Förstudie fasader och fönster, Frölunda kulturhus

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förstudie fasader och fönster, Frölunda kulturhus"

Transkript

1 Järnbrott 135:3 Förstudie fasader och fönster, Frölunda Göteborg Uppdragsansvarig: Frida Johansson Projektnummer: STOCKHOLM GÖTEBORG MALMÖ (12)

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Uppdrag och bakgrund Besiktningen Fasader och socklar Fönster Entrépartier och dörrar Portar Asbest och PCB Övrigt Förslag till åtgärder Fasader Fönster Entrépartier Ekonomi Projektkostnader Energibesparing Förslag till fortsättning Tidplan (12)

3 1. Uppdrag och bakgrund På uppdrag av Lokalförvaltningen har en statusbesiktning utförts och en förstudie upprättats omfattandes fasader och fönster på Frölunda, Valthornsgatan 13, Västra Frölunda. Fastigheten är uppförd år 1980 och är en tegelbyggnad i etage på totalt m 2. Verksamheten i byggnaden består bland annat av badhus, gym, bibliotek, skola och kontorsverksamhet. Denna förstudie som upprättats av Göteborg AB redovisar fastighetens status främst avseende fasader och fönster samt redovisar åtgärdsförslag som kan genomföras för att tillgodose fastighetens renoveringsbehov. För föreslagna åtgärder har även en kalkyl upprättats. 2. Besiktningen Statusbesiktningar har genomförts den 7, och 26 april av Frida Johansson, Daniel Olsson och Kennie Svensson. Besiktningarna har varit okulär- och funktionsbesiktningar. Orienteringsfigur 3(12)

4 3. Status Nedan redovisas status för respektive byggnadsdel som ingått i uppdraget. 3.1 Fasader och socklar Sockel Sockeln runt byggnaden är av betong med putsad yta. Överlag är sockeln i dåligt skick med bomputs och på en del ställen har armeringen rostat och orsakat större betongskador. På många ställen är gräs och planteringar anlagda direkt mot sockeln vilket ökar fuktbelastningen och minskar möjligheten till uttorkning. Tegel Fasaderna i byggnaden består av partier med rött tegel avdelat med betongpelare och betongpartier. Bruket är ett mjukt fogbruk med grovkornig ballast som har börjat vittra sönder så ballasten frigjorts. Betongskador och rostig armering i sockel Teglet är hårt och är generellt i bra skick, få stenar har spruckit och frostsprängning förekommer ej. Man kan se att vatten pärlar sig på teglet vilket är ett gott tecken på att stenen inte suger upp vatten. Delar av tegelfasaderna är täckta med klotter vilket ger ett tråkigt intryck till byggnaden. Tegelfasaderna är enligt konstruktionsritningar uppbyggda som en sandwichkonstruktion med en utvändig 120 mm tegelmur, 120 mm mineralullsisolering och en invändig 120 mm tegelmur. Isoleringen är placerad inne i muren vilket innebär att den yttre muren är kallare och blötare än den inre. Det är viktigt att den yttre muren är tät och inte läcker in till isoleringen. Detta kan orsaka fuktskador och ge ett försämrat U-värde för hela ytterväggen. Urlakade bruksfogar Klotter på tegelfasad samt urlakade bruksfogar 4(12)

5 Tegelfasaderna mot väster är i bra skick, troligtvis är dessa renoverade och omfogade någon gång under de senaste åren. Ingen dokumentation finns för detta. Tegelbalkarna ovan fönster och entrédörrar har på en del ställen spruckit på grund av att armeringen rostat och sprängt ut sten och fog. Tegelfasaderna mot norr och öster är i generellt sämre skick med urlakade bruksfogar med ett större antal spruckna tegelstenar än västerfasaden. Betong Betongpelarna i fasaden är i över lag gott skick. En del av pelarna har ytliga sprickor i betongen där vatten kan tränga in men vi har inte kunnat konstatera några större skador på betongen. Betongbalkarna ovan glaspartier är i gott skick, ingen större sprickbildning har kunnat konstateras De större betongpartierna på söderfasaden är överlag i gott skick men med ett fåtal skador i betongen som behöver lagas upp. Plåt Vid takfoten finns ett grått plåtband som ansluter till byggnadens plåttak. På österfasaden finns även ett plåtband mitt på fasaden i samma kulör som det övre plåtbandet. Plåten är i mycket gott skick. Betongfasad mot söder 3.2 Fönster Glaspartier Samtliga glaspartier har en stålstomme med utsida av aluminiumprofiler. De öppningsbara luckorna i partierna är genomgående av stål. Glasen är tvåglas isolerkassetter som på många ställen punkterats och tappat sin isolerförmåga. I större glaspartier finns utrymningsdörrar som bör bytas i samband med att glaspartierna byts ut. Under åren har många av de befintliga kassetterna spruckit och då har verksamheten bytt ut dem till kassetter med en utvändig ruta av polykarbonat. Dessa har på många ställen vandaliserats i form av att rutorna blivit eldade på och ristade i. Fönster De delar av byggnaden som huserar kontor har öppningsbara fönster istället för glaspartier. Dessa luckor är uteslutande i stål och har i många fall börjat rosta. Glaspartier i trapphus 5(12)

6 Fönstren är på vissa ställen monterade direkt i fasadliv och är inte indragna i fasaden. Detta gör att dessa fönster är mycket utsatta för väder och vind vilket är en onödig påfrestning och kan bidra till en ökad risk för läckage. Den invändiga stålstommen är genomgående i gott skick. Där glaspartier har bytts ut har den invändiga stålstommen behållits och de nya aluminiumpartierna har monterats utanpå stålstommen. Fönster med utvändig polykarbonat Spruckna glas på takplan 3.3 Entrépartier och dörrar Vissa av entrépartierna är original stålpartier och vissa är utbytta till aluminiumpartier. De nyare aluminiumpartierna är i gott skick med undantag från mindre sparkmärken. De äldre stålpartierna bör bytas ut i samband med en renovering då de börjat rosta. Huvudentrén till byggnaden är nyligen renoverad och ny karuselldörr med entrédörr vid sidan har installerats. Passersystemet i byggnaden är bytt under de senaste åren och kommer behållas vid en ombyggnation. Runt om byggnaden finns flertalet sidodörrar i både stål och aluminium. Ståldörrarna har rostat på många ställen och bör bytas ut. Aluminiumdörrarna är nyare och i gott skick. Nytt entréparti 6(12)

7 Utrymningsdörrar i stål Entrédörr möt österfasad 3.4 Portar På byggnadens österfasad finns ett antal varuportar. Dessa är av äldre modell och funktionen av dessa är okänd. Åtgärd av portar ingår inte i kalkylunderlaget enligt önskemål från Lokalförvaltningen. 3.5 Asbest och PCB Prov på förekomst av asbest i fogar runt fönster är gjord, svar på prov är ej elhållet ännu. Eftersom byggnaden är byggd är sannolikheten att det skulle förekomma asbest eller PCB i fogar och dyl. mycket liten. 3.6 Övrigt Delar av byggnaden har fast solavskärmning i form av aluminiumlameller. Dessa kommer bytas ut i samband med takrenoveringen som är inplanerad under Som stöldskydd så har utvändiga jalusier installerats framför utsatta fönster. Även invändiga galler har installerats på vissa ställen. Dessa önskas att behållas av verksamheten. 7(12)

8 4. Förslag till åtgärder Samtliga kostnader är ungefärliga och exklusive moms. 4.1 Fasader Bomputs på sockeln knackas ner och synliga armeringsjärn rengörs och rostskyddsbehandlas. Betongskador lagas i och socklens slammas om. Där gräs och planteringar är anlagda direkt mot sockeln grävs marken närmast sockeln ut och fylls igen med kapillärbrytande material en stenrad närmast fasaden för att minska fuktbelastningen mot konstruktionen och förbättra dräneringsförmågan. Tegelfasader mot norr och öster fogas om helt och spruckna och frostsprängda tegelstenar byts ut. Tegelfasaden mot väster fogas om delvis där fogar är slitna och spruckna tegelstenar byts ut. Totalt uppskattas antalet stenar som behöver bytas ut till 1000 st. Spruckna tegelbalkar byts ut. Klotter på fasaden tvättas bort i samband med omfogning och stenbyten. Betongpelare och fasad av betong tvättas och betongskador lagas upp. Stålpelare till befintliga skärmtak skrapas, rostskyddsbehandlas och målas i kulör lika nya glaspartier. Byte av enstaka tegelstenar bedöms till en kostnad mellan 200 och 400 kr/sten och omfogning av fasad kr/m 2. För renovering av sockel kan man räkna med en kostnad mellan 800 och 1000 kr/m 2. Utgrävning och dränera längs sockeln kostar mellan 800 och 1000 kr/lpm. 4.2 Fönster Befintliga glaspartier byts ut till nya glaspartier med nya utvändiga profiler av aluminium. Den befintliga invändiga stålstommen behålls. Partierna förses med nya treglas isolerkassetter med ett U-värde på ca 0,9 W/m 2,K. Rekommendationen är att det yttre och inre glaset utförs som laminerat glas. Laminerat glas tillverkas genom att två glasskivor lamineras samman med en plastfolie under upphettning. Plastskiktet i glasskivan gör glaset segt och svårforcerat. Vid överbelastning spricker glaset men plastfolien gör att glassplittret hänger kvar och förhindrar genomträngning och eventuella inbrottsförsök. Lamineringen påverkar inte glasets optiska egenskaper. Ett alternativ är att utföra nya glaspartier med polykarbonatrutor. Polykarbonat är en okrossbar plast som står sig bra mot slag och genomträngning. Polykarbonat i befintligt entréparti 8(12)

9 Nackdelen med polykarbonat är att den snabbt blir synligt skadad trots att glaset inte går sönder och att den blir mjölkig i tonen med tiden. De optiska egenskaperna är mycket sämre än för en glasruta och rutan blir lätt vattnig att se ut genom. Polykarbonat ger även ett försämrat U-värde i glaspartierna vilket minskar energibesparingen vid ett byte. Om nya partier utförs med utvändig polykarbonatruta blir U-värdet 1,2 W/m 2,K. Eftersom polykarbonaten redan från början har en mjölkig ton och lätt blir synligt skadade rekommenderas att man instället väljer nya partier med inre och yttre laminerat glas. I badhuset behövs ytterligare skydd mot kondens invändigt på glasen. Kondens bildas invändigt vid hög luftfuktighet och då glasytan är kallare än luften i rummet. För att undvika kondens behöver den invändiga glasrutan vara minst i samma temperatur som den invändiga. Detta kan man undvika till viss del genom bra U-värde på isolerglaskassetterna. Det finns även en teknik som innebär att man värmer det inre glaset med el till samma temperatur som luften. På så sätt är man helt säkrad från invändig kondens. Tillskottsvärmen behövs endast under de kalla månaderna och glaspartierna funderar som vanliga treglaspartier med bra U-värde. Denna teknik används vid nybyggnation av badhus Befintliga fönster byts till nya aluminiumfönster. De fönster som är monterade direkt i fasadliv flyttas in något i fasaden för att skydda det mot väder och vind och ge möjlighet till bra plåtanslutningar. För byte av fönsterpartier kan man räkna med en kostnad mellan kr/m 2. Om man väljer att installera polykarbonat istället för laminerat glas blir det en tillkommande kostnad på ca 1000 kr/ m 2. För byte av fönsterpartier i badhuset beräknas till kr m 2. Om man väljer att byta till partier med varma invändiga glas kan man räkna med en kostnad mellan kr/m 2. Kalkylen är beräknad med byte till nya vanliga glaspartier. För fönsterbyte till nya fönster i aluminium kan man räkna med en kostnad mellan kr/m². 4.3 Entrépartier Befintliga entrédörrar byts ut till nya entrépartier av aluminium, uppskattningsvis behöver hälften av entrédörrarna bytas. Entrédörrarna kopplas till befintligt passersystem och förses med dörrstängare samt spark- och klämskydd. Befintliga rostiga ståldörrar byts ut till nya ståldörrar. Kostnad för nya kompletta entrépartier samt inkoppling av befintligt passersystem ligger mellan och kr/st och nya ståldörrar kostar mellan kr/st. 9(12)

10 6. Ekonomi 6.1 Projektkostnader Nedan redovisas kostnaderna för projektet innefattande de föreslagna åtgärderna. Detta är endast en överslagskalkyl i tidigt skede. Kostnader för projektering och byggledning är endast grovt uppskattade och baserade på projektets totala kostnad och är inget anbud. Åtgärd Antal Kostnad Total kostnad Fönster Byte fönsterpartier 2000 m² kr/m² kr Byte fönsterpartier badhus 150 m² kr/m² kr Byte fönster 440 m² kr/m² kr Fasad Renovering av socklar 330 m² 900 kr/m² kr Lagning av betongskador i sockel 40 st kr/st kr Dränering runt sockel 500 m 900 kr/m kr Omfogning av tegelfasad 1200 m² kr/m² kr Byte av trasiga tegelstenar 1000 st 300 kr/st kr Byte av trasiga tegelbalkar 20 st kr/st kr Klottersanering av tegel- och betongfasad 120 m² 500 kr/m² kr Tvättning av betongfasad 2100 m² 100 kr/m² kr Ommålning utvädiga stålpelare 20 st kr/st kr Entrépartier Nya entrédörrar i aluminium 7 st kr/st kr Nya enkeldörrar i aluminium 8 st kr/st kr Nya utrymningsdörrar 3 st kr/st kr Övrigt Ställningskostnad 5800 m² 200 kr/m² kr Total entreprenadkostnad kr Konsultkostnader för projektering, byggledning, besiktning etc kr Byggherrekostnader kr Oförutsett ca 10 % kr Totalt inkl. oförutsett kr 10(12)

11 6.2 Energibesparing Byte av fönsterpartier ger en energibesparing på ca kwh/år vilket motsvarar ca kr/år. Energibesparingen är beräknad med nya glaspartier och fönster med laminerat glas. Om man skulle välja polykarbonat istället för laminerat glas kommer energibesparingen bli mindre än beräknat. Parametrar för beräkning av energibesparing: Area fönsterpartier 2600 m 2 U-värde befintliga fönster och glaspartier 2,6 W/m 2,K U-värde nya fönsterpartier 0,9 W/m 2,K Inomhustemperatur: 20 C Energipris fjärrvärme 0,65 kr/kwh 7. Förslag till fortsättning I nästa skede bör ett förfrågningsunderlag upprättas för att styra de viktigaste delarna i projektet såsom materialval, metod och tider. En dialog bör föras med verksamheten för att tillsammans kunna lägga upp genomförandet av projektet på ett sådant sätt att verksamheten påverkas så lite som möjligt av ombyggnationen. Om projektet upphandlas i flera delar, exempelvis fasadarbeten för sig och glaspartier för sig så kan man spara in på totalentreprenörens påslag för sina underentreprenörer. Dock kommer detta troligtvis innebära en förhöjd kostnad i projekteringsskedet samt en större arbetsinsats i byggledningsskedet. 11(12)

12 8. Tidplan Den totala tidsåtgången för genomförande kan ta upp mot 12 månader beroende på hur man väljer att lägga upp arbetena. Fasad- och fönsterarbetena innehåller många störande moment som kommer påverka verksamheterna i byggnaden. Tidsplanen bör fastställas i samråd med verksamheten för att främja båda parternas intressen i så stor utstreckning som möjligt. Göteborg Med vänliga hälsningar Frida Johansson 12(12)

Nygårdsskolan - fasadåtgärder

Nygårdsskolan - fasadåtgärder Lokalförvaltningen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-20 Diarienummer N230-0670/17 Handläggare Martin Borgman Telefon: 031 365 00 00 E-post: martin.borgman@lf.goteborg.se Nygårdsskolan - fasadåtgärder Förslag

Läs mer

BRF Grankotten Toppsegelsgatan 1-9, Göteborg Majorna 349:1. Förstudie. Kungälv 2013-01-03 Uppdragsansvarig: Johan Laos Projektnummer: 12069 1(9)

BRF Grankotten Toppsegelsgatan 1-9, Göteborg Majorna 349:1. Förstudie. Kungälv 2013-01-03 Uppdragsansvarig: Johan Laos Projektnummer: 12069 1(9) Majorna 349:1 Förstudie Version 110820 (JB) - r:\01_brf\brf grankotten nr 1\12069 - fönster, fasad, balkong\dokument\förstudie\forstudie_brf_grankotten_121205.doc Kungälv 2013-01-03 Uppdragsansvarig: Johan

Läs mer

Statusbesiktning Sunnerbyskolan Carl Bondes Väg 12 Sorunda

Statusbesiktning Sunnerbyskolan Carl Bondes Väg 12 Sorunda 1 Statusbesiktning Sunnerbyskolan Carl Bondes Väg 12 Sorunda 2018-12-03 Bakgrund....3 Omfattning 3 Hänvisning Situationsplan.4 Besiktning.. 5-13 Slutsats..14 2 3 Bakgrund Omfattning Fasader har kontrollerats

Läs mer

Brf Eriksdal, Malmö Byggnadsåtgärder 2012-03-28

Brf Eriksdal, Malmö Byggnadsåtgärder 2012-03-28 Brf Eriksdal, Malmö Byggnadsåtgärder 2012-03-28 Brf Eriksdal, Malmö Byggnadsåtgärder Konsult WSP Byggprojektering i Malmö har på uppdrag av Brf Eriksdal tagit fram förslag för byggnadsåtgärder. För mer

Läs mer

UTLÅTANDE INVENTERING. Sandeklevsskolan, Bergsjön 19:1, Göteborg. Kvadrantgatan 86, Göteborg

UTLÅTANDE INVENTERING. Sandeklevsskolan, Bergsjön 19:1, Göteborg. Kvadrantgatan 86, Göteborg 1(4) UTLÅTANDE INVENTERING Fastighet: Adress: Fastighetsägare: Uppdragsgivare: Besiktningens ändamål: Sandeklevsskolan, Bergsjön 19:1, Göteborg Kvadrantgatan 86, 415 16 Göteborg Lokalförvaltningen, Göteborgs

Läs mer

KRISTIANSTADS KOMMUN VITTSKÖVLE 21:4 VITTSKÖVLE HEMMET VITTSKÖVLEVÄGEN 104 297 91 VITTSKÖVLE

KRISTIANSTADS KOMMUN VITTSKÖVLE 21:4 VITTSKÖVLE HEMMET VITTSKÖVLEVÄGEN 104 297 91 VITTSKÖVLE BILAGA 3 KRISTIANSTADS KOMMUN VITTSKÖVLE 21:4 VITTSKÖVLE HEMMET VITTSKÖVLEVÄGEN 104 297 91 VITTSKÖVLE STATUSBESIKTNING UT- OCH IN- VÄNDIGT AV FASTIGHET MED BYGGNADER Kristianstad 2004-08-19 FB Engineering

Läs mer

Extrastämma Brf Kilian 9 2011-01-25

Extrastämma Brf Kilian 9 2011-01-25 Extrastämma Brf Kilian 9 2011-01-25 Dagordning 1. Öppnande 2. Godkännande av dagordningen 3. Val av stämmoordförande 4. Anmälan av stämmoordförandes val av protokollförare 5. Val av två justeringsmän tillika

Läs mer

Brf Sjöviksskogen. Underhållsplan. Kv Årstaberg 4. ÅF-Infrastructure AB Projektledning. Johan Widell. Datum 2013-01-09

Brf Sjöviksskogen. Underhållsplan. Kv Årstaberg 4. ÅF-Infrastructure AB Projektledning. Johan Widell. Datum 2013-01-09 Handläggare Johan Widell Tel +46 (0)10 505 12 44 Mobil +46 (0)76 770 88 43 Fax +46 10 505 00 10 johan.widell@afconsult.com Datum 2013-01-09 Brf Sjöviksskogen Kv Årstaberg 4 Underhållsplan ÅF-Infrastructure

Läs mer

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms 1 (8) Tak Se separat besiktningsprotokoll på taken avser samtliga tak. 2013 Akuta lagningar 12 000 2014 Bättringsmålning 20 000 gård och gata 63-65 Tak Lilla huset Inga synliga skador Separat syn i samband

Läs mer

Aldrig mer en krossad ruta!

Aldrig mer en krossad ruta! Aldrig mer en krossad ruta! Från mach 2 till macken på hörnet Få rutor utsätts för så extrema påfrestningar som huven på ett jaktplan. Extrema tryck- och temperaturskillnader, för att inte tala om risken

Läs mer

Underhåll av tegelfasader från 1960-1975

Underhåll av tegelfasader från 1960-1975 Underhåll av tegelfasader från 1960-1975 Tomas Gustavsson, byggkonstruktör, aktiv i SPEF: s kursverksamhet, e-post: tomas@konstruktioner.se Helt dominerande underhållsfråga under perioden: Skador p.g.a.

Läs mer

Underhållsplan 2015 Bostadsrättsföreningen Ankarparken

Underhållsplan 2015 Bostadsrättsföreningen Ankarparken Underhållsplan 2015 Bostadsrättsföreningen Ankarparken 2 Innehållsförteckning Innehåll Innehållsförteckning... 2 1. Allmänna uppgifter... 3 Uppgifter... 3 Allmän information... 3 Beskrivning underhållsplan...

Läs mer

Kvalitetssäkrad fasadrenovering Norra Älvstranden - Per Andersson, projektledare. Per Andersson, Älvstranden Utveckling AB

Kvalitetssäkrad fasadrenovering Norra Älvstranden - Per Andersson, projektledare. Per Andersson, Älvstranden Utveckling AB Kvalitetssäkrad fasadrenovering Norra Älvstranden - Per Andersson, projektledare 1 Vanliga fasadskador 2 Frostskador (bild 1) Fogskador (2) Kemisk nedbrytning Korrosionssprängning (3) Biologisk nedbrytning

Läs mer

Att göra något ordentligt blir aldrig omodernt. Nybyggnation och renovering av fasader, tak, fönster och balkonger sedan 1907.

Att göra något ordentligt blir aldrig omodernt. Nybyggnation och renovering av fasader, tak, fönster och balkonger sedan 1907. Att göra något ordentligt blir aldrig omodernt Nybyggnation och renovering av fasader, tak, fönster och balkonger sedan 1907. NING DÖRRAR TOTALENTREPRENADER PUTS FASADER FOGNING TAK BALKONGER FÖNSTER TEGEL

Läs mer

Murverkskonstruktioner byggnadsteknisk utformning. Viktiga byggnadsfysikaliska aspekter:

Murverkskonstruktioner byggnadsteknisk utformning. Viktiga byggnadsfysikaliska aspekter: Murverkskonstruktioner byggnadsteknisk utformning Viktiga byggnadsfysikaliska aspekter: Värmeisolering (U-värde) Skapa lufttäthet Hindra utifrån kommande fukt Stoppa inifrån kommande fukt Förhindra kapillärsugning

Läs mer

Bilaga 3. Information inför balkongrenovering och förnyelse - Brf Ferlinsgatan

Bilaga 3. Information inför balkongrenovering och förnyelse - Brf Ferlinsgatan Bilaga 3 Information inför balkongrenovering och förnyelse - Brf Ferlinsgatan KONTAKTPERSON: Anna Österman 018-18 97 17 anna.osterman@riksbyggen.se www.riksbyggen.se Balkonginventering Styrelsen fick under

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-09-04

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-09-04 Fastighet Postbonden 1 Brf Timmerhögen Timmermansgatan 44, i Stockholm UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-09-04 Brf Timmerhögen Fgh Postbonden 1 Timmerhögen 44 118 55 Stockholm Fastighetsägarna Stockholm

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-19

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-19 Fastighet Veken 5 Brf Bondegatan 51 Bondegatan 51, i Stockholm UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-19 Brf Bondegatan 51 Kv Veken 5 Bondegatan 51 116 33 Stockholm Fastighetsägarna Stockholm AB Box

Läs mer

Solavskärmning RÅDGIVANDE REFERENS

Solavskärmning RÅDGIVANDE REFERENS RÅDGIVANDE REFERENS Solavskärmning I takt med att våra byggnader blir allt mer välisolerade och energieffektiva, uppstår ibland konflikter med solvärmelaster som blir besvärande för lokalernas användare

Läs mer

UTVÄNDIG MATERIAL- OCH FÄRGBESKRIVNING

UTVÄNDIG MATERIAL- OCH FÄRGBESKRIVNING UPPDRAG Stockholm Lighthouse SH UPPDRAGSNUMMER 3410387300 STATUS BYGGLOVHANDLING UPPDRAGSLEDARE Christina Turesson KUND JM AB TEKNIKOMRÅDE Arkitektur DATUM REVDATUM 2014-11-04 DEL 4, 5 (STORA RADEN) BYGGNADSDEL

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-23

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-23 Fastighet Visningen Brf Visningen Visningsgatan 10 i Stockholm UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-23 Brf Visningen Kv Visningen Visningsgatan 10 117 99 Stockholm Fastighetsägarna Stockholm AB Box

Läs mer

Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014. Innehåll. 1. Objekt 2. 2. Syfte och omfattning 3. 3. Underlag 3. 4. Tidigare renoveringar 4

Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014. Innehåll. 1. Objekt 2. 2. Syfte och omfattning 3. 3. Underlag 3. 4. Tidigare renoveringar 4 Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014 Innehåll. 1. Objekt 2 2. Syfte och omfattning 3 3. Underlag 3 4. Tidigare renoveringar 4 5. Kortfattad byggnadsbeskrivning 4 6. Underhållsbehov och avsättning

Läs mer

I samtliga alternativ behövs det ställningar för att kunna utföra arbetet. I samtliga alternativ kommer det att bytas räcken då befintliga räcken har

I samtliga alternativ behövs det ställningar för att kunna utföra arbetet. I samtliga alternativ kommer det att bytas räcken då befintliga räcken har Uppdraget innebär att ta fram underlag för olika alternativa lösningar med fastigheternas balkonger. I uppdraget redovisas utseende på fastigheten, ekonomiska uppskattningar samt konsekvenser med de olika

Läs mer

Brf Valvet. Vasastan, Stockholm. Karlbergsvägen Inventering och åtgärdsförslag

Brf Valvet. Vasastan, Stockholm. Karlbergsvägen Inventering och åtgärdsförslag Bilaga 1 Projekt 18-264 Brf Valvet Vasastan, Stockholm Karlbergsvägen 74 76 Inventering och åtgärdsförslag 2018-08-29 Fönsterkonsultgruppen Nele AB Tel 08 588 856 10 Org. nr. 55 68 15 5484 Vretenvägen

Läs mer

1(7) Brf Smugglaren. Göteborg, Olivedal 7:8 Nordenskiöldsgatan 21 Nordhemsgatan 71. Förslag till

1(7) Brf Smugglaren. Göteborg, Olivedal 7:8 Nordenskiöldsgatan 21 Nordhemsgatan 71. Förslag till 1(7) Brf Smugglaren Göteborg, Olivedal 7:8 Nordenskiöldsgatan 21 Nordhemsgatan 71 Förslag till Underhållsplan 2010 2010-05-17 2(7) Underhållsplanen är upprättad för att översiktligt beskriva vad som omfattar

Läs mer

Balkongbesiktning. En guide från Balkongföreningen. Balkong föreningen

Balkongbesiktning. En guide från Balkongföreningen. Balkong föreningen Balkongbesiktning En guide från Balkongföreningen Balkong föreningen Balkongen är en viktig byggnadsdel, både funktionellt och estetiskt, som tyvärr ofta blir förbisedd gällande underhåll. Det ligger på

Läs mer

Skintebo. Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg

Skintebo. Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg 790553 Skintebo Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg 2017-06-02 TELLSTEDT I GÖTEBORG AB Varbergsgatan 12A, 412 65 Göteborg Tel 010-516 00 00 www.tellstedt.se Org nr 55 64 54-0861

Läs mer

Gasverksområdet. Rivning av hus 15/16.

Gasverksområdet. Rivning av hus 15/16. 1 Uppdrag Er referens Vår referens Datum Hus 15-16 Bengt Lundblad 190523 Gasverksområdet. Rivning av hus 15/16. Genomförda inventeringar Under sommaren och hösten 2014 genomfördes ett antal olika undersökningar

Läs mer

Handling 06.56 PU-plan Trelleborgs lasarett

Handling 06.56 PU-plan Trelleborgs lasarett Handling 6.56 -plan rt T2 871 871 N UTVÄNIGT MRK 2-1-1 16 17 18 19 2 21 22 23.1 sfaltering av ytor utanför lastkaj samt upp mot Frans Malmr T46 Malmrosgatan Värmesystem i byggnad 2-1-1 3 T4241.1 Upprätta

Läs mer

Bilen 25. Förfrågningsunderlag. RAMBESKRIVNING - HUS Totalentreprenad. Handling 6.2 Sidantal 3. Upprättad 2014-05-09 av Simon Sundström

Bilen 25. Förfrågningsunderlag. RAMBESKRIVNING - HUS Totalentreprenad. Handling 6.2 Sidantal 3. Upprättad 2014-05-09 av Simon Sundström Handling 6.2 Sidantal 3 Förfrågningsunderlag RAMBESKRIVNING - HUS Totalentreprenad Upprättad av Galären i Luleå AB Bet Ändringen avser Sign INNEHÅLLSFÖRTECKNING 0 RAMBESKRIVNING- HUS... 3 3(6) 0 RAMBESKRIVNING-HUS

Läs mer

Vändskivan 5 Imtech Förfrågningsunderlag RAMBESKRIVNING - HUS

Vändskivan 5 Imtech Förfrågningsunderlag RAMBESKRIVNING - HUS Handling 6.2 Sidantal 3 Vändskivan 5 Imtech Förfrågningsunderlag RAMBESKRIVNING - HUS Totalentreprenad om och tillbyggnad Upprättad av Galären i Luleå AB Bet Ändringen avser Sign INNEHÅLLSFÖRTECKNING 0

Läs mer

Inventeringsprotokoll Statusbedömning

Inventeringsprotokoll Statusbedömning Inventeringsprotokoll Statusbedömning TRAPPHUS, HISSKORG Fastighet Kv Dykaren Inventeringsdatum 2012-06-20 Byggnad 1 Omg Adress Alströmergatan 45 Egenkontroll Besiktningsman Oskar Rudbeck Granskning 2012-09-28

Läs mer

Uppdraget från planavdelningen var utföra en byggteknisk bedömning och konstatera:

Uppdraget från planavdelningen var utföra en byggteknisk bedömning och konstatera: Strömstads Kommun 2014-10-03 Planavdelningen 452 80 Strömstad Utlåtande över Rosa huset På uppdrag av Planavdelningen genom AB Strömstadbyggen har 2014-10-02 en byggteknisk utredning utförts, deltagande

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIOSMÖTE TORSDAGEN DEN 12 MARS 2015 kl. 19.00

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIOSMÖTE TORSDAGEN DEN 12 MARS 2015 kl. 19.00 VÄLKOMMEN TILL INFORMATIOSMÖTE TORSDAGEN DEN 12 MARS 2015 kl. 19.00 Plats: Norrmalmskyrkan, Norrtullsgatan 37. Vi har tidigare lovat att hålla ett informationsmöte om kommande renoveringar av tak, fasader

Läs mer

OASEN - HEMGÅRDEN. Kostnadskalkyl DEN 19 MARS BYGGKONTROLL AB Snickerivägen 7, AX Mariehamn

OASEN - HEMGÅRDEN. Kostnadskalkyl DEN 19 MARS BYGGKONTROLL AB Snickerivägen 7, AX Mariehamn OASEN - HEMGÅRDEN DEN 19 MARS 2018 Snickerivägen 7, AX-22100 Mariehamn Innehåll 1. Uppdraget... 2 2. Underlag för denna kalkyl... 2 3. Förutsättningar för beräkningarna... 2 4. Byggnaden... 2 5. Analys...

Läs mer

SKAPA TRIVSEL OCH SKÖNHET

SKAPA TRIVSEL OCH SKÖNHET SKAPA TRIVSEL OCH SKÖNHET DIN KOMPLETTA BALKONGLEVERANTÖR Balkongräcken, spröjs 4-5 Balkongräcken, glas 6-7 Balkongräcken, perforerad plåt 8-9 Balkongräcken, med dekorlister 10-11 Balkongräcken, kombinerade

Läs mer

Kvalitetssäkrad fasadrenovering. Hållbar samhällsbyggnad! ett gott exempel inom. - Per Andersson, Utvecklingschef, Peab Division Väst

Kvalitetssäkrad fasadrenovering. Hållbar samhällsbyggnad! ett gott exempel inom. - Per Andersson, Utvecklingschef, Peab Division Väst Kvalitetssäkrad fasadrenovering ett gott exempel inom Hållbar samhällsbyggnad! - Per Andersson, Utvecklingschef, Peab Division Väst 1 Vanliga fasadskador Frostskador (bild 1) Fogskador (2) Kemisk nedbrytning

Läs mer

Boendeinformation. HSB Brf Ektorpshöjden. Styrelsen Brf Ektorpshöjden. Information avseende fasad, balkong, fönster, mm. 1 (5)

Boendeinformation. HSB Brf Ektorpshöjden. Styrelsen Brf Ektorpshöjden. Information avseende fasad, balkong, fönster, mm. 1 (5) Boendeinformation HSB Brf Ektorpshöjden Information avseende fasad, balkong, fönster, mm. Styrelsen Brf Ektorpshöjden 1 (5) BAKGRUND Rotpartner har under våren 2014 erhållit i uppdrag av styrelsen att

Läs mer

Bild på fastighet. Tomt area 1184 m²

Bild på fastighet. Tomt area 1184 m² Fastigheten Kv Melonen 2 Brf Melonen Underhållsplan 2018 - Bild på fastighet Tomt area 1184 m² Bostäder Lokaler Totalt 1436 m² 0 m² 1436 m² HUS Bygg Byggnader Trapphus Våningar Antal lägenheter/brf:er

Läs mer

Energideklaration av Visby Renen 4

Energideklaration av Visby Renen 4 Sida 1 av 5 Energideklaration av Visby Renen 4 SAMMANFATTNING Dokumentet beskriver de beräknade åtgärdsförslag som tagits fram i samband med energideklaration av byggnaden på fastigheten Visby Renen 4.

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-04-20 Fastighetsbeteckning: Skultunaby 1:103 Adress/ort: Stockvägen 8, Skultuna Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Underhållsplan Brf. Ulrika

Underhållsplan Brf. Ulrika Underhållsplan Brf. Ulrika Innehållsförteckning 1. Tidigare underhållsplan... 1-3 2. Fastighetsfakta... 6 3. Byggnadstekniska uppgifter... 6 4. Plan 2013 2020... 6-10 1 1. Tidigare underhållsplan Underhållsplan

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Rektorn 1

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Rektorn 1 Utgåva 1:1 2013-10-22 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Rektorn 1 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE ENERGIDEKLARATION

Läs mer

Upprättad av : Jan Fagerström Datum: Benny Jansson Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostn ex moms

Upprättad av : Jan Fagerström Datum: Benny Jansson Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostn ex moms 1 (8) Tak Ej med på den här besiktningen Fasad mot Godkänd Mindre putssläpp under fönsterbleck (luftventiler?) Luntmakargatan Hål efter infästningar av skyltar och stuprör, risk för frostskador Kontrolleras

Läs mer

Exempel på befintligt fönster på övervåning i utsatt läge med stort behov av renovering.

Exempel på befintligt fönster på övervåning i utsatt läge med stort behov av renovering. Förutsättningar ttningar FönsterF Exempel på befintligt fönster på övervåning i utsatt läge med stort behov av renovering. På yttre bågar kan rötskador, söndervitrat trä samt färgspjälkning Befintligt

Läs mer

BESIKTNINGSOBJEKTET. Tule 31, Ynglingavägen 14, Djursholm, Danderyds kommun. Annelie Liljegren, del av tiden Anders Tjärnvall, del av tiden

BESIKTNINGSOBJEKTET. Tule 31, Ynglingavägen 14, Djursholm, Danderyds kommun. Annelie Liljegren, del av tiden Anders Tjärnvall, del av tiden 5 BESIKTNINGSOBJEKTET Fastighet Tule 31, Ynglingavägen 14, Djursholm, Danderyds kommun Lagfaren ägare Annelie Liljegren Uppdragsgivare Annelie Liljegren Närvarande vid besiktningen Annelie Liljegren, del

Läs mer

KALLELSE TILL EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA

KALLELSE TILL EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA KALLELSE TILL EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA Tid: onsdagen den 25 april 2012 kl. 19.00 Plats: kyrkan vid Brommaplan Bilagor till kallelsen: Dagordning Följebrev Sammanfattande fasadbesiktningsrapport Finansieringsinformation

Läs mer

Byte av fönster: - Ett av de viktigaste stegen till energieffektivisering. Sven-Ove Östberg Svenska Fönster

Byte av fönster: - Ett av de viktigaste stegen till energieffektivisering. Sven-Ove Östberg Svenska Fönster Byte av fönster: - Ett av de viktigaste stegen till energieffektivisering Sven-Ove Östberg Svenska Fönster Nya fönster en lönsam investering! Detta ger det Dig: Lägre energikostnader. Bättre inomhusmiljö

Läs mer

Mark - gård Hus 2 Grusgångar saknar grus Ta bort gräs och fyll på med nytt grus

Mark - gård Hus 2 Grusgångar saknar grus Ta bort gräs och fyll på med nytt grus BRF.TINGET - NACKA UNDERHÅLLSBEHOV Rev 2017-05-24 Belopp inkl. moms BYGGNADSDEL BRIST/ FEL/ SKADA BEDÖMND PRIORITET BEDÖMND Mark - gård Hus 2 Grusgångar saknar grus Ta bort gräs och fyll på med nytt grus

Läs mer

TERMOGRAFERING AV FÖNSTER

TERMOGRAFERING AV FÖNSTER RAPPORT TERMOGRAFERING AV FÖNSTER - BRF BERGUVEN, MALMÖ SLUTRAPPORT Uppdrag 266215, Brf Berguven - termografering Titel på rapport: Termografering av fönster Status: Slutrapport Datum: Medverkande Beställare:

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Tolered 37:4

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Tolered 37:4 Utgåva 1:1 2015-02-02 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Tolered 37:4 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Underhållsplan HSB BRF 32 Astolf

Underhållsplan HSB BRF 32 Astolf Underhållsplan HSB BRF 32 Astolf Uppsala 2004-12-01 Rev 1: 2009-07-09 Rev 2: 2012-03-30 (denna version) Hydracon Sverige AB Fålhagsleden 57 UPPSALA Upprättad av: Joakim Hammarsten Denna revidering utförd

Läs mer

EXTERIÖRA MATERIAL KV ROSENBORG HUS 3

EXTERIÖRA MATERIAL KV ROSENBORG HUS 3 KULLE PÅ TAKET Takaccess, hisstopp och luft-intag döljs i sedumklädd kulle på taket. LJUSINSLÄPP Taket över ljusgård lyfts för att möjliggöra ljusintag från norr och söder. KYLMASKINER GAVELFASADER kläs

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blomkålssvampen 2

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blomkålssvampen 2 Utgåva 1:1 2014-08-27 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Blomkålssvampen 2 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Underhållsplan Axet 2

Underhållsplan Axet 2 2004-09-07 A 2 Sid 1 Underhållsplan 2004-2005 Axet 2 Planerade åtgärder Objekt Intervall Status 04/05 05/06(2 år) 06/07 (3 år) 07/08 (4 år) 08/09 (5år) Övrigt Utvändigt Tak Matr 30 Ren 92 Färg 10 Äldre

Läs mer

Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5

Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5 Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5 INLEDNING... 3 Administrativa uppgifter... 3 BYGGNADSBESKRIVNING...

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Västerhejde Vibble 1:362

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Västerhejde Vibble 1:362 Utgåva 1:1 2014-10-24 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Västerhejde Vibble 1:362 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Här är några av frågorna som diskuterades på mötet och svaren på dessa.

Här är några av frågorna som diskuterades på mötet och svaren på dessa. Oktober 2013 Till dig som bor på Mariehemsvägen 7 E Frågor och svar från informationsmötet Tisdag 1 oktober hölls ett informationsmöte för dig som bor på Mariehemsvägen 7 E. På mötet deltog representanter

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BRIGGEN 1. 1. Objekt

UNDERHÅLLSPLAN BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BRIGGEN 1. 1. Objekt 1 (5) BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BRIGGEN 1 UNDERHÅLLSPLAN 1. Objekt Föreningen äger och förvaltar fastigheten Briggen 1, Lidingö Stad. Tomten har en areal av 1 920 kvadratmeter och har förutom byggnaden gräsmattor

Läs mer

Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus

Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus Dokumentation av Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus, Svartsjö 1:4, Sånga socken, Ekerö kommun, Uppland Albin Uller Rapport 2011:19 2 Färingsö fd ålderdomshem

Läs mer

Fö rstudierappört, fö nster

Fö rstudierappört, fö nster Sida 1 av 6 Fö rstudierappört, fö nster Främlingen 1-7 BRF Korsriddaren 2017-12-21/KS Sida 2 av 6 Inledning BRF Korsriddaren äger fastigheterna Främlingen 1-7 Hägersten. Med anledning av renovering av

Läs mer

Vändskivan 5B Sidan 1 av 13 Svenska Kakel Förfrågningsunderlag Luleå 2014-02-14

Vändskivan 5B Sidan 1 av 13 Svenska Kakel Förfrågningsunderlag Luleå 2014-02-14 Vändskivan 5B Sidan 1 av 13 Vändskivan 5B Lokalanpassning 6.6 RUMSBESKRIVNING Datum: 2014-02-14 Senast ändrad: PRELIMINÄRHANDLING Upprättad av: Lars-Göran Hedström Uppdragsansvarig: Lars-Göran Hedström

Läs mer

Informationsmöte inför balkongrenovering. Anna Österman Mikael Bergström

Informationsmöte inför balkongrenovering. Anna Österman Mikael Bergström Informationsmöte inför balkongrenovering Anna Österman Mikael Bergström 2018-06-07 Presentation av projektorganisationen Vilka är vi? Mikael Bergström Riksbyggen (projektledning) Anna Österman Riksbyggen

Läs mer

Fönsterbyte med VELFAC

Fönsterbyte med VELFAC Fönsterbyte med VELFAC Förord Har du tröttnat på att lägga tid och pengar på skrapning och målning av fönster? VELFAC fönster har strängpressad aluminium på utsidan, vilket kräver minimalt underhåll samtidigt

Läs mer

Rapport nr: RAPPORT INVENTERING FÖNSTER BRF KORSRIDDAREN HÄGERSTENSVÄGEN HÄGERSTEN

Rapport nr: RAPPORT INVENTERING FÖNSTER BRF KORSRIDDAREN HÄGERSTENSVÄGEN HÄGERSTEN Rapport nr: 180326-1 RAPPORT INVENTERING FÖNSTER BRF KORSRIDDAREN HÄGERSTENSVÄGEN 155-173 HÄGERSTEN Handlingar och dokument som kompletterar denna rapport är 1. Fasadritningar hus 1-7 2. Littra- och fönsteruppställning

Läs mer

Utlåtande överlåtelsebesiktning Uppdragsnummer Motala kommun Långskogen 235 Fastighetsbeteckning: Varv 7:5 Datum

Utlåtande överlåtelsebesiktning Uppdragsnummer Motala kommun Långskogen 235 Fastighetsbeteckning: Varv 7:5 Datum 1(6) Utlåtande överlåtelsebesiktning Uppdragsnummer 11112 Motala kommun Långskogen 235 Fastighetsbeteckning: Varv 7:5 Datum 2011-07-07 2(6) Överlåtelsebesiktning Överlåtelse av fast egendom enligt Jordabalken

Läs mer

Storheden 1:55 Förfrågningsunderlag RAMBESKRIVNING - HUS

Storheden 1:55 Förfrågningsunderlag RAMBESKRIVNING - HUS Handling 6.7 Sidantal 3 Förfrågningsunderlag RAMBESKRIVNING - HUS Totalentreprenad Bygg Måla Golv Upprättad av Galären i Luleå AB Bet Ändringen avser Sign Rivning samt tak 2013-11-28 SS INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Ge nytt liv till villan och spara energi! GLAS & ALUMINIUM. Fönster Fasader Skjut- och vikpartier

Ge nytt liv till villan och spara energi! GLAS & ALUMINIUM. Fönster Fasader Skjut- och vikpartier Ge nytt liv till villan och spara energi! GLAS & ALUMINIUM Fönster Fasader Skjut- och vikpartier Innehåll Fönster 4-6 Glas 7 Profilsystem 8-9 Skjut-och vikpartier 10-11 Fasader 12-13 Entré 14-15 Energi

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN Brf Demo

UNDERHÅLLSPLAN Brf Demo UNDERHÅLLSPLAN Brf Demo 2006-01-01 till 2008-12-31 - En produkt från HSB Innehållsförteckning,pärm 1 Kap 1: Sammanställning/yttre underhållsfond underhållskostnader 30 år Kap 2: Åtgärdsplanering sammandrag

Läs mer

BRF GRÄNGEN INFO OM FÖNSTER

BRF GRÄNGEN INFO OM FÖNSTER BRF GRÄNGEN INFO OM FÖNSTER FÖNSTERBYTE I FÖRENINGEN - BAKGRUND Våra fönster är från byggår (1947). Fönstrens kvalitet var bättre på den tiden, men även 70 år är lång tid. Underhållet har även varit varierande

Läs mer

Vändskivan 5 Hus E Förfrågningsunderlag RAMBESKRIVNING - HUS

Vändskivan 5 Hus E Förfrågningsunderlag RAMBESKRIVNING - HUS Handling 6.7 Sidantal 3 Vändskivan 5 Hus E Förfrågningsunderlag RAMBESKRIVNING - HUS Totalentreprenad Fasad och skärmtak Upprättad av Galären i Luleå AB Bet Ändringen avser Sign INNEHÅLLSFÖRTECKNING 0

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Vågbro 26:1

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Vågbro 26:1 Utgåva 1:1 2012-10-23 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Vågbro 26:1 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-08-05 Fastighetsbeteckning: Agedynan 7 Adress/ort: Husmansvägen 13, Dalby Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag: Eklund

Läs mer

Gimmersta. Miljö. Gimmersta, Katrineholms kommun 87

Gimmersta. Miljö. Gimmersta, Katrineholms kommun 87 Gimmersta, Katrineholms kommun 87 orangeriet vid gimmersta sett från sydost med sjön öljaren i bakgrunden. gimmersta 1:8, julita socken, katrineholms kommun. Gimmersta nedan t h: flygbild över gimmersta

Läs mer

Yttre renoveringsarbeten avseende fasad och dränering mm på Klamparen 7, Tekniska nämndhuset.

Yttre renoveringsarbeten avseende fasad och dränering mm på Klamparen 7, Tekniska nämndhuset. Sida 1 (7) 2018-05-30 Handläggare Eric Tedesjö 0850826726 eric.tedesjo@ Till Fastighetsnämnden 2018-06-19 Yttre renoveringsarbeten avseende fasad och dränering mm på Klamparen 7, Tekniska nämndhuset. Genomförandebeslut

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-01-08 Fastighetsbeteckning: Symaskinen 23 Adress/ort: Håkantorpsgatan 110, Västerås Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

BYGGNADSVERK Besiktningsadag: 2006- Kostnader är exklusive mervärdeskatt och YTTERTAK Utförd av: Wilhelm Apor och Rune Enquist

BYGGNADSVERK Besiktningsadag: 2006- Kostnader är exklusive mervärdeskatt och YTTERTAK Utförd av: Wilhelm Apor och Rune Enquist PLANERAT UNDERHÅLL/ KOSTNADER FASTIGHETSUNDERHÅLL 1(6) Byggnadsår:1897 UTVÄNDIGA BYGGNADSVERK Besiktningsadag: 2006- Kostnader är exklusive mervärdeskatt och YTTERTAK Utförd av: Wilhelm Apor och Rune Enquist

Läs mer

BESIKTNINGSOBJEKTET. Richard och Catharina Jansson. Catharina Jansson. Catharina Jansson Anders Tjärnvall, del av besiktningstiden

BESIKTNINGSOBJEKTET. Richard och Catharina Jansson. Catharina Jansson. Catharina Jansson Anders Tjärnvall, del av besiktningstiden 5 BESIKTNINGSOBJEKTET Fastighet Germania 15, Skandiavägen 4 D, Djursholm, Danderyds Kommun Lagfaren ägare Richard och Catharina Jansson Uppdragsgivare Catharina Jansson Närvarande vid besiktningen Catharina

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Annestorp 27:45

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Annestorp 27:45 Utgåva 1:1 2014-03-24 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Annestorp 27:45 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 22/5-2015 Fastighetsbeteckning: Brännö 1:12 Adress/ort: Björkåsvägen 18, Torup Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

Brf Punktsnurran Uppsala

Brf Punktsnurran Uppsala Brf Punktsnurran Uppsala Protokoll från konditionsbesiktning och underhållsplan Upprättad 2016-03-20 Byggkonsult Urban Nilsson Tångvägen 15, 744 51 Morgongåva Tel 0707-56 77 25 E-post: urban.byggkonsult@gmail.com

Läs mer

2010-11-08. Sven-Olof Klasson

2010-11-08. Sven-Olof Klasson Sven-Olof Klasson Espedalen Espedalen Bovärdar Antal Åldersstruktur hyresgäster Espedalen 2010 120 103 100 80 73 60 58 52 50 63 59 51 40 28 20 19 6 0 0-6 7-16 17-19 20-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65-74

Läs mer

Vändskivan 5 B Svenska Kakel

Vändskivan 5 B Svenska Kakel Handling 6.2 Sidantal 3 Vändskivan 5 B Svenska Kakel Förfrågningsunderlag RAMBESKRIVNING - HUS Totalentreprenad ombyggnad Upprättad av Lars-Göran Hedström Galären i Luleå AB Bet Ändringen avser Sign INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Beslutslista för ÅLR Beslutsdatum mellan och

Beslutslista för ÅLR Beslutsdatum mellan och slista för ÅLR sdatum mellan 2018-08-06 och 2018-08-06 Diarienr. ÅLR 2018/5293 Reg.datum 14-06-2018 sdatum 2018-08-06 organ Begäran om utlåtande rörande fasadrenovering Navigationsskolan Landskapets fastighetsverk

Läs mer

Borgeby 23:6 Borgeby slott porttornet Lomma kommun, Skåne Antikvarisk medverkan 2014

Borgeby 23:6 Borgeby slott porttornet Lomma kommun, Skåne Antikvarisk medverkan 2014 Borgeby 23:6 Borgeby slott porttornet Lomma kommun, Skåne Antikvarisk medverkan 2014 KULTURMILJÖRAPPORT 2014:29 CARITA MELCHERT KULTURHISTORISKA FÖRENINGEN FÖR SÖDRA SVERIGE KULTURHISTORISKA FÖRENINGEN

Läs mer

U P P L AN D S VÄSBY KAP E L L E T 1:33

U P P L AN D S VÄSBY KAP E L L E T 1:33 U P P L AN D S VÄSBY KAP E L L E T 1:33 Kapellvägen 5 Överlåtelsebesiktning 2016-05-16 Adress Telefon Org nr E-post Bivägen 4 B 08-351222 556610-0169 info@husbesiktningsgruppen.se 19163 Sollentuna INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

SCHÖNOX BALTERRA för alla väder

SCHÖNOX BALTERRA för alla väder SCHÖNOX BALTERRA för alla väder Keramik på balkong och terrass I Let s stick together I www.schonox.se I Innehåll Gör rätt från början och få bort vattnet...3 Välj keramik med omsorg...4 SCHÖNOX fogbruk

Läs mer

Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt. Mur och putsarbeten på Gullmarsbergs säteri

Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt. Mur och putsarbeten på Gullmarsbergs säteri Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt Mur och putsarbeten på Gullmarsbergs säteri Gullmarsberg 2:2 Skredsviks socken, Uddevalla kommun BOHUSLÄNS MUSEUM Rapport 2005:21 Lars Rydbom Katarina

Läs mer

Axets planerade underhåll 09/10, Sammanfattning för perioden 1 sep aug 2010

Axets planerade underhåll 09/10, Sammanfattning för perioden 1 sep aug 2010 Axets planerade underhåll 09/10, Sammanfattning för perioden 1 sep 2009 31 aug 2010 Axet 3 :: 100 000:- Ränndalar mot gatan åtgärdas Buskage ersätts med cykelställ/gräsmatta 30 000:- A 80 000:- A Axet

Läs mer

Reparation av tak Valla tingshus 2014

Reparation av tak Valla tingshus 2014 Reparation av tak Valla tingshus 2014 Text och foto av: Björn Frodin, Timmerbjörn Datum: 2014-11-05 Husets bakgrund: Tingshuset ägs av Töreboda kommun och förvaltas av MTG tekniska förvaltningen. Byggnaden

Läs mer

RAPPORT STATUSBESIKTNING ÄLTA IP, GARAGE SWECO STRUCTURES AB BYGGFYSIK UPPDRAGSNUMMER 2511341000 STOCKHOLM 2013-07-09 1 (9)

RAPPORT STATUSBESIKTNING ÄLTA IP, GARAGE SWECO STRUCTURES AB BYGGFYSIK UPPDRAGSNUMMER 2511341000 STOCKHOLM 2013-07-09 1 (9) STATUSBESIKTNING ÄLTA IP, GARAGE UPPDRAGSNUMMER 2511341000 STOCKHOLM SWECO STRUCTURES AB BYGGFYSIK 1 (9) S wec o Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46

Läs mer

BRF KANTARELLEN 11 KALLRAS VID ELEMENTSKARVAR I FASAD / ÅTGÄRDSFÖRSLAG

BRF KANTARELLEN 11 KALLRAS VID ELEMENTSKARVAR I FASAD / ÅTGÄRDSFÖRSLAG BRF KANTARELLEN 11 Uppföljning av värmefotografering Projekt nr: 41--- KALLRAS VID ELEMENTSKARVAR I FASAD / ÅTGÄRDSFÖRSLAG Stockholm 2016-03-22 HSB Stockholm Anders Köhler HSB Konsult KALLRAS VID ELEMENTSKARVAR

Läs mer

Fönsterbyte med VELFAC

Fönsterbyte med VELFAC Fönsterbyte med VELFAC Förord Har du tröttnat på att lägga tid och pengar på skrapning och målning av fönster? VELFAC fönster har strängpressad aluminium på utsidan, vilket kräver minimalt underhåll samtidigt

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-08-14 Fastighetsbeteckning: Åhus 30:11 Adress/ort: Sankt Jörgensv 6, Åhus Besiktigad av (certnr): Sebastian Oliwers (5442) Företag:

Läs mer

TEKNISK UTREDNING OCH UNDERHÅLLSPLAN STOCKHOLM, VEKEN 1

TEKNISK UTREDNING OCH UNDERHÅLLSPLAN STOCKHOLM, VEKEN 1 TEKNISK UTREDNING OCH UNDERHÅLLSPLAN STOCKHOLM, VEKEN 1 Erstagatan 22 / Åsögatan 184, 186 Södermalm Stockholm 2013-02-05 LW 74 022 Teknisk utredning och underhållsplan avseende fastigheten Stockholm Veken

Läs mer

Vilka följder fick de byggtekniska förändringarna?

Vilka följder fick de byggtekniska förändringarna? Vilka följder fick de byggtekniska förändringarna? Fullmurade tegelkonstruktioner - bärande och klimatavskiljande Skalmurar - yttre fasadskikt i funktionsuppdelad vägg Bärande funktionen togs omhand av

Läs mer

RAPPORT STATUSBESIKTNING SKURU IP, KLUBBLOKAL SWECO STRUCTURES AB BYGGFYSIK UPPDRAGSNUMMER 2511341000 STOCKHOLM 2013-07-09 1 (15)

RAPPORT STATUSBESIKTNING SKURU IP, KLUBBLOKAL SWECO STRUCTURES AB BYGGFYSIK UPPDRAGSNUMMER 2511341000 STOCKHOLM 2013-07-09 1 (15) STATUSBESIKTNING SKURU IP, KLUBBLOKAL UPPDRAGSNUMMER 2511341000 STOCKHOLM 2013-07-09 SWECO STRUCTURES AB BYGGFYSIK 1 (15) S wec o Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8

Läs mer

Stadsledningskontoret

Stadsledningskontoret Sid 1 (6) Besiktningsnr: ÖS6015-0046 Fastighetsbeteckning: Del av stadsliden Fastighetens adress: Uttervägen 1 Fastighetsägare, namn: Uppdragsgivare, namn: Uppdragsgivare, adress: Umeå kommun Umeå kommun

Läs mer

Brf Boken i Järfälla. Informationsmöte om fönsterbyte 2015. Tid: 18.00 20.00 Datum: 20 november, 2014 Viksjöskolans Teater

Brf Boken i Järfälla. Informationsmöte om fönsterbyte 2015. Tid: 18.00 20.00 Datum: 20 november, 2014 Viksjöskolans Teater Brf Boken i Järfälla Informationsmöte om fönsterbyte 2015 Tid: 18.00 20.00 Datum: 20 november, 2014 Plats: Viksjöskolans Teater Agenda Introduktion och tidplan Syfte med bytet och ekonomi Varför ingen

Läs mer

Nallebjörnens förskola Lidingö

Nallebjörnens förskola Lidingö Nallebjörnens förskola Lidingö Förenklad rapportering 2010-02-08 Ordernr: 18495 AK-konsult Indoor Air AB Vi löser fukt- och miljöproblem i byggnader Postadress 163 29 Spånga Besöksadress Stormbyvägen 2-4

Läs mer