6 Mål och budget 2016 och ekonomisk plan för 2017 och 2018 RS140073

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "6 Mål och budget 2016 och ekonomisk plan för 2017 och 2018 RS140073"

Transkript

1 6 Mål och budget 2016 och ekonomisk plan för 2017 och 2018 RS Ärendet Som framgår av Mål och budget 2016 ger det regionövergripande åtgärdarbetet positiv effekt på resultatet först För 2016 är inte budgeten i balans utan visar på ett underskott med 45 mkr redovisades ett balanskravsresultat om -194 mkr. Enligt Kommunallagen 8 kap 4, ska budgeten upprättas så att intäkterna överstiger kostnaderna. Ett undantag om att budgeten ska upprättas så att intäkterna överstiger kostnaderna, får göras om det finns synnerliga skäl. Ett synnerligt skäl att budgetera underskott eller att inte återställa redovisade underskott är en stark finansiell ställning. Region Halland åberopar synnerliga skäl att inte upprätta en budget i balans för 2016 samt att inte återställa det uppkomna balanskravsresultatet för 2014 då Region Halland har en stark finansiell ställning. Den starka finansiella ställningen består i att Region har likvida medel om totalt mkr som under åren genererats genom ett stort skatteuttag och stora resultatöverskott. Region Halland har inga externa lån. De likvida medlen täcker väl in verksamhetens behov och framtida investeringar. Regionstyrelsen beslutar i särskilt ärende anta budgetramar för nämnder och styrelser inklusive uppdrag och beställning. Arbetsutskottets förslag Regionstyrelsen beslutar att föreslå regionfullmäktige beslutar att i enlighet med bilagt förslag till Mål och budget 2015 och ekonomisk plan för anvisa regionstyrelsen investeringsanslag för fastighetsåtgärder och utrustning 2016 åberopar synnerliga skäl pga stark finansiell ställning att inte upprätta en budget i balans för 2016 samt att inte återställa det uppkomna balanskravsresultatet -194 mkr för Handlingar i ärendet Skrivelse från regionkontoret ( ) Mål och budget 2015

2 Louise Lindstedt Budgetchef Regionkontoret Diarienummer RS Regionfullmäktige UTKAST Mål och budget 2016 och ekonomisk plan för 2017 och 2018 Regionstyrelsens förslag Regionstyrelsen beslutar att föreslå regionfullmäktige besluta att i enlighet med bilagt förslag till Mål och budget 2015 poch ekonomsisk plan för anvisa regionstyrelsen investeringsanslag för fastighetsåtgärder och utrustning 2016 åberopar synnerliga skäl pga stark finansiell ställning att inte upprätta en budget i balans för 2016 samt att inte återställa det uppkomna balanskravsresultatet -194 mkr för Sammanfattning Som framgår av Mål och budget 2016 ger det regionövergripande åtgärdarbetet positiv effekt på resultatet först För 2016 är inte budgeten i balans utan visar på ett underskott med 45 mkr redovisades ett balanskravsresultat om -194 mkr. Enligt Kommunallagen 8 kap 4, ska budgeten upprättas så att intäkterna överstiger kostnaderna. Ett undantag om att budgeten ska upprättas så att intäkterna överstiger kostnaderna, får göras om det finns synnerliga skäl. Ett synnerligt skäl att budgetera underskott eller att inte återställa redovisade underskott är en stark finansiell ställning. Region Halland åberopar synnerliga skäl att inte upprätta en budget i balans för 2016 samt att inte återställa det uppkomna balanskravsresultatet för 2014 då Region Halland har en stark finansiell ställning. Den starka finansiella ställningen består i att Region har likvida medel om totalt mkr som under åren genererats genom ett stort skatteuttag och stora resultatöverskott. Region Halland har inga externa lån. De likvida medlen täcker väl in verksamhetens behov och framtida investeringar.

3 Regionstyrelsen beslutar i särskilt ärende anta budgetramar för nämnder och styrelser inklusive uppdrag och beställning. Regionstyrelsen Mats Eriksson Regionstyrelsens ordförande Catarina Dahlöf Regiondirektör 2 (2)

4 Mål & Budget 2016 Innehållsförteckning 1. Förord Inledning Ekonomi i omvärlden Ekonomiska förutsättningar Region Hallands ekonomiska situation Historik Ekonomiska bedömningar Det regionövergripande åtgärdsarbetet Budgeterat resultat och resultathantering Nämndernas resultathantering Kort om Hallands förutsättningar Demografisk utveckling Hallands geografiska förutsättningar Halland, innovationskraft och ökat företagande Halland och arbetsmarknaden Regional utveckling Mål för regional utveckling Hög attraktivitet Stark konkurrenskraft Fler i arbete Hälso- och sjukvård Framtiden kräver handling Bibehålla hälsan hos den halländska befolkningen Öka verkningsgraden i Hälso- och sjukvården Region Halland som arbetsgivare Styrning och ledning Driftnämndernas styrning Finansiering Skatteintäkter och generella statsbidrag Finansnetto (28)

5 10.3 Känslighetsanalys Resursfördelning Resursfördelning Resultatbudget och balansbudget Investeringar Planeringsförutsättningar Hälso- och sjukvård Ekonomiska förutsättningar Resultatbudget Balansbudget Ekonomisk plan Resultatbudget Balansbudget (28)

6 1. Förord Region Halland står inför en stor utmaning. De senaste åren har kostnadsutvecklingen varit högre i Halland än i andra regioner och landsting. Ökningen av kostnaderna främst inom hälso- och sjukvården har också varit större än ökningen av skatteintäkterna. Behovet att få balans mellan kostnader och intäkter är därför stort. Att komma tillrätta med kostnadsutvecklingen är också av stor betydelse för att Region Halland ska kunna lyckas med uppdraget att skapa utveckling och tillväxt i regionen. Ett uppdrag som innebär att utveckla Halland genom att attrahera nya invånare, företag och besökare. Utmaningen för Region Halland är att med bibehållen tillgänglighet och hög kvalitet tillgodose hallänningarnas vårdbehov inom ramen för tillgängliga resurser. Det förutsätter ett fokus på att behålla hälsan och minska sjukdomsbördan i befolkningen. Men också på att öka verkningsgraden (optimera resurserna) av utfört arbete och att säkra kompetensförsörjningen. Mål & Budget för 2016 har fokus på arbetet för att få balans mellan intäkter och kostnader - och samtidigt fullfölja välfärdsuppdraget till invånarna. 2. Inledning Region Hallands vision är Halland bästa livsplatsen. En plats där människor ges bästa möjliga förutsättningar att leva, arbeta, studera och driva företag. Halland ska vara en region med nöjda invånare, oavsett i vilken livssituation man befinner sig. Även besökare och resenärer ska få en positiv bild av Halland. Region Halland har uppdraget att tillgodose en god hälso- och sjukvård till alla som bor eller vistas i Halland. Regionen har också regeringens uppdrag att verka för regional utveckling och tillväxt. God kvalitet i det som Region Halland erbjuder är nyckeln till högt förtroende och acceptans för den skattefinansierade verksamheten. Det handlar inte bara om funktion och faktiska resultat utan också om gott bemötande och god dialog mellan olika parter. Välfärden i Sverige påverkas av ett stort omvandlingstryck där olika faktorer samverkar. Detta påverkar Region Halland som behöver möta invånarens behov och samtidigt vara resurseffektiv. Det innebär att tänka nytt och arbeta på annat sätt där kvalitet och kompetens möter vårdbehov och en snabb teknisk- och medicinsk utveckling. 3 (28)

7 3. Ekonomi i omvärlden 3.1 Ekonomiska förutsättningar Region Halland använder sig, i likhet med andra kommuner och landsting, av Sveriges kommuner och landstings (SKL) bedömningar och prognoser när det gäller beräkningar av skatteintäkter, löneutveckling samt andra kostnader i verksamheten. Nedan följer en kort sammanfattning av SKL:s senaste ekonomirapport april 2015 avseende de ekonomiska bedömningar som ligger till grund för SKL:s prognoser som använts av Region Halland i Mål och Budget Svensk ekonomi avslutade 2014 mycket starkt. Även 2015 har startat bra och utsikterna inför framtiden är ljusa. Ett skäl är att tillväxten i omvärlden får allt bättre fart. Svensk BNP beräknas växa med drygt 3 procent både i år och nästa år. Nästa år väntas den svenska ekonomin nå konjunkturell balans. För åren därefter (2017 och 2018) antas utvecklingen vara i linje med trendmässig tillväxt vilket är liktydigt med en väsentligt svagare utveckling i ekonomin jämfört med i år och nästa år. Förutsättningar finns för en fortsatt stark tillväxt i inhemsk efterfrågan också i år och nästa år. Med en ökad framtidstro bör företagens och hushållens benägenhet att investera och konsumera kunna höjas rejält. Men för att framtidstron ska stärkas krävs att utvecklingen i omvärlden uppfattas som mer stabil. Den internationella konjunkturen behöver förstärkas ytterligare och den svenska exporten behöver få bättre fart. Den bedömning SKL gjort av den internationella utvecklingen innebär i mångt och mycket att dessa förutsättningar föreligger. Sysselsättningen fortsätter öka i år vilket bidrar till att läget på den svenska arbetsmarknaden förbättras. Löneökningarna ligger fortsatt i år på 3 procent och blir nästa år något högre. Den fortsatt höga tillväxten drar också upp prisökningstakten. I mitten av nästa år når inflationen enligt KPIX (dvs. KPI exklusive hushållens räntekostnader) upp mot 1,5 procent. Den låga inflationen begränsar skatteunderlagets tillväxt. I reala termer, dvs. efter avdrag för pris- och löneökningar, är däremot skatteunderlagets tillväxt fortsatt stark. I år beräknas skatteunderlaget realt öka med 2,1 procent vilket är det dubbla mot normalt. Nästa år beräknas tillväxten bli ännu högre eller 2,3 procent. Den starka tillväxten är en kombination av stark sysselsättningstillväxt och höjda pensioner. Åren 2017 och 2018 förutsätts den svenska ekonomin befinna sig i konjunkturell balans och därmed endast öka enligt trend. Det innebär att antalet arbetade timmar i den svenska ekonomin ökar betydligt långsammare än under de närmast föregående åren. Men trots en väsentligt svagare sysselsättnings- 4 (28)

8 tillväxt beräknas ändå skatteunderlaget i reala termer växa i en relativt snabb takt 2017 och Förklaringen är fortsatt omfattande ökningar av pensionsutbetalningarna. SKL gör bedömningen att skatteunderlaget kommer växa med 5,4 % år 2016, 4,3% under 2017 samt 4,3 % år Region Hallands ekonomiska situation 4.1 Historik Under de senaste åren har landsting och regioners ekonomiska resultat i Sverige påverkats kraftigt av tillfälliga poster. Återbetalning av premier från AFA Försäkringar har skett åren 2012, 2013 och 2015 med 87 mnkr, 77 mnkr respektive 38 mnkr (prognos). På grund av det allt lägre ränteläget de senaste åren har diskonteringsräntan sänkts i pensionsskuldsberäkningen år 2011 och 2013 vilket har fått till följd att den bokförda kostnaden för pensioner ökat med 144 mnkr år 2011 och 210 mnkr år Dessa jämförelsestörande poster är av engångskaraktär varför det är nödvändigt att exkludera dessa vid bedömningen av resultatutvecklingen. De ska heller inte räknas med i balanskravsresultatet. Region Halland har de senaste åren inte haft en ekonomi i balans. Resultatutvecklingen exklusive jämförelsestörande poster är negativ. Driftnämnden Hallands sjukhus har under flera års tid redovisat ett negativt resultat. Prognosen för 2015, upprättad efter tre månader, visar på ett underskott om 172 mkr. Merparten av Regionens underskott återfinns i Driftnämnden Hallands sjukhus. 5 (28)

9 Analysen i Tabell 2 där Region Hallands kostnaderna för Hälso och sjukvården per invånare jämförs med hur det ser ut i riket visar på samma utveckling. Tabellen visar att Region Halland har haft en högre kostnadsutveckling än riket sedan år Regionens mål, att Hälso och sjukvårdskostnaderna per invånare inte ska öka mer än genomsnittet för riket, uppfylls inte. Kostnadsutvecklingen har inneburit att en allt högre kostnadsnivå har etablerats. Skatteintäkterna har inte räckt till att täcka dessa kostnader vilket inneburit att Regionen har redovisat underskott. Tabell 2, Hälso och sjukvårdskostnader per invånare Källa: SCB öppna jämförelser, siffror avseende 2014 redovisas hösten 2015 Årtal Halland Riket Öknings Öknings takt takt Halland Riket ,2% 2,3% ,3% 2,3% ,8% 2,8% ,7% 1,9% ,8% 2,5% Tabell rensad från primärvårdsansluten hemsjukvård, tandvård och omstruktureringskostnader. Källa SCB och SKL siffror avseende 2014 redovisas hösten 2015 En annan bidragande orsak till att kostnadsnivån är högre än intäktsnivån är förändringen i kostnadsutjämningssystemet vilket innebär att Region Hallands avgift har ökat med 140 mkr. Denna förändring bidrog till att Region Halland höjde skatten med 40 öre Andra orsaker var ökade kostnader i kollektivtrafiken och hemsjukvården. Trots skattehöjningen 2015 identifierades det i Mål och Budget 2015 att det var nödvändigt med kraftfulla åtgärder för att få en ekonomi i balans. I september 2014 fattade därför regionstyrelsen beslut om att ett omfattande regionövergripande åtgärdsarbete,fas 1, skulle igångsättas. I april 2015 fattade regionstyrelsen beslut om att Fas 2 i det regionövergripande åtgärdsarbetet ska startas. I Fas 1 identifieras en sammantagen effektiviseringspotential på 488 mkr fram till 2018 exklusive kostnader för IT och konsultkostnader om 85 mkr. 6 (28)

10 4.2 Ekonomiska bedömningar Region Halland befinner sig i ett allvarligt ekonomiskt läge. Det är nödvändigt med kraftfulla åtgärder för att få en ekonomi i balans under den kommande mandatperioden. Det är budgeten som beslutades för 2015 som ligger till grund för budgetarbetet med budgeten för 2016 och plan 2017 och Hänsyn har tagits till de förändringar i skatteintäkter, priser och löner som SKL prognostiserar i sin prognos för planåren i april Dessutom har hänsyn tagits till de inspel som nämnderna har gjort i budgetprocessen. Eftersom budgetarbetet utgår från budgeten 2015 måste hänsyn tas till det underskott som prognostiseras för 2015 mot budget och som inte finns med i nämndernas inspel. I sammanställningen av resultaträkningen budget tabell 3 benämns denna budgetpost som ingående obalans och uppgår till 175,5 mnkr i beräkningen. Den ekonomiska sammanställningen i budgeten för år 2016 och planen för år 2017 och 2018 visar på betydande accelererande underskott trots bra tillväxttakt på skatteintäkterna. Resultat före åtgärdsarbetet i tabell 3. I diagram 1 framgår att lutningen i kostnadskurvan(röd) är kraftigare än intäktskurvan (blå). Glappet 2018 indikerar ett underskott på 407 mkr vilket betyder att det är avgörande för Region Hallands ekonomi att fas 2 i det regionövergripande åtgärdsarbetet blir framgångsrikt. Diagram 1 sammanställning budget och plan utan regionövergripande åtgärdsarbete Resultat före åtgärdsarbetet Intäkter Nettokostnader I diagram 2 redovisas effektiviseringspotensialen av det regionövergripande åtgärdsarbetet i beräkningen. Se även tabell 3. Sammantaget beräknas 7 (28)

11 effektiviseringspotensialen till 463 mkr över plan perioden Den röda kurvans lutning minskar kraftigt. Dock uppstår de ekonomiska effekterna under den senare delan av planperioden varför budgeten visar ett underskott 2016 om 45 Mnkr. Diagram 2 Sammanställning budget med regionövergripande åtgärdsarbete Resultat efter åtgärdsarbetet Intäkter Nettokostnader Efter planperioden måste det regionövergripande årgärdsarbetet fortsätta. Det torde dock då handla om andra åtgärder även om beräkningarna av effektiviseringspotensialen om 400 mkr bedöms vara försiktigt realistiska. 4.3 Efter planperioden För att inte kostnadsökningstakten återigen ska öka efter planperioden måste måste det regionövergripande årgärdsarbetet fortsätta. Det torde dock då handla om andra åtgärder även om beräkningarna av effektiviseringspotentialen om 488 mkr exklusive IT och konsultkostnader bedöms vara försiktigt realistiska. 8 (28)

12 Tabell 3 Sammanställning resultaträkning budget inklusive effekter av åtgärdsarbete. RESULTATRÄKNING Budget 2016 Budget 2017 Budget 2018 Skatteintäkter Skatteintäkter Summa skatteintäkter Utjämning Statsbidrag läkemedel Summa statsbidrag och utjämning Finansnetto Finansiella intäkter Finansiella kostnader Summa finansiella int och kost Återställning av underskott 2013 enl balanskrav Verksamheternas externa nettokostnader Summa totalt Ingående obalans** Resultat före åtgärdsarbetet Regiongemensamt åtgärdsarbete Årligen Ackumulerat* Resultat efter åtgärdsarbetet * 25 mnkr av den ackumulerade summan i åtgärdsarbetet fördelades i budget 2015 och återfinns i verksamheternas externa nettokostnader. ** Med ingående obalans avses de obalanser som identifierats inför 2016 års budget. Obalansen minskas i takt med att berörda driftnämnders egna åtgärdsarbete får effekt. Ekonomiska mål Region Halland har haft som mål för att nettokostnadsandelen i genomsnitt ska vara högst 99,5 procent av skatteintäkter och generella statsbidrag. För år 2016 kommer inte ekonomin vara i balans. För 2017 redovisas ett litet överskott och 2018 redovisas ett överskott motsvarande målet. Nettokostnadens andel av skatter och generella statsbidrag som mål föreslås därför inte vara styrande under planperioden. Nettokostnaden på 9 (28)

13 aggregerad nivå utgörs till stor del av summan av nämndernas budgetar. Det är därför av största vikt att nämnderna håller sina tilldelade budgetar. samt medverkar i genomförandet av fas 2 i det regionövergripande åtgärdsarbetet. Med utgångspunkt från det ekonomiska läget i Halland är de ekonomisk målet att nå en ekonomi i balans överordnade de övriga målen. Soliditeten kommer påverkas något negativt av de underskott som redovisas i budgeten. Ekonomiska mål Budgetramen ska hållas Öka verkningsgraden 4.3 Det regionövergripande åtgärdsarbetet Det omfattande analysarbete inklusive ekonomiska beräkningar i Fas 1 i det regionövergripande åtgärdsarbetet har avslutats och rapporterats till Regionstyrelsen. Regiondirektören har av regionstyrelsen fått i uppdrag att genomföra Fas 2. Resultatet i Fas 1 pekar på ett antal förbättringsområden vad gäller styrning och ledning. En Ekonomisk beräkning har gjorts och baseras på ett antal antaganden och framtida scenario med mål att nå ännu högre kvalitet till lägre kostnad. En förutsättning för antaganden i den ekonomiska beräkningen är att den samlade styrningen framtagen i åtgärdsarbetet och Lean som verksamhetsstrategi implementeras i organisationen, samt att chefs och teamutveckling genomförs. Det är av största vikt att nämnderna medverkar i genomförandet av fas 2 i det region-övergripande åtgärdsarbetet. 4.4 Budgeterat resultat och resultathantering 2016 Som framgår av tabell 3 ger åtgärdarbetet positiv effekt på resultatet först För 2016 är inte budgeten i balans utan visar på ett underskott med 45 mkr. För 2014 redovisades ett balanskravsresultat om -194 mkr. Ett sätt att finansiera budgetunderskottet och det negativa balanskravsresultatet är att höja skatten. Denna åtgärd är inte nödvändig då Region Halland har en mycket stark finansiell ställning. Enligt Kommunallagen 8 kap 4, ska budgeten upprättas så att intäkterna överstiger kostnaderna. Ett undantag om att budgeten ska upprättas så att intäkterna överstiger kostnaderna, får göras om det finns synnerliga skäl. Ett synnerligt skäl att budgetera underskott eller att inte återställa redovisade underskott är en stark finansiell ställning. 10 (28)

14 Region Halland åberopar synnerliga skäl att inte upprätta en budget i balans för 2016 samt att inte återställa det uppkomna balanskravsresultatet för Den starka finansiella ställningen består i att Region har likvida medel om totalt mkr som under åren genererats genom ett stort skatteuttag och stora resultatöverskott. Region Halland har inga externa lån. De likvida medlen täcker väl in verksamhetens behov och framtida investeringar. 4.5 Nämndernas resultathantering I den finansiella situationen som råder krävs regionstyrelsens samtycke för att ianspråkta tidigare intjänat eget kapital. Under 2016 planeras inte att ta i anspråk tidigare ackumulerade överskottsmedel i sådan omfattning att det påverkar den samlade finansieringsbilden. Regelverk för resultathantering kommer att förändras under 2015 och det regelverket kommer att gälla från och med 2015 års resultat. 5. Kort om Hallands förutsättningar Halland är en välmående region som fortsätter att växa. Det har många positiva effekter. Medelinkomst och rörlighet ökar i regionen vilket i sin tur genererar jobb och skatteintäkter. Detta behövs för att möta morgondagens behov inom välfärden. De resurser som står tillbuds ska räcka till att möta invånarnas behov. Men hela Halland växer inte i samma takt, det finns regionala skillnader. Detta innebär såväl möjligheter som utmaningar. 5.1 Demografisk utveckling Folkmängden i Halland har ökat under en lång tid och är en av de regioner i Sverige som länge har haft en stark folkmängdstillväxt. Inflyttningen genererar en ökad medelinkomst och höjd utbildningsnivå och påverkar därmed den regionala ekonomin positivt. Kommunernas olika befolkningsutveckling beror på skillnader i åldersstruktur och flyttningsmönster. (Källa: WSP Analys&Strategi, Befolkningsprognos till år 2030 för kommunerna i Region Halland) Den demografiska utvecklingen ökar försörjningsbördan för den förvärvsarbetande befolkningen och kostnaderna för offentlig sektor. Samtidigt ökar förväntningarna på kvalitet och vilka välfärdstjänster som ska levereras. 11 (28)

15 Att arbeta förebyggande och hälsofrämjande och för en jämlik hälsa är väsentligt då det finns ett tydligt samband mellan befolkningens hälsotillstånd och ekonomisk tillväxt. 5.2 Hallands geografiska förutsättningar Halland har bra förutsättningar med ett läge som är attraktivt. Halland är en del i ett tillväxtområde, sydvästra Sverige som går från Göteborg till sydvästra Skåne. Denna del av Sverige växer och man kan se en ökad befolkningskoncentration till storstäderna och dess närhet. Halland erbjuder goda boendemiljöer såväl havsnära som i inlandet, vilket är centralt för Hallands tillväxt. Hallands tillväxt bygger också på att allt fler invånare ska kunna resa till och från arbetet och högre studier utan alltför stor miljöpåverkan. En god tillgänglighet med väl utvecklad fysisk infrastruktur och kollektivtrafik påverkar Hallands attraktivitet. En framtida utmaning för infrastrukturen och kollektivtrafik i Halland är att möjliggöra för fler resor inom och genom regionen samt en allt större godstrafik. Det finns geografiska skillnader inom regionen som innebär såväl möjligheter som utmaningar. En av skiljelinjerna är mellan kust och inland och en annan är mellan norr och söder. 5.3 Halland, innovationskraft och ökat företagande Ett ökat företagande är viktigt för tillväxten och en långsiktigt god utveckling av välfärden. Ett växande näringsliv präglas av både ett produktivt nyföretagande och förnyelse inom det befintliga näringslivet. Eftersom det halländska näringslivet karaktäriseras av många små företag är det en särskild utmaning att stimulera till ökade investeringar i forskning och utveckling. En regions innovationskraft kan vara en avgörande konkurrensfördel som på sikt leder till attraktivitet. Innovation handlar om nya eller bättre sätt att skapa värden för individer, företag och samhälle. Det finns en klar koppling mellan hög utbildning och kompetens samt en hög grad av innovation i en region. För att vara en konkurrenskraftig region är det därför viktigt att kunna erbjuda en god utbildning, med såväl bredd och spets, samt ett livslångt lärande. 5.4 Halland och arbetsmarknaden Sysselsättningen i Halland är hög. Förvärvsfrekvensen är bland den högsta i landet. En hög förvärvsfrekvens är avgörande för ett inkluderande samhälle. Fler behöver arbeta och betala skatt för att finansiera en ökad efterfrågan på välfärd. 12 (28)

16 Arbetsmarknaden efterfrågar alltmer kunskap, vilket i kombination med teknisk utveckling gör att många enklare arbeten försvinner. Detta försvårar för till exempel ungdomar med ofullständiga betyg, utlandsfödda (även högutbildade), personer med nedsatt arbetsförmåga, låg utbildningsnivå eller med kompetens i tillbakagående yrken. Bara till viss del kompenseras detta av en ökad servicenäring. 6. Regional utveckling Regional politik ger möjlighet att ta ett helhetsgrepp om samhällsutvecklingen i regionen inom såväl hälso- och sjukvård, regional utveckling och kultur. Kärnan i en hållbar tillväxt är en kombination av ekonomiska, sociala och ekologiska faktorer. Region Halland har det formella makten att ta ett regionalt ledarskap och tillsammans med kommuner och andra aktörer arbeta för att utveckla Halland bästa livsplatsen. Det regionala utvecklingsarbetet är avgörande för att möta framtidens utmaningar i Halland. Det innebär att vi fortsatt måste arbeta så att Halland blir en än mer attraktiv region så att fler väljer att bo och arbeta här. Med en befolkningsökning, fler halländska företag och fler hallänningar i jobb skapas en stark region med förutsättningar att finansiera den framtida välfärden. Region Halland ansvarar för regional kulturpolitik med grund i den nationella kultursamverkansmodellen och fördelar statliga och regionala anslag till kultur. Detta omhändertas genom kulturplanen för perioden Mål för regional utveckling Det finns tre områden inom regional utveckling som är avgörande för att utveckla Halland till en än mer attraktiv, inkluderande och konkurrenskraftig region. Med en attraktiv region menas i detta sammanhang en region som har hög inflyttning, det vill säga att fler människor väljer att flytta och bosätta sig i Halland. En inkluderande region betyder att Halland har ett högt deltagande på arbetsmarknaden och med en konkurrenskraftig region menas att det i regionen finns goda förutsättningar att starta och utveckla företag. 6.2 Hög attraktivitet En definition av attraktivitet är förmågan att locka och behålla olika målgrupper. Goda boende- och livsmiljöer med hög tillgänglighet till Göteborgsregionens arbetsmarknad har varit central för Hallands tillväxt. Andra faktorer som påverkar attraktiviteten i en region är ett gott samhällsklimat, god samhällsservice, ett rikt kulturliv, naturtillgångar och en hög kompetens i regionen. Avgörande är att förhålla sig till ett ekonomiskt-, socialt- och 13 (28)

17 ekologiskt hållbart perspektiv. Därför är det viktigt att fokusera på miljömålet från Mål & Budget 2015 vilket säger att: Miljö- och klimatprofilen ska vara tydlig, långsiktig och föredömlig Hallands attraktivet kan öka genom att prioritera en utvecklad kollektivtrafik och infrastruktur, som möter de behov som finns med fler invånare som ska kunna resa till och från arbetet. En utvecklad infrastruktur är också av stor vikt för att möta det regionala näringslivets behov. I detta sammanhang handlar det också om att det i Halland finns tillgång till bredband med hög hastighet som stärker förutsättningarna så att fler kan nyttja digitaliseringens möjligheter. En framtida utmaning för Hallands attraktivitet är att vi också fortsättningsvis kan erbjuda attraktiva boende- och livsmiljöer och stadsmiljöer. Städernas roll som mötesplatser främjar företagsamhet, innovationer och kultur. Strategiska val Halland är en region med hög tillgänglighet Halland är en region som erbjuder attraktiva mötesplatser, boende- och livsmiljöer 6.3 Stark konkurrenskraft Innovationskraft i en region är en avgörande konkurrensfördel som leder till attraktivitet. För att innovationskraften i en region ska kunna nyttjas behövs samverkan mellan näringsliv, utbildnings- och offentliga aktörer. Ett långsiktigt finansierat regionalt innovationssystem i Halland är också av stor vikt. I de halländska styrkeområdena hälsoinnovation, grön tillväxt och besöksnäringen finns goda förutsättningar för utveckling och tillväxt. En viktig komponent att öka Hallands konkurrenskraft är att stimulera entreprenörskap och ökat företagande. En stor potential finns i att öka ungas, kvinnors och utlandsföddas företagande. Den ökade mobiliteten skapar möjlighet till tillväxt och med nya internationella samarbeten och utbyten mellan människor och partners i Halland, nationellt och internationellt ökar kunskap och affärsmöjligheter på internationella marknader. 14 (28)

18 Strategiska val Halland är en region som stimulerar till innovationer, förnyelse och ökat företagande Halland är en stark kunskapsregion Halland är en region med goda kontakter i omvärlden 6.4 Fler i arbete Sysselsättningen i Halland är hög, men vissa grupper är underrepresenterade på arbetsmarkanden. För att få fler hallänningar i arbete behöver vi arbeta för en jämställd arbetsmarknad samt öka anställningsbarheten hos invånare som står långt ifrån arbetsmarknaden. Med en öppen och inkluderande arbetsmarknad blir mångfalden en resurs att säkra kompetensförsörjningen. Möjligheten att komma in på arbetsmarknaden måste öka för grupper som står utanför. Tillgången till rätt kompetens är avgörande för utvecklingen av det halländska näringslivet och för offentliga arbetsgivare. Strategiska val Halland erbjuder god matchning av kompetens som behövs i arbetslivet Halland är en region som har en öppen och inkluderande arbetsmarknad. 7 Hälso- och sjukvård 7.1 Framtiden kräver handling Förväntningarna på och behoven av hälso- och sjukvård kommer att vara fortsatt höga. God tillgänglighet, säker vård, valfrihet, delaktighet och inflytande för invånarna kommer att vara prioriterade lång tid framöver. Att identifiera dem med störst behov och erbjuda riktade insatser för att minskad ohälsa är angeläget och det arbetet behöver intensifieras. Framtidens sjukvårdsorganisation måste, utifrån ett regionalt perspektiv, ha förmåga att ständigt ompröva, prioritera, utrangera och utveckla verksamheten med resultatet för patienten som måttstock. Det innebär att man organiserar i ett system, där varje åtgärd utförs på bästa möjliga sätt. En anpassad organisation, flexibla arbetssätt och effektivt utnyttjande av kompetens är förutsättningar för att kunna tillgodose även morgondagens patientbehov. Utmaningen för Region Halland är att med bibehållen tillgänglighet och hög kvalitet tillgodose hallänningarnas ökade vårdbehov inom ramen för tillgängliga resurser. För att möta detta krävs fokus på bibehållen hälsa i befolkningen, 15 (28)

19 ökad verkningsgrad av utfört arbete samt rekrytering och förmåga att behålla kompetent personal. Inom de områden av vården där osakliga skillnader finns ska insatser prioriteras för att skapa en jämlik vård. Hälso- och sjukvården i Sverige har, sett ur ett internationellt perspektiv, god tillgång till läkare per invånare. Trots detta är det förhållandevis få patientbesök per capita. En effektivare användning av medarbetares kompetens och resurser är avgörande. Ett regionövergripande åtgärdsarbete pågår för en ekonomi i balans. Detta innebär förbättrad styrning av hälso- och sjukvården genom målstyrning, kunskapsstyrning, produktions- och kapacitetsstyrning. Den förändrade styrningen kommer att medföra förändrat chefuppdrag och behov av teamutveckling samt utveckling av IT-stöd. LEAN ska användas som verksamhetsstrategi. Arbetet med åtgärdsarbetet kommer att påverka all verksamhet i Region Halland och genom en hög kvalitet uppnås en god ekonomi. För att möta framtidens utmaningar genom en långsiktigt utveckling av Hälsooch sjukvården krävs strategiska vägval och prioriteringar. Under hösten 2015 i samband med komplettering av tillväxtstsratiegin med områdena social hållbarhet och hälsa, kommer även strategin för Hälso- och sjukvård att beröras för att tas fram under Bibehålla hälsan hos den halländska befolkningen En god hälsa i befolkningen är en av de avgörande faktorerna för tillväxt, välfärd och social hållbarhet. De faktorer som påverkar vår hälsa berör många områden, så som hälso- och sjukvård, boendemiljö, arbete, utbildning och kultur. Region Halland ska verka för en god och jämlik hälsa hos invånarna i Halland. Den positiva genomsnittliga hälsoutvecklingen som skett visar att de satsningar som gjorts inom välfärdssektorn har gett resultat. Samtidigt har inte skillnader i hälsa minskat. Hälsogapet mellan olika grupper i befolkningen har tvärt om ökat. För att möta osakliga skillnader och framtidens vårdbehov krävs ett hälsofrämjande perspektiv med riktade insatser. Det kan handla om stärkande faktorer som sociala nätverk, goda livsmiljöer, ökad delaktighet och hälso- och sjukvårdens livsstilsstöd i patientmötet. Enligt WHO kan sundare levnadsvanor förebygga 80 procent av hjärtkärlsjukdom, 90 procent av diabetes typ 2 och 30 procent av cancersjukdom. Ett aktivt arbete för hälsosammare levnadsvanor är ett sätt att minska sjukdomsbördan och dödligheten av kroniska sjukdomar. Ett annat är att tidigt kunna identifiera individer med förhöjd risk att insjukna eller återinsjukna och genom insatser förhindra eller bromsa utvecklingen av sjukdom. Erbjudande av 16 (28)

20 relevanta screeningprogram och ett högt deltagande i dessa kan också minska risken för sjukdom. Mål: Hälsan ska öka i Halland Skillnaden i hälsa ska minska 7.3 Öka verkningsgraden i Hälso- och sjukvården Hallänningen har ett högt förtroende för och är nöjd med vården och i nationella jämförelser utmärker sig Halland för god tillgänglighet och hög kvalitet i vården. Som bransch har hälso- och sjukvården dock höga kvalitetsbristkostnader och en bristande förmåga att använda resurserna på mest effektivt sätt. För att kunna möta morgondagens behov behöver vi skapa bättre förutsättningar för planering, uppföljning och ett systematiskt kvalitetsarbete kombinerat med ett tydligt ledarskap för resultat. Hög kvalitet i vården, att göra rätt från början, välfungerande vårdkedjor över huvudmannagränser, generella effektiviseringsåtgärder och strukturförändringar i vårdutbudet är viktiga komponenter för att bromsa kostnadsutvecklingstakten. Genom en ökad verkningsgrad av insatta åtgärder kan fler patienter vårdas inom befintliga resurser. En fortsatt koncentration av avancerad vård med små volymer krävs för att bibehålla och utveckla såväl kvalitet som kompetens. Patienten ska vara utgångspunkt för ett samlat omhändertagande på rätt vårdnivå. Öppenvården kommer mer i centrum och utvecklingen mot att invånaren ska kunna få en allt större del av sitt vårdbehov i den nära vården ska fortsätta. Den utveckling som, i nationell samverkan sker inom e-hälsa bidrar till såväl tillgänglighet och delaktighet för invånarna som effektivisering av vårdarbetet. Kunskapsstyrning på nationell-, regional- och lokalnivå skapar förutsättningar för att val och beslut i alla delar av systemet baseras på rekommendationer som utarbetas utifrån bästa tillgängliga medicinska kunskap. En kraftfull satsning på patientsäkerhetsarbete krävs för att minska onödigt mänskligt lidande och komma till rätta med kvalitetsbristkostnader som är undvikbara. Detta gäller bland annat områdena vårdrelaterade infektioner, fallskador, tryckskador och läkemedel. Mål: Andelen vårdskador ska halveras till 2018 Följsamheten till nationella och regionala riktlinjer ska öka 17 (28)

21 8. Region Halland som arbetsgivare Tillgång till medarbetare med rätt kompetens är helt avgörande för att Region Halland ska fortsätta att utvecklas och en förutsättning för konkurrenskraft. Framöver är kompetensförsörjning en stor utmaning. Den består i att på olika sätt säkerställa och attrahera den kompetens som krävs för att kunna erbjuda god samhällsservice inom regionens områden. För att lyckas med den långsiktiga kompetensförsörjningen behöver Region Hallands arbetsplatser präglas av en god arbetsmiljö med mångfald och jämställdhet där man arbetar utifrån regionens gemensamma värdegrund VI KAN- för att skapa goda resultat. Att tydliggöra och implementera förväntningar på medarbetare och chefer kommer att bidra till att Region Halland når bättre resultat och målet EN tydlig och attraktiv arbetsgivare. Lean som regiongemensam verksamhetsstrategi bidrar till att tillvarata medarbetarnas engagemang och initiativ och kommer att göra det mer attraktivt att arbeta i Region Halland. Genomförandet av åtgärdsarbetet handlar mycket om cheferna och deras förmåga att inspirera och engagera medarbetarna. Att tillsammans med medarbetare kunna förverkliga mål och visioner inom givna ramar kräver ett gott ledarskap. För att lyckas med detta regiongemensamma åtgärdsarbetet är cheferna därför en identifierad nyckelgrupp. Chefsuppdraget består av två tydliga delar, att styra och leda med fokus på resultat och att engagera och motivera medarbetare. Som chef företräder du Region Halland som arbetsgivare och ansvarar för verksamhet, personal och ekonomi. En hög utvecklingstakt ställer krav på en effektiv organisation där tillgänglig kompetens nyttjas på det mest effektiva sättet utifrån nytta och behov. Det krävs en organisation som snabbt förmår introducera och implementera nya metoder och tekniker i verksamheten. För att veta att rätt saker görs, både utifrån resultat och kostnadseffektivitet, behöver insatser följas upp och utvärderas. Detta kräver en samlad styrning och att alla verksamheter präglas av affärsmässighet. Det finns inom hälso- och sjukvården behov av team, där alla kompetenser som krävs för att möta patientens behov, arbetar tillsammans. För arbetsgivaren är det viktigt att teamen styrs, schemaläggs och utvecklas utifrån en helhet och efter patienternas behov. 18 (28)

