Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen."

Transkript

1 1(7) Nötkreatursstöd 2016 Här finns den information som gällde för nötkreatursstödet Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen. Stödet ska ge företag inom näringen möjlighet att behålla en lönsam produktion och dämpa en nedåtgående trend inom branschen. Villkor för nötkreatursstöd Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen. Vilka djur kan jag få ersättning för? Du kan få ersättning för alla nötkreatur över 1 år som du har under räkningsperioden. Du kan få ersättning för varje dag som djuret är över 1 år, även om djuret är yngre än så när räkningsperioden startar. Du kan inte få nötkreatursstöd för jak och bison. Du ska märka, journalföra och rapportera dina djur till CDB Alla djurens in- och uthändelser ska vara registrerade i centrala nötkreatursregistret (CDB) inom 7 dagar. Om du av någon anledning inte har åtkomst till ditt produktionsplatsnummer via en elektronisk inkanal ska du rapportera via blankett istället. Dina djur ska också vara märkta och journalförda. Du får inget nötkreatursstöd för de djur där in- och uthändelser under räkningsperioden rapporterats till CDB för sent. Detta gäller även om du till exempel har köpt ett djur av någon annan som inte har märkt, journalfört eller rapporterat djuret på rätt sätt under räkningsperioden. Kravet på journalföring inom 48 timmar försvinner om du har elektronisk stalljournal Du som rapporterar elektroniskt till CDB via till exempel CDB Internet behöver inte längre föra någon stalljournal. Händelserna ska som vanligt rapporteras till CDB inom 7 dagar, men kravet på journalföring inom 48 timmar försvinner alltså om du rapporterar elektroniskt. Det medför i stället att du måste rapportera vissa saker till CDB som du tidigare bara noterade i stalljournalen. Det gäller till exempel djur från en annan djurhållares produktionsplats som du har tillfälligt på din produktionsplats eller djur som du har flyttat mellan dina egna produktionsplatser. Du kan få avdrag på ditt nötkreatursstöd Jordbruksverket Jönköping jordbruksverket@jordbruksverket.se

2 Om du blir uttagen för kontroll på plats och kontrollanten konstaterar att antalet djur inte stämmer överens med antalet djur i CDB så får du avdrag på ditt nötkreatursstöd. Samma gäller om djuret inte är korrekt märkt eller när så krävs journalfört i en godkänd stalljournal. Avdraget baseras på antalet djur som inte uppfyller kraven. I vissa fall påverkas avdraget även av förhållandet mellan djuren som inte uppfyller kraven och hur många djur du får nötkreatursstöd för. Du kan också få betala tillbaka redan utbetalt stöd. Vad händer om nötkreaturet byter produktionsplats? Om nötkreaturet kommer till en produktionsplats samma dag som den lämnat en annan produktionsplats, ska djuret tillgodoräknas den produktionsplats som den lämnar. Aktuell räkningsperiod För år 2016 får du stöd för de nötkreatur som du har under räkningsperioden 1 augusti 2015 till 31 juli 2016.

3 Exempel på hur vi beräknar ditt nötkreatursstöd Djur Antal dagar som du haft djuret under perioden 1 augusti 2015 till 31 juli 2016 Beräkning Antal djur som du får stöd för A /366 1 B /366 0,5 C /366 0,42 Summa och medelantal /366 1,92 djur Du måste följa tvärvillkoren för att få fullt nötkreatursstöd För att få fullt nötkreatursstöd måste du följa tvärvillkoren. Tvärvillkoren är regler som till exempel handlar om hur du ska sköta dina djur och din mark. De flesta tvärvillkoren är inga nya regler utan de finns redan i den svenska lagstiftningen eller i EU:s lagstiftning. Syftet med tvärvillkoren är bland annat att få fler att bli ännu bättre på att följa de regler som gäller. Vissa företag kan inte få nötkreatursstöd Företag och personer som driver flygplatser, järnvägar, vattenverk, fastighetsföretag eller permanenta sport- eller rekreationsanläggningar och som år 2015 fick mer än euro i gårdsstöd, förgröningsstöd nötkreatursstöd och stöd till unga jordbrukare före avdrag för fel kan normalt inte få dessa stöd eller handla med stödrätter. Det finns dock undantag som gör att även personer och företag med dessa verksamheter kan få jordbrukarstöd och rätt att handla med stödrätter.

