Miljövetenskap och miljöskydd för en mer hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljövetenskap och miljöskydd för en mer hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng"

Transkript

1 Miljövetenskap och miljöskydd för en mer hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: tentamen 41A06A ingenjörsutbildn. A1: maskin, ind ekon (aff.ing, logistik, arb.led.org.) Tentamenskod: (ifylles av student) Tentamensdatum: må 23 oktober 2017 Tid: Hjälpmedel: Penna. Radergummi. Inga anteckningspapper eller kladdpapper. Enkelt lexikon från svenska till modersmål/modersmål svenska. Inga förklarande ordböcker. Inga som helst anteckningar får förekomma i lexikonen. Förekommer anteckningar i lexikon anmäls tentanden till disciplinnämnden och tentamen rättas inte. För att få respektive betyg krävs: betyg 3: 50%, betyg 4: 65%, betyg 5: 80% Allmänna anvisningar: Inga lösa papper ska lämnas in, alla svar fylls i på tentamensbladen. För att inga rättningsproblem ska uppstå gäller följande: - de enda markeringarna som görs på tentamenstesens frågesidor är de markeringar som ska göras helt enligt anvisningarna på tentamensbladen, små kryss ska sättas på den korta raden efter det svar som är rätt av alternativen - otillåtna anteckningar/markeringar/understrykningar/överstrykningar kan leda till att tentamen inte rättas - stödanteckningar kan vid behov göras på baksidan av tentamenstesens frågesidor, men endast där Tentamenstesen skall återlämnas till tentamensvakterna när studenten avslutat tentamen oavsett om tentamenstesen lämnas in blank eller ifylld. Tentamenstesen får inte medtagas från tentamenssalen. Rättningstiden är i normalfallet 15 arbetsdagar. Ytterligare 5 arbetsdagar tillkommer för administration. Totala tiden för hantering av tentamen är således upp till 20 arbetsdagar (helgfri måfre). Lycka till! Examinator: Information till tentamensvakterna: Alla studenter ska lämna in tentamenstesen oavsett om den är blank eller ifylld. Tentamenstesen får inte medtagas från tentamenssalen. Information till studentcentrum: Kopia på tentamenstesen får tidigast lämnas ut från Studentcentrum första vardagen efter tentamensdagen.

2 1. Markera med ett litet x på den korta raden direkt efter de två svar som är helt rätt av alternativen. Inga andra anteckningar. Två kryss per fråga. Rätt ifyllt kryss ger två poäng. Fler än två kryss per fråga ger noll poäng. Inga minuspoäng om du kryssar fel. I en demokratisk rättsstat är det viktigt att beslut om vilket straff en handling/ett agerande ska resultera i tas av de privatpersoner som denna handling påverkat på något sätt. Ett sätt att nå detta är att införa lokala domstolar där privatpersoner dömer ut straff med hänvisning till privata seder och bruk. Eftersom människan har utvecklat mycket effektiva och väl fungerande tekniker som ersätter fotosyntesen för att omvandla solljus till biomassa kan vi mycket snart bli helt oberoende av odling av gröna växter. Koldioxid och metan är de två viktigaste naturliga växthusgaserna och bestämmer till stor del jordens klimat. I stratosfären sönderdelas freonerna och en kloratom kommer fri. Kloratomen kan sedan reagera med en ozonmolekyl så att en klormonoxid och en syrgasmolekyl bildas, klormonoxiden reagerar sedan med en syreradikal så att kloratomen frigörs och en syrgasmolekyl bildas. Kloratomen kan sedan reagera med en ny ozonmolekyl och göra en ny nedbrytningsrunda. På detta sätt kan en kloratom från freonerna HFC eller FC förstöra tiotusentals ozonmolekyler. Haloklinen utgör en svårgenomtränglig spärr för vertikal vattenomblandning i Östersjön. En försurad sjö blir näringsfattigare eftersom de höga halterna av fritt aluminium binder sjöns nitrater, detta gör att växtplanktonproduktionen minskar och sjön får ett större siktdjup. Tre exempel på miljömärken som företag ansvarar för vad gäller kriterier och certifiering är Svanen, Falken och EU-blomman. Naturvårdverket, Livsmedelsverket och Strålsäkerhetsmyndigheten är exempel på myndigheter som får skriva föreskrifter.

3 2. Markera med ett litet x på den korta raden direkt efter de två svar som är helt rätt av alternativen. Inga andra anteckningar. Två kryss per fråga. Rätt ifyllt kryss ger två poäng. Fler än två kryss per fråga ger noll poäng. Inga minuspoäng om du kryssar fel. De senaste 200 årens nya tekniska lösningar underlättar och effektiviserar människans förmåga att utnyttja jordens resurser, och minskar därför belastningen på ekosystemen så att påverkan blir reversibel. Eftersom koldioxid löses bättre i varmt än i kallt vatten kan haven runt ekvatorn ta upp mer koldioxid än de kalla polarhaven. Detta gör att de varma haven är en viktig sänka för människans utsläpp av koldioxid från fossila bränslen. Ozon bildas i stratosfären genom att solljus av kortare våglängd än 280 nm absorberas av syrgasmolekyler som klyvs. De fria syreatomerna (syreradikaler) som då bildas förenar sig med syrgasmolekyler och bildar ozon. Förloppet motverkas naturligt genom att ozon återbildas till syrgas och fri syreatom under absorption av solljus vid ca 300 nm. Östersjön (innanhavet öster om Sverige) har en snabb vattenomsättning tack vare att det flyter in så mycket sötvatten med floder och älvar, det tar bara 2-3 år innan allt vatten i hela vattenvolymen är utbytt. De miljömålsansvariga myndigheterna för Sveriges 16 olika nationella miljömål är Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen, Strålsäkerhetsmyndigheten, Sveriges geologiska undersökning, Skogsstyrelsen, Jordbruksverket, Boverket, Riksantikvarieämbetet, Socialstyrelsen och länsstyrelserna. När alkaliniteten sjunker mot noll börjar ph att fluktuera (varierar kraftigt) och det finns risk för surstötar, och ju lägre vätejonkoncentrationen är desto större risk är det att surstötarna blir så kraftiga att fiskrom och yngel dör i sjön (bl.a. rom och yngel av gädda och abborre som är extra känsliga). Orenat avlopp från hushåll (t.ex. toalett- och köksavlopp) orsakar problem i vattendrag och sjöar eftersom fisken riskerar att dö på grund av för låga halter av O 3. Fiskyngel som drabbas av surstötarna som kommer på våren när snön smälter dör pga det låga ph t och den låga halten av Al 3+.

4 3. Markera med ett litet x på den korta raden direkt efter de två svar som är helt rätt av alternativen. Inga andra anteckningar. Två kryss per fråga. Rätt ifyllt kryss ger två poäng. Fler än två kryss per fråga ger noll poäng. Inga minuspoäng om du kryssar fel. Det är människans aktiviteter som orsakat de utsläpp som lett fram till atmosfärens totala sammansättning av gaser som den ser ut idag. Ett bevis för att människans inblandning haft betydelse för atmosfärens koldioxidhalt är att koldioxidhalten i atmosfärens har varit relativ konstant under de senaste årtusendena. Halten har legat på omkring 480 ppm fram till industrialiseringen (när vi började förbränna fossila bränslen som kol och olja), men efter industrialiseringen har koldioxidhalten ökat kraftigt och idag har den stigit till omkring 1000 ppm. För att minska bildningen av marknära ozon måste halten av VOC minskas. Detta kan man göra genom att i en förbränningsanläggning byta bränsle från olja till biobränsle. Eftersom buller påverkar alla människor på samma sätt vet man i förväg vilka effekter buller från t.ex. ett vindkraftverk kommer att få på de som bor nära. Ett av de mest lyckade exemplen på att införda arter faktiskt kan öka den biologiska mångfalden är att människan har introducerat tama getter som betesdjur i alla världsdelar, t.ex. i länderna kring Medelhavet och på öar i Stilla havet och öar runt Australien. Getterna håller landskapet öppet och gynnar fram för allt floran av små långsamväxande blomväxter och buskar. I en demokratisk rättsstat (t.ex. i Sverige) är det viktigt att det är tillåtet att skämta i tal och/eller skrift även om sådant som kan få någon att känna sig illa berörd, dvs medborgarnas lagstadgade åsikts-, yttrande-, press- och tryckfriheter gäller även om någon på något sätt kan ta illa upp. Gränsen går vid förtal eller liknande, och eventuellt brott mot t.ex. tryckfrihetsförordningen ska bedömas av domstol, ingen annan. Orenat avlopp från hushåll (t.ex. toalett- och köksavlopp) orsakar problem i vattendrag och sjöar eftersom fisken riskerar att dö på grund av för låga halter av nitrat. Försurningen av mark innebär att metallernas löslighet påverkas, bl.a. har det uppmätts högre halter av kadmium i älgar som äter av vegetationen där marken är försurad.

