet Tre nämnder ansvarar idag för att tillaga mat i Halmstads kommun; servicenämnden, barn- och ungdomsnämnden samt hemvårdsnämnden. Kommunstyrelsen fattade våren 2013 beslut om att utreda huvudmannaskapet inom kommunens måltidsverksamhet. Utredningen skulle genomlysa

16 Kommunfullmäktige (31) konsekvenserna av ett ändrat huvudmannaskap för kommunens måltidsverksamhet och ge förslag på förändringar. Utredningen skulle dessutom innehålla en fördjupad analys av vilka konsekvenser dagens uppdelning av måltidverksamheten hos tre huvudmän ger. Utredning har genomförts tillsammans med en arbetsgrupp med representanter från berörda förvaltningar samt såväl facklig referensgrupp som politisk styrgrupp. Fastighetsnämnden, servicenämnden, barn- och ungdomsnämnden, utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, hemvårdsnämnden samt miljö- och hälsoskyddsnämnden har yttrat sig om utredningen och dess förslag. Utredarnas förslag är att alla produktionsresurser för tillagning av mat vid barnoch ungdomsnämnden flyttas över till servicenämndens anslagsområde Måltidsservice. För hemvårdsnämndens föreslås ingen förändring mot bakgrund av ekonomiska skäl. Den övergripande bedömningen är att med aktuellt förslag kommer kvaliteten i kommunens måltidsverksamhet utifrån ett kundperspektiv att bli i stort sett oförändrad, men kostnaderna beräknas kunna minska på både kort och lång sikt och kommunens roll som arbetsgivare väntas bli förtydligad. De förväntade minskade kostnaderna kan emellertid skapa förutsättningar för att omfördela mer resurser till måltidsverksamheten, vilket i sin tur kan möjliggöra kvalitetsökningar på sikt. Vidare bedöms kommunens reglementen för servicenämnden och barn- och ungdomsnämnden att få en ännu högre följsamhet än i nuläget. För personalen som flyttas från barn- och ungdomsnämnden kommer vissa förändringar att äga rum. Berörd personal kommer att tillhöra en ny organisation och få nya chefer, och i vissa fall kan rutiner och arbetssätt bli något annorlunda. Den föreslagna förändringen förväntas innebära att kommunens organisation står bättre rustad för eventuella framtida utmaningar och förändringsbehov.

17 Kommunfullmäktige (31) Ärendets beredning Kommunstyrelsens protokoll , 85. Kommunstyrelsen , 68 - Beslut om att bordlägga ärenden till den 4 mars Kommunstyrelsens ledningsutskott , 29. Stadskontorets avdelning för ekonomi och styrning har berett ärendet tillsammans med en arbetsgrupp med representanter från barn- och ungdomsförvaltningen, servicekontoret, hemvårdsförvaltningen och stadskontorets avdelningar för personal och kommunikation. En politisk styrgrupp med deltagare från Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet har lämnat synpunkter på, och specificerat inriktning för, utredningen. Huvudmannaskapet i kommunens måltidsverksamhet, remissomgång (KLU 198, , KS 2011/0487). Fastighetsnämnden, servicenämnden, barn- och ungdomsnämnden, utbildningsoch arbetsmarknadsnämnden, hemvårdsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden har agerat remissinstanser i utredningen. Nedan följer korta sammanfattningar av inkomna yttranden: Fastighetsnämnd Fastighetsnämnden har inget att erinra mot måltidsutredningens förslag. Servicenämnd Servicenämnden förordar att måltidsverksamheten samordnas under servicekontoret i enlighet med måltidsutredningens förslag. Servicenämnden påpekar dock att lönenivåerna inom de olika måltidsverksamheterna skiljer sig åt vilket kan leda till kostnadsökningar. Kockarna inom barn- och ungdomsnämnden tjänar idag mindre än servicenämndens kockar. Barn- och ungdomsnämnd Barn- och ungdomsnämnden framför att innan beslut fattas i enlighet med utredningsförslaget behöver ett antal konsekvenser förtydligas och klargöras.

18 Kommunfullmäktige (31) Det gäller följande: - Hur reglering av BUN:s budget kommer att hanteras när det gäller ökning av måltidsservice löner-, hyres- och transportkostnader - Hur måltidsservice kan sänka kostnaden så att effekten blir en prissänkning för BUN. - Reglering av kockens delaktighet i det pedagogiska arbetet? Till exempel matlagning med barnen, deltagande på APT och ska specerier till pedagogisk verksamhet ingå. - Om kostnad för kökens nyinköpta datorer med uppkoppling ska tas över av servicekontoret. - Värdet av befintliga förråd och köksutrustning. Nämnden framför också att om måltidsutredningens förslag genomförs ska en utvärdering ske ett år efter det att förändringen verkställts. Barn- och ungdomsnämnden lyfter även frågor kring arbetsmiljön. Man framför att det finns farhågor om att murar byggs upp mellan kök och avdelningar, och att det både gäller kockarnas arbetssituation och deras del i den pedagogiska verksamheten. Nämnden noterar också gränsdragningsproblematik för förskolechefernas ansvarsområden och menar att utredningsförslaget inte torde främja delaktigheten med förskolan. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har inget att erinra mot måltidsutredningens förslag, men kompletterar med kommentarer rörande måltidsutredningen som genomfördes 2008 och i samband med vilken kommunfullmäktige beslutade om att beställarkompetensen vid barn- och ungdomsnämnden, hemvårdsnämnden och dåvarande utbildningsnämnden skulle ökas (KF 66, ). Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden innehar idag ingen utökad beställarkompetens trots kommunfullmäktigebeslutet. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden framför att möjligheterna att kunna verka till gagn för en optimal måltidsverksamhet, ur kostnads-, effektivitets- och kvalitetsaspekt, tidigare har begränsats av befintliga strukturer inom servicekontoret, och man har därför valt att inte utöka beställarkompetensen.

19 Kommunfullmäktige (31) Nämnden ser nu dock fram emot att föreliggande utredning och förslag medför att beställarrollen förtydligas och stärks i relation till utförarnämnd. Detta kan ge som effekt att nämnden utökar sin beställarkompetens för att gemensamt verka för att kommunen som helhet får en ännu bättre måltidsverksamhet, ur ett medborgarperspektiv. Hemvårdsnämnd Hemvårdsnämnden framför att den inte påverkas av de förändringar i huvudmannaskap som föreslås i måltidsutredningen och nämnden har därför inga synpunkter på utredningen och förslaget. Miljö- och hälsoskyddsnämnd Miljö- och hälsoskyddsnämnden har inget att erinra mot förslaget, men framför att förslaget är bra då utredningen visar på möjligheterna till bättre utnyttjande av de resurser som måltidsverksamheten har, vilket kan leda till ännu mer säkra och redliga livsmedel. Informations- och dialogmöten har hållits med kökspersonal och förskolechefer inom barn- och ungdomsförvaltningen. En facklig referensgrupp med representanter från Vision, Ledarna, Kommunal och Vårdförbundet har använts i utredningsarbetet. Riskbedömning inför ändringar i verksamheten, sker den 7 februari. CESAM ( 19) sker den 12 februari. CESAM ( 11) sker den 21 februari. Förslag till beslut 1 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att samtliga produktionsresurser för tillagning av mat vid barn- och ungdomsnämnden flyttas till servicenämnden. 2 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att barn- och ungdomsnämnden behåller samtliga budgetmedel för aktuella produktionsresurser för att möta servicenämndens priser för måltider, vilka kommer att inkludera kostnader för dessa produktionsresurser.

20 Kommunfullmäktige (31) 3 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att servicenämnden tar över ansvar och hyreskontrakt för kommunens samtliga tillagnings- och mottagningskök inom barn- och ungdomsnämnden. 4 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att överflyttandet av måltidsverksamheten från barn- och ungdomsnämnden till servicenämnden genomförs under 2014 för att vara helt avslutad vid ingång till år Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att huvudansvar för överflyttandet läggs på den övertagande nämnden, servicenämnden, som dock har att samverka med barn- och ungdomsnämnden och kommunstyrelsen. 6 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att fastighetsnämnden ges i uppdrag att upprätta särskilda hyreskontrakt för samtliga kommunens tillagnings- och mottagningskök med undantag för avdelningskök inom hemvårdsnämnden. 7 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att en utvärdering av organisationsförändringen ska ske två år efter det att förändringen verkställts. Yrkanden m m Aida Hadzialic (S), Mariann Norell (V) samt Kristina Johansson (S) yrkar avslag på kommunstyrelsens förslag. Svein Henriksen (MP), Anna-Lena Cumtell (KD), Dag Hultefors (M), Tove Bergman (MP) samt Henrik Oretorp (C) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Nils Axelsson (SPI) yrkar avslag på kommunstyrelsens förslag. Tony Stané (S) yttrar sig. Michael Svensson (S) yttrar sig.

21 Kommunfullmäktige (31) Beslutsgång Ordföranden (M) ställer proposition på kommunstyrelsens förslag samt på Aida Hadzialics (S) med fleras yrkande om avslag och finner att kommunstyrelsens förslag antagits. Voterings begärs. Följande voteringsproposition godkänns: "Den som stödjer kommunstyrelsens förslag röstar ja och den som stödjer Aida Hadzialics (S) med fleras avslagsyrkande röstar nej. Vid omröstningen avges 37 ja-röster och 34 nej-röster, allt enligt voteringslista 23. Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag.

22 Kommunfullmäktige (31) KF 24 KS 2014/0169 Bolagsordning samt val av styrelseledamöter och revisorer för dotterbolag till Halmstads Fastighets AB - HF Badhusgatan AB, HF Norra vägen AB samt HF Bergsgatan AB Beslut 1 Kommunfullmäktige beslutar att godkänna bolagsordningar för HF Badhusgatan AB, HF Norra vägen AB samt HF Bergsgatan AB i enlighet med förslag i bilagorna Kommunfullmäktige beslutar att utse Sven Alexandersson, Erik Johansson och Elin Tängermyr till ledamöter i styrelserna för HF Badhusgatan AB, HF Norra vägen AB samt HF Bergsgatan AB, varav Sven Alexandersson utses till ordförande i alla tre bolagen, för tiden från nästa stämma intill slutet av den årsstämma som följer efter då nästa val äger rum. 3 Kommunfullmäktige beslutar att utse Tomas Arnström (M) till lekmannarevisor för HF Badhusgatan AB, HF Norra vägen AB samt HF Bergsgatan AB, för tiden från nästa stämma intill slutet av den årsstämma som följer efter då nästa val äger rum. 4 Kommunfullmäktige beslutar att utse Birgitta Larsson (S) som ersättare till lekmannarevisorn för HF Badhusgatan AB, HF Norra vägen AB samt HF Bergsgatan AB, för tiden från nästa stämma intill slutet av den årsstämma som följer efter då nästa val äger rum. Ärendet Skrivelse har inkommit till Halmstads Rådhus AB (HRAB) från Halmstads Fastighets AB (HFAB) för handläggning. Enligt HFABs ägardirektiv är förvärv av samtliga andelar i bolag som äger fastigheter undantaget som frågor av principiell beskaffenhet. Vid ett sådant förvärv utses interimistisk styrelse av bolagsstämman. Enligt Kommunallagen (KL) ska fullmäktige, i de fall kommunen direkt eller indirekt innehar samtliga aktier i ett bolag, utse samtliga styrelseledamöter och minst en lekmannarevisor samt godkänna bolagsordningarna. Under januari 2014 förvärvade HFAB fastighetsbolagen HF Badhusgatan AB, HF Norra vägen

23 Kommunfullmäktige (31) AB samt HF Bergsgatan AB, varför kommunfullmäktige har att utse styrelseledamöter och lekmannarevisorer i HF Badhusgatan AB, HF Norra vägen AB samt HF Bergsgatan AB inför nästa årsstämma och att godkänna bolagsordningarna. I likhet med tidigare förvärvade fastighetsbolag inom HFAB föreslår styrelsen i HFAB till bolagsstämman att styrelseledamöter i de nyförvärvade dotterbolagen utgörs av HFABs VD, HFABs administrativa chef samt ytterligare en tjänsteman föreslagen av VD. HFAB:s styrelse hemställer till Halmstads Rådhus AB att tillskriva kommunfullmäktige för utnämnande av styrelseledamöter och lekmannarevisorer samt antagande av bolagsordningar i HF Badhusgatan AB, HF Norra vägen AB samt HF Bergsgatan AB. Ärendets beredning Kommunstyrelsens protokoll , 84. Styrelsen i Halmstads Rådhus AB , 13. Avdelningen för ekonomi och styrning, Stadskontoret PM från HFAB. Förslag till beslut 1 Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna bolagsordningar för HF Badhusgatan AB, HF Norra vägen AB samt HF Bergsgatan AB i enlighet med förslag i bilagorna Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att utse Sven Alexandersson, Erik Johansson och Elin Tängermyr till ledamöter i styrelserna för HF Badhusgatan AB, HF Norra vägen AB samt HF Bergsgatan AB, varav Sven Alexandersson utses till ordförande i alla tre bolagen, för tiden från nästa stämma intill slutet av den årsstämma som följer efter då nästa val äger rum. 3 Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att utse Tomas Arnström (M) till lekmannarevisor för HF Badhusgatan AB, HF Norra vägen AB samt HF Bergsgatan AB, för tiden från nästa stämma intill slutet av den årsstämma som följer efter då nästa val äger rum.

24 Kommunfullmäktige (31) 4 Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att utse Birgitta Larsson (S) som ersättare till lekmannarevisorn för HF Badhusgatan AB, HF Norra vägen AB samt HF Bergsgatan AB, för tiden från nästa stämma intill slutet av den årsstämma som följer efter då nästa val äger rum. Beslutsgång Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag.

25 Kommunfullmäktige (31) KF 25 KS 2013/0499 Bestämmelser om ersättningar till Halmstads kommuns förtroendevalda Beslut Kommunfullmäktige beslutar att fastställa förslag om ersättningar till Halmstads kommuns förtroendevalda i enlighet med bilaga 1 att gälla från och med 1 januari Ärende Nuvarande bestämmelse om ersättningar till förtroendevalda, antagna av kommunfullmäktige i december 2010, innehåller en paragraf som säger att bestämmelserna ska bli föremål för översyn inför varje ny mandatperiod. Personalutskottet har gjort översyn och, med delaktighet av samtliga partigrupper, tagit fram förslag till nya bestämmelser. Förslaget innebär ökade nivåer på ersättning till ordförande, vice ordförande och ledamöter i form av höjda procentsatser, ersättning till gruppledare i relation till antal mandat i kommunfullmäktige samt förändrade regler avseende kontaktdagar. Ärendets beredning Kommunstyrelsens protokoll , 48. Kommunstyrelsens personalutskott , 12. Stadskontoret har berett ärendet Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att fastställa förslaget om ersättningar till Halmstads kommuns förtroendevalda i enlighet med bilaga 1. Yrkanden m m Arnold Gustavsson (SPI) yrkar avslag på kommunstyrelsens förslag. Mariann Norell (V) yrkar följande angående gruppledararvodet 7: Gruppledararvodet skall för samtliga i kommunfullmäktige ingående partier vara 15 % av basarvodet per år.

26 Kommunfullmäktige (31) Mariann Norell (V) yrkar att tillägg till arvodet för kommunråd som är ordförande i ledningsutskott, samhällsbyggnadsutskott eller personalutskott, enligt bilaga A, stryks. Carl Fredrik Graf (M) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag samt avslag på Mariann Norells ändringsyrkande. Magnus Hedman (KD) yttrar sig. Beslutsgång Ordföranden (M) ställer proposition på Mariann Norells (V) förslag angående gruppledararvodet och avslag på förslaget och finner att kommunstyrelsen avslår förslaget. Ordföranden (M) ställer därefter proposition på Mariann Norells (V) förslag till strykning av tillägg till kommunråd som är ordförande i utskott och avslag på förslaget och finner att kommunstyrelsen avslår förslaget. Ordföranden (M) ställer proposition på kommunstyrelsens förslag samt på Arnold Gustavssons (S) yrkande om avslag och finner att kommunstyrelsens förslag antagits. Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag.

27 Kommunfullmäktige (31) KF 26 KS 2013/0032 Kommunfullmäktiges sammanträdesdagar 2014 Beslut Kommunfullmäktige beslutar att fastställa följande sammanträdesdagar för 2014: 18/2, 18/3, 15/4, 20/5, 17/6, 23/9, 15/10, 3/11, 25/11, 16/12 (heldag) samt 17/12 (kväll). Ärendet Kommunfullmäktige fastställde sina sammanträdesdagar för Därefter har riksdagen beslutat att kommunfullmäktiges mandatperiod ska gälla from istället för som tidigare from Efter det att sammanträdestiderna fastställdes har ny tidplan för hantering av Planeringsdirektiv med budget utarbetats. Ärendets beredning Kommunstyrelsens protokoll , 60. Kommunstyrelsens ledningsutskott , 26. Samråd har genomförts med kommunfullmäktiges ordförande, kommunstyrelsens ordförande samt stadskontorets avdelningar för ledningsstöd respektive ekonomi och styrning. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att fastställa följande sammanträdesdagar för 2014: 18/2, 18/3, 15/4, 20/5, 17/6, 23/9, 15/10, 3/11, 25/11, 16/12 (heldag) samt 17/12 (kväll). Beslutsgång Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag.

28 Kommunfullmäktige (31) KF 27 KS 2014/0011 Valärende Beslut Kommunfullmäktige beslutar att utse Gunnel Christiansson (M) till ny ersättare i Patientnämnden i Halland. Ärendet Kommunfullmäktige har att utse ersättare i Patientnämnden i Halland efter Hanne Jönsson (M) som entledigades från sitt uppdrag , KF 14.

29 Kommunfullmäktige (31) KF 28 KS 2014/0011 Valärende Beslut 1 Kommunfullmäktige beslutar att utse Sigvard Cumtell (KD) till ny ledamot i byggnadsnämnden. 2 Kommunfullmäktige beslutar att utse Henrik Östlund (KD) till ny ersättare i räddningsnämnden. 3 Kommunfullmäktige beslutar att utse Annette Nordén (KD) till ny ersättare i Stiftelsen Hemmet Västersol. Ärendet Kommunfullmäktige har att utse ledamot i byggnadsnämnden samt ersättare i räddningsnämnden och Stiftelsen Hemmet Västersol efter Rolf Askfelt (KD).

30 Kommunfullmäktige (31) KF 29 KS 2014/0011 Valärende Beslut 1 Kommunfullmäktige beslutar att entlediga Linda Kruse (M) från sina uppdrag som ordförande i styrelsen för Halmstads Stadsnät AB samt som ledamot i styrelsen för HallWan AB. 2 Kommunfullmäktige beslutar att utse Lars Puss (M) till ny ordförande i styrelsen för Halmstads Stadsnät AB för tiden från nästa stämma intill slutet av den årsstämma som följer efter då nästa val äger rum. 3 Kommunfullmäktige beslutar att efter Lars Püss utse Camilla Bertilsson (M) till ny ledamot i styrelsen för Halmstads Stadsnät AB för tiden från nästa stämma intill slutet av den årsstämma som följer efter då nästa val äger rum. 4 Kommunfullmäktige beslutar att utse Lars Puss (M) till ny ledamot i styrelsen för HallWan AB för tiden från nästa stämma intill slutet av den årsstämma som följer efter då nästa val äger rum. Ärendet Linda Kruse (M) begär entledigande från sina uppdrag som ordförande i styrelsen för Halmstads Stadsnät AB samt som ledamot i styrelsen för HallWan AB.

31 Kommunfullmäktige (31) KF 30 KS 2014/0031 Anmälningsärenden Beslut Kommunfullmäktige beslutar att lägga anmälningarna till handlingarna. Ärendet a) Remisser Ordföranden (M) anmäler att sekreteraren på hennes uppdrag låtit remittera följande motioner till kommunstyrelsen för beredning. 1 Av Arnold Gustavsson (SPI) och Nils Axelsson (SPI) den 18 februari 201 motion om Söndrumsurnan. b) Övrigt 1 HallWan; Granskningsrapport för år Kommunstyrelsen protokoll Kommunstyrelsens protokoll Kommunstyrelsens protokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2017-02-28 1(13) Plats och tid Rådhuset, lokal Halmstad kl 09:00 ande Ledamöter Carl Fredrik Graf (M), Ordförande Henrik Oretorp (C), Anders Rosén (S) Suzanne Åkerlund (L) Bertil Andersson

