Tid: kl Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Asken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tid: kl Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Asken"

Transkript

1 Tjänsteställe, handläggare Regionledningsförvaltningen HSN1 1(29) Tid: kl Plats: Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Asken NÄRVARANDE Ledamöter Ewa Back (S) Karin Nordin (S) Lars Åström (S) Birgitta Häggblad (S) Stig Grip (M) Helén Östmar Rosdahl (M) Roger Byström (C) Sarah Karlsson (L) Gunnar Fors (V) Sara Seppälä (SD) Tjänstgörande ersättare Tina Hellberg (MP) Gun Olofsson (S) Monica Andersson (S) Zofia Henriksson (M) Ordförande under beslutsmötet under föredragningarna för Ninni Smedberg (MP) för Susanne Lindahl (S) för Åke Nyhlén (S) för Sara Seppälä (SD) Ersättare Erik Bäckström Andersson (S) Kjell Bergkvist (C) Tjänstemän Nina Fållbäck Svensson Peter Löthman Maria Öhman Sekreterare

2 HSN1 2(29) Inför sammanträdet lämnades information i följande ärenden: Rapport från förvaltningschefen för Specialistvården Nina Fållbäck Svensson Information från verksamhet Barn- och ungdomsmedicin Verksamhetschef Anne Thelander, bilaga A Handlingsplan för utveckling av specialistvårdens organisation och regionledningsförvaltningens verksamhetsstöd Utredare vid Hälso- och sjukvård Henrik Kjellberg Information avseende överenskommelser mellan staten och SKL Utredare vid Hälso- och sjukvård Henrik Kjellberg Svar på revisionsrapport: Granskning av hyrpersonal inom specialistvården Hälso- och sjukvårdsdirektör Peter Löthman 95 Val av justerare Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att utse Stig Grip (M) att jämte ordföranden justera protokollet. 96 Fastställande av föredragningslista Då inga extra ärenden föreligger beslutar Hälso- och sjukvårdsnämnden att fastställa upprättat förslag till föredragningslista.

3 HSN1 3(29) 97 Rapport från förvaltningschefen för specialistvården Diarienummer: 18HSN26 Ärendeansvarig: Nina Fållbäck Svensson Ärendebeskrivning Förvaltningschefen för specialistvården, Nina Fållbäck Svensson, lämnar en lägesrapport i följande frågor: Månadsrapport juni o juli, Kostnadsminskning hyrpersonal Rapport produktionsminskningar Sommaren Rapport kirurgi Örnsköldsvik Mitt förordnande sunderlag Sjukhusdirektörens rapport den 29 augusti 2018, bilaga B Beredning Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott den 21 augusti Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar på arbetsutskottets förslag att lägga informationen till handlingarna

4 HSN1 4(29) 98 Månadsuppföljning juli 2018 för Specialistvården Diarienummer: 18HSN201 Ärendeansvarig: Nina Fållbäck Svensson Handläggare: Anna Wibron/Bo-Göran Danielsson Ärendebeskrivning Samlad bedömning Specialistvården har under perioden januari juli 2018 en produktionsminskning jämfört med motsvarande period Antal öppenvårdsbesök är , en minskning med besök. Antal avslutade slutenvårdstillfällen är , en ökning med 124 vårdtillfällen. Det totala antal operationer på har ökat med 284 mellan åren. Den genomsnittliga sjukfrånvaron fortsätter att uppvisa en positiv trend och är nu 5,4 procent, 1,4 procent lägre i jämförelse med januari juli Det genomsnittliga antal årsarbetare på är 89 fler jämfört med motsvarande period Antal tillsvidareanställda årsarbetare har ökat med 60 mellan åren. Det ekonomiska resultatet för perioden januari juli 2018 är -193 mnkr, att jämföras med januari juli 2017 som var -154 mnkr, en försämring med -39 mnkr mellan åren. Kostnaden för egen personal och läkemedel har ökat med totalt -126 mnkr mellan åren. Prognos för 2018 är -271 mnkr. Alla länsverksamheter har i uppdrag att ta fram ytterligare förslag till åtgärder för att nå en ekonomi i balans. Specialistvården har ännu inte lyckats bryta trenden av antalet avtalade hyrveckor som för perioden januari juli 2018 är 3 800, en ökning med 144 veckor jämfört med motsvarande period Antal avtalade hyrläkarveckor har ökat med 28 medan antalet avtalade hyrsjuksköterskeveckor har ökat med 116 mellan åren. sunderlag Månadsuppföljning Specialistvården per den 31 juli 2018, bilaga 1 Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att lägga informationen till handlingarna.

5 HSN1 5(29) 99 Månadsuppföljning juli 2018 för RPK Diarienummer: 18HSN201 Ärendeansvarig: Göran Fransson Handläggare: Tore Sidung Ärendebeskrivning Prognosen för helåret ligger kvar på 5,6 mkr. Intäkterna samt beläggningen av utomlänspatienter är något högre än föregående verksamhetsår men däremot är de totala kostnaderna också högre. Detta beror dels på personalkostnader för utökningen av bemanningen i säkerhetsentrén samt höjningar av den interna pensionsavgiften. Ombyggnationen av säkerhetsentrén samt avdelning 99 bidrar också till ökade kostnader relaterat till hyror, nya inventarier och säkerhetsmässiga lokalanpassningar. sunderlag Månadsuppföljning Rättspsykiatriska regionkliniken per den 31 juli 2018, bilaga 2 Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att lägga informationen till handlingarna.

6 HSN1 6(29) 100 Motion: Inför roterande opererande team Diarienummer: 16HSN1491 Ärendebeskrivning Ingeborg Wiksten (L) har för Liberalerna lämnat in en motion till regionfullmäktige om att införa roterande opererande team. sunderlag Motion: Inför roterande opererande team, bilaga 3 Yttrande över motion från Ingeborg Wiksten (L) om att införa roterande opererande team, bilaga 4 Beredning Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott den 21 augusti Roger Byström (C) och Stig Grip (M) deltog inte i beslutet. Yrkande Sarah Karlsson (L) yrkar att motionen ska bifallas. Proposition Ordförande ställer beredningens förslag och Sarah Karlssons yrkande under proposition och finner bifall för beredningens förslag. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar på arbetsutskottets förslag att föreslå regionfullmäktige besluta att avslå motionen Reservation Sarah Karlsson (L) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget bifallsyrkande.

7 HSN1 7(29) 101 Handlingsplan för utveckling av specialistvårdens organisation och regionledningsförvaltningens verksamhetsstöd Diarienummer: 17HSN1554 Ärendeansvarig: Hans Wiklund Handläggare: Henrik Kjellberg Ärendebeskrivning Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat om framtagande av en handlingsplan för utveckling av specialistvårdens organisation (HSN ). et utgår från den utvärdering som genomfördes under december till mars i år, och som resulterade i 23 rekommendationer till åtgärder. Enligt nämndens beslut ska handlingsplanen: Ge en prioritering och planering av arbetet för var och en av utvärderingens rekommendationer. Tydliggöra vilka funktioner som har ansvaret för framtagande och genomförande av åtgärder inklusive tidplan. Lämna en precisering av de resursbehov som kommer uppstå till följd av handlingsplanens genomförande. Utvärderingen pekade på återkommande kritik mot planering, genomförande, förankring och uttalade mål med organisationsförändringen till länsverksamheter. En viktig och övergripande målsättning med handlingsplanens genomförande är därför att tydliggöra organisationens mål och de effekter och resultat som organisationen förväntas uppnå. Handlingsplanens syfte och innehåll I föreliggande handlingsplan anges två syften med arbetet. Dels att utifrån patienternas vårdbehov etablera tydligare mål och ledningsstruktur för specialistvården i en sammanhållen vårdkedja. Dels att utveckla verksamhetsstöd och service med tydliga uppdrag och processer som uppfattas som samordnat och nära av chefer och medarbetare i verksamheterna. Det övergripande förbättringsarbetet inom ramen för handlingsplanen har följande utgångpunkter: att särskilt beakta efterfrågan av starkare lokalt ledarskap och den nationella inriktningen att utveckla nära vård, samt att genom delaktiga medarbetare och facklig samverkan lägga grunden för ett framgångsrikt genomförande.

