Protokoll från sammanträde med Europeiska Socialfondens övervakningskommitté den 12 juni 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll från sammanträde med Europeiska Socialfondens övervakningskommitté den 12 juni 2014"

Transkript

1 Protokoll Datum: Diarienr: ÖKS- Kontaktperson: Hanna Hörnlund Protokoll från sammanträde med Europeiska Socialfondens övervakningskommitté den 12 juni 2014 Mötet hölls på Elite Palace Hotel, Sankt Eriksgatan 115 i Stockholm. Närvarande kommittéledamöter, ordinarie eller ersättare: Annelie Westman, ordf., Regeringskansliet Gunnar Anderzon, SKL Magnus Stridh, Arbetsförmedlingen Jan Runfors, Hela Sverige ska leva Harriet Andersson, LRF Lars Wärngård, FORTE Filis Sigala, LO Eva Oscarsson, Saco Farbod Rezania, Svenskt Näringsliv Annika Zika-Viktorsson, Vinnova Anna Lundgren, Arbetsgivarverket Marita Öberg Molin, Companion Frida Winnerstig, Försäkringskassan Barbro Lindgren, Handikappsförbundens samarbetsorgan Erik Mellander, IFAU Patrik Oscarsson, Riksidrottsförbundet Övriga deltagare Malin Blomgren, Arbetsförmedlingen, Lena Rönnestig, Försäkringskassan, Patrick Roselin, LO Arbetsmarknadsdepartementet: Cecilia Eng Jakobsson, Anders Kessling, Jasmina Hopstadius Europeiska kommissionen: Denis Genton, Roland Bladh Svenska ESF-rådet: Åsa Lindh, Håkan Forsberg, Hanna Hörnlund, Elisabeth Ramel, Sven Jansson, Jonas Lindén, Aurora Lewén, Simon Falck, Marie Hellman Svenska ESF-rådet Stockholm Box 22080, Stockholm Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Telefon: Fax:

2 1. Sammanträdets öppnande Ordförande Annelie Westman hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. 2. Godkännande av dagordning Dagordningen godkändes. 3. Protokoll från föregående sammanträde Protokollet lades till handlingarna utan synpunkter. 4. Val av justerare Till justerare valdes Eva Oscarsson och Magnus Stridh. 5. Information från ESF-rådet; Håkan Forsberg, ESF-rådet Finansiering, fördelningsmodell, anslag, Sysselsättningsinitiativet för unga (PO 3) och nationell handlingsplan för ESF Den totala finansieringen av Socialfonden (inklusive PO 3 Sysselsättningsinitiativet för unga) och FEAD (Fonden för dem som har det sämst ställt Fund for European Aid to the most Deprived) uppgår till drygt 6 miljarder kronor, dvs. ungefär samma belopp som i tidigare programperiod. En konsult kommer på ESF-rådets uppdrag att ta fram förslag till en ny fördelningsmodell. Modellen måste bland annat ta hänsyn till nya målgrupper som till exempel nyanlända kvinnor och att ungdomar får en tyngre vikt. Beslut kring denna modell kan eventuellt fattas på nästkommande ÖK-möte i november och kan föreslagsvis förankras i AU:s förberedande arbete. Om den nya fördelningsmodellen ännu inte är beslutad, kommer den gamla att användas vid aktuella utlysningar i slutet av Eventuella justeringar kan göras i efterhand. Håkan berättade vidare att ESF-rådet ännu inte har någon information om bemyndiganderam för 2015, utan myndigheten antar att denna blir densamma som Håkan menade vidare att det inte är bemyndigandet som är problemet nu, utan nivån på anslaget, det vill säga hur mycket pengar ESF-rådet kan betala ut till projekt. Anslaget ska rymma både Sysselsättningsinitiativet för unga (PO 3), samt ESF. PO 3 ska dessutom avslutas tidigare ( ) och bör helst komma igång tidigit i programperioden. Håkan förklarade vidare tågordningen för arbetet med att komma igång med Sysselsättningsinitiativet för unga. Bland annat ska AF, enligt programmet den organisation som får ansöka om projektmedel, inkomma med sin ansökan till ESF-rådet senast den sista juni ange år. Håkan beskriver ett problemscenario kring anslaget kopplat till hur snabbt eller långsamt AF kan upparbeta projektkostnader i relation till våra anslag. Fortsatt diskussion i sammanfattning: 2 (7)

3 Hur många ungdomar rör det sig konkret om i de tre utvalda regionerna och hur undviker man konkurrens om målgruppen? I realiteten innebär tidsramen för PO 3 att man under 2016 och 2017 måste satsa rejält för att förbruka alla medel, avrundning under Ryckig verksamhet. Kommissionens representant kommenterade ryckigheten och menade att andra medlemsstater låtit sysselsättningsinitiativet för unga ligga utanför det operativa ESF-programmet och har på så sätt kommit igång snabbare, men att de administrativa förutsättningarna kanske ser annorlunda ut för Sverige - myndighetsansvar i förhållande till departementsansvar. Relationen mellan det låga anslaget för 2015 och en, i denna programperiod tack vara tidigare erfarenheter, stärkt beredskap att sätta igång projekt, tex genom väl riggade förstudier. Håkan fortssatte vidare med att dra nuläget kring en nationell handlingsplan för ESF Håkan berättar hur grunden för planen har lagts genom pågående dialogmöten mellan ESF-rådet och ESF-aktörer initierade av GD Åsa Lindh. ESF-rådet uppmanade alla att inkomma med synpunkter och kommentarer kring innehållet i planen. Kontaktperson är Mats Andersson, mats.andersson@esf.se Ansvarigt departement för FEAD är i Sverige Socialdepartementet. Ett utkast till program står klart och utgångspunkten är generellt att FEAD kan stå för insatser för sådant som ESF inte kan finansiera. FEAD ska ha en egen övervakningskommitté, handläggs centralt i Stockholm men medel kan fördelas till verksamheter i hela landet. ESF-rådet väntas bli förvaltande myndighet för FEAD. Kommentar från SKL: Socialtjänstlagens utformning kan påverka satsningar i programmet. ESF-rådet noterar denna kommentar. 6. Beslut om Socialfondens årsrapport 2013; Jonas Lindén, ESF-rådet Jonas redogjorde kort för årsrapportens innehåll. ÖK beslutade att godkänna årsrapporten för 2013 med mandat till ESF-rådet att göra ett förtydligande. Frågor med begäran om förtydliganden samt ESF-rådets svar på dessa, finns bifogade som bilaga 1 till detta protokoll. 7. Information om Socialfondsprogrammet och övergången mellan de två övervakningskommittérna och hur nya övervakningskommittén för nuvarande programperiod ska utformas; Cecilia Eng Jakobsson, Arbetsmarknadsdepartementet Cecilia berättade om det aktuella läget vad gäller det operativa programmet (OP). Till exempel ska en uppdaterande och kompletterande förhandsutvärdering genomföras för att ge aktuella resultat. Den förhandsutvärdering som redovisades i oktober 2013 baserade sig på ett tidigt utkast av OP. Den kompletterande förhandsutvärderingen blir en viktig del av 3 (7)

4 den pågående programförhandlingsprocessen. Förhandsutvärderarna ska lämna sin rapport senast den 29 augusti. Cecilia beskrev vidare att Kommissionen troligen behöver de sex månader som de har till sitt förfogande för att godkänna OP. Ett flöde av informella och formella kontakter pågår för att skynda på processen så mycket det går. Arbetsmarknadsdepartement bedömer att programstart kan ske tidigast i november Cecilia fortsatte; En ny övervakningskommitté tillsätts under hösten Den nya ÖK tar över uppgifter från föregående programperiod, till exempel så som att fatta beslut om årsrapport för Regeringen fattar beslut att erbjuda en organisation plats i ÖK. Det beslutet föregås av ett förordningsbeslut som beräknas tas i slutet av september. Troligtvis blir uppställningen av organisationer ungefär den samma som idag. Utöver detta ska regionerna finnas representerade i ÖK, men hur dessa regionala representanter ska utses är ännu inte fastställt. De organisationer som får ett erbjudanden om att vara med i ÖK, meddelar ESF-rådet besked om ordinarie ledamot samt ersättare. Ambitionen är att det är den nytillsatta övervakningskommittén som ses på mötet i november senare i år. En fråga angående sammansättningen av SFP aktualiserades; de ordinarie ledamöterna i SFP ska ha ersättare. Både ordinarie ledamöter och ersättare utses av ordföranden i partnerskapen efter ett särskilt nomineringsförfarande. På förfrågan kompletterar sekretariatet ÖK med information kring remissvar angående föreslagna ändringar i lagen om SFP. 8. Information om hur arbetet fortskrider med Partnerskapsöverenskommelsen och Operationella programmet på Kommissionen; Denis Genton och Roland Bladh, Europeiska kommissionen Ordförande hälsade Roland och Denis välkomna till mötet. Denis berättade bland annat om att Kommissionen i så stor utsträckning som möjligt försöker att avsluta processerna med att godkänna medlemsstaternas OP och partnerskapsavtal före dess att de nya kommissionärerna tillträder sina poster den 1 november i år. Denis sa fortsättningsvis att han generellt var nöjd med förslaget till OP. Han uttryckte att det fanns stabilitet i programmet och att det låg i linje med Kommissionens positionspapper. Kommissionen ska lämna formella kommentarer kring OP-förslaget och partnerskapsavtal under juli månad. För FEAD gäller att Sveriges förslag till OP ska vara Kommissonen tillhanda senast den 11 september i år. Roland frågade ÖK:s ledamöter om huruvida de övervägt att producera någon form av rapport om gruppens erfarenheter från perioden som gått. ÖK beslutade att de resultat som framkom vid workshopen i september 2013 tillsammans med resultaten 4 (7)

5 från en ny enkätundersökning bland ÖK:s medlemmar får ligga till grund för en sådan rapport. Enkätundersökningen ska administreras av ESF-rådet och fånga ledamöternas erfarenheter av kommittéarbetet. 9. Kort information om hur arbetet fortlöper för arbetsgruppen som formerades förra mötet med syfte att arbeta fram förslag på hur Övervakningskommittén ska bidra till implementering av jämställdhetsintegrering i programgenomförandet; ordförande Annelie Westman, Regeringskansliet Arbetsgruppen som utsågs på mötet i mars 2014 har påbörjat sitt arbete. Dock fanns inget beslutsunderlag tillgängligt till dagens möte och ingen i arbetsgruppen hade möjlighet att närvara. ÖK beslutade att arbetsgruppen bör färdigställa sitt förslag genom att förankra detta med ESF-rådets Bengt Nilsson och Marianne Öhberg-Håkansson. Därefter kan ett underlag för beslut presenteras för ÖK, förhoppningsvis på nästkommande möte i november Information från arbetsutskottet och ESF-kommittén; Gunnar Anderzon, SKL Gunnar berättade kort om arbetsutskottets möte tidigare i maj, samt att Filis Sigala kommer att delta på ESF-kommitténs kommande möte i Aten i juni. 11. Ungdomssatsningar i Socialfonden, resultat och lärdomar; Gunnar Anderzon SKL, Lisa Sipari, PlugInnovation, Eva Westman Magnusson, regionförbundet Jämtland Katarina Danielsson, Fjällgymnasiet i Jämtland och Sven Jansson, ESF-rådet Sven beskrev övergripande det ESF-finansierade projektet Plugin, vilket ägs av SKL. Gunnar, som är projektledare berättar vidare att projektets två huvudsakliga mål är att färre ungdomar ska hoppa av gymnasiet och att hitta nya metoder för att förhindra detta. Han beskrev det starka sambandet mellan fullföljt gymnasium och möjligheten att få jobb. Nyckelord i verksamheten är att se individen, bemötande och tålamod. Projektet består av sju olika delprojekt fördelade över fem regioner som gemensamt omfattar verksamhet i storstad, småstad, landsbygd oh glesbygd. Projektet avslutas formellt i juni 2014 och har omfattat en ekonomisk satsning på ca 150 miljoner kronor. Sven uppmanade alla att ta del av Plugins verksamhet genom serien Dropouts som går att se på Utbildningsradions webbplats ur.se. Eva Westman Magnusson, projektledare för regionförbundet Jämtland beskrev sedan ett av pågående delprojekt inom ramen för Plugin. Hon beskrev bland annat Plugins roll kopplat till den regionala utvecklingsstrategin i Jämtland som bland annat omfattar en ungdomsstrategi och en integrationsstrategi. Katarina Danielsson från Fjällgymnasiet, berättade vidare om projektverksamheten Navigatorcentrum. Katarina informerade bland annat om att Introduktionsprogrammet är 5 (7)

6 det största gymnasieprogrammet i Sverige. På Fjällgymnasiet är många av de som går på Introduktionsprogrammet nyanlända. Katarina beskrev fortsatt målgruppens behov utifrån ett socialt kaos. Navigatorcentrum verkar för social inkludering och att ungdomar ska hitta sig själva och sina styrkor. Arbetet med delprojektet PlugInnovation leds och bedrivs av Göteborgsregionens kommunalförbund. Lisa Sipari är projektledare. Syftet med verksamheten är bland annat att samla kunskap om och bli en samlingsplats för drop out-frågor med amerikanska National drop out prevention center som förebild. Ett annat syfte är att utifrån tre huvudfrågor - Vad vet vi? Vad fungerar? Vad skulle kunna fungera? - skapa en plattform för metodbeskrivningar, statistik och forskning - nationell och internationell. I samband med Lisas presentation diskuterades bland annat: Vikten av systematiska beskrivningar av projektmetoder i utvärderingssyfte Vikt av kontrollgrupper och utmaningar med dessa Anledningen att behöva göra liknande insatser (lika de i Plugin) på grundskolenivå Hur fler länder skulle kunna engageras i arbetet inom ramen för Östersjöstrategin 12. Övriga frågor Inga övriga frågor togs upp. 13. Mötet avslutas och ordförande tackade för ÖK:s engagemang under programperioden Nästa möte planeras tills vidare till den 5-6 november Bilagor: 1. Återkoppling på tre frågor gällande årsrapporten vid ÖK Annelie Westman, ordförande Hanna Hörnlund, sekreterare 6 (7)

7 Magnus Stridh, justerare Eva Oscarsson, justerare 7 (7)

Arbetsordning för Övervakningskommittén

Arbetsordning för Övervakningskommittén Beslutad av ök: Diarienr: 12-11 2014/00387 Arbetsordning för Övervakningskommittén 2020 Upprättande och sammansättning 1.1 Upprättande Socialfondens övervakningskommitté (framöver kommittén) är upprättad

Läs mer

Mötesanteckningar 7 feb 2018, för Övervakningskommitténs arbetsutskott

Mötesanteckningar 7 feb 2018, för Övervakningskommitténs arbetsutskott Datum: Diarienr: 1 (5) 2018-02-26 Anteckningar Kontaktperson: Anna Sjögren, ÖK-sekr. Mötesanteckningar 7 feb 2018, för Övervakningskommitténs arbetsutskott Tid: 7 feb 2018, kl. 9.00-12.00, Fika från kl.

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

ARBETSORDNING UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING

ARBETSORDNING UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING 1 ARBETSORDNING för övervakningskommittén för Landsbygdsutvecklingsprogram för landskapet Åland och Ålands strukturfondsprogram, Entreprenörskap och kompetens, programperioden 2014-2020. UPPRÄTTANDE OCH

Läs mer

Småland och Öarna Sammanträdesdatum 2014-12-05 1 (8)

Småland och Öarna Sammanträdesdatum 2014-12-05 1 (8) 2014-12-05 1 (8) Tid Fredag den 5 december 10.00 14.30 Plats Elite Stora Hotellet, Jönköping Beslutande Ledamöter Övriga deltagande Utses att justera Leif Larsson, ordförande Lena Celion Björn Jansson

Läs mer

Protokoll från Övervakningskommitténs möte onsdagen den 31 maj 2017

Protokoll från Övervakningskommitténs möte onsdagen den 31 maj 2017 1(7) Diarienummer: Fo Protokoll från Övervakningskommitténs möte onsdagen den 31 maj 2017 Tid: onsdagen den 31:e maj, 2017 kl. 09.30-16.00 Plats: lokal Berzelii Park / Garnisonen, Karlavägen 100 i Stockholm

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF)

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 1 (9) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 2014-2020 Postadress Besöksadress Telefon 103

Läs mer

Minnesanteckningar möte Övervakningskommitté AMIF 21 september 2018

Minnesanteckningar möte Övervakningskommitté AMIF 21 september 2018 1 (6) Välj 2018-09-21 FFF2017/000075 Minnesanteckningar möte Övervakningskommitté AMIF 21 september 2018 Närvarande Mikael Tollerz, Justitiedepartementet, ordförande Mats P. Andersson, Justitiedepartementet

Läs mer

Småland och Öarna Sammanträdesdatum 2013-06-03 1 (11)

Småland och Öarna Sammanträdesdatum 2013-06-03 1 (11) 2013-06-03 1 (11) Tid Måndag den 3 juni 10.00 15.00 Plats Beslutande Ledamöter Övriga deltagande Regionförbundet södra Småland, P G Vejdes väg, Växjö Leif Larsson, ordförande Lena Celion Björn Jansson

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(5) Beslut 2008-09-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Minnesanteckningar 5 sep 2018, för Övervakningskommitténs arbetsutskott

Minnesanteckningar 5 sep 2018, för Övervakningskommitténs arbetsutskott Datum: Diarienr: 1 (5) 2018-09-13 Kontaktperson: Övervakningskommitténs sekretariat Minnesanteckningar 5 sep 2018, för Övervakningskommitténs arbetsutskott Tid: 5 sep 2018, kl. 9.00-12.00 Plats: Svenska

Läs mer

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete.

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete. ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR LOKALT LEDD UTVECKLING 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets och

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2018 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF)

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2018 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 1 (8) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2018 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 2014-2020 Postadress Besöksadress Telefon 103

Läs mer

1. UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING. 1.1 Upprättande. 1.2 Sammansättning

1. UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING. 1.1 Upprättande. 1.2 Sammansättning 2011-10-11 Sekretariatet för övervakningskommittén Arbetsordningen godkändes vid övervakningskommitténs möte den 17 mars 2008, med revideringar den 8 oktober 2008, den 22 april 2009 och den 11 oktober

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-17 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Samordningsförbundet för rehabilitering i Södertälje Styrelsen

Samordningsförbundet för rehabilitering i Södertälje Styrelsen Styrelsen Tid och plats: fredagen den 20 oktober 2017, kl. 13:00-15:00 Hagaberg Ledamöter: Anne-Marie Larsson (M), Stockholms läns landsting Rose-Marie Jacobsson (S), Södertälje kommun Nagam Alkass, Försäkringskassan.

Läs mer

Fead fonden för europeiskt bistånd för dem som har det sämst ställt. Handläggare Nardin Crisbi. Datum 2015-04-23. Övervakningskommittén för Fead

Fead fonden för europeiskt bistånd för dem som har det sämst ställt. Handläggare Nardin Crisbi. Datum 2015-04-23. Övervakningskommittén för Fead 1(5) Handläggare Datum 2015-04-23 Övervakningskommittén för Fead Tid och plats: den 23 april kl. 10-16 Närvarande Socialdepartementet, ordf, Gunilla Malmborg Forte, Lars Wärngård, Ulla Wallin Forum idéburna

Läs mer

Arbetsordning för havs- och fiskeriprogrammet

Arbetsordning för havs- och fiskeriprogrammet Arbetsordning för havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 Upprättande Inrättad av regeringen genom regeringsbeslut enligt (EU) 1303/2013 och (EU) 508/2041 Utarbeta och anta sin egen arbetsordning Ansvarig

Läs mer

Minnesanteckningar 7 sep 2017, för Övervakningskommitténs arbetsutskott

Minnesanteckningar 7 sep 2017, för Övervakningskommitténs arbetsutskott Datum: Diarienr: 1 (6) 2017-09-04?? Kontaktperson: Övervakningskommitténs sekretariat Minnesanteckningar 7 sep 2017, för Övervakningskommitténs arbetsutskott Tid: 7 sep 2017, kl. 9.00-12.00, Kaffe och

Läs mer

Svenska ESF-rådet Presentation Ö-vik

Svenska ESF-rådet Presentation Ö-vik Svenska ESF-rådet Presentation Ö-vik VI FÖRÄNDRAR ARBETSMARKNADEN Myndigheten Svenska ESF-rådet, har funnits som myndighet sedan år 2000. Vi arbetar på uppdrag av Arbetsmarknadsdepartementet och Socialdepartementet.

Läs mer

Uppdrag från Övervakningskommittén i december 2014

Uppdrag från Övervakningskommittén i december 2014 Datum: 1 (7) 2015-11-24 Kontaktperson: Aurora Lewén, Programenheten Uppdrag från Övervakningskommittén i december 2014 Vid mötet med Socialfondens Övervakningskommitté den 12 december 2014 behandlades

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Karl-Henrik Nanning. Tisdagen 20 april, kl. 13.00, Malmö

Karl-Henrik Nanning. Tisdagen 20 april, kl. 13.00, Malmö 12 mars 2010 1 Plats och tid Riksdagshus 7-9, Stockholm, fredag den 12 mars, kl. 10.00-14.30 ande Kurt Kvarnström, Södra Dalarnas samordningsförbund Alvi Berglund, Finsam Östersund Marie Litholm, Samordningsförbundet

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (7) Beslutsdatum 2009-02-02 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Utlysning 2/2009

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(5) Beslut 2010-01-14 Europeiska socialfonden stöder projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Utlysning av projektmedel i Västsverige Ansökningsomgång 2-2010 Programområde 2 Storstadsintegration

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Arbetsordning för strukturfondspartnerskapet i Västsverige

Arbetsordning för strukturfondspartnerskapet i Västsverige 1(6) Arbetsordning för strukturfondspartnerskapet i Inledning Denna arbetsordning reglerar strukturfondspartnerskapets organisation och verksamhet. Strukturfondspartnerskapet fastställer sin egen arbetsordning.

Läs mer

Fördelningsmodell

Fördelningsmodell Datum: 2014-11-25 Kontaktperson: Aurora Lewén aurora.lewen@esf.se Telefon: -7146 Fördelningsmodell 2014-2020 Presentation Fördelningsmodellen används för att fördela socialfondsprogrammets medel mellan

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden Strukturfondspartnerskapet i Västsverige 2016-09-08 Åza Rydén Regionchef Integration utrikes födda ar helt riktade till målgruppen Insatser för nyanlända PO2 (2015) 40 mnkr Insatser

Läs mer

23.4.2015 ÅLR 2015/896. Enligt sändlista Bilaga 1

23.4.2015 ÅLR 2015/896. Enligt sändlista Bilaga 1 Dokumentnamn Nr Sidnr BESLUT 27 N10 1 (5) Europeiska Gemenskapen Datum Dnr 23.4.2015 ÅLR 2015/896 Enligt sändlista Bilaga 1 Hänvisning Initiativ Kontaktperson Christel Lindholm Ärende TILLSÄTTANDE AV ÖVERVAKNINGSKOM-

Läs mer

Uppdrag att göra en omvärldsanalys och att lämna ett förslag till nationellt socialfondsprogram för perioden

Uppdrag att göra en omvärldsanalys och att lämna ett förslag till nationellt socialfondsprogram för perioden Regeringsbeslut I 1 2019-04-04 A2019/00683/A Arbetsmarknadsdepartementet Svenska ESF-rådet Box 397 801 05 Gävle Uppdrag att göra en omvärldsanalys och att lämna ett förslag till nationellt socialfondsprogram

Läs mer

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén 2014 2020 är inrättad av regeringen

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande är inrättad enligt Europarlamentets och rådets förordning

Läs mer

Nationell utlysning: Fead-insatser

Nationell utlysning: Fead-insatser 1(5) Datum 2018-06-08 Dnr 2018/00329 Fead - fonden för europeiskt bistånd för dem som har det sämst ställt Syftet med fonden är att inom EU stödja de grupper som på grund av fattigdom har det sämst ställt.

Läs mer

Samordningsförbundet för rehabilitering i Södertälje Styrelsen

Samordningsförbundet för rehabilitering i Södertälje Styrelsen för rehabilitering i Södertälje Styrelsen 2009-01-30 Tid och plats: Ledamöter: Ersättare: Sekreterare Ledningsgr Fredagen den 30 januari 2009, kl. 8.30-12:00, Försäkringskassan, 1-14 Johan Andersson (s),

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (7) Beslutsdatum 2008-10-07 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: PO2 Förprojektering

Läs mer

Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020

Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020 Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020 Robert Nyholm Internationella Staben Enheten EU fondsamordning 1 EU-fonderna Verktyg för att uppnå Europa 2020-strategin Europeiska socialfonden

Läs mer

Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+ (ESF+)

Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+ (ESF+) Sida 1 (5) Avsändarens referens N2018-03829-RTS Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+

Läs mer

Samordningsförbundet för rehabilitering i Södertälje Styrelsen

Samordningsförbundet för rehabilitering i Södertälje Styrelsen Styrelsen Tid och plats: fredagen den 19 oktober 2018, kl. 13:00-15:00 Hagaberg Ledamöter: Anne-Marie Larsson (M) Stockholms läns landsting Rose-Marie Jacobsson (S), Södertälje kommun Veronica Eriksson,

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland DAGORDNING 2014-10-28 1 (2) Fredag 7 november 2014 Tid TELEFONMÖTE Anslut dig till mötet genom att ringa 08-99 92 12 Möteskod/inloggning: 504 895, ordfkod:

Läs mer

Raéd Shaqdih, verkställande tjänsteman Inger Karlsson, sekreterare......

Raéd Shaqdih, verkställande tjänsteman Inger Karlsson, sekreterare...... SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(13) Plats och tid Rådhuset, Askersund Kl 13.30-16.10 Beslutande Ledamöter Annica Moberg, Kumla kommun, ordförande Liisa Ejdenwik, Arbetsförmedlingen, ersätter Mattias Olofsson Anneli

Läs mer

PROTOKOLL Nr 4/2014 1 (6) Samordningsförbundet SkövdeHjoTiBorg 2014-09-22. Tid 2014-09-22. K 20, Skövde

PROTOKOLL Nr 4/2014 1 (6) Samordningsförbundet SkövdeHjoTiBorg 2014-09-22. Tid 2014-09-22. K 20, Skövde PROTOKOLL Nr 4/2014 1 (6) Sammanträde Samordningsförbundet SkövdeHjoTiBorg Tid Plats Närvarande K 20, Skövde Roland Wanner Västra Götalandsregionen ordförande Torgny Andersson Försäkringskassan vice ordförande

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet Norra Mellansverige

Strukturfondspartnerskapet Norra Mellansverige 1(14) Plats och tid Citykonferensen, Malmskillnadsgatan 46, Stockholm, kl. 10.00 16.00 Lokal: Mobilen ande Ledamöter Övriga närvarande Sune Ekbåge, ordförande, regioner Åsa Johansson, regioner Catarina

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-07-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte. Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte. Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl Protokoll 1 (5) Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Plats och tid Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl. 09.15 16.00 Ledamöter Hannah-Karin Linck (C), ordf, 97-111 Region Gävleborg Erika

Läs mer

Samordningsförbundet för rehabilitering i Södertälje Styrelsen

Samordningsförbundet för rehabilitering i Södertälje Styrelsen Styrelsen Tid och plats: fredagen den 18 maj 2018, kl. 13:00-15:00 Hagaberg Ledamöter: Anne-Marie Larsson (M), Stockholms läns landsting Rose-Marie Jacobsson (S), Södertälje kommun Claes-Göran Nilsson,

Läs mer

Samordningsförbundet för rehabilitering i Södertälje Styrelsen

Samordningsförbundet för rehabilitering i Södertälje Styrelsen för rehabilitering i Södertälje Styrelsen 2009-02-27 Tid och plats: Ledamöter: Ersättare: Sekreterare Fredagen den 27 februari 2009, kl. 8.30-12: 30, Försäkringskassan, 15-25 Johan Andersson (s), Södertälje

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med arbetsutskottet för Samordningsförbundet i Kalmar län fredagen den 19/

Protokoll fört vid sammanträde med arbetsutskottet för Samordningsförbundet i Kalmar län fredagen den 19/ Protokoll fört vid sammanträde med arbetsutskottet för Samordningsförbundet i Kalmar län fredagen den 19/5 2017. Plats:, Kalmar Tid 09.00 11.30 Beslutande deltagare: Anders Andersson, 1:e v ordf. Andreas

Läs mer

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden 2014 2020 EU nivå Europa 2020 Gemensamt strategiskt ramverk för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden Nationell nivå Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond,

Läs mer

Svenska ESF-rådet överlämnar härmed delårsrapporten för perioden bestående av

Svenska ESF-rådet överlämnar härmed delårsrapporten för perioden bestående av 1(8) Diarienummer 2008-08-11 2008-01743 Till Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Delårsrapport 2008 Svenska ESF-rådet överlämnar härmed delårsrapporten för perioden 2008-01-01 2008-06-30 bestående

Läs mer

Samordningsförbundet för rehabilitering i Södertälje Styrelsen

Samordningsförbundet för rehabilitering i Södertälje Styrelsen för rehabilitering i Södertälje Styrelsen 2017-09-15 Tid och plats: fredagen den 15 september 2017, kl. 09:00-12:00 Torekällberget Ledamöter: Anne-Marie Larsson (M), Stockholms läns landsting Rose-Marie

Läs mer

Sammanträde med GRs styrgrupp för arbetsmarknad

Sammanträde med GRs styrgrupp för arbetsmarknad Protokoll 1(5) GRs Styrgrupp för Arbetsmarknad 2007-12-21 Anna Bäckman Gustav Höjer Sammanträde med GRs styrgrupp för arbetsmarknad Tid: Fredagen den 21 december 2007, kl 13.00 16.00 Plats: GR-huset, Gårdavägen

Läs mer

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte. Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte. Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl Protokoll 1 (5) Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Plats och tid Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl. 09.15 11.30 Ledamöter Hannah-Karin Linck (C), ordf Region Gävleborg Erika Engberg

Läs mer

Samverkansnämnd arbetsmarknad

Samverkansnämnd arbetsmarknad Plats och tid Beslutande Ledamöter Tranemo kommun Onsdagen 24 Maj 2017 kl. 10.15 11.35, Forumsalen, Tranemo Tony Hansen (S), ordförande, 15-22 Crister Persson (C), 15-22 Ledamöter Svenljunga kommun Johan

Läs mer

Arbetsordning för Övervakningskommittén för det nationella regionalfondsprogrammet inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning

Arbetsordning för Övervakningskommittén för det nationella regionalfondsprogrammet inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning 2015-10-02 Dnr 6.1.14-2015-186 ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN För det Nationella regionalfondsprogrammet Arbetsordning för Övervakningskommittén för det nationella regionalfondsprogrammet inom målet Investering

Läs mer

Protokoll för Övervakningskommitténs möte tisdagen den 4 juni 2019

Protokoll för Övervakningskommitténs möte tisdagen den 4 juni 2019 1(13) Diarienummer 2018/00045 Fö Protokoll för Övervakningskommitténs möte tisdagen den 4 juni 2019 Tid: 9.30-16.00 Plats: Garnisonen Konferens, Stockholm Närvarande: se lista 1. Sammanträdet öppnades

Läs mer

Carin Elofsson, barn- och utbildningschef Pernilla Brändström, sekreterare Anna-Lena Göttfert, rektor 39. Magnus Forsberg.

Carin Elofsson, barn- och utbildningschef Pernilla Brändström, sekreterare Anna-Lena Göttfert, rektor 39. Magnus Forsberg. Barn- och utbildningsutskottet 2017-05-15 1 (16) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2017-05-15 kl. 13:00-15:30 Beslutande Hans Lindgren (s), ordförande Ingrid Sundbom (c) ersättare för Elisabeth

Läs mer

Protokoll Dnr: 0005/10

Protokoll Dnr: 0005/10 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN ARBETSFÖRMEDLINGEN REGIONEN Protokoll Dnr: 0005/10 SAMMANTRÄDES ART Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Protokoll 1 (5) Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Plats och tid Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl. 09.30 15.30 Ledamöter Hannah-Karin Linck (C), ordf Region Gävleborg Erika Engberg

Läs mer

Malin Hagström (S) utsågs jämte ordföranden justera protokollet.

Malin Hagström (S) utsågs jämte ordföranden justera protokollet. 1 / 12 Plats och tid Lagergrens gata 2, Karlstad. Lokal: Skeppet, entréplan, kl.09:30-16:00 Beslutande Stina Höök (M) (ordförande) Anton Bengtsson (M) Sara Kihlström (KD) Marianne Åhman (L) Sebastian Hidén

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets

Läs mer

f:l«c tl(u ~11 Lena Sarheden Schultz

f:l«c tl(u ~11 Lena Sarheden Schultz Protokoll fört vid styrelsemötet onsdagen den 22 februari 2017 FINSAffe.._, SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP Plats: Tid : Medborgarhuset, Burlöv 09:00-1 I :00 Närvarande ledamöter Karin Palmqvist,

Läs mer

Protokoll januari 2013

Protokoll januari 2013 Protokoll 27-28 januari 2013 Styrelsens sammanträde nr 1/13 Tid och plats Söndagen den 27 januari klockan 16,00 till måndagen den 28 januari 2013 klockan 15,45 på Bosön, Lidingö. Närvarande ledamöter Lena

Läs mer

Beslutande Christer Lindvall Umeå kommun, ordförande. Övriga deltagare Mikael Holmlund Förbundschef. Karin Lundström Landstinget 32 BEVIS

Beslutande Christer Lindvall Umeå kommun, ordförande. Övriga deltagare Mikael Holmlund Förbundschef. Karin Lundström Landstinget 32 BEVIS PROTOKOLL Sammanträdesdatum Samordningsförbundet Umeå-Vännäs 2014-06-13 Plats och tid Viva kompetenscentrum, klockan 08.15-11.00 Beslutande Christer Lindvall Umeå kommun, ordförande Ulf Björk Landstinget

Läs mer

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 6 dec 2017

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 6 dec 2017 1(7) Diarienummer 2017/00021? Fö Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 6 dec 2017 Tid: 9.30-16.00, fika från kl. 9.00 Plats: Quality Hotel Globe, Stockholm Närvarande: se lista över närvarande

Läs mer

Att säkra Europeiska socialfondens och projektens resultat - att arbeta resultatbaserat

Att säkra Europeiska socialfondens och projektens resultat - att arbeta resultatbaserat Datum: 1 (6) 2015-10-20 Att säkra Europeiska socialfondens och projektens resultat - att arbeta resultatbaserat Svenska ESF-rådet Huvudkontoret Besöksadress: Rosterigränd 12, 3 tr Postadress: Box 47141,

Läs mer

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Protokoll 1 (5) Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Plats och tid Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle, kl. 12.30 15.30 Ledamöter Hannah-Karin Linck (C), ordf Region Gävleborg Erika Engberg

Läs mer

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 16 maj 2018

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 16 maj 2018 1(7) Fö Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 16 maj 2018 Tid: 9.30-16.00 Plats: Quality Globe Hotel, Stockholm Närvarande: se lista 1. Sammanträdet öppnades Henrietta Stein, ÖK-ordförande

Läs mer

PROTOKOLL STYRELSEN. Samordningsförbundet Göteborg Nordost. Sammanträde 2015-02-27 Dnr 0002/15 13 t o m 21) 1(5) Tid: 2015-02-27 kl 9,00 12,00

PROTOKOLL STYRELSEN. Samordningsförbundet Göteborg Nordost. Sammanträde 2015-02-27 Dnr 0002/15 13 t o m 21) 1(5) Tid: 2015-02-27 kl 9,00 12,00 Tid: 2015-02-27 kl 9,00 12,00 Plats: Samordningsförbundet Göteborg Nordost Ledamöter Närvarande: Beatrice Berglund, Arbetsförmedlingen Åsa Lindgren (Mp), Västra Götalandsregionen Ali Moeeni (S), Göteborgs

Läs mer

Sammanfattning. Sida 1 (5) Dnr Af-2018/ Näringsdepartementet Stockholm

Sammanfattning. Sida 1 (5) Dnr Af-2018/ Näringsdepartementet Stockholm Sida 1 (5) Avsändarens referens N201803829RTS Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande: EUkommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordningar om Europeiska regionala utvecklingsfonden

Läs mer

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Inledning Det regionala utvecklings- och tillväxtarbetet bygger på att resurser satsas på insatser som ska ge bestående

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14)

PROTOKOLL 1 (14) PROTOKOLL 1 (14) 2019-01-10 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 9.40-11.30 Beslutande Iosif Karambotis (S), ordförande Anna Lundström (S), vice ordförande Magnus Nilsson (S) Rose-Marie Lundström

Läs mer

Tid och plats: Klockan , Stöd- och serviceenheten, Ö Kaserngatan 6, Kristianstad

Tid och plats: Klockan , Stöd- och serviceenheten, Ö Kaserngatan 6, Kristianstad Kommunala Rådet för 2010-04-08 Funktionsnedsatta Tid och plats: Klockan 13.15 15.45, Stöd- och serviceenheten, Ö Kaserngatan 6, Kristianstad Beslutande Bo Silverbern (m) ordförande Barbro Kärrstrand (fp)

Läs mer

Byggnadsnämndens arbetsutskott

Byggnadsnämndens arbetsutskott Byggnadsnämndens arbetsutskott Protokoll 1 (5) Byggnadsnämndens arbetsutskott Plats och tid Ledamöter Övriga Porfyren 2, Plan 7, Kristallen, Brotorget 1, 2018-01-08 klockan 13.00 13.15 Björn Abelson (S),

Läs mer

Magnus Haglund öppnade mötet. Jonas Jonsson hade anmält frånvaro.

Magnus Haglund öppnade mötet. Jonas Jonsson hade anmält frånvaro. Kommunchefsmöte, Umeåregionen Beslutande: Håkan Wretling, Bjurholms kommun Karin Ahnqvist, Robertsfors kommun Karolina Johansson, Vännäs kommun Magnus Haglund, Örnsköldsviks kommun, ordförande Per-Eric

Läs mer

Hur kan vi använda socialfonden som ett strategiskt instrument för regional tillväxt och sysselsättning?

Hur kan vi använda socialfonden som ett strategiskt instrument för regional tillväxt och sysselsättning? Hur kan vi använda socialfonden som ett strategiskt instrument för regional tillväxt och sysselsättning? Erfarenheter Socialfonden 2007-2013 - Goda resultat på deltagarnivå - Mindre goda resultat på organisations-

Läs mer

SKK/Assistanshundsrådet nr 2/2014 2014-03-24 21-41

SKK/Assistanshundsrådet nr 2/2014 2014-03-24 21-41 Sida 1/5 SKK/Assistanshundsrådet nr 21-41 Protokoll fört vid sammanträde med Svenska Kennelklubbens Assistanshundsråd måndagen den 24 mars 2014. Närvarande: Ordinarie ledamöter: Ulf Uddman (ordf), Marie

Läs mer

Samordningsförbunden i Östergötland - Västra, Centrala och Östra. Projektidéer som inte har kommit förbi idéstadiet

Samordningsförbunden i Östergötland - Västra, Centrala och Östra. Projektidéer som inte har kommit förbi idéstadiet ESF-teamet Maria Can, Koordinator Tel: 0724-52 85 73/ E-post: maria.can@linkoping.se Karin Tjärnlund, Projektutvecklare Tel: 0724-52 95 35/ E-post: karin.tjarnlund@linkoping.se Bakgrund Samordningsförbunden

Läs mer

Mål och programområden

Mål och programområden Mål och programområden Övergripande mål för Socialfonden: Ökad tillväxt genom god kompetensförsörjning samt ett ökat arbetskraftsutbud. Två programområden: Programområde 1: Kompetensförsörjning Programområde

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014-2020

Europeiska socialfonden 2014-2020 Europeiska socialfonden 2014-2020 -avstamp i Europa 2020-strategin Maria Johansson-Berg, Svenska ESF-rådet Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur, erfarenhet och resultat

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-01-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Mellersta Norrland Namn på utlysning: Förprojektering,

Läs mer

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer Utvärdering av ESI-fondernas genomförandeorganisationer Presentation för Övervakningskommittén för Regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling 2017-10-18 Utvärdering av ESI-fondernas

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(12)

Sammanträdesprotokoll Sida 1(12) Sammanträdesprotokoll Sida 1(12) Plats och tid Tunasalen, måndagen den 12 december 2016 kl 13:00-16:00 Beslutande Ledamöter Helen Nilsson (S), Ordförande Tomas Peterson (M), 1:e vice ordförande Ingela

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-06-15

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-06-15 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-06-15 Närvarande:

Läs mer

Kommunalt forum 44-56

Kommunalt forum 44-56 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Närvarande: Se bilaga 1. Stora Hotellet, Jönköping 43 Inledning Ordförande Malin Wengholm hälsar samtliga välkomna till dagens sammanträde. 44 Justerare Till att jämte

Läs mer

Fyrbodals kommunalförbund

Fyrbodals kommunalförbund Fyrbodals kommunalförbund Protokoll Samhällsorientering 2014-02-26 Tid: onsdag den 26 februari 2014 kl. 13:00-16:00 Plats: Närvarande: Förhindrade: Fyrbodals kommunalförbund K-G Elf Trollhättan Jan Annebjörk

Läs mer

Välkomna till Partnerskapsbörsen februari 2016

Välkomna till Partnerskapsbörsen februari 2016 Partnerskap för integration och arbetsmarknad genom det civila samhället/social ekonomi (Formellt de två projekten Partnerskapet för ett inkluderande arbetsliv samt Civilsamhälle integration och arbete)

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige Regeringsbeslut 13 Arbetsmarknadsdepartementet 216-12-2 A216/2465/A A216/2422/SV (delvis) Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige Box47141 174 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 217 avseende Rådet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2010-09-23 145(162)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2010-09-23 145(162) Styrelsen 2010-09-23 145(162) Plats Beslutande Kulturens Hus, Luleå Karl Petersen, (s), Luleå Anna Hövenmark, (v), Jokkmokk Britta Flinkfeldt-Jansson, (s), Arjeplog Tommy Nyström, (s), Gällivare Robert

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-06-01 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: PO

Läs mer

Ärende 1 Genomgång av senaste anteckningar och möten

Ärende 1 Genomgång av senaste anteckningar och möten ARIKTEKTLEDNINGSGRUP PEN 10 FEBRUARI 2011 SIDAN 1 AV 5 GÖTEBORG MINNESANTECKNINGAR Närvarande: Ordf. Joakim Svärdström, länssamordnare Västkom Karl Andersson, IT-samordnare Fyrbodal Jonas Blixt, IT-samordnare

Läs mer

Vivi Jacobson-Libietis. Enheten för tillväxt och regional utveckling

Vivi Jacobson-Libietis. Enheten för tillväxt och regional utveckling Cirkulärnr: 2000:89 Diarienr: 2000/1973 P-cirknr: 2000:20 Nyckelord: Växtkraft mål 3 Handläggare: Sektion/Enhet: Hans Granqvist Vivi Jacobson-Libietis Datum: 2000-08-18 Mottagare: Rubrik: Arbetsgivarpolitiska

Läs mer

Svar på uppdrag i regleringsbrev 2015 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF)

Svar på uppdrag i regleringsbrev 2015 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 1 (11) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på uppdrag i regleringsbrev 2015 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 2014-2020 Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm

Läs mer

Samordningsförbundet för rehabilitering i Södertälje Styrelsen

Samordningsförbundet för rehabilitering i Södertälje Styrelsen för rehabilitering i Södertälje Styrelsen 2016-05-27 Tid och plats: fredagen den 27 maj 2016, kl. 08:30 09:30 Hagaberg folkhögskola Ledamöter: Ersättare: Anne-Marie Larsson (M), Stockholms läns landsting

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-25 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

BOLLNÄS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1

BOLLNÄS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 BOLLNÄS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Bollnässalen, torsdagen den 30 november 2017 kl. 08:30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Marie Centerwall (S), ordförande Peter Nordebo (L), 1:e

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-01 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

Se bifogat närvaroprotokoll

Se bifogat närvaroprotokoll 1(19) Plats och tid Djäkneskolans aula, kl. Beslutande Ledamöter Se bifogat närvaroprotokoll Övriga närvarande Ulrika Strandroth Frid, kommundirektör Mikael Hätting, kanslichef/kommunjurist Hanna Ohlsson

Läs mer