Detaljbudget 2017 Folktandvården Västra Götaland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljbudget 2017 Folktandvården Västra Götaland"

Transkript

1 Sida 1(18) Detaljbudget 2017 Folktandvården Västra Götaland 1. Sammanfattning Med utgångspunkt i regionfullmäktiges budget Regionfullmäktiges budget är Västra Götalandsregionens viktigaste styrdokument. Ur Regionfullmäktiges (RF:s) tre strategiska mål har sex prioriterade mål, två från vardera strategiskt mål för , bedömts som tillämpliga för tandvårdsstyrelsen. Dessa är: - Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska - Klimatutsläppen från fossilbränsle samt verksamhetens direkta miljöpårverkan ska minska - Patientens ställning inom hälso- och sjukvård ska stärkas - Den medicinska kvaliteten ska öka och den organisatoriska effektiviteten förbättras - Möjligheterna till karriär- och kompetensutveckling ska förbättras - Arbetsmiljön ska förbättras och sjukfrånvaron minska De prioriterade målen kopplas till och påverkar Folktandvårdens långsiktiga mål och aktiviteter för Även de fokusområden som Regionfullmäktige har angivit kopplas till våra aktiviteter för 2017 och markeras i texten. Bilder över sambandet mellan RF:s mål och Folktandvårdens långsiktiga mål och aktiviteter visas i bilaga 1. Folktandvårdens vision och strategiska arbete Vår vision är Frisk i munnen hela livet och tar utgångspunkt i Västra Götalandsregionens vision "Det goda livet" med särskild fokus på god hälsa. Frisk i munnen innebär att vi ska arbeta för att våra patienter ska uppnå och behålla god munhälsa. Hela livet innebär att vi ska finnas till för alla, från den yngste till den äldste, från den som är frisk till den som är svårt sjuk, med god tillgänglighet i hela Västra Götaland. Visionen har kompletteras med ambitionen att Folktandvården ska bidra till ökad allmän hälsa i Västra Götaland. Arbetet mot visionen är långsiktigt. Vision, mål, strategier och affärsplan hanteras i en process där alla i organisationen involveras, från medarbetare till tandvårdsstyrelse. Utvecklingsdagar för all personal, klinikledningsdagar och tandvårdsstyrelsens seminarier är exempel på aktiviteter som resulterar i en gemensam affärsplan och klinikkontrakt för kommande år. Aktiviteterna genomförs under mars till september i syfte att skapa gemensam förståelse för mål och strategier och följa hur verksamheten utvecklas.

2 Sida 2(18) Våra uppdrag Våra uppdrag kommer från regionfullmäktige och regionstyrelsen och från överenskommelser med hälso- och sjukvårdsnämnderna. 80 procent av verksamheten är konkurrensutsatt och med specifika krav på transparens och konkurrensmässiga förutsättningar. Våra uppdrag sammanfattas med att vi skapar tandvård av högsta klass genom: att utveckla hälsostyrd och patientcentrerad vård, med fokus på hög kvalitet att arbeta förebyggande och hälsoinriktat och motivera till egenvård att ge hög service och erbjuda goda möten i vården effektiva vårdprocesser där den vård man behöver ofta finns nära och den vård man behöver mer sällan kan koncentreras till färre platser att forska, utveckla och aktivt ta del av ny kunskap. Våra kärnvärden Vi skapar tandvård av högsta klass genom våra kärnvärden. Hälsa - Vi motiverar till egenvård och erbjuder individuellt utformad rehabilitering. Vi ansvarar för hälsofrämjande verksamhet på skolor och bedriver förebyggande arbete för att bidra till bättre folkhälsa. Kompetens - Genom samarbete och kunskapsöverföring mellan allmän- och specialisttandvård och nära samarbete med Göteborgs universitet driver vi utvecklingen framåt. Service - Vi lägger stor vikt vid service, bemötande och tillgänglighet. Våra öppettider baseras på kundernas behov. Våra strategier Hälsostyrd och personcentrerad vård Vi arbetar hälsofrämjande i ett sammanhållet vårdsystem där patienten är medaktör. Vi utvecklar arbetssätt, behandlingsmetoder och förebyggande insatser som ger hälsovinster för grupper och individer. Vi har fokus på hög tillgänglighet och god service. Hälsostyrd vård innebär att vi ska välja de vårdinsatser som ger största möjliga hälsovinster med tillgängliga resurser och det ska prägla hela verksamheten. Inriktningen gäller till exempel vid val och genomförande av hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser, sjukdomsbehandlingar, restaurerande och rehabiliterande vård. Personcentrerad vård innebär att vi har respekt för personens individuella behov, upplevelse och förutsättningar och att man som individ är medaktör i vården.

3 Sida 3(18) Vi använder våra resurser gemensamt Med god planering, uppföljning och affärsmannaskap skapar vi en stabil verksamhet. Vi säkrar gemensamt bemanningen mellan kliniker och verksamhetsområden. Vi arbetar aktivt med uppgiftsväxling. Vi tar initiativ till samarbete med andra hälsoaktörer och vårdgivare. Våra chefer driver utvecklingen tillsammans med medarbetarna och investerar i tid för systematisk verksamhetsutveckling. Våra chefer arbetar för god hälsa, trivsel samt individuell karriär- och kompetensutveckling. Vi samarbetar med Göteborgs universitet och är öppna och aktiva i samverkan med innovatörer, hälsoaktörer och andra samarbetspartners. Vi har incitament för forskning och innovation. Ledare som driver utveckling Våra chefer driver utvecklingen tillsammans med medarbetarna och investerar i tid för systematisk verksamhetsutveckling. Våra chefer arbetar för god hälsa, trivsel samt individuell karriär- och kompetensutveckling. Samverkan i god och kreativ miljö Vi samarbetar med Göteborgs universitet och är öppna och aktiva i samverkan med innovatörer, hälsoaktörer och andra samarbetspartners. Vi har incitament för forskning och innovation. 2. Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen 2.1 Arbetsmarknaden ska utvidgas genom hållbara transporter i samverkan med näringslivet i hela Västra Götaland Göra Västra Götaland till modell för hållbar landsbygdsutveckling och samspel stad/land Utveckla samverkan mellan kliniker på landsort och i storstad Vi säkrar bemanningen mellan kliniker och verksamhetsområden genom att utveckla samverkansmodeller som stimulerar och möjliggör för kliniker att stödja varandra med bemanning och kompetensöverföring för att klara sitt uppdrag. Aktiviteten innebär att tre allmäntandvårdskliniker i landsort och tre kliniker i storgöteborg samt kliniker inom specialisttandvården utvecklar modeller som kan ligga till grund för utvecklingsarbete på fler kliniker med liknande behov.

4 Sida 4(18) Västra Götalandsregionen ska verka för att stärka innovationskraften i Västra Götaland Utveckla innovationsverksamheten En projektledare för innovationsfrågor kommer att rekryteras med tjänstgöring på Västra Götalandsregionens innovationsplattform och inom Folktandvården. Vidare kommer en idétransportör att rekryteras med tjänstgöringsgrad 40 procent. Samarbetet med innovationsplattformen kommer att utvecklas. 2.2 Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska Utveckla samverkan inom kommun, region och förvaltning Folktandvården ska vara en aktiv aktör i utvecklingen av vårdsamverkan mellan kommun och landsting. Likaså ska vi utveckla folkhälsoarbetet genom möjligheten att verka på hälsofrämjande arenor som finns i kommunen. Viktiga exempel på vård- och folkhälsosamverkan är uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård, hälsofrämjande verksamhet i familjecentraler och skolor. Framgång i tvärprofessionell och tvärsektoriell samverkan är avgörande för effektiv hälsopromotion. Folktandvårdens roll som samverkanspart vid hälsopromotion kring exempelvis allmän hälsa, tobak, övervikt och våld i nära relation, behöver stärkas. I uppdraget för hälsostyrd vård betonas som ett särskilt fokusområde behovet av tydliga roller i Folktandvården för samverkan med andra aktörer. Olika former för vårdsamverkan och samverkan i folkhälsoarbete förekommer i de olika regiondelarna och där Folktandvården måste öka sin aktivitet och påverkan. Under 2017 ska roller i samverkan som identifierats utvecklas och implementeras. Samverkansarenor på kommunal-, delregional- och förvaltningsnivå ska bemannas med målsättningen att Folktandvårdens agenda i vårdsamverkan och folkhälsoarbete blir mer känd. Särskilt stöd i lokal samverkan utarbetas för klinikledningar och deras roll lokalt. 2.4 Klimatutsläppen från fossilbränsle i Västra Götaland samt verksamhetens direkta miljöpåverkan ska minska Minska resor med privat bil i tjänsten Målet är att under 2017 minska persontransporter med privat bil i tjänsten med 10 procent, mätt som km/årsarbetskraft. Målet fram till 2022 är att minska persontransporter med privat bil i tjänsten med 50 procent, jämfört med För att nå målet kommer vi att genomföra en resvaneunderökning/kartläggning över vilka persontransporter med privat bil i tjänsten som sker och hur man kan arbeta för att dessa transporter kan bli fossilfria. Utifrån resultatet av kartläggningen ska en handlingsplan tas fram med insatser för att minska resandet med privat bil. Handlingsplanen ska genomföras under Minska mängden miljö- och hälsofarliga kemikalier Västra Götalandsregionen har en långsiktig målsättning att leva upp till det nationella målet om en giftfri miljö. Folktandvården har tidigare med stor framgång minskat mängden av vissa prioriterade miljö- och hälsofarliga kemikalier. Arbetet med att byta ut fler kemikalier

5 Sida 5(18) behöver fortsätta men också med att bevaka att nya miljö- och hälsofarliga kemikalier inte införs. Vi samarbetar med andra landsting inom ramen för nationella substitutionsgruppen, NSG, för att möjliggöra fler substitutioner av miljö- och hälsofarliga kemikalier. 3. En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter 3.2 Patientens ställning inom hälso- och sjukvården ska stärkas Utveckla ett personcentrerat arbetssätt i hälso- och sjukvården Personcentrerad vård Folktandvården ska präglas av personcentrerad vård. Personcentrerad vård innebär att i högre grad fokusera på de resurser varje person har samt vad det innebär att vara människa och i behov av tandvård. Under 2017 ska vi genomföra en inventering med syfte att bedöma hur och inom vilka områden vi kan öka patientens delaktighet i sin egen vård. Som en del i arbetet med personcentrerad vård ska vi ta fram stöd och verktyg för kliniker för att utveckla bemötande och service med personen i centrum. 3.3 Den medicinska kvaliteten ska öka och den organisatoriska effektiviteten förbättras Skapa ett sammanhållet vårdsystem och förstärka den nära vården Hälsostyrd och personcentrerad vård Vi arbetar hälsofrämjande i ett sammanhållet vårdsystem där patienten är medaktör. Vi utvecklar arbetssätt, behandlingsmetoder och förebyggande insatser som ger hälsovinster för grupper och individer. Vi har fokus på hög tillgänglighet och god service. Hälsostyrd vård innebär att vi ska välja de vårdinsatser som ger största möjliga hälsovinster med tillgängliga resurser och det ska prägla hela verksamheten. Inriktningen gäller till exempel vid val och genomförande av hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser, sjukdomsbehandlingar, restaurerande och rehabiliterande vård. Personcentrerad vård innebär att vi har respekt för personens individuella behov, upplevelse och förutsättningar och att man som individ är medaktör i vården. Vi använder våra resurser gemensamt Med god planering, uppföljning och affärsmannaskap skapar vi en stabil verksamhet. Vi säkrar gemensamt bemanningen mellan kliniker och verksamhetsområden. Vi arbetar aktivt med uppgiftsväxling.

6 Sida 6(18) Vi tar initiativ till samarbete med andra hälsoaktörer och vårdgivare. Ledare som driver utveckling Våra chefer driver utvecklingen tillsammans med medarbetarna och investerar i tid för systematisk verksamhetsutveckling. Våra chefer arbetar för god hälsa, trivsel samt individuell karriär- och kompetensutveckling. Samverkan i god och kreativ miljö Vi samarbetar med Göteborgs universitet och är öppna och aktiva i samverkan med innovatörer, hälsoaktörer och andra samarbetspartners. Vi har incitament för forskning och innovation. 4. Västra Götalandsregionen ska kunna rekrytera rätt kompetens och erbjuda en god arbetsmiljö för medarbetarna 4.1 Möjligheterna till karriär- och kompetensutveckling ska förbättras Vi har rätt kompetens och rätt bemanning. Rätt kompetens och rätt bemanning på våra kliniker är en förutsättning för god vård, tillgänglighet och service samt en möjlighet att ge invånarna jämlik vård. Genom rätt kompetens och bemanning skapar vi ekonomiskt utvecklingsutrymme till tid för alla att engagera sig i verksamhetsutveckling. Vi skapar också utrymme till konkurrenskraftiga löner, utvecklings- och karriärmöjligheter och god arbetsmiljö. Mätetal Arbetsorganisation - tandhygienister/tandläkare, ATV Uppgiftsväxling- andel us utförda av THYG, ATV Produktions- och kapacitetsplanering STV Utfall 2015 Målvärde 2016 Målvärde 2017 Målvärde ,75 0,8 0, % 55 % 70 % 95 % 95 % 100 %

7 Sida 7(18) Attraktiv arbetsgivare - Många ambassadörer Andelen medarbetare som inte upplever stress i arbetet 75 % - 77 % 85 % 71 % 75 % 85 % Produktions- och kapacitetsplanering STV (gäller 2017): anger mätetalet andel kliniker, där klinikchefen: 1. Aktivt deltagit vid minst tre (av fyra) beslutsmöten för specialiteten, samt varit väl förberedd inför dessa. 2. Aktivt drivit förbättringsarbete och aktiviteter, vilka genereras av beslutsmötena. 3. Kan redovisa minst två produktionsmål, relaterat till produktions- och kapacitetsplanering, vilka kliniken gemensamt och kontinuerligt följt under året, exempelvis vid klinikens FOKUS-tavla. Arbetsorganisation - tandhygienister/tandläkare, ATV Antal nettoårsarbetare tandhygienist respektive tandläkare, per den siste i månaden. Hämtas från Cognos i analyskuben för nettoårsarbetare. Uppgiftsväxling- andel us utförda av THYG, ATV Ackumulerad andel undersökningar utförda av tandhygienist i förhållande till totala antalet utförda undersökningar. Mätetalet stödjer FTV:s mätetal - Arbetsorganisation - tandhygienist/tandläkare Attraktiv arbetsgivare - Många ambassadörer Andel medarbetare som svarat att de rekommenderar Folktandvården som arbetsgivare Andelen medarbetare som inte upplever stress i arbetet Resultat hämtas från genomförd hälsoprofil. Hälsoprofil genomförs vartannat år. Nulägesbeskrivning Arbetsorganisation kopplad till andelen tandhygienister per tandläkare uppgår till 0,75 vilket är samma nivå som vi haft sedan hösten Anledningen till att andelen inte ökat under de senaste tre åren är att det utbildas för få i förhållande till behovet. Möjligheten att nå årets mål om 0,8 tandhygienist per tandläkare bedöms som svårt med hänsyn till den rådande bristen som med stor sannolikhet kommer att bestå under de närmaste åren. Göteborgs universitet har meddelat att de inte har möjlighet att utöka antalet platser under Dialog pågår med såväl Högskolan i Skövde som i Borås om att starta tandhygienistutbildning. Möjligheten att uppgiftsväxla undersökningar från tandläkare till tandhygienist har en stark koppling till tillgången på tandhygienister och påverkar därmed takten för förändringsarbetet. Bedömningen är att vi når årets mål på 53 procent. Efter att produktions- och kapacitetsplanering implementerats inom den sista specialiteten,