8 HSN1 8(29) Handlingsplan utgör en övergripande beskrivning av och planering för arbetet med att utveckla specialistvårdens organisation inklusive verksamhetsstödet från regionledningsförvaltningen. Utvärderingens 23 rekommendationer om förbättringar hanteras i handlingsplanen genom 6 delprojekt och 6 pågående uppdrag. Ansvaret för vissa delprojekt och uppdrag faller på specialistvården medan ansvaret för andra faller på regionledningsförvaltningen. Det ska understrykas att en mer detaljerad projektplan är under framtagande, som närmare beskriver hur arbetet med rekommendationerna ska genomföras. Projektplanen kommer bland annat innehålla mer utvecklade ramar för arbetet med rekommendationerna, inklusive bemanning av handlingsplanens delprojekt. Delaktighet, dialog och förankring Redan under den inledande utvärderingsfasen vidtogs åtgärder för att ge möjligheter till delaktiga medarbetare och facklig samverkan. Sedan utvärderingens avlämnande har flera aktiviteter genomförts, det handlar bland annat om information till och dialog med de fackliga organisationerna och till medarbetarna vid regionens tre sjukhus. När utvärderingen hade presenterats gavs verksamheter, fackliga organisationer och medarbetare möjlighet att lämna synpunkter. Synpunkterna på utvärderingen har sammanställts och använts som ett kunskapsunderlag i framtagandet av handlingsplanen. Förslaget till handlingsplan har diskuterades med fackliga företrädare inom ramen för CPAR vid ett möte den 13 augusti. Hälso- och sjukvårdsnämnden fick vid sitt sammanträde den 22 maj 2018 ta del av en kommunikationsplan för arbetet med utvärderingen. Sedan mötet i maj har nya informationsmöten med medarbetarna genomförts vid regionens tre sjukhus under augusti. En uppdaterad kommunikationsplan för kommande åtgärder bifogas. Projektorganisation och tidplan Specialistvården ges ett huvudansvar för de rekommendationer som berör den egna verksamheten direkt. På motsvarande sätt ges regionledningsförvaltningen ett ansvar för rekommendationer som tydligt berör stödfunktionerna. Projektorganisationen måste klara av att samordna ett flertal uppdrag och nya projekt. Delprojekten behöver dessutom initiera olika delar i sina respektive direktiv vid olika tidpunkter.

9 HSN1 9(29) Projektorganisationen bygger i huvudsak på denna struktur och uppdelning. En närmare bild över projektorganisationen återfinns i handlingsplanen. Arbetet med handlingsplanen kommer sträcka sig över innevarande år, 2019 och sannolikt delar av När det gäller tidsplaneringen, kan denna delas in i fyra steg: Det första steget innebär att mål och övergripande syfte med länsverksamheterna preciseras och förankras i organisationen. Avsikten är att skapa en gemensam bild och förståelse för vad det fortsatta arbetet med handlingsplanen ska leda till. I ett andra steg tas nödvändiga analyser och underlag fram. Det handlar inte minst om kartläggningen av patientflöden och utredningen av nära vård, som bör påbörjas relativt omgående. Detta arbete ger förutsättningar för att kunna ta sig an frågan om organisationens indelning. Det tredje steget att specialistvårdens organisation och ledning anpassas efter mål och faktaunderlag. Den förändringen skapar i sig konsekvenser på detaljnivå, vilket ger förutsättningar för att inleda det fjärde och sista steget. Detta avslutande moment innebär att roller, mandat, styrdokument och övriga interna processer revideras och/eller utvecklas. Stödfunktionernas roller och ansvar preciseras samtidigt som arbetet med kultur- och kunskapsfrågor initieras fullt ut. Det ska noteras att de fyra stegen delvis överlappar varandra tidsmässigt. Exempelvis kan arbetet med att förtydliga roller, mandat, styrdokument och interna processer påbörjas direkt inom de betydande områden som inte direkt påverkas av övriga steg. Ekonomiska konsekvenser Huvuddelen av arbetet genomförs med hjälp av befintliga resurser och medarbetare. Några moment av arbetet behöver dock kompletterande finansiering och extern kompetens. Det gäller utredningen av om och hur det skulle kunna vara relevant att komplettera länsklinikorganisationen med en struktur/process för den nära vården. Även analysen av patientflöden som ska genomföras inledningsvis kan komma att behöva extern kompetens.

10 HSN1 10(29) Förvaltningsledningen för specialistvården bedöms behöva en effektiv projektledning som kan koordinera det samlade arbetet. Upphandling av en sådan resurs förbereds. För 2018 summerar därmed resursbehoven till maximalt 1,55 miljoner kronor. Regionstyrelsen beslutade i juni att dessa medel kan tas i anspråk (RS ). Den fortsatta planeringen får utvisa om hela beloppet behöver tas i anspråk. Övriga verksamhetsmässiga konsekvenser Utvecklingen av specialistvårdens organisation kommer kräva ett stort mått av tid och engagemang parallellt med att den ordinarie hälso- och sjukvårdande verksamheten måste fungera väl. Det kan samtidigt konstateras att både specialistvården och regionledningsförvaltningen har getts ansvar för ett betydande antal andra uppdrag och utvecklingsprojekt. En genomgång återfinns i bilagan Övrig verksamhetsmässiga konsekvenser. Mot denna bakgrund är det angeläget att vara återhållsam med att initiera ytterligare uppdrag och projekt för specialistvårdens del, under den tid som arbetet med handlingsplanen pågår. sunderlag Handlingsplan för utveckling av specialistvårdens organisation och regionledningsförvaltningens verksamhetsstöd, bilaga 5 Övriga verksamhetsmässiga konsekvenser, bilaga 6 Kommunikationsplan, bilaga 7 Presentation Utveckling av specialistvårdens organisation, bilaga 7a Beredning Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott den 21 augusti Roger Byström (C) och Stig Grip (M) deltog inte i beslutet. Yrkande Gunnar Fors (V) yrkar att nämnden beslutar enligt följande att-satser: Vänsterpartiet yrkar utifrån den redovisade utvärderingen av specialistvårdens organisation Att nämnden föreslår att regionfullmäktige beslutar att specialistvårdens organisation förändras så att lokala sjukhusledningar inrättas med huvudansvar för verksamhet, ekonomi, personal och samverkan inom respektive sjukhus verksamhetsområde, Att nämnden föreslår att regionfullmäktige ger regiondirektören i uppdrag att utifrån detta inriktningsbeslut lägga förslag till vilka länsverksamheter som ska vara kvar som egna, sammanhållna organisationer och till hur

11 HSN1 11(29) samordning i övrigt kan utvecklas mellan sjukhusen och med andra regioner i linje med de nationella programområdena för medicinsk behandling, Att nämnden föreslår att regionfullmäktige ger regiondirektören i uppdrag att i samverkan med kommunerna föreslå en plan för hur sammanhållna vårdområden kan inrättas i länet samt Att ge regiondirektören i uppdrag att i samverkan med de fackliga organisationerna omarbeta handlingsplanen för utveckling av specialistvårdens organisation utifrån dessa förslag till regionfullmäktige. Yrkande Roger Byström (C) yrkar på följande tilläggs att-sats: att förändra nuvarande länsklinikorganisation för specialistvården i Region Västernorrland underifrån, med basen i starka och närvarande lokala ledningar vid länets 3 sjukhus. Lokala ledningar som har tydliga mandat och uppdrag att i samverkan samordna och utveckla verksamheten Gunnar Fors (V) tillstyrker Roger Byströms tilläggsyrkande ifall eget yrkande faller. Yrkande Ewa Back (S) yrkar avslag till Gunnar Fors yrkande och Roger Byströms tilläggsyrkande till förmån för beredningens förslag. Proposition Ordförande ställer först beredningens förslag mot Gunnar Fors yrkande och finner bifall för beredningens förslag. Votering Votering begärs. Ordförande föreslår votering genom handuppräckning vilket nämnden godkänner. 7 ledamöter röstar för beredningens förslag: Karin Nordin (S), Lars Åström (S), Birgitta Häggblad (S), Tina Hellberg (MP), Gun Olofsson (S), Monica Andersson (S) och ordförande Ewa Back (S). 1 ledamot röstar för Gunnar Fors förslag: Gunnar Fors (V). 5 ledamöter avstår från att rösta: Stig Grip (M), Helén Östmar Rosdahl (M) Roger Byström (C), Sarah Karlsson (L) och Zofia Henriksson (M).

