PROTOKOLL 1 (16) Rådet för förebyggande av funktionshinder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROTOKOLL 1 (16) Rådet för förebyggande av funktionshinder"

Transkript

1 PROTOKOLL 1 (16) Rådet för förebyggande av funktionshinder Plats och tid Lokal E3, Stadshuset, klockan 08:30-12:00 ande Kenneth Fahlesson, ordförande Camilla Stenmark, medicingruppen Åke Lindqvist, medicingruppen Pernilla Eriksson, rörelsegruppen Brittis Malm, psykiatrigruppen Jörgen Hedman, rörelsegruppen Marlene Idenäs, hörselgruppen Gunilla Åström, kommunstyrelsen Anette Lindgren, kommunstyrelsen Kerstin Olofsson, socialnämnden Lena Nyström, för- och grundskolenämnden Rune Wästerby, tekniska nämnden Torbjörn Häggmark, för- och grundskolenämnden Evelina Fahlesson, bygg- och miljönämnden Tjänstepersoner Alexandra Sundberg, delaktighetssamordnare Frånvarande ordinarie Sylwia Winbladh, utvecklingsstörningsgruppen Mats Rönnblom, syngruppen Månika Östlund, rörelsegruppen Pierre Lidström, kommunstyrelsen Lena Forsman, socialnämnden Lena Nyström, för- och grundskolenämnden Ola Burström, tekniska nämnden Övriga närvarande Två skrivtolkar Adjungerade - Paragrafer 1-11 Underskrifter.. Kenneth Fahlesson, ordförande Alexandra Sundberg, sekreterare.. Camilla Stenmark, justerare

2 PROTOKOLL 2 (16) Rådet för förebyggande av funktionshinder Närvaro och val av justerare Ordförande hälsar välkommen till Rådet för förebyggande av funktionshinder. Camilla Stenmark föreslås som justerare. att välja Camilla Stenmark till justerare.

3 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 3 2 Föregående protokoll och godkännande av dagordningen Protokoll från Rådet för förebyggande av funktionshinder läggs till handlingarna. En ny punkt läggs till, Tillgänglighet på flygbussen. Att fastställa dagordningen med tillägget ovan.

4 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 4 3 Ordförande informerar Ordförande Kenneth Fahlesson berättar att åtta lägenheter anpassade för personer med elöverkänslighet på Anderstorp. Nordhalla är fastighetsägare. Miljön runtomkring lägenheterna har förändrats sedan elsaneringen genomförde och de fungerar dåligt som boendealternativ för personer med elöverkänslighet. Flera lägenheter står därför tomma. Kommunen kan inte hyra lägenheterna för att täcka upp. Fastighetsägaren, kommunen och Elöverkänsligas förening har haft ett möte kring att lägenheterna kommer att ingå i det vanliga hyresbeståndet. De boende meddelas och Nordhalla kommer att ge hyresgästerna tid att hitta alternativ. Kenneth ska kolla med BISA-projektet som har inventerat tomma fastigheter i kommunen för att se om något hus skulle passa. Nordhalla har ansökt om att starta upp Anderstorg som ett trygghetsboende. Kommunens riktlinjer för trygghetsboende ska ses över och RÅFF kommer att konsulteras. RÅFF ger Tillgänglighetsgruppen i uppdrag att bidra med synpunkter. Kommunfullmäktige beslutade att återremittera förslaget från socialnämnden om ändrade avgifter för färdtjänst. Beredningsgruppen har uppmärksammat att man kan lämna in nomineringar för Årets LSS-kommun Nomineringstiden går ut 7 april. Vem som helst kan nominera och nomineringen ska innehålla en motivering och goda exempel. Stöd och service inbjuder till invånardialog om hur teknik kan öka trygghet och självständighet för personer med funktionsnedsättning. Kommande träffar är 14 mars Tisdagsklubben, Kanalgatan 51, kl , 16 mars Emilsalen, Burträsk, kl , 22 mars Föreningarnas hus/mötesplats Castor, Skellefteå (obs trapp), kl och 12 april Stadshuset i Skellefteå, lokal E4, kl att notera informationen.

5 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 5 4 Korttidsboende för barn och unga och frågor om samverkan Notering: paragrafen korrigeras efter protokollets justering, se beslut i protokoll från RÅFF RÅFF har bjudit in Åsa Israelsson, avdelningschef Stöd och service. Referensgruppen har ställt frågor som rör kommunens agerande kring korttidsvistelse för barn och unga och familjers möjlighet att samverka med kommunen kring frågor som direkt berör dem. Det finns missnöje hos vissa föräldrar med att Stöd och service inte har kommunicerat med berörda innan beslutet om fast rullande planering av korttidsvistelse fattades. Åsa Israelsson är medveten om att verksamheten har brustit i att ha samverkan med familjerna. RÅFF är en viktig kanal som i större utsträckning ska användas för att samverka större förändringar i verksamheterna. Åsa Israelsson berättar att den fasta rullande planeringen gör att verksamheten bättre kan planera stödet för alla barn, särskilt då antalet barn i behov av insatser ökar. Flertalet föräldrar har reagerat positivit på den ökade kontinuiteten i och med den fasta rullande planeringen. Verksamheten förstår att det finns föräldrar som inte tycker att förändringen är bra och vill fortsätta dialogen individuellt med dessa familjer. RBU som lyft frågan menar att föräldrarna generellt tycker att det rullande schemat är bra, men tycker att det är ett stort problem att det saknas flexibilitet i de perioder man få beslut om korttidsboende. Om en familj inte kan ha korttidsboende under den period man har schemalagt och väljer att ha sitt barn hemma så medges inte personlig assistans under den tiden. Konsekvensen blir att föräldrar upplever sig tvingade att lämna bort sitt barn under de specifika helgerna. Åsa Israelsson föreslår att frågor som rör korttidsvistelse för individuella barn tas mellan berörda föräldrar och närmaste chef. RBU beklagar att kommunen har brustit i kommunikation och information kring detta. Om ett bra system finns för samverkan skulle det troligen gå att undvika den här typen av motsättningar. Gällande samverkan med brukargrupper har Stöd och services ledningsgrupp skapat bättre rutin för hur viktiga förändringar samverkas med RÅFF, Funkis och facken. De vill ha förslag från föreningarna hur samverkan kan bli bättre. Samverkan kring LSS-