Läs mer

Halmstads kommun, Kommunstyrelsen

Halmstads kommun, Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2011-05-16 1(15) Plats och tid: Kommunstyrelsens sessionssal, kl 09:00 16:00 Beslutande: Övriga deltagande: Carl Fredrik Graf (M), ordförande Anders Rosén (S) Henrik Oretorp (C) Aida Hadzialic

Läs mer

Carl Fredrik Graf (M), ordförande Suzanne Åkerlund (FP) Mikaela Waltersson (M) Aida Hadzialic (S) Svein Henriksen (MP)

Carl Fredrik Graf (M), ordförande Suzanne Åkerlund (FP) Mikaela Waltersson (M) Aida Hadzialic (S) Svein Henriksen (MP) Kommunstyrelsens ledningsutskott 2014-02-11 1(27) Plats och tid: Kommunstyrelsens sessionssal, kl 09:00-14:15 Beslutande: Carl Fredrik Graf (M), ordförande Suzanne Åkerlund (FP) Mikaela Waltersson (M)

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen 2013-03-05 1(15)

Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen 2013-03-05 1(15) Kommunstyrelsen 2013-03-05 1(15) Plats och tid: Kommunstyrelsens sessionssal, kl 09:00-13:55 Beslutande: Carl Fredrik Graf (M), ordförande Suzanne Åkerlund (FP) Anders Rosén (S) Aida Hadzialic (S) Mikaela

Läs mer

Carl Fredrik Graf (M), ordförande Anders Rosén (S) Kjell Helgesson (C) Michael Svensson (S) Jonas Bergman (M)

Carl Fredrik Graf (M), ordförande Anders Rosén (S) Kjell Helgesson (C) Michael Svensson (S) Jonas Bergman (M) Kommunstyrelsens ledningsutskott 2016-01-26 1(7) Plats och tid: Kommunstyrelsens sessionssal, kl 11:30-11:50 ande: Carl Fredrik Graf (M), ordförande Anders Rosén (S) Kjell Helgesson (C) Michael Svensson

Läs mer

Enligt bilagda förteckning A. Enligt bilagda förteckning B Kommunchef Kommunjurist. Maria Persdotter och Patrik Johansson

Enligt bilagda förteckning A. Enligt bilagda förteckning B Kommunchef Kommunjurist. Maria Persdotter och Patrik Johansson Kommunfullmäktige 2010-03-25 1(11) Plats och tid: Kommunfullmäktiges sessionssal, kl 18:30-19:35 ande: Enligt bilagda förteckning A Övriga deltagande: Enligt bilagda förteckning B Kommunchef Kommunjurist

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämnden 2017-04-19 1(9) Plats och tid Nymansgatan 23, 19 april 2017 kl 09:00 Beslutande Ledamöter Tove Bergman (MP), Ordförande Krissi Johansson (S), Vice ordförande Christofer Lundholm

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen (16)

Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen (16) Kommunstyrelsen 2012-01-17 1(16) Plats och tid: Kommunstyrelsens sessionssal, kl 14:00-16:00 Beslutande: Övriga deltagande: Carl Fredrik Graf (M), ordförande Suzanne Åkerlund (FP) Anders Rosén (S) Henrik

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2017-02-28 1(8) Plats och tid Lokal Halmstad, rådhuset, kl 14:00 Beslutande Ledamöter Carl Fredrik Graf (M), Ordförande Henrik Oretorp (C), 1:e vice ordförande Anders Rosén (S), 2:e vice

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-10-23 1(19) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, 23 oktober 2018 kl 14:00 ande Ledamöter Jonas Bergman (M), ordförande Kristina Johansson (S) Jenny Axelsson (C) Stefan Pålsson

Läs mer

Carl Fredrik Graf (M), ordförande Anders Rosén (S) ( 45-53, 59) Kjell Helgesson (C) Michael Svensson (S) Jonas Bergman (M)

Carl Fredrik Graf (M), ordförande Anders Rosén (S) ( 45-53, 59) Kjell Helgesson (C) Michael Svensson (S) Jonas Bergman (M) Kommunstyrelsens ledningsutskott 2016-03-08 1(17) Plats och tid: Kommunstyrelsens sessionssal, kl 09:00-12:20 ande: Carl Fredrik Graf (M), ordförande Anders Rosén (S) ( 45-53, 59) Kjell Helgesson (C) Michael

Läs mer

Halmstads kommun, Kommunstyrelsen

Halmstads kommun, Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2014-10-07 1(10) Plats och tid: Kommunstyrelsens sessionssal, kl 09:00-14:05 Beslutande: Övriga deltagande: Utses att justera: Justeringens plats och tid: Carl Fredrik Graf (M), ordförande

Läs mer

Plats och tid Nymansgatan 23, rum Galgberget, 26 oktober 2016 kl. 13:00-15:00.

Plats och tid Nymansgatan 23, rum Galgberget, 26 oktober 2016 kl. 13:00-15:00. Plats och tid Nymansgatan 23, rum Galgberget, 26 oktober 2016 kl. 13:00-15:00. Beslutande Ledamöter Carl-Johan Berthilsson (M), Ordförande Carin Söderberg (S), Vice ordförande Ola Johnsson (M) Kent Gustafsson

Läs mer

Sekreterare: Paragrafer: 279-294 Mikael Petersson. ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Halmstads kommun, Kommunstyrelsen

Sekreterare: Paragrafer: 279-294 Mikael Petersson. ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Halmstads kommun, Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2012-10-23 1(21) Plats och tid: Kommunstyrelsens sessionssal, kl. 14:00-15:20 ande: Övriga deltagande: Utses att justera: Justeringens plats och tid: Carl Fredrik Graf (M), ordförande Suzanne

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30-17.00. Paus klockan 14.50-14.55. Beslutande M Tomas Johansson C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa

Läs mer

Carl Fredrik Graf (M), ordförande Anders Rosén (S) Kjell Helgesson (C) Michael Svensson (S) Jonas Bergman (M) Sofia Levin (S)

Carl Fredrik Graf (M), ordförande Anders Rosén (S) Kjell Helgesson (C) Michael Svensson (S) Jonas Bergman (M) Sofia Levin (S) Kommunstyrelsens ledningsutskott 2015-12-02 1(9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sessionssal, kl 09:00 09:20 ande: Carl Fredrik Graf (M), ordförande Anders Rosén (S) Kjell Helgesson (C) Michael Svensson

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Halmstads kommun, Kommunstyrelsen

Halmstads kommun, Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2012-04-10 1(19) Plats och tid: Kommunstyrelsens sessionssal, kl 09:00-16:15 Beslutande: Övriga deltagande: Utses att justera: Justeringens plats och tid: Carl Fredrik Graf (M), ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid Stadshuset, Sessionssalen kl 16:00 Beslutande Övriga deltagare (S) Magnus Nyström, ordförande (S) Leif Danielsson (S) Anna-Karin Lundström (S) Kjell Lidman (S) Tomas Eklund (S) Isabella

Läs mer

Rose-Marie Henriksson. Ann-Charlott Mankell. Rose-Marie Henriksson. ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Rose-Marie Henriksson. Ann-Charlott Mankell. Rose-Marie Henriksson. ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Hemvårdsnämnden 2012-12-28 1(5) Plats och tid: Södra vägen 5, Stora sammanträdesrummet, kl 09:00: - 09:25 Beslutande: Övriga deltagande: Ann-Charlott Mankell (M), ordförande Rose-Marie Henriksson (S) Bengt

Läs mer

AVSER VAL I KOMMUNFULLMÄKTIGES VALBEREDNING DEN 3 NOVEMBER 2014 OSS TILLHANDA SENAST 19 OKTOBER 2014

AVSER VAL I KOMMUNFULLMÄKTIGES VALBEREDNING DEN 3 NOVEMBER 2014 OSS TILLHANDA SENAST 19 OKTOBER 2014 AVSER VAL I KOMMUNFULLMÄKTIGES VALBEREDNING DEN 3 NOVEMBER 2014 OSS TILLHANDA SENAST 19 OKTOBER 2014 Barn- och ungdomsnämnden 13 ledamöter, 7 ersättare inkl ordförande samt vice ordförande Byggnadsnämnden

Läs mer

Kommunhuset, sammanträdesrum Karpen kl Anders Westerlund (S) 93, 96 Ledamot ( ) Nils-Börje Jönsson (C)

Kommunhuset, sammanträdesrum Karpen kl Anders Westerlund (S) 93, 96 Ledamot ( ) Nils-Börje Jönsson (C) 1( 6) Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Karpen kl. 13.30 17.00 Beslutande Ulla-Britt Brandin (KD) Hans Stifors (PF) Ordförande Vice ordförande Elisabeth Holmer (S) Tjänstgörande ersättare Anders

Läs mer

Halmstads kommun, Kommunstyrelsen

Halmstads kommun, Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2016-03-15 1(9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sessionssal, kl 09:00-13:40 ande: Henrik Oretorp (C), ordförande Anders Rosén (S) Rose-Marie Edlund (S) Bertil Andersson (S) Per Carlsson

Läs mer

Rose-Marie Henriksson. Ann-Charlott Svensson. Rose-Marie Henriksson. ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ:

Rose-Marie Henriksson. Ann-Charlott Svensson. Rose-Marie Henriksson. ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ: Hemvårdsnämnden 2010-08-11 1(7) Plats och tid: Södra vägen 5, Stora sammanträdesrummet, kl 16:00 17:45 Beslutande: Ann-Charlott Svensson (M), ordförande Rose-Marie Henriksson (S) Hanne Jönsson (M) Tord

Läs mer

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.00 1 (15) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2017-06-13 1(6) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, 13 juni 2017 kl 14:00 Beslutande Ledamöter Carl Fredrik Graf (M), Ordförande Henrik Oretorp (C) Anders Rosén (S) Suzanne Åkerlund

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen (16)

Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen (16) Kommunstyrelsen 2014-11-04 1(16) Plats och tid: Kommunstyrelsens sessionssal, kl 14:00-17:00 Beslutande: Övriga deltagande: Utses att justera: Justeringens plats och tid: Carl Fredrik Graf (M), ordförande

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

Anders Ahvander (SÖS)

Anders Ahvander (SÖS) Protokollsutdrag 1 (5) Plats och tid Sessionssalen kl. 14.00 15.35 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Mikael Rubin (M), Ordförande Göran Gärtner (M) Catharina Blixen-Finecke (M) Erik Lundström

Läs mer

Justeringsplats Rådhuset l Paragrafer Justeringsdag. ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Justeringsplats Rådhuset l Paragrafer Justeringsdag. ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2017-04-03 1(18) Plats och tid Lokal Oskarström, Rådhuset, 3 april 2017 kl 08:30-16:00 Beslutande Ledamöter Henrik Oretorp (C), Ordförande Lars Puss (M), 1:e vice

Läs mer

Enligt bilagda förteckning A. Enligt bilagda förteckning B Kommunchef Kommunjurist. Anki Lind och Michael Zand

Enligt bilagda förteckning A. Enligt bilagda förteckning B Kommunchef Kommunjurist. Anki Lind och Michael Zand Kommunfullmäktige 2010-02-25 1(19) Plats och tid: Kommunfullmäktiges sessionssal, kl 18:30-19:50 ande: Enligt bilagda förteckning A Övriga deltagande: Enligt bilagda förteckning B Kommunchef Kommunjurist

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2017-10-17 1(15) Plats och tid Luftvärnsregementet, 17 oktober 2017 kl 09:00-17:00 ande Ledamöter Carl Fredrik Graf (M), Ordförande ( 254-261, 263-265) Jenny Axelsson (C) Anders Rosén (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

Beslutsgång Kommunstyrelsen beslutar i enlighet med föreliggande förslag.

Beslutsgång Kommunstyrelsen beslutar i enlighet med föreliggande förslag. Ärende 6 HALMSTADS KOMMUN Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-06-10 KS 188 KS 2014/0259 Förvärv Oceanen 10, Stålverksgatan Beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Svein Henriksen (MP), ordförande Micael Nilsson (S) Carina Persson (M) Anders Wikström (M) Carl Billerfors (S) Robert Bengtsson (S) Peter Zsiga (KD)

Svein Henriksen (MP), ordförande Micael Nilsson (S) Carina Persson (M) Anders Wikström (M) Carl Billerfors (S) Robert Bengtsson (S) Peter Zsiga (KD) Servicenämnden 2012-09-04 1(6) Plats och tid: Tylebäcks kursgård, 10:00-10:50 Beslutande: Svein Henriksen (MP), ordförande Micael Nilsson (S) Carina Persson (M) Anders Wikström (M) Carl Billerfors (S)

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Kulturnämnden 2019-01-30 1(13) Plats och tid Hotel Skansen Båstad, 30 januari 2019 kl 13:15-14:45 ande Ledamöter Anna Ginstmark (C), Ordförande Eva-Marie Paulsson (S), 1:e vice ordförande Bengt Kjellgren

Läs mer

VOKALEN 3 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. tillhörande ändring av detaljplan 496 för. Vallås, HALMSTADS KOMMUN

VOKALEN 3 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. tillhörande ändring av detaljplan 496 för. Vallås, HALMSTADS KOMMUN TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING tillhörande ändring av detaljplan 496 för VOKALEN 3 Vallås, HALMSTADS KOMMUN Enkelt förfarande KS 2012/0346 Kommunstyrelsen 2012-11-27 Plan Ä 49 K Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Stiftsgården Åkersberg, Höör, kl 16:00-16:45 Ordförande: Hansson Lars (FP) Vice ordförande: Axelsson Karl Axel (M) Ledamöter: Alfredsson Bo (M) Gribel Laila (M) Wallström

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

HALMSTADS KOMMUN KALLELSE

HALMSTADS KOMMUN KALLELSE HALMSTADS KOMMUN KALLELSE Sida Kommunfullmäktige 2010-11-12 1(8) Box 153 301 05 Halmstad Tfn: 035 13 97 28 E-post: kommunstyrelsen@halmstad.se Plats: Kommunfullmäktiges sessionssal Sammanträdesdatum 2010-11-25

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten Arvodesberedningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2018-01-12 Sida 1(6) Plats och tid A-salen, kl. 15.00 15.40 Beslutande Ledamöter Bo Jönsson (MP), ordförande Mats Tell (S) Johan Larsson (M) Kerstin Nylander

Läs mer

Stig Johansson (S), ordförande Bo-Eje Jönsson (V) ej Rolf Mårtensson (M) Rickard Andersson (S) Eric Berntsson (SD) Stefan Sturesson (M) 60-63

Stig Johansson (S), ordförande Bo-Eje Jönsson (V) ej Rolf Mårtensson (M) Rickard Andersson (S) Eric Berntsson (SD) Stefan Sturesson (M) 60-63 1(8) Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 12.00 Beslutande Ledamöter Stig Johansson (S), ordförande Bo-Eje Jönsson (V) ej 60-63 Rolf Mårtensson (M) Rickard

Läs mer

BEVIS/ANSLAG Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunkontorets anslagstavla

BEVIS/ANSLAG Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunkontorets anslagstavla Kommunstyrelsen 2011-05-10 1(6) Plats och tid Kommunkontorets nedre sammanträdesrum, kl.16.30 Beslutande Ingemar Nyman, ordförande (M) Dagmar Schröder, 1: e vice ordförande (S) Maria Bahlenberg, 2: e vice

Läs mer

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-09-01 1() Plats och tid Sockenstugan, Lövnäs, Hammarö, kl 18:30-19:15 Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Siw Gidlöf (S) Bengt-Gustav Persson (S) Leif Sandberg

Läs mer

Enligt bilagda förteckning A. Enligt bilagda förteckning B Kommunchef Kommunjurist. Svein Henriksen och Anna-Karin Malmkvist

Enligt bilagda förteckning A. Enligt bilagda förteckning B Kommunchef Kommunjurist. Svein Henriksen och Anna-Karin Malmkvist Kommunfullmäktige 2013-12-17 1(32) Plats och tid: Kommunfullmäktiges sessionssal, kl 18:00-19:45 ande: Enligt bilagda förteckning A Övriga deltagande: Enligt bilagda förteckning B Kommunchef Kommunjurist

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2016-06-23 Ärendelista 63 Dnr 2016-000076 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2016 64 Dnr 2015-000287 Plansamråd - ändring av detaljplan för del av

Läs mer

Älvkullen Onsdagen den 25 februari 2015 kl 19:00 19:50. Se bilagda sammanträdeslista

Älvkullen Onsdagen den 25 februari 2015 kl 19:00 19:50. Se bilagda sammanträdeslista 2015-02-25 1 (12) Plats och tid Beslutande Älvkullen Onsdagen den 25 februari 2015 kl 19:00 19:50 Se bilagda sammanträdeslista Utses att justera Magnus Marvéus (FP), Maria Oscarsson (V) Paragrafer 18-23

Läs mer

Marie Irbladh (C) Annie Karlsson (S) Martin Cervin (SD) Linn Alenius Wallin (FI) Angelie Fröjdh (M) Håkan Andersson (C) Anders Svärd (S)

Marie Irbladh (C) Annie Karlsson (S) Martin Cervin (SD) Linn Alenius Wallin (FI) Angelie Fröjdh (M) Håkan Andersson (C) Anders Svärd (S) 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 18.30 19.00 Beslutande Anette Hallberg (S) Teddy Nilsson (SD) Fredrik Jönsson (C) Olof Röstin (M) Ann Böndergaard (S), tjg ers för Karl-Erik Kruse (S) Joakim

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.00-13.25 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-03-28 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Lars Olsson

Läs mer

Sammansträdesprotokoll Barn- o utbildningsnämnden. Plats och tid Debatten kl. 18:00-19:30

Sammansträdesprotokoll Barn- o utbildningsnämnden. Plats och tid Debatten kl. 18:00-19:30 Sammansträdesprotokoll Plats och tid Debatten kl. 18:00-19:30 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Lena Gerby (M) (ordförande) Gunnar Mossberg (M) Camilla Wallhed (M) Magnus Danielsson

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2009-06-09 1

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2009-06-09 1 Kommunstyrelsen 2009-06-09 1 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal kl 08.00-12.00 Beslutande Curt B Gustavsson (S), ordförande Christer Johansson (S) Anna-Karin Skatt-Holmlind (S) Berndt Gustafsson

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1 Plats och tid Kommunalhuset, Vallsjösalen, Sävsjö, måndagen den 5 november 2018 klockan 18.30 19.45 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Anders Griph (KD), Isabelle Tiderblom (KD), Ludwig

Läs mer

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 8 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 140 Kf 125 KS/2015-0486 Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården Kommunfullmäktiges presidium

Läs mer

Servicenämnden handlingar 2013-12-09

Servicenämnden handlingar 2013-12-09 Servicenämnden handlingar 2013-12-09 HALMSTADS KOMMUN KALLELSE Sida Servicenämnden 2013-12-02 1(1) Box 153 301 05 Halmstad Tfn: 035 13 70 00 E-post: servicenamnden@halmstad.se Plats: Halmstad Arena Sammanträdesdatum

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens ledningsutskott 2017-05-16 1(15) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, 16 maj 2017 kl 09:00 ande Ledamöter Carl Fredrik Graf (M), Ordförande Anders Rosén (S) Kjell Helgesson (C)

Läs mer

Carl Fredrik Graf (M), ordförande Suzanne Åkerlund (FP) Anders Rosén (S) Mikaela Waltersson (M) Svein Henriksen (MP) Michael Svensson (S)

Carl Fredrik Graf (M), ordförande Suzanne Åkerlund (FP) Anders Rosén (S) Mikaela Waltersson (M) Svein Henriksen (MP) Michael Svensson (S) Kommunstyrelsens ledningsutskott 2014-09-23 1(11) Plats och tid: Kommunstyrelsens sessionssal, kl 08:30-10:10 ande: Carl Fredrik Graf (M), ordförande Suzanne Åkerlund (FP) Anders Rosén (S) Mikaela Waltersson

Läs mer

Carl Fredrik Graf (M), ordförande Suzanne Åkerlund (FP) Mikaela Waltersson (M) Aida Hadzialic (S) Svein Henriksen (MP) Michael Svensson (S)

Carl Fredrik Graf (M), ordförande Suzanne Åkerlund (FP) Mikaela Waltersson (M) Aida Hadzialic (S) Svein Henriksen (MP) Michael Svensson (S) Kommunstyrelsens ledningsutskott 2014-03-25 1(12) Plats och tid: Kommunstyrelsens sessionssal, kl 09:00-11:05 Beslutande: Carl Fredrik Graf (M), ordförande Suzanne Åkerlund (FP) Mikaela Waltersson (M)

Läs mer

TRÖNNINGE 15:16 PLANBESKRIVNING TILLÄGG TILL. tillhörande ändring av detaljplan 890 för. Trönninge, HALMSTADS KOMMUN

TRÖNNINGE 15:16 PLANBESKRIVNING TILLÄGG TILL. tillhörande ändring av detaljplan 890 för. Trönninge, HALMSTADS KOMMUN TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING agård Trönninge Idrottsplats Skola Tuvasgården Östergård AntagandeHANDLING tillhörande ändring av detaljplan 890 för TRÖNNINGE 15:16 Trönninge, HALMSTADS KOMMUN Enkelt förfarande,

Läs mer

Mathias Andersson (SD) Johnny Nilsson (S)

Mathias Andersson (SD) Johnny Nilsson (S) Protokoll 1 (8) Plats och tid Sessionssalen kl. 15.30 15.50 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Torbjörn Karlsson (S), Ordförande Jan Isaksson (M) Bertil Larsson (SÖS), Vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2004-12-02 1 Plats och tid Norra Station, sal 1, kl 15.00-15.35, information -16.30 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson

Läs mer

Carl Fredrik Graf (M), ordförande Suzanne Åkerlund (FP) Anders Rosén (S) Kjell Helgesson (C) Michael Svensson (S) Jonas Bergman (M) Sofia Levin (S)

Carl Fredrik Graf (M), ordförande Suzanne Åkerlund (FP) Anders Rosén (S) Kjell Helgesson (C) Michael Svensson (S) Jonas Bergman (M) Sofia Levin (S) Kommunstyrelsens ledningsutskott 2015-08-28 1(7) Plats och tid: Kommunstyrelsens sessionssal, kl 11:00-12:00 Beslutande: Carl Fredrik Graf (M), ordförande Suzanne Åkerlund (FP) Anders Rosén (S) Kjell Helgesson

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2012-08-30 64 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2012 65 Kommunplan och budget för år 2013 samt ekonomisk plan 2014-2015 66 Budget

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.25 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson,

Läs mer

Krister Uddén (c), icke tjänstgörande ersättare Utbildnings- och arbetsmarknadschef Roland Beijer Administrativ chef Anna Liss-Daniels

Krister Uddén (c), icke tjänstgörande ersättare Utbildnings- och arbetsmarknadschef Roland Beijer Administrativ chef Anna Liss-Daniels Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 20 februari kl 19.00-20.15 Lars Rundgren (m),

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen (17)

Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen (17) Kommunstyrelsen 2013-10-08 1(17) Plats och tid: Hotel Mårtenson, kl 09:00-13:00 Beslutande: Övriga deltagande: Carl Fredrik Graf (M), ordförande Anders Rosén (S) Henrik Oretorp (C) Aida Hadzialic (S) Dag

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott (13)

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott (13) 'WY Il äal rustad 1(13) Plats och tid Lokal Oskarström, 7 november 2017 kl 08:30-12:00 ande Ledamöter Jenny Axelsson (C), Ordförande Lars Puss (M), 1:e vice ordförande Bertil Andersson (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2002-12-27 1 Plats och tid Matsalen, Gamla T4-området, kl 09.00-09.10 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) 1:e v ordf

Läs mer

Datum Dnr 2014/320

Datum Dnr 2014/320 1(6) Detaljplan för TALLEN 1 Sölvesborg, Sölvesborgs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Ärendet handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap 6. Tillfälle att ta del

Läs mer

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista) 1(12) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Läs mer

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad ANTAGANDEHANDLING BYGGNADSKONTORET EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad Byggnadskontoret 2010-03-24 Planområde 1 ANTAGANDEHANDLING EKETÅNGA 2:19, del av. (Vid Svanhallavägen.) Söndrum,

Läs mer

VÄRMDÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 12 Kommunstyrelsens planutskott

VÄRMDÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 12 Kommunstyrelsens planutskott VÄRMDÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 12 Plats och tid Skogsbo, Baggensfjärden, 2015-05-13, 10.00 11:40. Beslutande Ledamöter Anders Gullander (FP) Monica Pettersson (M) Mikael Lindström (S) Malin

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

Plats och tid: Tingssalen, kommunhuset, kl. 18: Enligt bifogad närvaro- och omröstningslista.

Plats och tid: Tingssalen, kommunhuset, kl. 18: Enligt bifogad närvaro- och omröstningslista. 1(12) Kommunfullmäktige Plats och tid: Tingssalen, kommunhuset, 2018-11-26 kl. 18:00 19.40 Beslutande: Enligt bifogad närvaro- och omröstningslista. Övriga deltagare: Utses att justera: Justeringens plats

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum: Plats och tid Sal 105, Ale Kulturrum, kl. 09:05 09:30

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum: Plats och tid Sal 105, Ale Kulturrum, kl. 09:05 09:30 1(9) PROTOKOLL Plats och tid Sal 105, Ale Kulturrum, kl. 09:05 09:30 Beslutande och tjänstgörande ersättare Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Paula Örn

Läs mer

Kommunkontoret Djurås , kl. 14:

Kommunkontoret Djurås , kl. 14: Kommunstyrelsen 2018-11-08 1 (17) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 13:00-13:30 Beslutande Ledamöter Fredrik Jarl (C), ordförande Kerstin Stenquist (C) Erik Warg (C) Irene Homman (S) Tomas Fredén

Läs mer

Kommunkontoret onsdag 21 januari 2015 kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret onsdag 21 januari 2015 kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 15.00 17.30 Beslutande Leif Nilsson (S), ordförande Ulf Fahlstad (LP) Maire Lautakoski (S) Pär Rickman (S) Sven Erik Eriksson (KD) Tjänstemän

Läs mer

Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) 1-9

Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) 1-9 BYGGNADSNÄMNDEN 2014-01-28 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00--16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun Samrådsredogörelse Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun 2018-09-28 Dnr 2017/317 1 Inledning Kommunledningskontoret fick 2018-02-12 av kommunstyrelsens arbetsutskott i uppdrag att ta fram

Läs mer

KALLELSE Kommunfullmäktige

KALLELSE Kommunfullmäktige KALLELSE Kommunfullmäktige kallas härmed till sammanträde onsdagen 2011-12-14 kl. 18.00 på Älvkullen, Älvgatan i Höör Höör 2011-12-06 Ellinor Dahlgren Ordförande /Benny Nilsson FÖREDRAGNINGSLISTA vid kommunfullmäktiges

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2000-10-30 1

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2000-10-30 1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2000-10-30 1 Plats och tid Kommunkontoret, kl. 17.00 18.00 Beslutande Jan-Evert Halldin (s), ordförande Eva Bertilsson-Styvén (s) Benny Andersson (s), Eva Lind (s)

Läs mer

ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2011-11-15 1(21) Plats och tid: Rum 165 plan 1 Carl Nyrén rummet, kl 8:30-11:00 Beslutande: Henrik Oretorp (C), ordförande Johan Rydén (M) Bertil Andersson (S)

