Skrivelse om utredning om bättre kollektivtrafik i Lunds kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skrivelse om utredning om bättre kollektivtrafik i Lunds kommun"

Transkript

1 Kommunkontoret Strategiska utvecklingsavdelningen 1(8) Kommunstyrelsen Skrivelse om utredning om bättre kollektivtrafik i Lunds kommun Sammanfning Alliansen i Lund samt FörNyaLund har inkommit med en skrivelse till Kommunstyrelsen med förslag om genomförande av en utredning som ska innehålla underlag och rekommendationer till beslut avseende den framtida kollektivtrafiken i hela Lunds kommun. I skrivelsen föreslås sammanfningsvis kommunstyrelsen beslutar en utredning ska göras om bättre kollektivtrafik i Lunds kommun, en politisk styrgrupp ska utses med totalt 11 ledamöter med representation från samtliga partier i Lunds kommunfullmäktige, utredningens arbete ska vara avslutat och redovisas för kommunstyrelsen senast utgången av 2016, uppdra åt kommunkontoret svara för administrativt stöd till utredningen, styrgruppen ska samråda med berörda styrelser, nämnder, Region Skåne, relevanta myndigheter och akademi, styrgruppen ska återkomma med förslag till budget för genomföra utredningen samt kommunstyrelsen ska främja tillkomsten av en demolinje med eldrivna bussar som en del av det befintliga stadsbussnätet. Mot bakgrund av de betydande investeringar och påverkan på staden som kollektivtrafiksatsningar innebär anser kommunkontoret det är befogat ytterligare utrednings- och granskningsarbete genomförs. Föreligger förslag till organisation för genomförande av utredningar samt utredningsdirektiv. Beslutsunderlag Kommunkontorets tjänsteskrivelse (denna skrivelse) Bilaga till tjänsteskrivelse med utredningsdirektiv Skrivelse från Alliansen och FNL om bättre kollektivtrafik i Lunds kommun Ärendet Alliansen i Lund samt FörNyaLund har inkommit med en skrivelse till Kommunstyrelsen med förslag om genomförande av en utredning som ska innehålla underlag och rekommendationer till beslut avseende den framtida kollektivtrafiken i hela Lunds kommun. Postadress Besöksadress Telefon växel Fax Internetadress e-post Box 41 Kyrkogatan lunds.kommun@lund.se LUND

2 2(8) I skrivelsen föreslås sammanfningsvis kommunstyrelsen beslutar en utredning ska göras om bättre kollektivtrafik i Lunds kommun, en politisk styrgrupp ska utses med totalt 11 ledamöter med representation från samtliga partier i Lunds kommunfullmäktige, utredningens arbete ska vara avslutat och redovisas för kommunstyrelsen senast utgången av 2016, uppdra åt kommunkontoret svara för administrativt stöd till utredningen, styrgruppen ska samråda med berörda styrelser, nämnder, Region Skåne, relevanta myndigheter och akademi, styrgruppen ska återkomma med förslag till budget för genomföra utredningen samt kommunstyrelsen ska främja tillkomsten av en demolinje med eldrivna bussar som en del av det befintliga stadsbussnätet. Mot bakgrund av de betydande investeringar och påverkan på staden som kollektivtrafiksatsningar innebär anser kommunkontoret det är befogat ytterligare utrednings- och granskningsarbete genomförs. Föreligger förslag till genomförande av utredningar samt till utredningsdirektiv. Kommunkontorets kommentarer Lund är en kommun med starkt tillväxt vilket gör det finns ett kontinuerligt behov av se över trafikflöden och transportbehov för utvecklingen ska ske på ett hållbart sätt. Inte minst de stora forskningsanläggningarna, Science Village Scandinavia och en ny stadsdel i nordöstra Lund ställer krav på framtida kollektivtrafiklösningar. Till detta finns behov av förtätning av bostäder och verksamhetslokaler. Mot bakgrund av de betydande investeringar och påverkan på staden som kollektivtrafiksatsningar innebär anser kommunkontoret det är befogat ytterligare utrednings- och granskningsarbete genomförs. Tidigare ställningstagande En översyn av kollektivtrafiken i staden har senast gjorts genom projektet Lunds Centrum och trafiken som påbörjades Det ledde bl a till regionbusstrafiken lyftes ut från stadskärnan 2010 och Galten permanentades som bussterminal. Vidare bestämdes Botulfsplatsen forts skulle utgöra en central knutpunkt för stadsbusstrafik och ett utredningsarbete skulle startas upp för en utveckling av Lund C, en utredning som nu pågår. Kommunfullmäktige har 2009 tagit principställningstagande för införande av spårvägstrafik och bidrag har erhållits från Europeiska Investeringsbanken (ELENA). I samband härmed har ett samarbetsprojekt tillskapats mellan Malmö, Lund och Helsingborg för etablering av spårväg (SPIS). En förstudie av spårväg Lund C-ESS färdigställdes År 2013 tecknades en avsiktsförklaring om spårvägsinförande med Region Skåne och i december 2014 antog kommunfullmäktige detaljplaner för sträckan Lund C-ESS.

3 3(8) Pågående arbete Utredningarna Linjenätsöversyn (framtidens busstrafik) och Elektrifiering av stadens transporter pågår inom ramen för Kollektivtrafikvision 2020 (Kollvision 2020). För Linjenätsöversyn finns mål för arbetet och en tidplan förankrad med Skånetrafiken som innebär ett nytt linjenät ska kunna presenteras vid årsskiftet Politisk styrning finns genom representanter från kommunstyrelsen, byggnadsnämnden och tekniska nämnden medverkar i styrgruppen. Elektrifiering av stadens transporter är i en uppstartsfas och drivs inom innovationsplformen Future by Lund men är knutet till Kollvision Genomförande av utredningen/granskningen I skrivelsen anges hela kollektivtrafiken ska omfas. För detta ska kunna ske på ett rimligt sätt anser kommunkontoret utredningsarbetet bör delas in i tre delar. Linjenätsöversyn (framtidens busstrafik) Granskning spårväg Elektrifiering av stadens transporter Eftersom omfande utredningsarbete redan pågår för den framtida kollektivtrafiken genom Kollvision 2020 där politisk styrning finns föreslås dessa utredningar fullföljs som planerat. Arbetet föreslås avrapporteras i kommunstyrelsens arbetsutskott strategisk samhällsplanering (KSAU/plan). Kommunstyrelsen föreslås ge uppdrag om utförande av granskningen av spårväg och utfärdar direktiv för arbetet. Eftersom kommunstyrelsen är uppdragsgivare bör också direktiven utformas av styrelsen. Till operativt ansvarig föreslås kommundirektören. Styrgrupp bör, i likhet med andra större övergripande planeringsprojekt KSAU/plan. Möjlighet finns adjungera ytterligare deltagare. KSAU/plan ges i uppdrag tillsätta en oberoende expertgrupp för genomföra granskningen. Arbetet ska ha karaktär av second opinion av tidigare genomförda utredningar. Den expertgrupp som tillsätts kan i sin tur koppla till sig expertis inom relevanta sakområden. Expertgruppens uppgift är ta del av och granska de utredningar och underlag som tagits fram samt lämna rekommendationer utifrån resultatet. Målsättningen ska vara granskningen rapporteras till kommunstyrelsen senast den 27 maj Slutrapport enligt avtalet med EIB ska inges i juni Av rapporten förutsätts det framgå om forts genomförande av projektet planeras. Om kommunen inte avser fullfölja avtalet riskeras återbetalning av upp till 27 mkr. För kommunen ska ha möjlighet ta del av regeringens initiativ Stadsmiljöavtal måste ställningstagande ske före sommaren.

4 4(8) Förslag till direktiv för respektive delutredning är mer detaljerat beskrivna i bilaga. Beslut om initiera en utredning i enlighet med detta tjänsteutlåtande bör inte i sig innebära pågående kollektivtrafikplanering ska avstanna eller ta någon annan inriktning än vad tidigare beslut säger. För genomförande av Granskning spårväg krävs medel avsätts. Kostnader för expertgruppens arbete beräknas till ca 400 tkr. En konsult bör upphandlas som utgör sekreterariat. Därutöver kan gruppen behöva anlita konsulter eller annan expertis för särskilda delar av granskningen. Omfningen av detta konsultstöd är svår uppska. För granskningen ska kunna utföras på ett tillfredsställande sätt bör totalt 1,5 mkr avsättas för ändamålet. Kommunkontorets förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar uppdra åt kommundirektören tillsätta en oberoende expertgrupp för uppdraget Granskning spårväg frågan om framtida busstrafik fullföljs inom ramen för Linjenätsanalys inom Kollvision 2020, pågående projekt Elektrifiering av stadens transporter inom Future by Lund utvecklas och samordnas inom Kollvision 2020, godkänna förslag till utredningsdirektiv i enlighet med kommunkontorets bilagda förslag, kommunstyrelsens arbetsutskott för strategisk samhällsplanering ska utgöra styrgrupp för uppdraget Granskning Spårväg, avsätta 1,5 mkr för utredningsarbetet i uppdraget Granskning Spårväg från Kommunstyrelsens Reserverade medel KOMMUNKONTORET Anette Henriksson Kommundirektör Carin Hillåker Bitr kommundirektör Beslut expedieras till: kommunkontoret

5 5(8) Bilaga Utredningsdirektiv Linjenätsöversyn Lunds kommun och Skånetrafiken har under 2014 påbörjat en omfande linjenätsutredning. Utredningens genomförs inom ramen för det gemensamma arbetet i Kollvision Linjeöversynen syftar till ta fram beslutsunderlag för utveckla och anpassa stadsbusstrafiken till befintliga och framtida förhållanden. Utredningen ska ta hänsyn till såväl Lunds nuvarande struktur som den framtida utvecklingen av staden. Kollektivtrafikvision Lund 2020 ligger som grund för arbetet, där det övergripande målet är: Fördubblat resande med kollektivtrafiken fram till år 2020 jämfört med 2006 års resande Sedan 2006 har stadsbussresandet ökat med i snitt 3,7 % per år. För nå fördubblingsmålet till 2020 innebär detta resandet behöver öka 8,4 % per år i snitt. Därtill finns även två kompletterande målsättningar inom visionen, som också ska gälla: Medelhastigheten år 2020 ska för stadsbuss vara 22km/h. Andelen nöjda resenärer ska överstiga 80% Översynen ska inte ha det nuvarande linjenätet som utgångspunkt, utan kundernas målpunkter och framtida stadsutbyggnad kopplat till resandeutveckling och trafikekonomi ska vara grunden. Inriktning för arbetet ska vara skapa en raktiv kollektivtrafik med ett linjenät som stödjer och är motor för stadens fortsa utveckling. Nätet ska präglas av gena, raktiva linjedragningar med hög framkomlighet och korta restider. Arbetet leds av Skånetrafiken och är inne i ett intensivt skede. Politisk medverkan sker genom Ett förslag till nytt linjenät kommer presenteras I en senare fas kompletteras med ett steg 2 där även regionbusstrafikens angöring till tätorterna ses över. Kommunkontoret föreslår linjenätsanalysen fullföljs enligt plan och arbetet samordnas inom Kollvision 2020 och återrapporteras till KSAU/plan.

6 6(8) Granskning spårväg Syftet med utredningen är granska huruvida befintliga beslutsunderlag är rättvisande samt beslut fats på relevanta grunder. Projektet Spårväg Lund C-ESS har pågått under flera år och drivs idag i en gemensam projektorganisation tillsammans med Region Skåne. Kommunfullmäktige har antagit detaljplaner för aktuell sträcka och parterna håller nu på avsluta arbetet med förfrågningsunderlagen för upphandling av bana, depå och vagnar. Projektets komplexitet och storlek gör det finns anledning oberoende granska och genomlysa projektet. En oberoende expertgrupp inrättas. Gruppens arbete ska ha en karaktär av second opinion av tidigare genomförda utredningar. Gruppen ska bestå av fyra personer som KSAU/plan utser och ansvarar för leveranser och slutresultat. Expertgruppen kan koppla till sig ytterligare expertis inom relevanta sakområden. Särskilda medel för anlitande av expertis ska avsättas i budgeten. Gruppens uppgift är ta del av och granska de utredningar och underlag som tagits fram och bistås i utredningen av ett sekreteriat (konsult). Sekretariatet får dessutom i uppgift granska de föreslagna experterna utifrån jävsrisker. Inga nya utredningar ska framställas inom granskningen men rekommendationer kan lämnas utifrån resultatet. De frågeställningar som ska ligga till grund för granskningen är följande: 1. Hållbar stadsutveckling Hur påverkas förutsättningar för stadsutveckling i stråket beroende på val av trafikslag? Bidrar projektet till kommunala mål avseende tillväxt och miljö? Är det möjligt bygga en lika tät stad i stadsdelen i nordöstra Lund? 2. Resandeunderlag Är bedömningarna av det framtida kollektivtrafikresandet i stråket rimliga? Spårvägens alternativt busstrafikens förmåga klara efterfrågan på kollektivtrafiktransporter i stråket Lund C- ESS, på kort och lång sikt. 3. Stadsmiljö och kulturmiljö Hur påverkas befintliga stads- och kulturmiljöer utmed stråket? 4. Störningar och emissioner Hur påverkas människor och verksamheter längs sträckan? 5. Ekonomisk hållbarhet Ekonomiska konsekvenser för den kommunala ekonomin. Kostnadsberäkningar för spåranläggningen. Investeringens påverkan på driftbudgeten. Påverkan på kommunens markinnehav

7 7(8) och skeintäkter. I bedömningen ska förutsättningen vara fördelning av kostnader ska ske enligt avsiktsförklaring tecknad med Region Skåne och Trafikverket. För varje frågeställning ovan ska följande minst besvaras: Vilka beslutsunderlag finns? Vilka beslut har fats (av vem, när, innehåll osv.)? Är samtliga relevanta aspekter av området utredda? Är det något som saknas? Är underlaget rättvisande? Är de bedömningar som gjorts rimliga och beslut som fats gjorda på relevant grunder? Elektrifiering av stadens transporter En elektrifiering av kollektivtrafiken i Lund är en strategiskt viktig fråga för klara kommunens miljömål. Lunds kommun har därför under 2014 i samarbete med Lunds Universitet, K2 nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik och Skånetrafiken startat ett gemensamt projekt, Elektrifiering av stadens transporter. Projektet genomförs inom Future by Lund, Lunds innovationsplform för framtidens hållbara städer med stöd från Vinnova. En allt större insikt om biogasen inte räcker och eldrift har bättre förutsättningar för lösa problemen med klimat, buller och andra utsläpp har gjort kommunen ser en elektrifiering av busstrafiken som nästa stora teknikskifte. Oavsett spårvägsinförande eller inte så kommer busstrafiken även framöver stå för den största andelen av kollektivtrafiken inom kommunen. Utvecklingen av eldriven busstrafik går snabbt framåt. Mycket händer, stora EU-projekt, demolinjer, mm. Det finns också ett tryck från olika aktörer. Inte minst bussleverantörer ser möjligheter. Bussleverantörernas engagemang är bra men samtidigt finns en brist på kunskap och intresse för skapa en standardisering. Bristen på standards är idag ett hinder för införandet i stor skala då laddinfrastrukturen måste bli oberoende av fordonsleverantör. Inte minst viktigt är finna konkurrensneutrala lösningar. Pågående arbete i februari 2015 är: Beräkningar/ simuleringar för elförsörjning av komplett busstrafiksystem i Lund. Formering av ett utvecklingskonsortium med handlingsplan. Säkring av finansiering för olika delprojekt. Kraftringen bygger kompetens kring laddinfrastruktur. Identifiering av fler delprojekt inom ramen för elektrifiering av stadens transporter. Internationell samverkan.

8 8(8) Det fortsa arbetet utgår ifrån en öppen innovation och utgår ifrån stadens behov och utmaningar. Exempel på frågeställningar som ska utredas närmast är: Hur förebereder vi staden för elektrifiering? Lösningar för implementering i en stad? Hur skapar vi en öppen laddinfrastruktur - leverantörsoberoende standards? Kan vi stimulera byggnation av en demo-anläggning? Kan fler transporter kopplas till denna struktur? Vilka möjligheter ger det för stadsutveckling/planering? Vem ansvarar för infrastruktur? Affärs/ betalningsmodeller? Drifts/ underhållsansvar? Konkurrensneutral upphandling? Hur synkar vi elektrifieringen med ändrade resvanor? Kommunkontoret föreslår det pågående projektet Elektrifiering av stadens transporter inom Future by Lund utvecklas enligt ovanstående och arbetet samordnas inom Kollvision 2020.

9

10

Spårvägen i Lund drivkraft för stadsutveckling

Spårvägen i Lund drivkraft för stadsutveckling Spårväg Lund C ESS Spårvägen i Lund drivkraft för stadsutveckling Pernilla von Strokirch, Projektchef Spårvägen som drivkraft för stadsutveckling Att få en spårväg i Lund är inte ett mål i sig. Spårvägen

Läs mer

Framtidsplan för Skrylle

Framtidsplan för Skrylle Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (7) Ekonomiavdelningen Gunilla Welander Kommunstyrelsen gunilla.welander@lund.se Framtidsplan för Skrylle Sammanfattning Skrylleområdet är Lunds största natur- och fritidsområde.

Läs mer

Igångsättningstillstånd - Kunskapsparken, Brunnshög

Igångsättningstillstånd - Kunskapsparken, Brunnshög Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (5) Ledningen Eva Rydén Dalman +46463595839 eva.dalman@lund.se Kommunfullmäktige Igångsättningstillstånd - Kunskapsparken, Brunnshög Sammanfattning På tekniska nämndens

Läs mer

Genomförandeavtal Elbuss Landskrona

Genomförandeavtal Elbuss Landskrona Klicka här för att ange text. Utkast 2017-08-30 ARBETSMATERIAL EJ FÖR SPRIDNING Genomförandeavtal Elbuss Landskrona 1 Parter och avtalets bakgrund Mellan Landskrona stad, org. nr 212000-1140 nedan benämnt

Läs mer

Förslag till samverkansavtal kring kommungemensamt e-arkiv

Förslag till samverkansavtal kring kommungemensamt e-arkiv Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (5) Administrativa avdelningen Jesper Jacobsson 046-35 59 26 Jesper.jacobsson@lund.se Kommunstyrelsen Förslag till samverkansavtal kring kommungemensamt e-arkiv Sammanfning

Läs mer

Genomförandeavtal Elbuss Ystad

Genomförandeavtal Elbuss Ystad Emma Eriksson emma.eriksson@skanetrafiken.se 0451-284000 2018-04-27 Genomförandeavtal Elbuss Ystad 1 Parter och avtalets bakgrund Mellan Ystads kommun, org. nr 212000-1181 nedan benämnt Kommunen, och Region

Läs mer

Samarbete med LKF och HSB gällande utveckling av fastigheterna Stormen 1, Molnet 1-2 m fl

Samarbete med LKF och HSB gällande utveckling av fastigheterna Stormen 1, Molnet 1-2 m fl Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (6) Administrativa avdelningen Pernilla Ardhe 046-356339 pernilla.ardhe@lund.se Kommunstyrelsen Samarbete med LKF och HSB gällande utveckling av fastigheterna Stormen

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden Joakim Agartsson Avdelning Affär och Marknad

Kollektivtrafiknämnden Joakim Agartsson Avdelning Affär och Marknad Kollektivtrafiknämnden Joakim Agartsson Avdelning Affär och Marknad joakim.agartsson@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-28 Dnr [Diarienummer] 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Upphandling av spårvagnar,

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Enhetschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-29 Dnr 1500318 1 (6) Kollektivtrafiknämnden Avsiktsförklaring Malmö med koppling Sverigeförhandlingen

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-17 Dnr 1500318 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring storstadsåtgärder

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden DAGORDNING Datum 2014-01-31 1 (8) Sammanträde i regionala tillväxtnämnden Ledamöter och ersättare i regionala tillväxtnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-02-07 08.30-- Plats: Köpenhamns lufthamn,

Läs mer

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, punkt 27 Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen Ärendebeskrivning

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden DAGORDNING Datum 2017-02-06 1 (6) Sammanträde i kollektivtrafiknämnden Ledamöter och ersättare i kollektivtrafiknämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-06 09.30 Plats: Hässleholm, Skånetrafiken 1.

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2015-01-13 Ewa Rosén Regional utveckling 0451-288511 Kollektivtrafikmyndigheten Ewa.rosen@skanetrafiken.se Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Enhetschef Sven Tufvesson Ledningsstrateg BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-06-16 Dnr 1601902 1 (6) Kollektivtrafiknämnden Genomförandeavtal spårväg Lund Ordförandens förslag

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Bygg Malmö helt

Tjänsteskrivelse. Bygg Malmö helt SIGNERAD 2014-05-16 Malmö stad Stadskontoret 1 (5) Datum 2014-05-16 Handläggare Anders Spjuth Projektledare Anders.Spjuth@malmo.se Tjänsteskrivelse Bygg Malmö helt STK-2014-590 Sammanfning Kommunstyrelsens

Läs mer

GRANSKNING AV SPÅRVÄG PRESENTATION AV EXPERTGRUPPENS SLUTSATSER 16 JUNI 2015

GRANSKNING AV SPÅRVÄG PRESENTATION AV EXPERTGRUPPENS SLUTSATSER 16 JUNI 2015 GRANSKNING AV SPÅRVÄG PRESENTATION AV EXPERTGRUPPENS SLUTSATSER 16 JUNI 2015 Agenda 13.00 13.15 Inledning och kort om projekt spårväg Lund C - ESS 13.15 13.40 Granskningens resultat 13.40 13.45 Avslutning

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2016 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2016 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2015-12-09 Ewa Rosén 0451-288511 Ewa.rosen@skanetrafiken.se Regionala utvecklingsnämnden Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2016 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under år 2017 löper trafikavtal

Läs mer

Remiss Skrivelse (S): Lund behöver en samlad strategi för de aktuella bergtäktsärendena

Remiss Skrivelse (S): Lund behöver en samlad strategi för de aktuella bergtäktsärendena Tekniska förvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (5) Anita Wallin Karl-Oscar Seth Per Eneroth Ronnie Kalén Tekniska nämnden Remiss Skrivelse (S): Lund behöver en samlad strategi för de aktuella bergtäktsärendena

Läs mer

Riktlinjer och åtgärder. Lunds kommun

Riktlinjer och åtgärder. Lunds kommun Riktlinjer och åtgärder för att öka bostadsbyggandet i Lunds kommun Kommunfullmäktige 2013-11-28 Innehåll Inledning...1 Effektiva processer...1 Enkla och flexibla regler...4 Ökad konkurrens...4 Ökad samverkan

Läs mer

Genomförandeavtal el-buss Malmö linje 3 och 7

Genomförandeavtal el-buss Malmö linje 3 och 7 2017-03-06 Genomförandeavtal el-buss Malmö linje 3 och 7 1 Parter och avtalets bakgrund Mellan Malmö stad, org. nr 212000-1124 nedan benämnt Kommunen, och Region Skåne, org. nr 232100-0255, träffas detta

Läs mer

SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen KS/2015:604 TJÄNSTESKRIVELSE

SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen KS/2015:604 TJÄNSTESKRIVELSE SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen 2015-12-11 KS/2015:604 TJÄNSTESKRIVELSE Principöverenskommelse mellan Trafikverket och Solna stad inför utredning av tunnelförläggning av Huvudstaleden i Solna och

Läs mer

24 Hede stationshus avsiktsförklaring om samplanering RS160602

24 Hede stationshus avsiktsförklaring om samplanering RS160602 24 Hede stationshus avsiktsförklaring om samplanering RS160602 Ärendet Förslag föreligger om att anta avsiktsförklaring för Hede Stationshus. Avsiktsförklaringen innebär bland annat att Hallandstrafiken

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Planeringschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-10 Dnr 1500318 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Malmöpendeln och avtal om Malmöringen

Läs mer

Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun

Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun 2013-02-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2011/370-514 (KFKS 2012/296-514) Tekniska nämnden Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun Förslag till beslut Tekniska nämnden tillstyrker att kommunstyrelsen

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Göran Carlén KS

Handläggare Datum Diarienummer Göran Carlén KS KS 5 7 MAJ 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Göran Carlén 2013-04-17 KS 2013-0459 Kommunstyrelsen Direktiv för arbete med aktualitetsprövning och revidering av översiktsplanen

Läs mer

Datum I ärendet finns följande dokument 1. Regionala utvecklingsnämndens beslut , 79

Datum I ärendet finns följande dokument 1. Regionala utvecklingsnämndens beslut , 79 DAGORDNING Datum 2016-06-17 1 (6) Sammanträde i regionstyrelsen Ledamöter och ersättare i regionstyrelsen kallas till sammanträde. Tid: 2016-06-20 kl. 09.00 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad 1.

Läs mer

31Medborgarförslag angående Folkets Park

31Medborgarförslag angående Folkets Park 157 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2013-01-09 31Medborgarförslag angående Folkets Park Dnr KF 2012/0102 Sammanfattning Ulf Berggren har föreslagit att Folkparksbyggnaden

Läs mer

Eftersom den nya depån på Ringön behöver börja byggas inom kort är det viktigt att hela ärendet hanteras skyndsamt.

Eftersom den nya depån på Ringön behöver börja byggas inom kort är det viktigt att hela ärendet hanteras skyndsamt. Yrkande Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande Kommunstyrelsen 2017-12-13 Ärende x Yrkande angående organisering av spårvägstrafiken Det pågår sedan en tid tillbaka en dialog mellan Göteborgs

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden DAGORDNING Datum 2018-05-21 1 (6) Sammanträde i kollektivtrafiknämnden Ledamöter och ersättare i kollektivtrafiknämnden kallas till sammanträde. Tid: 2018-05-21 kl.09.30- Plats: Rum Söderslätt, Skånetrafiken,

Läs mer

Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801) Svar på remiss

Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801) Svar på remiss Dnr Sida 1 (6) 2019-03-22 Handläggare Niklas Karlsson 08-508 260 86 Till Exploateringsnämnden 2019-04-25 Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801)

Läs mer

Investeringsbudget Tekniska nämnden 2014

Investeringsbudget Tekniska nämnden 2014 Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Kommunledningsförvaltningen Morgan Persson,0550-88024 morgan.persson@kristinehamn.se Datum 2013-12-04 Ks/2013:187 041 Budget Investeringsbudget Tekniska nämnden 2014 Sammanfattning

Läs mer

SL

SL 1 2 Utredning Övergång till eldriven busstrafik i Stockholms län Transportforum 2019 Elbussar och nollemissionsdrift som nästa steg i hållbarhetsarbetet 1 2 2017-03-08 3 4 EFFEKTMÅL Visar vad eldriven

Läs mer

Parkeringspolicy. Förslag till beslut

Parkeringspolicy. Förslag till beslut 2013-02-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/296-514 Kommunstyrelsen Parkeringspolicy Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslagen parkeringspolicy. Sammanfattning Ett förslag till parkeringspolicy

Läs mer

Återremiss Ansökan om bidrag Crossroads Lund Dnr SO 2015/0137

Återremiss Ansökan om bidrag Crossroads Lund Dnr SO 2015/0137 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(5) Karin Säfström 046-35 57 94 Karin.safstrom@lund.se Socialnämnden i Lund Återremiss Ansökan om bidrag Crossroads Lund Dnr SO 2015/0137 Sammanfattning

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

Utredning om samverkan gällande byggutbildningen

Utredning om samverkan gällande byggutbildningen Utbildningsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Utbildningskansliet 2007-11-27 Ärende 4 Sten-Bertil Olsson Tel: 046-35 70 43 E-post: sten-bertil.olsson@lund.se Utbildningsnämnden Utredning om samverkan gällande

Läs mer

/r e?cr /.J. /.J}- PI /J- ojo/e>l

/r e?cr /.J. /.J}- PI /J- ojo/e>l TJÄNSTESKRIVELSE l (5) LUND 2014-08-15 Handläggare Christoffer Lindskov Tel 046-35 58 08 E-post christoffer.lindskov@lund.se Handläggare Karin Jönsson Tel 046-39 941 93 E-post karin.jonsson@lund.se Byggnadsnämnden

Läs mer

Sjukhusområdet inriktningsbeslut Getingevägen Baravägen Tornavägen Sölvegatan Helgonavägen PÄ 37/2010

Sjukhusområdet inriktningsbeslut Getingevägen Baravägen Tornavägen Sölvegatan Helgonavägen PÄ 37/2010 Stadsbyggnadskontoret TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Planavdelningen Jenny Lindström 046 359 36 21 jenny.lindstrom@lund.se Byggnadsnämnden i Lund Sjukhusområdet inriktningsbeslut Getingevägen Baravägen Tornavägen

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-03-06 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring för Malmöpendeln

Läs mer

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala Spårväg för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala växer Uppsala växer och är en av Europas mest expansiva regioner. År 2050 förväntas vi bli 340 000 invånare. Vi ser positivt på denna utveckling.

Läs mer

European Spallation Source (ESS) i Lund

European Spallation Source (ESS) i Lund European Spallation Source (ESS) i Lund En mötesplats för vetenskapsmän inom materialforskning 1 ESS-& MAX IV:s anläggningar i Lund Malmö Köpenhamn Lund Brunnshög Knutpunkt för transporten : Till Lund

Läs mer

Projektorganisation för samhällsbyggnadsprojekt

Projektorganisation för samhällsbyggnadsprojekt Tjänsteutlåtande Utvecklingsdirektör 2015-11-03 Per-Ola Lindahl 08-590 970 35 Dnr: Per-Ola.Lindahl@upplandsvasby.se KS/2015:275 10151 Kommunstyrelsen Projektorganisation för samhällsbyggnadsprojekt Förslag

Läs mer

Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken

Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken 109 000 invånare i kommunen (12:a i landet efter folkmängd) tillväxt i befolkning ca 1% per år tillväxt i arbetsplatser ca 2% per år (5 nya jobb varje arbetsdag)

Läs mer

Så kan vi skapa en snabb och kapacitetsstark kollektivtrafik med Bus Rapid Transit. Fredrik Eliasson, Region Örebro län

Så kan vi skapa en snabb och kapacitetsstark kollektivtrafik med Bus Rapid Transit. Fredrik Eliasson, Region Örebro län Så kan vi skapa en snabb och kapacitetsstark kollektivtrafik med Bus Rapid Transit Fredrik Eliasson, Region Örebro län Mål och behov går hand i hand - Andelen gång-, cykel- och kollektivtrafik ska utgöra

Läs mer

KS 16 11 APRIL 2012. Uppsala Health Summit. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

KS 16 11 APRIL 2012. Uppsala Health Summit. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta KS 16 11 APRIL 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Sterte Eva Datum 2012-03-21 Diarienummer KSN-2012-0524 Kommunstyrelsen Uppsala Health Summit Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Protokollsutdrag. Kommunfullmäktige 2013-02-11, 8. Inklusive beslutsunderlag: Kommunstyrelsens protokoll 2012-12-17, 214

Protokollsutdrag. Kommunfullmäktige 2013-02-11, 8. Inklusive beslutsunderlag: Kommunstyrelsens protokoll 2012-12-17, 214 Protokollsutdrag Kommunfullmäktige 2013-02-11, 8 Inklusive beslutsunderlag: Kommunstyrelsens protokoll 2012-12-17, 214 Kommunchefens tjänsteskrivelse; Investering förstudie för nytt äldreboende 2012-12-03

Läs mer

Remiss: Plan mot alkohol, narkotika, dopning och tobak i Lunds kommun år

Remiss: Plan mot alkohol, narkotika, dopning och tobak i Lunds kommun år Barn- och skolförvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (5) Skolkontoret Linus Andersson 046-359 55 78 Linus.andersson2@lund.se Barn- och skolnämnden Remiss: Plan mot alkohol, narkotika, dopning och tobak i Lunds

Läs mer

Förslag till revideringsprocess av Lunds program för ekologiskt hållbar utveckling LundaEko Dnr KS 2011/0824

Förslag till revideringsprocess av Lunds program för ekologiskt hållbar utveckling LundaEko Dnr KS 2011/0824 Kommunkontoret Projektplan 1 (8) Avdelningen för miljöstrategi, folkhälsa och säkerhet Anna-Karin Poussart 046-359 42 37 anna-karin.poussart@lund.se Kommunstyrelsens miljö- och häsloutskott Förslag till

Läs mer

Trafikverket och spårväg

Trafikverket och spårväg Spårvagnsstädernas årsmöte 2014 i Lund Trafikverket och spårväg Lennart Andersson Trafikverket och spårväg Trafikverkets svar (I) Regeringen bör i sin instruktion ge Trafikverket erforderliga resurser

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer

Ronny Nilsson (S), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 2:e vice ordförande Bengt Marntell (C ), ersättare

Ronny Nilsson (S), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 2:e vice ordförande Bengt Marntell (C ), ersättare 1 (8) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.00 Beslutande Ronny Nilsson (S), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 2:e vice ordförande Bengt Marntell (C ), ersättare Övriga deltagande Ulf Bengtsson,

Läs mer

Samråd för utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka och söderort

Samråd för utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka och söderort 2016-11-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2015/31-219 Kommunstyrelsen Samråd för utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka och söderort Yttrande till Stockholms läns landsting under samråd Förslag till beslut

Läs mer

Parkeringspolicy. Förslag till beslut

Parkeringspolicy. Förslag till beslut 2013-02-07 Rev 2013-03-26 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/296-514 Kommunstyrelsen Parkeringspolicy Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslagen parkeringspolicy. Sammanfattning Ett förslag till

Läs mer

Utlåtande 2015:37 RI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:37 RI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:37 RI (Dnr 003-1065/2014) Överenskommelse om utbyggnad och finansiering av bussterminallösning för Ostsektorn mellan Stockholms läns landsting, Stockholms stad, Nacka kommun och Värmdö kommun

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-11-16 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Överenskommelse om utbyggnad

Läs mer

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 1. Bakgrund Stora delar av de kommunala verksamheterna är organiserade i en beställar-utförarmodell,

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen Regionstyrelsen 218-239 2018-11-28 kl:09.00-13.35 Plats: Regionens hus, sal A 223 Allmän trafikplikt inför upphandling av busstrafik Diarienummer: RJL 2018/2474 Beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga 1(5) Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2018-06-19 punkt 25 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga beskrivning Trafiknämnden föreslås

Läs mer

2013-10-29. Ändring av detaljplaner inför byggnation av gång- och Cykelbana utmed väg 153 igenom Ullared Dnr KS 2013-187

2013-10-29. Ändring av detaljplaner inför byggnation av gång- och Cykelbana utmed väg 153 igenom Ullared Dnr KS 2013-187 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG 2013-10-29 332 Ändring av detaljplaner inför byggnation av gång- och Cykelbana utmed väg 153 igenom Ullared

Läs mer

BRT FÖR SVERIGE NÄSTA STEG I UTVECKLINGEN AV ATTRAKTIV KOLLEKTIVTRAFIK

BRT FÖR SVERIGE NÄSTA STEG I UTVECKLINGEN AV ATTRAKTIV KOLLEKTIVTRAFIK BRT FÖR SVERIGE NÄSTA STEG I UTVECKLINGEN AV ATTRAKTIV KOLLEKTIVTRAFIK CHARLOTTE WÄREBORN SCHULTZ, VD X2AB STENERIK RINGQVIST, Projektledare BRT Guidelines X2AB:s verksamhetsidé Vi ska i nära samverkan

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1 HÄGERSTEN - LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING Handläggare: Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2011-12-15 DNR 467-2011- 1.5.3

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-11-28 274 KS 338/18 Samverkansavtal för Stadstrafiken i Göteborg, Mölndal och Partille Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet 1(5) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-04, punkt 7 Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet

Läs mer

Västerbro i Lund inriktningsbeslut Öresundsvägen, Fjelievägen, Bryggaregatan

Västerbro i Lund inriktningsbeslut Öresundsvägen, Fjelievägen, Bryggaregatan Stadsbyggnadskontoret TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Planavdelningen Handläggare: Katarina Meier Telefonnummer: 046-359 56 57 E-post: katarina.meier@lund.se Byggnadsnämnden Västerbro i Lund inriktningsbeslut Öresundsvägen,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2016-12-14 172 KS 367/16 Medfinansieringsavtal trafikåtgärder i Fässbergsdalen - återremiss Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Ingemar Bryman, Utvecklingsstrateg, Mejl: ingemar.bryman@skanetrafiken.se Tel: 0451-288 571 Från vision till verklighet om resvanor idag och

Läs mer

Justerad genomsnittsålder på bussar med anledning av elektrifiering av stadstrafiken i Norrtälje

Justerad genomsnittsålder på bussar med anledning av elektrifiering av stadstrafiken i Norrtälje 1(5) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2017-06-20, punkt 27 Justerad genomsnittsålder på bussar med anledning av elektrifiering av stadstrafiken i Norrtälje beskrivning t avser

Läs mer

Fastighetsförsäljning av befintlig bussdepå samt planprocess för ny bussdepå i Ekerö kommun

Fastighetsförsäljning av befintlig bussdepå samt planprocess för ny bussdepå i Ekerö kommun 1(3) Strategisk Utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-08-19 Version Trafiknämnden 2014-09-23, punkt 10 Diarienummer SL 2014-1889 Infosäk. klass K1

Läs mer

Förenklad förstudie och samarbetsförslag

Förenklad förstudie och samarbetsförslag Tjänsteskrivelse -02-21 KFN 2013.0096 Handläggare: Annelie Henriksson Förenklad förstudie och samarbetsförslag Sammanfattning Arbetet med införande av e-arkiv i Karlskoga kommun har påbörjats under hösten

Läs mer

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Tjänsteskrivelse 1(6) Koncernstaben KS-2017-00415-1 Ulrika Edlund Strategisk samhällsutveckling Kommunfullmäktige Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Förslag till beslut Koncernstaben

Läs mer

Strategi för kollektivtrafiken i Region Skåne

Strategi för kollektivtrafiken i Region Skåne Strategi för kollektivtrafiken i Region Skåne Therese Kropp, Ledningsstrateg Skånetrafiken therese.kropp@skanetrafiken.se 0451-288502 Det går inte riktigt att trampa gasen i botten på samma sätt Skånetrafiken

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Jan-Åke Bergmark Affärsområdeschef Buss Södra 0451-298931 Jan-Ake.Bergmark@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-16 Dnr 1500646 1 (3) Kollektivtrafiknämnden Bussdepåer i

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Styrelsesammanträde för Sundsvall Logistikpark AB den 14 februari /2013

Sammanträdesprotokoll. Styrelsesammanträde för Sundsvall Logistikpark AB den 14 februari /2013 Sammanträdesdatum Sammanträde nr 2013-02-14 2/2013 Styrelsesammanträde för Sundsvall Logistikpark AB den 14 februari 2013 Sid nr 12 Sammanträdets öppnande och justering... 2 13 Godkännande av dagordning...

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Projektplan - Hållbarhetsintegrering

Projektplan - Hållbarhetsintegrering Projektplan - Hållbarhetsintegrering Stadskontoret Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2015-01-09 1.0 Susanna Jakobsson, Lotta Heckley, Maria Kronogård, Jenny Theander Stadskontoret

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 31 oktober 2011 kl. 08:00-10:00.

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 31 oktober 2011 kl. 08:00-10:00. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 31 oktober 2011 kl. 08:00-10:00. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S)

Läs mer

Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun

Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun Politisk överenskommelse om en tunnelbanelösning för Ostsektorn Stockholms läns landsting, Stockholms stad samt Nacka och Värmdö kommuner är överens om att gemensamt

Läs mer

Markanvisningsavtal avseende del av fastigheten Helgonagården 8:1 i Lund

Markanvisningsavtal avseende del av fastigheten Helgonagården 8:1 i Lund Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (5) Administrativa avdelningen Gunnar Jönsson 046-355922 gunnar.jonsson@lund.se Kommunstyrelsen Markanvisningsavtal avseende del av fastigheten Helgonagården 8:1 i Lund

Läs mer

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 193-217 Tid: 2016-12-12, kl: 10:00-16:40 Plats: Regionens Hus, sal A 198 Regionfullmäktiges program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av

Läs mer

Införande av låginstegsbussar i SL-trafiken

Införande av låginstegsbussar i SL-trafiken 1 (5) Datum 2011-10-11 Identitet TN 1110-214 Trafiknämnden Införande av låginstegsbussar i SL-trafiken Sammanfning På lång sikt är SL:s mål den allmänna kollektivtrafiken ska upplevas som det mest raktiva

Läs mer

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf Borås Stad Från: Charlotta Tornvall Skickat: den 20 december 2018 09:54 Till: Borås Stad Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr 2018-00507 Bifogade filer: Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Styrning och uppföljning av projekt Älvstaden

Stadsrevisionen. Projektplan. Styrning och uppföljning av projekt Älvstaden Stadsrevisionen Projektplan Styrning och uppföljning av projekt Älvstaden 2 P R O J E K T P L A N Styrning och uppföljning av projekt Älvstaden Älvstaden är nordens största stadsutvecklingsprojekt. Arbetet

Läs mer

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland Sida 1(6) Enheten för kollektivtrafik Datum 2015-11-26 Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland PM Region Värmland - kommunalförbund Postadress Box 1022 651 15 KARLSTAD Besöksadress

Läs mer

Ägardirektiv för AB Nykvarnsbostäder KS/2015:172

Ägardirektiv för AB Nykvarnsbostäder KS/2015:172 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-05-06 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Ägardirektiv för AB Nykvarnsbostäder KS/2015:172 Styrelsen för Nykvarns Kommunkoncern ABs

Läs mer

Investering 2019 Tilläggsinvestering fördjupad studie för Lindholmen pe Fördjupad studie avseende om- och tillbyggnad av avloppsreningsverket

Investering 2019 Tilläggsinvestering fördjupad studie för Lindholmen pe Fördjupad studie avseende om- och tillbyggnad av avloppsreningsverket TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum: Diarienummer: KS 2015-344 Handläggare Peter Leonardsson Till kommunstyrelsens arbetsutskott Titel: Projektledare VA E-post: peter.leonardsson2@norrtalje.se Investering 2019 Tilläggsinvestering

Läs mer

Pernilla von Strokirch Projektchef. Spårväg Lund C ESS

Pernilla von Strokirch Projektchef. Spårväg Lund C ESS Pernilla von Strokirch Projektchef Spårväg Lund C ESS Dagordning 1. Spårvägen som drivkraft för stadsutveckling 2. Organisation och Tidplan 3. Var börjar vi bygga 4. Utformning och gestaltning 5. Miljöfrågor

Läs mer

BRT 2020 snabb och kapacitetsstark kollektivtrafik med Bus Rapid Transit. Fredrik Eliasson, Region Örebro län

BRT 2020 snabb och kapacitetsstark kollektivtrafik med Bus Rapid Transit. Fredrik Eliasson, Region Örebro län BRT 2020 snabb och kapacitetsstark kollektivtrafik med Bus Rapid Transit Fredrik Eliasson, Region Örebro län Bus Rapid Transit Curitiba, Brasilien (1974) Transmilenio, Bogota Colombia (2000) Fokus på hög

Läs mer

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050.

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050. 1(2) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-05-08 Trafiknämnden 2018-06-19, punkt 16 Ärende TN 2014-0777 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Skrivelse från

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 29

Kommunstyrelsen. Ärende 29 Kommunstyrelsen Ärende 29 Turism, information och administration Anna Bryntesson, 0571-28106 anna.bryntesson@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-11-27 1(2) Revidering av instruktion för kommunfullmäktiges

Läs mer

Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010. Haninge kommun. Granskning rörande kostnader Ungdomens hus

Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010. Haninge kommun. Granskning rörande kostnader Ungdomens hus Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010 Haninge kommun Granskning rörande kostnader Ungdomens hus Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Syfte och avgränsning...2 2. Bakgrund och

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

Datum Motion av Robert Damberg (MP) om en innerstad för gående och cyklister

Datum Motion av Robert Damberg (MP) om en innerstad för gående och cyklister KS 19 19 JUNI 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Kihlberg Jenny Datum 2013-05-13 Diarienummer KSN-2012-1215 Kommunstyrelsen Motion av Robert Damberg (MP) om en innerstad för gående och cyklister Förslag

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 100 Dnr KS/2018:137. Program för privata utförare

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 100 Dnr KS/2018:137. Program för privata utförare Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-06-04 1 (1) Sida 100 Dnr KS/2018:137 Program för privata utförare Bakgrund Riksdagen har beslutat om förändringar i kommunallagen med

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11) Sammanträdesdatum s. 1 (11) KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 2017-05-29 Plats Sammanträdesrum Fjelie, Kommunhuset i Lomma Tid Måndagen den 29 maj 2017 kl. 17.01 18.35 Beslutande Carin Hansson

Läs mer