8 Sida 8(18) ortodonti, och att införandeprojektet avslutats hösten 2016, övergår arbetet i driftsfas. Målet för 2017 är att minst 95 procent av samtliga specialistkliniker använder produktions- och kapacitetsplaneringen i sin verksamhetsplanering. Verksamhetsförlagd kompetensutveckling Genom våra avgångssamtal med medarbetare som går till annan arbetsgivare vet vi att utvecklings- och karriärmöjligheter lyfts fram som en av de viktigaste faktorerna när man bedömer attraktiviteten hos en arbetsgivare. Vi har fem kompletta specialisthus vilket innebär att vi har unika möjligheter att erbjuda kompetensutvecklingsinsatser till medarbetare inom allmäntandvården. Vi bygger successivt ut möjligheterna till verksamhetsförlagd kompetensutveckling inom specialisttandvården för medarbetare inom allmäntandvården. Kompetensutveckling i form av klinisk tjänstgöring ska erbjudas vid alla specialistkliniker. Verksamheten ska vara väl etablerad hösten Insatserna vänder sig i första hand till tandläkare men kommer även att omfatta tandhygienister och tandsköterskor. Efter genomgången kompetensutveckling förväntas behandlaren kunna hantera mer komplicerade fall inom allmäntandvårdens gränssnitt och vara en resurs för andra kollegor inom allmäntandvård Satsa på ledarskap Ledare som driver utveckling Våra chefer driver utvecklingen tillsammans med medarbetarna och investerar i tid för systematisk verksamhetsutveckling. Våra chefer arbetar för god hälsa, trivsel samt individuell karriär- och kompetensutveckling Stimulera uppgiftsväxling och nya arbetssätt Möjligheten att uppgiftsväxla undersökningar från tandläkare till tandhygienist har en stark koppling till tillgången på tandhygienister och påverkar därmed takten för förändringsarbetet. Bedömningen är att vi når årets mål på 51 procent. Uppgiftsväxling och arbetsfördelning efter vårdbehov För att ytterligare stärka och stödja klinikernas arbete med uppgiftsväxling och arbetsfördelning genomförs verksamhetsutvecklingsprojekt på tre kliniker. Projekten syftar till att öka värdet för våra patienter genom att använda medarbetarnas kompetens på ett effektivare sätt. Målsättningen med uppgifts- och arbetsfördelning är att stärka professionerna, säkra god arbetsmiljö, karriär- och utvecklingsmöjligheter samt minska den brist på kompetens som råder på flera kliniker. Utöver projekten ska uppgiftsväxling generellt lyftas i organisationen.

9 Sida 9(18) Utveckla modellen för lönekarriär och kompetensutveckling Vidareutveckling av marknadslöner Vi följer upp och vidareutvecklar vår modell för marknadslöner med syfte att skapa stabil bemanning på våra kliniker. Målet är att sänka personalomsättningen på kliniker med allt för hög omsättning genom marknadsanpassade löner och anställningsvillkor, som attraherar medarbetare att stanna kvar på kliniker i områden där vi har svårt att behålla och rekrytera medarbetare. 4.2 Arbetsmiljön ska förbättras och sjukfrånvaron ska minska Vi har fokus på att vara en attraktiv arbetsgivare och följer upp andelen medarbetare som rekommenderar Folktandvården som arbetsgivare. Andelen ambassadörer ökade med sex procent från 69 procent (2013) till 75 procent (2015). Vi följer upp medarbetarnas hälsa och arbetsmiljön på våra arbetsplatser genom att erbjuda samtliga medarbetare en hälsoprofil vartannat år. Hälsoprofilen omfattar kartläggning av medarbetarens hälsovanor, hälsoupplevelser och hälsodata. Vi fokuserar särskilt på att minska upplevelsen av stress i arbetet. Resultatet av kartläggningen som avslutades 2015 visar att 71 procent av medarbetarna uppgav att de kände aldrig, sällan eller endast då och då av stress på arbetet Utveckla ett målmedvetet, strukturerat och hälsofrämjande arbete för minskad sjukfrånvaro Vi har fokus på att vara en attraktiv arbetsgivare och följer upp andelen medarbetare som rekommenderar Folktandvården som arbetsgivare. Andelen ambassadörer ökade med sex procent från 69 procent (2013) till 75 procent (2015). Vi följer upp medarbetarnas hälsa och arbetsmiljön på våra arbetsplatser genom att erbjuda samtliga medarbetare en hälsoprofil vartannat år. Hälsoprofilen omfattar kartläggning av medarbetarens hälsovanor, hälsoupplevelser och hälsodata. Vi fokuserar särskilt på att minska upplevelsen av stress i arbetet. Resultatet av kartläggningen som avslutades 2015 visar att 71 procent av medarbetarna uppgav att de kände aldrig, sällan eller endast då och då av stress på arbetet. 5. Ekonomiska förutsättningar 5.1 Ekonomiskt resultat Folktandvårdens finansiering

10 Sida 10(18) Folktandvårdens verksamhet är konkurrensutsatt till cirka 80 procent. Intäkter från den konkurrensutsatta delen är ovan illustrerat i grönt. Det gäller den vård som i första hand finansieras av prislistan för tandvård samt barn- och ungdomstandvård för åldersgruppen 3-24 år och uppgår till drygt 1,8 mnkr. Ersättning till specialisttandvård och övriga uppdrag regleras i huvudsak via vårdöverenskommelser som är slutna mellan tandvårdsstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnderna. Dessa ersättningar är konkurrensskyddade och illustreras ovan i de blå rutorna och är ca 0,5 mnkr. Ersättning enligt tandläkarutbildningsavtalet reglerar Folktandvårdens ansvar för den kliniska delen av tandläkarutbildningen vid Göteborgs universitet samt forskning. Denna ersättning uppgår till knappt 0,1 mnkr och visas ovan i rött. 1.1 Ekonomiskt resultat Resultatbudget (mnkr) Budget 1612 Prognos 1608 Budget 1712 Såld vård, internt, avtal 876,9 877,0 927,0 Statsbidrag 86,0 81,0 82,0 Tandvårdsintäkter 1 240, , ,0 Övriga intäkter 72,2 77,0 86,0 Verksamhetens intäkter 2 275, , ,0 Personalkostnader , , ,0 Läkemedel -11,1-11,0-13,0 Fastighetskostnader -136,0-136,0-142,0 Övriga kostnader -512,4-504,0-537,0 Avskrivningar -48,0-46,0-50,0 Verksamhetens kostnader , , ,0

11 Sida 11(18) Finansiella intäkter och kostnader -27,7-27,0-27,0 Resultat -15,0 10,0-15,0 Budget för 2017 presenteras ovan med ett resultat på -15 mnkr vilket motsvarar tandvårdsstyrelsens beslut om disposition av eget kapital Under förutsättning att vi har god bemanning finns inget som tyder på att inte den stabila ekonomiska utvecklingen ska fortsätta under En fortsatt lönesatsning, vilket utgår från regionens målbild, anses därför vara nödvändig för att kunna behålla och rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Folktandvårdens lönekartläggning och analys visar på att det krävs fortsatta satsningar på tandsköterskor och tandhygienister för att nå de mål som sattes upp för perioden med utgångspunkt från Västra Götalandsregionens lönebild. Särskilda satsningar krävs även för att nå vårt lönepolitiska mål för tandläkare och specialisttandläkare som innebär att medellönen för dessa grupper ska vara i nivå med riksgenomsnittet. För att klara satsningarna ovan krävs ett löneökningsutrymme på 3,5 procent. De ekonomiska förutsättningarna för Folktandvården Västra Götaland innebär en ökning av intäkterna på cirka 2 procent. Detta innebär att den planerade löneökningsnivån på 3,5 procent kräver fortsatta effektiviseringar. Såld vård, internt, avtal: generell uppräkning av ersättningar för vårdöverenskommelse och barnavtal med 2 procent samt vissa volymförändringar. Även ersättning för universitetsklinikernas roll återfinns under denna rubrik. Statsbidrag avser ersättning enligt tandläkarutbildningsavtalet. Ersättningen innehåller viss kompensation för löne- och prisökningar samt för volymökning av studenter inom tandläkarprogrammet. Tandvårdsintäkter baseras på justering av Folktandvårdens prislista med i genomsnitt 1,96 procent från 15 januari 2017 samt en viss volymökning. Personalkostnaderna inkluderar ovan nämnda löneöversyn på 3,5 procent samt en viss volymökning. Övriga kostnader beräknas öka delvis beroende på viss volymökning av tandvårdsmaterial med hänsyn till produktion, ordinarie prisutveckling samt kostnader hänförda till utnyttjande av eget kapital. Finansiella intäkter och kostnader består i huvudsak av koncernbidraget på 25 mnkr till ägaren. Vi har hållbart utvecklingsutrymme Våra klinikers ekonomiska resultat är grunden för en stabil ekonomi. Målet är att hela