5 4. Markera med ett litet x på den korta raden direkt efter de två svar som är helt rätt av alternativen. Inga andra anteckningar. Två kryss per fråga. Rätt ifyllt kryss ger två poäng. Fler än två kryss per fråga ger noll poäng. Inga minuspoäng om du kryssar fel. Växthuseffekten är en förutsättning för livet på jorden, utan växthuseffekten skulle det inte finnas flytande vatten. Utan växthuseffekten skulle jorden istället för en medeltemperatur på +33 o C, som vi har idag, ha en medeltemperatur på -33 o C. Kväve och fosfor är s.k. tillväxtbegränsade ämnen, i sötvatten är kväve normalt det tillväxtbegränsade ämnet, i havet brukar det vara fosfor som är tillväxtbegränsade. I en demokratisk rättsstat får det aldrig finnas sk parallella samhällen, dvs att demokratiskt fattade beslut inte skulle gälla vissa grupper av personer t.ex. på grund av personernas inkomst, härkomst, religion, kultur, civilställning osv. Dessa grupper får i en demokratisk rättsstat inte själva bestämma vilka lagar, förordningar och föreskrifter som ska gälla dem. Fördelen med ämnen som ger luktstörningar är att de är enkla att rena bort. Det innebär att företagen som har verksamheter som innebär risk för luktstörningar trots detta ofta får bygglov nära bostäder. En anledning till att vi inte ska utrota vissa blodsugande djur är att deras antikoagulerande saliv förbättrar resultaten av transplantationer. Det finns få miljömärken som certifieras av tredje oberoende part. Detta gör det enkelt för kunden att välja genom att känna igen miljömärkena KVAR, Änglamark, Miljöbra val och Svalan. Orenat avlopp från hushåll (t.ex. toalett- och köksavlopp) orsakar problem i vattendrag och sjöar eftersom fisken riskerar att dö på grund av för höga halter av divätesulfid. Kräftor och snäckor försvinner från försurade sjöar eftersom det blir problem med kalk till deras skal, dvs halten av CaCO 3 är för hög.

6 5. Markera med ett litet x på den korta raden direkt efter de två svar som är helt rätt av alternativen. Inga andra anteckningar. Två kryss per fråga. Rätt ifyllt kryss ger två poäng. Fler än två kryss per fråga ger noll poäng. Inga minuspoäng om du kryssar fel. Det var inte förrän efter andra världskriget, med den snabba teknikutvecklingen som skedde då, som vattendrag förorenades i världens städer, innan andra världskriget var det i princip aldrig några problem med vattenförorening alls på jorden. För att minska bildningen av marknära ozon måste halten av VOC minskas. Detta kan man göra genom att i en förbränningsanläggning byta bränsle från olja till ved. EU har föreslagit att alla sängkläder, madrasser osv till barn ska brandsäkras (de får inte börja brinna om t.ex. glöden från en cigarett skulle ramla ner i barnsängen). Om förslaget genomförs skulle det innebära att man måste behandla sängkläderna med t.ex. PCB eller PVC. Producenterna i EU ska utifrån den fria rörligheten för varor, kapital, arbetskraft och tjänster inte särbehandlas i de olika länderna, utan målet är att ha ungefär samma regler i alla EU-länderna. Det innebär troligen att Sverige i framtiden måste sänka vissa miljökrav eftersom många länder i EU har lägre krav på t.ex. företagens utsläppsvillkor, tillåter vissa kemikalier som Sverige förbjudit osv. Människorna från Storbritannien förde in kaniner till Australien för att jaga dem. Tyvärr förökade sig kaninerna snabbare än jägarna hann med att skjuta dem, vilket ledde till att kaninerna åt upp mycket av grödorna. För att minska antalet kaniner införde man rävar, vilket visade sig vara ett effektivt sätt att utrota kaninerna på. Eftersom det är människan som har orsakat växthuseffekten (dvs det är människan som har orsakat utsläpp av alla de växthusgaser som finns i atmosfären) är det också vi som måste se till att de försvinner. Orenat avlopp från hushåll (t.ex. toalett- och köksavlopp) orsakar problem i vattendrag och sjöar eftersom fisken riskerar att dö på grund av för höga halter av HNO 3. Ju mer av lågtrycken (med regn) som kommer från norr desto bättre står en sjö emot försurning, på grund av den atmosfäriska sammansättningen (luftens låga innehåll av vissa molekyler) över ishavet.

7 6. Markera med ett litet x på den korta raden direkt efter de två svar som är helt rätt av alternativen. Inga andra anteckningar. Två kryss per fråga. Rätt ifyllt kryss ger två poäng. Fler än två kryss per fråga ger noll poäng. Inga minuspoäng om du kryssar fel. Med ekologiskt fotavtryck menas hur stor ekologisk produktiv yta som krävs för att producera resurser (mat, dricksvatten, kläder, byggmaterial osv.) per land. Enheten i beräkningarna blir hektar per land (ha/land), vilket är ett mycket rättvist mått för hur resurserna fördelas bland jordens befolkning. För att minska bildningen av marknära ozon måste halten av VOC minskas. Detta kan man göra genom att byta från bensindriven moped med tvåtaktsmotor till bensindriven moped med fyrtaktsmotor. När aluminiumjonerna har reagerat med fosfatjonerna i ett avloppsreningsverk och bildat ett slam är det sedan mycket enkelt att ta hand om fosfaterna från slammet och återanvända dem som gödsel igen. Upp till 16 års ålder bestämmer föräldrarna helt vem deras dotter ska gifta sig med, mellan 16 och 18 års ålder ska föräldrarnas tillstånd ges, efter 18 år räcker det att dotterns giftemål sker inom familjen, gärna med en kusin, detta framgår tydligt av föräldrabalken i svensk lagstiftning. Konsumenterna förväntas göra ett miljömässigt bra val genom att läsa den miljömärkta kemtekniska produktens innehållsförteckning, och sedan jämföra med andra icke miljömärkta produkters innehållsförteckning. Två jämförande LCA måste ha en väl utformad gemensam funktionell enhet. När de aeroba bakterierna förbrukat all syrgas i bottenvattnet i en sjö tar andra bakterier över nedbrytningen av syrebildande organiskt material, sk BOD, och en restprodukt av denna nedbrytning är HS 2, disvavelväte. Ju mer granit och gnejs det finns i berggrunden desto sämre står en sjö emot försurning, granit och gnejs vittrar så snabbt och kalken inte hinner till sjön, den fastnar i marken.

8 7. Markera med ett litet x på den korta raden direkt efter de två svar som är helt rätt av alternativen. Inga andra anteckningar. Två kryss per fråga. Rätt ifyllt kryss ger två poäng. Fler än två kryss per fråga ger noll poäng. Inga minuspoäng om du kryssar fel. Eftersom inga flickor eller kvinnor i Sverige ensamma utan manlig förmyndare (bror/son/ make/ morbror/kusin) får besöka kaféer, badhus eller andra offentliga platser där de riskerar att möta främmande män, ska kommunerna tillse att det finns speciella kaféer och badhus enbart för kvinnor så att ingen otillbörlig blandning mellan könen sker. Från slutet av 1960-talet/början av 1970-talet i Sverige skedde en snabb utveckling inom vattenreningsteknik (t.ex. avloppsrening) och gasreningsteknik och olika filtertekniker för att minska utsläppen av bl.a. svaveldioxider, stoft och tungmetaller. Lustgas bildas i höga halter i kors magar. Den syrefria miljön i deras magar ger den rätta omgivningen för de lustgasproducerande bakterierna. För att minska bildningen av marknära ozon måste halten av VOC minskas. Detta kan man göra genom att byta från bergvärme vars el till värmepumpen kommer från kraftverk som eldas med fossila bränslen till bergvärme vars el till värmepumpen kommer från kraftverk som eldas med petroleumbränslen. För att spara pengar kan man låta en stor del av processen i ett avloppsreningsverk när bakterierna omvandlar fetter och proteiner till koldioxid och mer bakterier (det bildas mera slam) gå anaerobt (luftningen av bassängerna är kostsam). Miljömärkningen når sitt mål genom konsumenternas frivilliga val av produkter och bygger på konsumenternas igenkänning av och tilltro till miljömärkningssymbolerna. EMAS är en internationell dvs global standard för miljöledningssystem. Enligt ISO behöver den externa revisorn besöka och godkänna företaget för certifiering en gång, därefter är det den interna revisorn som har uppdraget att kontrollera att företaget följer reglerna och eventuellt återkalla certifieringen.

