Workshop Vi Håller Rent

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Workshop Vi Håller Rent"

Transkript

1 Workshop Vi Håller Rent Håll Sverige Rent-konferensen 2017 Utifrån sju fiktiva personer diskuterade vi hur olika målgrupper kan involveras i Vi Håller Rent-kampanjen. Några frågeställningar att fundera kring: I vilka olika roller kan denna person nås? Via sitt yrke, sin familj eller kanske via föreningar? Vad skulle motivera personen att vara med i kampanjen? Vilka hinder skulle göra att personen inte vill delta? I vilka kanaler når man denne person? Via tidningar, sociala medier, direktutskick? När är personen mottaglig för kommunikation om kampanjen? Vilket slags budskap och tonalitet skulle engagera? Och vad skulle inte funka alls? Vilken slags aktivitet skulle engagera? Behöver man göra något annat än skräpplockning? Vad skulle man kunna hitta på med en obegränsad budget? Och hur gör man med mer begränsade resurser? Länkar till inspiration kring det som diskuterades: Hässleholm Miljös skolhemsida: Plogga - plocka skräp och jogga: Ballot Bins, röstning med fimpar: Det är coolt att slänga skräp - film gjord av Medieprogrammet, Mediacreator på Sundstagymnasiet i Karlstad: Onaturligt i naturen från SYSAV: B_M-5I6AX7dKNPeiPBaf8ajLZ Grön Flagg - Håll Sverige Rents program för hållbar utveckling i skola och förskola: Unga Reportrar - Håll Sverige Rents reportagetävling för åk 6-9 och gymnasiet: Hej Främling hälsofrämjande aktiviteter med fokus på att skapa integration och inkludering: Litterati - app för att rapportera skräp: Grupper för skräpplockare på Facebook:

2 Fiktiv person 1 marko, 43 år Jobbar som IT-konsult, just nu på bank. Är frånskild och har sina två barn varannan vecka. Lägger mycket tid på jobbet men är också mån om att hinna med träning och ett socialt umgänge med sina vänner. Har inte ett stort miljöengagemang, men källsorterar och köper ekologiska bananer ibland. Bor i bostadsrätt i Göteborg där han trivs mycket bra, det är ett familjevänligt område med god sammanhållning. Han har också en sommarstuga på Skaftö i Bohuslän. Tillbringar mycket tid där, speciellt tillsammans med sina barn som älskar att åka optimistjolle och fiska. Blir ibland upprörd över skräpet på Bohuskusten, men tänker att det mestadels kommer från sjöfart. Nytänkare - som Elon Musk och Steve Jobs. Havet - där kan han koppla av och återhämta sig. Argumentation som känns flummig eller vänstervriden. Ineffektiva möten eller aktiviteter utan tydligt syfte. Marko kan bli motiverad att plocka skräp via hans barn och deras engagemang i djur och natur. Om Markos barn är med i Vi Håller Rent och plockar skräp finns stor chans att deras stolthet följer med hem. Ett skräpplockarevent kan gärna ordnas på förskolan eller skolan där Markos barn går, då kommer han följa med och delta tillsammans med barnen. En idé är också att lyfta fram andra som är med för att göra skräpplockningen mer relevant för Marko. Det kan exempelvis vara politiker eller andra betydelsefulla personer.

3 Fiktiv person 2 ALva, 15 år Studerar samhällsprogrammet på gymnasiet. Social och engagerad, både i idrottsaktiviteter utanför skolan och i skolans studenttidning. Alva är orolig för miljön, men är inte aktivt engagerad i frågan. Hon kollar mycket på dokumentärer om orättvisor, missförhållanden och filmer som ifrågasätter nuvarande sanningar. Hon tycker om att hitta information själv och att kunna ge åsikter om saker och ting baserad på forskning/dokumentär. Hon tror på det goda och kan sprida bra budskap, samtidigt är hon en omedveten konsument. När hon köper saker handlar beslutet om huruvida något är kul, coolt eller snyggt, miljöfrågor påverkar inte så mycket. Kompisar och bloggare och vad de delar i sociala medier. Möjlighet att sätta fokus på orättvisor, att göra skillnad i samhället. Friluftsaktiviteter, särskilt om det innebär att man smustar ner sig. Barnsligt tilltal. Alva är troligtvis svår att få med på en vanlig skräpplockaraktivitet utan kan istället engageras genom sitt intresse för miljöfrågor och att skriva. Korta filmer på Youtube med skrämmande fakta om skräpet, att lyfta fram hur djur skadas av skräpet och studiebesök kan få henne att vilja engagera sig i frågan och sprida kunskap till fler. Att engagera en känd bloggare kan också öka Alvas intresse av kampanjen eller att hon själv kan få intervjua en ambassadör för kampanjen. Alva kan också själv funka som ambassadör för Vi Håller Rent, hon kan också vara något av en konsult genom att ge många insikter kring vilka aktiviteter och vilken kommunikation som passar för andra unga i hennes närhet. För Alva är det viktigt att känna att hon har viss frihet i sitt deltagande, att det drivs av hennes eget engagemang och att hon kan vara med och forma hur hon väljer att engagera sig.

4 Fiktiv person 3 Suzanne, 54 år Jobbar som mellanstadielärare och bor med man och två barn i en villa. Gillar inredning och att gå på zumba. Suzanne brinner inte för miljöfrågor och kan ibland slarva när hon sopsorterar. Hon älskar sin klass och sitt jobb och vill vara en bra lärare som engagerar och inspirerar. Hon är gärna med på nya aktiviteter men undviker helst extra administrativa arbetsuppgifter. Hon söker efter smidiga lösningar som inte tar mycket tid men som ändå erbjuder kunskap på ett spännande sätt för hennes elever. Tips på sociala medier och i bloggar från andra lärare. Paketerade lösningar som är snyggt presenterade. Komplexa upplägg som är svårt att greppa snabbt. Aktiviteter som känns tråkiga eller omoderna. För Suzanne är det viktigt att de aktiviteter hon gör med sin klass har tydliga kopplingar till läroplanen, annars finns det risk att hon väljer bort dem. Eftersom hon gillar ny teknik kan hennes intresse också väckas av ett digitalt inslag i skräpplockaraktiviteten. Kanske en app där eleverna själva kan mata in hur mycket de plockar eller vad de plockar för att få fram spännande statistik som de sedan kan jobba vidare med. Det är viktigt för Suzanne att anmälan och logistik kring Vi Håller Rent fungerar smidigt. Hon har inte tålamod med omständliga lösningar. För att Suzanne ska bli engagerad i en Vi Håller Rent-aktivitet är det också viktigt att gå ut med information i rätt tid i förhållande till hennes planering som lärare. Hon vill få inspiration just när hon är i behov av det. Jobbar Suzanne med Grön Flagg blir det också ett naturligt sätt för henne att få in skräpplockning och andra hållbarhetsfrågor i undervisningen.

5 Fiktiv person 4 adam, 27 år Driver en restaurang tillsammans med två kompisar. Älskar livet i restaurangbranschen med många möten med nya personer och högt tempo. Är noga med kvalitén på sina råvaror och vill bara servera sina gäster det absolut bästa. När han inte jobbar umgås han med sin flickvän, de åker gärna på weekendresor runt om i Europa. De har inga barn. Adam har inte något större miljöintresse, han gillar att leva gott och tänker att hans miljöpåverkan ändå är en så liten droppe i havet jämfört med stora företag och andra länder som Kina och Indien. Adam röker och slänger fimpen på gatan utan att reflektera över det. Det är så han alltid gjort och så alla runt omkring honom gör. Att ge andra människor en härlig upplevelse. Matpionjärer och kända kockar. Tilltal som känns politiskt korrekt eller snusförnuftigt. Måsten och påtvingade aktiviteter. Adam nås bäst via sin restaurang. Eftersom han är mån om kvalité vad gäller råvaror finns också en möjlighet att engagera honom i att arbeta cirkulärt på fler sätt på restaurangen särskilt om det är förknippat med en kvalitetsstämpel. Han skulle kunna engageras i en aktivitet där flera restauranger eller butiker runt omkring är med ett cityplock där deltagare får en stjärna i fönstret på restaurangen och kanske ett tack i lokaltidningen. En annan idé är en tävling för renaste uteservering eller renaste område runt omkring restaurangen. Eftersom Adam brinner för mat kan han vara mottaglig för kommunikation om hur skräpet påverkar vår mat. Som exempelvis genom att visa skrämmande exempel på hur fisk och skaldjur får i sig plast som finns i havet. Genom att visa honom de konsekvenser som rör råvarorna på hans restaurang eller de som odlar hans råvaror kan han bli motiverad att engagera sig. Att ha en ren och fräsch restaurang är viktigt för honom.

6 Fiktiv person 5 lukas, 9 år Går i fyran. Har plockat skräp tillsammans med sin klass under hela lågstadiet och har tyckt att det har varit helt okej, han gillar att vara utomhus och att leta efter saker - så skräpplockningen har varit lite som en skattjakt. Nu i mellanstadiet tycker han att skräpplockning känns lite barnsligt. Lukas bor tillsammans med sina föräldrar och sin lillebror i ett radhusområde. Han hänger ofta med sina kompisar och spelar fotboll eller håller på med parkour. Han tycker om att tävla, både tillsammans med sina kompisar eller en och en mot varandra. Det tråkigaste han vet är att sitta still för länge. Upptäcksfärder och äventyr. Coola karaktärer och hjältar. Barnsligt tilltal. Svårbegriplig fakta och invecklade förklaringar. För att engagera Lukas i en skräpplockaraktivitet är det viktigt att engagera hans lärare - särskilt om läraren får bra verktyg eller upplägg som passar för barn i hans ålder. Lukas kan också bli intresserad av skräpplockning som har lite äventyr i sig - som ploggning eller skräpplockning i form av skräpjakt. Kanske en utmaning där han tävlar med sina kompisar om vem som fortast hittar olika slags skräp? Om Lukas går i en skola som jobbar med Grön Flagg finns möjlighet att kontinuerligt engagera honom i hållbarhetsfrågor varav skräpplockning kan vara en del.

7 Fiktiv person 6 minna, 38 år Jobbar som naprapat och ägnar stor del av sin fritid till motion och naturupplevelser. Älskar skog, fjäll och hav. Skräp på gatan i stan reflekterar hon inte alltid över men skräp i naturen gör henne väldigt berörd. Tycker att det är mycket viktigt att ge tillbaka till naturen och skulle aldrig någonsin skräpa ner. Hon vill gärna bidra och skapa förändring för att lämna efter sig en bättre värld för framtida generationer. Är driven och engagerad, och får lätt med sig runt omkring sig på äventyr och frivilliginsatser. Äventyrare och stora idrottsprestationer. Instagramkonton med vackra naturbilder. Bristande återkoppling för hennes insatser. Byråkrati och krångliga regler. Minna är redan väldigt engagerad i miljö och friluftsliv, så att motivera henne att delta i skräpplockaraktiviteter är inte svårt. För Minna kan man istället fundera på hur hennes engagemang kan förstärkas, exempelvis genom att göra henne till en ambassadör för kampanjen. Med rätt verktyg kan Minna ordna egna aktiviteter i kommunen samt sprida kunskap och engagemang om frågan i sociala medier och ute på stan.

8 Fiktiv person 7 Sam, 19 år Har precis gått ut gymnasiet och jobbar nu extra på ett lager. Hans mål för framtiden är att tjäna pengar och skaffa sig en sjukt snabb bil. Sams största intresse är fotboll, han har spelat sen barnsben och är en rätt vass yttermittfältare. När han inte spelar fotboll hänger han med kompisar. Sam är totalt ointresserad av miljö. Han kan ofta slänga en redbullburk eller en snus på gatan. Han tycker att skräpplockning är något som folk som får betalt ska göra. Zlatan. Människor som når framgång trots motiga förutsättningar. Regler. När lärare eller andra vuxna försöker prata med honom på ungdomars vis. För att få med Sam på skräpplockaraktiviteter är det viktigt att tänka på hans sociala sammanhang. Ska han delta så krävs det att hans kompisar eller någon han ser upp till också är engagerad. Eftersom Sam är fotbollsintresserad så finns det en möjlighet att kommunicera med honom via hans fotbollslag eller via tränaren. Tränaren kan till exempel uppmuntras att lägga in ett träningspass som innehåller skräpplockning, som att plogga. I bästa fall finns det också en lokal fotbollstjärna som kan komma och plogga med laget. För Sam kan det också vara viktigt med cool utrustning som riktigt snygga handskar. Han kan också gilla tävlingsmoment, som om hans lag tävlar mot ett annat lag i skräpplockning.

9 tillägg En målgrupp som saknades bland de fiktiva personerna är nyanlända eller asylsökande. Precis som för alla målgrupper är det viktigt att tänka på att skräpplockningen behöver vara en upplevelse för att engagera. För nyanlända kan skräpplockning till exempel kombineras med att upptäcka svensk natur och lära sig mer om allemansrätten. Muntlig information kan fungera bättre än skriftlig för den här målgruppen. Det är också bra att tänka på att använda bilder.

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Lyckas med Vi Håller Rent-kampanjen. Håll Sverige Rent-konferensen. 8 december 2016

Lyckas med Vi Håller Rent-kampanjen. Håll Sverige Rent-konferensen. 8 december 2016 Lyckas med Vi Håller Rent-kampanjen. Håll Sverige Rent-konferensen. 8 december 2016 Agenda Kl. 08.35-08.50 Kl. 08.50-09.10 Kl. 09.10-09.25 Norrköping Göteborg Fika Borås Skärholmen Kl. 09.25 Kl. 09.45

Läs mer

Här kommer några tips

Här kommer några tips Det nya landet är IMs vision för ett inkluderande och välkomnande Sverige. Det är också ett upprop för ömsesidig integration. Vi vill att fler integreras i Sverige, och skickar regelbundet ut tips om hur

Läs mer

En vi-känsla bland personal och barn/ elever. Tillsammans gör vi skillnad! barn och unga är aktiva med arbetet

En vi-känsla bland personal och barn/ elever. Tillsammans gör vi skillnad! barn och unga är aktiva med arbetet En vi-känsla bland personal och barn/ elever Tillsammans gör vi skillnad! 255 000 barn och unga är aktiva med arbetet I Hässleholms kommun är en liten del av våra 70-tal förskolor och skolor Grön Flagg

Läs mer

information från oss på Smedingeskolan till dig som ska välja inriktning. välj coolt! inriktning ...några av våra inriktningar.

information från oss på Smedingeskolan till dig som ska välja inriktning. välj coolt! inriktning ...några av våra inriktningar. information från oss på Smedingeskolan till dig som ska välja inriktning. välj coolt! inriktning...några av våra inriktningar. Fotboll Vi vill vara den bästa skolan för dig! Välkommen till Smedingeskolan

Läs mer

Digital kommunikation. den externa kommunikationen

Digital kommunikation. den externa kommunikationen Digital kommunikation den externa kommunikationen Vad ska vi prata om idag? Digitala kanaler så ser det ut Digitala kanaler vilka använder ni? Strategi och planering Så kommunicerar VIF/SISU Den här hjälpen

Läs mer

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport Fritidsenkät 2014 Åk 5 och 8 Standardrapport Årskurs 5 56,4% 248 Årskurs 8 43,6% 192 Svarande 440 Inget svar 6 Kille 50,9% 227 Tjej 48,2% 215 Bor i Ljungby 59% 263 Bor utanför Ljungby 40,6% 181 Svarande

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Övningar kommunikationsplattformen

Övningar kommunikationsplattformen Övningar kommunikationsplattformen Hisspitchen att prata om Scouterna på ett enhetligt sätt Hur visar vi bäst att Scouterna är aktiva, engagerande och äkta? Väcker du/vi associationer till spänning, gemenskap

Läs mer

Hur kan man locka fler ungdomar till Göteborgs hamns hemsida?

Hur kan man locka fler ungdomar till Göteborgs hamns hemsida? Hur kan man locka fler ungdomar till Göteborgs hamns hemsida? När man går in på en webbsida är det utseendet och designen som står i centrum. Om det är en färglös hemsida kopplar man direkt det till något

Läs mer

VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu.

VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu. VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu. HUR 1. Hur skiljer sig content marketing från traditionell reklam? 2. Varför snackar alla om content marketing? 3. Så bygger

Läs mer

En liten folder om Lanseringskampanjen

En liten folder om Lanseringskampanjen En liten folder om Lanseringskampanjen 2011 Lanseringskampanjen 2011 Den 5 september 2011 drar hela förbundet igång en historisk satsning där vi med 2012-målen och våra nio åtgärdspunkter i ryggen ska

Läs mer

Beteenden bakom nedskräpning

Beteenden bakom nedskräpning Beteenden bakom nedskräpning 12 dec 2018 Åsa Soutukorva Swanberg Asa.Soutukorva@anthesisgroup.com Jenny Wallström Jenny.Wallstrom@anthesisgroup.com Syfte Att öka kunskaperna kring människors drivkrafter,

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR? Vem

Läs mer

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Lundbyskolan Eskilstuna September 2017 - November 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 02 NOVEMBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er rapport, nu ska ni få fira att ni fått Grön Flagg-diplomering!

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Botvidsgårdens prova på kollo SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 0 0 B. Sällan 0 0 C. Ibland 5 8,9 D. Oftast 22 39,3 E. Alltid

Läs mer

Barn och unga för en hållbar utveckling

Barn och unga för en hållbar utveckling Barn och unga för en hållbar utveckling BARN OCH UNGA FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING Välkommen till Grön Flagg! Håll Sverige Rent har utvecklat ett nytt digitalt verktyg för att göra ert arbete enklare och

Läs mer

Välkommen till Myrsjöskolan. Ditt skolval 2013/14

Välkommen till Myrsjöskolan. Ditt skolval 2013/14 Välkommen till Myrsjöskolan Ditt skolval 2013/14 Elever som trivs i sin skola lär sig mer I Myrsjöskolan har vi skapat en stark gemenskap mellan lärare och elever samt en genomtänkt värdegrund för vårt

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Plåstrets Förskola Lund Maj 2017 - November 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 02 NOVEMBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för fin läsning av er Grön Flagg-resa och härliga bilder som speglar ert arbete

Läs mer

Digital strategi för Miljöpartiet

Digital strategi för Miljöpartiet 2012-03-12 Digital strategi för Miljöpartiet Bakgrund Vår webbplats ska förnyas och i processen med att upphandla en ny dök frågan upp om vilket syfte den skulle ha i relation till övrig webbnärvaro. I

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Jag har något att berätta

Jag har något att berätta Jag har något att berätta Resenärer vill komma hem från en resa och kunna dela med sig av en fantastisk berättelse; om den överraskande goda middagen på en nyöppnad restaurang, om hur man hittade ett undangömt

Läs mer

UTBILDNINGSPAKET FÖR SKOLINFORMATÖRER

UTBILDNINGSPAKET FÖR SKOLINFORMATÖRER UTBILDNINGSPAKET FÖR SKOLINFORMATÖRER , De följande sidorna är en introduktion för er som vill vara med och påverka för ett en mer klimatsmart och rättvis värld. Vi börjar nu i klassrummet! Att vända sig

Läs mer

Öka effekten av DR med QR! Sju inspirerande exempel på hur du kan använda QR-koder i dina DR-kampanjer

Öka effekten av DR med QR! Sju inspirerande exempel på hur du kan använda QR-koder i dina DR-kampanjer Öka effekten av DR med QR! Sju inspirerande exempel på hur du kan använda QR-koder i dina DR-kampanjer Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Actionkoder 3. Kanalerna 4. Statistik 5. 7 tips 6. Sammanfattning

Läs mer

ALLEMANS. Övningar om allemansrätten, årskurs 7-9. Elevmaterial och kopieringsunderlag

ALLEMANS. Övningar om allemansrätten, årskurs 7-9. Elevmaterial och kopieringsunderlag ALLEMANS Övningar om allemansrätten, årskurs 7-9 Elevmaterial och kopieringsunderlag 1 Tankar om allemansrätten Tänk efter vad du känner till om allemansrätten och svara på frågan: Vad tänker du på när

Läs mer

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. (SV åk 7 9)

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Maria åker tåg till sin farmor i Göteborg. Mittemot henne på tåget sitter en kille, Alex, och en tjej, Anna. Maria tycker att tjejen är så söt. Hon läser dikter

Läs mer

Dilemmaberättelser. Inspiration till övningen är hämtad från I hederns skugga: De unga männens perspektiv, Dilek Baladiz.

Dilemmaberättelser. Inspiration till övningen är hämtad från I hederns skugga: De unga männens perspektiv, Dilek Baladiz. Ibland uppstår dilemman när vi måste förhålla oss till begränsande normer. Genom att synliggöra, diskutera och ifrågasätta normer kan vi öka det egna och andras handlingsutrymme. Mål: Att kunna se och

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol

Läs mer

Dokumentation workshop 25 okt

Dokumentation workshop 25 okt Dokumentation workshop 25 okt Grupp 1 Deltagare: Solveig, Kristina, Parmis och Anil Postit-lappar/förslag inom Möjligt idag/inom kort Prioritet 1. Skolutbyte Utbyte mellan elever i skolor, på landsbygden

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Hällberga förskola 11 maj 2011

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Hällberga förskola 11 maj 2011 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Hällberga förskola 11 maj 2011 Kommentar från Håll Sverige Rent 2011-05-11 19:28:37: Ni har relevanta mål och anpassade aktiviteter och era bilder avspeglar

Läs mer

Hej Nazar! Kommunikationskanal Språkligt budskap Visuellt budskap Reklam Instagram Reklam Digitalt nyhetsbrev Reklam Sydsvenskan Reklam Fysisk katalog

Hej Nazar! Kommunikationskanal Språkligt budskap Visuellt budskap Reklam Instagram Reklam Digitalt nyhetsbrev Reklam Sydsvenskan Reklam Fysisk katalog Hej Nazar! För att ni ska lära känna er nya primära målgrupp seniorer och få förståelse för hur ni på bästa sätt ska kunna kommunicera med dessa har vi träffat män och kvinnor i åldrarna 65-82 år. Utifrån

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi Kommunikationsstrategi Inledning Vi har valt att rikta in oss på en målgrupp som är unga kvinnor och män i åldern 18-35 år. Efter de efterforskningar vi gjort på internet kan vi uppskatta att de flesta

Läs mer

Mittuniversitetets studentrekryteringsarbete

Mittuniversitetets studentrekryteringsarbete s studentrekryteringsarbete Vi jobbar på kommunikationsavdelningen med studentrekryteringen Marlene Jonsson Samordnare Områdeskommunikatör Lena Ernerfeldt Burman Digital kommunikation Områdeskommunikatör

Läs mer

Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och social innovation

Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och social innovation Anette Andersson anettan.andersson@bredband.net Elias Jakobsson elias.h.jakobsson@gmail.com Michelle Arnoldi a.michelle.arnoldi@gmail.com VT 2013 Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Granliden Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 1 1,5 B. Sällan 0 0 C. Ibland 2 3 D. Oftast 17 25,4 E. Alltid 47 70,1

Läs mer

EMMA AF ROBSON I MWM SAMLAS NÅGRA AV SVERIGES STÖRSTA SAJTER FÖR KVINNOR BOLAGET OMSÄTTER CA 60 MILJONER

EMMA AF ROBSON I MWM SAMLAS NÅGRA AV SVERIGES STÖRSTA SAJTER FÖR KVINNOR BOLAGET OMSÄTTER CA 60 MILJONER EMMA AF ROBSON EMMA@MODERNWOMENMEDIA.SE I MWM SAMLAS NÅGRA AV SVERIGES STÖRSTA SAJTER FÖR KVINNOR BOLAGET OMSÄTTER CA 60 MILJONER 2005 2013 En förändring i hur vi konsumerar information Linjärt berättande

Läs mer

Hur viktig är den? Kännetecken vad handlar miljö om?

Hur viktig är den? Kännetecken vad handlar miljö om? Fokusgrupp är en metod för att fördjupa sig i vissa frågor. I fokusgruppen får man fram vad som är viktigast för de som deltar. Politiker från demokratiberedningen och kommunfullmäktige har hållit i fokusgrupperna.

Läs mer

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9)

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9) LINA STOLTZ SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Sam, Sams mamma och hans lillasystrar Nour och Asma har flytt från kriget i Syrien till Sverige. Nu sitter de på bussen på väg norrut. Det är mörkt

Läs mer

Bättre liv och mer lust för unga.

Bättre liv och mer lust för unga. Bättre liv och mer lust för unga. Säg STOPP Kulturskolan har tagit fram ett antimobbningprogram som heter Säg STOPP. Med hjälp av en film och en temateater har man fått elever i årskurs 4 att aktivt börja

Läs mer

MINNNESANTECKNINGAR Unga på landsbygden 20 okt 2014

MINNNESANTECKNINGAR Unga på landsbygden 20 okt 2014 1 (8) MINNNESANTECKNINGAR Unga på landsbygden 20 okt 2014 WORKSHOP Vilka möjligheter finns för unga på landsbygd? Grupp 1 1. Trygghet och stark gemenskap 2. Föreningar aktiva starka grupper 3. Företagandet

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

STRATEGISKT ARBETE FÖR MINSKAD NEDSKRÄPNING. STEFAN HÅLLBERG, OMRÅDESANSVARIG KOMMUN

STRATEGISKT ARBETE FÖR MINSKAD NEDSKRÄPNING. STEFAN HÅLLBERG, OMRÅDESANSVARIG KOMMUN STRATEGISKT ARBETE FÖR MINSKAD NEDSKRÄPNING STEFAN HÅLLBERG, OMRÅDESANSVARIG KOMMUN stefan.hallberg@hsr.se, 073-699 04 16 Dagens agenda Om Håll Sverige Rent Vad är nedskräpning? Varför arbeta för minskad

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Dokumentation från elevforum 9 februari 2018

Dokumentation från elevforum 9 februari 2018 Dokumentation från elevforum 9 februari 2018 Vi jobbade med Noras platsvarumärke. Först Nora tio i topp, prio 1 i varje grupp: Föreningslivet Tryggt Sjön Noramarken Ön Sportaktiviteter Sommarstad Natur

Läs mer

Marknadsför ditt företag gratis via bildapparna 2012-08-29 Senast uppdaterad 2012-08-29

Marknadsför ditt företag gratis via bildapparna 2012-08-29 Senast uppdaterad 2012-08-29 Marknadsför ditt företag gratis via bildapparna 2012-08-29 Senast uppdaterad 2012-08-29 Bilder ur ett företagsperspektiv har sedan marknadsföringens begynnelse varit viktiga för att inspirera, väcka ett

Läs mer

Låt Allas bli din lugna stund i vardagen

Låt Allas bli din lugna stund i vardagen Låt Allas bli din lugna stund i vardagen Allas är kreativ, färgstark och mångsidig! Tidningen bjuder på inspirerande recept, intressant läsning, hälsa och roligt mode men också skön avkoppling mitt i veckan.

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

COM HEM-KOLLEN. Gaming och e-sport

COM HEM-KOLLEN. Gaming och e-sport COM HEM-KOLLEN Gaming och e-sport VÄLKOMMEN TILL COM HEM-KOLLEN KANTAR SIFO 2017-04-03 P-1535501 3 Gaming en del av vardagen Så pratar du med dina barn om spelande Sverige ligger i framkant när det gäller

Läs mer

Prova, titta och lär med kunskapsbanken

Prova, titta och lär med kunskapsbanken SID 1/8 OM PANTRESAN Jobba med pantresan När ni registrerar klassen får ni tillgång till sex spännande avsnitt av äventyret Pantresan som väcker lust och nyfikenhet kring begrepp som energi, hållbarhet

Läs mer

Vänd dig inte om Lärarmaterial

Vänd dig inte om Lärarmaterial sidan 1 Författare: Ewa Christina Johansson Vad handlar boken om? Boken handlar om Filip som försöker blir medlem i ett gäng fast han egentligen inte vill. Han har en viktig sak kvar att genomföra. Han

Läs mer

BERÄTTA OM ETT YRKE. LEKTION FÖR ÅRSKURS 7-9 ÄMNEN: Samhällskunskap, Svenska, Bild, Geografi

BERÄTTA OM ETT YRKE. LEKTION FÖR ÅRSKURS 7-9 ÄMNEN: Samhällskunskap, Svenska, Bild, Geografi BERÄTTA OM ETT YRKE LEKTION FÖR ÅRSKURS 7-9 ÄMNEN: Samhällskunskap, Svenska, Bild, Geografi BERÄTTA OM ETT YRKE MÅLGRUPP Årskurs 7-9 ÄMNEN Samhällskunskap, Svenska, Bild, Geografi VAD SKA VI GÖRA IDAG?

Läs mer

Handbok. Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA

Handbok. Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA Handbok Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA DET HÄR ÄR GLA Hej GLA ett modernt sätt att lära sig Vi vill ge fler elever,

Läs mer

och hur viktigt det är med kommunikation En inspirationsföreläsning av Andreas Åkesson

och hur viktigt det är med kommunikation En inspirationsföreläsning av Andreas Åkesson och hur viktigt det är med kommunikation En inspirationsföreläsning av Andreas Åkesson Personalen i fritidshemmet ansvarar för att ta initiativ till och vara drivande i arbetet med att få till stånd ett

Läs mer

Grön Flagg- rapport. Tema: Närmiljö. Berga förskola. Kontaktperson: Lena Sinnerström

Grön Flagg- rapport. Tema: Närmiljö. Berga förskola. Kontaktperson: Lena Sinnerström Grön Flagg- rapport Tema: Närmiljö Berga förskola Kontaktperson: Lena Sinnerström 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? En gång i månaden, vid samlingen med alla barn. b. Hur har miljörådet

Läs mer

GRO TILLSAMMANS. Klara Hertzell Catharina Caspersson Linnea Sandberg Moa Hörnfalk

GRO TILLSAMMANS. Klara Hertzell Catharina Caspersson Linnea Sandberg Moa Hörnfalk GRO TILLSAMMANS Klara Hertzell Catharina Caspersson Linnea Sandberg Moa Hörnfalk användarresa positionering stakeholders map tidigare projekt bakgrund moodboard gro tillsammans syfte gro tillsammans syfte

Läs mer

Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram

Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram Sätt i gång med Facebook Om Facebook Mer än hälften av Sveriges befolkning använder Facebook. Sverige är dessutom det land i Norden med flest antal

Läs mer

Måltiden. en del i lärandet

Måltiden. en del i lärandet Måltiden en del i lärandet Ett gott samarbete mellan måltidspersonal, pedagoger och deras chefer gynnar alla. Måltiden blir en naturlig och njutningsfull del av dagen och kan också användas som ett pedagogiskt

Läs mer

Sociala medier för företag

Sociala medier för företag Sociala medier för företag Utbildningen ingår i projektet Helikoopter vilket är ett kompetensutvecklingsprojekt som finansieras av Europeiska socialfonden och genomförs i Coompanion Norr och Västerbottens

Läs mer

Presentation av KNUT projektet

Presentation av KNUT projektet Presentation av KNUT projektet Energiting Sydost 5 maj 2011 Kerstin Eriksson Energikontor Sydost Fem aktörer sju län Nationell styrgrupp Regionala styrgrupper FoU Samverkan med andra nationella och regionala

Läs mer

Kommunikation för olika syften. Lyssna, svara, fråga, berätta samt uttrycka önskemål och känslor. (SV åk 1 6)

Kommunikation för olika syften. Lyssna, svara, fråga, berätta samt uttrycka önskemål och känslor. (SV åk 1 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om parkour och vad det är. Vi får svar på olika frågor om parkour, t.ex. var parkour kommer ifrån, enkla tekniker inom parkour, var man kan träna

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Sam, hans mamma och hans lillasystrar Nour och Asma har flyttat till Sverige från Syrien. De bor i norra Sverige, där solen nästan aldrig går ner på sommaren.

Läs mer

Svetlana Parming. Till lärare:

Svetlana Parming. Till lärare: Till lärare: Syfte Denna uppgift syftar till att eleven ska lära sig mer om olika yrke för att underlätta kommande gymnasie-och yrkesval, bekanta med yrke som försvann, kunna breda sina kunskaper om det

Läs mer

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt Socialdemokraterna i Göteborg är en förening som drivs av viljan att skapa ett jämlikt samhälle, en stad som ger barn de bästa möjliga uppväxtvillkor, där alla som kan jobba också ska ha ett jobb och där

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 KAMPANJMANUAL 2014 2 INNEHÅLL Sid 4-8 Sid 9 Sid 10-11 Sid 12 Sid 13 Sid 14 Aktiviteter Budskap Tryckt material Digitalt material Profilprodukter Kampanjhemsida KAMPANJMANUAL

Läs mer

Modellområde 2011-03-09. Information, vägledning och rådgivning till barn/unga och föräldrar via internet

Modellområde 2011-03-09. Information, vägledning och rådgivning till barn/unga och föräldrar via internet Modellområde 2011-03-09 Information, vägledning och rådgivning till barn/unga och föräldrar via internet Modellområde 2011-03-09 Information, vägledning och rådgivning till barn/unga och föräldrar via

Läs mer

SÅ SKAPAR DU EN FRAMGÅNGSRIK VI HÅLLER RENT- KAMPANJ

SÅ SKAPAR DU EN FRAMGÅNGSRIK VI HÅLLER RENT- KAMPANJ Vi håller rent- Barnens största aktion mot nedskräpning Vägledning till kommunen SÅ SKAPAR DU EN FRAMGÅNGSRIK VI HÅLLER RENT- KAMPANJ inledning Vi Håller rent - Barnens största aktion mot nedskräpning

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning. SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Maria har träffat Anna en gång på ett tåg. När Anna steg av tåget fick Maria Annas telefonnummer och sedan pratade de länge i telefon. Nu ska de träffas. Maria

Läs mer

Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01. Caroline Ullman & Johanna Lundberg

Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01. Caroline Ullman & Johanna Lundberg Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01 Caroline Ullman & Johanna Lundberg i i i Hej! Vi har pratat med studenter som har gett oss tips på hur de vill bli informerade och kommunicera med er på ICA

Läs mer

Inbjudan till Sveriges företag. Earth Hour 2012 31 mars kl 20.30 21.30

Inbjudan till Sveriges företag. Earth Hour 2012 31 mars kl 20.30 21.30 Inbjudan till Sveriges företag Earth Hour 2012 31 mars kl 20.30 21.30 Kära företag! Lördag den 31 mars 2012 klockan 20.30 är det dags att släcka! År 2011 deltog över 5 000 städer i 135 länder i Earth Hour.

Läs mer

Nordiska kusträddardagen den 4 maj 2019

Nordiska kusträddardagen den 4 maj 2019 Nordiska kusträddardagen den 4 maj 2019 Tips på hur ni som kommun kan engagera era invånare att delta i Nordens största kuststädaraktion. Med stöd av: To-do 7 steg mot ett renare hav 1. Bestäm en dag och

Läs mer

Pedagogisk handledning Fritidshem Åk 2

Pedagogisk handledning Fritidshem Åk 2 Pedagogisk handledning Fritidshem Åk 2 Välkommen till Bästa världen! En spännande upptäcktsfärd för dig och dina elever tar snart sin början. Handledningen är tänkt att ge dig som pedagog stöd på färden.

Läs mer

Fokusgrupper diskuterar framtidsfrågor. Unga vuxnas tankar hjälper oss planera framtidens verksamhet

Fokusgrupper diskuterar framtidsfrågor. Unga vuxnas tankar hjälper oss planera framtidens verksamhet Fokusgrupper diskuterar framtidsfrågor Unga vuxnas tankar hjälper oss planera framtidens verksamhet Bakgrund Hösten 2011 sökte vi projektbidrag för att genomföra fokusgrupper med unga vuxna. Genom djupintervjuer

Läs mer

Kultur kan ju verkligen vara allting, kultur är ju museum, bild, form, text. Man kan ju säga att kultur är allting. Tycker jag.

Kultur kan ju verkligen vara allting, kultur är ju museum, bild, form, text. Man kan ju säga att kultur är allting. Tycker jag. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid UNGKULTURDIALOG Ungdomsfullmäktige, Göteborg 1 mars 2007 Under 1,5 timme samtalade vi med representanter från Göteborgs

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol När jag skulle börja skriva denna texten, visste jag inte exakt vad jag

Läs mer

Hjälten Lärarmaterial

Hjälten Lärarmaterial Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Detta är en bilderbok där man som läsare får följa en kille som efter skolan är superhjälte då han hjälper människor och djur i nöd.

Läs mer

Pressguide - mötet med pressen

Pressguide - mötet med pressen Pressguide - mötet med pressen Varför PR? Att arbeta med PR är både kostnads- och tidseffektivt. När PR fungerar som bäst inspirerar den människor att börja prata med varandra på ett positivt sätt om oss.

Läs mer

EN LITEN GUIDE. Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD!

EN LITEN GUIDE. Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD! EN LITEN GUIDE Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD! ER SKOLA KAN GÖRA SKILLNAD! Varmt välkomna till Fairtrade Sveriges

Läs mer

Hemlagade middagar till dörren

Hemlagade middagar till dörren Hemlagade middagar till dörren Det nystartade företaget Ellens gryta erbjuder vällagade middagar med fokus på traditionellt långkok, inspirerade av mormor Ellens goda grytor. Vi träffade grundaren Ann-Louise

Läs mer

Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm

Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm Gymnasieskola Gymnasiesärskola s www.norrangsskolan.se Trygga elever med möjlighet till ett framgångsrikt vuxenliv www.hassleholm.se Gymnasiesärskolans program

Läs mer

Vad behöver jag veta inför mitt gymnasieval?

Vad behöver jag veta inför mitt gymnasieval? Vad behöver jag veta inför mitt gymnasieval? 1 VAD VILL JAG VETA? Vilka fakta behöver Gun, SYV, berätta för mig för att jag ska kunna gör ett bra gymnasieval Förklara vad man får göra Möjligheter ute i

Läs mer

Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom

Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom Lärgruppsplan Inledning Vad kan jag lära av att veta något om barn och ungdomars biologiska mognadsålder och anpassa den fysiska träningen utifrån det?

Läs mer

HÖJ DINA SO- BETYG! Allmänna tips

HÖJ DINA SO- BETYG! Allmänna tips HÖJ DINA SO- BETYG! Allmänna tips Det finns flera saker du kan göra både i klassrummet och utanför klassrummet som gör att du kommer få enklare att höja dina betyg, både i SO och i andra ämnen. 1. Läs

Läs mer

En guide till. Före tag 1. Ungdoms Leader. - där ungdomar kan köra sitt eget race!

En guide till. Före tag 1. Ungdoms Leader. - där ungdomar kan köra sitt eget race! Före tag 1 En guide till Ungdoms Leader - där ungdomar kan köra sitt eget race! Innehållsförteckning Sid 3 Ungdomar inom Leader Sid 5 U-lag, vad ska ett sådant göra? Sid 6 Vad måstefinnas för att skapa

Läs mer

falun.se/ Kommunikationsplattform Antagen av kommunfullmäktige

falun.se/ Kommunikationsplattform Antagen av kommunfullmäktige falun.se/ Kommunikationsplattform Antagen av kommunfullmäktige 150507 Om kommunikationsplattformen I dag har alla ett varumärke företag, personer, organisationer och så även kommuner. För att bygga ett

Läs mer

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Vision Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Verksamhetsidé Vi ska bedriva verksamhet inom fotboll, innebandy, cykel, gymnastik och skidor så att alla ges möjlighet till en aktiv fritid där man kan

Läs mer

Redovisning av undersökning om vad ungdomar som inte besöker fritidsgårdar tycker om fritidsgårdarna

Redovisning av undersökning om vad ungdomar som inte besöker fritidsgårdar tycker om fritidsgårdarna 2016-08-08 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr FRN 2016/90 Fritidsnämnden Redovisning av undersökning om vad ungdomar som inte besöker fritidsgårdar tycker om fritidsgårdarna Förslag till beslut Fritidsnämnden

Läs mer

Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor!

Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor! 1 Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor! Introduktion till artikel 6 i Barnkonventionen Alla barn har rätt att leva i en miljö där de mår bra och utvecklas.

Läs mer

Tre steg till valseger

Tre steg till valseger Upplaga 2 Tre steg till valseger Frihet måste försvaras Utvecklad kommunikationsstrategi, med de viktigaste råden och metoderna inför valrörelsen 2018 KOMMUNIKATIONS- STRATEGI INFÖR VALET 2018 September

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Fritidshemmen Drakskeppet och Hajen Läsåret 2015/2016 Identifierade utvecklingsområden som verksamheten arbetat med utifrån föregående läsårs analys För

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du? Under maj och oktober månad 2013 besökte representanter från nämnden sammanlagt tolv gymnasieskolor i Sjuhärad;,, Naturbruksgymnasiet

Läs mer

Ta med dig idrottens. mentalitet in i arbetslivet

Ta med dig idrottens. mentalitet in i arbetslivet Ta med dig idrottens mentalitet in i arbetslivet Företag letar efter dig Genom träning och föreningsliv utvecklar du beteenden som kan kännas självklara. Till exempel ledarskap, teamkänsla och dedikation.

Läs mer

Att bygga en plattform i Sociala medier: Andra föreläsningen

Att bygga en plattform i Sociala medier: Andra föreläsningen Att bygga en plattform i Sociala medier: Andra föreläsningen Nu har vi pratat en del om hur du kan tänka när du lägger upp en strategi för er kommunikation i sociala medier. Så låt oss gå över till det

Läs mer

Fikamästarens handbok

Fikamästarens handbok Fikamästarens handbok Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 Fikamästarens handbok Fairtrade Challenge 2012 Den 18:e oktober kan du återigen vara med i årets stora fikapaus! Målet är en halv miljon deltagare,

Läs mer

STÄRK KORPENS VARUMÄRKE OCH KOMMUNICERA BÄTTRE CABOMBA

STÄRK KORPENS VARUMÄRKE OCH KOMMUNICERA BÄTTRE CABOMBA CABOMBA STÄRK KORPENS VARUMÄRKE OCH KOMMUNICERA BÄTTRE CABOMBA Effektfullt kommunikationsarbete Agenda Lördag 15.00-17.00 Tips och trix Workshop med fika Redovisning i form av vernissage Vårt uppdrag Varumärke

Läs mer

Klubbstrategi för Sandareds TK Gemenskap Glädje Utveckling

Klubbstrategi för Sandareds TK Gemenskap Glädje Utveckling Klubbstrategi för Sandareds TK Gemenskap Glädje Utveckling Klubbstrategi 1. Medlemmar 2. Gäster 3. Ekonomi 4. Tennisträning 5. Padel Vår klubbstrategi talar om vilka mål vi har med klubbens verksamhet

Läs mer