12 Sida 12(18) organisationen fortsatt präglas av hög ekonomisk medvetenhet och att vi tillsammans skapar ett hållbart utvecklingsutrymme både med hänsyn till ekonomi och miljö. Ett positivt resultat över tid skapar en ekonomisk stabilitet som gör att vi klarar förändringar i ett kort perspektiv och möjliggör satsningar av engångskaraktär utan stor inverkan på ordinarie verksamhet. Folktandvården driver ur många perspektiv utvecklingen i branschen och har högt satta långsiktiga mål för att nå visionen. För att genomföra detta krävs finansiering som i huvudsak skapas inom den egna organisationen. Minska volymen miljö och hälsofarliga kemikalier: Volymen av de 20 prioriterade miljö och hälsofarliga kemikalierna ska minska med 10 procent under 2017, jämfört med Minskning av Inköpt volym mellan 2017 och 2016 dividerat med inköpt volym 2016 enligt inventering i KLARA Minska persontransporter med bil i tjänsten: Minskning av antalet km som rests med privat bil i tjänsten mellan 2017 och 2016 dividerat med antalet resta km Allt räknat per årsarbetskraft. Nulägesbeskrivning Prognostiserat resultat efter augusti uppskattades till 10 mnkr efter leverans av koncernbidrag till ägaren på 25 mnkr. Resultatet har dock successivt förstärkts vilket gör att prognosen för året snarare borde vara minst 15 mnkr. Resultatmarginalen efter september månad är 2,7 procent. Målet för 2017 är att fortsatt skapa ett positivt resultat på 15 mnkr efter leverans av koncernbidrag på 25 mnkr. De ökade krav som ställs nationellt på uppföljning och särredovisning av Folktandvårdens verksamheter tydliggör att varje separat verksamhet ska bära sina egna kostnader och att inga subventioner mellan verksamheterna får ske. Efter september månad hade 78 procent av allmäntandvårdens kliniker respektive 70 procent av specialisttandvårdens kliniker ett positivt resultat. Arbetet med att rikta extra stöd till kliniker som är instabila fortsätter i syfte att så många kliniker som möjligt ska ha stabil verksamhet. Största utmaningen är bemanningen. Folktandvården använder många olika miljö- och hälsofarliga kemikalier, men har framgångsrikt minskat volymen framkallningskemikalier med över 98 procent mellan 2010 och Under 2015 reste anställda inom Folktandvården en sträcka motsvarande 20 varv runt jorden

13 Sida 13(18) med privat bil. 5.2 Eget kapital Regionstyrelsen beslutade i september 2013 (Dnr RS ) om konkurrensmässiga villkor för Folktandvården. Innebörden är bland annat att tandvårdsstyrelsen fattar beslut om disposition av eget kapital och informerar därefter regionstyrelsen. Ingående eget kapital 2016 uppgick till 114,3 mnkr. Under 2016 har 5,4 mnkr inlevererats till koncernen enligt regelverket för eget kapital för icke konkurrensutsatt verksamhet. Årsprognosen för 2016 visar per september ett positivt resultat om 15 mnkr, vilket för att beräknat ingående eget kapital 2017 uppgår till 123,9 mnkr. Det budgeterade resultatet för 2017 inklusive disposition av eget kapital uppgår till -15,0 mnkr, det budgeterade resultatet exklusive disposition av eget kapital uppgår till 0. Detta innebär ett budgeterat utgående eget kapital 2017 om 108,9 mnkr. Beslut inför 2017 Tandvårdsstyrelsen beslutar om disposition av eget kapital 2017 avseende: 1. IT-utveckling: Fortsatt utveckling och start för att implementera version 3 av T4, utveckling av Folktandvårdsportalen inklusive verktyget Plan och styr. 2. Hälsostyrd vård inklusive den nära vården: Fortsatt genomförande av uppdrag i hälsostyrd vård. Implementering och stöd för roller i samverkan. Hälsoutställning på Universeum, Göteborg. 3. Utvecklingskliniken: Infrastruktur för test och utveckling. 4. Strategiska kompetensutvecklingsinsatser: Uppstart av verksamhetsförlagd kompetensutveckling för allmäntandvårdstandläkare/team i specialisttandvården. 5. Projekt bemanning: Kompetensförsörjningsinsatser främst för tandhygienister Sammantaget föreslås för 2017 disposition av eget kapital avseende punkt 1 5 om 15,0 mnkr. 5.3 Investeringar Kliniker med modern standard är en viktig del av varumärket Folktandvården Västra Götaland. Vi har sedan starten 2007 satsat kraftfullt på att utveckla och förnya våra kliniker. Under har 24 kliniker genomgått en omfattande renovering eller nyetablering i nya lokaler. Under 2017 beräknas ytterligare sex kliniker färdigställas. Därutöver sker varumärkeshöjande insatser eller andra koncentrerade insatser i delar av kliniker. Förutom investeringar i samband med om- och nybyggnation planeras inköp av intraorala scanners, reinvesteringar i radiologiutrustning samt en fortsättning av kontinuerligt utbyte av dental utrustning på behandlingsrummen. Planerad investeringsvolym 2017 uppgår till 60 mnkr.

14 Sida 14(18) 6. Hälso- och sjukvårdens produktion/konsumtion Produktions- och kapacitetsplanering Under 2017 kommer pilotinförandet av produktions- och kapacitetsplaneringen inom allmäntandvården att slutföras. Erfarenheterna från piloten, tillsammans med erfarenheterna från breddinförandet inom specialisttandvården, kommer att ligga till grund för breddinförandet av produktions- och kapacitetsplanering inom allmäntandvården. Breddinförandet beräknas pågå under 2017 och Målet är att ge klinikcheferna ett verktyg att styra sin verksamhet utifrån hur efterfrågan av tandvård ser ut och vilket behov av resurser som krävs för att möta efterfrågan. Inom specialisttandvården har införandeprojektet avslutats, varför arbetet med produktions- och kapacitetsplanering övergår i driftsfas. Målet för 2017 är att minst 95 procent av specialistklinikerna använder produktions- och kapacitetsplanering i sin verksamhetsplanering. Inom FoUU kommer värdet av produktionsoch kapacitetsplanering inom utbildningsverksamheten att utredas. Vi har friskare patienter och bättre resultat av förebyggande insatser och behandling Vår verksamhet ska styras så att all vårdverksamhet ges efter behov. Vårdplanering och behandling ska vara hälsostyrd med en medveten inriktning att nå så lågt framtida vårdbehov som möjligt hos våra patienter. De vårdinsatser och behandlingar ska väljas som ger största möjliga hälsovinster inom tillgängliga resurser. Vi mäter hälsoutvecklingen över tid och utvärderar effekten av hälsofrämjande insatser och sjukdomsbehandlingar. Utvecklingsbehov i verksamheten, lokalt vid kliniker och samlat i förvaltningen, ska tydliggöras och åtgärdas i ett ständigt pågående förbättringsarbete. Mätetal Utfall 2015Målvärde 2016Målvärde 2017Målvärde 2022 Andel friska patienter 57% 58% 60% Frisktandvårdsavtal - Antal avtal Systematiskt förbättringsarbete 100% 100% 100% Andel friska patienter: Måttet definieras som den andel av Folktandvårdens patienter som uppfyller samtliga av följande tre kriterier: 1) upplever sin tandhälsa som bra eller mycket bra 2) har låg risk att utveckla karies och 3) har låg risk att utveckla parodontal sjukdom. De patienter som uppfyller samtliga dessa kriterier betecknas som friska i munnen. Frisktandvårdsavtal - Antal avtal: Måttet anger totalt antalet nytecknade och omtecknade avtal och som är aktiva i Folktandvården Västra Götaland per den 31 december aktuellt år. Systematiskt förbättringsarbete: Allmäntandvård (ATV): Utvärdering enligt matris. Mätvärde: Genomför eller ej. Specialisttandvård (STV): Andel kliniker som genomfört minst 15 förbättringsarbeten enligt mall, varav minst fem utifrån avvikelser. Mål: 100 %. Nulägesbeskrivning Andelen patienter som bedöms som friska i munnen har ökat mellan åren , från 54 procent till 57 procent. En fördjupad analys visar på en tydlig skillnad mellan kvinnor och

15 Sida 15(18) män. En klart högre andel kvinnor uppfyller kriterierna för att vara frisk i munnen. Högst andel som bedöms vara friska är kvinnor i åldergruppen år. Andelen bedömda friska är lägst i åldergruppen 80+ där den är strax under 30 procent. Målet för antal frisktandvårdsavtal 2016 är Utfallet för året bedöms vara drygt avtal. Implementering av metoder för systematiskt förbättringsarbete är sedan 2015 ett prioriterat uppdrag inom allmäntandvården. Uppföljning sker per tandvårdsområde och klinik efter en särskild bedömningmall som omfattar fem kriterier: 1) årsplanering 2) målbeskrivning 3) metod för utvecklingsarbete 4) beslutsordning och 5) kunskap och engagemang. Vid delårsrapporteringen i augusti 2016, som genomfördes av klinikerna genom självskattning, bedömdes målet inom allmäntandvården som uppfyllt med en prognos som visar på en mycket god måluppfyllelse för helåret. Inom specialisttandvården har samtliga kliniker infört arbetssätt för systematiskt förbättringsarbete, vanligtvis enligt modellen FOKUS. År 2017 utgörs målet av andel kliniker som presenterar minst 15 förbättringsområden genomförda under året, varav minst fem ska vara initierade utifrån avvikelser. Förbättringsarbetena ska presenteras enligt en särskild mall som omfattar: 1) problembeskrivning 2) orsak till problemet och vilket verktyg som använts om analys av rotorsak utförts 3) arbetsmetod som använts 4) tidplan samt 5) resultat eller effekt av förbättringsarbetet. Prioriterade aktiviteter Säkra tillgängligheten av narkosresurser I vårdöverenskommelsen 2016 gavs Folktandvården i uppdrag att, tillsammans med aktuella sjukhus, teckna avtal om anestesiservice för att tillgodose befolkningens behov av tandvård under narkos, samt att säkra finansiering för önskad volym. Arbetet med att teckna avtal pågår och ska bekräftas i vårdöverenskommelserna för Nu återstår att säkra finansieringen för ytterligare narkostillfällen i göteborgsregionen samt att teckna avtal med lämpliga sjukhus som har möjlighet att erbjuda narkos. Folktandvården kommer tillsammans med sjukhusen att samordna produktionsplaneringen och effektivisera genomförandet av tandvårdens narkoser. Tandhygienist i kommun och medverkan vid familjecentraler Mariestadsprojektet - Tandhygienist i kommun - är ett samverkansprojekt mellan Folktandvården och kommunen. Syftet är att stärka munhälsan hos alla över 65 år. En väsentlig målgrupp är sköra personer som börjar få svårigheter att klara sin vardag och personer som omfattas av uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård. Insatsen innebär bland annat att en tandhygienist är anställd i kommunen och ska verka som en resurs i munhälsofrågor för målgruppen och berörd kommunal personal. Folktandvården ska verka för att fortsatt driva pågående Mariestadsprojekt, men också finna förutsättningar för ytterligare försöksverksamhet i Västra Götaland. För att utveckla folkhälsoarbetet med målsättningen att skapa goda levnadsvanor önskar Folktandvården medverka som samverkanspart i familjecentraler. Under perioden ska vi verka för förutsättningar att vara samverkanspart i

16 Sida 16(18) familjecentral i åtminstone en kommun per hälso- och sjukvårdsnämnd. I planeringen för 2017 ingår samverkan med totalt åtta familjecentraler i respektive Göteborg, Borås, Skövde och Tanum. Av dessa är Folktandvården en samverkanspart i Göteborg och Borås enligt överenskommelse med hälso- och sjukvårdsnämnderna. Resursfördelning utifrån vårdbehov I Odontologiskt bokslut 2015 kan vi bland annat konstatera att skillnaden i resursinsatser på grund av kariesbelastning mellan våra kliniker är stor. Utfallet visar på skillnader mellan kliniker från drygt 200 till knappt 1300 tänder med manifest karies per tusen behandlade personer. Resultatet bekräftar vikten av god resursfördelning utifrån vårdbehov. Under 2017 ska därför interna resursfördelningsmodeller i framförallt barn- och ungdomstandvården utvecklas, för att bli bättre och mer ändamålsenliga. I utvecklingsarbetet ingår uppföljning av tillämpning och utvärdering av resursfördelningens effekter. Även metoder för att säkra kompetensförsörjning och utvecklingsinsatser vid kliniker med stora vårdåtaganden utifrån socioekonomi och sämre tandhälsa i upptagningsområdet ingår. Säkra rätt remisser till specialisttandvården För att minska remissflödet till specialisttandvården har ett antal arbeten startats under andra halvåret Arbetena är bland annat fördjupad analys av remisserna, start av verksamhetsförlagd kompetensutveckling för allmäntandvården, modell för att enklare flytta remisser mellan utbudspunkterna och egen verksamhetsutveckling på klinikerna. Exempel på mycket god effekt av det sistnämnda är Endodontiklinken i Göteborg som halverat sin kö. Full effekt av arbetet väntas under andra halvåret 2017 då vi även tar ställning till eventuellt ytterligare åtgärder. Vi ökar vår marknadsandel Vi har som mål att öka vår marknadsandel för att möta behov och efterfrågan i olika delar av Västra Götaland. Det innebär att Folktandvården måste upplevas som en attraktiv och tillgänglig vårdgivare i konkurrensen på tandvårdsmarknaden. Vi mäter och följer vår marknadsandel för hela Västra Götaland och lokalt på kommunnivå. För att vara en attraktiv vårdgivare och öka vår marknadsandel arbetar vi kontinuerligt med att förbättra tillgängligheten, att utveckla vår service och att utveckla kommunikationen med kunder och övriga medborgare. Vår definition för kund hos Folktandvården Västra Götaland är: Listade barn 3 19 år Vuxna 20 år och uppåt som undersökts fullständigt under senaste 3- årsperioden. Mätetal Utfall 2015 Målvärde 2016 Målvärde 2017 Målvärde 2022 Tillgänglighet för nya 88% 95% 95% 95% patienter i ATV Tillgänglighet STV, för 0mån 95% 95% 95% remitterade patienter med köprioritet 1 Tillgänglighet STV, för remitterade patienter med 70% 95%

17 Sida 17(18) köprioritet 2 Marknadsandelar 51% 52% 53% 55% Nöjd kund-index Tillgänglighet för nya patienter i ATV: Antal nya patienter i kö med en väntetid över tre månader. Källa är T4 med köid Kölista med urval av patienter med mer än tre månader. Tillgänglighet STV, för remitterade patienter med köprioritet 1: Andel kliniker som uppfyller målet för väntetid för patienter med remisser med köprioritet 1 (högsta prioritet). Målvärde 2017: 95 %. Definition: maximal väntetid i antal månader för patient med remiss som inte omhändertagits. Tillgänglighet STV, för remitterade patienter med köprioritet 2: Andel kliniker som uppfyller målet för väntetid för patienter med remisser med köprioritet 2 (näst högsta prioritet). Målvärde 2017: 70 %. Defintion: maximal väntetid i antal månader för patient med remiss som inte omhändertagits. Nulägesbeskrivning Marknadsandelar mäts vid årets slut, och i december 2015 hade Folktandvården 52 procent av marknaden i Västra Götaland, mätt på andel av befolkningen i åldern 3 år och uppåt. Vi kan se att antalet listade patienter i allmäntandvården har ökat successivt under senare år med cirka 1 procent per år. I bilden nedan visas Folktandvårdens marknadsandel i Västra Götaland inom olika åldersgrupper. Allmäntandvården har ingen väntetid för prioriterade patienter. Denna patientgrupp omfattar personer med akuta tillstånd, barn och ungdomar och personer med rätt till särskilt

18 Sida 18(18) tandvårdsstöd. Till följd av främst rekryteringsproblem av tandvårdspersonal har tillgängligheten för odontologiskt och medicinskt oprioriterade patientgrupper försämrats sedan hösten Vid delårsrapport augusti 2016 hade knappt 2900 personer väntat mer än 3 månader för en fullständig undersökning, fördelade på 24 av allmäntandvårdens 107 utbudspunkter. Av de remisser som inkommer till specialisttandvården prioriteras cirka 25 procent (exklusive oral radiologi) som remisser med högst medicinsk prioritet, prioritet 1. För dessa finns ingen väntetid, utan mer än 95 procent blir omhändertagna inom 1 månad. Cirka 35 procent av remisserna prioriteras med näst högsta medicinska prioritet, prioritet 2. Målvärdet för när dessa patienter ska omhändertas varierar från 1 månad till 6 månader, beroende på medicinskt tillstånd. Hösten 2016 blev knappt 50 procent av remisser med köprioritet 2 omhändertagna inom aktuellt mål. Den främsta orsaken till att klinikerna inte når detta mål är brist på specialister inom vissa specialiteter. För 2017 uppgår målet för andel kliniker som ska omhänderta remisser med köprioritet 2 inom aktuell måltidpunkt till 70 procent. Nöjd kund-index speglar kundernas upplevelse av total nöjdhet där maxvärde ger ett index om 100. I undersökningen som genomfördes hösten 2015 är nöjd kund-index 86. På grund av ett nytt genomförande kan inte resultatet fullt ut jämföras med tidigare år. Vårt nöjd kundindex har sjunkit något men 86 är fortsatt att betrakta som mycket högt. I resultatet kan vi också se ett behov av fortsatt fokus på tydligare kostnadsinformation. Nästa stora kundundersökning genomförs enligt plan Intern kontroll Internkontrollplanen kommer att uppdateras inför 2017 med utgångpunkt från affärsplan 2017 samt tandvårdsstyrelsens reglemente.

Folktandvården. Affärsplan 2017

Folktandvården. Affärsplan 2017 Folktandvården Affärsplan 2017 Folktandvården Västra Götaland Affärsplan 2017 Innehållsförteckning 1 Med utgångspunkt i regionfullmäktiges budget... 3 2 Folktandvårdens vision och strategiska arbete...

Läs mer

Handlingar. till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen

Handlingar. till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen Handlingar till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen Föredragningslista 2016-11-14 Sammanträde med Tandvårdsstyrelsen den 30 november Plats: Folktandvårdens huvudkontor, Kämpegatan 3 Tid: kl 9.00 15.00 Fika

Läs mer

Ansvar och utveckling. Folktandvården Västra Götaland Verksamhetsplan och budget 2014 ett sammandrag

Ansvar och utveckling. Folktandvården Västra Götaland Verksamhetsplan och budget 2014 ett sammandrag Ansvar och utveckling Folktandvården Västra Götaland Verksamhetsplan och budget 2014 ett sammandrag God tandvård i Västra Götaland Vår uppgift är att med hög kvalitet förebygga och behandla alla typer

Läs mer

Folktandvården. Affärsplan 2018

Folktandvården. Affärsplan 2018 Folktandvården Affärsplan 2018 Innehållsförteckning Folktandvården Västra Götaland Affärsplan 1 Med utgångspunkt i regionfullmäktiges budget... 3 2 Folktandvårdens vision och strategiska arbete... 3 2.1

Läs mer

Detaljbudget. Folktandvården Folktandvården

Detaljbudget. Folktandvården Folktandvården Detaljbudget Folktandvården 2018 Folktandvården Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med

Läs mer

Folktandvården. Affärsplan 2019

Folktandvården. Affärsplan 2019 Folktandvården Affärsplan 2019 Innehållsförteckning Folktandvården Västra Götaland Affärsplan 1 Med utgångspunkt i regionfullmäktiges budget...3 2 Folktandvårdens vision och strategiska arbete...3 2.1

Läs mer

Detaljbudget Folktandvården. Folktandvården

Detaljbudget Folktandvården. Folktandvården Detaljbudget 2019 Folktandvården Folktandvården Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 6 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Handlingar. till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen

Handlingar. till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen Handlingar till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen Sammanträde med Tandvårdsstyrelsen den 29 november Plats: Folktandvårdens huvudkontor, Kämpegatan 3 Lokal: Kattegatt Tid: kl 9.00 15.00 Inledande formalia

Läs mer

Samverkan-Folkhälsoarbete Folktandvården Anna Lundqvist

Samverkan-Folkhälsoarbete Folktandvården Anna Lundqvist Samverkan-Folkhälsoarbete Folktandvården 17-03-03 Anna Lundqvist Sveriges största tandvårdsorganisation Administrativ indelning allmäntandvård Vision och kärnvärden Frisk i munnen hela livet Service Hälsa

Läs mer

Folktandvården. Årsredovisning Helår 2017

Folktandvården. Årsredovisning Helår 2017 Folktandvården Årsredovisning Helår 2017 Innehållsförteckning Folktandvården Västra Götaland Årsredovisning 1 Med utgångspunkt i regionfullmäktiges budget...3 2 Folktandvårdens vision och strategiska arbete...3

Läs mer

Årsredovisning. Folktandvården

Årsredovisning. Folktandvården Årsredovisning Folktandvården Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 6 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...21 2.2 Hälso- och sjukvårdens produktion/konsumtion...23

Läs mer

Resultatdelning 2015 inom Folktandvården Västra Götaland

Resultatdelning 2015 inom Folktandvården Västra Götaland 1(9) Tjänsteutlåtande Folktandvården Datum 2014-11-05 Handläggare: Kjell Einarsson Diarienummer FTV 30-2014 Telefon 0707-95 33 51 E-post: kjell.einarsson@vgregion.se Till Tandvårdsstyrelsen Resultatdelning

Läs mer

Handlingar. till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen

Handlingar. till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen Handlingar till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen 2017-09-06 Sammanträde med Tandvårdsstyrelsen den 27 september Plats: Folktandvårdens huvudkontor, Kämpegatan 3 Lokal: Kattegatt, entréplan Tid: kl 9.00

Läs mer

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8)

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8) Sida 1(8) Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett 1. Sammanfattning Alingsås lasarett är ett akutsjukhus med närsjukvårdsuppdrag till befolkningen i närområdet. Sjukhuset erbjuder hälso- och sjukvård dygnet

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget Kultur i Väst 2018 Kultur i Väst Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt

Läs mer

Folktandvården. Delårsrapport Mars 2017

Folktandvården. Delårsrapport Mars 2017 Folktandvården Delårsrapport Mars 2017 Innehållsförteckning 1 Med utgångspunkt i regionfullmäktiges budget... 3 2 Folktandvårdens vision och strategiska arbete... 3 3 Sammanfattning... 3 4 Långsiktiga

Läs mer

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Folktandvården Västra Götaland. Affärsplan 2016

Folktandvården Västra Götaland. Affärsplan 2016 Folktandvården Västra Götaland Affärsplan 2016 Diarienummer FTV 8-2015 Innehåll Folktandvården Västra Götaland Affärsplan 2016 Diarienummer FTV 8-2015 1. Vision och mål för Västra Götaland... 3 2. Långsiktiga

Läs mer

Delårsrapport. Folktandvården Augusti Folktandvården

Delårsrapport. Folktandvården Augusti Folktandvården Delårsrapport Folktandvården Augusti 2017 Folktandvården Delårsrapport Augusti 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 6 2.1 Viktigaste händelserna under perioden... 6 2.2 Hälso-

Läs mer

Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen

Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen Sida 1(6) Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen 1. Sammanfattning En omfattande strukturomvandling av Naturbruksförvaltningens verksamhet och organisation i syfte att öka skolornas attraktivitet och kvalitet,

Läs mer

Budget 2016 Grönblå Samverkan

Budget 2016 Grönblå Samverkan Budget 2016 Grönblå Samverkan Tydligare styrning mer verkstad Utmaningar Strategiska mål Prioriterade mål 2016-2018 Fokus 2016 3 st Långsiktigt 3st Öka/minska Vad ska göras Rapporteras Gemensamma mål och

Läs mer

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna Detaljbudget Patientnämnderna 2018 Patientnämnderna Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Verksamhetsplan för Folktandvården 2010

Verksamhetsplan för Folktandvården 2010 Verksamhetsplan för Folktandvården 2010 Folktandvården i Kronobergs län har i uppdrag att arbeta för en god tandhälsa i befolkningen genom en fortsatt satsning på förebyggande munhälsovård. Folktandvårdens

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Tandvård. 168 Tandvård Årsstatistik 2010 för Stockholms län och landsting

Tandvård. 168 Tandvård Årsstatistik 2010 för Stockholms län och landsting 7 Tandvård Tandvård Tandvårdslagen syftar till god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Landstingen skall enligt lagen planera all tandvård inom landstingsområdet, även den

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Datum 2019-02-28 Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens budgetplanering 2020 och inför beslut om verksamhetsplan och budget 2020-22 Regionstyrelsens beslut 2019-02-07 Inledning

Läs mer

Folktandvården. Årsredovisning Helår 2018

Folktandvården. Årsredovisning Helår 2018 Folktandvården Årsredovisning Helår 2018 Innehållsförteckning 1 Med utgångspunkt i regionfullmäktiges budget...3 2 Folktandvårdens vision och strategiska arbete...3 3 Sammanfattning...3 4 Långsiktiga mål

Läs mer

Folktandvården. Årsredovisning 2016

Folktandvården. Årsredovisning 2016 Folktandvården Årsredovisning 2016 Innehållsförteckning Folktandvården Västra Götaland Årsredovisning 1 Med utgångspunkt i regionfullmäktiges budget... 3 2 Folktandvårdens vision och strategiska arbete...

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE Käkkirurgi

ÖVERENSKOMMELSE Käkkirurgi ÖVERENSKOMMELSE Käkkirurgi Överenskommelse mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg och styrelsen för Skaraborgs Sjukhus År 2010 Beslutad av Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg den

Läs mer

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2012 för Stockholms län och landsting

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2012 för Stockholms län och landsting Tandvård Tandvårdslagen syftar till god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Landstingen skall enligt lagen planera all tandvård inom landstingsområdet, även den tandvård som

Läs mer

Folktandvårdens VP-arbete för Lägesrapport

Folktandvårdens VP-arbete för Lägesrapport Folktandvårdens VP-arbete för 2016 Lägesrapport 2015-10-19 Utmaningar Folktandvårdens VP 2016 Asyltandvården Rekrytering Arbetsmiljö Vårdprocesserna Ekonomin Hållbar utveckling Folktandvårdens mål: Minskad

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Folktandvården Västra Götaland

Folktandvården Västra Götaland Dnr FTV 30-2014 Folktandvården Västra Götaland Affärsplan 2015 1 Vision och Sammanfattning Mot Visionen Arbetet mot visionen Frisk i munnen hela livet är långsiktigt. Vision, mål och strategier hanteras

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2011 för Stockholms län och landsting

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2011 för Stockholms län och landsting Tandvård Tandvårdslagen syftar till god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Landstingen skall enligt lagen planera all tandvård inom landstingsområdet, även den tandvård som

Läs mer

Delårsrapport mars 2016 Folktandvården Västra Götaland

Delårsrapport mars 2016 Folktandvården Västra Götaland Sida 1(16) Delårsrapport mars 2016 Folktandvården Västra Götaland 1. Sammanfattning Vår vision är Frisk i munnen hela livet. Frisk i munnen innebär att vi ska arbeta för att våra patienter ska uppnå och

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Årsredovisning. Revisorskollegiet

Årsredovisning. Revisorskollegiet Årsredovisning Revisorskollegiet Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Viktigaste händelserna under perioden...3 1.2 Verksamhetens miljöarbete...3 1.3 Folkhälsa...3 1.4 Mänskliga rättigheter

Läs mer

Medarbetarpolicy. Policy. Beslutad av: Regionfullmäktige, , 167 Diarienummer: RS Giltighet: från

Medarbetarpolicy. Policy. Beslutad av: Regionfullmäktige, , 167 Diarienummer: RS Giltighet: från Beslutad av: Regionfullmäktige, 2018 10 09, 167 Diarienummer: RS 2017 00684 Giltighet: från 2018 10 09 2023 10 09 Policy Medarbetarpolicy Policyn gäller för: Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Delårsrapport. Folktandvården Mars Folktandvården

Delårsrapport. Folktandvården Mars Folktandvården Delårsrapport Folktandvården Mars 2018 Folktandvården Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 6 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...6 2.2 Hälso- och sjukvårdens

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting 2016 2021 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE 2016-11-15 (LS 2015-0998) Långsiktig och hållbar kompetens försörjning är en förutsättning för att

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Datum 2015-09-15 Ärende nr.2015-261.77 Verksamhetsplan 2016-2017 Lokalt folkhälsoarbete Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Innehållsförteckning Tibro kommuns folkhälsoarbete...

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer

Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd

Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd Sida 1(5) Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd 1. Sammanfattning Kommittén för mänskliga rättigheter har uppdraget att samordna Västra Götalandsregionens (VGR:s) arbete för att stärka

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 Tid: 2016-02-10, kl 08:10-10:20 Plats: Sal A, Regionens hus 6 Systemmätetal/mål 2016 Hälso- och sjukvård Diarienummer RJL 2016/296 Beslut

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar.

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar. Sida 1(8) Detaljbudget 2015 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning Hälsan och Stressmedicins uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar och bolag samt att

Läs mer

för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Västra Götalandsregionen 2017-05-16 Diarienr: HS 2017-00022-12 Strategi för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Det övergripande målet för hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Handlingar. till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen

Handlingar. till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen Handlingar till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen Föredragningslista 2016-09-20 Sammanträde med Tandvårdsstyrelsen den 28 september Plats: Folktandvårdens huvudkontor, Kämpegatan 3 Tid: kl 9.00 15.00

Läs mer

Detaljbudget 2015 Folktandvården Västra Götaland

Detaljbudget 2015 Folktandvården Västra Götaland Sida 1(27) Detaljbudget 2015 Folktandvården Västra Götaland 1. Sammanfattning Samråd och förslag till beslut Samverkan om Affärsplan 2015 har skett i Folktandvårdens samverkansgrupp 2014-11-17. Tandvårdsstyrelsen

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

Resultat per maj 2017

Resultat per maj 2017 1 (6) Tjänsteutlåtande Datum 2017-06-15 Handläggare: Maria Gabrielsson-Fredrikson Telefon: 070-936 92 50 E-post: maria.gabrielssonfredrikson@vgregion.se Till styrelsen för Resultat per maj 2017 Förslag

Läs mer

Folktandvården. Delårsrapport Augusti 2016

Folktandvården. Delårsrapport Augusti 2016 Folktandvården Delårsrapport Augusti 2016 Innehållsförteckning 1 Med utgångspunkt i regionfullmäktiges budget... 3 2 Folktandvårdens vision och strategiska arbete... 3 3 Sammanfattning... 3 4 Långsiktiga

Läs mer

Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018

Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018 2012-02-24 Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018 Forskningsplanen är framtagen i enighet mellan representanter för Region Skåne, Folktandvården Skåne, Privattandläkarna Skåne, Odontologiska

Läs mer

Populärversion. Årsredovisning. Folktandvården Skåne

Populärversion. Årsredovisning. Folktandvården Skåne Populärversion Årsredovisning 2012 Folktandvården Skåne 2012 präglades av en omfattande förändring av Folktandvården Skånes klinikstruktur. Förändringarna grundades på omvärldens krav på moderna kliniker

Läs mer

Överenskommelse mellan Beställarenheten och Folktandvården i Kalmar län

Överenskommelse mellan Beställarenheten och Folktandvården i Kalmar län Överenskommelse mellan Beställarenheten och Folktandvården i Kalmar län Bakgrund Överenskommelsen bygger på de förutsättningar som ges i Tandvårdslagen, Tandvårdsförordningen och andra författningar, Folktandvårdens

Läs mer

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Fastställd av regionstyrelsen 2016-12-08, 2 Inledning Hela arbetsmarknaden och inte minst hälso- och sjukvården står inför stora

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Dnr: 2017-761-1.1. Bilaga 8 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Enligt anvisningarna för nämndernas arbete med verksamhetsplan 2018 ska nämndens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Årsredovisning Folktandvården. Folktandvården

Årsredovisning Folktandvården. Folktandvården Årsredovisning 2018 Folktandvården Folktandvården Årsredovisning 2018 Helår 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 6 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...15 2.2 Hälso- och

Läs mer

Förslag till beslut Styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset föreslås besluta: 1. Styrelsen beslutar att fastställa utvecklingsplan 2016

Förslag till beslut Styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset föreslås besluta: 1. Styrelsen beslutar att fastställa utvecklingsplan 2016 Punkt 15 Tjänsteutlåtande Datum 2015-10-06 Diarienummer SU 301-1247/2015 Förvaltning/enhet Handläggare: Barbro Fridén Till styrelsen för Utvecklingsplan 2016 Förslag till beslut Styrelsen för föreslås

Läs mer

Folktandvården Västra Götaland. Delårsrapport Mars 2016

Folktandvården Västra Götaland. Delårsrapport Mars 2016 Folktandvården Västra Götaland Delårsrapport Mars 2016 Innehåll 1. Folktandvårdens vision och strategiska arbete... 3 2. Sammanfattning... 3 3. Prioriterade mål och aktiviteter 2016... 4 4. Långsiktiga

Läs mer

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Introduktion Gullspångs kommun och hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Verksamhetsplan och detaljbudget 2015

Verksamhetsplan och detaljbudget 2015 Verksamhetsplan & detaljbudget 2017 Verksamhetsplan och detaljbudget 2015 Diarienummer AL 3-2016 Fastställd 2016-11-24 av Styrelsen för Alingsås lasarett Innehåll 1. Sammanfattning 3 2. Verksamhet 4 Övergripande

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge Bokslut 2014 Landstinget Blekinge 1 2 Resultat 2014 Årets resultat + 49,2 mnkr Nettokostnadsutveckling 4,0 % 3 Engångskostnader 2014 Nedskrivningar fastigheter 48,6 mnkr Komponentredovisning 20,6 mnkr

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Detaljbudget. Naturbruk Naturbruk

Detaljbudget. Naturbruk Naturbruk Detaljbudget Naturbruk 2018 Naturbruk Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av

Läs mer

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget 2012 10 17 Dnr 2012 110 Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan Inklusive årsbudget Innehållsförteckning Vision (och verksamhetsidé) 1 Medborgar kundperspektivet 2 Processperspektivet 2 Medarbetarperspektivet

Läs mer

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Innehållsförteckning Vårdsamverkan/Fördjupad samverkan

Läs mer

1 (7) Budget och Verksamhetsplan 2019 Sjukhusstyrelse Kristianstad

1 (7) Budget och Verksamhetsplan 2019 Sjukhusstyrelse Kristianstad 1 (7) Budget och Verksamhetsplan 2019 Sjukhusstyrelse Kristianstad 2 (7) Inledning Region Skånes vision Utgångspunkten för uppdraget utifrån Sjukhusstyrelse Kristianstads ansvarsområde är Region Skånes

Läs mer

Möjligheternas Västra Götaland

Möjligheternas Västra Götaland Västra Götalandsregionen Vänersborg 2010-06-14 Möjligheternas Västra Götaland Gratis tandvård upp till 25 år 2 (8) Innehållsförteckning Tandstatus en hälsofråga... 3 Skillnaderna i tandhälsa har tydliga

Läs mer

Dnr 14OLL28 Verksamhetsberättelse 2013 Nämnden för folkhälsa ÖREBRO LÄNS LANDSTING Inledning Nämnden för folkhälsa ska känna till dagens livsvillkor, levnadsvanor och hälsoläget i befolkningen för att

Läs mer

Årsredovisning 2016 Folktandvården Västra Götaland. 1. Sammanfattning av verksamhetsåret 2016

Årsredovisning 2016 Folktandvården Västra Götaland. 1. Sammanfattning av verksamhetsåret 2016 Sida 1(42) Årsredovisning 2016 Folktandvården Västra Götaland 1. Sammanfattning av verksamhetsåret 2016 1 Med utgångspunkt i regionfullmäktiges budget Regionfullmäktiges budget är det viktigaste styrdokumentet

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Förslag till Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun

Förslag till Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2016-12-12 Kommunledningskontoret HR KSKF/2016:625 Ulrika Jonsson 016-710 73 01 1 (2) Kommunstyrelsens personalutskott Förslag till Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun 2017-2019 Förslag

Läs mer

Handlingar. till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen

Handlingar. till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen Handlingar till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen Föredragningslista 2015-09-21 Sammanträde med Tandvårdsstyrelsen den 30/9 Plats: Göteborg, FTV Kvillebäcken Tid: kl 9.00 15.00 Inledande formalia Mötets

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014 FOLKTANDVÅRDEN VÄSTRA GÖTALAND

ÅRSREDOVISNING 2014 FOLKTANDVÅRDEN VÄSTRA GÖTALAND ÅRSREDOVISNING 2014 FOLKTANDVÅRDEN VÄSTRA GÖTALAND Sida 2 (41) Innehåll 1. Vision och sammanfattning... 3 2. Kund... 5 3. Verksamhet... 9 4. Medarbetare... 19 5. Ekonomi... 25 6. Bokslutsdokument och noter...

Läs mer

Regionservice kommer att medverka med expertkompetens i projekt gällande service- och försörjningslösningar i samband med om- och nybyggnationer.

Regionservice kommer att medverka med expertkompetens i projekt gällande service- och försörjningslösningar i samband med om- och nybyggnationer. Sida 1(10) Detaljbudget 2017 Regionservice 1. Sammanfattning Verksamhet: Regionservice kommer att arbeta tillsammans med vårdförvaltningarna med uppgifts- och kompetensväxling gällande arbetsuppgifter

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

Året i korthet. Folktandvården Västra Götaland

Året i korthet. Folktandvården Västra Götaland 2018 Året i korthet Folktandvården Västra Götaland Innehåll Året i korthet 4 - Våra resultat 2018 Tandvårdsdirektören har ordet 5 - Folktandvården når målen 2018 trots tuffa utmaningar Marknad 7 - Vi finns

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Folkhälsoplan 2015 Folkhälsorådet Vara Fastställd av Folkhälsorådet 2014-10-09 Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda

Läs mer

Beställningsunderlag 2015

Beställningsunderlag 2015 Diarienummer HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Dnr HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 1

Läs mer

bokslutskommuniké 2013

bokslutskommuniké 2013 Ärende 29 bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2013 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Folktandvården Västra Götaland

Folktandvården Västra Götaland Sida 1(33) FTV 30-2013 Folktandvården Västra Götaland Verksamhetsplan och budget 2014 Sida 2(33) 1. Vision och sammanfattning 1.1 Frisk i munnen hela livet Folktandvården Västra Götalands vision speglar

Läs mer

Hälsofrämjande hälso- och sjukvård

Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Positionspapper 14 juni 2013 Styrelsebeslut SKL Kontakt: ingvor.bjugard@skl.se Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Positionspapper ett dokument inom ett område där Sveriges

Läs mer

Strategisk plan 2013-2016

Strategisk plan 2013-2016 Strategisk plan 2013-2016 1 Förord Detta är IKSU:s strategiska plan för perioden 2013-2016. Planen är IKSU:s överordnade och styrande dokument. Den är antagen av IKSU:s styrelse. Alla i beslutande och

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård

Samordnad utveckling för god och nära vård Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

INVESTERINGSPLAN 2016 ( )

INVESTERINGSPLAN 2016 ( ) Tandvårdsstyrelsen 2015-12-16 1(6) Tjänsteutlåtande Folktandvården Datum 2015-11-30 Handläggare: Kjell Einarsson Diarienummer FTV 30-2015 Telefon 0707-95 33 51 E-post: kjell.einarsson@vgregion.se Till

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Västra Götalandsregionen 2018-06-19 Diarienr: HS 2018-00460 Handlingsplan 2018-2019 Omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund, syfte och mål med

Läs mer