Konsekvensutredning av Jordbruksverkets föreskrifter om utbildning för behörighet att använda växtskyddsmedel

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Konsekvensutredning av Jordbruksverkets föreskrifter om utbildning för behörighet att använda växtskyddsmedel"

Transkript

1 1(11) Dnr /13 Växt- och miljöavdelningen Alf Djurberg Tfn: E-post: Konsekvensutredning av Jordbruksverkets föreskrifter om utbildning för behörighet att använda växtskyddsmedel Inledning Denna föreskriftsändring berör Jordbruksverkets föreskrifter om utbildning för behörighet att använda växtskyddsmedel (SJVFS 2007:76). Genom ändringen införlivas direktivet 2009/128/EG om hållbar användning av växtskyddsmedel 1 (hädanefter direktivet ) där krav ställs på medlemsländerna att införa utbildning för att få använda växtskyddsmedel. Förslag Jordbruksverkets förslag är att behålla de obligatoriska utbildningarna för yrkesmässiga användare av växtskyddsmedel som funnits i Sverige sedan 60- talet. En ny kurs införs för användning av växtskyddsmedel i växthus. Syftet är att kunna specialanpassa utbildningen till detta användningsområde och därmed göra kursen mer användbar för deltagarna. En specifik behörighet/tillstånd kopplas till denna utbildning. Kursen blir obligatorisk för alla som använder växtskyddsmedel i och omkring växthus. Möjligheten att enbart få klass 2L-behörighet tas bort och möjlighet att uppgradera behörighet i klass 2L till klass 1L införs. Möjlighet att söka användningstillstånd baserat på utländsk utbildning kommer att finnas efter bedömning av Jordbruksverket av kursinnehåll och eventuella krav på komplettering. 1 Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/128/EG av den 21 oktober 2009 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder för att uppnå en hållbar användning bekämpningsmedel (EUT L 309, , s , Celex 32009L0128). Jordbruksverket Jönköping jordbruksverket@jordbruksverket.se

2 Jordbruksverket Dnr /13 2(11) Konsekvensutredning 1. Problemet Utbildning för användare av växtskyddsmedel. I direktivet ställs krav på att medlemsländerna tillhandahåller utbildning för användare av växtskyddsmedel. I Sverige har vi sedan länge haft en sådan obligatorisk utbildning för alla som använder växtskyddsmedel. I utbildningssystemet ska man kunna utfärda, förnya och återkalla tillstånden för användning av växtskyddsmedel. Jordbruksverket har i sitt remissvar på förslaget till ny bekämpningsmedelsförordning påpekat att användningstillståndets giltighetstid bör regleras på föreskriftsnivå. Direktivet ställer också krav på medlemsländerna att se till att växtskyddsmedel för yrkesmässigt bruk bara säljs till personer som har behörighet att använda sådana medel. Behörighet för växthus Kurserna som ges idag anses till viss del vara alltför generella och inte vara anpassade för deltagarnas behov. Det gäller framförallt mindre användningsområden som till exempel växthus. De personer som arbetar med dessa områden är idag hänvisade till utbildningen i användning av växtskyddsmedel som riktar sig till alla användare. En intern utredning kring behörighetsutbildningen har kommit fram till att det behövs en egen utbildning för användningsområdet växthus, för att kunna göra kurserna bättre och mer anpassade för deltagarna. Denna utbildning kommer ge rätt till ett specifikt tillstånd för användning i och runt växthus. Dagens tre utbildningsvarianter föreslås därför utökas med en. Kurserna ger var och en rätt till att söka tillstånd för användning av klass 1L och 2L medel inom det område som utbildningen gäller. Grundutbildning och fortbildning i användning av växtskyddsmedel på utomhus, och Grundutbildning och fortbildning i användning av växtskyddsmedel i och omkring växthus, Grundutbildning och fortbildning i betning Utbildning i behandling av enskilda plantor i skogsplantering (ger enbart rätt att söka tillstånd för preciserade klass 2L medel). Även inom kurserna för utomhusanvändning finns möjlighet att vinkla enskilda kurser mot speciella områden som tex golf/grönytor, frilandsgrönsaker mm för att göra kurserna mer intressanta och givande för personer som arbetar inom dessa områden. Sådana kurser ger dock ett och samma användarutbildningsbevis.

3 Jordbruksverket Dnr /13 3(11) Förslaget leder till att vissa grupper behöver inneha dubbla tillstånd där man idag bara behövt ett tillstånd. För de som vill eller behöver ha flera tillstånd föreslås att efter genomgången grundutbildning för ett användningsområde, kan man komplettera sin utbildning med så kallade inriktningsdagar för fler användningsområde. Genomgången och godkänd inriktningsdag ger möjlighet att söka tillstånd för ytterligare ett användningsområde. Det räcker alltså med en extra dags utbildning för att utöka användningsområdet istället för ytterligare fyra dagars grundutbildning. Vi föreslår att fortbildningen utformas så att de som har flera tillstånd för olika användningsområden har möjlighet att genomföra fortbildningen på en dag. Kravet är att man på provet efter fortbildningen får besvara extra frågor som är specifika för varje användningsområde. Detta förutsätter att fortbildningen av flera användningsområden sker samma år. Har man genomgått grundutbildning vid olika tidpunkter krävs att tillståndens giltighetstid synkroniseras. Lättast görs det genom att deltagaren väljer att fortbilda alla användningsområden samtidigt även om det vid det tillfället betyder att något användningsområde egentligen fortbildas i förtid. Eventuella problem som uppstår vid övergången till de nya reglerna bör kunna hanteras med hjälp med den dispensmöjlighet som finns i föreskriften. Definition av växthusbehörighet En avgränsning av vilken användning som ska tillhöra växthusbehörigheten behöver göras mot både användningen utomhus och för betning. Inom EU pågår ett arbete med att definiera vad ett växthus är. Denna är dock inte klar ännu och en avgränsning behöver finnas när dessa föreskrifter träder ikraft. Traditionella växthus med glas eller plastrutor omfattas självklart. Tveksamhet uppstår däremot när det t ex gäller olika typer av mer eller mindre permanenta odlingstunnlar som blir allt vanligare. Även användning runt växthusen kan diskuteras eftersom man många gånger har viss odling även utanför, men i direkt anslutning till växthusen. För att det ska vara praktiskt möjligt för en växthusproducent att bara klara sig med växthusbehörighet bör begränsad användning omkring växthusen också vara möjlig. Jordbruksverket föreslår att växthusbehörigheten omfattar all användning i traditionella växthus och användning med handhållen eller ryggburen utrustning i anslutning till växthusen. Användning i odlingstunnlar får göras med både växthusbehörighet och utomhusbehörighet. Definitionen återfinns i Jordbruksverkets kursplan för utbildningarna. Giltighet av användarutbildningsbevis från annat EU-land eller EES-land Varje år får Jordbruksverket ett fåtal ansökningar för personer som vill få svensk behörighet baserat på en utländsk utbildning. Efter att direktivet genomförts i alla medlemsländer och utbildningen inom EU följer samma direktiv kan man förvänta att fler ansökningar baserade på utländska användarutbildningsbevis

