Inriktningsplan för klimatneutral färjdrift 2045

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inriktningsplan för klimatneutral färjdrift 2045"

Transkript

1 2018 Inriktningsplan för klimatneutral färjdrift 2045

2 TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Trafikverket Postadress: Trafikverket Färjerederiet, Box 51, VAXHOLM E-post: info@farjerederiet.se Telefon: Dokumenttitel: Inriktningsplan för klimatneutral färjedrift 2045 Författare: Margus Pöldma Dokumentdatum: Version: 0.1 Kontaktperson: Margus Pöldma Sida 2 (12)

3 Innehåll Förord 3 Bakgrund 4 Vision 45 5 Avgränsningar 5 Trafikutmaningar 7 Autonom fartygsdrift 8 8 Tonnageplan Förord Vision 45 är Trafikverket Färjerederiets långsiktiga tonnageplanering vars främsta syfte är att säkerställa tillgången på effektiva och miljövänliga färjor fram till år Dokumentet revideras årligen med hänsyn tagen till utvecklingen inom teknikområdet och av nya miljöbränslen, teknisk livslängd på befintligt tonnage och förväntade förändringar i trafikefterfrågan. Vision 45 utgör därmed ett underlag för Färjerederiets ledning och internstyrelse för det framtida utvecklingsarbetet. Sida 3 (12)

4 Bakgrund Den 15 juni 2017 antog Sveriges riksdag ett klimatpolitiskt ramverk bestående av en klimatlag, ett antal klimatmål och ett klimatpolitiskt råd. Klimatlagen (SFS 2017:720, i kraft 1 januari 2018) lagfäster att regeringen ska ta fram en klimatpolitisk handlingsplan vart fjärde år som ska redovisa hur klimatmålen ska uppnås. Med ett antal givna delmål är syftet med gällande handlingsplan att Sverige ska vara klimatneutralt, d.v.s. inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, år Färjerederiet släpper årligen ut ton koldioxid genom färjedriften och Vision 45 utgör arbetsplanen för att nå målet med fossilfri drift. Ett förslag till rapport från Trafikverket, Inriktning för klimatomställning av Trafikverkets färjedrift har angivit delmål enligt tabell 1. Även det teoretiska utfallet av Vision 45 redovisas i tabell 1. Tabell 1, Delmål för reduktion av CO 2 År CO2 reduktion enligt TRV-rapport Teoretiskt utfall* Vision % 21,35 % % 44,16 % % 60,64 % % 67,95 % % 100,0 % *) Utfallet redovisar att bränslet ombord är klimatneutralt (100 %) Hänsyn till CO 2-utsläpp i samband med framställningen är inte inkluderad. Tabell 2, Färjeleder med störst CO²-utsläpp** Hönöleden 16,4 % Gullmarsleden 8,5 % Nordöleden 8,4 % Visingsöleden 8.2 % Ekeröleden 7,1 % Aspöleden 6,6 % **) Utsläppsnivåerna avser 2017 och inkluderar samtliga färjeleder. Sida 4 (12)

5 Vision 45 Vision 45 är Trafikverket Färjerederiets långsiktiga tonnageplan med syfte att säkerställa rätt framtida kapacitet och samtidigt uppfylla regeringens klimatpolitiska ramverk. Vision 45 är föränderlig över tid med anledning av ett antal okända faktorer som kan komma att påverka och ändra inriktningen i framtiden såsom; Oförutsedd uppgång eller nedgång på trafikefterfrågan. Klimatförändringar som väsentligt påverkar havsvattennivån. Förändringar i kommande regeringars handlingsplaner. Förändringar i Färjerederiets uppdrag. Osäkerhet kring färjornas tekniska livslängd på lång sikt. Vision 45 avses att revideras årligen med anledning av ovanstående faktorer. En tidigare rapport med åtgärdsförslag behandlar endast färjeleder med statligt huvudmannaskap och prioriterar åtgärder på de leder som har störst CO 2-utsläpp. I Vision 45 vägs även de leder med kommunalt huvudmannaskap in eftersom Klimatlagen även omfattar dessa. Färjorna nyttjas dessutom i ett fleetmanagementsystem som ska möjliggöra stor flexibilitet. Även operativa förutsättningar som kommande trafikmönster och tonnageplanering har beaktats. Generellt förväntas en genomsnittlig trafikökning på ungefär 1-2 % per år vilken inte är jämnt fördelad utan varierar mellan en svag negativ utveckling på vissa leder och kraftigare ökningar på ett fåtal övriga leder. Den förväntade trafikökningen är inte heller linjär med kapacitetsbehovet eftersom begränsningarna främst återfinns i anslutande vägnät och terminaler och inte kan bemötas enkom med rätt kapacitet på färjorna. Avgränsningar Omställningen till en miljövänligare trafik har även kopplingar till anslutningar till och från färjorna. Därför bör även möjligheten att väga in anpassningar till kollektivtrafik och gång- och cykeltrafik. Avgränsande faktorer som finns i Färjerederiets uppdrag att endast transportera fordon som en förlängning av vägen kan komma att behöva förändras. En flexibilitet i uppdraget skulle möjliggöra ett antal lokala anpassningar till cykel- och passagerarfartyg och bättre förutsättningar för anslutande kollektivtrafik i syfte att minska klimatpåverkan. Sida 5 (12)

6 Tonnageplanen kommer att vara föränderlig över tid beroende på en förväntad snabb utveckling av framdrivningsteknik och nya energikällor i framtiden. Därför har de kommande konverteringarna av färjorna i tonnageplanen endast angivits med att de ska anpassas för miljödrift eftersom det råder stor osäkerhet kring valet av bränsle i framtiden. För närvarande diskuteras eldrift med landkabel, laddhybriddrift, etanol, biometanoldrift, biogasdrift, bränsleceller och drift. Likaså råder en stor osäkerhet kring befintliga färjors livslängd efter år 2030 vilket i praktiken innebär att det i ett senare skede behöver avgöras vilka färjor som är lämpade för konvertering eller utfasning. Detta kan medföra ytterligare ett antal tillkommande nybyggen utöver den redovisade planen. En stor osäkerhet finns även kring finansieringen av konverteringar och nybyggnation på de leder som har ett kommunalt huvudmannaskap vilket kan innebära förändringar för färjornas framtida placeringar. Även vilka färjor som kommer att konverteras eller utfasas kan därför komma att ändras. Vision 45 innebär enligt plan ett nybyggnads-, konverterings- och utfasningsprogram fördelat enligt nedan under perioden Kapacitet i PBE* Åtgärd/antal <10 Antal Nybyggnation Konvertering av drivlina** Miljöbränsle utan konvertering Utfasning *) PBE, personbilsekvivalent vilket motsvarar en fordonslängd på 6 meter. **) Inkluderar linfärjor som konverteras till elkabeldrift. Sida 6 (12)

7 Trafikutmaningar Övertagandet av Visingsöleden 2012 och Tynningöleden 2013 samt trafikutvecklingen på framförallt Aspöleden har bidragit till tonnagebrist, främst på ostkusten. Även trafikutvecklingen på lederna kring storstadsregionerna i samband med nyexploatering har orsakat ytterligare kapacitetsbrist. Vision 45 är initialt startskottet för leverans av fyra 60-bilsfärjor av Venusklass* för att fylla det mest akuta kapacitetsbehovet i storstockholmsområdet och därmed möjliggöra avyttring av en 12-bils, två 20-bilsfärjor och en 22- eller 30-bilfärja. På sikt finns behov av ytterligare 7-8 färjor av Venusklassen med tanke på den höga åldersstrukturen på befintligt tonnage och för att möjliggöra utfasning av de äldsta 30-, 40- och 50-bilsfärjorna. Sammantaget omfattas nybyggnadsprogrammet inom Vision 45 av 20 nya färjor. Tonnageplaneringen behöver vara föränderlig över tid eftersom ett antal trafikutmaningar är avhängiga övrig samhällsplanering och kommande klimatförändringar. Mest och störst trafikbelastning förekommer på västkusten och i planeringen har åtgärder vidtagits för att förbättra kapaciteten på några leder. För att komma till rätta med problematiken på övriga belastade leder krävs större infrastrukturförändringar iland som ligger utanför rederiets kontroll och dessa kan därför inte i nuläget beaktas i Vision 45. Det långsiktiga planeringsarbetet innefattar även att utreda möjliga konverteringar av frigående färjeleder till lindragna färjeleder. Inom tidsspannet fram till 2045 kan även etablering av nya färjeleder eller avetablering av befintliga färjeleder förekomma och parallellt sker ett antal broutredningar i syfte att ersätta ett antal befintliga färjeleder. Avtagande vattennivåer i Hjälmaren bidrar till en inlåsningseffekt av färjorna och det behöver utredas vilken fartygstyp som är lämplig i denna sjö. Mildare isvintrar i Storsjön leder redan idag till svårigheter i att etablera isväg alternativt att köra färja varför det kan bli nödvändigt att på mekanisk väg hålla farlederna isfria. *) Skrov- och däckslayout enligt färjorna Venus, Pluto och Jupiter med kapacitet för 60 PBE, passagerare. Sida 7 (12)

8 Autonom fartygsdrift Att autonom fartygsdrift kommer uppstå i vår omgivning i någon form innan år 2045 är relativt säkert. Begreppet innebär att ett fartyg fjärrstyrs och automationsnivån indelas i fem nivåer enligt följande; Nivå 1) Nivå 2) Nivå 3) Nivå 4) Nivå 5) Fjärrstyrt fartyg där landoperatören ansvarar för samtliga beslut och åtgärder ombord. Motsvarande nivå 1 men automationen har en viss kognitiv förmåga att fatta egna beslut som måste godkännas av landoperatören. Motsvarande nivå 2 men automationen genomför samtliga beslut och åtgärder ombord, dock under landoperatörens uppsikt som samtidigt har vetorätt. Motsvarande nivå 3 men utan uppsikt av landoperatör. Motsvarande nivå 4 men automationen kan även känna av miljö i form av vind och sjö. Utvecklingen sker snabbt och i Norge pågår för närvarande fullskaleprov med autonoma fartyg på nivå 1-2 medan övriga norden med undantag för Finland har en mer avvaktande hållning. Den största utmaningen för autonom fartygsdrift antas ligga i att anpassa regelverket både nationellt och internationellt vilket bedöms mer komplicerat än att utveckla och lösa tekniska problemställningar. Generellt borde Färjerederiet vara en lämplig plattform för autonom drift och utvecklingen bör därför bevakas inom arbetet för Vision 45. Den ungefärliga tidshorisonten för att kunna bedöma lämpliga miljöbränslen, tillgång och framtida prisutveckling beräknas till fem år. De alternativ som beaktats utöver el- och batteridrift är biometanol (i främsta hand framställt av restprodukter från skogsindustrin), etanol (i främsta hand framställt av odlingsbara grödor), biogas (metangas som i främsta hand raffinerats från matavfall och övrigt biologiskt avfall), bränslecell (vätgas som kan framställas av sol- och vindenergi) samt (främst producerat av slakteriavfall). Även på kortare sikt finns en osäkerhet kring vissa bränslen när det gäller kostnad och utbud även om tekniken bedöms vara tillgänglig och tillförlitlig. Beslut i form av beskattning av olika bränslen är en avgörande faktor. Exempelvis har en elmotor en dubbel verknings- Sida 8 (12)

9 grad i jämförelse med en dieselmotor men beskattningen av elenergi innebär att en konvertering blir kostnadsneutral. Vidare kan en del bränslen komma att beläggas med restriktioner kring transport och hantering. Nedanstående matris ger en översikt över uppskattade effekter av de olika bränsletyperna. Avsevärd minskning Minskning Ingen förändring Energikälla Bränslet är sannolikt ett framtida alternativ? Bränslet förhållandevis prisvärt Positiv prisutveckling Sannolik god tillgång Landlogistik/ framtida leveranser kan bli ett problem Bränslet passar i vår driftprofil Komplicerad konvertering Buller Kväveoxider Partiklar Batteri/Hybrid drift, landkabel Ja Ja Ja Ja Nej Ja Medel Ja 1 Ja Medel Ja Nej Ja Nej Biogas Ja Medel Medel Ja 2 Ja Medel Ja Etanol Ja Ja Okänt Ja 3 Nej Ja Nej Biometanol Ja Okänt Okänt Ja Nej Ja Nej Bränslecell Ja Okänt Okänt Ja 4 Okänt Ja Ja Ja 2 Nej Okänt Ja 5 Nej Ja Nej 1) Detta kan tillämpas endast på ett begränsat antal leder med anledning av elkabelns vikt. 2) Råvarutillgången bedöms vara god men osäkerheten kring efterfrågan kan komma att påverka produktionen av biogas. 3) Råvarutillgången bedöms vara god men politiska beslut kring användningen av grödor kan påverka tillgången. 4) Tillräckligt utbud saknas idag men beräknas kunna komma i produktion om efterfrågan finns. 5) Idag finns tillgång till men utbudet bedöms bli begränsat då efterfrågan från fordonsindustrin bedöms bli stor. Sida 9 (12)

