Slutrapport från arkivinspektion

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutrapport från arkivinspektion"

Transkript

1 RAPPORT DATUM DNR SARK HANDLÄGGARE Slutrapport från arkivinspektion Avseende verksamhetsområdena: Vård och omsorg Socialt och ekonomiskt stöd SYDARKIVERA.SE Båtsmanstorget Växjö, Sverige SIDAN 1 (14)

2 2 Innehåll 1 INLEDNING MÅLUPPFYLLELSE REDOVISNING AV GENOMFÖRANDE RAPPORT FRÅN TILLSYN SAMLAD BEDÖMNING ÅTGÄRDER UTVÄRDERING... 13

3 3 1 Inledning 1.1 Bakgrund s förbundsstyrelse har , 46, antagit en strategisk tillsynsplan för perioden ska som gemensam arkivmyndighet bedriva tillsyn utifrån arkivlagens bestämmelser och föreskrifter som meddelats med stöd av arkivlagen. Tillsynsområde för 2016 är Socialt och ekonomiskt stöd samt Vård och omsorg. Den planerade tillsynen genomförs i form av arkivinspektion i samband med kommunbesök. Under tillsynsperioden kommer följande områden att vara fokus för tillsynen: Arkivlokaler närarkiv/mellanarkiv och digitala verksamhetsnära arkiv. Arkivkrav i samband med upphandling av nya verksamhetssystem. Användande av dokumenthanteringsplaner i verksamheterna. Informationssäkerhet. Arkivmyndighet med ansvar för tillsyn över förbundsmedlemmarnas arkiv är s förbundsstyrelse. Bestämmelse finns i Arkivreglemente antaget av s förbundsfullmäktige den 23 oktober 2015 samt i förbundsmedlemmarnas arkivreglementen. Tillsyn kan inte utövas förrän beslut om att anta arkivreglemente har fattats av förbundsmedlems fullmäktige. Följande förbundsmedlemmar har antagit arkivreglementen med som gemensam arkivmyndighet: Alvesta kommun, KF Karlshamns kommun, KF Lessebo kommun, KF Markaryds kommun, KF Tingsryds kommun, KF Besök gjordes även hos Ronneby kommun under 2016 men deras fullmäktige hade inte antagit arkivreglementet än med som gemensam arkivmyndighet. Resultatet av besöket redovisas dock med de övriga men räknas inte in bland sammanställningen. 1.2 Tidsperiod Tillsyn ägde rum hos ovanstående medlemmar under perioden november och december I två fall har tillsynen fått göras under januari och februari 2017 då berörda myndigheter inte haft möjlighet att träffa under 2016.

4 4 2 Måluppfyllelse 2.1 Idé och mål Det övergripande målet med tillsyn av arkiv och informationshantering är att säkerställa att information av vikt kan bevaras för framtida generationer. Syftet med tillsynen är att säkerställa att kommunens nämnder, bolag och samverkansorgan uppfyller kraven i arkivlagen. Planen anger hur arkivmyndigheten planerar att uppfylla sitt uppdrag enligt arkivlagen. 2.2 Mål Målet 2016 var att genomföra inspektionsbesök hos de nämnder som hos förbundsmedlemmarna som bedriver verksamhet inom Vård och omsorg samt Socialt och ekonomiskt stöd. Tillsynsbesök kunde endast genomföras hos de förbundsmedlemmar som beslutat om att utse till gemensam arkivmyndighet genom att anta nytt arkivreglemente. Inspektioner genom tillsynsbesök på plats planeras i samarbete med förbundsmedlemmarnas kontaktpersoner och arkivfunktioner. För att få ett jämförbart resultat används gemensamma mallar med bland annat frågeformulär. har valt att i första hand titta på förbundsmedlemmarnas kontrollsystem, det vill säga status på styrande dokument som till exempel informationsplaner/ dokumenthanteringsplaner och hur arkivfunktionen är organiserad. Detta för få en överblick över situationen ute hos förbundsmedlemmarna. 2.3 Resurser Tillsynsbesöken hos respektive har varierat i tid. De flesta besök genomfördes under en dag hos varje myndighet men i ett fall har två myndigheter hunnits med under en dag hos samma kommun. Från har vid besöken minst två personer deltagit och besöken har varat mellan fyra till fem timmar. Efter besöken har rapporten över besöket sammanställts. Rapporten har tagit ungefär en halv dag att gå igenom och när den ansetts färdig har den skickats till respektive kommun för synpunkter innan den fastställts av s personal. Myndigheterna har lagt tid på att kalla samman de personer från myndigheten som behöver vara med. I många fall har dock vissa delar av personalen enbart varit närvarande medan redogjort för sin verksamhet under en knapp timme. I vissa fall har också tid bestämts med specifika personalgrupper så de enbart närvarar på de frågor som berör dem. De personer som funnits tillgängliga under de fyra till fem timmar besöket varat är främst centrala arkivfunktionen, myndigheternas registratorer och arkivredogörare, systemförvaltare samt vissa verksamhetschefer. Förvaltningschefer och IT har oftast enbart varit närvarande under kortare tidsperioder.

5 5 3 Redovisning av genomförande 3.1 Inför besöken skickades ungefär en månad i förväg ett brev ut där meddelade vilket datum vi skulle komma på besök, vad besöket gällde samt vilka vi ville skulle delta från myndighetens sida. Tillsynsbesöken genomfördes sedan på plats hos kommunen och myndigheten med minst två deltagare från. Om inte myndigheterna kunde de tider vi föreslog har vi efter överenskommelse bytt tid vilket i två fall resulterat i att besöken fick äga rum i januari och februari Myndigheterna har själva fått bestämma vilka som ska vara närvarande från deras sida vid besöken men det finns också förslag på vilka vi tycker ska vara med vid besöken. Vi har också informerat om att vi börjar med en information om s verksamhet som alla som vill kan delta i från myndigheten för att därefter gå över till det egentliga tillsynsbesöket. 3.2 Genomförande På plats vid besöken har börjat med att berätta om som organisation och hur vi arbetar. Därefter har det varit möjligt för de som inte varit direkt berörda av tillsynsbesöket att lämna innan övergått till frågeformuläret för tillsynsbesöket. Vid tillsynen använder sig av en mall som tagits fram i nätverket E-arkiv Syd, som är ett löst sammansatt nätverk för kommuner i södra Sverige. I mallen har funnits ett antal frågor kring arkiv- och dokumenthantering som velat få svar på. Efter besöket har rapporten som görs utifrån mallen sammanställts och skickats över till den besökande myndigheten för kontroll och synpunkter. När myndigheten läst rapporten skickar de ett godkännande och eventuella synpunkter till som fastställer den inför sammanställning och rapportering till förbundsstyrelsen. 3.3 Resultat- och dokumenthantering Tillsynsfunktionen upprättar efter varje tillsynstillfälle en inspektionsrapport, och vid behov en åtgärdsplan. Dessa dokument är när de är färdigställda allmän och offentlig handling. Eftersom det var första gången vi genomförde tillsynsbesök för har inga åtgärdsrapporter skrivits. En rapport till förbundsstyrelsen med resultat kring tillsynsbesöken görs och i den finns dels korta redogörelser för de enskilda besöken men också en sammanställning över besöken. Sammanställningar och utvärderingar publiceras på webben för ökad transparens.

6 6 3.4 Ändringshantering Det var första gången gjorde tillsynsbesök och valde att inte besöka samtliga förbundsmedlemmar då de flesta förbundsmedlemmar inte hunnit besluta om att utse till gemensam arkivmyndighet. De förbundsmedlemmar som besöktes var de där beslut redan fattats om nytt arkivreglemente. Undantag gjordes för Ronneby som gärna ville ha besök oavsett frågan om arkivmyndighet. Deras besök kommer dock inte finnas med i sammanställningen. har också valt att vid dessa tillsynsbesök inte skriva några åtgärdsrapporter utan enbart hålla sig till tillsynsrapporter och sammanställningsrapport då samtliga förbundsmedlemmar inte fått besök. 3.5 Informationsspridning Information om planerad tillsyn och tillsynsplanen fanns i nyhetsbrevet som skickades ut i oktober Vi har informerat om tillsynen i samband med beredningsgruppen för kontaktpersoner samt vid arkivträffar och registratorsträffar. En grupp har skapats på s externa nätverk på Yammer för information och kommunikation i samband med tillsyn. Det är kanslichefer och arkivfunktionerna som har bjudits in till gruppen. Det har varit möjligt för intresserade att själva välja att gå med i gruppen. I gruppen har vi delat tillsynsplan, beslutade arkivreglementen, information om vad som är på gång med mera. Information om besöken skickades via epost till kommunerna ungefär en månad innan tidpunkten för besöken. E-post skickades till kommunen officiella epostbrevlåda samt till kontaktpersonerna. 3.6 Sekretess och säkerhet Tillsynsbesöken har skett på ett sådant sätt att varken sekretess eller säkerhet hos våra förbundsmedlemmar riskerats. Tillsynen fokuserar inte på enskilda individer utan på arbetssätt och rutiner. Det har därför inte funnits anledning för att studera enskilda akter. Däremot har frågor kring hur myndigheterna hanterar sekretess och säkerheten kring verksamhetssystem m.m. diskuterats. När förbundsmedlemmarna fattat beslut om att ska överta tillsynen och vara arkivmyndighet så följer också sekretessen över information med. Det innebär att det som är sekretessbelagt hos myndigheten även är det hos. I normalfallet finns dock ingen anledning för att vid tillsynsbesök ta del av enskilda handlingar som innehåller sekretess men om myndigheten ändå skulle delge information av den typen så är s personal bunden av sekretessen precis som myndigheten. Det här är ett av skälen att det är viktigt att är arkivmyndighet eftersom det endast är när man delger eller för över information från en myndighet till en arkivmyndighet som sekretessen medföljer.

7 7 4 Rapport från tillsyn 4.1 Alvesta Omsorgsnämnd Det första tillsynsbesöket i Alvesta ägde rum den 23 november 2016 hos Omsorgsnämnden. Nämnden har både arkivansvarig och utsedda arkivombud för de olika enheterna inom nämnden. Dokumenthanteringsplan finns men den är under revidering för att uppdateras till den mall som använder. Omsorgsförvaltningen har tagit fram en arkivbeskrivning för nämnden men den är inte antagen än utan de väntar på den mall som har tagit fram och som skickas ut till förbundsmedlemmarna i början av 2017 för att de ska kunna komplettera sin arkivbeskrivning om det behövs. Centrala styrdokument för ärendehantering finns i kommunen men omsorgsförvaltningen anser att det saknas kännedom om vad den innebär så utbildning av de som arbetar inom förvaltningen. I dagsläget skannar man in handlingar i dokument- och ärendehanteringssystemet men inte i de verksamhetssystem som förvaltningen använder. Omsorgsförvaltningen har börjat arbeta med processkartläggning och är klara med kärnprocesserna. Omsorgsförvaltningen gallrar sina analoga akter regelbundet men har problem att leverera till centralarkivet då det i dagsläget inte finns plats för deras handlingar där. Gallring av de digitala akterna i verksamhetssystemet har inte skett innan utan kommer ske under året ev. med stöd av. Under 2017 ska omsorgsförvaltningen upphandla ett nytt verksamhetssystem Nämnden för individ- och familjeomsorg Tillsynsbesöket flyttades av förvaltningen för individ- och familjeomsorg till den 22 februari 2017 från november I dagsläget finns endast arkivansvarig för myndigheten. Arkivombud ska utses under Dokumenthanteringsplan finns men den är under revidering för att uppdateras till den mall som använder.

8 8 Arkivbeskrivning saknas och kommer tas fram för nämnden under Centrala styrdokument för ärendehantering finns i kommunen och förvaltningen för individ- och familjeomsorg har upprättat rutiner för att se till att allt lämnas till registrator för registrering. Det sker bl.a. kontroll av att alla handlingar finns i ärenden och nyanställda får en genomgång av allmänna handlingar från förvaltningen. I dagsläget skannar man in handlingar i dokument- och ärendehanteringssystemet men inte i de verksamhetssystem som förvaltningen använder men det finns inköpt så tanken är att de ska börja skanna. Förvaltningen för individ- och familjeomsorg har ett kvalitetsledningssystem på intranätet där det är infört processbeskrivningar och rutinbeskrivningar. Förvaltningen för individ- och familjeomsorg har både ett närarkiv som är byggt som arkivlokal samt ett mellanarkiv. Det är god ordning i arkiven även om närarkivet är fullt och akter i det behöver gallras. Förvaltningen gallrar sina analoga akter regelbundet men har problem att leverera till centralarkivet då det i dagsläget inte finns plats för deras handlingar där. De känner också att mer utbildning kring arkivering hade varit bra. Gallring av de digitala akterna i verksamhetssystemet har inte skett innan utan kommer ske under Under 2017 ska förvaltningen för individ- och familjeomsorg upphandla ett nytt verksamhetssystem. 4.2 Karlshamn Tillsynsbesöket i Karlshamn ägde rum hos Omsorgsnämnden och Socialnämnden den 21 november De har i dagsläget två nämnder men en förvaltning, omsorgsförvaltningen. Under 2017 kommer man dock även dela förvaltningen i två förvaltningar, en för varje nämnd. Dokumenthanteringsplan finns för båda nämnderna och beslutades under hösten Arkivansvarig och arkivombud saknas för närvarande men fattas beslut om under Arkivbeskrivningar saknas för båda nämnderna och tas fram under 2017 efter mallen skickats ut av. Alla handlingar som upprättas och inkommer till dokument- och ärendehanteringssystemet skannas in och handläggare får handlingar och ärenden digitalt via systemet. Omsorgsförvaltningens sociala stöd använder sig av kommunens dokument- och ärendehanteringssystem istället för kronologisk pärm. De skannar in en del handlingar i verksamhetssystemet men inte allt än så länge. De vill gärna ha råd kring vad som kan skannas in i deras verksamhetssystem.

9 9 Omsorgsförvaltningen har precis börjat med processkartläggning och vissa processer finns kartlagda. De har ett kvalitets- och ledningssystem som man har tillgång till via intranätet. Förvaltningen har ett närarkiv som är byggt som skyddsrum. Det är god ordning i arkivet. Förvaltningen gallrar sina analoga akter regelbundet och levererar regelbundet till centralarkivet. Hösten 2017 ska man upphandla nytt verksamhetssystem för de delar om har med vård och omsorg samt funktionsstöd att göra. Socialt stöd upphandlar eventuellt nytt stöd under Lessebo Tillsynsbesöket i Lessebo ägde rum hos Socialnämnden den 22 november Dokumenthanteringsplan finns en från 2003 som under 2017 kommer revideras efter s mall. Arkivansvarig och arkivombud saknas för närvarande men fattas beslut om under Arkivbeskrivningar saknas för nämnden och tas fram under 2017 efter mallen skickats ut av. De skannar in en del handlingar i verksamhetssystemen men inte allt än så länge. Socialförvaltningen har inte börjat med processkartläggning men skaffat ett kvalitetsoch ledningssystem som de ska börja använda. I samband med detta kommer processkartläggning att ske. Gallringen av handlingar fungerar inte riktigt som den ska idag. Förvaltningen vill gärna ha hjälp av med rutiner för gallring både när det gäller analoga och digitala handlingar. Förvaltningen gallrar sina analoga akter regelbundet och levererar regelbundet till centralarkivet. Har precis uppdaterat sina verksamhetssystem så ny upphandling är inte aktuell. 4.4 Markaryd Tillsynsbesöket i Markaryd ägde rum Socialnämnden den 7 december Dokumenthanteringsplan finns från 2009 men planeras att uppdateras efter s mall under Socialförvaltningen har både utsedd arkivansvarig samt arkivombud som har ansvar för var sitt område inom förvaltningen.

10 10 Arkivbeskrivning finns från 2009 men uppdateras under 2017 efter mallen skickats ut av. Alla handlingar som upprättas och inkommer till dokument- och ärendehanteringssystemet skannas in och handläggare får handlingar och ärenden digitalt via systemet eller kopior i papper. Förvaltningen skannar in alla handlingar i verksamhetssystemet som kommer in till Individ- och familjeomsorgen men inom vård och omsorg samt funktionsstöd skannar man inte in handlingar. Socialförvaltningen har flera närarkiv. Det är god ordning i arkivet och de gallrar regelbundet sina analoga handlingar samt levererar till centralarkivet efter överenskommelse. Gallring har skett inom individ- och familjeomsorgen när det gäller digitala handlingar men däremot inte när det gäller vård och omsorg samt funktionsstöd. Socialförvaltningen har börjat med processkartläggning och flödesscheman. De har hunnit med kärnverksamheterna. De har i dagsläget inget kvalitets- och ledningssystem men funderar på att skaffa ett. Upphandling av nytt verksamhetssystem ligger ett par år fram i tiden. 4.5 Ronneby Äldrenämnd Tillsynsbesöket i Ronneby ägde rum den 9 december 2016 hos Äldrenämnden. Äldreförvaltningen är lit osäker på vem som är arkivansvarig för verksamheten. Det finns utsedda arkivombud inom nämnden. Dokumenthanteringsplan finns från 2011 och den reviderades Äldreförvaltningen saknar en arkivbeskrivning för nämnden men väntar på den mall som har tagit fram och som skickas ut till förbundsmedlemmarna i början av 2017 för att kunna göra en arkivbeskrivning. Centrala styrdokument för ärendehantering finns i kommunen. I dagsläget skannar man in handlingar i dokument- och ärendehanteringssystemet men inte allt i det verksamhetssystem som förvaltningen använder. Äldreförvaltningen har börjat arbeta med processkartläggning och är klara men det tillkommer hela tiden nya processer. De har ett kvalitets- och ledningssystem som hjälp.

11 11 Äldreförvaltningen gallrar sina analoga akter regelbundet och levererar till centralarkivet när det är dags. Äldreförvaltningen har flera närarkiv. Det är god ordning i arkivet och de gallrar regelbundet sina analoga handlingar samt levererar till centralarkivet efter överenskommelse. Gallring av de digitala akterna i verksamhetssystemet har inte skett innan utan kommer ske under året ev. med stöd av. Under 2017 ska äldreförvaltningen upphandla ett nytt verksamhetssystem Socialnämnd Tillsynsbesöket ägde rum hos socialnämnden den 9 december I dagsläget vet man inte riktigt vem som är arkivansvarig. Arkivombud finns utsedda. Dokumenthanteringsplan finns från 2012 och den revideras under 2017 för att uppdateras till den mall som använder. Arkivbeskrivning finns och kommer uppdateras enligt den mall tagit fram under Centrala styrdokument för ärendehantering finns i kommunen. I dagsläget skannar man in handlingar i dokument- och ärendehanteringssystemet men inte allt i det verksamhetssystem som förvaltningen använder. Socialförvaltningen har börjat arbeta med processkartläggning och är i stort sett klara men det saknas enstaka delar i det. De har ett kvalitets- och ledningssystem som hjälp. Socialförvaltningen har två närarkiv. Det är god ordning i arkiven och de gallrar regelbundet sina analoga handlingar samt levererar till kommunarkivet efter överenskommelse. Gallring av de digitala akterna i verksamhetssystemet har inte skett innan utan kommer ske under året eftersom det är först nu behov finns av att gallra digitalt. Under 2017 ska socialförvaltningen upphandla ett nytt verksamhetssystem. 4.6 Tingsryd Tillsynsbesöket i Tingsryd ägde rum i Socialnämnden den 10 januari 2017och rörde enbart individ och familjeomsorgen. Den sista mars 2017 läggs nämnden ned och individ och familjeomsorgen går till Kommunstyrelsen medan en Omsorgsnämnd bildas för övriga verksamheten inom Socialnämnden.

12 12 Dokumenthanteringsplan finns från 2004 men planeras att en ny ska göras efter s mall under Socialförvaltningen saknar arkivansvarig samt arkivombud men kommer under året fatta beslut om detta. Arkivbeskrivning finns inte men uppdateras under 2017 efter mallen från. Vissa handlingar som upprättas och inkommer till dokument- och ärendehanteringssystemet skannas in. Det beror på handläggare och nämndsekreterare. Socialförvaltningen har närarkiv. De har inte gallrat i arkivet på många år varken när det gäller deras analoga handlingar eller i det digitala verksamhetssystemet. Socialförvaltningen har börjat arbeta med processer utifrån kvalité och verksamhet. De har inte hunnit med informationskartläggning än. Det har ett kvalitets- och ledningssystem men funderar på att komplettera detta. Upphandling av nytt verksamhetssystem sker under Samlad bedömning Den samlade bedömningen av de besökta förbundsmedlemmarnas verksamheter inom socialt stöd och vård och omsorg är att det genom lagstiftning och krav på redovisning av kvalitét inom dessa områden är verksamheter där man har god kontroll över sin information och var den befinner sig. De brister som finns och som rör arkiv- och dokumenthantering handlar framförallt om osäkerhet kring hantering av akter. Vad som får gallras och förstöras och när. Det här gäller både pappersakter och digitala akter. Det saknas rutiner kring hur man ska hantera arkiven. Genom att rutiner kring arkiv- och dokumenthantering saknas har man i de flesta fall inte heller tillsatt arkivombud som praktiskt ska arbeta med att hantera gallring och arkivering av informationen oavsett om den är analog eller digital. Det råder osäkerhet hos myndigheterna vad som kan skannas in i verksamhetssystem och därefter enbart finnas digitalt och vad som måste vara på papper av juridiska skäl samt om man måste skriva ut saker på papper i verksamhetssystemen som skapas digitalt. Osäkerheten innebär att vissa myndigheter skannar allt medan andra inte skannar någonting. Vissa verksamheter har allt på papper medan andra kommuner inte skannar in något alls i sina verksamhetssystem. Inom de närmaste två åren ska de flesta av de förbundsmedlemmar besökte upphandla nya verksamhetssystem inom socialt stöd och vård och omsorg.

13 13 6 Åtgärder För att underlätta för sina förbundsmedlemmar så har tagit fram mallar inom arkiv- och dokumenthantering. Genom att använda sig av mallen för arkivbeskrivning samt även den mall som finns för dokumenthanteringsplan/informationsplan så får man en god överblick över sin hantering av den information man har. I arkivbeskrivningen finns utsedd arkivansvarig och utsedda arkivombud och genom att ha en aktuell dokumenthanteringsplan så underlättas gallring och arkivering. Då flera av förbundsmedlemmarna uttryckt osäkerhet kring hur man praktiskt hanterar gallring och arkivering samt även vad man ska tänka på hos myndigheten när det gäller dokumenthantering så har erbjudit alla förbundsmedlemmar att komma ut och träffa verksamhetschefer m.fl. och berätta om vad som krävs av myndigheterna. Flera av förbundsmedlemmarna har antagit erbjudandet. Skanning är ett område som alla verksamheter inom kommunerna ställer frågor kring hur man ska hantera både praktiskt och tekniskt men också vad som gäller juridiskt. för en dialog med Riksarkivet om att de ska hålla en utbildning under året för våra medlemmar kring skanning. Eftersom många av våra medlemmar ska upphandla nya verksamhetssystem framöver så är vi måna om att är med vid upphandlingarna och ställer krav kring framförallt arkivering, gallring och informationssäkerhet. Genom att göra på detta sätt ser vi till så att de nya verksamhetssystem som tas i bruk är anpassade till de krav som i dag ställs på ett digitalt samhälle. 7 Utvärdering Tillsynsverksamheten ska enligt tillsynsplanen utvärderas årligen av tillsammans med förbundsmedlemmarnas kontaktpersoner och arkivfunktioner. Resultatet av utvärderingen rapporteras till s förbundsstyrelse och de lokala arkivmyndigheterna. 7.1 Fungerade bra att rekommendera: Tillsynsbesöken har varit mycket uppskattade av förbundsmedlemmarnas verksamheter. Genom att har lagt upp dem som besök där vi framförallt trycker på vikten av att lära känna verksamheterna och möjligheten för dem att ställa frågor och för att berätta om sin verksamhet så har besöken upplevts som positiva trots att det är ett formellt tillsynsbesök från en övergripande myndighet. Användningen av en frågemall från för tillsynsbesöken har underlättat. Både i avseende att samma frågor ställs till alla som får besöken och för att kunna göra en senare sammanställning i samband med rapporten till förbundsstyrelsen.

14 Fungerade mindre bra bör förbättras till nästa gång: Det har tagit mycket längre tid än vad trodde för förbundsmedlemmarna att anta arkivreglementen där är arkivmyndighet. Det gjorde att antalet besök inte kunde bli så många som vi hade velat. I brevet som skickades ut inför tillsynsbesöket var inte tillräckligt tydlig hur besöket är upplagt i kommunen. Det har gjort att det i vissa fall varit svårt för förvaltningschefer att avsätta tid för besöket. I senare brev var vi tydligare med att trycka på att chefer och de som är nyfikna på s verksamhet kan närvara den första timmen och sedan gå när de vill. Det fungerade bättre. Frågeformuläret som användes fungerade bra men vissa av frågorna upplevdes som komplicerade och ansågs inte höra hemma ute hos förvaltningarna utan vara mer på kommunledningsnivå. 7.3 Att tänka på: Inför 2017 och de kommunbesök/tillsynsbesök som då görs inom miljö, bygg och teknik så ska frågeformuläret uppdateras. Att i utskicken inför kommunbesök förtydliga att alla personer inte behöver vara närvarande hela tiden under besöket men att vi gärna ser att de är med en stund för att se vad göra och kunna ställa frågor om de har sådana. De flesta arkivreglementet är nu tagna och i de få fall arkivreglementet inte är ändrat så att är arkivmyndighet så anpassas tillsynsbesöket efter det. I de fallen är det än viktigare att den centrala arkivfunktionen finns med.

Slutrapport från arkivinspektion

Slutrapport från arkivinspektion RAPPORT DATUM DNR HANDLÄGGARE Magdalena Nordin Slutrapport från arkivinspektion Avseende verksamhetsområdena: Styrning och ledning Trygghet och - SYDARKIVERA.SE 0472-39 10 00 Box 182 342 22 Alvesta, Sverige

Läs mer

Kommunalförbundet Sydarkivera Strategisk tillsynsplan Arkiv och informationshantering

Kommunalförbundet Sydarkivera Strategisk tillsynsplan Arkiv och informationshantering Kommunalförbundet Strategisk tillsynsplan 2016-2022 Arkiv och informationshantering 1 shantering Utgåva Kommentar 0.1 2014-11-27 Första utkast efter workshop i Kalmar 20 november 2014. 0.2 2015-10-16 Andra

Läs mer

Reglemente för arkiv

Reglemente för arkiv Reglemente för arkiv Reviderat av kommunfullmäktige 2019-04-17, 33 Dnr: LKS 2019-000042 Fastställt av kommunfullmäktige 2015-12-17, 136 (LKS 2015-000398) Lysekils kommun, 453 80 Lysekil Tel: 0523-61 30

Läs mer

VERKSAM BESKRIVNING. Instruktion för att upprätta en arkivbeskrivning

VERKSAM BESKRIVNING. Instruktion för att upprätta en arkivbeskrivning INSTRUKTION DATUM DNR SARK 2017:9 HANDLÄGGARE MAGDALENA NORDIN VERKSAM BESKRIVNING Instruktion för att upprätta en arkivbeskrivning Enligt både offentlighets- och sekretesslagen och arkivlagen ska varje

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR LUNDS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR LUNDS KOMMUN 1(7) ARKIVREGLEMENTE FÖR LUNDS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 23 april 2015, 78 och ersätter tidigare arkivreglemente, fastställt den 29 februari 1996, 22 Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782)

Läs mer

Söderhamns kommun. Granskning av kommunens rutiner för att upprätthålla en god offentlighetsstruktur. Revisionsrapport

Söderhamns kommun. Granskning av kommunens rutiner för att upprätthålla en god offentlighetsstruktur. Revisionsrapport Granskning av kommunens rutiner för att upprätthålla en god offentlighetsstruktur KPMG Bohlins AB Datum Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning och rekommendationer 1 2. Uppdrag 3 3. Bakgrund 3 4. Revisionsmål

Läs mer

Anteckningar från arkivträff den 10 september

Anteckningar från arkivträff den 10 september Anteckningar från arkivträff den 10 september 1 Deltagare Niclas Rosenbalck, Älmhults kommun Anders Karlsson, Ronneby kommun Helene Blomquist, Lessebo kommun Kerstin Johansson, Växjö kommun Marie Ulmhed,

Läs mer

Arkivreglemente. för Borgholms kommun. Antaget av kommunfullmäktige (Ersätter tidigare arkivreglemente antaget )

Arkivreglemente. för Borgholms kommun. Antaget av kommunfullmäktige (Ersätter tidigare arkivreglemente antaget ) KOM M UNLEDNING Marie-Louise Johansson, 0485-880 18 marie-louise.johansson@borgholm.se 1(10) för Borgholms kommun Antaget av kommunfullmäktige 2017-12-18 195 (Ersätter tidigare arkivreglemente antaget

Läs mer

Grästorps kommun Offentlighet och arkivering. Granskningsrapport. KPMG 2002-11-06 Antal sidor: 6

Grästorps kommun Offentlighet och arkivering. Granskningsrapport. KPMG 2002-11-06 Antal sidor: 6 ering KPMG Antal sidor: 6 Innehåll 1. Inledning 1 1.1 Revisionsmål 1 2. Genomförande 1 3. Resultat 2 3.1 Kommunstyrelsen som arkivmyndighet 2 3.1.1 Kommunens arkivstruktur 2 3.1.2 Arkivrutiner 2 3.1.3

Läs mer

Riktlinjer för hantering av arkiv i Laholms kommun

Riktlinjer för hantering av arkiv i Laholms kommun STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2018-05-14 DNR: 2017 000418 Antagen av KF den 24 april år 2018 44 Gäller från och med den 25 april år 2018 tillsvidare Riktlinjer för hantering av arkiv i Laholms kommun 1 Nämndernas

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR HEDEMORA KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 1991-12-18, med senaste ändring 2012-06-19.

ARKIVREGLEMENTE FÖR HEDEMORA KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 1991-12-18, med senaste ändring 2012-06-19. ARKIVREGLEMENTE FÖR HEDEMORA KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 1991-12-18, med senaste ändring 2012-06-19. Förutom de i arkivlagen (1990:782) och arkivförordningen (1991:446) intagna bestämmelserna

Läs mer

Arkivreglemente. Antagen av kommunfullmäktige

Arkivreglemente. Antagen av kommunfullmäktige Arkivreglemente Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31 70 Arkivreglemente Sidan 1 Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 1 2 Myndighetens arkivansvar... 1 3 Arkivmyndigheten... 1 4 Redovisning av

Läs mer

Bilaga 5 Konceptstudie E-arkiv

Bilaga 5 Konceptstudie E-arkiv ägare 1 Bilaga 5 Konceptstudie E-arkiv Rapport från workshop om arkivtillsyn Arkivmyndigheten har i uppgift att ansvara för tillsyn över att myndigheterna bevarar och vårdar sina arkiv i enlighet med bestämmelserna

Läs mer

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR & ARKIVORGANISATION

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR & ARKIVORGANISATION ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR & ARKIVORGANISATION en handledning för myndigheter i Göteborgs Stad & Västra Götalandsregionen Version 2, 2013-02-26 INNEHÅLL INLEDNING... 3 1 MYNDIGHETENS ARKIVORGANISATION...

Läs mer

Styrande dokument. Arkivreglemente för Oskarshamns kommun. Fastställd av kommunfullmäktige , 173

Styrande dokument. Arkivreglemente för Oskarshamns kommun. Fastställd av kommunfullmäktige , 173 Styrande dokument Arkivreglemente för Oskarshamns kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2016-12-12, 173 Gäller från och med 2016-12-16 Ersätter "Arkivreglemente för Oskarshamns kommun" som fastställdes

Läs mer

Arkivreglemente för Vännäs kommun Dnr 2011/

Arkivreglemente för Vännäs kommun Dnr 2011/ Kommunledningskontoret Antaget av kommunfullmäktige 1(6) Arkivreglemente för Vännäs kommun Dnr 2011/112-004 1 Tillämpningsområde Detta reglemente gäller för kommunfullmäktige och kommunens myndigheter.

Läs mer

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad I denna serie har även utkommit Att planera, utföra och drifta arkivlokaler

Läs mer

Arkivreglemente för Staffanstorps kommun

Arkivreglemente för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 1.4 [1] Antaget av kommunfullmäktige 126/14 2014-KS-124 Arkivreglemente för Staffanstorps kommun Förutom de i arkivlagen (SFS 1991:782) och arkivförordningen (SFS 1991:446) intagna bestämmelserna

Läs mer

S Arkivreglemente för Hässleholms kommun

S Arkivreglemente för Hässleholms kommun www.hassleholm.se S Arkivreglemente för Hässleholms kommun Innehåll Tillämpningsområde (1 och 2a AL)... 2 Definitioner... 2 Arkivbildningens syfte (3 AL)... 2 Myndighetens arkivansvar (4 AL)... 2 Arkivmyndigheten

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av arkivrutiner. Krokoms kommun

Revisionsrapport Granskning av arkivrutiner. Krokoms kommun Revisionsrapport Granskning av arkivrutiner Krokoms kommun 2 februari 2016 Innehåll Sammanfattning... 2 1.Inledning... 3 2.Granskningsresultat... 4 3. Bedömning och rekommendationer... 7 1 Sammanfattning

Läs mer

Arkivfunktionen. - beskrivning av roller och ansvar för arkivansvariga och arkivredogörare Styrdokument Version 1.

Arkivfunktionen. - beskrivning av roller och ansvar för arkivansvariga och arkivredogörare Styrdokument Version 1. Kommunkontoret Stadsarkivet Dnr KS 2015/0013 Styrdokument Version 1.0 1(7) Arkivfunktionen - beskrivning av roller och ansvar för arkivansvariga och arkivredogörare Postadress Besöksadress Telefon växel

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE GULLSPÅNG KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige , 99 Dnr: KS 2017/160

ARKIVREGLEMENTE GULLSPÅNG KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige , 99 Dnr: KS 2017/160 ARKIVREGLEMENTE GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-21, 99 Dnr: KS 2017/160 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se Innehåll Förord...

Läs mer

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS MÄSSFASTIGHETER I STOCKHOLM AB

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS MÄSSFASTIGHETER I STOCKHOLM AB S STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN HANDLÄGGARE : MATILDA EKSTRÖM INSPEKTIONSRAPPORT SID 1 (6) 2011-08-08 DNR 9.3-2554/11 SSA 2011:5 Mässfastigheter i Stockholm AB Att: Sven Lundgren

Läs mer

Arkivreglemente. Styrdokument

Arkivreglemente. Styrdokument Arkivreglemente Styrdokument Styrdokument Dokumenttyp: Reglemente Beslutad av: Kommunfullmäktige 2012-02-29, 27 Dokumentansvarig: Kommunchefen Reviderad av: - 2 Innehållsförteckning Arkivreglemente...

Läs mer

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS IDROTTSFÖRVALTNINGEN

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS IDROTTSFÖRVALTNINGEN S STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN SID 1 (9) 2007-12-21 DNR 9.3-16337/07 SSA 2007:14 Idrottsnämnden HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS IDROTTSFÖRVALTNINGEN Närvarande från Idrottsförvaltningen:

Läs mer

20. Arkivreglemente för Västerviks kommunkoncern ändring Dnr 2017/

20. Arkivreglemente för Västerviks kommunkoncern ändring Dnr 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 35 (59) 2018-02-26 Kf Ks 26 20. Arkivreglemente för Västerviks kommunkoncern ändring Dnr 2017/369-003 Västerviks kommuns arkivreglemente reviderades senast 1995.

Läs mer

Arkivreglemente. Hantering av arkiv i Sundbybergs stad

Arkivreglemente. Hantering av arkiv i Sundbybergs stad Arkivreglemente Hantering av arkiv i Sundbybergs stad Dokumenttyp: reglemente Fastställt av: kommunfullmäktige Status: fastställt den 26 september 2016 Giltighetstid: gäller tills vidare Sundbybergs stad

Läs mer

Hantering av allmänna handlingar hos AB Stokab

Hantering av allmänna handlingar hos AB Stokab Stadsarkivet Handläggare: Christina Moberg Inspektionsrapport DNR 9.3-9873/14 Sida 1 (7) 2014-11-07 SSA 2014:12 Hantering av allmänna handlingar hos AB Stokab Närvarande från bolaget: Marie Bornehed Åsa

Läs mer

Hantering av allmänna handlingar hos Miljöförvaltningen

Hantering av allmänna handlingar hos Miljöförvaltningen Stadsarkivet Handläggare: Christina Moberg Inspektionsrapport 2019:02 DNR 5.1.1-17454/2018 Sida 1 (8) 2019-03-28 Hantering av allmänna handlingar hos Miljöförvaltningen Närvarande från förvaltningen: Therese

Läs mer

Arkivregler för Uppsala kommun

Arkivregler för Uppsala kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hallgren Richard Håkansson Sara Jonsson Sven Datum 2017-01-26 Diarienummer KSN-2016-2175 Kommunstyrelsen Arkivregler för Uppsala kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Arkivreglemente för Kristianstads kommun

Arkivreglemente för Kristianstads kommun -1-2014 Arkivreglemente för Kristianstads kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-10-14 158 att gälla från 2014-11-01. Ersätter nr 452 Inledning Information behövs både i dag och i framtiden. Den ska

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Arkivreglemente Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller från: Lagakraftvunnet beslut Antagen: KF 5,

FÖRFATTNINGSSAMLING Arkivreglemente Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller från: Lagakraftvunnet beslut Antagen: KF 5, Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller från: Lagakraftvunnet beslut Antagen: KF 5, 2016-02-15 Information behövs både i dag och i framtiden. Den ska finnas till hands när den efterfrågas.

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE för Höörs kommun

ARKIVREGLEMENTE för Höörs kommun 2016-09-28 Magnus Nilsson 1 (8) ARKIVREGLEMENTE för Höörs kommun Information behövs både i dag och i framtiden. Den ska finnas till hands när den efterfrågas. Då behövs noggrann planering och säker förvaring.

Läs mer

Arkivreglemente för Uddevalla kommun

Arkivreglemente för Uddevalla kommun Blad 1 Arkivreglemente för Uddevalla kommun Antaget av kommunfullmäktige den 11 februari 1992, 30 med revidering antaget av kommunfullmäktige 2008-05-10, 286. Med kommentarer Ersätter tidigare reglemente

Läs mer

Riktlinjer för hantering av arkiv i Gävle kommun

Riktlinjer för hantering av arkiv i Gävle kommun Sid 1 (6) Författningssamling Dnr 16KS82 Riktlinjer för hantering av arkiv i Gävle kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2016-10-24 4 Inga ändringar har beslutats. Utöver de bestämmelser om arkiv som finns

Läs mer

Moment 2: Ansvarsfördelning vem ska göra vad?

Moment 2: Ansvarsfördelning vem ska göra vad? Moment 2: Ansvarsfördelning vem ska göra vad? Välkommen till en fördjupningskurs om arkiv- och ärendehantering. Program: 13:00-14:00 Ansvarsfördelning, utlämnande och PUL 14:00-14:30 Paus 14:30-15:30 Informationssäkerhet

Läs mer

Hantering av allmänna handlingar hos fastighetskontoret

Hantering av allmänna handlingar hos fastighetskontoret Stadsarkivet Handläggare: Christina Moberg Inspektionsrapport DNR 9.3-2011/2014 Sida 1 (7) 2014-06-02 SSA 2014:08 Hantering av allmänna handlingar hos fastighetskontoret Närvarande från fastighetskontoret:

Läs mer

Inspektion av arkivvården vid Statens geotekniska institut den 3 april 2013

Inspektion av arkivvården vid Statens geotekniska institut den 3 april 2013 1 (5) Inspektion av arkivvården vid Statens geotekniska institut den 3 april 2013 Närvarande Från Statens geotekniska institut: administrativ chef, arkivansvarig registrator, arkivredogörare, HIT-ansvarig

Läs mer

Hantering av allmänna handlingar hos Herrängens skola

Hantering av allmänna handlingar hos Herrängens skola Handläggare: Christina Moberg Inspektionsrapport DNR 9.3-1341/2014 Sida 1 (6) 2014-04-22 SSA 2014:01 Hantering av allmänna handlingar hos Herrängens skola Närvarande från herrängens skola: Philip Olsson

Läs mer

Arkivreglemente för Motala kommun

Arkivreglemente för Motala kommun Kommunal författningssamling Arkivreglemente för Motala kommun Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 13/KS 0244 Datum: 2013-12-16 Paragraf: Reviderande instans: Kommunfullmäktige

Läs mer

Hantering av allmänna handlingar hos Utbildningsförvaltningen

Hantering av allmänna handlingar hos Utbildningsförvaltningen Handläggare: Christina Moberg Inspektionsrapport DNR 5.1.1-1694/15 Sida 1 (8) 2015-06-29 SSA 2015:08 Hantering av allmänna handlingar hos Utbildningsförvaltningen Närvarande från Utbildningsförvaltningen:

Läs mer

Policy för hantering av arkiv i Vetlanda kommun och dess bolag

Policy för hantering av arkiv i Vetlanda kommun och dess bolag 1 (10) Policy för hantering av arkiv i Vetlanda kommun och dess bolag Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2017-09-20, 94) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 1978-06-21

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR SIGTUNA KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR SIGTUNA KOMMUN ARKIVREGLEMENTE FÖR SIGTUNA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige den 2018-05-24, 72 Södergatan 20, 195 85 Märsta Tel (vxl) 08-591 260 00 Fax 08-591 260 36 sigtuna.kommun@sigtuna.se www.sigtuna.se Dokumentnamn

Läs mer

Arkivvården inom Håbo kommun

Arkivvården inom Håbo kommun REGLEMENTE FÖR Arkivvården inom Håbo kommun Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2016-09-26 96 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Kommunarkivarie Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

Bilaga 97 KF Arkivreglemente för Karlsborgs kommun. Reglemente. Kommunfullmäktige 2017-MM-DD

Bilaga 97 KF Arkivreglemente för Karlsborgs kommun. Reglemente. Kommunfullmäktige 2017-MM-DD KARLSBORGS KOMMUN Bilaga 97 KF 170 2017-11-27 KARLSBORGS KOMMUN 2017-10- 1 6 Onr l5t - 2o~t- Arkivreglemente för Karlsborgs kommun Dokumenttyp: Reglemente Diarienummer: Beslutande: Kommunfullmäktige Antaget:

Läs mer

Varje myndighet är en egen arkivbildare och svarar för vården av sitt arkiv enligt arkivlagen och på det sätt som framgår av detta arkivreglemente.

Varje myndighet är en egen arkivbildare och svarar för vården av sitt arkiv enligt arkivlagen och på det sätt som framgår av detta arkivreglemente. Arkivreglemente för Landstinget i Kalmar län Förutom de i arkivlagen (1990:782) och arkivförordningen (1991:446) antagna bestämmelserna om arkivvård gäller för den landstingskommunala arkivvården inom

Läs mer

Riktlinjer för hantering av arkiv i Ånge kommun

Riktlinjer för hantering av arkiv i Ånge kommun RIKTLINJER ARKIV 1 (6) Kommunstyrelsen Riktlinjer för hantering av arkiv i Ånge kommun Fastställd: Kommunfullmäktige, 2018, 128, KS 18/319 Omfattar: Ånge kommunkoncern Dokumentägare/dokumentansvarig: Kommunstyrelsen

Läs mer

Arkivtillsyn kommunrevisionen

Arkivtillsyn kommunrevisionen Tjänsteskrivelse 2013-11-22 KFN 2012.0087 Handläggare: Annelie Henriksson Arkivtillsyn kommunrevisionen Sammanfattning Inspektion består bland annat av granskning av arkivutrymme samt hur man tillhandahåller

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av stadsledningskontoret 2015:27 Arkivregler för Stockholms stad Kommunfullmäktiges beslut den 14 december 2015 (Utl 2015:153) (Ersätter Kfs 2007:26)

Läs mer

Arkivreglemente för Östra Göinge kommun

Arkivreglemente för Östra Göinge kommun Ansvarig Mikael Torberntsson, Stabschef Dokumentnamn KFS 67 - Arkivreglemente för Östra Göinge kommun Upprättad av Maria Södergård, Arkivarie Reviderad Berörda verksamheter Samtliga verksamheter Fastställd

Läs mer

Rapport fördjupad nulägesanalys

Rapport fördjupad nulägesanalys RAPPORT Handläggare Telefon Datum Dnr Elin Jonsson och 0470 349 633 2015 06 01 SARK.2015.7 Magdalena Nordin Rapport fördjupad nulägesanalys Sammanfattning Den här rapporten innehåller en fördjupad nulägesanalys

Läs mer

Hantering av allmänna handlingar hos Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB)

Hantering av allmänna handlingar hos Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) Handläggare: Christina Moberg Inspektionsrapport DNR 9.3-9442/14 Sida 1 (7) 2014-10-30 SSA 2014:13 Hantering av allmänna handlingar hos Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) Närvarande från bolaget: Catarina

Läs mer

Arkivreglemente för Arkivemölla kommun

Arkivreglemente för Arkivemölla kommun 1(6) 2018-01-01 Arkivreglemente för Arkivemölla kommun Utöver bestämmelserna i arkivlagen (1990:782) gäller inom Arkivemölla kommun följande regler meddelade med stöd av 16 arkivlagen; 1 Tillämpningsområde

Läs mer

Tjänsteskrivelse, och arkivbeskrivning för socialnämnden, har varit utsända.

Tjänsteskrivelse, och arkivbeskrivning för socialnämnden, har varit utsända. Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-04-14 45 Arkivbeskrivning för socialnämnden SN-2016/94 Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta Arkivbeskrivning för socialnämnden.

Läs mer

Inspektionsrapport 1(5) Nationella divisionen Enheten för tillsyn Dnr RA /4277

Inspektionsrapport 1(5) Nationella divisionen Enheten för tillsyn Dnr RA /4277 Inspektionsrapport 1(5) Inspektion av arkivvården vid Konsumentverket Datum: 2012-10-11 Närvarande Från myndigheten Adm.chef (del av tid) IT-avd (del av tid) arkivarie Från Riksarkivet Martin Utvik inspektör

Läs mer

Arkiv- och informationshantering i Stockholms stad en introduktion April 2019

Arkiv- och informationshantering i Stockholms stad en introduktion April 2019 April 2019 Dnr: 5.3-05746/2019 Utgivare: Stockholms stadsarkiv Kontaktperson: Christina Moberg 3 (11) Inledning... 4 Ansvar och organisation... 5 Framställning och arkivering... 6 Gallring... 7 Redovisa...

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN 200011 7-1 2011-12-19 KS.2011.0246. Vård och omsorgsnämnden: Förvaltningschef Eva AströM Gröna Torg 2 241 80 Eslöv

ESLÖVS KOMMUN 200011 7-1 2011-12-19 KS.2011.0246. Vård och omsorgsnämnden: Förvaltningschef Eva AströM Gröna Torg 2 241 80 Eslöv ESLÖVS KOMMUN Kommunledningskontoret Maria Beckman 0413-62348 2011-12-19 KS.2011.0246 Vård och omsorgsnämnden: Förvaltningschef Eva AströM Gröna Torg 2 241 80 Eslöv 200011 7-1 Tillsyn av Vård och Omsorgs

Läs mer

Reglemente för arkiv

Reglemente för arkiv Styrdokument Dokumenttyp: Regler Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2019-06-17 Ansvarig: Kanslichef Revideras: Vart 4:e år, 1:a året i mandatperioden Följas upp: Minst vart 4:e år Reglemente

Läs mer

Utvärdering. Nyttorealisering 2016 RAPPORT Båtsmanstorget Växjö, Sverige SYDARKIVERA.SE

Utvärdering. Nyttorealisering 2016 RAPPORT Båtsmanstorget Växjö, Sverige SYDARKIVERA.SE RAPPORT DATUM 2017-02-09 DNR HANDLÄGGARE ELIN JONSSON Utvärdering Nyttorealisering 2016 SYDARKIVERA.SE 0470-34 96 30 Båtsmanstorget 2 352 30 Växjö, Sverige SIDAN 1 (18) 2 Innehåll 1 SAMMANFATTNING... 3

Läs mer

INSPEKTIONEN 1. Ansvar och organisation Förvaltningschefen är ansvarig för arkivverksamheten vid myndigheten.

INSPEKTIONEN 1. Ansvar och organisation Förvaltningschefen är ansvarig för arkivverksamheten vid myndigheten. 1 (5) Inspektion av arkivvården vid Konstfack Riksarkivet inspekterade arkivverksamheten vid Konstfack den 4 november 2015. Inför inspektionen inkom, på begäran från Riksarkivet, ett antal styrdokument

Läs mer

Riksarkivet konstaterar att arkivvården vid HSAN är god och att inga förelägganden är aktuella.

Riksarkivet konstaterar att arkivvården vid HSAN är god och att inga förelägganden är aktuella. Tillsynsavdelningen Inspektionsrapport 1 (5) 2009-04-29 Dnr RA 231-2009/1133 Inspektion av arkivvården vid Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd Riksarkivet (RA) inspekterade den 21 april 2009 arkivvården

Läs mer

DOKUMENTHANTERINGSPLAN FÖR KANSLIET

DOKUMENTHANTERINGSPLAN FÖR KANSLIET DOKUMENTHANTERINGSPLAN FÖR KANSLIET Enligt arkivreglementet, antaget av kommunfullmäktige den 25 januari 2012, 6, med giltighet från och med 1 mars 2012 (Dnr KSF 2011/308), ska dokumenthanteringsplaner

Läs mer

Dokumentet ska fastställas på nytt, eller vid behov revideras, dock senast i juni månad året efter det att ny mandatperiod inletts.

Dokumentet ska fastställas på nytt, eller vid behov revideras, dock senast i juni månad året efter det att ny mandatperiod inletts. Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 1992-10-22, 135. Dokumentet är reviderat av kommunfullmäktige 2006-06-20, 76 samt reviderat och fastställt på nytt 2011-05-24, 63. Dokumentet ska fastställas

Läs mer

Hantering av allmänna handlingar hos Norrmalms stadsdelsförvaltning

Hantering av allmänna handlingar hos Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Matilda Ekström Inspektionsrapport DNR 9.3-2038/2014 Sida 1 (7) 2014-05-02 SSA 2014:05 Hantering av allmänna handlingar hos Norrmalms stadsdelsförvaltning Närvarande från Norrmalms stadsdelsförvaltning:

Läs mer

256 Arkivreglemente för Höörs kommun

256 Arkivreglemente för Höörs kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-08-29 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2016/417 256 Arkivreglemente för Höörs kommun Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

INSPEKTION AV HANTERINGEN AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS NORRTÄLJE- MALSTA FÖRSAMLING

INSPEKTION AV HANTERINGEN AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS NORRTÄLJE- MALSTA FÖRSAMLING STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN INSPEKTIONSRAPPORT SID 1 (8) 2008-12-11 DNR 9.3-15052/08 SSA 2008:9 Norrtälje-Malsta församling Att: Anne Menander INSPEKTION AV HANTERINGEN AV ALLMÄNNA

Läs mer

Svedala Kommuns 4:06 Författningssamling 1(6)

Svedala Kommuns 4:06 Författningssamling 1(6) Författningssamling 1(6) Arkivreglemente för Svedala kommun antaget av kommunfullmäktige 2017-03-15 38 Gäller från 2017-04-01 Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782) och arkivförordningen (SFS 1991:446)

Läs mer

Riktlinjer för hanteringen av arkiv i Tyresö kommun

Riktlinjer för hanteringen av arkiv i Tyresö kommun Riktlinjer för hanteringen av arkiv i Tyresö kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2016-xx-xx xx Innehållsförteckning 1. Tillämpningsområde...3 2. Syfte...3 3. Vad är arkiv?...3 4. Arkivansvar...3 5. Redovisning

Läs mer

Hantering av allmänna handlingar hos Knutbyskolan

Hantering av allmänna handlingar hos Knutbyskolan Handläggare: Christina Moberg Inspektionsrapport DNR 9.3-001342/2014 Sida 1 (7) 2014-03-25 SSA 2014:02 Hantering av allmänna handlingar hos Knutbyskolan Närvarande från herrängens skola: Lena Hellström

Läs mer

Arkivregler för Uppsala kommun

Arkivregler för Uppsala kommun Arkivregler för Uppsala kommun Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2017-03-27 81 RU-23-01 Arkivregler för Uppsala kommun Kommunfullmäktige 2017-03-27 1 (4) Inledning Arkivregler

Läs mer

Österåkers kommuns författningssamling, ÖFS 2019:1

Österåkers kommuns författningssamling, ÖFS 2019:1 Österåkers kommuns författningssamling, ÖFS 2019:1 Reglemente för hantering av arkiv i Österåkers kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-10-22, KF 7:20 Dnr: KS 2018/0114 Ersätter författningssamling

Läs mer

Olofströms kommun. Granskning av hanteringen av allmänna handlingar. Revisionsrapport. KPMG AB 9 juni 2009 Fredrik Ottosson

Olofströms kommun. Granskning av hanteringen av allmänna handlingar. Revisionsrapport. KPMG AB 9 juni 2009 Fredrik Ottosson Granskning av hanteringen av allmänna handlingar Revisionsrapport KPMG AB 9 juni 2009 Fredrik Ottosson Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte, frågeställningar och metod 1 3. Regler som styr hanteringen av allmänna

Läs mer

Allt skall upplevas korrekt.

Allt skall upplevas korrekt. Det får inte finnas några tveksamheter till att lämna information (ibland mycket personlig) eller misstänkliggöra ett taget beslut från någon av våra verksamheter. Allt skall upplevas korrekt. Kommunalförbundet

Läs mer

Hantering av allmänna handlingar hos Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning

Hantering av allmänna handlingar hos Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Stadsarkivet Handläggare: Matilda Ekström Inspektionsrapport DNR 9.3-18624/15 Sida 1 (6) 2015-03-23 SSA 2015:02 Hantering av allmänna handlingar hos Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Närvarande

Läs mer

Fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2013, 54.

Fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2013, 54. Arkivreglemente för Linköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2013, 54. Till grund för den kommunala arkivvården i Linköpings kommun ligger, förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782) och

Läs mer

Lathund för att storstäda i närarkiv och arbetsrum

Lathund för att storstäda i närarkiv och arbetsrum Lathund för att storstäda i närarkiv och arbetsrum 1. Om dokumentet Det här dokumentet är till för dig som är arkivombud eller hanterar handlingar på papper i ditt arbete. Det handlar om att städa upp

Läs mer

Moment 4: Att upprätta en arkivbeskrivning och en dokumenthanteringsplan

Moment 4: Att upprätta en arkivbeskrivning och en dokumenthanteringsplan Moment 4: Att upprätta en arkivbeskrivning och en dokumenthanteringsplan OSL Utlämnande Överklagan Registrering Tillgänglighet Hantering Redovisning TF Grundlag Allmän handling Utlämnande ArkF Skrivmateriel

Läs mer

forskningens behov Detta reglemente skall gälla även för de aktiebolag som kommunen äger ensam.

forskningens behov Detta reglemente skall gälla även för de aktiebolag som kommunen äger ensam. Sida 1/8 Arkivreglemente för Kungsbacka kommun Förutom de i arkivlagen (AL; SFS 1990:782) och arkivförordningen (SFS 1991:446) intagna bestämmelserna om arkivvård gäller för den kommunala arkivvården inom

Läs mer

Gallring, Linköpings kommun

Gallring, Linköpings kommun 1 (6) E-Lin projektet 2013-10-28 Gallring, Linköpings kommun Delrapport 2 Innehåll Dokumenthistorik... 3 1. Syfte... 3 2. Bakgrund... 3 2.1 Målgrupp... 3 3. Frågeställningar... 4 4. Undersökning... 4 4.1

Läs mer

Reglemente för hantering av arkiv i Upplands Väsby kommun

Reglemente för hantering av arkiv i Upplands Väsby kommun Styrdokument Stöd & Process 2016-07-13 Karin Pettersson 08-590 979 65 Dnr Fax 08-590 733 40 KS/2016:48/ karin.pettersson@upplandsvasby.se Reglemente för hantering av arkiv i Upplands Väsby kommun Nivå:

Läs mer

Arkivföreskrifter för Kils kommun

Arkivföreskrifter för Kils kommun KOMMUNFULLMÄKTIGE BESLUT 2015-03-26, 56 Arkivföreskrifter för Kils kommun Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782) och arkivförordningen (SFS 1991:446) intagna bestämmelserna om arkivvård gäller för den

Läs mer

Arkivreglemente för Helsingborgs stad

Arkivreglemente för Helsingborgs stad DNR:738/2010 SID 1(5) Arkivreglemente för Helsingborgs stad Utöver bestämmelserna i arkivlagen (1990:782) gäller inom Helsingborgs stad följande regler meddelade med stöd av 16 arkivlagen. 1 Tillämpningsområde

Läs mer

E-arkiv 22 januari. Välkomna

E-arkiv 22 januari. Välkomna E-arkiv 22 januari Välkomna Agenda Laget runt Mål Utbildning Arbetssätt 2015 Lunch Erik Ander Bengtsfors berättar om deras arbete i Bengtsfors Peter Olofsson berättar om e-arkivet på Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Riktlinjer för hantering av arkiv i Järfälla kommun

Riktlinjer för hantering av arkiv i Järfälla kommun 2016-09-27 1 (7) Dnr Kst 2016/194 Riktlinjer för hantering av arkiv i Järfälla kommun Utöver de bestämmelser om arkiv som finns föreskrivna i arkivlagen (1990:782) och arkivförordningen (1991:446) ska

Läs mer

Riktlinje för arkiv- och informationsförvaltning

Riktlinje för arkiv- och informationsförvaltning Riktlinje för arkiv- och informationsförvaltning Beslutsdatum 2018-12-13 Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunfullmäktige Dokumentägare Chef kommunkansli Diarienummer 2018/KS 0349 008 Giltighetstid

Läs mer

Dnr Kst 2016/194 Riktlinjer för hantering av arkiv i Järfälla kommun

Dnr Kst 2016/194 Riktlinjer för hantering av arkiv i Järfälla kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-09-27 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2016/194 Riktlinjer för hantering av arkiv i Järfälla kommun Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen och

Läs mer

Reglemente för hantering av arkiv i Norrtälje kommun antaget 2017-xx-xx av kommunfullmäktige dnr XXXX

Reglemente för hantering av arkiv i Norrtälje kommun antaget 2017-xx-xx av kommunfullmäktige dnr XXXX REGLEMENTE Version 2017-10-20 Reglemente för hantering av arkiv i Norrtälje kommun antaget 2017-xx-xx av kommunfullmäktige dnr XXXX Detta dokument ersätter Arkivreglemente för Norrtälje kommun 1992-10-26,

Läs mer

Inspektion av arkivvården vid Polismyndigheten i Södermanlands län, Eskilstuna

Inspektion av arkivvården vid Polismyndigheten i Södermanlands län, Eskilstuna Inspektionsrapport 1(5) Inspektion av arkivvården vid Polismyndigheten i Södermanlands län, Eskilstuna Riksarkivet (RA) inspekterade den 2 oktober 2014 arkivvården vid Polismyndigheten i Södermanlands

Läs mer

Utredning av behov av åtgärder inför regionbildningen angående arkiv- och informationshantering

Utredning av behov av åtgärder inför regionbildningen angående arkiv- och informationshantering Utredning av behov av åtgärder inför regionbildningen angående arkiv- och informationshantering Innehåll Utredning av behov av åtgärder inför regionbildningen angående arkiv- och informationshantering...

Läs mer

Uppföljning gällande Stadsarkivets tillsyn av barnoch utbildningsnämndens hantering av allmänna handlingar slutrapport

Uppföljning gällande Stadsarkivets tillsyn av barnoch utbildningsnämndens hantering av allmänna handlingar slutrapport Barn- och utbildningsförvaltningen 2015-05-14 1 (7) Barn- och utbildningsnämnden Kvalitetsenheten BUN/2013:221 Sabine Faison 016-710 14 86 Barn- och utbildningsnämnden Uppföljning gällande Stadsarkivets

Läs mer

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS SVENSKA BOSTÄDER

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS SVENSKA BOSTÄDER STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN INSPEKTIONSRAPPORT DNR 9.3-18590/10 SID 1 (8) 2011-02-21 SSA 2011:2 AB Svenska Bostäder Att: Klas Heldesten Kopia: Revisionskontoret Stockholms stadshus

Läs mer

Närvarande från stadsarkivet: Matilda Ekström, inspektionsförrättare Christina Moberg, protokollförare

Närvarande från stadsarkivet: Matilda Ekström, inspektionsförrättare Christina Moberg, protokollförare Inspektionsrapport DNR 9.3-2041/14 Sida 1 (8) 2014-04-25 SSA 2014:4 Närvarande från bolaget: Thomas Mundebo Chef Affärsstöd, Stab arkivansvarig Anders Törnkvist Bostadsuthyrning Marie Nogén Löneansvarig/HR

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR HÄRRYDA KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR HÄRRYDA KOMMUN ARKIVREGLEMENTE FÖR HÄRRYDA KOMMUN Gällande från den 26 februari 2018 Fastställt av kommunfullmäktige den 26 februari 2018, 31 Arkivreglemente för Härryda kommun Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782)

Läs mer

Regler för hantering av allmänna handlingar

Regler för hantering av allmänna handlingar Beslutad av: Administrativ chef : Reviderad: Dokumentet gäller för: Hallsbergs kommun Dokumentansvarig: Administrativa avdelningen : Regler för hantering av allmänna handlingar Regel Sätter exakta gränser

Läs mer

Arkivreglemente för Bollnäs kommun Bilaga: Kommentarer och förklaringar.

Arkivreglemente för Bollnäs kommun Bilaga: Kommentarer och förklaringar. Arkivreglemente för Bollnäs kommun Bilaga: Kommentarer och förklaringar. Antaget av kommunfullmäktige den 23 juni 2008, 224. 1. Tillämpningsområde Utöver de bestämmelser som anges i arkivlagen och arkivförordningen

Läs mer

Hantering av allmänna handlingar hos serviceförvaltningen

Hantering av allmänna handlingar hos serviceförvaltningen Handläggare: Matilda Ekström Inspektionsrapport DNR 9.3-9455/2014 Sida 1 (8) 2014-10-08 SSA 2014:10 Hantering av allmänna handlingar hos serviceförvaltningen Närvarande från serviceförvaltningen: Christer

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av KF/KS kansli 2007:26 Arkivregler för Stockholms stad Kommunfullmäktiges beslut den 17 september 2007 (Utl 2007:102) (Ersätter Kfs 1995:50) Innehållsförteckning

Läs mer

Upprättande av arkivbeskrivning

Upprättande av arkivbeskrivning FÖRESKRIFTER OM Upprättande av arkivbeskrivning Antaget av Kommunstyrelsen Antaget 2017-03-20 60 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Kansli- och kvalitetschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Hantering av allmänna handlingar hos stadsledningskontoret

Hantering av allmänna handlingar hos stadsledningskontoret Handläggare: Christina Moberg Inspektionsrapport DNR 9.3-18768/14 Sida 1 (8) 2015-05-20 SSA 2015:05 Hantering av allmänna handlingar hos stadsledningskontoret Närvarande från stadsledningskontoret: Catharina

Läs mer