9 8. Markera med ett litet x på den korta raden direkt efter de två svar som är helt rätt av alternativen. Inga andra anteckningar. Två kryss per fråga. Rätt ifyllt kryss ger två poäng. Fler än två kryss per fråga ger noll poäng. Inga minuspoäng om du kryssar fel. Ekosystemen är sårbara om de utsätts för störningar. Ekosystemen kan inte expandera och bli större (planeten jorden har ett klart avgränsat utrymme) och den mycket snabba befolkningsökningen gör att ekosystem efter ekosystem oåterkalleligen försvinner. En av de viktigaste åtgärderna varje människa därför kan göra - för att minska förstörelsen av ekosystemen - är således att minimera antalet barn per person. För att undvika att det ska bildas metan i avfallshögar (s.k. deponier) är det viktigt att packa avfallet tätt i avfallshögarna så att inte reducerande gaser kan tränga in i deponin. Marknära ozon bildas i höga halter när kvävedioxiderna sönderdelats i reaktionerna med VOC, då bildas en kvävemonoxid och en syreradikal, syreradikalen reagerar sedan med en syrgasmolekyl och bildar ozon, detta sker upprepade gånger utan att ozon återreagerar med kvävemonoxiden, och resultatet är höga halter av marknära ozon. Eftersom vi har byggt många avloppssystem på så sätt att olika avloppsvatten med olika föroreningsgrad blandas innan det når avloppsreningsverken, blir avloppsvattnet (oavsett hur lite förorenat det var från början) och därmed det slam som bildas i processerna kontaminerat (förorenat). Ett företag som fått sin produkt certifierad som en miljömärkt produkt får använda märkningen tillsammans med beteckningen Miljövänlig, eftersom alla miljömärkta produkter per definition är miljövänliga. Definitionen av biologisk mångfald är mångfald av biotoper, mångfald av livsmiljöer och mångfald av ekosystem. Is flyter ovanpå vattnet pga att is har lägre densitet än H 2 O (s). Ju mer HCO 3 - det finns i vattnet desto sämre står en sjö emot försurning eftersom syran försurar vattnet.

10 9. Markera med ett litet x på den korta raden direkt efter de två svar som är helt rätt av alternativen. Inga andra anteckningar. Två kryss per fråga. Rätt ifyllt kryss ger två poäng. Fler än två kryss per fråga ger noll poäng. Inga minuspoäng om du kryssar fel. Det är viktigt att denitrifikationsbakterierna i avloppsreningsverken får mycket PAH annars kan de inte omvandla NO 3 - till NH 4 +. Hg är mycket vattenlösligt och kan därför passera från mammans blod till fostret, och eftersom det finns höga halter av Hg i insjöfisk som torsk (eftersom fiskarna i stor mängd tar upp det direkt från vattnet) ska gravida inte äta insjöfisk. Dikväveoxiden som har bildats i anaeroba våtmarker är en växthusgas med lång uppehållstid i stratosfären. Eftersom reduktionen av kväveoxider (NO x ) till kvävgas (N 2 ) inte kan ske om det finns fri syrgas i katalysatorn, har katalysatorrenade bensindrivna bilar en s.k. lamdasond som mäter den fria syrgashalten i förbränningsluften in till motorn. I ett avloppsreningsverk blir bakterier plus ammonium plus koldioxid mer bakterier och nitrat (s.k. nitrifikation, långsam anaerob process, känsliga bakterier). Lagtexten är tydlig gällande nedskräpning (ingen får olovligen skräpa ner på annans mark, vare sig på privatägd eller statligt/kommunalt ägd), äganderätten till mark, (ingen får olovligen bosätta sig på annans mark, vare sig på privatägd eller statligt/kommunalt ägd) och att alla måste hörsamma ordergivning från ordningsmakten. Tre principiellt olika anledningar till att vi ska bevara den biologiska mångfalden är: 1. etiska skäl, 2. moraliska skäl, 3. vi har inte rätt att utrota andra arter. Ett företag som inte har infört ett miljöledningssysystem kan ha lägre miljöpåverkan än ett företag som infört miljöledningssystem.

11 10. Markera med ett litet x på den korta raden direkt efter de två svar som är helt rätt av alternativen. Inga andra anteckningar. Två kryss per fråga. Rätt ifyllt kryss ger två poäng. Fler än två kryss per fråga ger noll poäng. Inga minuspoäng om du kryssar fel. Ingen demokrati kan upprätthållas om inte landets invånare tar sitt personliga ansvar och axlar rollen som aktiva medborgare med acceptans för de lagar, förordningar och föreskrifter som beslutats om i demokratisk ordning. En demokrati innebär inte att medborgarna bara har rättigheter, medborgarna har även skyldigheter. Idisslare producerar mycket s.k. sumpgas (en molekyl bestående av fyra väteatomer och en kolatom, dvs. kolatomen är maximalt reducerad). DDT ansågs under och 50-talen vara en utmärkt möjlighet att utrota bl.a. malariamyggan, loppor och löss. Kemisten som lyckades framställa DDT första gången fick Nobelpriset Genom att byta bränsle från fossilgas till biogas minskar ett företag sina utsläpp av SO 2 mycket. När ph i markvattnet sjunker p.g.a. den sura nederbörden tar de sura baskatjonerna vätejonernas plats på markpartiklarna och till slut frigörs aluminiumjoner, dessa kan sedan transporteras bort med markvattnet till en närbelägen sjö och där skada organismer. Tre principiellt olika anledningar till minskningen av den biologiska mångfalden är: 1. jakt, 2. förföljelse, 3. överfiske. Miljöskyddslagen infördes 1999 och var den första samlade miljölagstiftningen i världen. Slammet som bildas i reningssteget när aluminium renas bort från avloppsvattnet läggs på deponi.

12 11. Markera med ett litet x på den korta raden direkt efter de två svar som är helt rätt av alternativen. Inga andra anteckningar. Två kryss per fråga. Rätt ifyllt kryss ger två poäng. Fler än två kryss per fråga ger noll poäng. Inga minuspoäng om du kryssar fel. Genom att byta bränsle från olja till fossilgas minskar ett företag sina utsläpp av SO 2 mycket. Miljögiftet Cd lagras specifikt i levern, det är därför vi inte ska äta lever från älg, och eftersom kadmiumlösligheten ökar med ökad surhetsgrad (ökat ph) så har exponeringen för kadmium ökat i naturen, och därmed halten i älglever. Av den totala mängden ozon som finns i atmosfären återfinns ca 50 % i stratosfären och ca 50 % i troposfären. En genomsnittlig halt på 160 mikrogram per kubikmeter luft dagtid under sommarhalvåret räknas som en nedre gräns för hur mycket ozon känsliga grödor tål utan att påverkas, men tack och lov överskrids denna gräns som ger skador på växtligheten ytterst sällan i Sverige. De flesta försurade sjöarna i Sverige är små skogssjöar som ligger i barrskogsområden med näringsfattig brunjord där berggrunden är granit med hög karbonathalt. Producentansvaret innebär att producenterna ansvarar för att produkten tillverkas på ett så miljömässigt bra sätt som möjligt. När trevärda järnjoner tillsätts till avloppsvattnet i avloppsreningsverken reagerar PO 4 3- och det bildas en fällning som sjunker till botten i bassängen. Fällningen kan sedan enkelt samlas in och läggas på deponi. Ett exempel på ekonomiska styrmedel som bidrar till att det nationella miljömålet begränsad klimatpåverkan kan nås är NOx-skatten.

13 12. Markera med ett litet x på den korta raden direkt efter de två svar som är helt rätt av alternativen. Inga andra anteckningar. Två kryss per fråga. Rätt ifyllt kryss ger två poäng. Fler än två kryss per fråga ger noll poäng. Inga minuspoäng om du kryssar fel. Genom att spruta in kalkvatten i rökavgaserna tas kväveoxider bort. Kolets kretslopp upprätthålls av den omsättningen av kol som är kopplad till växternas fotosyntes, nedbrytningen av organiskt material på land och i hav samt av utbytet av koldioxid som sker mellan atmosfär och hav. Det marknära ozon som ger höga halter i Sverige har bildats inom landets gränser, och kraftiga vindar transporterar t.ex. ozonet som i höga halter har bildats i Göteborg norrut till Stockholm, ozonet som har bildats i Malmö transporteras till Göteborg, så ju kraftigare det blåser (gärna styv kuling) desto högre halter av ozon blir det i Sverige. Växtplankton i havet kan gynnas av att mer solstrålning kan nå jordytan om stratosfärens ozonskikt skulle minska. Växtplanktonen kan då utföra mer fotosyntes och ta upp mer koldioxid, detta skulle då kunna leda till att koldioxidhalten i atmosfären minskar vilket skulle vara en positiv effekt. Fritt aluminium (Al 3+ ) är en metall som kan ge skador på olika organismer. Det har visat sig att fritt aluminium kan skada trädens rötter så att upptaget av vatten och näring till trädet försvårars. Oavsett hur eller av vilken råvara en produkt produceras, hur den transporteras eller hur den används är dess miljöpåverkan alltid störst när produkten blivit avfall. EU-lövet är samma som KRAV, och kan användas i alla EU-länder, och kriterierna är lika stränga vad gäller t.ex. slakt och djurhållning. I Sverige och alla andra demokratier är det samma myndighet som är både den lagstiftande, den dömande och den verkställande makten. Oljerester och giftiga kemikalier som kommer till avloppen när personer tvättar sina bilar på gator, garageuppfarter, parkeringsplatser osv. förstör reningen av fosfathaltiga ämnen i avloppsreningsverken.

14 13. Markera med ett litet x på den korta raden direkt efter de två svar som är helt rätt av alternativen. Inga andra anteckningar. Två kryss per fråga. Rätt ifyllt kryss ger två poäng. Fler än två kryss per fråga ger noll poäng. Inga minuspoäng om du kryssar fel. Tre principiellt olika åtgärder som du själv kan göra för att minska ditt eget bidrag till att den biologiska mångfalden minskar är 1. låt trädgårdsavfall (grenar, löv etc.) ligga kvar i trädgården, 2. koppla hunden, 3. köp begagnade möbler. Ett viktigt mått vad gäller partikelföroreningen av våra tätorter är det ska PM 10 -måttet. Detta mått anger minsta storleken på de partiklar (10 mm) som kan nå alveolerna (finns längst ner i lungorna, de sk. lungblåsorna där vi tar upp syrgas från och avger koldioxid till luften vi andas). I ett försök att minska förekomsten av partiklarna har vissa gator i bl.a. Göteborg och Stockholm dubbdäcksförbud. Man kan bestämma vilket ph det har varit i en sjö under flera 1000 år bakåt i tiden genom att analysera vilka olika försurningskänsliga respektive försurningståliga djurplanktonarter som levt i sjön (sk. fosforplankton). Deras skal bevaras i bottensedimentet och lagras in år för år, och man kan artbestämma dem utifrån deras skal (man tar ett prov på sedimentet och analyserar det). Energianvändningen har varit ca 400 GWh de senaste 40 åren, skillnaderna mellan de enskilda åren beror mest på hur kalla vintrar det har varit. Ledningen på ett företag tar beslut om att införa ett miljöledningssysystem när tillsynsmyndigheterna, som t.ex. länsstyrelsen, har ställt krav på att det ska införas. FSC har fått kritik för sina lågt ställda kriterier. Tillförsel av syrerikt vatten till Östersjön kan endast ske genom Bälten och Öresund med kraftiga och långvariga östvindar som gör att syresatt sötvatten kan byta ut det syrefattiga bottenvattnet. För att minska bildningen av marknära ozon måste halten av VOC minskas. Detta kan man göra genom att i en förbränningsanläggning byta bränsle från olja till torv.

15 14. Markera med ett litet x på den korta raden direkt efter de två svar som är helt rätt av alternativen. Inga andra anteckningar. Två kryss per fråga. Rätt ifyllt kryss ger två poäng. Fler än två kryss per fråga ger noll poäng. Inga minuspoäng om du kryssar fel. Eftersom det räcker med att elda upp t.ex. potatis (kolstrukturer) och koksalt (klorider) för att det ska bildas dioxin har utsläppen varit påtagliga från värmekraftverk som har hushållsavafall som bränsle. Halterna av atmosfärens alla gaser är så väl undersöka att vi med total säkerhet kan förutsäga atmosfärens innehåll utifrån vad vi släpper ut. Tre exempel på olika produktgrupper som omfattas av producentansvaret är elektronik, plastförpackningar och glödlampor. Den s.k. primärproduktionen (tillväxten av växter, alger m.m.) ökar kraftigt när näring tillförs vattnet. Stora alger (s.k. makroalger som blåstång m.m.) står för den största andelen av primärproduktionen (över 90 %) i sjöar. Kräftpesten i Sverige fördes hit medvetet eftersom man ville utrota signalkräftan som kommit hit från Nordamerika och signalkräftan konkurrerar med den svenska flodkräftan. Eftersom biobränsleförbränning generellt sett ger låga utsläppshalter av oförbrända kolväten, som t.ex. metan, är biobränslen bättre miljömässigt än fossila bränslen. När vattnet i en sjö skiktas pga att vattnet har olika densitet (vattnet har olika temperatur) påverkas inte syresättningen av ytvattnet. Ju mer lövskog som växer runt sjön desto bättre står en sjö emot försurning, eftersom mer lövskog ger färre OH - och HCO 3 - i jorden, dvs det blir bättre jord, och detta ger marken större motståndskraft mot försurning och då får sjön bättre vatten från de omgivande markerna.

16 15. Markera med ett litet x på den korta raden direkt efter de två svar som är helt rätt av alternativen. Inga andra anteckningar. Två kryss per fråga. Rätt ifyllt kryss ger två poäng. Fler än två kryss per fråga ger noll poäng. Inga minuspoäng om du kryssar fel. PAH användes förr i fogmassor mellan betongelement i hus. Genom att byta bränsle från olja till ved minskar inte ett företag sina utsläpp av CO. I miljöarbetet under 1900-talet gick man från den s.k. filterfilosofin till den s.k. utspädningsfilosofin, eftersom det var ekologiskt bättre att direkt använda naturens självläkande krafter. Utspädningen av utsläppen gjorde att påverkan blev obefintlig, eller så liten att naturen själv klarade av den. Ozonbildningen i stratosfären och troposfären samverkar så att kväveoxiderna som deltagit i ozonbildningen i troposfären kan snabbt transporteras till stratosfären, och ozon från stratosfären kan snabbt transporteras till troposfären. Växter skadas huvudsakligen av marknära ozon genom att ozonet tränger in i bladens klyvöppningar (de porer som kan öppnas så att CO 2 kan transporteras in i växten) där ozonet skadar cellmembran och enzymer. Kärnkraftsverken är effektiva vad gäller energiutbytet, och därmed även energileveransen till kund i form av el, räknat på insatt mängd primärresurser i form av uran. FKF-värdet (Främsta kontamineringsfaktorn) är ett bra jämförelsevärde för hur stor föroreningsgrad en jord har idag av t.ex. metaller. Importerad frukt innehåller aldrig för höga bekämpningsmedelsrester eftersom Livsmedelsverket vid Sveriges gränser tar prov på och stoppar alla matvaror med för höga halter av bekämpningsmedelsrester.

Miljökunskap och miljöskydd Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för:

Miljökunskap och miljöskydd Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Miljökunskap och miljöskydd Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) tentamen TT061A AF12N, AL12N, LOG12N Tentamensdatum: Må 22 okt 2012 Tid:

Läs mer

tentamen TT061A Af 11, Arle11, Log11, By11, Pu11, Bt2, Htep2, En2, HTByp11, Process2

tentamen TT061A Af 11, Arle11, Log11, By11, Pu11, Bt2, Htep2, En2, HTByp11, Process2 Miljökunskap och miljöskydd Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: fre 13 april 2012 Tid: 14.00-18.00 Hjälpmedel: svenskt-engelsk/engelskt-svenskt

Läs mer

Atmosfär. Ekosystem. Extremväder. Fossil energi. Fotosyntes

Atmosfär. Ekosystem. Extremväder. Fossil energi. Fotosyntes Atmosfär X består av gaser som finns runt jorden. Framförallt innehåller den gaserna kväve och syre, men också växthusgaser av olika slag. X innehåller flera lager, bland annat stratosfären och jonosfären.

Läs mer

Hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng

Hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng Hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: ordinarie tentamen A101TG kemiingenjörsutbildning A1, högskoletekniker i energi och processteknik Varberg Tentamenskod: (ifylles

Läs mer

Atmosfär. Cirkulär ekonomi. Delningsekonomi. Albedo. Corporate Social Responsibility (CSR)

Atmosfär. Cirkulär ekonomi. Delningsekonomi. Albedo. Corporate Social Responsibility (CSR) Albedo Ett mått på en ytas förmåga att reflektera solens strålar och kasta tillbaka ljuset till rymden. När måttet är 1.00 betyder det att 100% reflekteras. Havsytans X är 0.08 medan nysnö har 0.9 (reflekterar

Läs mer

Vatten och luft. Åk

Vatten och luft. Åk Vatten och luft Åk 4 2016 Olika sorters vatten Saltvatten Det finns mest saltvatten på vår jord. Saltvatten finns i våra stora hav. Sötvatten Sötvatten finns i sjöar, åar, bäckar och myrar. Vi dricker

Läs mer

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag.

