Lärarhandledning. Historieskrivarna. åk 4 5

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lärarhandledning. Historieskrivarna. åk 4 5"

Transkript

1 Lärarhandledning Historieskrivarna åk 4 5

2

3 Historieskrivarna redaktörens assistent behöver hjälp Välkommen till Historieskrivarna. Materialet har tagits fram av Stiftelsen Berättarministeriet i samarbete med Hallwylska museet. Avsikten är att ge dig som arbetar med elever i årskurs 4 5 stöd i undervisningen för att på ett kreativt och lustfyllt sätt stärka elevernas språkförmåga. Programmet är ämnesövergripande och svarar mot läroplanens mål både i svenska och historia. Under programmet Redaktör Schwartz bokutgivning bekantade sig eleverna med Redaktör Schwartz och assistenten Nilla. I programmet Historieskrivarna hör Nilla av sig till eleverna och frågar efter deras hjälp. Hon har hittat en gammal väska fylld med föremål hon inte känner igen och undrar om eleverna kan hjälpa till att undersöka föremålen närmare. Eleverna får resonera, reflektera och dra egna slutsatser. Genom hela programmet får eleverna en inblick i hur människorna levde på Hallwylska palatset under det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet. Dessutom leder föremålen till Nillas egen livsberättelse, vilket uppmuntrar till värderingssamtal i klassrummet. Berättarministeriet Berättarministeriet driver utbildningscenter för barn och unga mellan 8 och 18 år. Syftet med verksamheten är att på ett lustfyllt och kreativt sätt inspirera barn och unga att erövra det skrivna ordet. Berättarministeriet är en icke-vinstdrivande, partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse som drivs i samverkan mellan den privata, den offentliga och den ideella sektorn. Hallwylska museet Hallwylska museet är ett privatpalats från sekelskiftet 1900, som ger inblick i såväl palatsets som familjen von Hallwyls historia. Museet innehåller stora samlingar av konst, porslin och antika möbler, men grundaren Wilhelmina von Hallwyl var också noga med att bevara vardagliga föremål, såsom köksredskap och hygien- och städartiklar. Hallwylska museet är beläget på Hamngatan 4, mitt emot Berzelii park, ett stenkast från Dramaten.

4 Lärarhandledning 5 7 lektioner Handledningen är ett stöd för din planering av den undervisning som sker i klassrummet. Övningarna bör givetvis anpassas till de arbetssätt och arbetsformer som utvecklar eleverna på bästa sätt. Du kan bäst avgöra detta och utgå från erfarenheter av den egna undervisningen. Tidsåtgången är en rekommendation som kan anpassas efter eleverna och lektionernas längd. Historieskrivarna syftar till att öka elevernas nyfikenhet på historia, informationssökning, källkritik och till att utveckla språket. Metodmaterialet kan appliceras på andra föremål och på så sätt kopplas till fler ämnen i undervisningen. Programmet består av 5 7 undervisningstillfällen. Materialet består av: Lärarhandledning med brev från Nilla Elevmaterial Foton på tidsenliga föremål och 1 film Upplägg: Klassen ska tidigare ha genomfört programmet Redaktör Schwartz bokutgivning hos Berättarministeriet. 1. Första undervisningstillfället i klassrummet introduceras med högläsning av brev 1 från Nilla. Eleverna får i uppgift att leta spår i brevet och undersöka föremålen som finns på fotona. Vilken tid? Vilket årtal? Vilken plats? Kan det vara Hallwylska museet? Går det läsa vad som står i dagboken? 2. Under det andra undervisningstillfället i klassrummet skriver eleverna med din hjälp ett brev till Nilla för att berätta vad de kommit fram till när de undersökt bilderna närmare. 3. Klassen får brev 2 och läser igenom det inför besöket på Berättarministeriet. På Berättarministeriet får eleverna se en film från Hallwylska museet där museet berättar att de tagit emot elevernas material från Nilla. Filmen berättar också om Wilhelmina von Hallwyl och hur livet i palatset präglades av det ständiga katalogiseringsarbetet. Därefter får eleverna själva prova katalogisering genom att undersöka och skriva om föremålen som Nilla hittat. 4. Klassen får en filmhälsning i klassrummet. I filmen berättar Hallwylska museet om hur föremålen användes och människornas levnadsförhållanden. Eleverna skriver sedan ett brev till Nilla för att berätta vad de fått reda på. 5. Lektionen inleds med högläsning av brev 3 från Nilla som tackar för klassens ovärderliga insats. Lektionen avslutas med gemensamt samtal och reflektion. Efter programmet kan klassen eventuellt besöka Hallwylska museet. Exakta datum för besök på Berättarministeriet (lektionstillfälle 3) och besöket på Hallwylska museet hittar du i din bokningsbekräftelse.

5 Undervisningsmaterial Brev 1, 2, 3 och bilderna på föremålen, samt USB-sticka med film nr 2 får du skickat till klassrummet. Under programmet Historieskrivarna kommer eleverna att undersöka reproduktioner av tidsenliga föremål från sent 1800-tal till tidigt 1900-tal. Föremålen finns omnämnda i Hallwylska museets källor. Föremål Dagbok Den fiktiva dagboken bygger på ett arbetsintyg utfärdat av Wilhelmina von Hallwyl för Ida Carlsson som arbetade som jungfru. Buddhalampa Gavs som present till tjänstefolket av Wilhelmina von Hallwyl och hennes familj. Detta berättas av kokerskan Mamsell Klason i en intervju. Akvarell Kopia av originalmålning av M.Liljegral som än i dag hänger i husan Annas rum på Hallwylska museet. Fjäderpenna Digitalt material På Hallwylska museets hemsida finns ett rikt utbud av material om du vill använda digitala verktyg i undervisningen. Via länkarna nedan kan du titta närmare på hur du kan göra arbetet med Historieskrivarna än mer spännande för eleverna. Läs, lyssna och titta närmare på huset och tjänstefolket Läs mer om herrskap och tjänstefolk i fakta och fiktion Läs mer om huset på Hamngatan 4 Läs mer om familjen Hallwyl

6 Lektion 1: Nilla behöver hjälp Lärarlett textsamtal Eleverna lyssnar till uppläsningen av brev 1 från Redaktör Schwartz assistent Nilla. I brevet berättar Nilla hur hon kommit i kontakt med föremålen och ber om elevernas hjälp att undersöka dem närmare. Använd brevet och de bifogade bilderna som utgångspunkt för samtal i klassrummet. Tillsammans sammanfattar klassen uppdraget. Vad tror ni Nilla kommer att berätta? Varför tror ni att Nilla skickat ett brev till oss? Fråga eleverna var de tror föremålen på bilderna kan komma ifrån. Läs texten i dagboken. Se bifogat utdrag. Skriv upp alla förslag och uppmuntra eleverna att använda sin fantasi. Hjälp till med stödjande frågor: Vad har föremålen använts till? Vad föreställer tavlan? Vad har föremålen med Nillas mormorsmor Ida att göra? Hur har de hamnat på hennes vind i Hjo? Vilken tid? Vilket årtal? Vilken plats? Kan det ha något med palatset och Hamngatan att göra? Hallwylska museet? I så fall, vad gjorde Ida där? Med hjälp av en tankekarta på tavlan kan du lista centrala delar i texten och det som eleverna uppmärksammar under och efter högläsningen. Tankekartan blir ett viktigt läromedel för eleverna. Skriv upp frågor, ord och begrepp som eleverna uppmärksammar och låt dem återge händelser från brevet. Tänk på att leda in eleverna på att föremålen kan ha en koppling till Hallwylska palatset i Stockholm. Ni kan exempelvis googla på Hamngatan och palats. Uppmuntra eleverna att ta egna anteckningar utifrån den gemensamma tankekartan. Berätta avslutningsvis för eleverna att ni under nästa lektionstillfälle kommer att skriva ett brev till Nilla och berätta vad ni kommit fram till. På nästa sida finns utdrag ur dagboken och brev 1. Längst bak i lärarhandledningen kan du läsa mer om Hallwylska museet om du vill förbereda dig inför lektionen. Tidsåtgång: ca 60 min Material: Brev 1 och text från dagboken.

7 Utdrag ur dagboken Nedan följer det första stycket från dagboken. Läs stycket högt för eleverna medan ni tittar på fotot av dagboken. Nu har jag äntligen en ny dagbok. I morse vaknade jag långt innan Anna kom för att väcka mig. Hela palatset verkade sova. Det kändes som om det bara var jag som var vaken, för det var alldeles tyst i baktrappan utanför min dörr. Jag tror att jag vaknade extra tidigt för att jag känner mig jäktad över allt som ska göras så här innan jul Det är ju bara två dagar kvar till julafton. Det är så mycket med att få allt i ordning inför julafton. Jag är också lite spänd förstås, för vi tjänare brukar ha trevligt på julaftonskvällen när vi fått lov att dra oss tillbaka. Det var skönt ändå att vakna tidigt och att jag kunde ligga och dra mig en stund innan det var dags att sätta igång med dagens sysslor Jag vill aldrig mer försova mig. En gång har det hänt, men det får inte hända igen. Den gången jag försov mig blev Mamsell riktigt arg på mig och sa att det fick jag gärna göra bara jag talade om det på kvällen innan I går slutade jag klockan nio och jag gick till mitt rum direkt och somnade så fort jag lagt huvudet på kudden. Fortsättningen av dagboken följer här nedan och det kan du läsa som förberedelse inför lektionen om du vill. Jag kom ner till köket före Anna. Det första jag gjorde var att tända i spisen. Hellberg, gårdskarln, hade som tur var burit in veden. Anna kom ner i köket medan jag fyllde på vatten i systemet. Jag tycker mycket om Anna. Anna är alltid snäll och vänlig fastän hon har mycket att stå i eftersom hon är husa här i palatset. Anna berättade att hon på förmiddagen skulle gå till Oscar Bergs konditori för att hämta smörtårtan. Herrskapet ska alltid ha en smörtårta till jul, utan smörtårta blir det ingen jul säger de. Vi satt ned runt bordet i köket och drack kaffe tillsammans i alla fall, innan det var dags att sätta igång. Det blir mycket mat för Mamsell att laga och jag hjälper henne. Mamsell berättade att Johansson och drängen ska komma med köttet från Ericslund. Mamsell ska göra syltor, aladåber, leverpastejer och så korv förstås. Vi ska göra grevens rökta medvurst. Det är ett recept från Schweiz som greven inte kan vara utan på julen. Men mitt i allt prat om julmaten så kom Mamsell på att hon glömt de ryska ärtorna. De ryska ärtorna är en alldeles speciell sorts ärtor, de är små och mjälla och smakar mycket gott. Mamsell sa till mig att jag genast skulle gå ut för att införskaffa ärtorna. När jag var på väg över gården kom Bergquist farande i auton och var nära att köra på mig. Jag var glad att jag kom undan med korsetten i behåll När jag väl kommit ut på Hamngatan fick jag faktiskt stå en stund på trottoaren för att hämta mig. Wahlström, portvaken, stod som vanligt och vaktade utanför porten. Han undrade hur det var med mig. Jag kunde inte låta bli att berätta om att jag nästan blivit överkörd när Berquist kommit farande med auton. Wahlström skrattade bara och sa att han tror att det kommer att ske en olycka en vacker dag. Wahlström sa att Bergquist kanske inte lyckas få stopp på auton utan rätt som det är så brakar han väl in i Berzelii park mittemot palatset. När jag var på väg tillbaka till palatset med de ryska ärtorna mötte jag Anna som kom från Oscar Bergs med smörtårtan. Anna berättade att biträdet på Oscar Bergs sagt att de har flera tusen beställningar på smörtårtor nu till jul. Jag hinner nog inte skriva mer förrän efter jul. Jag hoppas att jag och Mamsell kan gå ut på en söndagspromenad på Djurgården när vi har någon timme ledig.

8 Brev 1 Hej barn! Tack för ert senaste besök på Berättarministeriets bokförlag! Jag vet inte om ni kommer ihåg mig? Jag heter Nilla och jobbar som redaktör N. Schwartz assistent. Det är alltså jag som jobbar närmast redaktören och hjälper till med att exempelvis koka kaffe, trycka böcker och publicera innehåll på bokförlagets hemsida. Jag skriver till er för att be om er hjälp. Just nu är jag i staden Hjo. Alltså inte jo utan Hjo, som stavas H-J-O. Jag kom nämligen att tänka på er klass i dag när jag rensade på vinden i ett gammalt trähus som ligger här och som numera tillhör min åldrande mor. Ni anar inte hur mycket spännande saker det finns här på vinden. De flesta måste ha tillhört min mormorsmor Ida som växte upp i det här huset När jag var uppe på vinden snubblade jag nästan över en stor väska. Jag blev nyfiken och öppnade den. I väskan, inlindat i tyg, låg det flera gamla föremål som jag aldrig tidigare sett. Jag hittade bland annat en gammal dagbok som måste ha tillhört Ida! Jag hittade en liten lapp i väskan också. Det stod Hamngatan, Stockholm. Vad kan det betyda? Vad har då allt detta med er att göra undrar ni kanske. Jo, förstår ni, redaktören pratar alltid om er fantastiska fantasi. Därför undrar jag om ni vill hjälpa mig. Var tror ni att föremålen kommer ifrån? Kan de berätta något om min mormorsmor Ida? Jag vet så lite om henne! Det var länge sedan Ida levde och jag skulle gärna vilja veta mer. Vem var hon egentligen? Vad jobbade hon med? Varför hade hon de här föremålen? Jag vet inte! Vad tror ni? Kan ni inte hjälpa mig och försöka ta reda på mer? Jag skickar bilder på föremålen. Jag tackar på förhand och ger var och en av er en stor kram. Hoppas jag hör ifrån er snart! Gunilla (Nilla) Forsberg

9 Lektion 2: Var kommer föremålen ifrån? Samtala i grupp och skriva brev Återkoppla till arbetet under den tidigare lektionen för att aktivera elevernas förkunskaper. Använd gärna tankekartan. Du kan läsa brevet från Nilla och tyda bilderna som är bifogade igen. Uppmuntra dem att ställa följdfrågor, ge förslag på formuleringar, ordval och egna reflektioner. Börja sedan skriva ett brev till Nilla. Eleverna kan skriva individuellt eller så skriver ni ett gemensamt brev. Avsluta lektionen med att berätta för eleverna att du kommer att skicka breven eller brevet till Nilla och Berättarministeriet. Tips på frågor för att skriva brevet: Tror ni föremålen är gamla eller nya? Var tror ni föremålen kommer ifrån? Tror ni föremålen har färdats en lång väg? Vilka ledtrådar har ni uppmärksammat? Kan vi koppla ledtrådarna till en speciell plats? Tidsåtgång: ca 60 min

10 Brev 2 Hej barn! Fantastiskt att ni ville hjälpa mig. Redaktör N. Schwartz hade verkligen rätt. Vilken fantasi ni har! Vilka problemlösare ni är! Jag tror bestämt att ni är något på spåren. Tänk om det kan ha att göra med Hallwylska palatset Jag har en idé om hur vi ska gå vidare och hoppas på er fortsatta hjälp. Jag bjuder därför in er till Berättarministeriet igen. Vill ni komma? Jag kan meddela medarbetarna på bokförlaget och skicka alla föremålen dit. Vi hörs snart igen! Gunilla (Nilla) Forsberg

11 Lektion 3: Besök på Berättarministeriet Förbered klassen inför besöket genom läsa brev 2. Bokförlaget har fått höra om klassens insats för att hjälpa Nilla och nu vill medarbetarna bjuda in eleverna till bokförlaget. Du berättar att du efter att ha läst brev 2 har ringt upp och bokat tid för att besöka medarbetarna på Berättarministeriet. Vi möter er i Alien Supermarket en butik för utomjordingar som triggar elevernas fantasi. Väl inne på bokförlaget startar övningen där eleverna först får se en film från Hallwylska museet och sedan, med hjälp av katalogiseringskort undersöka föremålen. Eleverna skriver och ritar sina observationer. Efter besöket skickas dessa till Hallwylska museet. Material: Brev 2

12 Lektion 4: Film i undervisningen och skriva brev Lektionen inleds med film 2 som är en hälsning från Hallwylska museet som nu fått läsa elevernas katalogiseringskort. I filmen berättar Hallwylska museet om hur föremålen användes och om några av människorna som arbetade på palatset. Filmen innehåller en del nya ord, se ett urval i listan här nedan. Förklara också för eleverna att lektionens syfte är att skriva ett brev till Nilla och att sammanfatta det ni har arbetat med. Gå tillsammans igenom tidigare moment och ge eleverna möjlighet att reflektera över äventyret. Eleverna får därefter i uppgift att skriva ett brev till Nilla och berätta vad ni fått reda på om föremålen och om hennes mormorsmor via filmen. Eleverna skriver individuellt eller gemensamt med dig ett brev till Nilla. Berätta för eleverna att du kommer skicka brevet till Berättarministeriet. Ordlista husa version skiss arkiv arbetsintyg hätta tjänstefolk grevinna Förslag på frågor i skrivprocessen: Vad gjorde ni under besöket på Berättarministeriet? Vart skickades katalogiseringskorten? Vad var det för föremål som eleverna fick undersöka? Vad fick vi reda på i filmhälsningen från Hallwylska museet? Vad hade Ida Carlsson jobbat med på Hallwylska palatset? Tips på fördjupning: När eleverna skrivit klart sina texter kan du be dem läsa högt för varandra i par. Här ges det tillfälle att recensera, bearbeta och förbättra sina texter. Tidsåtgång: ca 60 min Material: Film 2

13 Lektion 5 Nilla har skickat ett nytt brev till klassrummet där hon tackar eleverna för deras hjälp. Eleverna lyssnar till uppläsningen av brevet och deltar i ett gemensamt textsamtal. Brevet innehåller flera historiska begrepp som du kan arbeta vidare med i klassrummet. Du kan även använda brevet som verktyg för att inleda ett samtal där eleverna får möjlighet att reflektera över sin egen tid, människors levnadsförhållanden eller syftet med att vi bevarar gamla föremål. Ni kan tillsammans gå igenom de ord och begrepp som eleverna uppmärksammar. Du kan driva processen genom att själv fundera över vad som är dyrbart för dig och presentera för barnen. Tips på fördjupning: Diskutera i helklass eller i mindre grupper hur eleverna uppfattar brevet. Återberätta brevets innehåll och fundera kring hur livet förändras. Uppmuntra eleverna att ställa frågor och återge händelser från brevet. Tips på frågor till textsamtal: Vad tror ni att Nilla kommer berätta? Vilka nya ord har vi stött på? Dyker det upp några frågor när vi läser texten? Vad vill Nilla säga oss? Fick vi reda på det vi tänkte oss? Med hjälp av en tankekarta på tavlan kan du lista centrala delar i texten och det som eleverna uppmärksammar under och efter högläsningen. Tankekartan blir ett viktigt läromedel för eleverna. Skriv upp frågor, ord och begrepp som eleverna uppmärksammar och låt dem återge händelser från brevet. Uppmuntra eleverna att ta egna anteckningar utifrån den gemensamma tankekartan. På nästa sida finns brev 3 från Nilla till eleverna. Tidsåtgång: ca 60 min Material: Brev 3

14 Brev 3 Hej barn! Tack så hemskt mycket för att ni hjälpte mig att ta reda på mer om min mormorsmor Ida! Tänk vad mycket föremål kan berätta om oss människor och vår historia Det går inte en dag utan att jag funderar på hur hon hade det. Ni kanske också undrar? Ni är ju födda på 2000-talet, hon i slutet av 1800-talet. När Ida var barn var Sverige ett av Europas fattigaste länder. Många svenskar utvandrade till USA. Det fanns ingen elektricitet, inget rinnande vatten, inga bilar, ingen tv, inga telefoner, inget internet, inga inomhustoaletter, inga tvättmaskiner, inga kylskåp. Jag skulle kunna hålla på hur länge som helst med att räkna upp saker som inte fanns då! Fast ånglok fanns det. Och ångbåtar, fotografier, tidningar, böcker och lite till. Ljus fick man av fotogenlampor. Man lagade mat och värmde vatten på vedspisar. Skulle man ta sig någonstans gick man till fots eller åkte med häst och vagn. Det verkar ju inte riktigt klokt, tänker ni. Men när Ida var liten var allt det där som vi tycker är självklart i dag inte uppfunnet än. Det fanns inget annat att välja på, det var bara att gilla läget. Alla gjorde förstås inte det. En del reste till USA och de som hade råd utbildade sig. Men de flesta nöjde sig med att drömma om ett annat liv. Lite mera pengar och lite mindre slit. Lite mera jämlikhet och lite mindre orättvisa. De skulle inte ens kunna föreställa sig hur det är att leva i dag med datorer och all annan modern teknik. Jag känner att jag fått ny energi av att lära mig mer om Ida! Jag ska skaffa en dagbok och skriva om vad som är allra mest dyrbart för mig. Vad är mest dyrbart för er? Vad drömmer ni om? Passa på att skriva ner era tankar. Tänk om någon hittar våra dagböcker om hundra år och får lära sig mer om hur det var att leva i början av 2000-talet! Tack för all er hjälp! Utan er nyfikenhet hade Ida och föremålen förblivit ett mysterium! Kom snart tillbaka till bokförlaget. Kram till er alla, Gunilla (Nilla) Forsberg

15 HALLWYL Ett palats för två personer Fest och flärd, ostron, champagne och fjortonrätters menyer det kunde man få uppleva i Hallwylska palatset för hundra år sen. Men en ännu vanligare syn i huset var de flitiga studenterna som satt böjda över sina anteckningsböcker. De ägnade sig åt att beskriva Wilhelmina von Hallwyls stora samling. Där fanns dyrbara antikviteter och konstverk, men också alla vanliga vardagssaker som köpts till huset och som Wilhelmina trodde att framtidens människor skulle kunna vara intresserade av. När Wilhelmina von Hallwyl och hennes man Walther köpte tomten på Hamngatan 4 var den inte tom. Där låg ett helt kvarter med fallfärdiga verkstäder och kåkar. Allt revs för att palatset skulle få plats. Wilhelmina behövde utrymme för sina stora samlingar, Walther behövde ett ordentligt kontor och båda ville ha en bostad som passade deras livsstil. De anlitade en av tidens mest kända arkitekter, Isak Gustaf Clason, för att bygga ett hus av den högsta kvalitet och med det finaste hantverk som gick att få. Fem år tog bygget och 1898 flyttade Wilhelmina och Walther, med sällskapsdam och tjänstefolk, in i det stora huset på 2000 kvadratmeter och 40 rum. Här levde de tills de dog och huset blev museum. Företaget som möjliggjorde allt Huset på Hamngatan 4 hade inte varit möjligt utan familjeföretaget med huvudkontor i palatset. Wilhelmina von Hallwyls far, Wilhelm Kempe, grundade firman i början av 1800-talet. När Walther von Hallwyl tog över på 1880-talet hade den vuxit till ett imperium, där flera enskilda företag ingick i firman Wilh. H. Kempe. Största delen av inkomsterna kom från Ljusne-Woxna AB som exporterade timmer till utlandet, en annan del kom från järnexport. Dessutom tillverkades jordbruksmaskiner och järnkättingar. Därutöver hade man en järnväg- och ångbåtslinje. En av Sveriges rikaste personer Vid sekelskiftet 1900 var greve Walther von Hallwyl en av Sveriges rikaste personer. Han tjänade ungefär 1,4 miljoner kronor varje år; en skollärares lön var då drygt tre tusen kronor om året. Men greven hade också stora utgifter. Enbart Hallwylska palatset kostade kring kronor per år i drift. Familjen ägde därtill flera andra byggnader. Lönerna till personalen i det Hallwylska hushållet var relativt höga i jämförelse med övriga samhället. När första världskriget bröt ut 1914 började företaget gå sämre p g a minskad export under kriget. Efter freden 1918 sålde familjen hela företaget och förmögenheten delades upp. Historiska stilar möter modern teknik Fasaden och inredningarna är utförda i historiska stilar. Huset är utvändigt inspirerat av och liknar spanska och italienska renässansbyggnader. Inredningen är en blandning av 16- och 1700-tal. Wilhelmina von Hallwyl ägnade mycket tid åt att möblera sitt nya hem med antikviteter. Även om det mesta till ytan kan se gammalt ut, var huset också mycket modernt då det var nytt, med bland annat centralvärme, centraldammsugare, elektrisk hiss och badrum. Detta skapar en alldeles speciellt fascinerande miljö. Makarna von Hallwyl skänkte huset på Hamngatan 4 till svenska staten 1920, men de bodde båda kvar till sin död. Greven avled 1921 och grevinnan gick bort 1930.

16

Historieskrivarna. Lärarhandledning

Historieskrivarna. Lärarhandledning Historieskrivarna Lärarhandledning HISTORIESKRIVANRA Redaktörens assistent behöver hjälp Välkommen till Historieskrivarna. Materialet har tagits fram av Stiftelsen Berättarministeriet i samarbete med Hallwylska

Läs mer

VISION. Ett Sverige där alla barn och unga är trygga i det skrivna ordet och har förutsättning att aktivt delta i samhällslivet

VISION. Ett Sverige där alla barn och unga är trygga i det skrivna ordet och har förutsättning att aktivt delta i samhällslivet VISION Ett Sverige där alla barn och unga är trygga i det skrivna ordet och har förutsättning att aktivt delta i samhällslivet Vi inspirerar barn i områden med hög arbetslöshet till att vilja uttrycka

Läs mer

Lärarhandledning. Tidningsskaparna. åk 3 5

Lärarhandledning. Tidningsskaparna. åk 3 5 Lärarhandledning Tidningsskaparna åk 3 5 Tidningsskaparna I Berättarministeriets program Tidningsskaparna får eleverna inblick i hur en journalistisk process kan se ut och blir medskapare till en tidskrift.

Läs mer

Berättarministeriet - ett stöd i undervisningen

Berättarministeriet - ett stöd i undervisningen Berättarministeriet - ett stöd i undervisningen Ett stöd i undervisningen Våra program På Berättarministeriet tror vi på det lustfyllda lärandet. Genom våra skolprogram vill vi uppmuntra elevers nyfikenhet

Läs mer

Lärarhandledning. Gulduppdraget. åk 3 5

Lärarhandledning. Gulduppdraget. åk 3 5 Lärarhandledning Gulduppdraget åk 3 5 Gulduppdraget redaktören behöver hjälp Välkommen till Gulduppdraget. Materialet har tagits fram av Stiftelsen Berättarministeriet i samarbete med Litteraturpriset

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser sidan 1 Författare: Beth Bracken & Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken handlar om Lucy och Soli som är bästa vänner. De har känt varandra sedan de var små, och de gör allt tillsammans. Där de bor finns

Läs mer

Tidningsskaparna. Lärarhandledning

Tidningsskaparna. Lärarhandledning Tidningsskaparna Lärarhandledning TIDNINGSSKAPARNA Redaktören vill trycka en tidskrift m framtiden I Berättarministeriets Tidningsskapare samarbetar vi med Mderna Museet ch låter eleverna prva på livet

Läs mer

En introduktion till källkritik åk 1-3

En introduktion till källkritik åk 1-3 En introduktion till källkritik åk 1-3 Lektionen handlar om källkritik och att värdera information. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Jobba med läsförståelse i skolan ett tipsmaterial

Jobba med läsförståelse i skolan ett tipsmaterial Jobba med läsförståelse i skolan ett tipsmaterial AV EMMA FREY-SKÖTT med bidrag från Facebookgruppen En bok för alla Lärare F 6 som brinner för läsning Läs och arbeta med boken Varför är det så viktigt

Läs mer

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Jonna och Sanna var bästa kompisar och gjorde allt tillsammans. De pratade om killar, viskade och skrattade tillsammans, och hade ett hemligt språk

Läs mer

ASTRID LINDGRENS NÄS STUDIEMATERIAL FÖR MELLANSTADIET. Skapat av Åsa Loven, BARNinitiativet

ASTRID LINDGRENS NÄS STUDIEMATERIAL FÖR MELLANSTADIET. Skapat av Åsa Loven, BARNinitiativet ASTRID LINDGRENS NÄS STUDIEMATERIAL FÖR MELLANSTADIET Skapat av Åsa Loven, BARNinitiativet Lektionsprogram Märk världen, Astrid Lindgrens krigsdagböcker än en personlig skildring av hur dramatiska världshändelser

Läs mer

Adam i skolan. Alla barn är lika mycket värda. Ingen får behandlas sämre. FN:s barnkonvention artikel 2 Illustrationer: Rebecca Karlén

Adam i skolan. Alla barn är lika mycket värda. Ingen får behandlas sämre. FN:s barnkonvention artikel 2 Illustrationer: Rebecca Karlén Adam i skolan Adam går i skolan. Han använder rullstol. Adam är med på alla lektioner i klassrummet. När klassen ska se på film måste de gå en trappa upp till ett annat rum. Där finns en projektor. Adam

Läs mer

Vardag Äldreboendet Björkgården

Vardag Äldreboendet Björkgården ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 2 tegel (sida 7, rad 5) bränd lera bråttom (sida 7, rad 8) inte mycket tid Kapitel 3 bingo (sida 10, rad 3) ett spel minne (sida 11, rad 7)

Läs mer

VAD HANDLAR BOKEN OM?

VAD HANDLAR BOKEN OM? TORSTEN BENGTSSON Sidan 1 Erik tältar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik och Lea sätter upp ett tält i Leas trädgård. Lea föreslår att det ska sova över i tältet, men först måste de fråga sina föräldrar.

Läs mer

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel Handledning till Klaras hemlighet Eleverna använder en loggbok för tankar och reflektioner under hela läsningen. Loggbokens framsida finns som kopieringsunderlag. Först när boken är slut ritar eleverna

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Informationsbrev oktober 2015

Informationsbrev oktober 2015 Informationsbrev oktober 2015 Hej alla föräldrar! Nu har terminen varit igång i några veckor och vi börjar lära känna varandra i de olika grupperna. Eftersom föräldramötet inte blev av så bifogar vi ett

Läs mer

2. Dela upp texten i mindre delar/helheter som ni sedan behandlar var del skilt för sig.

2. Dela upp texten i mindre delar/helheter som ni sedan behandlar var del skilt för sig. Ni får här allmänna råd utgående från det projekt vi genomfört. Det är ändå viktigt att fundera i vilken utsträckning ni lyckas knyta an arbetet med läsförståelsestrategier till det vanliga arbetet i klassen.

Läs mer

Le, Tova! LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial RIKKE DYRHAVE SIDAN 1. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.)

Le, Tova! LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial RIKKE DYRHAVE SIDAN 1. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) RIKKE DYRHAVE SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Tova Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 1. Vad heter Tovas bästis? 2. Vad gillar Tova med sig själv? 3. Vad är det som

Läs mer

En introduktion till källkritik åk 1-3

En introduktion till källkritik åk 1-3 En introduktion till källkritik åk 1-3 Lektionen handlar om källkritik och att värdera information. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början.

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början Inled berättelsen och arbetet med att läsa brev 1 från Pigglorna. Innan ni läser brevet väljer ni om ni vill låta eleverna tillverka var sin Piggla

Läs mer

Tidningsskaparna. Lärarhandledning

Tidningsskaparna. Lärarhandledning Tidningsskaparna Lärarhandledning TIDNINGSSKAPARNA Redaktören vill trycka en tidskrift m framtiden I Berättarministeriets Tidningsskapare samarbetar vi med Mderna Museet ch låter eleverna prva på livet

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Sara är så glad. Äntligen har hon fått sin nya mobil och hon längtar efter att få visa den för sina vänner. I skolan får de inte använda sina mobiler och man

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Lärarhandledning

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Lärarhandledning Av: Annika Löthagen Holm Sluka svenska! Lärarhandledning SLUKA SVENSKA! Serien Sluka svenska! riktar sig till elever som läser svenska som andraspråk på låg- och mellanstadiet. Innehållet fokuserar på

Läs mer

HANDLEDARSTÖD: BARNKONVENTIONEN

HANDLEDARSTÖD: BARNKONVENTIONEN HANDLEDARSTÖD: BARNKONVENTIONEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3 3 3 3 4 4 5 6 7 7 Om webbutbildningen Barnkonventionen Förberedelser inför gruppdiskussionen Förberedelser: gruppdiskussionsdagen Få igång ett samtal

Läs mer

Sant eller falskt en introduktion till källkritik

Sant eller falskt en introduktion till källkritik Sant eller falskt - en introduktion till källkritik Med utgångspunkt i en bild får eleverna undersöka och samtala om att vara källkritiska. Till läraren 1. Titta på bilden 2. Skriv en räknesaga 3. Skriv

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

Sol och vår ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ÅSA ÖHNELL ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Sol och vår ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ÅSA ÖHNELL ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ÅSA ÖHNELL ORDLISTA otrogen (sida 6, rad 10) träffat andra kvinnor (eller män) efterlyste (sida 6, rad 16) sökte efter, frågade efter, kanske på teve och i tidningar inte råd

Läs mer

prästen med blått hår

prästen med blått hår Prästen PRÄ STE N MED Bert Ceder är präs t ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN Martin Palmqvis t prästen ORDLISTA gå i pension (s 5, rad 4) vara gammal och inte behöva jobba mer församling (sid 5, rad 6) de som

Läs mer

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar Inskolning Mål: Barnet skall introduceras på avdelningen för att lära känna lokaler, barn och personal. Barnet visas runt på avdelningen. Barnet får bekanta sig med de andra barnen och personal. De gamla

Läs mer

Bedömda elevexempel i årskurs 4 6

Bedömda elevexempel i årskurs 4 6 LÄSA 1 5 Bedömda elevexempel i årskurs 4 6 EN DEL AV BYGGA SVENSKA ETT BEDÖMNINGSSTÖD FÖR NYANLÄNDA ELEVERS SPRÅKUTVECKLING 1 SAMTAL OM EN FABEL 1 UPPGIFT I ett ämnesöverskridande temaarbete om däggdjur

Läs mer

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8)

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) p.2(8) Hej! Du läser nu en instruktion för genomförandet av en halvdag på temat Det nya landet startar i skolan. Materialet

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning

Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning Pär Sahlin Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning Före läsning modellering Här nedan följer ett par uppgifter som fungerar att göra före eleverna börjar läsa. Övningarna hjälper eleverna att

Läs mer

HEJ MAJA! Hoppas att det är bra med dig? Jag vill att du vet att du är min bästa vän och att jag vill det bästa för dig. Idag skriver jag detta brevet med handen eftersom du sitter ofta framför datorn,

Läs mer

Dinosaurier och livet på jorden

Dinosaurier och livet på jorden SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? I boken får vi följa utvecklingen av liv på jorden, från det att jorden skapades för 4 miljarder år sedan tills idag. Vi får följa livets utveckling, från små

Läs mer

Nyheter sprids i raketfart Till läraren

Nyheter sprids i raketfart Till läraren Lektionen är en introduktion till digital källkritik. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren 1. Titta på bilden 2. Sammanfatta 3. Fortsätt med nästa lektion En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT Detta fördjupningsmaterial är inspirerat av Banditsagors föreställning Hemligt av Alexandra Loonin. Föreställningen riktar sig till barn mellan 10-12 år

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Jim Højberg Vad handlar boken om? Alex har alltid varit klassens nörd, men nu har det plötsligt vänt. Både Mia och Asmila är kära i honom, och ikväll ska han på bio med Asmila. Alex

Läs mer

Lärarhandledning till. Pest. och. kolera. Av Emma Frey-Skött. Natur & Kultur

Lärarhandledning till. Pest. och. kolera. Av Emma Frey-Skött. Natur & Kultur Lärarhandledning till Pest och kolera Av Emma Frey-Skött Natur & Kultur Ämne: svenska och historia Årskurs: 5 och 6 Kort om bokens innehåll Boken Pest och kolera historiens värsta farsoter är ett bra exempel

Läs mer

Mer för fler Hur ökar vi den digital delaktigheten?

Mer för fler Hur ökar vi den digital delaktigheten? Mer för fler Hur ökar vi den digital delaktigheten? Vårt utmaningsområde Hur kan vi öka den digitala delaktigheten hos datorovana? Vi Teknik Besökare Bilder: CC0 Affischer Annonser Olika nätverk Personliga

Läs mer

Skolbesöksmanual. Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg

Skolbesöksmanual. Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg Skolbesöksmanual Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg Ungdomsgruppen i Helsingborg startades hösten 2010 och arbetar mycket med att besöka skolor och klasser för att väcka tankar om

Läs mer

Lärarhandledning. Hilda och årets kalas Författare: Christina Lindström. Rekommenderas för fsk åk 3

Lärarhandledning. Hilda och årets kalas Författare: Christina Lindström. Rekommenderas för fsk åk 3 Lärarhandledning Hilda och årets kalas Författare: Christina Lindström Rekommenderas för fsk åk 3 Introduktion I den här handledningen finns tips på konkreta övningar som kan hjälpa dig att få dina elever

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Advent. Adventsljusstaken. Adventsstjärnan

Advent. Adventsljusstaken. Adventsstjärnan Advent Fyra veckor före jul börjar advent. Ordet advent betyder ankomst. I dag är det julafton de flesta väntar på. Men för länge sen i ett land som heter Palestina väntade man på något annat. I Palestina

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

BOKHATAREN Lärarmaterial

BOKHATAREN Lärarmaterial Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Olle som går i en klass där ingen gillar att läsa och skriva. En dag får de en ny lärare i svenska som svär, vilket

Läs mer

Söktips Att hitta det man letar efter

Söktips Att hitta det man letar efter Söktips - Att hitta det man letar efter Med utgångspunkt i en bild är tanken att eleverna på ett kritiskt sätt ska reflektera över sina egna sökningar på nätet. Till läraren 1. Titta på bilden 2. Hur hittar

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6)

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Anne Frank, en ung judinna och hennes upplevelser i Nederländerna under andra världskriget. Hon blev känd för att hon skrev dagbok om vad som

Läs mer

Katten i Ediths trädgård

Katten i Ediths trädgård Katten i Ediths trädgård Detta arbetsmaterial syftar till att ge läraren idéer och förslag på hur man i undervisningen kan jobba med den lättlästa boken Katten i Ediths trädgård. Materialet är utarbetat

Läs mer

Behåll, utveckla, avveckla, övrigt

Behåll, utveckla, avveckla, övrigt Avsluta Oavsett om det är en kort aktivitet eller en verksamhet som pågår under en längre tid så är det viktigt att regelbundet stämma av vad deltagarna tycker och koppla tillbaka till de syftet, mål och

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Lärarhandledning till I DÖDEN FÖR DIG

Lärarhandledning till I DÖDEN FÖR DIG Lärarhandledning Lärarhandledning till I DÖDEN FÖR DIG Denna lärarhandledning är framtagen till Mian Lodalens och Maria Ahlsdotters I döden för dig. De olika uppgifterna är tänkta att användas i åk 9 eller

Läs mer

Livet i Bokstavslandet Åk 3

Livet i Bokstavslandet Åk 3 Livet i Bokstavslandet Åk 3 Ny läslära som bygger på UR:s populära tv-serie. Livet i Bokstavslandet tar fasta på modern läs- och skrivforskning och utgår från Lgr 11. PROVLEKTION: Skolstart Brev till dig

Läs mer

årskurs F-3 Batterispaning hemma.

årskurs F-3 Batterispaning hemma. Batterispaning hemma. Batterispaning Batterispaning hemma Gå på Batterispaning hemma och ta reda på vad batterier används till. Eleverna får med sig ett protokoll där de fyller i vilka saker de hittar

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Det är en solig dag och Rolf bestämmer sig för att gå till parken. Rolf älskar att läsa utomhus så han har tagit med sin en bok till parken. Rolf sätter sig

Läs mer

Dom lyssnade koncentrerat på lärarens genomgång.

Dom lyssnade koncentrerat på lärarens genomgång. 1 1) När skriver man de och när skriver man dom eller dem? Subjekt Jag Du Han/hon Den/det Vi Ni De Objekt Mig Dig Honom/Henne Den/Det Oss Er Dom/Dem Stryk över dom och skriv de på rätt ställen. Tänk på

Läs mer

Gud är en eld inuti huvudet.

Gud är en eld inuti huvudet. Gud är en eld inuti huvudet. Siri Frances Stockholm 2013 Gerlesborgsskolan Du skulle gått till skolan och på ett möte och på lokal med en vän idag. Det skulle varit en dag av saker att uträtta, en dag

Läs mer

2. Varför har inte Klara frågat sin mamma om hon får rida på långritt?

2. Varför har inte Klara frågat sin mamma om hon får rida på långritt? SIDAN 1 Elevmaterial Namn: KAPITEL 1 Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) 1. Varför ville ingen ha Star? 2. Varför har inte Klara frågat sin mamma om hon får rida på långritt? Frågor

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken uppmärksammas vi på hur vi kan få bättre koll på nätet. Vi får lära oss var allt kommer ifrån och vad vi ha rätt att göra. Vi får även lära oss att man

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken är tredje delen av den spännande berättelsen om Svarta skogen. Lucy sitter fortfarande fängslad och har fått ett

Läs mer

Turbo blir spökjägare

Turbo blir spökjägare SIDAN 1 Elevmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Turbo och hans kompisar Olle och Simon tar en tur till flygarens hus på väg hem från skolan. Flygarens hus står tomt sedan han dog. Pojkarna smyger runt i huset

Läs mer

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER Cindy Sherman är nästan alltid själv med i sina fotografier. Hon klär ut sig och spelar olika roller framför kameran. I

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Dialog Gott bemötande

Dialog Gott bemötande Socialtjänstlagen säger inget uttalat om gott bemötande. Däremot kan man se det som en grundläggande etisk, filosofisk och religiös princip. Detta avsnitt av studiecirkeln handlar om bemötande. Innan vi

Läs mer

Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv

Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 6-9, Gymnasiet, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-8 Bokens

Läs mer

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Storyline Hjulius Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Eleverna får träffa Hjulius som är en hasselmus. Han bor i området och har helt plötsligt

Läs mer

Den magiska dörren. Tilde Buhler

Den magiska dörren. Tilde Buhler Den magiska dörren Tilde Buhler Kapitel 1 Hej, jag heter Sofia och är 10 år. Min bästis heter Thilde och vi går på Färjestad skola. En dag när vi var ute på lunchrast såg vi den nya läraren, han var jätteläskig

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Maja Lidbeck & Ida Karlsson LGSV40. Att arbeta med noveller av Hjalmar Söderberg i gymnasieskolan

LÄRARHANDLEDNING. Maja Lidbeck & Ida Karlsson LGSV40. Att arbeta med noveller av Hjalmar Söderberg i gymnasieskolan Förslag på uppgifter och arbetsupplägg utifrån novellerna Pälsen och Kyssen. Maja Lidbeck & Ida Karlsson LGSV40 LÄRARHANDLEDNING Att arbeta med noveller av Hjalmar Söderberg i gymnasieskolan Introduktion

Läs mer

Återberättande text med cirkelmodellen

Återberättande text med cirkelmodellen Återberättande text med cirkelmodellen Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag - Svenska/Svenska som andraspråk, Årskurs 1-3 Syfte

Läs mer

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken 1 Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken En huvudsats kan ensam bilda en mening Flera huvudsatser kan bilda en mening En huvudsats + en bisats kan bilda en mening

Läs mer

En lång väg från stallet

En lång väg från stallet SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lina och Moa är sugna på en ridtur i det fina vädret. De cyklar till stallet och frågar ridläraren Lotta om de får rida ut. Hon säger att det går bra bara de

Läs mer

Ruta 3 Text som källa - Skrivna källor Skrivna källor är alla möjliga sorters texter som är nedskrivna på något sätt.

Ruta 3 Text som källa - Skrivna källor Skrivna källor är alla möjliga sorters texter som är nedskrivna på något sätt. Bli en källspanare! Handledning för presentation Ruta 1 Bli en källspanare! Ruta 2 En källa är en informationsbärare, dvs något som bär information till oss. En källa kan vara nästan vad som helst, så

Läs mer

Programmering från början

Programmering från början Färdiga lektioner till de nya digitala kunskapsmålen för årskurs 1 till 6 Lektionsserien består av följande lektioner: 1. Programmera någon att bre en smörgås 2. Lapp-programmering 3. Programmera kompisar

Läs mer

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM AV NILS ÅKERBLOM KAPITEL 1 Skolan börjar Hej jag heter Joel Nilsson. Jag är 10 år och gillar att spela fotboll. Jag går på Talbacka skolan. Jag har ganska mörkt hår och är 140 cm lång. Jag har en kompis

Läs mer

Historiska rollspel. Ungdomars egna röster från en rollspelsdag

Historiska rollspel. Ungdomars egna röster från en rollspelsdag Historiska rollspel Ungdomars egna röster från en rollspelsdag Museets personal samlar gruppen av "skeptiska" tonåringar Alla byter om till tidsenliga kläder "Alla var vi väl skeptiska när vi på morgonkvisten

Läs mer

Den magiska dörren. Författare Deni saeed

Den magiska dörren. Författare Deni saeed Den magiska dörren Författare Deni saeed Kap1 Hej jag heter Kristian. Jag är 10 år. Jag har en kompis, men han är inte riktigt min vän, jag är bara hans kompis för hans farsa är miljonär. Jag är lite rädd

Läs mer

Dags för ramadan Özlem Sara Cekic

Dags för ramadan Özlem Sara Cekic SIDAN 1 Boken handlar om: Det är dags för ramadan. Detta år ska Ayse också få prova på, att fasta. Mamma säger, att Ayse får fasta några timmar varje dag, men hon bestämmer sig för att fasta hela dagarna.

Läs mer

CASA DEI BAMBINI ROM den 8 Maj 2008

CASA DEI BAMBINI ROM den 8 Maj 2008 CASA DEI BAMBINI ROM den 8 Maj 2008 Det var en torsdag klockan 13.30 som jag förväntansfull stod utanför dörren som leder in till Casa Dei Bambini. Jag har i många år längtat tills den dagen jag skulle

Läs mer

I skuggorna. MTM:s skolwebb. - läs, reflektera och diskutera. mtm.se/skola. Om boken

I skuggorna. MTM:s skolwebb. - läs, reflektera och diskutera. mtm.se/skola. Om boken I skuggorna - läs, reflektera och diskutera Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymnasiet, Vux och SFI Lektionstyp: reflektion och diskussion i par eller mindre grupper Lektionsåtgång: 7 10 Det här lektionsupplägget

Läs mer

Jag vill inte Lärarmaterial

Jag vill inte Lärarmaterial sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Dina och Isak. De har varit tillsammans länge och Isak har flyttat in till Dina. Dina älskar Isak och tycker att de har det

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Kapitel 1 Dörren Hej jag heter Carli och jag är 9 år. Min skola heter Nyckelpigan. Min kompis tycker jag om, hon heter Marie. Vi är rädda för

Läs mer

Mormor polis och piratflaggan

Mormor polis och piratflaggan SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Tuva och hennes mormor som är polis. De åker till ett piratmuseum där en piratflagga har blivit stulen. Det finns tre misstänkta tjuvar och

Läs mer

Varje elev skriver ner så många förslag som den kan komma på. Samla förslagen på blädderblock. (välj ålder som ligger ca 2 år över

Varje elev skriver ner så många förslag som den kan komma på. Samla förslagen på blädderblock. (välj ålder som ligger ca 2 år över Jämställdhet och betygsskillnader Storyline Nyckelfrågor Aktiviteter Gruppering Material Resultat 1. Tonåringarna Vilka ord tror ni vi kan använda för att beskriva 17-åringar? Varje elev skriver ner så

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Jag är en häxa Lärarmaterial

Jag är en häxa Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Vera har köpt ett trollspö på ebay och lyckas till sin egen förvåning få liv sin gamla nalle genom att säga en trollramsa. Problemet

Läs mer

SENARE EWA ZACHRIZON MICHAEL ZACHRIZON

SENARE EWA ZACHRIZON MICHAEL ZACHRIZON 39 ÅR SENARE EWA ZACHRIZON MICHAEL ZACHRIZON rätt man vid min sida Michael fyller alla mina behov finns där hela tiden som min andra hälft tillsammans är vi hela Michael 6/12-15 kl 19:15 Jag och Ewa åkte

Läs mer

Värdera källor Är fågeln farlig?

Värdera källor Är fågeln farlig? Värdera källor - Är fågeln farlig? En introduktion till ett källkritiskt samtal utifrån en bild. Till läraren 1. Titta på bilden 2. Sammanfatta och reflektera LÄRARINSTRUKTIONER Lektionens syfte Kristina

Läs mer

Livet i Bokstavslandet Läsebok åk 1

Livet i Bokstavslandet Läsebok åk 1 Livet i Bokstavslandet Läsebok åk 1 Livet i Bokstavslandet är ett grundläromedel för åk F 3 med läseböcker, arbetsböcker, lärarhandledningar, och ett digitalt material för interaktiv skrivtavla/projektor.

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Hej! 2 bis, rue de la Prulay,1217 Meyrin Tél +41 (0)

Hej! 2 bis, rue de la Prulay,1217 Meyrin  Tél +41 (0) Hej! Nu har vi kommit in ett par veckor på terminen. Detta år har vi samma antal grupper och skolor som tidigare år, men vi letar alltid efter nya elever. Det finns i dagsläget inget naturligt forum för

Läs mer

- Små skrivuppgifter som kan bli något stort, sätt inga gränser för fantasin och låt pennan glöda!

- Små skrivuppgifter som kan bli något stort, sätt inga gränser för fantasin och låt pennan glöda! - Små skrivuppgifter som kan bli något stort, sätt inga gränser för fantasin och låt pennan glöda! PLANETEN GODISHUSET Uppfinn din egen planet, beskriv vad den heter och hur den ser ut, vilka djur och

Läs mer

Läsnyckel. På plats i tiden 2 Lin vid muren. Av: Åsa Storck Illustrerad av: Anders Végh Blidlöv. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. På plats i tiden 2 Lin vid muren. Av: Åsa Storck Illustrerad av: Anders Végh Blidlöv. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel På plats i tiden 2 Lin vid muren Av: Åsa Storck Illustrerad av: Anders Végh Blidlöv På plats i tiden är en ny serie med fristående böcker som tar läsaren med på äventyr i historien. Lin och hennes

Läs mer

Lärarhandledning del 3a Högstadiet och gymnasiet. En lektionsaktivitet med fokus på matematikens begrepp

Lärarhandledning del 3a Högstadiet och gymnasiet. En lektionsaktivitet med fokus på matematikens begrepp Lärarhandledning del 3a Högstadiet och gymnasiet En lektionsaktivitet med fokus på matematikens begrepp Del 3a Fokus på matematikens begrepp Lektionsaktivitet I lektionsaktiviteten med fokus på matematikens

Läs mer

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera 24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera Paret föll handlöst för det vackra huset som vid visningen var väldigt nedgånget. Renoveringen utfördes varsamt med målet att bevara husets charm. Text Micaela Nordberg

Läs mer

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SKOLPROGRAM 2018 KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SIGTUNA MUSEUM & ART Skapande och undersökande arbete samt lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. ur läroplanen för grundskolan GÄLLER FÖRSKOLA,

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED SKUGGOR & LJUS

LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED SKUGGOR & LJUS LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED BERÄTTELSER MED SKUGGOR OCH LJUS Utställningen Tillsammans på Världskulturmuseet i Göteborg handlar om det fantastiska och det svåra med att vara tillsammans. I en av utställningens

Läs mer