PRIVATA ANGELÄGENHETER JOBBET. Lars Ivarsson Arbetsvetenskap, Handelshögskolan Karlstads universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PRIVATA ANGELÄGENHETER JOBBET. Lars Ivarsson Arbetsvetenskap, Handelshögskolan Karlstads universitet"

Transkript

1 PRIVATA ANGELÄGENHETER JOBBET Lars Ivarsson Arbetsvetenskap, Handelshögskolan Karlstads universitet

2 Det dagliga livet på arbetsplatserna Arbete Andra aktiviteter Läroböcker som behandlar beteenden i organisationer säger förvånansvärt lite om vad som verkligen sker det som anställda regelbundet upplever (Ackroyd & Thompson 1999).

3 Arbetsgivare Arbetstagare Inbyggd konflikt genom i grunden motstridiga intressen Ojämlikt maktförhållande Arbetsgivaren har rätten att leda och fördela arbetet = ledningen bestämmer!

4 Ledningens naturliga misstänksamhet Hur hårt jobbar de anställda, egentligen? Ägnar sig personalen åt annat än arbetet?

5 Tidsslöseri När personalen släpar sig tillbaka till sina skrivbord efter långa samtal med varandra [vid kaffeautomaten], och växlar mellan ett kalkylark och sin Facebook-sida (60% av användarna kollar Facebook dagligen), gillar ett nytt foto på Instagram och sedan kollar statusuppdateringar bland sina 218 miljoner yrkesverksamma och vänner på LinkedIn, då är det din tid de slösar. (Forbes Magazine, juli 2013, min översättning)

6 Tidstjuvar Tidsstöld definieras som tid som anställda slösar eller ägnar åt annat än arbetet. Sådant beteende är oetiskt eftersom anställda får lön utan att utföra något åt sin arbetsgivare. Medvetet och avsiktligt stjäl de tid som rättmätigt tillhör företaget/ organisationen. (Henle m. fl. 2010:53, min översättning)

7 Ackordsarbete Om en person får betalt i direkt relation till prestation så spelar det ingen roll hur lång tid han tar på sig, eller hur ofta han sätter sig ner för att begrunda livet; han kommer trots allt att arbeta med en anmärkningvärd kraft. (Bernstein 1964, min översättning)

8 Två olika perspektiv på arbete Tidsbaserat tiden i sig är viktigast. All tid ska ägnas åt arbete eftersom (a) tid är pengar, och (b) moraliskt rätt och riktigt. Resultatbaserat resultatet är viktigast. Finns inget automatiskt samband mellan tid och resultat.

9 Lång historia av rationalisering/ effektivisering & vinstmaximering Scientific Management (Taylor1911). Metod Tid Mätning (tidsstudier, ackordsarbete). Lata arbetare morot och piska! Det tekniskt-ekonomiska systemet är omättligt (Lysgaard 1961) Lean (f.d. Lean Production, Womack m.fl. 1990). Ständiga förbättringar; inget luft i systemen ofta ökad arbetsintensitet.

10 Debattartikel i Sydsvenskan ( ) I södra innerstaden pågår ett omfattande förändringsarbete inom hemtjänsten. Alla moment ska klockas och tid till besöken ska ges efter ett strikt standardiserat schema. Sätta på en stödstrumpa: X minuter, koka gröt: Y minuter, handling: Z minuter och så vidare. Inspirationen från tillverkningsindustrin och effektiviseringsmodellen Lean är påtaglig. [ ] Hemtjänsten för 25 år sen var en helt annan verksamhet än idag. Fyra besök på en dag var standard och vad man skulle göra vid varje besök bestämdes i samråd med vårdtagaren. [ ] Ofta avslutades besöket med att man tog en kopp kaffe tillsammans. [ ] Scheman blir alltså allt mer pressade och det är inte längre ovanligt att alla de åtta timmarna arbetstid är schemalagda. Tid till rast eller luft på schemat verkar tillhöra en förgången tid. [ ] Vi upplever att ohälsan inom personalen stigit och tror att hårdare arbetsbelastning, men även mindre makt över vårt arbete, är orsaken.

11 Två motstridiga strömningar Lean få ut allt mer värde med allt mindre resurser. Minsta möjligt vad gäller sådant som personal och tidsåtgång. Hållbart arbetsliv att inte personalen slits ut fysiskt, mentalt eller emotionellt. Ohållbart med sjukskrivningar och förtidspensioneringar.

12 TVÅ TYPER AV BETEENDE Organisatorisk medborgaranda Den goda medarbetaren Anställdas beteenden och handlingar för organisationens bästa och som dessutom går bortom formella föreskrifter och arbetsuppgifter Organisatorisk olydnad Den vanartiga odågan Allt som anställda gör, tänker och är som överordnade inte vill att de ska göra, tänka och vara

13 Beteenden på arbetsplatsen Arbete Privata angelägenheter Hem & Familj Individuella intressen

14 3 olika perspektiv Avvikande beteende (anställda är missanpassade eller förstår inte bättre tydligt ledningsperspektiv) Motstånd (anställda är sunda och har förstått sin exploaterade ställning tydligt arbetarperspektiv) Work-life balance (anställda vill helt enkelt kunna hantera livspusslet )

15 Metod Kvalitativ intervjustudie - 19 vanliga anställda - 20 högre chefer Industri & verkstad, sjukvård, rekrytering, detaljhandel, vaktbolag, hotell & restaurang, IT & teknik, bank, socialtjänst, fastighetsskötsel, bygg & ventilation, media, event, reklam, samhällsskydd, utbildning, religiöst samfund

16 Vad gör man på arbetstid? Både underställd personal och chefer gör allt som är möjligt på den specifika arbetsplatsen Surfar på internet; pratar med kollegor; använder apparater, maskiner, verktyg etc; gör ärenden; läser tidning; ser på TV; spelar spel, sover; lagar och tillverkar saker; shoppar; går på husvisning; tar promenader etc

17 Rational choice theory Människor försöker i allmänhet att maximera fördelar och minimera nackdelar utifrån ett egenintresse (Tyler & Kramer 1996).?

18 Varför ägnar man sig åt privata angelägenheter? Nödvändighet ex: ringa en rörmokare, ta ett samtal från dagis, köpa värktabletter på Apoteket. Återhämtning behov av paus för att ladda batterierna efter fysisk, mental, emotionell eller social utmattning. Aktiviteten kan variera: surfa på nätet, ta en promenad, bläddra i en tidning etc. Nöje sådant som upplevs roligare än jobbet för tillfället. Ex: titta på YouTube-klipp, spela på mobilen, gå ut och shoppa. Social samvaro människan är en social varelse och vi känner ett behov av att umgås med andra. Ibland påtvingat

19 Hur rättfärdigas privata angelägenheter? Tvingande olägenheter Något man måste göra men inte finner något nöje i t ex ringa försäkringsbolaget efter bilinbrott. Kompensation Man har förtjänat det, ex obetalt övertidsarbete på måndag kväll = ta ledigt på fredag eftermiddag. Tillämpas även efter hårt arbete eller god arbetsinsats. Inaktivitet Det finns för tillfället inget vettigt att göra, ex inga kunder i butiken. Skrivkramp - Man har kört fast i arbetet. En paus gynnar kreativiteten.

20 Anställda pratar om privata angelägenheter Om jag inte har något annat som jag kan göra, då är det klart att jag kan sätta mig med telefonen kanske, kolla Facebook. Kortare ärenden som Apoteket eller köpa en blomma, då flexar jag inte ut. Eller kollar en resa på Internet. Jag har inget dåligt samvete, för jag tycker att jag svarar på många jobbsamtal i telefonen utanför arbetstid. Man är ju ingen robot, och ditt liv försvinner ju inte för att du går in genom landstingsporten. Så länge det inte inkräktar på det jag är där för att göra, då tycker jag att det är ganska okej att göra privata saker. En del möten med klienter är tunga, och för att avlasta mig själv kan jag surfa in på Facebook bara för att låta hjärnan koppla av; göra något annat.

21 Två påverkande aspekter vad gäller synen på privata angelägenheter Tidsåtgång Liten Stor Typ av angelägenhet (och vad den riktas mot) Hem/familj Eget nöje

22 Arbetsgivares potentiella ståndpunkter Officiellt förbjudet Hård hållning som återfinns i olika föreskrifter och policyer. Till synes förbjudet Allmänt känt att det inte anses ok, men kan gå an om det sköts på snyggt sätt. Tillåtet Så länge jobbet blir gjort spelar det ingen roll om personalen ägnar sig åt privata angelägenheter. Uppmuntrat Övertygelse om att det har positiva effekter av olika slag.

23 I praktiken olika regler för chefer och underställd personal Restriktiv hållning vad gäller personalens privata angelägenheter. Frikostig hållning vad gäller chefers egna privata angelägenheter.

24 Ledningens generella syn på privata angelägenheter Avvikande omoralsikt beteende som inte hör hemma på arbetet. Ekonomiskt kostsamt. Ingen kan jobba sex timmar. Hur effektiv du än är så jobbar du inte 6- timmarsdag. Du jobbar åtta timmar och då gör du något annat, något mer. Det är tidsstöld. Kommer du sju på morgonen och går hem vid fyra och fortfarande vill ha betalt för åtta timmar så kan du inte ägna dig åt personliga saker. Har du tid att surfa på Internet så har du för lite att göra.

25 Chefer om sina egna privata angelägenheter När barnen var små eller av andra anledningar att jag har behövt vara hemma, så har jag faktiskt varit det. Den flexibiliteten har funnits. Det finns alltid lite tid i byrålådan Jag vet ju att jag har arbetat mycket. Så jag kan gå hem efter lunch på fredag utan att någon kan säga något om det. Ytterst handlar det om mitt eget samvete. Går jag hem efter en halv dag så kanske jag får börja lite tidigare den andra dagen och se till att det är färdigt på kvällen den andra dagen. Men det är inte så att vi registrerar att man går hem en timme, att man drar bort [får löneavdrag] en timme.

26 Chefers syn på underställdas och egna privata angelägenheter Anställda är Lata Försöker att smita från arbete Sysslolösa Har för lite att göra Illojala & osolidariska Prioriterar inte verksamheten Tjuvaktiga Roffar bara åt sig Okunniga & kortsynta Ser inte det stora hela Chefer är Produktiva Gör ändå ett bra jobb Överhopade av arbete Behöver återhämtning Lojala Ändå ansvarsfulla Rättrådiga Betalar alltid tillbaka Medvetna & flexibla Ser det stora hela

27 Omfattning och hantering Olika uppgifter om hur mycket tid som spenderas på privata angelägenheter (10-20% - svårt att mäta på tillförlitligt sätt). Anställda är i regel ansvarsfulla. Privata angelägenheter hanteras om och när det finns utrymme för det. Arbetet kommer först!

28 Argument för en tillåtande hållning Pauser/avbrott är viktigt Potentiellt ökad lojalitet och engagemang Ökad arbetstillfredsställelse och trivsel Det är möjligt att (temporärt) jobba ikapp eller jobba undan Omöjligt/ohållbart att hålla en sprinters fart i ett maratonlopp

Frågor om Attraktivt Arbete Dnr: ALI ; DUB 2004/665/99

Frågor om Attraktivt Arbete Dnr: ALI ; DUB 2004/665/99 Frågor om Attraktivt Arbete 2004-12-16 Dnr: ALI 2002-0252; DUB 2004/665/99 1 Följande frågor är framtagna för att ge ett underlag till utveckling av Attraktivt arbete. Frågorna handlar om dels vad som

Läs mer

En bransch att må bra i

En bransch att må bra i En sammanfattning av slutsatser och åtgärder 2012 2013 Lotta Linderson 2013-10-18 1 Bakgrund och syfte I december 2011 gjordes en medlemsundersökning med fokus på stress. Nära hälften av medlemmarna, 6019

Läs mer

Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID

Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID Innehåll Vanliga ord 6 Heltidsarbete som norm 8 Håll utkik! I materialet hittar du några symboler. Dessa är framtagna för

Läs mer

Mikael Östberg micke@ledarskapscentrum.se 070 639 67 98

Mikael Östberg micke@ledarskapscentrum.se 070 639 67 98 Mikael Östberg micke@ledarskapscentrum.se 070 639 67 98 Evidensstyrka Vilken forskning ska man lita på? Stark Systematiska forskningsöversikter och meta-analyser: Den röda tråden, medelvärde av många studier.

Läs mer

Gränsen mellan privat och professionellt suddas ut på Facebook

Gränsen mellan privat och professionellt suddas ut på Facebook Manpower Work life Rapport 2011 Gränsen mellan privat och professionellt suddas ut på Facebook I Manpowers undersökning Work Life från 2008 visade resultaten att de mest populära webbaserade nätverken

Läs mer

NATIONELLT VACCINATIONS PROGRAM MOT STRESS

NATIONELLT VACCINATIONS PROGRAM MOT STRESS NATIONELLT VACCINATIONS PROGRAM MOT STRESS För dig som är i riskgruppen för att bränna ut dig. Eller har stressade kollegor och inte vill smittas. För politiker, chefer och anställda. Här är ett vaccin

Läs mer

Frisk under risk. - om förekomst och förebyggande av stressrelaterad psykisk ohälsa bland underläkare

Frisk under risk. - om förekomst och förebyggande av stressrelaterad psykisk ohälsa bland underläkare Frisk under risk - om förekomst och förebyggande av stressrelaterad psykisk ohälsa bland underläkare Bakgrund Under de senaste 20 åren har förekomsten av långtidssjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa

Läs mer

25 knep för att hålla koll på din tid

25 knep för att hålla koll på din tid 25 knep för att hålla koll på din tid 25 knep för att hålla koll på din tid 1 Gör dina sysslor realistiska och genomförbara Planera dina sysslor, projekt och uppgifter efter din kapacitet att genomföra

Läs mer

ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET

ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET Nova Futura - Bosse Angelöw Föreläsningar och utbildningar Individ-, grupp- och arbetsplatsutveckling Handledning och rådgivning Böcker, cd och webbaserade program www.novafutura.se

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Upplever ni att sjukskrivningarna p g a psykisk ohälsa ökar hos er? Varför tror ni?

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Upplever ni att sjukskrivningarna p g a psykisk ohälsa ökar hos er? Varför tror ni? AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö www.feelgood.se Faktorer som bidrar till ohälsa Faktorer som främjar hälsa Höga krav och små möjligheter att påverka Bristande medmänskligt stöd i arbetsmiljön

Läs mer

Mikael Östberg

Mikael Östberg Mikael Östberg micke@ledarskapscentrum.se 070 639 67 98 Evidensstyrka Vilken forskning ska man lita på? Stark Systematiska forskningsöversikter och meta-analyser: Den röda tråden, medelvärde av många studier.

Läs mer

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation.

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation. Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation. 1 Inledning Unionen har i tidigare studier sett att arbetslivet har förändrats för tjänstemännen. Tjänstemannaarbetet

Läs mer

Stressbarometern 2013

Stressbarometern 2013 Stressbarometern 2013 1,2 miljoner löntagare och 15 förbund i samverkan Stressbarometern 2013 Konflikter: 21 Trygghet: 21 Personligt stöd: 22 Förutsättningar: 31 Arbetsbelastning: 33 Uppskattning: 35 Kontroll:

Läs mer

Bättre arbetsmiljö varje dag

Bättre arbetsmiljö varje dag Bättre arbetsmiljö varje dag Lättläst Se hela bilden Bilden visar vad du behöver göra. Den stödjer och styr dig i arbetet. Hur har ni det på jobbet? Ta fram en policy sid 13 Följ upp varje år sid 14 Arbetsmiljö

Läs mer

Balans i arbetslivet. Vad betyder arbetstiderna? Docent Göran Kecklund

Balans i arbetslivet. Vad betyder arbetstiderna? Docent Göran Kecklund Balans i arbetslivet Vad betyder arbetstiderna? Docent Göran Kecklund goran.kecklund@su.se Arbetstider i Sverige* Kvinnor Män Har arbetstider som avviker från dagtid (motsvarande kl. 07-18) 39 % 40 % Kan

Läs mer

Framtidens medarbetare, framtidens arbetsplats

Framtidens medarbetare, framtidens arbetsplats Framtidens medarbetare, framtidens arbetsplats 9 dec 2013 Framtidens medarbetare, framtidens arbetsplats Anna lägger till samma bild som i inbjudan. Om undersökningen 2 Undersökning i två delar Online

Läs mer

AttraktivtArbete. Anställda vill göra ett bra arbete

AttraktivtArbete. Anställda vill göra ett bra arbete AttraktivtArbete En kompetensmiljö för attraktivt arbete 2010 #1 Anställda vill göra ett bra arbete Det är viktigt att känna att man gör ett bra arbete och att det man gör är viktigt. Dessa två saker är

Läs mer

Telenor Mobility Report 2012

Telenor Mobility Report 2012 Telenor Mobility Report 2012 Sverige, maj 2012 Sammanfattning beslutsfattare och användare Bakgrund och genomförande Telenor har genomfört en undersökning om mobilt arbetssätt och den mobila vardagen i

Läs mer

SKYDDSROND: Arbetstid. datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare:

SKYDDSROND: Arbetstid. datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare: SKYDDSROND: Arbetstid datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: chef: skyddsombud: övriga deltagare: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om medarbetarnas

Läs mer

Skyddsrond för psykosocial arbetsmiljö: sammanställning (S)

Skyddsrond för psykosocial arbetsmiljö: sammanställning (S) Verktygslådan SMART Titel Utgåva Skyddsrond för psykosocial arbetsmiljö: sammanställning (S) 2015-08-02 Syfte Verktyget för psykosocial skyddsrond kan användas för att identifiera de psykologiska och sociala

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA!

SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA! SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA! OM UPPSKJUTARBETEENDE & ATT ÄNDRA SITT BETEENDE CHRISTINA JOHANSSON, STUDENTHÄLSAN W WW. HIS. SE / STUDENTHALSAN Bild 1 DAGS ATT BÖRJA H T T P S : / / W W W. Y O U T U B

Läs mer

Hållbart chefskap. 8 råd från Saco chefsråd om hur du som chef hanterar gränslöshet och stress Red. Karin Karlström och Anna Kopparberg

Hållbart chefskap. 8 råd från Saco chefsråd om hur du som chef hanterar gränslöshet och stress Red. Karin Karlström och Anna Kopparberg Hållbart chefskap 8 råd från Saco chefsråd om hur du som chef hanterar gränslöshet och stress 2014 Red. Karin Karlström och Anna Kopparberg Teknik, ekonomi och organisationsformer gör arbetslivet alltmer

Läs mer

Bara man gör det man ska - Det handlar ju om att ge och ta

Bara man gör det man ska - Det handlar ju om att ge och ta Emelie Andersson och Linda Palmquist Bara man gör det man ska - Det handlar ju om att ge och ta En kvalitativ studie om privata angelägenheter på arbetsplatser. As long as you do your job - It's about

Läs mer

Föreskrifter om. Ulrich Stoetzer Med Dr, psykolog Sakkunnig organisatorisk och social arbetsmiljö. Organisatorisk och social arbetsmiljö

Föreskrifter om. Ulrich Stoetzer Med Dr, psykolog Sakkunnig organisatorisk och social arbetsmiljö. Organisatorisk och social arbetsmiljö Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Ulrich Stoetzer Med Dr, psykolog Sakkunnig organisatorisk och social arbetsmiljö 1 Arbetsmiljölagen: vidta alla åtgärder Föreskrifterna förtydligar

Läs mer

Praktiska råd och verktyg i Arbetsmiljöarbetet

Praktiska råd och verktyg i Arbetsmiljöarbetet Praktiska råd och verktyg i Arbetsmiljöarbetet 1 Lasse Frisk Ledarutveckling Arbetsmiljö Grupputveckling Trygg Hansa Taxi Stockholm 3 Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM Arbetsbelastning Arbetstidens förläggning

Läs mer

RAPPORT FÖRSTA LINJENS CHEFER ARBETE, UTVECKLING OCH ORO Kund: Akademikerförbundet SSR Kontakt: Stina Andersson, Anna Ihrfors-Wikström

RAPPORT FÖRSTA LINJENS CHEFER ARBETE, UTVECKLING OCH ORO Kund: Akademikerförbundet SSR Kontakt: Stina Andersson, Anna Ihrfors-Wikström RAPPORT FÖRSTA LINJENS CHEFER ARBETE, UTVECKLING OCH ORO Kund: Akademikerförbundet SSR Kontakt: Stina Andersson, Anna Ihrfors-Wikström Datum: 8 mars, 2012 Kicki Molin Tel: 0709-957015 Kicki.molin@novusgroup.se

Läs mer

Vägar till ett hållbart digitalt arbetsliv. Kristina Palm, Ann Bergman, Calle Rosengren Finansierat av AFA-försäkring

Vägar till ett hållbart digitalt arbetsliv. Kristina Palm, Ann Bergman, Calle Rosengren Finansierat av AFA-försäkring Vägar till ett hållbart digitalt arbetsliv Kristina Palm, Ann Bergman, Calle Rosengren Finansierat av AFA-försäkring Relationen mellan arbete och familj/övrigt liv Separation mellan arbete och familj/privatliv

Läs mer

Blocket jobbkollen höst 2012

Blocket jobbkollen höst 2012 Sida 1 Kön Ålder Chef --------- ----------------------- ----------------------------------------------------------------- --------- Man Kvinna 18-24 år 25-34 år 35-44 år 45-54 år 55-65 år Chef ---------

Läs mer

Att ha kontoret i mobiltelefonen En undersökning om gränslöshet och mobiltelefonanvändning i arbetslivet

Att ha kontoret i mobiltelefonen En undersökning om gränslöshet och mobiltelefonanvändning i arbetslivet Att ha kontoret i mobiltelefonen En undersökning om gränslöshet och mobiltelefonanvändning i arbetslivet 1 Inledning Unionen har i tidigare studier sett att arbetslivet har förändrats för tjänstemännen.

Läs mer

Hälsa och balans i arbetslivet

Hälsa och balans i arbetslivet Hälsa och balans i arbetslivet 34 % tror Lorem sig inte kunna ipsumarbeta som de gör idag utan att hälsan på sikt påverkas negativt. En undersökning bland Civilekonomernas medlemmar Hälsa och balans i

Läs mer

Om rapporten. Direkt effekt 2014 - PostNord

Om rapporten. Direkt effekt 2014 - PostNord Direkt effekt 0 - PostNord Om rapporten Rapporten DR-monitorn 0 bygger på resultaten från en undersökning av svenskarnas attityder till och vanor kring att ta emot reklam i olika kanaler, främst direktreklam

Läs mer

Bara man gjort sitt så är det okej

Bara man gjort sitt så är det okej Jennie Jonsson & Klara Hedin Bara man gjort sitt så är det okej - En studie kring privata angelägenheter inom stand-by-yrken If you ve done what you re suppose to do, it s okey - A study of the performance

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Lantbruksmässa: Borgeby Fältdagar 2017

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Lantbruksmässa: Borgeby Fältdagar 2017 Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Lantbruksmässa: Borgeby Fältdagar 217 Innehåll Om undersökningen Bakgrund och syfte Genomförande Resultat Beställare/Upphandlare Anbudsgivare/Arbetsgivare Arbetstagare

Läs mer

Resultat av enkätundersökning

Resultat av enkätundersökning Bilaga 1 Resultat av enkätundersökning : 2118 Bakgrundsfrågor Könsfördelning Kyrkoherde Komminister Diakon Kön: Man 61,6% 43,2% 9,2% Kvinna 38,4% 56,1% 90,4% Inget av ovanstående 0,0% 0,7% 0,4% Åldersfördelning

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret PERSONLHNDBOK FGERST KOMMUN 008-10-10 vsnitt 1(5) Lagar och förordningar rbetsmiljöarbetet styrs av bland annat lagar och förordningar. Grunden för allt arbetsmiljöarbete finns i rbetsmiljölagen (ML).

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP Olof Samuelsson Kurator Studenthälsan DAGENS AGENDA Vad är prokrastinering och varför skjuter vi upp? Uppskjutarbeteende

Läs mer

DU SOM HAR FÅTT FERIEPRAKTIKPLATS. Viktig information till dig

DU SOM HAR FÅTT FERIEPRAKTIKPLATS. Viktig information till dig DU SOM HAR FÅTT FERIEPRAKTIKPLATS Viktig information till dig Innehåll Före feriepraktiken... 4 Under feriepraktiken... 6 Efter feriepraktiken... 10 Kontaktuppgifter... 12 2 Välkommen till Gislaveds kommun

Läs mer

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan Träna svenska A och B Häfte Klockan 0 Del analog klocka Vad är klockan? Läs klockan är tolv klockan är ett klockan är två klockan är tre klockan är fyra klockan är fem klockan är sex klockan är sju klockan

Läs mer

Vår arbetsmiljö och det systematiska arbetsmiljöarbetet. Att arbeta i staten 2016

Vår arbetsmiljö och det systematiska arbetsmiljöarbetet. Att arbeta i staten 2016 Vår arbetsmiljö och det systematiska arbetsmiljöarbetet Att arbeta i staten 2016 Systematiskt arbetsmiljöarbete En liten film om SAM https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-ochinspektioner/arbeta-med-arbetsmiljon/

Läs mer

Mer än hälften av allt jobb går att utföra på distans

Mer än hälften av allt jobb går att utföra på distans Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 I takt med att internet blivit en del av våra liv så har våra jobb blivit alltmer mobila. Många arbetsuppgifter är idag inte beroende av

Läs mer

Många visar sina känslor på arbetsplatsen

Många visar sina känslor på arbetsplatsen Manpower Work life Rapport 2011 Många visar sina känslor på arbetsplatsen Enbart en av tio medarbetare önskar att de hade en närmare personlig relation med sin chef. Samma sak gäller för cheferna. Nio

Läs mer

Introduktion. Ange ditt kön. Ange din åldersgrupp. Hur länge har du arbetat i ditt nuvarande jobb?

Introduktion. Ange ditt kön. Ange din åldersgrupp. Hur länge har du arbetat i ditt nuvarande jobb? Introduktion De uppgifter du lämnar genom att svara på följande frågor kommer att användas för att förbättra den fysiska, sociala och psykiska välbefinnande av alla anställda i din organisation. För varje

Läs mer

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ 2017-05-23 1 (7) SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ Här hittar du en checklista som fokuserar särskilt på chefens arbetsmiljö. Den bygger på Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social

Läs mer

DU SOM HAR FÅTT FERIEPRAKTIK eller FERIEARBETE. Viktig information till dig

DU SOM HAR FÅTT FERIEPRAKTIK eller FERIEARBETE. Viktig information till dig DU SOM HAR FÅTT FERIEPRAKTIK eller FERIEARBETE Viktig information till dig Den här guiden innehåller viktig information som kan hjälpa dig före, under och efter din tid som feriepraktikant eller feriearbetare.

Läs mer

jämställd arbetsmiljö!

jämställd arbetsmiljö! Synliggöra, jämföra och reflektera för en jämställd arbetsmiljö! Ruth Carlsson Per Nylén Minke Wersäll Organisationen gör skillnaden! Jämställdhet Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället

Läs mer

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Möjligheter med prao och praktik! Att ta emot elever på prao och praktik är ett bra tillfälle att ge dem en positiv bild av din arbetsplats och av arbetslivet.

Läs mer

En av åtta mötte sin partner på jobbet

En av åtta mötte sin partner på jobbet Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Vi spenderar mycket av vår vakna tid på jobbet, så det är inte konstigt att arbetslivet är en stor del av våra liv. Men hur mycket av våra

Läs mer

Vår mission är att hjälpa människor och företag att blomstra samt möjliggöra för kunder och partners att förverkliga sina idéer.

Vår mission är att hjälpa människor och företag att blomstra samt möjliggöra för kunder och partners att förverkliga sina idéer. Att jobba hos oss Vår mission är att hjälpa människor och företag att blomstra samt möjliggöra för kunder och partners att förverkliga sina idéer. Hur vi lever vårt varumärke Simple, Personal and Fair

Läs mer

PROGRAM FÖR ÖKAD ARBETSLUST

PROGRAM FÖR ÖKAD ARBETSLUST ARBETSGLÄDJE ARBETSGLÄDJE 1. Systematiskt arbetsglädjearbete 2. Att skapa och uppmärksamma framgångar 3. Ge uppskattning, uppmuntran 4. Utvecklande och meningsfulla arbetsuppgifter kompetensutveckling

Läs mer

Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk?

Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk? Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk? Myter kring stigande sjukfrånvaro Att skapa friska organisationer 1 Jobbet är en friskfaktor Psykisk ohälsa och stigande sjukfrånvaro är växande samhällsproblem

Läs mer

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor!

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! En stark fackförening gör skillnad Kraven på oss arbetstagare ökar hela tiden. Vi ska göra mer på kortare tid. Genom vårt arbete

Läs mer

Hållbart chefskap. 8 råd från Saco chefsråd om hur du som chef hanterar gränslöshet och stress. 2014 Red. Karin Karlström och Anna Kopparberg

Hållbart chefskap. 8 råd från Saco chefsråd om hur du som chef hanterar gränslöshet och stress. 2014 Red. Karin Karlström och Anna Kopparberg Hållbart chefskap 8 råd från Saco chefsråd om hur du som chef hanterar gränslöshet och stress 2014 Red. Karin Karlström och Anna Kopparberg Teknik, ekonomi och organisationsformer gör arbetslivet alltmer

Läs mer

COPSOQ SVERIGE Den mellanlånga versionen av COPSOQ II. Frågor om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön

COPSOQ SVERIGE Den mellanlånga versionen av COPSOQ II. Frågor om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön COPSOQ SVERIGE Den mellanlånga versionen av COPSOQ II Frågor om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön Frågor om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön Organisationens egen inledande text Instruktion

Läs mer

Vad VILL VI GÖRA? D. Viktigt för att lyckas Vilka initiativ har vi lyckats med hos oss? Vad är det som har gjort att de har blivit bra?

Vad VILL VI GÖRA? D. Viktigt för att lyckas Vilka initiativ har vi lyckats med hos oss? Vad är det som har gjort att de har blivit bra? Vad VILL VI GÖRA? Genom att se vad andra har gjort, kan man ibland få egna idéer om vad man själv vill göra. I den här övningen ska vi därför titta på initiativ från andra arbetsplatser för att komma fram

Läs mer

Glädjerapporten 2014. Om skratt och glädje på svenska arbetsplatser September 2014

Glädjerapporten 2014. Om skratt och glädje på svenska arbetsplatser September 2014 Glädjerapporten 2014 Om skratt och glädje på svenska arbetsplatser September 2014 Så här kul har vi det på jobbet just nu. I genomsnitt skrattar vi 5,1 ggr/dag på svenska arbetsplatser. Vård och Omsorg

Läs mer

Attraktiva arbetsplatser som sätter kvinnor och män i centrum. Jan Johansson, professor arbetsvetenskap, LTU Bergforskdagarna 2017

Attraktiva arbetsplatser som sätter kvinnor och män i centrum. Jan Johansson, professor arbetsvetenskap, LTU Bergforskdagarna 2017 Attraktiva arbetsplatser som sätter kvinnor och män i centrum Jan Johansson, professor arbetsvetenskap, LTU Bergforskdagarna 2017 Attraktiva arbetsplatser (Hedlund 2007) Hur ser det ut i gruvindustrin?

Läs mer

Allmänna reflektioner

Allmänna reflektioner Allmänna reflektioner Behövd - efterlängtad Bra namn Belyser de viktigaste risk- och friskfaktorerna Möjliggör förhoppningsvis att FH kan bli mer av en strategisk partner och förflytta insatser från efterhjälpande

Läs mer

50 nyanser av chefen Ledarnas chefsbarometer 2012

50 nyanser av chefen Ledarnas chefsbarometer 2012 50 nyanser av chefen Ledarnas Chefsbarometer 2012 Inledning I tio år har Sveriges chefsorganisation Ledarna regelbundet ställt frågor till chefer som handlar om deras vardag, såväl i jobbet som på fritiden.

Läs mer

Kontoret på fickan. En studie om gränslöshet och mobilanvändning i arbetslivet

Kontoret på fickan. En studie om gränslöshet och mobilanvändning i arbetslivet Kontoret på fickan En studie om gränslöshet och mobilanvändning i arbetslivet Kontoret på fickan en studie om gränslöshet och mobilanvändning i arbetslivet 3 Innehåll Det moderna arbetslivet............................................

Läs mer

Alltså, det är ju en samvetsfråga

Alltså, det är ju en samvetsfråga Kristine Aronsson Louise Teimar Alltså, det är ju en samvetsfråga - en studie om arbetsgivares syn på anställdas privata internetsurfande Thus, it s a matter of conscience - a study of employers views

Läs mer

Arbetsbelastning SKYDDSROND: GENOMFÖRANDE FÖRBEREDELSER. ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare:

Arbetsbelastning SKYDDSROND: GENOMFÖRANDE FÖRBEREDELSER. ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare: SKYDDSROND: Arbetsbelastning datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: chef: skyddsombud: övriga deltagare: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om medarbetarnas

Läs mer

Sammanfattning av Insightlabs undersökning

Sammanfattning av Insightlabs undersökning Sammanfattning av Insightlabs undersökning Stockholm 3 april 2014 1 Copyright 2014 Insightlab AB www.insightlab.se Insightlabs undersökning Må bra i vardagen genomfördes elektroniskt under perioden 16-31

Läs mer

DET HÅLLBARA LEDARSKAPET. Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg

DET HÅLLBARA LEDARSKAPET. Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg DET HÅLLBARA LEDARSKAPET Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg charlotte.rawall@pbm.se AGENDA Arbetsmiljöforskning om friska arbetsplatser Arbetsmiljöverkets föreskrifter om

Läs mer

PREVENTS MATERIAL. Se www.prevent.se, samlingssida Organisatorisk och social arbetsmiljö

PREVENTS MATERIAL. Se www.prevent.se, samlingssida Organisatorisk och social arbetsmiljö ORGANISATORISK OCH SOCIAL ARBETSMILJÖ, AFS 2015:4 Syfte 1 Syftet med föreskrifterna är att främja en god arbetsmiljö och förebygga risk för ohälsa på grund av organisatoriska och sociala förhållanden i

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö

Organisatorisk och social arbetsmiljö CHECKLISTA: Organisatorisk och social arbetsmiljö datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: Syftet med denna checklista är att identifiera vilken beredskap verksamheten har för att genomföra ett

Läs mer

Följande frågor handlar om digitala medier och digital utrustning så som stationära och bärbara datorer, smarttelefoner, surfplattor, mobiltelefoner

Följande frågor handlar om digitala medier och digital utrustning så som stationära och bärbara datorer, smarttelefoner, surfplattor, mobiltelefoner Följande frågor handlar om digitala medier och digital utrustning så som stationära och bärbara datorer, smarttelefoner, surfplattor, mobiltelefoner utan internetuppkoppling, spelkonsoler och smart-tv.

Läs mer

Sveriges ungdomar om framtiden; Från YOLO till oro.

Sveriges ungdomar om framtiden; Från YOLO till oro. Sveriges ungdomar om framtiden; Från YOLO till oro. 1 Innehåll 04 Bakgrund 06 Sammanfattning Resultat; 10 Generella attityder 14 Vardagsutmaningar 22 Idealbilder 28 Hur breda är utmaningarna? 41 Framtid

Läs mer

Smakprov från boken PAUSA utgiven på

Smakprov från boken PAUSA utgiven på Innehåll Vänta inte på väckarklockan 5 Ge katten i livspusslet 7 Vi gör som vi brukar 11 Pausa och få mer energi 14 Stress 18 Andning 28 Hjärnan och mindfulness 39 Yoga 53 Att acceptera, släppa taget och

Läs mer

Kraven i koncentrat. Arbetet med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön ska vara en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet (5 ).

Kraven i koncentrat. Arbetet med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön ska vara en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet (5 ). Kraven i koncentrat Arbetet med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön ska vara en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet (5 ). Arbetsgivarna ska se till att (1): chefer och arbetsledare har

Läs mer

Rökfri arbetstid. Antagen av kommunfullmäktige 2010-03-18

Rökfri arbetstid. Antagen av kommunfullmäktige 2010-03-18 Rökfri arbetstid Antagen av kommunfullmäktige 2010-03-18 Policy om rökfri arbetstid Riksdagen har antagit fyra etappmål för den nationella folkhälsopolitiken som innefattar: en tobaksfri livsstart från

Läs mer

Sven Lindblom 1

Sven Lindblom 1 2016-05-02 Sven Lindblom 1 Organisatorisk och social arbetsmiljö (kallas här OSA) AFS 2015:4 Syfte Kränkande särbehandling Tillämpningsområde Till vem föreskrifterna riktar sig Definitioner Systematiskt

Läs mer

Handledare för caset är Jaana Kurvinen och Pär Vilhelmsson.

Handledare för caset är Jaana Kurvinen och Pär Vilhelmsson. Inledning Titel: Revisionsfirman BM Det här caset är författat av Gunilla Andersson, Pia Ericsson, Catrine Edwardsson och Conny Melberg. Caset är skrivet som en del av kursen Organisationsteori B 5 poäng

Läs mer

Sveriges myndigheter i statens (medborgarnas?) tjänst

Sveriges myndigheter i statens (medborgarnas?) tjänst Sveriges myndigheter i statens (medborgarnas?) tjänst 1 Marknad Sverige år 1900 Bo Dahlbom Sverige år 2000 Bo Dahlbom Det moderna miraklet 200 000 150 000 Bnp per person i Sverige 100 000 50 000 5 000

Läs mer

Du kan inte leda människor du inte tycker om

Du kan inte leda människor du inte tycker om Du kan inte leda människor du inte tycker om Varje medarbetare är en viktig arbetsuppgift som jag har fått att sköta. Min syn på mina medarbetare styr vad jag gör och hur jag gör det. The way you see the

Läs mer

Internet och sociala medier. Anne-Marie Eklund Löwinder Kvalitets- och säkerhetschef,.se amel@iis.se

Internet och sociala medier. Anne-Marie Eklund Löwinder Kvalitets- och säkerhetschef,.se amel@iis.se Internet och sociala medier Anne-Marie Eklund Löwinder Kvalitets- och säkerhetschef,.se amel@iis.se Min agenda Lite om.se Sociala medier vad är det vi pratar om? Vad är nyttan? Vilka är riskerna? Några

Läs mer

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets författningssamling Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna

Läs mer

POLICY FÖR SOCIALA MEDIER skapad 2012

POLICY FÖR SOCIALA MEDIER skapad 2012 POLICY FÖR SOCIALA MEDIER skapad 2012 Denna policy gäller för organisationen Svenska Blå Stjärnan, både anställda och medlemmar med överenskommelse eller förtroendeuppdrag, som skapar eller skriver i sociala

Läs mer

Sammanställd åtgärdsplan för 2015-2016

Sammanställd åtgärdsplan för 2015-2016 Socialförvaltningen Sammanställd åtgärdsplan för 2015-2016 Bakgrund Förvaltningsledningen har sett låga och försämrade värden i medarbetarundersökningen under de senaste åren på en del frågeområden och

Läs mer

TEORETISKT PERSPEKTIV

TEORETISKT PERSPEKTIV EMOTIONER I ARBETE Eva Olssons avhandling om känslohantering i vården är ett exempel på det ökade intresset för känslor som har varit märkbart inom sociologin de senaste decennierna. Sociologer har inte

Läs mer

Dialogunderlag om arbetstider för arbetsgrupper

Dialogunderlag om arbetstider för arbetsgrupper Dialogunderlag om arbetstider för arbetsgrupper Detta material är tänkt att användas för gruppdiskussioner inom arbetslag, på APT eller inom samverkansgrupper. Varje frågeområde har en kort inledning följt

Läs mer

#Negativa kommentarer om jobbet

#Negativa kommentarer om jobbet Rapport om HR-utmaningar, inriktning Sociala Medier #Negativa kommentarer om jobbet Bakgrund Hela 85 procent av Sveriges befolkning över 16 år har tillgång till Internet i hemmet. Sverige hamnar därmed

Läs mer

Föreskrifter om Organisatorisk och social arbetsmiljö

Föreskrifter om Organisatorisk och social arbetsmiljö Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö 1 Nya föreskrifter för att.. Minska den arbetsrelaterade ohälsan Ge stöd till arbetsgivare och arbetstagare 2 Arbetsmiljölagen: vidta alla åtgärder

Läs mer

Motverka ohälsosam arbetsbelastning (9 )

Motverka ohälsosam arbetsbelastning (9 ) Motverka ohälsosam arbetsbelastning (9 ) 9 Arbetsgivaren ska se till att de arbetsuppgifter och befogenheter som tilldelas arbetstagarna inte ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning. Det innebär att

Läs mer

Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö

Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsgivarverket Ulrich Stoetzer Med Dr, Psykolog Sakkunnig Organisatorisk och Social Arbetsmiljö 1 Nya föreskrifter för att.. Minska den arbetsrelaterade

Läs mer

Medarbetarundersökning Sept. 2010

Medarbetarundersökning Sept. 2010 Medarbetarundersökning Sept.. BAKGRUNDSFAKTA Besvarad av: Ej besvarad av: Vilken avdelning arbetar du på? Telefonsälj Kalmar (%) Telefonsälj/Fältsälj Stockholm Utvecklingsavdelningen Teknik (%) CR (%)

Läs mer

IT Café #7. Bästa Apparna Gröna Gång 17

IT Café #7. Bästa Apparna Gröna Gång 17 IT Café #7 Bästa Apparna Ludmila.Ohlsson@gmail.com 073043579 Gröna Gång 17 Titta på TV AppleTV (utrustning) Chromcast (utrustning) - Priset SVTplay Netflix HBO Lyssna Svenskutvecklade Spotify är idag en

Läs mer

Visions guide i sociala medier

Visions guide i sociala medier Datum: 2018-08-28 Visions guide i sociala medier Undrar du hur du kan jobba med sociala medier? Här hittar du tips och råd för att använda sociala medier på ett effektivt sätt. Guiden vänder sig till Visions

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE

PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE VAD KAN VI GÖRA FÖR ERT FÖRETAG? Psykisk ohälsa är ett växande problem. Psykisk ohälsa är ett stort problem på många arbetsplatser och medför höga

Läs mer

Hälsa på arbetsplatsen ISM-rapport 21

Hälsa på arbetsplatsen ISM-rapport 21 Hälsa på arbetsplatsen ISM-rapport 21 en sammanställning av kunskap och metoder Mötesplats Hälsa 21 mars 2019 Annemarie Hultberg, utvecklingsledare hälsofrämjande arbetsplatser, ISM VGRs kunskapscentrum

Läs mer

Projekt 7-timmars arbetsförlagd arbetstid

Projekt 7-timmars arbetsförlagd arbetstid Projekt 7-timmars arbetsförlagd arbetstid IFO i Timrå kommun genomför perioden 180101-181231 ett projekt som omfattar samtliga heltidsarbetande socialsekreterare med myndighetsutövning. Projektets grundkriterier

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

2014-11-19. Sara Törnblom den 13 november 2014 Sociala medier och chefsansvaret i offentlig verksamhet. Lindahl i korthet

2014-11-19. Sara Törnblom den 13 november 2014 Sociala medier och chefsansvaret i offentlig verksamhet. Lindahl i korthet 2014-11-19 Sara Törnblom den 13 november 2014 Sociala medier och chefsansvaret i offentlig verksamhet Lindahl i korthet En av Sveriges största advokatbyråer Kontor i Stockholm, Göteborg, Helsingborg, Malmö,

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Elmässan: Umeå 2017

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Elmässan: Umeå 2017 Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Elmässan: Umeå 217 Innehåll Om undersökningen Bakgrund och syfte Genomförande Resultat Beställare/Upphandlare Anbudsgivare/Arbetsgivare Arbetstagare Slutsats Bilaga:

Läs mer

Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA!

Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA! Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA! DU HAR RÄTTIGHETER! Du får ut mer av Internet när du håller på dina rättigheter och uppför dig ansvarsfullt. Praktiskt taget alla har tillgång till Internet

Läs mer

MAN FÅR ETT LIV Sjuksköterskors och undersköterskors upplevelser av arbetstidsförkortning GUNNAR ANDERSSON, HELENA MÜLLER & KRISTINA GYLLENSTEN

MAN FÅR ETT LIV Sjuksköterskors och undersköterskors upplevelser av arbetstidsförkortning GUNNAR ANDERSSON, HELENA MÜLLER & KRISTINA GYLLENSTEN MAN FÅR ETT LIV Sjuksköterskors och undersköterskors upplevelser av arbetstidsförkortning GUNNAR ANDERSSON, HELENA MÜLLER & KRISTINA GYLLENSTEN Syfte med studien Undersöka sjuksköterskors och undersköterskors

Läs mer

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa reglemente för flexibel arbetstid ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa reglemente för flexibel arbetstid ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy regel reglemente för flexibel arbetstid program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2017-10-16 139 Ansvarig:

Läs mer

Organisatorisk och Social Arbetsmiljö 2015:4

Organisatorisk och Social Arbetsmiljö 2015:4 November 2016 Organisatorisk och Social Arbetsmiljö 2015:4 Hur kan man arbeta med den nya föreskriften och få strategi och kultur att samverka? Frida Norrman & Johanna Rådeström Organisationspsykologer,

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN

SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN DAGENS AGENDA Vad är prokrastinering och varför skjuter vi upp? Uppskjutarbeteende

Läs mer

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk?

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? En undersökning om attityder till sjukskrivning bland 2.000 anställda och arbetsgivare inom privat och offentlig sektor Arne Modig Kristina Boberg T22785

Läs mer