2. Stödvillkor som hänför sig till stödrättigheterna och grundstödet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2. Stödvillkor som hänför sig till stödrättigheterna och grundstödet"

Transkript

1 1 (5) UTBILDNING I ANSÖKAN OM JORDBRUKARSTÖD HÖSTEN 2014 STÖD TILL UNGA JORDBRUKARE (EU) Tankesmedja 9: Unga jordbrukare och Tvärvillkoren 1. Allmänt Stödet till unga jordbrukare är ett av EU:s direktstöd. Målet för det är att underlätta inledandet av jordbruksverksamhet (etableringen som jordbrukare) och jordbrukets strukturutveckling. Stödet betalas i hela landet. De förordningar av Europaparlamentet och rådet som gäller eller inverkar på stödet publicerades i Europeiska unionens officiella tidning L 347 och har numren 1307/2013 och 1306/2013. Stödet till unga jordbrukare regleras också genom kommissionens delegerade rättsakter som publicerades i Europeiska unionens officiella tidning L 181 och har numren 639/2014 och 640/2014. I samma tidningsutgåva publicerades också kommissionens genomförandeförordning 641/2014 som innehåller närmare regler om verkställandet av direktstöden. Kommissionens genomförandeförordning 809/2014 (L 227), som gäller verkställande av IACSreglerna, publicerades Största delen av Finlands nationella riktlinjer som gäller verkställande av direktstöden fastställdes av statsrådet En ändring av den nationella lagen 193/2013 behandlas i riksdagen som bäst och väntas träda i kraft Förutom att lagen ändras kommer det att utfärdas nya förordningar av statsrådet som gäller tillämpning av direktstöden. Dessutom kommer Mavi att meddela ett antal föreskrifter. Stödet söks vid den samlade stödansökan. Ansökan behandlas av kommunens landsbygdsnäringsmyndighet. 2. Stödvillkor som hänför sig till stödrättigheterna och grundstödet 3. Stödvillkor Sökanden ska vara berättigad till grundstöd under ansökningsåret. Han eller hon ska ansöka om grundstöd och aktivera åtminstone en stödrättighet under lägenhetssignumet för att stöd till unga jordbrukare ska kunna beviljas. Stöd betalas till en aktiv jordbrukare som för första gången etablerar sig som driftsledare (huvudsaklig företagare) på en gård. Sökanden får vara högst 40 år

2 under det år då den första ansökan om grundstöd lämnas in. Under senare år granskas uppfyllandet av ålderskravet inte längre. Stödet betalas i högst fem år. Om sökanden har etablerat jordbruk i egenskap av driftsledare innan den första ansökan om grundstöd lämnats in, dras de här åren av från antalet stödberättigande år. Om sökanden t.ex. etablerat sig som jordbrukare år 2013 och han eller hon år 2015 lämnar in den första ansökan om grundstöd vid en ålder av högst 40 år, betalas stöd till unga jordbrukare under de tre åren Uppfyllande av stödvillkoren inom olika verksamhetsformer En ensam fysisk person Aktiebolag När det gäller en juridisk person eller en grupp som består av fysiska personer ska bestämmanderätten i fråga om driftsledning, förmåner och ekonomiska risker innehas av den unga jordbrukaren det första året då stödet söks. Om flera personer deltar i verksamheten men det inte är alla som uppfyller kravet på unga jordbrukare, ska den unga jordbrukaren ha faktisk och kontinuerlig bestämmanderätt, antingen ensam eller tillsammans med de andra jordbrukarna. Stöd beviljas inte längre, om ingen av de ovannämnda unga jordbrukarna har bestämmanderätt i den juridiska personen/i gruppen av fysiska personer. Om de unga jordbrukarna i en juridisk person/en grupp av fysiska personer har fått bestämmanderätt vid olika tidpunkter, anses det att tidpunkten för etablering av gården är den tidigaste tidpunkt då en av de unga jordbrukarna fick bestämmanderätt, alltså det datum då den första unga jordbrukaren påbörjade verksamheten. I stödansökan uppges den unga jordbrukarens namn och tidpunkten för etablering av jordbruk. Till ansökan ska bifogas överlåtelsehandlingarna eller de skriftliga arrendeavtalen, om de inte har getts in till kommunen tidigare i samband med etableringen av jordbruk. Uppfyllandet av ålderskravet kontrolleras i överensstämmelse med den tidpunkt då den första ansökan om grundstöd lämnades in, och femårsperioden kontrolleras på basis av de uppgifter som sökanden gett. Den unga jordbrukaren/de unga jordbrukarna ska inneha över 50 % av aktierna i aktiebolaget, och aktierna som han eller hon/de äger ska ge mer än 50 % av det röstetal som bolagets aktier medför.

3 om grundstöd lämnas in. Femårsperioden anses börja det år då den första av de bifogas också ett handelsregisterutdrag, bolagsordningen och en aktieägarförteckning. Av bilagorna ska framgå aktuella uppgifter om aktieägarnas namn och födelsedatum, antalet aktier som de innehar och den rösträtt som vars och ens aktieinnehav medför. Andelslag Kommanditbolag Öppet bolag Över hälften av medlemmarna i andelslaget ska uppfylla villkoren för stöd till unga jordbrukare om grundstöd lämnas in. Femårsperioden anses börja det år då den första av de bifogas också en medlemsförteckning och en ägarförteckning. Av bilagorna ska framgå aktuella uppgifter om medlemmarnas namn och födelsedatum. Den unga jordbrukaren/de unga jordbrukarna är ansvariga bolagsmän och ska utgöra en majoritet av de ansvariga bolagsmännen i bolaget. om grundstöd lämnas in. Femårsperioden anses börja det år då den första av de bifogas också ett handelsregisterutdrag och bolagsavtalet. Av bilagorna ska framgå aktuella uppgifter om delägarnas namn och födelsedatum samt om vilka de ansvariga bolagsmännen är. Alla bolagsmän ska uppfylla villkoren för stöd till unga jordbrukare.

4 I stödansökan uppges namnen på bolagsmännen och tidpunkten för etablering av jordbruk. Etableringstidpunkten är det datum då den första av bolagsmännen etablerade sig som driftsledare (huvudsaklig företagare). Alla bolagsmännen ska uppfylla ålderskravet det år då den första ansökan om grundstöd lämnas in. Femårsperioden anses börja det år då den första av bolagsmännen etablerade sig som driftsledare. bifogas också ett handelsregisterutdrag och bolagsavtalet. Av bilagorna ska framgå aktuella uppgifter om delägarnas namn och födelsedatum. Lantbrukssammanslutning Dödsbon Alla de jordbrukare i sammanslutningen som bedriver jordbruk ska uppfylla villkoren för stöd till unga jordbrukare. I stödansökan uppges namnen på de jordbrukare i sammanslutningen som bedriver jordbruk (alla delägare) och tidpunkten för etablering av jordbruk. Etableringstidpunkten är det datum då den första av jordbrukarna etablerade sig som driftsledare (huvudsaklig företagare). Alla jordbrukarna ska uppfylla ålderskravet det år då den första ansökan om grundstöd lämnas in. Femårsperioden anses börja det år då den första av de ovannämnda jordbrukarna etablerade sig som driftsledare. Till ansökan ska bifogas överlåtelsehandlingarna eller de skriftliga arrendeavtalen, om de inte har getts in till kommunen tidigare i samband med etableringen av jordbruk. Till ansökan ska bifogas också en till skattemyndigheterna inlämnad utredning angående sammanslutningen som innehåller uppgifter om sammanslutningens medlemmar och deras personuppgifter. Om det i sammanslutningen ingår också en jordbrukare som inte uppfyller villkoren för stöd till unga jordbrukare, kan den jordbrukare som uppfyller villkoren för stöd till unga jordbrukare ha rätt till stöd, när sammanslutningen har upplösts och han eller hon för första gången etablerade sig som driftsledare. Alla delägare i dödsboet ska uppfylla villkoren för stöd till unga jordbrukare I stödansökan uppges namnen på de jordbrukare i dödsboet som bedriver jordbruk (alla delägare) och tidpunkten för etablering av jordbruk. Etableringstidpunkten är det datum då den första av dödsbodelägarna etablerade sig som driftsledare (huvudsaklig företagare). Alla jordbrukarna ska uppfylla ålderskravet det år då den första ansökan om grundstöd lämnas in. Femårsperioden anses börja det år då den första av de ovannämnda jordbrukarna etablerade sig som driftsledare.

5 Till ansökan ska bifogas en bouppteckning eller någon annan aktuell redogörelse för delägarna i dödsboet. Om det i dödsboet ingår också en jordbrukare som inte uppfyller villkoren för stöd till unga jordbrukare, kan den jordbrukare som uppfyller villkoren för stöd till unga jordbrukare ha rätt till stöd, när dödsboet har upplösts och han eller hon för första gången etablerade sig som driftsledare. Makar Om makar bedriver jordbruk tillsammans, ska vardera uppfylla villkoren för stöd till unga jordbrukare. När frågan om huruvida maken bedriver jordbruk bedöms utgår man från ägandet eller besittningen av jordbruksmark. I stödansökan uppges makarnas namn och tidpunkten för etablering av jordbruk. Etableringstidpunkten är det datum då den första av makarna etablerade sig som driftsledare (huvudsaklig företagare). Makarna ska uppfylla ålderskravet det år då den första ansökan om grundstöd lämnas in. Femårsperioden anses börja det år då den första av makarna etablerade sig som driftsledare. Till ansökan ska bifogas överlåtelsehandlingarna eller de skriftliga arrendeavtalen, om de inte har getts in till kommunen tidigare i samband med etableringen av jordbruk. 4. Stödbelopp och stödkalkylering Sammanlagt 1 % av beloppet av direktstöd, dvs. omkring 5,23 miljoner euro, har avsatts för stödet till unga jordbrukare. Stödbeloppet beräknas som följer: Antalet stödrättigheter som sökanden har aktiverat x (0,25* genomsnittsstödet per hektar). Genomsnittsstödet per hektar beräknar man genom att dividera det nationella taket för direktstöd år 2019 med antalet grundstödsberättigande hektar år Stödet betalas på basis av de aktiverade stödrättigheterna så att arealen inte begränsar stödbeloppet. Om gården t.ex. har 50 stödrättigheter à en hektar som har aktiverats inom ramen för grundstödet och gårdens åkerareal är 49,5 ha, betalas stöd för 50 hektar. Det är möjligt att få stöd för högst 90 stödrättighetshektar. Stödnivån uttryckt i euro/ha anges i en förordning av statsrådet. För närvarande uppskattas det att stödet kommer att vara ca 50 euro/ha. Stödet omfattas av de allmänna reglerna för direktstöd, bland annat finansiell disciplin, tvärvillkor och definitionen av aktiv jordbrukare.

Stöd till unga jordbrukare (EU), bakgrundsmaterial för utbildningen våren 2015

Stöd till unga jordbrukare (EU), bakgrundsmaterial för utbildningen våren 2015 1 (8) Stöd till unga jordbrukare (EU), bakgrundsmaterial för utbildningen våren 2015 1. Stödvillkor Stöd betalas till en aktiv jordbrukare som för första gången etablerar jordbruk som huvudsaklig företagare

Läs mer

STÖD TILL UNGA JORDBRUKARE (EU) ÅTERBETALNING AV FINANSIELL DISCIPLIN

STÖD TILL UNGA JORDBRUKARE (EU) ÅTERBETALNING AV FINANSIELL DISCIPLIN STÖD TILL UNGA JORDBRUKARE (EU) ÅTERBETALNING AV FINANSIELL DISCIPLIN Våren 2015 Seinäjoki. Allmänt Direktstöd Definitionen av aktiv jordbrukare Finansiell disciplin Tvärvillkoren Direktstödens nedre gräns

Läs mer

HÖSTEN Statsrådet fattade beslut om Finlands val av nationella riktlinjer för verkställighet av direktstöd.

HÖSTEN Statsrådet fattade beslut om Finlands val av nationella riktlinjer för verkställighet av direktstöd. UTBILDNING I ANSÖKAN OM JORDBRUKARSTÖD HÖSTEN 2014 GRUNDSTÖD Tankesmedja 1: Grundstöd 1. Allmänt I den här presentationen har de uppgifter som är säkra/avgjorda skrivits med normal font och de som är osäkra/

Läs mer

Ansökan om stödsrättigheter ur den nationella reserven. Villkor och anvisningar för ansökan 2015

Ansökan om stödsrättigheter ur den nationella reserven. Villkor och anvisningar för ansökan 2015 Ansökan om stödsrättigheter ur den nationella reserven Villkor och anvisningar för ansökan 2015 Innehåll 1 Ansökan........................................ 3 2 Läsanvisning för guiden................................

Läs mer

2. FÖRUTSÄTTNINGAR SOM SAMMANSLUTNINGAR OCH SAMFUND SKA UPPFYLLA I FRÅGA OM NATIONELLA OCH EU DELFINANSIERADE STÖD

2. FÖRUTSÄTTNINGAR SOM SAMMANSLUTNINGAR OCH SAMFUND SKA UPPFYLLA I FRÅGA OM NATIONELLA OCH EU DELFINANSIERADE STÖD STÖDANSÖKAN 2018 Blankett 101B Lämna in blanketten senast 15.6.2018 till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där gårdsbruksenheten är belägen. Fyll i blanketten med kulspetspenna eller på annat bestående

Läs mer

2. FÖRUTSÄTTNINGAR SOM SAMMANSLUTNINGAR OCH SAMFUND SKA UPPFYLLA I FRÅGA OM NATIONELLA OCH EU DELFINANSIERADE STÖD

2. FÖRUTSÄTTNINGAR SOM SAMMANSLUTNINGAR OCH SAMFUND SKA UPPFYLLA I FRÅGA OM NATIONELLA OCH EU DELFINANSIERADE STÖD STÖDANSÖKAN 2017 Blankett 101B Lämna in blanketten senast 15.6.2017 till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där gårdsbruksenheten är belägen. Fyll i blanketten med kulspetspenna eller på annat bestående

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 23 mars 2015 236/2015 Statsrådets förordning om Utfärdad i Helsingfors den 19 mars 2015 I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av lagen

Läs mer

Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 26.4.2013 Dnr 1091/54/2013. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 26/13.

Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 26.4.2013 Dnr 1091/54/2013. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 26/13. LANDSBYGDSVERKET FÖRESKRIFT Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 26.4.2013 Dnr 1091/54/2013 Landsbygdsverkets föreskriftssamling 26/13 Bemyndigande: Lag om verkställighet av

Läs mer

Stöd till unga jordbrukare 2017

Stöd till unga jordbrukare 2017 2017-07-18 Stöd till unga jordbrukare 2017 Det finns ett stöd till dig som är 40 år eller yngre och som har startat ett jordbruksföretag för första gången. Syftet med stödet är att göra det lite lättare

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Europa investerar i landsbygdsområden

EUROPEISKA UNIONEN Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Europa investerar i landsbygdsområden Blankett Å16 EUROPEISKA UNIONEN Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Europa investerar i landsbygdsområden Landskapsregeringens anteckningar Blanketten emottagen, datum ANSÖKAN OM ÅTAGANDE

Läs mer

Sivu Startstöd till unga jordbrukare

Sivu Startstöd till unga jordbrukare Sivu 1 7.12.2017 Startstöd till unga jordbrukare Startstöd kan beviljas åt en blivande jordbrukare som har fyllt 18 men inte 41, och första gången börjar bedriva jordbruk som näringsidkare. en privaträttslig

Läs mer

UTKAST Lagama avses träda i kraft sä snart som möjligt.

UTKAST Lagama avses träda i kraft sä snart som möjligt. UTKAST 11.1.2018 Regeringens proposition tili riksdagen med förslag tili lagar om ändring av 24 i lagen om Europeiska unionens direktstöd tili jordbruket och 3 i lagen om nationella stöd tili jordbruket

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om stödjande av landsbygdens utveckling

Lag. om ändring av lagen om stödjande av landsbygdens utveckling Lag om ändring av lagen om stödjande av landsbygdens utveckling I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om stödjande av landsbygdens utveckling (28/2014) 8 3 mom. och 67, ändras 5 24 och 30 punkten

Läs mer

Landsbygdsverkets föreskriftssamling 38/10

Landsbygdsverkets föreskriftssamling 38/10 LANDSBYGDSVERKET FÖRESKRIFT Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 256 00101 HELSINGFORS Datum 29.4.2010 Dnr 760/22/2010 Landsbygdsverkets föreskriftssamling 38/10 Bemyndigande: Lag om verkställighet av

Läs mer

2. FÖRUTSÄTTNINGAR SOM SAMMANSLUTNINGAR OCH SAMFUND SKA UPPFYLLA I FRÅGA OM NATIONELLA OCH EU DELFINANSIERADE STÖD

2. FÖRUTSÄTTNINGAR SOM SAMMANSLUTNINGAR OCH SAMFUND SKA UPPFYLLA I FRÅGA OM NATIONELLA OCH EU DELFINANSIERADE STÖD STÖDANSÖKAN 2016 Blankett 101B Lämna in blanketten senast 15.6.2016 till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där gårdsbruksenheten är belägen. Fyll i blanketten med kulspetspenna eller på annat bestående

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.3.2015 COM(2015) 141 final 2015/0070 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om fastställande av den justeringsgrad som avses i förordning (EU)

Läs mer

Stöd till unga jordbrukare 2016

Stöd till unga jordbrukare 2016 1(8) Stöd till unga jordbrukare 2016 Här finns den information som gällde för stödet till unga jordbrukare 2016. Det finns ett stöd till dig som är 40 år eller yngre och som har startat ett jordbruksföretag

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om EU:s direktstöd för jordbrukare; SFS 2014:1101 Utkom från trycket den 30 september 2014 utfärdad den 11 september 2014. Regeringen föreskriver följande. Grundläggande

Läs mer

GÅRDSSTÖD OCH MODULERING 2009

GÅRDSSTÖD OCH MODULERING 2009 GÅRDSSTÖD OCH MODULERING 2009 Anna Myréen / Mavi Helsingfors 17.2.2009 Obs. Bara gällande rättsakter och författningar är officiella källor. PRESENTATIONENS INNEHÅLL Huvudpunkterna i presentationen Stödberättigande

Läs mer

Stödberäkning Katja Anttila ICT-enheten för jordbrukarstöd

Stödberäkning Katja Anttila ICT-enheten för jordbrukarstöd Stödberäkning Katja Anttila ICT-enheten för jordbrukarstöd Stödberäkningshelheten Stödberäkning Gamla Stödtillämpningen Vipuberäkning Comms- Proxy: hantering Kimalle Stödberäkning (gamla) Beräkning med

Läs mer

FÖRESKRIFT. Datum Dnr 3454/54/2014. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 32/14. Bemyndigande:

FÖRESKRIFT. Datum Dnr 3454/54/2014. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 32/14. Bemyndigande: FÖRESKRIFT Datum 7.5.2014 Dnr 3454/54/2014 Landsbygdsverkets föreskriftssamling 32/14 Bemyndigande: Lag om verkställighet av jordbruksstöd (192/2013) 15 2 mom. Motsvarande EU-rättsakter: Europaparlamentets

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2009 Nr 12 Nr 12 ÅLANDS LANDSKAPSREGERINGS BESLUT om kompensationsbidragets nationella tilläggsdel år 2009 Utfärdat i Mariehamn den 3 mars 2009 Med stöd av 9 och 26 landskapslagen

Läs mer

Aktiv jordbrukare. Landsbygdsverket

Aktiv jordbrukare. Landsbygdsverket Aktiv jordbrukare Landsbygdsverket Innehåll Aktiv jordbrukare Förvaltning Förbudslistans definitioner Att strykas från förbudslistan Inlämnande av bevis Kontaktuppgifter Aktiv jordbrukare Granskas varje

Läs mer

Delaktiga i gårdsbruksenheten

Delaktiga i gårdsbruksenheten Blankett 101D Lämna in blanketten till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där gårdsbruksenheten är belägen alltid när uppgifterna har förändrats. Fyll i blanketten med kulspetspenna eller på annat

Läs mer

Utbildningens innehåll

Utbildningens innehåll Grundstöd Utbildningens innehåll Stödregionreformen Upphävande av överlopps stödrättigheter Användning av stödrättigheter Överföring av stödrättigheter och den aktiva jordbrukaren Nationella reserven Stödregionreformen

Läs mer

Understöd för dagligvarubutikstjänster Anvisning till sökande. Anvisning

Understöd för dagligvarubutikstjänster Anvisning till sökande. Anvisning Understöd för dagligvarubutikstjänster till sökande 290819 Innehåll 1. Ansökan om understöd... 3 2. Understöd för dagligvarubutikstjänster... 3 3. Allmänna förutsättningar för beviljande av understöd...

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 14/2013

Föreskrifter och anvisningar 14/2013 Föreskrifter och anvisningar 14/2013 Handelsparter från tredjeland Dnr FIVA 15/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

FORESKRIFT Nr 32/16 Ärendenr 920/ / Giltighetstid Betalningstid

FORESKRIFT Nr 32/16 Ärendenr 920/ / Giltighetstid Betalningstid FORESKRIFT Nr 32/16 Ärendenr 920/03.03.00/2016 30.05.2016 Giltighetstid 31.5-14.10.2016 Betalningstid 3.6.-14.10.2016 Bemyndigande: Lag om verkställighet av jordbruksstöd (192/2013) 19 2 mom. Motsvarande

Läs mer

Annat aktuellt från enheten för jordbrukarstöd. Utbildning om stödansökan våren 19

Annat aktuellt från enheten för jordbrukarstöd. Utbildning om stödansökan våren 19 Annat aktuellt från enheten för jordbrukarstöd Utbildning om stödansökan våren 19 Aktiv jordbrukare Ändringar 2019 Den så kallade förbudslistan i samband med begreppet aktiv jordbrukare tillämpas inte

Läs mer

Stödrättigheter ger: grundstöd förgröningsstöd stöd till unga odlare. (hette gårdsstöd förut)

Stödrättigheter ger: grundstöd förgröningsstöd stöd till unga odlare. (hette gårdsstöd förut) Stödrättigheter ger: grundstöd förgröningsstöd stöd till unga odlare (hette gårdsstöd förut) Nya stödregioner: AB C Stödrättigheternas ägande- och besittningsrättförhållanden kvarstår kontrollera 103A!

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 23 december 2014 1187/2014 Lag om ändring av lagen om strukturstöd till jordbruket Utfärdad i Helsingfors den 19 december 2014 I enlighet med riksdagens

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

/01.02/2017

/01.02/2017 A m mm.a BEGÄRAN OM UTLÄTANDE 235785 1(2) 15.5.2017 1003/01.02/2017 Enligt sändlista BEGÄRAN OM UTLÄTANDE OM UTKAST TILL STATSRÄDETS FÖRORDNING OM ÄND- RING AV 7 I STATSRÄDETS FÖRORDNING OM ÖVERVAKNING

Läs mer

Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen. Här kan du läsa om de villkor som gäller för stödet.

Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen. Här kan du läsa om de villkor som gäller för stödet. 2017-07-18 Nötkreatursstöd 2017 Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen. Stödet ska ge företag inom näringen möjlighet att behålla en lönsam produktion och dämpa

Läs mer

UPPHÄVANDE AV STÖDRÄTTIGHETER

UPPHÄVANDE AV STÖDRÄTTIGHETER UPPHÄVANDE AV STÖDRÄTTIGHETER Kimito 6.4 och Pargas 8.4.2016 NTM-centralen i Egentliga Finland 13.4.2016 Överloppsstödrättigheter upphävs på grund av Finlands val att behålla de befintliga stödrättigheterna

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) L 181/74 SV Europeiska unionens officiella tidning 20.6.2014 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 641/2014 av den 16 juni 2014 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

Startstöd till unga jordbrukare 2015-2020

Startstöd till unga jordbrukare 2015-2020 Startstöd till unga jordbrukare 2015-2020 1 Vem kan få startstöd? Sökanden minst 18 år och högst 40 år Första etableringen som ansvarig jordbruksföretagare Tillräcklig yrkeskunskap Företagarinkomsten från

Läs mer

Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen.

Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen. 1(7) Nötkreatursstöd 2016 Här finns den information som gällde för nötkreatursstödet 2016. Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen. Stödet ska ge företag inom

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B7-0079/151. Ändringsförslag. Martin Häusling, José Bové för Verts/ALE-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV B7-0079/151. Ändringsförslag. Martin Häusling, José Bové för Verts/ALE-gruppen 6.3.2013 B7-0079/151 151 Martin Häusling, José Bové för Verts/ALE-gruppen Artikel 30 punkt 1a (ny) 1a. I områden där det av agronomiska skäl är omöjligt får reglerna för växelbruket, genom undantag från

Läs mer

Utbildning i ansökan om jordbrukarstöd, våren 2015

Utbildning i ansökan om jordbrukarstöd, våren 2015 1 Utbildning i ansökan om jordbrukarstöd, våren 2015 14. Kompensationsersättning Nytt 2015 Ettårig ersättning (ingen förbindelse) Gårdsspecifika begränsningar för trädesareal och betalningsbelopp Kompensationsersättningen

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 29 maj 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 29 maj 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 29 maj 2015 (OR. en) 9429/15 AGRI 294 AGRIFIN 50 DELACT 56 FÖLJENOT från: inkom den: 28 maj 2015 till: Komm. dok. nr: Ärende: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska

Läs mer

En samkommuns och ett kommunalt ägt aktiebolags hörande till kommunkoncernen

En samkommuns och ett kommunalt ägt aktiebolags hörande till kommunkoncernen 1 (9) Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 102 29.11.2011 En samkommuns och ett kommunalt ägt aktiebolags hörande till kommunkoncernen 1 Begäran om utlåtande 1.1 Den egentliga begäran om utlåtande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om lokalt ledd utveckling; SFS 2015:407 Utkom från trycket den 26 juni 2015 utfärdad den 11 juni 2015. Regeringen föreskriver följande. Normgivningsbemyndigande 1

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 3/04 Dnr 130/01/

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 3/04 Dnr 130/01/ JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 3/04 Dnr 130/01/2004 21.1.2004 Giltighetstid 28.1.2004 tills vidare Bemyndigande 11 lagen om verkställighet av Europeiska gemenskapens gemensamma jordbrukspolitik

Läs mer

Utbildning kring stödansökan våren 2015

Utbildning kring stödansökan våren 2015 Ersättningsberättigande Ersättning för ekologisk produktion Programperioden 2014 2020 Utbildning kring stödansökan våren 2015 Ersättningsberättigande Ändringar efter höstens utbildningar Ersättningsberättigandet

Läs mer

KOMMISSIONENS BESLUT. av den om systemet för långsiktigt stöd på nationell nivå till jordbruket i de nordliga områdena i Finland

KOMMISSIONENS BESLUT. av den om systemet för långsiktigt stöd på nationell nivå till jordbruket i de nordliga områdena i Finland EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 15.12.2016 C(2016) 8419 final KOMMISSIONENS BESLUT av den 15.12.2016 om systemet för långsiktigt stöd på nationell nivå till jordbruket i de nordliga områdena i Finland

Läs mer

RP 17/2008 rd. jordbruk, stöd för djurens välbefinnande. I denna proposition föreslås att lagen om. kompensationsbidrag och miljöstöd för jordbruket

RP 17/2008 rd. jordbruk, stöd för djurens välbefinnande. I denna proposition föreslås att lagen om. kompensationsbidrag och miljöstöd för jordbruket Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om kompensationsbidrag, miljöstöd för jordbruket samt om vissa andra stöd som har samband med förbättrande av miljöns och

Läs mer

Dnr 1456/22/2010 Avdelningen för finansförvaltning Författningsnummer 59/10 Enheten för utbetalning av stöd

Dnr 1456/22/2010 Avdelningen för finansförvaltning Författningsnummer 59/10 Enheten för utbetalning av stöd 15.9.2010 Dnr 1456/22/2010 Avdelningen för finansförvaltning Författningsnummer 59/10 Enheten för utbetalning av stöd Kommunernas landsbygdsnäringsmyndigheter ELY-centralerna Betalning av miljöstöd för

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 4 /03 Dnr 386/01/

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 4 /03 Dnr 386/01/ JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 4 /03 Dnr 386/01/2003 31.1.2003 Giltighetstid 29.2.2003 tills vidare Bemyndigande Lagen om verkställighet av Europeiska gemenskapens gemensamma jordbrukspolitik

Läs mer

RIKTADE INSATSER PÅ NATURBETEN

RIKTADE INSATSER PÅ NATURBETEN RIKTADE INSATSER PÅ NATURBETEN Villkor för erhållande av miljöersättning för riktade insatser på naturbeten år 2015 1. Allmänna villkor för erhållande av miljöersättning för riktade insatser på naturbeten

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 15.11.2017 C(2017) 7477 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 15.11.2017 om ändring av kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1238 vad gäller

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET Plenarhandling. Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Föredragande (av yttrande): Czesław Adam Siekierski

EUROPAPARLAMENTET Plenarhandling. Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Föredragande (av yttrande): Czesław Adam Siekierski EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling A8-0174/2015 1.6.2015 ***I BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om fastställande av den justeringsgrad som avses i förordning

Läs mer

B KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU)

B KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 02014R0809 SV 18.07.2017 004.001 1 Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna

Läs mer

Avdelningen för landsbygdsnäringar PB SEINÄJOKI Datum Dnr 520/22/2012. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 19/12.

Avdelningen för landsbygdsnäringar PB SEINÄJOKI Datum Dnr 520/22/2012. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 19/12. LANDBYGDSVERKET FÖRESKRIFT Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 26.4.2012 Dnr 520/22/2012 Landsbygdsverkets föreskriftssamling 19/12 Bemyndigande: Lag om verkställighet av Europeiska

Läs mer

Utbildning om ansökan om jordbrukarstöd

Utbildning om ansökan om jordbrukarstöd Utbildning om ansökan om jordbrukarstöd 25.2.2016 Frågor och svar Förgröningsstöd Fråga: Kan naturvårdsåker anmälas som EFA? Svar: Nej, det kan den inte, om arealen har anmälts som naturvårdsåker. Bara

Läs mer

SKÖTSEL AV ÄNGSVALL. Villkor för erhållande av miljöersättning för skötsel av ängsvall år 2015

SKÖTSEL AV ÄNGSVALL. Villkor för erhållande av miljöersättning för skötsel av ängsvall år 2015 SKÖTSEL AV ÄNGSVALL Villkor för erhållande av miljöersättning för skötsel av ängsvall år 2015 1. Allmänna villkor för erhållande av miljöersättning för skötsel av ängsvall För att erhålla ersättning för

Läs mer

NATIONELLA HUSDJURSSTÖD

NATIONELLA HUSDJURSSTÖD NATIONELLA HUSDJURSSTÖD Förutsättningar som gäller Över 18 år. sökande Maken kan uppfylla ålderskravet. I sammanslutningar åtminstone en av de delaktiga över 18 år. Förutsättningar som gäller sökande Övre

Läs mer

Ansökningsguide 2015

Ansökningsguide 2015 Ansökningsguide 2015 Innehåll 1. Inledning....................................... 3 2. Minneslistor för stödsökande............................. 7 3. Sökandens rätt till stöd................................

Läs mer

Allmänna villkor för projektstöd

Allmänna villkor för projektstöd Allmänna villkor för projektstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla projektstöd. Bilaga 1 Följ projektplanen och beslutet Du ska genomföra ditt projekt på det sätt du har angivit i ansökningshandlingarna

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 2.6.2015 L 135/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2015/850 av den 30 januari 2015 om ändring av delegerad förordning (EU) nr 241/2014 om komplettering

Läs mer

EU-finansierade och delfinansierade arealstöd (undantaget miljöstöd)

EU-finansierade och delfinansierade arealstöd (undantaget miljöstöd) EU-finansierade och delfinansierade arealstöd (undantaget miljöstöd) AREALSTÖDEN 2014 INLEDNING De stöd/ersättningar som betalas ut åt jordbrukare har flera olika orsaker. En avsikt är att trygga en lönsam

Läs mer

Landsbygdsverkets föreskriftssamling 28/11. Förteckning över rättsakter:

Landsbygdsverkets föreskriftssamling 28/11. Förteckning över rättsakter: LANDBYGDSVERKET FÖRESKRIFT Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 29.4.2011 Dnr 646/22/2011 Landsbygdsverkets föreskriftssamling 28/11 Bemyndigande: Lag om verkställighet av Europeiska

Läs mer

Hälsokontrollen av den gemensamma jordbrukspolitiken. 17.2.2009 Helsingfors JSM/Mirja Eerola

Hälsokontrollen av den gemensamma jordbrukspolitiken. 17.2.2009 Helsingfors JSM/Mirja Eerola Hälsokontrollen av den gemensamma jordbrukspolitiken 17.2.2009 Helsingfors JSM/Mirja Eerola Politiska reformerna MacSharry 1992 från prisstöd till direkt inkomststöd Agenda 2000 bl.a. slaktbidrag, extensifieringsersättning

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om strukturstöd till jordbruket PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om strukturstöd

Läs mer

Startstöd till unga jordbrukare

Startstöd till unga jordbrukare Startstöd till unga jordbrukare 2015-2020 8.3.2018 1 Vem kan få startstöd? Sökanden minst 18 år och högst 40 år Första etableringen som ansvarig jordbruksföretagare Tillräcklig yrkeskunskap Företagarinkomsten

Läs mer

Plenarhandling ADDENDUM. till betänkandet. Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Föredragande: Czesław Adam Siekierski A8-0018/2019

Plenarhandling ADDENDUM. till betänkandet. Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Föredragande: Czesław Adam Siekierski A8-0018/2019 Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling 28.1.2019 A8-0018/2019/err01 ADDENDUM till betänkandet om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordningarna (EU) nr 1305/2013

Läs mer

GÅRDSSTÖD Överföringar av stödrättigheter Villkor och anvisningar för överföringen år 2014

GÅRDSSTÖD Överföringar av stödrättigheter Villkor och anvisningar för överföringen år 2014 GÅRDSSTÖD Överföringar av stödrättigheter Villkor och anvisningar 117 Överföringarna av stödrättigheter i ett nötskal - mängd stödberättigande areal övergår till mottagaren. Överföringen av besittningen

Läs mer

B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU)

B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 02013R1307 SV 03.07.2017 002.001 1 Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) L 25/8 Europeiska unionens officiella tidning 28.1.2011 FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 65/2011 av den 27 januari 2011 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 1698/2005

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i årsredovisningslagen (1995:1554); SFS 2007:541 Utkom från trycket den 27 juni 2007 utfärdad den 14 juni 2007. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

NYA KEMERA. Martin Sjölind 2015

NYA KEMERA. Martin Sjölind 2015 NYA KEMERA Martin Sjölind 2015 Bestämmelser Temporär lag om finansiering av hållbart skogsbruk ( Nya Kemera-lagen, 34/2015) träder i kraft 1.6 finansieringsbeslut fram till slutet av år 2020 och utbetalningar

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.12.2014

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.12.2014 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 17.12.2014 C(2014) 9656 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.12.2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/109/EG

Läs mer

B KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU)

B KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 02014R0640 SV 16.10.2017 002.001 1 Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd för att anordna och tillhandahålla bostäder för äldre personer; SFS 2016:848 Utkom från trycket den 9 augusti 2016 utfärdad den 28 juli 2016. Regeringen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i årsredovisningslagen (1995:1554); SFS 2009:34 Utkom från trycket den 10 februari 2009 utfärdad den 29 janauari 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

RP 27/2018 rd. Lagarna föreslås träda i kraft så snart som möjligt och tillämpas från och med den 1 januari 2018.

RP 27/2018 rd. Lagarna föreslås träda i kraft så snart som möjligt och tillämpas från och med den 1 januari 2018. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 13 i lagen om strukturstöd till jordbruket och 11 i lagen om strukturstöd för renhushållning och naturnäringar PROPOSITIONENS

Läs mer

Uppgifter om den nya gårdsbruksenheten och behörighet att sköta ärenden som rör jordbrukarstöd 1. UTGÅNGSINFORMATION OM GÅRDEN

Uppgifter om den nya gårdsbruksenheten och behörighet att sköta ärenden som rör jordbrukarstöd 1. UTGÅNGSINFORMATION OM GÅRDEN Uppgifter om den nya gårdsbruksenheten och behörighet att sköta ärenden som rör jordbrukarstöd Blankett 456 Myndighetens anteckningar Blanketten mottagen, dat. Mottagare Ärendebeteckning Lämna in blanketten

Läs mer

Styrelsens förslag 1 (1) 3.2.2014 STYRELSENS FÖRSLAG OM VAL AV REVISOR

Styrelsens förslag 1 (1) 3.2.2014 STYRELSENS FÖRSLAG OM VAL AV REVISOR ns förslag 1 (1) STYRELSENS FÖRSLAG OM VAL AV REVISOR På rekommendation av revisions- och riskkommittén föreslår styrelsen att CGRsamfundet Deloitte & Touche Ab återväljs till bolagets revisor och att

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN ÅR 2014. Europeiska unionens bidrag per tacka och kvalitetsbidrag för slaktlamm

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN ÅR 2014. Europeiska unionens bidrag per tacka och kvalitetsbidrag för slaktlamm ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN ÅR 2014 Europeiska unionens bidrag per tacka och kvalitetsbidrag för slaktlamm ISBN 978-952-453-806-0 (Tryckt) ISSN 1797-402X (Tryckt) ISBN 978-952-453-807-7 (Nätutgåva) ISSN 1797-4429

Läs mer

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET. Teknisk justering av budgetramen för 2016 för att kompensera för BNI-utvecklingen

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET. Teknisk justering av budgetramen för 2016 för att kompensera för BNI-utvecklingen EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 22.5.2015 COM(2015) 320 final MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET Teknisk justering av budgetramen för 2016 för att kompensera för BNI-utvecklingen

Läs mer

Direktstöd 2015-2020

Direktstöd 2015-2020 Direktstöd 2015-2020 Direktstöd är de EU-finansierade jordbrukarstöden, utom ersättningarna i landsbygdsprogrammet. Från 2015 är direktstöden: Gårdsstöd Förgröningsstöd Stöd till unga jordbrukare Nötkreatursstöd

Läs mer

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 3.9.2015

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 3.9.2015 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.9.2015 C(2015) 6197 final KOMMISSIONENS YTTRANDE av den 3.9.2015 enligt artikel 3.1 i förordning (EG) nr 714/2009 och artikel 10 i direktiv 2009/72/EG Finland (Åland)

Läs mer

Startstöd till unga jordbrukare

Startstöd till unga jordbrukare Startstöd till unga jordbrukare 2015-2020 1 Vem kan få startstöd? Sökanden minst 18 år och högst 40 år Första etableringen som ansvarig jordbruksföretagare Tillräcklig yrkeskunskap Företagarinkomsten från

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument Publicerad den 11 juni 2019 Utfärdad den 5 juni 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen

Läs mer

Lag om ändring av lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet

Lag om ändring av lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet RSv 172/1995 rd- RP 177/1995 rd Riksdagens svar på regeringens proposition med förslag till ändring av de stadganden angående omstruktureringar av företag som ingår i lagen om beskattning av inkomst av

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 42/3

Europeiska unionens officiella tidning L 42/3 12.2.2005 Europeiska unionens officiella tidning L 42/3 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 239/2005 av den 11 februari 2005 om ändring och rättelse av förordning (EG) nr 796/2004 om närmare föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till ändring i följande föreskrifter:

Konsekvensutredning av förslag till ändring i följande föreskrifter: Statens Jordbruksverk Diarienummer 19-11947/12 Konsekvensutredning av förslag till ändring i följande föreskrifter: - Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2011:16) om rutiner

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551) Utfärdad den 16 maj 2019 Publicerad den 24 maj 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om aktiebolagslagen (2005:551)

Läs mer

Exempel 1. Direktstöden för år 2014 var högst 5 000 euro. Du är aktiv jordbrukare.

Exempel 1. Direktstöden för år 2014 var högst 5 000 euro. Du är aktiv jordbrukare. 4. Aktiv jordbrukare Granskningen av om en sökande är aktiv jordbrukare utförs varje år i samband med stödansökan. Kravet som gäller aktiv jordbrukare ska med tanke på mottagandet av stöd förbli godtagbart

Läs mer

Ändringar i Ansökningsguiden 2015

Ändringar i Ansökningsguiden 2015 Ändringar i Ansökningsguiden 2015 Ansökningsguiden publiceras 16.3.2015. I den här listan sammanställs de ändringar som gjorts efter publicerandet. Ändringar som gjorts efter 16.3. Alla de ställen i ansökningsguiden

Läs mer

Upphandlingsenhet: Jomala kommun (FO-nummer: 0205023-9), PB 2, AX-22 151 Jomala (nedan Beställaren ).

Upphandlingsenhet: Jomala kommun (FO-nummer: 0205023-9), PB 2, AX-22 151 Jomala (nedan Beställaren ). ANBUDSFÖRFRÅGAN 1. DIARIEUPPGIFTER Upphandlingsenhet: Jomala kommun (FO-nummer: 0205023-9), PB 2, AX-22 151 Jomala (nedan Beställaren ). Anbudsförfrågans namn: Städning av Vikingaåsens skola Anbudsförfrågans

Läs mer

B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU)

B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 02013R1307 SV 05.02.2018 004.001 1 Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna

Läs mer

De ändrade kontaktuppgifterna gäller Tillståndshavarens adress Verksamhetsställets besöksadress Postadress Faktureringsadress

De ändrade kontaktuppgifterna gäller Tillståndshavarens adress Verksamhetsställets besöksadress Postadress Faktureringsadress Myndigheten fyller i Dnr ANMÄLAN/ANSÖKAN OM FÖRÄNDRINGAR I SERVERINGEN AV ALKOHOLDRYCKER OCH PÅBÖRJANDE AV SERVERING I SERVERINGSOMRÅDE OBS! ANMÄLNINGAR OCH ANSÖKNINGAR OM FÖRLÄNGNING AV SERVERINGSTIDEN

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 311/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om en marknadsordning för jordbruksprodukter, lagen om Europeiska unionens direktstöd till jordbruket och

Läs mer

Lämna in blanketten i returkuvertet eller personligen till landsbygdsnäringsmyndigheten för din kommun.

Lämna in blanketten i returkuvertet eller personligen till landsbygdsnäringsmyndigheten för din kommun. IFYLLNINGSANVISNINGAR 456 Uppgifter om den nya gårdsbruksenheten och behörighet att sköta ärenden som rör jordbrukarstöd Lämna in blanketten i returkuvertet eller personligen till landsbygdsnäringsmyndigheten

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 11 februari 2013 141/2013 Statsrådets förordning om bidrag för mjölkkor och nötkreatur, om kvalitetsbidrag för slaktlamm, om bidrag för proteingrödor

Läs mer