Upprop och anmälningar om förhinder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Upprop och anmälningar om förhinder"

Transkript

1 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 1(21) Kf 96 Kf 96 Upprop och anmälningar om förhinder

2 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 2(21) Kf 97 Kf 97 Kungörelse av fullmäktigesammanträdet Kungörelse av fullmäktigesammanträdet anslogs på kommunens anslagstavla den 7 september Kallelse utsändes till fullmäktiges ledamöter den 8 september Kungörelsen infördes i Nynäshamns Posten den 8 september 2015.

3 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 3(21) Kf 98 Kf 98 Justering av sammanträdets protokoll

4 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 4(21) Kf 99 Kf Interpellationsbehandling Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 10 juni 2015 väcktes en interpellation från Lena Dafgård (SN) till miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande angående miljonbidrag till Stadskärneföreningen i Nynäshamn. Den 12 juni 2015 inkom en interpellation från Antonella Pirrone (KD) om Uppföljning av arbete med frivilligsamordning i kommunen, ställd till kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S). Den 17 juni 2015 inkom en interpellation från Antonella Pirrone (KD) om Uppföljning av arbete för att stärka barnets rättigheter samt uppföljning av arbetet enligt den antagna motionen om Barnbokslut, ställd till kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S). Den 1 juli 2015 inkom en interpellation från Harry Bouveng (M) om Sjön Muskan- företagsvänlighet och medborgarfokus ställd till miljö-och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Daniel Adborn (FP). Den 6 augusti 2015 inkom en interpellation från Harry Bouveng (M) om banktjänster och kontanthantering ställd till kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S). Den 7 september 2015 inkom en interpellation från Lena Dafgård (SN) om Varför Nynäshamns kommun inte har ansökt om lagfarter för 45 fastigheter, som ingår i den s.k Stockholmsmarken ställd till kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

5 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 5(21) Kf 100 Kf /0060/042 Tertialuppföljning (T1) för Nynäshamns kommun, perioden 1 januari - 30 april 2015 Ärendebeskrivning Kommunstyrelseförvaltningen har med ledning av nämndernas uppföljningsrapporter upprättat en kommunomfattande rapport för den verksamhet som bedrivits under perioden januari till april Rapporten innehåller en redovisning av periodens resultat jämfört med budget. I rapporten ingår också en prognos för helårsutfallet Budgetuppföljning januari-april Resultatet totalt för perioden uppgår till +66,3 miljoner kronor mot budget. Det stora överskottet 2015 beror främst på engångsintäkter i form av reavinster i samband med omstrukturering av pensionsplacering. Tidigare placerade pensionsmedel inkl. den vinst omstruktureringen gav är återinvesterade i en ny pensionsplacering. Investeringarna under perioden uppgår sammantaget till 27,5 miljoner kronor, varav huvuddelen upparbetats inom miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ansvarområden. Personal Antalet anställningar omräknat till heltid (exkl. vik) uppgick i april 2015 till 1 685, vilket är 14 anställningar fler än under motsvarande period förra året. Prognos 2015 Prognosen för helåret 2015 är ett överskott om 83,7 miljoner kronor. Detta är 63,7 miljoner bättre än det budgeterade resultatet på 20 miljoner och består främst av engångsintäkter. Den del av intäkterna som avser reavinster på finansiella anläggningstillgångar har i sin helhet omplacerats. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att: 1. Godkänna Tertialuppföljningsrapporten för perioden 1 januari 30 april Uppmana samtliga nämnder som beräknar ett underskott jämfört med budget att vidta åtgärder för att uppnå en ekonomi i balans. Kommunstyrelsen har behandlat ärendet den 17 juni 2015, 132.

6 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 6(21) Kf 100 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att: 1. Godkänna Tertialuppföljningsrapporten för perioden 1 januari 30 april Uppmana samtliga nämnder som beräknar ett underskott jämfört med budget att vidta åtgärder för att uppnå en ekonomi i balans.

7 KOMMUNSTYRELSEFÖRVALTNINGEN Ks/2015/0060/ (2) Kommunstyrelsen Tertialuppföljning (T1) för Nynäshamns kommun, perioden 1 januari - 30 april 2015 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att: 1. Godkänna Tertialuppföljningsrapporten för perioden 1 januari 30 april Uppmana samtliga nämnder som beräknar ett underskott jämfört med budget att vidta åtgärder för att uppnå en ekonomi i balans. Kommunstyrelsen beslutar för egen del att från kommunstyrelsens ofördelade medel bevilja: 1. Kommunstyrelsen ett tilläggsanslag för ökade kostnader för upphandlingsnämnden 0,4 mnkr 2. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden ett tilläggsanslag inom ramen för evakueringskostnader förskolor 4,3 mnkr, beloppet stäms av i samband med årsbokslut 3. Kultur- och fritidsnämnden ett tilläggsanslag för Sorunda ridklubb 0,43 mnkr 4. Kommunstyrelsen ett tilläggsanslag för driftskostnaden på DÄHS (dokument och ärendehanteringssystem) 0,4 mnkr 5. Kommunstyrelsen ett tilläggsanslag för projektet Skola näringsliv 0,375 mnkr 6. Kultur- och fritidsnämnden ett tilläggsanslag för projektet Rik fritid inom ramen 3,0 mnkr, beloppet stäms av i samband med årsbokslut Postadress Besöksadress Leveransadress Telefon direkt Mobiltelefon Telefax Nynäshamn Stadshusplatsen E-post: lena.henlov@nynashamn.se

8 2(2) 7. Kommunstyrelsen ett tilläggsanslag för FÖP (fördjupad översiktsplan) 0,18 mnkr Bakgrund Kommunstyrelseförvaltningen har med ledning av nämndernas uppföljningsrapporter upprättat en kommunomfattande rapport för den verksamhet som bedrivits under perioden januari till april Rapporten innehåller en redovisning av periodens resultat jämfört med budget. I rapporten ingår också en prognos för helårsutfallet Budgetuppföljning januari-april Resultatet totalt för perioden uppgår till +66,3 miljoner kronor mot budget. Det stora överskottet 2015 beror främst på engångsintäkter i form av reavinster i samband med omstrukturering av pensionsplacering. Tidigare placerade pensionsmedel inkl den vinst omstruktureringen gav är återinvesterade i en ny pensionsplacering. Investeringarna under perioden uppgår sammantaget till 27,5 miljoner kronor, varav huvuddelen upparbetats inom miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ansvarområden. Personal Antalet anställningar omräknat till heltid (exkl vik) uppgick i april 2015 till 1 685, vilket är 14 anställningar fler än under motsvarande period förra året. Prognos 2015 Prognosen för helåret 2015 är ett överskott om 83,7 miljoner kronor. Detta är 63,7 miljoner bättre än det budgeterade resultatet på 20 miljoner och består främst av engångsintäkter. Den del av intäkterna som avser reavinster på finansiella anläggningstillgångar har i sin helhet omplacerats. Birgitta Elvås kommunchef Johan Westin ekonomichef Bilagor Tertialuppföljning (T1)

9 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 7(21) Kf 101 Kf /0144/206 Uppräkning av Södertörns brandförsvarsförbunds taxa gällande sotning och brandskyddskontroll Ärendebeskrivning Vid Södertörns brandförsvarsförbunds direktionsmöte den 24 april 2015 beslutades om uppräkning av taxor gällande sotning och brandskyddskontroll ( 23). Då kommunalförbund inte själva får fastställa sin taxa enligt avgörande den 12 december 2013 i Högsta förvaltningsdomstolen (mål nr ) ska kommunfullmäktige i förbundets medlemskommuner fatta beslut om taxan. Sotningsindex beslutas årligen mellan Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Sveriges Skorstensfejarmästares Riksförbund (SSR). De värden som ligger till grund för sotningsindex är dels löneökningar i löneavtalet mellan SKL och SSR dels konsumentprisindex. Kommunstyrelseförvaltningen har inga synpunkter på Södertörns brandsförsvarsförbunds förslag till uppräkning av taxa enligt sotningsindex Av Södertörns brandsförsvaraförbunds beslut framgår att förslaget är att taxorna ska gälla från den 1 juli Med hänsyn till att första fullmäktigemötet efter att ärendet anhängiggjorts är i september föreslås taxan träda ikraft den 1 oktober Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna årets indexuppräkning om 2.49 % för 2015, gällande Södertörns brandförsvarsförbunds taxa för sotning respektive brandskyddskontroll att gälla från och med den 1 oktober Kommunstyrelsen har behandlat ärendet den 17 juni 2015, 134. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna årets indexuppräkning om 2.49 % för 2015, gällande Södertörns brandförsvarsförbunds taxa för sotning respektive brandskyddskontroll att gälla från och med den 1 oktober 2015.

10 Kommunstyrelseförvaltningen Kansliavdelningen Sid 1 (2) Ärendenummer: Handläggare: Kommunstyrelsen Uppräkning av Södertörns brandförsvarsförbunds taxa gällande sotning och brandskyddskontroll Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna årets indexuppräkning om 2.49 % för 2015, gällande Södertörns brandförsvarsförbunds taxa för sotning respektive brandskyddskontroll att gälla från och med den 1 oktober Bakgrund Vid Södertörns brandförsvarsförbunds direktionsmöte den 24 april 2015 beslutades om uppräkning av taxor gällande sotning och brandskyddskontroll ( 23). Då kommunalförbund inte själva får fastställa sin taxa enligt avgörande den 12 december 2013 i Högsta förvaltningsdomstolen (mål nr ) ska kommunfullmäktige i förbundets medlemskommuner fatta beslut om taxan. Sotningsindex beslutas årligen mellan Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Sveriges Skorstensfejarmästares Riksförbund (SSR). De värden som ligger till grund för sotningsindex är dels löneökningar i löneavtalet mellan SKL och SSR dels konsumentprisindex. Kommunstyrelseförvaltningens synpunkter Kommunstyrelseförvaltningen har inga synpunkter på Södertörns brandsförsvarsförbunds förslag till uppräkning av taxa enligt sotningsindex Av Södertörns brandsförsvarsförbunds beslut framgår att förslaget är att taxorna ska gälla från den 1 juli Med hänsyn till att första fullmäktigemötet efter att Postadress Besöksadress Leveransadress Telefon Telefax Bankgiro PlusGiro NYNÄSHAMN Stadshusplatsen 1 Floravägen vx Receptionen

11 2(2) ärendet anhängiggjorts är i september föreslås taxan träda ikraft den 1 oktober Birgitta Elvås kommunchef Annika Fri kanslichef Bilagor: 1. Gällande taxa för sotning 2. Gällande taxa för brandskyddskontroll 3. Sotningsindex Protokollsutdrag Södertörns brandförsvarsförbund, Expedieras: Akten Kommunstyrelsen Södertörns brandförsvarsförbund För kännedom: kommunerna Botkyrka, Ekerö, Huddinge, Nacka, Nykvarn, Haninge, Salem, Södertälje samt Tyresö

12 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 8(21) Kf 102 Kf /0096/004 Ändring av arkivreglemente för Nynäshamns kommun Ärendebeskrivning Arkivreglementet är ett styrdokument som reglerar ansvarförhållandet mellan arkivmyndigheten och kommunens övriga myndigheter. Det är också ett instrument för att uppfylla lagstiftningens krav på offentlighet, tillgänglighet och god arkivvård. Det nuvarande arkivreglementet antogs av kommunfullmäktige , 57 och ändrades , 181. En översyn av reglementet har gjorts och skickats på remiss till nämnderna. Barn- och utbildningsnämnden behandlade ärendet den 23 april 44, kulturoch fritidsnämnden den 27 april 29, och miljö och samhällsbyggnadsnämnden den 23 april 69. Socialnämnden kommer att behandla ärendet den 2 juni, förvaltningens tjänsteskrivelse innehåller inga tillägg eller ändringar till förslaget. Nämnderna som besvarat remissen ställer sig positiva till de föreslagna ändringarna i arkivreglementet. Miljö-och samhällsbyggnadsnämnden lägger i sitt remissvar fram ytterligare tillägg till förslaget. Tilläggen redovisas nedan. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att besluta att - anta förslag till arkivreglemente, i enlighet med bilaga 1. - beslutet träder i kraft den 1 oktober 2015, då nu gällande reglemente upphör att gälla. Kommunstyrelsen har behandlat ärendet den 17 juni Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att besluta att - anta förslag till arkivreglemente, i enlighet med bilaga 1 till kommunstyrelseförvaltningens skrivelse, - beslutet träder i kraft den 1 oktober 2015, då nu gällande reglemente upphör att gälla.

13 Kommunstyrelseförvaltningen Kommunarkivet Sid 1 (4) Ärendenummer: Handläggare: Ändring av kommunens arkivreglemente Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att besluta att - anta förslag till arkivreglemente, i enlighet med bilaga 1. - beslutet träder i kraft den 1 oktober 2015, då nu gällande reglemente upphör att gälla. Ärendebeskrivning Arkivreglementet är ett styrdokument som reglerar ansvarförhållandet mellan arkivmyndigheten och kommunens övriga myndigheter. Det är också ett instrument för att uppfylla lagstiftningens krav på offentlighet, tillgänglighet och god arkivvård. Det nuvarande arkivreglementet antogs av kommunfullmäktige , 57 och ändrades , 181. En översyn av reglementet har gjorts och skickats på remiss till nämnderna. Barn- och utbildningsnämnden behandlade ärendet den 23 april 44, kultur-och fritidsnämnden den 27 april 29, och miljö och samhällsbyggnadsnämnden den 23 april 69. Socialnämnden kommer att behandla ärendet den 2 juni, förvaltningens tjänsteskrivelse innehåller inga tillägg eller ändringar till förslaget. Nämnderna som besvarat remissen ställer sig positiva till de föreslagna ändringarna i arkivreglementet. Miljö-och samhällsbyggnadsnämnden lägger i sitt remissvar fram ytterligare tillägg till förslaget. Tilläggen redovisas nedan. Beskrivning av ändringarna 1. Samrådsskyldigheten vid viktigare förändringar av arkivbildningen och arkivvården har betonats genom att det lyfts ut till en egen paragraf, 3 i det nya förslaget. Ett tillägg har gjorts om att samråd även ska ske vid införande eller ändring av IT-stöd. Postadress Besöksadress Leveransadress Telefon Telefax Bankgiro PlusGiro NYNÄSHAMN Stadshusplatsen 1 Floravägen vx Receptionen

14 2(4) Att arkivmyndigheten i ett tidigt skede har möjlighet att påverka förändringar i arkivbildningen leder till ökad laguppfyllnad och minskar risken för fördyrande åtgärder i efterhand. Miljö-och samhällsbyggnadsnämnden föreslår att samrådsskyldigheten även ska gälla vid organisationsförändringar. Det har lagts till i förslaget. 2. I sitt remissvar föreslår miljö-och samhällsbyggnadsnämnden att skrivningen i 4 om att kommunarkivet ger myndigheterna råd i arkivvårdsfrågor ändras till att kommunarkivarien ger råd i dessa frågor. Kommunarkivet kan bestå av flera anställda. Det vore olyckligt om endast kommunarkivarien hade möjlighet att ge råd. Av det skälet bör rådgivningsfunktionen inte vara knuten till en specifik tjänst. Någon ändring har därför inte gjort i förslaget till arkivreglemente. 3. Under 5, om redovisning av arkiv, har ett tillägg gjorts om att arkivbeskrivningen även ska innehålla en redogörelse av myndigheternas arbetsuppgifter och organisation. Det är viktig information om myndigheten som leder till större förståelse för det sammanhang i vilket handlingarna skapas 4. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden vill enligt sitt remissvar att det i 6 ska förtydligas om dokumenthanteringsplanerna i vissa fall kan fastställas utan nämndbeslut. Dokumenthanteringsplanen är ett av nämndens styrdokument. Vill miljöoch samhällsbyggnadsnämnden att förvaltningen ska fatta beslut som rör dokumenthanteringsplanen bör man i så fall titta på möjligheten att delegera hela eller delar av beslutanderätten. Någon ändring av utformningen av förslaget till arkivreglemente har inte gjorts. 5. Under punkten bevarande och gallring, 8, har tillägg gjorts som medför en skyldighet att förstöra gallringsbara handlingar utan dröjsmål. Sekretessbelagda handlingar ska förstöras kontrollerat. Sker inte gallring så snart gallringsfristen löpt ut fylls förvaltningarnas närarkiv och datasystem snabbt med onödiga handlingar vilket skapar dålig överblick och kostar pengar i form av utrymmen och lagringsytor. Sekretessbelagda handlingar ska slängas i sekretesskärl. I 8 har det även lagts till ett stycke om myndigheternas rätt att fatta gallringsbeslut för enskilda handlingstyper utöver det som fastställs i dokumenthanteringsplanen.

15 3(4) Syftet med tillägget är att förtydliga nämndernas möjlighet att fatta separata gallringsbeslut. Besluten fattas främst för gamla handlingstyper som inte längre produceras av myndigheten. Dokumenthanteringsplanen ska bara omfatta handlingstyper som skapas i den nuvarande verksamheten. Skrivningen om upprättande av gallringsprotokoll i 8 har strukits. Syftet med gallringsprotokollen har varit att visa vilka handlingstyper som funnits hos myndigheten och med stöd av vilken regel de gallrats. Idag har de kommunala myndigheternas dokumenthanteringsplaner kommit att fylla samma funktion varför kravet på gallringsprotokoll är förlegat. 6. I 9 har tillägg gjorts som reglerar överlämnandet av arkivhandlingar mellan kommunala myndigheter och enskilda organ. Arkivreglementet bör omfatta hur ett överlämnande av allmänna handlingar kan ske till företag eller andra kommuner. Miljö-och samhällsbyggnadsnämnden vill att det ska framgå i 9 att överlämnande av handlingar ska ske efter överenskommelse och att detta inte är valfritt. I reglementet står att överlämnande ska ske efter överenskommelse, kommunstyrelseförvaltningen anser inte att något ytterligare förtydligande är nödvändigt. 7. Miljö-och samhällsbyggnadsnämnden föreslår i sitt remissvar att det ska framgå av arkivreglementet hur de olika myndigheternas ansvar ser ut när det kommer till att vara aktförvarare. Domstolarna förordnar aktförvarare, detta är inte en arkivfråga. Finns det oklarheter rörande aktförvaring bör en rutin för det tas fram. Något tillägg om det har därför inte gjorts i förslaget till arkivreglemente. Birgitta Elvås kommunchef Mikaela Fernqvist arkivarie Bilagor: 1. Förslag till ändrat arkivreglemente

16 2. Gällande arkivreglemente 3. Protokollsutdrag från barn-och utbildningsnämnden, kultur-och fritidsnämnden samt miljö-och samhällsbyggnadsnämnden 4(4)

17 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 9(21) Kf /0139/009 Kf 103 Hemställan hos Finansdepartementet om justering av den kommunalekonomiska utjämningen Ärendebeskrivning Samtliga kommuner i Stockholms län har antagit KSL:s rekommendation att ta över utförandet av viss hälso- och sjukvård inom LSS verksamheter (Nynäshamns kommunfullmäktige, , 139). Stockholms läns landsting har fattat motsvarande beslut. Finansiering av detta sker genom en skatteväxling med Stockholms läns landsting vid årsskiftet För att skatteväxlingen ska hanteras av Finansdepartementet måste dock ytterligare ett beslut fattas i kommunfullmäktige, och även landstingsfullmäktige, utöver tidigare beslutsförslag. Detta tillägg avser att hemställa hos Finansdepartementet om en justering av den kommunalekonomiska utjämningen. Ärendet redovisas i kommunstyrelseförvaltningens tjänsteskrivelse Förslag till beslut 1. tillsammans med Stockholms Läns Landsting och övriga kommuner i länet hemställa hos Finansdepartementet att de länsvisa skattesatserna i 2 och 3 förordningen (2013:976) om kommunalekonomisk utjämning höjs 2 öre för kommunerna och sänks 2 öre för Stockholms Läns Landsting från och med 1 januari Kommunstyrelsen har behandlat ärendet den 2 september 2015, 152. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att tillsammans med Stockholms Läns Landsting och övriga kommuner i länet hemställa hos Finansdepartementet att de länsvisa skattesatserna i 2 och 3 förordningen (2013:976) om kommunalekonomisk utjämning höjs 2 öre för kommunerna och sänks 2 öre för Stockholms Läns Landsting från och med 1 januari 2016.

18 Kommunstyresleförvaltningen Sid 1 (1) Ärendenummer: Handläggare: Johan Westin Kommunstyrelsen Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet Förslag till beslut 1. tillsammans med Stockholms Läns Landsting och övriga kommuner i länet hemställa hos finansdepartementet att de länsvisa skattesatserna i 2 och 3 förordningen (2013:976) om kommunalekonomisk utjämning höjs 2 öre för kommunerna och sänks 2 öre för Stockholms Läns Landsting från och med 1 januari Bakgrund Samtliga kommuner i Stockholms län har antagit KSL:s rekommendation att ta över utförandet av viss hälso- och sjukvård inom LSS verksamheter (Nynäshamns kommunfullmäktige, , 139). Stockholms läns landsting har fattat motsvarande beslut. Finansiering av detta sker genom en skatteväxling med Stockholms läns landsting vid årsskiftet För att skatteväxlingen ska hanteras av finansdepartementet måste dock ytterligare ett beslut fattas i kommunfullmäktige, och även landstingsfullmäktige, utöver tidigare beslutsförslag. Detta tillägg avser att hemställa hos finansdepartementet om en justering av den kommunalekonomiska utjämningen. Birgitta Elvås kommunchef Johan Westin ekonomichef Bilaga: Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet. Postadress Besöksadress Leveransadress Telefon Telefax Bankgiro PlusGiro NYNÄSHAMN Stadshusplatsen 1 Floravägen vx Receptionen

19 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 10(21) Kf 104 Kf /0070/060 Svar på motion om härbärge - tak över huvudet-garanti Ärendebeskrivning I en motion från Miriam Malm, Sandra Piedrahita och Madelaine Sloot (v) som inkom 18 mars 2015, föreslås att kommunen utreder möjligheten att öppna härbärge för behövande samt införa tak över huvudet-garanti. Motionen har remitterats till socialnämnden som 2 juni 2015, 64, beslutade att anta förvaltningens skrivelse som sitt yttrande till kommunstyrelseförvaltningen. Socialnämnden konstaterar i yttrandet liksom motionärerna att det finns ett behov av att se över möjligheterna till tillfälliga boendelösningar för personer i akut hemlöshet och om tak över huvudet-garanti ska införas i kommunen. På socialförvaltningen har därför en utredning kring detta inletts. Utredningen ska vara klar vid årsskiftet 2015/2016. Kommunstyrelseförvaltningen har inget att invända mot socialnämndens yttrande och föreslår att kommunfullmäktige beslutar att uppdra till socialnämnden att redovisa resultatet av den pågående utredningen om härbärgeverksamhet och tak över huvudet-garanti till kommunfullmäktige. Vidare föreslås att motionen därmed ska anses besvarad. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. uppdra till socialnämnden att redovisa resultatet av den utredning som inletts om härbärgeverksamhet och tak över huvudet-garanti till kommunfullmäktige, 2. motionen anses därmed besvarad. 3. Kommunstyrelsen har behandlat ärendet den 2 september 2015, 158. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. uppdra till socialnämnden att redovisa resultatet av den utredning som inletts om härbärgeverksamhet och tak över huvudet-garanti till kommunfullmäktige, 2. motionen anses därmed besvarad.

20 Kommunstyrelseförvaltningen Kansliavdelningen Sid 1 (4) Ärendenummer: 2015/0070/060 Handläggare: Susanne Wallgren Kommunstyrelsen Svar på motion om härbärge - tak över huvudet-garanti Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. uppdra till socialnämnden att redovisa resultatet av den utredning som inletts om härbärgeverksamhet och tak över huvudet-garanti till kommunfullmäktige, 2. motionen anses därmed besvarad. Sammanfattning I en motion från Miriam Malm, Sandra Piedrahita och Madelaine Sloot (v) som inkom 18 mars 2015, föreslås att kommunen utreder möjligheten att öppna härbärge för behövande samt införa tak över huvudet-garanti. Motionen har remitterats till socialnämnden som 2 juni 2015, 64, beslutade att anta förvaltningens skrivelse som sitt yttrande till kommunstyrelseförvaltningen. Socialnämnden konstaterar i yttrandet liksom motionärerna att det finns ett behov av att se över möjligheterna till tillfälliga boendelösningar för personer i akut hemlöshet och om tak över huvudet-garanti ska införas i kommunen. På socialförvaltningen har därför en utredning kring detta inletts. Utredningen ska vara klar vid årsskiftet 2015/ Kommunstyrelseförvaltningen har inget att invända mot socialnämndens yttrande och föreslår att kommunfullmäktige beslutar att uppdra till socialnämnden att redovisa resultatet av den pågående utredningen om härbärgeverksamhet och tak över huvudet-garanti till kommunfullmäktige. Vidare föreslås att motionen därmed ska anses besvarad. Ärendebeskrivning En motion från Miriam Malm, Sandra Piedrahita och Madelaine Sloot (v) inkom 18 mars Motionärerna framhåller i sin motion att tak över huvudet är fastslaget som en mänsklig rättighet i FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna samt i den så kallade ESK-konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Vänsterpartiet i Nynäshamn yrkar utifrån detta på att: Postadress Besöksadress Leveransadress Telefon Telefax Bankgiro PlusGiro NYNÄSHAMN Stadshusplatsen 1 Floravägen vx Receptionen

21 2(4) 1. kommunen skyndsamt utreder möjligheten att öppna ett härbärge i kommunen, gärna i samverkan med civilsamhället. 2. kommunen inför tak över huvudet-garanti Socialnämndens yttrande över motionen Motionen har remitterats till socialnämnden som 2 juni 2015, 64 beslutade att anta förvaltningens skrivelse som sitt yttrande till kommunstyrelseförvaltningen. Socialnämnden har också avgett yttrande över en motion i ett likalydande ämne, motion om etablering av härbärgeverksamhet från (kd), socialnämnden , 64. Kommunstyrelseförvaltningen föreslår att ärendena behandlas pararellt. Enligt yttrandet över motion om härberge tak över huvudet-garanti ökar antalet personer som är bostadlösa i takt med att klimatet på den allmänna bostadsmarknaden blir allt hårdare. Nämnden anför att socialförvaltningen gör en individuell prövning varje gång en person söker stöd hos socialtjänsten, och kan i akuta nödsituationer bevilja stöd för boende. Härbärge Ett härbärge är ett enklare övernattningsställe för personer i akut hemlöshet, ofta med missbruksproblematik. Härbärgen kan drivas av kommun, landsting eller ideella organisationer. Socialnämnden anser att det finns behov av att grundligt utreda behovet av en härbärgesverksamhet med fasta platser i kommunen. Med anledning av det har förvaltningen inlett en utredning som ska svara på: - hur omfattande gruppen hemlösa med missbruksproblematik är - hur behoven hos gruppen med missbruksproblematik bäst tillgodoses i kommunen med hänsyn till boende, behandling och sysselsättning - olika former för hur en härbärgesverksamhet eller andra boendelösningar kan bedrivas, till exempel i samarbete med andra aktörer. - kostnader för olika boendelösningar, inklusive härbärgesverksamhet Utredningen beräknas vara klar vid årsskiftet 2015/2016. Tak över huvudet-garanti Av yttrandet framgår att i kommunen sker en prövning om tillfällig boendelösning ska beviljas från fall till fall. Tak över huvudet-garanti gäller tillfälligt boende på härbärge eller liknande och riktar sig därför till målgruppen i akut hemlöshet 1 enligt socialnämnden. 1 Det vill säga en person som är hänvisad till akutboende, härberge, jourboende, skyddat boende eller sover utomhus eller i offentliga utrymmen enligt Socialstyrelsen, Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden, 2011

22 3(4) Nämnden anser att om kommunen ska införa en tak över huvudet-garanti behöver en utredning göras av målgruppens omfattning och behov. Parallellt med utredningen om härbärgesverksamhet för hemlösa med missbruksproblematik avser socialnämnden att se över om det finns behov och möjlighet att införa tak över huvudet-garanti. Kommunstyrelseförvaltningens synpunkter I motionen omnämns även det ökande antalet EU-medborgare som befinner sig tillfälligt i kommunen och inte har någon bostad. EU-medborgare har rätt att vistas i Sverige i upp till tre månader, därefter har EU-medborgare fortsatt rätt att stanna under förutsättning att de har tillräckliga resurser att försörja sig. 2 När en person inte är bosatt i Sverige har vistelsekommunen biståndsansvaret. För utländska medborgare som vistas i kommunen men som inte är bosatta i kommunen följer av praxis att socialtjänsten endast ansvarar för akuta insatser. 3 Det innebär att kommunen har ett yttersta ansvar i enlighet med socialtjänstlagen att, när en nödsituation uppstår, bistå människor oavsett nationalitet. Socialnämnden framhåller i sitt yttrande i svar på motion om härbärgeverksamhet (KS2015/0111/060-2) att hemlösa EU-migranter är en fråga som rör hela Sverige och en nationell samordnare har tillsatts av regeringen för att stödja kommuner och andra som möter utesatta EU-medborgare som vistas i Sverige. Kommunförbundet Stockholms län (KSL) har fått i uppdrag att ta fram gemensamma riktlinjer för länet. Socialchefen i Nynäshamns kommun är utsedd att delta i KSL-gruppen och att även ta upp frågan inom nätverket för Södertörnskommunernas socialchefer. Kommunstyrelseförvaltningen har inget att invända mot socialnämndens yttrande över motion om härbärge - tak över huvudet-garanti och föreslår att kommunfullmäktige beslutar att uppdra till socialnämnden att redovisa resultatet av den pågående utredningen om härbärgeverksamhet och tak över huvudetgaranti till kommunfullmäktige. Kommunstyrelseförvaltningen föreslår att motionen därmed ska anses besvarad. Birgitta Elvås kommunchef Susanne Wallgren utredare Bilagor 2 Utlänningslagen (2005:716) 3 RÅ 1995 ref.70

23 Motionen, Socialnämndens beslut , 64 Socialförvaltningens tjänsteskrivelse (4)

24 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 11(21) Kf 105 Kf /0111/060 Svar på motion om härbärgeverksamhet Ärendebeskrivning Motion från Antonella Pirrone (KD) och Ingvar Lundstedt (KD) om etablering av härbärgeverksamhet inkom den 10 april Motionärerna yrkar att Nynäshamns kommun visar på ett steg i rätt riktning genom att: - Utreda möjligheten till att etablera härbärgeverksamhet inriktat i huvudsak mot kommunens invånare med eller utan samverkan med andra aktörer. - Säkerställa kommuninvånarnas behov av tillfälliga boendelösningar. Med det menas inte hänvisning till olika boendealternativ som skulle kunna förväxlas med besöks/turistinformation. - Inleda ett samarbete kring EU-migranterna med Södertörnskommunerna och Stockholms stad. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. uppdra till socialnämnden att redovisa resultatet av den utredning som inletts om härbärgeverksamhet och tak över huvudet-garanti till kommunfullmäktige, 2. motionen anses därmed besvarad. Kommunstyrelsen har behandlat ärendet den 2 september Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. uppdra till socialnämnden att redovisa resultatet av den utredning som inletts om härbärgeverksamhet och tak över huvudet-garanti till kommunfullmäktige, 2. motionen anses därmed besvarad.

25 Kommunstyrelseförvaltningen Kansliavdelningen Sid 1 (4) Ärendenummer: 2015/0111/060 Handläggare: Eva Ryman Kommunstyrelsen Svar på motion om härbärgeverksamhet Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. uppdra till socialnämnden att redovisa resultatet av den utredning som inletts om härbärgeverksamhet och tak över huvudet-garanti till kommunfullmäktige, 2. motionen anses därmed besvarad. Ärendebeskrivning Motion från Antonella Pirrone (KD) och Ingvar Lundstedt (KD) om etablering av härbärgeverksamhet inkom den 10 april Motionärerna yrkar att Nynäshamns kommun visar på ett steg i rätt riktning genom att: - Utreda möjligheten till att etablera härbärgeverksamhet inriktat i huvudsak mot kommunens invånare med eller utan samverkan med andra aktörer. - Säkerställa kommuninvånarnas behov av tillfälliga boendelösningar. Med det menas inte hänvisning till olika boendealternativ som skulle kunna förväxlas med besöks/turistinformation. - Inleda ett samarbete kring EU-migranterna med Södertörnskommunerna och Stockholms stad. Socialnämndens yttrande över motionen Socialnämnden har avgett yttrande över motionen , 64. Socialnämnden har beslutat att överlämna förvaltningens skrivelse som sitt yttrande till kommunstyrelseförvaltningen. Socialnämnden har också avgett yttrande över en motion om härbärge tak över huvudet garanti från Vänsterpartiet, socialnämnden , 63. Kommunstyrelseförvaltningen har avgett förslag till kommunstyrelsen över motionen. Kommunstyrelseförvaltningen föreslår att ärendena behandlas parallellt. Postadress Besöksadress Leveransadress Telefon Telefax Bankgiro PlusGiro NYNÄSHAMN Stadshusplatsen 1 Floravägen vx Receptionen

26 2(4) Härbärgeverksamhet Av socialförvaltningens skrivelse framgår att socialförvaltningen har sett ett behov av att grundligt utreda behovet av en härbärgeverksamhet med fasta platser i kommunen. Förvaltningen har med anledning av det inlett en utredning. Utredningen ska svara på - hur omfattande gruppen hemlösa med missbruksproblematik är - hur behoven hos gruppen med missbruksproblematik bäst tillgodoses i kommunen med hänsyn till boende, behandling och sysselsättning, - olika former för hur en härbärgeverksamhet eller andra boendelösningar kan bedrivas, till exempel i samarbete med andra aktörer, - kostnader för olika boendelösningar, inklusive härbärgeverksamhet. Behov av tillfälliga boendelösningar Av socialförvaltningens skrivelse framgår att förvaltningen parallellt med utredningen om härbärgeverksamhet för hemlösa med missbruksproblematik ser över hur behovet av tillfälliga boendelösningar tillgodoses idag i sin helhet och om det finns behov och möjlighet att införa tak över huvudet-garanti. Samarbete kring EU-migranter Antalet EU-migranter som inte har tak över huvudet har ökat, i form av EUmedborgare som tillfälligt befinner sig i kommunen och inte har någon bostad. EU-medborgare har rätt att vistas i Sverige utan uppehållstillstånd i 3 månader, och längre tid om personen kan försörja sig. Av socialförvaltningens skrivelse framgår också att en frivilliggrupp under några månader erbjöd övernattning för de hemlösa EU-migranter som befann sig i Nynäshamns kommun i en lokal som tillhandahölls av kommunen. Socialförvaltningen framhåller i sin skrivelse att hemlösa EU-migranter är en fråga som rör hela Sverige och en nationell samordnare har tillsatts av regeringen för att stödja myndigheter, kommuner, landsting och organisationer som möter utsatta EU-medborgare som vistas i Sverige. I Stockholms län har Kommunförbundet Stockholms län (KSL) fått i uppdrag att ta fram gemensamma riktlinjer för länet. Socialförvaltningen ser positivt på frågan om samarbete mellan Södertörnskommunerna och tar upp frågan i nätverket för Södertörnskommunernas socialchefer. Socialförvaltningen ser ett stort behov av att förtydliga roller och ansvar på nationell, regional och kommunal nivå och ser det som viktigt att kommunen fortsätter att aktivt delta i de nätverk som pågår för dessa frågor. Socialnämndens svar på medborgarförslag om bostadslösa I motionen hänvisas till ett tidigare medborgarförslag om hjälp till bostadslösa. Förslagsställaren föreslog att några av kommunens sporthallar skulle hållas öppna

27 3(4) på nätterna för bostadslösa personer. Socialnämnden beslutade , 35 att avslå medborgarförslaget. Av socialförvaltningen tjänsteskrivelse till ärendet framgår att förvaltningen ska gå vidare med en fördjupad utredning av hur stort behovet är och hur kommunen eventuellt i samverkan med ideella föreningar kan skapa lösningar för tillfälligt skydd för natten. Sammanfattning och kommunstyrelseförvaltningens synpunkter Socialförvaltningen har sett ett behov av att grundligt utreda härbärgeverksamhet för hemlösa med missbruksproblematik med fasta platser i kommunen. Förvaltningen har med anledning av detta inlett en utredning. Parallellt med den utredningen avser socialförvaltningen att se över behov och möjlighet att införa tak över huvudet-garanti. För utländska personer som vistas i kommunen men som inte är bosatta i kommunen följer av praxis att socialtjänsten endast ansvarar för akuta insatser 1. Alla beslut enligt socialtjänstlagen ska ske efter ansökan och individuell prövning av den sökandes behov och utredningen ska också fastställa om behovet kan tillgodoses på annat sätt. Socialtjänsten har ett särskilt ansvar när det gäller barn. Även om en familj inte själv söker hjälp har socialtjänsten bland annat genom uppsökande verksamhet ett ansvar att försäkra sig om att inte något barn far illa 2. Kommunförbundet Stockholms län, KSL, har fått uppdraget att ta fram gemensamma riktlinjer för länet beträffande EU-migranter. Socialchefen tar upp frågan om samarbete mellan Södertörnskommunerna inom nätverket för Södertörnskommunernas socialchefer. Kommunstyrelseförvaltningen har inget att invända mot socialnämndens yttrande och föreslår att kommunfullmäktige beslutar att uppdra till socialnämnden att redovisa resultatet av den pågående utredningen om härbärgeverksamhet och tak över huvudet-garanti till kommunfullmäktige. Kommunstyrelseförvaltningen föreslår att motionen därmed ska anses besvarad. Birgitta Elvås kommunchef Eva Ryman kommunsekreterare Bilagor: 1 RÅ 1995 ref.70 2 Källa: SKL juridiska frågor gällande utsatta EU-medborgare

28 4(4) Motionen Socialnämndens beslut , 64 Socialförvaltningens tjänsteskrivelse Socialnämndens beslut , 35 Socialförvaltningens tjänsteskrivelse Expediering av beslut: Motionären Socialnämnden Akten

29 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 12(21) Kf 106 Kf /0227/060 Svar på motion om avgiftsfri skola Ärendebeskrivning I en motion från Miriam Malm, Sandra Piedrahita och Madelaine Sloot (v) som inkom 24 november 2014, föreslås att Nynäshamns kommun inför en avgiftsfri skola i den meningen att ingen verksamhet som utförs på skoltid finansieras med avgifter som tas ut av förälder eller vårdnadshavare. Motionen har remitterats till barn- och utbildningsnämnden. Nämnden beslutade 11 juni 2015, 88 att anta förvaltningens förslag till yttrande som sitt eget och översända det till kommunstyrelsen. I yttrandet konstateras att motionärerna vill förbjuda alla avgiftsuttag i kommunens skolor. Barn- och utbildningsnämnden anser att skolornas rätt att ta ut obetydliga kostnader bör finnas kvar för att ge skolorna ökad frihet att anpassa undervisningen efter behov och elevgruppernas intressen. Kommunstyrelseförvaltningen har inget att invända mot barn- och utbildnings-nämndens yttrande och föreslår att motionen avslås. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Kommunstyrelsen har behandlat ärendet den 2 september 2015, 160. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen.

30 Kommunstyrelseförvaltningen Kansliavdelningen Sid 1 (3) Ärendenummer: 2014/0227/060 Handläggare: Susanne Wallgren Kommunstyrelsen Svar på motion om avgiftsfri skola Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Sammanfattning I en motion från Miriam Malm, Sandra Piedrahita och Madelaine Sloot (v) som inkom 24 november 2014, föreslås att Nynäshamns kommun inför en avgiftsfri skola i den meningen att ingen verksamhet som utförs på skoltid finansieras med avgifter som tas ut av förälder eller vårdnadshavare. Motionen har remitterats till barn- och utbildningsnämnden. Nämnden beslutade 11 juni 2015, 88 att anta förvaltningens förslag till yttrande som sitt eget och översända det till kommunstyrelsen. I yttrandet konstateras att motionärerna vill förbjuda alla avgiftsuttag i kommunens skolor. Barn- och utbildningsnämnden anser att skolornas rätt att ta ut obetydliga kostnader bör finnas kvar för att ge skolorna ökad frihet att anpassa undervisningen efter behov och elevgruppernas intressen. Kommunstyrelseförvaltningen har inget att invända mot barn- och utbildningsnämndens yttrande och föreslår att motionen avslås. Ärendebeskrivning I en motion från Miriam Malm, Sandra Piedrahita och Madelaine Sloot (v) som inkom 24 november 2014, föreslås att Nynäshamns kommun inför en helt avgiftsfri skola i den meningen att ingen verksamhet som utförs på skoltid finansieras med avgifter som tas ut av förälder eller vårdnadshavare. Förslagsställarna menar att alla dolda avgifter i kommunens skolor såsom klassinsamlingar till skolresor, matsäck på skolutflykter eller frukt, ska avskaffas. Postadress Besöksadress Leveransadress Telefon Telefax Bankgiro PlusGiro NYNÄSHAMN Stadshusplatsen 1 Floravägen vx Receptionen

31 2(3) Remiss Motionen har remitterats till barn- och utbildningsnämnden som inkom med yttrande 16 juni Nämnden beslutade 11 juni 2015, 88 att anta förvaltningens förslag till yttrande som sitt eget och översända det till kommunstyrelsen. Barn- och utbildningsnämnden föreslår att kommunfullmäktige avslår motionen. Barn- och utbildningsnämnden hänvisar till skollagens huvudregel att utbildningen i grund- och gymnasieskolan ska vara avgiftsfri. Endast enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleverna får förekomma enligt lagen. Av förarbetena framgår att obetydlig kostnad innebär en kostnad motsvarande en färdbiljett med allmänna kommunikationsmedel eller en mindre entréavgift till ett museum. 1 Nämnden anför vidare att skollagen tillåter även att det vid enstaka tillfällen i samband med skolresor och liknande förekommer frivilliga kostnader som ersätts av elever eller vårdnadshavare. Elevens deltagande får dock inte vara beroende av elevens eller vårdnadshavarens bidrag enligt skollagen. När det gäller daglig aktivitet, till exempel fruktstund hänvisar barn- och utbildningsnämnden till beslut från Skolinspektionen 2. Skolinspektionen anser inte sådan daglig aktivitet som en obetydlig avgift. Dock finns inget hinder för vårdnadshavare att skicka med frukt till skolan om fruktstunden organiseras som frivillig enligt beslutet. Nämnden uppger att skolorna i Nynäshamn ska följa Skolinspektionens beslut. Nämnden anför att vid skolutflykter får eleverna med sig matsäck från skolköken. Köken kan inte portionspacka maten och transporten kan ibland bli svår att hantera exempelvis vid långa resor. I vissa fall kan skolornas personal därför välja att be eleverna att ta med sig matsäck enligt nämnden. Motionärerna motsätter sig alla avgiftsuttag i kommunens skolor. Barn- och utbildningsnämnden instämmer i motionärernas syn att även obetydliga kostnader kan vara betungande för vårdnadshavare och föräldrar. För att ge skolorna ökad frihet att anpassa undervisningen efter behov och elevgruppernas intressen anser nämnden att skolornas rätt att ta ut obetydliga kostnader bör finnas kvar. I yttrandet anförs att dialog kring tillåtna kostnader har förts i rektorsgruppen och rektorerna kommer regelbundet att kommunicera med sin personal om vad som gäller kring avgifternas storlek och hur ofta de får tas ut för att säkerställa att gällande rätt och praxis och följs. Barn- och utbildningsnämnden poängterar att huvudregeln för skolorna ska vara avgiftsfrihet och vid beslut om obetydliga avgifter görs en helhetsbedömning av det totala utgiftsuttaget per elev och över tid. 1 Prop. 2009/10:165, Den nya skollagen för kunskap, valfrihet och trygghet, s Skolinspektionens beslut 15 februari 2012, dnr :4631

32 3(3) Kommunstyrelseförvaltningens synpunkter Kommunstyrelseförvaltningen har inget att invända mot barn- och utbildningsnämndens yttrande och föreslår att motionen avslås. Birgitta Elvås kommunchef Susanne Wallgren utredare Beslutsunderlag: Motionen, Barn- och utbildningsnämndens beslut , 88

33 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 13(21) Kf /0034/060 Kf 107 Svar på motion om feministiskt självförsvar Ärendebeskrivning I en motion från Miriam Malm, Sandra Piedrahita och Madelaine Sloot (v) föreslås att feministiskt självförsvar införs som en del av undervisningen för flickor/kvinnor från och med årskurs sex i grund- och gymnasieskolan i Nynäshamns kommun. Motionen har remitterats till barn- och utbildningsnämnden. Barn- och utbildningsnämnden anser inte att det är möjligt att genomföra kurser i feministiskt självförsvar varken i den ordinarie ämnesundervisningen eller inom ramen för elevens val. Barn- och utbildningsnämnden beslutade 23 april 2015, 47, att anta förvaltningens förslag till yttrande som sitt eget, samt att ge förvaltningen i uppdrag att se över möjligheten att erbjuda feministiskt självförsvar inom Temafritids verksamhet. Kommunstyrelseförvaltningen instämmer i barn- och utbildningsnämndens yttrande och föreslår kommunstyrelseförvaltningen att motionen avslås. I sammanhanget kan noteras att barn- och utbildningsnämnden har gett förvaltningen i uppdrag att se över möjligheteten att erbjuda feministiskt självförsvar inom Temafritids verksamhet. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att motionen avslås. Kommunstyrelsen har behandlat ärendet den 2 september 2015, 161. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att motionen avslås.

34 Kommunstyrelseförvaltningen Kansliavdelningen Sid 1 (3) Ärendenummer: 2015/1134/061-1 Handläggare: Susanne Wallgren Kommunstyrelsen Svar på motion om feministiskt självförsvar Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att motionen avslås. Sammanfattning I en motion från Miriam Malm, Sandra Piedrahita och Madelaine Sloot (v) föreslås att feministiskt självförsvar införs som en del av undervisningen för flickor/kvinnor från och med årskurs sex i grund- och gymnasieskolan i Nynäshamns kommun. Motionen har remitterats till barn- och utbildningsnämnden. Barn- och utbildningsnämnden anser inte att det är möjligt att genomföra kurser i feministiskt självförsvar varken i den ordinarie ämnesundervisningen eller inom ramen för elevens val. Barn- och utbildningsnämnden beslutade 23 april 2015, 47, att anta förvaltningens förslag till yttrande som sitt eget, samt att ge förvaltningen i uppdrag att se över möjligheten att erbjuda feministiskt självförsvar inom Temafritids verksamhet. Kommunstyrelseförvaltningen instämmer i barn- och utbildningsnämndens yttrande och föreslår kommunstyrelseförvaltningen att motionen avslås. I sammanhanget kan noteras att barn- och utbildningsnämnden har gett förvaltningen i uppdrag att se över möjligheteten att erbjuda feministiskt självförsvar inom Temafritids verksamhet. Ärendebeskrivning I en motion från Miriam Malm, Sandra Piedrahita och Madelaine Sloot (v) som inkom 26 januari 2015, föreslås att feministiskt självförsvar införs som en del av undervisningen för flickor/kvinnor för årskurs från och med årskurs sex i grundoch gymnasieskolan i Nynäshamns kommun. Motionärerna anför att var fjärde elev har upplevt sexuellt laddade verbala kränkningar och vill därför införa feministisk självförsvar i grund- och Postadress Besöksadress Leveransadress Telefon Telefax Bankgiro PlusGiro NYNÄSHAMN Stadshusplatsen 1 Floravägen vx Receptionen

35 2(3) gymnasieskolan för att öka medvetenheten om pojkars och mäns sexualiserade våld mot kvinnor samt medvetandegöra flickor och kvinnor om sina möjligheter och rättigheter att försvara sig. Feministiskt självförsvar bygger enligt motionärerna på att flickor och kvinnor delar erfarenheter och utarbetar strategier för att bland annat hantera rädsla. Remiss Motionen har remitterats till barn- och utbildningsnämnden som den 29 april 2015 kom in med ett yttrande till kommunstyrelsen. Barn- och utbildningsnämnden beslutade 23 april 2015, 47, att anta förvaltningens förslag till yttrande som sitt eget, samt att ge förvaltningen i uppdrag att se över möjligheten att erbjuda feministiskt självförsvar inom Temafritids verksamhet. Barn- och utbildningsnämnden konstaterar i sitt yttrande att skollagen inte ger utrymme för andra obligatoriska ämnen än de som anges i läroplanen, varför möjligheten att genomföra kurser i feministiskt självförsvar är begränsad. En möjlighet skulle kunna vara att genomföra kursen inom ramen för elevens val. Nämnden hänvisar till en utredning i ett remissyttrande från 2006 som låg till grund för kommunfullmäktiges beslut 7 februari Utredningen som gjordes av barn- och utbildningsförvaltningen visade att det fanns svårigheter att genomföra kurser i feministiskt självförsvar inom elevens val. Ett skäl var att det bland annat skulle bli för kostsamt att hyra en extern lokal för kursen, vilket inte inrymdes i budgeten. Ett annat skäl var kostnaden och svårigheten att hitta en ledare som kunde åta sig ett uppdrag under dagtid med begränsad omfattning fördelat på flera skolor. Barn- och utbildningsförvaltningen kan med hänvisning till remissyttrandet från 2006 inte se någon möjlighet att genomföra kurser i feministiskt självförsvar inom ramen for elevens eget val. Barn- och utbildningsnämnden anför att det ur ett genusperspektiv är svårt att se att en utbildning i självförsvar endast riktar sig till flickor. Nämnden ser en vinst i att flickor och pojkar tillsammans arbetar med frågor om förhållningssätt, värderingar, mobbing, trakasserier, livskunskap, sexualitet och samlevnad. I skolornas planer mot diskriminering och kränkande behandling finns rutiner och åtgärder för att aktivt förebygga, upptäcka och motverka kränkande behandling. Skolan arbetar redan med ovan nämnda frågor i undervisningen och nämnden anser inte att ytterligare moment behöver införas. Kommunstyrelseförvaltningens synpunkter Kommunstyrelseförvaltningen instämmer i barn- och utbildningsnämndens yttrande. Förvaltningen anser liksom motionärerna att problem med kränkningar av skolelever är viktigt att motverka. Därför är det av stor vikt att skolorna arbetar aktivt i syfte att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier

K U N G Ö R E L S E Upprop och anmälningar om förhinder Kungörelse av fullmäktigesammanträdet Justering av sammanträdets protokoll

K U N G Ö R E L S E Upprop och anmälningar om förhinder Kungörelse av fullmäktigesammanträdet Justering av sammanträdets protokoll K U N G Ö R E L S E Kommunfullmäktige i Nynäshamn kallas att sammanträda i Folkets Hus Nynäshamn, Mysingen, onsdagen den 14 december 2016 kl. 19.00, varvid följande ärenden behandlas: 181. Upprop och anmälningar

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn lokal: Landsort, kl. 08.30-12.20, 13.20-16.15 Beslutande Anna Ljungdell (S) ordförande Nicholas Nikander (L) tjänstgör för Daniel Adborn under f m Daniel

Läs mer

Plats och tid: Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Landsort 2015-06-17 kl. 08.30

Plats och tid: Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Landsort 2015-06-17 kl. 08.30 UTSKRIFTSDATUM KOMMUNSTYRELSEN 2015-06-09 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats och tid: Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Landsort 2015-06-17 kl. 08.30 Ärenden: Enligt föredragningslistan Översänder kallelse, tid

Läs mer

Upprop och anmälningar om förhinder

Upprop och anmälningar om förhinder KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum 2015-10-14 Sida 1(20) Kf 117 Kf 117 Upprop och anmälningar om förhinder KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum 2015-10-14 Sida 2(20)

Läs mer

Plats och tid: Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Landsort kl

Plats och tid: Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Landsort kl UTSKRIFTSDATUM KOMMUNSTYRELSEN 2015-08-25 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats och tid: Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Landsort 2015-09-02 kl. 08.30 Ärenden: Enligt föredragningslistan Översänder kallelse, tid

Läs mer

Plats och tid: Nämndhuset, Nynäshamn, 2015-08-19 kl. 08.30

Plats och tid: Nämndhuset, Nynäshamn, 2015-08-19 kl. 08.30 UTSKRIFTSDATUM KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT 2015-08-12 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats och tid: Nämndhuset, Nynäshamn, 2015-08-19 kl. 08.30 Ärenden: Enligt föredragningslistan Översänder kallelse, tid och

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 7 (28)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 7 (28) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 7 (28) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-04-28 64 Skatteväxling LSS (KS 2015.173) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att: Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

K U N G Ö R E L S E. 93. Antagande av regional klimat- och energistrategi för Stockholms län

K U N G Ö R E L S E. 93. Antagande av regional klimat- och energistrategi för Stockholms län K U N G Ö R E L S E Kommunfullmäktige i Nynäshamn kallas att sammanträda i Folkets Hus Nynäshamn, Mysingen, onsdagen den 12 juni 2013, kl 19.00, varvid följande ärenden behandlas: 87. Upprop och anmälningar

Läs mer

Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl

Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl UTSKRIFTSDATUM KOMMUNFULLMÄKTIGE 2016-12-28 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19.00 Ärenden: Enligt bilagda handlingar Anmälan om förhinder lämnas till Yvonne Persson, Kansliavdelningen

Läs mer

Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, 2014-04-09 kl. 19:00

Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, 2014-04-09 kl. 19:00 UTSKRIFTSDATUM KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-03-31 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19:00 Ärenden: Enligt bilagda handlingar 1(15) Kf 49 Kf 49 Upprop och anmälningar om förhinder

Läs mer

Plats och tid: Nämndhuset, Nynäshamn, 2015-06-02 kl. 08.30

Plats och tid: Nämndhuset, Nynäshamn, 2015-06-02 kl. 08.30 UTSKRIFTSDATUM KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT 2015-05-26 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats och tid: Nämndhuset, Nynäshamn, 2015-06-02 kl. 08.30 Ärenden: Enligt föredragningslistan Översänder kallelse, tid och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1(10) Plats och tid Nämndhuset Nynäshamn, lokal: Örngrund, kl 08.30-09.00 Beslutande Daniel Adborn (FP), ordförande Harry Bouveng (M) Övriga närvarande Utses att justera Birgitta Elvås, kommunchef Johan

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2019-05-29 Plats och tid Nämndhuset Nynäshamns kommun, lokal Landsort, 2019-05-29 kl. 08:30-11:58 Mötet ajournerades 10:07-10:20 och 11:38-11:46. Beslutande Harry Bouveng

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE. Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl Ärenden: Enligt bilagda handlingar KALLELSE/UNDERRÄTTELSE

KOMMUNFULLMÄKTIGE. Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl Ärenden: Enligt bilagda handlingar KALLELSE/UNDERRÄTTELSE UTSKRIFTSDATUM 2018-10-18 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19.00 Ärenden: Enligt bilagda handlingar 2(2) GRUPPSAMMANTRÄDEN Parti Plats Tid Socialdemokraterna

Läs mer

Upprop och anmälningar om förhinder

Upprop och anmälningar om förhinder 1(16) Kf 86 Kf 86 Upprop och anmälningar om förhinder 2(16) Kf 87 Kf 87 Kungörelse av fullmäktigesammanträdet Kungörelse av fullmäktigesammanträdet anslogs på kommunens anslagstavla den 29 april 2016.

Läs mer

Plats och tid. Beslutande. PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum Övriga deltagare.

Plats och tid. Beslutande. PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum Övriga deltagare. PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2018-06-19 Plats och tid Nämndhuset Nynäshamns kommun lokal Örngrund, 2018-06-19 kl. 08:30 08:51 Beslutande Patrik Isestad (S), Ordförande Daniel Adborn (L) Harry Bouveng

Läs mer

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-01-19 15 Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS 2015-301 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Ärende 11. Socialnämnden ansöker om förstärkning av bidrag för verksamheten Hela människan

Ärende 11. Socialnämnden ansöker om förstärkning av bidrag för verksamheten Hela människan Ärende 11 Socialnämnden ansöker om förstärkning av bidrag för verksamheten Hela människan Tjänsteskrivelse 1 (2) 2019-01-23 KS 2019-00080 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas Svar

Läs mer

20. Arkivreglemente för Västerviks kommunkoncern ändring Dnr 2017/

20. Arkivreglemente för Västerviks kommunkoncern ändring Dnr 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 35 (59) 2018-02-26 Kf Ks 26 20. Arkivreglemente för Västerviks kommunkoncern ändring Dnr 2017/369-003 Västerviks kommuns arkivreglemente reviderades senast 1995.

Läs mer

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 62 Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS 2015-301 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Kommunfullmäktige sammanträder onsdag den 3 juni 2015 Kulturhuset, kl. 18.30

Kommunfullmäktige sammanträder onsdag den 3 juni 2015 Kulturhuset, kl. 18.30 Kommunfullmäktige KUNGÖRELSE 2015-05-27 Rev. 2015-06-02 1(5) Kommunfullmäktige sammanträder onsdag den 3 juni 2015 Kulturhuset, kl. 18.30 Sammanträdet inleds med Sparbanken i Enköpings utdelning av utvecklingsstipendium

Läs mer

Kommunstyrelsen sammanträder onsdagen den 27 maj 2015 Bussrundtur från busstation, Kungsängen kl. 8.30-12.00 Dävensö, Kulturhuset, kl. 14.

Kommunstyrelsen sammanträder onsdagen den 27 maj 2015 Bussrundtur från busstation, Kungsängen kl. 8.30-12.00 Dävensö, Kulturhuset, kl. 14. Kommunstyrelsen KALLELSE 2015-05-13 Rev. 2015-05-25 1(6) Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige för kännedom Kommunstyrelsen sammanträder onsdagen den 27 maj 2015 Bussrundtur från busstation, Kungsängen kl.

Läs mer

Dnr Kst 2016/194 Riktlinjer för hantering av arkiv i Järfälla kommun

Dnr Kst 2016/194 Riktlinjer för hantering av arkiv i Järfälla kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-09-27 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2016/194 Riktlinjer för hantering av arkiv i Järfälla kommun Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen och

Läs mer

Upprop och anmälningar om förhinder

Upprop och anmälningar om förhinder 1(18) Kf 37 Kf 37 Upprop och anmälningar om förhinder 2(18) Kf 38 Kf 38 Kungörelse av fullmäktigesammanträdet Kungörelse av fullmäktigesammanträdet anslogs på kommunens anslagstavla den 1 mars 2013. Kungörelsen

Läs mer

Arkivreglemente för Staffanstorps kommun

Arkivreglemente för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 1.4 [1] Antaget av kommunfullmäktige 126/14 2014-KS-124 Arkivreglemente för Staffanstorps kommun Förutom de i arkivlagen (SFS 1991:782) och arkivförordningen (SFS 1991:446) intagna bestämmelserna

Läs mer

Ärende 26. Motion om att skapa ekonomiska förutsättningar för förebyggande arbete för barn och unga

Ärende 26. Motion om att skapa ekonomiska förutsättningar för förebyggande arbete för barn och unga Ärende 26 Motion om att skapa ekonomiska förutsättningar för förebyggande arbete för barn och unga Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-11-28 KS 2018-00140 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian

Läs mer

Tid: kl Utbildning (obligatorisk) kl 13.00

Tid: kl Utbildning (obligatorisk) kl 13.00 KALLELSE 1(2) Sida 2019-01-02 Sammanträde med: Barn-, utbildings- och kulturnämnden Tid: 2019-01-10 kl 09.00-12.00 Utbildning (obligatorisk) kl 13.00 Plats: Peter Munter Ordförande Stadshuset Flen, sal

Läs mer

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr 333-878/2014) Revidering av de länsgemensamma riktlinjerna för handläggning av ärenden vid socialtjänsten kring ensamkommande barn Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

3 Anmälan och besvarande av interpellationer

3 Anmälan och besvarande av interpellationer KALLELSE / UNDERRÄTTELSE 1 (24) Datum 2014-02-13 Tid 18:00 Plats Aulan, Tyresö gymnasium, Farmarstigen 7 Observera: Ny lokal! Ordförande Sekreterare Jan Larsson Rebecca Berlin Dagordning 1 Anmälan av nya

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Sida Dagordning Ärende 105. Svar på medborgarförslag - Bygg en park för lek och olika sportaktiviteter

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Sida Dagordning Ärende 105. Svar på medborgarförslag - Bygg en park för lek och olika sportaktiviteter KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Sida 1 2018-06-12 Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde och tid: 2018-06-19 kl. 08:30 Plats: Kommunhuset Nynäshamn sammanträdesrum Örngrund Vid förhinder kontakta:

Läs mer

Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, 2014-02-12 kl. 19:00

Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, 2014-02-12 kl. 19:00 UTSKRIFTSDATUM KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-02-03 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19:00 Ärenden: Enligt bilagda handlingar 1(36) Plats och tid Folkets Hus, Nynäshamn kl 19.00-22:25

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 34 Justering och fastställande av föredragningslistan 3 35 Ansökan om att bli borgerlig vigselförrättare 4 36 Remiss - En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) 5 37 Upphandling

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 92 Dnr KS/2018:20

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 92 Dnr KS/2018:20 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-05-14 1 (2) Sida 92 Dnr KS/2018:20 Medborgarförslag - Låt 18-åriga asylsökande få bo kvar i kommunens boenden - svar Bakgrund Lars Engström

Läs mer

Ärende 18. Medborgarförslag om hundpåsar och hundlatriner

Ärende 18. Medborgarförslag om hundpåsar och hundlatriner Ärende 18 Medborgarförslag om hundpåsar och hundlatriner Tjänsteskrivelse 1(2) 2019-01-04 KS. 2017-00277 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Sandra Karlsson Svar på medborgarförslag om hundpåsar

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Kommunhuset Nynäshamn, sammanträdesrum Landsort, kl

PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Kommunhuset Nynäshamn, sammanträdesrum Landsort, kl PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2018-10-03 Plats och tid Kommunhuset Nynäshamn, sammanträdesrum Landsort, 2018-10-03 kl. 08.30-15.30 Beslutande Patrik Isestad (S), Ordförande Thomas Johansson Inger

Läs mer

Sammanträdesdatum Godkännande av dagordning SN 15/6. 2 Föregående protokoll SN 15/5. 3 Delegeringsbeslut SN 15/38

Sammanträdesdatum Godkännande av dagordning SN 15/6. 2 Föregående protokoll SN 15/5. 3 Delegeringsbeslut SN 15/38 SOCIALNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-05-20 PLATS OCH TID Kommunhuset, Nedre Fryken, onsdag 20 maj 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Godkännande av dagordning

Läs mer

Sammanträdesdatum NR ÄRENDE DNR. 1 Information om månadsrapporten "Vi är Kils kommun" KS 18/100

Sammanträdesdatum NR ÄRENDE DNR. 1 Information om månadsrapporten Vi är Kils kommun KS 18/100 KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2018-05-08 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, tisdag 8 maj 2018, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR 1 Information om månadsrapporten "Vi är

Läs mer

Kallelse Kommunfullmäktige

Kallelse Kommunfullmäktige Kallelse Kommunfullmäktige Tid: onsdag 28 februari 2018 kl. 18:00 Plats: Folkets Hus, Lilla Edet, kommunhuset i Lilla Edet Ärenden Föredragande Formalia 1 Upprop 2 Val av justerare och tid för justering

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Socialnämnden 17.15

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Socialnämnden 17.15 Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 17 februari 2015, klockan 15:00-17.15 ande Marie Norin Junttila (S) ordförande, Marita Pettersson (S), Ulla Eriksson Berg

Läs mer

Motion av Katerin Mendez avseende myndighetsutövning fri från diskriminering

Motion av Katerin Mendez avseende myndighetsutövning fri från diskriminering Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2015-05-05 Vår referens Jeanette Lebedies Nord Utvecklingssekreterare jeanette.lebedies-nord@malmo.se Tjänsteskrivelse Motion av Katerin Mendez avseende

Läs mer

Kommunfullmäktige kallar till sammanträde

Kommunfullmäktige kallar till sammanträde KUNGÖRELSE 1 (8) kallar till sammanträde Tid: onsdagen den 14 juni 2017, kl. 18:30 Plats: Stora scenen Ordförande: Solange Olame Bayibsa Sekreterare: Jennifer Lendeng Ledamot och ersättare som inte kan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Enligt förteckning. Enligt förteckning. Roland Dehlin (M) och Daniel Adborn (FP)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Enligt förteckning. Enligt förteckning. Roland Dehlin (M) och Daniel Adborn (FP) 1(8) Plats och tid Nämndhuset, sammanträdeslokal: Landsort kl 08.30-11.55 Beslutande Enligt förteckning Övriga närvarande Enligt förteckning Utses att justera Roland Dehlin (M) och Daniel Adborn (FP) Justeringens

Läs mer

Dokumentet ska fastställas på nytt, eller vid behov revideras, dock senast i juni månad året efter det att ny mandatperiod inletts.

Dokumentet ska fastställas på nytt, eller vid behov revideras, dock senast i juni månad året efter det att ny mandatperiod inletts. Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 1992-10-22, 135. Dokumentet är reviderat av kommunfullmäktige 2006-06-20, 76 samt reviderat och fastställt på nytt 2011-05-24, 63. Dokumentet ska fastställas

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-02-25 1 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-02-25 kl 19.00-19.15 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Arkivreglemente för Skara kommun

Arkivreglemente för Skara kommun 1(6) Beslutad av Skara kommun Kommunfullmäktige 151 2015-11-30 Arkivreglemente för Skara kommun Förutom de i arkivlagen (1990:782) och arkivförordningen (1991:446) intagna bestämmelserna om arkivvård gäller

Läs mer

Upprop och anmälningar om förhinder

Upprop och anmälningar om förhinder 1(12) Kf 1 Kf 1 Upprop och anmälningar om förhinder 2(12) Kf 2 Kf 2 Kungörelse av fullmäktigesammanträdet Kungörelse av fullmäktigesammanträdet anslogs på kommunens anslagstavla den 22 december 2014. Kallelse

Läs mer

Sammanträdesdatum 2015-05-28. 2 Val av två protokolljusterare samt dag för justering

Sammanträdesdatum 2015-05-28. 2 Val av två protokolljusterare samt dag för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-05-28 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 28 maj 2015, 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två protokolljusterare samt dag för justering

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-08-28 69 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 70 Budget skolskjuts 2015 71 Återremiss motion om förskola i Vallberga

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 1(18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Lena Norgren, (fp), tj g ersättare för Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande:

Läs mer

Föredragningslista. Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum. Kommunfullmäktige

Föredragningslista. Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum. Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2012-05-24 Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum 1(11) Plats och tid KilArena, torsdag 24 maj 2012, kl. 19.00 Föredragningslista Ärende Dnr 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll Tid och plats Tisdagen den 21 februari 2012, kl 18.00 19.45 i Dialogen Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Lena Gerby (M), ordförande Mats Ahlbom (M) Gunnel Bergström (FP) Ove Wallin (C) Hanna

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2009-11-16 1(10) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: kl. 13.00 13.30, Smedjan, Nämndhuset Robert Mörk (S), ordförande Birgitta Höijer (C) Annika Engelbrektsson (S) Roland Halvarsson (V) Tjänstgörande

Läs mer

K U N G Ö R E L S E. 74. Förslag till upphandlingspolicy och riktlinjer för Nynäshamns och Haninge Kommun

K U N G Ö R E L S E. 74. Förslag till upphandlingspolicy och riktlinjer för Nynäshamns och Haninge Kommun K U N G Ö R E L S E Kommunfullmäktige i Nynäshamn kallas att sammanträda i Folkets Hus Nynäshamn, Mysingen, onsdagen den 11 juni 2014, Kl. 19.00, varvid följande ärenden behandlas: 67. Upprop och anmälningar

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR HEDEMORA KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 1991-12-18, med senaste ändring 2012-06-19.

ARKIVREGLEMENTE FÖR HEDEMORA KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 1991-12-18, med senaste ändring 2012-06-19. ARKIVREGLEMENTE FÖR HEDEMORA KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 1991-12-18, med senaste ändring 2012-06-19. Förutom de i arkivlagen (1990:782) och arkivförordningen (1991:446) intagna bestämmelserna

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum 2014-10-22. Ärenden vid kommunstyrelsens sammanträde 22 oktober 2014

FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum 2014-10-22. Ärenden vid kommunstyrelsens sammanträde 22 oktober 2014 Kommunstyrelsen FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum 2014-10-22 Sida 1(32) Ärenden vid kommunstyrelsens sammanträde 22 oktober 2014 166. Näringslivsfrågor 167. Rapport från kommunstyrelsens ledamöter 168.

Läs mer

Motion om införande av feministiskt självförsvar som tillval i gymnasieskolan. (AU 375) KS 2014-124

Motion om införande av feministiskt självförsvar som tillval i gymnasieskolan. (AU 375) KS 2014-124 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 19 Motion om införande av feministiskt självförsvar som tillval i gymnasieskolan. (AU 375) KS 2014-124 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1998-10-12 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

Arkivreglemente för Kristianstads kommun

Arkivreglemente för Kristianstads kommun -1-2014 Arkivreglemente för Kristianstads kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-10-14 158 att gälla från 2014-11-01. Ersätter nr 452 Inledning Information behövs både i dag och i framtiden. Den ska

Läs mer

Motion om feministiskt självförsvar och jämställdhetsutbildning

Motion om feministiskt självförsvar och jämställdhetsutbildning 2011 09 26 171 370 Kommunstyrelsen 2012 02 13 34 86 Arbets och personalutskottet 2012 01 30 23 54 Dnr 11.550 008 septkf34 Motion om feministiskt självförsvar och jämställdhetsutbildning i gymnasiet Ärendebeskrivning

Läs mer

Svar på motion- Kampanj för att motverka kriminella ungdomsgäng

Svar på motion- Kampanj för att motverka kriminella ungdomsgäng Kommunstyrelsen 2018-02-08 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2018:305 Eva Carlsson 016-710 20 87 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion- Kampanj för att motverka kriminella ungdomsgäng Förslag till beslut

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Valnämnden Sammanträdesdatum Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Bedarön kl. 10: ,

PROTOKOLL Sida 1 Valnämnden Sammanträdesdatum Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Bedarön kl. 10: , PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2017-08-22 Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Bedarön 2017-08-22 kl. 10:00-12.00, 13.00-13.55 Beslutande Yvonne Lorentzson (S) ordförande Bengt Holwaster (MP)

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Kf 1996-12-17, 225 Blad 1(6) KOMMUNALT ARKIVREGLEMENTE Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782) och arkivförordningen (SFS 1991:446) intagna bestämmelserna om arkivvård gäller för den kommunala arkivvården

Läs mer

Arkivvården inom Håbo kommun

Arkivvården inom Håbo kommun REGLEMENTE FÖR Arkivvården inom Håbo kommun Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2016-09-26 96 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Kommunarkivarie Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

Kungörelse 2011-02-21. Vellinge kommunhus, fullmäktigesalen (Måkläppen)

Kungörelse 2011-02-21. Vellinge kommunhus, fullmäktigesalen (Måkläppen) 1(21) 2011-02-21 Kommunförvaltningen Kommunsekreterare Ingegerd Svensson Tfn 040-42 5151 Sammanträdesdatum Plats Vellinge kommunhus, fullmäktigesalen (Måkläppen) Tid 19:00 Ärendelista 1. Upprop 2. Val

Läs mer

Revisionsberättelse för Södertörns brandförsvarsförbund avseende verksamhetsåret Prövning av ansvarsfrihet

Revisionsberättelse för Södertörns brandförsvarsförbund avseende verksamhetsåret Prövning av ansvarsfrihet KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2014-04-10 KS-2014/574.912 1 (4) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Kommunstyrelsen Revisionsberättelse för

Läs mer

Södertälje kommun. Svar på motionen "Inrätta en LSS-Lots" Dnr: KS 17 /396, OMS 17 /063

Södertälje kommun. Svar på motionen Inrätta en LSS-Lots Dnr: KS 17 /396, OMS 17 /063 Södertälje kommun 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-01-30 Social- och omsorgskontoret Omsorgsnämnden Svar på motionen "Inrätta en LSS-Lots" Dnr: KS 17 /396, OMS 17 /063 Sammanfattning av ärendet Metin Hawsho

Läs mer

KALLELSE BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

KALLELSE BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 1 (17) BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE 2019-01-31 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Tid tisdagen den 5 februari 2019 kl. 08:30 Plats Sessionssalen Är Du förhindrad att närvara meddelar Du nämndsekreterare

Läs mer

Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371

Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371 TJÄNSTESKRIVELSE 2014-12-23 Kommunstyrelsen Thomas Jansson Kanslichef Telefon 08 555 010 09 thomas.jansson@nykvarn.se Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371

Läs mer

Ingen får vara Svarte Petter (SOU 2009:38)

Ingen får vara Svarte Petter (SOU 2009:38) YTTRANDE 1 (5) 21 september 2009 dnr KS2009/261-80 Kommunstyrelsen Agneta Wahnström Er beteckn: S2009/3464/ST Bilaga 253 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Ingen får vara Svarte Petter (SOU 2009:38)

Läs mer

forskningens behov Detta reglemente skall gälla även för de aktiebolag som kommunen äger ensam.

forskningens behov Detta reglemente skall gälla även för de aktiebolag som kommunen äger ensam. Sida 1/8 Arkivreglemente för Kungsbacka kommun Förutom de i arkivlagen (AL; SFS 1990:782) och arkivförordningen (SFS 1991:446) intagna bestämmelserna om arkivvård gäller för den kommunala arkivvården inom

Läs mer

Överenskommelse för ärendehantering avseende hemlösa mellan kommunerna i Stockholms län

Överenskommelse för ärendehantering avseende hemlösa mellan kommunerna i Stockholms län TJÄNSTEMANNAREMISS Dnr: KSL/12/0170 2013-03-15 Förvaltningschefer i Stockholms läns kommuner inom socialtjänst eller motsvarande Överenskommelse för ärendehantering avseende hemlösa mellan kommunerna i

Läs mer

S Arkivreglemente för Hässleholms kommun

S Arkivreglemente för Hässleholms kommun www.hassleholm.se S Arkivreglemente för Hässleholms kommun Innehåll Tillämpningsområde (1 och 2a AL)... 2 Definitioner... 2 Arkivbildningens syfte (3 AL)... 2 Myndighetens arkivansvar (4 AL)... 2 Arkivmyndigheten

Läs mer

Redovisning av regler, praxis och erfarenheter avseende avgifter i skolan

Redovisning av regler, praxis och erfarenheter avseende avgifter i skolan Tjänsteutlåtande 2012-09-06 Anders Nilfjord Sidan 1 av 2 Dnr BUN 2012/66-2 Barn- och ungdomsnämnden Redovisning av regler, praxis och erfarenheter avseende avgifter i skolan Förslag till beslut Bam- och

Läs mer

Södertörns upphandlingsnämnds protokoll

Södertörns upphandlingsnämnds protokoll Södertörns upphandlingsnämnds protokoll POSTADRESS 136 81 Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON Haninge 08-606 92 05 Nynäshamn 08-520 682 60 E-POST upphandling@haninge.se Södertörns upphandlingsnämnd

Läs mer

Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19:00

Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19:00 UTSKRIFTSDATUM KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-03-03 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19:00 Ärenden: Enligt bilagda handlingar 1(17) Kf 37 Kf 37 Upprop och anmälningar om förhinder

Läs mer

Yttrande över remiss om utredning om matchningsanställningar

Yttrande över remiss om utredning om matchningsanställningar Kommunstyrelseförvaltningen Kansliavdelningen Sid 1 (5) Ärendenummer: 2015.0092.023-1 Handläggare: Susanne Wallgren 2015-05-26 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss om utredning om matchningsanställningar

Läs mer

Enskilt ärende /Sekretess/ /Handlingar finns på sammanträdet/

Enskilt ärende /Sekretess/ /Handlingar finns på sammanträdet/ KALLELSE 1(2) Sida 2019-06-12 Sammanträde med: Socialnämnd Tid: 2019-06-19 kl 10:00 Plats: Sal Flen Daniel Ljungkvist Ordförande Sandra Östling Sekreterare Information/Diskussion - Ekonomiutbildning, Ekonomichef

Läs mer

Yttrande over remiss Regional indelning tre nya Ian (SOU 2016:48) F8rslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att godkanna forslaget till yttrande.

Yttrande over remiss Regional indelning tre nya Ian (SOU 2016:48) F8rslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att godkanna forslaget till yttrande. ? S I1 if- GlicorAN /7 Kommunstyrelseforvaltningen 2016-09-08 Sid 1 (2) SIT- ANS KOMM Konimunstyreisen Arendenummer: 2016/0184/211 Hardlamia,NA rẹ:hnna EkluiAl nd 2013 -An 09- I 3 I Dry: I 5 a7,6 O/d &/!

Läs mer

kl Verksamhetsbesök Prins Wilhelmgymnasiet kl Stadshuset Flen, sal Flen

kl Verksamhetsbesök Prins Wilhelmgymnasiet kl Stadshuset Flen, sal Flen KALLELSE 1(2) Sida 2019-10-30 Sammanträde med: Barn-, utbildnings- och kulturnämnden Tid: 2019-11-07 kl 08.30 Plats: kl 8.30 - Verksamhetsbesök Prins Wilhelmgymnasiet kl 13.00 - Stadshuset Flen, sal Flen

Läs mer

Arkivregler för Uppsala kommun

Arkivregler för Uppsala kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hallgren Richard Håkansson Sara Jonsson Sven Datum 2017-01-26 Diarienummer KSN-2016-2175 Kommunstyrelsen Arkivregler för Uppsala kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 19

Kommunstyrelsen. Ärende 19 Kommunstyrelsen Ärende 19 Bildningsutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-11-19 8(12) 56 Dnr KS 2018-253 Förslag till svar på motion angående fysisk aktivitet i skolan varje dag Sammanfattning

Läs mer

Dnr BUN/2017: Barn- och utbildningsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att

Dnr BUN/2017: Barn- och utbildningsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att BUN 9 1/4 Dnr BUN/2017:468-034 Nödvändig skolutrustning ska vara utan kostnad, motion Beslut föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. avslå motionen med motiveringen att elevers behov av tillgång till

Läs mer

Även papperslösa kvinnor som är utsatta för mäns våld ska ha rätt till plats på kvinnojour

Även papperslösa kvinnor som är utsatta för mäns våld ska ha rätt till plats på kvinnojour SOCIALFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SON 2011-05-19 SID 1 (6) 2011-04-27 Handläggare: Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25 016 Till Socialnämnden Även papperslösa kvinnor som

Läs mer

NYKVARNS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

NYKVARNS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Arkivreglemente Antagen av kommunfullmäktige den 23 september 2004 98 Ändringar införda till och med KF, 79/2011 Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 2 2 Myndighetens arkivansvar... 2 3 Arkivmyndigheten...

Läs mer

Arkivreglemente för Götene kommun

Arkivreglemente för Götene kommun 1(6) Arkivreglemente för Götene kommun Upprättad: 2016-11-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-27, 18 Att gälla från och med 2017-04-01. Bilaga: Tillämpningsanvisningar till arkivreglemente för Götene

Läs mer

Ett jämställt mottagande i Järfälla, motion från Emma Feldman (M) och Dan Engstrand (M) yttrande till kommunstyrelsen

Ett jämställt mottagande i Järfälla, motion från Emma Feldman (M) och Dan Engstrand (M) yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-05 Socialnämnden Dnr Son 2017/308 Kst 2016/599 Ett jämställt mottagande i Järfälla, motion från Emma Feldman (M) och Dan Engstrand (M) yttrande till kommunstyrelsen Förslag

Läs mer

Snabbprotokoll från kommunfullmäktige 8-9 juni

Snabbprotokoll från kommunfullmäktige 8-9 juni 1 (6) ANTECKNINGAR Karin Lundmark 08-535 301 22, karin.lundmark@huddinge.se Snabbprotokoll från kommunfullmäktige 8-9 juni Svar på interpellationer Svar på interpellation ställd av Sara Heelge Vikmång

Läs mer

Återremiss Ansökan om bidrag Crossroads Lund Dnr SO 2015/0137

Återremiss Ansökan om bidrag Crossroads Lund Dnr SO 2015/0137 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(5) Karin Säfström 046-35 57 94 Karin.safstrom@lund.se Socialnämnden i Lund Återremiss Ansökan om bidrag Crossroads Lund Dnr SO 2015/0137 Sammanfattning

Läs mer

Beslut om program för uppföljning av privata utförare

Beslut om program för uppföljning av privata utförare TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Handläggare Maria Ekblad 0152-291 78 Kommunstyrelsen Dnr KS/2018:76-003 2018-05-09 1/2 Beslut om program för uppföljning av privata utförare Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet, (Dnr: /2014)

Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet, (Dnr: /2014) Socialförvaltningen Strategiska enheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-08-18 Handläggare Krister Eriksson Telefon: 08-508 25 567 Till Socialnämnden Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 09.30 11.15 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S)

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Fritids- och kulturnämndens arbetsutskott 2014-11-04 Plats och tid Fritidsenhetens kansli 13.15 Beslutande Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Övriga deltagare Annica Andersson

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-03-26. Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00. 3 Föregående protokoll SN 14/13

Sammanträdesdatum 2014-03-26. Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00. 3 Föregående protokoll SN 14/13 SOCIALNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-03-26 PLATS OCH TID Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Val av justerare 2 Godkännande av dagordning

Läs mer

Motion av Jonas Segersam och Martin Wisell (båda KD) om skolskjuts i Uppsala kommun KSN

Motion av Jonas Segersam och Martin Wisell (båda KD) om skolskjuts i Uppsala kommun KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-03-26 83 Motion av Jonas Segersam och Martin Wisell (båda KD) om skolskjuts i Uppsala kommun KSN-2017-1768 Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 2 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län

Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län Anna Nerelius Ärendegång: Styrelsen 2017-12-14 Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län Förslag till beslut Styrelsen ger kansliet

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sida 1 Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2017-11-06 Plats och tid Sammanträdesrum Landsort, kommunhus A, 2017-11-06 kl. 16:00-17:30 Beslutande Linda Walkeby (S) Ordförande Kerstin Danielsson (S) Bengt Löfberg

Läs mer

i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby

i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby 1(9) Tid och plats Torsdagen den 23 augusti 2018 kl 14.00-15.30 i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby Beslutande Ann-Charlotte Wiesel (M), ordförande Pia Johansson (S), vice ordförande kl. 14.00-14.40

Läs mer

Avskaffa ämnet svenska som andraspråk för elever som är födda i Sverige - svar på medborgarförslag av Nadia El Harrak

Avskaffa ämnet svenska som andraspråk för elever som är födda i Sverige - svar på medborgarförslag av Nadia El Harrak KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SIDA 6 (40) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 28 januari 2013 3 Paragraf Diarienummer KS-2012/543.639 Avskaffa ämnet svenska som andraspråk för elever som är födda

Läs mer

Riktlinjer för hantering av arkiv i Laholms kommun

Riktlinjer för hantering av arkiv i Laholms kommun STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2018-05-14 DNR: 2017 000418 Antagen av KF den 24 april år 2018 44 Gäller från och med den 25 april år 2018 tillsvidare Riktlinjer för hantering av arkiv i Laholms kommun 1 Nämndernas

Läs mer