Miljövetenskap och miljöskydd för en mer hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljövetenskap och miljöskydd för en mer hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng"

Transkript

1 Miljövetenskap och miljöskydd för en mer hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: tentamen 41A06A A1: aff ing, logistik, arbetsorg. och ledarskap, maskin, bygg Tentamenskod: (ifylles av student) Tentamensdatum: må 24 oktober 2016 Tid: Hjälpmedel: Blyertspenna. Radergummi. Kulspetspenna om inga ändringar av kryss görs. Inga lösa anteckningspapper eller kladdpapper. Enkelt lexikon från svenska till modersmål/modersmål svenska. Inga förklarande ordböcker. Inga som helst anteckningar får förekomma i lexikonen. Förekommer anteckningar i lexikon anmäls tentanden till disciplinnämnden och tentamen rättas inte. För att få respektive betyg krävs: betyg 3: 50%, betyg 4: 65%, betyg 5: 80% Allmänna anvisningar: Inga lösa papper ska lämnas in, alla svar fylls i på tentamensbladen enligt anvisningarna vid varje fråga. Inga andra noteringar än de anvisade får förekomma på tentamenstesens textsidor. Otillåtna noteringar/anteckningar/markeringar/understrykningar/överstrykningar etc. kan leda till att tentamen inte rättas. Stödanteckningar får endast göras på baksidan av tentamenstesens textsidor. Tentamenstesen skall återlämnas till tentamensvakterna när studenten avslutat tentamen oavsett om tentamenstesen lämnas in blank eller ifylld. Tentamenstesen får inte medtagas från tentamenssalen. Rättningstiden är i normalfallet upp till 15 arbetsdagar, plus upp till 5 arbetsdagar för administration. Totala tiden för hantering av tentamen är således upp till 20 arbetsdagar, dvs upp till 4-5 veckor (beroende på helgdagar). Lycka till Examinator: Agneta Hultstrand Information till tentamensvakterna: Alla studenter ska lämna in tentamenstesen oavsett om den är blank eller ifylld. Tentamenstesen får inte medtagas från tentamenssalen. Information till administratörer: Kopia på tentamenstesen får tidigast lämnas ut första vardagen efter tentamensdagen.

2 1. Markera med ett litet men tydligt x på den korta raden x direkt efter det svar som är helt rätt av Målet med de internationella klimatförhandlingarna är att de olika regionala temperaturerna inte ska överstiga mer än 10 o C från förindustriell tid. En positiv effekt med den förstärkta växthuseffekten är att tillväxtsäsongen ökar markant på nordliga breddgrader. Eftersom CO har så hög förmåga att reflektera värmestrålning från solen är det mycket viktigt att minska förbränningen av fossila bränslen. Med tanke på att varje individs personliga del av resursanvändningen och utsläpp av växthusgaser är så liten spelar det ingen roll hur många människor det finns på jorden vad gäller den totala miljöpåverkan. Växthuseffekten är orsakad av oss människor, så det är sålunda vår uppgift att se till att åtgärder sätts in så att den försvinner helt. Kopplingen mellan reproduktionshastigheten hos H. sapiens ( den kloka apan ) och därmed ökad matproduktion, bostadsbyggande och transporter är påtaglig och alarmerande, och det kommer att bli mycket svårt att nå uppsatta mål vad gäller minskningen av utsläpp av växthusgaser utan minskad reproduktionshastighet. En av de effektiva växthusgaserna är meten, CH 4, som även orsakar skador på växternas blad och barr eftersom vätejonerna i CH 4 bildar syror när den reagerar med vatten i atmosfären. Med tanke på att halten av ozon i troposfären är för låg och att halten av ozon i stratosfären är för hög är det viktigt att vi vidtar åtgärder som återställer halterna till de som fanns innan industrialiseringen. Lustgasens höga halter i atmosfären (ca 0,5%) och därmed negativa effekter kan minskas genom att vi inför bättre avgasrening som t.ex. elektrofilter och biofilter i stora förbränningsanläggningar. I de kemiska reaktionerna som normalt bryter ner (och återbildar) ozon i stratosfären frigörs värme (UVBstrålningen övergår till värmestrålning). Eftersom det är solen som startar de reaktioner som gör att reaktiva ämnen frigörs som bryter ner ozonet i det sk. ozonlagret över Antarktis, sker så gott som ingen nedbrytning under den mörka årstiden septfeb. Det sker tack och lov inga som helst utsläpp av freoner numera eftersom all produktion har upphört och alla produkter som har haft freoner i sig har samlats in och destruerats. Utsläppen av HFC, FC och HCl har varit förödande för halten ozon i ozonlagret och det är viktigt att inga andra liknande ämnen produceras så att ozonhalten kan öka igen. I reaktionerna där ozonet i ozonlagret bryts ner pga utsläpp från mänskliga aktiviteter sker följande : kvävedioxid reagerar med ozon och bildar dikväveoxid, dikväveoxiden reagerar sedan med en syreradikal och kvävedioxiden återbildas.

3 2. Markera med ett litet men tydligt x på den korta raden x direkt efter det svar som är helt rätt av Biomagnifikationen gör att halten av miljögifter ökar med åldern hos individen, detta märks speciellt hos växtplankton. På grund av att miljögifter relativt sett har mycket hög löslighet i vatten får många vattenlevande organismer höga halter av miljögifter, som t.ex. strömmingen och gråsälen i Östersjön. PBB och PBDE kan inte passera från modern till fostret och vi föds därför PBB- och PBDE-fria. Rökare har generellt sett högre halt av Cd i sina njurar än ickerökare. Så länge som svavelväte, H 2 S, inte har frigjorts från bottensedimenten klarar sig fisken från försurningsskador, trots att sjön nåtts av försurande ämnen. Det är möjligt att få fram ett mått på ph bakåt i tiden i en sjö genom att studera vilka kiselskalsrester som finns lagade från djurplankton och insekter i bottensedimentet. Eftersom aluminiumjonen komplexbinder fosfatet minskar tillgängligheten på närsalter för växtplankton, detta leder till ökat siktdjup vilket i sig möjliggör för vitmossa att tillväxa på botten i en försurad sjö. Al 2 (OH) 4 bildar kristaller på fiskarnas fenor vilket gör att de skadas och inte kan simma för att få tag på mat, och fiskarna dör därför ut art för art. När de gröna (autotrofa) växterna med hjälp av solljus tar upp syrgas binds samtidigt koldioxiden och vatten in så att växten kan bilda socker (C 6 O 12 H 6 ). Växterna dör av syrebrist när kustvattnen blir övergödda, det är därför så många döda växter och växtplankton ligger i strandkanten och faller ner till bottenvattnet. Den jord vi odlar i är en restprodukt av en mängd nedbrytande organismers (heterotrofer) energibehov. Eftersom syrgashalten i atmosfären har minskat från ca 20 % till ca15 % de senaste 50 åren pga vår stora förbränning av fossila bränslen, är målet att försöka öka vår användning av biobränslen i stället.

4 3. Markera med ett litet men tydligt x på den korta raden x direkt efter det svar som är helt rätt av Polyaromatiska kolväten är cancerogena och de bildas dessvärre i stor mängd i reaktioner när energi frigörs vid ineffektiv fastbränsleförbränning i enskilda hushålls bränslepannor. Den främsta anledningen till att välja biobränslen och inte fossila bränslen är att biobränsleförbränningen inte genererar några utsläpp av växthusgaser. Vedbränsle är mycket energitätt (högt energiinnehåll per volym) jämfört med t.ex. fossila bränslen, och därför krävs färre leveranser per dygn till kraftvärmeverk som eldar vedbränsle jämfört med om de eldade olja. Det positiva med att välja metan som bränsle är att den alltid är att betrakta som koldioxidneutral, därför ökar användningen av metan som ett sätt att nå målet om minskad klimatpåverkan. Betapartiklarna har så låg energi att de kan stoppas av ett klädesplagg, de är därför helt ofarliga och behöver inte tas hänsyn till alls när radioaktivitet skall anges för ett ämne. Joniserande strålning kallas så för att den består av laddade partiklar (positiva joner). Uran är ett relativt vanligt grundämne. Detta medför dessvärre att risken för cancer ökar för de som bor på vissa ställen i Sverige pga radioaktiviteten från uranets sönderfallskedja. Alfapartiklarna har så låg energi att de kan stoppas av ett pappersark, de är därför helt ofarliga och behöver inte tas hänsyn till alls när radioaktivitet skall anges för ett ämne. Halveringstiden för det mesta radioaktiva avfallet från kärnkraftsverken är ca år (då är avfallet inte längre farligt) och slutförvaringsanläggningarna för det högaktiva kärnbränslet har byggts för att hålla under år, anläggningarna är färdigbyggda och har tagits i bruk. Två grödor som effektivt tar upp miljögiftet kalcium är ris och vete, och eftersom konstgödsel är förorenat med ämnet är det stor risk att det blir för höga halter i grödorna. Det kan starkt rekommenderas att kontinuerligt köpa nya plastleksaker till barn, eftersom nya plastleksaker har allt lägre halt av miljö- och hälsofarliga ämnen pga allt strängare lagstiftning. Det är lätt att förutsäga ett ämnes effekt på en organism, för det har gjorts så många tester på så många organismer att vi numera vet vilken effekt ett ämne får på olika arter och olika individer. På Livsmedelsverkets sk. Svarta lista över livsmedel som har för höga resthalter av bekämpningsmedel förekommer ofta grödor från asiatiska länder men mycket sällan grödor från de nordiska länderna.

5 4. Markera med ett litet men tydligt x på den korta raden x direkt efter det svar som är helt rätt av Att föra in nya kokurrensstarka och snabbt reproducerande växter och djur från andra kontinenter till nationer som Nya Zeeland är enbart positivt för den biologiska mångfalden, eftersom det därigenom blir fler arter i de nya länderna. Att systematiskt utrota alla placentadjur (djur vars honor har sk. moderkaka) på vissa öar har gjort det möjligt att utrotningshotade fåglar och pungdjur har fått en chans att överleva på dessa öar. Det spelar ingen roll vilka kläder, möbler eller vilken mat varje enskild person väljer, det kommer ändå inte att påverka den biologiska mångfalden. Människan har fört in tama getter som betesdjur i alla världsdelar, t.ex. i länderna kring Medelhavet, i Sydamerika, i afrikanska länder, på öar i Stilla havet, i Australien och på öar runt Australien. Getterna äter allt - både gräs, blommor, bark och löv - och genom att de är så många (de som äger djuren vill ofta ha så många som möjligt) och äter upp så mycket (nästan allt), så bidrar de till att den biologiska mångfalden ökar fram för allt i torra områden där det sällan regnar. Avloppsreningsverken har inga större problem med att folk slänger tops, hår, plåster, kondomer, fimpar, snus, plastpåsar, trosskydd eller tandtråd i avloppen, allt renas enkelt bort med rensgaller. Fosforn i avloppsvattnet renas bort från avloppsvattnet genom att sulfat tillsätts, det bildas då en fällning av fosforsulfat som läggs på deponi. Bakterierna i slammet som bildas när biological oxygene demand renas bort aerobt är så konkurrensstarka att de inte får släppas ut alls med vattnet som lämnar avloppsreningsverken, därför tillsätts bakteriedödande medel till vattnet innan det lämnar avloppsreningsverket. I sista steget i kvävereningsprocessen i avloppsreningsverken använder de heterotrofa denitrifikationsbakterierna en del av nitratets atomer för att bryta ner organiskt material, så att de kan få tag på energi nog att tillväxa, och som en biprodukt bildas den ofarliga gas som det finns mest av i atmosfären. Den funktionella enheten för en jämförande livscykelanalys behöver av förklarliga skäl anpassas till varje typ av funktionalitet, t.ex. är enheten 75 kg (kroppsvikt) x 8 timmar x 2 rotationer x 365 x 10 år en lämplig funktionell enhet för en viss möbel. De svenska lagtexter som innefattar kraven på företagens LCA-rapportering är en anpassning till EUdirektiven på området, och målet med LCA-lagstiftningen och dess förordningar är att få en bättre överblick på de mest miljöstörande företagen i respektive EU-land. Tack vare LCA-metoden får svenska myndigheter en bra överblick på framför allt de internationella oljeoch plastbolagens miljöpåverkan. Genom att göra en livscykelanalys får företaget enkelt och snabbt fram exakta värden på vilken av två produkter som är miljövänligast.

6 5. Markera med ett litet men tydligt x på den korta raden x direkt efter det svar som är helt rätt av Den person - eller det företag - som innehar lagfarten på en viss fastighet, ansvarar ur myndighetssynpunkt för eventuell marksanering, oavsett om det är nuvarande lagfartsinnehavaren eller tidigare lagfartsinnehavare/verksamhetsutövare som har orsakat markföroreningen. Den nuvarande lagfartsinnehavaren får sedan ställa ekonomiska krav på den tidigare lagfartsinnehavaren. De svenska miljömålen Ingen övergödning och Bara naturlig försurning är snart uppnådda, så de får grön smiley i sammanställningarna, medan miljömålen Frisk luft och Ett rikt växt- och djurliv är lite svårare att nå och de får därför gul smiley än så länge. Den sakägare som vill överklaga ett beslut om bygglov som kommunens byggnadsnämnd har tagit, ska innan ett visst datum göra det till mark- och miljödomstolen så att det kan handläggas snabbt. Miljöskyddsbalken, i vilken även PBL ingår, är den lagtext som styr myndigheternas beslut vad gäller villkor och tillsyn av företagens verksamheter. Eftersom det är bra med sk. störningar av ekosystemen så att konkurrenssvaga växter kan gro och växa, är det moderna skogsbruket med kalhyggen och dikesplöjning alltid positivt för den biologiska mångfalden. Ett visst mått av skörd av växtlighet, så som årlig lieslåtter på ängsmark eller lagom bete av nötkreatur, gynnar den biologiska mångfalden, t.ex. förekomsten av gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol. Biologiska mångfald definieras som mångfald av växter, mångfald av djur och mångfald av livsformer. Produktionen av fisk i haven är så snabb och så omfattande, och bestånden tål upprepat intensivt trålfiske, och det finns så många arter, att nyttjandet av fisk som människoföda kan betraktas som en oändligt förnybar resurs, och den kraftigt växande befolkningen kan nu och i framtiden utan problem mättas av fisk från havet. Anledningen till att det bildas så höga halter av marknära ozon i Europa är att det så ofta blåser kraftiga vindar från Atlanten och Nordsjön, detta gör att ursprungsämnena blandas om på ett bra sätt vilket i sin tur gör att halterna av ozon blir så höga. Ozonet som bildas i höga halter i reaktionerna i troposfären har den positiva effekten att när ozonet når stratosfären kan den öka på den låga halten där, vilket gör att ozonhålet inte blir så stort. Eftersom O 4 är så reaktivt kan det användas för att rena bort kväveoxiderna i bilavgaser, speciellt i dieselavgaser. Flyktiga ämnen som redan i låga halter uppfattas som odörer (obehagliga dofter) i t.ex. bilar och tågkupéer eller branddoft i en lägenhet, kan tas bort genom att man släpper ut ozon (det finns ozongeneratorer) som oxiderar sönder doftämnena, dock är det risk att gummiinredningsdetaljer kan ta skada.

7 6. Markera med ett litet men tydligt x på den korta raden x direkt efter det svar som är helt rätt av Bilar som förbränner H 2 ger dessvärre stora utsläpp av kolmonoxid pga motorkonstruktionen. Det positiva med att förbränna biogas (CH 4 ) är att det ger mycket lägre utsläpp av NO X än när fossilgas förbränns. I reaktionerna när det bildas låga halter av marknära ozon sker följande: kvävedioxiden återreagerar med ozonet så att syreradikalen inte kan bilda mer ozon, därför blir det bara låga halter. Att byta från dieselmotor till bensinmotor ger generellt sett lägre NO X -utsläpp men högre utsläpp av VOC och CO på grund av motorenas olika konstruktion. Med hjälp av textilfilter och cyklon kan Hg renas bort effektivt och enkelt från rökavgaser. Med hjälp av elektrofilter tas alla flyktiga ämnen bort, framför allt organiska oladdade ämnen som ger obehaglig doft. Med hjälp av insprutning av urea eller ammoniak i avgaser kan kväveoxider reduceras till kvävgas. I en våtscrubber renas kväveoxider bort med hjälp av kalk löst i vatten så att gips bildas. Om Östersjöns bottenvatten ska bytas ut krävs det att det blåser kraftiga, ca 10 m/s, och helst från öster eller norr, så att nytt syrerikt vatten från älvarna kan komma ner till bottnen och byta ut det syrefattiga bottenvattnet, detta skulle även leda till att torskäggen skulle få större chans att överleva. Om bottenvattnet i en sjö blir anaerobt ökar risken för sk. intern P-belastning eftersom den kemisk sett reducerande miljön i botttenvattnet leder till att vattnet får ännu högre P-halt pga järnets oxidationtalsförändring. När sjövattnets densitet minskar på hösten efter sommaren i och med att vattnet kyls, minskar också risken för att vattnet ska skiktas, precis som att när sjövattnets densitet ökar på våren efter vintern i och med att vattnet värms, ökar också risken för att vattnet ska skiktas. De övergödande ämnena fosfat, sulfat, nitrat, karbonat och POD kommer från bl.a. avlopp från hushåll och industrier.

8 7. Markera med ett litet men tydligt x på den korta raden x direkt efter det svar som är helt rätt av Eftersom det enligt svensk lagstiftning är politikerna som ansvarar för att rättsväsendet upprättshålls, ska politikerna (främst regeringsmedlemmar) alltid ingripa om/när domstolar tar kontroversiella beslut och ändra beslutet så att det mer överensstämmer med den allmänna rättsuppfattningen. Enligt EU-lagstiftningen får i princip inte varor stoppas vid gränserna mellan EU s medlemsländer (fri rörlighet, tullfrihet). Det är vid EU s yttre gränser kontroll ska ske av importerade varor, men detta fungerar inte alltid tillfredsställande. Detta får till följd att det har kommit in varor till Sverige som inte har kontrollerats ordentligt utan visar sig innehålla t.ex. för höga blyhalter, farliga flamskyddsmedel osv. Enligt svensk lag är det upp till föräldrarna att bestämma om och när deras barn ska gifta sig och med vem. Det anses enligt lagtexten lämpligt att barnen gifter sig innan 18 års ålder, och det rekommenderas speciellt att flickorna är så unga som möjligt (de ska helst inte vara myndiga när de gifter sig, dvs de ska vara under 18 år). Dessutom uppmuntras kusingifte på grund av de positiva genetiska möjligheterna när så nära släktingar bildar familj. I en modern sekulär demokratisk stat ska olika grupper själva få bestämma vilka lagar de ska följa, framför allt vad gäller familjerätt, skatterätt och brottmålsärende, och det sker genom att grupperna själva skriver sina egna lagar. I en modern sekulär demokratisk stat ska det sålunda uppmuntras till att olika grupper tar lagen i egna händer och dömer ut straff utifrån sin egen rättsuppfattning, och det är viktigt att graden av och formen av kroppsbestraffning helt överlämnas till gruppen själv att bestämma. När avdelningschefen tagit beslut om att införa ett miljöledningssystem är det lämpligt att i ett tidigt skede informera VD och företagsstyrelsen om beslutet. ISO standaren har som krav på de ständigt återkommande förbättringarna att de ska vara lönsamma, billiga och lätta att uppnå. De företag som väljer att inte implementera ett miljöledningssystem kan vara lika miljöanpassade som företag som har implementerat ett miljöledningssystem. Företag i Sverige ställer aldrig krav på att underleverantörer ska vara certifierade enligt ISO standaren för miljöledningssystem, så det är slöseri med tid, pengar och resurser att införa ett miljöledningssystem. Buller är lätt att definiera eftersom det uppfattas lika av alla människor. Tungmetaller som bly, kadmium och kvicksilver släpps bara ut i naturen vid gruvhanteringen eftersom miljötekniken har kommit så långt att inga utsläpp längre sker vid industriernas produktion av produkter som innehåller dessa metaller. Nedbrytningshastigheten av metaller är långsam, men forskare har beräknat att de metaller som släppts ut så småningom kommer att vara helt nedbrutna så att kommande generationer åter får mark och vatten som är fria från metaller. Den viktigaste orsaken till buller är trafik, och ungefär 2 miljoner människor i Sverige är störda av trafikbuller, vilket kan leda till hälsoeffekter som sömnsvårigheter, stressreaktioner och koncentrationssvårigheter.

9 8. Markera med ett litet men tydligt x på den korta raden x direkt efter det svar som är helt rätt av Den grundlagsstadgade yttrandefriheten i Sverige innehåller ett visst mått av självcensur, det är t.ex. inte tillåtet att på något sätt skämta om religion eller religiösa uttryck. Det finns ganska få miljömärken som certifieras av tredje oberoende part. Detta gör det enkelt för kunden att välja genom att känna igen miljömärkena Sunda, KRAV, Änglamark, Miljöbra val och Tranan. Miljömärkningen av kemiska produkter (som t.ex. tvättmedel) innebär att produkten ska ha en enkel innehållsförteckning. Detta gör det lätt för konsumenten att göra ett miljömässigt bra val genom att läsa den miljömärkta produktens innehållsförteckning, och sedan jämföra med andra icke miljömärkta produkters innehållsförteckning. Tryckfrihetslagstiftningen i Sverige gäller för alla åsikter. Om någon tryckt något som kan väcka irritation eller göra någon upprörd på något sätt, är det också tillåtet. Gränsen går för hets mot folkgrupp eller förtal och det ska i så fall bedömas av domstol, men det är sällan någon blir dömd, just för att vi har press-, tryck-, yttrande- och åsiktsfrihet grundlagsstadgad. Energibehovet har ökat kraftigt i Sverige de senaste 40 åren, och vi använder idag ca dubbelt så många TWh per år som Vindkraften i Sverige står för en så liten andel av elproduktionen att den inte redovisas i tabellöversikter (mindre än 0,2 %). När uppvärmningen av bostäder och lokaler sker med el slösas nästan all exergi bort, därför borde uppvärmningen ske med en energiform med lägre exergiinnehåll som t.ex. fjärrvärme, värmepumpar solvärme osv. Av den totala energianvändningen i Sverige idag är drygt 85 % fossil och kärnkraft, biobränsle står för mindre än 10 %, resten är vattenkraft. En för människor och djur positiv egenskap hos miljögifter är att det bara är de vattenlösliga som tas upp i tarmen när vi äter fisk, de fettlösliga går direkt ut med avföringen. Det är bara under graviditeten som en kvinna ska vara noggrann med vad hon äter, eftersom det bara är hennes upptag av miljögifter under graviditeten som kan gå över till fostret. En viktig del i projektet Pilgrimsfalk och projektet Berguv i Sverige var att skapa en så pass naturlig miljö som möjligt, så att äggläggningen initialt skulle vara så hög som möjligt. Genom detta blev reproduktionen (levande ungar) successivt med tiden (efter några år) allt mer framgångsrik. Inga nya miljögifter produceras idag. Företagen vet vilka ämnen som är farliga och producerar inga sådana längre.

10 9. Markera med ett litet men tydligt x på den korta raden x direkt efter det svar som är helt rätt av Producenterna i EU ska utifrån de fyra EU-lagstiftade friheterna fri rörlighet för tjänster, arbetskraft, kapital och varor inte särbehandlas i de olika EU-länderna, och målet är att ha samma regler och enhetliga produktmärkningar i varje EU-land. Alla varor som uppfyller kriterier för bl.a. bekämpningsmedel och konstgödsel och är producerade inom EU ska därför numera vara märkta med EU-lövet, trots att varan redan är märkt med t.ex. KRAV och endast säljs i Sverige. Fördelen med ämnen som ger luktstörningar är att de är enkla och billiga att rena bort och att det krävs mycket höga halter av ämnen för att vi ska uppfatta dem med våra luktsinnen. Det innebär att företagen som har verksamheter som innebär risk för luktstörningar trots utsläppen ofta får bygglov nära bostäder. CE-märkningen (som producenten själv märker sin vara med) är ett utmärkt sätt för konsumenten att veta att produkten inte innehåller några farliga ämnen och är helt säker att använda, det gäller även eletriska produkter. Träden som ska användas som bränsle odlas så länge att de blir riktigt gamla, minst upp till 200 år, och därför finns det många ovanliga och gamla lavar och svampar i träden i en skogsodling som senare ska avverkas för att bli biobränsle. Ny teknik som markberedning, effektiv skörd eller slutavverkning bidrar till minskad biodiversitet. Under de ca 3,5 miljarder som det funnits liv på jorden har inga arter dött ut innan människan (Homo sapiens) evolutionerades fram för ca år sedan. Det är bara människan som har orsakat att arter har dött ut. Uppodling av ny mark och effektiviseringen av jordbruket gör att den kraftigt ökande befolkningsmängden kan fortgå utan inskränkningar, eftersom det finns gott om ny mark att odla upp och nyodlingen påverkar inte den biologiska mångfalden. Företag som märker sina produkter med miljömärket Rainforest Alliance (bl.a. kaffe och te, märks med en grön groda) garanterar att deras produkter inte på något sätt påverkar regnskogsekosystemen och att grödorna inte odlas med några bekämpningsmedel alls. Deras produkter förbättrar till och med ekosystemen när de odlas i marker som en gång varit täckt med regnskog. Fiskyngel som drabbas av surstötarna i en sjö som håller på att försuras dör pga det höga ph t och den låga halten av Al 3+. Eftersom det samlas fiskskelett i botten på en sjö kan man analysera det bakåt i tiden i upp till 1000 år (sedimentet blir tjockare för varje år) och då vet man när sjön blev övergödd eftersom fiskarna blir fler i en övergödd sjö. På grund av den låga alkaliniteten försvinner snäckor och kräftor från försurade sjöar. Försurningen av mark innebär att metallernas löslighet minskar, bl.a. har det uppmätts lägre halter av bly i älgar som äter av vegetationen där marken är försurad.

Hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng, Högskolan i Borås

Hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng, Högskolan i Borås Hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng, Högskolan i Borås Provmoment: tentamen Ladokkod: A101TG Tentamen ges för: A1. Energi- och kemiingenjör antagen ht -16. Byggingenjör antagen ht -17. Tentamenskod: (ifylles

Läs mer

Miljökunskap och miljöskydd Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för:

Miljökunskap och miljöskydd Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Miljökunskap och miljöskydd Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) tentamen TT061A AF12N, AL12N, LOG12N Tentamensdatum: Må 22 okt 2012 Tid:

Läs mer

tentamen TT061A Af 11, Arle11, Log11, By11, Pu11, Bt2, Htep2, En2, HTByp11, Process2

tentamen TT061A Af 11, Arle11, Log11, By11, Pu11, Bt2, Htep2, En2, HTByp11, Process2 Miljökunskap och miljöskydd Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: fre 13 april 2012 Tid: 14.00-18.00 Hjälpmedel: svenskt-engelsk/engelskt-svenskt

Läs mer

TENTAMEN I MILJÖSKYDD OCH KEMISKA HÄLSORISKER FÖR 6D2334 HÖGSKOLEINGENJÖRSUTBILDNINGEN, KI 1 OCH KI 2, 4 POÄNG, den 5 juni 2007, kl

TENTAMEN I MILJÖSKYDD OCH KEMISKA HÄLSORISKER FÖR 6D2334 HÖGSKOLEINGENJÖRSUTBILDNINGEN, KI 1 OCH KI 2, 4 POÄNG, den 5 juni 2007, kl KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Skolan för Energi- och miljöteknik Industriell Ekologi TENTAMEN I MILJÖSKYDD OCH KEMISKA HÄLSORISKER FÖR 6D2334 HÖGSKOLEINGENJÖRSUTBILDNINGEN, KI 1 OCH KI 2, 4 POÄNG, den 5

Läs mer

Hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng

Hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng Hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: ordinarie tentamen A101TG kemiingenjörsutbildning A1, högskoletekniker i energi och processteknik Varberg Tentamenskod: (ifylles

Läs mer

Prov namn: Arbetsområdet sjön Provfråga 1) Skriv rätt nummer efter varje begrepp.

Prov namn: Arbetsområdet sjön Provfråga 1) Skriv rätt nummer efter varje begrepp. Prov Arbetsområdet sjön namn: Provfråga 1) Skriv rätt nummer efter varje begrepp. Organism = 1. växter och vissa bakterier som förser sig själva med energi från solen Population = 2. levande faktorer som

Läs mer

Atmosfär. Cirkulär ekonomi. Delningsekonomi. Albedo. Corporate Social Responsibility (CSR)

Atmosfär. Cirkulär ekonomi. Delningsekonomi. Albedo. Corporate Social Responsibility (CSR) Albedo Ett mått på en ytas förmåga att reflektera solens strålar och kasta tillbaka ljuset till rymden. När måttet är 1.00 betyder det att 100% reflekteras. Havsytans X är 0.08 medan nysnö har 0.9 (reflekterar

Läs mer

Föreläsningsbilder i Miljöteknik M1 och TD2, Extra föreläsning. Sammanfattning. Översikt.

Föreläsningsbilder i Miljöteknik M1 och TD2, Extra föreläsning. Sammanfattning. Översikt. Föreläsningsbilder i Miljöteknik M1 och TD2, 2003 10. Extra föreläsning. Sammanfattning. Översikt. YTTRE MILJÖ luft biosfären mark vatten PÅVERKAN

Läs mer

Växthuseffekt. Vad innebär det? Vilka ämnen påverkar växthuseffekten? Vilka är källorna till dessa ämnen?

Växthuseffekt. Vad innebär det? Vilka ämnen påverkar växthuseffekten? Vilka är källorna till dessa ämnen? Vad innebär det? Växthuseffekt Vilka ämnen påverkar växthuseffekten? Vilka är källorna till dessa ämnen? 1 Ola Wong UNT 26 sept 2010 Snar framtid? Vad händer just nu? -En kines släpper ut lika mycket koldioxid

Läs mer

Miljöförstöring. levnadsmiljöer försvinner.

Miljöförstöring. levnadsmiljöer försvinner. Miljöförstöring levnadsmiljöer försvinner. Vi befinner oss i en period av massutdöende av arter. Det finns beräkningar som visar att om trenden håller i sig kan nästan hälften av alla arter vara utdöda

Läs mer

1. Viktiga egenskaper som potentiella (tänkbara) miljögifter har är att de är: 1) Främmande för ekosystemen. X) Är lättnedbrytbara. 2) Fettlösliga.

1. Viktiga egenskaper som potentiella (tänkbara) miljögifter har är att de är: 1) Främmande för ekosystemen. X) Är lättnedbrytbara. 2) Fettlösliga. KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Skolan för kemivetenskap Industriell Ekologi TENTAMEN I MILJÖSKYDD OCH KEMISKA HÄLSORISKER FÖR 6D2334 HÖGSKOLEINGENJÖRSUTBILDNINGEN, KI 1 OCH KI 2, 4 POÄNG, DEN 7 JUNI 2006

Läs mer

Miljökunskap och miljöskydd 7,5 högskolepoäng

Miljökunskap och miljöskydd 7,5 högskolepoäng Miljökunskap och miljöskydd 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: tentamen TT061 ingenjörsutbildningar, 1, och processtekniker, Varberg Namn: (ifylles av student) Personnummer: (ifylles

Läs mer

1. Vad är naturkunskap?

1. Vad är naturkunskap? Naturvetenskap bygger på sådant Art individer man kan som bevisa kan med få fertil till exempel avkomma experiment. Exempelvis religioner och Evolution då arter förändras astrologi bygger inte på för att

Läs mer

Atmosfär. Ekosystem. Extremväder. Fossil energi. Fotosyntes

Atmosfär. Ekosystem. Extremväder. Fossil energi. Fotosyntes Atmosfär X består av gaser som finns runt jorden. Framförallt innehåller den gaserna kväve och syre, men också växthusgaser av olika slag. X innehåller flera lager, bland annat stratosfären och jonosfären.

Läs mer

Svara på följande frågor som träning inför kemiprovet om gaser, luft och vatten.

Svara på följande frågor som träning inför kemiprovet om gaser, luft och vatten. Svara på följande frågor som träning inför kemiprovet om gaser, luft och vatten. Frågor på E nivå (man ska också kunna dessa för högre betyg): 1 Vad är en gas? 2 Vad är det för skillnad på fast flytande

Läs mer

Kronobergs Miljö. - Din framtid!

Kronobergs Miljö. - Din framtid! Kronobergs Miljö - Din framtid! Vi ska lösa de stora miljöproblemen! Vi skall lämna över en frisk miljö till nästa generation. Om vi hjälps åt kan vi minska klimathotet, läka ozonlagret och få renare luft

Läs mer

Försurning. Naturliga försurningsprocesser. Antropogen försurning. Så påverkar försurningen marken. Så påverkar försurningen sjöar

Försurning. Naturliga försurningsprocesser. Antropogen försurning. Så påverkar försurningen marken. Så påverkar försurningen sjöar Försurning Sedan istiden har ph i marken sjunkit från 7 till 6. ph i regn har sjunkit från 5,5 till 4,5 Idag har vi 17 000 antropogent försurade sjöar Idag finns det även försurat grundvatten Naturliga

Läs mer

Hur reningsverket fungerar

Hur reningsverket fungerar Kommunalt avlopp Det vatten du använder hemma, exempelvis när du duschar eller spolar på toaletten, släpps ut i ett gemensamt avloppssystem där det sen leds vidare till reningsverket. Hit leds även processvatten

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Klimatsmart mat. Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala

Klimatsmart mat. Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala Klimatsmart mat Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala Jordbruk är väl naturligt? Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

Ekosystem ekosystem lokala och globala

Ekosystem ekosystem lokala och globala Samband i naturen Ekosystem När biologer ska studera samspelet mellan levande varelser och hur dessa påverkas av miljön brukar de välja ut bestämda områden. Ett sådant område kallas ekosystem. Det kan

Läs mer

BIOLOGI - EKOLOGI VATTEN 2014-10-16

BIOLOGI - EKOLOGI VATTEN 2014-10-16 BIOLOGI - EKOLOGI VATTEN 2014-10-16 TUSENTALS SJÖAR Sjörikt land Sverige Drygt 100 000 sjöar större än 1 ha = 0,01 km 2 = 0,1 km x 0,1 km 80 000 sjöar mindre än 10 ha Cirka en tiondel av sveriges yta.

Läs mer

Miljöpåverkan från mat. Elin Röös

Miljöpåverkan från mat. Elin Röös Miljöpåverkan från mat Elin Röös Jordbruk är väl naturligt? De svenska miljömålen Växthuseffekten Källa: Wikipedia Klimatpåverkan Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

Grupp : Arvid och gänget. Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid

Grupp : Arvid och gänget. Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid Grupp : Arvid och gänget Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid Växthuseffekten Atmosfären Växthuseffekten kallas den uppvärmning som sker vid jordens yta och som beror på atmosfären. Atmosfären

Läs mer

Vatten och luft. Åk

Vatten och luft. Åk Vatten och luft Åk 4 2016 Olika sorters vatten Saltvatten Det finns mest saltvatten på vår jord. Saltvatten finns i våra stora hav. Sötvatten Sötvatten finns i sjöar, åar, bäckar och myrar. Vi dricker

Läs mer

Ekosystem ekosystem lokala och globala

Ekosystem ekosystem lokala och globala Samband i naturen Ekosystem När biologer ska studera samspelet mellan levande varelser och hur dessa påverkas av miljön brukar de välja ut bestämda områden. Ett sådant område kallas ekosystem. Det kan

Läs mer

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG FÖRORENINGAR I VATTENDRAG 1 Föroreningar i vattendrag Mål och krav FN, EU och Sverige Miljökvalitet Viskan Föroreningar Källor Spridning Åtgärder 2 Ramdirektivet för vatten Vi ska uppnå en långsiktigt

Läs mer

Klimat, vad är det egentligen?

Klimat, vad är det egentligen? Klimat, vad är det egentligen? Kan man se klimatet, beröra, höra eller smaka på det? Nej, inte på riktigt. Men klimatet påverkar oss. Vi känner temperaturen, när det regnar, snöar och blåser. Men vad skiljer

Läs mer

Energikällor Underlag till debatt

Energikällor Underlag till debatt Energikällor Underlag till debatt Vindkraft Vindkraft är den förnybara energikälla som ökar mest i världen. År 2014 producerade vindkraften i Sverige 11,5 TWh el vilket är cirka 8 procent av vår elanvändning.

Läs mer

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Ekologi Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön I kursplanen Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar

Läs mer

Är luftkvalitén i Lund bättre än i Teckomatorp?

Är luftkvalitén i Lund bättre än i Teckomatorp? Är luftkvalitén i bättre än i? Namn: Katarina Czabafy 9c. Datum: 20.05.2010. Mentor: Olle Nylén Johansson. Innehållsförtäckning: INLEDNING.S 3. SYFTE/FRÅGESTÄLLNING.S 3. BAKGRUND.S 3. METOD... S 3-4. RESULTAT...S

Läs mer

2013-03- 28. Jordbruk är väl naturligt? Elin Röös. Enkla råd är svåra att ge. Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsum8onens klimatpåverkan

2013-03- 28. Jordbruk är väl naturligt? Elin Röös. Enkla råd är svåra att ge. Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsum8onens klimatpåverkan Jordbruk är väl naturligt? Elin Röös Enkla råd är svåra att ge Matproduktion genom tiderna Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 8, Konsum8onens klimatpåverkan 1 Växthuseffekten De

Läs mer

Naturliga försurningsprocesser. Försurning. Antropogen försurning. Så påverkar försurningen marken. Så påverkar försurningen sjöar

Naturliga försurningsprocesser. Försurning. Antropogen försurning. Så påverkar försurningen marken. Så påverkar försurningen sjöar Försurning Sedan istiden har ph i marken sjunkit från 7 till 6. ph i regn har sjunkit från 5,5 till 4,5 Idag har vi 17 000 antropogent försurade sjöar Idag finns det även försurat grundvatten Naturliga

Läs mer

Tillsammans gör vi skillnad. Miljömål i korthet

Tillsammans gör vi skillnad. Miljömål i korthet Tillsammans gör vi skillnad Miljömål i korthet Kungsbacka kommun Vi kan inte vänta längre Vi påverkar alla miljön med vårt sätt att leva. Därför kan vi inte längre vänta på att klimatförändringarna försvinner

Läs mer

Korroterm AB. Översiktlig studie av miljöpåverkan vid jämförelse mellan att byta ut eller renovera en belysningsstolpe. Envima AB.

Korroterm AB. Översiktlig studie av miljöpåverkan vid jämförelse mellan att byta ut eller renovera en belysningsstolpe. Envima AB. Uppdrag Uppdragsgivare Korroterm AB Bernt Karlsson Projektledare Datum Ersätter Ladan Sharifian 2009-06-08 2009-06-05 Antal sidor 12 1 Antal bilagor Projektnummer Rapportnummer Granskad av 2009006 09054ÖLS

Läs mer

Utveckling och hållbarhet på Åland

Utveckling och hållbarhet på Åland Lätt-Läst Utveckling och hållbarhet på Åland Det här är en text om Åland och framtiden. Hur ska det vara att leva på Åland? Nätverket bärkraft.ax har ett mål. Vi vill ha ett hållbart Åland. Ett Åland som

Läs mer

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER -: KAPITEL 44 LUFT, VATTEN, MARK, SYROR... OCH BASER Luft, vatten, mark, syror och baser :3)---- =-lnnehå II Luft sid. 46 Vatten sid. 53 Mark sid. 60 Syror och baser 1 sid. 64 FUNDERA PÅ Hur mycket väger

Läs mer

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR Hållbar utveckling i praktiken Hållbar utveckling handlar om hur dagens samhälle bör utvecklas för att inte äventyra framtiden på jorden. Det handlar om miljö, om hur jordens resurser

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk! FAKTABLAD Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk! Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk! sida 2 Så här producerar

Läs mer

Av: Erik. Våga vägra kött

Av: Erik. Våga vägra kött Av: Erik Våga vägra kött Våga vägra kött Varje år äter vi mer och mer kött men vilka konsekvenser får det på miljön och vår hälsa? i Förord Människan har länge ansett sig stå över naturen. Enda sedan vi

Läs mer

Våra allra bästa fokusfrågor i biologin, hösten år 8 De handlar om ekologi och alkohol

Våra allra bästa fokusfrågor i biologin, hösten år 8 De handlar om ekologi och alkohol Tornhagsskolan Våra allra bästa fokusfrågor i biologin, hösten år 8 De handlar om ekologi och alkohol De här frågorna är bra för att lära om det viktigaste om ekologi och alkohol. Du behöver Fokusboken.

Läs mer

Vad handlar miljö om? Miljökunskap

Vad handlar miljö om? Miljökunskap Vad handlar miljö om? Ekosystemtjänster Överkonsumtion Källsortering Miljöförstöring Miljöbil Miljökunskap Jorden Utfiskning Naturreservat Våra matvanor Ekologiska fotavtryck Miljöpåverkan Avfall Trängselavgift

Läs mer

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Stockholms stad behöver hjälp De senaste 20 åren har Stockholms luft och vatten blivit mycket renare. Ändå är miljöfrågorna viktigare än någonsin. Alla

Läs mer

Biobränsle. Biogas. Effekt. Elektricitet. Energi

Biobränsle. Biogas. Effekt. Elektricitet. Energi Biobränsle X är bränslen som har organiskt ursprung, biomassa, och kommer från de växter som lever på vår jord just nu. Exempel på X är ved, rapsolja, biogas och vissa typer av avfall. Biogas Gas som består

Läs mer

Syrehalter i bottenvatten i den Åländska skärgården

Syrehalter i bottenvatten i den Åländska skärgården Syrehalter i bottenvatten i den Åländska skärgården 2000-2014 Foto: Tony Cederberg Sammanställt av: Tony Cederberg Husö biologiska station Åbo Akademi 2015 Syre är på motsvarande sätt som ovan vattenytan

Läs mer

B-TEORI. Lektion 1 Trafiken och samhället

B-TEORI. Lektion 1 Trafiken och samhället B-TEORI Lektion 1 Trafiken och samhället Grundläggande regler Uppträd mot andra trafikanter så som Du vill att de ska uppträda mot Dig! bengt hedlund - bräckegymnasiet 2(23) Grundläggande regler En trafikant

Läs mer

Hållbar utveckling Vad betyder detta?

Hållbar utveckling Vad betyder detta? Hållbar utveckling Vad betyder detta? FN definition en ytveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generations möjlighet att tillfredsställa sina behov Mål Kunna olika typer

Läs mer

Biobränsle. Biogas. Cirkulär ekonomi. Corporate Social Responsibility (CSR) Cradle to cradle (C2C)

Biobränsle. Biogas. Cirkulär ekonomi. Corporate Social Responsibility (CSR) Cradle to cradle (C2C) Biobränsle X är bränslen som har organiskt ursprung, biomassa, och kommer från de växter som lever på vår jord just nu. Exempel på X är ved, rapsolja, biogas och vissa typer av avfall. Biogas Gas som består

Läs mer

Koldioxid Vattenånga Metan Dikväveoxid (lustgas) Ozon Freoner. Växthusgaser

Koldioxid Vattenånga Metan Dikväveoxid (lustgas) Ozon Freoner. Växthusgaser Växthuseffekten Atmosfären runt jorden fungerar som rutorna i ett växthus. Inne i växthuset har vi jorden. Gaserna i atmosfären släpper igenom solstrålning av olika våglängder. Värmestrålningen som studsar

Läs mer

Växthuseffekten. Kortvågig solstrålning passerar genom glaset i växthuset (jordens atmosfär).

Växthuseffekten. Kortvågig solstrålning passerar genom glaset i växthuset (jordens atmosfär). Växthuseffekten Temperaturen i ett solbelyst växthus är högre än i luften utanför. Det beror på att strålningen in i växthuset inte är densamma som Strålningen ut. Solens strålar är kortvågig strålning

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller: Kemi Bas 1 Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Tentamen 40S01A KBAST och KBASX 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 2016-10-27 Tid: 09:00-13:00 Hjälpmedel: papper, penna, radergummi, kalkylator

Läs mer

Ledare: Gamla synder fortsätter att övergöda

Ledare: Gamla synder fortsätter att övergöda Ledare: Gamla synder fortsätter att övergöda RÄDDA ÖSTERSJÖN Många åtgärder för att minska övergödning av sjöar och kustvikar har gjorts de senaste decennierna. Bland annat har reningsverken blivit effektivare,

Läs mer

Förnybara energikällor:

Förnybara energikällor: Förnybara energikällor: Vattenkraft Vattenkraft är egentligen solenergi. Solens värme får vatten från sjöar, älvar och hav att dunsta och bilda moln, som sedan ger regn eller snö. Nederbörden kan samlas

Läs mer

Ämnen runt omkring oss åk 6

Ämnen runt omkring oss åk 6 Ämnen runt omkring oss åk 6 Begrepp att kunna Atom Avdunstning Basisk Blandning Brännbarhet Egenskaper Fast form Flytande form Fotosyntes Gasform Grundämne Kemisk förening Kemisk reaktion Kondensering

Läs mer

Långtidsserier från. Husö biologiska station

Långtidsserier från. Husö biologiska station Långtidsserier från Husö biologiska station - Vattenkemi från början av 199-talet till idag Foto: Tony Cederberg Sammanställt av: Tony Cederberg Husö biologiska station Åbo Akademi 215 Innehåll 1 Provtagningsstationer...

Läs mer

Fortsättningen av biologikursen.

Fortsättningen av biologikursen. Fortsättningen av biologikursen. Ekologi - hur naturen fungerar - miljöproblem - hur människan påverkar naturen prov / inlämningsuppgift Jullov Genetik - cellensgenetik ( DNA,RNA, ribosomer, proteiner)

Läs mer

Luftens skurkar luftföroreningar som påverkar oss

Luftens skurkar luftföroreningar som påverkar oss Luftens skurkar luftföroreningar som påverkar oss Luftföroreningar påverkar människor och miljö. Här kan du läsa om några föroreningar som du inandas dagligen. Ren luft åt alla! Redan i 1300-talets London

Läs mer

Miljövetenskap och miljöskydd för en mer hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng

Miljövetenskap och miljöskydd för en mer hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng Miljövetenskap och miljöskydd för en mer hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: tentamen 41A06A ingenjörsutbildn. A1: maskin, ind ekon (aff.ing, logistik, arb.led.org.)

Läs mer

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Ekologi Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Enligt kursplanen ska ni efter det här området ha kunskap i: Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar

Läs mer

JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015

JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015 JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015 JORDENS SKOGAR Nästan en tredjedel av hela jordens landyta är täckt av skog. Jordens skogsområden kan delas in i tre olika grupper: Regnskogar Skogar som är gröna

Läs mer

Fortsättningen av biologikursen.

Fortsättningen av biologikursen. Fortsättningen av biologikursen. Ekologi - hur naturen fungerar - miljöproblem - hur människan påverkar naturen prov / inlämningsuppgift Jullov Genetik - cellensgenetik ( DNA,RNA, ribosomer, proteiner)

Läs mer

Klimatsmart mat myter och vetenskap. Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet

Klimatsmart mat myter och vetenskap. Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet Klimatsmart mat myter och vetenskap Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet Jordbruk är väl naturligt? Klimatpåverkan Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

Biobränsle. Biogas. Biomassa. Effekt. Elektricitet

Biobränsle. Biogas. Biomassa. Effekt. Elektricitet Biobränsle Bränslen som har organiskt ursprung och kommer från de växter som finns på vår jord just nu. Exempelvis ved, rapsolja, biogas, men även från organiskt avfall. Biogas Gas, huvudsakligen metan,

Läs mer

Vilket av våra vanliga bilbränslen är mest miljövänligt? Klass 9c

Vilket av våra vanliga bilbränslen är mest miljövänligt? Klass 9c Vilket av våra vanliga bilbränslen är mest miljövänligt? Klass 9c Vt. 21/5-2010 1 Innehållsförteckning Sida 1: Rubrik, framsida Sida 2: Innehållsförteckning Sida 3: Inledning, Bakgrund Sida 4: frågeställning,

Läs mer

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun Miljöutbildning Miljödiplomering i Laxå kommun Finns det miljöproblem? Klimatförändringen vår tids största miljöproblem! Utsläpp av ämnen som är hälsofarliga, förorenar, övergöder och försurar Avfall

Läs mer

10:40 11:50. Ekologi. Liv på olika villkor

10:40 11:50. Ekologi. Liv på olika villkor 10:40 11:50 Ekologi Liv på olika villkor 10:40 11:50 Kunskapsmål Ekosystemens energiflöde och kretslopp av materia. Fotosyntes, förbränning och andra ekosystemtjänster. 10:40 11:50 Kunskapsmål Biologisk

Läs mer

Bergvärme. Biobränsle. Biogas. Biomassa. Effekt. X är värmen i berggrundens grundvatten. med hjälp av värmepump.

Bergvärme. Biobränsle. Biogas. Biomassa. Effekt. X är värmen i berggrundens grundvatten. med hjälp av värmepump. Bergvärme X är värmen i berggrundens grundvatten. Detta kan utnyttjas för uppvärmning med hjälp av värmepump. Biobränsle Bränslen som har organiskt ursprung och kommer från de växter som finns på vår jord

Läs mer

Människan, resurserna och miljön

Människan, resurserna och miljön Människan, resurserna och miljön Hålbar utveckling "En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov." http://www.youtube.com/watch?v=b5nitn0chj0&feature=related

Läs mer

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag.

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. Det var en gång Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. När han undersökte vattnet fann han att ph-värdet i vissa fall

Läs mer

Livsmedlens miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv. Christel Cederberg Svensk Mjölk Vattendagarna 21 nov 2006

Livsmedlens miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv. Christel Cederberg Svensk Mjölk Vattendagarna 21 nov 2006 Livsmedlens miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv Christel Cederberg Svensk Mjölk Vattendagarna 21 nov 2006 Disposition Kort om livscykelanalys (LCA) Resultat från LCA av livsmedel Svårigheter vid miljöpåverkansanalys

Läs mer

Terminsplanering i Kemi för 7P4 HT 2012

Terminsplanering i Kemi för 7P4 HT 2012 Terminsplanering i Kemi för 7P4 HT 2012 Vecka Tema Dag Planering Atomer och kemiska V35 reaktioner V36 V37 V38 Atomer och kemiska reaktioner Luft Luft V40 V41 V42 Vatten Vissa förändringar kan förekomma

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

Mjölkkon & biologisk mångfald

Mjölkkon & biologisk mångfald Mjölkkon & biologisk mångfald sida 1 Mjölkkon & biologisk mångfald Årskurs: 4-6 Ämnen: Biologi, Geografi, Svenska I övningen lär sig eleverna om biologisk mångfald, om hur mjölkkorna ingår i ett kretslopp

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Min bok om hållbar utveckling

Min bok om hållbar utveckling Min bok om hållbar utveckling av: Emilia Nordstrand från Jäderforsskola Energianvändning När jag såg filmen så tänkte jag på hur mycket energi vi egentligen använder. Energi är det som gör att te.x. lamporna

Läs mer

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV Lektionsupplägg: Faller en, faller alla? Varför är det så viktigt med en mångfald av arter? Vad händer i ett ekosystem om en art försvinner? Låt eleverna upptäcka detta

Läs mer

Miljöredovisning 2014

Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 Vi är stolta över vår fjärrvärmeproduktion som nu består av nära 100 % återvunnen energi. Hans-Erik Olsson Kvalitetsstrateg vid Sundsvall Energi Miljöfrågorna är viktiga för oss.

Läs mer

Biobränsle. Effekt. Elektricitet. Energi. Energianvändning

Biobränsle. Effekt. Elektricitet. Energi. Energianvändning Biobränsle X är bränslen som har organiskt ursprung, biomassa, och kommer från de växter som lever på vår jord just nu. Exempel på X är ved, rapsolja, biogas och vissa typer av avfall. Effekt Beskriver

Läs mer

EVOLUTIONEN = LIVETS UTVECKLING. Utveckling pågår

EVOLUTIONEN = LIVETS UTVECKLING. Utveckling pågår EVOLUTIONEN = LIVETS UTVECKLING Utveckling pågår ALLT LEVANDE PÅ JORDEN HAR ETT GEMENSAMT URSPRUNG. DET BETYDER ATT ALLA ORGANISMER BAKTERIER, SVAMPAR, VÄXTER OCH DJUR ÄR SLÄKT MED VARANDRA. ORGANISMER

Läs mer

MILJÖMÅL: INGEN ÖVERGÖDNING

MILJÖMÅL: INGEN ÖVERGÖDNING MILJÖMÅL: INGEN ÖVERGÖDNING Lektionsupplägg: Östersjön ett hav i kris Idag anses övergödningen vara Östersjöns mest akuta miljöproblem. Eleverna får undersöka hur en förenklad näringsväv i Östersjön ser

Läs mer

Christl Kampa-Ohlsson

Christl Kampa-Ohlsson Christl Kampa-Ohlsson Mat som förbättrar världen om sambandet mellan mat miljö - hälsa !!????!! Hushållens utsläpp av växthusgaser 27 % Mat 25 % Rekreation och fritid 16 % Transporter 16 % Bostad 6 % Kläder

Läs mer

FÖR DE NATURVETENSKAPLIGA ÄMNENA BIOLOGI LÄRAN OM LIVET FYSIK DEN MATERIELLA VÄRLDENS VETENSKAP KEMI

FÖR DE NATURVETENSKAPLIGA ÄMNENA BIOLOGI LÄRAN OM LIVET FYSIK DEN MATERIELLA VÄRLDENS VETENSKAP KEMI ORDLISTA FÖR DE NATURVETENSKAPLIGA ÄMNENA BIOLOGI LÄRAN OM LIVET FYSIK DEN MATERIELLA VÄRLDENS VETENSKAP KEMI LÄRAN OM ÄMNENS UPPBYGGNAD OCH EGENSKAPER, OCH OM DERAS REAKTIONER MED VARANDRA NAMN: Johan

Läs mer

LOKALA MILJÖMÅL Giftfri miljö

LOKALA MILJÖMÅL Giftfri miljö Giftfri miljö LOKALT ÖVERGRIPANDE MÅL De kemiska ämnenas påverkan på hälsa och miljö skall vara försumbar inom en generation i Trelleborgs kommun. Tillförsel av miljögifter i avloppsvatten, dagvatten,

Läs mer

Biologi A 7,5p Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för:

Biologi A 7,5p Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Biologi A 7,5p Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer (Ifylles av student) omtentamen TX091X NT-bas Tentamensdatum: to 12 januari 2012 Tid: 9.00-13.00 Hjälpmedel:

Läs mer

MAT OCH MILJÖ TEMA: MAT OCH MILJÖ

MAT OCH MILJÖ TEMA: MAT OCH MILJÖ MAT OCH MILJÖ DET HÄR FAKTABLADET ÄR FRAMTAGEN TILL ÖVNINGARNA HEJ SKOLMAT. HELA MATERIALET FINNS FÖR NEDLADDNING PÅ WWW.LIVSMEDELSVERKET.SE Mat och måltider spelar en viktig roll i våra liv. Mat kan vara

Läs mer

BIOLOGI = Läran om det levande

BIOLOGI = Läran om det levande Ekologi BIOLOGI = Läran om det levande EKOLOGI Oikos = hus Logos = lära Vad är ett ekosystem? Fotosyntesen- Livsviktigt för Jorden! Vad är då fotosyntes? Fotosyntes är den process hos gröna växter vid

Läs mer

Wave Energized WEBAPBaltic Aeration Pump SYREPUMPAR. Drivs av naturen imiterar naturen återställer naturen

Wave Energized WEBAPBaltic Aeration Pump SYREPUMPAR. Drivs av naturen imiterar naturen återställer naturen www.webap.ivl.se Wave Energized WEBAPBaltic Aeration Pump Bild: WEBAP pilotanläggning som testades i Hanöbukten Rapport C4 SYREPUMPAR Drivs av naturen imiterar naturen återställer naturen Kortversion av

Läs mer

Min bok om hållbar utveckling

Min bok om hållbar utveckling Min bok om hållbar utveckling När jag såg filmen tänkte jag på hur dåligt vi tar hand om vår jord och att vi måste göra något åt det. Energi är ström,bensin och vad vi släpper ut och det är viktigt att

Läs mer

Klimatförändringar. Amanda, Wilma, Adam och Viking.

Klimatförändringar. Amanda, Wilma, Adam och Viking. Klimatförändringar Amanda, Wilma, Adam och Viking. Växthuseffekten Växthuseffekten var från början en naturlig process där växthusgaser i atmosfären förhindrar delar av solens värmestrålning från att lämna

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Hållbar utveckling. s. 76-83

Hållbar utveckling. s. 76-83 Hållbar utveckling s. 76-83 Prov Du får ta med dig anteckningar Anteckningarna skriver du hemma, som en övning till provet De ska vara skrivna med din handstil, inga kopior eller utskrifter Anteckningarna

Läs mer

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas miljömål Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas lokala miljömål är de övergripande målsättningarna som ska uppnås inom en generation. Av de 16 miljömål som Sveriges riksdag beslutat

Läs mer

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Sida 1 av 5 MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Varför arbeta med miljömål? Det övergripande målet för miljöarbete är att vi till nästa generation, år 2020, ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen

Läs mer

Molekyler och molekylmodeller. En modell av strukturen hos is, fruset vatten

Molekyler och molekylmodeller. En modell av strukturen hos is, fruset vatten Molekyler och molekylmodeller En modell av strukturen hos is, fruset vatten Sammanställt av Franciska Sundholm 2007 Molekyler och molekylmodeller En gren av kemin beskriver strukturen hos olika föreningar

Läs mer

samspel Fotosyntes och cellandning Äta och ätas Konkurrens och samarbete

samspel Fotosyntes och cellandning Äta och ätas Konkurrens och samarbete samspel Fotosyntes och cellandning Äta och ätas Konkurrens och samarbete Syrets och kolets kretslopp Växter tar upp koldioxid och vatten, avger syrgas samt bildar kolhydrater. Djuren tar upp kolhydrater

Läs mer

Energibalans för kroppen, jorden och samhället

Energibalans för kroppen, jorden och samhället Energibalans för kroppen, jorden och samhället Fysikdagar Karlstad 7oktober 2010 Mats Areskoug Energibalans för kroppen, samhället och jorden. Energiprincipen säger att energi är oförstörbar och inte kan

Läs mer

Studiebesök årskurs 6 Kraftvärmeverket

Studiebesök årskurs 6 Kraftvärmeverket FJÄRRVÄRME VATTEN ELNÄT ÅTERVINNING ELFÖRSÄLJNING BIOGAS VINDKRAFT Studiebesök årskurs 6 Kraftvärmeverket Adress: Varvsallén 14, Härnösand För att studiebesöket skall bli så värdefullt som möjligt är det

Läs mer

Hållbar utveckling svarar mot ett samspel med naturen, inte ett utnyttjande av naturen.

Hållbar utveckling svarar mot ett samspel med naturen, inte ett utnyttjande av naturen. Hållbar utveckling svarar mot ett samspel med naturen, inte ett utnyttjande av naturen. Ekostaden Mer än hälften av jordens befolkning bor i städer och allt fler väljer att flytta från landsbygden till

Läs mer

Viva vatten Mia Svedäng Projektledare Lokal vattenmiljö

Viva vatten Mia Svedäng Projektledare Lokal vattenmiljö Viva vatten Mia Svedäng Projektledare Lokal vattenmiljö Naturskyddsföreningens arbete för havs- och vattenmiljö Rinnande vatten Vattenkraft Havsmiljön Fisk och fiskemetoder + Ren båtbotten Lokal vattenmiljö

Läs mer

Temagruppernas ansvarsområde

Temagruppernas ansvarsområde Temagruppernas ansvarsområde För att förtydliga respektive temagrupps ansvarsområde har jag använt de utvidgade preciseringarna från miljömålssystemet som regeringen presenterade under 2011. na utgör en

Läs mer