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. Det var en gång Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. När han undersökte vattnet fann han att ph-värdet i vissa fall

Läs mer

BIOLOGI - EKOLOGI VATTEN 2014-10-16

BIOLOGI - EKOLOGI VATTEN 2014-10-16 BIOLOGI - EKOLOGI VATTEN 2014-10-16 TUSENTALS SJÖAR Sjörikt land Sverige Drygt 100 000 sjöar större än 1 ha = 0,01 km 2 = 0,1 km x 0,1 km 80 000 sjöar mindre än 10 ha Cirka en tiondel av sveriges yta.

Läs mer

Ekosystem ekosystem lokala och globala

Ekosystem ekosystem lokala och globala Samband i naturen Ekosystem När biologer ska studera samspelet mellan levande varelser och hur dessa påverkas av miljön brukar de välja ut bestämda områden. Ett sådant område kallas ekosystem. Det kan

Läs mer

Är luftkvalitén i Lund bättre än i Teckomatorp?

Är luftkvalitén i Lund bättre än i Teckomatorp? Är luftkvalitén i bättre än i? Namn: Katarina Czabafy 9c. Datum: 20.05.2010. Mentor: Olle Nylén Johansson. Innehållsförtäckning: INLEDNING.S 3. SYFTE/FRÅGESTÄLLNING.S 3. BAKGRUND.S 3. METOD... S 3-4. RESULTAT...S

Läs mer

Biobränsle. Biogas. Effekt. Elektricitet. Energi

Biobränsle. Biogas. Effekt. Elektricitet. Energi Biobränsle X är bränslen som har organiskt ursprung, biomassa, och kommer från de växter som lever på vår jord just nu. Exempel på X är ved, rapsolja, biogas och vissa typer av avfall. Biogas Gas som består

Läs mer

Våra allra bästa fokusfrågor i biologin, hösten år 8 De handlar om ekologi och alkohol

Våra allra bästa fokusfrågor i biologin, hösten år 8 De handlar om ekologi och alkohol Tornhagsskolan Våra allra bästa fokusfrågor i biologin, hösten år 8 De handlar om ekologi och alkohol De här frågorna är bra för att lära om det viktigaste om ekologi och alkohol. Du behöver Fokusboken.

Läs mer

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Ekologi Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön I kursplanen Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar

Läs mer

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER -: KAPITEL 44 LUFT, VATTEN, MARK, SYROR... OCH BASER Luft, vatten, mark, syror och baser :3)---- =-lnnehå II Luft sid. 46 Vatten sid. 53 Mark sid. 60 Syror och baser 1 sid. 64 FUNDERA PÅ Hur mycket väger

Läs mer

Hur reningsverket fungerar

Hur reningsverket fungerar Kommunalt avlopp Det vatten du använder hemma, exempelvis när du duschar eller spolar på toaletten, släpps ut i ett gemensamt avloppssystem där det sen leds vidare till reningsverket. Hit leds även processvatten

Läs mer

Svara på följande frågor som träning inför kemiprovet om gaser, luft och vatten.

Svara på följande frågor som träning inför kemiprovet om gaser, luft och vatten. Svara på följande frågor som träning inför kemiprovet om gaser, luft och vatten. Frågor på E nivå (man ska också kunna dessa för högre betyg): 1 Vad är en gas? 2 Vad är det för skillnad på fast flytande

Läs mer

Ekosystem ekosystem lokala och globala

Ekosystem ekosystem lokala och globala Samband i naturen Ekosystem När biologer ska studera samspelet mellan levande varelser och hur dessa påverkas av miljön brukar de välja ut bestämda områden. Ett sådant område kallas ekosystem. Det kan

Läs mer

Miljökunskap och miljöskydd 7,5 högskolepoäng

Miljökunskap och miljöskydd 7,5 högskolepoäng Miljökunskap och miljöskydd 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: tentamen TT061 ingenjörsutbildningar, 1, och processtekniker, Varberg Namn: (ifylles av student) Personnummer: (ifylles

Läs mer

1. Vad är naturkunskap?

1. Vad är naturkunskap? Naturvetenskap bygger på sådant Art individer man kan som bevisa kan med få fertil till exempel avkomma experiment. Exempelvis religioner och Evolution då arter förändras astrologi bygger inte på för att

Läs mer

Utveckling och hållbarhet på Åland

Utveckling och hållbarhet på Åland Lätt-Läst Utveckling och hållbarhet på Åland Det här är en text om Åland och framtiden. Hur ska det vara att leva på Åland? Nätverket bärkraft.ax har ett mål. Vi vill ha ett hållbart Åland. Ett Åland som

Läs mer

Biobränsle. Effekt. Elektricitet. Energi. Energianvändning

Biobränsle. Effekt. Elektricitet. Energi. Energianvändning Biobränsle X är bränslen som har organiskt ursprung, biomassa, och kommer från de växter som lever på vår jord just nu. Exempel på X är ved, rapsolja, biogas och vissa typer av avfall. Effekt Beskriver

Läs mer

Biobränsle. Biogas. Cirkulär ekonomi. Corporate Social Responsibility (CSR) Cradle to cradle (C2C)

Biobränsle. Biogas. Cirkulär ekonomi. Corporate Social Responsibility (CSR) Cradle to cradle (C2C) Biobränsle X är bränslen som har organiskt ursprung, biomassa, och kommer från de växter som lever på vår jord just nu. Exempel på X är ved, rapsolja, biogas och vissa typer av avfall. Biogas Gas som består

Läs mer

1. Viktiga egenskaper som potentiella (tänkbara) miljögifter har är att de är: 1) Främmande för ekosystemen. X) Är lättnedbrytbara. 2) Fettlösliga.

1. Viktiga egenskaper som potentiella (tänkbara) miljögifter har är att de är: 1) Främmande för ekosystemen. X) Är lättnedbrytbara. 2) Fettlösliga. KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Skolan för kemivetenskap Industriell Ekologi TENTAMEN I MILJÖSKYDD OCH KEMISKA HÄLSORISKER FÖR 6D2334 HÖGSKOLEINGENJÖRSUTBILDNINGEN, KI 1 OCH KI 2, 4 POÄNG, DEN 7 JUNI 2006

Läs mer

TENTAMEN I MILJÖSKYDD OCH KEMISKA HÄLSORISKER FÖR 6D2334 HÖGSKOLEINGENJÖRSUTBILDNINGEN, KI 1 OCH KI 2, 4 POÄNG, den 5 juni 2007, kl

TENTAMEN I MILJÖSKYDD OCH KEMISKA HÄLSORISKER FÖR 6D2334 HÖGSKOLEINGENJÖRSUTBILDNINGEN, KI 1 OCH KI 2, 4 POÄNG, den 5 juni 2007, kl KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Skolan för Energi- och miljöteknik Industriell Ekologi TENTAMEN I MILJÖSKYDD OCH KEMISKA HÄLSORISKER FÖR 6D2334 HÖGSKOLEINGENJÖRSUTBILDNINGEN, KI 1 OCH KI 2, 4 POÄNG, den 5

Läs mer

Studiebesök årskurs 6 Kraftvärmeverket

Studiebesök årskurs 6 Kraftvärmeverket FJÄRRVÄRME VATTEN ELNÄT ÅTERVINNING ELFÖRSÄLJNING BIOGAS VINDKRAFT Studiebesök årskurs 6 Kraftvärmeverket Adress: Varvsallén 14, Härnösand För att studiebesöket skall bli så värdefullt som möjligt är det

Läs mer

Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011.

Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011. Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011. Hej! Häng med på upptäcktsfärd bland coola frukter och bli klimatschysst! Hej! Kul att du vill jobba med frukt och grönt och bli kompis med

Läs mer

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR Hållbar utveckling i praktiken Hållbar utveckling handlar om hur dagens samhälle bör utvecklas för att inte äventyra framtiden på jorden. Det handlar om miljö, om hur jordens resurser

Läs mer

Bergvärme. Biobränsle. Biogas. Biomassa. Effekt. X är värmen i berggrundens grundvatten. med hjälp av värmepump.