10 Tonnageplanering sammanfattning Nybygge Uppgradering Utfasning (X) Kapacitet i PBE 2017 NEPTUNUS Gullmarn CASTELLA Uppgradering ADA BEDA GÖTA MARIE GERD 2018 KARIN Uppgradering VIVI Uppgradering ANNIE 2019 TELLUS Gullmarn 2020 NN(12) KARNA 2021 NB359(60) Vaxholm NN(20) HYMER 2022 NB360(60) Ljusterö MARIA 2023 NB361(60) Vaxholm NB362(50) Blidö NN(30) 2024 NB363(60) Ljusterö ARNLJOT PLUTO NN(40) 2025 NB 364(60) Aspö VENUS 2NN(20) 2026 NEPTUNUS PAULINA 2027 NB 365(60) Fårö SATURNUS NN(20) 2028 MARIE THERESIA 2029 ADA 2030 NB 366(60) Aspö BEDA YXLAN 2031 NB 367(X) NN GÖTA MERKURIUS

11 Tonnageplanering sammanfattning Nybygge Uppgradering Utfasning (X) Kapacitet i PBE 2032 NB 368 (X) NN GULLMAJ CASTELLA 2033 NB 369 (X) NN GULLBRITT SVANHILD 2034 BRAHEBORG JUPITER NN(40) 2035 NB 370 (60) Gräsö EBBA BRAHE NN(40) NN(50) 2036 NB 371 (60) Fårö NN(50) NN(12) 2037 NB 372 (40) Tynningö BODILLA NN(X) 2038 NB 373(60) Oxdjupet NN(36) NN(40) 2039 NB 374 (50) Adelsö ELVIRA NN(8) 2040 NB 375 (X) Vinö SEDNA* EMBLA El/batteri? 2041 NB 376(60) NN NN(X) NN(12) 2042 CAPELLA ULRIKA HELENA 2043 NORA FRÖJA LINDA SANNA 2044 LEE-FLORA BYÄLVAN BOLMIA C NORD 2045 LINA FREJA SKIDBLAD *) Beroende på vattenstånd i Hjälmaren kan det bli aktuellt med ytterligare ett grundgående fartyg. Sida 11 (12)

12 Trafikverket Färjerederiet, VAXHOLM. Besöksadress: Norrhamnsgatan 3 Telefon: , Texttelefon: Sida 12 (12)

Ansökan klimatinvesteringsstöd

Ansökan klimatinvesteringsstöd Från: tanja.barrett@ockero.se Skickat: den 12 november 215 16:53 Till: Lst_ansokan_klimatinvesteringar Ämne: ANSÖKAN OM KLIMATINVESTERINGSSTÖD Bifogade filer: Bilaga anskan klimatklivet frjor.pdf; Firmatecknare2.pdf;

Läs mer

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Möjliga vägar till fossilfri transportsektor och hur Trafikverket bidrar till det Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Mål i klimatpolitiskt ramverk Senast

Läs mer

AKTUELLT FRÅN KOLLEKTIVTRAFIKEN OCH BIOGASENS FORTSATTA ROLL. Leif Magnusson Avdelningen Kollektivtrafik och Infrastruktur Miljönämnden

AKTUELLT FRÅN KOLLEKTIVTRAFIKEN OCH BIOGASENS FORTSATTA ROLL. Leif Magnusson Avdelningen Kollektivtrafik och Infrastruktur Miljönämnden AKTUELLT FRÅN KOLLEKTIVTRAFIKEN OCH BIOGASENS FORTSATTA ROLL Leif Magnusson Avdelningen Kollektivtrafik och Infrastruktur I princip kan alla nya bussar köras på biodrivmedel Motorteknik Dieselmotor Etanolanpassad

Läs mer

Det här är Färjerederiet. Information till dig som vill veta mer om Sveriges största rederi

Det här är Färjerederiet. Information till dig som vill veta mer om Sveriges största rederi Det här är Färjerederiet Information till dig som vill veta mer om Sveriges största rederi Pålitlig kollektivtrafik på vattnet Sveriges vägfärjor är en viktig del av landets kollektivtrafik. Genvägen över

Läs mer

FÄRJEDRIFTEN I SVERIGE 2013

FÄRJEDRIFTEN I SVERIGE 2013 1 2013-09-26 FÄRJEDRIFTEN I SVERIGE 2013 BILFÄRJELEDER I SVERIGE 39 Allmänna färjeleder * 21 Frigående färjeleder * 18 Linfärjeleder 13 Enskilda färjeleder med statsbidrag * Färjerederiet entreprenör på

Läs mer

RAPPORT Marknadsundersökning Färja 2015 Trafikverket Färjerederiet Arnöleden. Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 2013/45076

RAPPORT Marknadsundersökning Färja 2015 Trafikverket Färjerederiet Arnöleden. Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 2013/45076 RAPPORT Marknadsundersökning Färja Trafikverket Färjerederiet Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 13/4576 Dokumenttitel: Marknadsundersökning Färja Skapat av: Markör Marknad & Kommunikation

Läs mer

Jobba till sjöss nära hemma

Jobba till sjöss nära hemma Jobba till sjöss nära hemma Information till dig som vill satsa, jobba och utvecklas ombord - samtidigt som du vill vara nära hem, familj och fritid Nu får du räkna sjötid ombord på vägfärja! Den svenska

Läs mer

Biogasdriven Färjeled. Viktor Daun SSPA Sweden AB

Biogasdriven Färjeled. Viktor Daun SSPA Sweden AB Biogasdriven Färjeled Viktor Daun SSPA Sweden AB SSPA Sweden AB. Mer än 75 års erfarenhet sedan starten 1940. Sedan 1983 helägt av Chalmers Stiftelse. 100 anställda, omsättning ca 105 M SEK varav ca 20%

Läs mer

RAPPORT Marknadsundersökning Färja 2015 Trafikverket Färjerederiet Huvudrapport. Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 2013/45076

RAPPORT Marknadsundersökning Färja 2015 Trafikverket Färjerederiet Huvudrapport. Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 2013/45076 RAPPORT Marknadsundersökning Färja 15 Trafikverket Färjerederiet Huvudrapport Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 13/45 Dokumenttitel: Marknadsundersökning Färja 15 Skapat av: Markör Marknad

Läs mer

RAPPORT Marknadsundersökning Färjerederiet 2018 Huvudrapport. Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 2017/123701

RAPPORT Marknadsundersökning Färjerederiet 2018 Huvudrapport. Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 2017/123701 RAPPORT Marknadsundersökning Färjerederiet 218 Huvudrapport Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 217/12371 Dokumenttitel: Marknadsundersökning Färjerederiet 218 Skapat av: Origo Group Dokumentdatum:

