Mot framtiden. Verksamhetsberättelse för år 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mot framtiden. Verksamhetsberättelse för år 2016"

Transkript

1 Mot framtiden Verksamhetsberättelse för år 2016 Broholmsgatan 12 FIN HELSINGFORS

2 1 Innehåll Allmän översikt... 1 Föreningen... 2 Ordinarie verksamhet... 5 Utskott, nätverk och arbetsgrupper Personal och ekonomi Bedömning av utvecklingsutsikterna för föreningen Verksamhetsberättelse för år 2016 Allmän översikt Beredningen av reformen av yrkesutbildningen sysselsatte AMKE år Styrelsens arbete och det administrativa arbetet, evenemangen och medlemsbesöken hade alla som syfte att påverka innehållet i reformen och stödja föreningens medlemmar i deras förberedelser för reformen. Syftet med och innehållet i reformen förtydligades under årets lopp. Av AMKE:s förslag inkluderades i propositionen som skickades för remiss i november bl.a. en övergång till ett sätt att avlägga examen samt slopandet av examensnämnder och utbildningsersättningar för inlärning i arbetet. Anpassning var ett nyckelord för yrkesutbildningen år I samband med reformen introducerades omfattande nedskärningar inom utbildning, vilka utbildningsanordnarna under årets lopp förberedde sig inför. Som en följd av den minskade finansieringen genomförde AMKE:s medlemmar samarbetsförfaranden för att minska antalet årsverken med över stycken. Förhandlingarna ledde till en minskning med 800 årsverken. Anpassningen omfattade även förnyelse av organisationerna. Utbildningsanordnarna förberedde sig utöver den minskade finansieringen på att anpassa sin verksamhet till den kommande lagstiftningen.

3 2 Oron inför framtiden förenade utbildningsanordnarna, studerandena och lärarna, då evenemanget AMISliikkeessä den 22 augusti fyllde torg och sociala medier i olika delar av Finland och uppmärksammades riksomfattande i media. Evenemanget anordnades i samarbete av AMKE, OAJ, OSKU och SAKKI som motsatte sig nedskärningarna i utbildningen och på ett positivt sätt förde fram yrkesutbildningens betydelse. Som ett resultat av AMKE:s arbete för yrkesutbildningen i framtiden presenterades vid föreningsmötet i november dokumentet Stegen till yrkeskunnande 2025, som behandlar förändringarna i yrkeskunnande till följd av reformen och förnyelsen av lagen. Förändringarna i arbetslivet förutsätter förnyelse inom anordnandet av utbildning. Föreningen är en riksomfattande intresse- och serviceorganisation för utbildningsanordnare. AMKE har både kommunala och privata utbildningsanordnare som medlemmar. I slutet av år 2016 hade AMKE 87 medlemmar. Antalet medlemmar ökade under verksamhetsåret, då Kuortaneen Urheiluopiston säätiö gick med i AMKE. Detta lär bli det största antalet medlemmar, eftersom de fusioner som är under beredning kommer att minska antalet enskilda medlemmar. AMKE:s medlemmar utbildade år 2016 över finländare, vilket innebar över 90 procent av studerandena inom yrkesutbildningen som finansieras av undervisnings- och kulturministeriet. Andra medlemmar i AMKE var betydande anordnare av arbetsmarknadsutbildning och anordnare av utbildning för invandrare. Våra medlemmar sålde även utbildnings- och utvecklingstjänster till arbetsgivare. AMKE rf är medlem i Skills Finland rf och EUproVET (European Providers of Vocational Education and Training). AMKE har representanter i båda organisationernas styrelse. AMKE är medlem i Helsingforsregionens handelskammare.

4 3 Föreningsmöte AMKE rf:s föreningsmöte hölls den 1 november i Jyväskylä. Vid mötet valdes nio nya styrelsemedlemmar, inklusive presidium. Styrelsen hade sex avgående medlemmar och dessutom avgick tre styrelsemedlemmar (Pasi Kankare, Ilkka Pirskanen, Harri Seikola) då deras anställningsförhållande med utbildningsanordnaren avslutades. För åren valdes till styrelsens ordförande Leena Linnainmaa från Centralhandelskammaren, till vice ordförande Antti Lehmusvaara från Samkommunen för utbildning i Södra Karelen, till andre vice ordförande Juha Ojala från TTS Työtehoseura ry och till nya medlemmar Helena Koskinen från Tammerfors stad (Tampereen seudun ammattiopisto Tredu), Vesa Saarikoski från Samkommunen för utbildning i Jyväskylä och Riikka-Maria Yli-Suomu från Esbonejdens utbildningssamkommun Omnia. Dessutom invaldes följande personer i styrelsen: Jouni Pitkänen, Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy ( , Maria Taipale, Samkommunen för utbildning i Resoregionen ( ) och Hannu Koivula, Andningsförbundet rf (Ammattiopisto Luovi) ( ). Till ordförande för valutskottet år 2017 valdes verkställande direktör, rektor Susanna Maunu, Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy, och som medlemmar Reija Lepola, Samkommunen för utbildning i Seinäjoki, Virpi Lilja, Samkommunen för utbildning i Kemi-Torneåregionen Lappia, Juha Ojajärvi, Helmi Liiketalousopisto Oy (Perho Liiketalousopisto Oy fr.o.m ) och Timo Tiainen, Kouvola stad. Föreningsmötet godkände verksamhetsberättelsen och bokslutet för år Föreningsmötet diskuterade och beaktande strategin Stegen till yrkeskunnande 2025, som beretts av AMKE:s framtidsutskott. Styrelsen Styrelsen sammanträdde elva gånger under berättelseåret. Som styrelsens föredragande verkade verkställande direktör Petri Lempinen och som sekreterare sakkunnig Riikka Reina. Styrelsens medlemmar deltog i mötena enligt följande: 1. Marketta Kokkonen, ordförande 10/11 möten 2. Anssi Tuominen, första vice ordförande, Kajana stad 11/11 möten

5 4 3. Timo Karkola, andre vice ordförande, Ami-stiftelsen 10/11 möten 4. Rabbe Ede, Optima Samkommun 8/11 möten 5. Sari Gustafsson, Oy Porvoo International College Ab 9/11 möten 6. Pasi Kankare, Stiftelsen S. och A. Bovallius sr 6/6 möten 7. Virpi Lilja, Samkommunen för utbildning i Kemi-Torneåregionen Lappia 10/11 möten 8. Ilkka Pirskanen, Samkommunen för utbildning i Norra Karelen 5/6 möten 9. Liisa Pohjolainen, Helsingfors stad 7/11 möten 10. Päivi Saarelainen, Koulutuskeskus Salpaus-kuntayhtymä 11/11 möten 11. Harri Seikola, Stiftelsen Turun Aikuiskoulutussäätiö 11/11 möten 12. Teppo Tapani, Stiftelsen Tampereen Aikuiskoulutussäätiö 11/11 möten Styrelsens medlemmar fr.o.m. 1.11: 13. Hannu Koivula, Andningsförbundet rf 1/1 möten 14. Jouni Pitkänen, Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy 0/1 möten I styrelsens arbetsutskott ingick presidium och den verkställande direktören. Arbetsutskottet sammanträdde nio gånger. Styrelsen och Tjänstemannacentralorganisationen STTK anordnade ett gemensamt seminarium i januari i Majvik. I mars anordnades styrelsens två dagar långa strategimöte. I augusti anordnades i samband med styrelsens sommarmöte i St. Michel seminariet Livskraft ur yrkesutbildning tillsammans med utbildningsanordnarna i Södra Savolax. I oktober var styrelsen gäst hos Rakennusteollisuus RT. Arbetsutskottet träffade ledningen för OAJ och styrelsen för Arene rf. Månadsersättningen som betalas till styrelseordföranden uppgick till 500 euro/månad. Månadsersättningen som betalas till styrelsens vice ordförande uppgick till 400 euro/månad. Mötesarvodet för styrelsemedlem, föredragande och sekreterare uppgick till 100 euro/möte. Till presidiet betalas utöver månadsersättningen även ett mötesarvode för styrelsemöten. Resekostnaderna ersattes enligt skattestyrelsens beslut.

6 5 Valutskott Valutskottet år 2016 hade ett exceptionellt omfattande uppdrag. Utskottet beredde valet av nio nya styrelsemedlemmar, då presidiet och tre styrelsemedlemmar avgick. Dessutom avgick tre styrelsemedlemmar under året. Medlemmar i valutskottet år 2016 var: Torsten Widén, ordförande Reija Lepola, Samkommunen för utbildning i Seinäjoki Susanna Maunu, Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy Antti Loukola, Helsinki Business College Oy Arto Ylitalo, Samkommunen för utbildning i Rovaniemi Ordinarie verksamhet Föreningens strategiska mål år 2016 var att påskynda förnyelsen av yrkesutbildningen och således stärka den samhälleliga betydelsen av utbildningen, trots nedskärningarna i finansiering. I enlighet med verksamhetsplanen för år 2016 var de viktigaste tyngdpunkterna inom AMKE:s verksamhet följande: att öppet och på eget initiativ påverka reformen av yrkesutbildningen att främja förändrade handlingssätt hos utbildningsanordnarna som en del av reformen av yrkesutbildningen och att främja digitaliseringen av yrkesutbildningen genom att samla sina medlemmar i utvecklingsprojekt. År 2016 låg fokus för AMKE:s verksamhet på beredningen av reformen av yrkesutbildningen, som var nära förbunden med förnyelsen av studerandehälsovården inom social- och hälsovårdsreformen och frågan om oberoende yrkesutbildning inom landskapsreformen. AMKE försvarade oberoende yrkesutbildning då diskussionen om en övergång till de nya landskapen år 2019 som anordnare av yrkesutbildning eller bolagisering på samma sätt som yrkeshögskolorna fortsatte år 2016.

7 6 AMKE deltog i en uppföljningsgrupp för reformen tillsatt av UKM samt i workshops och höranden som anordnades av ministeriet. AMKE lade fram flera initiativ för beredningen av finansieringssystemet och lagen. AMKE kommunicerade med beslutsfattare och intressenter om situationen för yrkesutbildningen och hur den påverkades av nedskärningarna. AMKE utredde under året utbildningsanordnarnas anpassningsåtgärder och planer för att förverkliga nedskärningarna år I december gav AMKE ett utlåtande till undervisnings- och kulturministeriet om utkastet till en ny lag om yrkesutbildning. AMKE kommunicerade aktivt med sina egna medlemmar och intressenter om fortskridandet och effekterna av beredningen av reformen. Kommunikationen och arbetet i AMKE:s nätverk uppmuntrade utbildningsanordnarna att förutsägande anpassa den egna verksamheten. Inom digitaliseringen av yrkesutbildningen låg tyngdpunkten på ledning utgående från information, som främjades inom ramen för AMKE Oy:s DW-utvecklingsprojekt som finansierades av föreningen. År 2016 deltog i AMKE i arbetslivets styrgrupp för förnyande av strukturen för yrkesexamen (s.k. TUTKE3) och styrgruppen för invandrarfrågor, arbetsgruppen för främjande av export av yrkesutbildning och gymnasieutbildning samt i kvalitetsprisutskottet för yrkesutbildning, samtliga tillsatta av UKM. AMKE representerades även i studiestödsdelegationen och i utbildningsutskotten underordnade Utbildningsstyrelsen samt i styrgruppen för utbildningsutskottsystemet tillsatt av ministeriet. AMKE deltog i styrgruppen för projektet Prognostisering av riksomfattande yrkesutbildning tillsatt av Utbildningsstyrelsen, AMKESUstyrgruppen och bedömningsrådet för Bästa praxis inom yrkesutbildningen. AMKE var även medlem i styrgruppen för Opso-Diili-projektet som koordinerades av Samkommunen för utbildning i Mellersta Nyland Keuda. AMKE samarbetade med andra utbildningsanordnare och samfund som representerar yrkesutbildning, arbetsgivarorganisationer inom branschen, Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ och studerandeföreningar inom yrkesutbildningen.

8 7 Nära samarbete med politiska beslutsfattare, föredragande och andra intresseorganisationer är ett viktigt redskap för påverkan. Statsminister Juha Sipilä talade vid AMKE:s samarbetsforum i april. AMKE träffade under året minister Grahn-Laasonen, minister Berner och minister Rehula samt flera ministrars specialmedarbetare. AMKE träffade riksdagsledamöter från samtliga partier samt partiernas ungdomsorganisationer. Under våren lät AMKE Miltton Networks Oy göra en analys av sin roll som påverkare inom yrkesutbildningen, vars resultat användes för att utveckla verksamheten. Även AMKE:s medlemmar informerades om resultaten av analysen vid ledningens forum i september. AMKE International Oy upplöstes år 2015 och de återstående tillgångarna överfördes till AMKE rf i form av en stipendiefond. Hösten 2016 delade föreningen ut ett stipendium för exemplarisk invandrarstuderande till nio studerande och en studerandegrupp. Stipendiernas storlek var 500 euro. Dessutom beviljades ett stipendium på euro till en lärare inom utbildning för invandrare. Medlemsnöjdhetsundersökning I en medlemsnöjdhetsundersökningen som genomfördes i januari 2016 deltog 57 personer (i november 2014 deltog 41 personer). Totalt mottogs 159 svar på öppna frågor. Av dem som deltog i undersökningen var 91 procent mycket eller ganska nöjda med AMKE:s verksamhet som helhet (77 procent vid undersökningen hösten 2014). Medlemmarna vill att intressebevakning även i fortsättningen ska vara tyngdpunkten för AMKE:s verksamhet, inklusive påverkan på beredningen av lagstiftning. Av dem som deltog i undersökningen ansåg 75 procent att det är ytterst viktigt att satsa på intressebevakning. Av dem som deltog i undersökningen tyckte 81 procent att AMKE lyckats mycket eller ganska bra med sin intressebevakning. Hösten 2014 ansåg 56 procent att AMKE lyckats med sin intressebevakning. Positiv respons fick AMKE för mer aktiv verksamhet och förbättrad synlighet. AMKE kritiserades för att inte ha skapat tillräcklig synlighet för nedskärningarna i finansieringen.

9 8 Initiativ och ställningstaganden år 2016 Kompetenspoäng med ett graderat pris förslag till ett nytt finansieringssystem yrkesproffs färre på ett år 16.3 Arbetsplatserna har en viktig roll för att garantera kvaliteten hos yrkesutbildningen 18.3 AMKE och OAJ: Yrkesstuderande glöms bort vid förslaget om inträdesprov 22.4 Anmälningsförfarande för frångående av återkrav av värdet på fastigheter som överlåtits av staten 28.4 Reglering, studerandehälsa, behov av individuellt stöd och antagning av studerande 11.5 Nedskärningarna i utbildning försvagar sysselsättningen 15.8 AMKE, OAJ, OSKU och SAKKI: Nedskärningarna inom yrkesutbildningen måste bli skäliga 22.8 Ställningstagande för beredningen av en finansieringsmodell 8.9 Fokus på utveckling av kunnande och utbildning i sysselsättningspaketet 9.9 Utlåtanden år 2016 Självstyrelseområdena och lösningen för social- och hälsovården, FM och SHM 19.1 Om lagändringarna för yrkesutbildningen (försök med utbildningsexport), UKM 18.2 Om statsrådets principbeslut om automatisering och robotisering, KM 4.4 Om utkastet till utbildningsprogram för examensmästare, 11.4 Regeringens förslag om ett nytt ämbetsverk (Utbildningsstyrelsen och CIMO), UKM 11.4 Statsrådets redogörelse för planen för den offentliga ekonomin för år , riksdagens bildningsutskott 27.4 Utveckling av systemet med utbildningsutskott till ett prognostiseringsforum för kunnande, UKM 11.5 Läroavtalsutbildningens nuvarande tillstånd och framtid, praktiska utmaningar och möjligheter, riksdagens bildningsutskott 8.6 Regeringens proposition om ändring av lagen om studiestöd och 127 i inkomstskattelagen, UKM 15.8 Regeringens proposition med förslag till lag om referensram för examina och övrigt kunnande, UKM 15.8 Regeringens proposition med förslag till statens budget för år 2017, riksdagens bildningsutskott och finansutskottets bildnings- och vetenskapsutskott 7.10 Social- och hälsovårds- och landskaps-lagpaketet, FM och SHM 31.10

10 9 Utkast till lag om yrkesutbildning, UKM 19.2 Kommunikation AMKE kommunicerade om sin verksamhet och frågor som gäller yrkesutbildning på sin webbplats, i sociala medier och i sitt nyhetsbrev. AMKE:s evenemang och medlemsbesök utgjorde även en viktig kommunikationskanal. AMKE:s verkställande direktör gjorde 31 medlemsbesök och skickade ungefär hundra aktuella översikter till ledningen för medlemmarna. 15 pressmeddelanden skickades ut till media. På webbplatsen publicerades 440 nyheter och 83 bloggtexter Användare av AMKE:s webbplats Visningar av webbplatsen Gillare på Facebook Följare på Twitter Det som främst lockade läsare på webben var nyheter, information om evenemang och bloggen. Bloggtexter skrevs av bl.a. minister Sanni Grahn-Laasonen och riksdagsledamöterna Tuomo Puumala, Sanna Lauslahti, Li Andersson, Krista Kiuru och Jani Toivola. Dessutom skrevs bloggtexter av representanter för intressegrupper och medlemsorganisationer. Antalet gillare på AMKE:s Facebook-sida ökade under året med över 60 procent och antalet följare av med cirka 30 procent. Alla tweets under en månad nådde tillsammans i genomsnitt personer. Kraftansträngningen inom kommunikationen var AMISliikkeessä-evenemanget och kampanjen #osaaviaonnistujia i sociala medier som inleddes i november. I kampanjen deltog över 30 utbildningsanordnare, som under på förhand fastställda dagar i sociala medier delade framgångshistorier inom yrkesutbildning. En sammanställning av historierna skickades i efterhand till prenumeranterna på nyhetsbrevet. Kampanjen fortsätter under år 2017.

11 10 Evenemang För anordnandet av AMKE:s evenemang svarade AMKE Oy. Årets huvudevenemang var samarbetsforum , vars huvudtalare var statsminister Juha Sipilä, ordförande Lauri Lyly (FFC) och vice generalsekreterare Mari Kiviniemi (OECD). Utöver detta anordnade AMKE Oy två ledningsforum. AMKE var UKM:s samarbetspartner vid höstens yrkesutbildningsseminarium, där Samkommunen för utbildning i Jyväskylä svarade för de praktiska arrangemangen. Medlemstjänster Ramavtalet som ingåtts med Microsoft om informationshanteringsapplikationer omfattade år 2016 sammanlagt 68 medlemsorganisationer, lika många som år Ramavtalet gäller fram till slutet av 2017 och AMKE sammanställde under hösten en arbetsgrupp för att förhandla fram det nya avtalet. AMKE:s styrelse beviljade förtjänstkorset i guld för yrkesutbildning till FFC:s tidigare ordförande Lauri Lyly. Totalt beviljades 149 förtjänstkors, 59 förtjänstkors i guld och 90 förtjänstkors i silver. Förtjänstkorsen i guld och silver som beviljas meriterade arbetstagare och förtroendevalda samt representanter för intressentgrupper är ett erkännande för det arbete som utförts för yrkesutbildningen. Utskott, nätverk och arbetsgrupper AMKE har ett framtidsutskott och ett utskott för yrkeskunnande, som är tillsatta av styrelsen. Utöver detta arbetade till stöd för AMKE:s byrå nätverk för ledning av utbildning, ledning och utveckling av personal och internationalism med sina expertgrupper. Utöver detta samlades AMKE:s medlemmar som nätverk för hantering av ärenden, fastighets- och lokalservicenätverk, cateringnätverk och säkerhetsnätverk (TURVIS).

12 11 Framtidsutskottet Framtidsutskottet avslutade år 2016 sitt arbete, då dokumentet Stegen till yrkeskunnande 2025 presenterades vid föreningsmötet i november. AMKE och dess medlemmars stora insats för att väcka diskussion om yrkesutbildningens framtid råkade lämpligt nog infalla samtidigt med beredningen av lagstiftningen. Arbetsgruppen sammanträdde tre gånger år Medlemmar: Teppo Tapani, Stiftelsen Tampereen Aikuiskoulutussäätiö, ordförande Elina Oksanen-Ylikoski, Esbonejdens utbildningssamkommun Omnia Jatta Herranen, Samkommunen för utbildning i Norra Karelen Juha-Pekka Koivusalo, Länsirannikon koulutus Ab WinNova Jussi Jarrett, Ami-stiftelsen Leena Kaivola, Stiftelsen Kouvolan Ammatillinen Aikuiskoulutussäätiö Sirpa Lukkala, Invalidstiftelsen Riikka Reina, AMKE rf Utskottet för yrkeskunnande Utskottet för yrkeskunnande sammanträdde tre gånger under året och behandlade aktuella frågor med koppling till yrkesutbildningen, bl.a. beredningen av reformen. Utskottets mandatperiod upphörde i slutet av året. Medlemmar: Liisa Pohjolainen, Helsingfors stad, ordförande Hannu Freund, Kommunarbetsgivarna Inkeri Toikka, Undervisningssektorns Fackorganisation Jaana Lehto, Kiinko Kiinteistöalan Koulutuskeskus Oy Jarmo Paloniemi, Samkommunen för utbildning i Uleåborg Maiju Korhonen, Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU ry Markku Lahtinen, Centralhandelskammaren Miika Sahamies, Akava

13 12 Mikaela Nylander, Riksdagen Mikko Koskinen, Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf Pirjo Kauhanen, Samkommunen för utbildning i Jyväskylä Reija Lepola, Samkommunen för utbildning i Seinäjoki Riikka Vataja, Sivistystyönantajat ry Riina Nousiainen, STTK rf Susanna Tauriainen, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK rf Tarmo Välikoski, Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät ry Veli-Matti Lamppu, Företagarna i Finland Petri Lempinen, AMKE rf Nätverket för ledning av utbildning (KOJO) Nätverket för ledning av utbildning sammanträdde fem gånger och anordnade två nätverksdagar för medlemmarna tillsammans med HRMD-arbetsgruppen. Verksamheten fastställde ett nytt begrepp för undervisning samt och fastslog ramarna för beredningen inför reformen. Arbetsgruppen bistod byrån vid analyseringen av lagförslaget samt beredde sig på frågor med koppling till av verkställandet av reformen. Nätverket för personalledning och utveckling (HRMD) Arbetsgruppen för HRMD-nätverket sammanträdde fyra gånger, i regel i form av distansmöten, och anordnade två nätverksdagar. Nätverket koncentrerade sig på försök med årlig arbetstid och anpassningsåtgärder för utbildningen med koppling till nedskärningen av personalen och omorganiseringen av verksamheten. Tillsammans med KOJO-arbetsgruppen för ledning av utbildning diskuterade man det nya undervisningsbegreppet. Arbetsgruppen för internationalism Arbetsgruppen sammanträdde i regel i form av distansmöten där man beredde en internationell strategi som presenterades vid de internationella dagarna för yrkesutbildning i november. Arbetsgruppen disku-

14 13 terade även frågor med koppling till EU:s utbildningspolitik. AMKE deltog i OECD-Forum och i evenemangen under EU:s vecka för yrkesutbildning. EU belönade Optima Samkommun och Rabbe Ede belönades som årets innovativa europeiska yrkesutbildare. Nätverket TURVIS Säkerhetsnätverket för läroverk, för vilket år 2016 var det första hela verksamhetsåret, samlades under året för nätverksdagarna, kommunicerade med sina medlemmar med ett nätverksbrev och deltog med ett eget program om yrkesutbildning i Oppilaitosturvallisuuden päivät. Särskilt signifikanta frågor under året var frågor med koppling till radikalisering, säkerhetsinfrastruktur och säkerhetsplanering. Arbetsgruppen sammanträdde fyra gånger och gruppens ordförande var Minna-Mari Virtanen från Samkommunen för utbildning i Satakunta. Personal och ekonomi AMKE rf:s första verkställande direktör Johan Hahkala och långtida byråsekreterare Eira Jokivaara gick i pension i slutet av Ekonomisekreterare Jukka Ikonen sade upp sig i september, varefter ekonomiförvaltningen utkontrakterades till en revisionsbyrå. I början av år 2015 uppgick AMKE rf:s personal till 5,5 åae och i början av 2016 till 5 åae. Hösten 2016 rekryterade AMKE rf en sakkunnig person samt en administrativ assistent. Som föreningens verkställande direktör verkade Petri Lempinen och personalen utgjordes av specialsakkunnig Johan Hahkala, sakkunnig Riikka Reina, webbinformatör Hanna-Mari Bennick, byråsekreterare Eira Jokivaara och administrativ assistent Eija Tiihonen (fr.o.m ). Föreningens verksamhet finansierades med medlemsavgifter och övriga egna intäkter. Det fanns ingen extern projektfinansiering år Det ekonomiska resultatet för räkenskapsperioden 2016 var noll euro (år 2015: ,84 ). Medlemsavgifterna uppgick till ,64 euro (år 2015: ,61 ). Balansomslutningen uppgick till

15 ,49 euro (år 2015: ,21 ) och det egna kapitalet till totalt ,69 euro (år 2015: ,73 ). Det kortfristiga främmande kapitalet uppgick till totalt ,80 euro (år 2015: ,48 ). Föreningens likviditet var god. Bedömning av utvecklingsutsikterna för föreningen Enligt en analys av AMKE som påverkare är AMKE en sakkunnig och kompetent aktör med en etablerad, ibland till och med dominerande, roll bland aktörerna inom yrkesutbildningen. Utanför utbildningspolitiken är AMKE dock en okänd aktör. Detta framhäver AMKE:s betydelse som representant för den egna branschen. Sedan början av 2015 har AMKE haft ett nära samarbete med sina egna medlemmar. Målet har varit att hålla medlemmarna uppdaterade om beredningen av reformen samt erbjuda information och synpunkter för utbildningsanordnarna om förnyelsen av deras verksamhet. AMISliikkeessä var det första evenemanget som anordnades av AMKE. I sociala medier har samfundet inom yrkesutbildning haft AMKE som utgångspunkt. Det nära samarbetet med medlemmarna är en central faktor för AMKE:s framgång, vilket även har tagit sig uttryck i ett ökat antal medlemmar. Frångående av projektverksamhet och en koncentration av resurser till intressebevakning, utveckling av utbildning, kommunikation och medlemsrelationer har varit rätt lösning. Under år gick tio utbildningsanordnare med i AMKE, men antalet medlemmar väntas inte öka utöver detta. Fusionerna mellan utbildningsanordnare leder troligtvis till att antalet medlemmar minskar, även om AMKE:s medlemmars andel av alla studerande skulle öka. Finansieringen av yrkesutbildningen har minskat sedan år 2012, då finansieringen var som störst. Även finansieringen av arbetsmarknadsutbildningen har minskat. Den största nedskärningen sker i statens budget för år 2017, då finansieringen minskar med cirka 220 miljoner euro.

16 15 Förändringarna i nätverket av utbildningsanordnare och de ekonomiska nedskärningarna påverkar de medlemsavgifter som AMKE erhåller och det är inte motiverat att höja medlemsavgifterna i den rådande svåra ekonomiska situationen. Ett gott rörelseresultat ersätter inte minskad finansiering och AMKE är således förberett på att finansieringen kommer att krympa. Byrån flyttade i slutet av november till mindre och mer förmånliga lokaler. Det tre år långa hyresavtalet löper ut i slutet av år Samma år hålls riksdagsval, vilket kan innebära riktlinjer för yrkesutbildningen i regeringsprogrammet, som i sin tur påverkar AMKE:s verksamhet. Föreningens och bolagets anställda har minskat från tio till åtta personer. I samband med detta har fokus inom personalstrukturen flyttats till intressebevakning och expertkommunikation.

Fart på förnyelsen. Verksamhetsplan och budget för 2016. Utvecklingsföreningen för yrkeskunnande AMKE rf

Fart på förnyelsen. Verksamhetsplan och budget för 2016. Utvecklingsföreningen för yrkeskunnande AMKE rf Fart på förnyelsen Verksamhetsplan och budget för 2016 Sörnäsgatan 1 FI-00580 HELSINGFORS förnamn.efternamn@amke.fi www.amke.fi Verksamhetsfältet för yrkesutbildningen Finland påverkas negativt av den

Läs mer

Yrkeskunnande som tillväxtskapare

Yrkeskunnande som tillväxtskapare Yrkeskunnande som tillväxtskapare Verksamhetsberättelse 2015 Sörnäsgatan 1 FIN-00580 HELSINGFORS fornamn.efternamn@amke.fi www.amke.fi Innehåll Allmän översikt... 1 Föreningen... 2 Ordinarie verksamhet...

Läs mer

Utvecklingsföreningen för yrkeskunnande AMKE rf Broholmsgatan HELSINGFORS

Utvecklingsföreningen för yrkeskunnande AMKE rf Broholmsgatan HELSINGFORS Utvecklingsföreningen för yrkeskunnande AMKE rf Broholmsgatan 12 00530 HELSINGFORS fornamn.efternamn@amke.fi www.amke.fi Verksamhetsplan och budget 2018 Innehåll Verksamhetsplan 2018... 1 Organisation...

Läs mer

RP 51/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om alterneringsledighet

RP 51/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om alterneringsledighet Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om alterneringsledighet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om alterneringsledighet

Läs mer

I denna verksamhetsberättelse avses med yrkesutbildning ungdomars och vuxnas yrkesutbildning samt yrkeshögskoleutbildning.

I denna verksamhetsberättelse avses med yrkesutbildning ungdomars och vuxnas yrkesutbildning samt yrkeshögskoleutbildning. BILAGA 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2014 Ammatilliset opettajat Yrkeslärarna AO ry Ammatilliset opettajat Yrkeslärarna AO ry är en medlemsförening i OAJ:s Ammattilliset opettajat OAO ry och medlem av

Läs mer

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Finlands Kommunförbund rf

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Finlands Kommunförbund rf Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Mötesinformation Tid Onsdag 11.11.2015 kl. 14.00 18.00 Torsdag 12.11.2015 kl. 9.00 13.40 Plats Kommunernas hus, stora föreläsningssalen och konferensrummen

Läs mer

1) fungera som en centralorganisation för sina medlemsorganisationer och stödja deras verksamhet

1) fungera som en centralorganisation för sina medlemsorganisationer och stödja deras verksamhet STADGAR 1 (5) 1 Namn och hemort Föreningens namn är Vanhustyön keskusliitto Centralförbundet för de gamlas väl ry. Föreningens hemort är Helsingfors. I dessa stadgar omtalas föreningen som förbundet. 2

Läs mer

FORSKARFÖRBUNDET TIETEENTEKIJÖIDEN LIITTO The Finnish Union of University Researchers and Teachers. Forskning för livet

FORSKARFÖRBUNDET TIETEENTEKIJÖIDEN LIITTO The Finnish Union of University Researchers and Teachers. Forskning för livet FORSKARFÖRBUNDET TIETEENTEKIJÖIDEN LIITTO The Finnish Union of University Researchers and Teachers Forskning för livet Ett medlemskap i Forskarförbundet är ett viktigt tecken på uppskattning för den egna

Läs mer

FINLANDS DÖVAS FÖRBUND RF 1 (6)

FINLANDS DÖVAS FÖRBUND RF 1 (6) 1 (6) Ordinarie förbundsmöte Tid 17.6.2017 Plats Ljusa huset, Ilkkavägen 4, 00400 Helsingfors Lunch kl. 12.00 13.00 Kaffe kl. 15.30 16.00 9.00 10.00 Granskning av delegaternas fullmakter Reseersättningar

Läs mer

Yrkesutbildningsreformen

Yrkesutbildningsreformen Yrkesutbildningsreformen Lagen om yrkesutbildning antogs av riksdagen den 30 juni 2017 Centrala förändringar Den nya lagen om yrkesutbildning träder i kraft den 1 januari 2018 Ett sätt att avlägga examen,

Läs mer

Bästa Nyhetsbrevläsare,

Bästa Nyhetsbrevläsare, I detta nyhetsbrev berättar vi om egrunderna, ansökan till specialundervisning, Registret över verifierat kunnande, den nya delen om läroavtal i Studieinfo, SePPO-projektet och den kommunvisa SADe-turnén.

Läs mer

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY STADGAR 1 (5) VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY 1 Namn och hemort Föreningens namn är Vanhustyön keskusliitto - Centralförbundet för de gamlas väl ry. Förbundets hemort är

Läs mer

RP 111/2017 rd. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2018 och avses bli behandlad i samband med den.

RP 111/2017 rd. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2018 och avses bli behandlad i samband med den. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 30 i mervärdesskattelagen och 32 i i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Vi tryggar lärarnas intressen

Vi tryggar lärarnas intressen Vi tryggar lärarnas intressen Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ ansvarar för lärarnas intressebevakning. OAJ är landets enda fackorganisation som förhandlar om lärarnas löner, arbetstider och

Läs mer

Brev Inledande av beredningen av förnyandet av anordnartillståden inom yrkesutbildnigen

Brev Inledande av beredningen av förnyandet av anordnartillståden inom yrkesutbildnigen Brev OKM/185/531/2017 11.05.2017 Enligt sändlista Hänvisning Ärende Inledande av beredningen av förnyandet av anordnartillståden inom yrkesutbildnigen Bakgrund I enlighet med statsminister Juha Sipiläs

Läs mer

PROPOSITIONEN OCH LAGMOTIONEN

PROPOSITIONEN OCH LAGMOTIONEN KULTURUTSKOTTETS BETÄNKANDE 9/2008 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet INLEDNING Remiss Riksdagen remitterade den

Läs mer

RP 122/2009 rd. ska utarbeta en utvärderingsplan för utvärdering av utbildning. Rådet för utbildningsutvärdering

RP 122/2009 rd. ska utarbeta en utvärderingsplan för utvärdering av utbildning. Rådet för utbildningsutvärdering RP 122/2009 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av vissa lagar om utbildning PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås ändringar i bestämmelserna

Läs mer

STUDERANDE, examensinriktad utbildning

STUDERANDE, examensinriktad utbildning 2 Yrkeshögskolorna AMMATTIKORKEAKOULUT Innehåll 4 Förord 6 Utbildningssystemet STUDERANDE, examensinriktad utbildning 8 Nybörjare, studerande och examina 1997-2003 10 Nybörjare, studerande och examina

Läs mer

MÄNNISKORÄTTSCENTRET VERKSAMHETSPLAN FÖR 2017

MÄNNISKORÄTTSCENTRET VERKSAMHETSPLAN FÖR 2017 MÄNNISKORÄTTSCENTRET VERKSAMHETSPLAN FÖR 2017 Godkänd vid Människorättsdelegationens möte 5.9.2016 2 1 CENTRALA PUNKTER I MÄNNISKORÄTTSCENTRETS VERKSAMHET 2017 1.1 Utgångspunkter för planeringen Omfattande

Läs mer

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort 1/6 Stadgar Godkänt av föreningens höstmöte 14.11.2011 1 Namn och hemort Föreningens namn är Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta ry Delegationen för stiftelser och fonder rf. Föreningens språk är

Läs mer

Brev Utvecklingsprogram för yrkesutbildningens anordnarstruktur

Brev Utvecklingsprogram för yrkesutbildningens anordnarstruktur Brev OKM/41/592/2016 26.05.2016 Enligt sändlista Hänvisning Ärende Utvecklingsprogram för yrkesutbildningens anordnarstruktur 1. Inledning En reform av yrkesutbildningen på det andra stadiet är en del

Läs mer

RP 106/2011 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om besvärsnämnden för arbetspensionsärenden

RP 106/2011 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om besvärsnämnden för arbetspensionsärenden Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om besvärsnämnden för arbetspensionsärenden PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen

Läs mer

Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet

Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet Synvinklar utifrån arbetslivssamarbete Utbildning som ordnas på arbetsplats Läroavtalsutbildning Utbildning som grundar sig på utbildningsavtal Samarbetsskyldighet

Läs mer

EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM

EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM VAD INNEBÄR REFORMEN? Finlands förvaltning organiseras i tre nivåer: stat, landskap, kommun. 18 nya landskap bildas i Finland Uppgifter från kommunerna, samkommunerna,

Läs mer

romska ärenden Brochyrer 2002:7swe

romska ärenden Brochyrer 2002:7swe Delegationen för romska ärenden Brochyrer 2002:7swe Delegationen för romska ärenden Delegationen för romska ärenden (officiellt delegationen för zigenarärenden) har till uppgift att främja den romska befolkningens

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet. Tillämpningsområde

Lag. om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet. Tillämpningsområde Lag om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet (1705/2009) 1 1 mom.

Läs mer

Anordnarna av gymnasieutbildning 37/520/2010

Anordnarna av gymnasieutbildning 37/520/2010 Datum 26.5.2010 Anordnarna av gymnasieutbildning Dnr 37/520/2010 Ärende ANSÖKAN TILL PILOTPROJEKTET FÖR STUDIEHANDLEDNING I GYMNASIET OCH FINANSIERING SOM HÄNFÖR SIG TILL DEN Undervisnings- och kulturministeriet

Läs mer

OCH JÄMSTÄLLDHETSUTSKOTTETS BETÄNKANDE

OCH JÄMSTÄLLDHETSUTSKOTTETS BETÄNKANDE ARBETSLIVS- OCH JÄMSTÄLLDHETSUTSKOTTETS BETÄNKANDE 10/2009 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om vuxenutbildningsstöd INLEDNING Remiss Riksdagen remitterade den 18 september

Läs mer

lastbils- och bussförare

lastbils- och bussförare Brev UKM/232/531/2015 7.10.2015 Enligt sändlista Referens Ärende UKM Tillstånd att ordna utbildning för grundläggande yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Undervisnings- och kulturministeriet uppdaterar

Läs mer

RP 114/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av markanvändningsoch bygglagen

RP 114/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av markanvändningsoch bygglagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av markanvändningsoch bygglagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att markanvändnings- och bygglagen

Läs mer

Ny kompetens genom läroavtal

Ny kompetens genom läroavtal Ny kompetens genom läroavtal Erfarenheter och behov hos EK:s medlemsföretag Finlands Näringsliv Ny kompetens genom läroavtal Erfarenheter och behovhos EK:s medlemsföretag VAD ÄR LÄROAVTALSUTBILDNING? TRE

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 106/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om rundradioskatt PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen Propositionen

Läs mer

RP 78/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 5 och 6 i lagen om Utbildningsfonden

RP 78/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 5 och 6 i lagen om Utbildningsfonden Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 5 och 6 i lagen om Utbildningsfonden PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om Utbildningsfonden

Läs mer

RP 32/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om anordnande

RP 32/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om anordnande Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om anordnande av studentexamen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om anordnande

Läs mer

Arbetslivet förnyas. Jukka Lindberg, Utvecklingschef Vates-stiftelsen Tammerfors

Arbetslivet förnyas. Jukka Lindberg, Utvecklingschef Vates-stiftelsen Tammerfors Arbetslivet förnyas Jukka Lindberg, Utvecklingschef Vates-stiftelsen Tammerfors 9.6.2015 Det finländska arbetslivet BÄST I EUROPA 2020 Strategin för utveckling av arbetslivet Inskrivet i regeringsprogrammet

Läs mer

Brev Ärende Ansökan om strategifinansiering för yrkesutbildningen år Fokusområden för strategifinansieringen för finansåret 2018

Brev Ärende Ansökan om strategifinansiering för yrkesutbildningen år Fokusområden för strategifinansieringen för finansåret 2018 Brev OKM/23/592/2018 2.3.2018 Anordnare av yrkesutbildning Hänvisning Ärende Ansökan om strategifinansiering för yrkesutbildningen år 2018 Strategifinansiering kan enligt 32 h i lagen om finansiering av

Läs mer

Rådet för yrkeshögskolornas rektorer Arene rf. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, STADGAR

Rådet för yrkeshögskolornas rektorer Arene rf. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, STADGAR Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, Rådet för yrkeshögskolornas rektorer Arene rf STADGAR 1 Föreningens namn och hemort Föreningens namn är Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, Rådet

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriet

Undervisnings- och kulturministeriet Undervisnings- och kulturministeriet Ärende: Professorsförbundets utlåtande till undervisnings- och kulturministeriet om utkastet till regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring

Läs mer

RP 130/2009 rd. Lagen om alterneringsledighet, som varit i kraft för viss tid, upphör att gälla den 31 december

RP 130/2009 rd. Lagen om alterneringsledighet, som varit i kraft för viss tid, upphör att gälla den 31 december RP 130/2009 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om alterneringsledighet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Lagen om alterneringsledighet, som varit i

Läs mer

Stadgar för Kirkon akateemiset - Kyrkans akademiker AKI r.f.

Stadgar för Kirkon akateemiset - Kyrkans akademiker AKI r.f. Stadgar för Kirkon akateemiset - Kyrkans akademiker AKI r.f. Namn och hemort 1 Föreningens namn är Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker AKI r.y. och i dessa stadgar används om den benämningen AKI. Hemort

Läs mer

För att uppfylla sitt ändamål kan stiftelsen

För att uppfylla sitt ändamål kan stiftelsen 1( 6) STIFTELSEN DIAKONISSANSTALTEN I HELSINGFORS SR 1 NAMN OCH HEMORT Stiftelsens namn är Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr, på svenska Stiftelsen Diakonissanstalten i Helsingfors sr och på engelska

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSUT- SKOTTETS BETÄNKANDE 11/2001 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av 16 och 33 sjukförsäkringslagen

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSUT- SKOTTETS BETÄNKANDE 11/2001 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av 16 och 33 sjukförsäkringslagen SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSUT- SKOTTETS BETÄNKANDE 11/2001 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av 16 och 33 sjukförsäkringslagen INLEDNING Remiss Riksdagen remitterade den 2 maj 2001

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 69/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om tryggande av försörjningsberedskapen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att

Läs mer

Vi har fokus på kunden inom vår verksamhet Vi utökar självbetjäningsmöjligheterna för våra kunder och hjälper kunderna agera riktigt på egen hand.

Vi har fokus på kunden inom vår verksamhet Vi utökar självbetjäningsmöjligheterna för våra kunder och hjälper kunderna agera riktigt på egen hand. Vi förnyar modigt Förnyelse innebär att vi reagerar snabbare än tidigare på förändringar i vår verksamhetsmiljö. Vi stärker vår yrkeskunnighet, testar modigt nya tillvägagångssätt, lär oss tillsammans

Läs mer

Begäran om utlåtande , Diarienr: UKM/41/010/2017

Begäran om utlåtande , Diarienr: UKM/41/010/2017 Helsingfors 7.3.2018 Undervisnings- och kulturministeriet kirjaamo@minedu.fi lukiouudistus@minedu.fi Ärende: Referens: Finlands Svenska Lärarförbund FSL:s utlåtande om utkast till regeringens proposition

Läs mer

RP 303/2014 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av museilagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 303/2014 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av museilagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 303/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av museilagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att det till museilagen fogas en

Läs mer

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen Vuxenutbildningens förverkligande Att studera som vuxen 1. ALLMÄNT OM FÖRBEREDANDE UTBILDNING OCH FRISTÅENDE EXAMEN Systemet med fristående examen grundar sig på ett nära samarbete med arbetslivet och

Läs mer

Programmet Den nya grundskolan. Elevinriktning, kompetenta lärare och en verksamhetskultur som präglas av samhörighet

Programmet Den nya grundskolan. Elevinriktning, kompetenta lärare och en verksamhetskultur som präglas av samhörighet Programmet Den nya grundskolan Elevinriktning, kompetenta lärare och en verksamhetskultur som präglas av samhörighet Grundskolan förnyas. Aktuella utmaningar är en ökande ojämlikhet i utbildningen och

Läs mer

ANSÖKNINGSMEDDELANDE. Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2014 Yrkesutbildning TUTKE2 Genomförande av de reviderade examensgrunderna för grundexamina

ANSÖKNINGSMEDDELANDE. Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2014 Yrkesutbildning TUTKE2 Genomförande av de reviderade examensgrunderna för grundexamina ANSÖKNINGSMEDDELANDE 19.11.2014 60/2014 Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2014 Yrkesutbildning TUTKE2 Genomförande av de reviderade examensgrunderna för grundexamina Bakgrund Författningsgrund Statsunderstödslagen

Läs mer

Lagstiftning om utbildning som ordnas på arbetsplatsen

Lagstiftning om utbildning som ordnas på arbetsplatsen Lagstiftning om utbildning som ordnas på arbetsplatsen Utbildning som ordnas på arbetsplatsen från planering till praktik Uleåborg 14.11.2017 Tammerfors 16.11.2017 Mari Pastila-Eklund S:t Michel 29.11.2017

Läs mer

UTBILDNINGSKOMMISSIONER

UTBILDNINGSKOMMISSIONER UTBILDNINGSKOMMISSIONER Framtidens kompetens Utbildningskommissionerna är expertorgan som gör upp kvalitativa prognoser. Systemet med utbildningskommissioner syftar till att i samråd med undervisnings-

Läs mer

RP 90/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av II avd. 3 kap. 1 i lagen om transportservice

RP 90/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av II avd. 3 kap. 1 i lagen om transportservice Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av II avd. 3 kap. 1 i lagen om transportservice PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om

Läs mer

RP 95/2016 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om statens konstnärsstipendier

RP 95/2016 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om statens konstnärsstipendier Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om statens konstnärsstipendier PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om statens konstnärsstipedier

Läs mer

FASTSTÄLLANDE AV GRUNDERNA FÖR ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA FR.O.M

FASTSTÄLLANDE AV GRUNDERNA FÖR ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA FR.O.M Samkommunen 3 26.03.2013 FASTSTÄLLANDE AV GRUNDERNA FÖR ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA FR.O.M. 1.4.2013 446/00/01/013/2012 sht 3 Styrelsen 191 Föredragande Verkställande direktör Suvi Rihtniemi

Läs mer

RP 108/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 i lagen om rundradioskatt

RP 108/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 i lagen om rundradioskatt Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 i lagen om rundradioskatt PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om rundradioskatten

Läs mer

FINLANDS NÄRVÅRDAR- OCH PRIMÄRSKÖTARFÖRBUND SUPER. Arbete nära människan

FINLANDS NÄRVÅRDAR- OCH PRIMÄRSKÖTARFÖRBUND SUPER. Arbete nära människan FINLANDS NÄRVÅRDAR- OCH PRIMÄRSKÖTARFÖRBUND SUPER Arbete nära människan SuPer Närvårdarens och primärskötarens eget förbund Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer är Finlands största fackförbund

Läs mer

Post- och logistikunion PAU ry

Post- och logistikunion PAU ry Post- och logistikunion PAU ry Förbundets syfte är att bevaka och förbättra sina medlemmars ekonomiska och sociala intressen i arbetslivet och samhället. Förbundets medlemmar arbetar inom postoch kommunikationsbranschen,

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om främjande av idrott I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av idrottslagen (390/2015): 1 kap. Statens idrottsråd 1 Tillsättande av statens idrottsråd och dess sektioner,

Läs mer

REVIDERING AV DE RIKSOMFATTANDE MÅLEN FÖR OMRÅDESANVÄNDNINGEN

REVIDERING AV DE RIKSOMFATTANDE MÅLEN FÖR OMRÅDESANVÄNDNINGEN MILJÖMINISTERIET 19.2.2016 REVIDERING AV DE RIKSOMFATTANDE MÅLEN FÖR OMRÅDESANVÄNDNINGEN Preliminär arbets- och bedömningsplan Miljöministeriet har börjat bereda en revidering av de riksomfattande målen

Läs mer

Tillsammans mot ett lyckat förverkligande. Överdirektör Mika Tammilehto Helsingfors

Tillsammans mot ett lyckat förverkligande. Överdirektör Mika Tammilehto Helsingfors Tillsammans mot ett lyckat förverkligande Överdirektör Mika Tammilehto Helsingfors 4.10.2017 UTBILDNING SOM UTGÅR FRÅN VAD SOM BEHÖVS Utbildning som ordnas på en arbetsplats Läroavtalsutbildning Utbildning

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSUTSKOTTETS BETÄNKANDE 7/2005 rd

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSUTSKOTTETS BETÄNKANDE 7/2005 rd SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSUTSKOTTETS BETÄNKANDE 7/2005 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av 5 i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården INLEDNING Remiss Riksdagen

Läs mer

Fakta om ungdomsgarantin

Fakta om ungdomsgarantin 9.4.2014 Fakta om ungdomsgarantin Slutrapporten över det forskningsinriktade stödet för ungdomsgarantin publicerades den 1 april 2014. Nedan presenterade fakta bygger till stora delar på nämnda rapport.

Läs mer

RP 71/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om Folkpensionsanstalten

RP 71/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om Folkpensionsanstalten Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om Folkpensionsanstalten PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om Folkpensionsanstalten

Läs mer

RP 86/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av familjevårdslagen

RP 86/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av familjevårdslagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av familjevårdslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att familjevårdslagen ändras. Enligt förslaget

Läs mer

FINANSUTSKOTTETS BETÄNKANDE 30/2013 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om beskattning INLEDNING

FINANSUTSKOTTETS BETÄNKANDE 30/2013 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om beskattning INLEDNING FINANSUTSKOTTETS BETÄNKANDE 30/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet och inkomstskattelagen för gårdsbruk

Läs mer

Vinster i välfärden hur fungerar det i Finland? Tapio Kosunen Statssekreterare

Vinster i välfärden hur fungerar det i Finland? Tapio Kosunen Statssekreterare Vinster i välfärden hur fungerar det i Finland? Tapio Kosunen Statssekreterare Regeringsprogrammets insatsområden bekämpning av fattigdom, ojämlikhet och utslagning stabilisering av den offentliga ekonomin

Läs mer

BTLF. Barnträdgårdslärarförbundet

BTLF. Barnträdgårdslärarförbundet BTLF Barnträdgårdslärarförbundet INNEHÅLL Postadress Järnvägsmannagatan 6, 00520 Helsingfors Besöksadress Klockbron 7, 00520 Helsingfors E-post till förbundet lastentarha@lastentarha.fi till personalen

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 18 i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

World Design Capital Helsinki 2012 Sammandrag av slutrapporten

World Design Capital Helsinki 2012 Sammandrag av slutrapporten World Design Capital Helsinki 2012 Sammandrag av slutrapporten Sammandrag 1 World Design Capital Helsinki 2012 World Design Capital Helsinki 2012 Helsingfors var världens designhuvudstad 2012 (World Design

Läs mer

Kommunikation & påverkansarbete i OAJ

Kommunikation & påverkansarbete i OAJ Kunskap får alltid rum Kommunikation & påverkansarbete i OAJ NLS Helsingfors 3 4.12. 2014 1 Sommaren 2013 var tidningen och informationen åtskilda Ordförande Informationschef Styrelse Arbetsgrupp för kommunikationen

Läs mer

EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM

EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM VAD INNEBÄR REFORMEN? Finlands förvaltning organiseras i tre nivåer: stat, landskap, kommun. 18 nya landskap bildas i Finland Uppgifter från kommunerna, samkommunerna,

Läs mer

Anita Lehikoinen Kanslichef

Anita Lehikoinen Kanslichef Strukturen och finansieringen inom gymnasieutbildningen och andra stadiets yrkesinriktade grund- och tilläggsutbildning samt det fria bildningsarbetet förnyas Anita Lehikoinen Kanslichef Centrala beredningar

Läs mer

FÖRUTSEENDE OCH VERKNINGSFULL UTVÄRDERING 2020

FÖRUTSEENDE OCH VERKNINGSFULL UTVÄRDERING 2020 FÖRUTSEENDE OCH VERKNINGSFULL UTVÄRDERING 2020 Strategin för Nationella centret för utbildningsutvärdering 02 04 05 06 08 09 12 Vision, uppdrag och verksamhetsidé Servicelöften Strategiska mål NCU:s resultatkort

Läs mer

Tehy för hälsa & välbefinnande

Tehy för hälsa & välbefinnande Tehy för hälsa & välbefinnande Innehåll 3 Välbefinnande som uppgift 5 Effektivitet och vänlighet vi tehyiter 7 Tehys sak är en viljefråga 9 Tehy är aktivt och effektivt 11 Tehy gör världen bättre 13 Tehy

Läs mer

RP 121/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner

RP 121/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det stiftas en lag om extra konstnärspensioner.

Läs mer

Samarbete, nätverk, tillgänglighet och åtkomlighet inom museipolitiska program. Överdirektör Riitta Kaivosoja

Samarbete, nätverk, tillgänglighet och åtkomlighet inom museipolitiska program. Överdirektör Riitta Kaivosoja Samarbete, nätverk, tillgänglighet och åtkomlighet inom museipolitiska program Överdirektör Riitta Kaivosoja 10.2.2016 Varför ett museipolitiskt program? Vi behöver en gemensam vision om museiverksamheten

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA UR KOMMUNERNAS SYNPUNKT NÄR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS-

Läs mer

NLS Rapport/Sektorn för gymnasie och yrkesutbildning/finland

NLS Rapport/Sektorn för gymnasie och yrkesutbildning/finland 1 (5) 10.3.2015 NLS Rapport/Sektorn för gymnasie och yrkesutbildning/finland Gymnasiets, den grundläggande yrkesutbildningens, den yrkesinriktade vuxenutbildningens samt det fria bildningsarbetets strukturer

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSUTSKOTTETS BETÄNKANDE 11/2009 rd

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSUTSKOTTETS BETÄNKANDE 11/2009 rd SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSUTSKOTTETS BETÄNKANDE 11/2009 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa samt 4 i lagen om finansiering av arbetslöshetsförmåner

Läs mer

FÖR KUNSKAP OCH BILDNING

FÖR KUNSKAP OCH BILDNING FÖR KUNSKAP OCH BILDNING 3... För kunskap och bildning 4... Organisation 4... Allmänbildande utbildning 4... Yrkesutbildning 5... Informations- och utvärderingsverksamhet 5... Sektortjänster 5... Svenskspråkig

Läs mer

Vad händer på kommunal nivå och riksnivå inom utbildningssektorn och hur påverkar det gymnasiet? Direktör Terhi Päivärinta 4.9.

Vad händer på kommunal nivå och riksnivå inom utbildningssektorn och hur påverkar det gymnasiet? Direktör Terhi Päivärinta 4.9. Vad händer på kommunal nivå och riksnivå inom utbildningssektorn och hur påverkar det gymnasiet? Direktör Terhi Päivärinta 4.9.2015 Härmä Regeringsprogrammet: KOMPETENS OCH UTBILDNING Mål och hur de mäts

Läs mer

Kommunikationsstrategi yrkesutbildningen

Kommunikationsstrategi yrkesutbildningen Kommunikationsstrategi för yrkesutbildningen 11.3.2019 18.3.2019 1 INNEHÅLL Ägare och ansvar Utgångspunkter för kommunikationen Målgrupper Riktlinjer Värderingar Effektmål En studerande berättar Kärnbudskap

Läs mer

FINLANDS NÄRVÅRDAR- OCH PRIMÄRSKÖTARFÖRBUND SUPER. Arbete nära människan

FINLANDS NÄRVÅRDAR- OCH PRIMÄRSKÖTARFÖRBUND SUPER. Arbete nära människan FINLANDS NÄRVÅRDAR- OCH PRIMÄRSKÖTARFÖRBUND SUPER Arbete nära människan SuPer Närvårdarens och primärskötarens eget förbund Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer är Finlands största fackförbund

Läs mer

Forskarskolornas och doktorandprogrammens organisation och administration

Forskarskolornas och doktorandprogrammens organisation och administration 16.8.2013 Forskarskolornas och doktorandprogrammens organisation och administration Helsingfors universitets styrelse beslutade 24.4.2013 att universitetet i sin doktorsutbildning övergår till en struktur

Läs mer

RP 91/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 kap. i sjukförsäkringslagen

RP 91/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 kap. i sjukförsäkringslagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 kap. i sjukförsäkringslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att sjukförsäkringslagen ändras.

Läs mer

Målgruppen för yrkesstarten

Målgruppen för yrkesstarten Datum 9.2.2010 Anordnare av yrkesutbildning Dnr 4/530/2010 Ärende: Ansökan om tillstånd för anordnande av orienterande och förberedande utbildning inför den grundläggande yrkesutbildningen, yrkesstarten,

Läs mer

RP 179/2009 rd. maximitiden på 500 dagar för arbeslöshetsdagpenning.

RP 179/2009 rd. maximitiden på 500 dagar för arbeslöshetsdagpenning. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa och av vissa lagar som har samband med den PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna

Läs mer

LANDSKAPS- OCH VÅRD- REFORMEN I ÖSTERBOTTEN FÖRBEREDELSER REGLEMENTE FÖR POLITISKA REFERENSGRUPPEN

LANDSKAPS- OCH VÅRD- REFORMEN I ÖSTERBOTTEN FÖRBEREDELSER REGLEMENTE FÖR POLITISKA REFERENSGRUPPEN LANDSKAPS- OCH VÅRD- REFORMEN I ÖSTERBOTTEN FÖRBEREDELSER REGLEMENTE FÖR POLITISKA REFERENSGRUPPEN 7.12.2017 31.5.2018 Godkänt 7.12.2017 Innehåll 1. Organisering av beredningen av landskapsreformen och

Läs mer

ANDNINGSFÖRBUNDET RF 1 (7) STADGEMODELL FÖR MEDLEMSFÖRENING. Föreningens namn är. Föreningens hemort är. Föreningen verkar inom

ANDNINGSFÖRBUNDET RF 1 (7) STADGEMODELL FÖR MEDLEMSFÖRENING. Föreningens namn är. Föreningens hemort är. Föreningen verkar inom ANDNINGSFÖRBUNDET RF 1 (7) 1 NAMN, HEMORT OCH VERKSAMHETSOMRÅDE Föreningens namn är Föreningens hemort är Föreningen verkar inom kommun/kommuner. Föreningen kan för lokal verksamhet grunda Silmu-kommittéer

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 158/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om temporär ändring av 29 b och 30 c sjukförsäkringslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 357/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till komplettering av regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om grundläggande yrkesutbildning, av 11 i lagen

Läs mer

Befattningsbeskrivningar IMF Föreningen

Befattningsbeskrivningar IMF Föreningen Befattningsbeskrivningar IMF Föreningen Innehållsförteckning ORDFÖRANDE... 1 Internt... 1 Externt... 2 VICE ORDFÖRANDE... 3 Internt... 3 Externt... 4 EKONOMIANSVARIG... 5 UTBILDNINGSUTSKOTTET... 6 NÄRINGSLIVSUTSKOTTET...

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN Godkänd: Landskapets samarbetsgrupp 23.5.2014 Fastställd: Landskapsstyrelsen 23.6.2014 Ikraftträdande: 1.7.2014 1 kapitel Landskapets samarbetsgrupp

Läs mer

BEGÄRAN OM UTLÅTANDE OM UTKAST TILL REGERINGENS PROPOSITION OM LAG- STIFTNING SOM GÄLLER ETT LÄGENHETS- OCH LOKALDATASYSTEM

BEGÄRAN OM UTLÅTANDE OM UTKAST TILL REGERINGENS PROPOSITION OM LAG- STIFTNING SOM GÄLLER ETT LÄGENHETS- OCH LOKALDATASYSTEM BEGÄRAN OM UTLÅTANDE 251422 1 (5) 22.3.2018 1463/01.01/2016 Enligt sändlista ÖVERSÄTTNING MMM045:00/2016 BEGÄRAN OM UTLÅTANDE OM UTKAST TILL REGERINGENS PROPOSITION OM LAG- STIFTNING SOM GÄLLER ETT LÄGENHETS-

Läs mer

Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2017 och avses bli behandlad i samband med den.

Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2017 och avses bli behandlad i samband med den. LUONNOS LAUSUNNOLLE Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om grundläggande utbildning, gymnasielagen, lagen om grundläggande yrkesutbildning, lagen om elev-

Läs mer

Yrkesutbildningsreformen

Yrkesutbildningsreformen Yrkesutbildningsreformen Infotillfälle om Studieinfo och övriga webbtjänster för lärande, 20.1.2017 Ulla-Jill Karlsson Konsultativ tjänsteman Kompetens och utbildning: Yrkesutbildningsreformen 2015-2018

Läs mer

FÖRESKRIFT 70/011/2000 AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMINA OCH INGÅENDE AV AVTAL

FÖRESKRIFT 70/011/2000 AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMINA OCH INGÅENDE AV AVTAL FÖRESKRIFT 70/011/2000 AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMINA OCH INGÅENDE AV AVTAL AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMINA OCH INGÅENDE AV AVTAL UTBILDNINGSSTYRELSEN 2001 1 Oy Edita Ab Helsingfors 2001 ISBN

Läs mer

Förslag till ny universitetslag

Förslag till ny universitetslag Förslag till ny universitetslag Ändringar sker... Autonomin stärks: universiteten blir juridiska personer Universiteten ersätter staten som arbetsgivare: tjänsterna blir arbetsavtalsförhållanden Relationerna

Läs mer

UTBILDNING AV BEDÖMARE INOM FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET Hösten 2013

UTBILDNING AV BEDÖMARE INOM FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET Hösten 2013 UTBILDNING AV BEDÖMARE INOM FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET Hösten 2013 FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET Systemet är i slutet på tonåren (första lagstiftningen kom 1994 och kallades för yrkesexamenslagen) Samarbetet

Läs mer