4 Utbetalning av nötkreatursstöd Vissa beslutsbrev om utbetalningarna är försenade I vissa fall har vi betalat ut jordbrukarstöd men inte skickat ut några beslutsbrev. Vi kommer troligtvis att skicka beslutsbreven för slututbetalning av 2015 års nötkreatursstöd i början av november. Lantbrukarna har fått flera utbetalningar av nötkreatursstödet och kommer därför få flera beslutsbrev, ett brev för varje utbetalning. Otydlig information i brevet om tilläggsutbetalning av nötkreatursstödet för 2015 Det har smugit sig in en formulering som kan missuppfattas i brevet om tilläggsutbetalning av nötkreatursstödet för Vid en snabb genomläsning av brevet kan informationen i första meningen missuppfattas som att man får hela summan en gång till. I meningen under framgår det tydligt vad som tidigare betalats ut i nötkreatursstöd för 2015 och vilken summa som betalats ut i tilläggsutbetalningen. Du får ersättning för varje dag som djuret befinner sig på produktionsplatsen under räkningsperioden. För 2015 var stödbeloppet 91 euro per djur för hela räkningsperioden. Om du har djuret på produktionsplatsen under hela räkningsperioden så får du fullt stöd och om du har haft djuret under en del av perioden så får du stöd motsvarande antalet dagar du haft dem. Du får alltså fullt stöd för medelantalet djur som är över 1 år under räkningsperioden räknat på varje dag. På Mina sidor kan du se vad som händer med din ansökan. Du kan bland annat se när länsstyrelsen har fattat beslut om att du får ditt nötkreatursstöd och hur mycket pengar du får. Du måste bedriva jordbruk på minst 4 hektar jordbruksmark För att få nötkreatursstöd är grundregeln att din ansökan om gårdsstöd, förgröningsstöd och stöd till unga jordbrukare måste omfatta minst 4 hektar jordbruksmark. Om du inte har minst 4 hektar jordbruksmark, så kan du ändå få utbetalt nötkreatursstöd om det totala beloppet för gårdsstöd, förgröningsstöd, nötkreatursstöd och stöd till unga jordbrukare är (uppgår till) minst 100 euro. Du får dina pengar i kronor Nötkreatursstödet bestäms i euro men du får det utbetalt i kronor. Växelkursen fastställs av Europeiska centralbanken bankdagen före den 1 oktober. Avdrag på utbetalningen av nötkreatursstödet som går till EU:s krisreserv År 2016 får du en minskning av ditt nötkreatursstöd om du får mer än euro i gårdsstöd, förgröningsstöd, nötkreatursstöd och stöd till unga jordbrukare. Minskningen är en viss procentsats av det belopp som överstiger euro. EU-kommissionen beslutar minskningens storlek i procent i november Den här minskningen kallades tidigare för finansiell disciplin. Minskningen görs för att ha en reserv vid kriser inom jordbrukssektorn och för att det finns en risk att länderna i EU betalar ut för mycket i stöd. Pengarna kan betalas tillbaka senare år om pengarna som reserverats för kriser inom jordbruket inte används. Om det finns risk för att EU:s budget överskrids kan avdraget bli större.

5 Eventuella tvärvillkorsavdrag görs efter stödutbetalningen Om en kontroll visar att en lantbrukare inte har följt ett eller flera tvärvillkor så kommer avdraget för tvärvillkorsfelet att göras först efter att stöden för 2016 betalats ut. Normalt sett gör Jordbruksverket tvärvillkorsavdragen när vi betalar ut stöden. Anledningen till att vi inte gör på samma sätt när det gäller stöden för 2016 är att det IT-system som ska räkna ut tvärvillkorsavdragen inte har byggts ännu. Vi vet ännu inte exakt när det kommer att vara klart och därför kan vi inte heller säga när tvärvillkorsavdragen på årets stöd kommer att göras.

6 Kontroller och avdrag på nötkreatursstödet För att få fullt nötkreatursstöd måste du följa alla villkor som gäller för identifiering och registrering av nötkreatur samt tvärvillkoren. Det är i första hand länsstyrelsen som kontrollerar att du följer alla villkoren för nötkreatursstödet och att du följer tvärvillkoren. Kontrollerna görs både när länsstyrelsen hanterar din ansökan på länsstyrelsen och vid besök på din gård. Du får oftast veta i förväg att du ska få ett kontrollbesök. Det är olika för olika kontroller hur långt i förväg du får informationen. Du måste ge kontrollanten den hjälp som är nödvändig för att kontrollen ska kunna genomföras. Tänk på att det är bara i undantagsfall som du kan ändra i din SAM-ansökan efter att du har haft en kontroll. Kontakta din länsstyrelse för att få reda på vilka ändringar just du kan göra i din ansökan. Du kan få avdrag på stödet Du måste följa alla villkor som gäller för identifiering och registrering av nötkreatur. Om du inte gör det kan länsstyrelsen besluta om avdrag på ditt stöd eller att du inte får något stöd alls för vissa djur. Det finns olika anledningar till varför du inte får fullt stöd: Din ansökan kommer in för sent. Dina nötkreatur är inte identifierade och registrerade enligt stödvillkoren. Du har inte följt tvärvillkoren. Om du har missat att följa villkoren för en väldigt stor andel av dina djur så kan du få hela din ansökan underkänd. Om din ansökan kommer in för sent Om din ansökan kommer in efter den 21 april minskar vi ditt stöd med 1 procent per arbetsdag som ansökan är försenad. Om ansökan kommer in efter den 16 maj får du inget nötkreatursstöd alls Om du inte följt tvärvillkoren Om en kontroll visar att du inte har följt ett tvärvillkor beslutar länsstyrelsen hur många procent som ska dras av från utbetalningen av dina jordbrukarstöd. Första gången ett fel upptäcks blir avdraget i normala fall 3 procent, men det kan sänkas till 1 procent eller höjas till 5 procent beroende på hur allvarligt felet är. Om ett fel upptäcks mer än en gång blir avdraget högre. Om länsstyrelsen bedömer att du har gjort felet avsiktligt kan avdraget bli upp till 100 procent.

7 Vi arbetar med bedrägeribekämpning Alla myndigheter som hanterar EU-stöd, däribland Jordbruksverket, arbetar tillsammans för att förebygga och bekämpa bedrägerier och annan ekonomisk brottslighet. Inom EU har arbetet på det här området stärkts från och med De EU-stöd som vi kan använda i Sverige ska gå till dig som har rätt till stöd. Vi kommer i handläggningen fortsätta att kontrollera så att rätt belopp betalas ut till rätt person. Jordbruksverket rapporterar ärenden till OLAF Jordbruksverket måste rapportera alla ärenden där vi, eller andra myndigheter som handlägger stöd, hittar fel i den EU finansierade delen av stödet på mer än euro. OLAF är den europeiska byrån för bedrägeribekämpning. Vi rapporterar ärendena oavsett om det är ett misstänkt bedrägeri eller ett vanligt fel.

Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen. Här kan du läsa om de villkor som gäller för stödet.

Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen. Här kan du läsa om de villkor som gäller för stödet. 2017-07-18 Nötkreatursstöd 2017 Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen. Stödet ska ge företag inom näringen möjlighet att behålla en lönsam produktion och dämpa

Läs mer

Stöd till unga jordbrukare 2016

Stöd till unga jordbrukare 2016 1(8) Stöd till unga jordbrukare 2016 Här finns den information som gällde för stödet till unga jordbrukare 2016. Det finns ett stöd till dig som är 40 år eller yngre och som har startat ett jordbruksföretag

Läs mer

Stöd till unga jordbrukare 2017

Stöd till unga jordbrukare 2017 2017-07-18 Stöd till unga jordbrukare 2017 Det finns ett stöd till dig som är 40 år eller yngre och som har startat ett jordbruksföretag för första gången. Syftet med stödet är att göra det lite lättare

Läs mer

Kompensationsstöd 2015

Kompensationsstöd 2015 Kompensationsstöd 2015 Här finns den information som gällde för kompensationsstödet 2015. Namnet på ersättningen är ändrat till kompensationsstöd. Syftet med kompensationsstödet är att ge ersättning till

Läs mer

Du behöver odla minst 2 eller 3 grödor. Ja, du kan behöva odla minst 2 grödor. Ja, du kan behöva odla minst 2 grödor

Du behöver odla minst 2 eller 3 grödor. Ja, du kan behöva odla minst 2 grödor. Ja, du kan behöva odla minst 2 grödor 1(13) Förgröningsstöd 2016 Här finns den information som gällde för förgröningsstödet 2016. Du som söker gårdsstöd söker också förgröningsstöd. Förgröningsstödet är ett stöd för jordbruksmetoder som är

Läs mer

Kompensationsstöd 2017

Kompensationsstöd 2017 2017-07-18 Kompensationsstöd 2017 Kompensationsstödet är till för att kompensera jordbruket i områden som har sämre förutsättningar för att odla. Stödet ska främja fortsatt användning av jordbruksmark,

Läs mer

En stödrätt är en slags värdehandling som ger dig rätt att få gårdsstöd. För varje hektar mark som du vill ha gårdsstöd för måste du ha en stödrätt.

En stödrätt är en slags värdehandling som ger dig rätt att få gårdsstöd. För varje hektar mark som du vill ha gårdsstöd för måste du ha en stödrätt. 1(5) Stödrätter 2015 Här finns den information som gällde för stödrätter 2015. En stödrätt är en slags värdehandling som ger dig rätt att få gårdsstöd. För varje hektar mark som du vill ha gårdsstöd för

Läs mer

Skötsel av våtmarker och dammar 2017

Skötsel av våtmarker och dammar 2017 2017-07-18 Skötsel av våtmarker och dammar 2017 Du kan få miljöersättning för skötsel av våtmarker och dammar. Syftet är att förbättra våtmarker och dammar som redan finns. Våtmarker och dammar kan vara

Läs mer

Hotade husdjursraser 2017

Hotade husdjursraser 2017 2017-07-18 Hotade husdjursraser 2017 Du kan få ersättning om du håller svenska utrotnings-hotade husdjursraser. Syftet med miljöersättningen för hotade husdjursraser är att stimulera och underlätta för

Läs mer

Hotade husdjursraser 2018

Hotade husdjursraser 2018 Hotade husdjursraser 2018 Du kan få ersättning om du håller svenska utrotnings-hotade husdjursraser. Syftet med miljöersättningen för hotade husdjursraser är att stimulera och underlätta för djurägare

Läs mer

Kompensationsstöd 2018

Kompensationsstöd 2018 Kompensationsstöd 2018 Kompensationsstödet är till för att kompensera jordbruket i områden som har sämre förutsättningar för att odla. Stödet ska främja fortsatt användning av jordbruksmark, bidra till

Läs mer

Ett åtagande innebär att du åtar dig att sköta din mark enligt vissa villkor i 5 år. Du utför då den miljötjänst som du kan få miljöersättning för.

Ett åtagande innebär att du åtar dig att sköta din mark enligt vissa villkor i 5 år. Du utför då den miljötjänst som du kan få miljöersättning för. 2017-07-18 Vallodling 2017 Du kan få miljöersättning om du odlar fleråriga slåtter-, betes- eller frövallar på åkermark utanför de områden där det är möjligt att söka kompensationsstöd. Syftet med miljöersättning

Läs mer

Restaurering av betesmarker och slåtterängar 2017

Restaurering av betesmarker och slåtterängar 2017 2017-07-18 Restaurering av betesmarker och slåtterängar 2017 Du kan få miljöersättning för restaurering av betesmarker och slåtterängar. Syftet är att öka arealen betesmarker och slåtterängar, och utveckla

Läs mer

Kompensationsstöd 2016

Kompensationsstöd 2016 1(24) Kompensationsstöd 2016 Det här är information som gällde för kompensationsstödet 2016. Kompensationsstödet är till för att kompensera jordbruket i områden som har sämre förutsättningar för att odla.

Läs mer

Du behöver ha ekologiska fokusarealer. I vissa fall kan du få förgröningsstöd utan att ha ekologiska fokusarealer

Du behöver ha ekologiska fokusarealer. I vissa fall kan du få förgröningsstöd utan att ha ekologiska fokusarealer 2017-07-18 Förgröningsstöd 2017 Syftet med förgröningsstödet är att minska det europeiska jordbrukets klimatpåverkan och främja den biologiska mångfalden i jordbrukslandskapet. Förgröningsstödet är ett

Läs mer

Nationellt stöd finansieras helt genom den svenska budgeten. Du kan få nationellt stöd om du

Nationellt stöd finansieras helt genom den svenska budgeten. Du kan få nationellt stöd om du Nationellt stöd 2018 Har du ett lantbruk i stödområde 1-5 så kan du söka nationellt stöd. Stödet ska kompensera dig för långa avstånd och för att klimatet påverkar din produktion. Villkor för nationellt

Läs mer

Stödrätter för gårdsstöd 2016

Stödrätter för gårdsstöd 2016 1(7) Stödrätter för gårdsstöd 2016 Här finns den information som gällde för stödrätter 2016. En stödrätt är en slags värdehandling som ger dig rätt att få gårdsstöd. För varje hektar mark som du vill ha

Läs mer

De här tvärvillkoren försvinner också men reglerna finns fortfarande kvar i den svenska lagstiftningen:

De här tvärvillkoren försvinner också men reglerna finns fortfarande kvar i den svenska lagstiftningen: 1(9) Tvärvillkor 2015 Här finns den information som gällde för tvärvillkor 2015. Det finns lagar och regler som bidrar till att bevara jordbruksmarken i gott skick. De finns för att förbättra miljö för

Läs mer

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning.

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. 1(15) Miljöersättningar När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. Miljöersättningarna ingår i landsbygdsprogrammet 2014-2020 och bidrar till att nå

Läs mer

Du söker åtagande för fäbodar i SAM Internet. Läs mer om hur du söker ett åtagande.

Du söker åtagande för fäbodar i SAM Internet. Läs mer om hur du söker ett åtagande. Fäbodar 2018 Du kan få miljöersättning för att sköta fäbodbete. Syftet är att bevara ett fäbodbruk som förstärker och bevarar landskapets karaktär och dess biologiska mångfald. Åtagande för fäbodar Om

Läs mer

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning.

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. 1(15) Miljöersättningar När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. Miljöersättningarna ingår i landsbygdsprogrammet 2014-2020 och bidrar till att nå

Läs mer

Via länken hittar du också information om hur du får tag på Miljöhusesyn som broschyr.

Via länken hittar du också information om hur du får tag på Miljöhusesyn som broschyr. 2017-07-18 Tvärvillkor 2017 Du som söker gårdsstöd, miljöersättningar och några andra jordbrukarstöd måste följa tvärvillkoren för att få full utbetalning av dina jordbrukarstöd. Genom att följa tvärvillkoren

Läs mer

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning.

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. 1(14) Miljöersättningar När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. Miljöersättningarna ingår i landsbygdsprogrammet 2014-2020 och bidrar till att nå

Läs mer

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning.

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. 1(13) Miljöersättningar När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. Miljöersättningarna ingår i landsbygdsprogrammet 2014-2020 och bidrar till att nå

Läs mer

Ersättning för ekologisk produktion 2017

Ersättning för ekologisk produktion 2017 2017-07-18 Ersättning för ekologisk produktion 2017 Du som har certifierad ekologisk växtodling eller djurhållning kan få ersättning för ekologisk produktion. Ersättningen finns för att öka den ekologiska

Läs mer

Vem ska använda blanketten?

Vem ska använda blanketten? Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för extra djuromsorg för får Innan du fyller i din blankett ska du ta reda på vilka villkor som gäller för ersättningen som du tänker söka. Läs mer på www.jordbruksverket.se/stöd

Läs mer

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning.

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. 1(17) Miljöersättningar När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. Miljöersättningarna ingår i landsbygdsprogrammet 2014-2020 och bidrar till att nå

Läs mer

Ersättningar för ekologisk produktion

Ersättningar för ekologisk produktion 1(22) Ersättningar för ekologisk produktion Syftet med ersättningarna är att öka den ekologiska produktionen för att få positiva effekter på miljö, klimat, djurhälsa och landsbygdsutveckling. Du som ställer

Läs mer

Tvärvillkor Vad är tvärvillkor?

Tvärvillkor Vad är tvärvillkor? 1(11) Tvärvillkor 2016 Här finns den information som gällde för tvärvillkor 2016. Du som söker gårdsstöd, miljöersättningar och några andra jordbrukarstöd måste följa tvärvillkoren för att få full ersättning

Läs mer

Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för utökad klövhälsovård för mjölkkor. Vem ska använda blanketten?

Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för utökad klövhälsovård för mjölkkor. Vem ska använda blanketten? Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för utökad klövhälsovård för mjölkkor Innan du fyller i din blankett ska du ta reda på vilka villkor som gäller för ersättningen som du tänker söka. Läs mer

Läs mer

En stödrätt är en slags värdehandling som ger dig rätt att få gårdsstöd. För varje hektar mark som du vill ha gårdsstöd för måste du ha 1 stödrätt.

En stödrätt är en slags värdehandling som ger dig rätt att få gårdsstöd. För varje hektar mark som du vill ha gårdsstöd för måste du ha 1 stödrätt. 2017-07-18 Stödrätter 2017 En stödrätt är en slags värdehandling som ger dig rätt att få gårdsstöd. För varje hektar mark som du vill ha gårdsstöd för måste du ha en stödrätt. Stödrätterna gäller för all

Läs mer

Tänk på att du inte behöver ändra ditt åtagande om det är små ändringar på blocken eller om vi har ändrat arealen på grund av en kontroll.

Tänk på att du inte behöver ändra ditt åtagande om det är små ändringar på blocken eller om vi har ändrat arealen på grund av en kontroll. 2017-07-18 Skyddszoner 2017 Du kan både få ersättning för att anlägga skyddszoner längs vattendrag och för anpassade skyddszoner. Syftet med ersättningen är att minska ytavrinning, erosion och läckage

Läs mer

Direktstöd 2015-2020

Direktstöd 2015-2020 Direktstöd 2015-2020 Direktstöd är de EU-finansierade jordbrukarstöden, utom ersättningarna i landsbygdsprogrammet. Från 2015 är direktstöden: Gårdsstöd Förgröningsstöd Stöd till unga jordbrukare Nötkreatursstöd

Läs mer

Jordbrukarstöd

Jordbrukarstöd Jordbrukarstöd 2016 Läs mer på www.jordbruksverket.se/stöd 1 Innehåll De här stöden kan du söka i år...3 Tips som gör det enklare för dig...4 Nyheter...5 Tänk på det här...14 Adresser till länsstyrelserna...16

Läs mer

Vem behöver blanketten? Vad kan du överta med den här blanketten?

Vem behöver blanketten? Vad kan du överta med den här blanketten? Anvisning till blanketten Övertagande av SAM-ansökan och åtagande 2015 Följ anvisningen så att du fyller i ansökan rätt. Kom ihåg att lämna in ansökan i rätt tid! Observera att länsstyrelserna har särskilda

Läs mer

Anvisning till blanketterna

Anvisning till blanketterna Anvisning till blanketterna ÖVERTAGANDE av hela SAM-ansökan 2018 ÖVERTAGANDE av åtaganden och utbetalning av miljöersättningar 2018 Följ anvisningen så att du fyller i blanketten rätt. Kom ihåg att lämna

Läs mer

Nya stöd. år 2015. Stöd till landsbygden

Nya stöd. år 2015. Stöd till landsbygden Nya stöd år 2015 Stöd till landsbygden Innehåll Nya stöd år 2015... 3 Gårdsstödet finns kvar år 2015... 4 Sverige ska välja om du får behålla dina stödrätter eller om du ska få nya... 4 Stödrätternas värde

Läs mer

Gårdsstöd och förgröningsstöd 2015-2020

Gårdsstöd och förgröningsstöd 2015-2020 Gårdsstöd och förgröningsstöd 2015-2020 Lars Hansson Stödkommunikationsenheten Jordbruksverket Gårdsstöd oförändrat i grunden EU:s definitioner och villkor styr stödberättigandet Minst 4 hektar och 4 stödrätter

Läs mer

Djurvälfärdsersättningar 2016

Djurvälfärdsersättningar 2016 1(32) Djurvälfärdsersättningar 2016 2016 fanns tre nya djurvälfärdsersättningar som du kunde söka. Det är ersättning för extra djuromsorg för får, ersättning för extra djuromsorg för suggor och ersättning

Läs mer

Har du aldrig sökt stöd förut?

Har du aldrig sökt stöd förut? Texten är kopierad från www.jordbruksverket.se Har du frågor om stöd, SAM-ansökan och SAM Internet? Kontakta din länsstyrelse! 1(13) Texten är från 2010-03-25 Artikelnummer JS1002 Har du aldrig sökt stöd

Läs mer

Gårdsstödet är ett arealbaserat inkomststöd som syftar till att främja. lantbruket. Det ska bidra till ökad konkurrenskraft och till att hålla

Gårdsstödet är ett arealbaserat inkomststöd som syftar till att främja. lantbruket. Det ska bidra till ökad konkurrenskraft och till att hålla Gårdsstöd 2017 Gårdsstödet är ett arealbaserat inkomststöd som syftar till att främja lantbruket. Det ska bidra till ökad konkurrenskraft och till att hålla landskapet öppet. Du måste ha stödrätter för

Läs mer

Handjursbidrag. Texten är från Artikelnummer JS2001 Version 2

Handjursbidrag. Texten är från Artikelnummer JS2001 Version 2 Texten är kopierad från www.jordbruksverket.se Har du frågor om stöd, SAM-ansökan och SAM Internet? Kontakta din länsstyrelse! 1(19) Texten är från 2010-05-26 Artikelnummer JS2001 Version 2 Handjursbidrag

Läs mer

Gårdsstöd Villkor för gårdsstödet

Gårdsstöd Villkor för gårdsstödet 1(16) Gårdsstöd 2016 Här finns den information som gällde för gårdsstödet 2016. Gårdsstödet är ett arealbaserat inkomststöd som syftar till att främja lantbruket. Det ska bidra till ökad konkurrenskraft

Läs mer

Extra djuromsorg för får 2017

Extra djuromsorg för får 2017 Det här är information som gällde för djurvälfärdsersättningarna 2017 2017-07-18 Extra djuromsorg för får 2017 Syftet med ersättningen är att förstärka arbetet med god djurhälsa inom fårproduktion. Ersättningen

Läs mer

Kompensationsbidrag. Texten är från JS8001 Version 2

Kompensationsbidrag. Texten är från JS8001 Version 2 Texten är kopierad från www.jordbruksverket.se Har du frågor om stöd, SAM-ansökan och SAM Internet? Kontakta din länsstyrelse! 1(23) Texten är från 2010-03-12 JS8001 Version 2 Kompensationsbidrag 2(23)

Läs mer

Information om Fårpengen

Information om Fårpengen Information om Fårpengen 24 januari 2018 Ersättning för extra djuromsorg för får, den så kallade fårpengen, är ett jordbrukarstöd som du kan söka hos Jordbruksverket. Den här texten är framtagen av Hushållningssällskapet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om EU:s direktstöd för jordbrukare; SFS 2014:1101 Utkom från trycket den 30 september 2014 utfärdad den 11 september 2014. Regeringen föreskriver följande. Grundläggande

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Gårdsstöd Villkor för gårdsstödet 2015

Gårdsstöd Villkor för gårdsstödet 2015 1(15) Gårdsstöd 2015 Det här är information som gällde för gårdsstödet 2015. Gårdsstödet är ett arealbaserat inkomststöd som syftar till att främja lantbruket. Det ska bidra till ökad konkurrenskraft och

Läs mer

Vi minskar dina jordbrukarstöd eftersom du inte har följt vissa tvärvillkor

Vi minskar dina jordbrukarstöd eftersom du inte har följt vissa tvärvillkor Länsstyrelsen i län POSTADRESS Kundnummer: Beslutsnummer: Vi minskar dina jordbrukarstöd eftersom du inte har följt vissa tvärvillkor Beslut Länsstyrelsen beslutar att minska dina jordbrukarstöd som du

Läs mer

Stöden 2015 - ta reda på vad som gäller!

Stöden 2015 - ta reda på vad som gäller! Stöden 2015 - ta reda på vad som gäller! Stöd till landsbygden Innehåll Innehåll Innehåll I år är det mycket nytt med jordbrukarstöden...5 Gårdsstöd...8 Förgröningsstöd...14 Stöd till unga jordbrukare...20

Läs mer

Miljöersättning för hotade husdjursraser

Miljöersättning för hotade husdjursraser Texten är kopierad från www.jordbruksverket.se Har du frågor om stöd, SAM-ansökan och SAM Internet? Kontakta din länsstyrelse! 1(12) Texten är från 2010-02-23 JS6005 Miljöersättning för hotade husdjursraser

Läs mer

Sök. Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för extra djuromsorg för suggor miljöersättningar

Sök. Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för extra djuromsorg för suggor miljöersättningar Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för extra djuromsorg för suggor 2014 Innan du fyller i din blankett ska du ta reda på vilka villkor som gäller för ersättningen som du tänker söka. Läs mer

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Märkning och registrering av nötkreatur

Märkning och registrering av nötkreatur Märkning och registrering av nötkreatur Innehåll Produktionsplatsnummer 4 Märkning 4 Journalföring 6 Rapportering till det Centrala nötkreatursregistret 7 Viktigt att dina djur förblir friska! 9 Viktigt

Läs mer

Sök. Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för extra djuromsorg för suggor miljöersättningar

Sök. Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för extra djuromsorg för suggor miljöersättningar Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för extra djuromsorg för suggor 2012 1. Innan du fyller i din blankett ska du ta reda på vilka villkor som gäller för ersättningen som du tänker söka. Läs mer

Läs mer

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändring i föreskrifter (SJVFS 2007:12) om märkning och registrering av nötkreatur

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändring i föreskrifter (SJVFS 2007:12) om märkning och registrering av nötkreatur Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Hotade husdjursraser miljöersättning

Hotade husdjursraser miljöersättning Hotade husdjursraser 2008 miljöersättning Nytt landsbygdsprogram 2007 2013................. 4 Innehåll Hotade husdjursraser............................. 4 Vem kan få ersättning?.......................

Läs mer

Sök. Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för extra djuromsorg för suggor miljöersättningar

Sök. Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för extra djuromsorg för suggor miljöersättningar Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för extra djuromsorg för suggor 2013 1. Innan du fyller i din blankett ska du ta reda på vilka villkor som gäller för ersättningen som du tänker söka. Läs mer

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 SJVFS 2017:36 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter

Läs mer

Tvärvillkor: märkning och. registrering av djur. Syfte och omfattning:

Tvärvillkor: märkning och. registrering av djur. Syfte och omfattning: Syfte och omfattning: Skapa spårbarhet och därmed minimera skadeverkningarna av smittsamma djursjukdomar Regelverket omfattar nötkreatur, får, getter och grisar 2016-09-15 Produktionsplatsnummer Definitionen

Läs mer

Nya stöden 2015-2020 Påverkan på nötköttsproduktionen

Nya stöden 2015-2020 Påverkan på nötköttsproduktionen Nya stöden 2015-2020 Påverkan på nötköttsproduktionen Bengt Andréson Lantbruksekonom Hushållningssällskapet i Värmland Frikoppling 2005-2012 Stöd kopplade till produktionen har successivt tagits bort Ex:

Läs mer

Övertagande. Anvisning till blanketten Övertagande av SAM-ansökan och åtagande SAM-ansökan. Vem behöver blanketten?

Övertagande. Anvisning till blanketten Övertagande av SAM-ansökan och åtagande SAM-ansökan. Vem behöver blanketten? Anvisning till blanketten Övertagande av SAM-ansökan och åtagande 2014 Följ anvisningen så att du fyller i ansökan rätt. Kom ihåg att lämna in den i rätt tid! Observera att länsstyrelserna har särskilda

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Miljöersättning för vallodling

Miljöersättning för vallodling Texten är kopierad från www.jordbruksverket.se Har du frågor om stöd, SAM-ansökan och SAM Internet? Kontakta din länsstyrelse! 1(25) Texten är från 2010-08-10 JS6013 Version 3 Miljöersättning för vallodling

Läs mer

ÖVERTAGANDE av SAM-ansökan och åtagande 2017

ÖVERTAGANDE av SAM-ansökan och åtagande 2017 Observera att ansökan om utbetalning sker i SAM-ansökan 07! Gäller övertagandet ett helt jordbruksföretag överlåtaren har lämnat in SAM-ansökan ska blanketten komma in till länsstyrelsen i övertagarens

Läs mer

Avdragsvägledning för tvärvillkor 2015

Avdragsvägledning för tvärvillkor 2015 1(19) VÄGLEDNING Dnr. 3.4.17-2336/15 2015-03-10 Stödprocessavdelningen Avdragsvägledning för tvärvillkor 2015 Användningsområde för vägledningen Denna vägledning ska underlätta för er på länsstyrelsen

Läs mer

Miljöersättning för bruna bönor på Öland

Miljöersättning för bruna bönor på Öland Texten är kopierad från www.jordbruksverket.se Har du frågor om stöd, SAM-ansökan och SAM Internet? Kontakta din länsstyrelse! 1(13) Texten är från 2010-08-10 JS6003 Version 2 Miljöersättning för bruna

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Anvisning till blanketten ANSÖKAN hotade husdjursraser 2013