Bergvärme. Biobränsle. Biogas. Biomassa. Effekt. X är värmen i berggrundens grundvatten. med hjälp av värmepump. Bergvärme X är värmen i berggrundens grundvatten. Detta kan utnyttjas för uppvärmning med hjälp av värmepump. Biobränsle Bränslen som har organiskt ursprung och kommer från de växter som finns på vår jord

Läs mer

10:40 11:50. Ekologi. Liv på olika villkor

10:40 11:50. Ekologi. Liv på olika villkor 10:40 11:50 Ekologi Liv på olika villkor 10:40 11:50 Kunskapsmål Ekosystemens energiflöde och kretslopp av materia. Fotosyntes, förbränning och andra ekosystemtjänster. 10:40 11:50 Kunskapsmål Biologisk

Läs mer

Växthuseffekt. Vad innebär det? Vilka ämnen påverkar växthuseffekten? Vilka är källorna till dessa ämnen?

Växthuseffekt. Vad innebär det? Vilka ämnen påverkar växthuseffekten? Vilka är källorna till dessa ämnen? Vad innebär det? Växthuseffekt Vilka ämnen påverkar växthuseffekten? Vilka är källorna till dessa ämnen? 1 Ola Wong UNT 26 sept 2010 Snar framtid? Vad händer just nu? -En kines släpper ut lika mycket koldioxid

Läs mer

Kronobergs Miljö. - Din framtid!

Kronobergs Miljö. - Din framtid! Kronobergs Miljö - Din framtid! Vi ska lösa de stora miljöproblemen! Vi skall lämna över en frisk miljö till nästa generation. Om vi hjälps åt kan vi minska klimathotet, läka ozonlagret och få renare luft

Läs mer

Prov namn: Arbetsområdet sjön Provfråga 1) Skriv rätt nummer efter varje begrepp.

Prov namn: Arbetsområdet sjön Provfråga 1) Skriv rätt nummer efter varje begrepp. Prov Arbetsområdet sjön namn: Provfråga 1) Skriv rätt nummer efter varje begrepp. Organism = 1. växter och vissa bakterier som förser sig själva med energi från solen Population = 2. levande faktorer som

Läs mer

Fotosyntesen. För att växterna ska kunna genomföra fotosyntesen behöver de: Vatten som de tar upp från marken genom sina rötter.

Fotosyntesen. För att växterna ska kunna genomföra fotosyntesen behöver de: Vatten som de tar upp från marken genom sina rötter. Fotosyntesen Fotosyntensen är den viktigaste process som finns på jorden. Utan fotosyntesen skulle livet vara annorlunda för oss människor. Det skulle inte finnas några växter. Har du tänkt på hur mycket

Läs mer

Vad handlar miljö om? Miljökunskap

Vad handlar miljö om? Miljökunskap Vad handlar miljö om? Ekosystemtjänster Överkonsumtion Källsortering Miljöförstöring Miljöbil Miljökunskap Jorden Utfiskning Naturreservat Våra matvanor Ekologiska fotavtryck Miljöpåverkan Avfall Trängselavgift

Läs mer

Koldioxid Vattenånga Metan Dikväveoxid (lustgas) Ozon Freoner. Växthusgaser

Koldioxid Vattenånga Metan Dikväveoxid (lustgas) Ozon Freoner. Växthusgaser Växthuseffekten Atmosfären runt jorden fungerar som rutorna i ett växthus. Inne i växthuset har vi jorden. Gaserna i atmosfären släpper igenom solstrålning av olika våglängder. Värmestrålningen som studsar

Läs mer

Korroterm AB. Översiktlig studie av miljöpåverkan vid jämförelse mellan att byta ut eller renovera en belysningsstolpe. Envima AB.

Korroterm AB. Översiktlig studie av miljöpåverkan vid jämförelse mellan att byta ut eller renovera en belysningsstolpe. Envima AB. Uppdrag Uppdragsgivare Korroterm AB Bernt Karlsson Projektledare Datum Ersätter Ladan Sharifian 2009-06-08 2009-06-05 Antal sidor 12 1 Antal bilagor Projektnummer Rapportnummer Granskad av 2009006 09054ÖLS

Läs mer

Klimat, vad är det egentligen?

Klimat, vad är det egentligen? Klimat, vad är det egentligen? Kan man se klimatet, beröra, höra eller smaka på det? Nej, inte på riktigt. Men klimatet påverkar oss. Vi känner temperaturen, när det regnar, snöar och blåser. Men vad skiljer

Läs mer

Vad är ett bioraffinaderi och varför är de så bra för framtiden och miljön?

Vad är ett bioraffinaderi och varför är de så bra för framtiden och miljön? Vad är ett bioraffinaderi och varför är de så bra för framtiden och miljön? Vad är ett bioraffinaderi? Ett bioraffinaderi är som alla andra fabriker, ett ställe där man tar in råvaror som i fabriken omvandlas

Läs mer

Biobränsle. Biogas. Biomassa. Effekt. Elektricitet

Biobränsle. Biogas. Biomassa. Effekt. Elektricitet Biobränsle Bränslen som har organiskt ursprung och kommer från de växter som finns på vår jord just nu. Exempelvis ved, rapsolja, biogas, men även från organiskt avfall. Biogas Gas, huvudsakligen metan,

Läs mer

Försurning. Naturliga försurningsprocesser. Antropogen försurning. Så påverkar försurningen marken. Så påverkar försurningen sjöar

Försurning. Naturliga försurningsprocesser. Antropogen försurning. Så påverkar försurningen marken. Så påverkar försurningen sjöar Försurning Sedan istiden har ph i marken sjunkit från 7 till 6. ph i regn har sjunkit från 5,5 till 4,5 Idag har vi 17 000 antropogent försurade sjöar Idag finns det även försurat grundvatten Naturliga

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Ekologi Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Enligt kursplanen ska ni efter det här området ha kunskap i: Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar

Läs mer

Grundläggande Miljökunskap

Grundläggande Miljökunskap Grundläggande Miljökunskap Data courtesy Marc Imhoff of NASA GSFC and Christopher Elvidge of NOAA NGDC. Image by Craig Mayhew and Robert Simmon, NASA GSFC Hållbar utveckling Dagens program Hållbar utveckling

Läs mer

Dessa bildar i sin tur stärkelse som växten lagrar som näring.

Dessa bildar i sin tur stärkelse som växten lagrar som näring. Fotosyntes Som fotosyntesens upptäckare brukar man ibland räkna britten Joseph Priestley, även om denne inte fick hela sammanhanget klart för sig. Priestley experimenterade 1771 drog slutsatsen att växter

Läs mer

Av: Erik. Våga vägra kött

Av: Erik. Våga vägra kött Av: Erik Våga vägra kött Våga vägra kött Varje år äter vi mer och mer kött men vilka konsekvenser får det på miljön och vår hälsa? i Förord Människan har länge ansett sig stå över naturen. Enda sedan vi

Läs mer

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG FÖRORENINGAR I VATTENDRAG 1 Föroreningar i vattendrag Mål och krav FN, EU och Sverige Miljökvalitet Viskan Föroreningar Källor Spridning Åtgärder 2 Ramdirektivet för vatten Vi ska uppnå en långsiktigt

Läs mer

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 Skiss miljömålen Generationsmål GENERATIONSMÅL Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till

Läs mer

Kompis med kroppen. 1. Häng med på upptäcksfärd

Kompis med kroppen. 1. Häng med på upptäcksfärd Kompis med kroppen 1. Häng med på upptäcksfärd Hej! Häng med och lär dig mer om hur du är schysst mot kroppen och blir mer klimatsmart! Du kan säkert redan en hel del om frukt och grönsaker och vet att

Läs mer

Naturliga försurningsprocesser. Försurning. Antropogen försurning. Så påverkar försurningen marken. Så påverkar försurningen sjöar

Naturliga försurningsprocesser. Försurning. Antropogen försurning. Så påverkar försurningen marken. Så påverkar försurningen sjöar Försurning Sedan istiden har ph i marken sjunkit från 7 till 6. ph i regn har sjunkit från 5,5 till 4,5 Idag har vi 17 000 antropogent försurade sjöar Idag finns det även försurat grundvatten Naturliga

Läs mer

Ämnen runt omkring oss åk 6

Ämnen runt omkring oss åk 6 Ämnen runt omkring oss åk 6 Begrepp att kunna Atom Avdunstning Basisk Blandning Brännbarhet Egenskaper Fast form Flytande form Fotosyntes Gasform Grundämne Kemisk förening Kemisk reaktion Kondensering

Läs mer

Tillsammans gör vi skillnad. Miljömål i korthet

Tillsammans gör vi skillnad. Miljömål i korthet Tillsammans gör vi skillnad Miljömål i korthet Kungsbacka kommun Vi kan inte vänta längre Vi påverkar alla miljön med vårt sätt att leva. Därför kan vi inte längre vänta på att klimatförändringarna försvinner

Läs mer

Ingenjörsmässig Analys. Klimatförändringarna. Ellie Cijvat Inst. för Elektro- och Informationsteknik ellie.cijvat@eit.lth.se

Ingenjörsmässig Analys. Klimatförändringarna. Ellie Cijvat Inst. för Elektro- och Informationsteknik ellie.cijvat@eit.lth.se Ingenjörsmässig Analys Klimatförändringarna Föreläsning 2 Ellie Cijvat Inst. för Elektro- och Informationsteknik ellie.cijvat@eit.lth.se Ellie Cijvat Inst. för Elektro- och Informationsteknik ellie.cijvat@eit.lth.se

Läs mer

Molekyler och molekylmodeller. En modell av strukturen hos is, fruset vatten

Molekyler och molekylmodeller. En modell av strukturen hos is, fruset vatten Molekyler och molekylmodeller En modell av strukturen hos is, fruset vatten Sammanställt av Franciska Sundholm 2007 Molekyler och molekylmodeller En gren av kemin beskriver strukturen hos olika föreningar

Läs mer

Fo rbra nning ett formativt prov i kemi

Fo rbra nning ett formativt prov i kemi Fo rbra nning ett formativt prov i kemi Innan provet kan eleverna ges en checklista för att värdera om de har förberett sig på det som kommer att tas upp och diskuteras i provet. De får ta ställning till

Läs mer

Förnybara energikällor:

Förnybara energikällor: Förnybara energikällor: Vattenkraft Vattenkraft är egentligen solenergi. Solens värme får vatten från sjöar, älvar och hav att dunsta och bilda moln, som sedan ger regn eller snö. Nederbörden kan samlas

Läs mer

Grupp : Arvid och gänget. Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid

Grupp : Arvid och gänget. Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid Grupp : Arvid och gänget Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid Växthuseffekten Atmosfären Växthuseffekten kallas den uppvärmning som sker vid jordens yta och som beror på atmosfären. Atmosfären

Läs mer

Miljöförstöring. levnadsmiljöer försvinner.

Miljöförstöring. levnadsmiljöer försvinner. Miljöförstöring levnadsmiljöer försvinner. Vi befinner oss i en period av massutdöende av arter. Det finns beräkningar som visar att om trenden håller i sig kan nästan hälften av alla arter vara utdöda

Läs mer

SÄTTERSVIKENS AVLOPPSRENINGSVERK. Hammarö kommun

SÄTTERSVIKENS AVLOPPSRENINGSVERK. Hammarö kommun Hammarö kommun Processbeskrivning Sättersvikens ARV 2006-10-15 I SÄTTERSVIKENS AVLOPPSRENINGSVERK Hammarö kommun Process Beskrivning Life projektet LOCAL RECYCLING Hammarö kommun Processbeskrivning Sättersvikens

Läs mer

2. Klimatförändringar hänger ihop med rättvisa och fred i världen. År 2009 samlades FN för ett möte om klimatförhandlingar. Var hölls det mötet?

2. Klimatförändringar hänger ihop med rättvisa och fred i världen. År 2009 samlades FN för ett möte om klimatförhandlingar. Var hölls det mötet? Vuxenfrågor 1. Fairtrade är en produktmärkning som skapar förutsättningar för anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Var odlas de flesta Fairtrade-certifierade bananer

Läs mer

Vegetation som föroreningsfilter

Vegetation som föroreningsfilter Campus Helsingborg, OPEN CAMPUS 17/11/2012, Miljöstrategi Vegetation som föroreningsfilter Torleif Bramryd Miljöstrategi Lunds universitet, Campus Helsingborg VEGETATIONENS BETYDELSE I STADSMILJÖN -Rekreation

Läs mer

a sorters energ i ' ~~----~~~ Solen är vår energikälla

a sorters energ i ' ~~----~~~ Solen är vår energikälla a sorters energ i. ~--,;s..- -;-- NÄR DU HAR LÄST AVSNITTET OLIKA SORTERS ENERGI SKA DU känna till energiprincipen känna till olika sorters energi veta att energi kan omvandlas från en sort till en annan

Läs mer

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Stockholms stad behöver hjälp De senaste 20 åren har Stockholms luft och vatten blivit mycket renare. Ändå är miljöfrågorna viktigare än någonsin. Alla

Läs mer

Min bok om hållbar utveckling

Min bok om hållbar utveckling Min bok om hållbar utveckling När jag såg filmen tänkte jag på hur dåligt vi tar hand om vår jord och att vi måste göra något åt det. Energi är ström,bensin och vad vi släpper ut och det är viktigt att

Läs mer

Och vad händer sedan?

Och vad händer sedan? Och vad händer sedan? I STORT SETT ALLA MÄNNISKOR I SVERIGE SOM BOR i en tätort är anslutna till ett vatten- och avloppsledningsnät. Men så har det inte alltid varit. Visserligen fanns vattenledningar

Läs mer

Vilket av våra vanliga bilbränslen är mest miljövänligt? Klass 9c

Vilket av våra vanliga bilbränslen är mest miljövänligt? Klass 9c Vilket av våra vanliga bilbränslen är mest miljövänligt? Klass 9c Vt. 21/5-2010 1 Innehållsförteckning Sida 1: Rubrik, framsida Sida 2: Innehållsförteckning Sida 3: Inledning, Bakgrund Sida 4: frågeställning,

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Lärare: Jimmy Pettersson. Kol och kolföreningar

Lärare: Jimmy Pettersson. Kol och kolföreningar Lärare: Jimmy Pettersson Kol och kolföreningar Rent kol Grafit Den vanligaste formen av rent kol. Bindningar mellan de olika lagerna är svaga. Slits lätt som spetsen på blyertspennor som består av grafit.

Läs mer

Vad är vatten? Ytspänning

Vad är vatten? Ytspänning Vad är vatten? Vatten är livsviktigt för att det ska finnas liv på jorden. I vatten finns något som kallas molekyler. Dessa molekyler går inte att se med ögat, utan måste ses med mikroskop. Molekylerna

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

Klimatsmart på jobbet Faktaavsnitt Så fungerar klimatet Reviderad 2010-06-03

Klimatsmart på jobbet Faktaavsnitt Så fungerar klimatet Reviderad 2010-06-03 Så fungerar klimatet Vi som går den här utbildningen har olika förkunskaper om klimatfrågan och växthuseffekten. Utbildningen är uppbyggd för att den ska motsvara förväntningarna från många olika verksamheter

Läs mer

Jordbrukets klimatpåverkan och det ekologiska jordbrukets utmaningar

Jordbrukets klimatpåverkan och det ekologiska jordbrukets utmaningar Jordbrukets klimatpåverkan och det ekologiska jordbrukets utmaningar Maria Berglund HS Halland maria.berglund@hushallningssallskapet.se tel. 035-465 22 KOLDIOXID från fossila bränslen Koldioxid från fossil

Läs mer

Produktkedja Vagga till grav (cradle to grave) Ekologiskt fotavtryck Miljöbelastning Konkreta exempel på hur varje individ kan konsumera smartare

Produktkedja Vagga till grav (cradle to grave) Ekologiskt fotavtryck Miljöbelastning Konkreta exempel på hur varje individ kan konsumera smartare Den funktionella staden Som en del av vår utställning den hållbara staden finns tre interaktiva skärmar, alla tre med samma innehåll. Skärmarna består av 7 faktafilmer och 6 interaktiva uppdrag. Punkterna

Läs mer

Långtidsserier från. Husö biologiska station

Långtidsserier från. Husö biologiska station Långtidsserier från Husö biologiska station - Vattenkemi från början av 199-talet till idag Foto: Tony Cederberg Sammanställt av: Tony Cederberg Husö biologiska station Åbo Akademi 215 Innehåll 1 Provtagningsstationer...

Läs mer

Hållbar utveckling. Ana s Khan 9C. Dör toffeldjuren i försurade sjöar? Handledare: Olle och Pernilla

Hållbar utveckling. Ana s Khan 9C. Dör toffeldjuren i försurade sjöar? Handledare: Olle och Pernilla Hållbar utveckling Ana s Khan 9C Dör toffeldjuren i försurade sjöar? Handledare: Olle och Pernilla 21/5-2010 Innehållsförtec kning Inledning...sid. 3 Bakgrund...sid. 3 Hypotes...sid. 3 Syfte...sid.4 Metod...sid.

Läs mer

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL Den här lärarhandledningen ger dig som lärare kunskap om hur vattnets kretslopp fungerar och tips på hur du kan lägga upp lektionerna. I materialet får du och din

Läs mer

Miljöfysik. Föreläsning 2. Växthuseffekten Ozonhålet Värmekraftverk Verkningsgrad

Miljöfysik. Föreläsning 2. Växthuseffekten Ozonhålet Värmekraftverk Verkningsgrad Miljöfysik Föreläsning 2 Växthuseffekten Ozonhålet Värmekraftverk Verkningsgrad Två viktiga ekvationer Wiens strålningslag : λ max max = 2.90 10 4 3 [ ] σ = Stefan-Boltzmanns konstant = 5.67 10 mk = våglängdens

Läs mer

Föreläsningsbilder i Miljöteknik M1 och TD2, Extra föreläsning. Sammanfattning. Översikt.

Föreläsningsbilder i Miljöteknik M1 och TD2, Extra föreläsning. Sammanfattning. Översikt. Föreläsningsbilder i Miljöteknik M1 och TD2, 2003 10. Extra föreläsning. Sammanfattning. Översikt. YTTRE MILJÖ luft biosfären mark vatten PÅVERKAN

Läs mer

Resursutvinning. Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet

Resursutvinning. Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet Resursutvinning Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet Resursutvinning Varje år renar vi på Käppalaförbundet ungefär 50 miljoner kubikmeter avloppsvatten i Käppalaverket. Det renade vattnet släpper

Läs mer

VATTEN OCH LUFT VILKA ÄMNEN ÄR VATTEN UPPBYGGT AV? VAR KOMMER REGNVATTNET IFRÅN? VAD ÄR BUBBLORNA I LÄSK FÖR NÅGOT? HUR KAN REGN BLI FÖRORENAT?

VATTEN OCH LUFT VILKA ÄMNEN ÄR VATTEN UPPBYGGT AV? VAR KOMMER REGNVATTNET IFRÅN? VAD ÄR BUBBLORNA I LÄSK FÖR NÅGOT? HUR KAN REGN BLI FÖRORENAT? VATTEN OCH LUFT VILKA ÄMNEN ÄR VATTEN UPPBYGGT AV? VAR KOMMER REGNVATTNET IFRÅN? VAD ÄR BUBBLORNA I LÄSK FÖR NÅGOT? HUR KAN REGN BLI FÖRORENAT? RÅSSLASKOLAN, ÅR 4, KARIN KIVELÄ BEDÖMNINGSMATRIS DU FÅR

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Temagruppernas ansvarsområde

Temagruppernas ansvarsområde Temagruppernas ansvarsområde För att förtydliga respektive temagrupps ansvarsområde har jag använt de utvidgade preciseringarna från miljömålssystemet som regeringen presenterade under 2011. na utgör en

Läs mer

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad www.nyavagvanor.se Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Om du ännu inte har börjat fundera på växthuseffekten kan det vara dags

Läs mer

KILENE AVLOPPSRENINGSVERK. Hammarö kommun

KILENE AVLOPPSRENINGSVERK. Hammarö kommun Hammarö kommun Processbeskrivning KILENE AVLOPPSRENINGSVERK Hammarö kommun Process Beskrivning Life projektet LOCAL RECYCLING Hammarö kommun Processbeskrivning Sättersvikens ARV 2007-01-15 I Innehållsförteckning

Läs mer

Terminsplanering i Kemi för 7P4 HT 2012

Terminsplanering i Kemi för 7P4 HT 2012 Terminsplanering i Kemi för 7P4 HT 2012 Vecka Tema Dag Planering Atomer och kemiska V35 reaktioner V36 V37 V38 Atomer och kemiska reaktioner Luft Luft V40 V41 V42 Vatten Vissa förändringar kan förekomma

Läs mer

Sveriges miljökvalitetsmål i Läroplan för grundskolan 2011 (Lgr 11). Källa: Skolverket. 1/7

Sveriges miljökvalitetsmål i Läroplan för grundskolan 2011 (Lgr 11). Källa: Skolverket. 1/7 Sveriges miljökvalitetsmål i Läroplan för grundskolan 2011 (Lgr 11). Källa: Skolverket. 1/7 Övergripande mål och riktlinjer, del 1 2 i Läroplan för grundskolan 2011 (Lgr 11) Del 1 Skolans värdegrund och

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller: Kemi Bas 1 Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Tentamen 40S01A KBAST och KBASX 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 2016-10-27 Tid: 09:00-13:00 Hjälpmedel: papper, penna, radergummi, kalkylator

Läs mer

Ekosystemets kretslopp och energiflöde

Ekosystemets kretslopp och energiflöde Flik 1.4 Sid 1 ( 5 ) Uppdaterad: 1999-01-01 Ekosystemets kretslopp och energiflöde Omsättningen av energi och materia sker på olika sätt i ett ekosystem. Energin kommer från rymden som solstrålning, når

Läs mer

Diesel eller Bensin? 10.05.19. Av: Carl-Henrik Laulaja 9A

Diesel eller Bensin? 10.05.19. Av: Carl-Henrik Laulaja 9A Diesel eller Bensin? 10.05.19 Av: Carl-Henrik Laulaja 9A Innehållsförteckning: Inledning: Sida 3 Bakgrund: Sida 3 Syfte/frågeställning: Sida 4 Metod: Sida 4 Resultat: Sida 5 Slutsats: sida 5/6 Felkällor:

Läs mer

Växthuseffekten och klimatförändringar

Växthuseffekten och klimatförändringar Växthuseffekten och klimatförändringar Växthuseffekten växthuseffekten, drivhuseffekten, den värmande inverkan som atmosfären utövar på jordytan. Växthuseffekten är ett naturligt fenomen som finns på alla

Läs mer

BIOLOGI = Läran om det levande

BIOLOGI = Läran om det levande Ekologi BIOLOGI = Läran om det levande EKOLOGI Oikos = hus Logos = lära Vad är ett ekosystem? Fotosyntesen- Livsviktigt för Jorden! Vad är då fotosyntes? Fotosyntes är den process hos gröna växter vid

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk! FAKTABLAD Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk! Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk! sida 2 Så här producerar

Läs mer

Miljövetenskap och miljöskydd för en mer hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng

Miljövetenskap och miljöskydd för en mer hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng Miljövetenskap och miljöskydd för en mer hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: tentamen 41A06A A1: aff ing, logistik, arbetsorg. och ledarskap, maskin, bygg Tentamenskod:

Läs mer

Utbildningspaket Konsumtion

Utbildningspaket Konsumtion Utbildningspaket Konsumtion Hur och vad? Resurser Vi berättar om olika resurser och konsekvenserna av att vi använder dem. Hushållssopor Vi berättar om hushållssopor och vem som ansvarar för dem. Vad är

Läs mer

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen Ord och begrepp till arbetsområdet Miljö i Europa. Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen resurser: det som vi kan leva av, Pengar kan vara en resurs. Naturen är också en stor

Läs mer

Energikällor Underlag till debatt

Energikällor Underlag till debatt Energikällor Underlag till debatt Vindkraft Vindkraft är den förnybara energikälla som ökar mest i världen. År 2014 producerade vindkraften i Sverige 11,5 TWh el vilket är cirka 8 procent av vår elanvändning.

Läs mer

för dig, dina grannar och Gotlands framtid.

för dig, dina grannar och Gotlands framtid. för dig, dina grannar och Gotlands framtid. Klart Vatten livsviktigt för Gotland Region Gotland driver satsningen Klart Vatten som med grundvatten i fokus bidrar till att höja kvaliteten på avloppen. Vårt

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål är viktiga för vår framtid Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är

Läs mer

FÖR DE NATURVETENSKAPLIGA ÄMNENA BIOLOGI LÄRAN OM LIVET FYSIK DEN MATERIELLA VÄRLDENS VETENSKAP KEMI

FÖR DE NATURVETENSKAPLIGA ÄMNENA BIOLOGI LÄRAN OM LIVET FYSIK DEN MATERIELLA VÄRLDENS VETENSKAP KEMI ORDLISTA FÖR DE NATURVETENSKAPLIGA ÄMNENA BIOLOGI LÄRAN OM LIVET FYSIK DEN MATERIELLA VÄRLDENS VETENSKAP KEMI LÄRAN OM ÄMNENS UPPBYGGNAD OCH EGENSKAPER, OCH OM DERAS REAKTIONER MED VARANDRA NAMN: Johan

Läs mer

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun Miljöutbildning Miljödiplomering i Laxå kommun Miljödiplomering - steg för steg Samtliga verksamheter samt bolagen i kommunen. Aktivt och strukturerat arbeta med miljöpåverkan. 1. Miljöutredning = Miljöförvaltningen

Läs mer

Kalkning och försurning i Jönköpings län

Kalkning och försurning i Jönköpings län Kalkning och försurning i Jönköpings län orsaken till försurning Försurning är Jönköpings läns största miljöproblem. Värst drabbade är länets västra och södra delar. Med försurning menas att ph-värdet

Läs mer