4 Jordbruksverket Dnr /13 4(11) kommer. Idag kan den som söker få komplettera sin utbildning med moment om svenska regler och lagstiftning på bekämpningsmedelsområdet. Förslaget till ny bekämpningsmedelsförordning kräver att motsvarande utbildning som genomförts i annat EU-land också ska vara grund för ett användningstillstånd. Jordbruksverket kommer i varje enskilt fall att bedöma om utländsk utbildning motsvarar den svenska och vilka kompletteringar som kan behövas innan ett användningstillstånd kan utfärdas. Samma möjlighet till bedömning kommer också ges för utbildningar genomförda i EES-länder. Behörighet för enbart klass 2 Växtskyddsmedel delas in i klasserna 1, 2 och 3. Det är bara användning av klass 1 och 2 som kräver utbildning. Växtskyddsmedel som används inom jordbruk, skogsbruk, trädgårdsodling vid parkskötsel, på banvallar eller golfbanor är märkta med bokstaven L. Det har sedan flera år inte varit någon skillnad i utbildningen för användning av växtskyddsmedel i klass 1L respektive klass 2L. Alla utbildningar utom kursen för behandling av enskilda plantor i skogsplantering, ger användarutbildningsbevis som i sin tur ger möjlighet att söka behörighet i klass 1L. Utbildningen för behandling av enskilda plantor i skogsplantering ger enbart tillstånd för användning av specificerade medel i klass 2L. Tidigare krävdes att förutom utbildning också att sökanden skulle kunna uppvisa ett praktikintyg för att få tillstånd för klass 1L. Detta krav är borttaget sedan den senaste revideringen av utbildningen, då ett praktiskt moment infördes på utbildningen som ersatte praktikintyget. Det har dock fortfarande gått att söka behörighet enbart för klass 2L för de som så önskar. För de som idag bara har behörighet för klass 2 finns några frågeställningar som behöver lösas. Möjlighet att dra in kunskapsbevis Direktivet ställer krav på att medlemsländerna inför system för så kallade utbildningsbevis. Systemet ska innefatta möjligheter att utfärda, förnya och återkalla utbildningsbeviset. Kravet på att utbildningsbeviset ska kunna återkallas tyder på att det i praktiken är ett beslutat tillstånd som avses och inte bara ett intyg om genomgången kurs. I Sverige beslutas idag om tillstånd för användning av klass 1L, medan det för klass 2L enbart utfärdas ett intyg för fullföljd kurs med godkänt resultat. Ett sådant intyg föregås inte av ett myndighetsbeslut och kan inte återkallas på det sätt som gäller för ett tillstånd.- Därmed uppfylls inte kraven i direktivet när det gäller användning av växtskyddsmedel i klass 2. I förslaget till bekämpningsmedelsförordning finns en lösning på detta i form av en övergångsregel sist i utkastet. Där föreslås att gamla beslut om behörighet i klass 2L ska betraktas som tillstånd för klass 2L.

5 Jordbruksverket Dnr /13 5(11) Uppgradering från klass 2L till 1L Idag finns ingen egentlig möjlighet att uppgradera behörigheten att använda klass 2L till klass 1L utan att gå en helt ny grundutbildning på fyra dagar. Övergångsregler har funnits under ett antal år, men dessa har löpt ut. Ett antal dispenser behandlas dock varje år för personer som av olika skäl vill uppgradera sin behörighet till klass 1L. Jordbruksverket föreslår att det ska vara möjligt att uppgradera behörighet från klass 2L till 1L genom att genomgå det så kallade praktiska momentet på en grundkurs. Bilaga med utbildningsämne I direktivet anges vilka utbildningsämnen som ska vara med i utbildningen. Alla utbildningsämne finns i en bilaga som också är bifogad i förslaget till föreskrift. En del ord och termer i denna bilaga har fått en översättning som kan göra att termen kan missförstås. Ett sådant exempel är technical checks av sprutor, som översatts till teknisk kontroll. Detta ska inte förväxlas med funktionstest som är en mer omfattande genomgång av utrustningen. Lämpligare översättning kan vara översyn. Ämnena i bilagan ska dock omsättas i kursplaner och slutligen i utbildningar där begreppen reds ut och betydelsen klargörs. Övergångsregler De som redan idag har behörighet för att använda växtskyddsmedel i klass 1L eller 2L behåller denna rätt med samma giltighet i tid och användningsområde som tidigare. När det är dags för fortbildning väljer man om man i fortsättningen vill ha tillstånd för användning utomhus, i och omkring växthus, eller för båda områdena. Önskar man flera tillstånd kan fortbildningskursens frågor vid det avslutande provet kompletteras med inriktningsspecifika frågor för de områden man önskar upprätthålla tillstånd för. 2. Alternativa lösningar Utbildning Jordbruksverket föreslår att dagens obligatoriska utbildningar om växtskyddsmedel behålls för alla som använder växtskyddsmedel för yrkesmässigt bruk. Att följa direktivets minimikrav och bara erbjuda en frivillig utbildning till alla yrkesmässiga användare skulle medföra en sänkt ambitionsnivå och medföra att alla som hanterar växtskyddsmedel inte har nödvändiga kunskaper om detta. Det kan medföra större risker både för den egna hälsa och miljön. Behörighet för växthus Jordbruksverket föreslår att det införs ett nytt tillstånd som gäller för användning i och runt växthus. Alternativet till att införa ett nytt tillstånd för växthusodlare är

6 Jordbruksverket Dnr /13 6(11) att behålla dagens lösning med en gemensam utbildning för alla som använder växtskyddsmedel (undantaget betningsmedel) och ett gemensamt tillstånd för både användning inomhus och utomhus. Då uppnås inte syftet att skapa en mer anpassad utbildning för växthusodlarna som bättre belyser deras användning av växtskyddsmedel. En mer anpassad utbildning motiveras av att det råder andra bekämpningsförhållanden i växthus än utomhus med avseende på bland annat avdriftsrisk, och möjligheter att använda alternativ till kemiska växtskyddsmedel. En utbildning som anpassas till växthus kommer därför att skapa förutsättningar för en mer ändamålsenlig och miljövänlig användning av växtskyddsmedel. Den nya anpassade utbildningen införs dock på bekostnad av att vissa moment utgår som inte är relevanta för växthusproduktion. Därmed behöver också tillstånden särskiljas så att kursdeltagaren bara får rätt att använda växtskyddsmedel för det användningsområde som utbildningen gäller. Giltighet av användarutbildningsbevis från annat EU land eller EES-land Jordbruksverket avser att även i fortsättningen bedöma varje enskilt fall för att se om utländska utbildning motsvarar den svenska och vilka kompletteringar som kan behövas innan ett användningstillstånd kan utfärdas. Alternativet är att godkänna användarutbildningsbevis från annat EU-land utan någon föregående bedömning. Direktivet anger vilka ämnen som måste tas upp på kurserna inom hela unionen. Därmed har man säkerställt en gemensam grund för alla som genomgått en sådan utbildning. Speciella nationella regler och lagstiftning på området kommer dock att skilja mellan olika länders utbildning och därför bör sådana moment kompletteras för en utländsk utbildning innan ett användningstillstånd kan utfärdas. Risken är annars att skyddet för miljön försämras. Behörighet för enbart klass 2 I de nya föreskrifterna om behörighetsutbildning föreslår Jordbruksverket att möjligheten till att bara ansöka om behörighet för klass 2L tas bort för de som genomgår en grundutbildning, eftersom det inte finns någon skillnad i utbildning eller kunskapskrav för tillstånd för klass1l respektive klass 2L. För de som redan innehar en behörighet för klass 2L kommer den att omvandlas till ett tillstånd för klass 2L enligt övergångsbestämmelser i förslaget till ny bekämpningsmedelsförordning, efter en fortbildningskurs (sist i förordningsförslaget, punkt 3). Innehavare av klass 2L kommer också genom föreskriftens övergångsbestämmelser ges möjlighet att uppgradera sin behörighet till klass 1L genom att genomgå det praktiska momentet på grundutbildningen. Alternativet är att fortsatt ge möjlighet att ansöka om tillstånd för enbart klass 2L trots att utbildningen är identisk med den för klass1l. Det finns egentligen inget motiv för att ha kvar en sådan möjlighet.

7 Jordbruksverket Dnr /13 7(11) Möjligheten att uppgradera sin gamla behörighet för klass 2L till klass 1L har egentligen upphört. Trots det kommer det varje år in några dispensansökningar för detta. Alternativet till att ge en möjlighet till att uppgradera behörigheten är att låta de sökande genomgå en ny grundutbildning på 4 dagar. Med tanke på att det egentligen inte finns några skillnader i utbildningen för klass 2L och klass 1L utan skillnaden har bestått i om man skaffat ett praktikintyg eller inte, så är det rimligt att hitta en enklare lösning än att tvinga en sökande att gå en ny grundutbildning. 3. Berörda Utbildning Förslaget berör alla yrkesmässiga användare av växtskyddsmedel. De omfattas redan idag av samma krav som ställs i förslaget. Cirka personer har idag behörighet för att använda växtskyddsmedel. Behörighet för växthus Antal växthusföretag är drygt 400 stycken och på varje företag kan det finnas flera som använder växtskyddsmedel. Giltighet av användarutbildningsbevis från annat EU- eller EES-land Idag får Jordbruksverket årligen in några enstaka dispensansökningar från personer som vill få behörighet att använda växtskyddsmedel i Sverige. Behörighet för enbart klass 2 Totalt finns cirka personer som har behörighet att använda växtskyddsmedel. Av dessa har cirka 2000 bara behörighet i klass 2L. 4. Kostnader och andra konsekvenser För de som går en grundutbildning för användning i växthus, kan förslaget leda till att man måste åka till ett annat län för att går utbildningen, eftersom dessa kurser sannolikt inte kommer kunna ges i alla län varje år. Det gäller framförallt inriktningsdagen som är specifik för växthusinriktningen. Övriga tre dagar på grundutbildningen kan genomföras i hemlänet. Längre resa till inriktningsdagen medför ökade kostnader för deltagrana Det stora flertalet användare är redan inne i systemet och får vid första fortbildningstillfället välja vilket användningsområde/n man vill fortsätta att upprätthålla tillstånd för. De allra flesta bör kunna fortbilda sig i eller i närheten av sitt hemlän oavsett vilket tillstånd man väljer. Större delen av fortbildningen är gemensam för alla användningsområden och med hjälp av tex inspelade moment och e-utbildning kan fortbildningarna anpassas så att de passar olika användningsområde.

8 Jordbruksverket Dnr /13 8(11) Väljer man att upprätthålla samma breda tillstånd som man har idag, innebär det att man egentligen måste gå två fortbildningar vid varje fortbildningstillfälle. Det ska dock vara möjligt att genomföra båda fortbildningarna på en dag, men då krävs att man svarar på ett utökat prov med frågor för de aktuella användningsområdena. Det är omöjligt att bedöma hur många som kommer att välja att upprätthålla tillstånd för flera användningsområden. Troligen är det relativt få som verkligen har ett behov av det, men även andra kan vilja upprätthålla ett bredare tillstånd för eventuellt kommande behov. Medarbetare på växthusföretag och skogsplantskolor är grupper som vi bedömer kan få behov av dubbelt tillstånd, beroende på hur verksamheten ser ut på plantskolan. Det finns ca 400 växthusföretag och 30 skogsplantskolor. På varje plats kan flera personer ha tillstånd för att använda växtskyddsmedel. Uppskattningsvis kan detta beröra högst ett tusental personer. För de som måste eller frivilligt väljer att upprätthålla flera tillstånd kommer det bli ökade kostnader för extra förberedelsetid och självstudier för de moment som inte tas upp på fortbildningen om man väljer att fortbilda flera tillstånd vid samma tillfälle. Även en extra kursavgift kan behöva tas ut för att täcka den extra administration som uppstår. Väljer man istället att fortbilda varje tillstånd separat tillkommer istället kostnaden för flera fortbildningskurser. För de som redan idag har dubbel behörighet för betning och för vanlig användning kommer förslaget istället att leda till möjlighet för en förenklad fortbildning. För länsstyrelserna innebär dubbla tillstånd troligen ökad administration. Fler personer än idag kommer ha dubbla tillstånd, vilket ställer ökade krav på effektiva administrativa system. Rätt personer ska kallas till lämpliga kurser, och förses med rätt kursmaterial. Vissa deltagare ska besvara utökade prov för att upprätthålla flera tillstånd. Registering av dubbla tillstånd kan också ta mer tid än registrering av ett tillstånd. En annan svårighet för länsstyrelserna kan vara att bereda plats för personer som vill komplettera sitt tillstånd med ytterligare ett tillstånd genom att gå en extra inriktningsdag. Dessa personer måste också examineras efter denna dag, medan provet för övriga deltagare som går en hel utbildning är kopplat till en annan utbildningsdag. Troligen är det relativt få som kommer att ha behov av denna lösning och därmed bör belastningen på länsstyrelsen bli begränsad. Beräkningarna är gjorda med ett intervall där det lägre antalet är ett uppskattat antal personer som kommer behöva dubbla tillstånd och det högre antalet motsvarar om alla som idag har tillstånd, frivilligt väljer att ha dubbla tillstånd i framtiden.

9 Jordbruksverket Dnr /13 9(11) Typ av kostnad: Tidsåtgång: Kostnad Antal Total summa Extra resor för grundutbildning för personer som behöver tillstånd i växthus Alt 1Extra föreberedelsetid och kostnad vid fortbildning av flera tillstånd samtidigt Alt 2 Kostnad för extra fortbildning Extra administration för bland annat tillstånd och prov 3 timmar 210 kr/timme Ca 1000 kr < kkr/år Extra kurskostnad timmar 210 kr/timme 15 min/ användare med dubbelt tillstånd Kurskostnad 1800 kr kr/timme ,2 4,5 Mk/år 3,4-13,9 Mkr/år kkr/år Giltighet av användarutbildningsbevis från annat EU land eller EES-land Förslaget kan innebära ökade kostnader för den sökande om Jordbruksverkets bedömning är att den utländska utbildningen måste kompletteras i Sverige. Behörighet för enbart klass 2 Förslaget ger inga ökade kostnader utan underlättar istället för användaren att skaffa rätt tillstånd. För Länsstyrelsen innebär det ett visst merarbete att bereda plats för personer som ska delta vid ett praktiskt moment. Det kan ske på ordinarie kurs eller vid separat tillfälle men båda alternativen ger merarbete. Det är också svårt att överblicka hur många personer som vill utnyttja denna möjlighet. 5. Överensstämmelse med Sveriges medlemskap i EU Utbildning Förslaget om obligatorium för alla yrkesmässiga användare av växtskyddsmedel att inneha ett tillstånd går utöver vad som krävs i direktivet.

10 Jordbruksverket Dnr /13 10(11) Behörighet för växthus Uppdelningen i ytterligare en behörighetsklass har ingen koppling till krav i direktivet, utan är en åtgärd för att förbättra kvalitén på utbildningen. Den kommer också att bidra till ett ökat skydd för miljön, vilket är i överensstämmelse med direktivets syfte. Giltighet av användarutbildningsbevis från annat EU- eller EES-land I föreskrifterna införs en bestämmelse om att en motsvarande utbildning i ett annat EU- eller EES-land ska godtas. Det ligger i linje med den öppna inre marknaden. 6. Ikraftträdande och informationsinsatser Ikraftträdande Föreskriften föreslås träda ikraft den XX december Det är mycket angeläget med ett snabbt ikraftträdande av ändringen, eftersom kurssäsongen normalt sett redan är igång vid den tidpunkten och det vore otydligt och ineffektivt om olika regler gällde under en och samma kurssäsong. Informationsinsatser Det är viktigt att informationssatsningar görs för att ändringen i föreskrifterna ska bli kända för verksamhetsutövare, myndigheter och organisationer. Jordbruksverket kommer efter beslut om föreskrifterna att informera om förändringarna via webb och riktade mailutskick. 7. Företag som berörs Alla företag som använder växtskyddsmedel yrkesmässigt. 8. Tidsåtgång och administrativa kostnader för företag Inga administrativa kostnader har identifierats i samband med de ändringar som föreslås eftersom utbildning inte klassificeras som administrativ kostnad. 9. Andra kostnader och förändringar för företag Se punkt Konkurrensförhållanden för företag Förslagen har inte bedömts påverka konkurrensen mellan företag. 11. Andra aspekter för företag Inga ytterligare aspekter har identifierats.

11 Jordbruksverket Dnr /13 11(11) 12. Särskilda hänsyn till små företag Ingen särskild hänsyn måste tas till små företag i samband med de ändringar vi gör i föreskriften. Följderna av de ändringar som görs bedöms bli desamma både för små och större företag. 13. Kontaktperson Kontaktperson för frågor kring remissen och föreslagna bestämmelser är Alf Djurberg, tfn , alf.djurberg@jordbruksverket.se

Konsekvensutredning av Jordbruksverkets föreskrifter om utbildning för behörighet att använda växtskyddsmedel

Konsekvensutredning av Jordbruksverkets föreskrifter om utbildning för behörighet att använda växtskyddsmedel 1(14) 2014-09-09 Dnr 4.4.16-10687/13 Växt- och miljöavdelningen Alf Djurberg Tfn: 036-158513 E-post: alf.djurberg@jordbruksverket.se Konsekvensutredning av Jordbruksverkets föreskrifter om utbildning för

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se UTKAST 131014 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om utbildning

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se UTKAST 140911 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om behörighet

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se RÄTTELSE ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om behörighet att använda

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49)

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49) 2016-05-04 Dnr 4.4.16-1619/16 Miljöregelenheten Magnus Sandström Tfn: 036-15 89 34 E-post: magnus.sandstrom@jordbruksverket.se Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks

Läs mer

Förslag till ändringar i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel

Förslag till ändringar i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel Juridiska sekretariatet Telefon: 08-519 41 100 E-post: kemi@kemi.se Bilaga 2 Förslag till ändringar i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel 1. Sammanfattning Från och med

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 3 december 2014. KIFS 2014:6 Utkom

Läs mer

Kursplaner för grundkurs och fortbildningskurs i användning av betningsmedel.

Kursplaner för grundkurs och fortbildningskurs i användning av betningsmedel. Kursplaner för grundkurs och fortbildningskurs i användning av betningsmedel. 1. Definitioner och gemensamma krav Huvudman Jordbruksverket är huvudman för grundkursen och Länsstyrelsen i respektive län

Läs mer

Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter

Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Maria Åkerlund Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; KIFS 2015:XX Utkom från trycket den beslutade

Läs mer

Kursplan Grundutbildning och vidareutbildning i betning

Kursplan Grundutbildning och vidareutbildning i betning Dnr 4.4.18-8565/16 Miljöregelenheten Uppdaterad och beslutad: 2016-12-06 Kursplan Grundutbildning och vidareutbildning i betning Innehållsförteckning 1. Definitioner och gemensamma krav...3 1.1. Huvudman...3

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS XX:Y) om officiella veterinärer;

Läs mer

1. Problemet och vad som ska uppnås

1. Problemet och vad som ska uppnås Dnr 581:2010/510012 Konsekvensutredning gällande förslag till föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter LVFS 2006:3 och LVFS 2006:11. 1. Problemet och vad som ska uppnås I Europeiska gemenskapen

Läs mer

Lagstiftning, nyheter 22 november, Vreta kluster

Lagstiftning, nyheter 22 november, Vreta kluster Lagstiftning, nyheter 22 november, Vreta kluster Magnus Sandström Miljöregelenheten, Jordbruksverket magnus.sandstrom@jordbruksverket.se 036-15 89 34 Naturvårdsverket Kemikalieinspektionen Arbetsmiljöverket

Läs mer

Konsekvensutredning. Konsekvensutredning

Konsekvensutredning. Konsekvensutredning Rättssekretariatet Elin Brunell Dnr: 2013:1116 1 (6) Med stöd av bemyndigande i 3 kap. 2 och 4 kap. 13 förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare (behörighetsförordningen)

Läs mer

Rubrik Ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2001:33) om intagning av växtsorter i den svenska sortlistan,

Rubrik Ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2001:33) om intagning av växtsorter i den svenska sortlistan, Myndighet Statens jordbruksverk Diarienummer Dnr 3.6.16-07875/2019, Dnr 3.6.16-07876/2019. Rubrik Ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2001:33) om intagning av växtsorter i den svenska

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Bo Zetterström 010-2405332 bo.zetterstrom@msb.se Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Myndighetens namn Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Diarienummer 2009-7606 Konsekvensutredning avseende förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om krav på utbildning

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om officiella veterinärer; SJVFS

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 4 juli 2011. KIFS 2011:4 Utkom från

Läs mer

KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2012-12-18 KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Bakgrund Det tredje penningtvättsdirektivet, Europaparlamentets

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Kursplaner för grundutbildning och vidareutbildning i användning av växtskyddsmedel utomhus

Kursplaner för grundutbildning och vidareutbildning i användning av växtskyddsmedel utomhus Kursplaner för grundutbildning och vidareutbildning i användning av växtskyddsmedel utomhus 1. Definitioner och gemensamma krav Huvudman Länsstyrelsen i respektive län är huvudman för kurserna. Huvudmannen

Läs mer

Kursplaner för grundkurs och vidareutbildning i användning av växtskyddsmedel utomhus

Kursplaner för grundkurs och vidareutbildning i användning av växtskyddsmedel utomhus Kursplaner för grundkurs och vidareutbildning i användning av växtskyddsmedel utomhus 1. Definitioner och gemensamma krav Huvudman Länsstyrelsen i respektive län är huvudman för kurserna. Huvudmannen har

Läs mer

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Enheten för farliga ämnen Narges Teimore 0102405402 Narges.teimore@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till myndigheten för samhällskydd och

Läs mer

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks (SJVFS 2007:77) och allmänna råd om slakt och avlivning

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks (SJVFS 2007:77) och allmänna råd om slakt och avlivning Jordbruksverket Diarienummer 31-6484/12 Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks (SJVFS 2007:77) och allmänna råd om slakt och avlivning 1. Beskrivning av problemet och

Läs mer

Jordbruksverkets föreskrifter inom växtskyddsområdet

Jordbruksverkets föreskrifter inom växtskyddsområdet Jordbruksverkets föreskrifter inom växtskyddsområdet Magnus Sandström Jordbruksverket, Miljöregelenheten vaxtskydd@jordbruksverket.se 036-15 89 34 Naturvårdsverket Kemikalieinspektionen Arbetsmiljöverket

Läs mer

Yttrande över förslag till föreskrifter om tillstånd för viss användning av bekämpningsmedel och om erkännande av yrkeskvalifikationer

Yttrande över förslag till föreskrifter om tillstånd för viss användning av bekämpningsmedel och om erkännande av yrkeskvalifikationer Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Arbetsinstruktion för officiella veterinärer anställda av Jordbruksverket

Arbetsinstruktion för officiella veterinärer anställda av Jordbruksverket 1(6) JORDBRUKSVERKETS INTERNA REGLER Dnr 5.1.17-4405/15 2015-05-21 Arbetsinstruktion för officiella veterinärer anställda av Jordbruksverket Jordbruksverkets interna regler är bindande och måste följas

Läs mer

Föreslagna ändringar i föreskriften Nedan presenteras de föreslagna ändringarna i föreskriften.