22 Den analys, som har gjorts under fas 1 av det regiongemensamma åtgärdsarbetet, visar att det finns stor potential att bättre ta tillvara resurser och kompetenser. Både vad gäller arbetssätt och rutiner men även genom förbättrat IT-stöd. Analysen visar att det finns potential att effektivisera hur arbetsuppgifter fördelas mellan yrkesgrupper. Genom att systematiskt arbeta med dessa frågor kommer organisationen att utvecklas och våra medarbetares och chefers arbetssituation förbättras. Genom en tydlighet både internt och externt i att Region Halland är EN arbetsgivare skapas förutsättningar att behålla, utveckla och attrahera den kompetens organisationen behöver. Rätt antal medarbetare med rätt kompetens som gör rätt arbetsuppgifter är en avgörande faktor för att upprätthålla kunskap och kvalitet för att förverkliga verksamhetens mål. Mål: Region Halland ska vara EN tydlig och attraktiv arbetsgivare Arbetet mot EN tydlig arbetsgivare har sin utgångspunkt utifrån följande områden, vilka kommer användas vid framtagande av indikatorer; Arbetsgivarfrågor Arbetsmiljö Kompetensförsörjning Chefsutveckling 9. Styrning och ledning 9.1 Driftnämndernas styrning Utifrån Regionfullmäktiges beslut om Mål & Budget samt Resursfördelning och uppdrag från Regionstyrelsen, ska samtliga driftnämnder tydliggöra hur man, inom nämndens ansvarsområden, säkerställer att RF mål uppfylls. Detta genom att beskriva nämndens styrning. De av regionfullmäktige beslutade målen, liksom det ekonomiska perspektivet kopplat till verksamhetens utveckling och relevanta kvalitetsindikatorer, kommer att följas upp i månadsrapporter, uppföljningsrapporter och årsrapporten. Målen har brutits ner i ett antal övergripande indikatorer. Det regionövergripande åtgärdsarbetet har identifierat målstyrning som tillsammans med kunskapsstyrning och produktions- och kapacitetsstyrning ligger till grund för en förbättrad styrning. I takt med fortskridandet av åtgärdsarbetet fas 2 kommer målen att brytas ner och specificeras ytterligare i mätbara indikatorer vilket gör 19 (28)

23 det möjligt att följa målen från fullmäktigenivå ner till verksamhetsnivå. Detta är ett utvecklingsarbete som Regionstyrelsen fortlöpande kommer att ta del av. Under hösten 2015 kommer Regionstyrelsen att besluta om sin egen uppföljningsplan och utifrån detta beslut tas Riktlinjer för Region Hallands uppföljning 2016 fram. 10. Finansiering Skatteintäkter och generella statsbidrag Region Halland intäkter består till nästan 90 procent av skatter och statsbidrag/utjämningsbidrag. Den allmänna ekonomiska utvecklingen, både internationellt och i Sverige, påverkar såväl skatteutvecklingen i regionen, som avkastningen på regionens likvida medel. Den konjunkturbedömning som redovisats i SKL:s planeringsförutsättningar april 2015 ligger till grund för beräkning av skatteintäkter och utjämningsbidrag. Nivån på det generella statsbidraget ligger fast enligt regeringens vårproposition Finansnetto Finansnettot beskriver skillnaden mellan finansiella intäkter och finansiella kostnader. Avkastning på eget kapital är ett exempel på finansiella intäkter. Som finansiella kostnader räknas bland annat reversränta till Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag samt finansiella kostnader för pensionsskulden räknar regionen ha ett positivt finansnetto (6,8 mnkr) Känslighetsanalys Den ekonomiska utvecklingen styrs av ett stort antal faktorer. Vissa kan påverkas av regionen, medan andra ligger utanför regionens kontroll. Ett sätt att visa beroendet av omvärlden är att upprätta en känslighetsanalys. I nedanstående tabell redovisas hur ett antal händelser påverkar Region Hallands ekonomi. Miljoner kronor Löneökning med 1 procent, inklusive arbetsgivaravgift -41 Arbetsgivaravgiften höjs med 1 procentenhet (28)

24 Läkemedelskostnaderna ökar med 1 procent - 9 Patientavgifterna höjs med 10 procent 1) +18 Förändrad utdebitering med 10 öre +/-62 1) Inom sjukvård och tandvård exklusive ökade kostnader för högkostnadsskyddet 11. Resursfördelning Resursfördelning Resursfördelning Gemensam nämnd hemsjukvård och hjälpmedel Patientnämnden Revisionen Regionstyrelsen tillväxt inkl kultur och skola Hälso- och sjukvård Regiongemensamma kostnader Regionstyrelsens övriga verksamhet Åtgärdsarbetet Externa nettokostnader Gemenam nämnd hemsjukvård och hjälpmedel, patientnämnd och revision För Gemensam nämnd hemsjukvård och hjälpmedel, Patientnämnden Halland och revisionen anvisas medel enligt ovan. För Gemensam nämnd hemsjukvård och hjälpmedel fördelas resurser med tkr. För Patientnämnden Halland anvisas resurser om 860 tkr. De förtroendevalda revisorerna har hemställt om budgetanslag för revisionsändamål 2016 med tkr, vilket är oförändrat från Regionfullmäktiges presidium har tillstyrkt revisionens hemställan om anslag. Regionstyrelsen Nettokostnaderna som fördelas på regionstyrelse och nämnder när fullmäktige fastställt de ekonomiska ramarna i juni uppgår till tkr för (28)

25 Tilldelningen 2016 omfattar näringslivsutveckling, kollektivtrafik, samhällsplanering, kultur- och skolverksamhet, hälso- och sjukvård, vissa regiongemensamma kostnader samt regionstyrelsens egen verksamhet. Regionfullmäktige fastställer Mål och budget och ekonomisk plan för den 17 juni. Beslut rörande resursfördelning inklusive uppdrag och hälso och sjukvårdsbeställning fattas av Regionstyrelsen den 27 maj med förutsättning att Regionfullmäktige beslutar om Mål och budget den 17 juni. Vid beräkningen av de ekonomiska ramarna ingår en pris- och löneuppräkning som en generell förutsättning. För den anslagsfinansierade/motsvarande verksamheten budgeteras kostnaderna för löneöversynen 2016 i ett centralt anslag. Inom den angivna totalramen som fastställs av fullmäktige ingår planerad utveckling/förändring enligt nedan. Näringsliv, kollektivtrafik, skola och kultur (553,1 mnkr) Inom anslagsområdet har avsatts resurser för att kunna öka regionens insatser inom kollektivtrafik, bredbandsutbyggnad, företagsstöd, EU och kultur och skola. Det finns ett stort behov av IT-utveckling av både vårdsystem och administrativa system dels som en följd av den nationella utvecklingen inom E-hälsoområdet och dels för att öka funktionaliteten i befintliga system. I budget 2016 avsätts resurser för detta. Hälso- och sjukvård (7 205,6) För att möta ett växande behov av hälso- och sjukvård har resurser prioriterats inom övergripande områden för vårdutveckling. Det innebär att invånarnas vårdbehov ska kunna mötas genom en genomtänkt planering och fördelning av medel i enlighet med arbetet med åtgärdsplanen. I arbetet ingår bland annat att antalet vårdplatser ska fördelas för att möta invånarnas behov. Samarbete med kommunerna ska ske för att utveckla vårdkedjorna för äldre har startat genom ett nytt hemsjukvårdsavtal från 2015 samt en fortsatt gemensam utveckling och uppbyggnad av missbruksvården. För befolkningsökning och vårdtyngdsökning inom Vårdval Halland avsätts resurser för att möta beräknad kostnadsökning kopplat till demografi och volym. Läkemedel Inom området läkemdel har en hög kostnadsökningstakt tillsammans med de senaste årens neddragning av budget medfört att extra tillskott av medel är nödvändigt. Inför 2016 avsätts också extra resurser till dyrare läkemedel för t ex 22 (28)

26 hepatit C. Kostnader för läkemedelsgenomgångar i syfte att förbättra läkemedelsbehandling är för att kunna förebygga och minska vårdskador. Regiongemensamma kostnader Inom regiongemensamma kostnader ryms kostnader för pensioner, premie till patientförsäkringen, avskrivningar för fastigheter, koncernbidrag till regionfastigheter enligt internhyresmodellen, förändring av personalskuld, regiongemensamt anslag för nya löneavtal med mera. Driftnämnden Regionservice Regionservice ska erbjuda försörjnings- och stödfunktioner som ur regionens perspektiv ger bästa service till regionens verksamheter varigenom dessa kan fokusera på sina kärnverksamheter. Regionsstyrelsen avser att tydliggöra och i vissa fall förändra styrningen av uppdraget till driftsnämnden Regionservice. Regionstyrelsen är uppdragsgivare och driftnämnden Regionsservice är leverantör och de övriga driftsnämnderna är kunder. Regionsstyrelsen kommer att genomföra bilaterala möten med driftnämnden Regionsservice i särskild ordning för att utveckla styrningen. Driftnämnden (DN) för Regionservice är intäktsfinansierad och tilldelas således inget resurstillskott. Regionstyrelsen beslutar om uppdrag och ekonomiska förutsättningar för driftnämnden. Som en del i den långsiktiga strategin för ekonomisk balans har DN för Regionservice, enligt Planeringsförutsättningarna beslutade i RS , i uppdrag att genomföra kostnadseffektiviserande åtgärder motsvarande den årliga prisökningen. Driftnämnden får därför inte ta ut någon kompensation för pris- och löneökningar 2016 för de tjänster man avtalar om priser med övriga nämnder/förvaltningar Resultatbudget och balansbudget Resultatbudgeten visar överskådligt verksamheternas externa nettokostnader, skatteintäkter och generella statsbidrag samt finansiella intäkter och kostnader. Resultatbudgeten summerar resultatet för regionen i dess helhet. Balansbudgeten visar i sammandrag regionens tillgångar och skulder samt eget kapital, prognostiserade per den 31 december budgetåret. Balansbudgeten ger en totalbild av den ekonomiska ställningen, vilket behövs för mer långsiktiga bedömningar av den ekonomiska utvecklingen. Ett vanligt mått på den ekonomiska ställningen är soliditet, som anger hur stor del av tillgångarna som finansieras med eget kapital. I 2016 års balansbudget är soliditeten 40 procent beräknat efter den så kallade blandmodellen för pensionsskuldberäkningar. Långsiktigt bör soliditeten vara positiv även när pensioner, inklusive löneskatt intjänade före 1998, inkluderas. Soliditeten inklusive ansvarsförbindelsen för pensioner intjänade före 1998 är minus 17,5 23 (28)

27 procent. Soliditeten kommer påverkas något negativt av de underskott som redovisas i budgeten Investeringar Regionstyrelsen beslutade om ändrade arbetsprocesser för lokalförsörjning respektive investeringar i maskiner/inventarier/utrustning. De nya arbetsprocesserna avser att stärka koncernperspektivet och utgår från att regionfullmäktige anvisar investeringsanslag för fastigheter och maskiner/inventarier till regionstyrelsen, som sedan prioriterar och fördelar resurserna. De nya arbetsprocesserna medförde en ändrad beslutsordning som fastställdes av regionfullmäktige Investeringsbudgeten omsluter 535 mnkr 2016, varav merparten avser hälsooch sjukvårdens behov. Av den totala investeringsbudgeten avser 285 mnkr bedömt utrymme för årligen återkommande utbyte och komplettering av befintlig utrustning samt behov av nyutrustning. Av de 285 mnkr avser 249 mnkr hälsooch sjukvårdens ansvarsområde. Investeringsnivån för fastighetsinvesteringar 2016 har bedömts till 250 mnkr, vilket är samma nivå som budget Detta belopp hanteras som en ram för regionstyrelsen. Regionstyrelsen kan, som ett led i arbetsprocessen för fastighetsinvesteringar, starta förstudier om fastighetsinvesteringar. Ett strukturerat arbete pågår med att identifiera både kortsiktiga och långsiktiga lokalbehov inom framförallt hälso- och sjukvården, men även för övriga verksamheter. Det samlade prioriterade lokalbehovet redovisas löpande i Lokalförsörjningsplanen. Planen utgör underlag för kommande investeringsplaner. Regionstyrelsen avser att återkomma till regionfullmäktige i december med en övergripande information om framtida fastighetsinvesteringar Planeringsförutsättningar Hälso- och sjukvård Förutom resurstillskott för prisökningar och löneökningar tillkommer resursbehov för ökande vårdtyngd, satsning på öppenvård inom missbruk och beroendevård samt implementering av nya dyra läkemedel. Näringsliv, kollektivtrafik, kultur och skola med mera 24 (28)

Mål & budget 2016. med ekonomisk plan för 2017-2018. fastställt av regionfullmäktige 17 juni 2015.

Mål & budget 2016. med ekonomisk plan för 2017-2018. fastställt av regionfullmäktige 17 juni 2015. Mål & budget 2016 med ekonomisk plan för 2017-2018 fastställt av regionfullmäktige 17 juni 2015. Innehåll 1. Förord...4 2. Inledning...4 3. Ekonomi i omvärlden...5 3.1. Ekonomiska förutsättningar...5

Läs mer

9. Mål och budget 2016 och ekonomisk plan

9. Mål och budget 2016 och ekonomisk plan 9. Mål och budget 2016 och ekonomisk plan 2017 2018 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2015-05-27 99 Mål och budget 2016 och ekonomisk plan för 2017 och 2018 RS140073 Beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2014 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

bokslutskommuniké 2013

bokslutskommuniké 2013 Ärende 29 bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2013 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Mål & budget 2015. med ekonomisk plan för 2016-2018

Mål & budget 2015. med ekonomisk plan för 2016-2018 Mål & budget 2015 med ekonomisk plan för 2016-2018 innehåll 1. Förord...4 2. Inledning...5 3. Ekonomi i omvärlden...5 3.1. Omvärldsanalys ekonomiska förutsättningar på makronivå...5 4. Region Hallands

Läs mer

Bokslutskommuniké 2015

Bokslutskommuniké 2015 Bokslutskommuniké 2015 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2015 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

bokslutskommuniké 2012

bokslutskommuniké 2012 bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2012 års utfall. Förändringar kan komma att ske gentemot slutligt fastställd årsredovisning. Kommunikén

Läs mer

Åtgärdsarbetet en presentation av första delen. 8 april 2015

Åtgärdsarbetet en presentation av första delen. 8 april 2015 Åtgärdsarbetet en presentation av första delen 8 april 2015 Resultatet av fas 1 - det här berättar vi idag Bakgrund historien Uppgiften Vad nulägesanalysen visar Slutsatser Ekonomisk beräkning utifrån

Läs mer

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2014

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2014 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2013-10-02 RS130099 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Mars och April 2014 Det regional uppdraget Region Halland uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Ta

Läs mer

bokslutskommuniké 2011

bokslutskommuniké 2011 bokslutskommuniké 2011 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2011 års utfall. Förändringar kan komma att ske gentemot slutligt fastställd årsredovisning. Kommunikén

Läs mer

6 Planeringsförutsättningar för budget och plan RS160352

6 Planeringsförutsättningar för budget och plan RS160352 6 Planeringsförutsättningar för budget och plan 2018 2020 RS160352 Ärendet Regionstyrelsen har fattat beslut om en regionövergripande mål- och budgetprocess 2018 den 2016-09-07 120. Ett delmoment i den

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2012-11-01 RS120124 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland

Tillväxtstrategi för Halland Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Det regional uppdraget Region Halland har uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Leda och samordna

Läs mer

Mål och inriktning för Regionservice 2016

Mål och inriktning för Regionservice 2016 1(7) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionservice 2015-11-04 DNRGS Driftnämnden för Regionservice Mål och inriktning för Regionservice 2016 Förslag till beslut Driftnämnden beslutar om mål och inriktning

Läs mer

Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017

Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017 1 av 5 Kommunstyrelseförvaltningen Jan Lorichs Ekonomichef Kommunstyrelsen Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017 Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige fastställer

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08)

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) LANDSTINGET KRONOBERG 2005-10-28 2 (7) 1 Finansiella ramar Finansiering av tidigare beslutade driftkostnadsramar föreslås grundat

Läs mer

Regionstyrelsen efter 2 månader 2016

Regionstyrelsen efter 2 månader 2016 1(2) Regionstyrelsen efter 2 månader 2016 Nämnd: Regionstyrelsen Period: Januari 2016 februari 2016 1 Sammanfattning av ekonomin Regionstyrelsens (RS) ansvarsområden visar för perioden januari-februari

Läs mer

7 Region Hallands uppföljning 2017 RS160669

7 Region Hallands uppföljning 2017 RS160669 7 Region Hallands uppföljning 2017 RS160669 Ärendet Styrningen sker politiskt i tre ledningsnivåer där regionfullmäktiges roll är att fatta strategiska beslut om mål och policyer och fördela de ekonomiska

Läs mer

9 Handlingsplan medarbetarundersökning 2014 RS150083

9 Handlingsplan medarbetarundersökning 2014 RS150083 Arbetsutskottet Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2015-03-03 RS150083, Lars Wingfors (HR-avdelningen), Driftnämnden Hallands sjukhus, Driftnämnden Närsjukvård, Driftnämnden Psykiatri, Driftnämnden

Läs mer

Månadsrapport februari 2018

Månadsrapport februari 2018 Månadsrapport februari Ekonomiskt utfall t o m februari 85,6 mkr Helårsprognos Budgeterat resultat 166 mkr 166 mkr Periodens resultat Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med februari uppgår

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Skolförvaltningen Bengt Everås Utvecklare Datum Diarienummer 2015-04-07 RS130447 Regionstyrelsen Samlokaliseringsbeslutet och behov av styrning Bakgrund Regionsstyrelsen beslutade

Läs mer

Budgetrapport 2013-2015

Budgetrapport 2013-2015 1 (6) Budgetrapport 2013-2015 Innehållsförteckning Inledning...2 Arbetsgruppen och dess arbete...2 Resursfördelning 2013-2015...2 Skatteintäkter och statsbidrag...2 Besparingar och effektiviseringar 2012-2015...2

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv 1 (10) Kommunledningskontoret 2013-04-10 Dnr Ks 2013- Ekonomiavdelningen Birgitta Hammar Kommunfullmäktige Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv

Läs mer

Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv (RUR)

Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv (RUR) VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2013-10-04 DNR KS 2013.392 MARIE WALLIN SID 1/2 REDOVISNINGSANSVARIG 08-58785032 MARIE.WALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv

Läs mer

Policy för god ekonomisk hushållning

Policy för god ekonomisk hushållning Datum hushållning Antagen av kommunfullmäktige Antagen av: KF 271/2016 Dokumentägare: Ekonomidirektör Ersätter dokument: hushållning, antagen av KF 41/2014 Relaterade dokument: Ekonomistyrningspolicy Målgrupp:

Läs mer

Fastställa den reviderade mål- och budgetprocessen

Fastställa den reviderade mål- och budgetprocessen TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Regionkontoret Louise Lindstedt Budgetchef Datum Diarienummer 2015-08-11 RS140458 Regionstyrelsen Regionövergripande Mål- och budgetprocess Förslag till Beslut Regionstyrelsen beslutar

Läs mer

Periodrapport Maj 2015

Periodrapport Maj 2015 Periodrapport Maj 2015 Ekonomi l Resultat januari maj -20 mnkr (26 mnkr) l Nettokostnadsökning 7,7 % (2,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,5 % (5,3 %) l Helårsprognos 170 mnkr (246 mnkr) Omvärldsanalys I

Läs mer

Månadsrapport september 2014

Månadsrapport september 2014 Månadsrapport september Ekonomiskt resultat -09-30 215,4 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med september uppgår till 215,4 mkr. I resultatet ingår jämförelsestörande

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013.

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. 2012-10-09 Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. Innehållande Mål och inriktningar samt internbudget inklusive investeringsplan Ambulanssjukvården Halland utgörs av verksamheterna:

Läs mer

156 Ändring av fullmäktiges arbetsordning RS140163

156 Ändring av fullmäktiges arbetsordning RS140163 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-02 RS140163, regionfullmäktige, Driftnämnden Hallands sjukhus, Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa, Driftnämnden Psykiatri, Driftnämnden

Läs mer

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större Månadsrapport Januari 2014 Månadsrapport Juli 2014 Månadsrapport Februari 2014 Månadsrapport Augusti 2014 Månadsrapport Mars 2014 Månadsrapport September 2014 Månadsrapport April 2014 Månadsrapport Oktober

Läs mer

Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER

Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER 2014 l Resultat januari september 281 mnkr (-72 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,9 % (3,0 %) l Skatter och statsbidrag 6,0 % (2,2 %) l Helårsprognos 250 mnkr (-178

Läs mer

Regionalt nätverk 6 februari 2013

Regionalt nätverk 6 februari 2013 Regionalt nätverk 6 februari 2013 Bilden av Halland Halland är ett litet län Halland är en hyfsat stor region med en låg inkomstnivå Halland har en hög inkomstnivå och en låg utbildningsnivå Halland har

Läs mer

kort- version Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018

kort- version Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018 kortversion Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018 Sammanfattning Allmänna förutsättningar Region Skåne är en permanent region med ett uppdrag att främja hållbarhet och tillväxt.

Läs mer

Finansplan 2016-2018. Till Landstingsfullmäktige 18-19 november 2015. Styrande dokument Måldokument Plan. Sida 1 (13)

Finansplan 2016-2018. Till Landstingsfullmäktige 18-19 november 2015. Styrande dokument Måldokument Plan. Sida 1 (13) Styrande dokument Måldokument Plan Sida 1 (13) Finansplan 2016-2018 Till Landstingsfullmäktige 18-19 november 2015 Sida 2 (13) Inledning Landstingsfullmäktige fastställde i juni 2015 en strategisk plan

Läs mer

Förutsättningar och omvärldsbevakning

Förutsättningar och omvärldsbevakning Förutsättningar och omvärldsbevakning 2.1 HÅLLBARHETENS TRE DIMENSIONER Mål för god ekonomisk hushållning i Ale kommun ska medverka till att varje generation tar ansvar för sin konsumtion av kommunal verksamhet

Läs mer

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större Månadsrapport Januari 2015 Månadsrapport Juli 2015 Månadsrapport Februari 2015 Månadsrapport Augusti 2015 Månadsrapport Mars 2015 Månadsrapport September 2015 Månadsrapport April 2015 Månadsrapport Oktober

Läs mer

Revisionsrapport Strategisk personal- och kompetensförsörjning

Revisionsrapport Strategisk personal- och kompetensförsörjning 01054 1(9) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2015-02-09 RS140539 Suzanna Klang HR-strateg HR-avdelningen 035-13 49 06 Revisionsrapport Strategisk personal- och kompetensförsörjning Sammanfattning

Läs mer

Riktlinjer för resultatutjämningsreserv. Avsättning för åren 2010-2012

Riktlinjer för resultatutjämningsreserv. Avsättning för åren 2010-2012 FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.23) Riktlinjer för resultatutjämningsreserv Avsättning för åren 2010-2012 Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Ekonomi - Resultatutjämningsreserv Ägare/ansvarig Elisabet Persson

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv (RUR)

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv (RUR) TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Urban Sparre 2013-11-21 KS 2013/0865 Kommunfullmäktige Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv (RUR) Förslag till beslut

Läs mer

Utbildning Oxelösunds kommun

Utbildning Oxelösunds kommun Utbildning Oxelösunds kommun Utbildning för förtroendevalda/tjänstemän 17 november 2015 Agenda Vad är ett Kommunalt resultat? Vad säger Kommunallagen? Vad är Balanskravet? Vad betyder God ekonomisk hushållning?

Läs mer

Finansiell analys - kommunen

Finansiell analys - kommunen Finansiell analys - kommunen Vara kommuns årsresultat budgeteras till 6,2 mkr år, 11,1 mkr år, 11,6 mkr år och 11,8 mkr år. Nettoinvesteringarna år uppgår till 80,5 mkr inklusive beräknad ombudgetering

Läs mer

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN ÄLVDALENS KOMMUN BUDGET 2011 OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 2013 En ny politisk ledning, kommer att styra Älvdalens kommun de kommande fyra åren. Runt om i kommunen växer framtidstron och förhoppningen är att

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018

Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018 Ärendebeskrivning 1 (9) Enheten för Ekonomistyrning Handläggare Datum Diarienummer Agneta Gustavsson Veronica Hedlund Lundgren 2015-11-30 LK/152610 Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018

Läs mer

Regionstyrelsens uppdrag till Driftsnämnden för Regionservice

Regionstyrelsens uppdrag till Driftsnämnden för Regionservice 1(6) Datum Datum Diarienummer 2012-09-12 2012-09-12 Ls100344 Regionstyrelsens uppdrag till Driftsnämnden för Regionservice Inledning Regionstyrelsen leder och samordnar förvaltningen av regionens angelägenheter

Läs mer

Överenskommelse om regional medfinansiering

Överenskommelse om regional medfinansiering 1(1) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-09-25 RS140074 Caroline Johansson Kansliavdelningen 035-17 96 52 REGIONSTYRELSEN Överenskommelse om regional medfinansiering Förslag till beslut

Läs mer

Bokslutskommuniké 2013

Bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommuniké 2013 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 Ärendet En god psykisk hälsa har stor betydelse för en lyckad integration. I Region Halland krävs en ökad

Läs mer

Månadsrapport SEPTEMBER

Månadsrapport SEPTEMBER Månadsrapport SEPTEMBER Inledning I Stockholmsregionen bor en femtedel av Sveriges befolkning och antalet invånare i länet beräknas fortsätta att öka med 35 000-40 000 personer årligen. Det är landstingets

Läs mer

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 POLICY för god ekonomisk hushållning 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 2/8 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Avgränsning... 4 3.2 Politiska

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26

Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26 Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26 Finansplan 2014 2016 Tjänstemannaförslag 2013 10 21 Innehåll 1. Inledning 2 2. Ekonomi 2 3. Utdebitering 2 4. Balanskrav 2 5. Ekonomiska förutsättningar

Läs mer

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större Månadsrapport Januari 2015 Månadsrapport Juli 2015 Månadsrapport Februari 2015 Månadsrapport Augusti 2015 Månadsrapport Mars 2015 Månadsrapport September 2015 Månadsrapport April 2015 Månadsrapport Oktober

Läs mer

Landstinget Dalarna. Översiktlig granskning av delårsrapport per KPMG AB 1 juni 2010 Antal sidor: 5

Landstinget Dalarna. Översiktlig granskning av delårsrapport per KPMG AB 1 juni 2010 Antal sidor: 5 Översiktlig granskning av delårsrapport per -04-30 KPMG AB 1 juni Antal sidor: 5 2009 KPMG AB, the Swedish member firm of KPMG International, a 1. Inledning och sammanfattning Vi har utfört en översiktlig

Läs mer

Bokslutskommuniké 2016

Bokslutskommuniké 2016 Bokslutskommuniké 2016 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2017.

Läs mer

1 (34) Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-30 101

1 (34) Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-30 101 1 (34) Budget 2015 samt Långtidsplan 2016 2018 i Ar rvidsjaurs kommun Om arbetet med attt omsätta resurser till mänskliga syften Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-30 101 2 (34) 3 (34) 4 (34) 5 (34)

Läs mer

Budget 2017 S-MP-V 1

Budget 2017 S-MP-V 1 Budget 2017 S-MP-V 1 Ansvar och utveckling Grunden för vår gemensamma välfärd är utveckling och tillväxt på Gotland. Fortsatt utveckling ställer krav på ett Gotland som är attraktivt att bo, leva och verka

Läs mer

Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland

Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland Inledning Socialdemokratin utgår från människors lika värde oavsett vem man är och vilken bakgrund man har. Vi vill ha ett samhälle där vi ställer

Läs mer

Regionstyrelsen 15 april 2019

Regionstyrelsen 15 april 2019 Regionstyrelsen 15 april 2019 Ekonomisk information Månadsrapport mars (prel) Årsredovisning 2018 Årsredovisning 2018 (beslutsärende) 2019-04-15 10 Resultat +65 mnkr jämfört budget +103 mnkr Resultat är

Läs mer

Mål och inriktning - Nämndplan 2015. Lokal nämnd i Falkenberg

Mål och inriktning - Nämndplan 2015. Lokal nämnd i Falkenberg 01054 Mål och inriktning - Nämndplan 2015 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Mål och inriktning - Nämndplan 2015 1 Inledning 3 Nämndens uppdrag 3 Mål och inriktning - Nämndplan 2015 4 Invånarna

Läs mer

Periodrapport OKTOBER

Periodrapport OKTOBER Periodrapport OKTOBER 2013 l Resultat januari oktober -102 mnkr (219 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,0 % (2,7 %) l Skatter och statsbidrag 2,3 % (3,3 %) l Helårsprognos -190 mnkr (136 mnkr) Omvärldsanalys

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 5 Lokal

Läs mer

MÅNADSRAPPORT JULI 2013

MÅNADSRAPPORT JULI 2013 MÅNADSRAPPORT JULI 2013 Månadsrapport januari juli Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet före finansiella poster för perioden januari-juli visar ett överskott på 118 mkr, vilket är 33 mkr bättre

Läs mer

Budget 2018 och plan

Budget 2018 och plan 1(8) Budget 2018 och plan 2019-2021 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2017-06-19 Diarienummer: 2017/51 2(8) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och

Läs mer

Presidiekonferens kommunalteknik Presentation av Region Halland och regionalt samarbete. Gun-Marie Stenström

Presidiekonferens kommunalteknik Presentation av Region Halland och regionalt samarbete. Gun-Marie Stenström Presidiekonferens kommunalteknik Presentation av Region Halland och regionalt samarbete Gun-Marie Stenström Mål och strategier för Region Halland 2012-2015 Kort om mål- och strategidokumentet Långsiktigt

Läs mer

Finansiell analys kommunen

Finansiell analys kommunen Finansiell analys kommunen Årets resultat budgeteras till 1, mkr och nettoinvesteringarna uppgår till 15,9 mkr varav ombudgetering 59,8 mkr. Årets resultat motsvarar 1,4 procent av skatteintäkter och generella

Läs mer

Mål och inriktning - Nämndplan Lokal nämnd i Halmstad

Mål och inriktning - Nämndplan Lokal nämnd i Halmstad Mål och inriktning - Nämndplan 2016 Lokal nämnd i Halmstad Innehållsförteckning Mål och inriktning - Nämndplan 2016 1 Inledning 3 Nämndens uppdrag 3 Mål och inriktning - Nämndplan 2016 4 Invånarna och

Läs mer

Månadsrapport juli 2014

Månadsrapport juli 2014 Månadsrapport juli Ekonomiskt resultat -07-31 184,5 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med juli uppgår till 184,5 mkr. För motsvarande period 2013 var resultatet exklusive

Läs mer

Budget 2015 samt Långtidsplan i Arvidsjaurs kommun

Budget 2015 samt Långtidsplan i Arvidsjaurs kommun Budget 2015 samt Långtidsplan 2016 2018 i Arvidsjaurs kommun Om arbetet med att omsätta resurser till mänskliga syften Antagen av kommunfullmäktige 2014 11 24 177 God ekonomisk hushållning (Kommunallagen

Läs mer

Kartläggning av behov ska underlätta planering

Kartläggning av behov ska underlätta planering PRESSINFORMATION Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 17 oktober 2011 Kartläggning av behov ska underlätta planering Behoven av hälso- och sjukvård varierar mellan de olika Hallandskommunerna. För att kunna ge

Läs mer

Ekonomikontoret Datum: Lars Hustoft D.nr: Beslut KF , 55

Ekonomikontoret Datum: Lars Hustoft D.nr: Beslut KF , 55 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv Bakgrund Från och med den 1 januari 2013 finns det i kommunallagen en möjlighet att under vissa villkor reservera delar

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Rebecca Lindström Certifierad kommunal revisor Zsuzsanna Kurko Revisionskonsult Kerstin Sikander Certifierad kommunal revisor Oktober 2018 Innehåll

Läs mer

Månadsrapport maj 2014

Månadsrapport maj 2014 Månadsrapport maj Ekonomiskt resultat -05-31 51,3 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med maj uppgår till 51,3 mkr. För motsvarande period 2013 var resultatet exklusive

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Fastställd av landstingsfullmäktige 2013-11-25 Reviderad av regionfullmäktige 2015-04-29 Ett utskrivet dokuments giltighet kan ej garanteras Utskriftsdatum: 2015-04-22

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Rebecca Lindström Jean Odgaard Cert. kommunal revisor Kerstin Sikander Cert. kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2015 Region Halland Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning 1(1) Gäller från Diarienummer 2013-01-01 2013/586 040 Antagen: kommunstyrelsen 2013-11-18 139. Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Se bilaga 1(5) Datum 2013-05-29 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Handlingsplan för åtgärdande av höga nettokostnader

Handlingsplan för åtgärdande av höga nettokostnader Antaget av kommunfullmäktige 2016-05-30, 73 Handlingsplan för åtgärdande av höga nettokostnader Bakgrund I samband med kommunfullmäktiges behandling 2016-04-25, 50, av Årsredovisning 2015 har kommunens

Läs mer

10 Mål och budget 2017 och ekonomisk plan för 2018 och 2019 RS160154

10 Mål och budget 2017 och ekonomisk plan för 2018 och 2019 RS160154 Ärende 10 RS2016-04-06 10 Mål och budget 2017 och ekonomisk plan för 2018 och 2019 RS160154 Ärendet Utgångspunkten för budgetförslaget är oförändrade patientavgifter under 2017. Vad gäller bredbandsanslutningsavgift

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-04-30 Landstinget Dalarna Emil Forsling Auktoriserad revisor Fredrik Winter Revisor 25 maj 2012 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning 1 1 Inledning

Läs mer

Landstinget styrs av kommunallagen. Uppgifterna inom hälso- och sjukvården regleras av hälso- och sjukvårdslagen och

Landstinget styrs av kommunallagen. Uppgifterna inom hälso- och sjukvården regleras av hälso- och sjukvårdslagen och Månadsrapport Januari 2014 Månadsrapport Juli 2014 Månadsrapport Februari 2014 Månadsrapport Augusti 2014 Månadsrapport Mars 2014 Månadsrapport September 2014 Månadsrapport April 2014 Månadsrapport Oktober

Läs mer

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka Ärende 4 - bilaga Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Kungsbacka Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog

Läs mer

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION 2017 LANDSTINGSPLAN KORTVERSION Landstinget ansvarar för hälsooch sjukvård, tandvård och regional utveckling i Värmland. Vården ska vara förebyggande, effektiv och behovsanpassad samt utföras på lika

Läs mer

Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar om mål och inriktning för regionkontoret.

Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar om mål och inriktning för regionkontoret. 01054 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Datum Diarienummer 2012-10-30 RS120419 Regionstyrelsen Mål och inriktning för regionkontoret 2013 Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar om mål och inriktning

Läs mer

Strategisk inriktning

Strategisk inriktning PLAN 1(8) Maria Eriksson, 0586-481 29 maria.eriksson@degerfors.se Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion Strategisk inriktning 2018-2019 Dokumenttyp Plan Dokumentet gäller Kommunkoncernen

Läs mer

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Landstingsdirektörens stab Ekonomienheten TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Datum 2018-01-22 Diarienummer 170267 Landstingsfullmäktige Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Förslag

Läs mer

Delårsrapport tertial 1 2014

Delårsrapport tertial 1 2014 Delårsrapport tertial 1 Dals-Eds kommun Kommunstyrelsen -05-28 Innehållsförteckning 1 DRIFTBUDGET... 3 2 KOMMENTARER TILL PROGNOS TERTIAL 1... 4 3 KOMMUNCHEFSDIALOG... 5 4 INVESTERINGSBUDGET... 6 5 RESULTATBUDGET...

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Månadsrapport mars 2013

Månadsrapport mars 2013 Månadsrapport mars Ekonomiskt resultat -03-31 67,1 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med mars uppgår till 67,1 mkr. För motsvarande period 2012 var resultatet 3,4

Läs mer

livslust här är gott att leva!

livslust här är gott att leva! Bästa livsplatsen livslust här är gott att leva! Det är lätt att må bra i Halland. Att hitta kvalitet och enkelhet i vardagen. Här har du nära till allt till de milsvida sandstränderna och den tysta storskogen,

Läs mer

1(9) Budget och. Plan

1(9) Budget och. Plan 1(9) Budget 2016 och Plan 2017-2018 2(9) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, bygger sin samverkan på en gemensam målsättning att få fart på utvecklingen

Läs mer

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Del 4. Fler i arbete En rapport från regionkontoret 2015 Inledning Region Halland har ansvar för att leda det regionala utvecklingsarbetet. För att säkerställa att

Läs mer

Ekonomiska ramar budget 2016, plan 2016-2019 KF 2015-06-15

Ekonomiska ramar budget 2016, plan 2016-2019 KF 2015-06-15 Ekonomiska ramar budget 2016, plan 2016-2019 KF 2015-06-15 förutsättningar för åren 2016 2019 Ekonomin i kommuner och landsting har under ett antal år hållits uppe av engångsintäkter. År 2015 är sista

Läs mer