Minnesanteckningar 7 sep 2017, för Övervakningskommitténs arbetsutskott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar 7 sep 2017, för Övervakningskommitténs arbetsutskott"

Transkript

1 Datum: Diarienr: 1 (6) ?? Kontaktperson: Övervakningskommitténs sekretariat Minnesanteckningar 7 sep 2017, för Övervakningskommitténs arbetsutskott Tid: 7 sep 2017, kl , Kaffe och fralla från kl Plats: Svenska ESF-rådet, Rosterigränd 12, 4 tr., (Liljeholmen) i Stockholm Närvarande: se bifogad lista. 1. Dagens agenda och ny ledamot Ordförande Gunnar Anderzon hälsade alla välkomna och informerade om att Kristina Lovén Seldén är föräldraledig och under hennes ledighet går suppleant Lena Orpana in och representerar TCO i Arbetsutskottet och Övervakningskommittén. (9 nov. eva/do kan ej komma). AU godkände dagordningen med tillägg under övriga frågor: 1. ESI-support? 2. AF och deltagare? 3. SFP i Stockholm 4. 40% Schablonen 2. Minnesanteckningar från föregående möte AU gick igenom minnesanteckningar från föregående möte. Sekretariatet får i uppgift att kontrollera och korrigera en siffra under punkt 5, sista stycket Nära 40 deltagare... Med den ändringen läggs mötesanteckningarna från föregående möte till handlingarna. 3. Beslut: Återrapportering från AU till ÖK 4 okt val av tillfällig ers. för Gunnar Anderzon. AU utsedde Roger Andersson att gå in som mötesordförande från punkt 7, samt att återrapportera från AU till ÖK, den 4 oktober. 4. Tid & plats för AU-möten under våren 2018 AU diskuterade och kom fram till att fortsatt ha AU-mötena på Svenska ESF-rådet. AU diskuterade datumförslagen: 7 feb, och 17 april och konstaterade att 17 april krockar med en stor konferens som ev. flera ledamöter berörs av april. Sekretariatet kollar upp nytt datum för april och återkommer till nästa AU. 5. Information: Nytt anmälningssätt och utveckling av webben Anna Sjögren, från ÖK-sekretariatet höll en kort genomgång och berättade att syftet med att utveckla anmälningssätt är att underlätta för ledamöter och förenkla den praktiska administrationen kring mötena. AU återkopplade att de upplevde det som en förbättring och uttryckte att de såg positivt på att använda samma sätt för ÖK-möten. Anna Sjögren berättade kort om syftet med att utveckla sättet att informera: att ge ledamöterna bättre översikt (mötesdatum, plats, tidpunkt), underlätta att ha tillgång till dokument och att underlätta förberedelser. AU återkopplade att de såg positivt på förändringarna. AU lyfte också att det var viktigt att få underlag i tid och tydlighet kring vilka underlag som hör till vilken punkt (och att det var en förbättring att det står tydligt i dagordningen). Svenska ESF-rådet Huvudkontoret Besöksadress: Rosterigränd 12, 3 tr Postadress: Box 47141, Stockholm Telefon: Fax: Webbplats:

2 Diarienr: 2 (6) 6. Beredning: Förslag om presentation för ÖK om Gröna Jobb Ingvar Jundén, ledamot Naturvårdsverket berättade om förslag att bjuda in Naturvårdsverkets uppdrag om Gröna Jobb och föreslog att ansvarig projektledare bjuds in att prata på nästa ÖKmöte, utifrån att det finns beröringspunkter mellan socialfondsuppdraget och gröna jobb. Ingvar berättade mer om uppdraget och ev. kopplingar. AU såg ev. kopplingar till ESI-fonderna och inte minst Socialfonden (samma målgrupper, hållbarhet, insteg och möjlighet till vidare kompetensutveckling, tillgänglighet, möjlighet att koppla ihop sociala frågor och miljöfrågor, liksom Agenda 2030) AU landade i att det bör vara en informations- och kompetenshöjande punkt, för att bidra till ÖKledamöternas kunskap, inte en beslutspunkt. Sekretariatet kontaktar Ingvar för de praktiska detaljerna kring att bjuda in Maria Sjö, projektledare. 7. Information: Nästa steg i utvärdering av sysselsättningsinitiativet Jonas Lindén, Svenska ESF-rådet, berättar om nästa steg i förberedelserna för att utvärdera PO3. Det är långa ledtider, så för att det ska kunna göras en slutrapportering för ÖK i början på december 2018, behöver utvärderingsarbetet pågå från Jan-feb till okt med några delrapporteringar. För att en utvärdering ska kunna starta i jan/feb, måste avrop på upphandlat utvärderingsstöd göras i oktober 2017 (det ska ligga ute i 45 dagar, med tanke på att det är en större utredning). Jonas berättade att föredragningen görs i syfte att förankra upplägget och ge AU möjlighet att lämna input innan avropet görs i oktober. Frågan tas inte upp på ÖK 4 okt. Jonas beskrev de centrala ställningstaganden: 1) Vad ska utvärderingen inriktas mot i förhållande till övriga komponenter i lärsystemet? 2) Vilken typ av frågor är möjliga att besvara givet de dataunderlag som finns? Diskussionen handlade om: Vilka är de förväntade effekterna, vad förväntar vi oss hitta? Vilken progression har deltagarna fått? Har rätt deltagare kommit med, går de vidare till studier och arbete? Hur slår det på olika grupper? Hur ser utfallet ut för deras del? (tex. funktionsnedsatta/med speciella förutsättningar). Blir de föremål för insatserna? Tidigare var deltagare lågt hängande frukter, nu är det personer som står längre från arbetsmarknaden. Jonas föredrog Tentativa utvärderingskriterier : Relevans: i vilken mån är satsningens innehåll relevant i förhållande till den problembild som man vill påverka. Träffbild: i vilken mån når satsningen den avsedda målgruppen. Måluppfyllelse och effekter Kostnadseffektivitet Diskussionen handlade om:

3 Diarienr: 3 (6) Relevans: Problembild - Är det individens problembild, eller projektets eller myndighetens. Det är en avvägning var utvärderingen kan lägga sig givet att det är programutvärdering. Träffbild: Har det blivit en boost för ungdomsarbetslösheten i 3 regioner. Har det haft effekten man vill åt? Var det den här insatsen som gjorde skillnad eller den allmänna konjunkturen? (effekter för individer som står nära eller längre ifrån arbetsmarknaden). Målgruppen har förändrats från 2015 till nu. Pga. av konjunkturen (ser i ung framtid) de som kommer in har allt längre väg att gå. Inte samma snabba utfall som man kan ha i början av perioden. Kostnadseffektivitet, bidragseffektivitet Hur mycket privata medel går in utöver bidragen, dvs vad är bidragseffektiviteten? Att det behövs lägga till en dimension: Vi förändrar arbetsmarknaden inom socialfonden. Sociala inte bara ekonomiska bokslut. Trött på att mäta människor i pengar. Om vi kan skapa meningsfulla vardagar för människor, går inte att mäta i pengar! Deskriptiv, kvalitativ? Viktigt komplettera mätbara data med verbala beskrivning. Fixering vid att mäta, behöver kompletteras. Kan man tänka sig kvalitativa studier, beskrivningar av utvecklingsflöden och berättelser som kan skapa lärdomar för nästa programperiod. Jonas välkomnar frågor och synpunkter per mejl. Roger Andersson tar över som mötesordförande. 8. Beredning inför ÖK 4 okt: Utvärdering av ESI-fondernas genomförandeorganisation Jonas Lindén Svenska ESF-rådet föredrog utifrån underlag baserat på utvärderingens rekommendationer och ÖKs bearbetning på workshop 31 maj, samt input från ÖK under sommaren (se underlag för mötet). Mikael Olsson verksamhetsstyrning, föredrog myndighetens arbete och preliminära ställningstaganden. AU diskuterade hur beredningen skulle genomföras och diskuterade utifrån underlag och föredragningar. Se summering nedan. Om rapporten: Rapporten var väldigt abstrakt i sina rekommendationer. Vad är avsikten med utvärderingen? Rekommendationerna viktiga men i olika skeden och berör olika mottagare Involvera oss aktörer för att hjälpa till som projektägare och ÖK-ledamöter. Kan vi säga något om hur EU-sytemet fungerar. Finns det möjligheter till att annat sätt att styra finansiellt som gör det möjligt att fokusera på verksamheten? Kan regeringen hantera regelverk från EU mer pragmatiskt?

4 Diarienr: 4 (6) Ökad självständighet och kvalitetssäkring. Om lägger ner all arbetstid på att jaga utbetalningstakt (finansiella styrningen) finns ingen tid för verksamheten. Förvaltande myndighet behöver större självständighet en axel att snurra allt kring. Regeringen behöver förtydliga vad vill ha ut av fondsamverkan: - En tidigare tillsatt arbetsgrupp konstaterade att det inte går att fondsamordna utan mandat. - Utifrån ett projektägarperspektiv är det svårhanterligt med olika myndigheter som ändrar förutsättningarna och ger olika förutsättningar (tex schablon) mitt under planering inför ansökan. - Myndigheterna är bundna av olika regelverk. Vad är en lösning? En superfond med samma regelverk? Förvaltande myndigheter i samråd? Möjligheter att påverka Vi har ett regelverk att förhålla oss till under nuvarande programperiod (möjligheter att påverka på EU-nivå under nuvarande period är obefintliga). Är det inspelet till nuet eller till sen:et, Nuvarande eller nästa programperiod, som vi ska ge inspel till? Vad är mandat för olika grupper? SFP, högnivågrupp, ÖK. Hur gör vi detta rent praktiskt? Vad gör vi för att inte fastna i att utreda, utifrån det vi tror oss se. Var finns de stora konfliktpunkterna: någon behöver tydliggöra var det krockar. Långsiktighet Hur programmen ska styras för att nå långsiktiga effekter är viktigt att lyfta fram, så att det inte bara är för stunden, eller skapar återvändsgränder för människor. Kan kräva tematiska ÖK:n för att fånga in långa processer? Mötesordförande summerade vad AU kommit fram till. Sekretariatet noterade och bistår med att föra ned det på papper, samt stämmer av att skrivningen blir så som AU avsett med mötesordförande Roger Andersson. 9. Beredning inför ÖK 6 dec: Projektbesök Det finns förslag på att ÖK-ledamöter får möjlighet att träffa/besöka projekt för att få en bättre bild av hur det fungerar i praktiken. Förslag att en eftermiddag under ett ÖK-möte avsätts. AU diskuterar och kommer fram till att projektbesök är viktigt för de ledamöter som inte har insyn, nära kontakt med projektägarorganisation och att det är viktigt att få ta del av det inte bara en gång utan bjuda in till ÖK-mötena med jämna mellanrum, för att få ta del av konkreta exempel, både sådant som har lyckats och sådant som inte gått bra. Erfarenheter bland AUledamöterna är dock att det är samma typ av frågor som återkommer (vid besök bland 10-tal projekt). AU bedömer att det är lämpligt att bjuda in projektägare till ÖK-mötet, snarare än att åka ut och besöka projekt, eftersom det är enklare att arrangera. För att ändå få en rättvisande och ärlig bild är det viktigt att vara tydlig i instruktioner och be projektägare att både berätta om positiva och negativa bitar. Sekretariatet tar med detta till mötesplaneringen.

5 Diarienr: 5 (6) 10. Övrigt ESI-support: vad händer, vad ligger frågan? Oroande signaler om att det inte fungerar som tänkt. Vad händer och hur ser vi på behovet av en stöd-organisation inför nästa programperiod. Temaplattformen vad har hänt sen? Skulle också vara som ett stöd. Vägledning för ekologisk hållbarhet, vad har hänt? AU önskar dragning på nästa ÖK. Sekretariatet tar med detta till mötesplaneringen. AF handlar om deltagare. Frågan tas direkt med AFs ledamot. SFP i Stockholm och handläggningstiden. Orimligt det som händer i Stockholm. Utlyser 18 mån innan. Särskild beredningsgrupp. Återkommande att det är långa beredningstider och utlysningstider. Vet att lars och Håkan har frågan på sitt bord. I Stockholm vet man vilka utlysningar som kommer, och ws bra, men det korrelerar inte med utlysningar och beslut. 40% schablonen (uppdatering vad har hänt, konsekvensanalys, kostnadsberäkning? Krävs personalintensiva projekt, vad är konsekvensen vilka projekt kan då finansieras? AU önskar en dragning på nästa ÖK-möte om vad har man räknat på, och hur projektägare kan hantera utmaningen. AU önskar underlag i god tid inför (att stämma av inom projektägarorganisation) inför ÖK-mötet. Sekretariatet tar med detta till mötesplaneringen. Hur ser tidsplanen ut inför att påverka inför nästa programperiod? Vad är färdplanen? Grupperingar för arbetet, möjlighet att påverka programskrivningen? Sekretariatet för frågan vidare till departementet och tar med det som en punkt i mötesplanering.

6 Diarienr: 6 (6) Ledamot Organisation Närvarande Stefan Eklund Åkerberg Lena Orpana Lena Rönnestig Funktionsrätt Sverige TCO Försäkringskassan Ann-Christine Gullesjö Arbetsmarknadsdepartementet Anmält förhinder Eva Nikell DO Ingvar Jundén Naturvårdsverket Från punkt 6. Roger Andersson LO Eva Theisz Arbetsförmedlingen Gunnar Anderzon SKL Marita Öberg Molin Coompanion Anmält förhinder Elisabeth Stenman Migrationsverket Anmält förhinder Ove Jansson Företagarna Anmält förhinderingen uppgift Stefan Hult A-dep. Anmält förhinder Föredragande Andreas Larsson Svenska ESF-rådet Anna Sjögren Svenska ESF-rådet Steffen Ovdahl Svenska ESF-rådet Anmält förhinder Susanna Holzer Svenska ESF-rådet endast punkt 7. Mikael Olsson Svenska ESF-rådet endast punkt 8.

Mötesanteckningar 7 feb 2018, för Övervakningskommitténs arbetsutskott

Mötesanteckningar 7 feb 2018, för Övervakningskommitténs arbetsutskott Datum: Diarienr: 1 (5) 2018-02-26 Anteckningar Kontaktperson: Anna Sjögren, ÖK-sekr. Mötesanteckningar 7 feb 2018, för Övervakningskommitténs arbetsutskott Tid: 7 feb 2018, kl. 9.00-12.00, Fika från kl.

Läs mer

Minnesanteckningar 5 sep 2018, för Övervakningskommitténs arbetsutskott

Minnesanteckningar 5 sep 2018, för Övervakningskommitténs arbetsutskott Datum: Diarienr: 1 (5) 2018-09-13 Kontaktperson: Övervakningskommitténs sekretariat Minnesanteckningar 5 sep 2018, för Övervakningskommitténs arbetsutskott Tid: 5 sep 2018, kl. 9.00-12.00 Plats: Svenska

Läs mer

Protokoll från Övervakningskommitténs möte onsdagen den 31 maj 2017

Protokoll från Övervakningskommitténs möte onsdagen den 31 maj 2017 1(7) Diarienummer: Fo Protokoll från Övervakningskommitténs möte onsdagen den 31 maj 2017 Tid: onsdagen den 31:e maj, 2017 kl. 09.30-16.00 Plats: lokal Berzelii Park / Garnisonen, Karlavägen 100 i Stockholm

Läs mer

Utvärdering av genomförandeorganisationerna. Presentation för och workshop med ESF:s ÖK

Utvärdering av genomförandeorganisationerna. Presentation för och workshop med ESF:s ÖK Utvärdering av genomförandeorganisationerna i ESI Presentation för och workshop med ESF:s ÖK 2016-10-04 Syfte Återföra erfarenheter från utvärderingsarbetet så här långt Bidra till engagemang Få inspel

Läs mer

Arbetsordning för Övervakningskommittén

Arbetsordning för Övervakningskommittén Beslutad av ök: Diarienr: 12-11 2014/00387 Arbetsordning för Övervakningskommittén 2020 Upprättande och sammansättning 1.1 Upprättande Socialfondens övervakningskommitté (framöver kommittén) är upprättad

Läs mer

Protokoll från Övervakningskommitténs möte onsdagen den 4 okt 2017

Protokoll från Övervakningskommitténs möte onsdagen den 4 okt 2017 1(9) Diarienr 017/00021? Fö Protokoll från Övervakningskommitténs möte onsdagen den 4 okt 2017 Tid: 9.30-16.00 Plats: Garnisonen konferens, Karlavägen 100 (lokal Berzelii Park), Stockholm Närvarande: se

Läs mer

Välkomna till vår informationsträff. Svenska ESF- rådet Norra Mellansverige

Välkomna till vår informationsträff. Svenska ESF- rådet Norra Mellansverige Välkomna till vår informationsträff Svenska ESF- rådet Norra Mellansverige Agenda Presentation: socialfonden, aktuella utlysningar Ta del av styrande dokument Socialfondsprogrammet 2014-2020 Regional handlingsplan

Läs mer

Hur kan vi använda socialfonden som ett strategiskt instrument för regional tillväxt och sysselsättning?

Hur kan vi använda socialfonden som ett strategiskt instrument för regional tillväxt och sysselsättning? Hur kan vi använda socialfonden som ett strategiskt instrument för regional tillväxt och sysselsättning? Erfarenheter Socialfonden 2007-2013 - Goda resultat på deltagarnivå - Mindre goda resultat på organisations-

Läs mer

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer. Presentation för Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer. Presentation för Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet Utvärdering av ESI-fondernas genomförandeorganisationer Presentation för Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet 2017-05-23 Utvärdering av ESI-fondernas genomförandeorganisationer i Sverige I januari

Läs mer

Minnesanteckningar möte Övervakningskommitté AMIF 21 september 2018

Minnesanteckningar möte Övervakningskommitté AMIF 21 september 2018 1 (6) Välj 2018-09-21 FFF2017/000075 Minnesanteckningar möte Övervakningskommitté AMIF 21 september 2018 Närvarande Mikael Tollerz, Justitiedepartementet, ordförande Mats P. Andersson, Justitiedepartementet

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF)

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 1 (9) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 2014-2020 Postadress Besöksadress Telefon 103

Läs mer

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 16 maj 2018

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 16 maj 2018 1(7) Fö Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 16 maj 2018 Tid: 9.30-16.00 Plats: Quality Globe Hotel, Stockholm Närvarande: se lista 1. Sammanträdet öppnades Henrietta Stein, ÖK-ordförande

Läs mer

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer Utvärdering av ESI-fondernas genomförandeorganisationer Presentation för Övervakningskommittén för Regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling 2017-10-18 Utvärdering av ESI-fondernas

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2018 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF)

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2018 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 1 (8) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2018 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 2014-2020 Postadress Besöksadress Telefon 103

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 3 okt 2018

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 3 okt 2018 1(8) Fö Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 3 okt 2018 Tid: 9.30-16.00 Plats: Garnisonen Konferens, Stockholm Närvarande: se lista 1. Sammanträdet öppnades Henrietta Stein, ÖK:s ordförande

Läs mer

Uppdrag från Övervakningskommittén i december 2014

Uppdrag från Övervakningskommittén i december 2014 Datum: 1 (7) 2015-11-24 Kontaktperson: Aurora Lewén, Programenheten Uppdrag från Övervakningskommittén i december 2014 Vid mötet med Socialfondens Övervakningskommitté den 12 december 2014 behandlades

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(6) Beslut 2009-02-05 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensutveckling

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Europeiska Socialfondens övervakningskommitté den 12 juni 2014

Protokoll från sammanträde med Europeiska Socialfondens övervakningskommitté den 12 juni 2014 Protokoll Datum: Diarienr: 2014-06-30 ÖKS- Kontaktperson: Hanna Hörnlund hanna.hornlund@esf.se Protokoll från sammanträde med Europeiska Socialfondens övervakningskommitté den 12 juni 2014 Mötet hölls

Läs mer

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 6 mars 2019

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 6 mars 2019 1(11) Diarienummer 2019/00045 Fö Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 6 mars 2019 Tid: 9.30-15.00 Plats: Garnisonen Konferens, Stockholm Närvarande: Se lista 1. Sammanträdet öppnas Henrietta

Läs mer

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 6 dec 2017

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 6 dec 2017 1(7) Diarienummer 2017/00021? Fö Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 6 dec 2017 Tid: 9.30-16.00, fika från kl. 9.00 Plats: Quality Hotel Globe, Stockholm Närvarande: se lista över närvarande

Läs mer

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2015, kl. 16:00-18:00, lokal: Bornholm, Visborg

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2015, kl. 16:00-18:00, lokal: Bornholm, Visborg Handlingstyp Minnesanteckning 1 (6) Datum 8 september 2015 Näringslivsråd 8 september 2015, kl. 16:00-18:00, lokal: Bornholm, Visborg Deltagare: Björn Jansson (Region Gotland, S), Eva Nypelius (Region

Läs mer

Nationell utlysning: Fead-insatser

Nationell utlysning: Fead-insatser 1(5) Datum 2018-06-08 Dnr 2018/00329 Fead - fonden för europeiskt bistånd för dem som har det sämst ställt Syftet med fonden är att inom EU stödja de grupper som på grund av fattigdom har det sämst ställt.

Läs mer

Kompetensförsörjningsutskottets sammanträde (KFU)

Kompetensförsörjningsutskottets sammanträde (KFU) 1 (3) Kompetensförsörjningsutskottets sammanträde (KFU) Tid: Måndag 31 maj 2010, kl. 13.00-15.00 Plats: Lilla Björn, Länsstyrelsen Ledamöter: Göran Nilsson Jan Johansson Kjell Hjelm Majvor Johansson Roger

Läs mer

Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+ (ESF+)

Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+ (ESF+) Sida 1 (5) Avsändarens referens N2018-03829-RTS Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+

Läs mer

Magnus Haglund öppnade mötet. Jonas Jonsson hade anmält frånvaro.

Magnus Haglund öppnade mötet. Jonas Jonsson hade anmält frånvaro. Kommunchefsmöte, Umeåregionen Beslutande: Håkan Wretling, Bjurholms kommun Karin Ahnqvist, Robertsfors kommun Karolina Johansson, Vännäs kommun Magnus Haglund, Örnsköldsviks kommun, ordförande Per-Eric

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(5) Beslut 2008-09-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Utvärdering av genomförande- organisationerna i ESI

Utvärdering av genomförande- organisationerna i ESI Utvärdering av genomförande- organisationerna i ESI Teaser för Reglab Mats Kullander 2017-02-09 Vad påverkar förmåga att åstadkomma förändring?! Placering i samhällssystem! Konstruktion! Effektlogik! Genomförandestrategi

Läs mer

Protokoll för Övervakningskommitténs möte tisdagen den 4 juni 2019

Protokoll för Övervakningskommitténs möte tisdagen den 4 juni 2019 1(13) Diarienummer 2018/00045 Fö Protokoll för Övervakningskommitténs möte tisdagen den 4 juni 2019 Tid: 9.30-16.00 Plats: Garnisonen Konferens, Stockholm Närvarande: se lista 1. Sammanträdet öppnades

Läs mer

Sammanfattning. Sida 1 (5) Dnr Af-2018/ Näringsdepartementet Stockholm

Sammanfattning. Sida 1 (5) Dnr Af-2018/ Näringsdepartementet Stockholm Sida 1 (5) Avsändarens referens N201803829RTS Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande: EUkommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordningar om Europeiska regionala utvecklingsfonden

Läs mer

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Inledning Det regionala utvecklings- och tillväxtarbetet bygger på att resurser satsas på insatser som ska ge bestående

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

Dokumentation gruppdialog 2 Lärkonferens 2010 08 26

Dokumentation gruppdialog 2 Lärkonferens 2010 08 26 Dokumentation gruppdialog 2 Lärkonferens 2010 08 26 Dokumentationen utgår från ESF samordnarnas anteckningar och är redigerade för att få liknande form. Syftet med dokumentationen är att andra snabbt ska

Läs mer

Att säkra Europeiska socialfondens och projektens resultat - att arbeta resultatbaserat

Att säkra Europeiska socialfondens och projektens resultat - att arbeta resultatbaserat Datum: 1 (6) 2015-10-20 Att säkra Europeiska socialfondens och projektens resultat - att arbeta resultatbaserat Svenska ESF-rådet Huvudkontoret Besöksadress: Rosterigränd 12, 3 tr Postadress: Box 47141,

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): januari 2014

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): januari 2014 1(7) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): januari 2014 Inledning Integrationsfonden

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg Handlingstyp Minnesanteckning 1 (6) Datum 8 sep 2014 Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg Deltagare: Åke Svensson (RG), Jan Björinge (RG), Stefan Persson, RG, Eva Nypelius

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen DATUM Sida 1 (5) Dnr Region Västernorrland 18RS726 Dnr Arbetsförmedlingen Af-2018/0006 9811 ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen Bakgrund Under juni 2017 träffade

Läs mer

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen-Sylarna-Helags

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen-Sylarna-Helags Minnesanteckningar Datum Dnr 2018-08-30 511-489-16 Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen-Sylarna-Helags Plats: Datum/Tid: Närvarande: Hotell Frösö Park 2018-08-30, kl. 9.30-16.30 Beredningsgruppen

Läs mer

Mål och programområden

Mål och programområden Mål och programområden Övergripande mål för Socialfonden: Ökad tillväxt genom god kompetensförsörjning samt ett ökat arbetskraftsutbud. Två programområden: Programområde 1: Kompetensförsörjning Programområde

Läs mer

Handledning för upphandling av projektutvärdering

Handledning för upphandling av projektutvärdering Datum: Handledning för upphandling Avsedd för: Projektägare 1 (6) Handledning för upphandling av projektutvärdering Handledningen är i första hand riktad till projektägare som behöver upphandla utvärdering.

Läs mer

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Rådet för funktionshinder frågor 2013-01-16 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28, 073-950 65 89 e-post: anna-maarit.tirkkonen@eskilstuna.se Närvarande Joel Hamberg

Läs mer

Regional handlingsplan ESF i Stockholm

Regional handlingsplan ESF i Stockholm Regional handlingsplan ESF i Stockholm Inriktning 2019 Övervakningskommittén för Europeiska socialfonden 5 december 2018 Jonas Örtquist Strateg, Länsstyrelsen Stockholm Sekretariatet för Strukturfondspartnerskapet

Läs mer

Beslutande Christer Lindvall Umeå kommun, ordförande. Ove Grape Ungdomstorget, 24 Jens Ineland Ungdomstorget, 24 BEVIS

Beslutande Christer Lindvall Umeå kommun, ordförande. Ove Grape Ungdomstorget, 24 Jens Ineland Ungdomstorget, 24 BEVIS PROTOKOLL Sammanträdesdatum Samordningsförbundet Umeå 2012-06-27 Plats och tid Arbetsförmedlingen klockan 13.00-17.00 Beslutande Christer Lindvall Umeå kommun, ordförande Linda Lund Försäkringskassan Ulf

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-17 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

FÖRTYDLIGANDEN. Stockholm, Ola Odebäck Vd, Ramböll Management

FÖRTYDLIGANDEN. Stockholm, Ola Odebäck Vd, Ramböll Management FÖRTYDLIGANDEN Ramböll Management har skrivit ett avropssvar till ESF-rådet gällande resultat- och effektutvärderingen av Socialfonden (Dnr 2011-100). Vi har blivit ombedda av uppdragsgivaren att tydliggöra

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-22 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Småland och Öarna Sammanträdesdatum 2014-12-05 1 (8)

Småland och Öarna Sammanträdesdatum 2014-12-05 1 (8) 2014-12-05 1 (8) Tid Fredag den 5 december 10.00 14.30 Plats Elite Stora Hotellet, Jönköping Beslutande Ledamöter Övriga deltagande Utses att justera Leif Larsson, ordförande Lena Celion Björn Jansson

Läs mer

Samordningsförbunden i Östergötland - Västra, Centrala och Östra. Projektidéer som inte har kommit förbi idéstadiet

Samordningsförbunden i Östergötland - Västra, Centrala och Östra. Projektidéer som inte har kommit förbi idéstadiet ESF-teamet Maria Can, Koordinator Tel: 0724-52 85 73/ E-post: maria.can@linkoping.se Karin Tjärnlund, Projektutvecklare Tel: 0724-52 95 35/ E-post: karin.tjarnlund@linkoping.se Bakgrund Samordningsförbunden

Läs mer

Uppdrag och mandat i TRIS

Uppdrag och mandat i TRIS Beslutat den 23 februari 2015 av Regionala Samverkansgruppen 1 Uppdrag och mandat i TRIS Vad syftar detta dokument till? Detta dokument är ett komplement till styrdokumentet för TRIS och beskriver mer

Läs mer

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden 2014 2020 EU nivå Europa 2020 Gemensamt strategiskt ramverk för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden Nationell nivå Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond,

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): maj 2014

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): maj 2014 1(7) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): maj 2014 Inledning Integrationsfonden lägger

Läs mer

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor Kommunstyrelsen Datum 1 (8) Kommunledningskontoret 2012-09-25 Rådet för funktionshinderfrågor Anna-Maarit Tirkkonen Tfn. 016-710 24 28 Mobil: 073-950 65 89 Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Höglandets kommunalförbund Eksjö, lokal Majoren

Höglandets kommunalförbund Eksjö, lokal Majoren Mötesanteckningar till regionalt styrgruppsmöte för Vård- och omsorgscollege Höglandet Tid 2018-02-20 kl. 09.00-11.00 Plats Kallade Höglandets kommunalförbund Eksjö, lokal Majoren Helena Martinson, arbetsgivare

Läs mer

Svar på uppdrag i regleringsbrev 2015 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF)

Svar på uppdrag i regleringsbrev 2015 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 1 (11) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på uppdrag i regleringsbrev 2015 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 2014-2020 Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm

Läs mer

Säker digital kommunikation Inbjudan till informationsmöte 12 december 2017

Säker digital kommunikation Inbjudan till informationsmöte 12 december 2017 Säker digital kommunikation Inbjudan till informationsmöte 12 december 2017 Välkommen till en dag där din organisation kan ta del av resultatet från etableringen av projektet Säker digital kommunikation.

Läs mer

Programperioden

Programperioden Nästa Nya Kommande Programperioden 2014-2020 1 Regelverk 2007-2013 Allmän förordning, 1083/2006 Regionalfondsförordning, 1080/2006 Tillämpningsförordning, 1828/2006 Svensk förordning, 2007:14 Föreskrifter

Läs mer

Projektplan Modell för arbetsträning i offentlig sektor - ett Finsamprojekt

Projektplan Modell för arbetsträning i offentlig sektor - ett Finsamprojekt 1 Projektplan Modell för arbetsträning i offentlig sektor - ett Finsamprojekt Verksamhetsidé: Projektet ska skapa en modell för att öka antalet arbetsträningsplatser i offentlig sektor. Projektnamn: Självklart

Läs mer

Nollbasmätning ÖK % 26. Mitt juridiska kön är: Ange i vilken grad du instämmer i följande påståenden:

Nollbasmätning ÖK % 26. Mitt juridiska kön är: Ange i vilken grad du instämmer i följande påståenden: Nollbasmätning ÖK DAGAR KVAR DAGAR AKTIV SVAR ANTAL SVAR % SLUTFÖRDA 0 58 33 61% 26 Mitt juridiska kön är: 10 8 Kvinna Man 1 Kvinna 17 (51.52 %) 2 Man 16 (48.48 %) Svar 33 Ange i vilken grad du instämmer

Läs mer

Bakgrund och inriktning för Stora programutvärderingen

Bakgrund och inriktning för Stora programutvärderingen Promemoria Datum: Diarienr: 1 (9) 2017-11-01 Kontaktperson: Bakgrund och inriktning för Stora programutvärderingen I utvärderingsplanen för Socialfonden framgår det att programmet ska utvärderas två gånger.

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, Sammanträdesrum BLÅ, 2011-11-11, kl. 08:30-12:00

Plats och tid: Stadshuset, Sammanträdesrum BLÅ, 2011-11-11, kl. 08:30-12:00 1 (7) Plats och tid: Stadshuset, Sammanträdesrum BLÅ, 2011-11-11, kl. 08:30-12:00 Närvarande: Eva Kullenberg (FP) Nils-Göran Gisslén (M) Ann Hörnebrant-Sturesson (C) Åsa Larsson (S) Carina Stenman (KD)

Läs mer

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags Minnesanteckningar Datum Dnr 2017-06-21 511-489-16 Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags Plats: Datum/Tid: Närvarande: Ej närvarande: Clarion Hotel, Östersund 2017-06-07,

Läs mer

PROTOKOLL STYRELSEN. Samordningsförbundet Göteborg Nordost. Sammanträde 2015-02-27 Dnr 0002/15 13 t o m 21) 1(5) Tid: 2015-02-27 kl 9,00 12,00

PROTOKOLL STYRELSEN. Samordningsförbundet Göteborg Nordost. Sammanträde 2015-02-27 Dnr 0002/15 13 t o m 21) 1(5) Tid: 2015-02-27 kl 9,00 12,00 Tid: 2015-02-27 kl 9,00 12,00 Plats: Samordningsförbundet Göteborg Nordost Ledamöter Närvarande: Beatrice Berglund, Arbetsförmedlingen Åsa Lindgren (Mp), Västra Götalandsregionen Ali Moeeni (S), Göteborgs

Läs mer

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2014/01 ( 11 t.o.m. 19 ) 1(6) Sammanträde 2014-04-25

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2014/01 ( 11 t.o.m. 19 ) 1(6) Sammanträde 2014-04-25 Dnr 2014/01 ( 11 t.o.m. 19 ) 1(6) Tid: 2014-04-25 kl. 10:00 12:00 Plats: Samordningsförbundet Ledamöter Närvarande: Mats Karlsson (S), Göteborgs Stad, ordförande Frånvarande: Malin Welin, Försäkringskassan,

Läs mer

Utvecklingen i det nationella socialfondsprogrammet för investering i tillväxt och sysselsättning. Rapport till regeringen den 16 nov 2015

Utvecklingen i det nationella socialfondsprogrammet för investering i tillväxt och sysselsättning. Rapport till regeringen den 16 nov 2015 Datum: Dnr 1 (11) 2015-11-13 2015 /00548 Lennart Thörn/ Aurora Lewén Utvecklingen i det nationella socialfondsprogrammet för investering i tillväxt och sysselsättning. Rapport till regeringen den 16 nov

Läs mer

Karl-Henrik Nanning. Tisdagen 20 april, kl. 13.00, Malmö

Karl-Henrik Nanning. Tisdagen 20 april, kl. 13.00, Malmö 12 mars 2010 1 Plats och tid Riksdagshus 7-9, Stockholm, fredag den 12 mars, kl. 10.00-14.30 ande Kurt Kvarnström, Södra Dalarnas samordningsförbund Alvi Berglund, Finsam Östersund Marie Litholm, Samordningsförbundet

Läs mer

Arbetsordning för strukturfondspartnerskapet i Västsverige

Arbetsordning för strukturfondspartnerskapet i Västsverige 1(6) Arbetsordning för strukturfondspartnerskapet i Inledning Denna arbetsordning reglerar strukturfondspartnerskapets organisation och verksamhet. Strukturfondspartnerskapet fastställer sin egen arbetsordning.

Läs mer

Lärandeberedningen

Lärandeberedningen Minnesanteckningar 1 (3) Datum: 2017-06-01 Grupp: Tid och plats: Deltagare: Lärandeberedningen Kl 13-15 i Bleken Jan-Anders Thornell (C), Rune Larsson (M), Monica Brodén (MP), Maria Malmberg, koordinator

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet Norra Mellansverige Falun

Strukturfondspartnerskapet Norra Mellansverige Falun Strukturfondspartnerskapet Norra Mellansverige 2015-06-15--16 Falun Utlysning och ansökningar i NMS PO1 PO2-2.1 PO2-2.3 Utlyst belopp 33 mkr 42 mkr 22 mkr Ansökt ESF-stöd 50 mkr 128 mkr 65 mkr Antal ansökningar

Läs mer

Minnesanteckningar. Typ av möte: Mötesdatum: Plats: Rådet för frågor kring funktionsnedsättning kl STH Jelgava

Minnesanteckningar. Typ av möte: Mötesdatum: Plats: Rådet för frågor kring funktionsnedsättning kl STH Jelgava 1 (5) Minnesanteckningar Typ av möte: Mötesdatum: Plats: Rådet för frågor kring funktionsnedsättning 2013-10-02 kl.18-20 STH Jelgava Närvarande: Elisabeth Därth ordförande, Andreas Falk 2:e vice ordförande,

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): oktober 2014

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): oktober 2014 1(6) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): oktober 2014 Inledning Integrationsfonden

Läs mer

Fördelningsmodell

Fördelningsmodell Datum: 2014-11-25 Kontaktperson: Aurora Lewén aurora.lewen@esf.se Telefon: -7146 Fördelningsmodell 2014-2020 Presentation Fördelningsmodellen används för att fördela socialfondsprogrammets medel mellan

Läs mer

Utvärdering och uppföljning av LLU

Utvärdering och uppföljning av LLU Utvärderingssekretariatets verksamhet syftar till att utvärdera de EU-fondsfinansierade program för vilka Jordbruksverket är förvaltande myndighet. Programmen finansieras av de fyra ESI-fonderna i Sverige

Läs mer

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte. Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte. Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl Protokoll 1 (5) Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Plats och tid Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl. 09.15 11.30 Ledamöter Hannah-Karin Linck (C), ordf Region Gävleborg Erika Engberg

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland DAGORDNING 2014-10-28 1 (2) Fredag 7 november 2014 Tid TELEFONMÖTE Anslut dig till mötet genom att ringa 08-99 92 12 Möteskod/inloggning: 504 895, ordfkod:

Läs mer

Ämne: Rådet för utveckling och produktion - Rådsmöte 1/2017 Datum och tid: , Biblioteksrummet, Filmhuset

Ämne: Rådet för utveckling och produktion - Rådsmöte 1/2017 Datum och tid: , Biblioteksrummet, Filmhuset Protokoll Ämne: Rådet för utveckling och produktion - Rådsmöte 1/2017 Datum och tid: 2017-05-11, 9.30 11.30 Plats: Biblioteksrummet, Filmhuset Närvarande: Charlotta Denward (Film- och tv-producenterna),

Läs mer

Samordningsförbundet Västra Skaraborg, Malmgatan 36, Skara. Måndagen den 31 mars 2015 kl

Samordningsförbundet Västra Skaraborg, Malmgatan 36, Skara. Måndagen den 31 mars 2015 kl Plats och tid Beslutande SoF Västra Skaraborg, Malmgatan 36, 53232 Skara Måndagen den 31 mars 2015 kl. 8.30 12.00 Åsa Karlsson, ordförande, Götene kommun Louise Ahlgren, ledamot, Ulla-Karin Gunnarsson,

Läs mer

Förslag till fortsatt arbetsform för branschrådet för järnväg

Förslag till fortsatt arbetsform för branschrådet för järnväg PM 1 (6) Datum 2012-12-21 Handläggare Maria Jäderholm Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion järnvägsföretag Förslag till fortsatt arbetsform för branschrådet för järnväg Bakgrund Branschrådet

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-01 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Småland och Öarna Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Europeiska Socialfonden, april 2015

Europeiska Socialfonden, april 2015 Europeiska Socialfonden, april 2015 December 2014 Nationella programmet godkänns Januari 2015 Regionala och nationella handlingsplaner godkänns Januari 2015 Första utlysningarna öppnar (stort fokus på

Läs mer

Budgeten i Projektrummet

Budgeten i Projektrummet 1(10) Senast uppdaterad 2009-03-20 Budgeten i Projektrummet Budgeten för en ansökan är i Projektrummet indelad i tre nivåer: 1. Aktivitet (huvudrubriksnivå) 2. Utgiftsslag (underrubriksnivå) 3. Specificering

Läs mer

Förankring av kommande utlysningar Småland och Öarna Karl Selleby

Förankring av kommande utlysningar Småland och Öarna Karl Selleby Förankring av kommande utlysningar Småland och Öarna 2017-09-19 Karl Selleby Program för dagen Kort information från myndigheten Beslut att omlokalisera hela huvudkontoret från Stockholm till Gävle Berör

Läs mer

Regionala partnerskapet

Regionala partnerskapet 1 (5) Regionala partnerskapet Tid: Tisdag 7 december, kl. 13.00-16.00 Plats: Sessionssalen, Länsstyrelsen Ledamöter: Per-Ola Eriksson Britt Westerlund Gunnar Plym Forshell Göran Nilsson Johan Sterte Krister

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (7) Beslutsdatum 2008-10-07 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: PO2 Förprojektering

Läs mer

Välkomna till vår informationsträff! Svenska ESF-rådet

Välkomna till vår informationsträff! Svenska ESF-rådet Välkomna till vår informationsträff! Svenska ESF-rådet Småland och Öarna Agenda 9.30-ESF-rådet Socialfonden Den aktuella utlysningen Ungdomssatsningar Socialfondsprojekt, horisontella principer mm Planera

Läs mer

Protokoll Förbundsstyrelsens sammanträde den 15 mars 2019, Stadshagsvägen 6, Stockholm.

Protokoll Förbundsstyrelsens sammanträde den 15 mars 2019, Stadshagsvägen 6, Stockholm. Protokoll Förbundsstyrelsens sammanträde den 15 mars 2019, Stadshagsvägen 6, Stockholm. Närvarande Per Lodenius punkt 1-12 Anders Karlsson Magnus Danielsson Kenneth Nilshem Anna Nordström Sören Runnestig

Läs mer

Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010

Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010 1 Handläggare Datum Diarienummer Christina Lindström 2010-03-03 SkaS 33-2010 Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010 Närvarande Anders Hagman Stefan Håkansson Lars Gotthardsson

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-30 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Småland och Öarna Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-18 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Miljösamverkan Värmland

Miljösamverkan Värmland Protokoll Styrgruppsmöte 2 oktober 2009 Plats och tid: Region Värmland klockan 10.00-12.00 Närvarande; Mikael Schultz, Karlstad (ordförande), Michael Lindstedt, Kristinehamn, Örjan Nässlander, Hammarö,

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-01-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Från EU 2020 till fondsamordning i Västsverige. Reglab, Jobbregionen, Lena Andreasson och Cecilia Nilsson

Från EU 2020 till fondsamordning i Västsverige. Reglab, Jobbregionen, Lena Andreasson och Cecilia Nilsson Från EU 2020 till fondsamordning i Västsverige Reglab, Jobbregionen, 2016-03-10 Lena Andreasson och Cecilia Nilsson Strukturfondspartnerskapet Västsverige Lag om Strukturfondspartnerskap Prioritera bland

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2011-09-26 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Svenska Brukshundklubbens Utskott för prov och tävling

Svenska Brukshundklubbens Utskott för prov och tävling Svenska Brukshundklubbens Utskott för prov och tävling Protokoll 6/2014 Datum: 2014-06-09 Tid: 20:00-21:15 Plats: Telefonmöte Närvarande: Ange ev. nedan Ordförande Barbro Olsson Lennart Larsson (UG Bruks)

Läs mer

Kommunala Funktionshinderrådet. Tid: Tisdagen den 7 april 2015 kl. 13:30-16:10. Örestensrummet i kommunhuset, Kinna

Kommunala Funktionshinderrådet. Tid: Tisdagen den 7 april 2015 kl. 13:30-16:10. Örestensrummet i kommunhuset, Kinna PROTOKOLL Organ: Kommunala Funktionshinderrådet Tid: Tisdagen den 7 april 2015 kl. 13:30-16:10 Plats: Örestensrummet i kommunhuset, Kinna Närvarande: Marita Johansson, SRF, ledamot Ingela Börjesson, RMR,

Läs mer

Samordningsförbundet Stockholms stad

Samordningsförbundet Stockholms stad Protokoll 4/2018 Sida 1 (11) Tidpunkt: fredagen den 28 september 2018, kl. 09:00 11:25 Plats:, Arenavägen 47 Justerat: den 8 oktober 2018 Emilia Bjuggren Jan Karlsson Niklas Malmström, sekreterare Närvarande

Läs mer

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2013/01 ( 48 t.o.m. 57) 1(8) Sammanträde 2013-11-29

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2013/01 ( 48 t.o.m. 57) 1(8) Sammanträde 2013-11-29 Dnr 2013/01 ( 48 t.o.m. 57) 1(8) Tid: 2013-11-29 kl 13:00 15:00 Plats: Samordningsförbundet Ledamöter Närvarande: Frånvarande: Beatrice Berglund Arbetsförmedlingen, ordförande Malin Welin, Försäkringskassan

Läs mer