Budgetunderlag för bedömningar avseende planeringsförutsättningarna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Budgetunderlag för bedömningar avseende planeringsförutsättningarna"

Transkript

1

2 Kultur & Utbildning Bilaga 15/12 D A T U M D I A R I E N R KN-KUS Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet Budgetunderlag för bedömningar avseende planeringsförutsättningarna för perioden Inledning Förvaltningen lämnar här underlag till nämndens bedömning av vilka konsekvenser uppgifterna i planeringsförutsättningarna har för nämndbudgeten. Dokumentet Planeringsförutsättningar har tagits fram av Ledningsenhetens tjänstemän och överlämnats till samtliga landstingspolitiker och förvaltningsledningar som ett underlag för beredningen av landstingsbudgeten. Kultur & Utbildning har nedan sammanställt ett underlag för nämndens fortsatta dialog om verksamhet och ekonomiska förutsättningar Ekonomiska förutsättningar i landstingets planeringsunderlag Uppräkningen av anslagen före besparingskrav fördelar sig enligt planeringsförutsättningarna preliminärt enligt nedan ,9 % +3,0 % +3,4 % Det har förutsatts i förslaget att de anslagsstyrda verksamheterna ska genomföra fortsatta effektiviseringar motsvarande 1 % per år. Namn: Titel: Telefon (Direkt): Mobil: Marita Karlsson Ekonomi- och stabschef E-post: Besöksadress: Postadress: kultur.utbildning@dll.se Östra Trädgårdsg 2, Box Nyköping Fax: Telefon (Växel): E-post (Landstinget): kultur.utbildning@dll.se Sidan 1(8)

3 Ingen utökad ersättning finns med under planeringsperioden. I Planeringsunderlag fanns en satsning med 1,0 Mkr inlagd. Satsningen har sedan tagits bort vid utarbetandet av den slutliga budgeten. Följande anslag anges för nämnden. Mkr Kultur, utbildning och friluftsverksamhet Budget Plan 2013 Plan 2014 Plan Budgetramen En stor del av förvaltningens finansiering utgörs av bidrag från staten. Dessa bidrag har under flera år haft en mycket låg uppräkning, jämfört med kostnadsökningarna var uppräkningen från Kulturrådet 1,0 procent. Folkhögskolorna får sin ersättning genom nya fördelningsprinciper. Ersättning för internatverksamhet har tagits bort och fördelningen av ram för elevveckor har justerats mellan landets folkhögskolor. Förvaltningens två skolor har i det nya systemet fått vidkännas en minskning om ca 200 tkr sammanlagt. Sammantaget med besparingarna från Landstinget har det påverkat verksamheterna påtagligt. Anpassningar har gjorts fortlöpande. Kompletterande verksamhet har varit lösningar för att få ekonomi i delar av verksamheten, t ex vandrarhem och uppdragsutbildning för skolverksamhet, friluftsverksamhet etc. Dessutom har Sörmlands museum en väsentlig del av verksamheten som finansieras genom uppdrag/projekt med externa medel. Elevavgifter till gymnasie- och särskola utgör en annan väsentlig del av finansieringen. Förvaltningen har i några verksamheter låga lokalkostnader. Det gäller särskilt Scenkonst Sörmland, som i princip endast har kontorslokaler för tillsvidareanställd personal. Här har en låg uppräkning extra hög påverkan på grundverksamheten, eftersom personalkostnaderna är en tung post. Även för museet är personalkostnaderna en mycket tung post vilket medför samma problem för Sörmlands museum. Kravet på effektivisering här ger i princip en direkt effekt på den verksamhet som erbjuds besökare, deltagare m fl eftersom det oftast är program eller föreställningar som genomförs. Följande förändringar påverkar förvaltningens behov av resurser inom planperioden p g a organisationsförändringar, flyttning av verksamhet m m. Ökade hyreskostnader samt driftkostnader för Scenkonst Sörmland vid samlokalisering i Eskilstuna (troligen 2013). Flyttkostnader för Scenkonst Sörmland (troligen 2013) Ökade hyreskostnader samt driftkostnader för Sörmlands museum vid samlokalisering i Nyköping (troligen fr o m 2014) SID 2(8)

4 Flyttkostnader för Sörmlands museum (troligen från 2013) Följande verksamhetsförändringar kräver extra resurser om de ska genomföras. Utökning av Scenkonst Sörmlands avseende det offentliga utbudet. Utifrån arbete med regional kulturplan, ser förvaltningen ett stort behov av att det utbudet utökas inom det regionala arbetet. Utökad regional verksamhet inom Sörmlands museum. Tillfällig utökning av verksamhet Kostnader inom Scenkonst Sörmland för att sätta upp en egen produktion i samband med invigning av lokaler (troligen 2013). I det fall som nya lokaler till Sörmlands museum är färdigställda för inflyttning under sommaren 2014, ser vi liknande behov till en särskild satsning på en invigningsutställning. Samtliga ovan nämnda satsningar kan även ses som en regional satsning inför dialogen med staten inom den s k samverkansmodellen. Nämnden har tidigare uppmärksammat behovet av en uppräknad ram för organisationsbidragen i likhet med övrig ersättning till verksamheterna. Problemområden Öknaskolans gymnasieutbildningar Den nya skollagen och gymnasiereformen inklusive ett nytt betygssystem gäller fr o m 1 juli En förändring är att tiden för yrkesteori ökar på bekostnad av allmänteori. Öknaskolan har därför utarbetat nya utbildningskoncept och nya lokala timplaner, där eleverna behöver läsa extra kurser för att få full behörighet. Detta lär innebära ett försvårat rekryteringsläge för skolan, och därmed minskade intäkter. Under 2010 har det också införts förändrade regler för ersättning från hemkommunerna för gymnasieutbildning som har påverkat Öknaskolans ekonomi negativt redan fr o m Möjligheten att differentiera skolans avgifter för de olika inriktningarna fr o m hösten 2012 utreds för närvarande. Tillgänglighet genom allmänna kommunikationer Tillgängligheten till det regionala utbudet är mycket avhängigt allmänna kommunikationer för att nå för oss aktuella målgrupper. Det finns en överenskommelse att skolklasser inom förskola/grundskola kostnadsfritt får utnyttja Länstrafiken för transporter till Nyköpingshusområdet i Nyköping. Det vore önskvärt att denna lösning kan överföras även till annan regional verksamhet, t ex SID 3(8)

5 Nynäsområdet, liksom till andra orter med regionalverksamhet, t ex att klasser kan åka till andra orters Historien i Sörmland pedagogik. Folkhögskolornas förutsättningar Folkbildningsrådet genomför förändringar av bidragsprinciperna, som kommer att förändra folkhögskolornas förutsättningar, bl a lämnas inte separat stöd för internatverksamhet som tidigare gjorts. Justeringar har även gjorts av bidragen genom minskning av antalet elevveckor för förvaltningens två folkhögskolor, som tidigare nämnts. Viktiga satsningar Scenkonst Sörmland, samlokalisering i Eskilstuna Scenkonst Sörmland arbetar för att samlokalisera all personal till Eskilstuna av bl a effektivitets-, arbetsmiljö- och miljöskäl. Förhandlingar förs med Kommunfastigheter i Eskilstuna om att utöka lokalerna inom Munktellområdet, så att behoven av repetitions-, föreställnings-, verkstads- och kontorslokaler kan inrymmas. Delar av lagret i Kjula kan även behöva flyttas. Om projektet kan genomföras lämnas Gula Huset i Eskilstuna, som hyrs av samma hyresvärd som äger de tilltänkta lokalerna, samt Scenkonstens lokaler i Åhuset i Nyköping. Kostnaderna för Scenkonst Sörmland avser framför allt investeringar i inventarier samt kostnader för flytt. Dessutom får verksamheten en ökad hyreskostnad. Hyresökningen blir troligen minst ca 2 Mkr, beroende på hyresavtalets längd, gränsdragning mellan hyresvärd och hyresgäst samt resultat av upphandling för byggnationen. Kommunfastigheter Eskilstuna är hyresvärd och genomför upphandlingen. Avtal tecknas troligen under Inga konkreta kalkyler för drift- och investeringar finns ännu. Styckeri inom Nynäs Nämnden har i februari 2010 tagit ställning för att bygga ett styckeri med försäljning i del av gamla ladugården på Nynäs. Verksamheten upplåts till en extern entreprenör. Ärendet har förts vidare till Landstingsstyrelsen. Förutsättningar rörande Servicebolagets upphandling av återtaget kött finns. Investeringsutrymme kan behövas Avsikten är att uppkomna driftkostnader ska täckas av hyresintäkter från entreprenören. Under de första åren kan dock behov av annan finansiering finnas. Sörmlands museum, nya lokaler/samlokalisering i Nyköping Utredning pågår om nya lokaler och en samlokalisering av samtliga lokaler i Nyköping (utställningar, hörsal, restaurang, magasin, SID 4(8)

6 verkstäder, kontor m m) inom Sörmlands museum till nya lokaler inom hamnområdet. Tilltänkta lokaler upphandlas Om projektet genomförs behöver intäkterna förstärkas för att täcka ökad hyra samt räntor och avskrivningar för verksamhetsanknutna investeringar och även utökad verksamhet. Det finns ännu inte några beräkningar av omfattningen av investeringsmedel för inredning etc. Hyresnivån är inte heller känd. Finansiering behövs även av flyttningen, där den största kostnaden avser flyttning av ca föremål samt arkiv och bibliotek. Projektet förutsätter en delfinansiering från Nyköpings kommun. Förhandlingar pågår. Om projektet genomförs lämnar Sörmlands museum Konsthallen, som då kan avyttras eller få annan användning. Även Åhuset i Nyköping, som hyrs av kommunen, lämnas då. Utökad regional verksamhet och utveckling av verksamheten, Sörmlands museum Den regionala verksamheten inom Sörmlands museum efterfrågas i allt större utsträckning, och det liksom önskemålen från regionen om att ha med museet och efterfrågan på museets skiftande verksamheter kräver på längre sikt utökade resurser. Det gäller finansiering av såväl den mobila verksamheten och den personal som krävs för den som för eventuella fasta utställningsarenor i Katrineholm och Eskilstuna. Även kostnader för transport av vandringsutställningar, minneutställningar, studielådor m m har växt i takt med efterfrågan. I många fall har diskussioner med kommunerna påbörjats avseende samverkan, samarbeten och finansiering kring kulturarvsarbetet. En utvecklad regional verksamhet är ett sätt att göra Sörmlands museum ännu mer tillgängligt för alla i Sörmland. Arbetet att verka på arenor där museer kanske inte alltid finns, t ex i det offentliga rummet, innebär också att museet blir tillgängligt även för dem som inte är vana museibesökare. Att komplettera Historien i Sörmland och arbeta ännu mer i det offentliga rummet, ute och inne, är inte minst därför en viktig del av museets framtidsstrategi. Detsamma gäller verksamheten på webben som blir allt viktigare för museet som kontaktyta till medborgarna och som också kan komma att kräva utökade resurser Scenkonst Sörmland, utveckling av verksamheten Den kostnadsmässigt största verksamheten är föreställningar för barn och ungdomar 5 15 år. För närvarande finns mycket små medel som kan omprioriteras till utökad verksamhet om barn- och ungdomsuppdraget ska fullföljas. I övrigt har verksamheten en ambition att utveckla det offentliga utbudet för att bredda utbudet i enlighet med de uppdrag som finns SID 5(8)

7 från staten. Genom de krympande ramarna i förhållande till ökade lönekostnader m m och det faktum att de ekonomiska ramarna för det offentliga utbudet är mycket små, görs i huvudsak förändringar inom befintliga ekonomiska ramar. Större regelbundna satsningar kan inte genomföras. Däremot har Scenkonst Sörmland planerat att genomföra en större satsning 2013, som då gör att sparat eget kapital behöver tas i anspråk. Hur stor satsningen kan bli är avhängigt möjligheten att spara medel. Regional samverkan Arbetet med att inarbeta Kulturplanens intentioner avseende regional samverkan inom kulturområdet i länet bedrivs intensivt under året. Målet är att stärka det regionala samarbetet inom länet, vilket på sikt kan generera utökade resurser från staten. För att nå positiva resultat i förhandlingarna med staten krävs också regionala satsningar. Om satsningarna på nya lokaler genomförs är det också viktigt att utöka verksamhetsutbudet i lokalerna. Kraven på uppföljning/utvecklingsinsatser av de regionala kultursamverkan kommer att öka avsevärt de närmaste åren. Det finns även indikationer från Kulturdepartementet om att ansvarsområdena inom kultursamverkansområdet utökas. Ett område som har nämnts är Skapande skola. Nya regionala områden I och med kultursamverkansmodellen har landstinget övertagit ansvaret för utvecklingen av den regionala arkivverksamheten avseende den statliga medfinansieringen. Fr o m 2012 ingår här föreningsarkivet, företagsarkivet samt barnbildsarkivet, samtliga i Eskilstuna. Ett arbete med att skapa regionalt inriktat arbetssätt, samt göra dessa arkiv mer tillgängliga behöver initieras i samverkan med kommuner och arkiv. Omfattningen av detta kommer att kunna klarläggas under Folkbildning/utbildning Landstingets skolor står inför ett viktigt omställningsarbete, både avseende utformning av kurser och program, och utformningen av verksamheter angående lokaler, internat mm. Dessutom påverkar förändringar i ersättningsformer från stat och kommun, liksom ändrade förordningar för skolorna. Detta sammantaget medför att det behövs ett genomgripande arbete för att säkra kvalitet, utbud och attraktivitet för alla skolorna. I detta arbete förutsätts också huvudmannen delta. En översyn av uppdragsersättningen till skolorna blir därför viktig att genomföra. Ett exempel är ersättningen till folkhögskolorna som varit oförändrad de senaste åren, vilket inte håller i längden. SID 6(8)

8 Omprioriteringar Inom ramen för den nuvarande beslutade verksamheten och dess planering för den regionala verksamheten, är det svårt att se möjliga omprioriteringar i dagsläget. En förändring av utbudet behöver planeras med lång tidshorisont. Disponering av eget kapital I det fall uppdragsersättningen inte utökas för att inrymma flyttkostnader för Scenkonst Sörmland (troligen 2013) och Sörmlands museum (troligen 2014) behöver nämnden få en ramökning genom att utnyttja eget kapital, som täcker flyttkostnader samt mindre driftkostnader för dessa verksamheter. Beräkningar finns ännu inte utförda, men en mycket osäker uppskattning är ca 1 mkr 2013 respektive 3 mkr Scenkonst Sörmland har ambitionen att sätta upp en offentlig produktion i samband med en invigning av de planerade nya lokalerna i Munktellområdet i Eskilstuna. Det egna kapitalet behöver då utnyttjas med förslagsvis ca 2 mkr. Samma förhållande gäller även Sörmlands museum Utrustningsinvesteringar Utrustningsinvesteringarna bör ligga på en fast nivå över åren. Utjämning kan göras inom förvaltningen vid behov. Nivån för grundläggande utrustningsinvesteringar bör som tidigare vara ca 4 Mkr. Eftersom verksamheten har maskiner m m som i förhållande till verksamheten är relativt kostsamma, kan det i undantagsfall vara så att det vid haverier kommer att bli ett överskridande av investeringsramen. Utökning av grundramen behövs för närvarande följande projektbundna tillfälliga insatser, om politiska beslut tas om ett genomförande. Inga kalkyler finns ännu för dessa investeringar och inte heller gränsdragningen mellan hyresvärd respektive verksamhet. En förstärkning behöver däremot göras avseende Inventarier vid flytt till nya lokaler för Sörmlands Museum åren (troligen ). Nivåerna är inte kända, men ger ett behov av ökad investeringsram från Landstinget. Övrig finansiering är möjlig till viss del genom fonder som museet kan utnyttja samt eventuellt genom bidrag från Boverket. Ramen behöver preciseras genom separat ärende i ett senare skede. Inventarier i ny lokal för Scenkonst Sörmland Nivåerna är inte kända, men en mycket grov uppskattning är att en ökad investeringsram om ca 6 Mkr kan krävas. Ramen behöver preciseras genom separat ärende i ett senare skede. SID 7(8)

9 Fastighetsinvesteringar genom central ram Nedan redovisas fastighetsinvesteringar inom central ram. Byggnationen av styckeriet inom Nynäs har ännu inte upphandlats och påbörjats, varför en del av den preliminärt beräknade kostnaden om 6 Mkr kan behöva förskjutas helt eller delvis till Styckeri Nynäs 6,0 Tillgänglighetsanpassningar Nynäs 0,2 0,2 0,2 Hiss Slottet Nynäs, tillgänglighet 0,5 Scentak 0,6 Viltbod Ökna 1,5 Kallhall till bussar och fyrhjulingar 0,5 Ökna Omklädningsbaracker Ökna 0,4 Lagerhantering frukt och grönt Ökna 0,3 Totalt 10,0 0,2 0,2 Övrigt För närvarande finns inte några ytterligare kalkyler utarbetade, eftersom många av projekten är under utredning. Förvaltningen får återkomma med mer konkreta beräkningar eller uppskattningar under beredningsprocessen. Försäljning av mark, byggnader m m diskuteras inom landstinget där även förvaltningen berörs. Av den anledningen är det viktigt att beakta de eventuella resultatpåverkande effekter dessa kan ha, och ha bereskap för att täcka eventuella intäktsbortfall. Fr o m 2011 tillämpas en förskjutning av debiteringen av mediakostnader från FM-enheten. För Öknaskolan tillämpas fortfarande debitering innevarande år. Det är önskvärt att pris- och förbrukningsjusteringar kan genomföras aktuellt år. KULTUR & UTBILDNING Mikael Palo Kultur- och utbildningschef Marita Karlsson Ekonomi- och stabschef SID 8(8)

Nämndens reaktion avseende planeringsförutsattningar för perioden

Nämndens reaktion avseende planeringsförutsattningar för perioden LANDSTINGET SORMLAND Nämnden för kultur, utbildning och fi.iluftsverksamhet PROTOKOLL DATUM 20 13-03-26 DIARIENR KN-KUS13-001-6 9 1611 3 Nämndens reaktion avseende planeringsförutsattningar för perioden

Läs mer

LANDSTINGET Kultur B Utbild?

LANDSTINGET Kultur B Utbild? LANDSTINGET Kultur B Utbild? DIARIENR MN-KUS 1 1-003 Nanlnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet Inledning Förvaltningen lämnar här underlag till nämndens bedömning av vilka konsekvenser uppgifterna

Läs mer

Budgetunderlag för planeringsperioden Ekonomiska förutsättningar i landstingets planeringsunderlag

Budgetunderlag för planeringsperioden Ekonomiska förutsättningar i landstingets planeringsunderlag Kultur & Utbildning D A T U M D I A R I E N R 2014-03-10 KN-KUS14-004 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet Budgetunderlag för planeringsperioden 2015-2017 1. Inledning Förvaltningen lämnar

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-03-30 LS-LED09-243 75 Landstingets konst, överföring av verksamhet och uppdragsersättning Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen beslutar överföra

Läs mer

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-20 KN-KUS10-004 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut 1. Nämnden för

Läs mer

Älskas ätas - med levande djur på Nynäs Utställning och pedagogik i samverkan

Älskas ätas - med levande djur på Nynäs Utställning och pedagogik i samverkan Kultur & Utbildning TJÄNSTESKRIVELSE HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Lisbeth Åhlund, Karin Lindvall 2009-06-03 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet Älskas ätas - med levande djur på Nynäs Utställning

Läs mer

Nämndens verksamhetsberättelse 2014, Kultur & Utbildning - komplettering med rapport avseende intern kontroll

Nämndens verksamhetsberättelse 2014, Kultur & Utbildning - komplettering med rapport avseende intern kontroll TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Marita Karlsson Stab (Kultur & Utbildning Sörmland) +46155247088 2015-03-31 KN-KUS14-003-19 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för kultur,

Läs mer

Upphandling av lokaler för Sörmlands museum

Upphandling av lokaler för Sörmlands museum Landstingsstyrelsen Tjänsteutlåtande HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Nicholas Prigorowksy Ekonomidirektör 2011-03-28 LS-LED11-290 Upphandling av lokaler för Sörmlands museum Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

Preliminär uppföljning av ekonomin för perioden januari - augusti

Preliminär uppföljning av ekonomin för perioden januari - augusti TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Marita Karlsson Stab (Kultur & Utbildning Sörmland) +46155247088 2014-09-04 KN-KUS14-003-9 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för kultur,

Läs mer

12/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport januari - mars 2016

12/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport januari - mars 2016 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-04-21 KN-KUS16-0003-2 12/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport januari - mars 2016 Diarienummer:

Läs mer

Kultur & Utbildning, budgetunderlag för planeringsperioden

Kultur & Utbildning, budgetunderlag för planeringsperioden TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Marita Karlsson Stab (Kultur & Utbildning Sörmland) +46155247088 2016-02-29 KN-KUS16-0004-1 ÄRENDEGÅNG Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet

Läs mer

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut:

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut: Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-06-01 KUS-KN10-180 35 Samverkan mellan länsbiblioteken i Sörmland, Västmanland, Örebro och Stockholms län Nämndens för

Läs mer

Kultur & Utbildning, kvartalsrapport per september 2016

Kultur & Utbildning, kvartalsrapport per september 2016 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Marita Karlsson Stab (Kultur & Utbildning Sörmland) +46155247088 2016-10-19 KN-KUS16-0003-11 Ä R E N D E G Å N G M Ö T E S D A

Läs mer

Framtidsplan för Skrylle

Framtidsplan för Skrylle Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (7) Ekonomiavdelningen Gunilla Welander Kommunstyrelsen gunilla.welander@lund.se Framtidsplan för Skrylle Sammanfattning Skrylleområdet är Lunds största natur- och fritidsområde.

Läs mer

17/16 Budgetunderlag för Hjälpmedelscentralen

17/16 Budgetunderlag för Hjälpmedelscentralen Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-04-22 NSV16-0022-3 17/16 Budgetunderlag för Hjälpmedelscentralen 2017-2019 Diarienummer: NSV16-0022

Läs mer

29/16 Uppföljning av ekonomi per april, Kultur & Utbildning

29/16 Uppföljning av ekonomi per april, Kultur & Utbildning Nämnden för kultur, utbildning och PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-06-02 KN-KUS16-0003-4 29/16 Uppföljning av ekonomi per april, Kultur & Utbildning Diarienummer: KN-KUS16-0003

Läs mer

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-11-21 Kulturberedningen Tid Fredagen 7 november 2014 kl. 9-15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Musik i Syd Kulturkvarteret,

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE REGIONSTYRELSEN Sida 1(5) Datum 2018-02-22 Ärendenummer RV2018-44 Kulturstaben Ulf Nordström 054-701 10 33 ulf.nordstrom@regionvarmland.se Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Tjänsteskrivelse 1 (7) Handläggare Ulf Nordström 2019-03-20 Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Förslag till beslut 1. Vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

54/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport per september 2016

54/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport per september 2016 Nämnden för kultur utbildning och friluftsverksamhet PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-12-08 KN-KUS16-0003-13 54/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport per september 2016 Behandlat

Läs mer

REMISSVAR. Kultur & Utbildning. Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet - RIKTIGA BETYG ÄR BÄTTRE ÄN HÖGA BETYG SOU 2010:96.

REMISSVAR. Kultur & Utbildning. Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet - RIKTIGA BETYG ÄR BÄTTRE ÄN HÖGA BETYG SOU 2010:96. Kultur & Utbildning Bilaga 25/11 HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Lisbeth Åhlund 2011-04-26 KN-KUS11-147 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet REMISSVAR - RIKTIGA BETYG ÄR BÄTTRE ÄN HÖGA BETYG

Läs mer

Föredragningslista KALLELSE. Regional utvecklingsnämnd. Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom

Föredragningslista KALLELSE. Regional utvecklingsnämnd. Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom Regional utvecklingsnämnd KALLELSE 2019-02-12 1 (1) Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom Tisdag 12 februari 2019 Tid 14:00 Plats Löparen, Strömgatan, Kalmar Föredragningslista

Läs mer

Nytt hyresavtal för serviceförvaltningens administrativa lokaler

Nytt hyresavtal för serviceförvaltningens administrativa lokaler Serviceförvaltningen Ledningen Sida 1 (5) [Datum] Handläggare Christer Edfeldt Telefon: 08 508 11815 Till Servicenämnden 2017-01-31 Nytt hyresavtal för serviceförvaltningens administrativa lokaler Förvaltningens

Läs mer

Budgetunderlag 2014-2016 PVN

Budgetunderlag 2014-2016 PVN Hälso- och sjukvårdsförvaltningen D A T U M D I A R I E N R 2013-03-08 PVN-HSF13-029 Budgetunderlag 2014-2016 PVN Nämndens reaktion på budgetramen I anvisningarna till budgetunderlaget står att landstinget

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut. Ärendebehandlingskommentar

Landstingsstyrelsens beslut. Ärendebehandlingskommentar Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-08-31 LS-LED10-452 155 Kultursamarbetet i länet. Uppdragsersättning för kartläggning av nuläget Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen bifaller

Läs mer

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum Diarienummer 2018-10-04 BIN 2018/3222:4 Calle Karlsson Stabschef calle.karlsson@trelleborg.se 0410-73 39 35 Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Ärendebeskrivning I december

Läs mer

Förbundsöverenskommelse

Förbundsöverenskommelse Förbundsöverenskommelse 2012-12-17 Överenskommelse mellan medlemmarna och kommunalförbundet Räddningstjänsten Östra Götaland KS-834/2012 Antaget av kommunfullmäktige i Norrköpings kommun 2012-12-17 210

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut

Arbetsutskottets förslag till beslut Primärvårdsnämnden FÖRSLAG D A T U M D I A R I E N R 2013-04-18 PVN-HSF13-029 4 Budget- och planeringsunderlag 2014 2016 för Primärvården Arbetsutskottets förslag till beslut 1. Primärvårdsnämnden godkänner

Läs mer

Justering av investeringsramar för etablering av palliativt centrum samt uppfyllande av nya krav avseende desinficering på särskilda boenden

Justering av investeringsramar för etablering av palliativt centrum samt uppfyllande av nya krav avseende desinficering på särskilda boenden KS 6 6 MARS 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2013-02-12 KSN-2013-0323 Kommunstyrelsen Justering av investeringsramar för etablering av palliativt centrum samt uppfyllande

Läs mer

Budget fördelning av anslag

Budget fördelning av anslag Bildnings- och kulturförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE 2016-02-19 1(2) KN160085 Kulturnämnden Budget 2016 - fördelning av anslag Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar i enlighet med förslag om fördelning

Läs mer

BUDGETUNDERLAG 2010 2012

BUDGETUNDERLAG 2010 2012 : 29-2-27 Dnr 21-163-29 BUDGETUNDERLAG 21 212 Nedan presenteras budgetunderlag upprättat enligt föreskrifterna till Förordning (2:65) om årsredovisning och budgetunderlag. VERKSAMHETENS FINANSIERING (tkr)

Läs mer

Internbudget kulturnämnden 2018

Internbudget kulturnämnden 2018 -10-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN /141 Kulturnämnden Internbudget kulturnämnden 2018 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden fastställer internbudget till 138,8 miljoner kronor, enligt figur 1. 2. Kulturnämnden

Läs mer

Utökning av Liljeholmshallen - förslag till förhyrning av ny lokal

Utökning av Liljeholmshallen - förslag till förhyrning av ny lokal IDROTTSFÖRVALTNINGEN SID 1 (5) 2008-12-03 Handläggare: Ulf Sankell / Niklas Karlsson Telefon: 508 27 919 / 508 27 974 Till Idrottsnämnden den 16 december 2008 Utökning av Liljeholmshallen - förslag till

Läs mer

Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010. Haninge kommun. Granskning rörande kostnader Ungdomens hus

Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010. Haninge kommun. Granskning rörande kostnader Ungdomens hus Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010 Haninge kommun Granskning rörande kostnader Ungdomens hus Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Syfte och avgränsning...2 2. Bakgrund och

Läs mer

Delegationsordning för nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet

Delegationsordning för nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet Dokumenttitel: Delegationsordning för nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet Ämnesområde: Ansvarsfördelning och arbetsordning: Medarbetare, huvudman och enhet Dokumentkategori: Rutin Författare:

Läs mer

Datum 2014-05-06. Stiftelsen Jälla: Hemställan om ränte- och amorteringsfrihet på del av lån

Datum 2014-05-06. Stiftelsen Jälla: Hemställan om ränte- och amorteringsfrihet på del av lån KS 7 21 MAJ 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Malmberg Jan Datum 2014-05-06 Diarienummer KSN-2014-0192 Kommunstyrelsen Stiftelsen Jälla: Hemställan om ränte- och amorteringsfrihet på del av lån Förslag

Läs mer

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08)

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) LANDSTINGET KRONOBERG 2005-10-28 2 (7) 1 Finansiella ramar Finansiering av tidigare beslutade driftkostnadsramar föreslås grundat

Läs mer

Verksamhetsanpassning av skollokaler i Adolf Fredriks Musikklasser - genomförandeärende

Verksamhetsanpassning av skollokaler i Adolf Fredriks Musikklasser - genomförandeärende Planeringsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Hanna Berg Sällemark Tfn: 508 09 032 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-05-10 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Verksamhetsanpassning av skollokaler

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 5 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Beslutet expedieras till Juridiska enheten Förvaltningschef Eva Andrén Akten

Beslutet expedieras till Juridiska enheten Förvaltningschef Eva Andrén Akten Eva Andrén TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Mikael Palo 2014-12-17 KN-KUS14-093-1 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet M Ö

Läs mer

Bilaga: Utdrag ur tjänsteutlåtande till Landstingsstyrelsen, Dnr LS-LED15-0577-2 Långsiktigt hållbar finansiering av regionalt stöd inom socialtjänst och vård Sammanfattning Sörmland behöver en långsiktigt

Läs mer

Beslut- Etablering av Rådhusets förskola

Beslut- Etablering av Rådhusets förskola Lars kobsson - PLLJ01 E-post: lars.jakobsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-08-15 Dnr: 2014/1641-BaUN- 030 Beslut- Etablering av Rådhusets förskola Förslag till beslut 1. godkänner

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Uppdrag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens uppdrag är att fullgöra kommunens uppgifter

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 DANDERYDS KOMMUN Majoritetsförslag 1 (7) Kommunstyrelsen Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 Majoriteten har tagit fram ett inriktningsförslag

Läs mer

DATUM Delårsrapport 1,2013. Behandlat av 1 Nämnden för kultur, utbildning och fiilufisverksamhet

DATUM Delårsrapport 1,2013. Behandlat av 1 Nämnden för kultur, utbildning och fiilufisverksamhet LANDSTINGET SORMLAND Nämnden för kultur, utbildning och filuftsverksamhet PROTOKOLL DATUM 20 13-05-02 DIARIENR KN-KUS13-001 2111 3 Delårsrapport 1,2013 Diarienummer: KN-KUS 12-1 69 Behandlat av 1 Nämnden

Läs mer

Utbildningsnämnden Ordförandeförslag Diarienummer Göran Nilsson (M) Datum UN-2014/180. Utbildningsnämnden

Utbildningsnämnden Ordförandeförslag Diarienummer Göran Nilsson (M) Datum UN-2014/180. Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden Ordförandeförslag Diarienummer Göran Nilsson (M) Datum 2014-04-16 UN-2014/180 Utbildningsnämnden Konsekvensbeskrivning budgetramar 2015 för utbildningsnämnden UN-2014/180 Förslag till

Läs mer

Beslut om lokalförhyrning på Trädskolevägen 17 gällande flera verksamheter inom Jobbtorg Stockholm

Beslut om lokalförhyrning på Trädskolevägen 17 gällande flera verksamheter inom Jobbtorg Stockholm Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Sida 1 (6) 2019-03-14 Handläggare Yvonne Ekman Telefon: 076-12 48 009 Till Arbetsmarknadsnämnden den 26 mars 2019 Ärende 5 Beslut om lokalförhyrning på Trädskolevägen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:37 1 (12) LS 0402-0437 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Investering för iordningsställande av lokal åt Astra Zeneca på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, byggnad C2.2 Föredragande

Läs mer

14:00, Utflykten, Strömgatan, Kalmar

14:00, Utflykten, Strömgatan, Kalmar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (1) Regionala utvecklingsnämnden Tid och plats Beslutande 14:00, Utflykten, Strömgatan, Kalmar Karin Helmersson (C), ordförande Pär-Gustav Johansson (M), vice

Läs mer

Konsekvensbeskrivning vid etablering av fristående skolor i Eslövs kommun

Konsekvensbeskrivning vid etablering av fristående skolor i Eslövs kommun Jan Olofsson 2011-04-04 Barn- och familjenämnden Konsekvensbeskrivning vid etablering av fristående skolor i Eslövs kommun I Eslövs kommun finns f n endast en fristående skola. Eslövs Montessori driver

Läs mer

H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Inga Karlsson Ekonomienheten (Ekonomidirektörens enheter)

H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Inga Karlsson Ekonomienheten (Ekonomidirektörens enheter) TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Inga Karlsson Ekonomienheten (Ekonomidirektörens enheter) +46155245842 2013-09-30 LS-LED13-258-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Sara Anderhov Näringslivsutvecklare 040-675 32 47 Sara.Anderhov@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2019-01-28 Dnr 1802344 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Ersättning folkhögskolor

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Kommunbidragsfördelning Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta

Tjänsteskrivelse. Kommunbidragsfördelning Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (4) Datum 2015-10-05 Vår referens Anne Mattsson Ekonomichef Anne.mattsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Kommunbidragsfördelning 2016 Sammanfattning Kommunfullmäktige har i

Läs mer

Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun

Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun Linköping 2007-11-21 Kommunens revisorer Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun Inledning och bakgrund Om anläggningstillgångar ska bibehålla sitt värde och funktionalitet krävs omfattande

Läs mer

Ekenbergska/fordon - tidigareläggning av investering Dm UN 09/03

Ekenbergska/fordon - tidigareläggning av investering Dm UN 09/03 SÖDERTÄLJE o Tjänsteskrivelse UTBILDNINGSKONTORET 2009-01-08 Stefan Sundbom Yerksamhetscontroller 08-55022202 stefan.sundbom(q)sode11alj e.se Petra Karlsson Ekström Lokalstrateg 08-550 215 32 petra.karlssonekstrom@sode11alje.se

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2016-01-28 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-02-05 kl. 09.00 Plats: Arkitektskolan, Sölvegatan 24, Lund 1. Val

Läs mer

Genomförande av ombyggnad av M1/M2

Genomförande av ombyggnad av M1/M2 LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-05-21 53 Genomförande av ombyggnad av M1/M2 Förslag till beslut Produktionsstyrelsen beslutar Dnr PS 2013-0029

Läs mer

Ny familjecentral i Karlskoga

Ny familjecentral i Karlskoga Tjänsteskrivelse 1 (6) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Ny familjecentral i Karlskoga Sammanfattning Arbetet med att utforma en ny familjecentral i Karlskoga har pågått under de senaste

Läs mer

Förslag till landstingsbudget

Förslag till landstingsbudget Förslag till landstingsbudget 2012-14. Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta att godkänna resultatbudget 2012-14, enligt bilaga 1, samt nämndernas resultatkrav,

Läs mer

Utredning av organisation och förvaltning av nya resecentrum i Strängnäs och Läggesta station

Utredning av organisation och förvaltning av nya resecentrum i Strängnäs och Läggesta station KF 12:1 Samhällsbyggnadskontoret TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2016:662-207 Strategienheten 2016-12-15 1/2 Handläggare Patrik Wirsenius 0152-293 30 KF 12:2 Utredning av organisation och förvaltning av nya resecentrum

Läs mer

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2012-11-01 RS120124 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar

Läs mer

1... 2... 2... 3... 4... 4... 4... 4... 4... 5... 5... 5... 5... 6 2 I Kommunplan 2015-2017 gav Kommunfullmäktige ett uppdrag 2015:1, Fastighetsbolag Utreda och successivt införa en bolagisering av kommunens

Läs mer

Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona

Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona Kultur och fritidsnämnden Föredragningslista Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona Dagordning Mötets öppnande Justerare Föregående

Läs mer

Ekonomichef Helena Luthman har tillsammans med brandchef Per-Ove Staberyd upprättat förslag till budgetramar

Ekonomichef Helena Luthman har tillsammans med brandchef Per-Ove Staberyd upprättat förslag till budgetramar Tjänsteskrivelse Till Direktionen för Nerikes Brandkår Datum: 2018-06-01 Budgetramar 2019-2021 Ekonomichef Helena Luthman har tillsammans med brandchef Per-Ove Staberyd upprättat förslag till budgetramar

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 13 (62)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 13 (62) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 13 (62) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2015-11-24 312 Budget barn- och ungdomsnämnden 2016 (BUN 2015.659) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att:

Läs mer

Magnus Karlsson, kulturskolechef Mikael Carstensen, förvaltningschef Rita Österholm, förvaltningssekreterare

Magnus Karlsson, kulturskolechef Mikael Carstensen, förvaltningschef Rita Österholm, förvaltningssekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(13) Plats och tid Marnäsliden, våning 4, Ludvika, 13.30 14.45 ande ledamöter Mohammed Alkazhami (S), Ludvika Hag Lasse Persson (S), Ludvika Bengt Norrlén (S), Smedjebacken Boris

Läs mer

Budgetunderlag för åren 2016-2018

Budgetunderlag för åren 2016-2018 Dnr: 11 2009:637 Budgetunderlag för åren 2016-2018 Budgetunderlag Dnr 11-2013:1106 Budgetunderlag Dnr: 11-2015:1340 Innehåll Innehåll... 2 1 Statens skolinspektions förslag... 3 2 Statens skolinspektion

Läs mer

att uppdra åt kulturförvaltning att under hösten 2015 följa upp utfallet av satsningarna.

att uppdra åt kulturförvaltning att under hösten 2015 följa upp utfallet av satsningarna. Uppsala ^ KOMMUN KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Pia Sörås Staflin Daniel Werkmäster Datum 2015-04-01 Diarienummer KTN 2015- Kulturnämnden Fri entré på Uppsala konstmuseum och Bror Hjorths Hus Förslag

Läs mer

Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV)

Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV) 2015-09-01 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/120 Utbildningsnämnden Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV) Utbildningsdepartementet har remitterat promemorian

Läs mer

Avslut av överenskommelse med föreningen Mötesplats Järlahuset avseende verksamheten Tjejverkstan

Avslut av överenskommelse med föreningen Mötesplats Järlahuset avseende verksamheten Tjejverkstan 2013-11-19 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2010/134 Fritidsnämnden Avslut av överenskommelse med föreningen Mötesplats Järlahuset avseende verksamheten Tjejverkstan Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 2008-12-16 LS-LED08-707 161 Förslag till Överenskommelse angående framtida lokalutnyttjande och hyresavtal i Gnesta vårdcentral Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen

Läs mer

Förslag till fördelning särskilda medel från Kulturrådet 2014 Länsbibliotek Sörmland BOOKworms, bokklubbar för barn- och ungdomar med läsningen och det egna skrivandet i fokus behöver utvecklas. BOOKworms

Läs mer

Ansökan från Degerfors IF

Ansökan från Degerfors IF Ekonomiavdelningen Madelene Hedström 0586-482 67 madelene.hedstrom@degerfors.se TJÄNSTESKRIVELSE 2016-11-01 Ert datum Kommunstyrelsen Referens KS 00211-2016 Er referens 1(5) Ansökan från Degerfors IF Förslag

Läs mer

Värmdö Ridklubb har de senaste 3 åren framgångsrikt bedrivit verksamhet för personer med funktionsnedsättning.

Värmdö Ridklubb har de senaste 3 åren framgångsrikt bedrivit verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Tjänsteskrivelse 2017-02-17 Handläggare Fredrik Perman Kultur- och fritidsenheten Diarienummer Överenskommelse mellan Nacka kommun, Värmdö kommun och föreningen Värmdö ridklubb avseende verksamhetsstöd

Läs mer

ReSam - Samverkansavtal avseende vuxenutbildning

ReSam - Samverkansavtal avseende vuxenutbildning ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Bärve Karin Datum 2016-10-19 Diarienummer AMN-2016-0240 Arbetsmarknadsnämnden ReSam - Samverkansavtal avseende vuxenutbildning Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Skadekontot Budget 2007 samt planering för åren

Skadekontot Budget 2007 samt planering för åren t Budget 2007 samt planering för åren 2008-2009. Innehållsförteckning 1. SAMMANFATTNING...2 2. VERKSAMHETSIDÉ OCH VISION...2 3. MÅL OCH UPPDRAG...2 4. VERKSAMHETENS OMFATTNING OCH INNEHÅLL...2 4.1. NÄRMARE

Läs mer

Skadekontot. Budgetdokument Skadekonto. Innehållsförteckning

Skadekontot. Budgetdokument Skadekonto. Innehållsförteckning t Budgetdokument 2006 Innehållsförteckning 1. SAMMANFATTNING...2 2. VERKSAMHETSIDÉ OCH VISION...2 3. MÅL OCH UPPDRAG...2 4. VERKSAMHETENS OMFATTNING OCH INNEHÅLL...2 4.1. NÄRMARE OM VERKSAMHET SFÖRÄNDRINGAR...2

Läs mer

LANDSTINGET SORMLAND. sammanträde med Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet. Nämnden för kultur, utbildning och

LANDSTINGET SORMLAND. sammanträde med Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet. Nämnden för kultur, utbildning och JFilu@sverksamhet DATUM 201 1-10-04 DIARIENR KN-KUS11-O01 sammanträde med friluftsverksamhet : Tid: Plats: 4 oktober 201 1 K1 09:OO-17:OO A-huset, Nyköping Ledamöter: Ersättare: Anmält förhinder: Ej anmält

Läs mer

Datum Dnr Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik

Datum Dnr Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik Kulturnämnden Karl-Magnus Lenntorp Utvecklare kulturarv 040-675 37 32 Karl.M.Lenntorp@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-02-29 Dnr 1504021 1 (5) Kulturnämnden Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik

Läs mer

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Kulturnämnden Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Förslag till hur kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram för 2014 ska fördelas per institution. Fördelningen

Läs mer

Regionstyrelsen har behandlat ärendet 2008-09-23, 207.

Regionstyrelsen har behandlat ärendet 2008-09-23, 207. Fastighetsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2008-09-24 Dnr 1 (5) Fastighetsnämnden Effektivisering av s lokalnyttjande förhyrning av lokaler i Malmö samt försäljning av Regionhuset i Lund Ordförandens förslag

Läs mer

Motion av Jonas Segersam (KD) om Konstmuseum i Uppsala KSN

Motion av Jonas Segersam (KD) om Konstmuseum i Uppsala KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-06-04 205 Motion av Jonas Segersam (KD) om Konstmuseum i Uppsala KSN-2018-1173 Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår

Läs mer

Överenskommelse om finansiering inför regionbildning 2019

Överenskommelse om finansiering inför regionbildning 2019 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-09-25 10 (21) Ks 320 Överenskommelse om finansiering inför regionbildning 2019 Dnr 2018/254-010 Landstinget i Kalmar län har hos regeringen ansökt om ändring

Läs mer

Budget 2012-2015 12 026 12 203 12 420 12 642

Budget 2012-2015 12 026 12 203 12 420 12 642 Kommunfullmäktige 0 Ingående budget 11 543 12 026 12 203 12 420 Pris-, arvodes- och löneökningar 138 177 218 222 Flyttning av budgetmedel till VN (demokratiberedning) -5 Justering av arvoden 51 Justering

Läs mer

Svenska ESF-rådet överlämnar härmed delårsrapporten för perioden bestående av

Svenska ESF-rådet överlämnar härmed delårsrapporten för perioden bestående av 1(8) Diarienummer 2008-08-11 2008-01743 Till Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Delårsrapport 2008 Svenska ESF-rådet överlämnar härmed delårsrapporten för perioden 2008-01-01 2008-06-30 bestående

Läs mer

Länsmuseernas situa-on. Presenta-on på länsmuseernas höstmöte

Länsmuseernas situa-on. Presenta-on på länsmuseernas höstmöte Länsmuseernas situa-on Presenta-on på länsmuseernas höstmöte 2015-10- 21 Uppdraget Syfte Ge en helhetsbild av situationen för länsmuseerna i landet som kunskapsunderlag för Riksutställningars arbete Genomförande

Läs mer

Inriktningsärende för samverkan mellan Jobbtorg Stockholm och Arbetsförmedlingen avseende pilotverksamhet för unga i Järva

Inriktningsärende för samverkan mellan Jobbtorg Stockholm och Arbetsförmedlingen avseende pilotverksamhet för unga i Järva dte Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande AMN 2017-0131-01.05 Sida 1 (6) 2017-05-22 Handläggare Elizabeth Castañeda Lindahl Telefon: 08-508 35 569 Till Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Barn- och Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2015-08-20

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Barn- och Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2015-08-20 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och sammanträdestid Konferensrummet, Strömstiernaskolan kl. 08:00-12:00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Ersättare Hans-Inge Sältenberg (C)

Läs mer

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI SEPTEMBER 2009 EKONOMI och FINANS

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI SEPTEMBER 2009 EKONOMI och FINANS Datum 2009-10-19 VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI SEPTEMBER 2009 EKONOMI och FINANS SAMMANFATTNING Prognosen för helåret visar på ett överskott med 59,4 mnkr gentemot balanskravet. Det är en förbättring

Läs mer

Fastighetsinvesteringar Primärvården Boden Dnr

Fastighetsinvesteringar Primärvården Boden Dnr ÄRENDE TILL SAMMANTRÄDESDATUM Regionstyrelsen 2019-02-27 Sida 1 (5) Fastighetsinvesteringar Primärvården Boden Dnr 05166-2018 Förslag till beslut Regionstyrelsen fattar följande beslut: 1. Fastighetsinvesteringar

Läs mer

Avtal om samverkan i gemensam brand- och räddningsnämnd

Avtal om samverkan i gemensam brand- och räddningsnämnd Avtal om samverkan i gemensam brand- och räddningsnämnd Robertsfors, Umeå och Vindelns kommuner har kommit överens om att från och med den 1 januari 2018 inrätta en gemensam nämnd, kallad Umeåregionens

Läs mer

Protokoll 1(6) Ekonomiutskottet. Styrelserummet, hus 3, plan 3, Landstingshuset, 17 januari 2012, kl

Protokoll 1(6) Ekonomiutskottet. Styrelserummet, hus 3, plan 3, Landstingshuset, 17 januari 2012, kl Protokoll 1(6) Organ Plats och tid Styrelserummet, hus 3, plan 3, Landstingshuset, 17 januari 2012, kl.13.00-14.30 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Harriet Jorderud (S) Robert Uitto (S) Christer

Läs mer

Investeringsprocessen

Investeringsprocessen Investeringsprocessen fastighets- och utrustningsinvesteringar beslutad i landstingsfullmäktige 2014-06-16--17 CK2014-0064 1 INLEDNING... 1 1.1 FÖRUTSÄTTNINGAR... 1 1.1.1 Förutsättningar för prioriteringar...

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Resultaträkning, exkl. kostenheten Belopp i mkr Budget juli /budget Verksamhetens intäkter 63,7 66,0 2,3 Personalkostnader -417,9-416,2 1,7 Lokalhyror -105,8-105,3 0,5 Köp av tjänster

Läs mer

Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning

Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning Ärende 8 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2019-03-11 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning Dnr: UN 19/43 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

Tilläggsavtal nr 7, 8,11,12,13,15 samt 16 till Projektavtalet

Tilläggsavtal nr 7, 8,11,12,13,15 samt 16 till Projektavtalet Stockholms läns landsting 1(7) Landstingsstyrelsens förvaltning NKS Bygg Ankom Handläggare: Mats Abrahamsson Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-02- 1 1 Tilläggsavtal nr 7,

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Pia Edmund Divisionsekonom 040-6753685 Pia.Edmund@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-11 Dnr 1501787 1 (5) Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Budget 2016 Ordförandens

Läs mer

Budgetrapport 2013-2015

Budgetrapport 2013-2015 1 (6) Budgetrapport 2013-2015 Innehållsförteckning Inledning...2 Arbetsgruppen och dess arbete...2 Resursfördelning 2013-2015...2 Skatteintäkter och statsbidrag...2 Besparingar och effektiviseringar 2012-2015...2

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Justering av internbudget statligt bidrag

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Justering av internbudget statligt bidrag DAGORDNING Datum 2017-02-01 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-10 kl. 09.50 Plats: Landskrona museum, Slottsgatan, Landskrona

Läs mer

Underlag för diskussion - Budget 2016 samt Plan 2017-2018 nämnd - version 1. Utbildningsnämnd

Underlag för diskussion - Budget 2016 samt Plan 2017-2018 nämnd - version 1. Utbildningsnämnd Underlag för diskussion - Budget 2016 samt Plan 2017-2018 nämnd - version 1 Utbildningsnämnd 1 Resultatbudget Resultatbudget Utfall 2014 Budget 2015 Intäkter 89,0 68,6 Personalkostnader -224,7-216,0 Övriga

Läs mer