Bakgrund och inriktning för Stora programutvärderingen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bakgrund och inriktning för Stora programutvärderingen"

Transkript

1 Promemoria Datum: Diarienr: 1 (9) Kontaktperson: Bakgrund och inriktning för Stora programutvärderingen I utvärderingsplanen för Socialfonden framgår det att programmet ska utvärderas två gånger. Den förra utvärderingen som fokuserade på ESI-fondernas genomförandeorganisationer hade ett tydligt processfokus, medan nästkommande utvärdering är effektorienterad. Med effektutvärdering avses en analys av de förändringar som inträffat till följd av en åtgärd och som, med stor sannolikhet, inte hade uppstått i frånvaron av den aktuella satsningen 1. Följande PM syftar till att beskriva utgångspunkterna för den sistnämnda utvärderingen och ska ligga till grund för den beställning som, så som planen ser ut nu, kommer att göras sent våren PMet tar utgångspunkt i den av Övervakningskommittén beslutade utvärderingsplanen och kan ses som en ytterligare precisering av den beskrivning som finns i planen. PMet är att betrakta som ett första utkast och vi kommer att utveckla ansatsen ytterligare utifrån den inspel som ÖK AU och myndighetsledningen gör. Vi är intresserade av era inspel på underlaget. Vid behov kommer ytterligare möjligheter till inspel och förankring av utvärderingen att ges. Tidsplaneringen i utvärderingsplanen har justerats något. Den tentativa planen är att uppdraget kommer löpa från hösten 2018 till slutet av Eftersom följande PM är ett led i arbetet med att ta fram en kommande beställning vill vi be er om att inte sprida dokumentet. Om det kommer ut information som kan ge leverantörer en otillbörlig konkurrensfördel kan det äventyra uppdraget. 1 Ekonomistyrningsverket (2006). Effektutvärdering - Att välja upplägg. Svenska ESF-rådet Huvudkontoret Besöksadress: Rosterigränd 12, 3 tr Postadress: Box 47141, Stockholm Telefon: Fax: Webbplats:

2 Diarienr: 2 (9) 1. Om Socialfonden Den Europeiska Socialfonden genomförs som ett led i EU:s sammanhållningspolitik. Detta innebär att Socialfonden, tillsammans med övriga struktur- och investeringsfonder 2, ska bidra till en smart, hållbar och inkluderande tillväxt för alla, enligt de riktlinjer som gäller för Europa Arbetet med Europa 2020 är knutet till både Partnerskapsöverenskommelsen och Östersjöstrategin. De övergripande målen för Östersjösamarbetet är att rädda havsmiljön, sammanlänka regionen och att öka välståndet, medan Partnerskapsöverenskommelsen lyfter följande prioriteringar: Främja konkurrenskraft, kunskap och innovation Förstärka hållbart och effektivt nyttjande av resurser för en hållbar tillväxt Öka sysselsättningen, främja anställbarhet och förbättra tillgängligheten till arbetsmarknaden Socialfonden i Sverige stödjer sammanhållningspolitiken genom att åtgärder finansieras via tre programområden, i förhållande till den målstruktur som presenteras i tabell 1. Förutom de särskilda målen nedan ska ett antal processmål, eller horisontella principer, prägla verksamheten. Socialfonden ska, med andra ord, inte bara bidra till en väl fungerande arbetsmarknad, utan även beakta och bidra till horisontella principer gällande jämställdhet, tillgänglighet, icke-diskriminering samt ekologisk hållbarhet. Tabell 1: Särskilda mål inom Socialfonden Programområde (PO) Särskilda mål 1. Kompetensförsörjning 1.1 Stärka kompetensen hos i huvudsak sysselsatta kvinnor och män, men även hos personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, i enlighet med arbetsmarknadens och den enskilda arbetsplatsens behov 1.2 Ökad samverkan och förstärkt koppling mellan utbildning, arbetsliv och arbetsplatsförlagt lärande 2. Öka övergångarna till arbete 2.1 Kvinnor och män som står långt från arbetsmarknaden ska komma i arbete, utbildning eller närmare arbetsmarknaden 2.2. Underlätta etableringen i arbetslivet och öka deltagandet i utbildning för unga 3 kvinnor och män 2.3 Kvinnor och män som står särskilt långt från arbetsmarknaden ska komma i arbete, utbildning eller närmare arbetsmarknaden 3. Sysselsättningsinitiativet för unga 3.1 Öka sysselsättningen och deltagandet i utbildning hos unga arbetslösa kvinnor och män och andra unga som varken arbetar eller studerar 2 Dessa fonder är: Regionalfonden, Jordbruksfonden samt Havs- och fiskerifonden, 3 Med unga avses personer mellan år (se även mål 3.1).

3 Diarienr: 3 (9) PO1 vänder sig framförallt till sysselsatta, såväl företagare som anställda, medan PO2 riktar sig till arbetslösa i allmänhet och till följande målgrupper i synnerhet: unga, långtidsarbetslösa, personer med funktionsnedsättning, nyanlända invandrare samt sjukskrivna. PO3 fungerar, i sin tur, som en tillfällig resursförstärkning i utsatta regioner, där ungdomsarbetslösheten översteg 25% år Socialfonden förvaltas av ESF-rådet, med en total budget på 12 miljarder, där både EU-stöd och en nationell medfinansiering ingår. För PO2 finns en ram på 7589 miljoner. Motsvarande siffror för de andra programområdena är 3253 miljoner (PO1) och 1112 miljoner (PO3), vilket även visas i tabell 2. Tabell 2: Socialfondens finansiering, i miljoner kronor, exklusive resultatreserv 5 PO Unionens stöd Särskild tilldelning SSI Nationell medfinansiering Totalt 6 PO PO PO Inom samtliga programområden finansieras verksamheter i projektform. De utlysningar som ligger till grund för dessa projekt formuleras av ESF-rådet. Därefter fattar strukturfondspartnerskapen beslut om vilka insatser som ska prioriteras, mot bakgrund av de regionala handlingsplaner som tagits fram. Partnerskapen leds av förtroendevalda och de representerar åtta geografiska områden: Övre Norrland Mellersta Norrland Norra Mellansverige Östra Mellansverige Stockholm Västsverige Småland och Öarna Sydsverige Partnerskapen förvaltar tre fjärdedelar av Socialfondens budget. Den sista fjärdedelen hanteras av ESF nationellt, utan regional styrning. De nationella medlen ska dels förstärka och utveckla arbetsmarknadspolitiken, dels bidra till en jämställd arbetsmarknad med ökad social delaktighet. Socialfondens nationella och regionala satsningar kan slutligen delas in i två kategorier: tillämpningsoch utvecklingsprojekt. Tillämpningsprojekt innebär att befintliga metoder används som ett temporärt stöd till ordinarie insatser, till exempel vid stora flyktingströmmar eller en omfattande ungdomsarbetslöshet. Tillämpningsprojekt har ett individfokus, medan utvecklingsprojekt även vill nå en förändring på organisations- och strukturnivå, främst genom att stödja sociala innovationer. Utvecklingsprojekt finns inom alla programområden, exklusive PO3, men de betonas särskilt vid mål 1.2 (se tabell 1). 4 Dessa regioner är: Mellersta Norrland, Norra Mellansverige och Sydsverige. 5 Resultatreserven för PO1 är 109 miljoner och för PO2 254 miljoner. 6 Utöver denna finansiering erhåller ESF-rådet 544 miljoner för teknisk assistans.

4 Diarienr: 4 (9) 2. Utvärderingsuppdraget Effektutvärderingen ska omfatta programmets samlade avtryck under perioden Denna granskning bör: a) utgå ifrån de särskilda målen i tabell 1, b) ta hänsyn till de horisontella principerna samt c) skilja mellan de resultat som åstadkoms på individ-, organisations- och strukturnivå. Uppdraget har två huvudsyften. Det ska dels bedöma vad satsningen lett till, utifrån ett ansvarsutkrävande perspektiv, dels bidra med ett lärande genom att analysera varför vissa resultat nås till skillnad från andra. Mer specifikt utgår utvärderingen ifrån de frågor som visas i tabell 3, vilket innebär ett fokus på följande utvärderingskriterier: måluppfyllelse, effekter, effektivitet och relevans. Tabell 3: Centrala utvärderingsfrågor Kriterier Måluppfyllelse: Detta kriterium är mycket vanligt och det analyserar huruvida målen för en insats nås eller inte. Effekt: En god måluppfyllelse kan förklaras av de aktiviteter som genomförs, men även av så kallade omvärldsfaktorer, såsom konjunktur eller deltagarnas vilja till att förändra sina liv. Vid detta kriterium analyseras den isolerade effekt som kan tillskrivas Socialfonden, i förhållande till de övriga faktorer som påverkar programmets resultat på olika nivåer. Effektivitet: Här analyseras genomförandet av Socialfonden samt relationen mellan använda resurser och uppnådda effekter. Relevans: Med relevans avses kopplingen mellan programmets mål och samhällets utmaningar. Utvärderingsfrågor 1. I vilken utsträckning har de särskilda målen uppnåtts? 2. Bidrar Socialfonden till de horisontella principerna? 3. Vilken effekt har programmet på: Deltagarnivå? Organisationsnivå? Strukturnivå? 4. Hur skiljer sig effekten åt mellan olika: Målgrupper? Insatser? Regioner? Programområden? 5. Har Socialfonden lett till några oväntade effekter? 6. Nås rimliga effekter givet Socialfondens budget? 7. Är vissa insatser mer kostnadseffektiva än andra? 8. Genomförs rätt aktiviteter i förhållande till avsedda mål? 9. Implementeras programmet med en hög kvalitet? 10. Löper det en röd tråd mellan målen i: EU2020? Östersjöstrategin? Partnerskapsöverenskommelsen? Det nationella Socialfondsprogrammet? Regionala handlingsplaner? De utlysningar som genomförs

5 Diarienr: 5 (9) 11. Adresserar programmet de behov som finns: Bland deltagande individer? Hos medverkande organisationer? På arbetsmarknaden i stort? 12. Hur kompletterar Socialfonden ordinarie insatser? 2.2 Utvärderingsdesign EU-kommissionen framhåller att effektutvärderingar bör utföras på två huvudsakliga sätt: med hjälp av teoribaserade ansatser eller kontrafaktiska analyser 7. Teoribaserade utvärderingar vilar på en kombination av olika datainsamlingsinstrument, kvalitativa såväl som kvantitativa, och de syftar till att: a) bedöma sannolika effekter genom att b) jämföra de antaganden som en insats baseras på med c) tidigare forskning inom relevanta fält, till exempel på arbetsmarknadsområdet 8. I en kontrafaktisk utvärdering analyseras utvecklingen med hjälp av så kallade kontrollgrupper. En kontrollgrupp består av personer som påminner om programdeltagarna, i så hög utsträckning som möjligt, men som inte medverkat i den aktuella insatsen. Den isolerade effekten av en åtgärd förstås sedan som resultatskillnaden mellan deltagar- och kontrollgruppen över tid 9. Även om teoribaserade och kontrafaktiska utvärderingar ofta beskrivs som separata angreppssätt, så finns det ingen inneboende motsättning mellan dem, enligt ESF-rådets mening. Tvärtom kan flera fördelar vinnas med kombinerade analysstrategier. Ett sådant upplägg gör det till exempel möjligt att undersöka vad insatsen leder till, i termer av netto-effekter, samtidigt som du belyser varför vissa resultat uppstår till skillnad från andra, vilket är av stor betydelse i ett strategiskt utvecklingsarbete. I klartext menar ESF-rådet att en mix av teoribaserade och kontrafaktiska perspektiv är relevant vid analysen av de utvärderingsfrågor som visas i tabell 3. En viktig utgångspunkt för utvärderingens upplägg är de operationaliseringar som beskrivs i Socialfondens utvärderingsplan. En vidareutveckling av dessa, kopplat till programutvärderingen, finns redovisad i bilaga Återföring och lärande Effektutvärderingen ska inte bara genomföras på ett tillförlitligt sätt; den ska även bidra med ett lärande och en verksamhetsutveckling hos relevanta intressenter. I tabellen nedan preciseras de huvudsakliga mottagarna av utvärderingen samt deras roll och mandat inom Socialfondssystemet. Tabell 5: Huvudsakliga mottagare Mottagare EU-kommissionen Roll och mandat EU-kommissionen analyserar genomförandet av det nationella Socialfondsprogrammet utifrån ett ansvarsutkrävande perspektiv, med ett särskilt fokus på insatsernas måluppfyllelse, effekter och deras effektivitet. 7 Guidance document on monitoring and evaluation (2015). 8 Carol H. Weiss (1997). Theory-based evaluation: past, present and future. 9 Socialstyrelsen (2012). Att göra effektutvärderingar.

6 Diarienr: 6 (9) Mottagare Övervakningskommittén ESF-rådet Roll och mandat Övervakningskommittén ska dels granska programmets genomförande och framstegen när det gäller att uppnå avsedda mål, dels undersöka de frågor som påverkar resultatreserven. Därutöver får Övervakningskommittén lämna synpunkter till den förvaltande myndigheten kring programmets utformning och framdrift, inklusive åtgärder för att minska stödmottagarnas administrativa börda. ESF-rådet hanterar flera nyckelprocesser i programmet, däribland lärandet och resultatåterföringen på regional, nationell och europeisk nivå. ESF-rådet ska även: Forma utlysningar Mobilisera relevanta projektägare Pröva projektansökningar Regionalt tillväxtansvariga och strukturfondspartnerskap Övriga mottagare Socialfonden styrs av handlingsplaner som utformas av tillväxtansvariga i respektive region. Mot bak-grund av dessa planer svarar strukturfondspartnerskapen för den slutliga prioriteringen av de insatser som genom-förs. I detta arbete ska partnerskapen granska projektens kvalitet, samtidigt som de säkerställer en tydlig koppling mellan programmets åtgärder och regionala behov. Övriga mottagare av utvärderingens resultat är: SKL Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Arbetsmarknadsdepartementet Dessa aktörer säker en tillförlitlig kunskap om hur olika metoder fungerar, vilket ska ligga till grund för beslut om eventuella tillämpningar inom ordinarie verksamhet. Utvärderingen ska ge en kontinuerlig återföring av utvärderingens resultat, där hänsyn tas till olika intressenter och deras behov, snarare än ett traditionellt processtöd. Utvärderingen ska givetvis vara både framåtsiktande och handlingsorienterad, men ska inte betraktas som ett löpande bollplank och ESF-rådet lägger stor vikt vid att de rekommendationer som tas fram bygger på en noggrann analys av empiriska data. Utvärderingens plan för lärande och återföring vör omfatta: En löpande dialog med ESF-rådet Möten med och återrapporteringar till Övervakningskommittén samt Arbetsutskottet Muntliga presentationer för regionala aktörer

7 Diarienr: 7 (9) En metodrapport, en delrapport och slutrapport Bilaga 3: Förslag till operationaliseringar Socialfonden utgår ifrån sex särskilda mål och fyra horisontella principer som, var för sig, beskriver en önskad utveckling på individ-, organisations- och/eller strukturnivå. Utvärderingen av programmets komplexa målstruktur får gärna inspireras av de operationaliseringar som föreslås i tabellen nedan, där vi även tydliggör vilken datainsamling som krävs för att granska respektive mål. Exempel på operationaliseringar av programmets mål Typ av mål Särskilt mål 1.1 och 1.2 Möjliga operationaliseringar De särskilda målen (SM) inom programområde 1 kan operationaliseras på fyra huvudsakliga sätt: 1) Deltagarna i Socialfonden utvecklas mer positivt än jämförbara grupper av icke deltagare, till exempel gällande: Inkomst Byte av arbetsgivare, yrke eller bransch Arbetslöshet Antal sjukdagar 10 2) De arbetsställen som medverkar i Socialfonden utvecklas mer positivt än jämförbara organisationer. Möjliga indikatorer i detta sammanhang är: omsättning, produktivitet och vinst 11. 3) Operationaliseringarna ovan utgår ifrån data som finns tillgängliga i offentlig statistik. Som ett komplement till dessa uppgifter kan utvärderaren granska deltagarnas utveckling med hjälp av ESF-rådets uppföljning. De personer som medverkar i SM 1.1 får, mer specifikt, svara på en enkät efter avslutad insats. Denna enkät har en svarsfrekvens på runt 40 procent och den fokuserar på följande individresultat: Nya arbetsuppgifter Tryggare anställning Utökad arbetstid En breddad syn på möjliga arbeten 4) De särskilda målen inom PO1 ska slutligen leda till ett antal avtryck på organisations- och strukturnivå som varken kan mätas med register eller befintlig uppföljning. 10 Dessa indikatorer gäller för SM 1.1, då projekten inom 1.2 genomförs med få eller inga deltagare. 11 Denna operationalisering kan användas vid både SM 1.1 och SM 1.2.

8 Diarienr: 8 (9) Typ av mål Möjliga operationaliseringar Särskilt mål 1.1 och 1.2 Exempel på indikatorer som kan användas vid särskilt mål 1.1 är: a) en förbättrad arbetsorganisation, b) en breddad rekryteringsbas, c) en kompetensförsörjning som tillgodoser samhällets behov samt d) ett hållbart arbetsliv. Därutöver kan följande operationaliseringar användas vid särskilt mål 1.2: Särskilt mål Ökad samverkan Bättre arbetsmiljö Större lärande på arbetsplatsen Nya metoder utvecklas och implementeras Förstärkt koppling mellan utbildning, arbetsliv och APL 12 1) Vad gäller resultat och effekter på individnivå, så bör deltagarna i programområde 2 utvecklas mer positivt än jämförbara grupper av icke deltagare med avseende på: Inträde i arbetskraften Temporära och tidsbegränsade jobb Osubventionerade heltidsarbeten Inkomst av anställning eller egenföretagande Deltagande i reguljär utbildning Studierelaterad inkomst 2) Deltagarnas ställning på arbetsmarknaden kan även mätas med hjälp av självupplevd utveckling eller progression. En sådan progression kan till exempel handla om: Självkänsla Språkkunskaper Arbetslivserfarenhet Studiemotivation Yrkeskompetens 3) Socialfonden ska stärka de organisationer som medverkar i programområde 2, framförallt genom en ökad samverkan samt en implementering av nya metoder och arbetssätt. Projekten i PO2 ska vidare leda till en strukturpåverkan genom att: Bidra till ny lagstiftning Influera politiska beslut Sprida kunskap om hur utanförskap kan motverkas Indikatorerna ovan gäller för alla mål inom programområde 2, även om den organisations- och strukturförändrade ambitionen är knuten till utvecklingsprojekt, snarare än tillämpningsprojekt. Punkt 1 kan, i ett nästa steg, utvärderas 12 Arbetsplatsförlagt lärande

9 Diarienr: 9 (9) Typ av mål Särskilt mål 3.1 De horisontella principerna med hjälp av befintlig statistik, medan punkt 2 och 3 kommer att kräva en egen datainsamling från utvärderararens sida. Möjliga operationaliseringar Programområde 3 är, i grund och botten, en sysselsättningsåtgärd för utsatta individer. I operationaliseringen av SM 3.1 kan utvärderaren, med fördel, återanvända de deltagarindikatorer som beskrivs vid PO2. Dessa indikatorer fångar, som tidigare nämnts, övergångar till arbete, men även den utveckling och progression som deltagarna själva upplever. 1) På individnivå kan de horisontella principerna förstås utifrån deltagarnas representation och sysselsättningsresultat. Med representation avses förmågan till att nå följande grupper: Kvinnor och män Nyanlända Utomeuropeiskt födda Personer med funktionsnedsättning Sysselsättningsresultat kan vidare definieras som att grupperna ovan kommer i arbete, utbildning eller närmare arbetsmarknaden. De indikatorer som är kopplade till deltagarnas representation och resultat finns tillgängliga i Socialfondens uppföljning samt i offentliga register. 2) På organisationsnivå är det centralt att såväl projekten som programorganisationen har kunskap om de horisontella principerna och att de prioriteras i verksamheten. Projektens kunskap om de horisontella principerna prövas kontinuerligt av ESF-rådets samordnare och dessa bedömningar sammanställs inom ramen för programmets uppföljningssystem. 3) Vad gäller strukturnivån ska Socialfonden påverka normer och synsätt bland arbetsgivare kring möjliga personer att anställa. Därutöver har programmet ett mål om att bidra till en minskad könssegregering på den svenska arbetsmarknaden. Detta mål kan följas upp med hjälp av ESF-rådets statistik.

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014-2020

Europeiska socialfonden 2014-2020 Europeiska socialfonden 2014-2020 -avstamp i Europa 2020-strategin Maria Johansson-Berg, Svenska ESF-rådet Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur, erfarenhet och resultat

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

Hur kan vi använda socialfonden som ett strategiskt instrument för regional tillväxt och sysselsättning?

Hur kan vi använda socialfonden som ett strategiskt instrument för regional tillväxt och sysselsättning? Hur kan vi använda socialfonden som ett strategiskt instrument för regional tillväxt och sysselsättning? Erfarenheter Socialfonden 2007-2013 - Goda resultat på deltagarnivå - Mindre goda resultat på organisations-

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin

Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin Förslag till Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin Utvärdering av förra programperioden Goda resultat på deltagarnivå - Långt fler deltagare än programmålen Mindre goda resultat

Läs mer

Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv

Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv Ett samarbete för att skapa ett hållbart arbetsliv och matchning, kompetens och rörlighet för ett livslångt lärande Visionen om ett hållbart arbetsliv

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

Översikt Socialfondsprogrammet 2014-2020 samt indikativ fördelning av ESF-stöd exklusive resultatreserven

Översikt Socialfondsprogrammet 2014-2020 samt indikativ fördelning av ESF-stöd exklusive resultatreserven Översikt Socialfondsprogrammet 2014-2020 samt indikativ fördelning av ESF-stöd exklusive resultatreserven ESF10feb/ E Ramel Tematiska mål Mål 10 Investera i yrkesutbildning och livslångt lärande 1626 Mål

Läs mer

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden 2014 2020 EU nivå Europa 2020 Gemensamt strategiskt ramverk för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden Nationell nivå Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond,

Läs mer

Årsplanering 2016. Promemoria 019-16 54 82. Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se. Datum: 2015-05-18

Årsplanering 2016. Promemoria 019-16 54 82. Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se. Datum: 2015-05-18 Promemoria Datum: 2015-05-18 Kontaktperson: Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se Telefon: 019-16 54 82 Årsplanering 2016 Bakgrund Årsplanen 2016 ska bidra till att stärka samverkan och

Läs mer

Fördelningsmodell

Fördelningsmodell Datum: 2014-11-25 Kontaktperson: Aurora Lewén aurora.lewen@esf.se Telefon: -7146 Fördelningsmodell 2014-2020 Presentation Fördelningsmodellen används för att fördela socialfondsprogrammets medel mellan

Läs mer

Workshop om det nya Socialfondsprogrammet. Svenska ESF-rådet

Workshop om det nya Socialfondsprogrammet. Svenska ESF-rådet Workshop om det nya Socialfondsprogrammet Svenska ESF-rådet Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur, erfarenhet och resultat från 2007-2013 Stärkt fokus på resultat och

Läs mer

Europeiska socialfonden samt. inkludering av utrikes födda kvinnor och män på arbetsmarknaden

Europeiska socialfonden samt. inkludering av utrikes födda kvinnor och män på arbetsmarknaden Kort om Europeiska socialfonden 2014-2020 samt inkludering av utrikes födda kvinnor och män på arbetsmarknaden Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur och erfarenhet från

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2018 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF)

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2018 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 1 (8) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2018 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 2014-2020 Postadress Besöksadress Telefon 103

Läs mer

Strukturfondspartnerskap och regionalfonden

Strukturfondspartnerskap och regionalfonden Strukturfondspartnerskap och regionalfonden Växjö 27 april 2015 Satsningar på jobb och tillväxt i regionalfonden 16 miljarder 2020 Forskning och innovation IT Entreprenörskap Koldioxidsnål ekonomi Hållbara

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF)

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 1 (9) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 2014-2020 Postadress Besöksadress Telefon 103

Läs mer

Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige

Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige - ESF-rådet har cirka 130 anställda och är indelat i åtta regioner, med huvudkontor i Stockholm - En nationell handlingsplan och åtta regionala

Läs mer

Sjuhärads samordningsförbund

Sjuhärads samordningsförbund Sjuhärads samordningsförbund Att utveckla hållbar samverkan genom ESF-projekt: Presentation Bakgrund: Programområden, programperiod Generell projektprocess Strukturfondspartnerskap Medfinansiering Status

Läs mer

Förslag regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige samt förslag nationellt Socialfondprogram

Förslag regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige samt förslag nationellt Socialfondprogram Förslag regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige samt förslag nationellt Socialfondprogram SER 2013-11-08 2014 2020 EU nivå Europa 2020 Gemensamt strategiskt

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-18 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden. Svenska ESF-rådet

EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden. Svenska ESF-rådet EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden Svenska ESF-rådet VI FÖRÄNDRAR ARBETSMARKNADEN ESF-rådet i korthet ESF- rådet är en myndighet som arbetar på uppdrag av Arbetsmarknadsdepartementet och Socialdepartementet

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-18 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Europeiska socialfonden 60 år

Europeiska socialfonden 60 år EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 60 år Lena Ivö Kommunikationschef ÖVERVAKNINGS- KOMMITTÉN 2017 Förutsättningar 2017 EU och ESF 60 år Halvtid i programgenomförandet Momentum!

Läs mer

TVÄRSEKTORIELL HEARING OM STRUKTURFONDERNA 2014-2020

TVÄRSEKTORIELL HEARING OM STRUKTURFONDERNA 2014-2020 VÄLKOMMEN TILL TVÄRSEKTORIELL HEARING OM STRUKTURFONDERNA 2014-2020 16 maj 2014 PROGRAM 8.00 8.30 Registrering och kaffe med smörgås 8.30 Välkommen och inledning Mats Hedenström - Länsstyrelsen 9.20 Paneldialog

Läs mer

Utvecklingskraft i Sveriges alla delar

Utvecklingskraft i Sveriges alla delar Utvecklingskraft i Sveriges alla delar EU:s regionalfondsprogram för Sverige 2014-2020 Politiska styrmedel EU 2020 Östersjöstrategin Partnerskapsöverenskommelsen Nationell strategi för regional tillväxt

Läs mer

Förstudie Europeiska socialfonden 2014

Förstudie Europeiska socialfonden 2014 Förstudie Europeiska socialfonden 2014 Hur använder vi Socialfondens resurser på ett bättre sätt än tidigare för att öka sysselsättningen i Västmanland? Länsstyrelsen genomför, med stöd av ESF-rådet och

Läs mer

Europeiska Socialfonden, april 2015

Europeiska Socialfonden, april 2015 Europeiska Socialfonden, april 2015 December 2014 Nationella programmet godkänns Januari 2015 Regionala och nationella handlingsplaner godkänns Januari 2015 Första utlysningarna öppnar (stort fokus på

Läs mer

Mål och programområden

Mål och programområden Mål och programområden Övergripande mål för Socialfonden: Ökad tillväxt genom god kompetensförsörjning samt ett ökat arbetskraftsutbud. Två programområden: Programområde 1: Kompetensförsörjning Programområde

Läs mer

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram Högskolan i Borås 7 mars 2017 Andreas Catoni EU:s Struktur-och investeringsfonder EU:s Struktur-och investeringsfonder Regionalfonden, ERUF Socialfonden, ESF (Sammanhållningsfond)

Läs mer

FÖRTYDLIGANDEN. Stockholm, Ola Odebäck Vd, Ramböll Management

FÖRTYDLIGANDEN. Stockholm, Ola Odebäck Vd, Ramböll Management FÖRTYDLIGANDEN Ramböll Management har skrivit ett avropssvar till ESF-rådet gällande resultat- och effektutvärderingen av Socialfonden (Dnr 2011-100). Vi har blivit ombedda av uppdragsgivaren att tydliggöra

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-01 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

Svar på uppdrag i regleringsbrev 2015 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF)

Svar på uppdrag i regleringsbrev 2015 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 1 (11) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på uppdrag i regleringsbrev 2015 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 2014-2020 Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm

Läs mer

Europeiska Socialfonden

Europeiska Socialfonden Vård och Omsorgscollege 2016-12-15 Europeiska Socialfonden 2014-2020 Kontakt: Mats Andersson mats.andersson@esf.se www.esf.se Övergripande för det nationella programmet Bidra till en väl fungerande arbetsmarknad

Läs mer

Diarienummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Diarienummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt Kompetensutveckling i relation till samhällsorientering och etablering av

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden Strukturfondspartnerskapet i Västsverige 2016-09-08 Åza Rydén Regionchef Integration utrikes födda ar helt riktade till målgruppen Insatser för nyanlända PO2 (2015) 40 mnkr Insatser

Läs mer

Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020

Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020 Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020 Robert Nyholm Internationella Staben Enheten EU fondsamordning 1 EU-fonderna Verktyg för att uppnå Europa 2020-strategin Europeiska socialfonden

Läs mer

Utvecklingen i det nationella socialfondsprogrammet för investering i tillväxt och sysselsättning. Rapport till regeringen den 16 nov 2015

Utvecklingen i det nationella socialfondsprogrammet för investering i tillväxt och sysselsättning. Rapport till regeringen den 16 nov 2015 Datum: Dnr 1 (11) 2015-11-13 2015 /00548 Lennart Thörn/ Aurora Lewén Utvecklingen i det nationella socialfondsprogrammet för investering i tillväxt och sysselsättning. Rapport till regeringen den 16 nov

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-08-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-17 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Preliminärt förslag Strukturfonderna 2014-2020 Socialfonden (ESF) och regionala utvecklingsfonden

Läs mer

-Länsstyrelsen i Västernorrlands län för området Mellersta Norrland, -Länsstyrelsen i Stockholms län för området Stockholm,

-Länsstyrelsen i Västernorrlands län för området Mellersta Norrland, -Länsstyrelsen i Stockholms län för området Stockholm, ,!?T~ REGERINGEN Näringsdepartementet Regeringsbeslut 14 2013-01-31 Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand N2013/571/RT N2012/ 5447/ RT Uppdrag respektive erbjudande i fråga om målet för

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

STRUKTURFONDER VAD ÄR DET?

STRUKTURFONDER VAD ÄR DET? STRUKTURFONDER VAD ÄR DET? Har du en smart projektidé som främjar jobb, tillväxt eller grön ekonomi? En idé som bidrar till att Mellersta Norrland (Jämtlands län och Västernorrlands län) ligger i framkant

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (7) Beslutsdatum 2009-02-02 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Utlysning 2/2009

Läs mer

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar.

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar. Vad krävs för att få pengar från ESF (EU:s socialfond) för projekt i Stockholmsregionen? - En genomgång av förutsättningar och krav som gäller på EU-, nationell- och regional nivå För alla som ska söka

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-01-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Mellersta Norrland Namn på utlysning: Förprojektering,

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(5) Beslut 2008-09-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Svenska ESF-rådet Presentation Ö-vik

Svenska ESF-rådet Presentation Ö-vik Svenska ESF-rådet Presentation Ö-vik VI FÖRÄNDRAR ARBETSMARKNADEN Myndigheten Svenska ESF-rådet, har funnits som myndighet sedan år 2000. Vi arbetar på uppdrag av Arbetsmarknadsdepartementet och Socialdepartementet.

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-08-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (7) Beslutsdatum 2008-10-07 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: PO2 Förprojektering

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-30 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Småland och Öarna Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Utvärdering av genomförandeorganisationerna. Presentation för och workshop med ESF:s ÖK

Utvärdering av genomförandeorganisationerna. Presentation för och workshop med ESF:s ÖK Utvärdering av genomförandeorganisationerna i ESI Presentation för och workshop med ESF:s ÖK 2016-10-04 Syfte Återföra erfarenheter från utvärderingsarbetet så här långt Bidra till engagemang Få inspel

Läs mer

Uppdrag att göra en omvärldsanalys och att lämna ett förslag till nationellt socialfondsprogram för perioden

Uppdrag att göra en omvärldsanalys och att lämna ett förslag till nationellt socialfondsprogram för perioden Regeringsbeslut I 1 2019-04-04 A2019/00683/A Arbetsmarknadsdepartementet Svenska ESF-rådet Box 397 801 05 Gävle Uppdrag att göra en omvärldsanalys och att lämna ett förslag till nationellt socialfondsprogram

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Småland och Öarna Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-25 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

Program. Strukturfondspartnerskapet Stockholm 2

Program. Strukturfondspartnerskapet Stockholm 2 Välkommen! Program 13.10 Resultat av förstudierna, en axplock Urban Innovation/Länsstyrelsen FIA Funktionsnedsatta i anställning genom CSR/Social Venture Network Sweden Yrkesinriktning av vuxna invandrares

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-22 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-09-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Mellersta Norrland Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Mötesanteckningar 7 feb 2018, för Övervakningskommitténs arbetsutskott

Mötesanteckningar 7 feb 2018, för Övervakningskommitténs arbetsutskott Datum: Diarienr: 1 (5) 2018-02-26 Anteckningar Kontaktperson: Anna Sjögren, ÖK-sekr. Mötesanteckningar 7 feb 2018, för Övervakningskommitténs arbetsutskott Tid: 7 feb 2018, kl. 9.00-12.00, Fika från kl.

Läs mer

Strukturfonderna Östra Mellansverige. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020.

Strukturfonderna Östra Mellansverige. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020 Örebro 2014-10-13 Ny programperiod! Nya förutsättningar! Börjar med program och plan ÖMS Regionalfonden 2014-2020 ERUF

Läs mer

Kommittédirektiv. Större genomslag för arbetsmarknadspolitiska insatser mot ungdomsarbetslöshet på lokal nivå. Dir. 2014:157

Kommittédirektiv. Större genomslag för arbetsmarknadspolitiska insatser mot ungdomsarbetslöshet på lokal nivå. Dir. 2014:157 Kommittédirektiv Större genomslag för arbetsmarknadspolitiska insatser mot ungdomsarbetslöshet på lokal nivå Dir. 2014:157 Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2014 Sammanfattning En kommitté

Läs mer

Svenska ESF-rådet 4 oktober 2013

Svenska ESF-rådet 4 oktober 2013 Svenska ESF-rådet 4 oktober 2013 Susan Sundqvist Pettersson Susan.sundqvist-pettersson@esf.se Tfn. 036-34 57 32 Svenska ESF-rådets uppdrag Förvalta Socialfonden Förvalta Integrationsfonden Genomföra Östersjöstrategin

Läs mer

Europeiska Socialfonden

Europeiska Socialfonden EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden Europeiska Socialfonden Småland & Öarna 12-13 juni 2019 Åza Rydén, Regionchef EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden Dagens information Nytt från Svenska

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-11-03 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Mellersta Norrland Namn på utlysning: Förprojektering,

Läs mer

Sammanhållningspolitiken idag och i morgon

Sammanhållningspolitiken idag och i morgon Sammanhållningspolitiken idag och i morgon Sverker Berglund Västra Götalandsregionen Göteborgregionens Kommunalförbund 2012-01-31 EU:s sammanhållningspolitik och genomförandet i Sverige Förberedelser inför

Läs mer

Programgenomförande Småland och Öarna mars 2018

Programgenomförande Småland och Öarna mars 2018 1(7) Datum 2018-03-01 Programgenomförande Småland och Öarna mars 2018 Denna promemoria följer upp programgenomförandet avseende använda medel och nådda mål för socialfondsprogrammet, samt vissa slutsatser

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-10-30 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-01-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Handledning för upphandling av projektutvärdering

Handledning för upphandling av projektutvärdering Datum: Handledning för upphandling Avsedd för: Projektägare 1 (6) Handledning för upphandling av projektutvärdering Handledningen är i första hand riktad till projektägare som behöver upphandla utvärdering.

Läs mer

Programgenomförande Småland och Öarna mars 2017

Programgenomförande Småland och Öarna mars 2017 1(8) Datum 2017-10-19 Programgenomförande Småland och Öarna mars 2017 Denna promemoria följer upp programgenomförandet avseende använda medel och nådda mål för socialfondsprogrammet, samt vissa slutsatser

Läs mer

AGENDA. uppdraget. 4 Förklaringar

AGENDA. uppdraget. 4 Förklaringar Utvärdering av YEI AGENDA 1 Om 2 Genomförandet 3 Initiativets uppdraget av initiativet effekter 4 Förklaringar Om uppdraget Utgångspunkter: Utvärderingen ska bidra med två värden: Ett medel för ansvarsutkrävande

Läs mer

Utvärderingsplan Socialfonden i Sverige

Utvärderingsplan Socialfonden i Sverige Beslutad av ÖK: 1 2015-12-10 Kontaktperson: Jonas Lindén, Sven Jansson Utvärderingsplan Socialfonden i Sverige 2014-2020 Nationellt socialfondsprogram för investering för tillväxt och sysselsättning 2014-2020

Läs mer

Bakgrund. Beslutsdatum 2016-03-17. Diarienummer 2016/00183

Bakgrund. Beslutsdatum 2016-03-17. Diarienummer 2016/00183 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt "Pilotverksamhet för utformningen av ett regionalt yrkesvux Utlysning Nationellt

Läs mer

Utlysning för Sydsverige

Utlysning för Sydsverige 1 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Sydsverige Nu kan ni söka stöd för projekt inom Programområde 3 Sysselsättningsinitiativet

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(5) Beslut 2010-01-14 Europeiska socialfonden stöder projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Utlysning av projektmedel i Västsverige Ansökningsomgång 2-2010 Programområde 2 Storstadsintegration

Läs mer

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer Utvärdering av ESI-fondernas genomförandeorganisationer Presentation för Övervakningskommittén för Regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling 2017-10-18 Utvärdering av ESI-fondernas

Läs mer

Lärkonferensen ny strukturfondsperiod 2014-2020 Förslag och inspel 2014-2020

Lärkonferensen ny strukturfondsperiod 2014-2020 Förslag och inspel 2014-2020 Förslag och inspel 2014-2020 Bakgrund..ett nationellt uppdrag att ta fram ett nytt operativ program för Östra Mellansverige för regionalfonden utgå ifrån EU:s strategi..ett uppdrag från fem länsaktörer

Läs mer

Fördelas mellan regionala potter och en nationell pott

Fördelas mellan regionala potter och en nationell pott Fördelas mellan regionala potter och en nationell pott Europeiska socialfonden EU:s viktigaste finansiella instrument för att stödja sysselsättningen i medlemsstaterna och främja den ekonomiska och sociala

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-07-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

Lanseringskonferens av EU:s fonder. Välkomna!

Lanseringskonferens av EU:s fonder. Välkomna! Lanseringskonferens av EU:s fonder Välkomna! Strukturfondspartnerskap Ordförande Kommuner och Landsting (tio) Arbetsmarknadens organisationer (fem) Länsstyrelser (tre) Arbetsförmedling/Försäkringskassa

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen DATUM Sida 1 (5) Dnr Region Västernorrland 18RS726 Dnr Arbetsförmedlingen Af-2018/0006 9811 ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen Bakgrund Under juni 2017 träffade

Läs mer

Välkomna till vår informationsträff! Svenska ESF-rådet

Välkomna till vår informationsträff! Svenska ESF-rådet Välkomna till vår informationsträff! Svenska ESF-rådet Småland och Öarna Agenda 9.30-ESF-rådet Socialfonden Den aktuella utlysningen Ungdomssatsningar Socialfondsprojekt, horisontella principer mm Planera

Läs mer

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete.

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete. ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR LOKALT LEDD UTVECKLING 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets och

Läs mer

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad En ny strukturfondsperiod Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad EU:s långtidsbudget 2014-2020 Skydd och förvaltning av naturresurser 33,90% 38,90% Frihet, säkerhet och rättvisa EU som global

Läs mer

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3 Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden 2014 2020 i Stockholm - Inriktning för 2019 Reviderat avsnitt i kapitel 3 BESLUTAD AV STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET STOCKHOLM 4 JUNI 2018 Kunskap utgör det

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(6) Beslut 2009-02-05 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensutveckling

Läs mer

Uppdrag från Övervakningskommittén i december 2014

Uppdrag från Övervakningskommittén i december 2014 Datum: 1 (7) 2015-11-24 Kontaktperson: Aurora Lewén, Programenheten Uppdrag från Övervakningskommittén i december 2014 Vid mötet med Socialfondens Övervakningskommitté den 12 december 2014 behandlades

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-07-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

23.4.2015 ÅLR 2015/896. Enligt sändlista Bilaga 1

23.4.2015 ÅLR 2015/896. Enligt sändlista Bilaga 1 Dokumentnamn Nr Sidnr BESLUT 27 N10 1 (5) Europeiska Gemenskapen Datum Dnr 23.4.2015 ÅLR 2015/896 Enligt sändlista Bilaga 1 Hänvisning Initiativ Kontaktperson Christel Lindholm Ärende TILLSÄTTANDE AV ÖVERVAKNINGSKOM-

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-06-01 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: PO

Läs mer

Regional handlingsplan ESF i Stockholm

Regional handlingsplan ESF i Stockholm Regional handlingsplan ESF i Stockholm Inriktning 2019 Övervakningskommittén för Europeiska socialfonden 5 december 2018 Jonas Örtquist Strateg, Länsstyrelsen Stockholm Sekretariatet för Strukturfondspartnerskapet

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Utvärderingsplan

Utvärderingsplan BILAGA 4 Utvärderingsplan 2014-2020 Entreprenörskap och kompetens Ålands strukturfondsprogram ESF/Eruf CCI 2014FI05M2OP001 Version 1.0 Godkänd av övervakningskommittén xx.xx.2015 27 oktober 2015 1. INLEDNING...

Läs mer

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer. Presentation för Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer. Presentation för Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet Utvärdering av ESI-fondernas genomförandeorganisationer Presentation för Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet 2017-05-23 Utvärdering av ESI-fondernas genomförandeorganisationer i Sverige I januari

Läs mer

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga,

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-05-02 Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-2020 Ånge kommun och Arbetsförmedlingen Ånge 2018-05-02 Bilaga 1: Kartläggningen av målgruppen bygger

Läs mer

Välkommen! Workshop ESF 2014-02-10

Välkommen! Workshop ESF 2014-02-10 Välkommen! Workshop ESF 2014-02-10 Syftet med dagen Underlag till den regionala handlingsplanen för ESF Vi fördjupar bilden av utmaningarna och vilka åtgärder som behövs i Övre Norrland Kunskapsutbyte

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Östra Mellansverige "Stärka kompetensen för sysselsatta och arbetslösa i ÖMS" Nu kan ni

Läs mer

Avsiktsförklaring mellan Regeringen, Svenska Kommunförbundet, Landstingsförbundet, LO, TCO och SACO om insatser för bättre integration

Avsiktsförklaring mellan Regeringen, Svenska Kommunförbundet, Landstingsförbundet, LO, TCO och SACO om insatser för bättre integration Avsiktsförklaring mellan Regeringen, Svenska Kommunförbundet, Landstingsförbundet, LO, TCO och SACO om insatser för bättre integration Gemensam utmaning gemensamt ansvar Utgångspunkter Ett effektivt tillvaratagande

Läs mer