Tillsyn av socialtjänsten i Västerås stad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillsyn av socialtjänsten i Västerås stad"

Transkript

1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/ Sociala nämndernas förvaltning Eva Sahlén Gunilla Westberg Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Tillsyn av socialtjänsten i Västerås stad Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att anta yttrande som sitt eget och överlämnar det till kommunstyrelsen. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Ärendebeskrivning Individ- och familjenämnden har såväl 2011 som 2014 fått kritik för hanteringen av den sociala barn och ungdomsvården. IVO:s tillsyn har hittills varit koncentrerad på individärenden men på senare tid har det uttryckts en ambition att bredda tillsynen att ha en systemansats i tillsynen. Med anledning av det besökte IVO Västerås den 15 juni för ett dialogmöte. IVO vill nu följa upp den dialogen med ett antal frågeställningar och har därför begärt ett gemensamt yttrande från individ- och familjenämnden, äldrenämnden och nämnden för personer med funktionsnedsättning.

2 Individ- och familjenämnden Nämnden för personer med funktionsnedsättning Äldrenämnden Yttrande till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i ärende med dnr / Bakgrund Individ och familjenämnden har såväl 2011 (av Socialstyrelsen) som 2014 fått kritik för hanteringen av den sociala barn och ungdomsvården. Kritiken har rört i stort sett samma områden: Utredningar av om nämnden behöver ingripa för skydd och/eller stöd till ett barn har i för hög omfattning dragit ut på tiden Barn har inte alltid i tillräckligt stor utsträckning fått möjlighet att föra fram sina åsikter Nämnden har inte alltid agerat till stöd och skydd för barn i tillräcklig utsträckning Nämnden har inte alltid inlett utredning av vad som, genom ansökan, anmälan eller på annat sätt, kommit till nämndens kännedom och som kan föranleda någon åtgärd av nämnden Förhandsbedömningar, dvs. bedömning av om utredning ska inledas eller inte, har inte gjorts inom den lagstadgade tiden 14 dagar Nämnden har inte alltid upprättat genomförandeplaner när barn och unga placerats i familjehem 2014 innehöll IVO:s beslut också föreläggande om vite med kr. Det föreläggandet togs bort efter en uppföljande tillsyn i början av 2015 då väsentliga förbättringar kunde konstateras. Att den positiva utvecklingen inte fortsatte berodde på den stora inströmningen av ensamkommande flyktingbarn under sommaren och hösten Det innebar en oerhört stor belastning på barn och ungdomsvården och även om mottagandet organiserades i en egen enhet innebar det ytterligare konkurrens om en redan mycket svårrekryterad yrkesgrupp - socialsekreterare. Efter en uppföljande tillsyn beslutade IVO, i juni 2016, om ett nytt föreläggande om vite. Detta överklagades inte av nämnden och IVO ansökte, i december 2016, hos Förvaltningsrätten om utdömande av vitet. Förvaltningsrätten avslog IVO:s ansökan i juni IVO har inte överklagat domstolens beslut. Postadress Västerås stad Sociala nämndernas förvaltning Västerås IVO:s tillsyn har hittills varit koncentrerad på individärenden. På senare tid har det dock uttryckts en ambition om att bredda tillsynen att ha något som IVO beskriver som en systemansats i tillsynen. Det kan också nämnas att IVO i denna tillsyn till viss del samarbetat med Arbetsmiljöverket, ett samarbete som är nytt i Telefon direkt Kontaktcenter Organisationsnr: Webbplats E-post kontaktcenter@vasteras.se

3 VÄSTERÅS STAD 2 tillsynssammanhang. För detta har IVO valt ut två kommuner, Linköping och Västerås, där de granskat olika kommunala dokument såsom årsberättelser, dokument som nämnderna avgett till IVO samt annan dokumentation/uppgifter som de ansett vara relevanta. IVO har i denna del inte samrått med kommunen i urvalet av dokument. Tillsynen har också utökats till att omfatta hela socialtjänsten i staden dvs. de tre ansvariga nämnderna Individ- och Familjenämnden, Nämnden för personer med funktionsnedsättning och Äldrenämnden. Den 15 juni besökte IVO Västerås för ett dialogmöte där, förutom förvaltningschef, biträdande förvaltningschef, myndighetschef och några strateger, kommunstyrelsens ordförande samt ordförandena för de berörda nämnderna närvarade. IVO genomförde mötet utifrån några förutskickade frågeställningar. IVO vill nu följa upp den dialogen med ett antal nya frågeställningar och har därför begärt ett gemensamt yttrande av individ- och familjenämnden, nämnden för personer med funktionsnedsättning, äldrenämnden samt kommunstyrelsen. De tre sociala nämnderna avger yttrandet till kommunstyrelsen som därefter avger yttrandet till IVO. Frågor och svar 1. Vid mötet berättade ni om en omorganisation inom socialtjänsten som ska träda i kraft i januari Kan ni beskriva den mer i detalj? Vilken analys ligger bakom denna omorganisation? Svar: Kommunstyrelsen beslutade att utreda och föreslå en delning av sociala nämndernas förvaltning i en del för individ- och familjeomsorg och en för övrig omsorg. Utredningen skulle också beröra individ- och familjeverksamheten i Västerås stads Vård och Omsorgs (VVO) organisation. Myndighetsutövningen för individ- och familjenämnden flyttade från Vård och Omsorg (tidigare proaros) till Sociala nämndernas förvaltning (SNF) från I huvudsak har förändringen varit bra men individ- och familjeomsorgen har fortsatt haft problem, problem som fanns även innan överförandet. Kommunstyrelsen beskriver motiven för förändringen som att individ- och familjenämnden bör kunna få en mer tydlig linje från nämnd till handläggare och därmed öka kontrollen över ärendeflödet. Att samla individ- och familjeomsorgen bedöms ge ökad möjlighet till fokus och helhetssyn på individ- och familjenämndens uppdrag och öka stödet till berörda chefer. Utredningen ska genomföras skyndsamt under 2017 så att en ny samlad individ- och familjeförvaltning kan starta vid årsskiftet 2017/2018. Utredningen pågår för närvarande, rapport och beslut i ärendet kommer att behandlas av kommunstyrelsen under hösten.

4 VÄSTERÅS STAD 3 De långsiktiga målen för kommunstyrelsens utredning är - att förbättra kvaliteten i verksamheten för klienternas bästa, - att öka tryggheten i handläggningen för nämnden, cheferna och handläggarna, - att förbättra arbetsmiljön samt öka trivsel och arbetsglädje för medarbetarna, - att säkra effektiva arbetsformer och en effektiv organisation. Vilken direkt eller indirekt betydelse kan omorganisationen få för de medarbetare som arbetar längst ut i linjen? Svar: Höstens utredning syftar till att lägga förslag på att samla den myndighetsutövande verksamheten från SNF och den öppenvård, boenden mm som finns organiserade i VVO i en gemensam individ- och familjeförvaltning. Det bör underlätta och leda till ett närmare samarbete mellan olika handläggare, behandlare mm runt enskilda klienter vilka har kontakt med olika individ- och familjeverksamheter. Ambitionen är att öka kvaliteten på det sociala arbetet. Det faktiska utvecklingsarbetet påbörjas när förvaltningen bildas. På vilket sätt gynnar denna omorganisation brukarna? Svar: Kommunstyrelsens ambition med organisationsförändringen är att öka tryggheten i handläggningen och därmed trygga kvaliteten i verksamheten för klienternas bästa. Organisationsförändringen ses som ett första steg att skapa förutsättningar för att den nya förvaltningen under 2018 får fortsätta utveckla arbetsformer, styrsystem, kompetens, organisationskultur, ledarskap mm. Utvecklingsarbetet ska vara en del av strävan efter Västerås stads värdegrund Alltid bästa möjliga möte. 2. Socialtjänsten i Västerås har under flera år inte klarat av att uppfylla lagstiftarens alla krav när det gäller handläggning av ärenden som rör barn och unga. Vid mötet uppgav ni att ni inte kommit tillrätta med bristerna och därför undrar IVO följande: När räknar ni med att kunna uppfylla lagstiftarens krav? Svar: Den enskilt största orsaken till att nämnden inte kunnat uppfylla lagstiftarens krav är de senaste årens stora brist på socionomer. Det är en omständighet som inte kan kontrolleras av nämnden eller av någon annan kommun överhuvudtaget. Ambitionen är att vara en attraktiv arbetsgivare och behålla medarbetare men konkurrensen om socionomer är knivskarp, inte bara för Västerås stad. Med anledning av det är det inte möjligt att ange en tidpunkt. Utifrån de åtgärder som vidtagits, kombinerat med att ett förbättrat rekryteringsläge kan skönjas, är det dock rimligt att anta att läget kommer att succesivt förbättras under den närmaste tiden.

5 VÄSTERÅS STAD 4 Som IVO väl känner till har nämnden under de senaste åren arbetat hårt med att komma tillrätta med de brister i handläggningen som uppmärksammats av IVO. Olika åtgärder har vidtagits vilka också redovisats till IVO. De åtgärder som vidtagits sedan 2014 är: interna utbildningar avseende myndighetsutövning och handläggning riktat mot den sociala barn- och ungdomsvården utbildning avseende tjänstemannaansvar för all myndighetsutövning utbildning och information om Lex Sarah utbildningsdag för arbetsledare med utgångspunkt i de brister IVO konstaterat beslut om förstärkt arbetsledning till den sociala barn och ungdomsvården med fyra tjänster, från ca 10 socialsekreterare/team 2013 till ca 7 socialsekreterare/team 2016 beslut om förstärkt bemanning som tyvärr inte gått att helt verkställa pga bristen på socionomer. Kontinuerlig rekrytering pågår. lönesatsningar särskilt riktade till socialtjänstens myndighetsutövning åren 2014, 2015, 2016 och 2017 strukturerad egenkontroll (vilken visar i stort sett samma brister som IVO:s tillsyn) uppbyggnad av ledningssystem innehållande processer och rutiner mindre enheter i syfte att möjliggöra ett närmare ledarskap traineeprogram för nyanställda socionomer 2015 och 2017 förbättrad introduktion av nyanställda utökad användning av jurister, stadens egna och advokatfirmor, för att avlasta arbetsledarna vid förhandlingar vid Förvaltningsdomstolarna (i Uppsala bl.a.) ökning från en till två skolsamordnare (specialpedagoger) för uppföljning av placerade barns skolgång. HVB-samordnare som är behjälpliga vid anlitande av hem för vård eller boende (HVB), t ex avtalsskrivning, ökas från en till två tjänster under 2017 utökning av det administrativa stödet till socialsekreterarna med två tjänster socionomkonsulter från bemanningsföretag har anlitats efter noggrann bedömning av kompetens ny befattning har inrättats som biträdande socialsekreterare för de som saknar socionomexamen men har annan adekvat högskoleexamen. De ansvarar inte för ärenden/utredningar men bistår med vissa åtgärder samt dokumentation. gemensam planeringsdag, , för samtliga verksamma inom den sociala barn och ungdomsvårdens myndighetsutövning i syfte att få medarbetarnas förslag på egna åtgärder, några av dessa återfinns bland de planerade åtgärderna som presenteras nedan. föreläsning om barns delaktighet av föreningen Maskrosbarn översyn av processen vid överlämning mellan enheter ambassadörskap bland medarbetarna i hela förvaltningen för att stärka attraktionen som arbetsgivare inriktning med två handläggare i varje utredning som rör barn och ungdom för att säkerställa kontinuiteten i kontakten med barnen

6 VÄSTERÅS STAD 5 samsynsmöten mellan enheterna för att få mer lika bedömningar lokal handlingsplan framtagen utifrån den nationella samordnaren för den sociala barn och ungdomsvården, Cecilia Gréves, kommunbesök och SKL:s plan för den sociala barn och ungdomsvården sociala insatsgrupper har startats vilket kan komma att avlasta den myndighetsutövande verksamheten workshops med den samlade arbetsledningen som lett fram till en handlingsplan om vad som behöver göras för att få till stånd ett gemensamt förhållningssätt utifrån stadens värdegrund Alltid bästa möjliga möte förstärkning av fältande socialsekreterare från två till sex tjänster (rekrytering pågår) Hur sker prioriteringarna under tiden? Görs riskanalyser? Svar: Prioriteringarna görs av enhetschef och teamledare som också gör nya skyddsbedömningar i ärenden som inte prioriterats. För att säkerställa en systematik i detta har en särskild teamledare avsatts för detta arbete fr.o.m. hösten 2017 Behövs det ytterligare åtgärder som ni ännu inte har redovisat/identifierat för att komma tillrätta med bristerna? Svar: De åtgärder vi inte redovisat fullt ut är de som handlar om att attrahera, rekrytera, utveckla, behålla och avsluta medarbetare. De framgår av bifogad strategi för HR-arbetet inom nämndens område. Det är möjligt att det kan finnas ytterligare adekvata åtgärder som i en framtid kan identifieras. 3. Vid mötet diskuterades Västerås nya styrsystem som implementerades under Vilka svagheter/fallgropar känner ni till med det valda styrsystemet och hur uppmärksammar/motverkar ni eventuella risker? Svar: Kommunfullmäktige beslutade under 2015 om och införde från 2016 en ny styrmodell balanserad styrning - för stadens alla styrelser och nämnder. Alla dessa har därefter arbetat med att implementera modellen. En första redovisning av styrkorten har gjorts i samband med redovisning av verksamhet och bokslut för 2016.

7 VÄSTERÅS STAD 6 Stadens revisorer har nyligen genomfört en granskning av målstyrningen och styrmodellen (revisionsrapport 2017:2, juni). Granskningen har bl.a. omfattat individ- och familjenämnden och några utvalda enheter såsom ekonomiskt bistånd och familjerätt. Revisorernas sammanvägda bedömning är att styrelser och nämnder har kommit en bra bit i implementeringen av den nya styrmodellen. Revisorerna konstaterar att det finns ett ramverk för styrningen men att det återstår ett arbete innan styrmodellen är implementerad på samtliga nivåer i hela organisationen. Gemensamma mallar och ökad enhetlighet i dokumentationen behöver utvecklas, bedömningen av måluppfyllelsen behöver tyddliggöras mm. Revisorerna rekommenderar kommunstyrelsen att utveckla en enhetlig hantering av planerings- och uppföljningsrutinerna utifrån beslutat systemstöd, att säkerställa tidsramarna för rapportering av analys och måluppfyllelse, att fortsätta integrera internkontrollperspektivet i planering och uppföljning samt tydliggöra riktlinjer för bedömningen av måluppfyllelsen. Revisorernas synpunkter rörande individ- och familjenämnden och därmed sociala nämndernas förvaltnings arbete är likartade de för staden som helhet. De konstaterar att nämnden deltagit i arbetet och att styrmodellen är implementerad i nämnden och organisationen efter det första året men att det i likhet med övriga staden återstår ett fortsatt utvecklingsarbete. Revisionsrapporten ska behandlas av individ- och familjenämnden i oktober. Frågeställningen från IVO är, till skillnad från revisorernas utgångspunkt för sin uppföljning, negativt formulerad. Förvaltningen väljer också en annan utgångspunkt, att se möjligheter och utmaningar istället för svagheter/fallgropar när det gäller den nya styrmodellen. Det är positivt att nämnderna har samma övergripande mål som övriga staden och att det totalt sett är färre mål och indikatorer att följa upp. Det möjliggör ökat fokus och tydlighet för verksamheterna. Förvaltningen har på nämndernas uppdrag försökt formulera styrkorten så att de ska vara möjliga att förstå, implementera och följa upp. Alla tre nämnderna har efter det första årets erfarenheter beslutat om smärre justeringar i någon indikator eller styrtal då de t.ex. visat sig vara svåra att följa upp eller att göra nationella jämförelser med. Umaningen för nämnderna bedöms vara desamma som revisorerna lyft fram i sin rapport. Staden har under sommaren upphandlat ett digitalt beslutsstödssystem. Implementeringen av det börjar i höst. Sociala nämndernas förvaltning kommer att vara bland de första att börja använda systemet. Förvaltningen bedömer att det kommer innebära ett stort stöd till chefer på alla nivåer

8 VÄSTERÅS STAD 7 och andra stödfunktioner och därmed förbättra rapporteringen till nämnderna och möjligheten att dra slutsatser och analysera resultat. Hur jobbar ni systematiskt med Västerås värdegrund? Svar: Kommunfullmäktige beslutade om stadens värdegrund hösten Sociala nämndernas förvaltning har under 2016 genomfört en gemensam inspirations- och utbildningsdag för alla medarbetare om värdegrunden. Stadsdirektören var inledare av dagen som följdes av föreläsning och gruppdiskussioner. Därefter har enheterna arbetat med värdegrunden på arbetsplatsträffar mm utifrån sina respektive uppdrag och ansvar för målgrupper. Förvaltningen har valt att koppla värdegrundsarbetet till övrigt arbete med ledar- och medarbetarskap och i arbetet att utgöra en attraktiv arbetsgivare. Det har samlats i en HR-strategi benämnd ARUBA Attrahera, Rekrytera, Utveckla, Behålla, Avsluta. Värdegrunden utgör ett viktigt perspektiv i HR-strategin. För varje del i strategin har förvaltningen tagit fram åtgärder och rutiner dokumenterade i det interna ledningssystemet för att stärka helheten. En viktig del har varit att utse s.k. ambassadörer på varje enhet. Personer som utgör positiva förebilder och företrädare för arbetet, arbetsplatsen, förvaltningen och staden. Att inte bara omfattas av utan även tillämpa stadens värdegrund i det dagliga arbetet blir då en självklarhet. Större delen av förvaltningens enheter möter enskilda i behov av nämndernas tjänster och medarbetarna kommer i situationer som kräver olika etiska överväganden. Enheterna arbetar därför kontinuerligt på arbetsplatsträffar, planeringsdagar mm med diskussioner som rör etiska aspekter i arbetet och därmed värdegrunden. Det är ett arbete som inte kan göras vid enstaka tillfällen utan kontinuerligt. Hur planerar ni framåt vad gäller att få en uppföljning där socialtjänstens alla olika styrsignaler ingår? (t ex uppföljning av styrkort, följekort, handlingsplaner, egenkontroller, brukarundersökningar? ) Svar: De tre nämnderna och SNF har idag rollen av beställarfunktion och då är uppföljning en mycket viktig del i arbetet. Uppföljningar görs med olika metoder och av ekonomi, statistik, avtal för beställd och upphandlad verksamhet, genom brukarenkäter/intervjuer/revisioner etc. samt uppföljningar av specifik verksamhet. Nämnderna har utifrån tidigare mål och styrsystem fastställt en flerårig plan för de uppföljningar som ska göras under kommande år. Förvaltningen arbetar f.n. med att ta fram underlag till en ny uppföljningsplan för respektive nämnd med utgångspunkt från den nya styrmodellen. Utgångspunkten blir då styr- och följekorten. Uppföljning av styrkorten och följekorten görs månadsvis, tertialvis och årsvis lite beroende på hur nämndernas indikatorer och styrtal är

9 VÄSTERÅS STAD 8 utformade. Förutom de uppgifter i styrkorten och följekorten som omfattar förvaltningens eget arbete och som kan följas upp genom statistik och ekonomirapporteringar genomför förvaltningen träffar med utförarna för att årligen följa upp deras resultat. Handlingsplaner oavsett de är beslutade av kommunfullmäktige/ kommunstyrelsen eller en av nämnderna - följs upp utifrån handlingsplanens innehåll. De kan rapporteras antingen till berörd nämnd eller i samband med årsredovisning av nämndens samlade verksamhet och ekonomi. Synpunkter och klagomål, avvikelser inom den kommunala hälso- och sjukvården samt Lex Sara anmälningar rapporteras två gånger per år till respektive nämnd. Förvaltningen har tillsatt särskilda medarbetare med uppdrag att utveckla förvaltningens kvalitetsledningssystem avseende det myndighetsutövande arbetet. Under 2015 tog förvaltningen fram en 3-årig plan för det kvalitetsarbetet där en utveckling av egenkontroller ingick. Verksamheterna är positiva till att genomföra egenkontroller och har utvecklat metoderna. Resultatet av egenkontrollerna rapporteras en gång per år till respektive nämnd. Därutöver har förvaltningen även vidareutvecklat arbetet med internkontroller utifrån de av nämnderna årligen fastställda internkontrollplanerna. Nämnderna och förvaltningen har en mångårig erfarenhet av att genomföra brukarundersökningar. Tidigare genomfördes de oftast av staden, numera används de nationella brukarundersökningar som genomförs av Socialstyrelsen resp. Sveriges kommuner och landsting. Detta för att få en jämförelse med andra kommuner. Även andra typer uppföljningar av enskilda som tar del av nämndernas verksamheter har gjorts som brukarrevisioner, fokusgrupper, observationer men även mer strukturerade jämförelser av verksamheter eller insatser. Det nya beslutsstödssystemet möjliggör att uppgifter från olika system som ekonomi, personal, verksamhetssystem kommer att kunna sammanställas och underlätta för chefer och andra vid uppföljning av styrkorten och analys av verksamheter. Nämnderna sammanställer årliga verksamhetsberättelser och bokslut. I dessa finns summeringar och slutsatser av bl.a. de uppföljningar som gjorts under året. 4. Vid mötet diskuterades att det är enhetschef/teamledare som föredrar ärenden för Individ- och familjenämnden och att socialsekreterarna inte är med. Vad är anledningen till att socialsekreterarna inte föredrar sina egna ärenden inför nämnden? Svar: Det är teamledare och enhetschef som föredrar enskilda ärenden för Individ- och familjenämndens arbetsutskott. Myndighetschef närvarar vid

10 VÄSTERÅS STAD 9 arbetsutskottets sammanträde och är föredragande i individ och familjenämnden i individärenden. För att kunna leda sin enhet är det av vikt att enhetscheferna tar del av de diskussioner som förs i enskilda ärenden. Teamledarna vägleder ca 7 10 socialsekreterare var och läser också igenom samtliga beslutsunderlag och förslag till beslut innan de lämnas för beslut av arbetsutskottet. Teamledarna är väl insatta i de ärenden där beslut ska fattas. Om det är situationer där det kan antas uppkomma detaljfrågor i ärenden är det inget som hindrar att handläggande socialsekreterare närvarar vid sammanträdet. En viktig detalj är dock att inte åsidosätta rättssäkerheten, dvs att besluten ska fattas utifrån de skriftliga beslutsunderlagen som är kommunicerade med den ärendet gäller. Ett annat skäl är att det i Västerås arbetar ca 150 medarbetare inom den sociala barn- och ungdomsvårdens myndighetsutövning, vid arbetsutskottets sammanträden behandlas ca 30 ärenden från flera olika socialkontor. Det är nästan omöjligt att på förhand ge exakta tidsangivelser för när de olika ärendena behandlas eftersom diskussioner kan uppstå. Om socialsekreterarna själva skulle vara föredragande skulle det innebära att arbetsdagen blev splittrad och ineffektiv med onödig väntan på att det egna ärendet ska behandlas, vilket inte är önskvärt utifrån den arbetsbelastning som finns. Vid nyanställningar deltar socialsekreterarna som en del i introduktionen. Inom äldrenämndens område behandlas ytterst få ärenden på individnivå, varken i arbetsutskott eller nämnd, då biståndshandläggarna har så gott som full delegation. Det är också få individärenden som behandlas av nämnden för personer med funktionsnedsättnings arbetsutskott och nämnd. När ett sådant ärende behandlas är det enhetschef eller teamledare, som ibland har med biståndshandläggaren, som föredrar ärendet för utskottet eller nämnden. Avslutande kommentar Fokus för IVO:s tillsyn på den samlade socialtjänsten i Västerås stad har under de senaste åren varit den sociala barn och ungdomsvården. Viss tillsyn har gjorts inom de två andra sociala nämndernas ansvarsområden. Kommentaren nedan rör främst de delar som har varit fokus för IVO:s tillsyn, den sociala barn och ungdomsvården, och förvaltningens åtgärder för att komma till rätta med bristerna. Sociala nämndernas förvaltning har under flera år aktivt arbetat med två dominerande utmaningar med utgångspunkt från förvaltningens myndighetsutövande verksamhet. Dessa två har varit att stärka kvaliteten i den myndighetutövande verksamheten och att skapa goda arbetsvillkor för alla medarbetare trots stora utmaningar att rekrytera och besätta tjänster med personer med rätt utbildning och kompetens. Utmaningar vi delar med i stort sett alla kommuner.

11 VÄSTERÅS STAD 10 Förvaltningen har sedan flera år tillbaka tillsatt särskilda tjänster med uppdrag att utbilda och stödja chefer och medarbetare, bistå med rutiner samt följa upp det systematiska kvalitetsarbetet för den myndighetsutövande verksamheten. Att utveckla egenkontroller har då varit ett viktigt inslag. Ambitionen är att skapa ett öppet och tillitsfullt arbetsklimat som bygger på att medarbetare vågar signalera egna misstag och brister som en del i kvalitetsutvecklingen. Det kräver ett medvetet förhållningssätt från chefer och andra nyckelpersoner, där bl.a. stadens värdegrund är en röd tråd. Vi har börjat se resultat av det förhållningssättet. Flera av enheterna, för alla tre nämnderna, har arbetat aktivt med att själva utveckla egenkontrollerna och dessa uppfattas som viktiga och meningsfulla. Vi har börjat se fler egeninitierade avvikelserapporter för alla tre nämndernas myndighetsutövande enheter vilket är mycket positivt. Samtidigt konstaterar vi att medarbetare gett uttryck för oro och av att fara illa av IVO:s kritik av den sociala barn och ungdomsvården och den mediauppmärksamhet den inneburit. Det är oroväckande om det skulle medföra att arbetet med egensignalering av brister skulle riskera att avstanna av de anledningarna. Vi behöver därför ta med de perspektiven i det fortsatta kvalitetsarbetet. Den andra utmaningen är att besätta socionomtjänster och då särskilt inom den sociala barn- och ungdomsvården. Där har förvaltningen under senare år arbetat aktivt med stöd av den framtagna HR-strategin. Ambitionen är att göra arbetet i den myndighetsutövande verksamheten mer attraktivt samt skapa en god arbetsmiljö för att behålla medarbetarna. Ett viktigt inslag är att befintliga medarbetare blir ambassadörer för arbetet och arbetsplatsen. Att vända den negativa bild, som inte minst speglas upp i media, av den sociala barn och ungdomsvården är ett långsiktigt arbete. De myndighetsutövande verksamheterna inom individ- och familjenämnden har resurser för socialsekretertjänster, svårigheterna är att tillsätta desamma med personer med rätt kompetens och erfarenhet då utbudet av sökande fortfarande är för litet. Det senaste halvåret har vi kunnat skönja ett lite bättre rekryteringssituation samt en lägre personalomsättning jämfört med föregående år. Västerås stad genomför årliga medarbetarundersökningar. Den senaste, från hösten 2016, gav ett organisationsindex på 68 för hela Sociala nämndernas förvaltning, genomsnittet för staden uppgick till 66. Index för medarbetarnas syn på det samlade ledarskapet i SNF uppgick till 73, genomsnittet för staden låg på 65. Förvaltningen drar av detta slutsatsen att trots de utmaningar vi haft, och fortfarande har, är på rätt väg. Förändringarna och utvecklingsarbetet kommer att ta tid, en del av utmaningarna beror av omvärldsfaktorer som en kommun inte helt kan styra över. Det innebär att det inte går att ange exakt tidpunkt för när kvalitet och bemanning är sådan att det inte längre kan finnas skäl att rikta någon form av kritik (eller egeninitierad sådan) mot verksamheten.

12 Dokumenttyp HANDLINGSPLAN 1(8) Rev Soc nämndernas förvaltning Publicerad HR- strategisk handlingsplan, Sociala nämndernas förvaltning Attrahera Aktivitet Mål Hur När Ansvarig Uppföljning EVP/arbetsgivarerbjudande Ta fram ett EVP för att tydligt och äkta kunna beskriva vad SNF har att erbjuda som arbetsgivare Målgruppsanalyser (erfaren och oerfaren) Konkurrensanalys APT-analys av data HT17 HT17 Klar HR- konsult PC Ambassadörsprogram Skapa ett ambassadörsprogram med fokus på medarbetarperspektivet och alltid bästa möjliga möte. Detta för att vidare inspirera och lyfta det goda exemplet internt och externt för SNF. Skapa olika workshops. Ex. Sociala medier workshop, storytelling. Ta vara på idéerna kreativiteten från APT:erna. VT17 och framåt HR- konsult PC Tipsrekryteringbiobiljetter HT 2017 Socionom-mingel Uppdatera och tänka nytt utifrån ett kandidatperspektiv gällande websidan/ socionomsidan Ett för kandidaterna givande innehåll på Socionomsidan Se över struktur och innehåll VT17 HR- konsult PC

13 Dokumenttyp HANDLINGSPLAN 2(8) Rev Soc nämndernas förvaltning Publicerad Uppföljning av annonsering Att få bättre kunskap om vilket resultat våra annonser ger på exempelvis sociala medier. Ta fram statistik Analysera statistik Dra slutsats av statistik - enligt följekort IFN VT17 och framåt HR- konsult PC Styrkort Få mål och styrkort samt följekort att hänga ihop med ARUBA Titta på befintliga styrkort Sätt indikatorer i följekorten Ev. uppdatera styrkort för SNF VT 17 Klart PC PC/ FC EB-kommunikation/budskap i olika aktiviteter. Att vi kommunicerar samma budskap i: Traineeprogram Aspirantprogram (teamledare) Introduktion Introfilm visas för trainee, aspirant och introduktion. Ambassadörerna berättar för trainee, aspirant och introduktion. HT17 HR- konsult Komm.strateg Material till SNF- avvakta!! Att få klart rollups, kläder, nyckelband mm till SNF. Samla in erfarenheter från genomförda mässor/montrar Uppföljning av beställning från Kommunikationscent er. VT17 HR- konsult Komm.strateg Samordna mässor: t.ex. framtidsmässan, gymnasiemässan. Att SNF s ambassadörer ska vara delaktiga på relevanta mässor och övriga aktiviteter. Skapa delaktighet hos ambassadörerna via samarbetsytan HT17 HR- konsult

14 Dokumenttyp HANDLINGSPLAN 3(8) Rev Soc nämndernas förvaltning Publicerad Rekrytera Aktivitet Mål Hur När Ansvarig Uppföljning Mottagande av VFU (praktikanter) från högskolor ex MDH - Samordna introduktionsträffar 2 ggr/ period Fånga medarbetare tidigt Samordning inom verksamheten Utred möjlighet att sammankoppla med Traineeprogrammet Regelbundet EC/MC MC/PC/Ny resurs Utvecklingsledare Mottagande av studentmedarbetare - Samordna introduktionsträffar (ihop med praktikanter enl ovan) Fånga medarbetare tidigt Per enhet Vid behov EC/MC MC/PC/ Ny resurs Utvecklingsledare Traineeprogram för nyutexaminerade socionomer Stabilitet Framgent koppla ihop med VFU? Start februari 2017 MC/ PC MC/PC, utvärderas VT 2018 Målgruppsanpassa rekryteringsprocessen Att minska trösklarna rekryteringsproc ess och arbeta med kandidatperspek tivet. Följa upp rekryteringsprocess via chefsforum och kandidatforum. HT17 HR- konsult PC

15 Dokumenttyp HANDLINGSPLAN 4(8) Rev Soc nämndernas förvaltning Publicerad Utveckla Aktivitet Mål Hur När Ansvarig Uppföljning Mentorer och mentorsgrupper Stärka stödet i yrkesrollen för våra nyanställda Mentor för nyanställda Mentorsgrupper tar vid efter introduktionstillfällena VT 2018 MC/PC Ny resurs Utvecklingsledare MC/ PC Interna karriärvägar Få medarbetare att stanna längre, och även ta steget till teamledare, chef. Undersöka möjligheten att vända perspektivet, ledarskap för medarbetare. Kan de sen tänka sig att ta steget till att bli chef? Chefstraineeprogram? VT18 PC Ny resurs Utvecklingsledare FC/MC/ PC Internt aspirantprogram för medarbetare med intresse och potential som blivande teamledare Samordna och följa upp det nya introduktionsprogrammet Ett givande introprogram Samordna och följa upp det gemensamma introduktionsprogramm et för nyanställda. HT17 PC PC

16 Dokumenttyp HANDLINGSPLAN 5(8) Rev Soc nämndernas förvaltning Publicerad Behålla Aktivitet Mål Hur När Ansvarig Uppföljning Arbete med organisatorisk och social arbetsmiljö i forskningsprojekt (STAMINA) under Minska sjukfrånvaron Medarbetarengagemang Verksamhetsutveckling Workshop och uppföljningar Skapa förutsättningar inom enheterna att arbeta vidare med medarbetarförslagen Pågår VT17-HT18 MC/EC MC/ PC, HT17, HT18 HME HRI Arbetsmiljöutbildning för nya chefer, teamledare och skyddsombud Uppdatering i AM finns för vana chefer Kunskap om arbetsgivarnas arbetsmiljöansvar Genomföra Västerås stads AM-utbildning grund eller AMutbildningen för vana chefer Regelbundet MC/ EC PC KIA- tillbud, olycksfall och skyddsronder, följa upp användandet av systemet Förebygga ohälsa och olycksfall Statistik vid samverkan Enligt SAM årshjul SNF FC/MC/EC PC Systematiskt arbetsmiljöarbete enligt årshjul genom bl.a. skyddsrond, årlig revision, teman på APT ex kränkande särbehandling, rutiner vid hot och våld. Genom systematiskt arbetsmiljöarbete förebygga ohälsa och olycksfall Uppföljning via årlig revision Enl SAM årshjul SNF FC/EC PC HME Ledarindex Stressindex Medarbetarundersökning Verksamhetsutveckling Medarbetarengagemang Arbete med Medarbetarunders. resultat och HP Årligen (klar mars 2017) FC/EC FC/ PC HME

17 Dokumenttyp HANDLINGSPLAN 6(8) Rev Soc nämndernas förvaltning Publicerad Medarbetarskap Stärka medarbetardelaktighet och medarbetarengagemang Start Workshop vid Chefsforum Augusti 2017 FC/ MC/ EC FC HME Löneöversynsprocessen Kvalitetssäker löneprocess Stötta chefer i löneprocessen 2017, 2018 PC FC/MC/ PC Workshop för samverkan Ökad samverkan mellan fack och arbetsgivare Fack respektive arbetsgivare varvar med ansvar för tema vid träffen. 2 ggr/år FC/PC PC Ledarutveckling Stärka ledarskapet Utbildning i Kommunikativt ledarskap Workshop- lära av varandras goda exempel HT 17 Komm.strateg FC Ledarindex Kartlägga chefers förutsättningar Stärka förutsättningarna för ett hållbart ledarskap EC ingår i fokusgrupp för arbete med chefers förutsättningar inom Västerås stad VT17 och framåt FC/MC PC ingår i styrgrupp i Västerås stad Ledarindex Se över enheternas storlek Rätt antal medarbetare per chef. Vad som är rätt varierar och ser olika ut för olika verksamheter. Bör maximalt vara st. Förändringsarbete med delaktighet från medarbetare 2017 FC/MC/ EC/ PC FC/MC/PC HME Ledarindex

18 Dokumenttyp HANDLINGSPLAN 7(8) Rev Soc nämndernas förvaltning Publicerad Riktade insatser för att arbeta med och följa upp korttidssjukfrånvaro och stressrelaterad problematik; Förebygga ohälsa Minskad sjukfrånvaro Insatser på organisatorisk nivå med koppling till Stamina Insatser på gruppnivå Individuella insatser Vid behov Vid behov EC PC Sjukfrånvarostatistik Följa stadens rehabiliteringsprocess Utreda förkortad arbetsdag/ 6-timmars arbetsdag Återfå arbetsförmåga och möjliggöra återgång i arbete Finns förutsättningar för kortare arbetstid? Rutiner följs Pågår EC HT17 MC/PC MC/PC

19 Dokumenttyp HANDLINGSPLAN 8(8) Rev Soc nämndernas förvaltning Publicerad Avsluta Aktivitet Mål Hur När Ansvarig Uppföljning Avslutningssamtal Få en förståelse för varför medarbetare slutar och vad SNF kan förbättra. Med nytt underlag kunna arbeta proaktivt för att behålla befintlig personal. HR-konsult genomför avslutningssamtal. HR-konsult sammanställer avslutningssamtal och gör analys halvårsvis From VT17 HR-konsult PC Ta fram aktiviteter/ metoder för hur vi följer upp de som slutar Öka andelen återvändare Ta fram aktiviteter för hur vi håller kontakt med de som slutar HT 17 HR- konsult PC

20 BEGÄRAN Dnr / (2) Avdelning mitt Ann-Charlotta Brandett Västerås stad Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Nämnden för personer med funktionsnedsättning Äldrenämnden Västerås Begäran om yttrande Den 15 juni 2017 möttes vi i en dialog kring socialtjänsten i sin helhet, där utgångspunkten var det diskussionsunderlag ni fick ta del av innan mötet. Dialogen var ett avstamp i vår gemensamma strävan om att utveckla kommunens och socialtjänstens verksamhet på ett sätt som bidrar till en bättre omsorg för den enskilde. Vi vill nu följa upp dialogen med ett antal frågeställningar. 1. Vid mötet berättade ni om en omorganisation inom socialtjänsten som ska träda i kraft januari Kan ni beskriva den mer i detalj? Vilken analys ligger bakom denna omorganisation? Vilken direkt eller indirekt betydelse kan omorganisationen få för de medarbetare som arbetar längst ut i linjen? På vilket sätt gynnar denna omorganisation brukarna? 2. Socialtjänsten i Västerås har under flera år inte klarat av att uppfylla lagstiftarens alla krav när det gäller handläggning av ärenden som rör barn och unga. Vid mötet uppgav ni att ni inte kommit tillrätta med bristerna och därför undrar IVO följande: När räknar ni med att kunna uppfylla lagstiftarens krav? Hur sker prioriteringarna under tiden? Görs riskanalyser? Behövs det ytterligare åtgärder som ni ännu inte har redovisat/identifierat för att komma tillrätta med bristerna? 3. Vid mötet diskuterades Västerås nya styrsystem som implementerades under Vilka svagheter/fallgropar känner ni till med det valda styrsystemet och hur uppmärksammar/motverkar ni eventuella risker? Hur jobbar ni systematiskt med Västerås värdegrund? Hur planerar ni framåt vad gäller att få en uppföljning där socialtjänstens alla olika styrsignaler ingår? (t.ex. uppföljning Tg v 2.5 Inspektionen för vård och omsorg Box Örebro Telefon registrator.mitt@ivo.se Fax Org nr

21 Inspektionen för vård och omsorg Dnr / (2) av styrkort, följekort, handlingsplaner, egenkontroller, brukarundersökningar) 4. Vid mötet diskuterades att det är enhetschef/teamledare som föredrar ärenden för Individ- och familjenämnden och att socialsekreterarna inte är med. Vad är anledningen till att socialsekreterarna inte föredrar sina egna ärenden inför nämnden? Hur säkerställer ni att information inte tappas på vägen från socialsekreterare-teamledare-enhetschef-nämnd? Ser det likadant ut i de andra nämnderna? Vi vill ha ett gemensamt svar från följande nämnder senast den 30 oktober 2017: Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Nämnden för personer med funktionsnedsättning Äldrenämnden Ni har också möjlighet att yttra er över inspektionsprotokollet från mötet samt över diskussionsunderlaget, om ni har ytterligare synpunkter kring detta. Svarstiden är satt för att ni ska ha god tid för intern reflektion och dialog. Det svar som ni redovisar kommer vi att följa upp med en ny dialog under hösten Ni ska ha kommit in med det som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) begär senast 1 oktober Vid kontakt med IVO i detta ärende bör diarienummer /2017 anges. Ann-Charlotta Brandett Bilaga: Inspektionsprotokoll från dialogmöte 15 juni 2017

22 Från: Sahlén, Eva Skickat: den 30 juni :26 Till: Axelsson, Emma Ämne: VB: Begäran om yttrande m.m. Bifogade filer: Begäran om yttrande.pdf Uppföljningsflagga: Flagga: Följ upp Har meddelandeflagga Från: Ann-Charlotta Brandett Skickat: den 22 juni :14 Till: Sahlén, Eva Ämne: Begäran om yttrande m.m. Hej, Tack för ett bra möte förra veckan. Jag skickar över protokoll från mötet samt en begäran om yttrande/svar på frågor. Vi vill att ni svarar senast 1 oktober Ha en trevlig sommar! Med vänliga hälsningar Ann-Charlotta Brandett Inspektör Direkt: Telefonväxel: Inspektionen för vård och omsorg (IVO) Box Stockholm Besöksadress: Olaigatan 15, Örebro

Tillsyn av socialtjänsten i Västerås stad

Tillsyn av socialtjänsten i Västerås stad TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-02-26 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00718-1.6.2 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Inspektionen för vård och omsorg

Läs mer

Redovisning av avvikelser i form av lex Sarah inom individ- och familjenämndens myndighetsutövning och öppenvård/boende - halvår

Redovisning av avvikelser i form av lex Sarah inom individ- och familjenämndens myndighetsutövning och öppenvård/boende - halvår TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-08-05 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00485-1.3.5 Individ- och familjeförvaltningen Ritwa Frang Kopia till Individ- och familjenämnden Redovisning av avvikelser i form av lex Sarah

Läs mer

Redovisning av avvikelser i form av lex Sarah inom individ- och familjenämndens myndighetsutövning och öppenvård/boende - halvår

Redovisning av avvikelser i form av lex Sarah inom individ- och familjenämndens myndighetsutövning och öppenvård/boende - halvår TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-08-31 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00577-1.3.5 Individ- och familjeförvaltningen Ritwa Frang Epost: ritwa.frang@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Redovisning

Läs mer

Riktlinjer för hög arbetsbelastning socialkontor barn- och ungdom. Förslag till beslut Individ- och familjenämnden godkänner riktlinjen.

Riktlinjer för hög arbetsbelastning socialkontor barn- och ungdom. Förslag till beslut Individ- och familjenämnden godkänner riktlinjen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-03-21 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00009-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Riktlinjer

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-25 Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-25 Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-25 Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Kommunrevisionen Kommunstyrelsen Individ-

Läs mer

Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS 2011:5

Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS 2011:5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-24 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00105-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Ritwa Frang Epost: ritwa.frang@vasteras.se Äldrenämnden Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG SID 1 (3) 2009-08-26 Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg Inledning Av bestämmelserna i 3 kap. 3 SoL och

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-07-28 Handläggare Elisabeth Ansell Telefon: 08-508 12 020 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Dnr KS. Återrapportering av personalsituationen inom individ- och familjeomsorgen

Dnr KS. Återrapportering av personalsituationen inom individ- och familjeomsorgen [9191 LJUSNARSBERGS W' KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGS- OCH SOCIALA UTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (18) Sammanträdesdatum 2016-08-18 Bos 94 Dnr KS Återrapportering av personalsituationen inom individ-

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB -Styrdokument- 2(12) Styrdokument Dokumenttyp Ledningssystem Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-08-11, 132 Dokumentansvarig

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument STÄRKT SKYDD FÖR BARN OCH UNGA

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument STÄRKT SKYDD FÖR BARN OCH UNGA Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument STÄRKT SKYDD FÖR BARN OCH UNGA ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-12-01, 312 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2017-01-01 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att godkänna lag på riktlinje.

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att godkänna lag på riktlinje. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-01-07 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00754-1.3.2 Individ- och familjeförvaltningen Teresia Kjellgren Epost: teresia.kjellgren@vasteras.se Individ- och familjenämnden Riktlinje

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms sdf Administrativa avdelningen Tjänsteanteckningar Dnr: 291-2017-1.6. Sida 1 (10) 2017-08-109 Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning, Stockholm

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun.

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun. BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2016-09-16 Dnr 8.5-6973/2016-10 1(6) Avdelning sydväst Lena Almvik Gomben* lena.almvik-gombor@ivo.se Vård- och omsorgsnämnden Lidköpings kommun 531 88 Lidköping

Läs mer

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att anta riktlinjen för styrmodellen.

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att anta riktlinjen för styrmodellen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-06-19 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00417-1.3.2 Individ- och familjeförvaltningen Annelie Pettersson Epost: annelie2.pettersson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10 Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10 AU 7:13 Dnr. KS 2014/223-750 Revidering av Arbetsmiljöpolicy Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Lokal handlingsplan för utveckling av den sociala barn- och ungdomsvården

Lokal handlingsplan för utveckling av den sociala barn- och ungdomsvården TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2016-09-07 Diarienr 2016/00514-IFN Sida 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: stefan.lundin@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Lokal handlingsplan

Läs mer

Bred delaktighet, samarbete och samråd. Socialdepartementet

Bred delaktighet, samarbete och samråd. Socialdepartementet Bred delaktighet, samarbete och samråd Förändrade förutsättningar 2014 sökte 7049 ensamkommande barn asyl i Sverige. 2015 sökte 35 369 ensamkommande barn asyl. Prognos för 2016 27 000 ensamkommande. 2014

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Stadsdelsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-15 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-17 Dnr: 2015/128-IFN-010 Eva Sahlén - SNSES03 E-post: eva.sahlen@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Förslag till beslut Individ- och familjenämnden

Läs mer

1228 Dnr IFN 2017/

1228 Dnr IFN 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) 2017-12-07 AU Individ- och familjenämnden 1228 Dnr IFN 2017/00665-4.2.4 Rapport brukarenkät 2017 - Individ- och familjenämndens verksamhet, myndighetsutövning - enheten för

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-04-29 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2014-05-22

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-16 Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Kommunrevisionen Kommunstyrelsen Granskning

Läs mer

Rapport årlig uppföljning SAM

Rapport årlig uppföljning SAM TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2018-05-14 SN 2018/0296.11.01 0480-45 00 00 Socialnämnden Rapport årlig uppföljning SAM Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Individ- och familjeomsorg

Kvalitetsdeklaration Individ- och familjeomsorg Kvalitetsdeklaration Individ- och familjeomsorg En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Ung Invest Omsorg AB 559120-2865/ Ung Invest / Lidingö Stöboende Kvalitetsdeklaration gäller för

Läs mer

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Beslutade av Älvsjö stadsdelsnämnd xxxxx stockholm.se 2 (11) Innehåll Lokala rutiner för Lex Sarah 3 Inledning 3 Vem är rapporteringsskyldig? 3 Vad ska rapporteras?

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2016-12-21 Sida 1 (1) Diarienr NF 2016/00203-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Teresia Kjellgren Epost: teresia.kjellgren@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Policy för arbetsmiljö och hälsa. Beslutad av kommunfullmäktige , 27. Dnr KS

Policy för arbetsmiljö och hälsa. Beslutad av kommunfullmäktige , 27. Dnr KS Policy för arbetsmiljö och hälsa Beslutad av kommunfullmäktige 2019-03-25, 27. Dnr KS2018.0312 Innehåll 1 Arbetsmiljö- och hälsovision... 3 2 Övergripande mål... 3 3 Prioriterade mål... 3 3.1 Ansvar för

Läs mer

PROTOKOLLSUTDRAG Datum KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsen

PROTOKOLLSUTDRAG Datum KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-06-21 151 Svar på kommunrevisionens granskning av strategisk kompetensförsörjning av chefer KS/2016:242 1.1.7 Beslut Kommunstyrelsen överlämnar tjänsteskrivelse,

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplan 2017 2017-04-10 Verksamhetsplan 2017 för Barn och ungdom myndighet, socialkontoret Diarienummer: SN 2017/0055 Verksamhetsplanen är antagen av socialdirektören den 10 april I dokumentet

Läs mer

Socialtjänstens hus Dnr IFN 2015/ Gunilla Westberg Individ- och familjenämnden

Socialtjänstens hus Dnr IFN 2015/ Gunilla Westberg Individ- och familjenämnden 2018-02-13 Dnr IFN 2015/00127-030 1 Gunilla Westberg gunilla.westberg@vasteras.se Individ- och familjenämnden Socialtjänstens hus Bakgrund I maj 2014 biföll kommunfullmäktige en motion från (M) vilken

Läs mer

RIKTLINJE. Lex Sarah. Vård- och omsorgsnämnden. Antaget Tills vidare, dock längst fyra år

RIKTLINJE. Lex Sarah. Vård- och omsorgsnämnden. Antaget Tills vidare, dock längst fyra år RIKTLINJE Lex Sarah Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare, dock längst fyra år Förvaltningschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 137/18 Gäller för

Läs mer

Svar på revisionsrapport om Arbetsmiljöverkets föreskrift om social och organisatorisk arbetsmiljö

Svar på revisionsrapport om Arbetsmiljöverkets föreskrift om social och organisatorisk arbetsmiljö TJÄNSTEUTLÅTANDE Personalavdelningen Dnr KS/2017:257-032 2017-05-09 1/3 Handläggare Lena Thelin Tel. 0152-291 65 Svar på revisionsrapport om Arbetsmiljöverkets föreskrift om social och organisatorisk arbetsmiljö

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(12) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Typ av dokument Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Beslutad KSAU, 2017-02-28, 23 Giltig t o m Tills vidare Dokumentansvarig HR-avdelningen Diarienummer

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Arbetsgivarstrategi i Sollentuna kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-02-15, 15, Dnr 2017/0764 KS Innehållsförteckning Arbetsgivarstrategi i Sollentuna kommun... 2 Varför ska vi arbeta med vårt arbetsgivarmärke?...

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Ola Jeremiasen SCN

Handläggare Datum Diarienummer Ola Jeremiasen SCN SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ola Jeremiasen 2015-01-08 SCN-2015-0034 Socialnämnden Yttrande till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) rörande nämndens handläggning avseende förhandsbedömningar

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(10) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Område 1 Styrning och ledning Fastställd KSAU, 2012-04- 24, 70 Program 1.2 Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Motion från (M) om Inför 24-timmarsgaranti inom socialtjänsten för unga

Motion från (M) om Inför 24-timmarsgaranti inom socialtjänsten för unga TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-11-30 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00553-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: Stefan.Lundin@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Motion från (M) om Inför

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid ARBETSMILJÖPOLICY 1 av 6 INNEHÅLL GOD ARBETSMILJÖ... 3 EN GOD ARBETSMILJÖ FÖRUTSÄTTER... 3 VARJE MEDARBETARE SKA... 3 KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING... 4 ARBETSMILJÖARBETE I PRAKTIKEN... 4 ANSVAR OCH ROLLER...

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten

Avvikelsehantering inom socialtjänsten Avdelningen för socialtjänst Sida 1 (5) 2014-04-22 Handläggare: Kristina Svärling 08 508 18 080 Till Farsta stadsdelsnämnd 2014-05-22 Avvikelsehantering inom socialtjänsten Yttrande över rapport från Stadsrevisionen

Läs mer

Uppföljning Bromma Personlig assistans

Uppföljning Bromma Personlig assistans Bromma stadsdelsförvaltning Rapport Sida 1 (6) 2014-09-18 Uppföljningen gäller insatsen personlig, enheten arbetar även med avlösar- och ledsagarservice. Adress: Tunnlandsvägen 91 B 168 36 Bromma Enhetschef:

Läs mer

Svar till arbetsmiljöverket

Svar till arbetsmiljöverket Svar till arbetsmiljöverket Verksamhet Bildning ISM 2013/33012 Svar enligt krav, punkt 1-8 Bilagor Bilaga 1 Arbetsmiljöpolicy för Östra Göinge kommun Bilaga 2 Protokoll, Centrala samverkansgruppen 2014-02-24

Läs mer

Ledningssystem för arbetsmiljöarbetet i Sigtuna kommun

Ledningssystem för arbetsmiljöarbetet i Sigtuna kommun Ledningssystem för arbetsmiljöarbetet i Sigtuna kommun Antagen av: KS den 2009-06-15 138 Arbetsgivardelegationen 2009-05-29 Innehåll Värdegrund 4 Inledning 5 1 Arbetsmiljöpolicy 6 1.1 Viljeinriktning...

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet Ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete leder till god arbetsmiljö som gynnar alla.

Läs mer

Internkontrollrapport Socialnämnden 2018

Internkontrollrapport Socialnämnden 2018 s handling nr 3/2019 Internkontrollrapport 2018 Dnr: SOCN/2014:95-759 Antagen av socialnämnden 2019-02-20, 33 www.katrineholm.se Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 4 2.1 Definition

Läs mer

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Diarienr: Beslutsdatum: Ansvarig: HR-direktör Senast reviderad: Ansvar och roller Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014)

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-04-07 Diarienummer N139-0132/14 Sektor IFO-FH Mona Lundahl Davies/Lundby/GBGStad, Linda B Johansson/Lundby/GBGStad Telefon 031-366 70 40 E-post: mona.lundahl.davies@lundby.goteborg.se

Läs mer

Yttrande avseende revisionsrapport nr 8/2016- Granskning av utredningstider och överklagandehantering inom SoL och LSS

Yttrande avseende revisionsrapport nr 8/2016- Granskning av utredningstider och överklagandehantering inom SoL och LSS 1 (2) SKRIVELSE 2017-02-13 Social- och omsorgskontoret Revisorerna i Södertälje kommun Yttrande avseende revisionsrapport nr 8/2016- Granskning av utredningstider och överklagandehantering inom SoL och

Läs mer

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-04-23 Handläggare: Monika Lind Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-05-23 Avvikelsehantering inom äldreomsorgen

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 150 2015-10-05 Ks 12 1 Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun Inledning Huvudansvaret för arbetsmiljön vilar enligt arbetsmiljölagen

Läs mer

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Eskilstuna kommuns arbetsplatser ska kännetecknas av en hållbar arbetsmiljö. Arbetsmiljöarbetet syftar till att verka för hälsa och välbefinnande i fysiskt,

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom äldrenämndens verksamhetsområde - halvår , lex Sarah

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom äldrenämndens verksamhetsområde - halvår , lex Sarah TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-04 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00215-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Johan Crusefalk Epost: johan.crusefalk@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden Redovisning av systematiskt

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

ARBETSGIVARFRÅGOR - MED GEMENSAM KRAFT. Gunilla Nilsson HR-direktör

ARBETSGIVARFRÅGOR - MED GEMENSAM KRAFT. Gunilla Nilsson HR-direktör ARBETSGIVARFRÅGOR - MED GEMENSAM KRAFT Gunilla Nilsson HR-direktör ARBETSGIVARFAKTA Ca 7000 medarbetare Drygt 300 chefer Ca 500 olika yrken 300 arbetsplatser 77% kvinnor och 23% män Medelålder 45 år Lönekostnad

Läs mer

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) - rapport

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) - rapport Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum Diarienummer 2014-03-03 2012/85 Personalenhetschef Helen Svensson 0410-73 34 96, 0708-81 79 35 helen.svensson@trelleborg.se Bildningsnämnden Uppföljning av det systematiska

Läs mer

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah Godkänd av (Namn,, Enhet ) Utfärdat av (Namn,, Enhet) RIKTLINJE 1(5) Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Bakgrund Socialnämnden (kommunstyrelsen i Töreboda) ska enligt

Läs mer

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (6) SDN 2008-11-27 KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 Kvalitetssystemet inom Södermalms stadsdelsnämnd omfattar verksamhet enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Arbetsmiljöplan

Arbetsmiljöplan STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Plan Ärendenummer: HIG-STYR 2017/76 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2017-05-15 Reviderad: Giltighetstid: t.o.m. 2020-12-31 Arbetsmiljöplan

Läs mer

Vägledande råd och bestämmelser för fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Vägledande råd och bestämmelser för fördelning av arbetsmiljöuppgifter FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 2 j 1 (10) Vägledande råd och bestämmelser för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Fastställd av kommunstyrelsen den 3 mars 2018 67 Arbetsgivaren har enligt arbetsmiljölagen ansvar

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg: Klagomål om handläggning av barnavårdsärende vid socialtjänsten, Uppsala, dnr /

Inspektionen för vård och omsorg: Klagomål om handläggning av barnavårdsärende vid socialtjänsten, Uppsala, dnr / SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Jeremiasen Ola Datum 2015-05-26 Diarienummer SCN-2015-0197 Inspektionen för vård och omsorg: Klagomål om handläggning av barnavårdsärende vid socialtjänsten, Uppsala, dnr

Läs mer

Kommunstyrelsen föreslår kommunstyrelsens personalutskott besluta att

Kommunstyrelsen föreslår kommunstyrelsens personalutskott besluta att STRÄNGNÄS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-06-19 30/45 18:1 KS 157 Arbetsmiljöpolicy Dnr 2018:279-003 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1.

Läs mer

Samverkan och samarbete 4 kap 1 KRAV GÄLLANDE RUTINER/PROCESSER UPPFÖLJNING/METOD ANSVAR

Samverkan och samarbete 4 kap 1 KRAV GÄLLANDE RUTINER/PROCESSER UPPFÖLJNING/METOD ANSVAR Samverkan och samarbete 4 kap 1 Ledningssystemet ska säkerställa att det finns rutiner som tydliggör 1. ansvaret för samarbete internt och externt som gäller den enskildes behov av insatser t.ex. överföring

Läs mer

Personal- och kompetensförsörjning

Personal- och kompetensförsörjning www.pwc.se Revisionsrapport Pär Sturesson Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Personal- och kompetensförsörjning Sollefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...

Läs mer

Arbetsmiljö- och hälsastrategi

Arbetsmiljö- och hälsastrategi Datum Arbetsmiljö- och hälsastrategi Antagen av kommunstyrelsen 2016 Antagen av: Kommunstyrelsen 2016-04-05, 73 Dokumentägare: Personalavdelningen Ersätter dokument: Dokumentnamn: Arbetsmiljö- och hälsastrategi

Läs mer

KVALITETSDOKUMENT OCH KVALITETSKRITERIER

KVALITETSDOKUMENT OCH KVALITETSKRITERIER SOCIALFÖRVALTNINGEN Pm och riktlinjer Dokumentnamn Kvalitetsdokument och kvalitetsrutiner Utarbetad av Pia Berg med PLU som arbetsgrupp Fastställd av Socialnämnden 2011-02-23 Godkänd Gäller från 2011-03-01

Läs mer

Kommunrevisionen: Granskning av intern kontroll 2016

Kommunrevisionen: Granskning av intern kontroll 2016 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Rinander Barbro Datum 2017-09-19 Diarienummer GSN-2017-1376 Gatu- och samhällsmiljönämnden Kommunrevisionen: Granskning av intern kontroll 2016 Förslag till beslut

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-12-15, 197 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 Verksamheten leds av verksamhetsansvarig, fyra enhetschefer, fyra arbetsledare och två samordnare. Kompetenserna inom företagets ledning är socionom, jurist, ekonom och IT.

Läs mer

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2018

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2018 Handläggare Datum FHV-administratör Ann-Sofi Carlsson 2019-02-01 Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Barn- och ungdomsförvaltningen 2018 HR-enheten Kommunledningskontoret Adress Box 611,

Läs mer

Redovisning till IVO av vidtagna åtgärder

Redovisning till IVO av vidtagna åtgärder SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-12-02 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-01-29

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

Yttrande avseende revisionsrapport nr 1 granskning av kommunen arbete med barnkonventionen

Yttrande avseende revisionsrapport nr 1 granskning av kommunen arbete med barnkonventionen 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-11-03 Social- och omsorgskontoret Socialnämnden Yttrande avseende revisionsrapport nr 1 granskning av kommunen arbete med barnkonventionen Dnr: SN 17/064 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5 1 Ledningssystem för kvalitet Äldreförvaltningen Ronneby Kommun Ansvarig: Förvaltningsschef Ärende: Rutiner för identifiering och anmälan Lex Sarah Handläggare: Kvalitetsutvecklare Datum: 2014-04-15 Ersätter

Läs mer

Remiss - Motion från (SD) om att införa en lönetrappa för socionomer

Remiss - Motion från (SD) om att införa en lönetrappa för socionomer TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (1) IFN 2019/00319-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Anna Kropp Epost: anna.kropp@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Remiss - Motion från (SD) om

Läs mer

HR-strategi. HR-strategi

HR-strategi. HR-strategi HR-strategi HR-strategi 2017-2020 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Strategi HR-strategi 2016 2020 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument gäller för Personalchef 2016-11-11

Läs mer

Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen

Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen Dnr: SN 64-2012/5 Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen Antagen av Socialnämnden 2014-03-26 Dokumentansvarig (tjänstetitel och namn) Förvaltningschef - Ingmar Ångman Dokumentnamn (samma som filnamn)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen Dnr

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen Dnr SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen 2016-09-13 179 Dnr 2016-000266 Svar på granskning av det systematiska arbetsmiljöarbetet avseende hot och våld Kommunstyrelsens

Läs mer

Riktlinjer Lex Sarah. Riktlinjer. Arbete och socialtjänst Vård och omsorg. Tills vidare. Socialchef

Riktlinjer Lex Sarah. Riktlinjer. Arbete och socialtjänst Vård och omsorg. Tills vidare. Socialchef Riktlinjer Lex Sarah Skyldigheten att rapportera, utreda, avhjälpa och undanröja missförhållanden och risker för missförhållanden enligt 14 kap 3 SoL och 24 b Lagen om särskilt stöd och service till vissa

Läs mer

Svar på interpellation ställd av Eva-Lotta Ekelund (MFP) om de höga sjuktalen i Strängnäs kommun

Svar på interpellation ställd av Eva-Lotta Ekelund (MFP) om de höga sjuktalen i Strängnäs kommun 1:1 Dnr KS/2017:705-035 2018-01-12 1/4 Svar på interpellation ställd av Eva-Lotta Ekelund (MFP) om de höga sjuktalen i Strängnäs kommun Eva-Lotta Ekelund (MFP) ställde på kommunfullmäktiges möte 2017-12-18

Läs mer

Margareta Karlsson, Förvaltningschef Cecilia Vestergaard, Områdeschef Thomas Holm, Ekonom Åsa Engberg, Förvaltningssekreterare

Margareta Karlsson, Förvaltningschef Cecilia Vestergaard, Områdeschef Thomas Holm, Ekonom Åsa Engberg, Förvaltningssekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Sammanträdesrummet våning 2, Marnäsliden, 13:00 14:30 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund(M) Gunnar Grahn (S) Ann-Katrin

Läs mer

1,619-0 4- Fax +46 010-788 56 46 Org nr 202100-6537 BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3473/20141(6)

1,619-0 4- Fax +46 010-788 56 46 Org nr 202100-6537 BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3473/20141(6) BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3473/20141(6) Avdelning mitt Ann Fagerlind ann.fagerlindgivo.se Eskilstuna kommun Arbetsmarknads- och familjenämnden 631 86 Eskilstuna Ärendet Egeninitierad

Läs mer

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Enhetens namn: Veroma Omsorg VD: Veronica Forsberg-Meurling Enhetschefens namn: Eva Torgestad/ Veronica Forsberg-Meurling Telefonnummer till enheten: 0705850067 E-post

Läs mer

Handlingsplan för stärkt kvalité gällande myndighetsarbetet inom socialförvaltningens barn- och ungdomsavdelningar

Handlingsplan för stärkt kvalité gällande myndighetsarbetet inom socialförvaltningens barn- och ungdomsavdelningar SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ann-Christine Dahlén 2015-04-07 SCN-2015-0081 Johan Hillman Socialnämnden Handlingsplan för stärkt kvalité gällande myndighetsarbetet inom socialförvaltningens

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah Handläggare Per-Ola Hedberg Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah Socialnämnden (kommunstyrelsen i Töreboda) ska enligt 14 kap. 3 SoL och 24 b LSS ansvara för att de som

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

Stärkt skydd för barn och unga HANDLINGSPLAN FÖR DEN SOCIALA BARN- OCH UNGDOMSVÅRDEN

Stärkt skydd för barn och unga HANDLINGSPLAN FÖR DEN SOCIALA BARN- OCH UNGDOMSVÅRDEN Stärkt skydd för barn och unga HANDLINGSPLAN FÖR DEN SOCIALA BARN- OCH UNGDOMSVÅRDEN Konkreta förslag för att stärka den sociala barn- och ungdomsvården Det är kommunerna som via den sociala barn- och

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg IVO - Verksamhetstillsyn enligt socialtjänstlagen (Dnr 9.2-21753/2012)

Inspektionen för vård och omsorg IVO - Verksamhetstillsyn enligt socialtjänstlagen (Dnr 9.2-21753/2012) KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Danielsson Åsa Eva Egnell Datum 2013-08-26 Rev 2013-09-04 Diarienummer UAN-2013-0412 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Inspektionen för vård

Läs mer

Stöd och lärande. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun.

Stöd och lärande. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun. Stöd och lärande Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun. Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Kvalitetsindikatorer... 3 Lagrum... 3 Berörda... 3 Utveckling...

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom nämndens för personer med funktionsnedsättning verksamhetsområde - halvår , lex Sarah

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom nämndens för personer med funktionsnedsättning verksamhetsområde - halvår , lex Sarah TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-04 Sida 1 (1) Diarienr NF 2017/00144-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Johan Crusefalk Epost: johan.crusefalk@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Redovisning av åtgärder med anledning av medarbetarundersökningen genomförd 2017

Redovisning av åtgärder med anledning av medarbetarundersökningen genomförd 2017 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2018-01-26 Dnr Kon 2018/116 Redovisning av åtgärder med anledning av medarbetarundersökningen genomförd 2017 Förslag till beslut Kompetensförvaltningen föreslår att: 1 Kompetensnämnden

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden ställer sig bakom förvaltningens yttrande och överlämnar det till kommunstyrelsen.

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden ställer sig bakom förvaltningens yttrande och överlämnar det till kommunstyrelsen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-05-31 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00156-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: stefan.lundin@vasteras.se Motion från (V) om vård på hemmaplan Förslag till

Läs mer

Arbetsmiljöprocess. Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen ( )

Arbetsmiljöprocess. Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen ( ) Arbetsmiljöprocess Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen (2015-08-24) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-08-24 Dokumentansvarig: HR-avdelningen Senast reviderad:

Läs mer

Yttrande till förvaltningsrätten i Stockholm angående utdömande av vite

Yttrande till förvaltningsrätten i Stockholm angående utdömande av vite SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Hagberg Therese Datum 2016-02-02 Diarienummer SCN-2015-0055 Socialnämnden Yttrande till förvaltningsrätten i Stockholm angående utdömande av vite Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

82 Yttrande - revisionsrapport Uppföljande granskning av kontroll, insyn och tillsyn av externa utförare

82 Yttrande - revisionsrapport Uppföljande granskning av kontroll, insyn och tillsyn av externa utförare Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Socialnämnden 2017-04-26 1 Sida 82 Yttrande - revisionsrapport Uppföljande granskning av kontroll, insyn och tillsyn av externa utförare (SN-2015-00236-6) Beslut Socialnämnden

Läs mer