Sammanfattning av AFA Fastigheters ärende på Torsgränd September 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanfattning av AFA Fastigheters ärende på Torsgränd September 2015"

Transkript

1

2 Sammanfattning av AFA Fastigheters ärende på Torsgränd September 2015

3 Bakgrund Sabbatsberg 22:

4 Flytspackel och ventilation Byggnaderna uppfördes med kaseinbaserat flytspackel som bildar ammoniak då det reagerar med fukt. Det finns fukt i byggnaderna till följd av konstruktionsbrister såsom otillräcklig ventilation samt inbyggd byggfukt. Kaseinet har trängt djupt ner i bjälklaget.

5 Fyra miljoner försäkringstagare med kollektivavtal AFA Fastigheter är en del av kapitalförvaltningen inom AFA Försäkring som ägs av Svenskt Näringliv, LO och PTK. Uppgiften är att skapa bättre förutsättningar i arbetslivet genom bra försäkringsskydd för över 4 miljoner försäkringstagare, med kollektivavtal, forskningsstöd, förebyggande arbetsmiljöarbete och långsiktig förvaltning av tillgångarna som finansierar arbetstagarnas försäkringar. AFA Försäkrings verksamhet är inte vinstutdelande.

6 Nuläge Sabbatsberg 22:

7 Hyresgästerna Ett 30-tal hyresgäster har upplevt hälsoproblem och/eller observerat skador som kan tyda på fukt. Första problemen visade sig Visionsstyrd stadsutvecklingsprocess pågår med hyresgäster och hyresvärdar i området. Evakuering pågår och 55 av 144 lägenheter är friställda (september 2015). Över 150 evakueringslägenheter i centrala Stockholm är erbjudna till hyresgästerna. Löpande dialog med hyresgästerna.

8 Två tekniska utredningar och mätningar Sedan problemen uppdagades har Ocab och Hifab genomfört mätningar och besiktningar. Mätningar i lägenheter med upplevda problem genomförs löpande. Två oberoende utredningar av Tyréns och Sweco genomfördes Utredningarna gör ingen ekonomisk bedömning utan endast en teknisk och miljömässig, då en långsiktig hälsosam boendemiljö är det primära för AFA Fastigheter.

9 Resultatet av utredningarna Ventilerade golv är inte en tillräckligt säker åtgärd på lång sikt. Den kontaminerade betongen måste permanent bilas bort från bjälklaget för att huset långsiktigt ska vara säkert att bo i. Metoden medför problem med byggnadens bärighet. Oavsett totalsanering eller rivning och nybyggnation måste hyresgästerna evakueras under en längre period (totalsanering två år och rivning och nybyggnation 2 3 år). Utredningarna pekar på behovet av att jämföra alternativet totalsanering och ombyggnation med alternativet rivning och nybyggnation ur ett fastighetsekonomiskt perspektiv.

10 Två alternativ Sabbatsberg 22:

11 1. Totalsanering och ombyggnad 2. Rivning och nybyggnation Båda alternativen medför stora konsekvenser ur ett antal perspektiv: Byggnadsperspektivet Befintliga hyresgästperspektivet Fastighetsägarperspektivet Stadsutvecklingsperspektiv

12 Ur ett byggnadsperspektiv 1. Totalsanering och ombyggnad 2. Rivning och nybyggnation Osäker bärighet för bjälklaget då de förorenade delarna har bilats bort. Kvarstående risker med kasein. Behov av fler åtgärder än ventilation och stora ombyggnadsbehov utöver ventilation och kaseinproblem. Totalsanering och ombyggnad kräver två års evakuering. En säker, hållbar fastighet med nya typer av boende som också ger befintliga och fler nya hyresgäster möjlighet till ett tryggt boende i Stockholms innerstad. Lägre energiförbrukning och låga underhållskostnader. Eliminerade hälsorisker. Rivning och nybyggnation kräver två till tre års evakuering.

13 Ur de boendes perspektiv 1. Totalsanering och ombyggnad 2. Rivning och nybyggnation Evakuering under två år. Traditionell sanering är ett otillräckligt alternativ. Alternativet innebär en totalsanering och omfattande ombyggnad av fastigheten och lägenheterna. Nya planlösningar och lägenhetsstorlekar, bland annat på grund av utrymmeskrävande installationer. Hyreshöjningar och förändrat bytesvärde. Bestående osäkerhet kring boendemiljö då kaseinriskerna inte elimineras permanent. Evakuering under två till tre år. Permanent evakuering med omfattande hyresrabatt. Värde upp till kr under fyra år beroende på lägenhetstyp. Möjlighet till återflytt till ett attraktivt och hälsosamt boende. Hyreshöjningar. Nyproduktionshyra med hyresrabatt de fem första åren.

14 Hyresrabatt och evakueringlägenheter 1. Evakuering Alla hyresgäster som önskar har möjlighet att bli permanent evakuerade. Kalkyl hyresrabatter AFA Fastigheter har erbjudit 150 evakueringslägenheter till boende på Torsgränd i det egna beståndet och i samarbete med bostadsförmedlingen och andra hyresvärdar. Lediga lägenheter i det egna beståndet reserveras för boende på Torsgränd. Ex. 3:a 77 kvm kr/kvm Hyra efter rabatt kr/mån Höjning (real) ack. % 0 Reducerade hyresnivåer har erbjudits vid flytt till nyproducerade fastigheter. Sammantaget kan det röra sig om nästan kronor under fyra år Undantagsvis individuella hyresrabatter efter särskild prövning Återflytt Alla hyresgäster erbjuds återflytt även de permanent evakuerade. Dock ej de som fått lägenhet via Bostadsförmedlingen. Reducerad hyresnivå fem första åren efter återflytt till Torsgränd. För en trerummare handlar reduceringen om cirka under fem år. Undantagsvis individuella hyresrabatter efter särskild prövning. Kalkylerna redovisar hyra per månad för en trerummare på 77 kvm. Kalkylexemplen redovisas realt, d v s inga antaganden om hyresnivåjusteringar över tid är gjorda utan allt redovisas i 2013 års priser. Vidare har antagits att intrappningen till ny hyresnivå sker över fem år. Utöver de redovisade höjningarna tillkommer förhandlade hyreshöjningar i enlighet med sedvanliga bostadshyresförhandlingar.

15 Ur ett stadsutvecklingsperspektiv 1. Sanering och ombyggnation 2. Rivning och nybyggnation Förlorad möjlighet att vara med och påverka utvecklingen av ett nytt bostadsområde. Omfattande byggprojekt i centrala Stockholm. Möjlighet att addera ett nybyggt område med lägenheter på redan exploaterad mark. Omfattande byggprojekt i centrala Stockholm. Hållbart byggande då nya bostäder skapas på en plats med befintlig infrastruktur i ett stadsmässigt område.

16 Ur ett fastighetsägarperspektiv 1. Sanering och ombyggnation 2. Rivning och nybyggnation Sanering garanterar inte att kasein- och fuktproblem försvinner och är inte förenligt med det långsiktiga ansvaret för hyresgäster och fastigheter. AFA Fastigheter ägs av AFA Försäkring som arbetar med arbetsmiljö och hälsa. Att äga ett sjukt hus med risk för människors hälsa är inte förenligt med verksamheten. Förenligt med AFA Fastigheters långsiktiga perspektiv på ägande och förvaltning. Möjlighet att utveckla ett innovativt och hållbart boende med hög miljöstandard. Ger möjlighet att ta ett långsiktigt ansvar för de boende.

17 AFA Försäkring vill:

18 AFA Försäkring och AFA Fastigheter vill ersätta dagens sjuka hus på Torsgränd med ett nybyggt område med lägenheter. Bygga fler hyresrätter inom fastigheten. Tillsammans med Stockholm stad, hyresgästerna och närliggande fastighetsägare utveckla ett område som knyter samman staden och välkomnar möten mellan människor i en trygg och tydlig stadsmiljö. Därför arbetar vi för en ny detaljplan som ger förutsättningar att permanent eliminera de hälsorisker som är förknippade med dagens befintliga sjuka hus.

19 Kontakt Gunilla Högbom, AFA Fastigheter September 2015

20 Rekommenderade åtgärder Tyréns har fått i uppdrag att utifrån tidigare genomförda utredningar i fastigheten Sabbatsberg. 22 bedöma brister och risker i konstruktionen samt föreslå åtgärder för att uppnå en bra boendemiljö. De tidigare utredningarna visar på ett antal brister i konstruktion och underhåll med bland annatfuktproblem som resultat. De åtgärder som rekommenderas är följande: Ytskikt Generell ytskiktsrenovering i lägenheter. Golv Avlägsnande av flytspackel. Eventuellt även bortbilning av betong i golvbjälklag och gjutning av ny. (Detta kan kräva stämpning av golvet). Eventuell omgjutning av platta på mark. Våtrum Byte av gipsskivor. Nytt tätskiktssystem. Nya installationer. Nya ytskikt. Renovering av fönster. Ändring av fall mot golvbrunnar. Tak Omläggning av tak (nytt tätskikt samt eventuellt förändrad lutning). Fasader Torkning av pågående fuktinträngning. Lagning och omputsning av skadade partier. Byte av plåtarbeten vid behov. Målning av träpartier vid behov. Översyn av dilatationsfogar och lagning vid behov. Rivning av befintliga utfackningsväggar och ersättning med nya med luftspalt. Terrasser Omläggning av tätskikt och isolering. Byte av brunnar. Översyn av tätning mot fasad och åtgärdande vid behov.

21 Källare/garage Förbättring av lutning på avloppsstammar. Förbättring av larm vid översvämning. Komplettering med reservpumpar. Byte av avlopps- och dagvattensystem. Förbättring av dränering och fogtätning (se nedan). Dränering Renspolning av dräneringsledningar. Eventuellt ny dränering. Frånluftsventilation I första hand, ersättning av befintlig ventilation med ny till- och frånluftsventilation (FTXsystem). Detta kräver insättning av nya kanaler. I andra hand behålls frånluftsventilation intakt, komplettering med nya uteluftsdon och kanaler. Byte av fläktutrustning som inte är bytt. Värme Injustering av värmesystem och byte av radiatoroch stamventiler. Schakt intill badrum Avlägsnande av byggspill. Förebyggande av läckage från avloppsrör. Vatten och avlopp Byte av spillvattensystemet i sin helhet. Byte av dagvattensystemet.

Sammanfattning av AFA Fastigheters ärende på Torsgränd September 2015

Sammanfattning av AFA Fastigheters ärende på Torsgränd September 2015 Sammanfattning av AFA Fastigheters ärende på Torsgränd September 2015 Bakgrund Sabbatsberg 22: Flytspackel och ventilation Byggnaderna uppfördes 1979 1981 med kaseinbaserat flytspackel som bildar ammoniak

Läs mer

Frågor och svar kring ny- och ombyggnationen i kvarter Hedvig i Spånga

Frågor och svar kring ny- och ombyggnationen i kvarter Hedvig i Spånga Frågor och svar kring ny- och ombyggnationen i kvarter Hedvig i Spånga 1. Varför rustar ni upp husen? Husen är byggda på 60-talet och är i stort behov av stambyte och upprustning. Elinstallationerna uppfyller

Läs mer

Genomförandebeslut för ombyggnad av fastigheten Torkan 17, Norrmalm

Genomförandebeslut för ombyggnad av fastigheten Torkan 17, Norrmalm Handläggare Per Andrén Tel 08-737 21 85 Styrelseärende 2013-10-01 Ärende nr 12 Dnr 2013/1768-3.2.4 Genomförandebeslut för ombyggnad av fastigheten Torkan 17, Norrmalm Förslag till beslut Styrelsen för

Läs mer

Till dig som bor på Vasagatan 9

Till dig som bor på Vasagatan 9 Juni 2012 Till dig som bor på Vasagatan 9 Snart är det dags att bygga om huset på Vasagatan 9. Sedan årsskiftet har vi genom nyhetsbrev informerat dig och dina grannar om planerna och hur de kommer att

Läs mer

Från energi till sociala frågor - så blev Alingsåshem drivande i hållbar renovering

Från energi till sociala frågor - så blev Alingsåshem drivande i hållbar renovering Från energi till sociala frågor - så blev Alingsåshem drivande i hållbar renovering 2015 Alingsåshem Vårt uppdrag AB Alingsåshem är helägt av Alingsås kommun I vårt ägardirektiv står det: Alingsåshems

Läs mer

Hur långt kan vi nå? Hur effektiva kan befintliga hus bli? Åke Blomsterberg Energi och ByggnadsDesign Arkitektur och byggd miljö Lunds Universitet

Hur långt kan vi nå? Hur effektiva kan befintliga hus bli? Åke Blomsterberg Energi och ByggnadsDesign Arkitektur och byggd miljö Lunds Universitet 1 Hur långt kan vi nå? Hur effektiva kan befintliga hus bli? Åke Blomsterberg Energi och ByggnadsDesign Arkitektur och byggd miljö Lunds Universitet WSP Environmental 2 Miljonprogrammet Bakgrund - Fram

Läs mer

Info! Uppföljande information efter dialogmötet, 4 oktober. Till dig som bor på Tranbärsvägen 2 4

Info! Uppföljande information efter dialogmötet, 4 oktober. Till dig som bor på Tranbärsvägen 2 4 Oktober 2012 Till dig som bor på Tranbärsvägen 2 4 Uppföljande information efter dialogmötet, 4 oktober I början av oktober bjöd vi in till ett möte där du som bor på Tranbärsvägen 2 4 fick komma med önskemål

Läs mer

Nu bygger vi om i Akalla

Nu bygger vi om i Akalla Nu bygger vi om i Akalla Nu startar vi ombyggnaden av våra hus och lägenheter på Järva. Vi bygger om för dig som bor i Svenska Bostäder Så här planerar vi att bygga om i Akalla Hus för hus Det tar omkring

Läs mer

Nu bygger vi om i Rinkeby

Nu bygger vi om i Rinkeby Nu bygger vi om i Rinkeby Nu startar vi ombyggnaden av våra hus och lägenheter på Järva. Vi bygger om för dig som bor i Svenska Bostäder Så här planerar vi att bygga om i Rinkeby Hus för hus Det tar upp

Läs mer

Nu bygger vi om i Husby

Nu bygger vi om i Husby Nu bygger vi om i Husby Nu startar vi ombyggnaden av våra hus och lägenheter på Järva. Vi bygger om för dig som bor i Svenska Bostäder Så här planerar vi att bygga om i Husby Hus för hus Det tar upp till

Läs mer

Från energi till sociala frågor - så blev Alingsåshem drivande i hållbar renovering

Från energi till sociala frågor - så blev Alingsåshem drivande i hållbar renovering Från energi till sociala frågor - så blev Alingsåshem drivande i hållbar renovering 2015 Alingsåshem Vårt uppdrag AB Alingsåshem är helägt av Alingsås kommun I vårt ägardirektiv står det: Alingsåshems

Läs mer

Statusbesiktningsrapport, samt förslag vid behov av strukturella åtgärder för Wallmovägen, Bångbro

Statusbesiktningsrapport, samt förslag vid behov av strukturella åtgärder för Wallmovägen, Bångbro Statusbesiktningsrapport, samt förslag vid behov av strukturella åtgärder för Wallmovägen, Bångbro Bedömning av byggnadernas byggtekniska skick, renoveringsmöjligheter och behov av underhåll. Samt prioritering

Läs mer

Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av förskolan Torpgläntan 8 i Vårberg.

Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av förskolan Torpgläntan 8 i Vårberg. SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSSERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-02 Handläggare: Rune Ney Telefon: 08-508 24 060 Till Skärholmen stadsdelsnämnd Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 24 016

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE 100224. Brf Svavlet 4

INFORMATIONSMÖTE 100224. Brf Svavlet 4 INFORMATIONSMÖTE 100224 Brf Svavlet 4 Rikard Johansson Bjurfors & Thörner AB Vi hjälper föreningen. Kontakta oss för alla typer av frågor om ombildningen Syfte med dagens möte Informera om ombildningen

Läs mer

Information om våtrum och stammar för vatten och avlopp

Information om våtrum och stammar för vatten och avlopp Information om våtrum och stammar för vatten och avlopp 2014-11-12 HSB Brf Bergshamra Agenda Bakgrund Nuläge varför behöver vi göra något? Styrelsens ställningstagande och förslag till åtgärder Kostnader

Läs mer

Välkommen till informationsmöte. Där du känner dig hemma

Välkommen till informationsmöte. Där du känner dig hemma Välkommen till informationsmöte 1 Vi som är här idag Marcus Svensson, projektledare Lars-Gunnar Lindh, ombyggnadsvärd Åke Persson, områdeschef Nicklas Andersson, kvartersvärd Anna Maria Lindgren, kommunikatör

Läs mer

Investeringsbeslut Heden 24:12

Investeringsbeslut Heden 24:12 STYRELSEHANDLING nr 12 Investeringsbeslut Heden 24:12 Beslut Denna handling kan innehålla sekretessbelagd information. Den kan lämnas ut på begäran efter sekretessprövning. Begäran om investeringsram om-

Läs mer

Kommentar till ekonomisk plan Knoppen 11

Kommentar till ekonomisk plan Knoppen 11 Stockholm 2012 01 18 Kommentar till ekonomisk plan Knoppen 11 Föreningens Ekonomiska plan registrerades i samband med förvärv och bildande av föreningen (2000/2001). Planen har sedan dess inte uppdaterats

Läs mer

Relax Ventilerad Badrum

Relax Ventilerad Badrum Framtidens badrum Hemmets hjärta... Köket har alltid sagts vara hemmets hjärta. Det är där vi samlas, umgås och spenderar stor del av vår tid. Men badrummet då? Vilken roll spelar det i våra hem? Man skulle

Läs mer

GRUPP 1 Benita Nau Eriksson Kerstin Lindvall Lena Eriksson Johan Eriksson Egon Olejak Maria Larsson Katrin Georges Jan Olsson

GRUPP 1 Benita Nau Eriksson Kerstin Lindvall Lena Eriksson Johan Eriksson Egon Olejak Maria Larsson Katrin Georges Jan Olsson Kv Datum: 2016-04-25 måndagsgruppen och 2016-04-27 onsdagsgruppen Plats: Visningslägenheten på Merkuriusvägen 1, Lidingö Närvarande: Johanna Lisskar Hanna Eriksson Lena Törnvall Tagehus Rotpartner Rotpartner

Läs mer

KFUK-KFUM 2011-03-11. Grundläggande okulär besiktning, förslag på nödvändiga reparations och underhållsarbeten.

KFUK-KFUM 2011-03-11. Grundläggande okulär besiktning, förslag på nödvändiga reparations och underhållsarbeten. KFUK-KFUM 2011-03-11 BOX 42034 126 12 STOCKHOLM Objekt: Sjöbo Kurs och lägergårds byggnader Er referens: Hanna Forsén Vår referens: Raoul Eriksson/ Göran Johansson, Anticimex i Nässjö Uppdrag: Grundläggande

Läs mer

Renovering, ombyggnad och ev tillbyggnad av REGNBÅGEN

Renovering, ombyggnad och ev tillbyggnad av REGNBÅGEN Renovering, ombyggnad och ev tillbyggnad av REGNBÅGEN Bakgrund till varför vi bygger om Regnbågen Regnbågen (eller kvarteret Harven 2-4) byggdes under miljonprogramtiden, 1965-1967 vilket innebär att husen

Läs mer

styrelsen 2. Styrelsen underrättar bostadsrättshavaren om godkännande 3. Eventuell besiktning (vid åtgärder som kräver styrelsens godkännande)

styrelsen 2. Styrelsen underrättar bostadsrättshavaren om godkännande 3. Eventuell besiktning (vid åtgärder som kräver styrelsens godkännande) RENOVERING OCH OMBYGGNATION Policy för medlemmar i Brf Pontonjären 3 Åtgärder som enligt Bostadsrättslagen (7 kap. 7 ) kräver styrelsens godkännande Ingrepp i bärande konstruktion Ändring av befintliga

Läs mer

STAMRENOVERING HSB BRF STORKEN

STAMRENOVERING HSB BRF STORKEN STAMRENOVERING HSB BRF STORKEN BAKGRUND Byggnaderna uppförda 1962 (55 år gamla) Stora åldersavdrag vid försäkringsärenden Agera innan fler vattenskador uppkommer Teoretisk livslängd på byggnadsdelar Vattenrör

Läs mer

Lite tillbakablickar

Lite tillbakablickar Informationsmöte oktober 2016 Lite tillbakablickar 2014-2015 Nytt värmesystem (från olja till fjärrvärme) Rivning av gamla oljepanna med mera Säkerhetsdörrar till alla lägenheter Uppfört två lusthus Boulebana

Läs mer

Dags för kompletterande STAMBYTE. Mamsellstigen 8

Dags för kompletterande STAMBYTE. Mamsellstigen 8 Dags för kompletterande STAMBYTE Mamsellstigen 8 Hej! Huset som du bor i stambyttes för cirka 10 år sedan. Efter vattenskada samt avloppsproblem har vi filmat stammarna och upptäckt att vissa inte blivit

Läs mer

Nu renoveras ditt hus

Nu renoveras ditt hus Nu renoveras ditt hus Du och dina grannar väljer nivån Fakta om ditt hus och ditt kvarter BAKGRUND - HISTORIA Miljonprogrammet I april 1965 beslutade riksdagen att fram till 1974 bygga en miljon bostäder

Läs mer

Micasa Fastigheter i Stockholm AB:s renovering av Vintertullens äldreboende, kv. Hamnvakten 7 Genomförandebeslut

Micasa Fastigheter i Stockholm AB:s renovering av Vintertullens äldreboende, kv. Hamnvakten 7 Genomförandebeslut Utlåtande 2015:81 RI+VIII (Dnr 112-937/2015) Micasa Fastigheter i Stockholm AB:s renovering av Vintertullens äldreboende, kv. Hamnvakten 7 Genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

vid renovering av flerbostadshus Pilotprojektet Brogården i Alingsås Kristina Mjörnell and Peter Kovacs SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

vid renovering av flerbostadshus Pilotprojektet Brogården i Alingsås Kristina Mjörnell and Peter Kovacs SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Kvalitetssäkring t i för förbättrad inomhusmiljö och energiprestanda vid renovering av flerbostadshus Pilotprojektet Brogården i Alingsås Kristina Mjörnell and Peter Kovacs SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Läs mer

Upprustning av. kvarteret Drakenberg

Upprustning av. kvarteret Drakenberg Upprustning av kvarteret Drakenberg Fakta om ditt hus och ditt kvarter HISTORIK På 1870-talet startades snickerifabriken Ligna i området. Området runtom Ligna utvecklades till ett industri- och hantverksområde,

Läs mer

BOE:s besiktningstjänst

BOE:s besiktningstjänst Vi tar reda på byggnadens skick och bedömer risker, skador, fel och brister. Vi tar fram en övergripande plan för underhåll vad behöver göras och när. Vi rådgör om eventuell fortsatt teknisk utredning

Läs mer

Info! Uppföljande information efter dialogmötet den 26 mars. Till dig som bor på Tuvgränd 7 och Västra Idrottsallén 10

Info! Uppföljande information efter dialogmötet den 26 mars. Till dig som bor på Tuvgränd 7 och Västra Idrottsallén 10 April 2014 Till dig som bor på Tuvgränd 7 och Västra Idrottsallén 10 Uppföljande information efter dialogmötet den 26 mars I mars bjöd vi in till ett möte där du fick komma med önskemål och förslag inför

Läs mer

Centralt och tillgängligt. boende i Karlaskolan

Centralt och tillgängligt. boende i Karlaskolan Centralt och tillgängligt boende i Karlaskolan Vad är kooperativ hyresrätt? Kungsörs kommun bygger i samarbete med ett lokalt byggföretag, BroWest Bygg AB, om före detta Karlaskolan till 15 lättillgängliga

Läs mer

HSB Bostadsrättsförening Skogshöjden i Nacka, Edinsvägen 1-5, Nacka

HSB Bostadsrättsförening Skogshöjden i Nacka, Edinsvägen 1-5, Nacka Stockholm Micael Björk Box 1353, 111 83 Stockholm Västgötagatan 5 Telefon: 08-775 72 34 E-post:micael.bjork@sbc.se Stockholm 2016-03-30 Förstudie Stammar och Våtrum HSB Bostadsrättsförening Skogshöjden

Läs mer

Nytändning! Dags för renovering av ditt kök och badrum. Etapp 1 - Rombergsgatan 15 och 17

Nytändning! Dags för renovering av ditt kök och badrum. Etapp 1 - Rombergsgatan 15 och 17 Nytändning! Dags för renovering av ditt kök och badrum. Etapp 1 - Rombergsgatan 15 och 17 Nu får Romberga en ansiktslyftning! Alla lägenheter får ett nytt, modernt kök och badrum. Vi moderniserar också

Läs mer

En av Sveriges mest unika fastighetsförsäkringar

En av Sveriges mest unika fastighetsförsäkringar En av Sveriges mest unika fastighetsförsäkringar Utnyttja det mervärde som ett medlemskap i Fastighetsägarna ger! SNABB NÄRA ENKEL TRYGG Egenkontroll i samarbete med Med Er egen insats kan en egenkontroll

Läs mer

Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014. Innehåll. 1. Objekt 2. 2. Syfte och omfattning 3. 3. Underlag 3. 4. Tidigare renoveringar 4

Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014. Innehåll. 1. Objekt 2. 2. Syfte och omfattning 3. 3. Underlag 3. 4. Tidigare renoveringar 4 Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014 Innehåll. 1. Objekt 2 2. Syfte och omfattning 3 3. Underlag 3 4. Tidigare renoveringar 4 5. Kortfattad byggnadsbeskrivning 4 6. Underhållsbehov och avsättning

Läs mer

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms 1 (8) Tak Se separat besiktningsprotokoll på taken avser samtliga tak. 2013 Akuta lagningar 12 000 2014 Bättringsmålning 20 000 gård och gata 63-65 Tak Lilla huset Inga synliga skador Separat syn i samband

Läs mer

Här är några av frågorna som diskuterades på mötet och svaren på dessa.

Här är några av frågorna som diskuterades på mötet och svaren på dessa. Oktober 2013 Till dig som bor på Mariehemsvägen 7 E Frågor och svar från informationsmötet Tisdag 1 oktober hölls ett informationsmöte för dig som bor på Mariehemsvägen 7 E. På mötet deltog representanter

Läs mer

Genomförandebeslut Micasa Fastigheter avseende renovering av Vintertullens äldreboende, kv. Hamnvakten 7

Genomförandebeslut Micasa Fastigheter avseende renovering av Vintertullens äldreboende, kv. Hamnvakten 7 Stadsledningskontoret Stockholms Stadshus AB Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-05-26 Ärende 7 Handläggare Stadshus AB: Andreas Jaeger Telefon: 08-508 29 369 SLK: Sverker Henriksson Telefon: 08-508 29 394

Läs mer

Skadeförebyggande processer och teknik för rörinstallationer och våtrum för minskade vattenskador i byggnader

Skadeförebyggande processer och teknik för rörinstallationer och våtrum för minskade vattenskador i byggnader Skadeförebyggande processer och teknik för rörinstallationer och våtrum för minskade vattenskador i byggnader Dennis Johansson, Avdelningsföreståmdare Installationsteknik LTH dennis.johansson@hvac.lth.se

Läs mer

Fastighetsägarens perspektiv

Fastighetsägarens perspektiv Fastighetsägarens perspektiv Bakgrund o underlag Erfarenheter från BeBo Egna synpunkter/erfarenheter Sandviksvägen, Växjö Kenneth Faaborg Hyresbostäder i Växjö AB Svensk Energiutbildning AB Inbjudan kurs:

Läs mer

Län Stockholm Typ Villa Kommun Värmdö Storlek 60 m2 Område Torsby Tillträde tidigast Gatuadress Torsby Åkerväg 7

Län Stockholm Typ Villa Kommun Värmdö Storlek 60 m2 Område Torsby Tillträde tidigast Gatuadress Torsby Åkerväg 7 Torsby Åkerväg 7 Län Stockholm Typ Villa Kommun Värmdö Storlek 60 m2 Område Torsby Tillträde tidigast Gatuadress Torsby Åkerväg 7 Villa under ombyggnad! Möjlighet att förvärva en villa som är under omfattande

Läs mer

Checklista för flerbostadshus

Checklista för flerbostadshus 1 (8) Checklista för flerbostadshus Övergripande frågor om egenkontroll 1 Långsiktlig planering och underhåll av fastigheterna Del A När byggdes fastigheten? Hur länge har ni ägt fastigheten? Har ni fastigheter

Läs mer

Så här ser agendan för kvällens möte ut.

Så här ser agendan för kvällens möte ut. 1 Så här ser agendan för kvällens möte ut. 2 3 Husen är byggda på 1960 talet. Fram tills idag är inga större renoveringar utförda. På senare år har vi haft stora problem med bland annat vattenskador och

Läs mer

Energirenovering av miljonprogrammet

Energirenovering av miljonprogrammet Energirenovering av miljonprogrammet Hur lönsam är energirenovering? Charlie Timmermann 2014-06-10 1 Bakgrundsfakta Byggdes 886 000 st lgh under miljonprogramsåren Ca 560 000 st av dessa behöver renoveras

Läs mer

Renovering på KRÖGARVÄGEN

Renovering på KRÖGARVÄGEN Renovering på KRÖGARVÄGEN Nu ska vi RENOVERA DITT HUS Botkyrkabyggen ska renovera 80 procent av våra ca 10 600 lägenheter under en tio- till femtonårsperiod. Nu är det dags för ditt hus. Vi delar upp renoveringen

Läs mer

LIVSKVALITET ATT HYRA

LIVSKVALITET ATT HYRA LIVSKVALITET ATT HYRA PERSONAL NYPRODUKTION NYA SAMARBETS- FORMER GOD EKONOMI BOSTADS- SOCIALT HYRESGÄSTEN I CENTRUM Bildades: 1942 Antal lägenheter (st): 9 771 (636 069 kvm) HFAB i siffror 2013 Antal

Läs mer

maxit renoverar maxit Renovate genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv.

maxit renoverar maxit Renovate genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv. maxit renoverar maxit Renovate genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv. maxit Renovate genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv. Syftet med renovering är att

Läs mer

Avtal om inflytande vid ombyggnadsprocessen

Avtal om inflytande vid ombyggnadsprocessen Avtal om inflytande vid ombyggnadsprocessen Parter/ Centrala förhandlingsparter: Familjebostäder i Göteborg AB Org.nr. 556114-3941 Hyresgästföreningen Org.nr. 802001-5106 Bakgrund I likhet med många bostadsbolag

Läs mer

Besiktningsrapport - Vattenskada inkl VSR

Besiktningsrapport - Vattenskada inkl VSR Besiktningsrapport - Vattenskada inkl VSR Öjebyn 3:408 Balladgränd 31, 943 32 Öjebyn Besiktningsdatum 2017-06-08 Skadedatum 2017-04-30 Typ av besiktning Vattenskada inkl VSR Referensnummer 181726140125

Läs mer

OMBYGGNADSPLAN S:T PAULIGATAN 20 30

OMBYGGNADSPLAN S:T PAULIGATAN 20 30 OMBYGGNADSPLAN S:T PAULIGATAN 20 30 2016 05 02 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ombyggnadsplan för fastigheten 4 Vad vi måste göra Badrum 4 Vad du kan välja till Totalrenoverad lägenhet 4 Så påverkas du av renoveringsarbetet

Läs mer

Minnesanteckningar från bomöte

Minnesanteckningar från bomöte 2018-10-14 Minnesanteckningar från bomöte Vi är otroligt glada över att ni var så många som kom för att lyssna och ställa frågor. Uppskattningsvis var ni runt 400 hyresgäster som kom för att träffa oss.

Läs mer

Brf Fältöversten. Kallelse till fortsatt årsstämma. Ordinarie årsstämma fortsättning 2011-09-28. Bilaga

Brf Fältöversten. Kallelse till fortsatt årsstämma. Ordinarie årsstämma fortsättning 2011-09-28. Bilaga Brf Fältöversten Kallelse till fortsatt årsstämma Ordinarie årsstämma fortsättning 2011-09-28 Bilaga Bilaga till fortsatt ordinarie årsstämma 2011 Sida 1 Innehållsförteckning Sidan 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Hyresförhandlingarna för Hus 3 på Pennygången är klara

Hyresförhandlingarna för Hus 3 på Pennygången är klara 10 okt 2014 Hyresförhandlingarna för Hus 3 på Pennygången är klara Förhandlingarna kring hyran i Hus 3, Pennygången 33 47, efter renoveringen är klara. Hyresgästföreningen och Stena Fastigheter Göteborg

Läs mer

Lägesrapport 7 Ombyggnationer i Valla torg-området

Lägesrapport 7 Ombyggnationer i Valla torg-området 9 mars 2016 Lägesrapport 7 Ombyggnationer i Valla torg-området Här kommer årets andra lägesrapport. Vi berättar mer om den färdigförhandlade hyran, processen i hyresnämnden, samråd och arbetsgrupper och

Läs mer

RVB-metoden. - för moderna, funktionella & hållbara badrum!

RVB-metoden. - för moderna, funktionella & hållbara badrum! RVB-metoden - för moderna, funktionella & hållbara badrum! R V B - M e t o d e n Renoveringar och stambyte är oftast ingen rolig historia, snarare något de flesta hyresvärdar och hyresgäster bävar inför.

Läs mer

Vattenskaderisker i lågenergihus KARIN ADALBERTH

Vattenskaderisker i lågenergihus KARIN ADALBERTH Vattenskaderisker i lågenergihus KARIN ADALBERTH Förord Varje år uppstår vattenskador för mer än 5 miljarder kronor. Under de senaste åren med kalla vintrar har kostnaderna ökat till ca 10 miljarder kronor.

Läs mer

TEKNISK BESKRIVNING PRELIMINÄR OMBYGGNAD I KÄLLARUTRYMMEN GATHUS OCH GÅRDSHUS

TEKNISK BESKRIVNING PRELIMINÄR OMBYGGNAD I KÄLLARUTRYMMEN GATHUS OCH GÅRDSHUS .GISSELBERG ARKITEKTER: Gisselberg Arkitekter AB Skånegatan 101, Bv 11635 Stockholm www.gisselberg.com Kontakt: Marja Gisselberg mg@gisselberg.com 070 2662103 TEKNISK BESKRIVNING PRELIMINÄR OMBYGGNAD I

Läs mer

Stöd för ökat byggande, renovering och energieffektivisering

Stöd för ökat byggande, renovering och energieffektivisering Stöd för ökat byggande, renovering och energieffektivisering Stöd för att anordna och tillhandahålla bostäder för äldre personer Stödet trädde i kraft den 15 november. 2017 finns 300 miljoner kr att fördela.

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN. Underhållsplanen sträcker sig fram till 2050. Perioden är vald med tanke på att denna period täcker in husens renoveringscykel.

UNDERHÅLLSPLAN. Underhållsplanen sträcker sig fram till 2050. Perioden är vald med tanke på att denna period täcker in husens renoveringscykel. UNDERHÅLLSPLAN för HSB:s Brf Berglandet Underhållsplanen är utarbetad av styrelsen i brf Berglandet. Syftet med underhållsplanen är i första hand att visa när i tiden det är dags för föreningen att påbörja

Läs mer

Bättre inomhusklimat med SmartFront

Bättre inomhusklimat med SmartFront Bättre inomhusklimat med SmartFront SmartFront är en patenterad metod för uppgradering av fasad, ventilation och fönster på befintliga fastigheter. Installationen ger en betydande energibesparing och en

Läs mer

Stambyte och Upprustning. Informationsblad från Hyresgästföreningen.

Stambyte och Upprustning. Informationsblad från Hyresgästföreningen. Stambyte och Upprustning. Informationsblad från Hyresgästföreningen. Denna information skickas till medlemmar när vi hört talas om att stambyte och upprustning / ändrings- och förbättringsarbeten, börjar

Läs mer

Underhållsplan Kv Sjöråen 18

Underhållsplan Kv Sjöråen 18 Underhållsplan Kv Sjöråen 18 BENGT BORUP AB Rutger Fuchsgatan 4 116 67 Stockholm 08-442 00 79 2007-05-22 Förkortningar L = Luntmakargatan K = Kungstensgatan kv = kallvatten vv = varmvatten vvc = varmvattencirkulation

Läs mer

Slutredovisning gällande AB Familjebostäders ombyggnad av kv Torkan 17, Norrmalm

Slutredovisning gällande AB Familjebostäders ombyggnad av kv Torkan 17, Norrmalm ÄRENDE NR 23 DATUM FÖR STYRELSEMÖTET 2015-12-01 DNR 2015/1650-1.21 2015-11-16 HANDLÄGGARE Per Andrén Projektchef Tfn 08-737 21 85 Per.andren@familjebostader.com Slutredovisning gällande AB Familjebostäders

Läs mer

Att bo i bostadsrätt

Att bo i bostadsrätt Att bo i bostadsrätt Vad kännetecknar boendeformen bostadsrätt? Bostadsrätt Bostadsrätt = ägandeformen Du äger rätten att bo i bostaden Bostadsrätt och riksbyggen Vad kan du påverka? Bostadsrätt kontra

Läs mer

Välkommen till informationsmöte. Där du känner dig hemma

Välkommen till informationsmöte. Där du känner dig hemma Välkommen till informationsmöte 1 Vi som är här idag Marcus Svensson, projektledare Lars-Gunnar Lindh, ombyggnadsvärd Åke Persson, områdeschef Nicklas Andersson, kvartersvärd Anna Maria Lindgren, kommunikatör

Läs mer

En god bostad till en rimlig kostnad

En god bostad till en rimlig kostnad Val 2018 En god bostad till en rimlig kostnad Bostadspolitiskt program för Hyresgästföreningarna i Göteborg Vill du veta mer om Hyresgästföreningen? Ring 0771 443 443 eller besök www.hyresgastforeningen.se

Läs mer

trygghet engagemang nytänkande Nu renoverar vi ditt badrum

trygghet engagemang nytänkande Nu renoverar vi ditt badrum trygghet engagemang nytänkande Nu renoverar vi ditt badrum Nytt och fräscht badrum Vi planerar badrumsrenovering och stambyte för Valhallavägen 41, 43 samt Torsvägen 6. Vi kommer då att göra en totalrenovering

Läs mer

Ombildningsguiden – Ombildning till bostadsrätt

Ombildningsguiden – Ombildning till bostadsrätt Ombildning till bostadsrätt så funkar det Introduktion En ombildning är när hyresrätter blir bostadsrätter. De boende bildar en bostadsrättsförening som köper själva huset av fastighetsägaren och varje

Läs mer

AB Helsingborgshem. Agenda

AB Helsingborgshem. Agenda AB Helsingborgshem AB Helsingborgshem Agenda 1. Våra åtaganden 2. Generella implementeringspunkter 3. Kv Turkiet (Portalen) 4. Parkkvarteret 5. Björka/Ödåkra 6. Individuellt Mätsystem 7. Fotokollage över

Läs mer

Län Gotland Gatuadress Västergarn Lilla Mafrids 539 Kommun Gotland Storlek 3.5 rum (2 sovrum) / 98 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Gotland Gatuadress Västergarn Lilla Mafrids 539 Kommun Gotland Storlek 3.5 rum (2 sovrum) / 98 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Gotland Gatuadress Kommun Gotland Storlek 3.5 rum (2 sovrum) / 98 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Fritidshus med åretruntstandard, öppen planlösning, riktigt kök och rymligt uterum.

Läs mer

Hållbar Renovering Gör renoveringen till en lönsam investering. 2012-03-21 NCC Construction Sverige AB 1

Hållbar Renovering Gör renoveringen till en lönsam investering. 2012-03-21 NCC Construction Sverige AB 1 Hållbar Renovering Gör renoveringen till en lönsam investering 2012-03-21 NCC Construction Sverige AB 1 Utgångspunkt i de boendes behov Helhetssyn på samhällsutveckling Attraktiv och modern boendemiljö

Läs mer

Information om stamrenovering

Information om stamrenovering brf backsippan i uppsala Senast uppdaterad 2013-04-23 Information om stamrenovering Om du har några frågor, mejla stamrenovering@backsippan.se! 1 Innehåll Inledning 3 Varför har en diskussion om stambyte

Läs mer

Nobynäs Ängstugan 1. Nobynäs Ängstugan 1. www.hemverket.se - Sida 1 av 12

Nobynäs Ängstugan 1. Nobynäs Ängstugan 1. www.hemverket.se - Sida 1 av 12 Län Jönköping Gatuadress Kommun Aneby Storlek 4 rum (2 sovrum) / 50 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 12 www.hemverket.se - Sida 2 av 12 Entré Välkommen in i en

Läs mer

Om- och tillbyggnad av Skogskapellet och krematoriet i Falun

Om- och tillbyggnad av Skogskapellet och krematoriet i Falun Om- och tillbyggnad av Skogskapellet och krematoriet i Falun Bakgrund Byggnaden Byggt år 1938 Tillbyggt i två omgångar, 1960-talet och 1980- talet Skyddat enligt Kulturmiljölagen (KML) På övre plan: 2

Läs mer

INFORMATION VID RENOVERING OCH OMBYGGNAD

INFORMATION VID RENOVERING OCH OMBYGGNAD INFORMATION VID RENOVERING OCH OMBYGGNAD Vi har nedan samlat viktig information som du som medlem bör känna till i samband med renovering och ombyggnad. Ta del av information innan du påbörjar arbetena.

Läs mer

Byggnadens beskrivning: Byggnadsår 1973. Byggnadens beskrivning: Byggnadsår 1999.

Byggnadens beskrivning: Byggnadsår 1973. Byggnadens beskrivning: Byggnadsår 1999. INDUSTRIFASTIGHET - HALMSTAD - WILHELMSFÄLT Fastighet Fastigheten Halmstad FILEN 6 Adress Beskrivning Tomt Byggnader Montörgatan 4, 302 60 Halmstad. Belägen i Halmstad kommun och Martin Luther församling.

Läs mer

Renovera med Weber. genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv.

Renovera med Weber. genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv. Renovera med Weber genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv. Weber Renovate genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv. Syftet med renovering är att återställa

Läs mer

VITA BJÖRN RENOVERING MED MÅNGA VALMÖJLIGHETER

VITA BJÖRN RENOVERING MED MÅNGA VALMÖJLIGHETER VITA BJÖRN RENOVERING MED MÅNGA VALMÖJLIGHETER DIALOG MED ER HYRESGÄSTER > Genom samrådsmöten > Vid Öppet hus i visningslägenhet > Enskilda möten och samtal med våra hyresgäster > Planeringsarbetet har

Läs mer

Stamrenoveringar. Så här återställer du golv och väggar i badrum snabbt och kostnadseffektivt.

Stamrenoveringar. Så här återställer du golv och väggar i badrum snabbt och kostnadseffektivt. Stamrenoveringar. Så här återställer du golv och väggar i badrum snabbt och kostnadseffektivt. Effektiv renovering ger nöjda hyresgäster. Beläggningsbart efter endast 24 timmar. De flesta stamrenoveringar

Läs mer

Genomsnittlig ny månadshyra för 3 rum och kök 2014 efter region

Genomsnittlig ny månadshyra för 3 rum och kök 2014 efter region BO 39 SM 1401 Hyror i bostadslägenheter 2013 Rents for dwellings 2013 I korta drag 1,7 procents hyreshöjning för hyresrätter I genomsnitt höjdes hyrorna med 1,7 procent mellan 2013 och 2014. Hyreshöjningen

Läs mer

Ombyggnadsplan för Stambyte med badrumsrenovering Agavägen 24-34

Ombyggnadsplan för Stambyte med badrumsrenovering Agavägen 24-34 Ombyggnadsplan för Stambyte med badrumsrenovering Agavägen 24-34 2012-11-23 Innehåll Inledning 3 Badrum 4 Hyror 10 Bilaga 1 - Hyresgästgodkännande Bilaga 2 - Valblankett Här kan du få mer information om

Läs mer

SAMHÄLLSUPPDRAGET Sbo skapar samhällsnytta

SAMHÄLLSUPPDRAGET Sbo skapar samhällsnytta SAMHÄLLSUPPDRAGET Sbo skapar samhällsnytta Bidra till bättre balans på svaga bostadsmarknader genom att överta fastigheter från kommunen för att bygga om till efterfrågad användning. Ett uppdrag som syftar

Läs mer

TA HAND OM DITT HUS Renovera och bygga nytt. Örebro 2011-10-25

TA HAND OM DITT HUS Renovera och bygga nytt. Örebro 2011-10-25 TA HAND OM DITT HUS Renovera och bygga nytt Örebro 2011-10-25 Kristina Landfors KanEnergi Sweden AB Tel: 076-883 41 90 På dagordningen Helhetssyn Renovera och bygga till Klimatskal och isolering Fukt Ventilation

Läs mer

BOSTADSBOLAGETS NYPRODUKTION

BOSTADSBOLAGETS NYPRODUKTION BOSTADSBOLAGETS NYPRODUKTION - BYGGPLANER OCH IDÉSKISSER MAJ 2019 BOSTADSBOLAGET I MJÖLBY Mjölby kommun har en tydlig vision om att bli 30 000 invånare 2025 och vi är på god väg. Befolkningen i kommunen

Läs mer

Björngårdsgatan 3. Län Stockholm Gatuadress Björngårdsgatan 3 Kommun Stockholm Storlek 1 rum / 24 m² Område Södermalm - Maria. Enligt överenskommelse

Björngårdsgatan 3. Län Stockholm Gatuadress Björngårdsgatan 3 Kommun Stockholm Storlek 1 rum / 24 m² Område Södermalm - Maria. Enligt överenskommelse Län Stockholm Gatuadress Kommun Stockholm Storlek 1 rum / 24 m² Område Södermalm - Maria Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 10 Interiör Hall med klinkergolv, klädhängare

Läs mer

TEMPORARUM 20. 15.67 20.0 15.1

TEMPORARUM 20. 15.67 20.0 15.1 0.0 TEMPORARUM A B 0..7 En siktlinje på platsen skapar en väg genom och in till byggnaden vilket genererar en naturlig rörelse in till de publika funktionerna i bottenvåningen och för hyresgäster upp i

Läs mer

1.1 Teknik Gällande tekniska åtgärdsbehov utgör denna PM en nulägesbedömning av Sweco s tidigare statusutredning.

1.1 Teknik Gällande tekniska åtgärdsbehov utgör denna PM en nulägesbedömning av Sweco s tidigare statusutredning. 2011-01-31, sid 1(5) Byggnad 14 Inventeringsdatum 2010-05-03 1 Förutsättningar Nedanstående beskrivning är framtagen för att ge en översiktlig bild av byggnadens och de åtgärder som kan komma att behöva

Läs mer

Björkängsvägen 7. Län Västmanland Gatuadress Björkängsvägen 7 Kommun Västerås Storlek 6.0 rum (4 sovrum) / 130 m² Område Skultuna Tillträde tidigast

Björkängsvägen 7. Län Västmanland Gatuadress Björkängsvägen 7 Kommun Västerås Storlek 6.0 rum (4 sovrum) / 130 m² Område Skultuna Tillträde tidigast Län Västmanland Gatuadress Kommun Västerås Storlek 6.0 rum (4 sovrum) / 130 m² Område Skultuna Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 6 Beskrivning Trevlig välplanerad 1½-plansvilla

Läs mer

LÄGE VILLA STRANDVIK

LÄGE VILLA STRANDVIK VILLA STRANDVIK Villa Strandvik uppfördes 1912 som privatbostad och anses av många vara en av Stockholmsområdets vackraste byggnader. Beställare och uppförare av den exklusiva villan i jugendstil var ingenjör

Läs mer

KVARTERET FORSBACKEN NATURSKÖNT LÄGE VID VASSARA ÄLV

KVARTERET FORSBACKEN NATURSKÖNT LÄGE VID VASSARA ÄLV INFLYTTNING 2018 2019 KVARTERET FORSBACKEN NATURSKÖNT LÄGE VID VASSARA ÄLV I KVARTERET FORSBACKEN BOR DU I VÄLPLANERADE LÄGENHETER I ETT ATTRAKTIVT BOSTADSOMRÅDE PÅ GÅNGAVSTÅND FRÅN GÄLLIVARE CENTRUM.

Läs mer

Katjas Gata 119 Ombyggnad till lågenergihus

Katjas Gata 119 Ombyggnad till lågenergihus Katjas Gata 119 Ombyggnad till lågenergihus Mattias Westher, Bostads AB Poseidon Agenda Bakgrund Pilotprojektet; energianvändning & mål Tekniska lösningar; klimatskal Tekniska lösningar; installationer

Läs mer

Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN

Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN Nu ska vi RENOVERA DITT HUS Botkyrkabyggen ska renovera 80 procent av våra ca 10 600 lägenheter under en tio- till femtonårsperiod. Nu är det dags för ditt hus. Vi delar

Läs mer

Svenska Husbesiktningsgruppen. Porsvägen 418

Svenska Husbesiktningsgruppen. Porsvägen 418 SOLLENTUNA GUNGAN 12 Porsvägen 418 Överlåtelsebesiktning 2015-06-22 Adress Telefon Org nr E-post Bivägen 4 B 08-351222 556610-0169 info@husbesiktningsgruppen.se 19163 Sollentuna INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIOSMÖTE TORSDAGEN DEN 12 MARS 2015 kl. 19.00

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIOSMÖTE TORSDAGEN DEN 12 MARS 2015 kl. 19.00 VÄLKOMMEN TILL INFORMATIOSMÖTE TORSDAGEN DEN 12 MARS 2015 kl. 19.00 Plats: Norrmalmskyrkan, Norrtullsgatan 37. Vi har tidigare lovat att hålla ett informationsmöte om kommande renoveringar av tak, fasader

Läs mer

bekvämare K v K i l e n

bekvämare K v K i l e n K v K i l e n K v K i l e n Seniorbostäder i kvarteret Kilen Seniorbostäder i kvarteret Kilen S l o t t S g ata n 4 2 S l o t t S g ata n 4 2 Byt Byt till till något bekvämare Vi bygger moderna och bekväma

Läs mer

Att använda Ignucell Drain i arbeten för isolering och dränering av källare

Att använda Ignucell Drain i arbeten för isolering och dränering av källare Augusti 2010 Att använda Ignucell Drain i arbeten för isolering och dränering av källare Ignucell Drains specialutvecklade konstruktion gör den till det bästa alternativet för de flesta typer av arbeten

Läs mer

Tillgängliga lägenheter i Ånäset, försäljning fastigheter Nybyn 51:1 och 51:2 från RoBo till SBO

Tillgängliga lägenheter i Ånäset, försäljning fastigheter Nybyn 51:1 och 51:2 från RoBo till SBO Dnr 9018/262.109 Tillgängliga lägenheter i Ånäset, försäljning fastigheter Nybyn 51:1 och 51:2 från RoBo till SBO Statens bostadsomvandling AB (SBO) har till uppdrag att praktiskt medverka till att bostadsmarknaden

Läs mer

OMBYGGNADSPLAN MEJERIGATAN 18 22

OMBYGGNADSPLAN MEJERIGATAN 18 22 OMBYGGNADSPLAN MEJERIGATAN 18 22 2017 02 16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ombyggnadsplan för fastigheten 4 Vad vi måste göra Badrum och byte av el 4 Vad du kan välja till Totalombyggd lägenhet 4 Personliga möten

Läs mer