Läs mer

Sammanträdesdatum Nämnden för Laholmsbuktens VA (16) ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Sammanträdesdatum Nämnden för Laholmsbuktens VA (16) ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. é Nämnden för 2017-09-19 1(16) Plats och tid Humlegången, Laholm, 19 september 2017 kl 13:30-15:45 ande Ledamöter Ola Nilsson (MP), Ordförande Lena Olofsdotter (C), 1:e vice ordförande Imre Gulyas (S),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bm Utskott Gislaved

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bm Utskott Gislaved Bm Utskott Gislaved Sammanträdesdatum 2019-01-29 Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, kl 16.10-17.35 Beslutande Magnus Sjöberg (C) ordf Torbjörn Gustafsson (C) Patric Bergman (M) Björn Olsson (L) Nicklas

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen Plats och tid Folkets Park, Orrskogen, Malung, kl

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen Plats och tid Folkets Park, Orrskogen, Malung, kl Kommunstyrelsen 2012-02-20 1 Plats och tid Folkets Park, Orrskogen, Malung, kl. 18.00-18.30. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Bitte Lindberg Ås (S) Lilian Olsson (S) Johnny Skottheim (S) Sofia

Läs mer

Plats och tid Parken, Trelleborgssalen kl

Plats och tid Parken, Trelleborgssalen kl Protokoll 1 (7) Plats och tid Parken, Trelleborgssalen kl. 16.00 16.30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Mikael Rubin (M), Ordförande Göran Gärtner (M) Erik Lundström (KD), Vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen

PROTOKOLL Kommunstyrelsen PROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-02-24 Sida 1 (6) Paragrafer 23-25 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 17.00-17.30 Beslutande Bengt Svensson (M), ordförande Carl-Axel

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Fastighetsnämnden 2015-05-06 1(6)

Sammanträdesdatum Sida Fastighetsnämnden 2015-05-06 1(6) Fastighetsnämnden 2015-05-06 1(6) Plats och tid: Nymansgatan 23, kl. 12:00-12:45 Beslutande: Carl-Johan Berthilsson (M) ordförande Carin Söderberg (S) vice ordförande Ola Johnsson (M) Kent Gustafsson (S)

Läs mer

Kommunfullmäktiges handlingar 6/2013

Kommunfullmäktiges handlingar 6/2013 Kommunfullmäktiges handlingar 6/2013 Förhinder att deltaga i kommunfullmäktiges sammanträde skall anmälas till kommunkansliet Rima Rettegi, tel. 046-73 91 27 eller rima.rettegi@kavlinge.se så att ersättare

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Byggnadsnämnden Sammanträdesdag 2015-04-15 Innehåll 22 Tillkommande/utgående ärenden och godkännande av föredragningslista... 29 23 Redovisning av delegationsbeslut... 30 24 Delgivningar... 31 25 Månadsuppföljning

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1 Plats och tid Kommunalhuset, Vallsjösalen, Sävsjö, måndagen den 23 juni 2014 klockan 19.00 19.45 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Gunilla Andersson (KD), Ludwig Axelsson (KD), Hugo

Läs mer

18 Förslag till taxor för kultur-, biblioteks-, idrotts- och fritidsverksamhet i Lunds kommun för 2012 Dnr KS 2011/0943

18 Förslag till taxor för kultur-, biblioteks-, idrotts- och fritidsverksamhet i Lunds kommun för 2012 Dnr KS 2011/0943 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 1 18 Förslag till taxor för kultur-, biblioteks-, idrotts- och fritidsverksamhet i Lunds kommun för 2012 Dnr KS 2011/0943 Sammanfattning Kultur- och fritidsförvaltningen

Läs mer

Kommunchef Håkan Bergsten Kommunfullmäktiges ordförande Stefan Zunko (S) Emma Dahlin Aktivitetshuset skjortan den 27 september 2018

Kommunchef Håkan Bergsten Kommunfullmäktiges ordförande Stefan Zunko (S) Emma Dahlin Aktivitetshuset skjortan den 27 september 2018 Plats och tid Aktivitetshuset skjortan Kl 16:30-17:50 Beslutande Anders Berglöv (S), ordförande Emma Dahlin (M), 1:e vice ordförande Karina Bundgaard Krogh (C), 2:e vice ordförande Terese Larsson (S) Torbjörn

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 114 Plats och tid Kulturhuset Björnen kl 19.00-20.20 Beslutande Enligt sammanträdeslista, Bilaga A Övriga närvarande Ulf Carlsson (m) Ewa Rawlings-Olsson Ulf Cronbring (s) Ulf Strömstedt,

Läs mer

Ändring genom tillägg av detaljplan (byggnadsplan) för. Tillägg till planbeskrivningar och planbestämmelser

Ändring genom tillägg av detaljplan (byggnadsplan) för. Tillägg till planbeskrivningar och planbestämmelser 1 (7) Datum Dnr 2017-01-02 2013-306 Samrådshandling Ändring genom tillägg av detaljplan (byggnadsplan) för Moningssand å fastigheten Böle 3:2 m. fl. (1965-10-30) Ändring och utvidgning av byggnadsplan

Läs mer

Barn- och bildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-05-21 Sida 1 (8) Bäckhammarskolan Ramnäs Måndag 21 maj, kl. 15.00 16.40

Barn- och bildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-05-21 Sida 1 (8) Bäckhammarskolan Ramnäs Måndag 21 maj, kl. 15.00 16.40 1 (8) Plats och tid Beslutande Bäckhammarskolan Ramnäs Måndag 21 maj, kl. 15.00 16.40 Kennet Hedlund (S), ordförande Inga-Lill Ohldin (S) Kjell Krüger(S) Regina Ericsson (S) Johanna Olofsson (M) Göran

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden

Miljö- och byggnadsnämnden 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 13.15. Ajournering 12.30-12.35. Beslutande Övriga närvarande Günter Ruchatz (M), ordf Jimmy Odenäng (M) Johan Sigvardsson (C) Anne Wilks

Läs mer

Nall Lasse Andersson, S Nils-Erik Edlund, S Camilla Andersson, 5 Per-Anders Westhed, C Torsten Larsson, KD Wahan Harutun, KP

Nall Lasse Andersson, S Nils-Erik Edlund, S Camilla Andersson, 5 Per-Anders Westhed, C Torsten Larsson, KD Wahan Harutun, KP Vansbro Tid och plats Vansbrorummet, måndagen den 9juni 2014 kl. 17.00-18.00 Beslutande Karl Björklund, M Lars-Olov Liss, C Anders Edlund, 5 Nall Lasse Andersson, S Nils-Erik Edlund, S Camilla Andersson,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6)

PROTOKOLL 1 (6) PROTOKOLL 1 (6) 2018-03-14 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum (301), onsdag 2018-03-14 kl. 17.00 17.15 Beslutande Lorents Burman (S), ordförande Maria Marklund (S) Ann Åström

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-12-09 1 [10] Plats och tid Lilla Tjörnsalen, kommunkontoret kl 08.30 10.10 Beslutande Martin Johansen (FP) ordförande Lars Thorsson (M) Louise Marklund (KA) Benny Andersson

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.55 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer