ÖVERGRIPANDE KRAV 1 (18) Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Ärendenummer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÖVERGRIPANDE KRAV 1 (18) Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Ärendenummer"

Transkript

1 ÖVERGRIPANDE KRAV 1 (18) Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Ärendenummer Vedin Per, PRtu Ej klart Ej klart Fastställt av Dokumentdatum Version Chef VO Samhälle Dokumenttitel Tunnel Detta dokument ingår i Trafikverkets säkerhetsstyrningssystem för järnväg. Se särskilda regler för förvaltning av säkerhetstillstånd. Innehållsförteckning Syfte... 3 Omfattning... 3 Definitioner... 3 Förkortningar... 3 Kompetens Allmänna krav Verksamhetskrav Inspektion Tillåten trafiklast Miljö Allmänt Buller och vibrationer Luftkvalitet i tunneln Luftkvalitet i omgivningen Övrig omgivningspåverkan Säkerhet vid användning Skydd mot inläckning av vatten Riskanalys Livscykelkostnader Dokumentation Samverkan vid uppförande av en överdäckning Ny tunnel Generella utformningskrav Teknisk livslängd och beständighet Trafikförutsättningar Vägtunnlar Järnvägstunnlar Överdäckningar Utformning med hänsyn till exceptionella händelser Utformning med avseende på drift och underhåll Utformning med hänsyn till skydd mot inläckning av vatten och frysning Brandskydd i väg- och järnvägstunnlar Brandskydd Allmänt... 10

2 ÖVERGRIPANDE KRAV 2 (18) Brandmotstånd Skydd mot spridning av brand och brandgas Säkerhet i vägtunnlar Allmänt Underlättande av utrymning och räddningsinsats Säkerhet i järnvägstunnlar Allmänt Säkerhetsanalys Överdäckning, säkerhet vid användning Risk för allvarlig olycka... Fel! Bokmärket är inte definierat Händelsekedjor och olycksscenarion Bärförmåga, stadga och beständighet Allmänt Säkerhetsklass Utredningar av en bergkonstruktions förutsättningar Laster Last av omgivande jord, berg och vatten Trafiklast Lufttryck av passerande fordon Temperaturpåverkan Last av lossnande bergblock i bergtunnel Exceptionella händelser Allmänt Påkörning med fordon Oavsiktlig stöt Brand Explosion Overksam förankring Extrem blocklast Overksam grundvattensänkning Befintlig tunnel Kvalitetskrav Bärförmåga, stadga och beständighet Ändringslogg... 18

3 ÖVERGRIPANDE KRAV 3 (18) Syfte Övergripande krav tunnel är ett Trafikverksinternt dokument som anger Trafikverkets ambitionsnivå för området tunnel. Detta dokument ska aldrig åberopas i kontrakt. Dokumentet är en utgångspunkt till förvaltaren av krav och råd, och ett stöd vid prövning av dispenser från krav. Dispens från de övergripande kraven kan endast godkännas av Trafikverkets generaldirektör Omfattning Övergripande krav tunnel omfattar alla konstruktionstyper av tunnlar. Gällande lagstiftning och myndighetsföreskrifter gäller alltid. De upprepas därför inte i detta dokument. Definitioner Tunnel Överdäckning En för trafik anordnad passage som omges av berg, jord, vatten eller konstruktioner och som mynnar i dagen eller som förbinder utrymmen under mark med varandra eller med dagen. Överdäckning är en tunnel vars huvudsakliga uppgift är att göra det möjligt att uppföra byggnader eller markanläggningar ovanför trafikleden. Alla krav för tunnel gäller också för överdäckning om inte annat anges. Förkortningar TSD Tunnel Bilagan till Europeiska gemenskapernas kommissions beslut 2008/163/EG av den 20 december 2007 om teknisk specifikation för driftskompatibilitet (TSD) avseende Säkerhet i järnvägstunnlar i det transeuropeiska järnvägssystemet för konventionella tåg och höghastighetståg. Kompetens Chefen för verksamhetsområde Samhälle är ansvarig för att dessa övergripande krav införs och uppdateras.

4 ÖVERGRIPANDE KRAV 4 (18) 1 Allmänna krav Detta dokument anger krav för väg- och järnvägstunnlar. Om tunnelns längd är mindre än 100 m betraktas en betong- eller ståltunnel som en bro. För bergtunnlar och överdäckningar gäller kraven oavsett längd om inte annat anges.

5 ÖVERGRIPANDE KRAV 5 (18) 2 Verksamhetskrav 2.1 Inspektion Tunnlar ska inspekteras regelbundet och systematiskt för att trafikanternas krav på säkerhet och framkomlighet ska kunna uppfyllas. De som genomför inspektionen ska ha goda kunskaper om aktuell tunneltyp, byggmaterialens nedbrytningsförlopp, installationer samt ha erfarenhet av inspektionsarbete. Inspektionerna ska klargöra tunnlarnas fysiska och funktionella tillstånd samt ge underlag för planering och genomförande av åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa ställda krav på både kort och lång sikt. Resultatet av inspektionerna ska dokumenteras. Dokumentationen och planering av inspektioner bör ske i förvaltningssystemet BaTMan (Bridge and tunnel management). För järnvägstunnlar ska säkerhetsbesiktning utföras enligt BVF Säkerhetsbesiktning i fasta anläggningar. 2.2 Tillåten trafiklast För en tunnel som är utformad med fribärande konstruktion för trafiklast, d.v.s. att tunneltaket trafikeras, ska den tillåtna trafiklasten bestämmas med utgångspunkt från en bärighetsutredning och med hänsyn till konstruktionens tillstånd. Bärighetsutredningen för vägtrafiklast bör utföras enligt publikation 2009:61 MB bärighetsutredning av byggnadsverk Bärighetsberäkning av järnvägsbroar bör utföras enligt BVS Bärighetsberäkning av järnvägsbroar 2.3 Miljö Allmänt Utformning, byggande, drift och underhåll av en tunnel ska vara sådan att: miljöpåverkan och hälsorisker minimeras optimal energianvändning uppnås befintliga byggnadsverk i omgivningen inte skadas eller får störd funktion. Krav och restriktioner med hänsyn till eventuell miljödom skall beaktas Buller och vibrationer En tunnel eller överdäckning ska utformas och dimensioneras med hänsyn till förekommande bullerkällor och så att uppkomst och spridning av störande ljud begränsas. Utanför en tunnel ska buller från installationer i tunneln beaktas. Stomtransmitterat ljud från installationer i en tunnel till intilliggande byggnader ska beaktas.

6 ÖVERGRIPANDE KRAV 6 (18) Luftkvalitet i tunneln Luftkvaliteten i tunneln får inte vara besvärande för trafikanter eller personal. Halten kolmonoxid får vid olyckor inte överskrida sådana nivåer att det påverkar människors förmåga att på ett säkert sätt ta sig ut ur tunneln. Krav på tunnelluftens innehåll av kvävedioxid, NO 2, bestämds i samråd med den lokala miljö- och hälsoskyddsmyndigheten eller motsvarande Luftkvalitet i omgivningen Luftkvaliteten ska uppfylla kraven i Naturvårdsverkets föreskrifter om gränsvärden och miljökvalitetsnormer för luft. Utsläpp av förorenad luft får inte ske så att det uppstår olägenhet Övrig omgivningspåverkan Utformning, byggande, drift och underhåll av en tunnel ska inte innebära risker för allvarlig omgivningspåverkan. Exempel på allvarlig omgivningspåverkan kan vara grundvattensänkning försämrad grundvattenkvalitet sättningar utsläpp buller luftstötsvåg vibrationer stomljud elektromagnetisk strålning Tunnlar i vattendrag ska inte utgöra vandringshinder för fiskar, andra vattenlevande organismer eller djur som använder vattendraget som vandringsstråk. 2.4 Säkerhet vid användning Skydd mot inläckning av vatten Inläckningen vid lokala inläckningsställen får inte vara så stor att tunnelns funktion och säkerhet äventyras eller så att miljön i tunneln blir dålig. Det kan även ställas krav på maximalt tillåten inläckning av vatten på grund av risk för allvarlig omgivningspåverkan.

7 ÖVERGRIPANDE KRAV 7 (18) Riskanalys En riskanalys med hänsyn till personsäkerhet och brand ska genomföras och dokumenteras inför öppnandet av en tunnel och uppdateras då förutsättningarna ändras. För genomförande av riskanalys med avseende på säkerhet bör Personsäkerhet i svenska vägtunnlar, Beskrivning av riskanalysmetodik som tillämpas idag tillämpas för vägtunnlar och BVH Personsäkerhet i järnvägstunnlar för järnvägstunnlar. För en tunnel invid farleder, invid järnvägar och motorvägar ska det finnas en riskanalys avseende en påkörning eller påsegling. Riskanalysen ska prövas med maximalt 12 års intervall för att konstatera om den behöver ses över. För övriga tunnlar ska, om det finns särskilda skäl, en riskanalys utföras i samband med större ombyggnadsåtgärder eller förändrad verksamhet i anslutning till överdäckningar för att avgöra om riskreducerande åtgärder behövs. 2.5 Livscykelkostnader Då en ny tunnel planeras eller då åtgärder planeras för en befintlig tunnel ska en analys av livscykelkostnaderna göras. Normalt ska det alternativ väljas som ger den lägsta livscykelkostnaden. 2.6 Dokumentation Då en tunnel byggs, förbättras eller underhålls ska åtgärderna dokumenteras. Instruktioner för drift och underhåll ska upprättas och ska minst innehålla: en trafikanordningsplan för olika trafik- och driftincidenter, underhålls- och bytesfrekvenser samt specificerade åtgärder och insatstid vid olika typer av fel som påverkar tunnelns funktion eller säkerhet. En brandskyddsdokumentation och en beredskapsplan ska upprättas. Beredskapsplanen ska baseras på värdering av säkerhet vid användning. Planen ska minst innehålla en beskrivning av hur olika scenarier ska hanteras samt en plan för övning av personal. För järnvägstunnlar som är längre än 1000 m ska beredskapsplanen även uppfylla kraven på räddningsplan enligt TSD - Tunnel, avsnitt Samverkan vid uppförande av en överdäckning När Trafikverket tillsammans med en kommun låter anlägga en överdäckning ska följande avtal tecknas: Avsiktsförklaring Genomförandeavtal Förvaltningsavtal Medfinansieringsavtal Ett gestaltningsprogram ska upprättas och åberopas i genomförandeavtalet. Fastighetsbildningen ska ske så att ansvarsfördelning blir tydlig och entydig.

8 ÖVERGRIPANDE KRAV 8 (18) 3 Ny tunnel 3.1 Generella utformningskrav Vid utformningen av en tunnel ska risken för skador på människor, miljö och andra byggnadsverk under byggtiden och under den tid tunneln är i drift beaktas. En tunnels tvärsektion ska ge tillräckligt utrymme för trafik, förstärkningskonstruktioner, inredning, vägkonstruktion eller järnvägsanläggning samt installationer. För en vägtunnel ska en utformning som ger personer med funktionsnedsättning samma tillgänglighet som andra till det aktuella vägavsnittet eftersträvas. Tillåtelse av förläggning av installationer som inte ingår i väg- eller järnvägsanläggningen och som vid brand eller läckage kan skada trafikanter eller tunnelns bärförmåga, stadga och beständighet allvarligt i eller i anslutning till en tunnel ska baseras på en riskanalys. Exempel på sådana installationer är ledningar för vatten, avlopp, elkraft, fjärrvärme, gas och flytande bränslen Teknisk livslängd och beständighet En tunnel ska utformas, dimensioneras och utföras så att skadlig nedbrytning förhindras under respektive anläggningsdels tekniska livslängd. Den tekniska livslängden för bärande huvudsystem inklusive i detta ingående inklädnad och undergrund ska sättas till TLK Trafikförutsättningar Vägtunnlar Inför byggande av en ny vägtunnel ska en utredning av trafikteknisk standard genomföras som minst fastställer krav på : referenshastighet sektions-, linjeförings- och korsningsstandard ADR kategori separeringsform belysning och visuell ledning tunnelklass anordningar och utrymmen för drift och underhåll typ av ventilation förutsättningar för gång- och cykeltrafik åtgärder med hänsyn till aerodynamiska effekter åtgärder för personer med funktionsnedsättning säkerhetskoncept Järnvägstunnlar möjlighet till trafikomläggning vid tunnelavstängningar Inför byggande av en ny järnvägstunnel ska en utredning av trafikteknisk standard genomföras som minst fastställer krav på :

9 ÖVERGRIPANDE KRAV 9 (18) hastighetsstandard linjeklass fordon och lastprofil spårgeometri trafikmängd passagerarmängd godstransporter normalsektion åtgärder med hänsyn till aerodynamiska effekter åtgärder för personer med funktionsnedsättning säkerhetskoncept möjlighet till alternativ trafik vid tunnelavstängningar Överdäckningar Inför byggande av en överdäckning ska i utredningen även fastställas att: utformning, byggande, drift och underhåll av byggnader i anslutning till överdäckningen inte påverkar trafikledens funktion. Inför byggande av en överdäckning över en existerande trafikled ska dessutom följande analyseras: Att trafikledens kapacitet och avsedda användning inte påvekas negativt. Att trafikleden ges likvärdig kapacitet även efter överdäckning och att möjlighet finns för att möta behovet av framtida kapacitetsökningar. 3.3 Utformning med hänsyn till exceptionella händelser En tunnel ska utformas och dimensioneras så att skadorna vid exceptionella händelser inte blir så omfattande att utrymning eller räddningsinsats förhindras. Lokala skador accepteras men det ska verifieras att en konstruktionsdel inte faller ner på en väg eller inkräktar på utrymmet mellan vägbanan och en nivå 4,5 m över denna faller ner på ett järnvägsspår eller inkräktar på normalsektionen för det fria rummet förhindrar utrymning eller räddningsinsats. En tunnel ska utformas och dimensioneras så att risken för fortskridande ras som berör tunneln eller intilliggande och ovanpåliggande byggnadsverk är liten. En tunnel i fritt vatten ska skyddas mot yttre påverkan Med yttre påverkan menas t.ex. påsegling eller ankring. 3.4 Utformning med avseende på drift och underhåll En tunnel ska utformas så att drift, underhåll och inspektion av alla ingående delar underlättas.

10 ÖVERGRIPANDE KRAV 10 (18) 3.5 Utformning med hänsyn till skydd mot inläckning av vatten och frysning En tunnel ska utformas och dimensioneras så att kraven på vatteninläckning med hänsyn till tunnelns funktion och med hänsyn till eventuell påverkan på omgivningen uppfylls. En tunnel ska utformas så att skador, nedsatt funktion eller olycksrisker på grund av frysning, vilket även innefattar tjälning, inte uppstår och så att den i omgivande jord och berg lagrade värmen i största möjliga utsträckning utnyttjas. 3.6 Brandskydd i väg- och järnvägstunnlar Brandskydd Allmänt Krav på brandskydd gäller om tunnelns längd är större än 100 m. För en vägtunnel behöver kraven dock inte tillämpas om ÅDT är mindre än 100. Med hänsyn till möjliga konsekvenser av en brand i en tunnel ska behovet av minst nedanstående åtgärdstyper utredas: skydd mot uppkomst av brand branddetektion skydd mot spridning av brand och brandrök brandbekämpning åtgärder för underlättande av utrymning och räddningsinsats. Bärande huvudsystem, inklädnad och inredning som gränsar mot ett trafikutrymme ska dimensioneras för brandpåverkan eller skyddas mot brandpåverkan så att: kollaps inte inträffar, delar inte faller ner eller fragment skjuts iväg så att de utgör hinder eller fara under tiden för utrymning och räddningsinsats För konstruktioner av betong eller sprutbetong i ett trafikutrymme bör risken för spjälkning beaktas. Säkerheten mot betongspjälkning kan verifieras genom provning eller utredning Brandmotstånd Bärande konstruktioners bärförmåga ska, i händelse av brand, bibehållas under tillräckligt lång tid för att passagerare och personal ska kunna utrymma tunneln på egen hand eller med hjälp av räddningstjänsten. Byggnadsmaterial och installationer som inte ingår i bärande konstruktioner inuti tunnlar ska vara svårantändliga, flamsäkra eller brandskyddade i den mån det krävs för att de ska upprätthålla nödvändiga funktioner vid brand Skydd mot spridning av brand och brandgas En tunnel ska utformas så att spridningen av brand, brandgas, lättantändlig eller explosiv gas eller vätska till en utrymningsväg eller ett sidoutrymme begränsas. En utrymningsväg och ett räddningsrum ska vara en egen brandcell.

11 ÖVERGRIPANDE KRAV 11 (18) 3.7 Säkerhet i vägtunnlar Allmänt Vägtunnlar ska utformas så att risker förknippade med användning av vägar med tunnlar inte är större än för vägar utan tunnlar. En riskanalys upprättas därför i ett tidigt skede om tunnelns längd är större än 100 m och ÅDT (årsdygnstrafiken) är större än 100. Baserat på riskanalysen upprättas ett säkerhetskoncept Underlättande av utrymning och räddningsinsats En tunnel ska utformas så att en utrymning vid brand kan ske på ett tillfredsställande säkert sätt och så att räddningstjänsten ges möjlighet att genomföra insatser för att rädda liv, egendom och miljö. Den sammanlagda tiden för utrymning och räddningsinsats ska fastställas. Utrymningstiden får inte vara längre än att tunneln hinner utrymmas innan kritiska förhållanden uppstår. Ett räddningsrum ska anordnas i anslutning till en utrymningsväg om utrymningsvägens lutning medför att kraven på framkomlighet för personer med funktionsnedsättning inte kan uppfyllas. Personer i rullstolar och på bårar ska kunna transporteras till en säker plats. 3.8 Säkerhet i järnvägstunnlar Allmänt Personsäkerheten i järnvägstunnlar per km ska inte vara sämre än personsäkerheten på markspår per km undantaget plankorsningar. Risknivån sätts i relation till järnvägstunnelns nytta för trafikarbetet. För järnvägstunnlar med längd större än eller lika med 1000 meter krävs att verifiering av personsäkerheten görs med säkerhetsanalyser. För längder mellan 300 och 1000 meter avgörs i varje enskilt fall om verifiering av personsäkerheten med säkerhetsanalyser ska utföras.

12 ÖVERGRIPANDE KRAV 12 (18) Säkerhetsanalys Säkerhetsanalysen ska beakta dels säkerhet vid användning, dels brandskydd och dels övergripande krav på järnvägens driftsäkerhet. Utöver rena olycksscenarier skall även ett scenario med långa, oplanerade stopp i tunneln beaktas. Säkerhetsanalysen ska baseras på följande förutsättningar: Tunneln uppfyller kraven enligt TSD tunnel Nya fordon uppfyller kraven på rullande materiel i TSD - Tunnel. För existerande fordon får standarden bestämmas för aktuellt projekt, varvid eventuella anvisningar från Transportstyrelsen ska följas. Vid val av tilläggsåtgärder ska prioritering ske i följande rangordning: 1. Olycksförebyggande åtgärder 2. Konsekvensreducerande åtgärder 3. Utrymning 4. Räddningsinsats Åtgärderna ska motiveras med avseende på kostnad och nytta. Resultatet av riskanalysen skall redovisas med förslag till åtgärder. Valda lösningar för tunnelns utformning värderas mot de säkerhetsmål som ställts upp. Baserat på resultaten från analyserna ska en värdering göras av om kompletterande organisatoriska och tekniska åtgärder krävs för att utrymning skall kunna ske säkert ur fordonet till tunneln och ut ur denna. I säkerhetsanalysen ingår även att ta fram regler och instruktioner för olika personalgrupper och för resenärerna för att förbättra förutsättningarna för utrymningar. Krav på utbildning för den personal som arbetar i systemet ska fastställas. För att säkerhetsanalysen ska anses vara godtagbar krävs att antaganden motiveras och redovisas avgränsningar och begränsningar tydliggörs metoder redovisas resonemang klargörs beräkningar och beräkningsgång redovisas hjälpmedel redovisas säkerhetsanalysen bygger på källor som kan kontrolleras säkerhetsanalysen har genomgått interngranskning 3.9 Överdäckning, säkerhet vid användning Allmänt Överdäckning ska utformas så att risker för ovanförliggande och intilliggande bebyggelse inte är större än för bebyggelse intill motsvarande trafikled i ytläge. Överdäckning ska utformas så att olyckor vid ovanförliggande och intilliggande bebyggelse inte orsakar allvarlig trafikstörning eller skada i tunneln.

13 ÖVERGRIPANDE KRAV 13 (18) Riskbedömning och händelsekedjor Riskbedömning ska göras för en överdäckningsanläggning. Riskhändelser som ska beaktas för en tunnel, ska även beaktas för en överdäckning, oavsett trafikledens överdäckade längd. Riskbedömning ska göras för händelser eller olyckor som kan medföra allvarlig skada på människor och bebyggelse ovanpå överdäckningsanläggningen. Riskbedömningens ska också om fatta händelsekedjor och olycksscenarion ovanpå överdäckningsanläggningen som skulle kunna störa av trafiken på den överdäckade trafikleden. Händelsekedjor ska även omfatta felfunktion hos komponenter och system, avvikelse från fastlagda rutiner, och annat vårdslöst eller destruktivt beteende. Riskbedömning ska för överdäckning även omfatta risken för skada på installationer och försörjningssystem som inte tillhör tunneln men som är viktiga för intilliggande byggnader och anläggningars funktion. Detta ska beaktas oavsett trafikmängd, tillåten hastighet eller trafiktyp Bärförmåga, stadga och beständighet Allmänt Bärförmåga ska, förutom för en bergtunnels bärande huvudsystem, verifieras enligt SS-EN SS-EN 1999 med de nationella val som framgår av föreskrifter meddelade med avseende på kap 8, 1 och 2 i Plan- och Bygglagen (2010:900), med stöd av 16 kap, 2 i densamma. Vid hänvisning till standarderna SS-EN SS-EN 1999 i denna bilaga avses alltid standarden inklusive de nationella valen För det bärande huvudsystemet i en bergtunnel får andra metoder användas. Ett bärande huvudsystem i en bergtunnel ska dimensioneras så att den årliga sannolikheten för brott är mindre än 10-4 för säkerhetsklass 1, 10-5 för säkerhetsklass för säkerhetsklass 3. Dimensioneringskontroll ska utföras för tunnlar. Kontrollen ska utföras av en annan organisation än den som har utfört dimensioneringen Säkerhetsklass Ett bärande huvudsystem för ett trafikutrymme och för en utrymningsväg ska hänföras till säkerhetsklass 3. Om en kollaps av det bärande huvudsystem för ett sidoutrymme allvarligt påverkar säkerheten i trafikutrymmet, utrymningsvägarnas och nödutgångarnas funktion eller intilliggande byggnadsverk ska det hänföras till säkerhetsklass 3. I övriga fall får de hänföras till säkerhetsklass 2. För inredning och installationer ska säkerhetsklass väljas enligt BFS 2011:10 -EKS, avdelning B, avsnitt 0 med följande tillägg: Om ett haveri i anläggningsdelen kan störa utrymningen eller tillgängligheten för räddningstjänsten ska säkerhetsklass 3 tillämpas.

14 ÖVERGRIPANDE KRAV 14 (18) Om anläggningsdelen är belägen ovanför ett trafikutrymme ska säkerhetsklass 3 tillämpas. Om anläggningsdelen är belägen på en vägg i ett trafikutrymme ska minst säkerhetsklass 2 tillämpas Utredningar av en bergkonstruktions förutsättningar Utredningar av en bergkonstruktions förutsättningar omfattar förundersökning berg och ingenjörsgeologisk prognos. En förundersökning avseende geotekniska, ingenjörsgeologiska och bergtekniska förutsättningar ska utföras och ge all nödvändig information angående de geologiska, hydrogeologiska och bergmekaniska förutsättningarna. Med utgångspunkt från informationen från förundersökning berg ska en ingenjörsgeologisk prognos för en tunnel i berg upprättas. Osäkerheterna i den geologiska prognosen ska värderas och graderas. Graden av osäkerhet i såväl delresultat som i den totala bedömningen ska anges Laster Vid verifiering av bärförmåga enligt SS-EN 1990 SS-EN 1999 med nationella val ska laster och dimensioneringssituationer enligt dessa tillämpas med tillägg enligt nedan. Verifiering av bärförmåga för ett bärande huvudsystem av berg ska utföras för laster enligt SS-EN 1991 med tillägg enligt nedan Last av omgivande jord, berg och vatten Vid bestämning av laster från berg, naturligt lagrad jord samt fyllningsmaterial ska primära (in situ) och sekundära spänningar beaktas. Dimensionerade lastvärden ska bestämmas och redovisas på det sätt som förutsätts i den använda dimensioneringsmetoden Trafiklast Vid tillämpningen av SS-EN ska de konstruktionsdelar i en tunnel som påverkas av trafik dimensioneras som konstruktionsdelar i en bro Lufttryck av passerande fordon Lufttryck av passerande fordon ska beaktas Temperaturpåverkan Tunnlar ska utformas och dimensioneras så att skador och nedsatt funktion på grund av frysning och isbildning minimeras. Alla tunnlar ska minst dimensioneras för medelköldmängd Tunneldelar i vilka temperaurförhållandena är snarlika de som råder utanför tunneln bör dimensioneras för en köldmängd med återkomsttiden 50 år Last av lossnande bergblock i bergtunnel En ytförstärkning eller en inklädnad ska dimensioneras för lasten av enstaka lossnande bergblock, om den inte är dimensionerad för en permanent last som är högre.

15 ÖVERGRIPANDE KRAV 15 (18) 3.11 Exceptionella händelser Allmänt En tunnel ska dimensioneras för olyckslaster enligt SS-EN med tillägg enligt nedan. Händelserna ska betraktas som exceptionella dimensioneringssituationer. Händelserna ska beaktas en åt gången Påkörning med fordon En konstruktion som är en del av ett bärande huvudsystem och inredning vars kollaps kan få stora konsekvenser ska dimensioneras för påkörning enligt SS-EN , varvid följande ska gälla: En konstruktionsdel belägen över ett trafikutrymme ska betraktas som en broöverbyggnad. En konstruktionsdel belägen vid sidan av ett trafikutrymme ska betraktas som ett brostöd. En konstruktionsdel som är belägen på högre nivå över vägbanan än ett tidigare passerat fast hinder, t.ex. en styv höjdbegränsningsportal, behöver inte dimensioneras för påkörningskraft. En järnvägstunnel ska även beräknas för en urspårningslast enligt SS-EN , 6.7.1, dimensioneringssituation I. Lasternas längd får dock begränsas till 10 m Oavsiktlig stöt En oskyddad konstruktionsdel ingående i inredning eller en installation ska om en kollaps kan leda till personskador dimensioneras för en enstaka statiskt verkande punktlast.. En bärverksdel ingående i ett bärande huvudsystem ska dock dimensioneras för en oavsiktlig stöt även om en skyddsanordning är installerad mellan trafiken och bärverksdelen Brand Det bärande huvudsystemet ska dimensioneras för den brandpåverkan som kan förväntas med hänsyn till typ av trafik.. Bärförmågan hos det bärande huvudsystem i en bergtunnel skaverifieras endast om det i händelse av brand föreligger risk för kollaps, fortskridande ras eller brott med omfattande bergutfall Explosion Bärande huvudsystem av betong eller stål ska dimensioneras för explosionslast enligt tabell 3-1. Tabell 3-1 Dynamisk explosionslast Tryck (MPa) Varaktighet (ms) Jämnt fördelat tryck i trafikutrymme 0,1 50 Lokalt tryck på en yta med storleken 4 x 4 m i trafikutrymme Jämnt fördelat tryck i utrymningsoch angreppsväg 5 2 0,05 50

16 ÖVERGRIPANDE KRAV 16 (18) Overksam förankring En konstruktion i säkerhetsklass 3 som är utformad med förankringar ska dimensioneras under antagandet att en godtyckligt placerad förankring är overksam. Med förankring avses inte ospända bergbult Extrem blocklast Om en inklädnad som inte ingår i det bärande huvudsystemet i en bergtunnel omöjliggör inspektion av det bärande huvudsystemet ska inklädnaden dimensioneras för lasten av ett extremt block Overksam grundvattensänkning Om en permanent grundvattensänkning förutsätts ska tunneln dimensioneras för en exceptionell händelse som motsvarar vattentrycket vid grundvattnets medelnivå.

17 ÖVERGRIPANDE KRAV 17 (18) 4 Befintlig tunnel 4.1 Kvalitetskrav Samma krav som gäller vid nybyggnation ska även tillämpas vid förbättrings- och reparationsarbeten i befintliga tunnlar i den omfattning det är tekniskt och ekonomsikt möjligt. 4.2 Bärförmåga, stadga och beständighet Dimensionering av en stål- eller betongtunnels bärförmåga och stadga ska vid förbättring och underhåll göras verifieras enligt SS-EN SS-EN 1999 med de nationella val som framgår av föreskrifter meddelade med avseende på kap 8, 1 och 2 i Plan- och Bygglagen (2010:900), med stöd av 16 kap, 2 i densamma. Trafiklasten får dock bestämmas enligt följande. Vid förstärkning av en tunnel med vägtrafiklast som har en bärighet motsvarande BK2 eller BK3 ska förstärkningen dimensioneras så att tunneln efteråt minst får en bärighet motsvarande 1,1 gånger BK1. Vid förstärkning av övriga tunnlar, bestäms vägtrafiklasten för aktuellt objekt. Vid underhåll av en tunnel får denna dimensioneras för den aktuella tillåtna vägtrafiklasten.

18 ÖVERGRIPANDE KRAV 18 (18) 5 Ändringslogg Fastställd version Dokumentdatum Ändring Namn Remissversion PerVedin

TRVR ÖVERDÄCKNING 12 1 (10) Arbetsversion. Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Ärendenummer

TRVR ÖVERDÄCKNING 12 1 (10) Arbetsversion. Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Ärendenummer TRVR ÖVERDÄCKNING 12 1 (10) Arbetsversion Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Ärendenummer Rydén Clas-Göran, Spls TDOK 2012:1219 TRV 2013/67619 Fastställt av Dokumentdatum Version [Fastställt

Läs mer

KRAV. Krav Tunnelbyggande. TDOK 2016:0231 Version

KRAV. Krav Tunnelbyggande. TDOK 2016:0231 Version KRAV Krav Tunnelbyggande TDOK 2016:0231 Version 1.0 2016-10-03 KRAV 1 (212) Detta dokument ingår i Trafikverkets säkerhetsstyrningssystem för järnväg. Se särskilda regler för förvaltning av säkerhetstillståndet.

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder);

Läs mer

TRVK Tunnel 11. TRVK Tunnel 11. Trafikverkets tekniska krav Tunnel TRV publ nr 2011:087

TRVK Tunnel 11. TRVK Tunnel 11. Trafikverkets tekniska krav Tunnel TRV publ nr 2011:087 TRVK Tunnel 11 TRVK Tunnel 11 Trafikverkets tekniska krav Tunnel TRV publ nr 2011:087 Titel: TRVK Tunnel 11 Publikationsnummer: 2011:087 ISBN: 978-91-7467-155-1 Utgivningsdatum: November 2011 Utgivare:

Läs mer

RAPPORT Tunnelsäkerhet Berg- och tunnelteknik Definition av undermarksstation

RAPPORT Tunnelsäkerhet Berg- och tunnelteknik Definition av undermarksstation RAPPORT Tunnelsäkerhet Berg- och tunnelteknik Definition av undermarksstation Trafikverket publ.nr: 2014:061 Dokumenttitel: Definition av undermarksstation Skapat av: Patrik Hult, Morgan Engdal, Oskar

Läs mer

Riktlinjer för val av geoteknisk klass för bergtunnlar Underlag för projektering av bygghandling.... Lars Rosengren

Riktlinjer för val av geoteknisk klass för bergtunnlar Underlag för projektering av bygghandling.... Lars Rosengren Dokument Nr: 9564-13-025-012 Citybanan i Stockholm Riktlinjer för val av geoteknisk klass för bergtunnlar Underlag för projektering av bygghandling FÖR GRANSKNING.................. Lars Rosengren Marie

Läs mer

BVS Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt

BVS Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt BVDOK 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Eriksson Ulf TDOK 2014:0475 2015-04-01 Fastställt av Gäller från Chef VO Underhåll 2009-01-19 Ersätter Ersatt av BVS 1544.94006 [Ersatt av]

Läs mer

Riskhänsyn vid överdäckning. - Erfarenheter från Hagastaden. Solna. KI Campus. Karolinska. Norra stationsområd et

Riskhänsyn vid överdäckning. - Erfarenheter från Hagastaden. Solna. KI Campus. Karolinska. Norra stationsområd et Riskhänsyn vid överdäckning - Erfarenheter från Hagastaden Norra stationsområd et KI Campus Nya Solna Karolinska Solna 2019-01-30 The Capital of Scandinavia Mathias.loof@projektstaben.se, 076-409 27 74

Läs mer

EUROKOD 1997-1, TILLÄMPNINGSDOKUMENT BERGTUNNLAR OCH BERGRUM Eurocode 1997-1, Application document Rock tunnels and Rock caverns

EUROKOD 1997-1, TILLÄMPNINGSDOKUMENT BERGTUNNLAR OCH BERGRUM Eurocode 1997-1, Application document Rock tunnels and Rock caverns EUROKOD 1997-1, TILLÄMPNINGSDOKUMENT BERGTUNNLAR OCH BERGRUM Eurocode 1997-1, Application document Rock tunnels and Rock caverns Beatrice Lindström, Golder Associates AB Thomas Dalmalm, Trafikverket Rolf

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2015:27) om säkerhet i vägtunnlar m.m.

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2015:27) om säkerhet i vägtunnlar m.m. Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Per Vedin Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

NS-EN 1991-1-7 Ulykkeslaster

NS-EN 1991-1-7 Ulykkeslaster NS-EN 1991-1-7 Ulykkeslaster Ger principer och råd för bestämning av olyckslaster vid dimensionering av byggnader och broar och omfattar - påkörningslaster från fordon, tåg, fartyg och helikoptrar, - laster

Läs mer

Områdesbeskrivning. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Sida 2 (5)

Områdesbeskrivning. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Sida 2 (5) Projekt Projektnummer Kv. Nattugglan 14, Stockholm 107472 Handläggare Datum Erik Hall Midholm 2014-09-24 Internkontroll Datum Rosie Kvål 2014-09-24 PM RISK - BEBYGGELSE OVANPÅ SÖDERLEDSTUNNELN Brandskyddslaget

Läs mer

RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2

RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2 MEDDELANDE FRÅN RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2 SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE Allmänna råd och kommentarer Allmänna råd och kommentarer om systematiskt brandskyddsarbete beslutade den 20 december 2001. Enligt

Läs mer

Förslag till principer för utformning av förstärkningssystem.... Lars Rosengren

Förslag till principer för utformning av förstärkningssystem.... Lars Rosengren PM T1-0802-0702-0122 Citybanan i Stockholm Förslag till principer för utformning av förstärkningssystem.................. Lars Rosengren Roberth Colliander, WSP Sverige Roberth Colliander, WSP Sverige

Läs mer

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt Bilaga 1: Analytisk dimensionering av tillfredsställande brandskydd Denna bilaga redovisar den analytiska dimensioneringen som gjorts för att verifiera tillfredsställande brandskydd i Ör förskola. Verifieringen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om personsäkerhet i tunnlar och plattformsrum för tunnelbana och spårväg;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om personsäkerhet i tunnlar och plattformsrum för tunnelbana och spårväg; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om personsäkerhet i tunnlar och plattformsrum för tunnelbana och spårväg; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 2017:[XX] Utkom från trycket den [DATUM ÅR] JÄRNVÄG

Läs mer

Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10

Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10 Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10 stockholm.se Utredning om Brandskydd för projekt Kv Gångaren10, Stockholm är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Suzanna

Läs mer

Utdrag ur konsekvensutredning EKS 11 - kap

Utdrag ur konsekvensutredning EKS 11 - kap Utdrag ur konsekvensutredning EKS 11 - kap. 1.1.7 i Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder) 3 Utdrag ur konsekvensutredning EKS

Läs mer

Förslag till lokal trafikföreskrift gällande förbud mot transporter av farligt gods på väg E4/E20 i Solna och Stockholms kommuner.

Förslag till lokal trafikföreskrift gällande förbud mot transporter av farligt gods på väg E4/E20 i Solna och Stockholms kommuner. Dnr Sida 1 (5) 2015-08-04 Handläggare Lars-Göran Jansson 08-508 261 97 Till Trafiknämnden 2015-08-20 Förslag till lokal trafikföreskrift gällande förbud mot transporter av farligt gods på väg E4/E20 i

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare;

Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare; Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare; Beslutade den x månad 2013. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd

Läs mer

EKS 10. Daniel Rosberg Robert Jönsson

EKS 10. Daniel Rosberg Robert Jönsson EKS 10 Daniel Rosberg Robert Jönsson EKS 10 De nya reglerna börjar gälla den 1 januari 2016. Övergångsperiod till 1 januari 2017 Fem nya konstruktionsstandarder tillkommit Ändringar i befintliga regler.

Läs mer

Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt

Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 1.0 BVS 1544.94006 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren.

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. 1 Inledning 2 Allmänna regler för byggande 3 Tillgänglighet, bostadsutformning, rumshöjd och driftsutrymmen 4 Bärförmåga, stadga och beständighet 5 Brandskydd

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Anders Larsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Anders Larsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Anders Larsson BFS 2004:10 Boverkets regler om tillämpningen av europeiska beräkningsstandarder (föreskrifter och allmänna råd); Utkom från trycket den 30 juni 2004

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder);

Läs mer

TRVR Tunnel 11. Trafikverkets tekniska råd Tunnel TRV publ nr 2011:088

TRVR Tunnel 11. Trafikverkets tekniska råd Tunnel TRV publ nr 2011:088 TRVR Tunnel 11 Trafikverkets tekniska råd Tunnel TRV publ nr 2011:088 Titel: TRVR Tunnel 11 Publikationsnummer: 2011:088 ISBN: 978-91-7467-156-8 Utgivningsdatum: November 2011 Utgivare: Trafikverket Kontaktperson:

Läs mer

E45 delen Lilla Bommen - Marieholm

E45 delen Lilla Bommen - Marieholm Säkerhetskoncept Huvudentreprenad (EH) E45 delen Lilla Bommen - Marieholm Göteborgs stad, Västra Götalands län Granskningshandling 2015-05-08 Projektnummer: AP109654 Yta för bild Dokumenttitel: E45 delen

Läs mer

Per Thunstedt bor i Kungsbacka 30 km söder om Göteborg Efter sin examen på Chalmers började Per på Skanska där han bland annat arbetade med bro- och

Per Thunstedt bor i Kungsbacka 30 km söder om Göteborg Efter sin examen på Chalmers började Per på Skanska där han bland annat arbetade med bro- och Per Thunstedt bor i Kungsbacka 30 km söder om Göteborg Efter sin examen på Chalmers började Per på Skanska där han bland annat arbetade med bro- och tunnel reparationer. 2001 började Per på Vägverket/

Läs mer

Bilaga 13. PM - Riskanalys brand Duvhällen vindpark

Bilaga 13. PM - Riskanalys brand Duvhällen vindpark Bilaga 13. - Riskanalys brand Duvhällen vindpark UPPDRAG Riskanalys_brand_Duvhallen UPPDRAGSNUMMER 5473789000 UPPDRAGSLEDARE Gabriella Nilsson UPPRÄTTAD AV Gabriella Nilsson DATUM GRANSKAD AV Martin Bjarke

Läs mer

PM Farligt gods. Skövde Slakteri. Tillbyggnad vid farligt godsled. Aspelundsvägen Skövde kommun 2015-01-21

PM Farligt gods. Skövde Slakteri. Tillbyggnad vid farligt godsled. Aspelundsvägen Skövde kommun 2015-01-21 Skövde Slakteri Tillbyggnad vid farligt godsled Aspelundsvägen Skövde kommun PM Farligt gods 2015-01-21 FAST Engineering AB Civilingenjör 2 Dokumentinformation Uppdragsnummer (internt): 2015-044 Dokumenttitel:

Läs mer

Eurokoder grundläggande dimensioneringsregler för bärverk. Eurocode Software AB

Eurokoder grundläggande dimensioneringsregler för bärverk. Eurocode Software AB Eurokoder grundläggande dimensioneringsregler för bärverk Eurocode Software AB Eurokoder SS-EN 1990 Grundläggande dimensioneringsregler SS-EN 1991 Laster SS-EN 1991-1-1 Egentyngd, nyttig last SS-EN 1991-1-2

Läs mer

2 Allmänna regler för byggnader 2:2 Ekonomiskt rimlig livslängd

2 Allmänna regler för byggnader 2:2 Ekonomiskt rimlig livslängd 2:1 Material och produkter 2 Allmänna regler för byggnader 2:2 Ekonomiskt rimlig livslängd 2 5 Allmänna regler för byggnader Detta avsnitt innehåller föreskrifter och allmänna råd till 9 kap. 1 PBL samt

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhet i vägtunnlar

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhet i vägtunnlar Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr Handläggare Åke Larsson Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och infrastruktur Sektion vägtrafik Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhet

Läs mer

Signal: Signaleringsprinciper. Sidoskydd. Innehållsförteckning KRAV 1 (9)

Signal: Signaleringsprinciper. Sidoskydd. Innehållsförteckning KRAV 1 (9) KRAV 1 (9) Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Ärendenummer Wåhlander Timo, UHtsi TDOK 2013:0623 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Chef VO Underhåll 2018-02-01 3.0 Dokumenttitel

Läs mer

Krav på inspektion av byggnadsverk. Innehåll. Trafikverket Investering Stora Projekt, Underhåll. Diariet

Krav på inspektion av byggnadsverk. Innehåll. Trafikverket Investering Stora Projekt, Underhåll. Diariet - 1(8) Investering Stora Projekt, Underhåll Kopia till: Diariet Krav på inspektion av byggnadsverk Innehåll 1. Inledning 2 2. Omfattning 2 3. Inspektion av konstruktioner 3 4. Utredning av skador 6 5.

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden; BFS 2016:xx Utkom från trycket den 0 månad

Läs mer

Bilaga 1. Resonemang kring regelverken

Bilaga 1. Resonemang kring regelverken Bilaga 1. Resonemang kring regelverken Bilaga till skrivelse till Transportstyrelsen angående den planerade Katarinaterminalen i Stockholm. Definition av tunnel I Transportstyrelsens föreskrift (2015:27)

Läs mer

RättsaktNamn StatusRättsakt Grund/ändring

RättsaktNamn StatusRättsakt Grund/ändring RättsaktNamn StatusRättsakt Grund/ändring KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2018/936 av den 29 juni 2018 om bemyndigande för medlemsstaterna att anta vissa undantag i enlighet med Europaparlamentets

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om systematiskt brandskyddsarbete Räddningstjänst

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhet i vägtunnlar;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhet i vägtunnlar; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhet i vägtunnlar; beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 3, 13, 23, 26, 29 och 35 förordningen (2006:421)

Läs mer

Vibrationsutredning Norskavägen, Gällivare

Vibrationsutredning Norskavägen, Gällivare Uppdrag Norskavägen Beställare MAF Arkitekter Handläggare Jan Pons Rapportnr 1320030728 Datum 2017-12-19 Rev 2018-03-07 Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan 21 104 62 Stockholm T: +46-10-615 60

Läs mer

Flera olika lagstiftningar kräver RISKANALYS för gasanläggningar:

Flera olika lagstiftningar kräver RISKANALYS för gasanläggningar: RISKANALYS Flera olika lagstiftningar kräver RISKANALYS för gasanläggningar: Lagen om brandfarliga och explosiva varor SFS 2010:1011 7 (MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) Den som bedriver

Läs mer

I skälig omfattning. utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. utdrag av erfarenheter I skälig omfattning utdrag av erfarenheter 5.4 Utrustning för räddningsinsats Som tidigare redovisats har den enskilde, vare sig det är en fysisk eller juridisk person, ett primärt ansvar för att skydda

Läs mer

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag Brandtekniska projekteringsanvisningar Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå Preliminärt beslutsunderlag Datum 2012-04-10 Rev. datum Upprättad av Granskad av Godkänd av Niclas

Läs mer

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm Barents Center Nybyggnad Övergripande brandskyddsbeskrivning Bygglovshandling Magnus Lindström Brandingenjör Handläggare Kjell Fallqvist Brandingenjör Internkontrollerande Brandkonsulten Kjell Fallqvist

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer

RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Hiltunen Timo, UHass TDOK 2013:0601 Fastställt av Dokumentdatum Chef VO Samhälle 2014-05-01 1.0 Dokumenttitel Växlar-manövrering

Läs mer

VSMF10 Byggnadskonstruktion 9 hp VT15

VSMF10 Byggnadskonstruktion 9 hp VT15 VSMF10 Byggnadskonstruktion 9 hp VT15 F1-F3: Bärande konstruktioners säkerhet och funktion 1 Krav på konstruktioner Säkerhet mot brott Lokalt (balk, pelare etc får ej brista) Globalt (stabilitet, hus får

Läs mer

Riktlinjer för dimensionering och utformning av brandskydd i bergtunnlar Underlag för projektering av bygghandling....

Riktlinjer för dimensionering och utformning av brandskydd i bergtunnlar Underlag för projektering av bygghandling.... Dokument Nr: 9564-13-025-011 Citybanan i Stockholm Riktlinjer för dimensionering och utformning av brandskydd i bergtunnlar Underlag för projektering av bygghandling.................. Lars Rosengren Bo

Läs mer

Kontrollplan enligt plan- och bygglagen 10:6

Kontrollplan enligt plan- och bygglagen 10:6 Kontrollplan enligt plan- och bygglagen 10:6 1. Orientering Projekt: Tillbyggnad av fritidshus Byggherre: Helena och Björn Tegeberg Fastighetsbeteckning: Haninge Fåglarö 1:39 Diarienr/bygglov: Bränningevägen

Läs mer

Definitioner - Risk. Riskhantering. Ville Bexander.

Definitioner - Risk. Riskhantering. Ville Bexander. Riskhantering Ville Bexander ville.bexander@svbf.se 08 588 474 13 1. 2015-03-03 Definitioner - Risk Ett mått på de skadliga konsekvenserna av en möjlig framtida händelse Osäkerhetens effekt på mål Möjligheten

Läs mer

Svarsfil till remiss EKS 10, dnr 1201-3472/2014

Svarsfil till remiss EKS 10, dnr 1201-3472/2014 Svarsfil till remiss EKS 10, Svar mailas till stina.jonfjard@boverket.se Datum 2015-06-01 Remisslämnare Organisation Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Kontaktperson Henrik Rosenqvist

Läs mer

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21.

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21. Carl Johan Herbst Brandingenjör LTH/Civilingenjör riskhantering ÅF-Infrastructure AB Brand och Risk Tel: 010-505 38 89 carljohan.herbst@afconsult.com Internkontroll: Tobias Karlsson Brandingenjör LTU Brandskyddsbeskrivning

Läs mer

Olyckslaster och fortskridande ras

Olyckslaster och fortskridande ras Konstruktionsteknik- Byggsystem Olyckslaster och fortskridande ras Litteratur: Utdelad kopia av Boverkets handbok, Svängningar, deformationspåverkan och olyckslast Raset vid Ronan Point i London 1968 Gasexplosion

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Ansvarig för riktlinje Socialnämnden Ut Utfärdat (av vem och datum) Beslutad (av vem och datum) Socialnämnden 2017-05-31 Uppdaterad och version Giltig till och med Process Diarienr: Till vidare Riktlinje

Läs mer

Säkerhetsteknikcentralen K4-2006

Säkerhetsteknikcentralen K4-2006 Säkerhetsteknikcentralen K4-2006 TUKES-anvisning 3.10.2006 HANDLING ÖVER SÄKERHETSPRINCIPERNA 1. INLEDNING Enligt förordningen om industriell hantering och upplagring av farliga kemikalier (59/1999) skall

Läs mer

SJÖSTADSHÖJDEN. Konstruktion

SJÖSTADSHÖJDEN. Konstruktion SJÖSTADSHÖJDEN Konstruktion 2017-11-15 SJÖSTADSHÖJDEN Konstruktion KUND Exploateringskontoret KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB

Läs mer

Gör din vardag enklare

Gör din vardag enklare EU-forskningsprojekt kring evakuering från enkelriktade tunnlar i Förbifart Stockholm 2015-05-20 Gör din vardag enklare TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 EU-forsknings-projekt kring evakuering från

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om personsäkerhet i tunnlar och plattformsrum för tunnelbana och spårväg;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om personsäkerhet i tunnlar och plattformsrum för tunnelbana och spårväg; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om personsäkerhet i tunnlar och plattformsrum för tunnelbana och spårväg; beslutade den 18 december 2017. TSFS 2017:119 Utkom från trycket den 29 december

Läs mer

BÄRANDE KONSTRUKTIONER MED EPS BERÄKNINGSPRINCIPER. Anpassad till Eurokod

BÄRANDE KONSTRUKTIONER MED EPS BERÄKNINGSPRINCIPER. Anpassad till Eurokod BÄRANDE KONSTRUKTIONER MED EPS BERÄKNINGSPRINCIPER Anpassad till Eurokod 2 (12) BÄRANDE KONSTRUKTIONER MED EPS Dimensioneringsprocessen Dimensioneringsprocessen för bärande konstruktioner kan delas upp

Läs mer

Transportstyrelsens roll

Transportstyrelsens roll Transportstyrelsens roll 12 mars 2015 CBI Betonginstitutets informationsdag Per Andersson Hur regleras byggmarknaden? EU s Byggproduktförordning Underlätta handel mellan länderna inom den inre marknaden

Läs mer

RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln

RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln Statusrapport 2012 Trafikverket Postadress: Trafikverket, 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport

Läs mer

RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln

RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln Statusrapport 2014 Trafikverket Postadress: Trafikverket, 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport

Läs mer

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 BRANDSKYDDSPOLICY Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra

Läs mer

Utrymning med hjälp av räddningstjänstens utrustning

Utrymning med hjälp av räddningstjänstens utrustning 2014-04-15 Dokumentnummer VL2014-09 Berörda regelverk PBL, BBR, LSO, AFS Giltighet Kommuner inom Storstockholms brandförsvar Beslutad 2014-04-15 Giltigt t.o.m. 2015-04-15 Handläggare Lars Strömdahl Kvalitetsgranskning

Läs mer

Väg 35 Åtvidaberg-Linköping Delen Vårdsbergs kors - Hackefors

Väg 35 Åtvidaberg-Linköping Delen Vårdsbergs kors - Hackefors Väg 35 Åtvidaberg-Linköping Delen Vårdsbergs kors - Hackefors Linköpings kommun, Östergötlands län PM Byggnadsverk, 2017-11-01 Trafikverket Postadress: Box 1140 631 80 Eskilstuna E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Söderströmstunneln Citybanans sänktunnel

Söderströmstunneln Citybanans sänktunnel Söderströmstunneln Citybanans sänktunnel Håkan Ahlström, Stora Project, Specialist byggnadsverk Två spår 1871 10 tåg/dygn 2013 550 tåg/dygn 2 2015-05-08 Kort om Citybanan Färdigställande 2017 6 km lång

Läs mer

HANDLINGAR Plankarta skala 1:1000 med bestämmelser Plan och genomförandebeskrivning

HANDLINGAR Plankarta skala 1:1000 med bestämmelser Plan och genomförandebeskrivning Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 Jeans damm Perstorps kommun, Skåne län PLAN och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING UTSTÄLLNING HANDLINGAR Plankarta skala 1:1000 med bestämmelser Plan och genomförandebeskrivning

Läs mer

och Boverkets byggregler, BBR

och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler om byggande och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler Läsanvisningar om byggande till regler och om BBR byggande Regelsamlingen ger en helhetssyn För att tillämpa

Läs mer

Transportstyrelsens nya uppdrag att ta fram föreskrifter för spårvägar

Transportstyrelsens nya uppdrag att ta fram föreskrifter för spårvägar Transportstyrelsens nya uppdrag att ta fram föreskrifter för spårvägar 27 mars 2015 Spårvagnsstädernas årsmöteskonferens Per Andersson Reijo Rosendal Hur regleras byggmarknaden? EU s Byggproduktförordning

Läs mer

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg PM TRAFIK OCH VÄGUTFORMNING Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg Vadstena och Motala kommun, Östergötlands län Vägplan, 2018-01-29 GRANSKNINGSHANDLING Innehåll Beslutsunderlag för val av övergripande

Läs mer

Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19. Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara

Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19. Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19 Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara Övergripande i LSO 2004 lagen (2003:778) om skydd mot olyckor Minskad detaljreglering

Läs mer

Kontroll av konstruktionshandlingar

Kontroll av konstruktionshandlingar Publ 2007:105 Kontroll av konstruktionshandlingar 2007-12 Titel: Kontroll av konstruktionshandlingar Publikation: 2007:105 Kontaktperson: Rydberg, Maths Utgivningsdatum: 2007-12 Tillgängligt format: digitalt

Läs mer

Föreskrifter om besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon med kommentarer

Föreskrifter om besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon med kommentarer Föreskrifter om besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon med kommentarer BV-FS 2000:1 Järnvägsinspektionens föreskrifter (BV-FS 2000:1) om besiktning, funk tionskontroll och underhåll av fordon

Läs mer

VFA 7.1: Byte av EI-glas mot E-glas

VFA 7.1: Byte av EI-glas mot E-glas VFA 7.1: Byte av EI-glas mot E-glas VFA 7.1: BYTE AV EI-GLAS MOT E-GLAS Syfte: Indata: Resultat: Att möjliggöra byte av EI-klassat glas mot E-glas i brandcellsgräns mot utrymningsväg. Presentera beräkningsmetodik

Läs mer

Innehållsförteckning. Tunnel 2004 VV Publ 2004:124 1 Kap 1 Allmänt

Innehållsförteckning. Tunnel 2004 VV Publ 2004:124 1 Kap 1 Allmänt Tunnel 2004 VV Publ 2004:124 1 Kap 1 Allmänt Innehållsförteckning 1. Allmänt... 5 1.1 Innehåll... 5 1.2 Medgällande dokument... 6 1.3 Förkortningar och definitioner... 6 1.3.1 Förkortningar... 6 1.3.2

Läs mer

och ungdom 25 3 :22 Rummens tillgänglighet

och ungdom 25 3 :22 Rummens tillgänglighet 1 Inledning 13 1 :1 Allmänt 13 1 :2 Föreskrifterna 14 1 :3 De allmänna råden 15 1 :4 Typgodkännande och tillverkningskontroll 15 1 :5 Standarder 15 1 :6 Terminologi 16 1 :7 Övrigt 16 2 Utförande och driftinstruktioner

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om brandvarnare i bostäder Räddningstjänst och

Läs mer

Behärskar vi konstruktioner? Föreläsare Stefan Andersson

Behärskar vi konstruktioner? Föreläsare Stefan Andersson Behärskar vi konstruktioner? Föreläsare Stefan Andersson Egenskapskrav 8:4 Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är väsentliga i fråga om: 1. bärförmåga, stadga och beständighet, 2. säkerhet

Läs mer

TEN-T-vägnätet. Krav på trafiksäkerhetsgranskare. Karin Edvardsson

TEN-T-vägnätet. Krav på trafiksäkerhetsgranskare. Karin Edvardsson TEN-T-vägnätet Krav på trafiksäkerhetsgranskare Karin Edvardsson TEN-T-vägnätet (Transeuropeiska transportvägnätet) 2 Vägsäkerhetslagen (2010:1362) Gäller för TEN-T-vägnätet (exkl. vägtunnlar > 500 m).

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka Trafikbestämmelser för järnväg Modul 6 Fara och Olycka TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 mars 2016 2 6 Fara och Olycka TDOK 2016:0044-6 Fara och olycka 3 Detta är modul 6 Fara och olycka i Trafikverkets

Läs mer

Miljöministeriets förordning. om brandsäkerheten i pannrum och bränsleförråd

Miljöministeriets förordning. om brandsäkerheten i pannrum och bränsleförråd E9 FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING Brandsäkerheten i pannrum och bränsleförråd Anvisningar 2005 Miljöministeriets förordning om brandsäkerheten i pannrum och bränsleförråd Given i Helsingfors den 22 mars

Läs mer

Tillgängligheten i järnvägssystemet

Tillgängligheten i järnvägssystemet 1 (5) Utfärdad: 18.12.2014 Träder i kraft: 1.1.2015 Rättsgrund: Järnvägslagen (304/2011) 74 och 75 Giltighetstid: tills vidare EU-förordning vars öppna punkter och specialfall föreskriften gäller: Kommissionens

Läs mer

Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala

Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala PM Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala Denna översiktliga riskbedömning upprättas av Structor Riskbyrån AB på uppdrag av Structor Uppsala AB, med anledning av arbetet med

Läs mer

BRANDSKYDDSDOKUMENTATION

BRANDSKYDDSDOKUMENTATION LEXUS BRANDSKYDDSDOKUMENTATION BD 1/9 LEXUS Kv. Hjulet / Olaus Petri 3:84 BETTORP, ÖREBRO BRANDSKYDDSDOKUMENTATION 2009-08-06 Rev 2010-11-29 W2009-215 LEXUS BRANDSKYDDSDOKUMENTATION BD 2/9 Innehållsförteckning

Läs mer

POLICY & RIKTLINJER. Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40

POLICY & RIKTLINJER. Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40 POLICY & RIKTLINJER Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra åtgärder utöver

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhet i vägtunnlar

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhet i vägtunnlar Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhet i vägtunnlar beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 3, 13, 23, 26, 29 och 35 förordningen (2006:421)

Läs mer

Allmänna bestämmelser och anvisningar

Allmänna bestämmelser och anvisningar 2012-12-05 Allmänna bestämmelser och anvisningar För markarbeten inom eller intill jordförlagda anläggningar (ledningar, pumpstationer etc.) tillhörande Stockholm Vatten. I allmänna bestämmelser och anvisningar

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem för järnväg;

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem för järnväg; Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem för järnväg; beslutade den 30 juni 2010. Transportstyrelsen föreskriver 1 med stöd av 1 kap. 2 samt 2 kap. 14 b, 15 och 16 järnvägsförordningen

Läs mer

Allmänna bestämmelser och anvisningar

Allmänna bestämmelser och anvisningar 2012-12-05 Allmänna bestämmelser och anvisningar För markarbeten inom eller intill berganläggningar (tunnlar etc.) tillhörande Stockholm Vatten. I dessa allmänna bestämmelser och anvisningar anges restriktioner,

Läs mer

BRANDSÄKERHETS- ARBETE FRUKOSTSEMINARIUM

BRANDSÄKERHETS- ARBETE FRUKOSTSEMINARIUM BRANDSÄKERHETS- ARBETE FRUKOSTSEMINARIUM 20160405 KOMMANDE AKTIVITETER 14 april 18:00-20:00 Seminarium: Känns energiräkningen för dyr? 3 maj 08:00-09:00 Frukost: Restaurang som lokalhyresgäst SKRIFTER

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige

SÄKERHETSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige SÄKERHETSPOLICY Antaget av kommunfullmäktige 2016-03-31 26 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra åtgärder utöver vad

Läs mer

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar Byggnader ska utformas med sådant brandskydd att brandsäkerheten blir tillfredsställande. Utformningen av brandskyddet ska

Läs mer

RAPPORT En ny generation järnväg, Projekt Teknik & Utformning

RAPPORT En ny generation järnväg, Projekt Teknik & Utformning RAPPORT En ny generation järnväg, Projekt Teknik & Utformning Kravspecifikation Inläckning med hänsyn till tunnlarnas funktion och säkerhet Trafikverket Postadress: Solna strandväg 98, 172 90 Sundbyberg

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING Del av Gällivare 12:74 Öster om Treenighetens väg/e 45 2013 08 29 Bilaga 1. BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING

SAMRÅDSHANDLING Del av Gällivare 12:74 Öster om Treenighetens väg/e 45 2013 08 29 Bilaga 1. BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING Inledning Denna checklista används som hjälpmedel när det kommer till att bedöma behovet av en miljökonsekvensbeskrivning. Checklistan används även för att avgränsa vilka typer av miljöpåverkan

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Ulf Yngvesson Föreskrifter om ändring i Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2008:1) om säkerhet i kärntekniska anläggningar;

Läs mer

Trafikverket och tjälforskning. Per Andersson. Enhetschef Geo-, bergöverbyggnadsteknik

Trafikverket och tjälforskning. Per Andersson. Enhetschef Geo-, bergöverbyggnadsteknik 2012-03-29 Trafikverket och tjälforskning Per Andersson Enhetschef Geo-, bergöverbyggnadsteknik Från infrastrukturförvaltare till samhällsutvecklare 2 2012-04-24 Varför bildades Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande

Läs mer

SÄKERHET OCH RISK Räddningstjänst Risker Övrigt

SÄKERHET OCH RISK Räddningstjänst Risker Övrigt SÄKERHET OCH RISK Räddningstjänst Risker Övrigt Säkerhet och risk Räddningstjänst Räddningstjänstens riskanalys Riskinventering finns från 1991. Enligt lagen om skydd mot olyckor skall en risk- och sårbarhetsanalys

Läs mer

Versionsnummer 5.0. Giltigt fr.o.m Dokumenttyp Instruktion. Dokumentägare TSS. Beslutad av CAODK 1 (6)

Versionsnummer 5.0. Giltigt fr.o.m Dokumenttyp Instruktion. Dokumentägare TSS. Beslutad av CAODK 1 (6) 1 (6) 1 Inledning Ansvarig för denna trafiksäkerhetsinstruktion är Chef Affärsområde Depå & Kombiterminaler (). Detta dokument är en komplettering till och gäller tillsammans med Trafikverkets Trafikbestämmelser

Läs mer

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson Hur vet man vad Boverket har svarat på för frågor? Finns webdiarium http://www.boverket.se/om-boverket/diarium/ Nackdel måste beställa ärenden på grund av PUL Finns

Läs mer

» Betong är mer än bara ett starkt, tåligt och flexibelt material «

» Betong är mer än bara ett starkt, tåligt och flexibelt material « Väg och järnväg » Betong är mer än bara ett starkt, tåligt och flexibelt material «Pålitliga lösningar för en modern infrastruktur En modern och hållbar infrastruktur kräver långsik tiga och tillförlitliga

Läs mer