Hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng"

Transkript

1 Hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: ordinarie tentamen A101TG kemiingenjörsutbildning A1, högskoletekniker i energi och processteknik Varberg Tentamenskod: (ifylles av student) Tentamensdatum: 9 januari 2017 Tid: Hjälpmedel: Penna. Radergummi. Inga lösa anteckningspapper eller kladdpapper. Enkelt lexikon från svenska till modersmål/modersmål svenska. Inga förklarande ordböcker. Inga som helst anteckningar får förekomma i lexikonen. Förekommer anteckningar i lexikon anmäls tentanden till disciplinnämnden och tentamen rättas inte. För att få respektive betyg krävs: betyg 3: 50%, betyg 4: 65%, betyg 5: 80% Allmänna anvisningar: Inga lösa papper ska lämnas in, alla svar fylls i på tentamensbladen enligt anvisningarna vid varje fråga. Otillåtna noteringar/anteckningar/markeringar/understrykningar/överstrykningar etc. på sidor med kryssfrågor kan leda till att tentamen inte rättas. Stödanteckningar på sidor med kryssfrågor får endast göras på baksidan av tentamenstesens textsidor. Tentamenstesen skall återlämnas till tentamensvakterna när studenten avslutat tentamen oavsett om tentamenstesen lämnas in blank eller ifylld. Tentamenstesen får inte medtagas från tentamenssalen. Rättningstiden är i normalfallet 15 arbetsdagar. Ytterligare 5 arbetsdagar tillkommer för administration. Totala tiden för hantering av tentamen är således upp till 20 arbetsdagar (helgfri må-fre). Lycka till Examinator: Agneta Hultstrand Information till tentamensvakterna: Alla studenter ska lämna in tentamenstesen oavsett om den är blank eller ifylld. Tentamenstesen får inte medtagas från tentamenssalen. Information till studentcentrum: Kopia på tentamenstesen får tidigast lämnas ut från Studentcentrum första vardagen efter tentamensdagen.

2 1. Katalysatorn i bensindrivna bilar minskar halterna av tre luftföroreningar/grupper av luftföroreningar i bilavgaserna. Skriv de tre kemiska reaktionsformlerna som beskriver detta. (6p) tre kemiska reaktionsformler: I. II. III. Förklara med egna ord vad som händer i respektive reaktionsformel, i förklaringen ska alla ingående ämnen namnges på svenska: I II III 2. a) Skriv den övergripande kemiska reaktionsformeln för rening av nitat i avloppsreningsverk. Använd kemiska beteckningar för de kemiska ämnena. (2p) b) Skriv den ovanstående reaktionsformeln med svenska ord istället för de kemiska beteckningarna, och skriv ut på svenska vad de eventuella förkortningarna står för. (2p)

3 3. a) Vilken egenskap har N2O (men inte t ex NO) som gör den till en växthusgas? (1p) b) Skriv reaktionsformler som visar bildningen av marknära ozon som en effekt av förbränning av vätgas. Förutsätt att det är en solig vindstilla dag. c) Vad är gammastrålning? Vad för slags skydd behövs mot strålningen så att den inte skadar? (3p) Vad är betastrålning? Vad för slags skydd behövs mot strålningen så att den inte skadar? Vad är alfastrålning? Vad för slags skydd behövs mot strålningen så att den inte skadar?

4 4. Nedanstående påståenden om en sjö som försuras är sanna eller felaktiga. Skriv S på den korta raden efter de påståenden som är sanna. Skriv F på den korta raden efter de påståenden som är falska. Varje rätt placering av S eller F ger en halv poäng. Varje felaktig placering av S eller F ger avdrag på minus en halv poäng. Skriver du ingenting blir det noll poäng. Markerar du alla som S eller alla som F blir det noll poäng. Slutresultatet kan inte bli mindre än noll poäng. (6p) I en sjö som försuras: ökar möjligheten för vissa växter att växa på botten av sjön blir det mer växtplankton per liter vatten reproducerar sig mörten ner till ph 4,5 ökar halten av tungmetaller eftersom lösligheten i omgivande mark ökar ökar halten av aluminium i vattnet kan det finnas många stora insekter i det fria vattnet kan man provfiska för att ta reda på vilka somrar och vintrar sjön haft surstötar dör fisken framför allt på vintern på grund av hög halt H2S ökar siktdjupet är alkaliniteten hög ökar halten fosfat i vattnet dör fisken framför allt på sommaren på grund av hög halt H2S

5 5. Markera med ett litet men tydligt x på den korta raden x direkt efter det svar som är helt rätt av Yttrandefriheten i Sverige gäller inte yttranden och åsikter om religiösa spörsmål. Det är därför inte tillåtet att på något sätt kritisera eller skämta om religion i Sverige. Självklart ska enskilda grupper av människor i en sekulär demokrati av västerländskt snitt få bestämma själva vilka lagar de ska behöva följa. Människorna i de sk parallella samhällen som blir följden får därför helt fritt bestämma om t.ex. familjerättsliga och ekonomiska ärenden som könsberoende arvsrätt, könsberoende lägsta ålder för giftemål, könsberoende bestraffning vid otrohet, om och i så fall till vad de ska betala skatt, vem som ska ha den ekonomiska makten i familjen osv. Fördelen med ämnen som ger luktstörningar är att de är enkla och billiga att rena bort och att det krävs mycket höga halter av ämnen för att vi ska uppfatta dem med våra luktsinnen. Det innebär att företagen som har verksamheter som innebär risk för luktstörningar trots detta ofta får bygglov nära bostäder. Skiktningen av en sjö som Mälaren gör att vattnet inte blandas om, språngskiktet (haloklinen) förhindrar effektivt en horisontell omblandning. Som en följd av detta kommer inte det lätta varma ytvattnet att blandas om med det tyngre kallare salta bottenvattnet och sedimenten i botten får därför ingen syresättning, vilket gör att det blir risk för att svavelväte produceras. Eftersom svavelväte är en giftig gas får skiktningen sålunda stor negativ effekt i sjön. I framtiden kan KRAV-märkningen och Svanen komma att ersättas helt av EU-lövet respektive EUblomman, eftersom målet är att länderna i EU ska harmonieras med bl.a. enhetliga produktmärkningar. Producenterna ska utifrån de fyra friheterna fri rörlighet för kapital, arbetskraft, varor och tjänster inte särbehandlas i de olika länderna, utan målet är att ha samma regler i alla EU-länderna. Som en start på detta måste alla varor som betecknas ekologiskt odlade och är producerade inom EU vara märkta med EU-lövet, trots att varan redan är märkt med t.ex. KRAV och endast säljs i Sverige. Eftersom HCl så snabbt kan nå stratosfären och där bryta ner ozonet är det viktigt att minska utsläppen av detta ämne (Cl som frigörs från HCl leder till en mycket snabb ozonnedbrytning). Den kraftigt ökande befolkningen har lett till ökad konsumtion, att mer energi och material används, att stora landområden exploaterats och därmed accelererande förlust av biologisk mångfald. Det är således ohållbart med fortsatt ökande befolkning. Tryckfrihetsförordningen i Sverige gäller bara för naturvetenskapliga fakta. Ingen får trycka något som kan väcka irritation eller göra någon upprörd på något sätt.

6 6. Markera med ett litet men tydligt x på den korta raden x direkt efter det svar som är helt rätt av poäng, fler än två kryss per fråga ger noll poäng, inga minuspoäng om du kryssar fel. Katalysatorkonstruktionen ger en kraftigt förstorad reaktionsyta i den ädelmetallbärande keramiska delen (strukturen av en bikaka). Katalysatorn blir dock känslig för överhettning (det keramiska materialet och metallerna kan smälta ihop). För mycket oförbränt bränsle får därför inte lämna motorn, det skulle kunna leda till en oönskat stor efterförbränning i katalysatorn (detta regleras av bränsleinsprutningsenheten). Det är ingen risk att isen i Antarktis smälter om halterna av växthusgaserna ökar. Även om det blir en varmare global lufttemperatur kommer det inte att påverka södra halvklotet alls eftersom det finns så mycket is som kyler ner luften där. Med tanke på att Miljöbalken är den enda lagtext som länsstyrelsen använder för att bedöma de bygglovsärenden som kommer in (en privatperson skickar sin bygglovsansökan till länsstyrelsen som är den första myndighet som beslutar om bygglov), är det mycket sällan som det ges bygglov till byggprojekt som påverkar miljön negativt på något sätt. Tre principiellt olika åtgärder som du själv kan göra för att minska ditt eget bidrag till att den biologiska mångfalden minskar är 1. håll hunden kopplad, 2. städa inte bort högarna med trädgårdsavfall (grenar, ris etc.) i trädgården, 3. köp begagnade kläder. En viktig uppgift för föräldrar är att i sin uppfostran av barnen utbilda dem i kunskapen om att det är viktigt att innehållet i det som spolas ut i vattenavloppen från hushållet endast ska innehålla lätt nedbrytbara föremål eller som lätt kan renas bort i den mekaniska reningen (som toalettpapper, plåster, tops, cigarettfimpar och matavfall). Eftersom buller påverkar alla människor på samma sätt vet man i förväg vilka effekter buller från t.ex. ett vindkraftverk kommer att få på de som bor nära. Utsläpp av haloner och HFC medverkar till nedbrytningen av ozon på grund av deras innehåll av klor respektive brom. Tre principiellt olika anledningar till att vi ska bevara den biologiska mångfalden är: 1. etiska skäl, 2. moraliska skäl, 3. vi har inte rätt att utrota andra arter.

7 7. Markera med ett litet men tydligt x på den korta raden x direkt efter det svar som är helt rätt av En åtgärd för att minska sitt eget bidrag till försurningen är att ställa om sin villa från egen oljeeldning till fjärrvärme när tillfälle ges, även om värmen i fjärrvärmesystemet skulle komma från oljeeldning (en fråga om verkningsgrad och tekniska åtgärder i förhållande till miljöbelastningen). Om vi kan hålla halterna av de farligaste ämnena under den kritiska belastningsgränsen sker inga skador på de känsligaste organismerna. För Sveriges del är det positivt att den globala temperaturen ökar. Bl.a. kommer flera nya arter av insekter att klara sig över vintern vilket enbart är av godo eftersom det leder till en ökad biologisk mångfald. När ozon bryts ner helt naturligt i stratosfären är det värmestrålning som absorberas av ozonmolekylen vilket gör att den går sönder. Det bildas en syrgasmolekyl och en syreradikal vilka snabbt återbildar ozonet, så att nettoresultatet av de naturliga processerna i stratosfärens ozonskikt är att solens UVCstrålning har omvandlats till värmestrålning. Det är bakterier som producerar svavelväte när sjön blir övergödd. Därför är det ekologiskt bästa sättet att minska svavelväteproduktionen att sätta till en hög dos av bakteriedödande ämnen till sjövattnet. Den höga alkaliniteten i försurade sjöar leder till att fisken dör. Miljömärkningen av kemiska produkter (som t.ex. tvättmedel) innebär att produkten ska ha en enkel innehållsförteckning. Detta gör det lätt för konsumenten att göra ett miljömässigt bra val genom att läsa den miljömärkta produktens innehållsförteckning, och sedan jämföra med andra icke miljömärkta produkters innehållsförteckning. Myndigheterna Boverket, Kemikalieverket, Fiskverket, Naturdepartementet och Miljödepartementet får skriva föreskrifter som rör olika miljöfrågor.

8 8. Markera med ett litet men tydligt x på den korta raden x direkt efter det svar som är helt rätt av Ett företag som fått sin produkt (t.ex. ett tvättmedel) tredjepartscertifierad som en miljömärkt produkt uppmanas av certifieringsorganisationen att använda märkningen tillsammans med beteckningen Garanterat miljövänlig. Produktionen av koldioxid ökar risken för bränder på soptipparna. Producentansvaret omfattar bl.a. produktgrupperna returpapper, glas, elektriska och elektroniska produkter, möbler, däck och bilar, och återvinningsstationerna där dessa kan lämnas har byggts ut, blivit många fler och finns numera nära alla boende i hela Sverige (ingen har längre än ca 2 km till närmaste återvinningsstation). Eftersom Sverige har minskat sina utsläpp av svaveldioxid och kväveoxider med mer än 90 % har nedfallet av svavelsyra och saltsyra över Sverige i princip upphört. Vid försurning av sjöar kan fosfor frigöras från sedimenten i sjöns botten, vilket motverkar syrebristens negativa effekter. De som bott och bor runt anläggningar för termisk sluthantering av blandat restavfall riskerar att få en högre exponering för dioxin. Marknära ozon kan bildas i höga halter när ved förbränns fullständigt, framför allt är det de höga utsläppen av BOC från gamla kaminer vintertid i norra Sverige som har betydelse Minkar har rymt från pälsfarmer och sedan spridit sig i Sverige. Minken är inte ursprunglig i Sverige, och hör inte hemma här. Minkar är mycket effektiva på att döda och därmed utrota fågelarter som häckar på marken, och minken är ett exempel på att vissa främmande arter måste utrotas för att den inhemska biologiska mångfalden inte ska minska.

9 9. Markera med ett litet men tydligt x på den korta raden x direkt efter det svar som är helt rätt av Halten av lustgas ökar när vi äter allt mer kött eftersom den bildas i kornas magar av anaeroba bakterier. Producentansvaret gäller radioaktiva produkter, och kostnaden det innebär att hantera radioaktiva strålkällor som inte har någon ägare (herrelösa) ska bekostas av producenterna. Det ekonomiska styrmedlet NOx-avgiften är konstruerad så att företaget får tillbaka en del av den skatt de betalat in om de inte ökar sina utsläpp. När fosfathalten ökar i den övergödda sjön ger det en ökad tillväxt av växtplankton. Detta leder till att halten syrgas i de övre vattenmassorna minskar drastiskt eftersom växtplanktonen förbrukar syret. De skalbärande djuren i en sjö som försuras får på grund av den allt lägre förekomsten av HCO3 - allt svårare att bygga upp nya skal efter skalömsningen. Minskade halter av ozon i stratosfären leder till att mer solstrålning når jordens yta, vilket gynnar växtligheten som då kan utföra mer fotosyntes. Kvävereduktionen i avloppsvattnet i avloppsreningsverken bygger dels på att biologiskt omvandla ammonium till nitrat, dels på att få en kemisk omvandling av nitrat till kvävgas. Ett viktigt mått vad gäller partikelföroreningen av våra tätorter är det ska PM10-måttet. Detta mått anger minsta storleken på de partiklar (10 mm) som kan nå alveolerna (finns längst ner i lungorna, de sk. lungblåsorna där vi tar upp koldioxid från och avger syrgas till luften vi andas). I ett försök att minska förekomsten av partiklarna har vissa gator i bl.a. Göteborg och Stockholm dubbdäcksförbud.

10 10. Markera med ett litet men tydligt x på den korta raden x direkt efter det svar som är helt rätt av Vid de gröna växternas produktion av organiskt material används energin från solljuset för att producera socker och koldioxid. Den systemavgränsning som sätts när en LCA ska utföras är standardmässig (samma för alla LCA) och enkel att avgöra. Under 1900-talet har många svenska sjöar sakta men säkert fått ökad sedimentering, minskat bottendjup och minskad fri vattenmassa. Genom att röta slammet (dvs man producerar biogas) minskas volymen, vattenhalten och halten av patogener (sjukdomsalstrande bakterier) och man får ett slam som enklare kan komposteras. Atmosfärens förmåga att absorbera strålningen från jorden, dvs. IR-strålning, påverkas av utsläppen av dikväveoxider. Orsaken är att dikväveoxiderna omvandlas i troposfären till nitrat och ammonium och dessa ämnen regnar ner och omvandlas av markbakterierna till NO2 som är en växthusgas. Det finns ganska få miljömärken som är typ 1- märken, dvs som certifieras av tredje oberoende part. Detta gör det enkelt för kunden att välja genom att känna igen miljömärkena KRAV, Änglamark, Miljöbra val och Svanen. I det första steget i de nedbrytande processerna när ozonet bryts ner i stratosfären av ämnen som människan orsakat utsläpp av, bildas (beroende på om ozonet reagerar med de frigjorda ämnena från haloner, freoner eller lustgas) bromdioxid, klordioxid respektive kvävedioxid. Producentansvaret har haft en god effekt på producenternas förändringsarbete vad gäller möjligheterna att återanvända produkterna i alla produktgrupper.

11 11. Markera med ett litet men tydligt x på den korta raden x direkt efter det svar som är helt rätt av Att göra experiment för att förutsäga vilka nya kemiska ämnen som kan bli miljögifter är enkelt och billigt. Det behövs några få arter (en däggdjursart, en fiskart, och en fågelart) som exponeras under tre månader för att få fram ett bra resultat. Ju mer granskog som växer runt en sjö desto bättre står sjön emot försurningen, eftersom mer granskog ger bättre jord, och ju bättre jord desto större motståndskraft mot försurning. Det är bara ett av Sveriges 16 olika nationella miljömål som har grönt ljus/grön smiley (Skyddande ozonskikt). Av de övriga har sex gult ljus (t.ex. Storslagen fjällmiljö och Myllrande våtmarker) och resten, 9 st, har rött ljus (t.ex. Hav i balans samt levande kust och skärgård och Levande skogar). Rökavgasernas halter av koldioxid påverkar inte bildningen av troposfäriskt ozon. BOD kan bara brytas ner anaerobt och eftersom halten av BOD ökar i avloppsvattnen hela tiden måste kommunerna bygga ut de kommunala avloppsreningsverken så att detta kan ske optimalt. Troposfäriskt ozon bidrar till övergödningen För att höga halter av marknära ozon ska bildas ska reaktiva kolsyreradikaler ROO. oxidera kvävgasen så att NO2 återbildas, därefter startar processen om från början igen. FSC och MSC har fått beröm för att ha stränga kriterier, vara helt opåverkade av företagens önskemål och ha mycket bra kontroll av miljömärkningen.

12 12. Markera med ett litet men tydligt x på den korta raden x direkt efter det svar som är helt rätt av Avgaserna från skogsbränder innehåller luftföroreningar som efter att ha ombildats i atmosfären kan regna ner till marken. Bakterier i marken kan sedan omvandla dem till en gas som kan nå ozonlagret och efter omvandling bryta ner ozonet. CO2 är en dödlig gas pga att den binder till järnjonerna på hemoglobinmolekylerna. Man kan bestämma vilket ph det har varit i en sjö under flera 1000 år bakåt i tiden genom att analysera vilka olika försurningskänsliga respektive försurningståliga växtplanktonarter som levt i sjön (sk. kiselalger). Deras skal bevaras i bottensedimentet och lagras in år för år, och man kan artbestämma dem utifrån deras skal (man tar ett prov på sedimentet och analyserar det). Troposfäriskt ozon ger ökad reflektion av IR från jorden vilket ger ett varmare klimat Jonbytet i markerna beror på att Al 3+ och Na + i det sura regnet byter plats med H + på markpartiklarna. Tre exempel på tredjepartscertifierade miljömärken är Pandan, Änglamark och EU-lövet. Knubbsälarnas exponering för PVC (polyvinylklorid) gjorde att de fick skador, t.ex. växte livmodern ihop, klorna deformerades och käkbenen skadades. Författningstexten om producentansvaret innefattar bl.a. absoluta krav på att producenterna (den som producerat, importerat eller sålt produkten) ska ta fram produkter som är lättare att återvinna och som inte innehåller giftiga ämnen.

tentamen TT061A Af 11, Arle11, Log11, By11, Pu11, Bt2, Htep2, En2, HTByp11, Process2

tentamen TT061A Af 11, Arle11, Log11, By11, Pu11, Bt2, Htep2, En2, HTByp11, Process2 Miljökunskap och miljöskydd Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: fre 13 april 2012 Tid: 14.00-18.00 Hjälpmedel: svenskt-engelsk/engelskt-svenskt

Läs mer

Miljökunskap och miljöskydd Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för:

Miljökunskap och miljöskydd Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Miljökunskap och miljöskydd Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) tentamen TT061A AF12N, AL12N, LOG12N Tentamensdatum: Må 22 okt 2012 Tid:

Läs mer

Miljökunskap och miljöskydd 7,5 högskolepoäng

Miljökunskap och miljöskydd 7,5 högskolepoäng Miljökunskap och miljöskydd 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: tentamen TT061 ingenjörsutbildningar, 1, och processtekniker, Varberg Namn: (ifylles av student) Personnummer: (ifylles

Läs mer

Växthuseffekt. Vad innebär det? Vilka ämnen påverkar växthuseffekten? Vilka är källorna till dessa ämnen?

Växthuseffekt. Vad innebär det? Vilka ämnen påverkar växthuseffekten? Vilka är källorna till dessa ämnen? Vad innebär det? Växthuseffekt Vilka ämnen påverkar växthuseffekten? Vilka är källorna till dessa ämnen? 1 Ola Wong UNT 26 sept 2010 Snar framtid? Vad händer just nu? -En kines släpper ut lika mycket koldioxid

Läs mer

Atmosfär. Cirkulär ekonomi. Delningsekonomi. Albedo. Corporate Social Responsibility (CSR)

Atmosfär. Cirkulär ekonomi. Delningsekonomi. Albedo. Corporate Social Responsibility (CSR) Albedo Ett mått på en ytas förmåga att reflektera solens strålar och kasta tillbaka ljuset till rymden. När måttet är 1.00 betyder det att 100% reflekteras. Havsytans X är 0.08 medan nysnö har 0.9 (reflekterar

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller: Kemi Bas 1 Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Tentamen 40S01A KBAST och KBASX 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 2016-10-27 Tid: 09:00-13:00 Hjälpmedel: papper, penna, radergummi, kalkylator

Läs mer

Vatten och luft. Åk

Vatten och luft. Åk Vatten och luft Åk 4 2016 Olika sorters vatten Saltvatten Det finns mest saltvatten på vår jord. Saltvatten finns i våra stora hav. Sötvatten Sötvatten finns i sjöar, åar, bäckar och myrar. Vi dricker

Läs mer

Svara på följande frågor som träning inför kemiprovet om gaser, luft och vatten.

Svara på följande frågor som träning inför kemiprovet om gaser, luft och vatten. Svara på följande frågor som träning inför kemiprovet om gaser, luft och vatten. Frågor på E nivå (man ska också kunna dessa för högre betyg): 1 Vad är en gas? 2 Vad är det för skillnad på fast flytande

Läs mer

BIOLOGI - EKOLOGI VATTEN 2014-10-16

BIOLOGI - EKOLOGI VATTEN 2014-10-16 BIOLOGI - EKOLOGI VATTEN 2014-10-16 TUSENTALS SJÖAR Sjörikt land Sverige Drygt 100 000 sjöar större än 1 ha = 0,01 km 2 = 0,1 km x 0,1 km 80 000 sjöar mindre än 10 ha Cirka en tiondel av sveriges yta.

Läs mer

Miljövetenskap och miljöskydd för en mer hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng

Miljövetenskap och miljöskydd för en mer hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng Miljövetenskap och miljöskydd för en mer hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: tentamen 41A06A ingenjörsutbildn. A1: maskin, ind ekon (aff.ing, logistik, arb.led.org.)

Läs mer

Är luftkvalitén i Lund bättre än i Teckomatorp?

Är luftkvalitén i Lund bättre än i Teckomatorp? Är luftkvalitén i bättre än i? Namn: Katarina Czabafy 9c. Datum: 20.05.2010. Mentor: Olle Nylén Johansson. Innehållsförtäckning: INLEDNING.S 3. SYFTE/FRÅGESTÄLLNING.S 3. BAKGRUND.S 3. METOD... S 3-4. RESULTAT...S

Läs mer

1. Vad är naturkunskap?

1. Vad är naturkunskap? Naturvetenskap bygger på sådant Art individer man kan som bevisa kan med få fertil till exempel avkomma experiment. Exempelvis religioner och Evolution då arter förändras astrologi bygger inte på för att

Läs mer

Molekyler och molekylmodeller. En modell av strukturen hos is, fruset vatten

Molekyler och molekylmodeller. En modell av strukturen hos is, fruset vatten Molekyler och molekylmodeller En modell av strukturen hos is, fruset vatten Sammanställt av Franciska Sundholm 2007 Molekyler och molekylmodeller En gren av kemin beskriver strukturen hos olika föreningar

Läs mer

TENTAMEN I MILJÖSKYDD OCH KEMISKA HÄLSORISKER FÖR 6D2334 HÖGSKOLEINGENJÖRSUTBILDNINGEN, KI 1 OCH KI 2, 4 POÄNG, den 5 juni 2007, kl

TENTAMEN I MILJÖSKYDD OCH KEMISKA HÄLSORISKER FÖR 6D2334 HÖGSKOLEINGENJÖRSUTBILDNINGEN, KI 1 OCH KI 2, 4 POÄNG, den 5 juni 2007, kl KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Skolan för Energi- och miljöteknik Industriell Ekologi TENTAMEN I MILJÖSKYDD OCH KEMISKA HÄLSORISKER FÖR 6D2334 HÖGSKOLEINGENJÖRSUTBILDNINGEN, KI 1 OCH KI 2, 4 POÄNG, den 5

Läs mer

Ekosystem ekosystem lokala och globala

Ekosystem ekosystem lokala och globala Samband i naturen Ekosystem När biologer ska studera samspelet mellan levande varelser och hur dessa påverkas av miljön brukar de välja ut bestämda områden. Ett sådant område kallas ekosystem. Det kan

Läs mer

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Ekologi Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön I kursplanen Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar

Läs mer

Kronobergs Miljö. - Din framtid!

Kronobergs Miljö. - Din framtid! Kronobergs Miljö - Din framtid! Vi ska lösa de stora miljöproblemen! Vi skall lämna över en frisk miljö till nästa generation. Om vi hjälps åt kan vi minska klimathotet, läka ozonlagret och få renare luft

Läs mer

Miljöförstöring. levnadsmiljöer försvinner.

Miljöförstöring. levnadsmiljöer försvinner. Miljöförstöring levnadsmiljöer försvinner. Vi befinner oss i en period av massutdöende av arter. Det finns beräkningar som visar att om trenden håller i sig kan nästan hälften av alla arter vara utdöda

Läs mer

Energiomställning utifrån klimathotet

Energiomställning utifrån klimathotet Energiomställning utifrån klimathotet Cecilia Johansson 2015-02-24 Välkomna till Institutionen för geovetenskaper Strategiska forskningsområden Övergripande forskningsparadigm är hållbar utveckling, med

Läs mer

Ekosystem ekosystem lokala och globala

Ekosystem ekosystem lokala och globala Samband i naturen Ekosystem När biologer ska studera samspelet mellan levande varelser och hur dessa påverkas av miljön brukar de välja ut bestämda områden. Ett sådant område kallas ekosystem. Det kan

Läs mer

Miljövetenskap och miljöskydd för en mer hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng

Miljövetenskap och miljöskydd för en mer hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng Miljövetenskap och miljöskydd för en mer hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: tentamen 41A06A A1: aff ing, logistik, arbetsorg. och ledarskap, maskin, bygg Tentamenskod:

Läs mer

Biologi A 7,5p Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för:

Biologi A 7,5p Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Biologi A 7,5p Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer (Ifylles av student) omtentamen TX091X NT-bas Tentamensdatum: to 12 januari 2012 Tid: 9.00-13.00 Hjälpmedel:

Läs mer

Atmosfär. Ekosystem. Extremväder. Fossil energi. Fotosyntes

Atmosfär. Ekosystem. Extremväder. Fossil energi. Fotosyntes Atmosfär X består av gaser som finns runt jorden. Framförallt innehåller den gaserna kväve och syre, men också växthusgaser av olika slag. X innehåller flera lager, bland annat stratosfären och jonosfären.

Läs mer

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG FÖRORENINGAR I VATTENDRAG 1 Föroreningar i vattendrag Mål och krav FN, EU och Sverige Miljökvalitet Viskan Föroreningar Källor Spridning Åtgärder 2 Ramdirektivet för vatten Vi ska uppnå en långsiktigt

Läs mer

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 Skiss miljömålen Generationsmål GENERATIONSMÅL Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till

Läs mer

Studiebesök årskurs 6 Kraftvärmeverket

Studiebesök årskurs 6 Kraftvärmeverket FJÄRRVÄRME VATTEN ELNÄT ÅTERVINNING ELFÖRSÄLJNING BIOGAS VINDKRAFT Studiebesök årskurs 6 Kraftvärmeverket Adress: Varvsallén 14, Härnösand För att studiebesöket skall bli så värdefullt som möjligt är det

Läs mer

Temagruppernas ansvarsområde

Temagruppernas ansvarsområde Temagruppernas ansvarsområde För att förtydliga respektive temagrupps ansvarsområde har jag använt de utvidgade preciseringarna från miljömålssystemet som regeringen presenterade under 2011. na utgör en

Läs mer

2. Klimatförändringar hänger ihop med rättvisa och fred i världen. År 2009 samlades FN för ett möte om klimatförhandlingar. Var hölls det mötet?

2. Klimatförändringar hänger ihop med rättvisa och fred i världen. År 2009 samlades FN för ett möte om klimatförhandlingar. Var hölls det mötet? Vuxenfrågor 1. Fairtrade är en produktmärkning som skapar förutsättningar för anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Var odlas de flesta Fairtrade-certifierade bananer

Läs mer

Grupp : Arvid och gänget. Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid

Grupp : Arvid och gänget. Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid Grupp : Arvid och gänget Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid Växthuseffekten Atmosfären Växthuseffekten kallas den uppvärmning som sker vid jordens yta och som beror på atmosfären. Atmosfären

Läs mer

Försurning. Naturliga försurningsprocesser. Antropogen försurning. Så påverkar försurningen marken. Så påverkar försurningen sjöar

Försurning. Naturliga försurningsprocesser. Antropogen försurning. Så påverkar försurningen marken. Så påverkar försurningen sjöar Försurning Sedan istiden har ph i marken sjunkit från 7 till 6. ph i regn har sjunkit från 5,5 till 4,5 Idag har vi 17 000 antropogent försurade sjöar Idag finns det även försurat grundvatten Naturliga

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Vad handlar miljö om? Miljökunskap

Vad handlar miljö om? Miljökunskap Vad handlar miljö om? Ekosystemtjänster Överkonsumtion Källsortering Miljöförstöring Miljöbil Miljökunskap Jorden Utfiskning Naturreservat Våra matvanor Ekologiska fotavtryck Miljöpåverkan Avfall Trängselavgift

Läs mer

10:40 11:50. Ekologi. Liv på olika villkor

10:40 11:50. Ekologi. Liv på olika villkor 10:40 11:50 Ekologi Liv på olika villkor 10:40 11:50 Kunskapsmål Ekosystemens energiflöde och kretslopp av materia. Fotosyntes, förbränning och andra ekosystemtjänster. 10:40 11:50 Kunskapsmål Biologisk

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Föreläsningsbilder i Miljöteknik M1 och TD2, Extra föreläsning. Sammanfattning. Översikt.

Föreläsningsbilder i Miljöteknik M1 och TD2, Extra föreläsning. Sammanfattning. Översikt. Föreläsningsbilder i Miljöteknik M1 och TD2, 2003 10. Extra föreläsning. Sammanfattning. Översikt. YTTRE MILJÖ luft biosfären mark vatten PÅVERKAN

Läs mer

Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011.

Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011. Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011. Hej! Häng med på upptäcktsfärd bland coola frukter och bli klimatschysst! Hej! Kul att du vill jobba med frukt och grönt och bli kompis med

Läs mer

Fritidspedagogisk verksamhet II natur och teknik

Fritidspedagogisk verksamhet II natur och teknik Fritidspedagogisk verksamhet II natur och teknik Provmoment: Ekologi och artkunskap, 2,5 hp Ladokkod: 11GF50 TE08 Tentamen ges för: 11GF50 ht 2018, Borås (Examination 1) Tentamensdatum: 2018-10-05 Tid:

Läs mer

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Presentation 1. Bakgrund miljömålssystemet 2. Förändringar 3. Vad innebär förändringarna för Västerbottens

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Luftens skurkar luftföroreningar som påverkar oss

Luftens skurkar luftföroreningar som påverkar oss Luftens skurkar luftföroreningar som påverkar oss Luftföroreningar påverkar människor och miljö. Här kan du läsa om några föroreningar som du inandas dagligen. Ren luft åt alla! Redan i 1300-talets London

Läs mer

RECIPIENTEN MIKROBIOLOGI INDIKATORORGANISMER PATOGENA BAKTERIER

RECIPIENTEN MIKROBIOLOGI INDIKATORORGANISMER PATOGENA BAKTERIER RECIPIENTEN MIKROBIOLOGI INDIKATORORGANISMER PATOGENA BAKTERIER Förhållandena i en näringsfattig sjö Koldioxid + vatten + solljus Organiskt material och syre Inga näringsämnen = ingen tillväxt Om näringsämnen

Läs mer

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER -: KAPITEL 44 LUFT, VATTEN, MARK, SYROR... OCH BASER Luft, vatten, mark, syror och baser :3)---- =-lnnehå II Luft sid. 46 Vatten sid. 53 Mark sid. 60 Syror och baser 1 sid. 64 FUNDERA PÅ Hur mycket väger

Läs mer

Teckenförklaring. JA: Miljökvalitetsmålet nås med i dag beslutade styrmedel och med åtgärder genomförda före 2020.

Teckenförklaring. JA: Miljökvalitetsmålet nås med i dag beslutade styrmedel och med åtgärder genomförda före 2020. Teckenförklaring Ja Nära JA: Miljökvalitetsmålet nås med i dag beslutade styrmedel och med åtgärder genomförda före 2020. NÄRA: Miljökvalitetsmålet är nära att nås. Det finns i dag planerade styrmedel

Läs mer

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag.

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. Det var en gång Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. När han undersökte vattnet fann han att ph-värdet i vissa fall

Läs mer

B-TEORI. Lektion 1 Trafiken och samhället

B-TEORI. Lektion 1 Trafiken och samhället B-TEORI Lektion 1 Trafiken och samhället Grundläggande regler Uppträd mot andra trafikanter så som Du vill att de ska uppträda mot Dig! bengt hedlund - bräckegymnasiet 2(23) Grundläggande regler En trafikant

Läs mer

Hur reningsverket fungerar

Hur reningsverket fungerar Kommunalt avlopp Det vatten du använder hemma, exempelvis när du duschar eller spolar på toaletten, släpps ut i ett gemensamt avloppssystem där det sen leds vidare till reningsverket. Hit leds även processvatten

Läs mer

1. Viktiga egenskaper som potentiella (tänkbara) miljögifter har är att de är: 1) Främmande för ekosystemen. X) Är lättnedbrytbara. 2) Fettlösliga.

1. Viktiga egenskaper som potentiella (tänkbara) miljögifter har är att de är: 1) Främmande för ekosystemen. X) Är lättnedbrytbara. 2) Fettlösliga. KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Skolan för kemivetenskap Industriell Ekologi TENTAMEN I MILJÖSKYDD OCH KEMISKA HÄLSORISKER FÖR 6D2334 HÖGSKOLEINGENJÖRSUTBILDNINGEN, KI 1 OCH KI 2, 4 POÄNG, DEN 7 JUNI 2006

Läs mer

Hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng, Högskolan i Borås

Hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng, Högskolan i Borås Hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng, Högskolan i Borås Provmoment: tentamen Ladokkod: A101TG Tentamen ges för: A1. Energi- och kemiingenjör antagen ht -16. Byggingenjör antagen ht -17. Tentamenskod: (ifylles

Läs mer

Kalkning och försurning i Jönköpings län

Kalkning och försurning i Jönköpings län Kalkning och försurning i Jönköpings län orsaken till försurning Försurning är Jönköpings läns största miljöproblem. Värst drabbade är länets västra och södra delar. Med försurning menas att ph-värdet

Läs mer

Miljömålet Frisk luft 7 oktober 2011 Anne-Catrin Almér, anne-catrin.almer@lansstyrelsen.se Länsluftsdag 2011 Våra 16 nationella miljökvalitetsmål Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning

Läs mer

Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in.

Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in. Kemi Bas 1 Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Tentamen 40S01A KBAST och KBASX 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 2015-10-30 Tid: 09:00-13:00 Hjälpmedel: papper, penna, radergummi, kalkylator

Läs mer

Terminsplanering i Kemi för 7P4 HT 2012

Terminsplanering i Kemi för 7P4 HT 2012 Terminsplanering i Kemi för 7P4 HT 2012 Vecka Tema Dag Planering Atomer och kemiska V35 reaktioner V36 V37 V38 Atomer och kemiska reaktioner Luft Luft V40 V41 V42 Vatten Vissa förändringar kan förekomma

Läs mer

Hållbar utveckling. Ana s Khan 9C. Dör toffeldjuren i försurade sjöar? Handledare: Olle och Pernilla

Hållbar utveckling. Ana s Khan 9C. Dör toffeldjuren i försurade sjöar? Handledare: Olle och Pernilla Hållbar utveckling Ana s Khan 9C Dör toffeldjuren i försurade sjöar? Handledare: Olle och Pernilla 21/5-2010 Innehållsförtec kning Inledning...sid. 3 Bakgrund...sid. 3 Hypotes...sid. 3 Syfte...sid.4 Metod...sid.

Läs mer

Tillsammans gör vi skillnad. Miljömål i korthet

Tillsammans gör vi skillnad. Miljömål i korthet Tillsammans gör vi skillnad Miljömål i korthet Kungsbacka kommun Vi kan inte vänta längre Vi påverkar alla miljön med vårt sätt att leva. Därför kan vi inte längre vänta på att klimatförändringarna försvinner

Läs mer

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR Hållbar utveckling i praktiken Hållbar utveckling handlar om hur dagens samhälle bör utvecklas för att inte äventyra framtiden på jorden. Det handlar om miljö, om hur jordens resurser

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Sveriges miljökvalitetsmål i Läroplan för grundskolan 2011 (Lgr 11). Källa: Skolverket. 1/7

Sveriges miljökvalitetsmål i Läroplan för grundskolan 2011 (Lgr 11). Källa: Skolverket. 1/7 Sveriges miljökvalitetsmål i Läroplan för grundskolan 2011 (Lgr 11). Källa: Skolverket. 1/7 Övergripande mål och riktlinjer, del 1 2 i Läroplan för grundskolan 2011 (Lgr 11) Del 1 Skolans värdegrund och

Läs mer

Grundläggande Miljökunskap

Grundläggande Miljökunskap Grundläggande Miljökunskap Data courtesy Marc Imhoff of NASA GSFC and Christopher Elvidge of NOAA NGDC. Image by Craig Mayhew and Robert Simmon, NASA GSFC Hållbar utveckling Dagens program Hållbar utveckling

Läs mer

Hållbar utveckling. s. 76-83

Hållbar utveckling. s. 76-83 Hållbar utveckling s. 76-83 Prov Du får ta med dig anteckningar Anteckningarna skriver du hemma, som en övning till provet De ska vara skrivna med din handstil, inga kopior eller utskrifter Anteckningarna

Läs mer

Korroterm AB. Översiktlig studie av miljöpåverkan vid jämförelse mellan att byta ut eller renovera en belysningsstolpe. Envima AB.

Korroterm AB. Översiktlig studie av miljöpåverkan vid jämförelse mellan att byta ut eller renovera en belysningsstolpe. Envima AB. Uppdrag Uppdragsgivare Korroterm AB Bernt Karlsson Projektledare Datum Ersätter Ladan Sharifian 2009-06-08 2009-06-05 Antal sidor 12 1 Antal bilagor Projektnummer Rapportnummer Granskad av 2009006 09054ÖLS

Läs mer

God bebyggd miljö - miljömål.se

God bebyggd miljö - miljömål.se Sida 1 av 6 Start Miljömålen Sveriges Generationsmålet Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö Ingen övergödning Levande sjöar och

Läs mer

för dig, dina grannar och Gotlands framtid.

för dig, dina grannar och Gotlands framtid. för dig, dina grannar och Gotlands framtid. Klart Vatten livsviktigt för Gotland Region Gotland driver satsningen Klart Vatten som med grundvatten i fokus bidrar till att höja kvaliteten på avloppen. Vårt

Läs mer

SÄTTERSVIKENS AVLOPPSRENINGSVERK. Hammarö kommun

SÄTTERSVIKENS AVLOPPSRENINGSVERK. Hammarö kommun Hammarö kommun Processbeskrivning Sättersvikens ARV 2006-10-15 I SÄTTERSVIKENS AVLOPPSRENINGSVERK Hammarö kommun Process Beskrivning Life projektet LOCAL RECYCLING Hammarö kommun Processbeskrivning Sättersvikens

Läs mer

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Sida 1 av 5 MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Varför arbeta med miljömål? Det övergripande målet för miljöarbete är att vi till nästa generation, år 2020, ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen

Läs mer

Dessa bildar i sin tur stärkelse som växten lagrar som näring.

Dessa bildar i sin tur stärkelse som växten lagrar som näring. Fotosyntes Som fotosyntesens upptäckare brukar man ibland räkna britten Joseph Priestley, även om denne inte fick hela sammanhanget klart för sig. Priestley experimenterade 1771 drog slutsatsen att växter

Läs mer

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Ekologi Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Enligt kursplanen ska ni efter det här området ha kunskap i: Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar

Läs mer

Energirik strålning/ Hög spänning

Energirik strålning/ Hög spänning KORT om OZON Introduktion Ozon finns i naturen dels som ett skyddande lager mot ultravioletta strålar i stratosfären dels som marknära ozon i atmosfären. Ozon förknippas oftast med miljöhoten; uttunning

Läs mer

Prov namn: Arbetsområdet sjön Provfråga 1) Skriv rätt nummer efter varje begrepp.

Prov namn: Arbetsområdet sjön Provfråga 1) Skriv rätt nummer efter varje begrepp. Prov Arbetsområdet sjön namn: Provfråga 1) Skriv rätt nummer efter varje begrepp. Organism = 1. växter och vissa bakterier som förser sig själva med energi från solen Population = 2. levande faktorer som

Läs mer

Miljöfysik. Föreläsning 2. Växthuseffekten Ozonhålet Värmekraftverk Verkningsgrad

Miljöfysik. Föreläsning 2. Växthuseffekten Ozonhålet Värmekraftverk Verkningsgrad Miljöfysik Föreläsning 2 Växthuseffekten Ozonhålet Värmekraftverk Verkningsgrad Två viktiga ekvationer Wiens strålningslag : λ max max = 2.90 10 4 3 [ ] σ = Stefan-Boltzmanns konstant = 5.67 10 mk = våglängdens

Läs mer

Ekosystemets kretslopp och energiflöde

Ekosystemets kretslopp och energiflöde Flik 1.4 Sid 1 ( 5 ) Uppdaterad: 1999-01-01 Ekosystemets kretslopp och energiflöde Omsättningen av energi och materia sker på olika sätt i ett ekosystem. Energin kommer från rymden som solstrålning, når

Läs mer

Klimat, vad är det egentligen?

Klimat, vad är det egentligen? Klimat, vad är det egentligen? Kan man se klimatet, beröra, höra eller smaka på det? Nej, inte på riktigt. Men klimatet påverkar oss. Vi känner temperaturen, när det regnar, snöar och blåser. Men vad skiljer

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Målet för detta webbinarium Ni som lyssnar ska känna till bedömningen av miljötillståndet

Läs mer

Och vad händer sedan?

Och vad händer sedan? Och vad händer sedan? I STORT SETT ALLA MÄNNISKOR I SVERIGE SOM BOR i en tätort är anslutna till ett vatten- och avloppsledningsnät. Men så har det inte alltid varit. Visserligen fanns vattenledningar

Läs mer

Utveckling och hållbarhet på Åland

Utveckling och hållbarhet på Åland Lätt-Läst Utveckling och hållbarhet på Åland Det här är en text om Åland och framtiden. Hur ska det vara att leva på Åland? Nätverket bärkraft.ax har ett mål. Vi vill ha ett hållbart Åland. Ett Åland som

Läs mer

Långtidsserier från. Husö biologiska station

Långtidsserier från. Husö biologiska station Långtidsserier från Husö biologiska station - Vattenkemi från början av 199-talet till idag Foto: Tony Cederberg Sammanställt av: Tony Cederberg Husö biologiska station Åbo Akademi 215 Innehåll 1 Provtagningsstationer...

Läs mer

Periodiska systemet, Lgr 11 kemi och skrivverktyg

Periodiska systemet, Lgr 11 kemi och skrivverktyg Kemi 4-6 Valkurs NO/Teknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Kemi 2,5 hp Studenter i lärarprogrammet LAG 4-6 T5 15 högskolepoäng Tentamensdatum: 15-10-23 Tid: 09.00 12.00 Hjälpmedel:

Läs mer

Upptäck Jordens resurser

Upptäck Jordens resurser Upptäck Jordens resurser Hur tar vi hand om jordens resurser, människor och miljö så att en hållbar utveckling blir möjlig? Upptäck Jordens resurser tar upp de delar ur kursplanen i geografi i Lgr 11 som

Läs mer

Gotlands miljö. Hur går det och vad kan vi göra?

Gotlands miljö. Hur går det och vad kan vi göra? Gotlands miljö Hur går det och vad kan vi göra? Titel: Gotlands miljö - Hur går det och vad kan vi göra? Foto omslagsbild: Mostphotos. Foto inlaga: Sidan 3, foton från vänster: 1 Scandinav Bildbyrå, 2

Läs mer

ETE331 Framtidens miljöteknik

ETE331 Framtidens miljöteknik ETE331 Framtidens miljöteknik VT2018 Linköpings universitet Mikael Syväjärvi Vad går kursen ut på? Miljö/klimat-frågor högaktuella Miljöteknik minskar problemet Översikt och exempel Miljöteknik (aktuella

Läs mer

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun Miljöutbildning Miljödiplomering i Laxå kommun Finns det miljöproblem? Klimatförändringen vår tids största miljöproblem! Utsläpp av ämnen som är hälsofarliga, förorenar, övergöder och försurar Avfall

Läs mer

Koldioxid Vattenånga Metan Dikväveoxid (lustgas) Ozon Freoner. Växthusgaser

Koldioxid Vattenånga Metan Dikväveoxid (lustgas) Ozon Freoner. Växthusgaser Växthuseffekten Atmosfären runt jorden fungerar som rutorna i ett växthus. Inne i växthuset har vi jorden. Gaserna i atmosfären släpper igenom solstrålning av olika våglängder. Värmestrålningen som studsar

Läs mer

4. Förhållandet mellan temperatur och rörelseenergi a. Molekyler och atomer rör sig! b. Snabbare rörelse högre rörelseenergi högre temperatur

4. Förhållandet mellan temperatur och rörelseenergi a. Molekyler och atomer rör sig! b. Snabbare rörelse högre rörelseenergi högre temperatur Energi 1. Vad är energi? a. Förmåga att uträtta ett arbete 2. Olika former av energi a. Lägesenergi b. Rörelseenergi c. Värmeenergi d. Strålningsenergi e. Massa f. Kemisk energi g. Elektrisk energi 3.

Läs mer

Vilket av våra vanliga bilbränslen är mest miljövänligt? Klass 9c

Vilket av våra vanliga bilbränslen är mest miljövänligt? Klass 9c Vilket av våra vanliga bilbränslen är mest miljövänligt? Klass 9c Vt. 21/5-2010 1 Innehållsförteckning Sida 1: Rubrik, framsida Sida 2: Innehållsförteckning Sida 3: Inledning, Bakgrund Sida 4: frågeställning,

Läs mer

Biobränsle. Biogas. Biomassa. Effekt. Elektricitet

Biobränsle. Biogas. Biomassa. Effekt. Elektricitet Biobränsle Bränslen som har organiskt ursprung och kommer från de växter som finns på vår jord just nu. Exempelvis ved, rapsolja, biogas, men även från organiskt avfall. Biogas Gas, huvudsakligen metan,

Läs mer

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever. Uppgifter Kemi. 1 2 Steg 3

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever. Uppgifter Kemi. 1 2 Steg 3 Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Uppgifter Kemi 1 2 Steg 3 Tema innehåll Tema 1. Mat och kemi i vardagen...3 Uppgift 1 näringsämnen i maten... 4 Uppgift 2 vad skulle du välja?... 5 Uppgift 3

Läs mer

ETE331 Framtidens miljöteknik

ETE331 Framtidens miljöteknik ETE331 Framtidens miljöteknik VT2017 Linköpings universitet Mikael Syväjärvi Vad går kursen ut på? Miljö/klimat-frågor högaktuella Miljöteknik minskar problemet Översikt och exempel Miljöteknik (aktuella

Läs mer

Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik EKOLOGI Luft, vatten, mark, flora, fauna Miljömål etc EKONOMI Mervärden för.. - Individ - Samhälle - Företaget/motsv Hållbar utveckling SOCIALT Bostad Arbetsmiljö

Läs mer

Materien. Vad är materia? Atomer. Grundämnen. Molekyler

Materien. Vad är materia? Atomer. Grundämnen. Molekyler Materien Vad är materia? Allt som går att ta på och väger någonting är materia. Detta gäller även gaser som t.ex. luft. Om du sticker ut handen genom bilrutan känner du tydligt att det finns något där

Läs mer

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Stockholms stad behöver hjälp De senaste 20 åren har Stockholms luft och vatten blivit mycket renare. Ändå är miljöfrågorna viktigare än någonsin. Alla

Läs mer

FÖR DE NATURVETENSKAPLIGA ÄMNENA BIOLOGI LÄRAN OM LIVET FYSIK DEN MATERIELLA VÄRLDENS VETENSKAP KEMI

FÖR DE NATURVETENSKAPLIGA ÄMNENA BIOLOGI LÄRAN OM LIVET FYSIK DEN MATERIELLA VÄRLDENS VETENSKAP KEMI ORDLISTA FÖR DE NATURVETENSKAPLIGA ÄMNENA BIOLOGI LÄRAN OM LIVET FYSIK DEN MATERIELLA VÄRLDENS VETENSKAP KEMI LÄRAN OM ÄMNENS UPPBYGGNAD OCH EGENSKAPER, OCH OM DERAS REAKTIONER MED VARANDRA NAMN: Johan

Läs mer

Bergvärme. Biobränsle. Biogas. Biomassa. Effekt. X är värmen i berggrundens grundvatten. med hjälp av värmepump.

Bergvärme. Biobränsle. Biogas. Biomassa. Effekt. X är värmen i berggrundens grundvatten. med hjälp av värmepump. Bergvärme X är värmen i berggrundens grundvatten. Detta kan utnyttjas för uppvärmning med hjälp av värmepump. Biobränsle Bränslen som har organiskt ursprung och kommer från de växter som finns på vår jord

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål är viktiga för vår framtid Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är

Läs mer

samspel Fotosyntes och cellandning Äta och ätas Konkurrens och samarbete

samspel Fotosyntes och cellandning Äta och ätas Konkurrens och samarbete samspel Fotosyntes och cellandning Äta och ätas Konkurrens och samarbete Syrets och kolets kretslopp Växter tar upp koldioxid och vatten, avger syrgas samt bildar kolhydrater. Djuren tar upp kolhydrater

Läs mer

Biobränsle. Biogas. Effekt. Elektricitet. Energi

Biobränsle. Biogas. Effekt. Elektricitet. Energi Biobränsle X är bränslen som har organiskt ursprung, biomassa, och kommer från de växter som lever på vår jord just nu. Exempel på X är ved, rapsolja, biogas och vissa typer av avfall. Biogas Gas som består

Läs mer

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: tentamen TX091X TNBAS12. Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student)

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: tentamen TX091X TNBAS12. Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Biologi A basår Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: tentamen TX091X TNBAS12 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: on 24 oktober 2012 Tid: 9.00-13.00

Läs mer

Biobränsle. Effekt. Elektricitet. Energi. Energianvändning

Biobränsle. Effekt. Elektricitet. Energi. Energianvändning Biobränsle X är bränslen som har organiskt ursprung, biomassa, och kommer från de växter som lever på vår jord just nu. Exempel på X är ved, rapsolja, biogas och vissa typer av avfall. Effekt Beskriver

Läs mer

ENKEL Kemi 2. Atomer och molekyler. Art nr 515. Atomer. Grundämnen. Atomens historia

ENKEL Kemi 2. Atomer och molekyler. Art nr 515. Atomer. Grundämnen. Atomens historia ENKEL Kemi 2 Atomer och molekyler atomkärna elektron Atomer Allting runt omkring oss är uppbyggt av atomer. En atom är otroligt liten. Den går inte att se för blotta ögat. Ett sandkorn rymmer ungefär hundra

Läs mer

Klimatsmart mat. Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala

Klimatsmart mat. Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala Klimatsmart mat Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala Jordbruk är väl naturligt? Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer