Kommissionens förslag till reform av jordbrukspolitiken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommissionens förslag till reform av jordbrukspolitiken"

Transkript

1 På tal om jordbruk och fiske fördjupning om aktuella frågor Kommissionens förslag till reform av jordbrukspolitiken Kommissionens förslag till reform av jordbrukspolitiken för tiden efter 2020 är främst inriktad mot en förändrad förvaltningsmodell. Kommissionen föreslår att politiken mer ska inriktats mot de resultat som ska uppnås och inte hur de ska uppnås, det skaps genom att medlemsländerna får större frihet. Jordbruksverket är inledningsvis positivt till förslaget och ser möjligheter att uppnå de effekter som Kommissionen efterfrågar. Kommissionens meddelande Den 29 november offentliggjorde Kommissionen ett så kallat meddelande till EU-parlamentet där riktlinjer för den gemensamma jordbrukspolitiken föreslås för den kommande budgetperioden. Den bärande idén i Kommissionens förslag till ny politik efter 2020 är att effektivisera och förenkla nuvarande stödordningar. Till skillnad från de reformer som genomförts vid flera fällen under de senaste årtiondena föreslås det denna gång inte några nya styrmedel. Kommissionen vill att jordbrukspolitiken (som benämns CAP, Common Agricultural Policy) orienteras mot att bli resultatstyrd. Idag styrs CAP i hög grad av att olika regler ska uppfyllas. För att uppnå detta vill Kommissionen att det på en övergripande nivå ska beslutas om gemensamma mål men att de olika medlemsländerna ska få ökat inflytande över hur målen ska nås och hur olika åtgärder ska genomföras. Med denna modell ser Kommissionen möjligheter till förenklade administrativa system. Den ökade friheten för medlemsstaterna kräver däremot att de ska rapportera korrekta och relevanta resultat. För det praktiska genomförandet föreslår Kommissionen att varje medlemsland utarbetar en strategisk plan för både pelare I (som omfattar direktstöd och marknadsstöd) och II (landsbygdsstöden) där målen anges och hur dessa ska uppnås. Kommissionen roll är att vara övervakande och inte gå in i den detaljerade tillämpningen. För att kunna uppfylla de framtida utmaningarna lyfter Kommissionen fram ett antal åtgärder: Använda forskning och innovationer. Digitaliseringens möjligheter är ett område som Kommissionen lyfter fram Ett rättvist gårdsstöd ger jordbrukarna en grundtrygghet. Kommissionen vill att stödet delvis förändras. En övre gräns för hur mycket varje jordbrukare kan få i stöd ska införas som en tvingande regel, dock ska företag med mycket arbetskraft gynnas. Det ska vara möjligt att ge mera stöd till de små företagen och stödet ska riktas till de jordbrukare som bedriver sin verksamhet för sitt uppehälle. Kommissionen vill också se en fortsatt utjämning av stödet mellan medlemsländerna.

2 På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2(5) Investeringar är viktiga för att utveckla sektorn, till exempel för att tillägna sig ny teknik, för diversifiering och för att bli mer affärsinriktad. Det finns redan nu möjligheter att utnyttja den gemensamma jordbrukspolitiken för riskhantering i form av frivilliga åtgärder inom landsbygdsprogrammet. Det lämnas inte några förslag till tvingande åtgärder inför den kommande budgetperioden. Miljö- och klimatåtgärderna är viktiga för jordbruket. Kommissionen vill se förbättrad resurseffektivitet i åtgärderna, en högre ambitionsnivå samt ökat fokus på resultaten av insatser som görs. Kommissionen vill därför att den nuvarande strukturen för miljö- och klimatåtgärderna förändras. Kommissionens idé för en ny grön arkitektur är att det ska finnas grundläggande krav för att bli berättigad till inkomststödet och därefter kan medlemsländerna bygga på med åtgärder som är anpassade efter förhållandena i respektive land. LEADER-metoden (bottom-up) lyfts fram som ett effektivt sätt att gynna potentialen på landsbygden. Jordbruksverkets övergripande synpunkter på Kommissionens förslag Generellt Jordbruksverket är positivt till den inriktning till utformning av den gemensamma jordbrukspolitiken som Kommissionen föreslår för den kommande budgetperioden. Jordbruksverket ser en potential för att både uppnå en bättre måluppfyllelse och en förenklad administration. Det är viktigt att det fortfarande finns en gemensam jordbrukspolitik, de ökade möjligheterna till nationella tillämpningar får inte leda till att politiken går mot renationalisering. Det är därför viktigt att det på Kommissionsnivå görs en övergripande granskning av enskilda länders tillämpningar så att inte konkurrensen på marknaden snedvrids. Erfarenheterna från de planer som idag tillämpas för landsbygdsprogrammet är snarare att Kommissionen går in alltför mycket i detaljer. En annan viktig aspekt för att lyckas med den inriktning för den politik som föreslås är att den blir transparent så att enskilda medlemsländer på ett enkelt sätt förstår tillämpningen i andra länder. Den nya linje som Kommissionen vill växla in på med större inflytande för medlemsländer att själva få utforma detaljreglerna stämmer med Jordbruksverkets uppfattning. Det kräver dock att det nya tankesättet genomsyrar alla EU-myndigheter, inte minst de som har ansvar för revision och uppföljning.