12 HSN1 12(29) Ordförande finner att resultatet av voteringen visar bifall för beredningens förslag och därmed föll Gunnar Fors yrkande. Proposition Ordförande ställer därefter beredningens förslag mot Roger Byströms tilläggsyrkande. Ordförande finner bifall för beredningens förslag. Votering Votering begärs. Ordförande föreslår votering genom handuppräckning vilket nämnden godkänner. 7 ledamöter röstar för beredningens förslag: Karin Nordin (S), Lars Åström (S), Birgitta Häggblad (S), Tina Hellberg (MP), Gun Olofsson (S), Monica Andersson (S) och ordförande Ewa Back (S). 6 ledamöter röstar för Roger Byströms tilläggsyrkande: Stig Grip (M), Helén Östmar Rosdahl (M) Roger Byström (C), Sarah Karlsson (L) och Zofia Henriksson (M) och Gunnar Fors (V). Ordförande finner att resultatet av voteringen visar bifall för beredningens förslag och därmed föll Roger Byströms tilläggsyrkande. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar på arbetsutskottets förslag att tillstyrka förslag till Handlingsplan för utveckling av specialistvårdens organisation och regionledningsförvaltningens verksamhetsstöd i de delar som avser Specialistvårdsförvaltningen. Reservation Stig Grip (M), Helén Östmar Rosdahl (M) Roger Byström (C), Sarah Karlsson (L) och Zofia Henriksson (M) reserverar sig till förmån för Roger Byströms tilläggsyrkande. Gunnar Fors (V) reserverar sig till förmån för eget yrkande.

13 HSN1 13(29) 102 Svar på revisionsrapport: Grundläggande granskning av Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017 Diarienummer: 18HSN885 Ärendeansvarig: Peter Löthman Handläggare: Lena Lindgren Ärendebeskrivning Regionens revisorer har i brev den 13 april 2018 gett Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) möjligheten att lämna kommentarer och synpunkter på revisionsrapporten Grundläggande granskning av Hälso- och sjukvårdsnämnden Nämnden har tagit del av rapporten och lämnar följande kommentarer. I samband med regionfullmäktiges behandling av revisionens berättelse lämnade nämnden ett skriftligt svar till regionfullmäktiges presidium, dnr 18HSN873. Nämnden hänvisar till det svaret med följande tillägg. Alla mål i nämndens balanserade styrkort är inte mätbara genom kvantitativa mått, i dessa avseenden sker istället en kvalitativ uppföljning i form av beskrivningar vilket givetvis ger större utrymme för subjektiva bedömningar men som samtidigt bedömts relevanta. Ett övergripande utvecklingsarbete pågår för förtydliganden av styrmodellens olika delar (planering och uppföljning) med fortsatt förankring och nedbrytning på olika verksamhetsnivåer, även inom nämndens ansvarsområden. Patientsäkerhetberättelsen för 2017 är kompletterad med bilaga enligt efterfrågade uppgifter. Informationssäkerhet och journalföring kommer framgent att ingå i den årliga patientsäkerhetsberättelsen, enligt anvisningar. Avslutningsvis har nämnden tagit del av och hörsammat revisorernas rekommendationer, bland annat genom ovan nämnda komplettering av patientsäkerhetsberättelse, reviderat handlingsplaner för en ekonomi i balans och inarbetat internkontroll i nämndens beslutsprocess. Ambitionen är att fortsätta vidareutveckla processerna inom styrning och ledning, i linje med den regionövergripande planeringen. Nämnden avser att löpande säkerställa efterlevnad till lagar, förordningar och föreskrifter likväl som av Regionfullmäktige fastställda styrdokument i de delar som avser nämndens ansvar.

14 HSN1 14(29) sunderlag Följebrev från Regionens revisorer Grundläggande granskning av Hälsooch sjukvårdsnämnden 2017, bilaga 8 Revisionsrapport Grundläggande granskning av Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017, bilaga 9 Svar på revisionsrapport Grundläggande granskning av Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017, bilaga 10 Beredning Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott den 21 augusti Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar på arbetsutskottets förslag att avge Svar på revisionsrapport Grundläggande granskning av Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017 ; samt att förklara paragrafen omedelbart justerad. Protokollsanteckning Roger Byström (C) lämnar för Vårdalliansen en anteckning till protokollet: Oppositionen konstaterar att styrkorten inte är optimala angående antal mål, mätbarhet och tydlighet

15 HSN1 15(29) 103 Svar på revisionsrapport: Granskning av hyrpersonal inom specialistvården Diarienummer: 18HSN887 Ärendeansvarig: Peter Löthman Handläggare: Per Wiklund Ärendebeskrivning Regionens revisorer har bett om Hälso- och sjukvårdsnämndens kommentarer och synpunkter med anledning av revisionsrapporten Hyrpersonal inom specialistvården. Granskningen avser om Hälso- och sjukvårdsnämnden säkerställt en tillräcklig styrning, uppföljning och kontroll av arbetet med att minska beroendet av hyrpersonal inom specialistvården. Revisionens bedömning är att nämnden inte åstadkommit en tillräcklig styrning och kontroll av vare sig kostnadsutvecklingen eller av omfattningen på utnyttjandet av hyrpersonal inom specialistvården Hälso- och sjukvårdsnämnden har tagit del av revisorernas rapport och lämnar följande kommentarer och synpunkter. Inom nämndens ansvarsområde pågår arbete för att nå en ekonomi i balans. Arbetet innefattar strukturella åtgärder, utvecklingsarbete i vården och de administrativa stödstrukturer som behöver finnas på plats. Det nationella arbetet med att minska beroendet av inhyrd personal till en nivå där oberoende råder ingår som en viktig del. Att nå ett oberoende av inhyrd personal, innehåller målkonflikter mellan i första hand vårdens tillgänglighet, medarbetarnas arbetsmiljö och ekonomin. Inhyrd personal förbättrar tillgängligheten och arbetsmiljösituationen i det korta perspektivet men försämrar kontinuiteten för patienterna och är mycket kostsamt. Nämnden har som revisionen beskriver regelbundet hållit sig informerad om arbetet med att minska beroendet av inhyrd personal. Nämnden delar revisionens iakttagelser vad gäller måluppfyllelsen men vill notera att arbetet med minskningen av hyrpersonal är ett långsiktigt arbete och att måluppfyllelsen kan variera betydligt mellan olika delar i den stora verksamhet nämndens ansvarsområde omfattar.

16 HSN1 16(29) Verksamheterna har skilda behov av inhyrd personal. Det påverkar deltagande i projektarbetet. Vilket även revisorernas enkätundersökning indikerar. Hänsyn är tagen till verksamheternas olika förutsättningarna och handlingsplaner har korrigerats. Nämnden noterar att personal och kompetensbrist finns i stort sett över hela landet. På nationell nivå ser man samma tendens som i Region Västernorrland avseende tidpunkten för resultat av vidtagna åtgärder. Den kostnadsökning som beskrivs fram till årsskiftet 2017 har brutits och under det första halvåret 2018 ses en kostnadsminskning för specialistvården på 4%. Tio av femton enheter har minskat kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor och åtta av tjugotvå enheter har minskat kostnaderna för inhyrda läkare (maj 2018). Vad gäller antalet veckor av inhyrd personal ses inte någon större förändring. Från mars 2018 finns ett nytt ramavtal för upphandling av läkare och specialistsjuksköterskor. Avtalet innebär att verksamheterna kan avropa hyrpersonal enligt avtal istället för att göra en direktupphandling. Sammanfattningsvis menar nämnden att ett stort fokus har legat på arbetet med att minska beroendet av inhyrd personal. Det arbetet ska sättas i relation till nämndens totala ansvar. Nämnden avser att fortsätta utveckla nämndens styrning och uppföljning för att nå en verksamhet med hög kvalitet för medborgarna med en ekonomi i balans. sunderlag Följebrev från Regionens revisorer Granskning av Hyrpersonal inom specialistvården, bilaga 11 Revisionsrapport Hyrpersonal inom specialistvården, bilaga 12 Svar på revisionsrapport Hyrpersonal inom specialistvården, bilaga 13 Kompletterande svar på frågor kring Hyrpersonal inom specialistvården som framkom på HSNs arbetsutskotts möte den 21 augusti 2018, bilaga 13a

17 HSN1 17(29) Beredning Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott den 21 augusti Arbetsutskottet konstaterade att fanns några frågor som behövde belysas ytterligare. Ärendet överlämnades därför till nämnden. Överläggningar Under sammanträdet redovisas kompletterande svar på arbetsutskottets frågor. Nämnden konstaterar att det kompletterande svaret ska bifogas som bilaga till Svar på revisionsrapport Hyrpersonal inom specialistvården. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att avge Svar på revisionsrapport Hyrpersonal inom specialistvården att bifoga det kompletterande svaret på arbetsutskottets frågor som bilaga; samt att förklara paragrafen omedelbart justerad.

