Mätningar av tungmetaller i. fallande stoft i Landskrona

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mätningar av tungmetaller i. fallande stoft i Landskrona"

Transkript

1 Miljöförvaltningen Mätningar av tungmetaller i fallande stoft i Landskrona 2015 Emilie Feuk Rapport: 2016: 6 Miljöförvaltningen Landskrona

2 Sammanfattning Sedan 1988 har kontinuerliga luftmätningar utförts i Landskrona med syftet att övervaka mängderna av olika metaller i fallande stoft samt dess spridning. I staden finns industrier med känt höga emissioner av metallhaltigt stoft. Provtagning utförs en gång per månad vid fem olika mätstationer, Hilleshög, S:a Bergsöe, ScanDust, Sydpunkten och Vallgården (ny central mätplats som tillkommit under 2013). Proverna analyseras med avseende på sju olika ämnen (bly, kadmium, krom, zink, nickel, koppar och antimon) samt total stoftmängd. Stoftet i Landskrona karaktäriseras av framförallt bly och zink då mängderna av dessa tungmetaller är väldigt höga jämfört med andra städer. Bly Nedfallet av bly är som störst vid S:a Bergsöe och ScanDust. De uppmätta fallande stoftvärdena för bly uppvisade under 2015 generellt sätt inte så stor skillnad från året innan. Provpunkt S:a Bergsöes värden för bly har ökat något från året innan och värdena för ScanDust har sjunkit något och har inte varit så låga sedan Nickel Provpunkt Sydpunkten visar på höga nedfallande stoftvärden för nickel, så höga värden har inte uppmätts sedan mätningen startade Kadmium Provpunkt Sydpunktens nedfallande stoftvärden för kadmium har inte varit så höga sedan 2002, och när det gäller värdena för ScanDust och Bergsöe har de inte varit så låga sedan mätningen startade Koppar När det gäller koppar, så visar årets mätning på återigen höga kopparvärden för provplats Sydpunkten, liksom år 2012 och Zink och krom Provpunkt Sydpunkten visar på höga nedfallande stoftvärden för zink och krom, så höga värden har inte uppmätts sedan mätningen startade Fördelningen av vindriktningen och vindhastigheten styr till stor del var nedfallet av stoft hamnar. Den förhärskade vindriktningen under året var västlig följt av nordlig. Blymängderna vid de olika mätstationerna har varierat mycket genom åren. Resultatet för 2014 och 2015 tyder på ett möjligt trendbrott med väsentligt lägre nedfall, men det är för tidigt att dra slutsaten att detta kommer vara bestående. De totala nedfallsmängderna av bly på industriområdet 2015, var ca 28 gånger större vid mätpunkten ScanDust och ca 45 gånger större vid mätpunkt S Bergsöe i jämförelse med mätstationen Hilleshög i norra delen av tätorten. Blynedfallets maxvärde för Landskrona 2015 var nästan 200 gånger högre än värdet för bakgrundsstationen vid Vavihill i på Söderåsen. Landskrona har en fortsatt hög belastning av metaller i luften och det finns ännu inga tydliga långsiktiga tendenser till minskad belastning. Det är därför väsentligt att fortsätta med mätningarna, dels för att kunna avläsa belastningen på miljön och dels för att kunna se vilka resultat som miljöåtgärder på industrierna och på kommunala verksamheter ger. 2 (24)

3 Syfte Projektet syftar till att bevaka miljötillståndet i Landskrona med avseende på metallföroreningar samt att kontrollera resultaten av miljöförbättringar inom industrin och kommunala verksamheter. Bakgrund Luftkvalitén i Landskrona Landskrona har framförallt en stor industriverksamhet, men även en relativt hög trafikbelastning, vilket har resulterat i att staden under lång tid haft problem med förhöjda halter och spridning av tungmetaller i luften. För att kunna övervaka mängderna och spridningen från ovan nämnda källor har kontinuerliga mätningar av fallande stoft genomförts sedan 1988 där flertalet tungmetaller analyseras. Mätprogrammets omfattning Mätlokaler & mätparametrar När mätningarna startades 1988 utfördes övervakningen vid åtta olika lokaler, men sedan 1998 har antalet reducerats till fem (se figur 1). Tre av lokalerna, S:a Bergsöe, ScanDust och Sydpunkten, är belägna i ett område som karaktäriseras av tung industri. Den fjärde, Hilleshög, återfinns norr om stadskärnan och den femte, Vallgården som ligger centralt i Landskrona är en ny mätstation från och med Stoft från mätstationerna analyseras med avseende på bly (Pb), kadmium (Cd), koppar (Cu), krom (Cr), zink (Zn), nickel (Ni), svavel (S), natrium (Na), kalcium (Ca) och antimon (Sb). Vallgården Figur 1: Mätplatser 3 (24)

4 Mätmetodik För insamling av fallande stoft används en NILU-nedfallstratt (se figur 2). Instrumentet består av ett cylindriskt plastkärl som är placerat i en stålram. Kärlet innehåller en liten mängd vätska för att kunna binda torrdepositionen, men den huvudsakliga uppsamlingen av stoft sker genom våtdeposition. Instrumentet exponeras i en månad varefter insamling av proven sker. Två månaders prover slås samman till ett prov före analys. Tolv månaders exponering resulterar således i sex stycken tvåmånadersprov. Proven analyseras med avseende på total stoftmängd samt de ämnen som nämns i föregående stycke. Metallerna analyseras med hjälp av ICP-MS. Figur 2: Nedfallstratt 4 (24)

5 Meteorologisk data Diagram 1*. Visar en vindros över året 2015 *Vindros som visar % fördelningen av vindarna under perioden till Vindfrekvens från cirkelns mittpunkt och ut till den yttersta ringen motsvarar 10 %. Var nedfallet är störst styrs till stor del av vindriktningen under mätperioden. Enligt vindrosen för Landskrona under perioden den 1 januari 2015 till den 31 december 2015, var den enskilt förhärskande vindriktningen västlig (ca 36 %), följt av nordlig (ca 29 %) och för syd (ca 24 %) samt östlig (ca 11 %). 5 (24)

6 Resultat Stoftsammansättning I diagrammen nedan följer en översikt av sammansättningen av tungmetaller i stoft under år 2015 i snitt per månad. Figur 3. Visar stoftsammansättningen för Hilleshög Figur 4.Visar stoftsammansättningen för S:a Bergsöe Figur 5. Visar stoftsammansättningen för ScanDust Figur 6. Visar stoftsammansättningen för Sydpunkten Figur 7. Visar stoftsammansättningen för Vallgården 6 (24)

7 Vid mätstationen S:a Bergsöe består stoftsammansättning till väldigt stor del av bly samt en noterbar andel zink (figur 4). Stoftsammansättning vid mätstationen ScanDust (figur 5) består till lika stor del av bly som zink medan vid mätstationen Sydpunkten dominerar zink följt av bly och koppar (figur 6). Hilleshög och Vallgården har klart mindre nedfall av alla tungmetaller jämfört med de andra tre mätstationerna som ligger inne på industriområdet (figur 3 och 7). Trenddiagram år I trenddiagrammen nedan finns mätresultat från 1988 till 2015 inkluderade för alla fem mätstationerna. Värdena är uttryckta i mg/m 2 och är det sammanlagda nedfallet under ett år. Figur 8. Trenddiagram över nedfallet av bly i stoft per år under perioden Som tidigare nämnt är nedfallet av bly som störst vid S:a Bergsöe och har varit så sedan mätningarna började Men under åren 2010, 2012 och 2013 har blynedfallet varit högst vid mätplats ScanDust. Under 2014 var blynedfallet nästan lika högt för både S:a Bergsöe och ScanDust. Under 2015 är det åter S:a Bergsöe som står för störst nedfall av bly. Blymängden har också varierat mycket under mätperioden. Under år 2010 påvisades fördubblade blyvärden på provplatsen ScanDust, jämfört med de tre föregående åren avtog blyvärdet igen och var lägre än det var År 2012 har blyvärdet stigit igen på ScanDust till mer än dubbelt jämfört med var värdet nästan dubbelt så högt jämfört med 2012 och 2014 minskade värdet till en fjärdedel jämfört med Orsaken till dessa skiftningar under de senaste åren är inte känd. Månadsvärdena ligger som regel högst under sommarmånaderna. Det totala nedallet av bly 2014 och 2015 är de lägsta nedfallsnivåerna under hela mätperioden. 7 (24)

8 Figur 9. Trenddiagrammet visar den summerade blymängden per år för de tre mätstationerna som ligger i industriområdet ( S:a Bergsöe, Sydpunkten och ScanDust ). Den totala mängden nedfallet bly per år har varierat kraftigt vid de tre mätstationerna som ligger på industriområdet, sedan början på 2000-talet (figur 9). Figur 10. Trenddiagram som visar det summerade årsmedelvärdet blynedfall i området kring Boliden Bergsöe och ScanDust. Det summerade genomsnittsvärdet för blynedfallet vid S:a Bergsöe och ScanDust under perioden (25år) är 145 mg/m2. För perioden (10 år) var det summerade genomsnittsvärdet för blynedfallet 131 mg/m2 och under perioden (5 år) var det 111 mg/m2. De två mätstationerna ligger närmast Boliden Bergsöe och visar att trenden blivit bättre med mindre utsläpp under de senaste 2 åren. 8 (24)

9 Figur 11. Trenddiagram över nedfallet av nickel i stoft per år under perioden Från starten vid 1988 fram till 2000 dominerade nickelmängderna vid ScanDust, men från 2001 till 2015 så uppmäts de högsta nickelmängderna vid Sydpunkten (figur 11). Vid mätstation Sydpunkten kan en topp observeras vid år Under 2014 var det mycket små skillnader i de uppmätta nickelmängderna för S Bergsöe, Scandust och Sydpunkten. För år 2015 uppmättes höga nickelmängder vid Sydpunkten, så höga värden har inte förkommit sedan mätningen startade Figur 12. Trenddiagram över nedfallet av kadmium i stoft per år under perioden Kadmiumnedfallet ligger på relativt låga nivåer jämfört med flera av andra uppmätta metaller. Nedfallet under åren 2012 och 2013 var väsentligt högre än de närmaste sex föregående åren års nedfall var de lägsta nivåerna sedan mätningarna började års nedfall var de högsta vid Sydpunkten sedan (24)

10 Figur 13. Trenddiagram över nedfallet av koppar i stoft per år under perioden Nedfallet av koppar har gått lite i vågor under årens lopp (figur 13). Från 1988 fram till 1991 fick alla provplatser relativt mycket nedfall för att sedan från 1992 till 1998 sjunka till en relativt låg nivå till 2002 ökade alla provplatsers nedfall igen för att 2006 vara nere vid samma låga värden som Efter denna period har alla provplatser varit relativt stabila förutom Sydpunkten som haft några år med stora mängder. Värdet för 2011 ansågs vara relativt högt på Sydpunkten men 2012 är värdet betydligt högre, nästan 4 gånger högre än under Under 2013 och 2014 har nedfallet av koppar på Sydpunkten avtagit något igen medan nedfallet på S Bergsöe har ökat. Nedfallet vid Sydpunkten 2015 har återigen ökat jämfört med Figur 14. Trenddiagram över nedfallet av zink i stoft per år under perioden (24)

11 Mängden nedfall av zink har två tydliga trender genom åren (figur 14). Från 1988 till 1999 dominerade zinkvärdena på provplats ScanDust för att sedan under år 2000 avta och därefter uppvisa ihållande relativt låga värden. Från 2001 till 2012 är det istället Sydpunkten som haft mest nedfall av zink och 2014 har värdena minskat för samtliga provplatser och värdena för S Bergsöe, Scandust och Sydpunkten skiljer sig inte åt lika mycket års mätning visar på de högsta zinkmängderna vid Sydpunkten sedan mätningen startade Figur 15. Trenddiagram över nedfallet av krom i stoft per år under perioden Nedfallet av krom har samma trend som zink i form av två tydliga trender (figur 14). Från 1988 fram till 1999 hade ScanDust mest nedfall av zink för att sedan från 2001 sjunka och därefter uppvisa ihållande relativt låga värden. Från 2001 till 2012 är det istället vid Sydpunkten som de största mängderna kromnedfall uppmätts och 2014, har även Sydpunktens värde stabiliserats på en låg nivå års värde har liksom för zink ökar kraftigt från föregående år och är det högsta krommängderna sedan mätningen startade Det kraftigt ökade uppmätta nedfallet av nickel, zink och krom vid mätpunkt Sydpunkten kan nog till stor del förklaras med att denna mätplats för 2015 var tvungen att flyttas ca 100 m närmare Befesa ScanDust. 11 (24)

12 Årsdeposition senaste 5 åren I figurerna nedan redovisas det totala nedfallet av aktuella ämnen under åren Det verkliga nedfallet för mätplats ScanDust är något högre än det uppmätta, eftersom det saknas 2 månaders mätdata för den provplatsen. Figur , 2012, 2013, 2014 och 2015 års deposition av bly Det man kan sammanfatta från resultaten av blymängderna de senaste 5 åren (figur 16) är att blymängden varierar mycket både på provplats S Bergsöe och ScanDust. Värdena för provplatserna Hilleshög och Sydpunkten är relativt låga och har inte förändrats så mycket de senaste åren. Från 2008 fram till 2015 har Boliden Bergsöe genomfört åtgärder för att minska den diffusa damningen (som till stor del består av bly) från företaget och 2009 hade mängden bly blivit mindre vid S:a Bergsöe. Samtidigt ökade blynedfallet vid ScanDust kraftigt under Under 2014 och 2015 har mängderna sjunkit för S Bergsöe och inte minst för mätplats ScanDust. Figur , 2012, 2013, 2014 och 2015 års deposition av nickel De senaste 5 år har nickelmängden vid främst Sydpunkten varierat kraftigt (figur 17). De övriga mätstationerna har haft en relativt stabil mängd nedfall av nickel under samma period. Under 2015 är nickelmängderna markant mycket högre än åren tidigare. 12 (24)

13 Figur , 2012, 2013, 2014 och 2015 års deposition av kadmium Kadmiumnedfallet har varierat mycket de senaste fem åren och 2013 skedde en ökning i kadmiummängden vid framförallt ScanDust men även vid S Bergsöe. Under 2014 har mängderna sjunkit markant för alla fem mätstationerna har kadmiumnedfallet nästan tredubblats vid Sydpunkten, från året innan. Figur , 2012, 2013, 2014 och 2015 års deposition av koppar Kopparmängderna har inte haft någon tydlig trend på någon av mätstationerna de senaste 5 åren (figur 19). Dock har kopparmängderna vid Sydpunkten varierat väldigt mycket, med mycket höga värden under 2012, 2013 och (24)

14 mg/m 2, år Figur , 2012, 2013, 2014 och 2015 års deposition av zink. Zinkmängderna följer samma otydliga trender som kopparmängderna (figur 20) och även för zink är det Sydpunkten som har högst värden och varierar mest i mängderna de senaste 5 åren års värde för Sydpunkten är mycket högt. Nedfall av krom 20,00 18,00 16,00 14,00 12,00 10,00 8,00 6,00 4,00 2,00 0, år Hilleshög S Bergsöe ScanDust Sydpunkten Vallgården (from 2013) Figur , 2012, 2013, 2014 och 2015 års deposition av krom. Krommängderna har varit relativt stabila vid ScanDust och S:a Bergsöe de senaste 5 åren medan mängderna vid Sydpunkten har varierat kraftigt under samma period (figur 21) har nedfallet av krom varit mycket högt vid Sydpunkten, liksom zink. 14 (24)

15 mg/m 2, månad Trenddiagram månader I trenddiagrammen som presenteras nedan återfinns månadsvärden för perioden 1988 till I figur 22 och 23, finns bly- och kadmiumdeposition från mätstationerna S:a Bergsöe och Hilleshög. S:a Bergsöe har ersatts av ScanDust i figur 24, 25, 26 och 27 som visar trenddiagram för krom, zink, nickel och koppar. Från och med 1993 utförs analyserna på tvåmånadersprov, vilket förklarar att två månader har samma värde efter denna tidpunkt. Generellt visar mätvärdena en nedåtgående trend fram till 2000-talet för de aktuella ämnena, men därefter kan det inte ses en fortsatt nedåtgående trend med minskande metallmängder. Under månaden juli 2001 återfinns en topp för S:a Bergsöe vid vilka värdena nästan är tio gånger högre än de föregående månaderna för ämnet. Orsaken var troligtvis branden i Boliden Bergsöes batterilager. Från 2010 visar diagrammet nedan på sjunkande blyvärden. De högsta månadsvärdena påvisas under sommarmånaderna under Nedfall av bly S Bergsöe Hilleshög år Figur 22. Trenddiagram över månadsvärden för bly i nedfallande stoft under perioden (24)

16 krom mg/m 2, månad mg/m 2, månad Nedfall av kadmium 0,9 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0,1 0 S Bergsöe Hilleshög år Figur 23. Trenddiagram över månadsvärden för kadmium i nedfallande stoft under perioden Nedfall av krom Hilleshög ScanDust år Figur 24. Trenddiagram över månadsvärden för krom i nedfallande stoft under perioden (24)

17 nickel mg/m 2, månad zink mg/m 2, månad Nedfall av zink ScanDust Hilleshög år Figur 25. Trenddiagram över månadsvärden för zink i nedfallande stoft under perioden ,5 4 3,5 3 Nedfall av nickel 2,5 2 1,5 1 0,5 0 ScanDust Hilleshög år Figur 26. Trenddiagram över månadsvärden för nickel i nedfallande stoft under perioden (24)

18 koppar mg/m 2, månad Nedfall av koppar ScanDust Hilleshög år Figur 27. Trenddiagram över månadsvärden för koppar i nedfallande stoft under perioden Jämförelse av bly och antimon Mätningarna visar att det finns en tydlig korrelation mellan nedfallet av bly och antimon, utom för mätplats Hilleshög och Sydpunkten. Sambandet visar att den huvudsakliga blykällan är Boliden Bergsöe då de tillsätter antimon till blyet vid raffineringen. Antimon tillsätts kampanjvis till blyet och ej kontinuerligt. Det kan i sin tur förklara att man inte alltid får en tydlig korrelation mellan värdena för bly och antimon. Diagrammen nedan visar nedfall av antimon med en faktor 10 för att kunna se ev. korrelation med bly (figur 28, 29, 30, 31 och 32). 18 (24)

19 Figur 28. diagram som visar nedfallet av bly och antimon vid provpunkt S:a Bergsöe under Figur 29. diagram som visar nedfallet av bly och antimon vid provpunkt ScanDust under (24)

20 Figur 30. diagram som visar nedfallet av bly och antimon vid provpunkt Hilleshög under Figur 31. diagram som visar nedfallet av bly och antimon vid provpunkt Sydpunkten under (24)

21 Figur 32. diagram som visar nedfallet av bly och antimon vid provpunkt Vallgården under Jämförelse med bakgrundsnivåer För att kunna bedöma hur stor belastningen är i Landskrona jämfört med övriga Skåne måste en representativ bakgrundsnivå fastställas. Tyvärr finns inga bakgrundsmätningar av samma typ som i Landskrona att tillgå. Därför används depositiondata från Vavihill i Svalövs kommun som jämförelse (tabell 1). Jämförelsen avser nedfall i Landskrona under 2015 och deposition vid Vavihill Ämne (V) Deposition Bakgrund Vavihill, Svalöv mg/m 2, år (2015) (H) Nedfall Hilleshög Landskrona mg/m 2, år (2015) Kvot H/V (M) Nedfall Maxvärde Landskrona mg/m 2, år (2015) Pb 0,4 1,7 4 77,3 193 Cr 0,47 1,6 3 18,74 40 Cu 0,55 5, ,4 63 Cd 0,02 0,02 1 0,78 39 Zn 3,69 11, Ni 0,93 0,57 0, Kvot M/V Tabell 1. Jämförelse mellan nedfall i Landskrona 2015 och deposition vid Vavihill i Svalövs kommun (24)

22 Jämförelse med andra städer Kommun Pb Cd Cr Zn Ni Cu mg/m 2, år mg/m 2, år mg/m 2, år mg/m 2, år mg/m 2, år mg/m 2, år Landskrona, maxvärde 2015 Landskrona, minvärde ,3 0,78 18, ,4 1,7 0,02 1,06 11,1 0,57 5,5 Vallgårdens värde ,25 0,04 1,06 20,8 1,13 7,07 Malmö (2009/2010)* 0,55* 0,04* 0,35* 15,8* 0,31* 3,3* Stockholm (2003/2004)** Stockholm 1995/96 0,48** 2,5 0,01** 0,07 0,22** 0,04 1,61** Tabell 2. Jämförelse av data från Landskrona (2015) mot nedfallsmätningar i andra städer. * mätning av våtdeposition hösten 2009 till hösten ,22** Generellt är maxvärdena för Landskrona högre än för övriga städer (tabell 2). Detta är speciellt tydligt för bly, vars värde är avsevärt högre än för någon av de andra städernas. Även krom, zink och kopparmängderna är höga jämfört med de uppmätta värdena i Malmö och i Stockholm 2003/2004. Mätningar centralt i Malmö 2014/15 visar på nedfall i samma storleksordning som mätningarna 2009/10. Mätplatsen i Malmö är till sin lokalisering i staden jämförbar med mätplats Vallgården. Värdena tagna från Stockholm avser torrdeposition utslaget över hela kommunens area som ett medelvärde per m 2 i kommunen. Det medför att dessa värden generellt är lägre än Landskronas värden då de även innefattar stora ytor där tungmetaller inte faller ner i lika stor utsträckning som de ytor som mäts i Landskrona (3 av 5 mätstationer är i industriområde. Mätningarna i Stockholms innerstad 1995/96 är gjord då bly i bensin ännu inte var helt utfasad. 9 0,73** --- Källor i Landskrona till fallande stoft av tungmetaller Främsta källan till bly och troligtvis kadmium är batterismältverket Boliden Bergsöe. ScanDust kan bidra till blynedfall. Möjlig källa för koppar är Öresundsvarvet (OHI). Källa för nickel, zink och krom är främst Befesa ScanDust AB. 22 (24)

23 Diskussion & slutsatser Bly är den mest utmärkande tungmetallen i nedfallet i Landskrona. Det fallande stoftet i Landskrona karaktäriseras även 2015 av bly och zink, vilket varit fallet ända sedan mätningarna påbörjades Resultatet för 2014 och 2015 tyder på trendbrott med väsentligt lägre nedfallav bly, men det är för tidigt att dra slutsaten att detta kommer vara bestående. Främsta utsläppskälla för bly är Boliden Bergsöe samt huvudsaklig utsläppskälla för zink bedöms vara ScanDust. Det summerade genomsnittsvärdet för blynedfallet vid S:a Bergsöe och ScanDust under perioden är 145,5 mg/m 2. För perioden (10 år) var det summerade genomsnittsvärdet för blynedfallet 131 mg/m 2 och under perioden (5 år) var det 111,1. Efter 2001 skedde en förändring i nedfallsmönstret för flera tungmetaller; - Fram t.o.m var blymängderna klart störst vid S:a Bergsöe. Efter 2001 ökade nedfallet vid ScanDust. - Från 2001 och framåt har Sydpunkten fått betydligt större nedfall av både zink och kadmium jämfört med perioden innan För nickel och krom skiftade trenden för vilken mätstation som hade störst nedfall abrupt från ScanDust till Sydpunkten. - Kopparmängderna ökade för alla 3 mätstationer som ligger inom industriområdet efter Mätstationen Sydpunkten hade störst nedfall av zink i år Mätstationen ScanDust dominerades av nedfall av bly och därefter zink Mätstationen S:a Bergsöe hade störst nedfall av bly och därefter zink Mätstationen Vallgården hade högst nedfall av zink. Bakgrunds-mätstationen Hilleshög hade högst nedfall av zink. De uppmätta fallande stoft värdena för bly var under 2015 generellt sätt låga för alla provpunkter jämfört med föregående år. Provpunkt S:a Bergsöes nedfallande stoftvärden för bly har ökat något sedan 2014, och när det gäller värdena för ScanDust har de inte varit så låga sedan Provpunkt S:a Bergsöes och ScanDust nedfallande stoftvärden för kadmium har inte varit så låga sedan mätningen startade När det gäller koppar, så har så höga fallande stoft värden återingen påvisats vid Sydpunkten liksom 2012 och Det kraftigt ökade nedfallet av nickel, zink och krom vid mätpunkt Sydpunkten kan nog till stor del förklaras med att denna mätplats för 2015 var tvungen att flyttas ca 100 m närmare Befesa ScanDust. Vid fallande stoft undersökningen 2014 och 2015 har det gjorts en jämförelse av nedfallet av bly respektive antimon vid de olika mätstationerna. Syftet var att ta reda på om det finns något samband mellan nedfallet av bly och antimon, eftersom Boliden Bergsöe tillsätter antimon till blyet vid deras raffinering. Undersökningen visar att det finns en korrelation mellan tungmetallerna förutom för mätplats Hilleshög. Detta stärker teorin om att Boliden Bergsöe är den huvudsakliga källan till blynedfall. Fördelningen av nedfallet under 2015 visar att de högsta månadsvärdena för alla metaller främst är under sommarmånaderna. Den förhärskade vindriktningen under sommaren (1 juni till den 1 september) var nordvästlig. En teori skulle kunna vara att en del verksamheter drar 23 (24)

24 ner på sin verksamhet under sommaren, t.ex. filterbyte och vattenbegjutning görs kanske inte i samma utsträckning som vid full drift, vilket i sin tur möjligen skulle kunna leda till ökad diffus damning. Vindriktningen styr till stor del var nedfallet av stoft hamnar. Det förhärskade vindriktningen under hela året var västlig (ca 36 %), följt av nordlig (ca 29 %) och för syd (ca 23 %) samt östlig (ca 10 %). En förklaring till förändrat nedfallsmönstret kan vara skillnader i vindriktningsfördelningen över åren. De totala nedfallsmängderna av bly på industriområdet, var ca 28 gånger större vid mätpunkterna ScanDust och ca 45 gånger större vid mätpunkt S Bergsöe i jämförelse med än mätstationen Hilleshög i norra delen av tätorten. Jämförelsen i tabell 1 och tabell 2 visar tydligt på att nedfallet av metaller i Landskrona är kraftigt förhöjt jämfört med depositionen i Vavihill och med en del andra städer i Sverige. Blynedfallets maxvärde för Landskrona 2015 var 193 gånger högre än värdet för bakgrundsstationen vid Vavihill i Svalövs kommun 2015, till skillnad från 171 gånger högre som det var föregående år. Vavihill är en mätstation på Söderåsen i Svalövs kommun som är relativt opåverkad av lokala källor. Värdet från Vavihill är med i rapporten för att ge en uppfattning om bakgrundsvärdet i Skåne. Om man jämför Landskronas maxvärde med andra orter så hade Landskrona ett nedfall som var 140 gånger högre än blynedfallet i Malmö 2009/10, jämfört med 103 gånger högre som det var föregående år. Mätpunkt Vallgården hade ett årsnedfall av bly som var 4 gånger högre än nedfallet för Hilleshög, vars nedfall i sin tur var fyra gånger högre än vid Vavihill. Mätningarna visar att centrala Landskrona är utsatt för ett relativt högt blynedfall. Nedfallet här är ca 12 ggr högre än i Malmö och Stockholm. Sett till avståndsgradienten så bör nedfallet vara mycket högre för bostadsområdena närmare södra industriområdet än vid Vallgården. Landskrona har en fortsatt hög belastning av metaller i luften och det finns ännu inga tydliga långsiktiga tendenser till minskad belastning. Generellt var halterna av olika metaller som högst under åren 1988 och 1989, för samtliga mätplatser undantaget nickel, kadmium, zink och krom. Det är därför väsentligt att fortsätta med mätningarna, dels för att kunna avläsa belastningen på miljön och dels för att kunna se vilka resultat som miljöförbättringar på industrierna och kommunala verksamheter ger. 24 (24)

Mätningar av tungmetaller i. fallande stoft i Landskrona

Mätningar av tungmetaller i. fallande stoft i Landskrona Miljöförvaltningen Mätningar av tungmetaller i fallande stoft i Landskrona 2016 Emilie Feuk Rapport: 2017:4 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona Sammanfattning Sedan 1988 har kontinuerliga luftmätningar

Läs mer

Mätningar av tungmetaller i. fallande stoft i Landskrona

Mätningar av tungmetaller i. fallande stoft i Landskrona Miljöförvaltningen Mätningar av tungmetaller i fallande stoft i Landskrona 2017 Emilie Feuk Rapport: 2018 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona Sammanfattning Sedan 1988 har kontinuerliga luftmätningar

Läs mer

Mätningar av tungmetaller i. fallande stoft i Landskrona

Mätningar av tungmetaller i. fallande stoft i Landskrona Miljöförvaltningen Mätningar av tungmetaller i fallande stoft i Landskrona Emilie Jönsson Miljöinspektör Miljöförvaltningen 261 8 Landskrona Rapport 21:7 Mätningar av fallande stoft i Landskrona Sammanfattning

Läs mer

Mätningar av tungmetaller i. fallande stoft i Landskrona

Mätningar av tungmetaller i. fallande stoft i Landskrona Miljöförvaltningen Mätningar av tungmetaller i fallande stoft i Landskrona 2012 Victoria Karlstedt Rapport 2013:4 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona Sammanfattning Sedan 1988 har kontinuerliga luftmätningar

Läs mer

Mätningar av tungmetaller i fallande stoft i Landskrona 2007 LANDSKRONA KOMMUN Rapport

Mätningar av tungmetaller i fallande stoft i Landskrona 2007 LANDSKRONA KOMMUN Rapport Miljöförvaltningen Mätningar av tungmetaller i fallande stoft i Landskrona 27 LANDSKRONA KOMMUN Rapport Emilie Jönsson Miljöinspektör Miljöförvaltningen 261 8 Landskrona Rapport 28:8 Mätningar av fallande

Läs mer

Mätningar av tungmetaller i fallande stoft i Landskrona 2001, 2002 och 2006

Mätningar av tungmetaller i fallande stoft i Landskrona 2001, 2002 och 2006 Miljöförvaltningen Mätningar av tungmetaller i fallande stoft i Landskrona 21, 22 och 26 Rapport 27:4 Miljöförvaltningen 261 8 Landskrona Mätningar av fallande stoft i Landskrona 21, 22 och 26 Sammanfattning

Läs mer

Mätningar av tungmetaller i fallande stoft i Landskrona 2007 LANDSKRONA KOMMUN Rapport

Mätningar av tungmetaller i fallande stoft i Landskrona 2007 LANDSKRONA KOMMUN Rapport Miljöförvaltningen Mätningar av tungmetaller i fallande stoft i Landskrona 2007 LANDSKRONA KOMMUN Rapport Emilie Jönsson Miljöinspektör Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona Rapport 2008:8 Mätningar av

Läs mer

Tungmetallbestämning i gräskulturer. Landskrona 2011

Tungmetallbestämning i gräskulturer. Landskrona 2011 Miljöförvaltningen Tungmetallbestämning i gräskulturer Landskrona 2011 Emilie Feuk Rapport 2012:7 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona 2(12) Sammanfattning Miljöförvaltningen har odlat gräs i krukor som

Läs mer

Tungmetallbestämning i gräskulturer. Landskrona 2012

Tungmetallbestämning i gräskulturer. Landskrona 2012 Miljöförvaltningen Tungmetallbestämning i gräskulturer Landskrona 2012 Emilie Feuk Rapport 2013:2 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona oc 2(12) Sammanfattning Miljöförvaltningen har odlat gräs i krukor

Läs mer

Frågor om anmälnings- och delegationsärende anmäls senast dagen före sammanträdet till Barbro Olsson, tel: eller

Frågor om anmälnings- och delegationsärende anmäls senast dagen före sammanträdet till Barbro Olsson, tel: eller KALLELSE / FÖREDRAGNINGSLISTA 1(1) Miljöförvaltningen Datum 2016-03-31 Handläggare Barbro Olsson barbro.olsson@landskrona.se Er Referens Vår Referens Miljönämndens ledamöter och ersättare Miljönämndens

Läs mer

Fallande stoft i Landskrona kommun

Fallande stoft i Landskrona kommun Fallande stoft i Landskrona kommun - sammanställning av bly och kromhalterna 21, 22, samt 26 Av: Kristian Pedersen Ekotoxikologi 2 Vt. 27 Lunds Universitet Uppdragsgivare: Miljöförvaltningen Landskrona

Läs mer

Tungmetallbestämning i gräskulturer. Landskrona 2010

Tungmetallbestämning i gräskulturer. Landskrona 2010 1(14) Miljöförvaltningen Tungmetallbestämning i gräskulturer Landskrona 21 Martin Lindahl Rapport 21:1 Miljöförvaltningen 261 8 Landskrona 2(14) Sammanfattning Miljöförvaltningen har odlat gräs i krukor

Läs mer

Tungmetallbestämning i gräskulturer

Tungmetallbestämning i gräskulturer 1(17) Miljöförvaltningen Tungmetallbestämning i gräskulturer Landskrona 215 Victoria Karlstedt Miljöinspektör Rapport 216:7 Mars 215 2(17) Sammanfattning I jämförelse med 214 uppmättes en minskning av

Läs mer

Metallbestämning. Gräskultur. Landskrona 2009

Metallbestämning. Gräskultur. Landskrona 2009 Miljöförvaltningen Metallbestämning Gräskultur Landskrona 29 Emilie Jönsson & Victoria Andersson Miljöförvaltningen 261 8 Landskrona Rapport 21:2 Sammanfattning Som ett mått på nedfallet av metaller har

Läs mer

Tungmetallbestämning i gräskulturer

Tungmetallbestämning i gräskulturer 1(14) Miljöförvaltningen Tungmetallbestämning i gräskulturer Landskrona 2013 Hilde Herrlund Miljöinspektör Rapport 2014:1 Januari 2014 2(14) Sammanfattning I jämförelse med 2012 skedde en ökning av tungmetallhalten

Läs mer

Tungmetaller i mossor. i Landskrona kommun. 1983, 1995 och 2006

Tungmetaller i mossor. i Landskrona kommun. 1983, 1995 och 2006 Miljöförvaltningen Tungmetaller i mossor i Landskrona kommun 1983, 1995 och 2006 Olle Nordell ekolog Rapport 2007:3 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona Figur 1. Provtagningslokaler för mossa i Landskrona

Läs mer

Gräsundersökning 2018

Gräsundersökning 2018 1(18) Miljöförvaltningen Gräsundersökning 2018 Metallbestämning i gräskulturer Victoria Karlstedt Miljöinspektör Rapport 2018:2 mars 2019 2(18) SAMMANFATTNING Gräsundersökningen som görs i Landskrona visar

Läs mer

Tungmetaller i nederbörd på Södermalm

Tungmetaller i nederbörd på Södermalm RAPPORTER FRÅN SLB-ANALYS NR 4: Tungmetaller i nederbörd på MÄTNINGAR UNDER ETT HALVÅR MILJÖFÖRVALTNINGEN I STOCKHOLM, APRIL 2 Tungmetaller i nederbörd på ~ MÄTNINGAR UNDER ETT HALVÅR Rapporten är sammanställd

Läs mer

I detta PM pressenteras därför endast resultaten från mätningarna vid Othem Ytings 404 som utförts till och med 30 september.

I detta PM pressenteras därför endast resultaten från mätningarna vid Othem Ytings 404 som utförts till och med 30 september. Bakgrund och syfte Mellan 21 april och 31 oktober 2017 utfördes mätningar av partiklar (PM10 och PM2.5) kring Cementas anläggning i Slite på Gotland, mätningarna utfördes på tre platser, se Figur 1. Syftet

Läs mer

Grönsaksundersökning Blyhalt i sallat och grönkål i Landskrona 2015

Grönsaksundersökning Blyhalt i sallat och grönkål i Landskrona 2015 1(11) Miljöförvaltningen Grönsaksundersökning Blyhalt i sallat och grönkål i Landskrona 2015 Emilie Feuk Miljöinspektör Rapport 2016:5 Februari 2016 2(11) Sammanfattning av årets grönsaksundersökning 2015

Läs mer

SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG

SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG Sanering av hamnbassängen i Oskarshamn SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG Beräkning av frigörelse av metaller och dioxiner i inre hamnen vid fartygsrörelser Rapport nr Oskarshamns hamn 2010:7 Oskarshamns

Läs mer

Grönsaksundersökning

Grönsaksundersökning 1(12) Miljöförvaltningen Grönsaksundersökning Blyhalt i sallat och grönkål i Landskrona 2017 Emilie Feuk Miljöinspektör Rapport 2018:1 Januari 2018 2(12) SAMMANFATTNING Den högsta blyhalten i sallat 2017

Läs mer

Grönsaksundersökning. Bly i sallat och grönkål. Landskrona 2011

Grönsaksundersökning. Bly i sallat och grönkål. Landskrona 2011 Miljöförvaltningen Grönsaksundersökning Bly i sallat och grönkål Landskrona 2011 Emilie Feuk Rapport 2012:6 Miljöinspektör Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona Sammanfattning Sedan 1981 har sallat och

Läs mer

Grönsaksundersökning. Bly i sallat och grönkål. Landskrona 2010

Grönsaksundersökning. Bly i sallat och grönkål. Landskrona 2010 Miljöförvaltningen Grönsaksundersökning Bly i sallat och grönkål Landskrona 2010 Martin Lindahl Rapport 2011:1 Utredare Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona Sammanfattning Sedan 1981 har sallat och grönkål

Läs mer

Bilaga nr 8. Analys av mätdata i Telge Återvinning AB:s miljörapporter Mätpunkt YV3

Bilaga nr 8. Analys av mätdata i Telge Återvinning AB:s miljörapporter Mätpunkt YV3 Telge Närmiljö 26-11-2 Page 1 of 23 Promemoria angående fortsatt och utökad verksamhet vid Tveta Återvinningsanläggning i Södertälje Analys av mätdata i Telge Återvinning AB:s miljörapporter 21-25. Mätpunkt

Läs mer

Luftkvalitetsutredning vid. Prospect Hillgatan. bild. Foto: Emma Björkman

Luftkvalitetsutredning vid. Prospect Hillgatan. bild. Foto: Emma Björkman Luftkvalitetsutredning vid Prospect Hillgatan bild Foto: Emma Björkman Förord Utredningen är gjord på uppdrag av Göteborgs Stads stadsbyggnadskontor. Mätningar och rapportskrivning är utförda av Emma

Läs mer

Biogödsel Kol / kväve Kväve Ammonium- Fosfor Kalium TS % 2011 kvot total kväve total av TS %

Biogödsel Kol / kväve Kväve Ammonium- Fosfor Kalium TS % 2011 kvot total kväve total av TS % Näringsämnen, kg/m 3 Biogödsel Kol / kväve Kväve Ammonium- Fosfor Kalium TS % GF ph 2011 kvot total kväve total av TS % Januari 2,9 5,6 3,7 0,72 2,7 3,8 72,3 8,3 Februari 3,4 5,8 3,7 0,86 3,3 4,2 73,1

Läs mer

Grönsaksundersökning Blyhalt i sallat och grönkål i Landskrona 2014

Grönsaksundersökning Blyhalt i sallat och grönkål i Landskrona 2014 1(10) Miljöförvaltningen Grönsaksundersökning Blyhalt i sallat och grönkål i Landskrona 2014 Hanna Brost Miljöinspektör Rapport 2015:1 Januari 2015 Dnr: 2001-1929/14 2(10) Sammanfattning av årets grönsaksundersökning

Läs mer

Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala

Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala Mätningar under februari-april år 2017 Magnus Brydolf och Billy Sjövall Utförd på uppdrag av Uppsala kommun [Skriv här]

Läs mer

Nr 362 1809. Ekvivalensfaktorer för dibenso-p-dioxiner och dibensofuraner

Nr 362 1809. Ekvivalensfaktorer för dibenso-p-dioxiner och dibensofuraner Nr 362 1809 Ekvivalensfaktorer för dibenso-p-dioxiner och dibensofuraner Bilaga I Vid bestämningen av totalkoncentrationen (den toxiska ekvivalensen) i fråga om dioxiner och furaner skall koncentrationerna

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 1, januari-mars 2017

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 1, januari-mars 2017 Sid 1 (2) Landskrona 2017-04-04 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 1, januari-mars 2017 Saneringsarbetet är fortfarande i full gång, men även arbetet med återställning

Läs mer

Grönsaksundersökning. Blyhalt i sallat och grönkål i Landskrona 2016

Grönsaksundersökning. Blyhalt i sallat och grönkål i Landskrona 2016 1(12) Miljöförvaltningen Grönsaksundersökning Blyhalt i sallat och grönkål i Landskrona 2016 Emilie Feuk Miljöinspektör Rapport 2017:1 Mars 2017 2(12) Sammanfattning av årets grönsaksundersökning Den högsta

Läs mer

Fördjupad bedömning Boliden Bergsöe Slutrapport

Fördjupad bedömning Boliden Bergsöe Slutrapport Fördjupad bedömning Boliden Bergsöe Slutrapport 2012-02-06 Handläggare Daniel Lundberg 010-452 26 19 Sammanfattande bedömning Länsstyrelsen rekommenderar ett skyddsavstånd för Boliden Bergsöe på 1000 meter.

Läs mer

METALLER I HUSMOSSA 2012:1

METALLER I HUSMOSSA 2012:1 2012:1 METALLER I HUSMOSSA 2010 Postadress: Miljöförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 32 Tel: 054-540 00 00 E-post: miljoforvaltningen@karlstad.se Org.nr: 212000-1850 PlusGiro: 81

Läs mer

Utsläpp och nedfall av metaller under Vattenfestivalens fyrverkerier

Utsläpp och nedfall av metaller under Vattenfestivalens fyrverkerier SlbŸanalys Stockholms Luft- och Bulleranalys Utsläpp och nedfall av metaller under Vattenfestivalens fyrverkerier 1997-5-16 Rapporten är sammanställd av Lars Burman och Christer Johansson, Stockholms luft-

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 2, april-juni 2017

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 2, april-juni 2017 Sid 1 (2) Landskrona 2017-07-03 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 2, april-juni 2017 Saneringsarbetet pågår fortfarande men är nu inne i en fas som huvudsakligen

Läs mer

Undersökning av sediment i Malmö hamnområden

Undersökning av sediment i Malmö hamnområden Undersökning av sediment i Malmö hamnområden Analys av tungmetaller år 2013 Toxicon rapport 068-13 Härslöv januari 2014 www.toxicon.com Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Material

Läs mer

Mätningar av fallande stoft samt PM 10 i Skövde under 2007

Mätningar av fallande stoft samt PM 10 i Skövde under 2007 RAPPORT Bilaga 1 Mätningar av fallande stoft samt PM 10 i Skövde under 2007 Erica Steen 2008-05-14 U 2289. Box 21060, SE-100 31 Stockholm Box 5302, SE-400 14 Göteborg Valhallavägen 81, Stockholm Aschebergsgatan

Läs mer

Undersökning av luftkvalitet i Mariestad

Undersökning av luftkvalitet i Mariestad Undersökning av luftkvalitet i Mariestad Miljö- och byggnadsförvaltningen 2014-08-13 2 Innehåll Sammanfattning... 3 Meteorologiska förhållanden... 3 Mätningar... 4 Resultat... 4 Partikeldeposition... 4

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING DATUM: 2018-07-17 KUND: SANNA NORBERG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING TOMTMARK, VÄRSTAGÅRDSVÄGEN, SPÅNGA, SANNA NORBERG Per Samuelsson Tel. 0768-640464 per.samuelsson@mrm.se MRM Konsult AB Tavastgatan 34

Läs mer

Metaller i luft och nederbörd

Metaller i luft och nederbörd RAPPORT Metaller i luft och nederbörd 4-5 Redovisning av uppdrag med avtal nr 1144 För Naturvårdsverket Gunilla Pihl Karlsson Fil. Dr. 6-3-13 U1868 Rapporten godkänd: 6-3-4 Karin Sjöberg Avdelningschef

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 3, juli-september 2017

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 3, juli-september 2017 Sid 1 (2) Landskrona 2017-10-06 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 3, juli-september 2017 Saneringsarbetet är nu inne i en fas som huvudsakligen innebär återställning

Läs mer

Provfiske med nät. Foto Fiskeriverket Abborrar. Foto Dan Blomqvist. Metaller i kustabborre. Uppdaterad

Provfiske med nät. Foto Fiskeriverket Abborrar. Foto Dan Blomqvist. Metaller i kustabborre. Uppdaterad Provfiske med nät. Foto Fiskeriverket Abborrar. Foto Dan Blomqvist. Metaller i kustabborre Uppdaterad 2010-09-09 Resultatbladet visar en del av den regionala miljöövervakningen i Norrbottens län och innefattar

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 4, oktober-december 2016

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 4, oktober-december 2016 Sid 1 (2) Landskrona 2017-01-18 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 4, oktober-december 2016 Saneringsarbetet är i full gång och har under sista kvartalet expanderat

Läs mer

Grönsaksundersökning. Bly i sallat och grönkål. Landskrona 2009

Grönsaksundersökning. Bly i sallat och grönkål. Landskrona 2009 Miljöförvaltningen Grönsaksundersökning Bly i sallat och grönkål Landskrona 2009 Victoria Andersson Miljöinspektör Rapport 2010:3 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona Sammanfattning Sedan 1981 har sallat

Läs mer

Spåra källor till dagvattenföroreningar och samtidigt uppskatta tillskottsvattentillflöden?

Spåra källor till dagvattenföroreningar och samtidigt uppskatta tillskottsvattentillflöden? Spåra källor till dagvattenföroreningar och samtidigt uppskatta tillskottsvattentillflöden? Jonathan Mattsson 1, Ann Mattsson 2, Fredrik Davidsson 2 1 Stadens Vatten LTU 2 GRYAAB Avloppsvatten som informationskälla

Läs mer

Luften i Malmö. Årsrapport 1999

Luften i Malmö. Årsrapport 1999 Luften i Malmö Årsrapport 1999 11/2000 Luften i Malmö Årsrapport 1999 Innehållsförteckning Sida Sammanfattning 2 Var i Malmö mäts luftföroreningar? 3 Gränsvärden och miljökvalitetsnormer 4-5 Vädret under

Läs mer

Mätningar av försurande ämnen och tungmetaller i Malmö

Mätningar av försurande ämnen och tungmetaller i Malmö RAPPORT Mätningar av försurande ämnen och tungmetaller i Malmö Oktober 9 September 1 För Malmö Kommun Veronika Kronnäs 11-6-15 Arkivnummer: U 398 Rapporten godkänd: 11-6-9 Karin Sjöberg Enhetschef Box

Läs mer

VÄGLEDNING SoFi Source Finder

VÄGLEDNING SoFi Source Finder CIT Urban Water Management AB VÄGLEDNING SoFi Source Finder Ett verktyg för uppströmsarbete Hushåll Fordonstvätt Bilverkstad Tandvård Ytbehandlare Tvätteri Konstverks. Förbränning Verksamhetsutövare Biogas

Läs mer

Luftundersökning i Mariestad, Töreboda och Gullspång Miljö- och byggnadsförvaltningen

Luftundersökning i Mariestad, Töreboda och Gullspång Miljö- och byggnadsförvaltningen Luftundersökning i Mariestad, Töreboda och Gullspång 2015 Miljö- och byggnadsförvaltningen 2016-08-17 Innehåll Sammanfattning... 3 Mätprogram... 3 Parametrar... 3 Miljökvalitetsnormer... 3 Miljömål...

Läs mer

Luftmätningar i urban bakgrund

Luftmätningar i urban bakgrund Luftmätningar i urban bakgrund Linköpings kommun, Miljökontoret 213 Helga Nyberg Linköpings kommun linkoping.se Mätningar i Linköpings tätort Miljökontoret har sedan vinterhalvåret 1986/87 undersökt bakgrundshalter

Läs mer

Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008

Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008 Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008 EM LAB Strömsund 1 Förord Denna rapport är sammanställd av EM LAB (Laboratoriet för Energi och Miljöanalyser) på uppdrag av Indalsälvens Vattenvårdsförbund.

Läs mer

MOTALA STRÖMS VATTENVÅRDSFÖRBUND 2014 Bilaga 10 BILAGA 10

MOTALA STRÖMS VATTENVÅRDSFÖRBUND 2014 Bilaga 10 BILAGA 10 BILAGA Metaller i blåmussla år 37 Metodik Blåmusslor insamlades av Sveriges Vattenekologer den 1 september. Insamlingen genomfördes med hjälp av dykning på fem stationer utmed kusten (Tabell 1). På varje

Läs mer

Metaller i väggmossa och hänglav i Haparanda 2012. Mätkampanj. Resultatblad 2012-11-19 Diarienummer 502-8996-12

Metaller i väggmossa och hänglav i Haparanda 2012. Mätkampanj. Resultatblad 2012-11-19 Diarienummer 502-8996-12 Metaller i väggmossa och hänglav i Haparanda 2012. Mätkampanj Resultatblad 2012-11-19 Diarienummer 502-8996-12 Det här är ett resultatblad som visar delar av den regionala miljöövervakningen i Norrbottens

Läs mer

Inandningsbara partiklar i järnvägsmiljö - kartläggningsstudie Mats Gustafsson, Göran Blomqvist, Anders Gudmundsson, Andreas Dahl.

Inandningsbara partiklar i järnvägsmiljö - kartläggningsstudie Mats Gustafsson, Göran Blomqvist, Anders Gudmundsson, Andreas Dahl. Inandningsbara partiklar i järnvägsmiljö - kartläggningsstudie Mats Gustafsson, Göran Blomqvist, Anders Gudmundsson, Andreas Dahl Finansiär: Miljökvalitetsnorm för partiklar i utomhusluft 2005 Årsmedelkoncentrationen

Läs mer

LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA KOMMUN

LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA KOMMUN Miljöförvaltningen LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA KOMMUN SOMMAREN 2003 VINTERN 2003/04 Resultat från mätningar inom URBAN-projektet Rose-Marie Stigsdotter Miljöinspektör Rapport 2004:9 Miljöförvaltningen

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 4,

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 4, Sid 1 (2) Landskrona 2016-01-25 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 4, 2015-11-17 Provtagningsförhållanden mm Provtagningsförhållandena var goda vädermässigt med

Läs mer

GRÖNSAKSUNDERSÖKNING. Bly i sallat och grönkål. Landskrona 2007

GRÖNSAKSUNDERSÖKNING. Bly i sallat och grönkål. Landskrona 2007 LANDSKRONA KOMMUN GRÖNSAKSUNDERSÖKNING Bly i sallat och grönkål Landskrona 2007 Emilie Jönsson Miljöinspektör Miljöförvaltningen Rapport 2008:3 261 80 Landskrona rapport Grönsaksund 2007-12-27.doc/m.overv

Läs mer

Månadsrapport för luftövervakning i oktober 2018

Månadsrapport för luftövervakning i oktober 2018 Februari 19 På uppdrag av Luftvårdsförbundet i Göteborgsregionen Malin Fredricsson Författare: Malin Fredricsson På uppdrag av: Luftvårdsförbundet i Göteborgsregionen Fotograf: Malin Fredricsson Rapportnummer

Läs mer

Luften i Malmö. Vintersäsongen oktober mars 1999

Luften i Malmö. Vintersäsongen oktober mars 1999 Luften i Malmö Vintersäsongen oktober 1998 - mars 1999 Rapport 15/1999 ISSN 14-469 Mer rapporter kan hämtas på www.miljo.malmo.se Var i Malmö mäts luftföroreningar? Mätning av olika luftföroreningar startade

Läs mer

Objektiv skattning av luftkvaliteten samt redovisning av luftma tning i Ga llivare kommun

Objektiv skattning av luftkvaliteten samt redovisning av luftma tning i Ga llivare kommun Objektiv skattning av luftkvaliteten samt redovisning av luftma tning i Ga llivare kommun 1. Inledning Samtliga svenska kommuner är skyldiga att kontrollera luftkvaliteten i kommunen och jämföra dessa

Läs mer

Luftkvalitetsutredning Davidshallstorgsgaraget

Luftkvalitetsutredning Davidshallstorgsgaraget 2006-04-05 Luftkvalitetsutredning Davidshallstorgsgaraget SAMMANFATTNING På uppdrag av gatukontoret har miljöförvaltningen kartlagt luftkvaliteten vid planerad byggnation av garage under Davidshallstorg

Läs mer

UNDERSÖKNINGAR AV SEDIMENT I MALMÖ HAMNOMRÅDEN - ANALYS AV TUNGMETALLER. Rapport 135/01

UNDERSÖKNINGAR AV SEDIMENT I MALMÖ HAMNOMRÅDEN - ANALYS AV TUNGMETALLER. Rapport 135/01 UNDERSÖKNINGAR AV SEDIMENT I MALMÖ HAMNOMRÅDEN - ANALYS AV TUNGMETALLER Rapport 135/1 LANDSKRONA JANUARI 22 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Inledning...4 Material och metoder...4 Resultat och

Läs mer

Säker spolning av avloppsledningar, tunnlar och magasin hantering av förorenade sediment

Säker spolning av avloppsledningar, tunnlar och magasin hantering av förorenade sediment Säker spolning av avloppsledningar, tunnlar och magasin hantering av förorenade sediment Emma Lilliesköld, miljöingenjör Fortifikationsverket Pia Dromberg, miljöingenjör Stockholm Vatten och Avfall Säker

Läs mer

Miljönämnden sammanträde. Pressinformation fredagen den 16 mars 2012, kl

Miljönämnden sammanträde. Pressinformation fredagen den 16 mars 2012, kl KALLELSE / FÖREDRAGNINGSLISTA 1(1) Miljöförvaltningen Datum 2012-03-07 Handläggare Barbro Olsson barbro.olsson@landskrona.se Er Referens Vår Referens Miljönämndens ledamöter och ersättare Miljönämnden

Läs mer

Provtagningar i Igelbäcken 2006

Provtagningar i Igelbäcken 2006 Provtagningar i Igelbäcken 6 Christer Lännergren/LU Stockholm Vatten Telefon 8 5 5 christer.lannergren@stockholmvatten.se 7-5-7 Provtagningar i Igelbäcken 6 Igelbäcken rinner från Säbysjön till Edsviken.

Läs mer

Luftkvaliteten i Trelleborg Resultat från mätningar. Året 2010

Luftkvaliteten i Trelleborg Resultat från mätningar. Året 2010 Luftkvaliteten i Trelleborg Resultat från mätningar Året 2010 Miljöförvaltningens rapport nr 6/2011 Luftkvaliteten i Trelleborg... 1 Resultat från mätningar... 1 Året 2009... 1 Miljöförvaltningens rapport

Läs mer

Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Bayer CropScience UPPDRAGSNUMMER 1275544 Avgränsning av förorenat område E SLUTGILTIG MALMÖ 1 (30) Sweco Hans Michelsensgatan 2 Box 286, 201 22 Malmö Telefon 040-16 70 00 Telefax 040-15 43 47 www.sweco.se

Läs mer

Luftundersökning i Mariestad, Töreboda och Gullspång Sektor samhällsbyggnad Verksamhet miljö och bygg

Luftundersökning i Mariestad, Töreboda och Gullspång Sektor samhällsbyggnad Verksamhet miljö och bygg Luftundersökning i Mariestad, Töreboda och Gullspång 2017 Sektor samhällsbyggnad Verksamhet miljö och bygg 2018-06-15 Innehåll Sammanfattning... 3 Mätprogram... 3 Parametrar... 3 Miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... November 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Resultat från Krondroppsnätet

Resultat från Krondroppsnätet Krondroppsnätet Resultat från Krondroppsnätet - Övervakning av luftföroreningar och dess effekter i skogsmiljön Sofie Hellsten, Gunilla Pihl Karlsson, Per Erik Karlsson och Cecilia Akselsson Krondroppsnätet

Läs mer

Mätningar av försurande ämnen och tungmetaller i Malmö

Mätningar av försurande ämnen och tungmetaller i Malmö NR C 199 MAJ 2016 RAPPORT På uppdrag av Malmö Stad Mätningar av försurande ämnen och tungmetaller i Malmö Mätresultat t.o.m. september 2015 Sofie Hellsten och Gunilla Pihl Karlsson Författare: Sofie Hellsten,

Läs mer

Åsbro nya och gamla impregneringsplats Fiskundersökning i Tisaren

Åsbro nya och gamla impregneringsplats Fiskundersökning i Tisaren PM Åsbro nya och gamla impregneringsplats Fiskundersökning i Lantmäteriet, ordernummer 694932 Version 1.0 Sundsvall 2017-02-20 SGU , Askersunds kommun 2017-02-20 s 2 (8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juni 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juni 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Juni 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juni 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Månadsrapport för luftövervakning i juni - augusti 2018

Månadsrapport för luftövervakning i juni - augusti 2018 Januari 19 Månadsrapport för luftövervakning i juni - augusti 18 På uppdrag av Luftvårdsförbundet i Göteborgsregionen Malin Fredricsson, Karin Söderlund Författare: Malin Fredricsson, Karin Söderlund På

Läs mer

Sammanfattning. Inledning

Sammanfattning. Inledning Slamspridning på åkermark Sammanfattande resultat från 27 års fältstudier Av Per-Göran Andersson Hushållningssällskapet Malmöhus, Borgeby Slottsväg 11, 237 91 Bjärred E-post: per-goran.andersson@hush.se

Läs mer

Miljönämndens sammanträde

Miljönämndens sammanträde KALLELSE / FÖREDRAGNINGSLISTA 1(1) Miljöförvaltningen Datum 2014-04-03 Handläggare Barbro Olsson barbro.olsson@landskrona.se Er Referens Vår Referens Miljönämndens ledamöter och ersättare Miljönämndens

Läs mer

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Uppdragsnr: 10209867 1 (5) 10209867 Tyresö centrum etapp 1 PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Forellen 15, Tyresö kommun 2015-05-18 Nina Andersson WSP Sverige AB Box 502

Läs mer

Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2007

Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2007 Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2007 Samhällsbyggnadskontoret Miljö och hälsoskydd Rapport 2007-03 Sammanfattning Uppmätta halter av kvävedioxid (NO 2 ) som dygns- och

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Juli 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Luften i Sundsvall 2013. Miljökontoret

Luften i Sundsvall 2013. Miljökontoret Luften i Sundsvall 2013 Miljökontoret Luften i Sundsvall Sida 2 av 10 Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 3 2 MILJÖKVALITETSNORMER OCH MILJÖMÅL... 4 3 MÄTNINGAR AV LUFTFÖRORENINGAR I SUNDSVALL...

Läs mer

Abborrfångst från provfiske. Foto Fiskeriverket Brännträsket. Foto Lisa Lundstedt. Metaller i insjöabborre. Uppdaterad 2011-12-05

Abborrfångst från provfiske. Foto Fiskeriverket Brännträsket. Foto Lisa Lundstedt. Metaller i insjöabborre. Uppdaterad 2011-12-05 Abborrfångst från provfiske. Foto Fiskeriverket. Foto Lisa Lundstedt Metaller i insjöabborre Uppdaterad 211-12-5 Resultatbladet visar en del av den regionala miljöövervakningen i Norrbottens län och innefattar

Läs mer

Rapport över luftkvalitetsmätningar i Motala tätort vinterhalvåret 2008/2009. Dnr. 2008-MH1386

Rapport över luftkvalitetsmätningar i Motala tätort vinterhalvåret 2008/2009. Dnr. 2008-MH1386 Rapport över luftkvalitetsmätningar i Motala tätort vinterhalvåret 2008/2009 Dnr. 2008-MH1386 Sammanfattning Det finns miljökvalitetsnormer () beträffande kvalitet på utomhusluft som ska kontrolleras av

Läs mer

Luftkvaliteten i Köping 2012/13 och 2013/14. Sammanfattande resultat från mätningar inom URBAN-projektet

Luftkvaliteten i Köping 2012/13 och 2013/14. Sammanfattande resultat från mätningar inom URBAN-projektet Luftkvaliteten i Köping 2012/13 och 2013/14 Sammanfattande resultat från mätningar inom URBAN-projektet Köpings kommun Rapporten skriven av: Lars Bohlin, 2014-12-12 Rapporten finns även att läsa och ladda

Läs mer

Östgöta slamslamträff Provtagning av hushållsspillvatten i Östgöta kommuner

Östgöta slamslamträff Provtagning av hushållsspillvatten i Östgöta kommuner Östgöta slamslamträff 2017-03-07 Provtagning av sspillvatten i Östgöta kommuner Syftet med provtagningen Ta reda på vad ett vanligt spillvatten innehåller Hur mycket en bidrar med när det gäller fosfor,

Läs mer

Luftföroreningssituationen I Landskrona

Luftföroreningssituationen I Landskrona Luftföroreningssituationen I Landskrona Säsongsrapport Sommarhalvåret 26 Sammanfattning Nedanstående redovisning av luftföroreningshalterna i Landskrona är från det fasta stationsnätet i taknivå. erna

Läs mer

Abborre i Runn Metaller i vävnader 2013

Abborre i Runn Metaller i vävnader 2013 Abborre i Runn Metaller i vävnader 20 Som en uppföljning till tidigare undersökningar år 1993 1, 1996 2, 1999-20 3, 4 infångades under sensommaren 20 abborre från centrala Runn för analys av metallinnehållet

Läs mer

Hur mår Vänerfisken? - Undersökning av stabila organiska ämnen och metaller i fisk. Anders Sjölin Toxicon AB

Hur mår Vänerfisken? - Undersökning av stabila organiska ämnen och metaller i fisk. Anders Sjölin Toxicon AB Hur mår Vänerfisken? - Undersökning av stabila organiska ämnen och metaller i fisk Anders Sjölin Toxicon AB Definition Miljögift är ett samlingsnamn för sådana gifter som har en negativ inverkan på miljö

Läs mer

LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA KOMMUN

LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA KOMMUN Miljöförvaltningen LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA KOMMUN Sommaren 2005 Vintern 2005/2006 Resultat från mätningar inom URBAN-projektet Rose-Marie Stigsdotter Miljöinspektör Rapport 2006:13 Miljöförvaltningen

Läs mer

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Litt. A Rapport över miljöprovtagning inom Timotejen 17, Stockholms Stad. Handlingen omfattar: Rapport

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Litt. A Rapport över miljöprovtagning inom Timotejen 17, Stockholms Stad. Handlingen omfattar: Rapport GEOTEKNISKA AB BYGGNADSBYRÅN Utför: Geotekniska utredningar Utsättning och kartering Avvägning Kontroller STOCKHOLM - TELEFON 08-716 15 01 TELEFAX 08-716 15 00 POSTADRESS: FASANVÄGEN 34, 131 44 NACKA Mervärdesskatt

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun Uppdrag Miljöteknisk byggnads- och markundersökning Beställare Kronetorp Park AB Från Nicklas Lindgren, Ramböll Sverige AB Till Mats Widerdal,

Läs mer

Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata

Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata Miljöförvaltningen Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata Utredningsrapport 2016:16 www.goteborg.se Förord Miljöförvaltningen har gjort en utredning av luftkvaliteten vid kontorslokalen Smedjan på

Läs mer

Kartläggning av utomhusluft i Kramfors kommun, 2018

Kartläggning av utomhusluft i Kramfors kommun, 2018 Miljö- och byggförvaltningen Magnus Zeilon, 0612-80368, 070-6180368 magnus.zeilon@kramfors.se RAPPORT 1(10) Kartläggning av utomhusluft i Kramfors kommun, 2018 Inledande översiktlig kartläggning, komplement

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 3, juli-september 2016

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 3, juli-september 2016 Sid 1 (2) Landskrona 2016-10-31 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 3, juli-september 2016 Saneringsarbetet är nu i full gång. Mellan provtagningen i juli och

Läs mer

Inledning Inför planändring har provtagning utförts av dagvatten i två dagvattenbrunnar i Hunnebostrand i Sotenäs kommun.

Inledning Inför planändring har provtagning utförts av dagvatten i två dagvattenbrunnar i Hunnebostrand i Sotenäs kommun. PM Provtagning av dagvatten i Hunnebostrand, Sotenäs kommun Grapnummer 17123 Uppdragsledare Utfärdat av Granskat av Eva Selnert Uppdragsnummer Version 1.0 Sidnr 1(2) 2017-05-12 2017-05-15 PM Provtagning

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Mars 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Metaller i luft och nederbörd i Stockholms stad

Metaller i luft och nederbörd i Stockholms stad Metaller i luft och nederbörd i Stockholms stad Stockholms Luft- och Bulleranalys Stockholm april 1998 Metaller i luft och nederbörd i Stockholms stad Rapporten är sammanställd av Christer Johansson och

Läs mer

PM F08 110 Metaller i vattenmossa

PM F08 110 Metaller i vattenmossa Version: _ 1(11) PM F08 110 Metaller i vattenmossa Upprättad av: Hanna Larsson, Medins Biologi AB Granskad av: Alf Engdahl, Medins Biologi AB Version: _ 2(11) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3

Läs mer

Övervakning av skogsmiljön i Kronobergs län

Övervakning av skogsmiljön i Kronobergs län Krondroppsnätet Övervakning av skogsmiljön i Kronobergs län Resultat fram till december 2018 Per Erik Karlsson, Gunilla Pihl Karlsson, Sofie Hellsten och Cecilia Akselsson Krondroppsnätet 2 Vad jag kommer

Läs mer