Anvisning till blanketten ANSÖKAN hotade husdjursraser 2013 Anvisning till blanketten ANSÖKAN hotade husdjursraser 2013 1. Innan du fyller i din blankett ska du ta reda på vilka villkor som gäller för den eller de miljöersättningar som du tänker söka. Läs mer på

Läs mer

Övervakningskommittén 1(9) för landsbygdsprogrammet

Övervakningskommittén 1(9) för landsbygdsprogrammet 1(9) Övervakningskommittén 1(9) för landsbygdsprogrammet 29-30 maj 2013 Lägesrapport per den 31 mars 2013 Highlights Totalt utbetalt 28 378 mnkr sedan programstart 654 mnkr utbetalt 2013 Q1 86 procent

Läs mer

Gårdsstödet i korthet

Gårdsstödet i korthet Gårdsstödet 2008 Innehåll Gårdsstödet i korthet.............................. 4 Vill du veta mer?................................. 6 Nyheter........................................ 7 Undvik att få avdrag

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Avdragsvägledning för tvärvillkor 2017

Avdragsvägledning för tvärvillkor 2017 1(21) VÄGLEDNING Dnr 3.4.17-10544/16 2017-03-28 Stödprocessavdelningen Avdragsvägledning för tvärvillkor 2017 Användningsområde för vägledningen Denna vägledning ska underlätta för er på länsstyrelsen

Läs mer

1 Avdragsvägledning för tvärvillkor Dnr /2019

1 Avdragsvägledning för tvärvillkor Dnr /2019 1(21) VÄGLEDNING Dnr 3.4.17 00028/2019 2019-01-08 Jordbrukarstödsavdelningen 1 Avdragsvägledning för tvärvillkor 2019 1.1 Användningsområde för vägledningen Denna vägledning ska underlätta för er på länsstyrelsen

Läs mer

SAM-ansökan 2015. så här gör du! SAM Internet ditt stöd på webben

SAM-ansökan 2015. så här gör du! SAM Internet ditt stöd på webben SAM-ansökan 2015 så här gör du! SAM Internet ditt stöd på webben Information 2 Innehåll Innehåll Nyheter i SAM Internet... 5 Vi gör färre små ändringar på blocken efter att SAM Internet öppnat... 5 Vi

Läs mer

Allmänna villkor för projektstöd

Allmänna villkor för projektstöd Allmänna villkor för projektstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla projektstöd. Bilaga 1 Följ projektplanen och beslutet Du ska genomföra ditt projekt på det sätt du har angivit i ansökningshandlingarna

Läs mer

Märkning och registrering av nötkreatur

Märkning och registrering av nötkreatur Märkning och registrering av nötkreatur Innehåll Produktionsplatsnummer 4 Märkning 4 Journalföring 6 Rapportering till det Centrala nötkreatursregistret 7 Viktigt att dina djur förblir friska! 9 Viktigt

Läs mer

Om din ansökan om slututbetalning kommer in till oss senare än tre månader efter klardatum kan det hända att du inte får några pengar alls.

Om din ansökan om slututbetalning kommer in till oss senare än tre månader efter klardatum kan det hända att du inte får några pengar alls. Allmänna villkor för företagsstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla företagsstöd. Du ska följa de allmänna villkoren. Om du inte gör det kan du få avdrag på ditt företagsstöd. Bilaga 1

Läs mer

1 Avdragsvägledning för tvärvillkor Dnr /2018

1 Avdragsvägledning för tvärvillkor Dnr /2018 1(20) VÄGLEDNING Dnr 3.4.17-07154/2018 2018-05-17 Jordbrukarstödsavdelningen 1 Avdragsvägledning för tvärvillkor 2018 1.1 Användningsområde för vägledningen Denna vägledning ska underlätta för er på länsstyrelsen

Läs mer

OM DU UPPBÄR ÅLDERSPENSION, SJUKERSÄTTNING OCH AKTIVITETSERSÄTTNING

OM DU UPPBÄR ÅLDERSPENSION, SJUKERSÄTTNING OCH AKTIVITETSERSÄTTNING Regionala stöd 2007 Innehåll Regionala stöd...................................4 Årets nyheter 2007..............................4 Det här ska du särskilt tänka på.....................5 Detta är de regionala

Läs mer

Vägledning för att fastställa minskning av stödbelopp vid överträdelse av tvärvillkor 2008

Vägledning för att fastställa minskning av stödbelopp vid överträdelse av tvärvillkor 2008 1(11) VÄGLEDNING 2008-10-08 Dnr 17-10995/08 Stödavdelningen Vägledning för att fastställa minskning av stödbelopp vid överträdelse av tvärvillkor 2008 ANVÄNDNINGSOMRÅDE FÖR VÄGLEDNINGEN Denna vägledning

Läs mer

Konsekvensutredning med anledning av en ny ansökansföreskrift

Konsekvensutredning med anledning av en ny ansökansföreskrift KONSEKVENS- Dnr 3.4.16-8210/14 UTREDNING 2015-01-07 Stödkommunikationsenheten Konsekvensutredning med anledning av en ny ansökansföreskrift A Allmänt I den här föreskriften kommer det att finnas samlade

Läs mer

Så fyller du i blanketten!

Så fyller du i blanketten! Så fyller du i blanketten! www.hushallningssallskapet.se/tjansterprodukter/stodrattsborsen/ På Stödrättsbörsen behöver du bara en blankett för att anmäla hur mycket du vill köpa respektive sälja och till

Läs mer

2. Stödvillkor som hänför sig till stödrättigheterna och grundstödet

2. Stödvillkor som hänför sig till stödrättigheterna och grundstödet 1 (5) UTBILDNING I ANSÖKAN OM JORDBRUKARSTÖD HÖSTEN 2014 STÖD TILL UNGA JORDBRUKARE (EU) Tankesmedja 9: Unga jordbrukare och Tvärvillkoren 1. Allmänt Stödet till unga jordbrukare är ett av EU:s direktstöd.

Läs mer

EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Hur kopplar kolinlagring till åtgärder inom CAP och vad vet vi om klimatåtgärder inom CAP efter 2020?

EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Hur kopplar kolinlagring till åtgärder inom CAP och vad vet vi om klimatåtgärder inom CAP efter 2020? jordbrukspolitik Hur kopplar kolinlagring till åtgärder inom CAP och vad vet vi om klimatåtgärder inom CAP efter 2020? Per Bodin, Jordbruksverket jordbrukspolitik: Historik jordbrukspolitik: De två pelarna

Läs mer

Frågor efter grundkurs i tvärvillkor

Frågor efter grundkurs i tvärvillkor Frågor efter grundkurs i tvärvillkor 19-20 september 2017 Allmänt 1. Vad är det som skiljer på SMR och GAEC? SMR är direktiv från EU medan GAEC kan Sverige själv bestämma hur de ska införlivas mha föreskrifter.

Läs mer

Anvisning till blanketten ANSÖKAN hotade husdjursraser 2018

Anvisning till blanketten ANSÖKAN hotade husdjursraser 2018 Anvisning till blanketten ANSÖKAN hotade husdjursraser 2018 Ta först reda på vilka villkor som gäller för ersättningen som du tänker söka. Läs mer på www.jordbruksverket.se/ miljöersättningar. Vem ska

Läs mer

Så fyller du i blanketten!

Så fyller du i blanketten! Så fyller du i blanketten! 1 På Stödrättsbörsen behöver du bara genom bifogad blankett anmäla hur mycket du vill köpa respektive sälja och till vilket pris. Efter att du placerat din order sköter Stödrättsbörsen

Läs mer

HÖSTEN Statsrådet fattade beslut om Finlands val av nationella riktlinjer för verkställighet av direktstöd.

HÖSTEN Statsrådet fattade beslut om Finlands val av nationella riktlinjer för verkställighet av direktstöd. UTBILDNING I ANSÖKAN OM JORDBRUKARSTÖD HÖSTEN 2014 GRUNDSTÖD Tankesmedja 1: Grundstöd 1. Allmänt I den här presentationen har de uppgifter som är säkra/avgjorda skrivits med normal font och de som är osäkra/

Läs mer

Vägledning om kommunernas roll i tvärvillkorssammanhang 2009

Vägledning om kommunernas roll i tvärvillkorssammanhang 2009 1(8) BESLUT Dnr 17-4547/09 2009-04-24 Process- och planeringsenheten Per O Folkeson Vägledning om kommunernas roll i tvärvillkorssammanhang 2009 Syftet med detta dokument är att ge vägledning om hur kommuner

Läs mer

Information från mötena i den gemensamma kommittén för landsbygdsutveckling och direktstöd samt expertgruppen för direktstöd möte den 29 maj 2018

Information från mötena i den gemensamma kommittén för landsbygdsutveckling och direktstöd samt expertgruppen för direktstöd möte den 29 maj 2018 1(5) Information från mötena i den gemensamma kommittén för landsbygdsutveckling och direktstöd samt expertgruppen för direktstöd möte den 29 maj 2018 Direktstödskommittén 1. Röstning om budgettak för

Läs mer

Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet

Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet 1(10) Övervakningskommittén 13 november 2013 Lägesrapport per den 30 september 2013 Highlights Totalt utbetalt 29 355 mnkr sedan programstart 1 631 mnkr utbetalt Q1-Q3 2013 90 procent beviljat av totala

Läs mer

Texten är från JS9001 Version 3

Texten är från JS9001 Version 3 Texten är kopierad från www.jordbruksverket.se Har du frågor om stöd, SAM-ansökan och SAM Internet? Kontakta din länsstyrelse! 1(48) Texten är från 2010-06-23 JS9001 Version 3 Gårdsstödet 2010 2(48) Nyheter

Läs mer

Så fyller du i blanketten!

Så fyller du i blanketten! Så fyller du i blanketten! På Stödrättsbörsen behöver du bara en blankett för att anmäla hur mycket du vill köpa respektive sälja och till vilket pris, därefter sköter Stödrättsbörsen resten. Vi letar

Läs mer

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning.

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. 1(26) Miljöersättningar När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. Miljöersättningarna ingår i landsbygdsprogrammet 2014-2020 och bidrar till att nå

Läs mer

Lantbrukstillsyn december 2018 Stockholm 5

Lantbrukstillsyn december 2018 Stockholm 5 Lantbrukstillsyn 11-12 december 2018 Stockholm 5 Louise Zetterholm Hushållningssällskapet Halland 1 Lagstiftningskrav Kontroller Bakgrund Bemötande från myndigheter Hög arbetsbelastning Hög ekonomisk belastning

Läs mer

STÖD TILL UNGA JORDBRUKARE (EU) ÅTERBETALNING AV FINANSIELL DISCIPLIN

STÖD TILL UNGA JORDBRUKARE (EU) ÅTERBETALNING AV FINANSIELL DISCIPLIN STÖD TILL UNGA JORDBRUKARE (EU) ÅTERBETALNING AV FINANSIELL DISCIPLIN Våren 2015 Seinäjoki. Allmänt Direktstöd Definitionen av aktiv jordbrukare Finansiell disciplin Tvärvillkoren Direktstödens nedre gräns

Läs mer

Anvisning till blanketten ANSÖKAN hotade husdjursraser 2012

Anvisning till blanketten ANSÖKAN hotade husdjursraser 2012 Anvisning till blanketten ANSÖKAN hotade husdjursraser 2012 1. Innan du fyller i din blankett ska du ta reda på vilka villkor som gäller för den eller de miljöersättningar som du tänker söka. Läs mer på

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer