BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet"

Transkript

1 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen vid Göteborgs universitet har rektor beslutat om en översyn av universitetets samtliga utbildningsprogram. Översynen syftar till att inför kommande verksamhetsdialoger med fakulteterna rörande utbildningsutbudets inriktning och kvalitet skapa en samlad redovisning av kvalitet och kvalitetsarbete vid Göteborgs universitets utbildningsprogram. Översynen har fått arbetsnamnet BLUE 11 (Better Learning in University Education) och ska genomföras under Skriv in text i högerspalten Basfakta om programmet Programmets namn: Ansvarig utbildningsledare: Omfattning (hp): Nivå (grund/avancerad): Examensbenämning: Startår i sin nuvarande form: Huvudsakliga deltagande institutioner: Studietakt (helfart/halvfart): Campus/distans: Verksamhetsförlagd utbildning i hp: Uppgifter/kommentarer Konstnärligt kandidatprogram i musikalisk gestaltning, inriktning Komposition Anders Hultqvist 180 hp Grundnivå Konstnärlig kandidatexamen i musikalisk gestaltning, inriktning Komposition (Bachelor of Fine Arts in Music with specialization in composition) Kompositionsutbildningen har gjorts om och startar i sin nya form hösten En av de viktigaste förändringarna är att vi har inrättat tre olika spår inom kandidatprogrammet; Instrumentalkomposition, Elektronisk komposition samt Ljudkonst. Högskolan för scen och musik (HSM) Helfart Campus Inom utbildningens projektkurs om totalt xx hp samarbetar studenterna med professionella ensembler och andra typer av offentliga kulturinstitutioner. Beroende på den enskilde studentens inriktning och ambitioner blir det mellan en fjärdedel till hälften av den totala poängsumman i projektkursen.

2 2 Programmet genomförs helt/delvis/ej på engelska: Antagning till programmet (varje termin/varje höst/varje vår/annat): Platstilldelning föregående/senaste läsår (hst) termin/år: Ungefärlig medelstilldelning till programmet/år: Eventuell samordning med andra program: Relevanta webblänkar (utbildningsplan, kursplaner mm): Undervisningen bedrivs delvis på engelska i och med att professuren i komposition för närvarande innehas av en amerikan. Antagning sker varje vår. Totalt 16 platser fördelade över alla de tre åren. I utbildningens budget: c:a kr per studieplats och år. Samarbete i seminarier och projekt görs på en mer regelbunden basis idag tillsammans med Individuella programmet. Tidigare år har mer specifika samarbetsprojekt genomförts med författar- och filmutbildningarna samt opera- och teaterprogrammen. Ev kommentarer till uppgifterna ovan: Tema Deltema Uppgifter/kommentarer I. Studentrekry tering, uppfölj-ning och studentstöd A. Rekrytering och söktryck. 1. Planeringstal, antal sökande och faktiskt antagna på programmet vid de senaste två antagningstillfällena samt programmets dimensionering i relation till utbildningsutbud och arbetsmarknad. Till 11/12 var det 53 sökande och 6 antagna. Till 10/11 var det 60 sökande och 6 antagna. Förekomsten av goda förutbildningar gör att söktrycket håller sig relativt stadigt och ligger i spannet sökande per utbildningsplats. Till detta har under vissa år också tillkommit internationella utbytesstudenter med en vistelsetid på mellan tre till tolv månader. Arbetsmarknaden för tonsättare/ljudkonstnärer är i första hand konsertinstitutionerna och det fria musik- och konstlivet. Film- och teatermusik är en annan viktig marknad. Det är viktigt att i detta sammanhang också se att tonsättare väldigt ofta tar en kulturpolitisk position i samhället genom att starta festivaler, ensembler och kreativa inspelningsstudios. De startar musikföreningar, tar initiativ till utbildningar eller blir institutionschefer. Andra väljer en fortsatt akademisk karriär som doktorand/forskare eller lärare inom kompositionsrelaterade ämnen. Det är alltså en tämligen komplex bild när det gäller tonsättarens potentiella arbetsmarknad. Inom utbildningar i de fria konsterna är det extra viktigt att tala om användbarhet istället för anställningsbarhet när vi försöker få en bild av arbetsmarknaden i förhållande till hur många vi utbildar på ett nationellt plan. Det har också visat sig att det finns en inte obetydlig relation mellan hur många vi utbildar och på det sätt som arbetsmarknadstillfällena ökar. De studenter som avslutar sina utbildningar utgör tillsammans ett tryck på kulturvärlden och dess institutioner som i sig verkar utvidgande för hela fältets arbetsutbud.

3 3 Ingång De senaste åren har det varit en god tillströmning från olika förutbildningar såsom folkhögskolor och kortare högskoleprogram. Detta gör sammantaget att vi kan fylla utbildningsplatserna med kunniga studenter som i konkurrens sätter antagningsnivån. Tidigare dominerade Gotlands Tonsättarskola, men nu finns det flera fungerande förutbildningar, och studenterna kommer från många olika håll, och detta kommer troligen att bli ännu mer uttalat i det nya programmet, då vi är öppna för en större variation vad gäller studenternas bakgrund och förkunskaper. Utgång Kandidatutbildning i komposition leder i sin tur vidare till en verksamhet som professionell tonsättare/ljudkonstnär eller till att studenten går vidare till ett (konstnärligt) master-program. 2. Planeringstal, antal sökande och faktiskt antagna på programmet vid de senaste två antagningstillfällena vad gäller internationella studenter (för program som ges på engelska). 3. Rekryteringsinsatser (breddad rekrytering, marknadsföring etc). - Kompositionsprogrammet har ingått i det nationella projektet Jämställt musikarbete. Genus & komposition ( ). Projektet genomfördes med stöd från Ungdomsstyrelsen och deltagarna kom från högskolorna i Göteborg, Stockholm och Malmö. Under projektets gång kunde man bla. dra den slutsatsen att snedfördelningen mellan könen inom kompositionsutbildningarna i viss mån har med estetik att göra. När vi nu i Göteborg har infört fler utbildningsinriktningar så ser vi redan vid första ansökningstillfället att fördelningen mellan könen är klart bättre. 35%kvinnor mot 10-15% tidigare ansökningsomgångar. I och med omstruktureringen av programmet så behövs en satsning på marknadsföring mot andra fält än de gängse för att få tillräckligt många och bra sökande till de nya grenarna ljudkonst och elektronisk komposition. En informationssatsning mot förberedande konstskolor, ljudkonstutbildningar, centra för elektronisk musik (Geiger, IDKA, EMS, mfl). B. Studentuppföljning och studentstöd. Beskriv/ange och 1. Genomsnittlig genomströmning på programmet (hpr i relation till hst) senaste året. I stort sätt 100% av de studenter som påbörjar utbildningen genomför de tre åren och tar examen. I enstaka fall, sett över flera år, byter studenten utbildningsort och slutför sin utbildning på det nya stället.

4 4 II. Innehåll och utformning 2. Uppföljning av studenter på programmet (avhopp, retention). 3. Metoder för att identifiera studenters behov av särskilt stöd. A. Innehåll. Beskriv/ange och 1. Metoder för att säkra kursplanernas kvalitet, t ex förekomst av regelbundna kursplanerevideringar. 2. Metoder för att säkra att innehållet i programmet svarar mot Högskoleförordningens examensmål (dvs. att kursplanernas lärandemål sammantaget uppfyller examensmål). B. Vetenskaplig/konstnärlig kvalitet. Beskriv/ange och 1. Metoder för att säkra vetenskaplig/konstnärlig kvalitet. (Se punkten ovan) Genom hela utbildningen finns ett aktivt fungerande studentstöd, där både lärarlaget inom utbildningen och studenternas respektive handledare följer deras utveckling och process på nära håll. Vi har också sedan ett år tillbaka anställt en koordinator för kompositionsprogrammet för att öka studenternas möjligheter att få snabba svar runt sin studiesituation. Detta har lett till en start ökad trivsel bland studenterna och antalet negativa frågeställningar har sjunkit markant. Hittills har det inte funnits någon formaliserad kvalitetskontroll av kursplanerna, men målet är nu att kvaliteten på kursplanerna skall utvärderas vid varje kursslut. De flesta kurser avslutas med olika konstnärliga gestaltningar och utvärderas då också utifrån dessa. Studenterna och ansvarig lärare går igenom och diskuterar mål och innehåll innan kursstart och efter kursens avslutning. Resultatet av samtalen tas upp i kollegiet för att där vid behov ta beslut om att revidera kursplanens innehåll. Innehållet i utbildningsplanen är formulerad inom ramen för Högskoleförordningens examensmål för en konstnärlig kandidatexamen. Kursplanerna i sin tur är formulerade utifrån mål och innehåll i utbildningsplanen. Den konstnärliga verksamhet som utgör centrala delar av utbildningen innebär bland annat samarbeten med ett flertal ensembler och orkestrar: -Externt: Punkt-festivalen, Kristiansand Ensemblen Gageego Ensemblen Mimitabu Stockholms Blåsarsymfoniker Stråkorkestern Musica Vitae, Växjö Norrköpings Symfoniorkester Konsthallen Röda Sten Nordiskt/Baltiskt kompositionsprojekt i Vilnius Kreutzer Quartet Tredje våningen, Göteborg Europeiskt piano-projekt - Internt: HSMs kammarmusiker och Kammarkör

5 5 Ensemblen för ny musik SNOA-utbildningens Symfoniorkester Komposition och konsertproduktion inför Siren festivalen Lindbladensemblen mfl. Lärare och handledare inom kompositionsutbildningen är alla högt kvalificerade konstnärer med lång erfarenhet inom sina respektive områden. Här följer några exempel på forsknings- och konstnärliga utvecklingsprojekt som berör högre konstnärlig utbildning inom kompositionsområdet: - Die Geisterinsel Late style of an artist, education according to Enlightenment values, and colonialism are the central themes addressed. Operaproduktion Stuttgart - Ming Tsao - In i bruset ( ) Gestaltande musikaliska, arkitektoniska och akustiska undersökningar av det nutida ljudrummet. VR-projekt Chalmers C Dyrssen, A Hultqvist, S Mossenmark, Per Sjösten, B Hellström(Konstfack) - Transmission ( ) - Urbana experiment kring ljudkonst och ljudrum i ett konstnärligt forskningssamarbete mellan tonsättare, arkitekter och akustiker. VR-projekt Chalmers C Dyrssen, A Hultqvist, S Mossenmark, Per Sjösten, B Hellström(Konstfack) - Mot ett konstmusikens utvidgade fält VR-projekt Hsm Ole Lutzow-Holm, A Hultqvist, A Lindal, H Hellstenius, M Haglund - Sound Art in City Spaces EU-projekt Verona Hugh Perkins, S Mossenmark - Putting things together: Assessment criteria of music composition Hsm-projekt G Folkestad, A Hultqvist - Skapande performance - datorstödd kreativitet och mänskligt uttryck i musikalisk performance och improvisation VR-projekt Chalmers(Tillämpad IT) och Hsm: P Dahlstedt, P-A Nilsson - Runes Relay KU-projekt Lindbladstudion HSM - Palle Dahlstedt, Kim Hedås, Maja Ratjke mfl. gästande tonsättare -KU-projekt Unio Mystica KU-projekt HSM C-A Hall, Johannes Landgren Det finns fyra pågående doktorandprojekt i anslutning till kompositionsämnet och Lindbladstudion: Kim Hedås - En fördjupad studie i mitt eget komponerande med inriktning på musik och text Sten Sandell - Musiken på Insidan av Språket - Språksånger Möter en Ensemble i ett Rum Åsa Stjerna - Istället för offentlig utsmyckning ljudkonst i det offentliga rummet Per Anders Nilsson - Instrument Improvisation Implementation. Utförandepraxis på datorbaserade instrument inom fri improvisation En viktig miljö- och teknikförutsättning, både genom sitt högteknologiska som konstnärliga innehåll, är avdelningen Lindbladstudion. Här erbjuds studenterna att arbeta med den mest avancerade teknologin för musikskapande i fyra studior som, med hjälp av strategiska medel från GU, nyligen är renoverade med

6 6 avseende på akustik och försedda med ny hård- och mjukvara. Där finns också mobil utrustning för installationer och site-specific works, och en samling interface för avancerade samarbeten med musiker. Eftersom Lindbladstudion också är hem för ett flertal forsknings- och utvecklingsprojekt på högsta internationella nivå, och samarbeten inom och utom GU, så utgör den en naturlig mötesplats mellan studenter, lärare och forskare. Studenterna får ta del av den internationella forskningsfronten inom områden som generativ musik, elektronisk improvisation, gestisk kontroll av syntes, och träffar forskare från andra relaterade områden, såsom Tillämpad IT, Teknisk akustik och Interaktionsdesign. Produktionsverktygen inom alla elektroniska musikgenrer är i stort gemensamma, och Lindbladstudion utgör också en plattform för HSMs kurser inom ljudproduktion och studioteknik. Detta bidrar till bredd och genreöverskridande inom kompositionsutbildningen, genom att skapa en mötesplats mellan komponister och musiker från andra genrer. 2. Metoder för integrering av aktuell och relevant forskning. C. Utformning. Beskriv/ange och 1. Undervisningsformer som används inom programmet, andelsmässig fördelning (ungefärlig) mellan olika undervisningsformer samt ev variationer under programmet. Alla lärarna är involverade i olika Konstnärliga forsknings- utvecklingsprojekt(se ovan). Dessa kommer studenterna till del både genom specialinriktade föreläsningar och seminarier som genom att forskningsverksamheten genomsyrar de olika handledningssituationerna. Undervisningen sker i ett flertal olika former. Allt från enskild handledning till föreläsningar med gästande konstnärer och vidare till seminarier, workshops, projekthandledning samt handledning kring hur man producerar en festival(siren). Ungefärlig fördelning mellan olika undervisningsformer: 10% enskild handledning 15% projekt 50% seminarier 10% workshops 15% föreläsningar 2. Examinationsformer som används inom programmet, andelsmässig fördelning (ungefärlig) mellan olika examinationsformer samt ev variationer under programmet. 3. Ungefärligt antal timmar/vecka som utgörs av lärarledd tid under programmets första år - samt Projekten redovisas i de konstnärliga former som det individuella projektet kräver. Seminarierna redovisas genom bla. litteratursammanfattningar och hemuppgifter (tentamina). Workshops redovisas i form av konstnärliga lab-uppgifter eller mer färdigställda artefakter. Föreläsningar redovisas i förekommande fall med inlämnade sammanfattningar. Obligatorisk schemalagd tid under det första studieåret ligger på ett snitt på ca.4,5 timmar/vecka + 2 dagars workshops med gästande konstnärer ett tillfälle/månad. Till detta kommer också festivalplanering samt i förekommande fall resdagar till individuella projektsamarbeten. Alla studenter på komposition

7 7 eventuella variationer under programmet. 4. Metoder för pedagogiskt utvecklingsarbete inom programmet. rekommenderas att delta i de olika utbildningsinriktningarnas kursutbud, även om de endast examineras inom sin egen, vilket gör att de kan tredubbla tiden för deltagande i handledda seminarier. Det är viktigt att inte bara definiera den lägsta nivån för att bli godkänd utan också strukturellt uppmuntra ambitiösa studenter. Lärarna samt utbildningsledaren har under 2009 och 2010 genomgått en coachningutbildning på HSM/GU. Alla har nu, på olika sätt utifrån olika behov, börjat föra in coachningen och ett coachande förhållningssätt som pedagogiska verktyg i utbildningen. Omdaningen av kompositionsutbildningen, med utvecklandet av nya kurser och inriktningar, har medfört en djup pedagogisk reflektion där alla lärare har varit inblandade i diskussionerna. Alla adjunkter ska genomgå högskolepedagogisk grundkurs, alla lektorer en intern handledareutbildning och alla professorer en kurs i handledning inom forskarutbildning. D. Kvalitet på studentprestationer. 1. Metoder för att säkra kvalitet i studenternas prestationer på examinationer (t ex förekomst av bedömnings- och betygskriterier). 2. Resultat som uppnåtts i förhållande till examensmålen i högskoleförordningen (efterfrågas även i samband med Högskoleverkets utbildningsutvärderingar). Programmet har endast betygen G och U. Bedömning av de studerande sker kontinuerligt inom utbildningens ram genom examination av kurserna. Studenterna resultat bedöms utifrån kursplanernas lärandemål, och studenterna examineras på respektive kurs enligt gällande examinationsform(er) i respektive kursplan. Lärandemålen i samtliga kursplaner utgör tillsammans utbildningsplanens lärandemål, vilka i sin tur är formulerade inom ramen för Högskoleförordningens examensmål för en konstnärlig kandidatexamen. E. Internationella perspektiv i programmet. Beskriv/ange och 1. Ungefärlig andel litteratur på engelska och/eller andra språk än svenska. 2. Ungefärligt antal utbytesstudenter och lärarutbyten, utresande samt inkommande år Andelen engelsk litteratur ligger mellan 50% - 70% beroende på utbildningsinriktning. Utresande lärare var fem stycken och inresande gästlärare var två. Inga ut- eller inresande studenter under 2010.

8 8 3. Metoder/aktiviteter som används för att studenten efter sin utbildning ska vara väl förberedd att verka i internationella sammanhang. Studenterna får arbeta inom projekt med internationell anknytning och gästföreläsare/workshopledare inbjuds som har ett verksamhetsfält inom en internationell kontext. Ett antal benchmarking- och samarbetsresor med studenter och lärare har också företagits under den senaste tio-års perioden till motsvarande utbildningar på hög nivå i Paris, Leipzig, Berlin, Lissabon, Aveiro mfl. Sedan Bolognareformen infördes så har dock behovet av dessa gemensamma resor minskat då både enskilda studenter som lärare har blivit mer rörliga över lag. 4. Internationell erfarenhet hos de lärare som huvudsakligen undervisar på programmet. Professorn i komposition doktorerade vid UCSD, San Diego och är internationellt verksam som tonsättare. En lärare har doktorerat vid universitetet i Newcastle. Ytterligare fyra lärare verkar som forskare och konstnärer på den internationella arenan. III. Lärarkompetens 1. Andel disputerade lärare av dem som huvudsakligen undervisar på programmet. 2. Antal professorer som undervisar på programmet och ungefärlig omfattning på deras undervisning. 3. Andel av undervisande lärare som har behörighetsgivande högskolepedagogisk kompetens. Tre av sex lärare som huvudsakligen undervisar på programmet är disputerade och ytterligare en är på gång inom ett till två år. En professor på 50% omfattning. Ingen just nu men två startar PIL-kursen i år och ett par ansöker om tillgodoräknande av tidigare pedagogisk utbildning och verksamhet. De övriga följer nästkommande år. IV. Studentinflytande 4. Metoder för att säkra att det finns lärare med aktuell och relevant professionsrelaterad kompetens. 1. Resultat från studentundersökningar (t ex GU:s Studentbarometer 2010 om nedbrytning till programmet är möjlig), programutvärderingar och kursvärderingar. Endast lärare med en egen konstnärlig verksamhet på hög nivå kan komma i fråga för utbildningen. Det är inte möjligt att dra några direkta slutsatser av GU:s Studentbarometer 2010 då statistiken bygger på svar från studenter vid hela Konstnärliga fakulteten.

9 9 V. Omvärldsanalys 2. Metoder för samlad kvalitetsanalys (t ex kursrapport, kursbokslut, programnämnd, kurskonferens) och utveckling av programmet. 3. Studentmedverkan i beredande och beslutande organ. A. Omvärldsanalys utbildningsutbud. Beskriv/ange och 1. Programmets bidrag i jämförelse med program inom GU som har liknande innehåll. Programmets profil i jämförelse med liknande program vid andra svenska lärosäten. B. Omvärldsanalys arbetsmarknad. 2. Beskriv/ange och 1. Före detta studenters bedömning av studierna i relation till vad de behöver i sitt arbete (kommentera när så är möjligt resultat från Göteborgsakademiker 2010 eller annan/lokal alumnundersökning). KOLI-kollegiet(lärare inom Komposition och Individuella programmet) med studentrepresentation samt handledarkollegiet är de fora där kvalitetsfrågor i de olika kurserna behandlas. Utbildningsledaren sitter ordförande och kan med kollegiets hjälp snabbt ta beslut om nödvändiga förändringar. Se ovan. Detta är enda programmet med huvudinriktning mot musikalisk komposition vid GU. Kompositionsutbildningen i Göteborg står för en bred konstnärlig profil inom det musikaliska och ljudkonstnärliga området. Motsvarande utbildning vid musikhögskolan i Malmö kan sägas vara mer traditionellt hantverksinriktad medan den vid musikhögskolan i Stockholm i viss mån är mer branschinriktad. Kompositionsutbildningen vid musikhögskolan i Piteå har i sin tur haft en starkt pedagogisk profil på sin utbildning. Komposition är en väl etablerad disciplin som bedrivs över hela världen. Men både konstlivets såväl som komponisternas självbild kring vad en tonsättare arbetar med har förändrats en hel del de senaste två decennierna. På vissa universitet och musikkonservatorier fokuserar kompositionsstudiet på att i första hand behärska en viss typ av yrkesfärdigheter medan andra överger de mer traditionella utbildningsaspekterna till förmån för program som är mer idébaserade. Den kompositionsutbildning som vi förespråkar kombinerar båda dessa aspekter: utveckling av intressanta idéer parallellt med att man tillgodogör sig en gedigen teknisk kompetens inom den valda specialiseringen - instrumental, elektronisk eller ljudkonst. Att reflektera kring ljud genom olika former av notation placerar komposition i skärningspunkten mellan flera olika discipliner, såsom bildkonst och filmstudier, där ett skriftligt uttryck för de konstnärliga intentionerna har blivit en viktig komponent för att vägleda såväl uttolkare som publik till förståelse av verket. Ljudkonst och ljuddesignfälten har vuxit i aktualitet och är också något som nu på bred front tar sig in i kompositionsutbildningarna. Ljudkonstfältet är mycket brett och innefattar både den relationella estetiken såväl som de akustiska aspekterna av våra offentliga platser och miljöer. I en nordisk kontext har den egna bilden gått från att vara den av en skicklig beställningshantverkare till att se sig själv som en allt bredare (ljud)konstnär. Inom den elektroniska musiken, som tidigare dominerades av akademiska elektroakustiska kompositioner, har fältet breddat sig mot ett större antal subgenrer som uppstått inom det populärkulturella fältet. En stor del av det konstnärliga experimenterandet sker alltså utanför institutionerna inom olika subkulturer

10 10 centrerade kring en viss musikstil eller ett visst förhållningssätt till ljudskapande. Som utbildningsinstitution kan man då välja att fortsätta försöka hävda den akademiska elektroniska musiken, eller möta verkligheten genom att bejaka och inkludera dessa nya uttryck i verksamheten. Detta sistnämnda har skett vid HSM genom att bland annat arrangera workshops och kurser i circuit-bending och live-elektronik. I den nya utbildningen som startar HT 2011 blir detta ännu tydligare, då vi bereder plats för ljudkonstnärer, laptopartister mfl. för att bättre svara mot det behov av fördjupning som finns inom konstfältet. En alumn som har varit inblandad i utvärderingen av programmet skriver; Mellan 2000 och 2004 gick jag på kompositionsprogrammet på Musikhögskolan i Göteborg. På sätt och vis en fortsättning på Gotland med en luftighet i schemat, kompositionsveckor var tredje vecka osv. Både Gotland och Kompositionsprogrammet hade många gästföreläsare bra, man får lite utblick och insikt i tonsätteriet. Samarbeten med professionella ensembler, förstås bra. Festivalerna Ljudvågor och Sirenfestivalen mycket bra som verklighetsträning med allt vad det innebär av planering, roddande, jämkande, överblick, deadline osv. Resorna vi gjorde till Paris o Berlin, fina minnen Bra sätt att svetsa ihop de studerande och få insyn i andra länders utbildningar, gå på festivaler osv. Sedan några år komponerar jag musik på heltid. Har fått många beställningar och med något stipendium därtill så funkar det hela. När jag studerade komposition var jag ganska övertygad om att jag skulle undervisa i gitarr på deltid vid sidan av komponerandet. Att ha haft en halv yrkesidentitet som gitarrlärare har både varit en trygghet och lite begränsande. Just nu när jag inte undervisar har det frigjorts mycket energi och snabbhet i komponerandet. Genom åren har jag lärt mig när man söker vad och hur! Det tog några år att få in rutinerna att, jaha nu är det februari då är det dags att söka arbetsstipendium och jaha nu är det november jag tror jag ska fråga den ensemblen eller så ringer den eller den och initierar samarbetsprojekt hos konstnärsnämnden. Kunde behövts mer av handgriplig information i slutet av utbildningen om vad det finns för vägar i bidragsdjungeln, om att starta eget företag osv. Samtidigt är det viktigt att det inte kommer in för tidigt. Det måste få vara oas, kuvös, utrymme att få testa saker utan att vara alltför krass och realistisk. 2. Före detta studenters etablering inom relevant yrkesområde (kommentera när så är möjligt resultat från Göteborgsakademiker 2010 eller annan/lokal alumnundersökning). 3. Modeller för samverkan med alumner och avnämare i planering, genomförande, uppföljning och utveckling av programmet, t ex xx Vid vårens utvärdering av programmet fanns en alumn med i utvärderingsgruppen som för övrigt bestod av studenter, lärare, kursledare och utbildningsledare. Alumner bjuds regelbundet in för gemensamma seminarier tillsammans med de aktiva studenterna.

11 11 VI. Framtid VII. Övrigt av vikt om program-met VIII. Sammanfattande bedömning programråd med externa representanter. 1. Ev planerade förändringar av programmet på kort sikt. 2. Programmets framtid på lång sikt (10 år eller mer) 1. Organisation och ledning av programmet. 2. Förekomst av särskilda identitetsskapande moment (t ex mottagningsceremonier eller examenshögtider). 3. Förekomst av moment om innovation och entreprenörskap. 4. Övrigt. Kommentera: 1. Programmets största styrka. Majoriteten av kursplanerna på programmet har, som redan nämnts tidigare, just skrivits om. Tre ytterligare delkurser inom huvudämnet skall omformuleras inför nästa läsår. Vi tror att den just genomförda förändringen av programmet kommer att hålla i ett decennium med hjälp av mindre justeringar under vägens gång. Utbildningen leds av en utbildningsledare som har det innehållsliga ansvaret för utbildningen (konstnärligt och pedagogiskt) samt ekonomiskt och personellt ansvar, på delegation av Högskolerektor. Det finns också en kursledare i form av en lärare med ett tillägsförordnande. Kursplanering i stort som smått står i centrum. Till detta kommer från och med i år också en koordinator som delas med Individuella programmet. Här handlar det om dagliga studentkontakter samt ett visst produktionsansvar för vissa projekt. Alla studenter tas emot under en introduktionsvecka som avslutas med fest. Studenterna arbetar sedan ihop inom de olika projekten där Siren-festivalen utgör ett exempel på en speciellt sammansvetsande aktivitet. Vissa studenter väljer den fristående kursen Att leva på sin musik för att utveckla sin entrepreneuriella sida. Vi ser också till att få besök av företrädare från STIM och Föreningen svenska tonsättare(fst) som talar om hur man organiserar sin verksamhet som professionell tonsättare. Kompositionsprogrammet har en stor estetisk och praktisk bredd genom lärarkårens olika kompetenser, både akademiskt som konstnärligt. De verksamma lärarna och forskarna omfattar hela musik- och ljudkonstfältet från tidig historisk musik till platsspecifika offentliga ljudinstallationer, över orkestermusik och electronica. 2. Programmets största svaghet. I och med att programmet just har fått en ny form är det svårt att uttala sig i denna fråga förutom vad som tas upp härnedan under Om programmet fick extra resurser från 2013 skulle dessa användas till: Betydligt mer handledning inom de olika kurserna och projekten. Svångremmen är hårt åtdragen i dagsläget i relation till andra jämförbara lärosäten.

BLUE 11 Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Blue 11 Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

Läs mer

BLUE 11. Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11. Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

Direktiv inför genomlysning av program och fristående kurser

Direktiv inför genomlysning av program och fristående kurser Nämnden för grundnivå och avancerad nivå inom fakultetsnämnden för ekonomi och design (NGA FED) Direktiv inför genomlysning av program och fristående kurser Uppdrag: Kvalitetsgenomlysning av program och

Läs mer

Programmet genomförs helt/delvis/ej på engelska: delvis (internationella föreläsare och masterclasslärare undervisar på engelska)

Programmet genomförs helt/delvis/ej på engelska: delvis (internationella föreläsare och masterclasslärare undervisar på engelska) 1 Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning kyrkomusik Ansvarig programledare/studierektor: Maria Bania Omfattning: 180 hp Nivå): Grundläggande nivå Examensbenämning:

Läs mer

Eventuell samordning med andra program: Konstnärliga kandidat- och masterprogram vid Högskolan för scen och musik

Eventuell samordning med andra program: Konstnärliga kandidat- och masterprogram vid Högskolan för scen och musik 1 Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning världsmusik Ansvarig programledare/studierektor: Lars Ohlsson Omfattning: 180 hp Nivå): Grundläggande nivå Examensbenämning:

Läs mer

Basfakta om programmet

Basfakta om programmet Basfakta om programmet Uppgifter/kommentarer Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i filmisk gestaltning regi och produktion Ansvarig programledare/studierektor: Anne-Marie Söhrman Fermelin Omfattning

Läs mer

Basfakta om programmet

Basfakta om programmet Basfakta om programmet Uppgifter/kommentarer Programmets namn: Konstnärligt masterprogram i filmisk gestaltning regi och produktion Ansvarig programledare/studierektor: Dan Sandkvist Omfattning (hp): 120

Läs mer

Eventuell samordning med andra program: Konstnärliga kandidat- och masterprogram på Högskolan för scen och musik

Eventuell samordning med andra program: Konstnärliga kandidat- och masterprogram på Högskolan för scen och musik 1 Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning improvisation Ansvarig programledare/studierektor: Lars Ohlsson Omfattning: 180 hp Nivå): Grundläggande nivå

Läs mer

Ansvarig utbildningsledare: Anders Hultqvist. Omfattning: 120 hp. Nivå: Avancerad nivå

Ansvarig utbildningsledare: Anders Hultqvist. Omfattning: 120 hp. Nivå: Avancerad nivå 1 Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt Masterprogram i musik(master musikalisk gestaltning) med inriktningarna Interpretation, Komposition, Improvisation och Musikteori Ansvarig utbildningsledare:

Läs mer

Uppgifter/kommentarer

Uppgifter/kommentarer 1 Basfakta om programmen Programmens namn: Ansvarig programledare/studierektor: Omfattning (hp): Nivå (grund/avancerad): Examensbenämning: Uppgifter/kommentarer Konstnärligt masterprogram i tillämpad konst

Läs mer

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet 1 Beslutsdatum 2016-06-27 Dnr V 2016/378 Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet Detta verktyg utgör ett stöd för fakulteter och institutioner i det kontinuerliga uppföljnings- och

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet. Uppgifter/kommentarer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet. Uppgifter/kommentarer 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Basfakta om programmet Programmets namn: Ansvarig programledare/studierektor: Omfattning

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Rapport från HDK, Konsthantverk grundnivå. Konstnärligt kandidatprogram i keramikkonst

Läs mer

180 Higher Education Credits

180 Higher Education Credits KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i fotografi Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1FOT Curriculum BFA Programme in Photography First cycle 180 Higher Education Credits

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning musik- och ljudproduktion Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1MLP

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning musik- och ljudproduktion Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1MLP KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning musik- och ljudproduktion Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1MLP Curriculum Bachelor ś Programme in Music,

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

Programrapport XXXXXXX

Programrapport XXXXXXX Läsåret 20XX/YY UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSKANSLIET Programrapport XXXXXXX Syftet med programrapporten är att följa upp programutbildningar inom Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsens utbildningsuppdrag.

Läs mer

BLUE 11 redovisning. Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden. Samlad bedömning med åtgärdsplan

BLUE 11 redovisning. Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden. Samlad bedömning med åtgärdsplan BLUE 11 redovisning Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Samlad bedömning med åtgärdsplan Bilagor: 1:1 Programrapport: Hälsopromotionsprogrammet 1:2. Lärarkompetens: Hälsopromotionsprogrammet, inriktning

Läs mer

BLUE 11 Bakgrund och syfte Verktyg för uppföljning Vilka program avses? Ansvar Arbetsgång I. Programrapport II. Audit/extern bedömning Projektledning

BLUE 11 Bakgrund och syfte Verktyg för uppföljning Vilka program avses? Ansvar Arbetsgång I. Programrapport II. Audit/extern bedömning Projektledning BLUE 11 Bakgrund och syfte Verktyg för uppföljning Vilka program avses? Ansvar Arbetsgång I. Programrapport II. Audit/extern bedömning Projektledning Basfakta om programmet I. Studentrekrytering, uppföljning

Läs mer

Konstnärligt kandidatprogram i opera. Konstnärlig kandidatexamen i opera, (Bachelor of Fine Arts in Opera) Startår i sin nuvarande form: Ht 2007

Konstnärligt kandidatprogram i opera. Konstnärlig kandidatexamen i opera, (Bachelor of Fine Arts in Opera) Startår i sin nuvarande form: Ht 2007 1 Basfakta om programmet Uppgifter/kommentarer Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i opera Ansvarig programledare/studierektor: Anna Maria Koziomtzis, Universitetslektor / Utbildningsledare

Läs mer

Uppgifter/kommentarer

Uppgifter/kommentarer 1 Basfakta om programmen Programmens namn: Ansvarig programledare/studierektor: Omfattning (hp): Nivå (grund/avancerad): Examensbenämning: Uppgifter/kommentarer Konstnärligt kandidatprogram i Järn & Stål

Läs mer

Skriv in text i högerspalten

Skriv in text i högerspalten 1 Skriv in text i högerspalten Basfakta om programmet Programmets namn: Ansvarig programledare/studierekto r: Omfattning (hp): Nivå (grund/avancerad): Examensbenämning: Startår i sin nuvarande form: Huvudsakliga

Läs mer

Masterprogram i Idrottsvetenskap, 120 högskolepoäng Master Education Program in Sport Science, 120 credits

Masterprogram i Idrottsvetenskap, 120 högskolepoäng Master Education Program in Sport Science, 120 credits 1(6) Utbildningsplan Masterprogram i Idrottsvetenskap, 120 högskolepoäng Master Education Program in Sport Science, 120 credits 1. Basdata Nivå: Avancerad Programkod: XAMIV Fastställande: Utbildningsplanen

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Utbildningsstrategiska rådet 2013-06-18 Fastställd av rektor 2013-10-08 Dnr:

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2017/349 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt kandidatprogram i fotografi, 180 högskolepoäng BFA Programme in Photography, 180 Programkod: K1FOT 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Konsthögskolan i Umeå

Konsthögskolan i Umeå Konsthögskolan i Umeå Kandidatprogrammet i fri konst, 180 hp Masterprogrammet i fri konst, 120 hp Konsthögskolan är vackert och centralt belägen vid Umeälvens strand. Skolan startade 1987, i före detta

Läs mer

Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram

Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram 1 (2) BESLUT 2016-06-03 Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram Vid anhållan från institution att inrätta nytt program skall ansökan ställas till Grundutbildningsberedningen och följande

Läs mer

2011: kr/hst är tilldelningen. Budgeten för de olika avdelningarna vid HDK programmet/år: beslutas av prefekt.

2011: kr/hst är tilldelningen. Budgeten för de olika avdelningarna vid HDK programmet/år: beslutas av prefekt. 1 BLUE 11- Design Uppgifter/kommentarer Kandidatprogrammet Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i design Ansvarig programledare/studierektor: Theodore Ågren Omfattning

Läs mer

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i Teater, inriktning skådespeleri, Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SCE

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i Teater, inriktning skådespeleri, Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SCE Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i Teater, inriktning skådespeleri, Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SCE Curriculum Bachelor of Fine Arts in Theatre with Specialization in Acting,

Läs mer

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i smyckekonst Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SMY

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i smyckekonst Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SMY KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i smyckekonst Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SMY Curriculum BFA Programme in jewellery art First cycle 180 Higher Education

Läs mer

KURSPLAN. Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng. Förkunskapskrav Antagen till Kungl. Konsthögskolans masterprogram i fri konst.

KURSPLAN. Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng. Förkunskapskrav Antagen till Kungl. Konsthögskolans masterprogram i fri konst. KURSPLAN Individuellt konstnärligt arbete årskurs 1 master Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng. Förkunskapskrav Antagen till Kungl. Konsthögskolans masterprogram i fri konst. Nivå Kursen är på avancerad

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning, 120 högskolepoäng

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/266 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning, 120 högskolepoäng MFA Programme in Programkod: K2TIK 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Konstnärligt kandidatprogram i musik, musikproduktion, 180 högskolepoäng

Konstnärligt kandidatprogram i musik, musikproduktion, 180 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Konstnärligt kandidatprogram i musik, musikproduktion, 180 högskolepoäng Bachelor s Programme in Music, with a specialization in Music Production, 180 higher education credits. BESLUT Utbildningsnivå:

Läs mer

Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education

Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education ! Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education Credits!! 1. Inrättande och fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av KU-nämnden och reviderad av Utbildnings- och forskningsnämnden

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av KU-nämnden och reviderad av Utbildnings- och forskningsnämnden Utbildningsplan Kandidatprogrammet konst Beslut Utbildningsplanen är fastställd av KU-nämnden 2009-06-10 och reviderad av Utbildnings- och forskningsnämnden 2018-11-14. Gäller studenter antagna fr.o.m.

Läs mer

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2008

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2008 UTBILDNINGSPLAN 1(5) Programmets svenska namn Ekonom Online programmet, 180 högskolepoäng Programmets engelska namn Bachelor Programme in Business Administration Online, 180 higher education credits Programkod

Läs mer

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret 2010-11. Fastställd av KU-nämnden 2009-10-28 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1.1 Allmänna mål Utbildning på grundnivå skall, i enlighet med de

Läs mer

Utbildning: Kandidatutbildning i fri konst med inriktning mot fotografi Bachelor of Art in Photography

Utbildning: Kandidatutbildning i fri konst med inriktning mot fotografi Bachelor of Art in Photography GÖTEBORGS UNIVERSITET Konstnärliga fakultetsnämnden Högskolan för fotografi Utbildningsplan Utbildning: Kandidatutbildning i fri konst med inriktning mot fotografi Bachelor of Art in Photography Examen:

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

Utbildningen förbereder för vidare studier på avancerad nivå, konstnärlig magister eller konstnärlig master.

Utbildningen förbereder för vidare studier på avancerad nivå, konstnärlig magister eller konstnärlig master. Dansarutbildningen, 180 hp/ Programme in Dance Performance, 180 ECTS Konstnärlig Kandidatexamen, 180 hp/ Degree of Bachelor of Arts, 180 ECTS UTBILDNINGSPLAN Fastställd av Danshögskolans utbildningsnämnd

Läs mer

Curriculum MFA Program in Applied Arts and Design Second cycle 120 Higher Education Credits

Curriculum MFA Program in Applied Arts and Design Second cycle 120 Higher Education Credits KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIK Med inriktning: Metallgestaltning, Möbeldesign inriktning

Läs mer

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Konst Gäller från Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1.

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Konst Gäller från Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1. Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Konst Gäller från 2009-08-31. Fastställd av KU-nämnden 2009-06-10 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1.1 Allmänna mål Utbildning på grundnivå skall, i enlighet med de inledande

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav AKADEMIN VALAND VCUR01 Att beställa och curera samtidskonst i det offentliga rummet, 30 högskolepoäng Commissioning and Fastställande Kursplanen är fastställd av Akademin Valand 2016-06-14 och senast reviderad

Läs mer

Bachelor s Programme in Composition

Bachelor s Programme in Composition UTBILDNINGSPLAN Kandidatprogram i komposition, KKKN1 Bachelor s Programme in Composition 180 hp 180 credits 1. Identifikation 1.1. Kandidatprogram i komposition (KKKN1) med profilerna: elektroakustisk

Läs mer

I. Validering av nya program med examen på grundnivå och/eller avancerad nivå

I. Validering av nya program med examen på grundnivå och/eller avancerad nivå 1 I. Validering av nya program med examen på grundnivå och/eller avancerad nivå Validering av nya program är ett grundläggande element i kvalitetssäkringsarbetet vid Lunds universitet. Förutsättningarna

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt masterprogram i konsthantverk, 120 högskolepoäng

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt masterprogram i konsthantverk, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/604 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt masterprogram i konsthantverk, 120 högskolepoäng MFA Programme in Crafts, 120 Programkod: K2TIL 1. Fastställande Utbildningsplanen är

Läs mer

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng)

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng) KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng) Huvudsaklig uppläggning av programmet Varje students konstnärliga process är unik och utbildningen är därför till

Läs mer

Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIL Inriktningskoder: KERA, SMYC, TEXT

Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIL Inriktningskoder: KERA, SMYC, TEXT KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt masterprogram i Konsthantverk, med inriktning Keramikkonst, Smyckekonst eller Textilkonst Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIL Inriktningskoder:

Läs mer

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/203 IT-FAKULTETEN Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Learning, Communication and Information Technology, Master's Programme,

Läs mer

Mälardalens högskola ansökan om tillstånd att utfärda konstnärlig kandidatexamen

Mälardalens högskola ansökan om tillstånd att utfärda konstnärlig kandidatexamen Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Per Westman 08-563 085 39 per.westman@uk-ambetet.se BESLUT Mälardalens högskola Rektor Mälardalens högskola ansökan om tillstånd att utfärda konstnärlig kandidatexamen

Läs mer

Auditrapport Arbetsvetenskap (rev )

Auditrapport Arbetsvetenskap (rev ) Auditrapport Arbetsvetenskap (rev. 2011-12-20) Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad Arbetsvetenskap, magisterprogram Henrietta Huzell, Karlstads universitet

Läs mer

Undervisningsspråk: Svenska moment på andra skandinaviska språk och engelska kan förekomma. G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Undervisningsspråk: Svenska moment på andra skandinaviska språk och engelska kan förekomma. G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA63, Sociologi: Organisationer och sociologisk omvärldsanalys, 30 högskolepoäng Sociology: Organisations and Sociological Analysis, 30 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

LEV200, Estetisk verksamhet 2, 30 högskolepoäng

LEV200, Estetisk verksamhet 2, 30 högskolepoäng LEV200, Estetisk verksamhet 2, 30 högskolepoäng Aesthetic educational activity 1, 30 higher education credits First Cycle / Grundnivå 1. Fastställande Kursplanen är fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden

Läs mer

LUFA06, Författarskolan: Litterär gestaltning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Creative Writing: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

LUFA06, Författarskolan: Litterär gestaltning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Creative Writing: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna Fastställande LUFA06, Författarskolan: Litterär gestaltning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Creative Writing: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG AKADEMIN FÖR HUMANIORA, UTBILDNING OCH SAMHÄLLSVETENSKAP Utbildningsplan Dnr CF 52-564/2009 Sida 1 (6) DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 higher educational

Läs mer

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap 1 (5) Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp Master Programme in Education with Specialisation in Professional Development and

Läs mer

SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Eastern Studies, 120 credits

SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Eastern Studies, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer

Uppgifter/kommentarer Basfakta om programmet Programmets namn: 180 hp Nivå (grund/avancerad): Grundnivå Examensbenämning:

Uppgifter/kommentarer Basfakta om programmet Programmets namn: 180 hp Nivå (grund/avancerad): Grundnivå Examensbenämning: 1 Uppgifter/kommentarer Basfakta om programmet Programmets namn: Biomedicinska analytikerprogrammet Ansvarig programledare/studierektor: Universitetslektor Camilla Hesse/universitetsadjunkt Barbro Sköldeberg

Läs mer

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Interkulturell och Internationell Socionomutbildning, 210 hp

Interkulturell och Internationell Socionomutbildning, 210 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Interkulturell och Internationell Socionomutbildning, 210 hp Intercultural and International Social Work Education - Bachelor of Science programme Allmänna data om programmet

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Utbildningsstrategiska rådet 2012-05-08 Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-976-11 Denna handläggningsordning

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13.

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13. UTBILDNINGSPLAN Utbildningsplan för Kandidatprogrammet i Industridesign, 180 högskolepoäng (hp) Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13.

Läs mer

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i textilkonst Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1KTX

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i textilkonst Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1KTX KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i textilkonst Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1KTX Curriculum BFA Programme in Textile Art First cycle 180 Higher Education

Läs mer

Examensbeskrivningar för konstnärlig kandidat- och magisterexamen inom humaniora. Innehåll... 1 Konstnärlig kandidatexamen... 2

Examensbeskrivningar för konstnärlig kandidat- och magisterexamen inom humaniora. Innehåll... 1 Konstnärlig kandidatexamen... 2 BESLUT 1 2017-02-09 Dnr U 2016/692 Fakultetsstyrelsens arbetsutskott Examensbeskrivningar för konstnärlig kandidat- och magisterexamen inom humaniora Examensbeskrivningen gäller för konstnärlig examen

Läs mer

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Sports Coaching, Bachelor s Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Marknadsföringsprogrammet, 180 högskolepoäng. The Marketing Programme, 180 Higher Education Credits

UTBILDNINGSPLAN. Marknadsföringsprogrammet, 180 högskolepoäng. The Marketing Programme, 180 Higher Education Credits Dnr: 674/2008-515 Utbildningsnämnden för grundnivå och avancerad nivå inom humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Marknadsföringsprogrammet, 180 högskolepoäng The Marketing Programme, 180 Higher

Läs mer

Fakulteten för konst och humaniora

Fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2015/573 3.1.1 Utbildningsplan Fakulteten för konst och humaniora Internationell administration med språk, 180 högskolepoäng International Administration Programme with foreign language, 180 credits

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Akademin Valand att gälla från och med , höstterminen 2016.

Kursplanen är fastställd av Akademin Valand att gälla från och med , höstterminen 2016. AKADEMIN VALAND VCUR02 Att arbeta konstnärligt i det offentliga rummet, 30 högskolepoäng Working With Contemporary Fastställande Kursplanen är fastställd av Akademin Valand 2016-06-14 att gälla från och

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KU-nämnden) 2013-02-13 och reviderad 2015-02-18.

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KU-nämnden) 2013-02-13 och reviderad 2015-02-18. Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KU-nämnden) 2013-02-13 och reviderad 2015-02-18. Gäller för studenter antagna from höstterminen 2013. 1.1 Behörighet

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 ECTS

Utbildningsplan Dnr CF /2006. DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 ECTS HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-671/2006 Sida 1 (6) DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den

Läs mer

LIML15, Didaktik och VFU, 7,5 högskolepoäng Didactics and Internship, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

LIML15, Didaktik och VFU, 7,5 högskolepoäng Didactics and Internship, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Konstnärliga fakulteten LIML15, Didaktik och VFU, 7,5 högskolepoäng Didactics and Internship, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Utbildningsnämnden för Musiklärarutbildningen

Läs mer

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2007

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2007 UTBILDNINGSPLAN 1(5) Programmets svenska namn Ekonom Online programmet, 180 högskolepoäng Programmets engelska namn Bachelor Programme in Business Administration Online, 180 higher education credits Programkod

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS

Utbildningsplan Dnr CF /2006. PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-669/2006 Sida 1 (6) PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat 12 oktober

Läs mer

SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, 120 credits

SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng Nordic Master Program in Education with orientation towards Action Research 120 Higher

Läs mer

Text med gul markering är anvisningar, övrig text är från Regler för kursplan på grund- och avancerad nivå (V 2015/1007)

Text med gul markering är anvisningar, övrig text är från Regler för kursplan på grund- och avancerad nivå (V 2015/1007) 2017-02-28 ANVISNINGAR FÖR KURSPLAN PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Text med gul markering är anvisningar, övrig text är från Regler för kursplan på grund- och avancerad nivå (V 2015/1007) Generella anvisningar

Läs mer

Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIK Inriktningskoder: MEGE, MÖFS, TEKL

Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIK Inriktningskoder: MEGE, MÖFS, TEKL KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt masterprogram i tillämpad konst och formgivning, med specialisering i Metallgestaltning, Möbeldesign inriktning trä eller Textil Kläder Formgivning

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden)

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) Utbildningsplan Kandidatprogrammet i Inredningsarkitektur och möbeldesign Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2015-12-09 Gäller studenter antagna

Läs mer

Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp

Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp International Master's Programme in Ecotechnology and Sustainable Development, 120 higher education credits

Läs mer

Eventuell samordning med andra program: Konstnärliga kandidat- och masterprogram på Högskolan för scen och musik

Eventuell samordning med andra program: Konstnärliga kandidat- och masterprogram på Högskolan för scen och musik 1 Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt masterprogram i musik, inriktning symfoniskt orkesterspel (Swedish National Orchestra Academy, SNOA) Ansvarig programledare/studierektor: Anders

Läs mer

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt Samhällsvetenskapliga fakulteten/juridiska institutionen Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: staffan.ingmansson@jus.umu.se www.umu.se Dnr 502-3214-08 Datum Sid 1 (5) Magisterprogram

Läs mer

Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp

Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp International Master's Programme in Ecotechnology and Sustainable Development, 120 higher education credits

Läs mer

KONSTFACK Institutionen för konsthantverk KURSPLAN. Ädellaborationer/Awake Ädellaborationer/Awake 35 högskolepoäng/ 35 credits

KONSTFACK Institutionen för konsthantverk KURSPLAN. Ädellaborationer/Awake Ädellaborationer/Awake 35 högskolepoäng/ 35 credits KONSTFACK Institutionen för konsthantverk KURSPLAN Ädellaborationer/Awake Ädellaborationer/Awake 35 högskolepoäng/ 35 credits Kurskod: MFK215 Fastställd av: Prefekt KHV 20180502 Ersätter kursplan: MFK211

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR JOURNALISTIK, MEDIER OCH KOMMUNIKATION

INSTITUTIONEN FÖR JOURNALISTIK, MEDIER OCH KOMMUNIKATION INSTITUTIONEN FÖR JOURNALISTIK, MEDIER OCH KOMMUNIKATION JU1402 Redaktion, 30 högskolepoäng Newsroom, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för journalistik,

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN HPE301, Breddad lärarkompetens: Engelska som undervisningsspråk i högre utbildning, 7,5 högskolepoäng Professional Teaching Skills: English as the Medium of Instruction

Läs mer

Information Avdelningsmöte maj 2012

Information Avdelningsmöte maj 2012 Information Avdelningsmöte maj 2012 Programutbudsprocessen läsåret 2013/2014. Reviderad Arbetsordning för inrättande, revidering och avveckling av utbildningsprogram Beslutsprocessen för kursplaner 2013/2014

Läs mer

Utbildningsplan för Kandidatprogram i modevetenskap. 1. Identifikation Programmets namn Programmets engelska namn Omfattning i högskolepoäng

Utbildningsplan för Kandidatprogram i modevetenskap. 1. Identifikation Programmets namn Programmets engelska namn Omfattning i högskolepoäng Utbildningsplan för Kandidatprogram i modevetenskap 1. Identifikation Programmets namn Programmets engelska namn Omfattning i Nivå Programkod Kod på inriktning Beslutsuppgifter Ändringsuppgifter Kandidatprogram

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Programmet för kulturledare, 180 högskolepoäng. Cultural Leadership Programme, 180 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Programmet för kulturledare, 180 högskolepoäng. Cultural Leadership Programme, 180 ECTS Credits Dnr: 500/2004-510 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Programmet för kulturledare, 180 högskolepoäng Cultural Leadership Programme, 180 ECTS Credits Ansvarig institution

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN44, Socialt arbete: Handledning inom verksamhetsförlagd utbildning i socialt arbete, 7,5 högskolepoäng Social Work: Supervision in Social Work Field Education, 7.5

Läs mer

Beslut om tillstånd för konstnärliga examina på grundnivå och avancerad nivå

Beslut om tillstånd för konstnärliga examina på grundnivå och avancerad nivå Örebro universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Jana Hejzlar +46 8 56308819 jana.hejzlar@hsv.se

Läs mer

Programmets benämning: Danspedagogprogrammet Study Programme in Dance Pedagogy

Programmets benämning: Danspedagogprogrammet Study Programme in Dance Pedagogy Dnr: HS 2014/95 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Danspedagogprogrammet Programkod: Beslut om fastställande: HGDNS Föreliggande utbildningsplan är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Sports Coaching, Bachelor Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Programmet för musik- och ljuddesign, 120 högskolepoäng. Programme in Design of Music and Sound, 120 Higher Education Credits

UTBILDNINGSPLAN. Programmet för musik- och ljuddesign, 120 högskolepoäng. Programme in Design of Music and Sound, 120 Higher Education Credits Dnr: 144/2008-515 Utbildningsnämnden för grundnivå och avancerad nivå inom humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Programmet för musik- och ljuddesign, 120 högskolepoäng Programme in Design of

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng. The Business Administration and Economics Program On-Line, 180 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng. The Business Administration and Economics Program On-Line, 180 ECTS Credits Dnr: 943/2006-510 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng The Business Administration and Economics Program On-Line, 180

Läs mer

Programrapport för kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap

Programrapport för kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap Läsåret 2016/17 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSKANSLIET Programrapport för kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap Syftet med programrapporten är att följa upp programutbildningarna inom det

Läs mer