Läs mer

Eskilstunas klimatplan. Så skapar vi en hållbar utveckling

Eskilstunas klimatplan. Så skapar vi en hållbar utveckling Eskilstunas klimatplan Så skapar vi en hållbar utveckling Vi tar ansvar för framtiden I Eskilstuna är vi överens om att göra vad vi kan för att bidra till en ekologiskt hållbar utveckling. Eskilstuna är

Läs mer

Test med HVO Hydrogenrad vegetabilisk olja

Test med HVO Hydrogenrad vegetabilisk olja Test med HVO Hydrogenrad vegetabilisk olja H M/S Burö (SLJH) 130 brutto 150 pax Öckerö-Kalvsund-Björkö-Grötö. Kör ca: 5500 timmar/år Ca: 180000 passagerare/år 80 70 FÖRBRUKNING 6-MÅN 60 50 40 30 20 10

Läs mer

GENOMFÖRANDEPLAN FÖR ATT GÖRA JÄRFÄLLA KOMMUNS FORDONSFLOTTA FOSSILFRI

GENOMFÖRANDEPLAN FÖR ATT GÖRA JÄRFÄLLA KOMMUNS FORDONSFLOTTA FOSSILFRI GENOMFÖRANDEPLAN FÖR ATT GÖRA JÄRFÄLLA KOMMUNS FORDONSFLOTTA FOSSILFRI 2018-2025 Mattias Larsson Februari 2018 2018-01-17 1 (7) Innehåll GENOMFÖRANDEPLAN FÖR ATT GÖRA JÄRFÄLLA KOMMUNS FORDONSFLOTTA FOSSILFRI

Läs mer

Ny klimat- och energistrategi för Skåne

Ny klimat- och energistrategi för Skåne Ny klimat- och energistrategi för Skåne Landskrona Miljöforum 4 oktober 2017 Tommy Persson, Länsstyrelsen Skåne Ny klimat- och energistrategi för Skåne Strategin ska ge vägledning och stöd för att utveckla

Läs mer

RAPPORT Marknadsundersökning Färja 2016 Trafikverket Färjerederiet Huvudrapport. Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 2013/45076

RAPPORT Marknadsundersökning Färja 2016 Trafikverket Färjerederiet Huvudrapport. Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 2013/45076 RAPPORT Marknadsundersökning Färja 16 Trafikverket Färjerederiet Huvudrapport Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 13/4576 Dokumenttitel: Marknadsundersökning Färja 16 Skapat av: Markör Marknad

Läs mer

Vilka styrmedel finns idag och får vi de styrmedel vi behöver? Maria Malmkvist,

Vilka styrmedel finns idag och får vi de styrmedel vi behöver? Maria Malmkvist, Vilka styrmedel finns idag och får vi de styrmedel vi behöver? Maria Malmkvist, 2017-06-13 Grön gas 2050 - en vision om energigasernas bidrag till Sveriges klimatmål, omställning och tillväxt Klimatneutral

Läs mer

RAPPORT Marknadsundersökning Färja 2017 Trafikverket Färjerederiet Huvudrapport. Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 2013/45076

RAPPORT Marknadsundersökning Färja 2017 Trafikverket Färjerederiet Huvudrapport. Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 2013/45076 RAPPORT Marknadsundersökning Färja 17 Trafikverket Färjerederiet Huvudrapport Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 13/4576 Dokumenttitel: Marknadsundersökning Färja 17 Skapat av: Markör Marknad

Läs mer

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER Utsläpp av växthusgaser i Sverige per sektor Källa: Naturvårdsverkens rapport Konsumtionens klimatpåverkan, nov 2008 Transporter

Läs mer

Energi- & klimatplan

Energi- & klimatplan Dnr:2018/254 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-04-10 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-XX-XX Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

Trafikomfördelning. E22 Fjälkinge - Gualöv Ärendenummer: TRV 2017/1732

Trafikomfördelning. E22 Fjälkinge - Gualöv Ärendenummer: TRV 2017/1732 PM Trafikomfördelning E22 Fjälkinge - Gualöv 2017-10-11 Ärendenummer: TRV 2017/1732 Trafikverket Postadress: Box 366, 201 23 Malmö E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004

Läs mer

Klimatsmart infrastruktur. Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Klimatsmart infrastruktur. Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Klimatsmart infrastruktur Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Mål i nytt klimatpolitiskt ramverk Senast 2045 ska Sverige vara klimatneutralt Utsläppen från

Läs mer

Utredningen för fossilfri fordonstrafik

Utredningen för fossilfri fordonstrafik Utredningen för fossilfri fordonstrafik Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik hakan.johansson@trafikverket.se Fossilfrihet

Läs mer

RAPPORT NKI Färja Trafikverket Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 2013/45076

RAPPORT NKI Färja Trafikverket Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 2013/45076 RAPPORT NKI Färja 2015 Trafikverket Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 2013/45076 Innehåll Bakgrund och syfte Metod och urval Svarsfrekvens per led Resultat Målgruppen Vilka kvalitetsområden

Läs mer

Handledning. Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät

Handledning. Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät Handledning Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Dokumenttitel:

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg TEKNISKT PM TRAFIKANALYS E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands län Vägplan, 2016-11-03 Projektnummer: 128078 Trafikverket Postadress: Box 110, 54

Läs mer

TEMADAG OM MILJÖFRÅGOR INFÖR UPPHANDLING AV SERVICERESOR OCH SKOLSKJUTSTRAFIK

TEMADAG OM MILJÖFRÅGOR INFÖR UPPHANDLING AV SERVICERESOR OCH SKOLSKJUTSTRAFIK TEMADAG OM MILJÖFRÅGOR INFÖR UPPHANDLING AV SERVICERESOR OCH SKOLSKJUTSTRAFIK Länstrafiken Kronoberg 2015-10-08 HUR STÄLLER VI EFFEKTIVA MILJÖKRAV I UPPHANDLINGAR? Länstrafiken Kronoberg 2015-10-08

Läs mer

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor (Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik)

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor (Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik) Fossilfri fordonstrafik erfarenheter och utmaningar (erfaringer og utfordringer) Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor (Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik) hakan.johansson@trafikverket.se

Läs mer

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige Dnr:2018/129 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-12-03 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-12-17 Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige

En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige - kommentarer av Anders Wijkman vid möte på KNEG måndagen 17 oktober, 2016 16 månader av intensivt arbete: Uppdraget att utveckla en strategi för ett klimatneutralt

Läs mer

Väg 23 och väg 119, vid Hässleholm Kollektivtrafikåtgärd vid Stoby

Väg 23 och väg 119, vid Hässleholm Kollektivtrafikåtgärd vid Stoby SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 23 och väg 119, vid Hässleholm Kollektivtrafikåtgärd vid Stoby Hässleholms kommun, Skåne län Plan- och miljöbeskrivning, 2017-03-24 Trafikverket Postadress: Box 543, 291 25 Skåne

Läs mer

Handlingsplan för minskade utsläpp till luft

Handlingsplan för minskade utsläpp till luft PLAN 2012-11-08 04.00 D-LFV 2007-035287 1(6) 1 BAKGRUND 1.1 Swedavia Handlingsplan för minskade utsläpp till luft Klimatfrågan är av central betydelse för det civila flygets utveckling. Swedavia arbetar

Läs mer

Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart

Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart 8. STOHAB 2017-11-21 Till Stockholms Hamn AB:s styrelse Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart Bakgrund Av ägardirektiv till Stockholms Hamn AB 2017-2019 framgår bl.a. att Hamnen ska medverka

Läs mer

ABCD-projektets roll i klimatpolitiken

ABCD-projektets roll i klimatpolitiken ABCD-projektets roll i klimatpolitiken Skogens roll i klimatpolitiken Innehåll: De första klimatpropositionerna avvaktande hållning till skogens som kolsänka Vision 2050 förändrade behov ger nya initiativ

Läs mer

VÄG 642 OCH 678, NY ALLMÄN FÄRJELED MELLAN NORRA LAGNÖ - TYNNINGÖ

VÄG 642 OCH 678, NY ALLMÄN FÄRJELED MELLAN NORRA LAGNÖ - TYNNINGÖ PM Vägutrustning och trafiksignal VÄG 642 OCH 678, NY ALLMÄN FÄRJELED MELLAN NORRA LAGNÖ - TYNNINGÖ Värmdö kommun och Vaxholms stad, Stockholms Län UTSTÄLLELSEHANDLING 2017-03-29 Uppdragsnummer: 107130

Läs mer

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan Hur kan planen bidra till uppfyllnad av klimatmålen år 2030 Trivector PM 2013:18 Rasmus Sundberg Katarina Evanth 2013-04-30 Alternativ användning

Läs mer

Svensk färjeservice till öar 2014

Svensk färjeservice till öar 2014 Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14 (Omtryk - 11-04-2014 - yderligere præsentation vedlagt) ULØ Alm.del Bilag 126 Offentligt Svensk färjeservice till öar 2014 Ö-STATISTIK TRANSPORTER TILL/FRÅN

Läs mer

Naturgasens roll ur ett samhällsperspektiv

Naturgasens roll ur ett samhällsperspektiv Naturgasens roll ur ett samhällsperspektiv Tobias A. Persson Fysisk Resursteori Inst. Energi och Miljö Chalmers Tekniska Högskola frttp@fy.chalmers.se 100% 80% 60% 40% Olja EU15 Kärnkraft Naturgas 20%

Läs mer

Tyngre fordon på det allmänna vägnätet samt Tyngre och längre fordonståg på det allmänna vägnätet

Tyngre fordon på det allmänna vägnätet samt Tyngre och längre fordonståg på det allmänna vägnätet YTTRANDE Vårt dnr: 2014-10-17 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Ulrika Appelberg Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Tyngre fordon på det allmänna vägnätet samt Tyngre och längre fordonståg

Läs mer

Fossilfri fordonstrafik hur ska det gå till?

Fossilfri fordonstrafik hur ska det gå till? Fossilfri fordonstrafik hur ska det gå till? Per Kågeson Almedalen 2014 Hur långt kan man hinna till 2030? 2013 var vägtrafikens utsläpp tillbaka på 1990 års nivå och låg ca 10 % under 2007 års toppnivå

Läs mer

Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri

Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri Linköping 12 januari 2018 Sara Anderson Transportsektorn Drygt 372 000 nya personbilar registrerades 2016, nytt svenskt rekord Energianvändningen för

Läs mer

Miljömålet Begränsad klimatpåverkan: Halten av växthusgaser i atmosfären ska i enlighet med FN:s ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på

Miljömålet Begränsad klimatpåverkan: Halten av växthusgaser i atmosfären ska i enlighet med FN:s ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på Miljömålet Begränsad klimatpåverkan: Halten av växthusgaser i atmosfären ska i enlighet med FN:s ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemet

Läs mer

Mobilitet och bränsle - Bränslebranschens utmaningar Framtiden är vår viktigaste marknad. Helene Samuelsson Kommunikationschef Preem

Mobilitet och bränsle - Bränslebranschens utmaningar Framtiden är vår viktigaste marknad. Helene Samuelsson Kommunikationschef Preem Mobilitet och bränsle - Bränslebranschens utmaningar Framtiden är vår viktigaste marknad Helene Samuelsson Kommunikationschef Preem Preem en viktig samhällsaktör Raffinering Export Marknad Transporter

Läs mer

2014-03- 14. Trafikkontoret. Avdelning Avfall. Nils Lundkvist. nils.lundkvist@stockholm.se 2014-03-14. Ett hållbart samhälle.

2014-03- 14. Trafikkontoret. Avdelning Avfall. Nils Lundkvist. nils.lundkvist@stockholm.se 2014-03-14. Ett hållbart samhälle. 2014-03- 14 Trafikkontoret Avdelning Avfall Nils Lundkvist nils.lundkvist@stockholm.se Capital of Scandinavia The Capital of Scandinavia Ett hållbart samhälle 2013-09-26 Sida 2 1 Insamling av hushållsavfall

Läs mer

Miljökrav i kontrakt nu och på längre sikt i Sverige Kristina Martinsson Trafikverket Underhåll - Väg

Miljökrav i kontrakt nu och på längre sikt i Sverige Kristina Martinsson Trafikverket Underhåll - Väg Miljökrav i kontrakt nu och på längre sikt i Sverige Kristina Martinsson Trafikverket Underhåll - Väg 1 Kristina Martinsson, Örebro Trafikverket Underhåll Väg Nationell Samordnare Beläggning Klimat och

Läs mer

Sammanfattning. Uppdraget och hur det genomförts

Sammanfattning. Uppdraget och hur det genomförts Sammanfattning Uppdraget och hur det genomförts Regeringen beslutade den 18 december 2014 att ge Miljömålsberedningen i uppdrag att föreslå ett klimatpolitiskt ramverk och en strategi för en samlad och

Läs mer

RAPPORT NKI Färja Trafikverket Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 2013/45076

RAPPORT NKI Färja Trafikverket Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 2013/45076 RAPPORT NKI Färja 2017 Trafikverket Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 2013/45076 Innehåll Bakgrund och syfte Metod och urval Svarsfrekvens per led Resultat Deltagare Vilka kvalitetsområden

Läs mer

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ Biogas Förnybar biogas ett klimatsmart alternativ Biogas Koldioxidneutral och lokalt producerad Utsläppen av koldioxid måste begränsas. För många är det här den viktigaste frågan just nu för att stoppa

Läs mer

transportlösningar Road show om energieffektiva färjor, Stockholm 15 maj 2013 Roger Karlsson & Magnus Forsberg, SSPA

transportlösningar Road show om energieffektiva färjor, Stockholm 15 maj 2013 Roger Karlsson & Magnus Forsberg, SSPA Energi och ruttoptimerade transportlösningar Road show om energieffektiva färjor, Stockholm 15 maj 2013 Roger Karlsson & Magnus Forsberg, SSPA Kan det vara så här? För att uppnå full potential av sjöburen

Läs mer

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Möjliga vägar till fossilfri transportsektor och hur Trafikverket bidrar till det Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Mål i klimatpolitiskt ramverk Senast

Läs mer

Minnesanteckningar från SRF Färjegrupp

Minnesanteckningar från SRF Färjegrupp MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Fastställt av (i förekommande fall) Ev. ärendenummer Ev. projektnummer [Fastställt av person NY] [Ärendenummer NY] [Projektnummer NY] Dokumenttitel Minnesanteckningar från SRF

Läs mer

En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit?

En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit? En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit? Elbilsseminarium på IKEA i Älmhult 24 oktober 2011 Karin Nilsson (C) Riksdagsledamot från Tingsryd, ledamot i Skatteutskottet suppleant i Näringsutskott

Läs mer

Klimatanpassat transportsystem. Lena Erixon

Klimatanpassat transportsystem. Lena Erixon Klimatanpassat transportsystem Lena Erixon Kapacitetsutredning och Färdplan 2050 Två regeringsuppdrag ett arbete Naturvårdsverkets uppdrag från regeringen om att ta fram underlag till en svensk färdplan

Läs mer

Rastplats Skuleberget vid E4

Rastplats Skuleberget vid E4 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Rastplats Skuleberget vid E4 Kramfors kommun, Västernorrlands län Vägplan, 2015-09-15 Projektnummer: 142420 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Box 186,

Läs mer

Stockholms Hamnar möter nya miljökrav med LNG

Stockholms Hamnar möter nya miljökrav med LNG Stockholms Hamnar möter nya miljökrav med LNG Skärpta regler kräver nya lösningar Sjöfarten står inför stora utmaningar när de internationella miljökraven skärps. Som en av de första hamnarna i världen

Läs mer

TAKE CO 2 NTROL RIGHT HERE. RIGHT NOW.

TAKE CO 2 NTROL RIGHT HERE. RIGHT NOW. TAKE CO 2 NTROL RIGHT HERE. RIGHT NOW. Hållbara Transporter Utmaningen och Scanias mål Johan Améen Alternative fuels Regional Manager Sales, Trucks VATTEN LUFT Vad är egentligen ett ton CO 2? 10 m diameter

Läs mer

Rastplats vid väg 90, Sollefteå

Rastplats vid väg 90, Sollefteå SAMRÅDSREDOGÖRELSE Rastplats vid väg 90, Sollefteå Sollefteå kommun, Västernorrlands län Vägplan, 2015-09-15 Projektnummer: 142452 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Box 186,

Läs mer

RAPPORT Marknadsundersökning Färja 2014 Trafikverket Färjerederiet Huvudrapport. Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 2013/45076

RAPPORT Marknadsundersökning Färja 2014 Trafikverket Färjerederiet Huvudrapport. Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 2013/45076 RAPPORT Marknadsundersökning Färja 14 Trafikverket Färjerederiet Huvudrapport Undersökning bland passagerarna Projektnummer: TRV 13/45 Dokumenttitel: Marknadsundersökning Färja 14 Skapat av: Markör Marknad

Läs mer

Utmaningar för fossilfrihet. Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Utmaningar för fossilfrihet. Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Utmaningar för fossilfrihet Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Mål i klimatpolitiskt ramverk Senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser

Läs mer

Fossilfritt Göteborg vad krävs? Slutkonferens, Nettan

Fossilfritt Göteborg vad krävs? Slutkonferens, Nettan Fossilfritt Göteborg vad krävs? Slutkonferens, Nettan Bakgrund - Göteborg Befolkning 2017 564 000 7 400 ökning 344 000 arbetsplatser Göteborgs Stad Antalet anställda är cirka 55 000 personer. Omsättning

Läs mer

UNFCCC KLIMATKONVENTIONEN. Fyrisöverenskommelsen 2015

UNFCCC KLIMATKONVENTIONEN. Fyrisöverenskommelsen 2015 UNFCCC KLIMATKONVENTIONEN Fyrisöverenskommelsen 2015 Nedanstående klimatavtal har förhandlats fram vid Fyrisskolans COP21-förhandling den 3-10 december 2015. Avtalet kommer att ersätta Kyotoprotokollet

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån PROTOKOLL Nummer 1 Sammanträdesdatum 4.1.2018 Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån Beslutande Föredragande Justerat Minister Mika Nordberg Teknisk inspektör Magnus

Läs mer

E18 Norrtälje Kapellskär. Samrådsunderlag arbetsplan

E18 Norrtälje Kapellskär. Samrådsunderlag arbetsplan E18 Norrtälje Kapellskär Samrådsunderlag arbetsplan E18 Norrtälje Kapellskär Trafikverket planerar för att bygga om E18 mellan Norrtälje och Kapellskär. Sträckan är cirka 23 km lång, mycket olycksdrabbad

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Sjöfartens energianvändning - hinder och möjligheter för omställning till fossilfritt

Sjöfartens energianvändning - hinder och möjligheter för omställning till fossilfritt Sjöfartens energianvändning - hinder och möjligheter för omställning till fossilfritt Transportstyrelsens årliga sjöfartsseminarium, 2019-02-06 Linda Styhre, Tekn. Dr IVL Svenska Miljöinstitutet Omställning

Läs mer

Bränslen/energi. Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten

Bränslen/energi. Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten Bränslen/energi Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten Vad driver utvecklingen mot en miljövänligare fordonsflotta? Medelhavsklimatet kommer en meter närmare varje timme.

Läs mer

Framtidens hållbara och effektiva infrastruktur och transporter. Utmaningar och möjligheter.

Framtidens hållbara och effektiva infrastruktur och transporter. Utmaningar och möjligheter. Framtidens hållbara och effektiva infrastruktur och transporter. Utmaningar och möjligheter. Göran Finnveden Professor Miljöstrategisk analys Vice-rektor för hållbar utveckling Vad menar vi med hållbar

Läs mer

Klimatstrategi för Botkyrka

Klimatstrategi för Botkyrka Klimatstrategi för Botkyrka Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2018:140 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 31 maj 2018 Dokumentet gäller

Läs mer

D.3.1.c Sammanfattning av Affärsplan för främjande av elbilar och laddinfrastruktur I Östergötland

D.3.1.c Sammanfattning av Affärsplan för främjande av elbilar och laddinfrastruktur I Östergötland D.3.1.c Sammanfattning av Affärsplan för främjande av elbilar och laddinfrastruktur I Östergötland Projekttitel: Främjande av elbilar och dess infrastruktur Plats: Östergötland Submission date: 2016-01-

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån PROTOKOLL Nummer 39 8.12.2017 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån Beslutande Föredragande Justerat Minister Mika Nordberg Teknisk inspektör

Läs mer

154 REMISS: Delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om ett klimatpolitiskt ramverk inklusive långsiktigt klimatmål

154 REMISS: Delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om ett klimatpolitiskt ramverk inklusive långsiktigt klimatmål PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-05-23 1 (3) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2016/148 154 REMISS: Delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om ett klimatpolitiskt ramverk inklusive

Läs mer

Uppdrag att införa anläggningar för nykterhetskontroller

Uppdrag att införa anläggningar för nykterhetskontroller RAPPORT Uppdrag att införa anläggningar för nykterhetskontroller Delredovisning av regeringsuppdrag N2017/05711/MRT Yta för bild Trafikverket Postadress: Trafikverket, 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning Nulägesbeskrivning Lerum 2013-04-10 Innehåll Energiplan 2008 uppföljning 4 Sammanfattning 6 Uppföljning Mål 7 Minskade fossila koldioxidutsläpp... 7 Mål: År 2020 har de fossila koldioxidutsläppen minskat

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Gotlands län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Gotlands län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Gotlands län 2016-02-25 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 181 KS/2018:238. Policy för resor, transport och fordon

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 181 KS/2018:238. Policy för resor, transport och fordon Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-11-19 1 (1) Sida 181 KS/2018:238 Policy för resor, transport och fordon Bakgrund Mjölby kommun har flera riktlinjer för resor och fordon

Läs mer

Vilka är transporternas viktigaste hållbarhetsutmaningar? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Vilka är transporternas viktigaste hållbarhetsutmaningar? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Vilka är transporternas viktigaste hållbarhetsutmaningar? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Vad vet vi om framtiden? Personbilstransporter på väg i olika

Läs mer

Remissmöte om inriktningen för transportinfrastrukturplaneringen. fokus på hållbara transporter. Lena Erixon, GD

Remissmöte om inriktningen för transportinfrastrukturplaneringen. fokus på hållbara transporter. Lena Erixon, GD TMALL 0141 Presentation v 1.0 Remissmöte om inriktningen för transportinfrastrukturplaneringen med fokus på hållbara transporter Lena Erixon, GD 2016-09-09 Tillgänglighet i det hållbara samhället Tillgänglighet

Läs mer

Framtidskontraktet. Avsnitt: Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag. Version: Beslutad version

Framtidskontraktet. Avsnitt: Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag. Version: Beslutad version Framtidskontraktet Avsnitt: Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag Version: Beslutad version Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag 5 Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Om temperaturen

Läs mer

BERÄKNING AV BILARS KLIMATPÅVERKAN

BERÄKNING AV BILARS KLIMATPÅVERKAN MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN- OCH MILJÖAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-12-03 pm BERÄKNING AV BILARS KLIMATPÅVERKAN Vi föreslår ett schabloniserat sätt att kvantifiera biodrivmedelsbilars klimatpåverkan i relation

Läs mer

Så ska vi bli fossilfria inom en generation

Så ska vi bli fossilfria inom en generation Så ska vi bli fossilfria inom en generation Lasse Ejeklint Maj 2018 1 Sverige har satt målet att vara klimatneutralt år 2045 72-1% 53-5% 11 1990 2016 2045 Växthusgasutsläpp Sverige, MtCO2e N men då måste

Läs mer

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Faktamaterialet presenterar 1. Statistik gällande klimatutsläpp i Västra Götaland 2. Det

Läs mer

söndag den 11 maj 2014 Vindkraftverk

söndag den 11 maj 2014 Vindkraftverk Vindkraftverk Vad är ursprungskällan? Hur fångar man in energi från vindkraftverk? Ett vindkraftverk består utav ett högt torn, högst upp på tornet sitter en vindturbin. På den vindturbinen sitter det

Läs mer

Klimateffekter av Nationell plan för transportsystemet. Sven Hunhammar, Måldirektör miljö och hälsa, Kompl. med bilder

Klimateffekter av Nationell plan för transportsystemet. Sven Hunhammar, Måldirektör miljö och hälsa, Kompl. med bilder Klimateffekter av Nationell plan för transportsystemet Kompl. med bilder TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Sven Hunhammar, Måldirektör miljö och hälsa, 2018-05-03 Hur kan utsläppen minska i transportsektorn:

Läs mer

Förslag till Nationell biogasstrategi 2.0. Maria Malmkvist, Energigas Sverige Stockholm

Förslag till Nationell biogasstrategi 2.0. Maria Malmkvist, Energigas Sverige Stockholm Förslag till Nationell biogasstrategi 2.0 Maria Malmkvist, Energigas Sverige Stockholm 2018 04 12 Förslag till Nationell biogasstrategi 2.0 Fortsättning och revidering av förslaget från december 2015 Fler

Läs mer

Anförande: Claes Norgren i trafikutskottets seminarium om hållbarhetsperspektivet i samhällsekonomiska analyser

Anförande: Claes Norgren i trafikutskottets seminarium om hållbarhetsperspektivet i samhällsekonomiska analyser Anförande: Claes Norgren i trafikutskottets seminarium om hållbarhetsperspektivet i samhällsekonomiska analyser Riksrevisor Claes Norgren medverkade i ett öppet seminarium i riksdagen den 12 februari och

Läs mer

Biogasens utveckling och framtid. Jönköping 20 november Anders Mathiasson Vd, Energigas Sverige

Biogasens utveckling och framtid. Jönköping 20 november Anders Mathiasson Vd, Energigas Sverige Biogasens utveckling och framtid Jönköping 20 november Anders Mathiasson Vd, Energigas Sverige Biogasutvecklingen i Sverige Långsam men säker volymutveckling i flera år Kretslopps och avfallstanken driver

Läs mer

Nytt planeringsunderlag för begränsad klimatpåverkan. Håkan Johansson Nationell samordnare begränsad klimatpåverkan

Nytt planeringsunderlag för begränsad klimatpåverkan. Håkan Johansson Nationell samordnare begränsad klimatpåverkan Nytt planeringsunderlag för begränsad klimatpåverkan Håkan Johansson Nationell samordnare begränsad klimatpåverkan Klimatmål för transportsektorn Fossiloberoende fordonsflotta till 2030. Av Trafikverket