3 På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 3(5) Gårdsstöd Utjämning Jordbruksverket är positivt till att det sker en fortsatt utjämning mellan medlemsländerna för tiden efter 2020, det finns ingen anledning till de stora skillnader i stöd som fortfarande råder. Takbelopp Jordbruksverket är mot att införa takbelopp på grund av risk för oönskade effekter. Takbeloppet kan leda till att jordbrukarna delar upp sina företag som ett sätt att kringgå de nya reglerna. Det finns redan ett regelverk som ska förhindra detta men i praktiken är det mycket svårt att bevisa att syftet med en företagsuppdelning är att undvika takbeloppet. Företagaren kan till exempel hävda att företagsuppdelningen beror på att han vill minska riskerna eller underlätta för generationsskiften. Ett annat viktigt skäl mot takbeloppet är att det motverkar strukturrationalisering. Strukturrationalisering är mycket viktig för att bibehålla och stärka konkurrenskraften både på det enskilda företaget och för sektorn i sin helhet. Inte sällan finns det skalfördelar i jordbruket som uppkommer vid vissa nivåer, till exempel en storlek på företaget som motsvarar en mjölkrobot eller en skördetröska. Trösklarna för takbeloppet kan komma att motverka att ny teknik införs och att produktiviteten ökar. Även inom miljö- och djurvälfärd kan takbeloppet få negativa konsekvenser. Bromsade möjligheter till strukturrationalisering ger sämre förutsättningar i att investera i förbättrad teknik. Administrativt kan reglerna bli svåra att tillämpa om arbetskraftskostnaderna ska beaktas på respektive företag. För varje företag måste uppgifter samlas in om hur stora kostnader företaget haft för arbetskraft, dessa uppgifter måste dessutom vara möjliga att kontrollera. Som exempel måste det kunna gå att fördela arbetskraftskostnaderna på den tid en anställd lägger ner på jordbruksarbete respektive arbete med annat på företaget som till exempel skogsarbete och entreprenadarbete. En annan frågeställning kan vara hur man ska betrakta kostnader då tjänster hyrs in och det inte förekommer en regelrätt anställning. Degressivitet Degressivitet innebär att stödet från en viss nivå reduceras och att reduktionen blir större ju högre stöd som varit aktuellt. Effekterna av att införa degressitivitet beror på vid vilken stödnivå åtgärden sätts in och hur snabbt stödet trappas av. Effekterna av åtgärden är liknande som att införa ett takbelopp, dock blir effekterna inte lika långtgående. Vid förra reformtillfället valde Sverige att införa åtgärden på miniminivån, med motiveringen att det skulle påverka strukturrationaliseringen negativt. Jordbruksverket anser att den ståndpunkt som då slogs fast bör fortsätta att tillämpas.

4 På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 4(5) Riskhantering Jordbruksverket är positivt till att riskhanteringen även i fortsättningen är frivillig för medlemsländerna att tillämpa. Eftersom riskerna skiljer sig åt kraftigt mellan länderna är det svårt att hitta åtgärder som är allmängiltiga för medlemsländerna och som är någorlunda enkla att tillämpa. En generell inkomstförsäkring skulle i praktiken kräva en gemensam bokföringslagstiftning för att kunna genomföra utan en omfattande extra administration. Frågan om huruvida Sverige kommer att tillämpa riskhanteringsverktygen i landsbygdsprogrammet kommer att få prövas då de nationella prioriteringarna ska beslutas. Unga jordbrukare Jordbruksverket delar Kommissionens uppfattning att det är viktigt att extra satsningar görs på unga jordbrukare för att på sikt utveckla näringen. I nuläget finns två stödformer, extra gårdsstöd i pelare I och startstöd i pelare II. Dessa stödformer kompletterar varandra relativt väl och kan även i fortsättningen finnas kvar. Det bör dock övervägas om reglerna för stödet inom pelare I bör förändras, till exempel genom att ta bort nuvarande arealbegränsning på 90 hektar för vilket man kan få stöd. Andra åtgärder som också kan gynna unga jordbrukare är att underlätta för nya ägandeformer, till exempel med succesivt övertagande av företag. Finansiella instrument Hittills har kapitalförsörjning till jordbrukssektorn varit ett relativt litet problem i Sverige. Det har ofta funnit fast tillgång i form av både jordbruks- och skogsmark som kunnat belånas. Problemen tycks dock ha ökat i omfattning i takt med att företagen blivit allt större och allt mer specialiserade. Konkurrensen om krediter har dessutom tilltagit. Det kan därför vara positivt om det öppnas nya lånemöjligheter för jordbruket. Jordbruksverket vill dock varna för att de alternativ som EU erbjuder i nuläget är administrativt krångliga att använda. Stöd till innovationer och kunskap Jordbruksverket delar uppfattningen att stöd till innovationer och kunskap är mycket viktiga åtgärder för att produktiviteten ska fortsätta att öka minst i samma takt som idag. Det är nödvändigt för att uppnå de mål som satts upp för jordbrukssektorn. Kunskapsöverföring är ett viktigt medel för att komma framåt. Alla aktörer, inte bara statlig rådgivning eller Producentorganisationer, ska utnyttjas för detta syfte.

5 På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 5(5) Grön arkitektur Jordbruksverket är mycket positivt till att det föreslås en förändrad ordning för stöden till miljö- och klimatåtgärder. I nuläget är det ett otydligt stödsystem som till vissa delar är ineffektivt. Den förändring som Kommissionen målar upp har goda möjligheter att bidra till både ökad effektivitet och minskad administration. Jordbruksverket är särskilt kritiskt till nuvarande tvärvillkor och förgröning. Tvärvillkoren bör tas bort i sin helhet. Miljö- och klimatåtgärderna bör istället koncentreras inom pelare II. Djurvälfärd Jordbruksverket ser positivt på att frågan om djurvälfärd lyfts fram i Kommissionens meddelande. Stöd till djurvälfärd bör kanaliseras genom åtgärder i pelare II och stöd bör även vara möjligt att ge för åtgärder som omfattas av nationell lagstiftning som går utöver EUlagstiftningen. Fortsatt arbete För att den nya politiken ska vara på plats till 2021 måste en rad olika beslut tas på kort tid, orsaken till detta är att val till EU-parlamentet kommer att hållas våren 2019 och dessförinnan måste arbetet vara avslutat. I maj 2018 läggs förslag till EU:s flerårsbudget och direkt därefter läggs de detaljerade lagförslagen på jordbrukets område. Förhandlingarna om budget och den gemensamma jordbrukspolitiken kommer att pågå under senare delen av 2018 och slutföras våren På tal om jordbruk publiceras på den här sidan på webbplatsen: 0af7e a html Det finns en prenumeration kopplad till nyhetsbrevet. Kontaktperson Bengt Johnsson,

Ny CAP-reform för tiden efter 2020

Ny CAP-reform för tiden efter 2020 På tal om jordbruk och fiske fördjupning om aktuella frågor 2016-11-18 Ny CAP-reform för tiden efter 2020 Flera av de medel som nu används inom CAP har svag effektivitet sett ur samhällets synvinkel, gårdsstödet

Läs mer

Välkomna till EU-sakråd

Välkomna till EU-sakråd Välkomna till EU-sakråd Kommissionens förslag till reform av den gemensamma jordbrukspolitiken efter 2020. Näringsdepartementet 1 Vad är ett EU-sakråd? Sakråd används för att i en avgränsad fråga ta del

Läs mer

Rättslig grund Artiklarna i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, EUF-fördraget

Rättslig grund Artiklarna i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, EUF-fördraget SLUTLIG Kommenterad dagordning 2013-03 Landsbygdsdepartementet Kommenterad dagordning inför Jordbruks- och fiskerådet den 18-19 mars 2013 4. Reformpaketet för GJP: JORDBRUK a) a) Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Aktuell jordbrukspolitik - en völvas spådom

Aktuell jordbrukspolitik - en völvas spådom Aktuell jordbrukspolitik - en völvas spådom - CAP efter 2020 - Livsmedelsstrategin - annat Hans Rolandsson Näringsdepartementet 1 CAP efter 2020 - tidtabell 2 maj 2017- Allmän konsultation avslutades 29

Läs mer

Hälsokontrollen av den gemensamma jordbrukspolitiken. 17.2.2009 Helsingfors JSM/Mirja Eerola

Hälsokontrollen av den gemensamma jordbrukspolitiken. 17.2.2009 Helsingfors JSM/Mirja Eerola Hälsokontrollen av den gemensamma jordbrukspolitiken 17.2.2009 Helsingfors JSM/Mirja Eerola Politiska reformerna MacSharry 1992 från prisstöd till direkt inkomststöd Agenda 2000 bl.a. slaktbidrag, extensifieringsersättning

Läs mer

EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Hur kopplar kolinlagring till åtgärder inom CAP och vad vet vi om klimatåtgärder inom CAP efter 2020?

EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Hur kopplar kolinlagring till åtgärder inom CAP och vad vet vi om klimatåtgärder inom CAP efter 2020? jordbrukspolitik Hur kopplar kolinlagring till åtgärder inom CAP och vad vet vi om klimatåtgärder inom CAP efter 2020? Per Bodin, Jordbruksverket jordbrukspolitik: Historik jordbrukspolitik: De två pelarna

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM36. Meddelande från kommissionen om framtiden för livsmedel och jordbruk. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM36. Meddelande från kommissionen om framtiden för livsmedel och jordbruk. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande från kommissionen om framtiden för livsmedel och jordbruk Näringsdepartementet 2018-01-02 Dokumentbeteckning KOM (2017) 713 MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL

Läs mer

Välkomna till sakråd. EU:s gemensamma jordbrukspolitik i Sverige Näringsdepartementet 1

Välkomna till sakråd. EU:s gemensamma jordbrukspolitik i Sverige Näringsdepartementet 1 Välkomna till sakråd EU:s gemensamma jordbrukspolitik i Sverige 2021 2027 Näringsdepartementet 1 Landsbygdsminister Jennie Nilsson Näringsdepartementet 2 Vad är ett sakråd? Sakråd används för att i en

Läs mer

Rättslig grund Artiklarna i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, EUF-fördraget

Rättslig grund Artiklarna i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, EUF-fördraget SLUTLIG Kommenterad dagordning 2013-02-18 Landsbygdsdepartementet Kommenterad dagordning inför Jordbruks- och fiskerådet den (25-26 februari 2013) 4. Reformpaketet för GJP: JORDBRUK a) Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0178/3. Ändringsförslag. Jacques Colombier, Angelo Ciocca, Olaf Stuger för ENF-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0178/3. Ändringsförslag. Jacques Colombier, Angelo Ciocca, Olaf Stuger för ENF-gruppen 28.5.2018 A8-0178/3 3 Skäl P P. Under de senaste åren har jordbrukarna drabbats av en allt större prisvolatilitet till följd av prisfluktuationer på världsmarknaderna och osäkerhet orsakad av den makroekonomiska

Läs mer

Fem steg mot en grönare och enklare jordbrukspolitik

Fem steg mot en grönare och enklare jordbrukspolitik Fem steg mot en grönare och enklare jordbrukspolitik Bidrag till EU-kommissionens samråd om den gemensamma jordbrukspolitiken 31 mars 2017 Den gemensamma jordbrukspolitiken uppnår inte sina målsättningar.

Läs mer

Rådets möte (jordbruksministrarna) den datum 18 mars 2019

Rådets möte (jordbruksministrarna) den datum 18 mars 2019 Kommenterad dagordning rådet 2019-03-05 Näringsdepartementet Sekretariatet för EU och internationella frågor Rådets möte (jordbruksministrarna) den datum 18 mars 2019 Kommenterad dagordning Ansvarigt statsråd:

Läs mer

Aktuellt från Näringsdepartementet

Aktuellt från Näringsdepartementet Aktuellt från Näringsdepartementet ÖK för LLU 24/4 2018 Asa.Wolgast.Broberg@regeringskansliet.se Näringsdepartementet 1 En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder för ett Sverige som håller ihop

Läs mer

Policy Brief Nummer 2013:3

Policy Brief Nummer 2013:3 Policy Brief Nummer 2013:3 Gårdsstödsreformen positiv för sysselsättningen I samband med frikopplingsreformen 2005 blev all jordbruksmark i Sverige berättigat till gårdsstöd. Tidigare var endast vissa

Läs mer

EKOTANKESMEDJA Jonas Laxåback

EKOTANKESMEDJA Jonas Laxåback EKOTANKESMEDJA 11.4.2019 Jonas Laxåback FRAMTIDENS EKOFÖRBINDELSER UPPLÄGG Den kommande jordbrukspolitiken Tankar om ekosektorns stödsystem Slutsatser DEN NYA JORDBRUKSPOLITIKEN 2021 (-22)? EUs framtidsbudget

Läs mer

Varför behövs det en politik för landsbygdsutveckling? Cecilia Waldenström Institutionen för Stad och Land SLU

Varför behövs det en politik för landsbygdsutveckling? Cecilia Waldenström Institutionen för Stad och Land SLU Varför behövs det en politik för landsbygdsutveckling? Cecilia Waldenström Institutionen för Stad och Land SLU De två korta svaren Därför att: Landsbygdens framtid är viktig för hela samhället Det inte

Läs mer

Landsbygdsdepartementet. Europadagen 2012

Landsbygdsdepartementet. Europadagen 2012 Europadagen 2012 Den nya landsbygdspolitiken i EU EU-processen Råds- och parlamentsarbetet rådsarbetsgrupper under 2012, beslut (förhoppningsvis) under första halvåret 2013 (gäller flera relevanta råds-

Läs mer

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Finansiella instrument

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Finansiella instrument utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling , som samfinansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, är ett hållbart och

Läs mer

Rådets möte (jordbruks- och fiskeministrar) den 6 mars 2017

Rådets möte (jordbruks- och fiskeministrar) den 6 mars 2017 Slutlig Kommenterad dagordning rådet 2017-02-24 Näringsdepartementet Rådets möte (jordbruks- och fiskeministrar) den 6 mars 2017 Ansvarigt statsråd: Sven-Erik Bucht Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig

Läs mer

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 121.2 och 148.4,

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 121.2 och 148.4, 29.7.2014 SV Europeiska unionens officiella tidning C 247/127 RÅDETS REKOMMENDATION av den 8 juli 2014 om Finlands nationella reformprogram 2014, med avgivande av rådets yttrande om Finlands stabilitetsprogram

Läs mer

- Föredragning av kommissionen - Diskussion. Rådets möte (jordbruksministrarna) den 19 mars Ansvarigt statsråd: Sven-Erik Bucht

- Föredragning av kommissionen - Diskussion. Rådets möte (jordbruksministrarna) den 19 mars Ansvarigt statsråd: Sven-Erik Bucht Slutlig korr Kommenterad dagordning rådet 2018-03-12 Näringsdepartementet Sekretariatet för EU och internationella frågor Rådets möte (jordbruksministrarna) den 19 mars 2018 Kommenterad dagordning Ansvarigt

Läs mer

Landsbygdsprogrammet

Landsbygdsprogrammet Landsbygdsprogrammet 2014-2020 1 Upplägg 1. Mål, struktur, budget, m.m. 2. Åtgärder och delåtgärder 3. Uppföljning och utvädering 4. Stödprocesserna vad möter kunden och vad händer efter ansökan skickats

Läs mer

Tidigare dokument: Fakta-PM: Jordbruksdepartementet 2006/07:FPM41

Tidigare dokument: Fakta-PM: Jordbruksdepartementet 2006/07:FPM41 Bilaga 1. (Slutlig) Rådspromemoria 2007-03-09 Jordbruksdepartementet Lantbruksenheten Magnus Därth 08-405 22 05 070-214 66 16 magnus.darth@agriculture.ministry.se Jordbruksrådet den 19-20 mars 2007 Dagordningspunkt

Läs mer

Jordbrukspolitiken inom EU. Pyry Niemi, riksdagsledamot (S) MSSc Presentation i riksdagen 20121030

Jordbrukspolitiken inom EU. Pyry Niemi, riksdagsledamot (S) MSSc Presentation i riksdagen 20121030 Pyry Niemi, riksdagsledamot (S) MSSc Presentation i riksdagen 20121030 Den gemensamma jordbrukspolitiken grundades som en följd av matbrist i efterkrigseuropa. EU-stöd till bönder och landsbygden Målen

Läs mer

Ny prognos från OECD för utvecklingen i jordbrukssektorn

Ny prognos från OECD för utvecklingen i jordbrukssektorn På tal om jordbruk och fiske fördjupning om aktuella frågor 2017-07-19 Ny prognos från OECD för utvecklingen i jordbrukssektorn OECD:s årliga prognos som visar förväntad marknadsutveckling för de viktigaste

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM140. Reformpaket för den gemensamma jordbrukspolitiken efter Dokument. Näringsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM140. Reformpaket för den gemensamma jordbrukspolitiken efter Dokument. Näringsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Reformpaket för den gemensamma jordbrukspolitiken efter 2020 Näringsdepartementet 2017/18:FPM 140 2018-07-05 Dokument COM (2018) 392 Förslag till Europaparlamentets och

Läs mer

Kommerskollegiums remissvar angående EUkommissionens. gemensamma jordbrukspolitiken efter 2013

Kommerskollegiums remissvar angående EUkommissionens. gemensamma jordbrukspolitiken efter 2013 Landsbygdsdepartementet 2012-02-16 Dnr 4.1.1-2011/01797-4 Kommerskollegiums remissvar angående EUkommissionens förslag till reform av den gemensamma jordbrukspolitiken efter 2013 Kommerskollegium har av

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd;

Läs mer

Temperaturmätning landsbygdsprogrammet per den 31 mars 2017

Temperaturmätning landsbygdsprogrammet per den 31 mars 2017 Temperaturmätning landsbygdsprogrammet per den 31 mars 2017 1 Ögonblicksbild av genomförandet Temperaturmätningen ska vara överskådlig och förståelig Ska genomföras regelbundet för att kunna följa utvecklingen

Läs mer

Framtiden för mat och jordbruk i EU meddelande om den gemensamma jordbrukspolitiken efter 2020

Framtiden för mat och jordbruk i EU meddelande om den gemensamma jordbrukspolitiken efter 2020 Europeiska kommissionen - Faktablad Framtiden för mat och jordbruk i EU meddelande om den gemensamma jordbrukspolitiken efter 2020 Bryssel den 29 november 2017 Framtiden för mat och jordbruk i EU meddelande

Läs mer

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö Enheten för regional tillväxt Energikontor Värmland Dag Hallén 11 tematiska mål 1. Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation. 2. Öka

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM43. Energieffektiviseringsdirektivet och direktivet om byggnaders energiprestanda. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM43. Energieffektiviseringsdirektivet och direktivet om byggnaders energiprestanda. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Energieffektiviseringsdirektivet och direktivet om byggnaders energiprestanda Miljö- och energidepartementet 2016-12-22 Dokumentbeteckning KOM (2016) 761 Europaparlamentets

Läs mer

en granskningsrapport från riksrevisionen Landsbygdsprogrammet från jordbruksstöd till landsbygdsstöd? rir 2013:13

en granskningsrapport från riksrevisionen Landsbygdsprogrammet från jordbruksstöd till landsbygdsstöd? rir 2013:13 en granskningsrapport från riksrevisionen Landsbygdsprogrammet från jordbruksstöd till landsbygdsstöd? rir 2013:13 Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen med uppgift att granska den verksamhet

Läs mer

Landsbygdsnätverkets virtuella tankesmedja om samordningsmöjligheter mellan GSR-fonderna

Landsbygdsnätverkets virtuella tankesmedja om samordningsmöjligheter mellan GSR-fonderna Promemoria 2012-10-12 Näringsdepartementet Arbetsmarknadsdepartementet Landsbygdsdepartementet Camilla Lehorst Telefon 08-405 16 30 Mobil 070-519 01 18 E-post camilla.lehorst@enterprise.ministry.se Landsbygdsnätverkets

Läs mer

Policy Brief Nummer 2018:5

Policy Brief Nummer 2018:5 Policy Brief Nummer 2018:5 Kött och klimat hur påverkar EU:s stöd utsläppen av växthusgaser? Subventioner till aktiviteter som påverkar klimatet kan leda till ökade utsläpp av växthusgaser och motverka

Läs mer

Mjölkföretagardagar Umeå februari 2014

Mjölkföretagardagar Umeå februari 2014 Mjölkföretagardagar Umeå 12-13 februari 2014 Politik och lönsamhet Jonas Carlberg Foto: Ester Sorri 8000=40 Mjölkföretagrens vardag -huvudsysslor Djur Betesmarker Växtodling Underhåll av byggnader och

Läs mer

REMISSYTTRANDE. Dnr L2011/3351 2012-02-29 Ert datum 2011-12-15

REMISSYTTRANDE. Dnr L2011/3351 2012-02-29 Ert datum 2011-12-15 1 REMISSYTTRANDE Dnr L2011/3351 2012-02-29 Ert datum 2011-12-15 registrator@rural.ministry.se Remissyttrande om förslag till ny europeisk jordbrukspolitik Sveriges Nötköttsproducenter (SNP) har beretts

Läs mer

Dokumentbeteckning doc 11557/04 AGRI 198, AGRIFIN 63, CADREFIN 24

Dokumentbeteckning doc 11557/04 AGRI 198, AGRIFIN 63, CADREFIN 24 Kommenterad dagordning 20050523 Jordbruksdepartementet EUnämnden Miljö och jordbruksutskottet Kopia: SB EUkansliet Riksdagens Kammarkansli Kommenterad dagordning inför Jordbruks och fiskerådet den 3031

Läs mer

Ny jordbrukspolitik. Pelare 1 gårdsstödet Pelare 2 landsbygdsprogrammet

Ny jordbrukspolitik. Pelare 1 gårdsstödet Pelare 2 landsbygdsprogrammet Ny jordbrukspolitik Pelare 1 gårdsstödet Pelare 2 landsbygdsprogrammet Gårdsstödet För vem? Aktiv brukare Tvingande negativlista (direktstödsförordningen) Ett minsta skötselkrav på jordbruksmark Småbrukare

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2004/05:FPM34. Europeiska kommissionens förslag till landsbygdsförordning för perioden 2007-2013. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2004/05:FPM34. Europeiska kommissionens förslag till landsbygdsförordning för perioden 2007-2013. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Europeiska kommissionens förslag till landsbygdsförordning för perioden 2007-2013 Jordbruksdepartementet 2004-12-20 Dokumentbeteckning COM 2004 (490) Proposal for a Council

Läs mer

Stöd till unga jordbrukare 2016

Stöd till unga jordbrukare 2016 1(8) Stöd till unga jordbrukare 2016 Här finns den information som gällde för stödet till unga jordbrukare 2016. Det finns ett stöd till dig som är 40 år eller yngre och som har startat ett jordbruksföretag

Läs mer

Översyn av riktlinjerna för statligt stöd till skydd för miljön Frågeformulär

Översyn av riktlinjerna för statligt stöd till skydd för miljön Frågeformulär Översyn av riktlinjerna för statligt stöd till skydd för miljön Frågeformulär De nuvarande riktlinjerna upphör att gälla vid 2007 års utgång. Som förberedelse inför översynen av riktlinjerna uppmanar kommissionen

Läs mer

Stöd till unga jordbrukare 2017

Stöd till unga jordbrukare 2017 2017-07-18 Stöd till unga jordbrukare 2017 Det finns ett stöd till dig som är 40 år eller yngre och som har startat ett jordbruksföretag för första gången. Syftet med stödet är att göra det lite lättare

Läs mer

Detta är Jordbruksverket

Detta är Jordbruksverket www.jordbruksverket.se Detta är Jordbruksverket Vi stärker den gröna sektorn för ett hållbart samhälle Jordbruksverket är regeringens expertmyndighet på det jordbrukspolitiska området och ansvarar för

Läs mer

Förordningen om stöd av mindre betydelse FRÅGEFORMULÄR

Förordningen om stöd av mindre betydelse FRÅGEFORMULÄR Förordningen om stöd av mindre betydelse FRÅGEFORMULÄR ER PROFIL Särskilda regler för personuppgiftsskyddet: Era svar och personuppgifter kommer att läggas ut på internet, såvida ni inte motsätter er detta

Läs mer

Landsbygdsprogram i 10 länder inom EU

Landsbygdsprogram i 10 länder inom EU 1(6) 2010-06-18 Landsbygdsavdelningen Roland Sten Landsbygdsprogram i 10 länder inom EU Varje land har minst ett landsbygdsprogram Varje medlemsland i EU har ett eller flera program för utveckling av landsbygden.

Läs mer

Nya stöd. år 2015. Stöd till landsbygden

Nya stöd. år 2015. Stöd till landsbygden Nya stöd år 2015 Stöd till landsbygden Innehåll Nya stöd år 2015... 3 Gårdsstödet finns kvar år 2015... 4 Sverige ska välja om du får behålla dina stödrätter eller om du ska få nya... 4 Stödrätternas värde

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för rättsliga frågor 9.12.2010 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA (33/2010) Angående: Motiverat yttrande från sejmen i Republiken Polen om förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändrade föreskrifter (SJVFS 2015:2) om ansökan om jordbruksstöd

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändrade föreskrifter (SJVFS 2015:2) om ansökan om jordbruksstöd Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

- Information från ordförandeskapet

- Information från ordförandeskapet Slutlig Kommenterad dagordning rådet 2019-07-08 Näringsdepartementet Sekretariatet för EU och internationella frågor Rådets möte (jordbruksministrarna) den 15 juli 2019 Kommenterad dagordning Ansvarigt

Läs mer

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för industrifrågor, forskning och energi 11.11.2013 2013/0232(COD) ***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets beslut om unionens

Läs mer

Strategiska åtgärder för tillväxt i svenskt lantbruk

Strategiska åtgärder för tillväxt i svenskt lantbruk Strategiska åtgärder för tillväxt i svenskt lantbruk åtgärder som lantbrukarna själva inte har inflytande över Seminarium KSLA den 25 april 2012 KSLA Fri och oberoende organisation som arbetar med frågor

Läs mer

Gårdsstöd Förslag till Svenskt genomförande

Gårdsstöd Förslag till Svenskt genomförande Sida 1/10 2014-04-10 Regeringen Landsbygdsdepartementet 103 33 Stockholm Gårdsstöd 2015-2020 Förslag till Svenskt genomförande Länsstyrelsen i Jönköpings län tackar för möjligheten att lämna svar på regeringens

Läs mer

7324/18 tf/ee/mls 1 DGB 1B

7324/18 tf/ee/mls 1 DGB 1B Europeiska unionens råd Bryssel den 20 mars 2018 (OR. en) 7324/18 AGRI 143 LÄGESRAPPORT från: Ordförandeskapet av den: 19 mars 2018 till: Delegationerna Ärende: Meddelandet "Framtiden för livsmedel och

Läs mer

Sammanhållningspolitiken

Sammanhållningspolitiken SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN 2014 2020 Sammanhållningspolitiken - Utgångspunkter framtida ETS Generella utgångspunkter Lokalt och regionalt inflytande Förstärkt strategisk inriktning Fokusering på ett fåtal

Läs mer

8485/15 HG/CH/ms 1 DGB 1

8485/15 HG/CH/ms 1 DGB 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 5 maj 2015 (OR. en) 8485/15 NOT från: till: Särskilda jordbrukskommittén Rådet Föreg. dok. nr: 7524/2/15 REV 2 Ärende: AGRI 242 AGRIORG 26 AGRILEG 100 AGRIFIN 37 AGRISTR

Läs mer

Startstöd till unga jordbruksföretagare en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Startstöd till unga jordbruksföretagare en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Startstöd till unga jordbruksföretagare en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 fram till och med den 2 april 2018 Uppföljningen är gjord av

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Dnr 2018/

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Dnr 2018/ LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Dnr 2018/8220 2018-09-28 Lars Olsson Näringsdepartementet Synpunkter på CAP-reformen LRF deltog vid näringsdepartementets sakråd 28/8 om EU-kommissionens förslag till reform av

Läs mer

Statligt stöd: Riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd vanliga frågor (Se också IP/08/80)

Statligt stöd: Riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd vanliga frågor (Se också IP/08/80) MEMO/08/31 Bryssel den 23 januari 2008 Statligt stöd: Riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd vanliga frågor (Se också IP/08/80) Varför utfärda riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd? Statligt

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM7. Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik. Sammanfattning. Näringsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM7. Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik. Sammanfattning. Näringsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik Näringsdepartementet 2017-10-17 KOM (2017) 479 Communication from the Commission to the European Parliament, the

Läs mer

AKTUELL LANTBRUKSPOLITISK ÖVERSIKT. SLF:s rådgivardag Mats Nylund, SLC

AKTUELL LANTBRUKSPOLITISK ÖVERSIKT. SLF:s rådgivardag Mats Nylund, SLC AKTUELL LANTBRUKSPOLITISK ÖVERSIKT SLF:s rådgivardag 24.10.2018 Mats Nylund, SLC LÖNSAMHETSÅTGÄRDER En bättre fungerande livsmedelsmarknad Livsmedelsmarknadslag Livsmedelsmarknadsombud Begränsning av handelns

Läs mer

Så knyter vi ihop ett landsbygdsprogram

Så knyter vi ihop ett landsbygdsprogram Så knyter vi ihop ett landsbygdsprogram eller hur blev det på detta viset? Hans Rolandsson LBP 2014 2020, först lite nuläge Förslag inskickat 12 juni 2014 333 frågor i retur den 22 augusti Svar till KOM

Läs mer

EUROPEISKT TERRITORIELLT SAMARBETE

EUROPEISKT TERRITORIELLT SAMARBETE EUROPEISKT TERRITORIELLT SAMARBETE Europeiskt territoriellt samarbete är det instrument inom sammanhållningspolitiken som används för att på ett gränsöverskridande sätt lösa problem och gemensamt utveckla

Läs mer

Landsbygdsprogrammet Företag- och projektstöd

Landsbygdsprogrammet Företag- och projektstöd Landsbygdsprogrammet Företag- och projektstöd 1 Fokusområden Prioriteringar Prioriteringar och fokusområden i landsbygdsprogrammet 1 Kunskapsöverföring och innovation 2 Lönsamhet, konkurrenskraft i jordbruket

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM65. Vägen från Paris. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. 1 Förslaget. Miljö- och energidepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM65. Vägen från Paris. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. 1 Förslaget. Miljö- och energidepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Vägen från Paris Miljö- och energidepartementet 2016-04-06 Dokumentbeteckning KOM (2016) 110 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet Vägen efter

Läs mer

Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken för en sammanhållen utveckling i hela landet

Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken för en sammanhållen utveckling i hela landet STÄLLNINGSTAGANDE Vårt ärendenr: 2019-06-14 Sektionen för lokal och regional utveckling Ellinor Ivarsson, Gustaf Rehnström Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken

Läs mer

ADE ADAS AGROTEC- Evaluators.EU

ADE ADAS AGROTEC- Evaluators.EU Kort sammanfattning Den här utvärderingen avser genomförandet av systemet för jordbruksrådgivning. Det övergripande målet med utvärderingen är att granska systemets effektivitet och verkningsfullhet när

Läs mer

Mall med skrivanvisningar för regional handlingsplan

Mall med skrivanvisningar för regional handlingsplan 1(30) INFORMATION 2014-01-28 Dnr 3.2.17-2297 13 Mall med skrivanvisningar för regional handlingsplan Dokumentet i sin helhet består av både anvisningar, färdigskriven text och luckor där ni på länsstyrelserna

Läs mer

Tal av Klaus-Heiner Lehne, Europeiska revisionsrättens ordförande

Tal av Klaus-Heiner Lehne, Europeiska revisionsrättens ordförande SV Tal Bryssel den 13 oktober 2016 Tal av Klaus-Heiner Lehne, Europeiska revisionsrättens ordförande Presentation av revisionsrättens årsrapport för 2015 Europaparlamentets budgetkontrollutskott Bryssel

Läs mer

Samlade besked i tidiga lägen

Samlade besked i tidiga lägen In i framtiden Samlade besked i tidiga lägen Stora Chefsgruppen 21 januari 2013 Malin Wildt-Persson Landsbygdsavdelningen Landsbygdsavdelningen Avdelningschef Malin Wildt-Persson Handläggnings- Enheten

Läs mer

KSLA 29/ EU:s avtryck på marginalmarkernas möjligheter

KSLA 29/ EU:s avtryck på marginalmarkernas möjligheter KSLA 29/10 2013 EU:s avtryck på marginalmarkernas möjligheter 1. Den gemensamma jordbrukspolitikens historia 2. Reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken 3. Pelare 1 Gårdsstöd 4. Pelare 2 Landsbygdsprogram

Läs mer

Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen. Här kan du läsa om de villkor som gäller för stödet.

Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen. Här kan du läsa om de villkor som gäller för stödet. 2017-07-18 Nötkreatursstöd 2017 Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen. Stödet ska ge företag inom näringen möjlighet att behålla en lönsam produktion och dämpa

Läs mer

DEN GEMENSAMMA JORDBRUKSPOLITIKENS ANDRA PELARE: POLITIK FÖR LANDSBYGDSUTVECKLINGEN

DEN GEMENSAMMA JORDBRUKSPOLITIKENS ANDRA PELARE: POLITIK FÖR LANDSBYGDSUTVECKLINGEN DEN GEMENSAMMA JORDBRUKSPOLITIKENS ANDRA PELARE: POLITIK FÖR LANDSBYGDSUTVECKLINGEN Den andra pelaren i den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP), EU:s politik för landsbygdsutveckling, är utformad för att

Läs mer

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska socialfonden Finansiella instrument

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska socialfonden Finansiella instrument utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska socialfonden , som samfinansieras av Europeiska socialfonden, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i tillväxt och utveckling

Läs mer

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar , som samfinansieras av Europeiska strukturoch investeringsfonder, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i

Läs mer

Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket. 1 Inledning

Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket. 1 Inledning KKV2000, v1.1, 2009-04-05 PM 2010-01-15 Dnr 575/2009 1 (5) Avdelningen för offentlig upphandling Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket Frågor om att ta hänsyn till djurskydd och att framhäva

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009 2014 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 19.12.2011 2011/2307(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om vår livförsäkring, vårt naturkapital en strategi för biologisk mångfald

Läs mer

Möte med SB SAM. CAP efter 2013. Mats Andersson, Camilla Lehorst och Helene Holstein. Landsbygdsdepartementet

Möte med SB SAM. CAP efter 2013. Mats Andersson, Camilla Lehorst och Helene Holstein. Landsbygdsdepartementet Möte med SB SAM CAP efter 2013 Mats Andersson, Camilla Lehorst och Helene Holstein Dagens budgetstruktur (utbetalade medel 2009) Kategori Budgetrubrik miljoner Andel av (2009) EU-budgeten Kat. 2 1a Konkurrenskraft

Läs mer

Fosforförluster från åkermark vad har hänt och hur går vi vidare?

Fosforförluster från åkermark vad har hänt och hur går vi vidare? Fosforförluster från åkermark vad har hänt hur går vi vidare? Hur är anslutningen till stöd i landsbygdsprogrammet? Emma Svensson, EU-programenheten, Jordbruksverket 24 april 2018 Åtgärder med koppling

Läs mer

EU:s budget från parlamentets förhandlingshorisont - Ett verktyg för gemensamma investeringar i smart, hållbar och inkluderande tillväxt

EU:s budget från parlamentets förhandlingshorisont - Ett verktyg för gemensamma investeringar i smart, hållbar och inkluderande tillväxt EU:s budget från parlamentets förhandlingshorisont - Ett verktyg för gemensamma investeringar i smart, hållbar och inkluderande tillväxt Politiskt instrument för att finansiera långsiktiga prioriteringar

Läs mer

Roland BLADH 30 augusti 2012. Roland.Bladh@ec.europa.eu

Roland BLADH 30 augusti 2012. Roland.Bladh@ec.europa.eu Europa 2020 och Socialfonden Roland BLADH 30 augusti 2012 DG Employment, Social Affairs and Inclusion Roland.Bladh@ec.europa.eu www.ec.europa.eu/social europa eu/social Sammanhållningspolitiken 2014-20

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 7.6.2014 L 168/55 KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr 611/2014 av den 11 mars 2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller programmen för stöd

Läs mer

Ersättning till ledande befattningshavare i aktiemarknadsbolag Bilaga 1: Aktiespararnas ägarstyrningspolicy 2007

Ersättning till ledande befattningshavare i aktiemarknadsbolag Bilaga 1: Aktiespararnas ägarstyrningspolicy 2007 Justitiedepartementet Rosenbad 4 103 33 Stockholm E-postadress: Ju.L1@justice.ministry.se Dnr Ju2009/3395/L1 Ersättning till ledande befattningshavare i aktiemarknadsbolag Bilaga 1: Aktiespararnas ägarstyrningspolicy

Läs mer

Svenskt Näringsliv har tagit del av ovanstående remiss och önskar framföra följande synpunkter.

Svenskt Näringsliv har tagit del av ovanstående remiss och önskar framföra följande synpunkter. Miljö- och energidepartementet Vår referens/dnr: Klimatenheten 9/2019 Ina Müller Engelbrektson Er referens/dnr: M2019/00116/K1 2019-02-20 Remissvar Meddelande från kommissionen: En ren jord åt alla en

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till ändring i följande föreskrifter:

Konsekvensutredning av förslag till ändring i följande föreskrifter: Statens Jordbruksverk Diarienummer 19-11947/12 Konsekvensutredning av förslag till ändring i följande föreskrifter: - Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2011:16) om rutiner

Läs mer

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN Bryssel den 31 mars 2005 (OR. en) AA 11/2/05 REV 2 ANSLUTNINGSFÖRDRAGET: PROTOKOLLET, BILAGA VIII UTKAST TILL RÄTTSAKTER OCH

Läs mer

Plenarhandling ADDENDUM. till betänkandet. Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Föredragande: Czesław Adam Siekierski A8-0018/2019

Plenarhandling ADDENDUM. till betänkandet. Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Föredragande: Czesław Adam Siekierski A8-0018/2019 Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling 28.1.2019 A8-0018/2019/err01 ADDENDUM till betänkandet om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordningarna (EU) nr 1305/2013

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM10. Översyn av EU:s budgetförordning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Finansdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM10. Översyn av EU:s budgetförordning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Finansdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Översyn av EU:s budgetförordning Finansdepartementet 2016-10-18 Dokumentbeteckning KOM(2016)605 Förslag till förordning av Europaparlamentet och Rådet om finansiella bestämmelser

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den XXX COM(2018) 398 Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EU) 2015/1588 av den 13 juli 2015 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget

Läs mer

Policy Brief Nummer 2014:3

Policy Brief Nummer 2014:3 Policy Brief Nummer 2014:3 Kan gårdsstöden sänka arbetslösheten? Stöden inom jordbrukspolitikens första pelare är stora och har som främsta syfte att höja inkomsterna i jordbruket. En förhoppning är att

Läs mer

Energi, klimat och landsbygdsutveckling 2014-2020

Energi, klimat och landsbygdsutveckling 2014-2020 Energi, klimat och landsbygdsutveckling 2014-2020 Foto: Nils-Erik Nordh Lena Niemi Hjulfors, klimatenheten, Jordbruksverket. lena.niemi@jordbruksverket.se Ny gemensam jordbrukspolitik 2015 Förändringar

Läs mer

Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen.

Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen. 1(7) Nötkreatursstöd 2016 Här finns den information som gällde för nötkreatursstödet 2016. Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen. Stödet ska ge företag inom

Läs mer

Genomförandet av EU :s jordbruksreform i Sverige

Genomförandet av EU :s jordbruksreform i Sverige Ds 2004:9 Genomförandet av EU :s jordbruksreform i Sverige (,81 REGERINGSKANSLIET Jordbruksdepartementet Innehåll 1 Inledning 11 1.1 Departementspromemorians förslag 11 1.2 Arbetets bedrivande 11 2 Omvärldsanalys

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET Plenarhandling. Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Föredragande (av yttrande): Czesław Adam Siekierski

EUROPAPARLAMENTET Plenarhandling. Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Föredragande (av yttrande): Czesław Adam Siekierski EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling A8-0174/2015 1.6.2015 ***I BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om fastställande av den justeringsgrad som avses i förordning

Läs mer

Policy Brief Nummer 2018:6

Policy Brief Nummer 2018:6 Policy Brief Nummer 2018:6 Jordbruk utan produktion ett hinder för tillväxt? Det frikopplade gårdsstödet innebär att jordbrukare får stöd för att bevara jordbruksmark i gott skick, oavsett om marken används

Läs mer

fler Jobb åt gör sverige unga grönare utveckla småföretagen möjligheter hela landet Budgetpropositionen 2014 centerframgångar

fler Jobb åt gör sverige unga grönare utveckla småföretagen möjligheter hela landet Budgetpropositionen 2014 centerframgångar fler gör sverige grönare Jobb åt unga ge småföretagen möjligheter utveckla hela landet Budgetpropositionen 2014 centerframgångar BP14 en framgång för Centerpartiet Budgeten för 2014 är en arbetsseger för

Läs mer

Dokument: 11491/04 AGRI 193 AGRIFIN 61. Tidigare dokument: Fakta-PM Jo-dep 10/10/2004

Dokument: 11491/04 AGRI 193 AGRIFIN 61. Tidigare dokument: Fakta-PM Jo-dep 10/10/2004 Bilaga 2 Rådspromemoria 2004-11-08 Jordbruksdepartementet Lantbruksenheten Rådets möte den 22 november Dagordningspunkt 4 Rubrik: Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet: Fullbordandet

Läs mer

En ljusare framtid för fisk och fiskare

En ljusare framtid för fisk och fiskare Reformen av den gemensamma fiskeripolitiken En ljusare framtid för fisk och fiskare Europeiska kommissionens förslag i korthet TVidta åtgärder mot överfisket och för att främja hållbar förvaltning av fiskebestånden.

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Lagstiftningsakter) DIREKTIV

Europeiska unionens officiella tidning. (Lagstiftningsakter) DIREKTIV 8.10.2015 L 263/1 I (Lagstiftningsakter) DIREKTIV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV (EU) 2015/1794 av den 6 oktober 2015 om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/94/EG, 2009/38/EG

Läs mer