Protokoll Arbetsutskottet. Regionförbundets arbetsutskott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll 2007-04-19 Arbetsutskottet. Regionförbundets arbetsutskott"

Transkript

1 43 Organ: Plats och tid: Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 19 april 2007, kl ande: Leif Larsson ordförande 56-85, Akko Karlsson vice ordförande56-85, 87-88, ordförande 86 Eddie Forsman vice ordförande Åke Nilsson Ulf Nilsson Mona Jeansson Björn Holgersson ej tjänstgörande ersättare Lennart Beijer ej tjänstgörande ersättare, Övriga deltagare: Håkan Brynielsson Ingemo Ullman sekreterare Ulrika Joelsson Charlotte Gustafsson Helena Ervenius Per Ålind Lars Öhrman Kerstin Johansson Jan Tordkvist Lennart O Werner Carolina Gunnarsson Maria Lindbom 79 Claes Brunius Utses att justera: Åke Nilsson Paragrafer: 56-88

2 44 56 Dagordning godkänner upprättad dagordning med följande tillägg: Tillägg till ärende 14C Capellagårdens styrelse Skrivelse från Byteatern Förslag observatör/delegat till Byteaterns styrelse Tillägg till ärende 16 Inbjudningar Principer för deltagande i konferenser m m Vindkraftsseminarium den april 2007 Inbjudan till samrådsmöte om utkast till regionalt utvecklingsprogram för Jönköpings län, RUP Representation vid bolagsstämma med Kommunernas Hus Ansvarsfrihet för Primärkommunala nämnden

3 45 57 D 2007/ Handlingsprogram för ungdomsfrågor Charlotte Gustafsson projektledare för Kumulus, informerar om det regionala utvecklingsarbetet med barn och unga. Kumulus, en av sex ungdomspolitiska stödjepunkter i landet, arbetar med att utveckla den lokala och regionala ungdomspolitiken med en internationell inriktning. Bland det pågående arbetet märks bl a ett internt utvecklingsarbete med barn- och ungdomsperspektiv. Exempelvis har elever på Bergkvaraskolan varit delaktiga i arbetet med vindkraftsutbyggnaden genom att ge ut en bok, Vindkraftsboken. En trestegsutbildning för förtroendevalda och tjänstemän i samarbete med Vimmerby folkhögskola diskuteras också. Föreslås att kansliet får i uppdrag att tillsammans med regionförbundets kontaktpersoner för ungdomsfrågor bereda ärendet. Bland Kumulus arbete märks även Det goda mötet, en satsning på främjande ungdomsarbete som man planerar att genomföra under Kumulus arbetar även med att bygga upp en lokal/regional struktur och ett samarbete kring europeisk volontärtjänst (EVS) i Kalmar län. Målet är att unga i regionen skall få möjlighet och stöd att åka ut som volontärer. tar informationen med godkännande till protokollet samt ger kansliet i uppdrag att tillsammans med kontaktpersonerna för ungdomsfrågor bereda frågan om en trestegsutbildning för förtroendevalda och tjänstemän.

4 46 58 D 2007/ Förslag till avgiftsuttag inför budget 2008 Håkan Brynielsson informerar om arbetet med förslag till avgiftsuttag inför budget Regionförbundets verksamhet kommer under år 2007 att förändras på ett antal väsentliga punkter bland annat på grund av beslut fattade av den svenska regeringen och av EU-kommissionen. Förändringarna kommer att få konsekvenser för 2008 års budget. Regionförbundets ledning har därför under våren en dialog med sina respektive huvudmän. Med anledning härav har regionförbundet i skrivelse den 10 april 2007 informerat om de ekonomiska konsekvenserna av en budgetförstärkning, vilket innebär att regionförbundets budget fr o m 2008 förstärks med 5 miljoner kronor. Förslaget kommer att behandlas av regionförbundets styrelse den 3 maj 2007 och beslut fattas vid styrelsens sammanträde den 14 juni Föreslås ett extra arbetsutskott den 10 maj 2007 med anledning av arbetet inför budget tar informationen med godkännande till protokollet för information till styrelsen den 3 maj beslutar vidare att förslaget till avgiftsuttag bereds vid ett extra arbetsutskott den 10 maj 2007 inför beslut i styrelsen den 14 juni 2007.

5 47 59 D 2006/ Slutrapport Baltic Tangent Lars Öhrman redovisar slutrapport för Baltic Tangent. I Baltic Tangentprojektet har fem geografiska huvudområden identifierats, inom vilka initiativ bör tas för att eliminera administrativa och fysiska flaskhalsar i transportinfrastrukturen. De fem områdena är Överbelastning i Rigas trafiksystem, Väg- och järnvägskapacitet i Sverige, Färjetrafik och tillgång till hamnar, Jänrvägskapacitet i Estland, Lettland och Litauen, samt Gränsövergångar till Ryssland och Asien Projektets slutsats är att en höjd standard på järnvägar och vägar i de här områdena är viktiga förutsättningar för att skapa bättre tillgänglighet för näringslivet till de stora EU-klassificerade transportkorridorerna. Projektet lägger dessutom som ett huvudförslag att en struktur av logistikcentra utvecklas i Baltic Tangentområdet. Noderna i en sådan struktur är Gränspassagerna mellan Estland/Lettland och Ryssland, Gränspassagen Valga/Valka mellan Estland och Lettland, Angöringspunkterna för järnväg/huvudvägar inom Baltic Tangent med den av EU prioriterade Rail Baltica-korridorens sträckning genom Lettland, samt Hamn- och landterminaler i området Oskarshamn/Kalmar/Västervik Av slutredovisningen framgår därutöver en strategi för infrastrukturförbättringar i Baltic Tangentområdet samt aktivitetsplan för uppföljning av föreslagna insatser Projektet skall formellt slutredovisas till EU samtidigt som en ansökan om Baltic Tangent II förbereds och initiativ tas för olika typer av andra uppföljningsinsatser. godkänner slutrapport över projekt Baltic Tangent.

6 48 60 D 2006/ Motorways of the Baltic Sea Lars Öhrman informerar om Motorways of the Baltic Sea, ett projekt som bygger på delar av Baltic Tangentprojektet. Ansökan har behandlats och från Sverige har fyra projekt valts ut. Regionförbundets projekt är dock inte ett av dessa utan där förs fortfarande diskussioner på Sjöfartsverket. Föreslås att regionförbundet uppvaktar regeringen i frågan. förväntas om någon vecka. tar informationen med godkännande till protokollet.

7 49 61 D 2001/ Transportinfrastruktur i Kalmar län Håkan Brynielsson informerar från överläggning på Halltorp den 17 april 2007 angående transportinfrastrukturen i Kalmar län. Våra krav på transportinfrastrukturen är bättre pendlingsmöjligheter inom länet samt till angränsande arbetsmarknadsregioner, i första hand Karlskrona, Linköping och Växjö, bättre persontrafik till Öresunds- och Stockholmsregionen, direkttrafik med flyg till internationella destinationer, ett långsiktigt hållbart vägoch järnvägsnät för godstransporter samt fungerande relationer/förbindelser över Östersjön. De objekt som regionförbundet anser skall prioriteras är Östersjöbanesystemet, E22 och riksväg 34/väg 127 samt Kalmar flygplats. Investeringsbehovet är cirka miljoner kronor, varav Kalmar läns andel är cirka 875 miljoner kronor. Regionförbundet skall den 27 april 2007 uppvakta Näringsdepartementet angående infrastrukturen i Kalmar län. I anslutning härtill diskuteras inriktning för infrastrukturplanering för Kalmar län perioden samt remissvar på Banverkets och Vägverkets revidering av planering för perioden Föreslås att förslag till remissvar kommuniceras med arbetsutskottets ledamöter inför information i styrelsen den 3 maj Remissvaret skall vara inlämnat senast den 18 maj 2007 och skall dessförinnan förankras i länets kommuner. Föreslås att beslut om yttrande fattas vid ett extra arbetsutskott den 10 maj tar informationen med godkännande till protokollet samt beslutar att remissvar på Banverkets och Vägverkets revidering av planering för perioden kommuniceras med arbetsutskottets ledamöter inför information i styrelsen den 3 maj beslutar vidare att extra arbetsutskott hålls den 10 maj 2007 för godkännande av yttrande under förutsättning att styrelsen ger arbetsutskottet delegation i frågan.

8 50 62 D 2007/ Budget för Kalmar Läns Trafik För arbetsutskottets behandling föreligger förslag till budget för Kalmar Läns Trafik AB (KLT) för Av budgetförslaget framgår att ägarnas andel i finansieringen av verksamheten ökar under 2008 jämfört med utfall 2006 och budget Till följd av 2006 års upphandling samt den upphandling som sker 2007 uppstår en kostnadsökning. Avseende busstrafiken framgår bl a att en ny upphandling görs 2007, vilken beräknas medföra ytterligare ökade kostnader för trafiken från augusti 2008 med cirka 7 %, ett nytt biljett- och informationssystem levereras under 2007/2008 (kostnaden för avskrivning finns med i budget). Vidare noteras att index beräknas stiga med 3 % för Vad gäller järnvägstrafiken görs under 2008 en revision på Y2-tåg, vilket medför ökade avskrivningar. Färdtjänstadministrationen anpassas i förhållande till nya uppdrag. föreslår att styrelsen godkänner ram och inriktning för budget 2008 för Kalmar Läns Trafik AB.

9 51 63 D 2007/ Skrivelse till Svenska Kraftnät angående transportkabel Kårehamn- Oskarshamn Frågan om transportkabel mellan Kårehamn på Öland och Oskarshamn har väckts i Borgholms kommun. Kabeln är nödvändig för att möjliggöra ytterligare vindkraftsbyggnation på och utanför Öland. Från Borgholms kommuns sida skall kontakt tas med Svenska Kraftnät angående transportkabeln. Borgholms kommun har inkommit medförfrågan om även Regionförbundet i Kalmar län kan tillskriva Svenska Kraftnät i frågan. uppdrar åt kansliet att ta fram skrivelse till Svenska Kraftnät angående transportkabel Kårehamn-Oskarshamn för anmälan till nästa arbetsutskott. 64 D 2007/ Remiss Inriktningsdialog infrastrukturplanering för Skåne En översyn har inletts av de långsiktiga planerna för transportinfrastruktur inför en kommande planeringsperiod Regeringen har den 21 december 2006 lämnat direktiv till berörda statliga myndigheter om att utarbeta inriktningsunderlag och att redovisa dessa senast den 27 juni Samtidigt har Region Skåne erbjudits att, som försök, bidra med ett sammanhållet regionalt underlag som skall beaktas av de statliga verken. Region Skåne önskar en bred dialog kring inriktningen inför den kommande planeringsperioden och har utarbetat ett underlagsmaterial som beskriver nuvarande förhållanden, utvecklingstendenser, utvecklingsfrågor, möjliga inriktningar inför framtiden samt ett underlag för bedömning av behoven av ekonomiska medel. Regionförbundet i Kalmar län har inbjudits att senast den 2 maj 2007 inkomma med synpunkter på materialet. ger kansliet i uppdrag att inför beslut i styrelsen den 3 maj 2007 utarbeta förslag till yttrande över Inriktningsdialog infrastrukturplanering för Skåne i samstämmighet med SydSams infrastrukturplanering.

10 52 65 D 2005/ Uppföljning av varuförsörjningsplaner för kommersiell service Jan Tordkvist informerar om varuförsörjningsplaner för kommersiell service. Styrelsen har 62/05 gett kansliet i uppdrag att inbjuda länets kommuner till ett möte för att lägga upp en aktivitetsplan för att ta fram varuförsörjningsplaner. Regionförbundet i Kalmar län kan lämna ekonomiskt stöd till lanthandelsbutiker och bensinstationer på landsbygden. Enligt författningen om kommersiell service är en förutsättning för stödgivningen att det finns kommunala varuförsörjningsplaner. Istället för att varje kommun gör en egen varuförsörjningsplan finns såväl kostnadsfördelar som tidsvinster att göra om arbetet görs i samarbete mellan kommunerna och regionförbundet. Flertalet av länets kommuner har utarbetat varuförsörjningsplaner för kommersiell service. Arbetet beräknas vara avslutat under maj månad2007. tar informationen med godkännande till protokollet.

11 53 66 D 2007/ Strategi och åtgärder för besöksnäringen i Kalmar län Claes Brunius och Kerstin Johansson redovisar arbetet med Strategi och åtgärder för besöksnäringen i Kalmar län. Utifrån den strategi för besöksnäringen som Kairos Future har tagit fram redovisar Claes Brunius ett förslag till handlingsprogram med ett antal konkreta steg för att stimulera besöksnäringen i Kalmar län. Handlingsprogrammet syftar till att snabbt lägga grunden för det långsiktiga utvecklingsarbetet kring besöksnäringen i Kalmar län som planeras de kommande åren. I förslaget till handlingsprogram presenteras fem strategiområden Ledning och styrning målet är att det strategiska utvecklingsarbetet perioden skall kunna verkställas på ett effektivt sätt Gemensam försäljning Affärsutveckling tillsammans Strukturer som stödjer en väl fungerande infrastruktur vad gäller IT och transporter till och från regionen är avgörande för att regionens besöksnäring skall kunna växa Resurser så det räcker Under 2007 skall ett antal insatser prioriteras, såsom att tillsätta en verkställande person och ett samarbetsråd (ledning & styrning), förbereda ett marknads- och säljbolag (försäljning), initiera kunskaps- och kompetenshöjning (affärsutveckling) samt utveckla gemensamma IT-system för försäljning, kommunikation och mobila tjänster (struktur). tar informationen med godkännande till protokollet för information till styrelsen den 3 maj beslutar vidare att förslaget till strategi och åtgärder för besöksnäringen i Kalmar län behandlas vid arbetsutskottets sammanträde den 31 maj 2007 inför beslut i styrelsen den 14 juni 2007.

12 54 67 D 2007/ Företagsstöd till produkt- och marknadsutveckling för besöksnäringen för 2007 För arbetsutskottets behandling föreligger förslag till företagsstöd till produkt- och marknadsutveckling i besöksnäringen under Besöksnäringen är en näring i stark tillväxt i Kalmar län och den har stora förutsättningar för ytterligare expansion. För att få en positiv utveckling i småföretag inom besöksnäringen behövs att dessa företag höjer kvalitén på sina besökstjänster samt utvecklar nya tjänster. Ett sätt för regionförbundet att stödja en gynnsam utveckling av besöksnäringen är att utvidga området för konsultcheckar att även gälla produktutveckling inom detta område. Redan nu lämnas konsultcheckar till besöksnäringen för marknadsutveckling och samarbetsprojekt. Föreslås att företagsstöd i form av konsultcheckar och samarbetsprojekt kan lämnas till småföretag inom besöksnäringen för produkt- och marknadsutveckling för Beloppet som avsätts för 2007 föreslås uppgå till totalt kronor. Finansiering av stödet föreslås ske inom nuvarande budgetramar för företagsstödet. föreslår att styrelsen godkänner förslag till företagsstöd för produkt- och marknadsutveckling för besöksnäringen för 2007.

13 55 68 D 2007/ Fröken Alg Under 2006 genomfördes under ledning av Högskolan i Kalmar projektet Fröken Alg. Avsikten var att ge information till allmänheten om algblomning. Regionförbundet bidrog med kronor till projektet som omfattade 14 stränder på Öland och 3 på fastlandssidan. Verksamheten var mycket uppskattad redan första året. Vid säkrad finansiering kan verksamheten genomföras även under 2007 med provtagning på 29 platser i alla länets kustkommuner. Projektet har för 2007 en totalbudget på 1,1 miljoner kronor, med följande föreslagna finansieringsåtagande: Kommuner Antal %-fördelning Finansiering Borgholm 7 25 % Mörbylånga 7 25 % Kalmar 4 15 % Torsås 2 5 % Mönsterås 2 5 % Oskarshamn 3 10 % Västervik 4 15 % % Regionförbundet har presenterat fördelningsförslaget vid en information med berörda kommuner. I det fall verksamheten erhåller externa medel minskar kommunernas direkta finansiering. Regionförbundets kansli utreder förutsättningarna för medfinansiering från exempelvis de nya strukturfonderna. Föreslås att regionförbundet bidrar med kronor (33:1-medel) för Förutsättningen är att de kommuner som vill ha information om algblomning också bidrar finansiellt i rimlig omfattning. tar informationen med godkännande till protokollet samt beslutar att regionförbundet bidrar med kronor enligt förordningen (2003:596) om bidrag för projektverksamhet inom den regionala utvecklingspolitiken (s k 33:1- medel). et får inte överklagas. Bidraget beviljas under förutsättning att de kommuner som vill ha information om algblomning också bidrar finansiellt i rimlig omfattning.

14 56 69 D 2006/ Energikontor Sydost Ulrika Joelsson rapporterar kortfattat från Energikontor Sydosts styrelsesammanträde den 26 mars Energikontoret har omvandlats till en ekonomisk förening. Regionförbundets styrelse har 47/06 beslutat att ansöka om medlemskap i föreningen (ansökan är ännu inte inlämnad). Ställningstagande om en eventuell medlemsavgift skall återkomma till styrelsen. Energikontorets första bolagsstämma och bolagsstyrelse kommer att äga rum den 25 maj 2007 den styrelse som nu är tillsatt är en interimstyrelse, där regionförbundet representeras av Anders Åkesson (c). Under interimstyrelsens sammanträde diskuterades bland annat nödvändigheten av att energikontoret gör en turné till varje enskild kommun i Blekinge och Kalmar län för att diskutera eventuellt medlemskap. Under våren och fram till september skall Lennart Wärmby (v), tillsammans med den nytillträdde chefen för energikontoret besöka kommunerna för att "värva" medlemmar i föreningen. Under den efterföljande diskussionen i arbetsutskottet ställdes frågan om det är möjligt att genomföra en stämma där bland annat medlemsavgiften skall fastställas om antalet medlemmar fortfarande är oklart. tar rapporten med godkännande till protokollet och uppdrar åt kansliet att ha en löpande dialog med företrädare för Energikontor Sydost samt avvakta inbjudan till bolagsstämman.

15 57 70 D 2004/ Regionalt klimatinvesteringsprogram (KLIMP) för transportsektorn i Kalmar län verksamhetsrapport för 2006 För arbetsutskottets kännedom föreligger verksamhetsrapport för 2006 avseende Regionalt klimatinvesteringsprogram för transportsektorn i Kalmar län Av rapporten framgår att två av programmets åtgärder är försenade, men kommer ändå att kunna genomföras inom programperioden. Dessutom är det tveksamt om åtgärderna AGA Publik anläggning för koldioxid till kyltransporter samt Publik anläggning för koldioxid till kyltransporter aggregat kommer att kunna genomföras. Övriga åtgärder har antingen påbörjats eller kommer att påbörjas och slutföras under programperioden. Godkända miljörelaterade kostnader t o m den 31 december 2006 uppgår till kronor medan utbetalade KLIMP-bidrag uppgår till kronor. Under 2006 har kronor bokförts på programmets administration. tar informationen med godkännande till protokollet.

16 58 71 D 2007/ Yttrande över Delbetänkandet Ett svenskt havsmiljöinstitut (SOU 2006:112) Den av regeringen tillsatta Havsmiljöutredningen har haft till uppdrag att utreda hur forskning och miljöövervakning bättre kan användas för att återskapa god havsmiljö i Östersjön och i Västerhavet. I delbetänkandet Ett svenskt havsmiljöinstitut (SOU 2006:112) konstateras att miljösituationen i havet är bekymmersam och att det behövs ett vetenskapligt stöd till arbetet för att förbättra havsmiljön. Utredningen konstaterar också att det idag finns tre marina centrum i Sverige (Umeå, Stockholm och Göteborg) men att inget av dessa har ett nationellt ansvar eller en tvärvetenskaplig verksamhet. För att stärka havsmiljöarbetet föreslås att ett vetenskapligt havsmiljöinstitut etableras med verksamheter (noder) vid universiteten i Stockholm, Umeå och Göteborg samt Högskolan i Kalmar. Regionförbundet i Kalmar län har erbjudits tillfälle att yttra sig över delbetänkandet. Yttrandet skall vara Miljödepartementet tillhanda senast den 30 april Regionförbundet ställer sig positivt till flertalet av de förslag som läggs fram i delbetänkandet och stöttar förslaget med ett samlat havsmiljöinstitut och fyra regionala noder. Regionförbundet framhåller kommuner, branschorganisationer och enskilda verksamhetsutövare som viktiga målgrupper och anser att institutets organisation och arbete bör utformas utifrån detta. Regionförbundet vill vidare framhålla vikten av ett internationellt samarbete. föreslår att styrelsen godkänner upprättat förslag till yttrande över Delbetänkandet Ett svenskt havsmiljöinstitut (SOU 2006:112).

17 59 72 D 2006/ Lägesrapport Cross border cooperation South Baltic programme Ulrika Joelsson ger en lägesrapport rörande Cross border cooperation South Baltic programme, ett gränsregionalt samarbetsprogram inom europeiska regionala fonden Stödberättigat område i Sverige är Kalmar, Blekinge och Skåne län samt Kronobergs län som 20 %-region. Den totala programbudgeten är Euro, varav cirka Euro är från ERDF. Medfinansieringsgraden från ERDF för svenska deltagare är 75 % med en motfinansiering för vår del på 25 %. Berättigade att söka är regionala och lokala myndigheter samt offentligrättsliga organisationer såsom utbildningsinstitutioner. Programmet har tre prioritetsområden, nämligen Tillväxt och ökad konkurrenskraft Attraktivitet och gemensam identitet Tekniskt stöd Förvaltningsmyndighet är Polen. Med undantag av Polen har de deltagande länderna Sverige, Tyskland, Danmark och Litauen en kontaktnod per land för information och support till projektägare. Programmet har sänts ut på remiss. Remissvaren skall vara Regionförbundet i Kalmar län tillhanda senast den 3 maj En sammanställning av de svenska parternas åsikter kommer därefter att sändas till Näringsdepartementet som sedan lämnar över sammanställningen till det polska näringsdepartementet. tar information med godkännande till protokollet.

18 60 73 D 2007/ Ansvarskommitténs slutbetänkande Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft (SOU 2007:10) Håkan Brynielsson redogör för Ansvarskommitténs slutbetänkande Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft (SOU 2007:10). Slutbetänkandet har skickats på remiss. Yttrande skall vara Finansdepartementet tillhanda senast den 21 september I betänkandet föreslår kommittén bl a en ny regional samhällsorganisation med tydligare roller och uppgiftsfördelning och en gemensam regionindelning för staten och den kommunala sektorn. Vidare föreslås att landstingen ersätts av direktvalda regionkommuner med ett sammanhållet ansvar för regional utveckling och hälso- och sjukvård. Samtidigt får länsstyrelser, som statens företrädare i länet, i uppdrag att samordna statliga verksamheter, bedriva tillsyn och redovisa tvärsektoriella kunskapsunderlag till regeringen. Föreslås att ett gemensamt yttrande utarbetas från länet inför beslut i styrelsen den 20 september tar informationen med godkännande till protokollet samt beslutar att regionförbundet tar fram ett yttrande gemensamt med länet inför beslut i styrelsen den 20 september 2007.

19 61 74 D 2005/ Prövningstillstånd och underrättelse angående laglighetsprövning enligt kommunallagen (1991:900) avseende stöd till Baltic Business School samt förslag till yttrande Styrelsen har 58/06 beslutat att bidrag till Baltic Business School skall ges årligen i tre år ( ) att ett särskilt avtal/överenskommelse om riktning och återkoppling till hela länet skall träffas mellan Högskolan i Kalmar län och Regionförbundet i Kalmar län, samt att behålla avgiftsuttaget 0,0195 %, dvs drygt 2,5 miljoner kronor per år i 2006 års index. Styrelsens beslut har överklagats till Länsrätten i Kalmar län och regionförbundet har lämnat in yttrande den 4 juli Yttrandet har överklagats till länsrätten och regionförbundet har ånyo inlämnat yttrande den 24 oktober Länsrätten har i dom den 4 december 2006 upphävt regionförbundets beslut (styrelsen 58/06). Enligt länsrätten kan det överklagade beslutet endast bli föremål för laglighetsprövning enligt kommunallagen, vilket innebär att endast beslutets laglighet, inte dess lämplighet eller skälighet, kan prövas. Styrelsen har 162/06 beslutat att överklaga Länsrättens dom den 4 december 2006 samt beslutat att inlämna yttrande till Kammarrätten i Jönköping. Överklaganden har därefter inkommit med yttrande till Kammarrätten i Jönköping varefter kammarrätten den 6 mars 2007 beslutat om prövningstillstånd samt i underrättelse daterad den 23 mars 2007 meddelat att Regionförbundet i Kalmar län får tillfälle att till kammarrätten inkomma med yttrande. Yttrandet skall, efter förlängd svarstid, vara inlämnat senast den 23 april I yttrandet vidhåller Regionförbundet i Kalmar län sitt yrkande i målet att länsrättens dom skall upphävas. beslutar att godkänna upprättat yttrande över Länsrättens i Kalmar län dom den 4 december 2006; laglighetsprövning enligt kommunallagen, beslut om bidrag till Högskolan i Kalmar. Paragrafen förklaras omedelbart justerad.

20 62 75 D 2007/ SydSams styrelse Till SydSams styrelse skall Regionförbundet i Kalmar län nominera tre ordinarie ledamöter och tre ersättare. Föreslås att den borgerliga gruppen nominerar två ordinarie och en ersättare, samt att den socialdemokratiska gruppen nominerar en ordinarie och två ersättare. Ordförande för SydSams valberedning, Ulf Nilsson, samordnar nomineringarna inom SydSams hela område. Nomineringarna skall vara inlämnade till SydSams kansli senast den 30 april Nomineringarna presenteras i samband med styrelsens sammanträde den 3 maj beslutar att nomineringarna till SydSams styrelse presenteras i samband med styrelsens sammanträde den 3 maj 2007.

21 63 76 D 2007/ Handlingsprogram för SydSam SydSam är ett samarbetsorgan för Region Skåne, Region Blekinge, Region Halland, Regionförbundet i Jönköpings län, Regionförbundet Södra Småland och Regionförbundet i Kalmar län. SydSam har till uppgift att bevaka och företräda medlemmarnas intressen, komplettera och ge mervärde till medlemmarnas aktiviteter, samt främja regional och lokal tillväxt och utveckling i Sydsverige I förslaget till handlingsprogram för åren anges fyra mer precisa fokusområden som SydSam skall arbeta med, nämligen Forskningsplattform inom sociala området samt ERRIN (European Regions Research and Innovation Network) Transporter/Infrastruktur Klimatfrågan Maritim säkerhet Förutom dessa områden kan det bli aktuellt att SydSam, efter styrelsens beslut, agerar i frågor som inte nu är aktuella eller kända. Handlingsprogrammet har antagits av SydSams styrelse. tar informationen med godkännande till protokollet för information till styrelsen.

22 64 77 D 2007/ Yttrande över remiss Föreskrifter om användning av begrepp och termer inom vård och omsorg Socialstyrelsen har fått regeringens uppdrag att normera användning av begrepp och termer inom vård och omsorg. Målet är att terminologin skall vara enhetlig och entydig såväl inom det praktiska vård- och omsorgsarbetet som inom arbetet med planering och uppföljning av verksamheter samt inom forskning och utveckling. Regionförbundet i Kalmar län har beretts tillfälle att yttra sig över remissen. Regionförbundet tillstyrker förslaget i sin helhet. föreslår att styrelsen godkänner yttrande över Socialstyrelsens remiss Föreskrifter om användning av begrepp och termer inom vård och omsorg. 78 D 2007/ Nominering av ordförande för det regionala strukturfondspartnerskapet för Småland och Öarna Regionförbundet i Kalmar län har av Näringsdepartementet inbjudits att inkomma med nomineringar till ordförande en man och en kvinna för det regionala strukturfondspartnerskapet för Småland och Öarna Regionförbunden i Jönköpings och Kalmar län, Regionförbundet Södra Småland samt Gotlands kommun nominerar, efter samråd, i första hand Leif Larsson (c), Regionförbundet i Kalmar län, som ordförande och i andra hand Marie-Louise Hilmersson (c) Regionförbundet södra Småland som ordförande för det regionala strukturfondspartnerskapet i Småland och Öarna. godkänner föreslagna nomineringar.

23 65 79 D 2007/ SydSams fortsatta arbete med Social Platforms I SydSams förslag till handlingprogram för åren är ett av fokusområdena Forskningsplattform inom det sociala området och ERRIN (European Regions Research and Innovation Network). I handlingsprogrammet står bl a...fortsatt kraftsamling kring arbetet med Sociala Plattformar, som innebär att en ansökan lämnas in till EU-kommissionen avseende Social Platform on cities and cohesion, samt att tillsammans med andra regioner bygga en europeisk Social Platform med början hösten Vid SydSams styrelsemöte den 14 april 2007 beslöts att, för att stärka ansökningsarbetet och bl a möjliggöra en konferens under hösten 2007 kring Social Platform, uppmana varje region att inbetala kronor vardera till SydSams kansli. SydSam har för avsikt att under hösten 2007 anordna en konferens kring Social Platform. tar informationen med godkännande till protokollet samt beslutar att enligt förordningen (2003:596) om bidrag för projektverksamhet inom den regionala utvecklingspolitiken (s k 33:1-medel) bidra med kronor till Social Platforms. et får inte överklagas. 80 Regionförbundets samarbete med Vimmerby kommun under Astrid Lindgrens jubileumsår 2007 Håkan Brynielsson informerar kortfattat om regionförbundets samarbete med Vimmerby kommun under Astrid Lindgrens jubileumsår Hundraårsdagen kommer att firas den 14 november s ledamöter kommer att bjudas in. tar informationen med godkännande till protokollet.

24 66 81 D 2006/ ; 2006/ Virserums Konsthall Trä 2007 Håkan Brynielsson redovisar finansieringen av Virserums konsthall. Konsthallen har genom avtal med Regionförbundet i Kalmar län ett driftsbidrag på kronor per år. Därutöver tillkommer möjligheten att söka upp till kronor i projektstöd. I budget för 2007 har ytterligare kronor anslagits till konsthallen. Virserums konsthall har till projektet Trä 2007, för insatser under 2006, ansökt om ett bidrag på kronor (33:1-medel). Föreslås att Regionförbundet i Kalmar län bidrar med kronor, samt att det av marknadsföringen av projektet skall framgå att regionförbundet är bidragsgivare. Virserums konsthall som regional institution Virserums Konsthall har i skrivelse den 17 november 2006 ansökt om uppdrag som regional institution med fast finansiering i enlighet med gjorda utfästelser. Sökande ser uppdraget regional institution som en möjlighet att relationen mellan konsthallen och regionförbundet skall bli tydligare, Virserums konsthall får ett tydligt uppdrag i länet, vilket gör att dess resurser och verksamhet utnyttjas på ett bättre sätt, samt konsthallen som regional institution får en del av större och långsiktiga statliga ekonomiska medel. Föreslås att kansliet tillsammans med kulturrapportörerna och kulturreferensgruppen får i uppdrag att bereda frågan inför beslut i styrelsen. beslutar att regionförbundet till projektet Trä 2007 bidrar med kronor enligt förordningen (2003:596) om bidrag för projektverksamhet inom den regionala utvecklingspolitiken (s k 33:1-medel). et får inte överklagas. beslutar också att det av marknadsföringen av projektet skall framgå att regionförbundet är bidragsgivare. beslutar vidare att ge kansliet i uppdrag att tillsammans med kulturrapportörerna och kulturreferensgruppen bereda frågan om Virserums konsthall som regional institution inför beslut i styrelsen.

25 67 82 D 2007/ Representation i Capellagårdens styrelse Håkan Brynielsson informerar om förfrågan om Regionförbundet i Kalmar län kan utse en representant i styrelsen för Capellagården. Frågan är av principiell art eftersom regionförbundet också är bidragsgivare till Capellagården. Ett förslag är därför att regionförbundet, i likhet med exempelvis representationen i Leadergrupperna, endast adjungerar en representant i Capellagårdens styrelse. har 43/07 beslutat att hänskjuta frågan till styrelsen för beslut. Styrelsen har 58/07 beslutat att återremittera frågan om representation i Capellagårdens styrelse till arbetsutskottet för beredning. Enligt principen att där regionförbundet förekommer som bidragsgivare och/eller avtalspart bör inte heller regionförbundet utse representant i berörd styrelse. Föreslås att kansliet tillsammans med kulturrapportörerna och kulturreferensgruppen får i uppdrag att bereda frågan om representation i Capellagårdens styrelse. ger kansliet i uppdrag att tillsammans med kulturrapportörerna och kulturreferensgruppen bereda frågan om representation i Capellagårdens styrelse inför beslut i styrelsen. 83 D 2007/ Observatör/delegat till Byteaterns styrelse Byteatern har i skrivelse den 12 april 2007 återkommit med sitt förslag från 2005 att regionförbundet utser en kulturansvarig politiker som observatör/delegat till Byteaterns styrelse. Förslaget innebär att personen formellt sett adjungeras till styrelsen med yttranderätt men utan att delta i besluten. Styrelsen har 23/05 beslutat att inte utse observatör i Byteaterns styrelse. ger kansliet i uppdrag att tillsammans med kulturrapportörerna och kulturreferensgruppen bereda frågan om representation i Byteaterns styrelse inför beslut i styrelsen.

26 68 84 Den framtida organisationen av arbetsmarknadspolitiken i Kalmar län Håkan Brynielsson informerar om Länsarbetsnämndens förslag till ny indelning av arbetsmarknadsområden i Kalmar län enligt följande: Kalmar, Borgholm, Nybro, Emmaboda, Mörbylånga, Torsås Västervik, Vimmerby, Hultsfred Oskarshamn, Högsby, Mönsterås Eventuella synpunkter från regionförbundet skall vara Länsarbetsnämnden tillhanda senast den 20 april Föreslås att regionförbundet inte avger synpunkter. tar informationen med godkännande till handlingarna samt beslutar att regionförbundet inte lämnar synpunkter över Länsarbetsnämndens förslag på ny indelning av arbetsmarknadsområden.

27 69 85 Inbjudningar Sustainable regions and municipalities 2007 Föreslås att klimatkommissionen utser representant South Sweden American Entrepreneurial Days den augusti 2007 SydSams seminarium om ansvarsutredningen den 25 april 2007 Vindkraftsseminarium den april 2007 Leif Larsson, Eddie Forsman och Mona Jeansson kommer att närvara vid seminariet Inbjudan till samrådsmöte den 21 maj 2007 om utkast till regionalt utvecklingsprogram för Jönköpings län, RUP I samband härmed informerar Håkan Brynielsson om principerna för deltagande i seminarier, konferenser o dyl och hänvisar till arbetsutskottets 56/04 med beslut att antal deltagare vid konferenser m m och vem/vilka som skall delta skall fattas av arbetsutskottet. tar informationen med godkännande till protokollet.

28 70 86 D 2007/ Ansvarsfrihet för Primärkommunala nämnden 2006 Revisorerna har i sin revisionsberättelse den 23 mars 2007 tillstyrkt att primärkommunala nämnden och de enskilda förtroendevalda i nämnden beviljas ansvarsfrihet för räkenskapsåret föreslår att styrelsen beviljar primärkommunala nämnden ansvarsfrihet för år På grund av jäv deltar inte Leif Larsson (c) och Eddie Forsman (m) i beslutet.

29 71 87 D 2007/ Bolagsstämma med Kommunernas Hus förslår att styrelsen utser Leif Larsson (c) som Regionförbundets i Kalmar län representant vid bolagsstämma med Kommunernas Hus. 88 Anmälningsärenden Anmäls följande ärenden Skrivelse den 30 mars 2007 till Näringsdepartementet Upprustning av Kust till kustbanan D 2005/ Minnesanteckningar från Euroregion Baltics rådsmöte den mars 2007 Genstämning från Accelerated Wireless D 2007/ tar anmälningarna med godkännande till protokollet. Leif Larsson Akko Karlsson ordförande 56-85; ordförande 86 Åke Nilsson justerare Ingemo Ullman sekreterare

Torsdagen den 3 maj 2007, kl Beslutande: Leif Larsson ordförande 63-75, Akko Karlsson vice ordförande 63-75, ordförande 76

Torsdagen den 3 maj 2007, kl Beslutande: Leif Larsson ordförande 63-75, Akko Karlsson vice ordförande 63-75, ordförande 76 Protokoll 56 Organ: Plats och tid: Regionförbundets styrelse Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 3 maj 2007, kl 10.00-14.50 ande: Leif Larsson ordförande 63-75, 77-80 Akko Karlsson vice ordförande

Läs mer

Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson

Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson 135 Organ: Plats och tid: Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) ande: Övriga deltagare: Utses att justera: Leif Larsson Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson Håkan Brynielsson

Läs mer

Regionförbundets arbetsutskott

Regionförbundets arbetsutskott 3 Organ: Plats och tid: ande: Övriga deltagare: Regionförbundets arbetsutskott SKI, Stockholm Onsdag den 24 januari 2007, kl 09.00-11.25 Leif Larsson, ordförande Akko Karlsson, vice ordförande Eddie Forsman,

Läs mer

Protokoll 2010-11-11 Arbetsutskott

Protokoll 2010-11-11 Arbetsutskott 142 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 11 november 2010, kl 13.00-15.05 ande Leif Larsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Eddie Forsman

Läs mer

Protokoll Arbetsutskottet

Protokoll Arbetsutskottet 120 Organ: Plats och tid: Regionförbundets arbetsutskott Hasselö, Tjust skärgård, Västervik Måndagen den 23 juni 2008, kl 10.00-14.30 ande: Leif Larsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Eddie Forsman

Läs mer

Pilotregion Kalmar län Unga som resurs för Hållbar regional tillväxt i Kalmar län

Pilotregion Kalmar län Unga som resurs för Hållbar regional tillväxt i Kalmar län Pilotregion Kalmar län Unga som resurs för Hållbar regional tillväxt i Kalmar län Myndigheten Ungdomsstyrelsen Fördelar ca 8 miljoner till 7 regioner i Sverige Regional samverkan för Förebyggande, främjande

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott 151-170

Regionstyrelsens arbetsutskott 151-170 154 /1983 Bildande av samrådsgrupp s arbetsutskott föreslår regionstyrelsen besluta att 1. Utse och Carina Ödebrink till ordinarie ledamöter i den samrådsgrupp som Sveriges Kommuner och Landsting avser

Läs mer

Protokoll 2014-03-19 Arbetsutskott

Protokoll 2014-03-19 Arbetsutskott 39 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län Onsdagen den 19 mars 2014, kl 09.00-12.00 ande Lars Blomberg ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson vice

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred kl

Sessionssalen, Hultsfred kl Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-12.30 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Mattias Wärnsberg, S Övriga deltagande Lars-Erik Rönnlund, kommunchef

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Förbundsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2010-03-24 1 (23)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Förbundsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2010-03-24 1 (23) 2010-03-24 1 (23) Plats och tid Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Onsdag den 24 mars 2010, kl.09.00-11.45 Sunnerbo, Regionförbundet, P G Vejdes väg 15, Växjö Bo Frank (m), ordförande Charlotta

Läs mer

kl , Region Gävleborgs kansli, Gävle

kl , Region Gävleborgs kansli, Gävle 2014-09-29 kl.09.00 11.00, Region Gävleborgs kansli, Gävle Sven-Åke Thoresen, S, ordförande Lena Roos, M, 1:e vice ordförande Stig Eng, C, 2:e vice ordförande Eva Tjernström, S Göran Sjöstedt, Hanna Bruce

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna Beslutsdatum 2008-02-05 1 (5) Tid Tisdagen den 5 februari 2008 kl. 15.30. Beslutande Ledamöter Marie-Louise Hilmersson, ordförande Leif Larsson Kira Berg Eva Nypelius Björn Jansson Lars Isaksson Esse Petersson

Läs mer

Protokoll 2013-03-12 Styrelse

Protokoll 2013-03-12 Styrelse 21 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Glasverandan, KalmarSalen, Kalmar Tisdagen den 12 mars 2013, kl 14.00-14.30 Beslutande Lars Blomberg ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7) 2008-12-05 1 (7) Tid Fredagen den 5 december 2008 kl.08.15 08.45 Plats Beslutande Ledamöter Utvandrarnas Hus, Vilhelm Mobergs gata 4, Växjö Marie-Louise Hilmersson, (c) ordförande Ann-Charlotte Wiesel

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Rum 226 kl. 09:00-10:10 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Marie Östh Karlsson (S) (ordförande) Hans Bergfelt (M) (vice ordförande) Stefan Gustafsson (S) Ulrika Frick (MP)

Läs mer

Yttrande över Ansvarskommitténs slutbetänkande: Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft (SOU 2007:10)

Yttrande över Ansvarskommitténs slutbetänkande: Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft (SOU 2007:10) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören Handläggare: Börje Wredén Landstingsstyrelsen Yttrande över Ansvarskommitténs slutbetänkande: Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen Sammanträdesdatum Blad 1 Plats och tid Liseberg, Göteborg. Kl. 14.00 18.00 Beslutande Jan-Erik Wallin, ordf. Göran Johansson Gert-Inge Andersson Björn Bergquist Lennart Björk Inga-Lill Andersson Stefan

Läs mer

Arbetsordning för Övervakningskommittén

Arbetsordning för Övervakningskommittén Beslutad av ök: Diarienr: 12-11 2014/00387 Arbetsordning för Övervakningskommittén 2020 Upprättande och sammansättning 1.1 Upprättande Socialfondens övervakningskommitté (framöver kommittén) är upprättad

Läs mer

Förbundsordning för Regionförbundet i Kalmar län 2015-2018

Förbundsordning för Regionförbundet i Kalmar län 2015-2018 Förbundsordning för Regionförbundet i Kalmar län 2015-2018 (Godkänd av styrelsen den 2015-01-01, 8) Regionförbundet skall vara ett kommunalförbund enligt kommunallagen och bildas för obestämd tid. 1 Förbundets

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 2009-05-26 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Bertil Axelsson Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 26 maj 2009, kl. 08.30 12.00 Plats Närvarande ledamöter Sessionssalen,

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Sida Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Plats och tid Kommunhuset den 12 juni 2015 kl. 08.00 10.00 Beslutande Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Lars Hollner (S) Ann Petersson

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige 1(3) 2015-10-13 RJL2015/1929 Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige Förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att 1. Tillstyrka förslaget till stadgar och överenskommelse

Läs mer

Riktlinjer för Landstinget Dalarnas arbete med regionfrågan

Riktlinjer för Landstinget Dalarnas arbete med regionfrågan BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsens arbetsutskott Central förvaltning Datum 2015-12-15 Sida 1 (3) Ledningsenhet C-fv Dnr LD15/03187 Uppdnr 1245 2015-12-15 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Riktlinjer

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.55 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige. Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning

Regionsamverkan Sydsverige. Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning 1 (från 2016) Syfte att utveckla samarbetet mellan verksamheterna i regiondelarna Målsättningen

Läs mer

Presidium - Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö

Presidium - Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Regionens hus, sal B Närvarande: ande: Rune Backlund (C) ordförande Per Hansson (L) Jeanette Söderström (S) Övriga: Ulrika Geeraedts, regional utvecklingsdirektör Carl-Johan

Läs mer

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation.

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation. Region Kalmar län Landstingsfullmäktige och Regionförbundets styrelse har beslutat att man har för avsikt att bilda regionkommun i Kalmar län från och med 2019. Region Kalmar län bildas genom att Landstingets

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 08-05-06 JUSTERAT 08-05-19 1 (7) Landstingets kansli Kansliavdelningen/Kristina Brundin Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 6 maj 2008, kl.10.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter

Läs mer

Protokoll 2009-10-23 Styrelsen

Protokoll 2009-10-23 Styrelsen 112 Organ Regionförbundets styrelse Plats och tid Stabygården, Högsby Fredagen den 23 oktober 2009, kl 10.00-11.15 ande Leif Larsson ordförande Eddie Forsman vice ordförande Evy Annér Monica Bengtsson

Läs mer

Regionförbundets arbetsutskott

Regionförbundets arbetsutskott 76 Organ: Plats och tid: Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 31 maj 2007, kl 09.00-16.30 ande: Leif Larsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Eddie Forsman

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2008-01-02 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007 Närvarande Agneta Niklasson (mp) vice ordförande Alma Basic (s)

Läs mer

Protokoll Styrelsen

Protokoll Styrelsen Protokoll 1 Organ: Plats och tid: Regionförbundets styrelse Regionförbundet i Kalmar län, Fredagen den 11 januari 2007, kl 10.00-13.00 ande: Leif Larsson ordförande Evy Annér Lennart Beijer Monica Bengtsson

Läs mer

Regeringens proposition 2004/05:8

Regeringens proposition 2004/05:8 Regeringens proposition 2004/05:8 Förlängd försöksverksamhet med ändrad regional ansvarsfördelning i Skåne län och Västra Götalands län Prop. 2004/05:8 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Läs mer

Protokoll Primärkommunala nämnden

Protokoll Primärkommunala nämnden 27 Organ Plats och tid ande Övriga deltagare Utses att justera Kronobäcks klosterkyrkoruin, Mönsterås Torsdagen den 9 september kl. 9.00-12.00 Roland Åkesson, ordförande Bo Bergman Eddie Forsman Ingemar

Läs mer

Landstingets kansli 2011-08-19 KB 4/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-08-31. Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl.

Landstingets kansli 2011-08-19 KB 4/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-08-31. Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl. 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-08-31 Kulturberedningen Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl. 14-17 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017

Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017 Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017 Restidsmål 2050 Stockholmsregionen Malmö-/Köpenhamns- Göteborgsregionen Interregionala resor regionen Kollektivtrafiken som strukturbildare

Läs mer

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Promemoria 2007-01-18 Näringsdepartementet Enheten för regional utveckling och turism Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Bakgrund Den europeiska

Läs mer

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet 2012-03-27 1 Namn Föreningens namn är ULI Geoforum. 2 Ändamål ULI Geoforum är en ideell förening med syfte att sprida och effektivisera

Läs mer

Kommunkontoret kl 14.00 17.25

Kommunkontoret kl 14.00 17.25 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 14.00 17.25 Beslutande Lars Ottosson, (PF) ordförande Lina Löfberg, (M) 1:e vice ordförande Kent Holmer, (S) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (C) ledamot Marianne Zackrisson,

Läs mer

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Stockholms lans landsting Landstingsstyrelsen 2015-11-03 LS 2015-0997 Kommunerna i Stockholms län Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Landstingsfallmäktige har i budgeten för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (8) 2008-01-31 1 (8) Plats och tid Onsdag den 31 januari kl. 08.30 09.00 Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Kunskapen, Regionförbundet, P G Vejdes väg 15, Växjö Marie-Louise Hilmersson (c) ordförande

Läs mer

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN. Protokoll. Sammanträde med Samordningsförbundet Göteborg Hisingen

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN. Protokoll. Sammanträde med Samordningsförbundet Göteborg Hisingen 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN Protokoll Dnr 114/05 SAMMANTRÄDETS ART Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

Styrelsens förslag till ändringar av STFs stadgar

Styrelsens förslag till ändringar av STFs stadgar SVENSKA TURISTFÖRENINGEN Dagordningspunkt 11 Riksstämma 2010 Bilaga 1 Styrelsens förslag till ändringar av STFs stadgar STADGAR för SVENSKA TURISTFÖRENINGEN Antagna vid årsmöte den 24 25 maj 1997 Reviderade

Läs mer

Stadgar för Afasiförbundet i Sverige

Stadgar för Afasiförbundet i Sverige Stadgar för Afasiförbundet i Sverige 1 Förbundets namn Förbundets namn är Afasiförbundet i Sverige, kallat Afasiförbundet. 2 Förbundets syfte Afasiförbundet är en ideell intresseorganisation som är demokratiskt

Läs mer

Arbetsordning för Mälardalsrådet

Arbetsordning för Mälardalsrådet Förslag 161109 Arbetsordning för Mälardalsrådet Godkänd av Mälardalsrådets styrelse (DATUM) 1. Inledning Arbetsordning för Mälardalsrådet utgår från Mälardalsrådets stadgar, version antagen av rådsmötet

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.50 Beslutande Övriga deltagande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c)

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum Regionala utvecklingsnämnden KALLELSE Datum 2019-05-15 Sida 1 (5) Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom Datum Torsdag 23 maj 2019 Tid 10:15 Plats Odlingen, Regionhuset,

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 3 november, 2006

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 3 november, 2006 Plats och tid Rasta Nordby, 3 november, 09.30 13.00 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 3 november, 2006 ande Ole Haabeth, Fredrikstad kommune Clas-Åke Sörkvist, Tanums kommun Per Kristian Dahl, Halden kommune

Läs mer

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Eva Johnsson (KD) Margareta Artéus Thor (FP)

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Eva Johnsson (KD) Margareta Artéus Thor (FP) 1 (7) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-02-25 Kulturberedningen Tid Fredagen den 14 februari 2014 kl. 9-11.15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sessionssalen,

Läs mer

U2008/3167/UH. Enligt sändlista

U2008/3167/UH. Enligt sändlista Regeringsbeslut II:7 2008-04-17 U2008/3167/UH Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag att inrätta ett Havsmiljöinstitut Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Göteborgs universitet, Stockholms

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:150 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Fastställande av riktlinjer för landstingets internationella arbete Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Landstingsdirektören

Läs mer

Förslag till föredragningslista Direktion

Förslag till föredragningslista Direktion Handläggare Carin Lilliehöök 023-77 70 81 carin.lilliehook@regiondalarna.se Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-03-27 Sida 1(6) Till Direktionens ledamöter Ersättare för kännedom Förslag till föredragningslista

Läs mer

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2: vice ordförande. Lina Löfberg

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2: vice ordförande. Lina Löfberg 1 (7) Plats och tid: Kommunkontoret kl. 14.00-15.55 Beslutande Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2: vice ordförande Övriga deltagande Agneta Henriksson,

Läs mer

2008-03-17 kl 13.15 14.30, Region Gävleborgs kansli, Gävle. Per-Olof Svensson, ordförande Ann-Margret Knapp, 2:e vice ordförande

2008-03-17 kl 13.15 14.30, Region Gävleborgs kansli, Gävle. Per-Olof Svensson, ordförande Ann-Margret Knapp, 2:e vice ordförande 2008-03-17 kl 13.15 14.30, Region Gävleborgs kansli, Gävle Per-Olof Svensson, ordförande Ann-Margret Knapp, 2:e vice ordförande Mats Törnquist Mats Fransson Maria Gelin-Axelsson Ann-Margret Knapp 9 12

Läs mer

Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn

Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn Dagordning A B C Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn Information Övrigt 1 Tid och plats Onsdagen den 24 oktober 2012 kl. 09.00-12.10 på Region Blekinge, Ronnebygatan 2, Karlskrona Närvarande

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.25 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson,

Läs mer

Torsdagen den 11 oktober 2007, kl 09.00-16.20 Beslutande: Leif Larsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Eddie Forsman vice ordförande, 171-196

Torsdagen den 11 oktober 2007, kl 09.00-16.20 Beslutande: Leif Larsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Eddie Forsman vice ordförande, 171-196 145 Organ: Plats och tid: Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 11 oktober 2007, kl 09.00-16.20 ande: Leif Larsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Eddie Forsman

Läs mer

Protokoll från styrgruppsmöte med Småland- Blekinges Brysselkontor den 1 oktober 2014

Protokoll från styrgruppsmöte med Småland- Blekinges Brysselkontor den 1 oktober 2014 Protokoll från styrgruppsmöte med Småland- Blekinges Brysselkontor den 1 oktober 2014 Plats och tid Ledamöter Övriga Regionförbundet södra Småland, Växjö 1 oktober 2014, kl 13.00-16.00 Lars Blomberg, ordförande

Läs mer

Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Folkhälsoberedningen Tid 2017-09-07 11:15-12:10 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Michael Öberg (MP), ordförande Henrietta Serrate (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

UMEÅREGIONEN PROTOKOLL 1 (32)

UMEÅREGIONEN PROTOKOLL 1 (32) UMEÅREGIONEN PROTOKOLL 1 (32) Plats och tid Överförmyndarenheten, Götgatan 3, 2018-04-18, kl 13.00-14.25 Beslutande Ersättare Åke Lindgren, ordförande Elmer Eriksson, vice ordförande Marie-Louise Nilsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7) 2007-12-12 1 (7) Tid Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Onsdagen den 12 december kl.09.00 14.50 med ajournering kl. 12.00 13.00 Karl Birger Blomdahlsalen, konserthuset i Växjö Marie-Louise Hilmersson,

Läs mer

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Minnesanteckningar 11 december 2015 Närvarande: PKN Ann-Marie Fagerström Lars Rosander Stihna Johansson Evertsson Dzenita Abaza Bertil Dahl

Läs mer

Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS

Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS Kommunkansliet Till Kommunstyrelsen Datum 2016-02-09 Dnr KS 2015/0380 Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS 2015-0997 Sammanfattning

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden DAGORDNING Datum 2018-01-29 1 (7) Sammanträde i regionala utvecklingsnämnden Ledamöter och ersättare i regionala utvecklingsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2018-01-29

Läs mer

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland 1(8) Landstingsstyrelsen Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland Inledning Regionfrågan har diskuterats under lång tid i Sverige och i Östergötland. I mars 2008 undertecknade partidistrikten

Läs mer

Protokoll Styrelsen. Onsdagen den 4 maj 2011, kl Beslutande Harald Hjalmarsson ordförande

Protokoll Styrelsen. Onsdagen den 4 maj 2011, kl Beslutande Harald Hjalmarsson ordförande 49 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Möre Hotell, Söderåkra Onsdagen den 4 maj 2011, kl 09.00-14.30 ande Harald Hjalmarsson ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson vice ordförande

Läs mer

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Kommittédirektiv Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden Dir. 2014:4 Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska undersöka förutsättningarna

Läs mer

Kommunstyrelsen 1999-1

Kommunstyrelsen 1999-1 Arbetsutskottet 1(6 1(6 Datum: 23 23 november, 2012 2009 Plats och tid Stadshuset i Strömstads kommun, 23 november, 2012 kl. 09.00 12.00 ande m tum Ronnie Brorsson, Strömstads kommun Clas-Åke Sörkvist,

Läs mer

Kansliavdelningen/Kristina Brundin LSAU 1/2005. Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsen arbetsutskott 2005-01-18

Kansliavdelningen/Kristina Brundin LSAU 1/2005. Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsen arbetsutskott 2005-01-18 1 (5) Kansliavdelningen/Kristina Brundin Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsen arbetsutskott 2005-01-18 Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sven-Åke Gustavsson, ordf Paul Johansson (c)

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 2011-01-25 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavd, Marianne Hammarström Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 25 januari 2011, kl. 09.00 11.40 Plats Närvarande ledamöter Övriga

Läs mer

Protokoll Dnr: 0005/10

Protokoll Dnr: 0005/10 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN ARBETSFÖRMEDLINGEN REGIONEN Protokoll Dnr: 0005/10 SAMMANTRÄDES Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 1 (5) Landstingets kansli 2012-03-27 LSAU 3/2012 Planeringsavd, Justerat 2012-04-03 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 mars 2012 kl. 09.00 11.40 Plats Närvarande Övriga närvarande

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med arbetsutskottet för Samordningsförbundet i Kalmar län fredagen den 19/

Protokoll fört vid sammanträde med arbetsutskottet för Samordningsförbundet i Kalmar län fredagen den 19/ Protokoll fört vid sammanträde med arbetsutskottet för Samordningsförbundet i Kalmar län fredagen den 19/5 2017. Plats:, Kalmar Tid 09.00 11.30 Beslutande deltagare: Anders Andersson, 1:e v ordf. Andreas

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av KF/KS kansli 2003:14 Stadgar för Mälardalsrådet Beslutade på Mälardalsrådets möte den 15 maj 2003 (Ersätter Kfs 1993:4) Inledande bestämmelser 1 Föreningens

Läs mer

Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige

Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige 2015-10-20 Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige Protokollsutdrag från regionstyrelsens sammanträde 2015-10-13 Tjänsteskrivelse 2015-10-13 Förslag till Stadgar och överenskommelse för regionsamverkan

Läs mer

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan SAMORDNINGSFÖRBUNDET JÖNKÖPING Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Sofiahuset, Jönköping, 2009-11-30 kl. 15.30-17.05 Beslutande Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget

Läs mer

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut BESLUTANDE Britta Flinkfeldt Peter Roslund ÖVRIGA DELTAGARE Kajsa Myrberg, kansliet Kjell-Åke Halldén, kansliet, sekreterare Lars Alriksson Kjell-Åke

Läs mer

Innehåll. Chef för sektor samhällsutveckling och medborgare är ansvarig för denna instruktion

Innehåll. Chef för sektor samhällsutveckling och medborgare är ansvarig för denna instruktion Innehåll BEREDNING MEDBORGARE OCH FOLKHÄLSAS VERKSAMHET... 2 1 Allmänt om beredningarna under kommunstyrelsen... 2 2 Beredningen medborgare och folkhälsas ansvarsområde och uppgifter... 2 BEREDNINGEN MEDBORGARE

Läs mer

Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning

Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-09-23 LS 2015-1095 Landstingsstyrelsen Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning Föredragande landstingsråd: Torbjörn

Läs mer

Kulturberedningen. Tid Fredagen den 11 april 2014 kl Sessionssalen, landstingets kansli Ingelstadsvägen 9, Växjö

Kulturberedningen. Tid Fredagen den 11 april 2014 kl Sessionssalen, landstingets kansli Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (7) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-04-25 Kulturberedningen Tid Fredagen den 11 april 2014 kl. 9-11.15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sessionssalen,

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred kl

Sessionssalen, Hultsfred kl Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-16.00 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Per-Inge Pettersson, C Mattias Wärnsberg, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande

Läs mer

Bolagsstämman i Next Skövde Destinationsutveckling AB har fastställt ägardirektiven 3 maj 2013, 12

Bolagsstämman i Next Skövde Destinationsutveckling AB har fastställt ägardirektiven 3 maj 2013, 12 Bolagsstämman i Next Skövde Destinationsutveckling AB har fastställt ägardirektiven 3 maj 2013, 12 För den verksamhet som bedrivs i Next Skövde Destinationsutveckling AB, nedan kallat Bolaget, gäller dessa

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen VästKom Sammanträdesdatum Blad 1 Plats och tid Nääs slott, Lerum. Kl. 09.00 14.00 Beslutande Ej närvarande Göran Johansson, ordf Lena Facht Peter Hemlin Ulf Sjösten Rune Forsdahl Christer Aronsson Thomas

Läs mer

Förbundsordning för Region Värmland

Förbundsordning för Region Värmland KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2006-12-14 Ersätter: 2000-11-23 Gäller fr o m: 2006-12-14 Förbundsordning för Region Värmland Region Värmland -

Läs mer

Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd

Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd Datum 2010-09-07 7 Antal sidor Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd Utarbetad av: Kommunkansliet Antagen av, datum och Kommunfullmäktige 1998-09-24 130 Reviderad, datum och Kommunfullmäktige 2010-09-28

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN Protokoll 1(9) Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2007-04-04

HÖGSBY KOMMUN Protokoll 1(9) Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2007-04-04 HÖGSBY KOMMUN Protokoll 1(9) Plats och tid Kommunhusets tingssal tisdagen den 4 april 2007 kl 15.00-16.30 Beslutande Ewa Engdahl (c), ordförande Ingemar Bergquist (kd) Patrik Köhler (m) Lars-Magnus Ek

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Sida Vård- och omsorgsnämnden 2008-05-15 1

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Sida Vård- och omsorgsnämnden 2008-05-15 1 Vård- och omsorgsnämnden 2008-05-15 1 Plats och Tid sammanträdesrum Norrtull 2008-05-15 kl 08.00-12.10 Beslutande Anne Sörqvist (c) ordf Anelia Dotcheva (c) Gunnar Dahlstrand (c) Terttu Martinsson (c)

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred 2008-05-06 kl. 08.30-11.30. Per-Inge Pettersson

Sessionssalen, Hultsfred 2008-05-06 kl. 08.30-11.30. Per-Inge Pettersson 1(12) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-11.30 Beslutande Bo Bergman, s Tommy Ejnarsson, v Per-Inge Pettersson, c Jonny Bengtsson, s Åke Nilsson, kd Övriga deltagande Sven Carlsson, kommunchef

Läs mer

2014-05-27. Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice ordf.

2014-05-27. Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice ordf. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, rum 303/304 08:30-09:45 Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice ordf. Ida Nilsson (MP)

Läs mer

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 2016-02-2323 Er ref: N2015/4305/TIF Vår ref: 2014/606-544 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Regionförbundet

Läs mer

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-13:10

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-13:10 Trafiknämnden Datum: 2019-01-31 Tid: 09:00-13:10 Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Carina Bengtsson (C) (ordförande) Eva Johnsson (KD) (vice ordförande) Peter Freij (S) (2:e

Läs mer

kl , Region Gävleborgs kansli, Gävle

kl , Region Gävleborgs kansli, Gävle 1 2008-02-04 kl 13.30 16.00, Region Gävleborgs kansli, Gävle Per-Olof Svensson, ordförande Åsa Äng Eriksson, 1:e vice ordförande Ann-Margret Knapp, 2:e vice ordförande Mats Törnquist Mats Fransson Ulrika

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET

STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET Beslutade på rådsmötet den 27 maj 2004 Mälardalsrådet är en frivillig samarbetsorganisation för kommuner och landsting i form av en ideell förening för gemensamma strategiska

Läs mer

Stadgar för SYLF Blekinge

Stadgar för SYLF Blekinge Stadgar för SYLF Blekinge Erkänd som lokalavdelning av Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF). Senast ändrade vid SYLF Blekinges årsmöte 20:e januari 2016 och ändringen godkänd av SYLF:s styrelse XX månad

Läs mer

bilaga 1

bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 Regionsamverkan Sydsverige uppdrag för utskott kring regional utveckling bilaga 2 Regionsamverkan Sydsverige syftar till att med medborgarnas bästa för ögonen,

Läs mer