Läs mer

Jobba till sjöss nära hemma. Information till dig som vill satsa, jobba och utvecklas ombord - samtidigt som du vill vara nära hem, familj och fritid

Jobba till sjöss nära hemma. Information till dig som vill satsa, jobba och utvecklas ombord - samtidigt som du vill vara nära hem, familj och fritid Jobba till sjöss nära hemma Information till dig som vill satsa, jobba och utvecklas ombord - samtidigt som du vill vara nära hem, familj och fritid Den svenska transportsektorn ska uppnå klimatneutralitet

Läs mer

ANSÖKAN OM INVESTERINGSMEDEL FÖR KLIMATÅTGÄRDER 2017

ANSÖKAN OM INVESTERINGSMEDEL FÖR KLIMATÅTGÄRDER 2017 Ansökan. Bilaga 8 Sida 1 (5) 2016-10-04 ANSÖKAN OM INVESTERINGSMEDEL FÖR KLIMATÅTGÄRDER 2017 Nämnderna ska i sin ansökan redovisa projektets utformning genom att redogöra för följande punkter. Namn på

Läs mer

Skärgårdarnas Riksförbunds Färjegrupp

Skärgårdarnas Riksförbunds Färjegrupp MINNESANTECKNINGAR 1 (6) [TRVversionNY] Ev. ärendenummer Ev. projektnummer [Ärendenummer NY] [Projektnummer NY] Dokumenttitel Skärgårdarnas Riksförbunds Färjegrupp Datum för mötet: Onsdag 2014-09-24 Tid

Läs mer

Gasernas utveckling. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Vimmerby 21 november 2011

Gasernas utveckling. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Vimmerby 21 november 2011 Gasernas utveckling Anders Mathiasson, Energigas Sverige Vimmerby 21 november 2011 Fem sektioner arbetar för ökad energigasanvändning Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas, inkl LNG Vätgas Anders Mathiasson

Läs mer

Remissvar angående Dokumentationssystem för byggprodukter 2018:22

Remissvar angående Dokumentationssystem för byggprodukter 2018:22 1 (2) DATUM 2018-12-12 Samhällsbyggnadsförvaltningen Regeringskansliet TJÄNSTESTÄLLE Plan- och exploateringsavdelningen Näringsdepartementet HANDLÄGGARE DIARIENR SBN/2018:675 ER REF Helene Lassi Remissvar

Läs mer

VÄG 642 OCH 678, NY ALLMÄN FÄRJELED NORRA LAGNÖ - TYNNINGÖ

VÄG 642 OCH 678, NY ALLMÄN FÄRJELED NORRA LAGNÖ - TYNNINGÖ PM Avvattning och ledningar VÄG 642 OCH 678, NY ALLMÄN FÄRJELED NORRA LAGNÖ - TYNNINGÖ Värmdö kommun och Vaxholms stad, Stockholms Län UTSTÄLLELSEHANDLING 2017-03-29 Uppdragsnummer: 107130 Dokumenttitel:

Läs mer

Materialeffektivt system Broräcke med höghållfast stål. SF H2 High Det hållbara valet för ekonomi och miljö. Nordic Road Safety AB

Materialeffektivt system Broräcke med höghållfast stål. SF H2 High Det hållbara valet för ekonomi och miljö. Nordic Road Safety AB Materialeffektivt system Broräcke med höghållfast stål SF H2 High Det hållbara valet för ekonomi och miljö Nordic Road Safety AB 2017-09-06 GLOBALA HÅLLBARHETSMÅL 2030 3 SVERIGES KLIMATMÅL 3 TRAFIKVERKETS

Läs mer

Ansökan klimatinvesteringsstöd

Ansökan klimatinvesteringsstöd Från: stefan.hermansson@hermi.se Skickat: den 16 september 2015 00:45 Till: Drewes, Ola Ämne: ANSÖKAN OM KLIMATINVESTERINGSSTÖD Bifogade filer: 05 LOK lokal biogasmack Ljungby_20150915_Bilaga1.pdf; ansokankis_2015-09-15_d67f4dec.xml

Läs mer

Färjerederiet årsrapport

Färjerederiet årsrapport Färjerederiet årsrapport 2017 Innehåll Vi är samhällsutvecklare som varje dag utvecklar och förvaltar smart infrastruktur. Vi gör det i samverkan med andra aktörer för att underlätta livet i hela Sverige.

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Väg 370 Nölviken. Malå kommun, Västerbottens län. Vägplan Projektnummer: ,TRV 2015/101450

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Väg 370 Nölviken. Malå kommun, Västerbottens län. Vägplan Projektnummer: ,TRV 2015/101450 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 370 Nölviken Malå kommun, Västerbottens län Vägplan 2016-03-03 Projektnummer: 137580,TRV 2015/101450 1 Trafikverket Postadress: 972 42, Luleå, Besöksadress: Sundsbacken 2-4, 972

Läs mer

Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen 2013

Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen 2013 Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen 2013 Hållbara biodrivmedel Hållbarhetskriterier för biodrivmedel syftar till att minska utsläppen av växthusgaser och säkerställa att produktionen av förnybara

Läs mer

Ett klimatpolitiskt ramverk för Sverige

Ett klimatpolitiskt ramverk för Sverige Trafikutskottets yttrande 2016/17:TU6y Ett klimatpolitiskt ramverk för Sverige Till miljö- och jordbruksutskottet Miljö- och jordbruksutskottet beslutade den 4 april 2017 att ge trafikutskottet tillfälle

Läs mer

2 Sjöfarten kring Sverige och dess påverkan på havsmiljön

2 Sjöfarten kring Sverige och dess påverkan på havsmiljön Sjöfarten kring Sverige och dess påverkan på havsmiljön De flesta fartyg som trafikerar havsområdena runt Sverige följer internationella miljöregler. Trots det belastar sjöfarten havet genom oljeutsläpp,

Läs mer

!!Kostnadsberäknad till 3,5 Miljarder kr!!thyssenkrupp Industrial Solutions totalentreprenör. !!1 600 delägare VärmlandsMetanol AB!

!!Kostnadsberäknad till 3,5 Miljarder kr!!thyssenkrupp Industrial Solutions totalentreprenör. !!1 600 delägare VärmlandsMetanol AB! Biomassa, in Metanol, ut 111 MW 43 ton/tim 74 MW 315 ton/dag!!kostnadsberäknad till 3,5 Miljarder kr!!thyssenkrupp Industrial Solutions totalentreprenör Foto: Lars Nlsson Fotomontage: Structor!!1 600 delägare

Läs mer