Föreslagna ändringar i föreskriften Nedan presenteras de föreslagna ändringarna i föreskriften. 2016-10-13 Diarienummer 3.6.16-7754/16 Rubrik Konsekvensutredning avseende Statens jordbruksverk föreskrifter (2017:XX) om ändring i föreskrifterna (SJVFS 1995:90) om certifiering m.m. av utsädespotatis

Läs mer

Bemyndigande för föreskriftsändringen återfinns i 9 och 23 förordningen (2006:84) om foder och animaliska biprodukter.

Bemyndigande för föreskriftsändringen återfinns i 9 och 23 förordningen (2006:84) om foder och animaliska biprodukter. Jordbruksverket Diarienummer 6.7.16-9902/14 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2006:84) om befattning med animaliska biprodukter och införsel av andra produkter, utom

Läs mer

Kursplaner för grundutbildning och vidareutbildning i användning av växtskyddsmedel utomhus

Kursplaner för grundutbildning och vidareutbildning i användning av växtskyddsmedel utomhus Kursplaner för grundutbildning och vidareutbildning i användning av växtskyddsmedel utomhus Dessa kursplaner avser utbildning av distributörer av växtskyddsmedel Mall-id: MAG-0006, 2014-10-21 Kemikalieinspektionen

Läs mer

1 (5) Myndighetens namn Jordbruksverket. Diarienummer /12

1 (5) Myndighetens namn Jordbruksverket. Diarienummer /12 Myndighetens namn Jordbruksverket Diarienummer 22-8656/12 Rubrik Konsekvensutredning gällande föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1994:24) om certifiering m.m. av utsäde

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2004:32) om utfärdande av pass för sällskapsdjur

Föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2004:32) om utfärdande av pass för sällskapsdjur 1(5) 2014-09-12 Dnr: 6.6.16-9367/14 Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2004:32) om utfärdande av pass för sällskapsdjur A Allmänt 1 Beskrivning av

Läs mer

Förändringar av behörighetsutbildningarna

Förändringar av behörighetsutbildningarna Förändringar av behörighetsutbildningarna Rapport 2004:12 Foto: Mats Pettersson Förändringar av behörighetsutbildningarna Växtskyddsenheten 2004-06-04 Referens Alf Djurberg Ingrid Hedström Karin Jahr

Läs mer

Växtskyddsdirektiv Nya regler om växtskyddsmedel och integrerat växtskydd (IPM) Hur kommer det att påverka golfbanan?

Växtskyddsdirektiv Nya regler om växtskyddsmedel och integrerat växtskydd (IPM) Hur kommer det att påverka golfbanan? Växtskyddsdirektiv Nya regler om växtskyddsmedel och integrerat växtskydd (IPM) Hur kommer det att påverka golfbanan? Agenda Presentation - Läget för bekämpningsmedel i dag Direktiv, bekämpningsmedel i

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag om ändring i Skolverket föreskrifter (SKOLFS 2011:35) om ansökan om legitimation för lärare och förskollärare

Konsekvensutredning avseende förslag om ändring i Skolverket föreskrifter (SKOLFS 2011:35) om ansökan om legitimation för lärare och förskollärare Rättssekretariatet Elin Brunell Konsekvensutredning Dnr: 2013:903. 1 (8) Konsekvensutredning avseende förslag om ändring i Skolverket föreskrifter (SKOLFS 2011:35) om ansökan om legitimation för lärare

Läs mer

Yttrande över Transportstyrelsens förslag till ändrade föreskrifter om medicinska krav för innehav av körkort m.m.

Yttrande över Transportstyrelsens förslag till ändrade föreskrifter om medicinska krav för innehav av körkort m.m. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning. förslag till nya föreskrifter om exportkarantän för hästar för export till tredjeland. A Allmänt

Konsekvensutredning. förslag till nya föreskrifter om exportkarantän för hästar för export till tredjeland. A Allmänt 1(5) 2017-03-06 Dnr 6.2.17-9724/16 Avdelningen för djurskydd och hälsa Konsekvensutredning förslag till nya föreskrifter om exportkarantän för hästar för export till tredjeland Enligt förordning (2007:1244)

Läs mer

Konsekvensutredning för upphävande av Statens räddningsverks föreskrifter (SVRFS 2007:3) om erkännande av utländska yrkeskvalifikationer

Konsekvensutredning för upphävande av Statens räddningsverks föreskrifter (SVRFS 2007:3) om erkännande av utländska yrkeskvalifikationer samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Rättsenheten Lisa Svensson 010-240 5187 lisa.svensson@msb.se Konsekvensutredning för upphävande av Statens räddningsverks föreskrifter (SVRFS 2007:3)

Läs mer

RAPPORT 4/17. Begränsning av icke yrkesmässig användning av kemiska växtskyddsmedel i Sverige. kemikalieinspektionen.se

RAPPORT 4/17. Begränsning av icke yrkesmässig användning av kemiska växtskyddsmedel i Sverige. kemikalieinspektionen.se Bilaga Begränsning av icke yrkesmässig användning av kemiska växtskyddsmedel i Sverige Rapport från ett regeringsuppdrag RAPPORT 4/17 kemikalieinspektionen.se Kemikalieinspektionen är en myndighet under

Läs mer

A Allmänt / Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

A Allmänt / Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Datum Dnr 2014-01-21 131 257081-12/111 Konsekvensutredning av att Skatteverket meddelar nya föreskrifter om säkerhet enligt lagen (1994:1563) om tobaksskatt, lagen (1994:1564) om alkoholskatt och lagen

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om arbetstid vid visst vägtransportarbete

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om arbetstid vid visst vägtransportarbete Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Arne Classon Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion yrkestrafik mitt Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Yttrande över Lotteriinspektionens förslag till nya föreskrifter (LIFS 2017:2) om registrering av ombud

Yttrande över Lotteriinspektionens förslag till nya föreskrifter (LIFS 2017:2) om registrering av ombud Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Patrik Sveder Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Transportstyrelsens

Läs mer

Ny lagstiftning. på plats och på gång

Ny lagstiftning. på plats och på gång Ny lagstiftning på plats och på gång Ramdirektiv 2009/128/EG EU-direktiv Syfte: Att uppnå en hållbar användning av bekämpningsmedel. Förordning om bekämpningsmedel SFS 2014:425 15 juli 2014 Gäller parallellt

Läs mer

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

Kursplaner för grundkurs och fortbildningskurs i användning av växtskyddsmedel

Kursplaner för grundkurs och fortbildningskurs i användning av växtskyddsmedel Kursplaner för grundkurs och fortbildningskurs i användning av växtskyddsmedel 1. Definitioner och gemensamma krav Huvudman Länsstyrelsen i respektive län är huvudman för kurserna. Huvudmannen har ansvar

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller Energimyndigheten 2018-10-05 Diarienummer 2018-14133 Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller 1. Uppgifter om de bemyndiganden som myndighetens beslutanderätt grundar

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Hållbarhetsdirektivet och Integrerat växtskydd (IPM)

Hållbarhetsdirektivet och Integrerat växtskydd (IPM) Hållbarhetsdirektivet och Integrerat växtskydd (IPM) Agneta Sundgren, Växt- och Miljöenheten, Jordbruksverket Uddevallakonferensen 20140109 Direktivet om hållbar användning av bekämpningsmedel Integrerat

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet Konsekvensutredning 1 (7) Datum Handläggare Maria Wärnevall Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet 1 Vad är problemet och vad

Läs mer

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15 Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Pia Karlsson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjöfartstillsyn Norrköping Konsekvensutredning

Läs mer

Hållbarhetsdirektivet och IPM

Hållbarhetsdirektivet och IPM Hållbarhetsdirektivet och IPM Agneta Sundgren, Växt och Miljöavdelningen Jordbruksverket Uddevallakonferensen 20150115 Hållbarhetsdirektivet (2009/128/EG) 2015 äntligen klart vad Jordbruksverket får göra!

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:60) om körkortets utformning och innehåll

Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:60) om körkortets utformning och innehåll Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Henrik Julin Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage.

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage. TSL 2011-5241 Konsekvensutredning 1(5) Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage. 1. Vad är problemet

Läs mer

Framställningar om ändring i förordningen (2007:1470) om yrkesförarkompetens m.m.

Framställningar om ändring i förordningen (2007:1470) om yrkesförarkompetens m.m. YTTRANDE 1(9) Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Framställningar om ändring i förordningen (2007:1470) om yrkesförarkompetens m.m. Näringsdepartementet har för synpunkter remitterat

Läs mer

Ändringar i konsekvensutredning del B kapitel 2 och 3. Statens jordbruksverks föreskrifter (2014:XX) om officiella veterinärer

Ändringar i konsekvensutredning del B kapitel 2 och 3. Statens jordbruksverks föreskrifter (2014:XX) om officiella veterinärer 2014-11-07 Diarienummer 5.7.16-4312/14 Ändringar i konsekvensutredning del B kapitel 2 och 3 Statens jordbruksverks er (2014:XX) om officiella veterinärer 2 Beskrivning av vilken tidsåtgång regleringen

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till ändrade föreskrifter (SJVFS 2017:13) om stöd för mjölk till skolelever

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till ändrade föreskrifter (SJVFS 2017:13) om stöd för mjölk till skolelever Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Ändringar i övergångsbestämmelsen i Finansinspektionens

Ändringar i övergångsbestämmelsen i Finansinspektionens 2014-10-16 REMISSPROMEMORIA FI Dnr 14-7475 Ändringar i övergångsbestämmelsen i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2007:17) om verksamhet på marknadsplatser Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm

Läs mer

Felicia Strid Skickat: den 22 oktober :25

Felicia Strid Skickat: den 22 oktober :25 Från: Skickat: den 22 oktober 2018 09:25 Till: Ämne: Remiss förslag på upphävande av SJVFS 2012:22 Bifogade filer: Särskild konsekvensanalys SJVFS 2012-22.pdf; SJVFS

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 11.11.2011 KOM(2011) 710 slutlig 2011/0327 (COD) C7-0400/11 Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv

Läs mer

RP 41/2008 rd. som yrkeskompetensen. Lagen avses träda i kraft den 10 september 2008.

RP 41/2008 rd. som yrkeskompetensen. Lagen avses träda i kraft den 10 september 2008. RP 41/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om yrkeskompetens för lastbilsoch bussförare PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer

Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer Boverket maj 2015 Titel: Konsekvensutredning Ändring i föreskrifterna om certifiering av vissa installatörer

Läs mer

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till föreskrifter om hästhållning

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till föreskrifter om hästhållning Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till nya föreskrifter om licens och om lagerberedningar

Konsekvensutredning av förslag till nya föreskrifter om licens och om lagerberedningar Konsekvensutredning Datum: 2017-12-18 Dnr: 3.1-2017-095516 Konsekvensutredning av förslag till nya föreskrifter om licens och om lagerberedningar 1.1. Problemet och vad som ska uppnås I dag gäller Läkemedelsverkets

Läs mer

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2018-03-15 Diarienr 2017-8758 Enheten för säker hantering av farliga ämnen Jan Nilsson 010-240 52 11 jan.nilsson@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Yttrande över Revisorsinspektionens förslag till nya förskrifter om utbildning och prov

Yttrande över Revisorsinspektionens förslag till nya förskrifter om utbildning och prov Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

1. En beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 2014-07-04 1 (8) Bakgrund. Myndighet. Statens Energimyndighet, Energimyndigheten.

1. En beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 2014-07-04 1 (8) Bakgrund. Myndighet. Statens Energimyndighet, Energimyndigheten. 2014-07-04 1 (8) Myndighet Statens Energimyndighet, Energimyndigheten Diarienummer 2014-4020 Rubrik Konsekvensutredning över förslag till föreskrifter som meddelas i anslutning till lagen (2014:266) om

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 26 augusti 2013. KIFS 2013:3 Utkom

Läs mer

Yttrande över Transportstyrelsens förslag till ändring i föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret

Yttrande över Transportstyrelsens förslag till ändring i föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Begränsning av icke yrkesmässig användning av kemiska växtskyddsmedel i Sverige. Kemikalieinspektionens rapport från ett regeringsuppdrag

Begränsning av icke yrkesmässig användning av kemiska växtskyddsmedel i Sverige. Kemikalieinspektionens rapport från ett regeringsuppdrag Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Christer Edvardsson Telefon: 08 508 289 77 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-09-19 p 17 Begränsning av icke yrkesmässig

Läs mer

Konsekvensutredning av Jordbruksverkets föreskrifter om integrerat växtskydd

Konsekvensutredning av Jordbruksverkets föreskrifter om integrerat växtskydd Dnr 4.4.16-1078/13 1(13) 2014-10-20 Växt- och miljöavdelningen Agneta Sundgren Tfn: 036-15 62 69 E-post: agneta.sundgren@jordbruksverket.se Enligt sändlista Konsekvensutredning av Jordbruksverkets föreskrifter

Läs mer

Denna konsekvensutredning följer Tillväxtverkets mall.

Denna konsekvensutredning följer Tillväxtverkets mall. 1(5) KONSEKVENS- UTREDNING Dnr 19-5984/12 2012-07-09 Miljöersättningsenheten Konsekvensutredning med anledning av förslag till ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2007:42) om kompensationsbidrag,

Läs mer

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Länsstyrelsen i Västra Götalands läns förslag till ändring i föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Yttrande över Länsstyrelsen i Västra Götalands läns förslag till ändring i föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Läkemedelsverkets förslag till ändring i verkets föreskrifter (LVFS 2013:10) om kosmetiska produkter

Läkemedelsverkets förslag till ändring i verkets föreskrifter (LVFS 2013:10) om kosmetiska produkter Datum: 2014-01-24 Dnr: 3.1-2014-004924 Rättsenheten Linda Nylander Enligt sändlista Läkemedelsverkets förslag till ändring i verkets föreskrifter (LVFS 2013:10) om kosmetiska produkter Ni får här tillfälle

Läs mer

Integrerat växtskydd vad gäller?

Integrerat växtskydd vad gäller? Integrerat växtskydd vad gäller? Agneta Sundgren, Växt- och Miljöenheten, Jordbruksverket Alnarps Jordbruks & Trg konferens 20140130 Integrerat växtskydd - 1 januari 2014 det är nu det ska börja gälla

Läs mer

Yttrande över Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare och om identifikationsnummer för en byggarbetsplats

Yttrande över Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare och om identifikationsnummer för en byggarbetsplats Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till nytt beslut om smittförklaring med anledning av amerikansk yngelröta och varroakvalster hos bin

Konsekvensutredning avseende förslag till nytt beslut om smittförklaring med anledning av amerikansk yngelröta och varroakvalster hos bin 1(5) Dnr 6.2.16-11874/14 2015-01-29 Regelenheten Anders Johansson Tfn: 036-15 59 71 E-post: anders.johansson@jordbruksverket.se Konsekvensutredning avseende förslag till nytt beslut om smittförklaring

Läs mer

Yttrande över Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter om smittrisker

Yttrande över Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter om smittrisker Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:70) om godkännande av alkolås

Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:70) om godkännande av alkolås Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Yvonne Wärnfeldt Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (11)

Konsekvensutredning 1 (11) Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Henrik Julin Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning. A Allmänt. Klicka eller tryck här för att ange text.

Konsekvensutredning. A Allmänt. Klicka eller tryck här för att ange text. 1(8) Klicka eller tryck här för att ange datum. Dnr Klicka eller tryck här för att ange text. Klicka eller tryck här för att ange text. Konsekvensutredning Förslag till nya föreskrifter: Statens jordbruksverks

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändrade föreskrifter (SJVFS 2015:2) om ansökan om jordbruksstöd

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändrade föreskrifter (SJVFS 2015:2) om ansökan om jordbruksstöd Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Skolverkets förslag till ändrade kursplaner inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå

Yttrande över Skolverkets förslag till ändrade kursplaner inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till nya föreskrifter om hästdjur som används till avel och om identitetshandlingar för hästdjur

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till nya föreskrifter om hästdjur som används till avel och om identitetshandlingar för hästdjur Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Ted Montaigne Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till föreskrifter om försöksdjur

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till föreskrifter om försöksdjur Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig Havs- över kvaliteten

Läs mer

L 337/100 Europeiska unionens officiella tidning DIREKTIV

L 337/100 Europeiska unionens officiella tidning DIREKTIV L 337/100 Europeiska unionens officiella tidning 21.12.2007 DIREKTIV KOMMISSIONENS DIREKTIV 2007/76/EG av den 20 december 2007 om ändring av rådets direktiv 91/414/EEG för att införa fludioxonil, klomazon

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:117) om ansökan och utfärdande av färdskrivarkort;

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:117) om ansökan och utfärdande av färdskrivarkort; Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Camilla Sundén Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarutbildning m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarutbildning m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare; JÄRNVÄG Transportstyrelsens föreskrifter om förarutbildning m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare; Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Tillämpningsområde... 1 Definitioner...

Läs mer

Föredragande borgarrådet Katarina Luhr anför följande.

Föredragande borgarrådet Katarina Luhr anför följande. PM 2015: RV (Dnr 135-367/2015) Naturvårdsverkets förslag till nya föreskrifter inom bekämpningsmedelsområdet, föreskrifter om spridning av växtskyddsmedel samt föreskrifter om spridning av biocidprodukter

Läs mer

Yttrande över Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps förslag till föreskrifter om hantering av explosiva varor

Yttrande över Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps förslag till föreskrifter om hantering av explosiva varor Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer