Rättslig grund och beslutsförfarande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rättslig grund och beslutsförfarande"

Transkript

1 Mötesanteckning 1 (35) Datum Handläggare Robert Hellström, Sten-Olov Södergård Väg och järnväg Rapport från möte 81 i kommissionens kommitté för driftskompatibilitet och säkerhet inom järnväg, RISC#81 Kommitténs rättsakter: Tid/Plats: 30 januari 09:30-18:00 Svenska representanter: Förordningen om Europeiska unionens järnvägsbyrå 2016/796, Driftskompatibilitetsdirektivet 2016/797/EU, Säkerhetsdirektivet 2016/798, Lokförardirektivet 2007/59/EG 31 januari 09:30-17:30 Centre Borschette (CCAB), meeting room 0C, rue Froissart 36, 1049 Brussels Sten-Olov Södergård, Transportstyrelsen Robert Hellström, Transportstyrelsen I detta dokument återfinns agendan, bakgrundsupplysningar, instruktioner samt rapport från mötet. Rättslig grund och beslutsförfarande Den rättsliga grunden för genomförandeakter med utgångspunkt från förordningen om Europeiska unionens järnvägsbyrå 2016/796/EU utgörs av artiklarna 25.4, 26.4, 26.5, 55.5 och 80. Beslutsförfarandet avseende de nämnda artiklarna regleras i förekommande fall av artikel 81 som hänvisar till artikel 51 i direktiv (EU) 2016/797 varvid 4 respektive 5 i förordningen (EU) nr 182/2011 ska tillämpas i förekommande fall. Den rättsliga grunden för beslut som gäller driftskompatibilitet fördelar sig på dels delegerade akter dels genomförandeakter. Grunden för delegerade akter utgörs av artikeln 5.1. För genomförandeakterna utgörs de av artiklarna 5, 7, 9, 14, 15, 21, 24, 47, 48 och 49 i direktiv 2016/797/EU om driftskompatibiliteten hos järnvägsystemet inom gemenskapen. Beslutsförfarandet avseende sistnämnda artiklar regleras av artikel 51 samma direktiv varvid 4 respektive 5 i förordningen (EU) nr 182/2011 ska tillämpas. TS2508, v2.0, För beslut om järnvägssäkerhet är den rättsliga grunden fördelad på dels delegerade akter dels genomförandeakter. Grunden för delegerade akter utgörs av artikeln 6 och 7 i direktiv 2016/798/EU. För genomförandeakterna utgörs grunden av artiklarna 6, 7, 10, 14, 24 i direktiv 2016/798/EU om

2 Datum 2 (35) säkerhet på gemenskapens järnvägar. Beslutsförfarandet avseende förstnämnda akter utgörs av artikel 27, och för sistnämnda artiklar regleras detta av artikel 28 samma direktiv varvid 4 respektive 5 i förordningen (EU) nr 182/2011 ska tillämpas. För beslut gällande frågor kring behörighetsprövning av lokförare är den rättsliga grunden artiklarna 4, 20, 22, 23, 25, 29, 31, 34, 37 i direktiv 2007/59/EG om behörighetsprövning av lokförare som framför lok och tåg på järnvägssystemet i gemenskapen. Beslutsförfarandet regleras av artikel 32 i samma direktiv varvid de övergångsbestämmelser som regleras i artikel 13 i förordning (EU) nr 182/2011 ska tillämpas. och beredningsläge Den Europeiska Unionens Järnvägsbyrå (ERA) utarbetar på grundval av bestämmelser i direktiven om driftskompatibilitet och järnvägssäkerhet bland annat tekniska specifikationer för driftskompatibilitet (s.k. TSD) och gemensamma säkerhetsmål, metoder och indikatorer (s.k. CST, CSM och CSI). Vidare utarbetar ERA med stöd av direktivet om behörighetsprövning av lokförare bestämmelser med anknytning till behörighetsprövning. ERA har tillsatt särskilda arbetsgrupper för att utarbeta förslag till sådana dokument som enligt direktivens bestämmelser ska ha bindande verkan för medlemsstaterna, och därefter kontinuerligt ta fram förslag till reviderade sådana rättsakter. I arbetsgrupperna deltar representanter för bl.a. järnvägsföretag, infrastrukturförvaltare, tillverkare och nationella säkerhetsmyndigheter. De svenska representanternas insatser i arbetsgrupperna koordineras av Transportstyrelsen och stäms löpande av med branschen. RISC-kommittén har börjat inrätta olika arbetsgrupper för att på ett mer effektivt sätt kunna följa ERAs arbete med att införliva det 4e järnvägspaketets s.k. tekniska pelare. Den viktigaste av dem är RISC/införlivandestrategi ibland också kallad RISC/expert. Arbetsgrupperna sammanträder ofta i anslutning till mötena i RISCkommittén och består av representanter för medlemsländerna eller personer från medlemsländernas säkerhetsmyndigheter, infrastrukturförvaltare etc. I dessa arbetsgrupper genomförs aldrig några formella och beslutspåverkande omröstningar. De är enbart avsedda för informations-/erfarenhetsutbyte och förberedande sakdiskussion inför senare RISC-möten. Frågor för beslut Vid detta möte kommer röstning att ske under agendapunkterna 4-7.

3 Datum 3 (35) Agenda för mötet 1 Adoption of the agenda - 16/797-AG81EN02 Draft AGENDA Word dokument 1. SE kan acceptera agendan. Keir Fitch från kommissionen hälsade välkommen och öppnade mötet. Kommissionen föreslog att minska tiden för diskussioner för punkterna 4, Fees & Charges och 5, Board of Appeal (vilket misslyckades omgående) eftersom det var omfattande diskussion vid gårdagens expertgruppsmöte. Punkterna 9, 14.1 och tidigareläggs. Punkt 15 utgår, istället presenteras en aktuell undantagsansökan från IT. FR önskar en övrig punkt under övriga frågor gällande kompatibilitet mellan infrastruktur och fordon. 2 Adoption of the minutes of the 80st meeting held on November /797- PV80EN02 - Minutes of the 80 th meeting held on the November 2017 in Brussels, Track changes vs version EN01 Word-dokument 2. SE kan godkänna mötesanteckningarna. Anteckningarna godkändes med föreslagna ändringar, se bilaga. Eftersom kommissionen fått många frågor kring skillnad mellan summary minutes och full minutes så gav de följande kortfattade förklaring; Summary notes är publikt tillgängliga medan de fullständiga anteckningarna ligger under committe reserved och är endast tillgängliga för MS.

4 Datum 4 (35) 3 Report of the 4th Railway Package Group of Experts - presentation by the Commission. (O) Återrapportering från expertgruppsmötet den 15 januari. 3. SE kan notera informationen. Intensiva diskussioner om F&C och BoA. Gällande BoA så är det ovanligt med en arbetsordning på denna detaljerade nivå, men det är fastställt i ERAförordningen att det ska vara på det viset. 4 Draft Commission Implementing Act on Fees and Charges - DV03EN06 - Draft Impl Rgt on Fees and charges clean as voted Word dokument Förslaget till förordning omfattar de avgifter och taxor som av sökande ska betalas till järnvägsbyrån och till Nationell säkerhetsmyndighet för utfärdande av gemensamma säkerhetsintyg, godkännande för utsläppande på marknaden av fordon och fordonstyper, godkännande av ERTMS marksystem och tillhandahållande av andra tjänster. Avgifter och taxor får även tas ut för processkostnader gällande överklaganden. Förordningen fastställer även betalningsvillkor och tidsfrister för betalning av avgifter och taxor. Beloppen för avgifter och taxor ska enligt ERA-förordningen beräknas med utgångspunkt från kostnadstäckningsprincipen. Därmed ska intäkterna täcka de tillhandahållna tjänsternas fulla kostnad, inklusive de relevanta kostnader som härrör från de uppgifter som tilldelats de nationella säkerhetsmyndigheterna i samarbetsavtal i enlighet med artikel 76 i ERAförordningen. Under arbetets gång har SE fått gehör för flertalet av sina kommentarer. Kommissionen har dock i sin senaste version av förslaget, se art. 1.2, vidhållit att medlemsstaternas tillsynsmyndigheter ska omfattas av regelverket, det vill säga att tillsynsmyndigheternas avgifter ska följa bestämmelserna i den föreslagna avgiftsförordningen. SE har fortlöpande påpekat att detta strider mot unionsrätten. Institutionerna har ingen befogenhet att ingripa i vad som avser medlemsstatens rätt att besluta och fastställa skatter och avgifter gällande sin statsförvaltning.

5 Datum 5 (35) Förslaget behandlar också processkostnader vid överklagande, som förlorande part ska stå för. Enligt artikel 7.1 i förslaget ska avgifter för överklagande av ERAs tillståndsbeslut beräknas till euro per överklagande, eller till samma belopp som avgiften för tillståndsärendet som överklagats om detta är lägre än euro. Hur detta kommer att slå på benägenheten att överklaga ERAs tillståndsbeslut är oklart, liksom motivet bakom utformningen av förslaget ifråga. Det finns dock risk för att förslaget i denna del utformats för att hålla nere ERAs kostnader och minska risken för att myndighetens budget ska behöva expanderas. I förslaget ska dock inte längre någon särskild avgift för anhängiggörande av ett överklagande krävas. I nuvarande utkast ingår att myndigheterna, järnvägsbyrån och de nationella säkerhetsmyndigheterna, ska lämna sökanden en kostnadsuppskattning på omfattningen av ärendets totala kostnad. SE har tidigare påpekat att detta är en ytterligare arbetsbörda för myndigheterna utöver granskningen av ansökan. Detta saknar också stöd i författning. SE har istället föreslagit ett instiftande av ett arbetsforum med deltagande av samtliga berörda intressenter i syfte att på ett transparent sätt utveckla arbetsmetoderna hos Byrån i effektivitetshänseende för att förbilliga processen ytterligare. Om inte detta hörsammas föreslås att kostnader för uppskattningen bör tas med som en enskild särskild post under artikel 2, då detta arbete dels inte är en del av bedömningen av själva ansökan, dels bör framgå på ett transparent sätt. Vidare har förslaget inte säkerställt att de nationella tillsynsmyndigheterna får sina kostnader betalda av ERA i de fall då en sökande delvis eller helt inte betalat sin avgift till sistnämnda myndighet. SEs uppfattning är att ersättning för tillsynsmyndigheternas handläggningskostnader faller inom Byråns ansvar och inte kan göras beroende av sökandens betalningsberedvillighet. 4. SE bör av formella rösta mot att förslaget antas. 5. SE bör i sådana fall lämna in en protokollsanteckning som anger att skälet till att man är emot att förslaget antas är att det formellt sett saknas rättslig grund för att medlemsstaternas tillsynsmyndigheter ska omfattas av regelverket i den del det gäller att fastställa tillståndsavgifternas belopp. 6. SE kan framföra att bestämmelserna om förhandsuppskattning av avgiften bör utgå och att KOM istället kan instifta ett arbetsforum med deltagande av samtliga berörda intressenter i syfte att på ett transparent sätt utveckla arbetsmetoderna hos Byrån i effektivitetshänseende för att förbilliga processen ytterligare.

6 Datum 6 (35) 7. SE kan, ifall förslag enligt ovan inte hörsammats, föreslå att kostnaden för kostnadsuppskattningen rimligtvis bör utgöra en självständig kostnadspost, då denna kostnad inte utgör en del av prövningen inom en ansökan. 8. SE kan föreslå att avgiften för överklagande ska beräknas till ett belopp som motsvarar kostnaderna för handläggningen av ett överklagandeärende, dock högst euro/ärende. 9. SE kan föreslå att frågan om fördelning mellan ERA och Nationell säkerhetsmyndighet av avgift sökanden betalat ERA i ett tillståndsärende där nationell säkerhetsmyndighets utlåtande inhämtats bör regleras i avtal mellan myndigheterna. Förslaget till avgiftsförordning antogs efter långa diskussioner över tre intensiva dagar (inkluderat expertgruppsmötet på måndagen) och ett flertal s.k. room documents. 2 MS röstade nej eftersom de ansåg att det borde vara fasta avgifter, resterande röstade ja. Diskussionerna avsåg främst nedanstående områden. Huruvida beräkningsmodellen för timtaxan även skulle omfatta de nationella säkerhetsmyndigheterna (NSA). Efter långa diskussioner flyttades beräkningsgrunden till preambeln och texten i artikel 1 ändrades så att det blev tydligt att MS inte längre är bundna av förordningens uppställning och därmed att NSA istället får tillämpa den modell medlemsstaten själv önskar. Beräkningen måste dock ske på ett transparent och icke-diskriminerande sätt och det ska redovisas för ERA på vilka grunder timtaxan beräknas. Efter denna ändring kunde förslaget accepteras av SE. Möjligheten för ERA att agera vid utebliven betalning diskuterades också flitigt, under onsdagen tvärvände kommissionens jurister och artikel 6 fick en lydelse motsvarande den i avgiftsförordningen för EASA. ERA kan nu vägra att hantera en ny ansökan vid utebliven betalning för ett tidigare ärende, den legala grunden för detta är dock ytterst tveksam. Flera MS var också emot kostnadsuppskattningen som de anser är byråkratisk och betungande utan att tillföra någon nytta för sektorn. Sektorn har genomgående insisterat på möjligheten att få en kostnadsuppskattning, därför blev artikeln ändå kvar. Om sökande begär en ny uppskattning kan granskningsprocessen förlängas med 10 arbetsdagar. I anslutning till diskussionerna framförde SE talepunkt 6 och 7 utan gehör från kommissionen. Betalningsvillkoren ändrades så att sökanden har 60 dagar att betala fakturan, oavsett storlek på företaget. För små och medelstora företag kan ytterligare förlängning av tidsfristerna ske. ERA ska faktura inom 3o dagar efter beslut samt att de nu har möjlighet att fakturera var sjätte månad vid

7 Datum 7 (35) långa projekt med förhandshantering ( pre-engagement ). Det klargjordes också att NSA ska få betalt för det arbete de gjort med de nationella delarna inom motsvarande tidsrymd, de exakta detaljerna ska fastställas i samarbetsavtalen mellan ERA och NSA. ERA insisterade dock på att NSA ska få betalt först efter att sökanden betalt för att upprätthålla ett positivt kassaflöde. Kostnaden för ett överklagande fastställs till antingen eller till det belopp som motsvarar avgiften för det överklagade ärendet, det lägsta beloppet gäller. SE framförde att avgiften borde motsvara de faktiska kostnaderna med ett tak på (talepunkt 8). Kommissionen menade att nuvarande förslag är en kompromiss mellan de MS som ansåg att det skulle vara helt gratis och de som anser att det borde vara full kostnadstäckning, i vart fall menar kommissionen att ändå är en subventionerad avgift för majoriteten av överklagandeärenden. Flera MS utryckte önskemål om en fast avgift istället för timavgift redan i detta skede. Kommissionen menade dock att det inte är möjligt utifrån nuvarande kunskapsläge, men att det är den långsiktiga ambitionen för taxan. Vidare så ifrågasatte flera MS att ERAs timtaxa fastställs till 130 i förordningen, vilket gör den onödigt krånglig att revidera. Kommissionen menar att regelverket är utformat på sådant vis att det måste ske i förordningsform. Kommissionen tror dock att taxan kommer att behöver revideras tidigt, kanske innan juni 2019, men att 130 är den bästa uppskattning som finns i dagsläget. ERA presenterade under expertgruppsmötet en grovhuggen uppdelning där kostnaderna fördelades enligt följande; 88 för personal och externa experter, 22 för stödverksamheter och aktiviteter kopplade till hantering av ansökan, 20 för övriga kostnader, IT, licenser, resor, översättning och utbildning av personal. Någon närmare redovisning hur de kommit fram till dessa siffror finns inte, utan är endast uppskattningar från ERA. 5 Draft Commission Implementing Act on rules of procedure of Board of Appeal - DV02EN04 - draft Impl Rgl on RoP of Board of Appeal - TC - DV02EN04 - draft Impl Rgl on RoP of Board of Appeal - Annex TC Word dokument Word dokument

8 Datum 8 (35) Överklagandenämnden (Board of Appeal, BoA) ska avgöra tvister som kan uppstå när Europeiska järnvägsbyrån (ERA) fattar myndighetsbeslut efter genomförandet av det fjärde järnvägspaketet. Förslaget till arbetsordning (Rules of Procedure) är utformat utifrån existerande förlagor till BoA hos andra EU-myndigheter som t.ex. ECHA, EASA, CVPO med flera, liksom arbetsordning hos EU-domstolarna. Upplägget är något främmande för den svenska rättstraditionen, men kan accepteras utan särskilda anmärkningar. Processen präglas av hög grad av omständlighet och detaljreglering. Det framstår inte som helt effektivt, men strider inte mot en enskild sökandes grundläggande rättigheter att få sin sak prövad. Det bör anmärkas att nämndens beslut inte utesluter att ärendet blir föremål för domstolsprövning (EU-domstolen). Nuvarande version av förslaget har förenklats betydligt sedan förra versionen, bl.a. har antalet artiklar halverats. Det bör noteras att betalningsansvaret för processkostnader föreslås regleras i den kommande förordningen om Fees and Charges och bygger på att förlorande part blir betalningsskyldig för Board of appeals samtliga handläggningskostnader upp till euro per ärende. 10. SE kan stödja förslaget. Flera MS var kritiska till att det inte funnits tillräcklig tid för granskning då förslaget skickats ut väldigt sent. Diskussionerna kring förslaget kretsade främst kring sammansättningen av nämnden (om det ska vara tre eller fem medlemmar + ersättare) samt om det skulle vara en eller flera nämnder. Flera MS ansåg liggande förslag inte var i linje mer ERAförordningen (EU/2016/796). Vidare så diskuterades tidsramar för överklagande och skiljeförfarande som går in i varandra på ett sådant sätt att det blir till nackdel för sökanden i förhållande till en tredje part som klagar. Diskussioner fördes även gällande ordförandes utslagsröst samt möjlighet för medlemmar av nämnden att avstå från att rösta. Trots att kommissionen arbetade febrilt med att rätta upp och ändra i förslaget så var det fortfarande ofärdigt med många felaktiga korsreferenser och olösta frågeställningar. Efter långa diskussioner insåg även kommissionen att liggande förslag inte var färdigt för röstning. Ett nytt förslag kommer att skickas ut på måndag nästa

9 Datum 9 (35) vecka, ev. återstående kommentarer bör därför skickas in snarast. Därefter avser kommissionen att rösta förslaget genom skriftligt förfarande. Om det skulle visa sig av kommentarerna att det ändå krävs ytterligare diskussioner innan röstning så kommer de sammankalla till ett nytt expertgruppsmöte. 6 Draft Commission Implementing Act on amendment of TSI ENE and TSI LOC&PAS: closing of open points related to Energy Measuring Systems (EMS) and Data Collection System (DCS) - ST02EN02 - ENE_LOCPAS TSI - Act - ST02EN02 - ENE_LOCPAS TSI - Annexes Word-dokument Word-dokument Förslag till revidering av TSD Energi och TSD Lok och passagerarfordon för att stänga den öppna punkten om energimätning. Inga negativa konsekvenser bedöms uppkomma. 11. SE kan stödja förslaget. Kommissionen presenterade kortfattat förslaget och bakgrunden till ändringarna. Efter påtalande från en MS går kommissionen med på en förlängning av ikraftträdandedatumet för TSD ENE till 3 januari 2022 för att ensa med TSD LOC&PAS. Ingen formell röstning genomfördes då reglerna är sådana tekniska regler som först måste anmälas till WTO ( TBT Notification, Technical Barriers to Trade) och genomgå granskning så att de inte innehåller handelshinder. Ingen MS hade någon invändning mot förslaget som kommer att antas genom skriftligt förfarande.

10 Datum 10 (35) 7 Draft Commission Implementing Act on amendment of TAF TSI: technical update to baseline ST01EN02 - TAF TSI Act - ST01EN02 - TAF TSI Annex Word-dokument Word-dokument Förslag till revidering av TSD TAF 1 som omfattar tre typer av ändringar: funna fel i det tekniska dokumentet ERA-TD-105; TAF TSI Annex D.2 Appendix F TAF TSI Data och meddelande modeller, förbättring av kodlistor, förbättring av det tekniska dokumentet TAF TSI Annex D.2 Appendix E Common Interface (gemensamt gränssnitt). Såvitt Transportstyrelsen kan bedöma uppstår inga negativa konsekvenser för svenska berörda intressenter. 12. SE kan stödja förslaget. Kortfattad presentation från kommissionen om förslaget. Därefter röstning där samtliga MS deltog till fördel för förslaget. 8 Progress on transposition of 4th railway package, technical pillar tour de table on transposition timeplanning and actual progress SE kan framföra att nuvarande järnvägslag och förordning ersätts av fyra nya lagar med dito förordningar. Säkerhetsdirektivets krav införs i en järnvägssäkerhetslag och driftskompatibilitetsdirektivets krav införs i en järnvägstekniklag. De två andra lagarna omfattar kraven i SERAdirektivet 2012/34/EU samt krav för de verksamheter som inte omfattas av direktivens tillämpningsområden eller får undantas från dessa områden. 1 Kommissionens förordning (EU) nr 1305/2014 om teknisk specifikation för driftskompatibilitet avseende delsystemet Telematikapplikationer för godstrafik i järnvägssystemet i Europeiska unionen och om upphävande av förordning (EG) nr 62/2006

11 Datum 11 (35) Ambitionen är att arbetet med införlivandet av marknadsdelen ska vara klart i december 2018 med den tekniska pelaren senast i juni Första utkast till lagförslag (Ds) färdigt till tidig vinter Kommissionen har gjort en sammanställning över status för införlivande av 4JVP i de olika medlemsstaterna, se dokument under AOB. Kommissionen är intresserade av vilka som väljer att gå mot En MS meddelar en ändring mot förra RISC-mötet och säger att de kommer nu att införliva 2020 istället för Ett antal andra MS redogjorde för pågående arbete. Kommissionen påminner om kraven att ingå samarbetsavtal med byrån vilket måste vara klart innan juni nästa år. Om NSA inte går in i sådana avtal kommer kommissionen se allvarligt på detta och inleda överträdelseförfarande. MS måste säkerställa att NSA kan arbeta tillsammans med byrån. ERAs direktör Joseph Doppelbauer berättar att avtalen måste vara på plats till juni 2019, även för de som väljer att införliva ERA eftersträvar så lika avtal som möjligt, men att man även måste respektera skillnader i olika MS, vilket kan resultera i olika nivå och djup i avtalen. Förutser att förhandlingar om avtalen kommer att vara en tidskrävande process, därför vill ERA starta så fort som möjligt. En MS påtalar för kommissionen att NSA är oberoende och att MS inte kan påverka detta. 9 ERA proposal EC declaration of verification of subsystems and templates referred to in Articles 9(4), 15(9) and 24(4) of Directive (EU) 2016/797 presentation by the Agency (P) - Agency proposal for the Commission Implementing Acts on EC declaration - Accompanying report to the Agency proposal for the Commission on EC declaration - EC declaration of verification and templates Adobe Acrobat Document Adobe Acrobat Document PowerPoint-presenta Presentation från byrån om förslag till genomförandeakt om EGkontrollförklaring av delsystem och andra mallar. Akten innehåller mallar för bl.a. EG-kontrollförklaring för mobila och fasta delsystem, EG-försäkran om överensstämmelse med en godkänd typ, EGförsäkran för driftskompatibilitetskomponenter m.m. Arbete har

12 Datum 12 (35) bedrivits i en undergrupp till gruppen för "Praktiska arrangemang för godkännande av fordon, PA VA". Transportstyrelsen har inte deltagit i arbetet. Transportstyrelsen har vid närmare granskning av förslaget noterat att mallarna för EG-försäkran, EG-kontrollförklaring och intyg om överensstämmelse från anmält organ saknar uppgifter som ska finns med enligt krav i TSD bl.a. undantag, icke implementerade funktioner och avvikelser (jmf. TSD Trafikstyrning och signalering (2016/919) punkt ). Sådana uppgifter är av grundläggande betydelse vid handläggning av bl.a. ansökningar för godkännande. I mallarna för EG-kontrollförklaring, intyg från anmält organ och utsett organ samt mellanliggande intyg från dito anges dessutom identifieringsnummer för utsett organ som en obligatorisk uppgift, men det finns inte något motsvarande krav på att det ska finnas ett sådant nummer. 13. SE kan framföra att mallarna även ska innehålla undantag, icke införda funktioner och avvikelser. 14. SE kan framföra att identifieringsnummer för utsett organ ska tas bort från mallarna eftersom det saknas motsvarande krav i reglerna. 15. SE kan i övrigt notera informationen. ERA presenterade förslaget, se presentation. Ett antal MS framförde detaljkommentarer på förslaget. SE framförde talepunkt 13 och en ytterligare MS betonade vikten av att restriktioner tydligt framgår. ERA svarar att mallarna är väldigt generellt utformade för att lämna frihet till den som skriver på, men att de är öppna för att lägga till mera information om vad som kan ingå. Kommissionen önskar inte en detaljerad diskussion i kommittén utan uppmanar deltagarna att skicka in sina kommentarer skriftligen. 10 Draft Commission recommendation on ERTMS trackside approval Commission presentation (P) - DV15EN01 - Recomm harmonised implementation of ERTMS EN Word-dokument

13 Datum 13 (35) - DV15EN01 - Recomm harmonised implementation of ERTMS SV - ERTMS Trackside approval Word-dokument PowerPoint ERA ska enligt artikel 19 i driftskompatibilitetsdirektivet 2 säkerställa ett harmoniserat införande av ERTMS i unionen. Detta ska ske genom att ERA lämnar ett godkännande för ERTMS på marken som blir en förutsättning för Transportstyrelsens formella handläggning och godkännande av delsystemet. Processen för ERAs godkännande av ERTMS på marken ska påbörjas innan något anbudsförfarande inleds. Detta för att ge ERA en möjlighet att tidigt identifiera problem på marksidan som kan påverka driftskompatibiliteten, och sedan agera för att lösa dessa. ERA kommer att ha en lista med kända driftskompatibilitetsproblem ( issue log / issues list /problemlogg ) där sökande måste beskriva hur dessa problem ska hanteras i aktuellt projekt. Sökanden ska lämna in en begäran om byråns godkännande via den s.k. One Stop Shop. ERA har en månad på sig att avgöra om ansökan är komplett, och sedan max 2 månader på sig att utfärda ett godkännande. Transportstyrelsen har tillsammans med en majoritet av säkerhetsmyndigheterna påtalat att den föreslagna processen inte är förenlig med artikel 19, då den spänner över en tidsperiod som sträcker sig förbi upphandlingsfasen. ERA menar å andra sidan att de har ett mandat att kontrollera att driftskompatibiliteten säkerställs, och om nödvändiga underlag inte finns framme i upphandlingsfasen anser de att ansökan inte är komplett och de tvingas gå bortom denna fas. Kommissionens jurister har också gjort en liknande tolkning. Transportstyrelsen och Trafikverket har under hösten 2017 deltagit i s.k. Learning cases för ERTMS Trackside approval. ERA påstår i sin presentation att erfarenheterna från learning cases visar att det inte krävs någon förändring av förlaget till rekommendation. SE menar dock att detta inte går att uttala sig om detta eftersom learning cases inte tillämpade processen utan bara fokuserade på den s.k. issue log, någon validering av processen har således inte skett. ERA har dock tagit till sig flera av synpunkterna från SE bl.a. avseende s.k. generiska godkännanden och beslut med villkor, vilka Transportstyrelsen anser vara bland de viktigaste för att förenkla och förbilliga processen. Detta avspeglas dock inte i kommissionens förslag till rekommendation men däremot i ERAs 2 Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/797 av den 11 maj 2016 om driftskompatibiliteten hos järnvägssystemet inom Europeiska unionen

14 Datum 14 (35) vägledning för godkännandeprocessen. Kommissionens rekommendation är dock på en sådan övergripande nivå att den inte förhindrar detta arbetssätt och kan därför, begränsat till i detta avseende, accepteras utan ändringar. ERAs godkännande baserar sig helt på att kända bristerna i issue log har hanterats. Då issue log är en samling av fel och brister som uppdagats i verkliga projekt så kan vissa brister hänföras till tvetydigheter och tolkningsutrymme i de tekniska specifikationerna. Det kan alltså uppstå situationer där systemet faktiskt uppfyller kraven i TSD Trafikstyrning och signalering 3, men ändå har en öppen issue. SE har vid senaste expertgruppsmötet frågat ERA vad som gäller om en issue inte är hanterad men att lösningen ändå uppfyller kraven i TSD Trafikstyrning och signalering. ERA medgav då att det är kraven i TSD som anger de legala kraven för driftskompatibilitet, ERA kan således inte utfärda ett negativt beslut om sökande formellt uppfyller TSDn. Detta behöver förtydligas för att SE ska kunna acceptera rekommendationen. Förslagsvis hanteras detta genom ett förtydligande i punkten 7 om klassificering av issues. Sammanfattningsvis menar SE att en ansökan endast kan avslås om ett TSD-krav inte uppfyllts. Därför bör rekommendationen anpassas till denna grundläggande princip. 16. SE kan föreslå att punkten 7 i rekommendationen kompletteras med följande stycke An unresolved issue can never be classified as unacceptable or render conditions if the proposed solution fulfils the requirements in the applicable version of TSI control-command and signalling." 17. SE kan motsätta sig antagandet av rekommendationen ifall innebörden av SEs förslag enligt ovan inte medgetts. 18. SE kan i övrigt notera informationen. ERA presenterade förslaget till rekommendation, se presentation. Flera MS framförde att det finns utrymme för förbättringar, bl.a. gränssnitt mellan anmält organ och ERA för att undvika dubbelarbete, samt behov av att definiera storlek på ändringar som kräver ERAs godkännande. SE påtalade att rekommendationen är på en väldigt hög nivå och generellt hållen samt att den inte innehåller alla delar från presentationen. TSD Trafikstyrning och signalering utgör de enda bindande kraven för 3 Kommissionens förordning (EU) 2016/919 av den 27 maj 2016 om teknisk specifikation för driftskompatibilitet avseende delsystemen Trafikstyrning och signalering i järnvägssystemet i Europeiska unionen

15 Datum 15 (35) driftskompatibilitet och att ERA inte kan ge ett negativt beslut ifall ett system uppfyller kraven i TSDn, vidare hänvisades till förslag som skickats in skriftligen (talepunkt 16). En MS var tveksam kring mandatet för att gå bortom upphandlingsfasen och bad kommissionen att säkerställa att förslaget är i linje med artikel 19 i driftskompatibilitetsdirektivet (2016/797). Flera MS efterlyste återkoppling på de inskickade kommentarerna. Pio Guido, ERA, berättar att det inte egentligen är nödvändigt med en rekommendation. Rekommendationen ger inte heller alla detaljer som är nödvändig, dessa behöver vara på plats till 2019 i vägledningen. Med generiska godkännande menar man inte väldigt generella, utan att återanvända redan godkända system, nätverk, och linjer som implementerat ERTMS på ett liknande sätt. ERA vill undvika dubbelarbete mot anmält organ, varför man vill ha in så mycket information som möjligt i början innan anmält organ kommer in i processen. Det är där ERA menar att de kan göra nytta och avhjälpa fel i tidigt skede. Avsikten är inte att göra arbete som ska återupprepas senare. ERA kommer att distribuera svar på kommentarerna snart. Värdefulla kommentarer som kommer att tas om hand. ERA kommer att använda befintliga arbetsgrupper för att vara transparenta med arbetet. Kommissionen kommer att ladda upp en reviderad version av rekommendation och även svar på inskickade kommentarer. Därefter antagande av kommissionen. 11 TAP/TAF TSIs CCM (change of procedure) presentation by the Agency (P) - TAP TAF Change of the CCM procedure PowerPoint TSD TAP/TAF 4, reglerar informationsutbyte mellan aktörer t.ex. vid kapacitetstilldelning, biljettförsäljning etc. Förslag till ändrade 4 Kommissionens förordning (EU) nr 454/2011 av den 5 maj 2011 om teknisk specifikation för driftskompatibilitet avseende delsystemet Telematikapplikationer för persontrafik i det transeuropeiska järnvägssystemet Kommissionens förordning (EU) nr 1305/2014 av den 11 december 2014 om teknisk specifikation för driftskompatibilitet avseende delsystemet Telematikapplikationer för godstrafik i järnvägssystemet i Europeiska unionen och om upphävande av förordning (EG) nr 62/2006

16 Datum 16 (35) procedurer för ändringshantering i syfte att förenkla och snabba upp processen. Inga kontroversiella frågor identifierade. 19. SE kan notera informationen. Presentation från byrån, se bifogad presentation. Några MS är oroliga över hur MS via den nationella kontaktpunkten ska informeras om ändringar. Det är viktigt att ändringar kommuniceras ordentligt så detta behöver förtydligas. En MS är frågande över begreppet recognised organisation som används i presentationen, vanligtvis används representative bodies. Det är viktigt att undvika förvirring om vilka som får ingå i arbetsgrupper och lägga förslag i arbetsgruppen. ERA bekräftar att det är representative bodies som avses. Vidare så framfördes att även RISC borde få information om ändringar så att vi inte tappar insynen. Kommissionen har för avsikt att hantera denna ändring så snabbt som möjligt när de får rekommendation från ERA, junimötet är troligen för kort om tid, men säkerligen till mötet i november. 12 TAP/TAF TSI monitoring report presentation by the Agency (P) - TAP TSI monitoring report RISC PowerPoint Återrapportering av status för implementering av TSD TAP/TAF SE kan notera informationen. Inget att tillföra utöver presentationen, se presentation från byrån.

17 Datum 17 (35) 13 EVR specifications presentation by the Agency (P) - Agency recommendation on the specification for the European Vehicle Register - Agency proposal on the specification for the European Vehicle Register part 1 - Agency proposal on the specification for the European Vehicle Register part 2 - Impact Assessment on the specification for the European Vehicle Register Adobe Acrobat Document Adobe Acrobat Document Adobe Acrobat Document Adobe Acrobat Document - EVR presentation ERA ska senast 16 juni 2018 ta fram tekniska och funktionella specifikationer för det europeiska fordonsregistret (EVR), enligt artikel 47 i Direktiv (EU) 2016/797. Registret ska vara i drift senast 16 juni Ett utkast till specifikationen är nu klar och ERA har tagit fram en rapport som resulterat i en rekommendation angående de tekniska och funktionella specifikationerna för EVR. ERAs rekommendation är att specifikationen för det europeiska fordonsregister som avses i artikel 47 i direktiv (EU) 2016/797 bör antas samt att beslut 2007/756/EG bör upphävas. ERA har även tagit fram en fullständig konsekvensbedömning för EVR. Resultatet av den fullständiga konsekvensbedömningen visar att det arkitektoniska alternativet 1quater (Centraliserad eller decentraliserad ansökan, godkännande och data) är det bästa alternativet överlag, vilket även rekommenderas av ERA. Transportstyrelsens ser fördelar med det föreslagna alternativet då det ger möjlighet att välja mellan att flytta vårt fordonsregister till EVRs centrala verktyg eller fortsätta med fordonsregister i nuvarande form, förutsatt att en harmoniserad gränssnittskomponent utvecklas och distribueras som en del i EVR. 21. SE kan notera informationen. Presentation från byrån avseende kostnads-nyttoanalys och ERA förslag till lösning för europeiskt fordonsregister.

18 Datum 18 (35) ERA förespråkar en modell som med centraliserad sökfunktion med möjlighet till både centraliserad och decentraliserad lagring av data. Tidplanen framåt är - konsultation med RISC under april-maj, parallellt med public consultation. - Röstning vid RISC82 i juni Publicering slutet 2018/början Därefter har MS 6 månader på sig att besluta om de vill centralisera eller inte (beslutet är möjligt att ändra senare). - ERA har två år på sig att leverera EVR (juni 2020) - 3 år för MS att anpassa systemen (juni 2021) - EVR operationellt i juni 2021 Kommissionen konstaterar att det inte finns mycket tid för att införa systemet och ser risker för komplexitet vid ett distribuerat system med många gränssnitt. Flera stora MS pekar på vikten att kunna behålla sina befintliga system som idag är integrerade med andra verksamhetssystem och efterlyser specifikationer för EVR snarast för att kunna påbörja arbetet med integrering. Några mindre MS ser istället fördelar med ett centralt register så att MS slipper kostnader för att drifta ett register för endast ett fåtal fordon. ERA förstår behovet av att ha specifikationerna för ett centralt register så snart som möjligt, därför ERA föreslagit att de finns på plats minst ett år innan systemet är i drift, kommer så snart som möjligt. En MS föreslår att ERA själva borde kunna registrera fordon i registret nu när de utfärdar godkännanden. ERA svarar att systemet tillåter detta, men att reglerna först måste ändras. Kommissionen välkomnar input från MS parallellt med den publika konsultationen så att vi kan gå vidare fort. 14 The Agency's Opinions and Advices - presentation by the Agency (P,D) 14.1 Technical Advice regarding question of NB-Rail QC-RST-020 concerning interoperability constituent "running gear", structural design of bogie frame. - QC-RST-020 Issue 01 - Running gears IC Adobe Acrobat Document

19 Datum 19 (35) - ERA Tech advice - running gear Adobe Acrobat Document NB-Rail har gett ut NB-Rail QC-RST-020 som innehåller förslag till gemensam tolkning av krav i TSD Godsvagnar [1] avseende hållfasthet för boggier av etablerad typ. Förslaget innehåller två alternativ. Ett som innebär att dessa boggier ska påföras samma krav som nya boggier när det gäller bevisad säkerhet avseende hållfasthet enligt EN 13749:2011. Det andra innebär att det anmälda organet får beakta boggins tidigare användning och tidigare certifikat enligt regler (UIC) som fanns innan EN 13749:2011. ERAs analys säger att boggier av en befintlig design enligt den gamla TSD Godsvagnar kan använda sig av en förenklad process. Vilket även var det alternativ som Transportstyrelsen förordade. 22. SE kan notera informationen. Inget att tillföra utöver texten i bakgrundsbeskrivningen Additional Technical Advice regarding question of NB-Rail QC- STR-009 concerning certification according to withdrawn TSIs - Additional Technical Advice on certification according to withdrawn TSIs Adobe Acrobat Document Utlåtande från ERA om möjligheten att göra felrättningar av befintliga delsystem och driftskompatibilitetskomponenter utan att behöva tillämpa senaste version av TSD samt utföra ny certifiering. 23. SE kan påtala att även om det inte krävs någon ny certifiering så kan det ändå krävas godkännande då även en felrättning kan vara ytterst omfattande och säkerhetspåverkande. [1] Kommissionens förordning (EU) nr 321/2013 om teknisk specifikation för driftskompatibilitet avseende delsystemet Rullande materiel godsvagnar i Europeiska unionens järnvägssystem

20 Datum 20 (35) 24. SE kan notera informationen. NB-Rail påtalade felaktigheter i terminologin i utlåtanden, vilket skulle rättas bilateralt innan publicering. SE framförde talepunkt 23. ERA tycker att SE lyfter en viktig fråga. I framtiden blir det troligen annorlunda, CSM RA för kravfångst. Ibland svårt att förstå vad ändring av en enda kodrad kan påverka. ERA vill inte referera till pågående arbete, men måste ta det i beaktande, t.ex. tröskelnivåer och när det krävs nytt godkännande ERA Opinion regarding provisions on rail fastening systems in INF TSI - ERA Opinion INF - Rail fastening systems Adobe Acrobat Document Utlåtande från ERA gällande krav för befästningssystem i TSD Infrastruktur 5. Förslaget är ett förtydligande av gällande praxis och hur det står skrivet i motsvarande EN-standard. Utlåtandet har tidigare diskuterats i arbetsgruppen för TSDn och varken Transportstyrelsens eller Trafikverkets expert i gruppen har haft några invändningar mot förslaget. 25. SE kan notera informationen. Inget att tillägga utöver bakgrundsbeskrivningen. 5 Kommissionens förordning (EU) nr 1299/2014 av den 18 november 2014 om tekniska specifikationer för driftskompatibilitet avseende delsystemet Infrastruktur i Europeiska unionens järnvägssystem

21 Datum 21 (35) 14.4 ERA opinion on CCS TSI/ Rolling stock compatibility with Axle counters - Opinion ERA-OPI Rolling Stock Compatibility with Axle Counters.pdf Adobe Acrobat Document Utlåtande från ERA om ändrade krav för kompatibilitet med axelräknare vid höga hastigheter. Ingen påverkan för svensk infrastruktur har identifierats. Detta förslag har tidigare diskuterats i arbetsgruppen för TSD Trafikstyrning och signalering och även skickats ut till referensgruppen med branschrepresentanter samt direkt till Trafikverket utan någon invändning. 26. SE kan notera informationen. Inget att tillägga utöver bakgrundsbeskrivningen. 15 IT Derogation Request ATR 220 SWING Advice ERA/AD V/ regarding the file sent by the Belgian authorities concerning the High-speed v250 fyra trains presentation by the Belgian NSA - Item 15 - IT Derogation Request ATR 220 SWING PowerPoint Svar från kommissionen på frågeställning från Belgiska säkerhetsmyndigheten. 27. SE kan notera informationen. Den ursprungliga punkten 15 utgick, istället presenterades en aktuell undantagsansökan från IT. Kommissioner säger att FR, UK och IT ofta skickar in undantagsansökningar, men inte så många från andra MS, vill passa på att påminna om att MS ska informera kommissionen om undantag.

22 Datum 22 (35) Det vanligaste undantaget kopplat till långt gånga projekt. I de fallen kan MS själva fatta beslutet, men MS ska ändå informera kommissionen som måste kunna kontrollera att de är långt framskridna. För andra så finns undantag på grund av ekonomiska skäl eller kompatibilitet. Då krävs ett kommissionsbeslut. Tackar IT för att de gör detta. Så länge som MS inte transponerat görs anmälan i enligt med 2008/57, men för kommissionen gäller 2016/797. Det krävs ett beslut från kommissionen. Det är inte alltid möjligt att hantera undantag på RISC-mötet, istället används skriftligt förfarande, som i detta fall. Därför bra att vi känner till bakgrunden till undantaget och att vi inte blir förvånade när det dyker upp. IT presenterar ett undantag för 15 ATR 220 tåg, vilka är dieseldrivna multipelkopplade fordon. Fordonen överensstämmer med tidigare versioner av TSD PRM, SRT, NOI, CCS och överensstämmer med en tidigare godkänd typ. Undantag baseras på att det hotar projektets ekonomiska lönsamhet. Behov av ökad trafik, existerande vagnar åldrats och måste fasas ut. Tågen behövs för att behålla servicen enl. kontrakten. Upphandlingen sker baserat på en option på 20 tåg i det ursprungliga kontraktet från Tillverkaren har produktionslinjen redo och fordonet är ett välkänt fordon i IT. Även ekonomisk fördelar för järnvägsföretaget med en liknande fordonsflotta. Att uppgradera fordonen skulle kompromettera den ekonomiska hållbarheten och leveranstider i kontraktet. Tid för att uppgradera fordonen motsvarar tiden för en ny upphandling vilket inte uppfyller kontraktstider för trafikupphandlingen. Skulle skapa ett gap på tre år där trafiken inte kan tillhandahållas. En deltagare uppmärksammar kommissionen på skrivelsen i TSD LOC&PAS som innebär att ett typgodkännande för ett fordon gäller i 7 år. Om de nya fordonen överensstämmer med typen så kan de tas ibruk även om TSDn uppdaterats. Kommissionen svarar att man tagit hänsyn till detta. Fordonstypen är ursprungligen godkänd baserade på nationella regler. I TSDn från 2011 så gäller att man kan ta ibruk fordon fram till 2017, som är en absolut deadline. Kommissionen menar sammanfattningsvis att de är oroade över att de inte får undantagsansökningar från andra MS. 16 NB-Rail - report on NB-Rail activities.(p) - NB-Rail presentation - Report on NB-Rail activities PowerPoint-presenta Sedvanlig återrapportering från NB-Rail om aktiviteter sedan förra RISCmötet.

23 Datum 23 (35) 28. SE kan notera informationen. Inget att tillföra utöver presentationen. 17 State of play on Noise TSI presentation by the Agency (P) - TSI Noise revision state of play - RISC 81 - PM med bakgrundsinformation för frågan om järnvägens kompositbromsblock PowerPoint-presenta Word-dokument ERA har på uppdrag av KOM tagit fram ett förslag på revidering av TSD Buller 6. KOM har inlett en offentlig konsultation kring förslaget ifråga. Syftet bakom revideringen är dels att minska järnvägsbullret genom att göra kraven på högsta tillåtna bullernivå för nybyggda godsvagnar tillämpliga även på befintliga äldre godsvagnar, som idag nästan uteslutande är utrustade med gjutjärnsbromsblock, när dessa trafikerar s.k. tystare stråk, dels att anpassa struktur och innehåll i TSD-buller i förhållande till bestämmelserna i det nya driftskompatibilitetsdirektivet. De tystare stråken ska inrättas av medlemsstaterna på grundval av gemensamma kriterier. De senare anger att stråk som trafikeras av mer än 12 godståg per natt ska utgöra s.k. tystare stråk, med undantag för stråk som är kortare än 20 km. Idag är det endast godsvagnar med kompositbromsblock och skivbromsar som kan uppfylla de bullerkrav som ställs på nykonstruerade godsvagnar. Det har under senare tid visat sig att tåg som endast består av kompositbromsblockförsedda vagnar kan förlora hela eller delar av sin bromsförmåga vid trafik i nordiska vinterförhållanden. Rapporter om sådana incidenter har inkommit till både de svenska och finska säkerhetsmyndigheterna. Hur dessa problem effektivt ska kunna åtgärdas är ännu okänt. Studier/tester har initierats av både KOM och de svenska och finska säkerhetsmyndigheterna. 6 Kommissionens förordning (EU) nr 1304/2014 om en teknisk specifikation för driftskompatibilitet avseende delsystemet "Rullande materiel buller

24 Datum 24 (35) På grundval av förekomna säkerhetsincidenter har Transportstyrelsen till ERA anmält att SE troligen kommer att behöva undantag från de föreslagna TSD-reglerna i form av s.k. specialfall i TSD-buller. Innebörden av ett sådant är att särskilda avvikande bestämmelser får tillämpas i det land som medgetts specialfallet. Problemet ligger i att det idag är okänt hur en sådan svensk specialfallsreglering skulle kunna utformas för att lösa bromsproblemen för tåg med endast kompositbromsblockförsedda godsvagnar i nordiskt vinterklimat. Problemet kompliceras dessutom av att regleringens utformning riskerar att få betydande negativa effekter på järnvägstrafikens konkurrenskraft, t ex om den skulle innebära krav på hastighetsnedsättningar, omrangering av tåg för att garantera att alla tåg som trafikerar åtminstone landets norra delar under vintertid innehåller ett visst antal gjutjärnsblockförsedda vagnar och på så vis vara garanterade bromsförmåga. Transportstyrelsen har gjort olika kostnads/nyttoberäkningar av förslaget. Dessa visar på att nettonyttan är positiv, men bygger på att säkerhetsproblemet kan lösas utan krav på komplexa operativa begränsningar för att garantera säker tågtrafik i nordiskt vinterklimat. De bygger också på delvis overifierade uppgifter om hur vagnunderhållskostnaderna påverkas av bromsblockteknologibytet. Sammanfattningsvis kan dock konstateras att innan bättre kunskap vunnits om hur säkerhetsproblemet kan tacklas, kan förslaget egentligen inte effektanalyseras på något mer meningsfullt sätt avseende dess påverkan på järnvägens konkurrenskraft. : 29. SE bör inledningsvis framföra att man delar kommissionens bedömning att det är viktigt att minska järnvägsbullret. 30. SE bör även framföra att det också är viktigt att utforma förslaget på ett sätt som möjliggör upprätthållande av järnvägens konkurrenskraft även i norden. 31. SE kan framföra att det därför är viktigt att det av förslagets (ännu inte publicerade) kostnads/nyttoanalys tydligt framgår vilka effekter förslaget kan få för järnvägens konkurrenskraft på såväl marknaden för internationell godstrafik inom EU som på medlemsstaternas nationella godsmarknader samt att analysen även tar trafik i nordiska vinterförhållanden i beaktande. 32. SE kan även påpeka att det sannolikt blir svårt att effektanalysera förslaget med avseende på trafik till och från SE på något mer

25 Datum 25 (35) meningsfullt sätt innan specialfallet är formulerat och att det troligen blir mycket svårt att formulera ett specialfall för SE på ett sätt som inte riskerar att skada konkurrenskraften för järnvägstrafiken till och från landet innan mer kunskap vunnits om hur kompositbromsblockens säkerkritiska funktion ska kunna upprätthållas i nordiskt vinterklimat. 33. SE kan i samband härmed informera om att Transportstyrelsen avser att genomföra studier/tester av kompositbromsblockens funktion under olika trafik- och väderförhållanden i vinter. 34. SE kan vid behov (återigen) framföra att det är av särskilt intresse att fastställa vilka påverkansfaktorer som, vid användning av kompositbromsblock i godstrafiken, kan förklara varför hjulslitaget och därmed fordonsunderhållskostnaderna kan öka väsentligt. Presentation från byrån över utvecklingen kring buller, se presentation. För de tysta stråken har kriterier för antal godståg per natt har fastställts till 12 fordon, ännu ingen som opponerat sig mot detta värde. Man var även överens om att inget högre värde krävs för lågbefolkade områden. 8 december 2024 är deadline för bullriga vagnar på de tysta stråken. Arbete med konsekvensanalys är i sitt slutskede, rekommendation om ändring av TSD Buller skickas till kommissionen i slutet av april Ett antal MS har skickat in ansökan om specialfall. En MS håller i likhet med SE på att utforma ett specialfall, hoppas hitta acceptabel lösning genom detta. Men framhåller samtidigt att deras oro över säkerhetsaspekterna inte försvinner med ett specialfall. De förbereder för tester i verklig miljö och kommer att informera ERA och KOM om resultatet. SE framförde talepunkter 26, 27, 28, 30 och 31. En stor MS, med stöd från några ytterligare, påtalar att de vill se krav på tysta fordon tidigare än vad föreslaget medger. Kommissionen är medvetna kommer att krävas kostnader för bygga om befintliga fordon. Förstår att vissa MS har problem med datumet, men de försöker hitta en europeisk lösning. 18 PRM TSI (Amendment to the Annex on Inventory of Assets) Commission presentation - MOVE presentation on PRM TSI PowerPoint-presenta

26 Datum 26 (35) Presentation från Kommissionen om förteckning över anläggningstillgångar (Inventory of Assets, IoA). ERA har startat en arbetsgrupp för revidering av TSD PRM vilken beräknas börja gälla under andra halvåret ERA:s mandat för revideringen begränsas till att omfatta de delar av TSD:n som behandlar frågor rörande inventering och rapportering till den gemensamma företeckning över tillgångar som ska tas fram (även kallad Inventory of Assets, IoA). Revideringen syftar inte till att förändra innehållet i TSD:n avseende tillgänglighetskrav för stationer eller rullande material utan endast till att ge medlemsstaterna förutsättningar för att arbeta med insamling samt rapportering av data avseende hur tillgänglighetsanpassade stationerna är. Rekommendationen kommer därför att innehålla ett förslag på minimikrav för struktur och innehåll när det gäller uppgifter som ska samlas in till ovan nämnda förteckning. Under arbetet i arbetsgruppen har SE drivit linjen att, med hänsyn taget till järnvägens konkurrenskraft, är det viktigt att regleringen åstadkommer kostnadseffektiva sätt för inventering och rapportering. SE har också ifrågasatt ERAs kostnadsuppskattningar av det förslag som ska presenteras, som inte beaktar att kostnaderna kan bli högre i MS där ansvaret för stationer är uppdelat på flera ansvariga subjekt. I det närmaste slutskedet har även en testperiod påbörjats, men blivit avsevärt försenad. Den svenska branschen ar uppmanats att delta tillsammans med hittills TS och TV. Status på arbetet är i stort sett det som förelåg vid senaste genomgången vid RISC-mötet i juli : 35. SE kan bevaka att inga förkortande förändringar i den tidplan som rekommendationen nu innehåller kommer till stånd. 36. SE kan om omständigheterna föranleder det att ånyo markera mot de kostnadsuppskattningar ERA gjort. 37. SE kan i övrigt notera informationen. Presentation från kommissionen, se presentation. En MS påtalar att det kommit ett antal nya standarder som TSDn borde referera till, kommissionen för vidare denna information till ERA.

27 Datum 27 (35) 19 RASCOP (Rail Standardisation Coordination Platform for Europe) - report on activities Commission presentation - RASCOP-RISC81 PowerPoint-presenta Återrapportering från RASCOP om pågående aktiviteter. RASCOP är en plattform som sattes upp för att förbättra standardiseringsarbetet inom unionen och undvika dubbelarbetet. 38. SE kan notera informationen. Inget att notera utöver presentationen. 20 Progress on cleaning up of national rules presentation by the Agency / the Commission.(P,O) - Cleaning-up of national rules PowerPoint-presenta Järnvägsbyrån bedriver sedan ett antal år tillbaka ett arbete för att hjälpa medlemsstaterna att rensa bort nationella regler som inte är tillåtna enligt det europeiska regelverket. Det önskade slutresultatet är ett fåtal nationella regler utöver TSD (Tekniska Specifikationer för Driftskompatibilitet) som sedan återfinns på ett transparent sätt i en öppen databas. Presentation från byrån och kommissionen om status för arbetet. SE kan notera informationen. Presentation från byrån om status för arbetet med upprensning av nationella regler. Ingen ny rapport idag den senaste kom så sent som för 3 månader sedan, en ny rapport tas fram till junimötet. Några MS meddelar att de har problem att hinna rensa bort alla regler till juni Kommissionen är medvetna om att processen pågår och

28 Datum 28 (35) att alla inte kommer att klara detta datum. De säger sig kunna ha visst överseende med detta, men att man kommer att vidta åtgärder om reglerna inte tas bort. 21 Shift2Rail presentation presentation by the Executive Director (P) - Shift2Rail presentation PowerPoint-presenta Shift2Rail är ett projekt för att främja forskning och innovation inom järnvägssektorn som genom sina insatser ska bidra till smart och hållbar tillväxt. Syftet är att uppnå ett gemensamt europeiskt järnvägsområde (SERA); för att förbättra attraktiviteten och konkurrenskraften hos det europeiska järnvägssystemet, för att säkerställa ett modalskifte från vägarna till ett mer hållbart transportmedel som järnväg, och att behålla ledningen för den europeiska järnvägsindustrin på den globala marknaden. 39. SE kan notera informationen. Inget att noter utöver presentationen. 22 Rail Cybersecurity monitoring exercise on ongoing activities Commission presentation (P) - Rail Cybersecurity PowerPoint-presenta Presentation från kommissionen i informationssyfte gällande arbete med skyddsfrågor (security) inom järnvägsområdet. Tidigare arbete inom området har varit föremål för instruktion från departementet (Landsec). 40. SE kan notera informationen.

29 Datum 29 (35) Kommissionen presenterade pågående arbeten inom securityområdet, se presentation. En deltagare påtalar att security måste tas med i nästa revidering av TSD Trafikstyrning och signalering, men även i andra sammanhang där mjukvara finns inkluderad måste securityfrågor beaktas t.ex. ECM och SMS. ERA svarar att de har en åtgärdsplan som inkluderar mer än bara CCS, t.ex. OSS. Arbetar tillsammans med de andra transportsektorerna, samarbete med EASA, EMSA och ENISA. Vill undvika att security, som ännu ses som en nationell angelägenhet, inte påverkar driftskompatibiliteten. Stort fokus på säkerhet och security, bl.a. för trafikstyrning och signalering eller rekommendation för nästa generations radiokommunikation att cyber security tagits om hand på ett bra sätt. Viktigt att vi från början samarbetar över transportslagen, digitaliseringen måste ses som multimodalt redan från start. Begränsade resurser inom järnväg jämfört med andra, i värsta fall kan vi blockeras från en multimodal transportkedja om vi inte hanterar cyber security. Kommissionen menar att det är viktigt att vi är medvetna om de olika aktiviteterna som pågår, men gruppen som är ansvarig är Landsec. I denna grupp pågår utbyte om vilka risker som existerar och hur de kan förebyggas, både på teknisk nivå och mera generellt. 23 Cooperation with international organisations: 23.1 OTIF latest developments presentation by the Commission. (O) Sedvanlig återrapportering från kommissionen om senaste utvecklingen inom OTIF (Intergovernmental Organisation for International Carriage by Rail). Hnadlingslinje: SE kan notera informationen. Muntlig redovisning från kommissionen och OTIF om pågående aktiviteter, det redogjordes för ett antal möten och kommande aktiviteter. Kommissionen skulle sammanställa informationen i en e-post och skicka ut till MS.

30 Datum 30 (35) 23.2 OSJD latest developments presentation by the Commission. (O) Sedvanlig återrapportering från kommissionen om status i förhandlingsarbetet med OSJD (Organisation for Co-Operation between Railways). SE kan notera informationen. Muntlig redovisning från kommissionen om förhandlingsarbetet. I slutet på november genomfördes tredje rundan av förhandlingar. Alla nio EU-medlemmar närvarande. Tuff vecka för kommissionen och MS, bara 7 artiklar diskuterades och antogs. Nu inne på en av de känsligare delarna gällande bemanning av organisationen och den tekniska kommittén. Kommissionen efterlyser ett större engagemang från flera MS, frågan berör inte bara de nio nuvarande medlemmarna. Vad vi nu gör berör alla EU medlemmar som har järnväg i Europa eller Asien. Kommissionen har skickat inbjudan till ett förberedande möte den 14 februari inför mötet den 16 februari i rådsarbetsgruppen. Möte sista veckan i mars i Warszawa. Kommissionen hoppas på representanter även från andra än de nio medlemmarna. Kommissionen är inte vana med att bara ha nio röster, tuffa förhandlingar för att vinna mark. Förväntar oss input från de MS som är intresserade i sådana internationella transporter. Handlar om framtida järnvägsanslutningar mot Kina. Stark önskan från Ryssland att kunna påverkas dessa anslutningar, måste vara starka så vi inte hamnar i överenskommelser som inte överensstämmer med våra mål och legala ramverk. Kommer att sätta ramverket för den europeisk-asiatiska järnvägsförbindelsen och vilka regler som kommer att gälla. Kina-Europa med ett antal länder emellan. 24 Communication on traceability of the safety-critical components presentation by the Commission - MOVE communication traceability SCC - NSA IE Traceability and maintenance of safety-critical components PowerPoint-presenta PowerPoint-presenta

31 Datum 31 (35) Kommissionen har i de nya direktiven fört in begreppet säkerhetskritiska komponenter (Safety Critical Componentes, SCC) utan att definiera det. Ursprunget kommer från de utredningar som gjordes efter olyckan i Viareggio I det som finns skrivet framgår att SCC kan vara komponenter i delsystemen rullande materiel, infrastruktur, energi och utrustning för trafikstyrning och signalering. ERA menar att komponent kan innebära: - ett tekniskt system som utför en funktion, eller - ett tekniskt delsystem som utför en delfunktion när en kombination av delfunktioner utför en funktion, eller - en individuell komponent för system med låg komplexitet för mekaniska system, eller - mjukvara. - material, verktyg och utrustning som används vid underhåll. Ordet kritiskt kan vara kritiskt utifrån olika synsätt: fara, säkerhetsrisk, utifrån FMECA, i samband med underhåll. ERA har undersökt hur man ser på det inom trafikflyget och i Frankrike för infrastruktur. ERAs förslag till definition är: Safety critical components means any component for which single failure has a credible potential to lead directly to a catastrophic accident Note 1: Accidents are derailment, collisions, and other accidents to persons caused by vehicles in motion, fire or other. Note 2: Catastrophic is related to multiple fatalities. The most credible unsafe consequence of the failure must be taken into account En tydlig definition är att föredra eftersom man anser att järnvägsbranschen inte är mogen för något annat i dagsläget. En SCC ska identifieras på konstruktionsstadiet och man ser att parterna ska samarbeta i att utveckla en lista över SCC. I kommissionens presentation diskuteras förhållanden kring märkning av SCC. 41. SE kan notera informationen. Presentation från IE, se presentation. IE menar att vi behöver både fysisk märkning såväl som dokumentation. Men varnar för att märkning kan skapa problem, t.ex. brustet hjul p.g.a. stansning på hjulet. Bättre att fokusera på funktion snarare än komponent, IE föreslår ett riskbaserat angreppsätt.

32 Datum 32 (35) Flera MS påpekade att det krävs överenskomna kriterier för att avgöra vad som är en säkerhetskritisk komponent. Kommissionen presenterade sedan kortfattat svaren de fått på sina frågor. Inte fått många svar, men några få. Kommissionen är tacksamma för IEs förslag som kanske kan bryta dödläget. Märkning är bra för spårbarhet men kostsamt. I dagsläget finns krav på märkning av axlar i TSD WAG, efter Viareggioolyckan. CENELEC producerade också en rapport om märkning av axlar och hjul, men kravet i TSD avser endast axlar. Märkning genom stansning är förbjudet, av samma anledning som framgår av IEs presentation. Märkning är mera kritiskt för vagnar än passagerarfordon, eftersom det kan underhållas i verkstäder över hela EU. Men krav på spårbarhet för underhåll finns i direktivet och pekar ut ECM som ansvarig. I den pågående översynen av ECM-förordningen finns möjlighet att diskutera SCC. Nuvarande utkast inkluderar ett förslag gällande hantering och sätter principer för identifiering av dito, inte en lista. Public consultation pågår till 20 februari och MS inbjuds att reagera på utkastet. Kommissionen är tveksamma till nyttan med att ta fram en lista, de ska så snart som möjligt producera en rapport om SCC som förklarar den nuvarande situationen (skulle varit rapporterat till Europaparlamentet och till rådet 16 december 2017 enligt art. 29(3) i säkerhetsdirektivet (2016/798)). Måste ta hänsyn till pågående arbete i rapporten. Rapporten ett första steg för att informera vart vi är på väg och vilka åtgärder som vidtagits, men fokus på ligger på revideringen av ECM där förslaget från byrån förväntas i mitten på året. 25 Safety Alerts IT presentation by the Agency - ERA presentation - Safety Alert IT - SAIT and JNS - future steps PowerPoint-presenta Enligt artikel 4 i säkerhetsdirektivet (2016/798) 7 ska aktörer inom järnvägssektorn utbyta information om fel eller brister. Safety Alerts IT- 7 Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/798 om järnvägssäkerhet (omarbetning)

Under utveckling Röstad i RISC juli 2017, inväntar KOM antagande i mars 2018 (ev tidigare)

Under utveckling Röstad i RISC juli 2017, inväntar KOM antagande i mars 2018 (ev tidigare) Beskrivning StatusRättsakt Tidplan Framtagande av genomförandeakt för överklagningsinstans - Board of Appeal. Koppling fjärde järnvägspaketet - ERA:s nya roll Omröstning i RISC i januari 2018, antagande

Läs mer

RättsaktNamn StatusRättsakt Grund/ändring

RättsaktNamn StatusRättsakt Grund/ändring RättsaktNamn StatusRättsakt Grund/ändring KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2018/936 av den 29 juni 2018 om bemyndigande för medlemsstaterna att anta vissa undantag i enlighet med Europaparlamentets

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 12.2.2019 C(2019) 873 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 12.2.2019 om mallar för EG-försäkringar, EG-intyg samt EG-kontrollförklaringar och kontrollintyg

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) L 129/68 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2018/764 av den 2 maj 2018 om de avgifter som ska betalas till Europeiska unionens järnvägsbyrå och villkoren för deras betalning (Text av betydelse för

Läs mer

I detta dokument återfinns agendan, bakgrundsupplysningar, instruktioner och rapport från mötet.

I detta dokument återfinns agendan, bakgrundsupplysningar, instruktioner och rapport från mötet. Mötesanteckning 1 (68) Datum Handläggare Robert Hellström, Sten-Olov Södergård Väg och järnväg Rapport och instruktion för möte 82 i kommissionens kommitté för driftskompatibilitet och säkerhet inom järnväg,

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 2.5.2018 C(2018) 2532 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 2.5.2018 om de avgifter som ska betalas till Europeiska unionens järnvägsbyrå och villkoren

Läs mer

EU-harmoniserad godkännandeprocess för fordon i Sverige. Annelie Jämte

EU-harmoniserad godkännandeprocess för fordon i Sverige. Annelie Jämte EU-harmoniserad godkännandeprocess för fordon i Sverige Annelie Jämte Hur styrs godkännandeprocessen? Driftskompatibilitetsdirektivet (EU) 2018/545 praktiska arrangemang i processen för godkännande av

Läs mer

RISC möten. 5 6 november och juni 2014

RISC möten. 5 6 november och juni 2014 RISC möten 5 6 november och 11 12 juni 2014 Beslut godkända i RISC i juni Ändrad TSD Trafikstyrning - Baseline 3 uppdaterade specifikationer, speciellt test-specar - Krav på tid mellan fel (MTBF) Öppen

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN 19.7.2018 SV Europeiska unionens officiella tidning C 253/1 I (Resolutioner, rekommendationer och yttranden) REKOMMENDATIONER EUROPEISKA KOMMISSIONEN KOMMISSIONENS REKOMMENDATION av den 18 juli 2018 om

Läs mer

RISC-möte oktober. Dagordning med 8 omröstningar och 26 informationspunkter ERTMS WG 21 oktober

RISC-möte oktober. Dagordning med 8 omröstningar och 26 informationspunkter ERTMS WG 21 oktober RISC-möte 19 20 oktober Dagordning med 8 omröstningar och 26 informationspunkter ERTMS WG 21 oktober TSD Drift konv. ändring Oslo Sundsvall TSD Drift bilaga P regler för märkning av fordon. Stängning av

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.10.2018 C(2018) 6929 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) / av den 25.10.2018 om specifikationer för de fordonsregister som avses i artikel 47 i Europaparlamentets

Läs mer

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen?

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Johan Vestlund Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om upphävandet

Läs mer

RISC december, omröstning Certifiering av uh-ansvarig enhet (ECM)

RISC december, omröstning Certifiering av uh-ansvarig enhet (ECM) RISC 14-15 december, omröstning Certifiering av uh-ansvarig enhet (ECM) Säkerhetsdirektivet säger att certifiering av underhållsansvarig enhet för godsvagnar ska vara certifierad. JF behöver inte ny certifiering.

Läs mer

Transportstyrelsens bedömningar och ställningstaganden gällande samexistens mellan GSM-R och 4G

Transportstyrelsens bedömningar och ställningstaganden gällande samexistens mellan GSM-R och 4G Bedömning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens bedömningar och ställningstaganden gällande samexistens mellan GSM-R och 4G Innehåll TRANSPORTSTYRELSENS BEDÖMNINGAR OCH STÄLLNINGSTAGANDEN GÄLLANDE

Läs mer

2010-04-18 Gemensamberedning med

2010-04-18 Gemensamberedning med Ståndpunkt i EU-fråga Utkast/Arbetsutgåva Näringsdepartementet 2010-04-18 Gemensamberedning med Trafik Ståndpunkt i frågan om införandet av Infrastrukturregister enligt art 35 i Driftskompatibilitetsdirektivet

Läs mer

Nytt EU-direktiv EU 2016/797 (fjärde järnvägspaketet)

Nytt EU-direktiv EU 2016/797 (fjärde järnvägspaketet) Nytt EU-direktiv EU 2016/797 (fjärde järnvägspaketet) Krav på järnvägsfordon (och järnvägsinfrastruktur) - Tekniska krav - Process för godkännande Stefan Sollander Driftskompatibilitetsdirektiven 1830-1996

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 67/13

Europeiska unionens officiella tidning L 67/13 7.3.2007 Europeiska unionens officiella tidning L 67/13 KOMMISSIONENS BESLUT av den 6 mars 2007 om ändring av bilaga A till beslut 2006/679/EG när det gäller teknisk specifikation för driftskompatibilitet

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 8.4.2019 L 97/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2019/554 av den 5 april 2019 om ändring av bilaga VI till Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/59/EG om behörighetsprövning

Läs mer

SERA-direktivet 2012/34 Single European Railway Area Branschrådet

SERA-direktivet 2012/34 Single European Railway Area Branschrådet SERA-direktivet 2012/34 Single European Railway Area Branschrådet 2015-01-27 Susanne Karlsson Kommittén och andra forum SERAC Single European Railway Committee Arbetsgrupper som förbereder förslag till

Läs mer

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen?

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Fredrik Montell Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om

Läs mer

Transportstyrelsens bedömningar och ställningstaganden gällande samexistens mellan GSM-R och 4G

Transportstyrelsens bedömningar och ställningstaganden gällande samexistens mellan GSM-R och 4G Bedömning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens bedömningar och ställningstaganden gällande samexistens mellan GSM-R och 4G Innehåll TRANSPORTSTYRELSENS BEDÖMNINGAR OCH STÄLLNINGSTAGANDEN GÄLLANDE

Läs mer

Rapport från möte nr 10 med kommissionens expertgrupp för tekniska pelaren i fjärde järnvägspaketet, 28 september 2018

Rapport från möte nr 10 med kommissionens expertgrupp för tekniska pelaren i fjärde järnvägspaketet, 28 september 2018 Rapport 1 (13) Datum Rapport från möte nr 10 med kommissionens expertgrupp för tekniska pelaren i fjärde järnvägspaketet, 28 september 2018 1 Opening of the meeting and adoption of the agenda - Item 01

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om godkännande av fasta installationer för järnväg;

Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om godkännande av fasta installationer för järnväg; Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om godkännande av fasta installationer för järnväg; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 1 kap. 2, 2 kap. 37, 3 kap.

Läs mer

COMMISSION DECISION on the recognition of training centres involved in the training of train drivers in conformity with directive 2007/59/EC

COMMISSION DECISION on the recognition of training centres involved in the training of train drivers in conformity with directive 2007/59/EC Lokförarkörkortet COMMISSION DECISION on the recognition of training centres involved in the training of train drivers in conformity with directive 2007/59/EC COMMISSION DECISION on the recognition of

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT. Europeiska kommissionen. mottagen den: 4 mars 2013

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT. Europeiska kommissionen. mottagen den: 4 mars 2013 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT från: mottagen den: 4 mars 2013 till: Komm. dok. nr: D025460/01 Ärende: Europeiska kommissionen Rådets generalsekretariat

Läs mer

Nytt EU-direktiv EU 2016/797 (fjärde järnvägspaketet)

Nytt EU-direktiv EU 2016/797 (fjärde järnvägspaketet) Nytt EU-direktiv EU 2016/797 (fjärde järnvägspaketet) Krav på järnvägsfordon (och järnvägsinfrastruktur) - Process för godkännande - Tekniska krav Stefan Sollander Driftskompatibilitetsdirektiven 1830-1996

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 3/6 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2017/6 av den 5 januari 2017 om den europeiska genomförandeplanen för det europeiska trafikstyrningssystemet för tåg EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll för nationella regler för fordon och fasta installationer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll för nationella regler för fordon och fasta installationer Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning 2018-09-07 TSF 2018-105 Handläggare Birger Nordfjell Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens

Läs mer

RISC möten. 10 februari och 5 6 november 2014

RISC möten. 10 februari och 5 6 november 2014 RISC möten 10 februari och 5 6 november 2014 Beslut godkända i RISC i november Bromsblock i TSD Godsvagnar - Ny specifikation för bromsblock i TSD Godsvagnar (Kompositbromsblock) - Erfarenhetsdrift (modul

Läs mer

Lastning och lastsäkring på järnväg

Lastning och lastsäkring på järnväg Lastning och lastsäkring på järnväg Harmoniserade regler i EU Harmoniserade regler ska: Underlätta gränsöverskridande trafik. Höja säkerheten. Höja kapaciteten. Stärka järnvägens konkurrenskraft. Regler

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i järnvägslagen (2004:519); SFS 2011:1118 Utkom från trycket den 22 november 2011 utfärdad den 10 november 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

RISC-mötets inledande dag utgjordes av ett förberedande möte där även sektorn fick delta i den slutliga beredningen av förslagen som

RISC-mötets inledande dag utgjordes av ett förberedande möte där även sektorn fick delta i den slutliga beredningen av förslagen som Rapport 1 (39) Datum Handläggare Robert Hellström, Sten-Olov Södergård Väg och järnväg Rapport från möte 84 i kommissionens kommitté för driftskompatibilitet och säkerhet inom järnväg, RISC#84 Kommitténs

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mikael Hägg Väg och järnväg Spårtrafik Teknik spårtrafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning

Läs mer

Europeiska järnvägsbyråns arbete fokus - säkerhet Cecilia Lind Regelsektionen

Europeiska järnvägsbyråns arbete fokus - säkerhet Cecilia Lind Regelsektionen Europeiska järnvägsbyråns arbete fokus - säkerhet Cecilia Lind Regelsektionen 11 november 2009 1 Agenda 1. ERAs mandat 2. Organisation 3. Från uppdrag till beslut 4. Resultat av säkerhetsenhetens arbete

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran;

Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran; Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran; beslutade den 6 september 2016. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 2 kap. 5 och 10 järnvägsförordningen (2004:526).

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 17.11.2012 Europeiska unionens officiella tidning L 320/3 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 1077/2012 av den 16 november 2012 om en gemensam säkerhetsmetod för nationella säkerhetsmyndigheters tillsyn efter

Läs mer

Gemensamt säkerhetsintyg/ Single Safety Certificate (SSC) Säkerhetsstyrningssystem

Gemensamt säkerhetsintyg/ Single Safety Certificate (SSC) Säkerhetsstyrningssystem Gemensamt säkerhetsintyg/ Single Safety Certificate (SSC) Säkerhetsstyrningssystem Ansökningsprocess Nyheter - Fjärde järnvägspaketet Tekniska pelaren Folke Bark 2016-12-14 4:e järnvägspaketet -säkerhet

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 185/6 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/1136 av den 13 juli 2015 om ändring av genomförandeförordning (EU) nr 402/2013 om den gemensamma säkerhetsmetoden för riskvärdering och riskbedömning

Läs mer

Remissvar N/2013/6347TE Förslag från Europeiska kommissionen om det 4:e Järnvägspaketet

Remissvar N/2013/6347TE Förslag från Europeiska kommissionen om det 4:e Järnvägspaketet Hans Brändström/Ulf Andersson Näringsdepartementet SWEDTRAINs styrelse genom Magnus Davidsson Remissvar N/2013/6347TE Förslag från Europeiska kommissionen om det 4:e Järnvägspaketet SWEDTRAIN är branschföreningen

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.4.2018 C(2018) 1866 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 4.4.2018 om fastställande av praktiska arrangemang i processen för godkännande av järnvägsfordon

Läs mer

L 90/66 Europeiska unionens officiella tidning

L 90/66 Europeiska unionens officiella tidning L 90/66 Europeiska unionens officiella tidning 6.4.2018 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2018/545 av den 4 april 2018 om fastställande av praktiska arrangemang i processen för godkännande av järnvägsfordon

Läs mer

Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål

Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål EIOPA-BoS-12/069 SV Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål 1/7 1. Riktlinjer Inledning 1. Dessa riktlinjer utfärdas i enlighet med artikel 16 i förordningen om Eiopa 1 (Europeiska försäkrings-

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om att bli utsett organ

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om att bli utsett organ Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mikael Strömsöe Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling 27.3.2015 2014/0256(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling till utskottet för

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 14.10.2005 KOM(2005) 492 slutlig Förslag till RÅDETS BESLUT om gemenskapens ståndpunkt i associeringsrådet EG Turkiet beträffande genomförandet av artikel

Läs mer

Vägledning. Dok. nr.: 411-b1 Version: 05 Datum: 2008-12-29. Granskning av järnvägsfordons samverkan med svensk järnvägsinfrastruktur

Vägledning. Dok. nr.: 411-b1 Version: 05 Datum: 2008-12-29. Granskning av järnvägsfordons samverkan med svensk järnvägsinfrastruktur Vägledning Dok. nr.: 411-b1 Version: 05 Datum: 2008-12-29 Granskning av järnvägsfordons samverkan med svensk järnvägsinfrastruktur REVISIONSINFORMATION Version Datum Beskrivning av ändring Skapad/ändrad

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM95. Reviderad förordning om det europeiska stödkontoret för asylfrågor (EASO) Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM95. Reviderad förordning om det europeiska stödkontoret för asylfrågor (EASO) Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Reviderad förordning om det europeiska stödkontoret för asylfrågor (EASO) Justitiedepartementet 2016-06-07 Dokumentbeteckning KOM (2016) 271 Förslag från kommissionen

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) L 320/8 Europeiska unionens officiella tidning 17.11.2012 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 1078/2012 av den 16 november 2012 om en gemensam säkerhetsmetod för övervakning som ska tillämpas av järnvägsföretag

Läs mer

KOMMISSIONENS REKOMMENDATION

KOMMISSIONENS REKOMMENDATION 29.11.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 314/41 REKOMMENDATIONER KOMMISSIONENS REKOMMENDATION av den 22 november 2011 om erkännande av utbildningsanstalter och examinatorer för lokförare i enlighet

Läs mer

I detta dokument återfinns agendan, bakgrundsupplysningar, instruktioner och rapport från mötet.

I detta dokument återfinns agendan, bakgrundsupplysningar, instruktioner och rapport från mötet. Rapport 1 (57) Datum Handläggare Robert Hellström, Sten-Olov Södergård Väg och järnväg Rapport från möte 83 i kommissionens kommitté för driftskompatibilitet och säkerhet inom järnväg, RISC#83 Kommitténs

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) L 150/10 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2015/924 av den 8 juni 2015 om ändring av förordning (EU) nr 321/2013 om teknisk specifikation för driftskompatibilitet avseende delsystemet Rullande materiel godsvagnar

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Godkännande av järnvägsfordon och ansvar för underhåll

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Godkännande av järnvägsfordon och ansvar för underhåll 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-06-14 Närvarande: F.d. justitierådet Inger Nyström, f.d. regeringsrådet Lars Wennerström och justitierådet Eskil Nord. Godkännande av järnvägsfordon

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem för järnväg;

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem för järnväg; Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem för järnväg; beslutade den 30 juni 2010. Transportstyrelsen föreskriver 1 med stöd av 1 kap. 2 samt 2 kap. 14 b, 15 och 16 järnvägsförordningen

Läs mer

GSM-R-interferens. Nuläge och statusbeskrivning. Robert Hellström 2015-01-27

GSM-R-interferens. Nuläge och statusbeskrivning. Robert Hellström 2015-01-27 GSM-R-interferens Nuläge och statusbeskrivning Robert Hellström 2015-01-27 Bakgrund I takt med att nya teknologier för kommunikation (3G/UMTS, 4G/LTE) introduceras i 900Mhz-bandet har det visat sig att

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran

Konsekvensutredning av föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Alexander Östman Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran Transportstyrelsens förslag:

Läs mer

EIOPA(BoS(13/164 SV. Riktlinjer för försäkringsförmedlares hantering av klagomål

EIOPA(BoS(13/164 SV. Riktlinjer för försäkringsförmedlares hantering av klagomål EIOPA(BoS(13/164 SV Riktlinjer för försäkringsförmedlares hantering av klagomål EIOPA WesthafenTower Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Phone: +49 69 951119(20 Fax: +49 69 951119(19 info@eiopa.europa.eu

Läs mer

Vägledning. Vägledning för framtagande av insatskort för järnvägsoch spår- fordon. Dok.nr.: Version: Datum: TS JV 2011:

Vägledning. Vägledning för framtagande av insatskort för järnvägsoch spår- fordon. Dok.nr.: Version: Datum: TS JV 2011: Väg- och järnvägsavdelningen Vägledning Dok.nr.: Version: Datum: TS JV 2011:201 01 2011-04-19 Vägledning för framtagande av insatskort för järnvägsoch spår- fordon Transportstyrelsens vägledning framtagande

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 25 oktober 2016 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 25 oktober 2016 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 25 oktober 2016 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2013/0028 (COD) 13676/16 TRANS 399 CODEC 1515 FÖLJENOT från: inkom den: 24 oktober 2016 till: Komm. dok. nr: Ärende:

Läs mer

Godkännande av järnvägsfordon och ansvar för underhåll. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Godkännande av järnvägsfordon och ansvar för underhåll. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Godkännande av järnvägsfordon och ansvar för underhåll Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 31 maj 2011 Hillevi Engström Lennart Renbjer (Näringsdepartementet)

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.9.2017 C(2017) 6464 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 29.9.2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1011

Läs mer

Regeringens proposition 2010/11:160

Regeringens proposition 2010/11:160 Regeringens proposition 2010/11:160 Godkännande av järnvägsfordon och ansvar för underhåll Prop. 2010/11:160 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 30 juni 2011 Jan Björklund

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 16.5.2019 C(2019) 3582 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 16.5.2019 om fastställande av detaljerade bestämmelser om certifiering av enheter som

Läs mer

KOMMISSIONENS DIREKTIV 2011/18/EU

KOMMISSIONENS DIREKTIV 2011/18/EU 2.3.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 57/21 DIREKTIV KOMMISSIONENS DIREKTIV 2011/18/EU av den 1 mars 2011 om ändring av bilagorna II, V och VI till Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/57/EG

Läs mer

L 314/36 Europeiska unionens officiella tidning

L 314/36 Europeiska unionens officiella tidning L 314/36 Europeiska unionens officiella tidning 29.11.2011 KOMMISSIONENS BESLUT av den 22 november 2011 om kriterier för erkännande av utbildningsanstalter som deltar i utbildning av lokförare, om kriterier

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.10.2016 COM(2016) 644 final 2016/0314 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om ändring av beslut 2013/678/EU om bemyndigande för Republiken Italien att fortsätta

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM22. Anpassning av regler för genomförande. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM22. Anpassning av regler för genomförande. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen Regeringskansliet Faktapromemoria Anpassning av regler för genomförande av EU-rätten på EU-nivå Statsrådsberedningen 2013-11-21 Dokumentbeteckning KOM (2013) 751 Förslag till Europaparlamentets och rådets

Läs mer

Rapport 1 (22) Handläggare. Commission Expert Group on the technical pillar of the 4 th railway package, 14 th meeting

Rapport 1 (22) Handläggare. Commission Expert Group on the technical pillar of the 4 th railway package, 14 th meeting Rapport 1 (22) Datum 2019-07-01 Handläggare Robert Hellström Väg och järnväg Spårtrafik Spårtrafikregler Commission Expert Group on the technical pillar of the 4 th railway package, 14 th meeting Tid/Plats:

Läs mer

Den svenska järnvägens omreglering i ett EU-perspektiv

Den svenska järnvägens omreglering i ett EU-perspektiv Den svenska järnvägens omreglering i ett EU-perspektiv Gunnar Alexandersson Nyckelseminarium 2: Marknadsöppning så in i Norden och EU Elmia Nordic Rail / Future Transport, Jönköping 9 oktober 2013 Presentationsöversikt

Läs mer

EU-direktiv om driftskompatibilitet

EU-direktiv om driftskompatibilitet EU-direktiv om driftskompatibilitet Tekniska Specifikationer för Driftskompatibilitet (TSD) Sammanslagning av högh. och konv. TSD:er Stefan Sollander, Transportstyrelsen Tre olika tekniska regler gäller

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM104. Ändring i alkoholskattedirektivet. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM104. Ändring i alkoholskattedirektivet. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Ändring i alkoholskattedirektivet Finansdepartementet 2018-06-13 Dokumentbeteckning COM(2018) 334 Förslag till rådets direktiv om ändring i direktiv 92/83/EEG om harmonisering

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) 25.5.2018 L 129/49 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2018/763 av den 9 april 2018 om fastställande av praktiska arrangemang för utfärdande av gemensamma säkerhetsintyg till järnvägsföretag i enlighet

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-03-17 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Behörighet för lokförare

Läs mer

10/01/2012 ESMA/2011/188

10/01/2012 ESMA/2011/188 Riktlinjer och rekommendationer Samarbete, inbegripet delegering, mellan Esma, behöriga myndigheter och behöriga sektorsmyndigheter enligt förordning (EU) nr 513/2011 om kreditvärderingsinstitut 10/01/2012

Läs mer

L 37/74 Europeiska unionens officiella tidning

L 37/74 Europeiska unionens officiella tidning L 37/74 Europeiska unionens officiella tidning 10.2.2010 IV (Rättsakter som antagits före den 1 december 2009 enligt EG-fördraget, EU-fördraget och Euratomfördraget) KOMMISSIONENS BESLUT av den 19 oktober

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 136/11

Europeiska unionens officiella tidning L 136/11 24.5.2008 Europeiska unionens officiella tidning L 136/11 KOMMISSIONENS BESLUT av den 23 april 2008 om ändring av bilaga A till beslut 2006/679/EG om teknisk specifikation för driftskompatibilitet avseende

Läs mer

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR NÄRINGSLIV Vägledning 1 Bryssel den 1 februari 2010 - Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande 1. INLEDNING Syftet

Läs mer

6014/16 ck/gw 1 DGG 2B

6014/16 ck/gw 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 12 februari 2016 (OR. en) 6014/16 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 12 februari 2016 till: Ärende: Delegations FIN 86 FSTR 7 FC 4 REGIO 7 MAP 8 Europeiska

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (11)

Konsekvensutredning 1 (11) Konsekvensutredning 1 (11) Datum Handläggare Anders Sjöberg Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om teknisk specifikation

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM69. Initiativ rörande reglering av yrken. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM69. Initiativ rörande reglering av yrken. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Initiativ rörande reglering av yrken Utbildningsdepartementet 2017-02-14 Dokumentbeteckning KOM(2016) 822 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om proportionalitetsprövning

Läs mer

Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig

Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig BESLUT OM GENOMFÖRANDE AV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) NR 1049/2001 OM ALLMÄNHETENS TILLGÅNG TILL EUROPAPARLAMENTETS, RÅDETS OCH KOMMISSIONENS

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Sammanträdeshandling

EUROPAPARLAMENTET. Sammanträdeshandling EUROPAPARLAMENTET 2004 Sammanträdeshandling 2009 C6-0131/2008 2006/0274(COD) 13/03/2008 Gemensam ståndpunkt Gemensam ståndpunkt antagen av rådet den 3 mars 2008 inför antagandet av Europaparlamentets och

Läs mer

Stockholm den 17 maj 2016 R-2016/0740. Till Finansdepartementet. Fi2016/01353/S3

Stockholm den 17 maj 2016 R-2016/0740. Till Finansdepartementet. Fi2016/01353/S3 R-2016/0740 Stockholm den 17 maj 2016 Till Finansdepartementet Fi2016/01353/S3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 7 april 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Utbyte av upplysningar

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 6.1.2016 L 3/41 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2016/9 av den 5 januari 2016 om gemensamt inlämnande och utnyttjande av data i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006

Läs mer

Förslag till fortsatt arbetsform för branschrådet för järnväg

Förslag till fortsatt arbetsform för branschrådet för järnväg PM 1 (6) Datum 2012-12-21 Handläggare Maria Jäderholm Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion järnvägsföretag Förslag till fortsatt arbetsform för branschrådet för järnväg Bakgrund Branschrådet

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-28 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Ett utvidgat miljöansvar Enligt

Läs mer

Dok.nr.: Version: Datum: TSG 2011: Vägledning. Väg- och järnvägsavdelningen. Tillämpning av TSD vid godkännande av fordon

Dok.nr.: Version: Datum: TSG 2011: Vägledning. Väg- och järnvägsavdelningen. Tillämpning av TSD vid godkännande av fordon Väg- och järnvägsavdelningen Vägledning Dok.nr.: Version: Datum: TSG 2011:1101 03 2012-04-16 Tillämpning av TSD vid godkännande av fordon REVISIONSINFORMATION Version Datum Beskrivning av ändring Skapad/ändrad

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i järnvägsförordningen (2004:526); SFS 2015:361 Utkom från trycket den 12 juni 2015 utfärdad den 4 juni 2015. Regeringen föreskriver 1 i fråga om järnvägsförordningen

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM89. Förordning om arbetsmarknadsstatistik 2012/13:FPM89. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM89. Förordning om arbetsmarknadsstatistik 2012/13:FPM89. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om arbetsmarknadsstatistik Finansdepartementet 2013-04-26 Dokumentbeteckning KOM (2013) 155 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 70/36 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/429 av den 13 mars 2015 om fastställande av de förfaranden som ska följas vid tillämpningen av avgiftsuttag för kostnaden för bullereffekter (Text

Läs mer

ERA Working Group översyn av CSM

ERA Working Group översyn av CSM ERA Working Group översyn av CSM 1158/2010, 1169/2010, 1077/2012 och 653/2007 Folke Bark, Branschrådet 2015-01-27 Bakgrund - Single Safety Certificate Single Safety Certificate (SSC) långsiktigt mål Harmonised

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för framställningar 28.11.2014 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning 0824/2008, ingiven av Kroum Kroumov, bulgarisk medborgare, och undertecknad av ytterligare

Läs mer

2007 07 15 Vår ref Pär Trehörning. Yttrande Allmänhetens tillgång till handlingar från Europeiska gemenskapens institutioner KOM (2007) 185, slutlig

2007 07 15 Vår ref Pär Trehörning. Yttrande Allmänhetens tillgång till handlingar från Europeiska gemenskapens institutioner KOM (2007) 185, slutlig 2007 07 15 Vår ref Pär Trehörning EU-kommissionen Yttrande Allmänhetens tillgång till handlingar från Europeiska gemenskapens Det är viktigt att yttrandefrihet, tryckfrihet och offentlighet inte enbart

Läs mer

RIKTLINJER FÖR TILLÄMPNING AV TEKNISKA SPECIFIKATIONER FÖR DRIFTSKOMPATIBILITET (TSD)

RIKTLINJER FÖR TILLÄMPNING AV TEKNISKA SPECIFIKATIONER FÖR DRIFTSKOMPATIBILITET (TSD) Europeiska järnvägsbyrån RIKTLINJER FÖR TILLÄMPNING AV TEKNISKA SPECIFIKATIONER FÖR DRIFTSKOMPATIBILITET (TSD) Enligt rammandat C(2007)3371 slutlig av den 13/07/2007 Referens i ERA: ERA/GUI/07-2011/INT

Läs mer

Avdelningen för juridik och inre marknad Per Hällströmer Direktnr: E-post: 1. Bakgrund

Avdelningen för juridik och inre marknad Per Hällströmer Direktnr: E-post: 1. Bakgrund Avdelningen för juridik och inre marknad Per Hällströmer Direktnr: 033-17 77 31 E-post: per.hallstromer@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändring i Swedacs föreskrifter och allmänna råd (STAFS

Läs mer

Yttrande nr 7/2014. (i enlighet med artikel andra stycket och artikel i EUF-fördraget)

Yttrande nr 7/2014. (i enlighet med artikel andra stycket och artikel i EUF-fördraget) Yttrande nr 7/2014 (i enlighet med artikel 287.4 andra stycket och artikel 322.2 i EUF-fördraget) över förslaget till rådets förordning om ändring av förordning (EG, Euratom) nr 1150/2000 om genomförande

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om ändring av bilaga 6 avsnitt 1.2 till Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7)

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om ändring av bilaga 6 avsnitt 1.2 till Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7) TSJ 2012-188 Konsekvensutredning 1(7) Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om ändring av bilaga 6 avsnitt 1.2 till Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7) 1. Vad är problemet

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM162. Förberedelser inför Storbritanniens utträde ur EU den 30 mars Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM162. Förberedelser inför Storbritanniens utträde ur EU den 30 mars Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Förberedelser inför Storbritanniens utträde ur EU den 30 mars 2019 Statsrådsberedningen 2018-09-03 Dokumentbeteckning COM(2018) 556 final Meddelande från kommissionen

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Patrik Sveder Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Transportstyrelsens

Läs mer

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén 2014 2020 är inrättad av regeringen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Brottsdataförordning Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 27 juni 2018 Regeringen föreskriver 1 följande. 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 I denna förordning finns kompletterande

Läs mer