18 HSN1 18(29) 104 Motion: Cellprovtagning som självtest för en mer jämlik sjukvård Diarienummer: 18HSN935 Ärendebeskrivning Per Wahlberg (M), Jonny Lundin (C), Ingeborg Wiksten (L) och Mona Hammarstedt (KD) har lämnat in en motion till regionfullmäktige om Cellprovtagning som självtest för en mer jämlik sjukvård. sunderlag Motion: Cellprovtagning som självtest för en mer jämlik sjukvård, bilaga 14 Yttrande över motion från Per Wahlberg (M), Jonny Lundin (C), Ingeborg Wiksten (L) och Mona Hammarstedt (KD) om Cellprovtagning som självtest för en mer jämlik sjukvård, bilaga 15 Beredning Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott den 21 augusti Roger Byström (C) och Stig Grip (M) deltog inte i beslutet. Yrkande Stig Grip (M) yrkar för Vårdalliansen att motionen ska bifallas. Proposition Ordförande ställer beredningens förslag mot Stig Grips yrkande och finner bifall för beredningens förslag. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar på arbetsutskottets förslag att föreslå regionfullmäktige besluta att avslå motionen. Reservation Stig Grip (M), Helén Östmar Rosdahl (M) Roger Byström (C), Sarah Karlsson (L) och Zofia Henriksson (M) reserverar sig till förmån för Stig Grips bifallsyrkande.

19 HSN1 19(29) 105 Svar på begäran om yttrande och handlingar avseende verkställighet av LSS-beslut Diarienummer: 18HSN1760 Ärendeansvarig: Peter Löthman Handläggare: Lena Henriksson Ärendebeskrivning Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har efterfrågat yttrande och handlingar gällande skälet till dröjsmål att verkställa ett LSS-beslut. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS (1993:387) är en rättighetslag för personer med vissa funktionsnedsättningar vilket innebär att de garanteras ett visst stöd från regioner/landsting och kommuner. Om den enskilde ansöker, omfattas av personkretsen och har behov, har personen rätt till insatsen. Vid avslag finns rätt att överklaga i domstol och det kan bli vite/böter för de landsting och kommuner som inte verkställer LSS-beslut. Regionens ansvar i LSS-lagen är insatsen rådgivning och annat personligt stöd. Hälso- och sjukvårdsnämnden är ansvarig nämnd har delegerat beslutsrätt till Regiondirektören som vidaredelegerat till Hälso- och sjukvårdsdirektör. LSS-beslut ska verkställas inom 3 månader från beslutsdatum. Landsting och kommun har en rapporteringsskyldighet till IVO när LSS-beslut inte verkställs inom 3 månader. LSS-handläggare har rapporterat ett ej verkställt LSS-beslut. sunderlag Begäran om yttrande och handlingar från IVO, bilaga 16 Rapport till IVO ej verkställda beslut individnivå enligt 28 f-g LSS av ej verkställda beslut enligt 9 LSS rapporteringsdatum , (sekretess) Rapport till IVO att ärendet har blivit verkställt, (sekretess) Svar på begäran om yttrande och handlingar avseende verkställighet av LSS-beslut (inklusive bilagor, vissa sekretess), bilaga 17 (Sekretesshandlingar läggs inte ut på plattorna, de finns i pärm vid sammanträdet)

20 HSN1 20(29) Beredning Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott den 21 augusti Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar på arbetsutskottets förslag att avge Svar på begäran om yttrande och handlingar avseende verkställighet av LSS-beslut ; samt att förklara paragrafen omedelbart justerad.

21 HSN1 21(29) 106 Ljus- och sårvården ombyggnad, sjukhuset i Sundsvall, projektnummer 9152 Diarienummer: 18HSN1810 Ärendeansvarig: Petra Lindstedt Handläggare: Sara Eriksson, Jan Bergqvist Ärendebeskrivning Sedan 2005 har Ljus- och sårmottagningen vid hudkliniken på Sundsvalls sjukhus haft sina lokaler på bottenvåningen mellan den främre och bakre korridoren mitt i huset. Mottagningens patienter kommer från hela länet, båda primär- och specialistvård, de flesta med diabetes och kärlsjukdom. Mottagningen hör till de bästa i Sverige och gör mycket utvecklingsarbete. Sedan inflyttningen har volymen på behandlingar, svårighetsgraden av såren och behandlingsmöjligheterna ökat. Behandlingsteamet är multidisciplinärt och består av både sjuksköterskor, undersköterskor med specialutbildning, hudläkare, kärlkirurger, ortopeder, ortopedtekniker, kirurger, infektionsläkare, fotvårdare och vid behov speciellt adjungerade. Lokalen har aldrig varit ändamålsenlig för denna typ av verksamhet och därför har arbetsmiljön på mottagningen under lång tid varit ett problem. Problemen kan översiktligt summeras i: - för små lokaler då en stor del av patienterna är rörelsehindrade i varierande grad, vilket medför svåra och tidskrävande förflyttningar med och till/från rullstolar/rullatorer samt lyft av tunga patienter till/från behandlingsbrits. - otillräcklig ventilation för att säkerställa att inte obehaglig lukt från infekterade sår och död vävnad sprider sig i lokalerna. Arbetsmiljöverket genomförde en inspektion av de aktuella lokalerna vilket resulterade i ett föreläggande med vite av kr att senast den ha genomfört ett antal åtgärder enligt föreläggandet. Under perioden fram till dags dato har ett antal kontakter och möten med AMV genomförts där bl a de planerade ombyggnadsåtgärderna redovisats. Sammantaget visar ovanstående problembeskrivning att Ljus- och sårvården är i behov av omlokalisering/ombyggnad av lokaler.

22 HSN1 22(29) Hälso- och sjukvårdsnämnden och Landstingsstyrelsen beslutade , 77 resp , 139 att genomföra en förstudie för att utreda behov och möjligheter för detta. Avsikten var att efter förstudiens färdigställande återkomma till regionstyrelsen för beslut om projektering och genomförande. För projektet har avsatts medel i investerings- och kompletteringsbudget 2018 till ett belopp om 10,0 miljoner kr. Förstudien är nu genomförd vilken resulterat i ett förslag på lokalförändring. I den nya lokallösningen avses ljusbehandlingen flyttas till hudklinikens lokaler vilket medför möjlighet att omdisponera och bygga om de befintliga lokalerna för sårvården för rätt funktionalitet. Vissa omdisponeringar av lokalerna inom hudkliniken avses även genomföras som konsekvens av ljusbehandlingens nya placering. De befintliga lokalernas hyrda yta planeras inte utökas. Annan lokalyta om c:a 36 m2 kommer dock att tillkomma för att ersätta de omklädningsrum som byggs bort i de befintliga lokalerna. Den totala utgiften för erforderliga åtgärder beräknas till 10,0 miljoner kronor exklusive medicinteknisk utrustning och eventuella nya möbler. Verksamheten bedömer att i samband med ombyggnaden är behovet av inköp av kompletterande inredning bl a c:a fem expeditionsarbetsplatser samt möbler för utökat personalrum och väntrum vilket sammantaget beräknas uppgå till c:a kr. Den medicintekniska utrustning som planeras att anskaffas (bl a ett nytt specialbadkar) är ersättningsinvesteringar för befintlig äldre och uttjänt utrustning och hanteras succesivt i vanlig ordning via äskningar med påföljande beslut i Eskil. Behovet av ersättningsinvesteringar för MTU i den berörda verksamheten bedöms för den närmaste tre-årsperioden uppgå till c:a kr. Lokalhyresökningen efter investering är totalt beräknad till c:a 535 tkr per år. Specialistsjukvården, Hud/Lungmedicin/Infektion svarar för den ökade hyreskostnaden. Ärendet har behandlats i Centrala investeringsberedningsgruppen den 10 augusti 2018.

23 HSN1 23(29) Beredning Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott den 21 augusti Arbetsutskottet konstaterade att materialet skulle kompletteras med den beräknade kostnaden för medicinteknisk utrustning och eventuella nya möbler. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar på arbetsutskottets förslag att ställa sig bakom ombyggnation av Ljus- och sårvården vid sjukhuset i Sundsvall under förutsättning att regionstyrelsen beviljar finansiering; samt att förklara paragrafen omedelbart justerad.

24 HSN1 24(29) 107 Information om statsbidrag och överenskommelser m.m. Diarienummer: 18HSN1857 Ärendeansvarig: Peter Löthman Handläggare: Henrik Kjellberg Ärendebeskrivning Information lämnas om arbetet under 2017 med de statliga överenskommelserna om förlossningsvård och kvinnors hälsa samt den så kallade professionsmiljarden. Framställningen fokuserar på vidtagna åtgärder per förvaltning och resursåtgång och resultat. Nämnden delges även information om arbetet med en handlingsplan för psykisk hälsa (2018) och behov av resurser i samband med genomförandet. Även detta ärende bygger på en återkommande överenskommelse, som träffas varje år mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). sunderlag Presentation Information om överenskommelser mellan staten och SKL, bilaga C Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att lägga informationen till handlingarna

25 HSN1 25(29) 108 Kurser, konferenser och studiebesök Diarienummer: 18HSN23 Aktuella konferenser: Patientsäkerhetsdag 2018 den 24 oktober i Härnösand, bilaga 18 Internationell temadag den 4 september i Härnösand, bilaga 19 Personcentrering workshop 2 den 10 oktober i Härnösand (fortsättning på workshop 1 som ägde rum den 9 maj), bilaga 20 En dag om miljö- och hälsa den 21 september i Härnösand, bilaga 20a Beredning Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott den 21 augusti Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar på arbetsutskottets förslag att Karin Nordin (S) och Birgitta Häggblad (S) och Monica Andersson (S) deltar vid Patientsäkerhetsdag 2018 att Ewa Back (S) och Helén Östmar Rosdahl (M) deltar vid Internationell temadag att Ewa Back (S), Erik Bäckström Andersson (S), Tina Hellberg (MP), Roger Byström (C) och Zofia Henriksson (M) deltar vid Personcentrering workshop 2 att utse Tina Hellberg (MP) samt ge möjlighet för en ytterligare ledamot att delta vid En dag om miljö- och hälsa ; samt att utbildningsarvode, reseersättning och i förekommande fall ersättning för förlorad arbetsinkomst utgår vid deltagande i ovanstående konferenser.

26 HSN1 26(29) 109 Uppföljning av Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Diarienummer: 18HSN25 Ärendebeskrivning Uppföljning av uppdrag beslutade av Hälso- och sjukvårdsnämnden. sunderlag Förteckning över och uppföljning av uppdrag beslutade av Hälso- och sjukvårdsnämnden, bilaga 21 Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att lägga informationen till handlingarna

27 HSN1 27(29) 110 Redovisning av beslut fattade på delegation, Hälso- och sjukvårdsnämnden Diarienummer: 18HSN27 Ärendebeskrivning fattade med stöd av vidaredelegation från regiondirektören redovisas enligt förteckning. sunderlag om rekommendation nationell nivåstrukturering av sarkom, 18HSN270, bilaga 22 Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att nämnden har tagit del av delegationsbeslutet.

28 HSN1 28(29) 111 Delgivningar Diarienummer: 18HSN24 Protokollsutdrag Regionfullmäktige , Årsredovisning 2017 för Norrlandstingens Regionförbund inklusive årsrapport för Regionalt cancercentrum norr, 18RS1818, bilaga 23 Protokollsutdrag Regionfullmäktige , Införande av patientavgift för sjukvårdande behandling som utförs av ambulanspersonal, 18RS62, bilaga 24 Protokoll från Läkemedelskommitténs möte den 18 maj 2018, 18RS64, bilaga 25 Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att nämnden har tagit del av informationen.

29 HSN1 29(29) Vid protokollet Maria Öhman Justeras Ewa Back Stig Grip

Tid: kl Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Furan

Tid: kl Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Furan Tjänsteställe, handläggare Regionledningsförvaltningen 2018-03-13 18HSN1 1(5) Tid: 2018-03-13 kl 13.00-15.15 Plats: Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Furan NÄRVARANDE Ledamöter Ewa Back (S) Ninni Smedberg

Läs mer

Tid: kl Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Asken

Tid: kl Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Asken 47-58 Tjänsteställe, handläggare Regionledningsförvaltningen 2018-04-19 18HSN1 1(18) Tid: 2018-04-19 kl 09.15-14.00 Plats: Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Asken NÄRVARANDE Ledamöter Ewa Back (S) Ninni

Läs mer

Tid: kl Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Asken

Tid: kl Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Asken 85-94 Tjänsteställe, handläggare Regionledningsförvaltningen 2018-06-11 18HSN1 1(14) Tid: 2018-06-11 kl 09.15-15.00 Plats: Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Asken NÄRVARANDE Ledamöter Ewa Back (S) Ninni

Läs mer

Tid: kl Landstingets kansli i Härnösand Mötesrum: Asken

Tid: kl Landstingets kansli i Härnösand Mötesrum: Asken Tjänsteställe, handläggare Regionledningsförvaltningen 2017-12-15 17HSN1 1(21) Tid: 2017-12-15 kl. 09.15-15.30 Plats: Landstingets kansli i Härnösand Mötesrum: Asken NÄRVARANDE Ledamöter Ewa Back (S) Ninni

Läs mer

Tid: kl

Tid: kl Tjänsteställe, handläggare Landstingets kansli Maria Öhman 2016-08-31 16HSN1 1(18) Tid: 2016-08-31 kl. 09.15-16.30 Plats: Landstingets kansli Mötesrum: Furan NÄRVARANDE Ledamöter Ewa Back (S) Ninni Smedberg

Läs mer

Tid: kl Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Asken

Tid: kl Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Asken 131 143 Tjänsteställe, handläggare Regionledningsförvaltningen 2018-11-13 18HSN1 1(20) Tid: 2018-11-13 kl 09.15 15.30 Plats: Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Asken NÄRVARANDE Ledamöter Ewa Back (S) Ninni

Läs mer

Hola folkhögskola Mötesrum: Sandlersalen

Hola folkhögskola Mötesrum: Sandlersalen Tjänsteställe, handläggare Regionledningsförvaltningen 2018-03-20 21 18HSN1 1(27) Tid: 2018-03-20 21 Plats: Hola folkhögskola Mötesrum: Sandlersalen NÄRVARANDE Ledamöter Ewa Back (S) Ninni Smedberg (MP)

Läs mer

Datum: Tid: kl Plats: Regionens hus Härnösand Sammanträdesrum: ASKEN Tid: kl FURAN

Datum: Tid: kl Plats: Regionens hus Härnösand Sammanträdesrum: ASKEN Tid: kl FURAN OCH TANDVÅRDSNÄMNDEN Tjänsteställe, handläggare Regionledningsförvaltningen Monika Öhgren 2018-02-20 18FPTN1 1(11) Datum: 2018-02-20 Tid: kl. 09.15 Plats: Regionens hus Härnösand Sammanträdesrum: ASKEN

Läs mer

Driftnämnden Öppen specialiserad vård

Driftnämnden Öppen specialiserad vård Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-02-18 Driftnämnden Öppen specialiserad vård Tid: Tisdagen den 18 februari 2014 klockan 09.00 12.00 Plats: Konferensrum Borgkammaren, Regionkontoret södra vägen

Läs mer

Tid: kl

Tid: kl Tjänsteställe, handläggare Landstingets kansli Maria Öhman 2016-02-16 16HSN1 1(21) Tid: 2016-02-16 kl. 09.15-17.20 Plats: Landstingets kansli Mötesrum Furan NÄRVARANDE Ledamöter Ewa Back (S) Annicka Burman

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden

Protokoll. Socialnämnden Socialnämnden 12-16 2 12 Delegerad beslutanderätt...4 13 Ersättningar vid familjehemsvård av barn, unga och vuxna, vårdnadsöverflyttningar m m Ersättningar till kontaktfamiljer och kontaktpersoner samt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott Innehåll 1 Godkännande av ärendelista... 3 2 Delgivningar... 4 3 Statusrapport över pågående ärenden i socialnämnden... 5 4 Ledningssystem 2018... 6 5 Verksamhetsplan socialnämnden 2018... 7 6 Revisionsrapport

Läs mer

Tid: 2015-01-13. Härnösand NÄRVARANDE 2015-01-13 15LS1 1(22) Ledamöter

Tid: 2015-01-13. Härnösand NÄRVARANDE 2015-01-13 15LS1 1(22) Ledamöter Tjänsteställe, handläggare Landstingets kansli Karin Henriksson 2015-01-13 15LS1 1(22) Tid: 2015-01-13 Plats: Landstingets kansli Härnösand NÄRVARANDE Ledamöter Elisabet Strömqvist (S) Erik Lövgren (S)

Läs mer

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27. Lokal: Alsike, den 6 november 2017, kl. 9:30 12:00. Regionkontoret fredag den 10 november 2017

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27. Lokal: Alsike, den 6 november 2017, kl. 9:30 12:00. Regionkontoret fredag den 10 november 2017 Protokoll 1 (12) Plats och tid:, Storgatan 27. Lokal: Alsike, den 6 november 2017, kl. 9:30 12:00 Beslutande: Övriga deltagare: Plats och tid för justering: Bertil Kinnunen (S), ordförande Bengt-Ivar Fransson

Läs mer

Tjänsteställe, handläggare Datum Dnr Sida Regionledningsförvaltningen Ann Christin Hamrén

Tjänsteställe, handläggare Datum Dnr Sida Regionledningsförvaltningen Ann Christin Hamrén FÖRSLAGS 1-21 Tjänsteställe, handläggare Regionledningsförvaltningen Ann Christin Hamrén 2019-01-15 19RS1 1(22) Tid: 2019-01-15 Plats: Regionens hus Härnösand NÄRVARANDE Ledamöter Glenn Nordlund (S) ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-12-03 1 Innehållsförteckning Ärende 118 Godkännande av dagordning... 3 119 Individärende... 4 120 Individärende... 5 121 Uppsökande verksamhet... 6 122 Ekonomi... 7 123 Avdelningschefstjänst inom

Läs mer

Tid: kl Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Asken

Tid: kl Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Asken Tjänsteställe, handläggare Regionledningsförvaltningen 2018-10-04 18HSN1 1(35) Tid: 2018-10-04 kl 09.15-15.45 Plats: Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Asken NÄRVARANDE Ledamöter Ewa Back (S) Ninni Smedberg

Läs mer

PROTOKOLL Tid 1 februari Närvård Härnösand. Plats NÄRVARANDE

PROTOKOLL Tid 1 februari Närvård Härnösand. Plats NÄRVARANDE Patientnämnden Etiska nämnden 2017 02 01 2017 2A 1(12 Tid 1 februari 2017 Plats Närvård Härnösand NÄRVARANDE Ledamöter: Elisabeth Unander (S) Lennart Johansson (V) Zeth Olsson (S) Elsy Lidblom (S) Bo-Anders

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll Innehåll 76 Godkännande av ärendelista... 96 77 Köp av socialjour - information... 97 78 Skrivelse från Akademikerförbundet angående personalsituation och arbetsmiljö... 98 79 Månadsuppföljning 2016...

Läs mer

Sammanträdesdatum Hässleholmsgården, kl

Sammanträdesdatum Hässleholmsgården, kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid ande gården, kl.15.00-16.00 Robin Gustavsson (KD) ordförande Sven Lundh (SD) 1:e vice ordförande Lena Nilsson (S) 2:e vice ordförande Maija-Liisa Mogensen (M)

Läs mer

PROTOKOLL Styrelsemöte Plats: Lejongapet, Kungälvs sjukhus Datum och tid: onsdag den 6 december 2017, klockan 09:00-10:00

PROTOKOLL Styrelsemöte Plats: Lejongapet, Kungälvs sjukhus Datum och tid: onsdag den 6 december 2017, klockan 09:00-10:00 Plats: Lejongapet, Kungälvs sjukhus Datum och tid: onsdag den 6 december 2017, klockan 09:00-10:00 ande Staffan Setterberg, (KD), ordförande Jesper Blomqvist,(S) vice ordförande Morgan Hedman, (S) Frode

Läs mer

Sjukhusstyrelse Trelleborg

Sjukhusstyrelse Trelleborg PROTOKOLL 5 11 Datum 2019-02-21 1 (4) Protokoll från sjukhusstyrelse Trelleborgs sammanträde Tid: 2019-02-21 kl. 9-12 Plats: direktionsrummet / stora konferensrummet, Lasarettet Trelleborg Beslutande Gunilla

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl Ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl Ajournering kl Socialnämnden 1 (13) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl. 9.00 13.00 Ajournering kl. 12.05-12.35 Saad Benatallah (S) Ewa Ståhl (S) Victor Oskarsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-10-02 1 Innehållsförteckning Ärende 102 Presentation av ny enhetschef... 3 103 Information om tillsynsärende - Socialstyrelsen... 4 104 Delegation handläggning av SFI-bonus... 5 105 Äldreomsorgsplan...

Läs mer

Regionstyrelsen 1-25

Regionstyrelsen 1-25 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 1-25 Tid: 2018-01-30, kl 09:00-14:45 Plats: Regionens hus, sal A 8 Motion - Hur ska framtidens sjukvård ges i Region Jönköpings län? Diarienummer: RJL 2016/3444 Beslut

Läs mer

Datum Protokoll från personalnämndens sammanträde. Tid: kl Rum 310, Rådhus Skåne, Kristianstad

Datum Protokoll från personalnämndens sammanträde. Tid: kl Rum 310, Rådhus Skåne, Kristianstad PROTOKOLL 24 29 Datum 2019-09-23 1 (4) Protokoll från personalnämndens sammanträde Tid: 2019-09-23 kl 09.00-15.00 Plats: Rum 310, Rådhus Skåne, Kristianstad Beslutande Pontus Lindberg (M), ordförande Carina

Läs mer

Tid: Onsdagen den 20 juni 2012, kl. 08:30 12:00. Södra Älvsborgs Sjukhus, Borås, Bertil Söderling

Tid: Onsdagen den 20 juni 2012, kl. 08:30 12:00. Södra Älvsborgs Sjukhus, Borås, Bertil Söderling Protokoll Sammanträde: Styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus Tid: Onsdagen den 20 juni 2012, kl. 08:30 12:00 Plats: Södra Älvsborgs Sjukhus, Borås, Bertil Söderling ande Peter Rosholm (S) ordförande Ann-Christine

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum

Föredragningslista Sammanträdesdatum Föredragningslista Sammanträdesdatum 2011-04-27 Driftnämnden Varberg Tid: Onsdagen den 27 april 2011 klockan 13.00-16.00 Plats: Varbergs stadshotell, konferenslokal Wardberg 1 Justering Driftnämnden beslutar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Sammanträdesdatum 26 augusti 2013 Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-13.40 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Regionstyrelsen Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Ordförandes förslag till beslut Föreslås att regionstyrelsen beslutar att godkänna svar på revisionsrapport Granskning

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (13)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (13) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (13) Plats och tid Frösundarummet, 10.00-11.00 Beslutande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande, Marie-Louise Löwenbeck (M) Ersättare Övriga närvarande Gunilla

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Protokoll 1 (12) Diarienummer VOO 2019/0051 Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Plats och tid Vård- och omsorgsnämndens sammanträdeslokal, Bangatan 10 A, Lund,

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 49 54 Datum 2018-11-06 1 (4) Protokoll från regionstyrelsens arbetsutskotts sammanträde Tid: 2018-11-06 kl. 13.00 14.20 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Läs mer

Innehåll. Sammanträdesdatum

Innehåll. Sammanträdesdatum Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 54 Godkännande av ärendelista 2018/8014 4 55 Förenklat beslutsfattande gällande bistånd 2018/8074 5 56 Betalningsansvar annan kommun 2018/8058

Läs mer

Tid: 2015-04-28. Härnösand NÄRVARANDE 2015-04-28 15LS1 1(5) Ledamöter

Tid: 2015-04-28. Härnösand NÄRVARANDE 2015-04-28 15LS1 1(5) Ledamöter Tjänsteställe, handläggare Landstingets kansli 2015-04-28 15LS1 1(5) Tid: 2015-04-28 Plats: Landstingets kansli Härnösand NÄRVARANDE Ledamöter Erik Lövgren (S) Christina Nordenö (S) Christer Sonidsson

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente Omsorgsnämnden Kommunfullmäktige 2018-11-22 140 Dnr KA 2018/000958 Sid 1/7 Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta

Läs mer

Grästorps kommun Sociala utskottet

Grästorps kommun Sociala utskottet Sidan 1 av 13 Plats och tid Vistegårdens möteslokal, Grästorp, kl 08.15 12.00 Beslutande Närvaro/Frånvaro Ordinarie N/F Tjänstgörande ersättare Carina Torpenberg (M) N Tobias Svensson (S) N Kent Hansson

Läs mer

Patientnämnden. Plats: Regionens kansli. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-12:00

Patientnämnden. Plats: Regionens kansli. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-12:00 Patientnämnden Datum: 2019-05-16 Tid: 09:00-12:00 Plats: Regionens kansli Ledamöter Anna Zelvin (KD) (ordförande) Michael Sjöö (S) (vice ordförande) Iréne Bladh (M) Jan Lorentzson (SD) Marie-Louise Hilmersson

Läs mer

Regiondirektörens instruktion

Regiondirektörens instruktion INSTRUKTION Gäller för Region Jönköpings län Enhet Regiondirektörens instruktion 1. Regiondirektörens uppdrag Regiondirektören är Region Jönköpings läns ledande tjänsteman och förvaltningschef och därmed

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 17 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 17 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Kommunfullmäktigesalen 09:00 11:45 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 17 Anna Lena Carlsson (C), ordförande Britt-Marie Winberg (MP), 1:e vice ordförande Leif

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 88-99

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 88-99 PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Närvarande: Maria Frisks tjänsterum, Regionens hus ande: Maria Frisk (KD), ordförande Helena Stålhammar (C) Marcus Eskdahl (S) Övriga: Annmargreth Kvarnefors, utvecklingsledare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll Innehåll 1 Godkännande av ärendelista... 3 2 Anmälan av delegationsbeslut... 4 3 Anmälan av utskottsprotokoll... 5 4 Delgivningar... 6 5 Statusrapport över pågående ärenden i socialnämnden... 8 6 Sammanträdesdagar

Läs mer

Enhetstaxa inom vården

Enhetstaxa inom vården BESLUTSUNDERLAG 1/2 Kada Karlsson 2016-10-03 Dnr: RS 2016-694 Regionstyrelsen Enhetstaxa inom vården Bakgrund Enhetstaxa praktiseras redan idag av flera landsting och regioner, exempelvis Kalmar, Värmland

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Älgen, Barnhemsgatan 13, Köping, kl Beslutande

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Älgen, Barnhemsgatan 13, Köping, kl Beslutande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Älgen, Barnhemsgatan 13, Köping, kl 14.00-17.00 ande Roger Eklund (S), ordförande Irene Smedberg (S) Barbro Andersson (S) för Hans Andersson (S) Marie Oskarsson

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 174-192 Tid: 2016-11-14, kl: 13:00-17:05 Plats: Regionens Hus, sal A 185 Motion Högre ersättning för att jobba inom primärvården istället för hyrläkare motionsunderlag

Läs mer

Torsdagen den 28 februari 2019 kl 13:00

Torsdagen den 28 februari 2019 kl 13:00 KALLELSE 2019-02-21 1 (19) Plats och tid Mejerigatan 4 Torsdagen den 28 februari 2019 kl 13:00 Kallade ledamöter För kännedom Margareta Johansson (KD), ordförande Lars-Håkan Persson (M), 1:e vice ordf

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Genomförandebeslut ny- och ombyggnation av Södertälje sjukhus

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Genomförandebeslut ny- och ombyggnation av Södertälje sjukhus 1 (2) FÖRSLAG 2013:18 LS 1208-1023 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Genomförandebeslut ny- och ombyggnation av Södertälje sjukhus Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl Ärendebeskrivning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 51 Godkännande av ärendelista... 70 52 Handlingsplan för det ANDT-förebyggande arbetet i Jönköpings län 2017-... 2021 - remiss... 71 53 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer

Läs mer

Regionfullmäktige 69-83

Regionfullmäktige 69-83 PROTOKOLL 1(8) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum, Jönköping Närvarande: Se 70 69 Öppnande Ordföranden hälsar samtliga ledamöter välkomna och förklarar sammanträdet för öppnat. 70 Upprop

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 16.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Samverkansnämnden

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Samverkansnämnden PROTOKOLL 1 (6) 19 28, 2 bilagor Plats Beslutande Övriga Videokonferens: Allmän service Skellefteå, Dorotearummet Umeå Videokonferensrum 2 Lycksele Janeth Lundberg (S) ordförande Andreas Löwenhöök (M)

Läs mer

Parlamentariska nämnden 8-15

Parlamentariska nämnden 8-15 PROTOKOLL 1(7) Diarienummer Plats: Regionens hus sal A Närvarande: Beslutande: Tommy Bernevång-Forsberg (KD) ordförande Hans Toll (S), vice ordförande Urban Persson (M) ers. Håkan Jansson (M) Lennart Bogren

Läs mer

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L)

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L) Sida 1 (16) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 17 december 2018 kl 15:00-16:00 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 38 Godkännande av ärendelista 2018/8014 4 39 Patientnämndens årsrapport 2017 2018/8034 5 40 Delgivningar 2018/8020 6 41 Begäran om komplettering

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden Socialnämnden Sammanträdesdag 2015-04-07 Innehåll 55 Tillkommande/utgående ärenden och godkännande av föredragningslista... 67 56 Redovisning av delegationsbeslut... 68 57 Anmälan av utskottsprotokoll...

Läs mer

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 60-73

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 60-73 PROTOKOLL UTDRAG Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 60-73 Tid: 2016-06-28, kl 13:00-17:05 Plats: Sal A, Regionens hus 64 Motion: Hjälpmedelsdepå en möjlighet till en aktiv fritid Diarienummer: RJL2015/1066

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 20 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 20 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Regionstyrelsen 43-58

Regionstyrelsen 43-58 PROTOKOLL 1(8) Diarienummer Plats: Regionens hus, sal A Närvarande: ande: Håkan Jansson (M), ordförande Maria Frisk (KD) Carina Ödebrink (S) Rune Backlund (C) Malin Wengholm (M) Jimmy Henriksson (L) Malin

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2018-01-29 3 Gäller från: 2018-01-01 Ansvarig: Socialchef Revideras: Vid behov REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN NÄMNDENS UPPGIFTER Ansvarsområde 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter

Läs mer

Datum Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling

Datum Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2015-10-08 1 (3) 161 Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling Diarienummer 1502087 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsens föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Protokoll 1(7) ej tjänstgörande Robert Uitto (S) Karin Österberg (MP) Elin Hoffner (V)

Protokoll 1(7) ej tjänstgörande Robert Uitto (S) Karin Österberg (MP) Elin Hoffner (V) Protokoll 1(7) 2012-10-29 Tid och plats för Styrelserummet, Landstingshuset, Östersund den 29 oktober 2012, kl 10.00-10.25 Sammanträdet Beslutande Harriet Jorderud (S) Karin Österberg (MP) ej tjänstgörande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Alnarp Tid 2017-10-03, kl. 18:30-20:07 Ajournering: 19:00-19:15 Sammanträdesdatum s. 1 (10) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Primärkommunalt samverkansorgan

Protokoll från sammanträde med Primärkommunalt samverkansorgan PROTOKOLL 1(10) Plats: Närvarande: ande: Föredragande: Sekreterare: Övriga närvarande: Kommunal utveckling, Västra storgatan 18 A, Jönköping Marie Johansson, ordförande, Gunnar Pettersson, Anna-Carin Magnusson

Läs mer

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018 Linköping den 7 mars 2018 TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3 Ekonomisk handlingsplan 2018 Vi är mycket oroade för Region Östergötlands ekonomiska utveckling när det gäller de sjukvårdande verksamheterna.

Läs mer

Sjukvårdsnämnd Kryh. Sjukvårdsnämnd Kryhs beslut 1. Sjukvårdsnämnd Kryh avger yttrande till Region Skånes revisorer enligt föreliggande förslag.

Sjukvårdsnämnd Kryh. Sjukvårdsnämnd Kryhs beslut 1. Sjukvårdsnämnd Kryh avger yttrande till Region Skånes revisorer enligt föreliggande förslag. Sjukvårdsnämnd Kryh PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2018-02-14 1 (3) 9 Granskning av Nyttjandegrad av dyrbar utrustning (rapport nr 12-2017) Diarienummer 1700188 Sjukvårdsnämnd Kryhs beslut 1. Sjukvårdsnämnd Kryh

Läs mer

Sjukhusstyrelse Kristianstad

Sjukhusstyrelse Kristianstad PROTOKOLL 22 27 Datum 2019-06-26 1 (5) Protokoll från sjukhusstyrelse Kristianstads sammanträde Tid: 2019-06-26 10:00-12:00 Plats: IVÖ, Blekedamm, Centralsjukhuset i Kristianstad Beslutande Patrik Holmberg

Läs mer

Landstingsstyrelsen

Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 1(7) Diarienummer Plats: Landstingets kansli, sal A Närvarande: ande: Håkan Jansson (M), ordförande Maria Frisk (KD) Carina Ödebrink (S), 128-136 Anders Pansell (KD) ersätter Rune Backlund (C)

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 56-66

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 56-66 PROTOKOLL 1(9) Diarienummer Plats: Närvarande: Sal C, Regionens hus ande: Maria Frisk (KD), ordförande Helena Stålhammar (C) Marcus Eskdahl (S) Övriga: Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör Kristina

Läs mer

Sammanträdesdatum Socialnämnden 2015-05-21 1 (17)

Sammanträdesdatum Socialnämnden 2015-05-21 1 (17) Socialnämnden 2015-05-21 1 (17) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa, torsdagen 2015-05-21, kl. 9.30-11.35, 12.30-14.15 Beslutande: Gruppmöte: 8.00-9.30 Roger Rydström (S), ordf, 67-78 Linus Nilsson (S)

Läs mer

Närsjukvårdsnämnden Kungsbacka

Närsjukvårdsnämnden Kungsbacka Protokoll Sammanträdesdatum 2004-06-07 Närsjukvårdsnämnden Kungsbacka 39-46 Tid: Måndagen 7 juni 2004 kl 09:00-15:00 Plats: Husläkarna AB, Kungsbacka Ledamöter Margareta Ödman (m) ordförande Bo Karlsing

Läs mer

Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa

Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-06-21 Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Tid: Tisdagen den 21 juni 2016 klockan 09.00-14.00 Plats: Habiliteringen, konferensrum Fladen, Hallands sjukhus

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden 2016-12-15 1 (16) Plats och tid Brobygården, Landsbro kl. 13.30-17.35 Beslutande T Bohman (S), ordf., L Lööw (S), M Högberg (VF), P Brannestam (VF), S-G Fransson (C), C Bardh (M), J-E Josefsson (KD), A

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl Barn- och utbildningsnämnden 12 maj 2015 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.10, mötet ajourneras kl 10.30-10.40. Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

Driftnämnden Halmstad

Driftnämnden Halmstad Protokoll Sammanträdesdatum 2011-05-25 Driftnämnden Halmstad Tid: Onsdagen den 25 maj 2011 klockan 09.00-12.00 Plats: Konferensrum Berget, Norrebo, våning 3, Hallands sjukhus Halmstad Ledamöter: Mikaela

Läs mer

PROTOKOLL. Tekniska nämnden

PROTOKOLL. Tekniska nämnden PROTOKOLL Tekniska nämnden 23 28 Tekniska nämnden Sida 2 Tekniska nämnden sammanträde den 21 maj 2013 Informationer och överläggningar 23 Tertialuppföljning 2013, ekonomi, åtaganden m m tekniska förvaltningen

Läs mer

Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande. Kjell Treslow (M) Lena Huss (FP) Margareta Cantell (C) Eleonor Eriksson (S)

Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande. Kjell Treslow (M) Lena Huss (FP) Margareta Cantell (C) Eleonor Eriksson (S) 2013-12-10 1 (7) Sammanträde med Patientnämnden Dag: 2013-12-10 Tid: 14.30 16.30 Plats: Hornsgatan 15, 2 tr Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande Inger Ros (S) Vice ordförande Kjell Treslow (M) Lena Huss

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden Socialnämnden Sammanträdesdag 2015-06-09 Innehåll 85 Tillkommande/utgående ärenden och godkännande av föredragningslista... 101 86 Redovisning av delegationsbeslut... 102 87 Anmälan av utskottsprotokoll...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Driftnämnden Halmstad

Driftnämnden Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2012-10-24 Driftnämnden Halmstad Tid: Onsdagen den 24 oktober 2012 klockan 13:00-16.00 Plats: Konferensrum Berget, Hallands sjukhus Halmstad 1 Justering Driftnämnden

Läs mer

Driftnämnden Psykiatri 15-27

Driftnämnden Psykiatri 15-27 Protokoll Sammanträdesdatum 2017-03-01 Driftnämnden Psykiatri 15-27 Tid: Onsdag 1 mars kl. 10:00 16:00 Plats: Sjukhuset, Varberg Ledamöter Svein Henriksen(MP) Göran Gunnarsson (S) Karl-Gunnar Svensson

Läs mer

Datum: Onsdag Tid: kl Plats: Regionens hus, Härnösand Sammanträdesrum: FURAN

Datum: Onsdag Tid: kl Plats: Regionens hus, Härnösand Sammanträdesrum: FURAN OCH TANDVÅRDSNÄMNDEN Tjänsteställe, handläggare Regionledningsförvaltningen Monika Öhgren 2018-09-28 18FPTN1 1(15) Datum: Onsdag 2018-09-28 Tid: kl. 09.15 Plats: Regionens hus, Härnösand Sammanträdesrum:

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Socialutskottet 2015-04-09

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Socialutskottet 2015-04-09 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Plats och tid Mogårdens äldreboende 11-12, Kommunhuset kl.13-16, torsdagen den 9 april 2015 Beslutande Marcus Schön (M), ordförande Diana Bergeskans (S), v ordförande

Läs mer

Tallgården, Östervåla, 19 juni 2014, kl 09.30. Sekreterare Paragrafer 63-75 ANSLAG/BEVIS

Tallgården, Östervåla, 19 juni 2014, kl 09.30. Sekreterare Paragrafer 63-75 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00 14.00 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Olof Nilsson (S), ersättare

Läs mer

Sjukhusstyrelse Kristianstad

Sjukhusstyrelse Kristianstad PROTOKOLL 14 21 Datum 2019-04-26 1 (5) Protokoll från sjukhusstyrelse Kristianstads sammanträde Tid: 2019-04-26 10:00-11:40 Plats: IVÖ, Blekedamm, CSK Beslutande Patrik Holmberg (C), ordförande Dan Ishaq

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden PROTOKOLL 7 13 Datum 2016-03-15 1 (6) Protokoll från habiliterings- och hjälpmedelsnämndens sammanträde Tid: 2016-03-15, kl 09.00-11.30 Plats: Rådhus Skåne Kristianstad

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Omsorgsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna-Lena Carlsson Sammanträdesdatum ONSDAG 20 april 2016 Plats och tid Församlingshemmet, 09:00 17:00 09:00 12:00 Mål & budget

Läs mer

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Sammanträdesrummet, Marnäsliden kl. 13:00-14:50 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund (M) Ann-Katrin

Läs mer

Bertil Kinnunen (S) Bengt-Ivar Fransson (M)

Bertil Kinnunen (S) Bengt-Ivar Fransson (M) Protokoll 1 (10) Plats och tid: Regionkontoret, den 6 april 2018, kl. 9:30 12:00 Beslutande: Bertil Kinnunen (S), ordförande Bengt-Ivar Fransson (M), vice ordförande Börje Wennberg (S) Annika Krispinsson

Läs mer

Implementering av politiska beslut

Implementering av politiska beslut Implementering av politiska beslut Revisionsrapport Regionens revisorer 2018-10-15 18REV42 2(11) Sammanfattning Regionens revisorer ser en risk för att otydliga beslut och bristfälliga rutiner kan leda

Läs mer

Håkan Blomgren Dnr 2014/0230 LD-staben Reviderad Reviderad

Håkan Blomgren Dnr 2014/0230 LD-staben Reviderad Reviderad Håkan Blomgren 2014-03-18 Dnr 2014/0230 LD-staben Reviderad 2014-03-21 Reviderad 2014-04-02 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Politisk organisation i Landstinget Blekinge 2015-2018 Landstingsfullmäktige

Läs mer

Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor

Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor ÄRENDE 10 2012-06-01 Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till

Läs mer

Socialnämnden (11)

Socialnämnden (11) 2015-12-22 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-12-22 kl. 9:00-10:10 Ajournering kl. 9:05-9:20, 9:45-9:50 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:15-15:45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Gunnel Johansson (S) (ordförande), Leif Smith (S) (1:e vice ordförande), Tommy Edenholm (KV)

Läs mer

Socialnämnden. Ronny Moström (S), Birgit Ohlsson (FP), Elisabeth Järvinen (MP), Uno Gripenberth (KD) och Yvonne Ericsson (M)

Socialnämnden. Ronny Moström (S), Birgit Ohlsson (FP), Elisabeth Järvinen (MP), Uno Gripenberth (KD) och Yvonne Ericsson (M) Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 19 maj 2015, klockan 17:00-18.30 ande Tjänstgörande ersättare Marie Norin Junttila (S) ordförande, Kristin Fernerud (S),

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. 4. Ekonomirapport med uppföljning av nämndernas prognoser. 5. Fördelning investeringsbudget 2012, IT-plattform.

Kommunkontoret i Bergsjö. 4. Ekonomirapport med uppföljning av nämndernas prognoser. 5. Fördelning investeringsbudget 2012, IT-plattform. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsen KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 29 november 2012 kl. 08:15. 1. Val av justerare. 2. Godkännande av

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunstyrelsen 2008-11-10 250 476 Arbets- och personalutskottet 2008-10-27 238 592 Dnr 08.444-04 novkf14 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens

Läs mer

Sammanträdesdatum Regionstyrelse

Sammanträdesdatum Regionstyrelse Plats och tid Bollnäs folkhögskola kl. 08:45-09:15 ande ledamöter Eva Lindberg (S) (ordförande) Marie-Louise Dangardt (S) (vice ordförande) Tommy Berger (S) Jan Lahenkorva (S) Magnus Svensson (C) Fredrik

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden KALLELSE 2006-08-15 Tid: Torsdag 2006-08-24 kl 14.30 Plats: Konferensrum, plan 5, Skånehuset, Kristianstad Kallade: Ewa Pihl Krabbe ledamot (s) ordförande Anna-Kerstin

Läs mer