6 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 6 frågor och övrig Stöd och service verksamhet bör stämmas av på samma sätt som t ex stadsbyggnadsfrågor. Föreningarna lyfter att för att verklig samverkan ska ske behövs mer tid än det oftast finns idag. Berörda parter bör få ta del av bra underlag i god tid för att kunna lämna in skriftliga synpunkter. En utmaning är att avstämningen med RÅFF, Funkis och KPR ska bli en naturlig del av beredningen av ärenden inom alla förvaltningar. RÅFF lyfter vikten av att föreningarna tar ansvar för representativiteten: hur säkerställer de att det inte blir den valda representantens egna åsikter, utan verkligen medlemmarnas synpunkter, som kommer till samråden? En annan utmaning är att skapa rutiner för hur man väljer vilka frågor som är viktiga att samverka. Idag upplever föreningarna att för få frågor kommer till dem. Det måste ändå finnas en gräns eftersom föreningarna ska orka med. - Att tacka Åsa Israelsson för informationen. - Att TGG får i uppdrag att prata vidare om samverkansorganisationen.

7 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 7 5 RÅFF årsberättelse var ett händelserikt år inom det funktionshinderspolitiska området. Frågorna fick ökad synlighet i lokal och regional media, mycket tack vare flera aktiviteter och positiv utveckling. Delaktighetssamordnaren visar ett bildspel över året som gått. - Att notera informationen och lägga årsberättelsen 2016 till handlingarna.

8 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 8 6 Föreningarnas presentationer, goda exempel och utmaningar inom området barn med funktionsnedsättning Jörgen Hedman presenterar RBU; Rörelsehindrade barn och unga. Visionen är ett rättvist samhälle och en utvecklande miljö för barn med funktionsnedsättning. Rätten till ett fullvärdigt liv för barn med funktionsnedsättning är en rättighet enligt FN: s barnkonvention, men så ser inte verkligheten ut. RBU Skellefteå ordnar sociala aktiviteter, men har svårt att hitta aktiviteter som lockar många eftersom behoven ser så olika ut. Go-cart är en aktivitet som passar många utifrån deras egna behov. Bowling funkar också för många eftersom det finns flera olika hjälpmedel på plats. Sedan förra vintern går det att ordna pulkåkning på Vitberget eftersom det nya rullbandet gör det möjligt. RBU är med i flera olika samråds- och brukarrådsgrupper. Utmaningarna ligger i att LSS urholkas, särskilt personlig assistans. RBU ser med stor oro på funktionshinderspolitiken och den pågående utvecklingen. Oroande att svaga grupper inom och utanför LSS ställs mot varandra. Mycket oroande att de nya direktiven ser ut att leda till ett samhälle som det såg ut innan LSS; ett samhälle med sämre levnadsvillkor och rättigheter. RBU: s största utmaning är att försvara intentionerna i LSS, särskilt personlig assistans. LSS direktivet handlar om att spara, allt fler förlorar timmar och den personliga assistansen går inte att bemöta med andra insatser. Det finns en rädsla att kommunen ska bemöta övervältringen av insatser från försäkringskassan till kommunen med att spara in på insatser utöver grundläggande behov. Brittis Malm presenterar Attention. Föreningen ser Resurscenter som en positiv utveckling för de barn som går där, men det finns en oro för att resurserna minskar för de barn som är kvar i vanlig klass. Det är också positivt att resursenheten nu är en del av Stöd och service eftersom det borde minska risken för att falla mellan stolarna mellan barn/ungdom och vuxen. Attention finns i Föreningarnas hus där flera föreningar inom psykiatri/neuropsykiatri samarbetar. Där finns nu dagtid Mötesplats Castor, som ska fungera som en öppen mötesplats för personer som inte klarar av att ha en praktikplats eller anpassad arbetsplats. Attention sitter med i många inflytandegrupper och brukarråd. Ett viktigt område är att utveckla barn- och ungdomsperspektiv i de frågor som lyfts i dessa råd. Föreningen ordnar också närståendeutbildningar tillsammans med Stöd och service. Det finns stor efterfrågan på närståendestöd, inte minst för att föräldrar till barn med neuropsykiatriska diagnoser över 18 år. Då har

9 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 9 föräldrar inte tillgång till information och kontakter kring sina barn pga. sekretess, medan många fortfarande behöver stötta sina vuxna barn i många frågor. Föreningen är kritisk till att det inte finns en anhörigkonsulent för neuropsykiatri som det finns för äldre med demenssjukdom, då detta regleras i samma lag. Det skulle behövas en person som anhöriga kan kontakta direkt inom kommunen när en kris uppstår. Den tidigare neuropsykiatrisamordnarens uppgifter finns idag fördelat på olika tjänstepersoner. Många med neuropsykiatrisk diagnos har SOL-insats och inte insats enligt LSS. Det gör att de inte har tillgång till stöd som finns för de som har LSS beslut. En utmaning är att unga med neuropsykiatriska diagnoser slutar idrotta i 8-12 års ålder. Det handlar mycket om att tävlingsmomentet blir viktigt så tidigt. Det borde vara ett krav att alla idrottsföreningar som har kommunalt stöd borde ha öppna grupper utan tävlingsinriktning. Föreningen ordnar en särskild träningsgrupp i samarbete med ett av gymmen i stan. Det finns plan på att bjuda in alla idrottsföreningar i kommunen till en utbildningsdag om neuropsykiatriska diagnoser. Pernilla Eriksson berättar kort om rörelsegruppen och Personskadeförbundet RTP (rehabilitering, trygghet, påverkan). Förr var polioskadade en stor grupp, och idag ses en ökning av denna grupp igen på grund av invandringen. I övrigt mest personer med trafikskador. Föreningen ser en utmaning i att personer är med i föreningen under en begränsad tid, medan de lider mest av sina skador och får hjälp med utredning, rehabilitering, försäkringskassa osv. Mycket osynliga skador så som whiplash, hjärntrötthet och lätta hjärnskador. Många av föreningens medlemmar har mest kontakt med landsting och Försäkringskassan och föreningens påverkansarbete sker främst inom dessa områden. Föreningen har många träffar, badgrupper, lättgympa. Föreningens medlemmar är ofta socialt utsatta, studier visar att antalet vänner/anhöriga minskar när en person drabbats av en olycka med bestående skador. Camilla Stenmark berättar om Strokeföreningens verksamhet, eftersom ingen av rörelsegruppens andra föreningar har lämnat information. Föreningen har medlemsmöten, badgrupper och styrketräning. Ordnar föreläsningar, t ex nya centrumplanen och det gamla Skellefteå. Det finns egentligen inget stöd från samhället för familjer där en förälder drabbas av stroke, förutom möte med kurator. Där kan föreningen gå in med stöd, men det efterfrågas inte mycket. Det finns en Facebookgrupp med 2500 medlemmar, Stroke mitt i livet, där man kan få stöd och möte med personer i samma situation. Föreningen informerar om sin verksamhet via Strokecentralen och dagrehab. Föreningen satsar mycket på förebyggande information för att minska antalet strokedrabbade i framtiden och god rehabilitering för drabbade.

10 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 10 Marlene Idenäs presenterar Hörselskadades förening, HRF. I Skellefteå finns ingen renodlad barnverksamhet inom HRF, men föreningen samarbetar med Luleå stifts projekt Tillgänglig kyrka. Kyrkan har besökt HRF: s familjeläger och föreningen ska utbilda församlingspersonal till hösten i hörselkunskap. Varje år ordnas barnläger där barn och familjer med hörselskada träffas och har olika aktiviteter och föreläsningar. HRF finns också med i Funkis. En stor utmaning är skolfrågor och utbildning. HRF har flera Facebookgrupper, bl.a. diskussionsgrupp för föräldrar till hörselskadade barn, för personer med CI m.fl. Mats Rönnblom har skickat information om Synskadades förening SRF. Huvudsakligen är det distriktet (SRF Västerbotten) som arbetar med barnfrågorna då antalet barn totalt sett är ganska få med synnedsättning i länet. De ordnar barn- och föräldraträffar och olika läger och aktiviteter för barnen. Riksförbundet ordnar också en del motsvarande träffar förutom att de bevakar barnfrågorna på riksnivå. Ombudsmannen i länet bevakar också SPSM-s (Specialpedagogiska skolmyndigheten) arbete med barnen i länet vad gäller skolan. Landstingets Synrehabilitering ser till att det fungerar med tekniklösningar och att barnen får utbildning på IT. Synrehabiliteringen jobbar också med barnens orienteringsträning. Lokalföreningen i Skellefteå jobbar med tillgängliga miljöer, t ex hur lekplatser planeras (via TGG). Föreningen har också en representant i Funkis. att notera föreningarnas presentationer.

11 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 11 7 Rapport från Funkis och svar på referensgruppens frågor inom skolområdet Senaste Funkis var den 18 januari. Protokollet har bifogats till kallelsen. Samarbetet mellan RÅFF och Funkis ska utvärderas under våren för att se om organisationen och arbetet kan bli ännu bättre. RÅFF har bjudit in Jan Söderström, för- och grundskolechef och Fredrik Stenberg, ordförande i för- och grundskolenämnden för att svara på frågor från referensgruppen som berör skolans område. Får Resurscentrums lärare utbildning och handledning runt de funktionsnedsättningar som deras elever har? Resurscentrum är skolans flaggskepp när det gäller stöd till barn med behov av särskilt stöd. De lärare som jobbar där är handplockade för att ha kunskap inom funktionsnedsättningsområdet, särskilt neuropsykiatrisk problematik. Det finns också en psykolog kopplat till Resurscentrum som kan ge handledning och stöd. Målet är att barnen ska kunna gå på sin hemskola, så både barnen och hemskolan får strategier och verktyg för att det ska kunna fungera. Arbetet med detta ska intensifieras ytterligare. Vilka riktlinjer har kommunen för lärartjänster? Hur länge får en obehörig lärare arbeta eller en klass vara lärarlös? Lärarlösa klasser får inte förekomma. Idag vet man att det saknas olegitimerade lärare i landet. Det betyder att skolorna ibland måste hitta de näst minst dåliga lösningarna tillfälligt. Sådana lösningar får bara godkännas terminsvis. Finns inte legitimerad personal ställer Skolverket krav på att skolan inte får bedriva verksamhet. På särskolan har lärarlösa klasser förekommit och elevassistenter har fått gå in och ta lärarroller. Skolan svarar att det inte är en bra lösning men går det inte att hitta behörig personal så måste nödlösningar skapas. Var finns beslutet om att barn som saknar färdtjänstbeslut inte ska få taxiskjuts mellan fritidsverksamhet och korttidsboende under skollov? Barn har skolskjuts till och från skola, men inte fritidshem. Det är ett nationellt beslut. Eftersom det har handlat om så få ärenden i Skellefteå så har det gått att ha en viss flexibilitet under skollov.

12 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 12 Problemet med flexibiliteten är att det kan bli godtyckligt, då vissa barn kunnat få skjuts och något annat inte fått det. Det rätta tillvägagångssättet är att ansöka om färdtjänst mellan fritidshem och korttidsboende där behov finns. Jobbar kommunen för att få tillbaka lärarutbildningen på campus i Skellefteå? Skellefteå ligger bra till i andelen behöriga lärare om man jämför med riket. Ändå saknas här behöriga lärare. Kommunen tillsammans med Region Västerbotten och närliggande kommuner har fört förhandlingar med lärosätena för att få en platsförlagd lärarutbildning i Skellefteå. En utbildning lokalt är en viktig faktor för att få mer legitimerade lärare i Skellefteå och omkringliggande småkommuner. Att tacka för och notera informationen.

13 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 13 8 Kort information om nämndernas mål inom Ett Skellefteå för alla Alla nämnder har nu lämnat in sina mål för inom den funktionshinderspolitiska strategin Ett Skellefteå för alla. Målen ska nu sammanställas och presenteras för socialnämnden i april och för kommunstyrelsen i juni. Det är många fina och konkreta mål som lämnats in och många nämnder har också angett vilka aktiviteter som planeras för att nå målen. Det ser ut som att många nämnder har försökt knyta sina mål inom Ett Skellefteå för alla närmare sina respektive nämnds- och verksamhetsmål. Det är bra eftersom det gör att funktionshinderspolitiska mål blir en tydligare del av det löpande arbetet. Alla bolag behöver få in i sina reglementen att Ett Skellefteå för alla gäller även dem. bör tas under årsstämmor Det innebär att bolagen kan komma in i målplanering och redovisning från nästa år. att notera informationen.

14 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 14 9 Tillgänglighet i flygbussen RÅFF har fått kännedom om att tillgängligheten på Skellefteå buss flygbuss brister. Det finns lyft och avsedd plats för rullstol ombord. På rullstolsplats är dock bagagehyllor inmonterade. Skellefteå buss svarar på sin Facebooksida en resenär att bagagehyllorna är löstagbara för att kunna användas som rullstolsplats eller barnvagnsplats när behov uppstår. Enligt bussbolaget ska resenärer inte behöva ringa i förväg men att de är tacksamma om man gör det så att hyllorna kan monteras bort innan avfärd. På direkt fråga svarar dock chauffören att det inte är möjligt för person i rullstol att åka flygbussen. Personen som noterat detta har varit i kontakt med Skellefteå buss via företagets Facebooksida. Frågan kommer också att lyftas i SSAB i samband med att ägardirektiven för Skellefteå buss ses över. RÅFF vill också trycka på om vikten av att tillgängligheten fungerar i alla Skellefteå buss fordon och att personer med rullstol ska kunna resa spontant med buss som andra. att uppmana Skellefteå buss att rullstolsplatsen bör vara permanent på flygbussen. et skickas till: Skellefteå buss

15 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Övriga frågor Inga övriga frågor.

16 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Nästa sammanträde Rådet för förebyggande av funktionshinder träffas nästa gång den 24 maj. Mötet är ett stormöte då både ordinarie och ersättare deltar. Temat för mötet är ungdom, funktionsnedsättning och delaktighet. Förslag att varje föreningsledamot tar med en till två unga medlemmar. Beredningsgruppen planerar mötet. Referensgrupp den 5 april och beredningsmöte är den 10 maj.

PROTOKOLL 1 (13) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1 (13) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1 (13) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2018-02-28 Plats och tid Lokal E4, Stadshuset, klockan 08:30-12:00 ande Kenneth Fahlesson, ordförande Åke Lindqvist, medicingruppen Jörgen Hedman,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1 (14) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1 (14) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2017-11-29 Plats och tid Lokal E3, Stadshuset, klockan 08:30-12:00 Beslutande Kenneth Fahlesson, ordförande Åke Lindqvist, medicingruppen Jörgen

Läs mer

PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2016-02-17

PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2016-02-17 PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2016-02-17 Plats och tid Odenrummet, Samhällsbyggnad, klockan 09:00-12.00 Beslutande Kenneth Fahlesson, ordförande 1-3, 6-7 Pierre Lidström, kommunstyrelsen

Läs mer

PROTOKOLL 1(18) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1(18) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1(18) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2019-03-19 Plats och tid Lokal E4, stadshuset 08.30-11:45 ande Iosif Karambotis, ordförande Anette Lindgren, socialnämnden Kenneth Fahlesson, kommunstyrelsen

Läs mer

PROTOKOLL 1 (12) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2015-09-23

PROTOKOLL 1 (12) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2015-09-23 PROTOKOLL 1 (12) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2015-09-23 Plats och tid Rum E3, stadshusets entréplan, klockan 09:00-11.45 ande Kenneth Fahlesson, ordförande Pierre Lidström, kommunstyrelsen

Läs mer

PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2015-05-20 Plats och tid Rum E3, stadshusets entréplan, klockan 09:00-12.00 ande Kenneth Fahlesson, ordförande Pierre Lidström, kommunstyrelsen

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) 2010-05-21 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Gunilla Åström Stig Stefansson Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindkvist Camilla Stenmark Britt-Inger Lundstedt Eva Gustavsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1 (15) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1 (15) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2016-09-21 Plats och tid Lokal E3, Stadshuset, klockan 09:00-12.00 ande Camilla Stenmark, medicingruppen, mötesordförande Åke Lindqvist, medicingruppen

Läs mer

PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2017-05-24 Plats och tid Lokal E4, Stadshuset, klockan 08:30-12:00 Beslutande Kenneth Fahlesson, ordförande Camilla Stenmark, medicingruppen Åke

Läs mer

PROTOKOLL 1 (7) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1 (7) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1 (7) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2016-06-01 Plats och tid Bussåkning samt återträff Stadshuset, klockan 09:00-12.00 Beslutande Pierre Lidström, kommunstyrelsen Kerstin Olofsson,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (19) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1 (19) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1 (19) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2018-12-11 Plats och tid Lokal Stadshotellet klockan 08.30-12.00 ande + ersättare Kenneth Fahlesson, ordförande Åke Lindqvist, medicingruppen

Läs mer

PROTOKOLL 1 (16) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1 (16) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1 (16) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2018-05-28 Plats och tid Lokal E3, Stadshuset, klockan 13:00-16:00 ande Kenneth Fahlesson, ordförande Åke Lindqvist, medicingruppen Jörgen Hedman,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14)

PROTOKOLL 1 (14) PROTOKOLL 1 (14) 2019-01-10 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 9.40-11.30 Beslutande Iosif Karambotis (S), ordförande Anna Lundström (S), vice ordförande Magnus Nilsson (S) Rose-Marie Lundström

Läs mer

PROTOKOLL 1 (21) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1 (21) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1 (21) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2017-10-09 Plats och tid Lokal E3, Stadshuset, klockan 08:30-11:30 Beslutande Kenneth Fahlesson, ordförande Åke Lindqvist, medicingruppen Jörgen

Läs mer

PROTOKOLL 1 (16)

PROTOKOLL 1 (16) PROTOKOLL 1 (16) 2011-02-23 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Kenneth Fahlesson Daniel Ögren Torvald Stefansson Marie Lundqvist Kenneth Andersson Åke Lindqvist Camilla Stenmark Bibbi Lindgren

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (12) Kommunala handikapprådet 2008-09-24

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (12) Kommunala handikapprådet 2008-09-24 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum. 13.00 16.00 Ledamöter Gunilla Åström Eva Enqvist Ulrika Lindström Torvald Stefansson Ola Burström Kenneth Andersson Åke

Läs mer

PROTOKOLL 1 (22) Kommunala handikapprådet 2014-05-14

PROTOKOLL 1 (22) Kommunala handikapprådet 2014-05-14 PROTOKOLL 1 (22) Kommunala handikapprådet 2014-05-14 Plats och tid Rum E3, stadshusets entréplan, klockan 09:00-12.00 ande Kenneth Fahlesson, ordförande Torvald Stefansson, kommunstyrelsen Lasse Johansson,

Läs mer

Reglemente för kommunala handikapprådet, KHR

Reglemente för kommunala handikapprådet, KHR 1 Enligt beslut av kommunfullmäktige 2000-02-16 131 Revidering av kommunfullmäktige 2007-09-19, 132, Dnr 84/07.003 Revidering av kommunfullmäktige 2013-04-24, 34, Dnr 74/11.103 Reglemente för kommunala

Läs mer

Eleonor Wikman NVK Päivi Sulin Margareta Westerberg DHR

Eleonor Wikman NVK Päivi Sulin Margareta Westerberg DHR 2018-03-20 1 Rådet för funktionsrätt Plats och tid Malmen klockan 13.15 16.00 Beslutande Gunilla Sundberg ordförande Eleonor Wikman NVK Päivi Sulin NHR Margareta Westerberg DHR Leif Jönsson Strokeföreningen

Läs mer

en kort sammanställning av protokoll från Kommunala handikapprådet 2010 och arbetsgruppernas träffar.

en kort sammanställning av protokoll från Kommunala handikapprådet 2010 och arbetsgruppernas träffar. ÅRET SOM GÅTT - 2010 en kort sammanställning av protokoll från Kommunala handikapprådet 2010 och arbetsgruppernas träffar. FRÅGOR SOM HAR BEHANDLATS Teleslingor i kommunens lokaler Handikapprådet skrev

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15)

PROTOKOLL 1 (15) PROTOKOLL 1 (15) 2011-05-18 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Kenneth Fahlesson Daniel Ögren Torvald Stefansson Anette Lindgren Lasse Johansson Marie Lundqvist Åke Lindqvist Camilla Stenmark

Läs mer

BEVIS OM ANSLAG. Justering av för- och grundskolenämndens protokoll har tillkännagivits på kommunens anslagstavla

BEVIS OM ANSLAG. Justering av för- och grundskolenämndens protokoll har tillkännagivits på kommunens anslagstavla PROTOKOLL 1 (11) För- och grundskolenämnden 2019-01-17 Plats och tid Stadshuset, kl. 15.00-15.25 ande Fredrik Stenberg (S), ordförande Jeanette Velander (V), vice ordförande Maria Granskär (S) Kamel Mnad

Läs mer

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun 2015 2018 Dokumenttyp Program Fastställd 2015-03-30, 13 av kommunfullmäktige Samtliga nämnder Detta dokument gäller för Giltighetstid 2015 2018

Läs mer

PROTOKOLL 1 (22) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2015-02-18

PROTOKOLL 1 (22) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2015-02-18 PROTOKOLL 1 (22) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2015-02-18 Plats och tid Rum E4, stadshusets entréplan, klockan 09:00-12.00 ande Kenneth Fahlesson, ordförande Pierre Lidström, kommunstyrelsen

Läs mer

Skellefteå kommun. Rådens funktioner, sammansättning och uppdrag

Skellefteå kommun. Rådens funktioner, sammansättning och uppdrag Skellefteå kommun Rådens funktioner, sammansättning och uppdrag Rådgivande organ i Skellefteå kommun Folkhälsorådet Rådet för förebyggande av funktionshinder RÅFF Kommunala pensionärsrådet KPR Förebyggande

Läs mer

Kjell-Åke Halldén Sekreterare

Kjell-Åke Halldén Sekreterare 26/37 Plats Sammanträdesrummet fyra och en halv trappa upp, Västra Varvsgatan 11, Luleå Beslutande Jan Larsson, (v), Pajala Eva Bergström, (s), Luleå Henning Åhman, (s), Arvidsjaur Kenneth Nilsson, (s),

Läs mer

Reglemente. Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/ Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/

Reglemente. Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/ Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/ Reglemente Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/2008-09-29 Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/2015-04-27 (KHR) i Degerfors kommun GRUNDER Följande lagrum föreskriver att

Läs mer

LSS-temadag Malmö LSS ska utvecklas, inte avvecklas!

LSS-temadag Malmö LSS ska utvecklas, inte avvecklas! LSS-temadag Malmö 2017-11-25 LSS ska utvecklas, inte avvecklas! Funktionsrätt är rätten att fungera i samhället på lika villkor. Det handlar om att alla människor fullt ut ska kunna ta del av sina mänskliga

Läs mer

PROTOKOLL 1 (7)

PROTOKOLL 1 (7) PROTOKOLL 1 (7) Plats och tid: Odenrummet, Tekniska kontoret Skeppargatan, kl. 09.00 12.00 Beslutande Iosif Karambotis (SN) Stina Engström (SN) Kenneth Fahlesson (KS) Maria Bernsson (KS) Evelina Fahlesson

Läs mer

I Il ~ Landstinget PROTOKOLL FRID. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde

I Il ~ Landstinget PROTOKOLL FRID. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde I Il ~ Landstinget DALARNA Hälso- och sjukvårdsenheten Sammanträde 26-34 Sida 1 (7) Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde Dag/tid:, kl. 09.30-12.00. Plats: Landstingshuset, Futurum, Falun Beslutande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) 2013-02-13 Kommunala handikapprådet Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 09:00-11:00 Beslutande Camilla Stenmark (ordförande) Marie Lundqvist Kenneth Andersson Åke Lindqvist

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Information från socialnämnden 4 Tillgänglighet 5 Tillgänglighetspris 6 Information om Mötesplats Krokom

Läs mer

PROTOKOLL 1 (20) Kommunala handikapprådet

PROTOKOLL 1 (20) Kommunala handikapprådet PROTOKOLL 1 (20) Kommunala handikapprådet 2013-09-11 Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum klockan 09:00-11:45 ande Kenneth Fahlesson, ordförande Torvald Stefansson, kommunstyrelsen Maria Wiksten,

Läs mer

Informationsfolder. För personer med funktionsnedsättning som ansöker om stöd enligt LSS

Informationsfolder. För personer med funktionsnedsättning som ansöker om stöd enligt LSS Informationsfolder För personer med funktionsnedsättning som ansöker om stöd enligt LSS LSS LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en

Läs mer

Michael Löfstaf, VL Gunilla Sundberg. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialförvaltningen

Michael Löfstaf, VL Gunilla Sundberg. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialförvaltningen Sammanträdesprotokoll 2016-05-10 1 Kommunala handikapprådet Plats och tid Malmen klockan 10.15-12.00, 13.00-15.00 Beslutande Gunilla Sundberg ordförande Björn Åkesson utbildnings- och fritidsnämnden kl

Läs mer

PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2018-09-26 Plats och tid Lokal E4, stadshuset 08.30-12.00 ande Kenneth Fahlesson, ordförande Åke Lindqvist, medicingruppen Jörgen Hedman, rörelsegruppen

Läs mer

LSS lagen om rätten att leva som andra. För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning

LSS lagen om rätten att leva som andra. För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning LSS lagen om rätten att leva som andra För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning Alla personer med någon form av funktionsnedsättning som bor i Bräcke kommun skall

Läs mer

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) LSS handläggare Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag med tio insatser som ska garantera att

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshindrade

Kommunala rådet för funktionshindrade 2017-03-07 1 (8) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, kl. 10.00-11.45 Beslutande Från handikapporganisationerna Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Agneta Lindberg (S),

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar Rev nov 2014 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Den första januari 1994

Läs mer

Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala

Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala Riktlinje för kommunalt tillsatta råd - Kommunala handikapprådet (KHR) Dokumentnamn Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala handikapprådet (KHR) Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunfullmäktige

Läs mer

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM LSS-verksamheten I HÖGANÄS LSS - LAGEN OM STÖD & SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE Personer med funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om tio olika insatser

Läs mer

I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M I HÖGANÄS

I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M I HÖGANÄS I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M LSS-verksamheten I HÖGANÄS LSS - LAGEN OM STÖD & SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE Personer med funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka

Läs mer

PROTOKOLL 1 (12)

PROTOKOLL 1 (12) PROTOKOLL 1 (12) 2012-09-19 Kommunala handikapprådet Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, 09:00-12:00 Beslutande Kenneth Fahlesson Camilla Stenmark Mats Rönnblom Britt-Inger Lundstedt Ola Burström

Läs mer

Sam- och brukarråd

Sam- och brukarråd Sam- och brukarråd 2019-2022 Val- och nomineringsförfaranden för funktionshinder- och patientrörelsen i Västerbotten Underlag till detta dokument kommer från Funktionsrätt Västerbottens sam- och brukarrådsmöte

Läs mer

Utveckling av evidensbaserad praktik inom området personer med funktionsnedsättning

Utveckling av evidensbaserad praktik inom området personer med funktionsnedsättning Dnr: RS 2013-541 Utveckling av evidensbaserad praktik inom området personer med funktionsnedsättning Strategi och handlingsplan för Jämtlands län 2014-2015 Susanne Olsson 2014 Utvecklingsledare Ingegerd

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10)

PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) 2019-04-16 Demokratiberedningen Plats och tid 2019-04-16 kl. 14.00-16.10, stadshuset Deltagare Tomas Marklund (S), ordförande Anette Lindgren (M) Shervin Ahmadzadeh (L) Charlotta Enqvist

Läs mer

Kristianstads. kommun. lc/å.,kd k:.. PROTOKOLL. KRF Kommunala Rådet för Funktionsnedsatta

Kristianstads. kommun. lc/å.,kd k:.. PROTOKOLL. KRF Kommunala Rådet för Funktionsnedsatta Omsorgsfö rvaltningen KRF Kommunala Rådet för Funktionsnedsatta Tid och plats: Klockan 13.15-16.00 Östra huset, rum 107 Kommunala rådet för funktionsnedsatta Ledamöter Alice Back, Afasiföreningen Jan-Åke

Läs mer

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 Beslutande Stig Eng (C) Bengt-Ola Olsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Camilla Stenmark Stig Stefansson Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindqvist Britt-Inger Lundstedt Christine Edström Eva Gustavsson

Läs mer

Protokoll Rådet för funktionshinderfrågor

Protokoll Rådet för funktionshinderfrågor Datum och tid Plats 2017-02-13 09:30-11:00 Rådsalen ande ledamöter Siv Ahlstrand (S) (ordförande) (SN) Birgitta Fredriksson (C) (SN) Rune Karlsson (V) (KS) Lennart Andersson (Medicinska gruppen) Gunnar

Läs mer

RBU:s ideologiska grund; kortversionen

RBU:s ideologiska grund; kortversionen RBU:s ideologiska grund; kortversionen I första hand barn 1. Rätten att få vara barn med lek, trygghet och en god barndom 2. Rätten som ung till utveckling, självständighet, frigörelse och en tro på framtiden

Läs mer

Minnesanteckningar Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar Rådet för funktionshinderfrågor Kommunstyrelsen 2018-11-27 1 (5) Konsult och uppdrag Nina Ekblom Minnesanteckningar Rådet för funktionshinderfrågor Datum: Måndag den 26 november 2018 Tid: Kl 18-20 Plats: Eleonoragatan 18 1. Mötets öppnande

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Hans Moberg (KD) tjänstgörande ersättare

Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Hans Moberg (KD) tjänstgörande ersättare Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Plats och tid Hörsalen i Centrumhuset, Hyltebruk, kl. 16.00-17.30 Beslutande Politiker Åke Morin (C) ordförande Bo-Gunnar Åkesson (M) Lennart Ohlsson (C) Dorothea

Läs mer

LÄTTLÄST SVENSKA. Plan för att göra Uppsala bättre för personer med funktionsnedsättning

LÄTTLÄST SVENSKA. Plan för att göra Uppsala bättre för personer med funktionsnedsättning LÄTTLÄST SVENSKA Plan för att göra Uppsala bättre för personer med funktionsnedsättning Ett samhälle för alla Politiker i Uppsala kommun har bestämt en plan för delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

~REGION ,., DALARNA. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde PROTOKOLL FRID

~REGION ,., DALARNA. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde PROTOKOLL FRID ~REGION,., DALARNA Hälso- och sjukvårdsenheten Sammanträde 11-18 Sida 1 (7) Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde Dag/tid: 2019-04 -25, kl. 09.30-12.00. Plats: Regionkontoret, Futurum, Falun

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunala handikapprådet 2009-05-19 6 Plats och tid Tullbackagården, 2009-05-19 kl 17.30-18.55 Beslutande Monica Andersson (s), ordförande Britta Spiik, DHR Stig Broms, DHR Torbjörn Lindblom, FEB Birgitta

Läs mer

Innehållsförteckning. Representation för perioden 2015 2018 4. Information från socialnämnden om projektet Den goda maten 7

Innehållsförteckning. Representation för perioden 2015 2018 4. Information från socialnämnden om projektet Den goda maten 7 Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Representation för perioden 2015 2018 4 Mötestider 2015 5 Tillgänglighet 6 Information från socialnämnden

Läs mer

PROTOKOLL FRID ... REGION,., DALARNA. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde

PROTOKOLL FRID ... REGION,., DALARNA. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde .,., DALARNA Hälso- och sjukvårdsenheten Sammanträde 1-10 Sida 1 (8) Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde Dag/tid: 2019-02 -21, kl. 09.30-12.00. Plats: Regionkontoret, Futurum, Falun Beslutande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll Innehåll 11 Godkännande av ärendelista 18 12 Föregående sammanträdesprotokoll 19 13 Anhörigstöd 20 14 Representant till Länstrafikens trafik- och tillgänglighetsråd 21 15 Frågor från Länsrådet för funktionsnedsättningar

Läs mer

ANHÖRIGSTÖD PROGRAM HÖSTEN ulricehamn.se

ANHÖRIGSTÖD PROGRAM HÖSTEN ulricehamn.se ANHÖRIGSTÖD PROGRAM HÖSTEN 2019 ulricehamn.se Tar du hand om någon som behöver din hjälp? Kommunen erbjuder anhörigstöd till dig som ger stöd, hjälp eller omsorg till en person i din närhet som är långvarigt

Läs mer

PROTOKOLL. Inger Höij, sekreterare Sofia Holm, Överförmyndarenheten Bollnäs Elin Zetterlund, Överförmyndarenheten Bollnäs John-Bertil Eriksson, RBU

PROTOKOLL. Inger Höij, sekreterare Sofia Holm, Överförmyndarenheten Bollnäs Elin Zetterlund, Överförmyndarenheten Bollnäs John-Bertil Eriksson, RBU Plats och tid Sunnanåsrummet, 13:15 16.30 Beslutande: Markus Evensson (S), ordförande Marie-Louise Hellström (M) Jörgen Brink, FUB Otto Forsberg, HRF John Bertil Eriksson, RBU Ingegerd Styf, Demesföreningen

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Lars Eriksson, Fritidschef Mora kommun Två(2) skrivtolkar Rutger Brodd, sekreterare. Henning Norström

Lars Eriksson, Fritidschef Mora kommun Två(2) skrivtolkar Rutger Brodd, sekreterare. Henning Norström Mora Kommun Handikapprådet Sammanträdesprotokoll Sammanträdes datum 12-03-12 sida1-14 Plats och tid Beslutande KS salen, Mora kommunhus Peter Helander, KS/ordförande Ingvar Niilimaa, KS Carina Renhall,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5)

PROTOKOLL 1 (5) PROTOKOLL 1 (5) 2016-09-13 Kommunstyrelsen Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl. 09.45 09.55 Beslutande Lorents Burman (S), ordförande Agneta Hansson (V) Andreas Löwenhöök (M), ej 404 Andreas

Läs mer

PROTOKOLL 1 (16) 2012-05-16

PROTOKOLL 1 (16) 2012-05-16 PROTOKOLL 1 (16) 2012-05-16 Kommunala handikapprådet Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 09:00-12:00 Beslutande Kenneth Fahlesson, ordförande Maria Wiksten Marie Lundqvist Kenneth

Läs mer

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Stöd i Sundbyberg För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Vem kan få stöd? Det finns en lag som kallas LSS. Det står för Lagen om stöd och service till

Läs mer

Marianne Ahlqvist. Annika Forslin. Birgitta Medin. Marianne Ahlqvist

Marianne Ahlqvist. Annika Forslin. Birgitta Medin. Marianne Ahlqvist Protokoll 1 (10) Plats och tid: Forsa Rehab, Fredens Kulle, kl 13:00-16:00 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Birgitta Medin (M) ordf Majvor Westberg-Jönsson (S) Roland Lodén (PRO) Gösta Larsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2017-09-06 kl 17:30-18.30 24-34 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Jonny Lejonberg (HRF), Pär-Ola Olausson (RBU), Göte Johansson (Strokeföreningen), Anna-Karin Skatt (KS) Tjänstgörande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll Innehåll 1 Information från Länsrådet för funktionsnedsättningar... 3 2 Godkännande av ärendelista... 4 3 Föregående sammanträdesprotokoll... 5 4 Information från Länstrafikens trafik- och tillgänglighetsråd...

Läs mer

Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1.

Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1. Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1. Lagen börjar med att beskriva vilka personer med funktionshinder som har rätt till insatser enligt LSS. Dessa personer

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Sollefteå kommun Individ- och omsorgsförvaltningen Information om vad lagen innebär och hur det går till vid ansökan om insats Vart vänder man

Läs mer

Sam- och brukarråd

Sam- och brukarråd Sam- och brukarråd 2015-2019 Val- och nomineringsförfaranden för funktionshinderrörelsen i Västerbotten Underlag till detta dokument kommer från HSO Västerbottens sam- och brukarrådsmöte där samtliga föreningar

Läs mer

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Gällivare, rum 1, måndag den 27 maj 2019 Klockan 13:00-14:20. Anna Johansson.

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Gällivare, rum 1, måndag den 27 maj 2019 Klockan 13:00-14:20. Anna Johansson. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Gällivare, rum 1, måndag den 27 maj 2019 Klockan 13:00-14:20 Utses att justera Justeringens plats och tid Rigmor Matti Förvaltningsbyggnaden,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tillgänglighetsrådet 2014-05-19 Blad 1 (8) Plats och tid Almen, kommunkontoret i Strömsund, kl. 09.00 11.35 Beslutande Susanne Hansson (s), ordförande Björn Bloom (s) Jan-Olof Olofsson (m) Inez Krånglin

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15)

PROTOKOLL 1 (15) PROTOKOLL 1 (15) 2010-09-15 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Gunilla Åström Stig Stefansson Ulla-Britt Kuhlin Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindqvist Camilla Stenmark Britt-Inger Lundstedt

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Ärendebeteckning 2013-05-02 SN 2012/0684 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2013-2014 Kalmar kommun

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10)

PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) Plats och tid: Odenrummet, tekniska kontoret, Skeppargatan 16, kl. 09.00 12.00 Beslutande Kenneth Fahlesson (SN), ordf. Gunilla Åström (KS) Andreas Westerberg (KS) Ola Burström (TN) Evelina

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet Förslag till kultur- och fritidsplan för Härjedalens kommun

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet Förslag till kultur- och fritidsplan för Härjedalens kommun 2011-06-20 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 Presentation av brukarrådets ledamöter 2 Val av vice ordförande 3 Val av arbetsutskott 4 Genomgång av rådets reglemente 5 Rådets

Läs mer

Protokoll Kommunala handikapprådet

Protokoll Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet 2014-05-13 1-5 Plats och tid Sammanträdesrum Fävren, kv Postmästaren, kl. 16.00-17:45 Ledamöter/ersättare Lena Andersson (M), socialnämnden Göran Ericsson (S), socialnämnden Marianne

Läs mer

Funktionsrätt Västerbotten (tidigare HSO Västerbotten), Ordförandemöte

Funktionsrätt Västerbotten (tidigare HSO Västerbotten), Ordförandemöte Funktionsrätt Västerbotten (tidigare HSO Västerbotten), Ordförandemöte Protokoll (2 bilaga, Närvarolista samt bildspel gällande Region Västerbotten) 2017-10-25 18.00 20.30 25 Mötets öppnande 26 Upprop

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) Plats och tid: Odenrummet, tekniska kontoret, Skeppargatan 16, kl. 09.00 12.00 Beslutande Kenneth Fahlesson (SN), ordförande Andreas Westerberg (KS) Ann-Christin Westerlund (BMN) Ingrid

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2017-11-08 kl 17:30-18.50 35-44 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Annelie Källkvist (SRF), Jonny Lejonberg (HRF), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet), Göte Johansson (Strokeföreningen), Anna-Karin

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1

Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1 PROTOKOLL Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1 Plats och tid: Kommunstyrelsesalen Stadshuset 100303 kl. 13.00 15.00 Närvarande: Ledamöter: Gun Engström Fibromyalgifören. Marianne Johansson DHR Eva

Läs mer

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Information om LSS Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Om LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som garanterar personer med omfattande varaktiga funktionshinder

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö rum 6 Måndag 27 januari, 2014 kl Stefan Trönnhagen

Kommunkontoret, Bergsjö rum 6 Måndag 27 januari, 2014 kl Stefan Trönnhagen NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö rum 6 Måndag 27 januari, 2014 kl. 14.00-16.30 ande Monica Olsson (s) Sigbritt Persson (s) Ordförande

Läs mer

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Vad innehåller broschyren? I denna broschyr finner du information om det stöd och de insatser Strängnäs kommun har att erbjuda enligt socialtjänstlagen (SoL) för

Läs mer

Plats och tid Ungdomens hus, Femtioettan kl. 08:15 12:00

Plats och tid Ungdomens hus, Femtioettan kl. 08:15 12:00 FOLKHÄLSORÅDET I SKELLEFTEÅ PROTOKOLL 1(9) Datum Torsdagen den 2 februari 2017 Plats och tid Ungdomens hus, Femtioettan kl. 08:15 12:00 Beslutande Maria Marklund Kommunstyrelsen Christina Nyström Kulturnämnden

Läs mer

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade En lag om rätten att leva som andra Genom LSS kan personer med omfattande funktionshinder få möjlighet till stöd

Läs mer

Tina Teljstedt (KD) Eva Folke, socialchef Helena Åhman, avdelningschef Jennifer Lendeng, kommunsekreterare Maryam Kormi Nouri, anhörigkonsulent

Tina Teljstedt (KD) Eva Folke, socialchef Helena Åhman, avdelningschef Jennifer Lendeng, kommunsekreterare Maryam Kormi Nouri, anhörigkonsulent PROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kvistaberg, kl. 09.00-11.00 Ajournering Ledamöter Tina Teljstedt (KD) Kerstin Ahlin (S) Anders Åkerlind (M) Birgitta Haag (Röda korset) Kerstin Ståhlbrand (Svenska kyrkan

Läs mer

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Stöd och service till vissa funktionshindrade enligt LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger människor med vissa

Läs mer

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är;

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är; Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-09-29 Närvarande: Åsa Israelsson, Sture Veräjä, Kicki Kvarnström, Peder Hansson, Lena Sjölin, Lilliann Carlstén, Kommunal, Anne Andersson, Kommunal,

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshindrade

Kommunala rådet för funktionshindrade 2017-11-14 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum 1, kl. 10.00-11.40 Beslutande Från handikapporganisationerna Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Agneta Lindberg (S), ordf. Percy

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Nordmalings kommun 914 81 NORDMALING Tfn 0930-140 00 www.nordmaling.se Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Lagen börjar med personkretsen. Det är de personer som har rätt till hjälp.

Läs mer

Leva som andra. Stöd för dig som har en funktionsnedsättning

Leva som andra. Stöd för dig som har en funktionsnedsättning Leva som andra Stöd för dig som har en funktionsnedsättning Stöd att leva ett självständigt liv Du som har en funktionsnedsättning kan få stöd och hjälp i vardagen. Med hjälp kan du leva som andra och

Läs mer

Stöd och service till dig som har en funktionsnedsättning

Stöd och service till dig som har en funktionsnedsättning Stöd och service till dig som har en funktionsnedsättning Foto: Anna Hahn von Dorsche, Sollentuna kommun www.sollentuna.se Innehållsförteckning Vård- och omsorgsnämnden och kontor Stöd i vardagen Lagen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådets au 2015-04-23 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Gunnar Lindbergs arbetsrum, kl 09:30 12:15 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Brith Fäldt, samhällsbyggnadsnämnden Gösta Öhman,

Läs mer

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Presentationsrunda 3 Föregående protokoll 4 Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5 Information från socialnämnden 6 Tillgänglighet 7 Ändring av

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Representation 3 Föregående protokoll 4 Delgivningar 5 Tillgänglighetsprogram 6 Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida

Läs mer

KOMMUNALA FUNKTIONSRÄTTSRÅDET Sammanträdesdatum: , kl 16:30-17:30. Moa Blom. Per Mattsson. Stefan Bauer

KOMMUNALA FUNKTIONSRÄTTSRÅDET Sammanträdesdatum: , kl 16:30-17:30. Moa Blom. Per Mattsson. Stefan Bauer 2(7) Plats och tid Torup, Svedala kommunhus 2017-11-23, kl 16:30-17:30 Paragrafer 1-4 ande Se sid 2 Övriga deltagande Se sid 2 Underskrift sekreterare Moa Blom Underskrift ordförande Per Mattsson Utses

Läs mer