31 Verksamhetsplan och budget 2019

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "31 Verksamhetsplan och budget 2019"

Transkript

1 PROTOKOLL Arbetsutskottet Verksamhetsplan och budget 2019 Dnr Sammanfattning Regionförbundet Sörmland avvecklas vid årsskiftet 2018/2019 då verksamheten överförs till Region Sörmland. Verksamhetsplan och budget 2019 kommer därför slutgiltigt att fastställas inom den nya regionen. Föreliggande förslag till VP/budget 2019 tar hänsyn till det nya angreppssättet med utarbetande av handlingsplaner, som den nya Sörmlandsstrategin innebär. Resultat av arbetet med handlingsplaner kommer att kunna genomsyra verksamhetsplan och budget Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse, Verksamhetsplan och budget 2019, förslag, Arbetsutskottets förslag till regionstyrelsens beslut Verksamhetsplan och förslag till budget 2019 fastställs Protokollsutdrag Regionstyrelsen Akten Box 325, Nyköping Justeras Protokollsutdraget intygas Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: E-post: Hemsida: Org nr:

2

3 Datum Dnr Verksamhetsplan och budget för 2019 Inledning Den här verksamhetsplanen och budgeten har utarbetats inom Regionförbundet Sörmland för beslut i regionstyrelsen den 4 oktober Med anledning av att verksamheten, från och med den 1 januari 2019, övergår till landstinget, som då bildar Region Sörmland, kommer verksamhetsplanen ytterst att fastställas av den nya regionens regionala utvecklingsnämnd och verkställas av den nya regionens tjänstemannaorganisation. Verksamhetsplanen utgår från den budgetram som har beräknats inom regionbildningens delprojekt Styrmodell, mål och budget. Slutgiltig budgetram kommer att beslutas i november 2018 av det regionfullmäktige som bildas efter valet. Ansvaret som regionalt utvecklingsansvarigt organ övergår från och med 2019 till Region Sörmland. Enligt lagstiftningen ska regionalt utvecklingsansvarigt organ: Utarbeta och fastställa en strategi för länets utveckling och samordna insatser för genomförandet av strategin. Besluta om användningen av vissa statliga medel för regionalt tillväxtarbete. Följa upp, låta utvärdera och årligen till regeringen redovisa resultaten av det regionala tillväxtarbetet. Samverka med länets kommuner, länsstyrelse och övriga berörda, statliga myndigheter. Samråda med företrädare för berörda organisationer och näringslivet i länet. Utföra uppgifter inom ramen för EU:s strukturfonder. Upprätta och fastställa länsplaner för regional transportinfrastruktur. Box 325, Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: E-post: info@region.sormland.se Hemsida: Org nr: Sida 1(13)

4 Länets utgångsläge förutsättningar för det regionala utvecklingsarbetet Sörmland är länet med läget, granne med Stockholmsregionen - landets utvecklingsmotor. Med nio kommuner, nästan invånare, traditionsrik bygd med många slott och herresäten, landsbygd och städer, industri- och bruksorter, utvecklat lant- och skogsbruk finns förutsättningar för länet att blomstra. Dessa förstärks av den tillgänglighet som skapas genom två europavägar, tre stambanor, den internationella flygplatsen Stockholm-Skavsta och en djuphamn. Liksom många andra län har Sörmland en demografi som innebär många äldre och yngre invånare men färre personer i yrkesverksam ålder. Många arbetsgivare har därför svårt att rekrytera arbetskraft. Det finns behov av fler bostäder, och bostäder byggs. Detta gäller hela landet men i jämförelse med andra län har Sörmland större utvecklingsbehov med lägre bruttoregionprodukt (BRP) och lönesumma, lägre utbildningsnivå, högre arbetslöshet och höga ohälsotal. Jämförelsen är genomsnittlig för länet och varierar mellan länets kommuner. Inför 2019 har ett omfattande arbete bedrivits för att kraftsamla Sörmland såväl organisatoriskt som strategiskt. Den regionbildning som sker den 1 januari 2019 väntas medföra en effektivare, tydligare och starkare organisation. Med den nya, väl förankrade Sörmlandsstrategin finns en gemensam bild av länets funktionella samband, behovet av tvärsektoriell samordning och storregional samverkan. Den nya övergripande och långsiktiga strategin ska genomsyra länets framtida utveckling. Framgångsrik regional utveckling förutsätter att det kan fattas snabba beslut om åtgärder, t ex projektutlysningar som kräver medfinansiering. Detta förutsätter flexibla ekonomiska förutsättningar inom given budgetram. Sid 2(13)

5 Sörmland i framkant hållbar regional utveckling Den 20 juni 2018 antog regionstyrelsen Sörmlandsstrategin, länets regionala utvecklingsstrategi. Strategin är Sörmlands utgångspunkt och vägledning för det regionala utvecklingsarbetet och består av fyra delar: 1. Sörmlands modell för hållbar regional utveckling (Länk eller bild) 2. Arbetsmetod (Länk eller bild) 3. Två prioriterade inriktningar: - En växande arbetsmarknad, där efterfrågan på kompetens och utbud av arbetskraft med olika utbildningsbakgrunder och erfarenheter kan mötas. - En växande befolkning, där bostadsmarknaden fungerar och utbudet av bostäder möter efterfrågan. 4. Strukturbilder Ändrade prioriterade inriktningar, förändringar i Sörmlands modell för hållbar regional utveckling, strukturbilden eller arbetsmetoden revideras och uppdateras efter politiska beslut. Hållbar regional utveckling En utveckling och tillväxt som är långsiktigt hållbar är beroende av de miljöer som människor bor och verkar i. Tillgången till utbildning, arbetsmarknad, infrastruktur, service, IT, kultur, hälso- och sjukvård och möjligheten att erbjuda goda livs- och boendemiljöer är avgörande för att skapa en attraktiv region som kan behålla och utveckla såväl människor som företag och kapital. Sid 3(13)

6 Agenda 2030 och de 17 målen för hållbar utveckling antogs av FN:s medlemsstater Målen är integrerade och odelbara och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, sociala och miljömässiga. Hållbarhetsmålen och Agenda 2030 har stor betydelse för våra uppdrag och roller. Vi behöver ta hänsyn till både ekonomisk tillväxt, social inkludering och långvarigt skydd för miljön i allt som görs för att nå målen. Fastslagen arbetsmetod Det regionala utvecklingsarbetet behöver vara flexibelt och anpassningsbart för att kunna möta de förändringar som sker i omvärlden (såväl i den lokala som regionala, nationella och globala) och som får konsekvenser för Sörmlands utveckling. Sörmlandsstrategin slår därför fast en arbetsmetod (länk till strategin) som möjliggör ett sådant arbetssätt, där Sörmlands modell för hållbar regional utveckling står i centrum. Sid 4(13)

7 För att ta fram vilka konkreta insatser som behöver genomföras i det regionala utvecklingsarbetet behövs en fördjupad tvärsektoriell analys av prioriteringarna utifrån Sörmlands modell för hållbar regional utveckling. Analysen ska visa vilka handlingsplaner som behöver upprättas. Handlingsplanerna beskriver vad som ska genomföras. I dessa fastställs tidsatta och mätbara mål för aktiviteterna som sedan ska följas upp. Handlingsplanerna utarbetas i bred samverkan med berörda aktörer som till exempel kommuner, landstinget (regionen), länsstyrelsen, det privata näringslivet och det civila samhällets organisationer i länet. Struktur på handlingsplan Övergripande mål Fördjupad analys Tidsatta och mätbara mål (indikatorer och nyckeltal) Aktiviteter och roller för ingående aktörer Resurser Sid 5(13)

8 Status i arbetet Efter regionstyrelsens beslut i juni 2018 har nästa fas i implementeringen av Sörmlandsstrategins arbetsmetod inletts. Avsikten är att 2020 års verksamhetsplan och budget för den regionala utvecklingsverksamheten ska följa strategin. Verksamheten planeras därmed i en övergång från tidigare planeringsprocess till en ny, liksom i en övergång till en ny organisation, Region Sörmland. Arbetet påbörjas med att ta fram handlingsplaner för inriktningen Växande arbetsmarknad, vilket inleddes med analys och intern dialog på regionförbundet tidigt sommaren För inriktningen Fungerande bostadsmarknad kommer regionförbundet, under hösten 2018, ta fram kunskapsunderlag för att tidigt 2019 utreda vilka områden som regionen ska engagera sig i. Handlingsplanerna ska beslutas under våren 2019 och utgör sedan grund till budget och verksamhetsplan för kommande år. Både Sörmlandsstrategins fastslagna arbetsmetod, de prioriterade inriktningarna och handlingsplaner med insatser/aktiviteter behöver löpande följas upp och utvärderas. Förutom att följa upp själva genomförandet av handlingsplanerna ska även uppföljning ske av vilken roll som handlingsplanerna haft för utvecklingen av prioriteringarna. Sid 6(13)

9 Arbetsmetoden måste hela tiden vara i rörelse för att möta förändringar i vår omvärld. Förändringarna kan innebära att vi behöver ompröva och omprioritera i det hållbara regionala utvecklingsarbetet. Nya utmaningar som tillkommer kan innebära att prioriteringar behöver ändras eller att de insatser som fastställs för de prioriterade inriktningarna behöver justeras. Övergripande mål Den regionala utvecklingsverksamheten för 2019 delas in i tre områden utifrån Sörmlandsstrategins prioriterade inriktningar: En växande arbetsmarknad, där efterfrågan på kompetens och utbud av arbetskraft med olika utbildningsbakgrunder och erfarenheter kan mötas. En växande befolkning, där bostadsmarknaden fungerar och utbudet av bostäder möter efterfrågan. Övriga insatser för hållbar regional utveckling. Sörmlandsstrategins inriktning: En växande arbetsmarknad, där efterfrågan på kompetens och utbud av arbetskraft med olika utbildningsbakgrunder och erfarenheter kan mötas. Regionalt utvecklingsansvarig ska under 2019 medverka till att: 1. Övergripande mål: Sörmlands arbetsliv förbereds för framtida möjligheter och utmaningar i en snabbt föränderlig ekonomi och arbetsmarknad. Sörmland är en region i stark omvandling och förändring. Det viktigaste tillväxthindret för näringslivet är tillgången på arbetskraft med rätt kompetens. Arbetsmarknadsprognoser visar dessutom på framtida arbetskraftsbrist. För att höja produktiviteten i det privata näringslivet och möta välfärdsbehoven behöver såväl privata som offentliga organisationer och individer utvecklas i takt med omvärlden. Utbudet av kompetens hos människor och akademi kan också gynna framväxten av vissa typer av näringar och bidra till mer kvalificerade jobb. Exempel på verksamhetsområden under 2019: - Smart specialisering i näringslivet - Bredband, digitalisering och kompetensförsörjning - Besöksnäring och digital destinationsutveckling Sid 7(13)

10 - Rådgivning och lånefinansiering till företag - Akademisamarbete och eftergymnasial utbildning Sörmland ingår i den snabbt växande Stockholm-Mälarregionen. Trots det växer inte näringslivet i Sörmland som det borde och tillsammans med kommunerna har tillväxten inom länets näringsliv pekats ut som extra viktigt att fokusera på. Verksamhetsåret ska därför präglas av insatser inom de utpekade områdena i strategin för smart specialisering och dess handlingsplan. Almi är en viktig aktör för rådgivning och lån till företag och nyföretagare. Vårt uppdrag till bolaget ska utgå från länets behov och utmaningar och rollen som ägare ska innebära effektiv styrning och uppföljning Nuvarande avtal med STUA om destinationsutveckling löper ut hösten 2019 och upphandling av verksamheten pågår. Besöksnäringens koppling till landstingets kulturverksamhet fortsätter att utvecklas. Kompetensförsörjning är en stor framtidsfråga för landet och länet. Det statliga uppdraget omfattar regionala analyser och kunskapsspridning och en plan för arbetet har utarbetats under Ett flertal aktiviteter kring kompetensförsörjning pågår i storregional kontext, till exempel Mälardalsrådets En bättre matchning (EBM), med fokus på styrningen av högre lärosäten och behov av utbildningsplatser. Arbetet med kompetensförsörjning inkluderar även integration och jämställdhet, det gäller till exempel den handlingsplan för jämställd och jämlik tillväxt som just nu implementeras i länet. Digitalisering är ett annat prioriterat utvecklingsområde. Digital transformation, det vill säga verksamhetsutveckling med digitalt stöd, är nödvändigt för framtiden inom både privat och offentlig sektor. Det gäller dels att effektivisera med digitala lösningar för att stärka konkurrenskraften, dels att underlätta rekrytering vid brist på arbetskraft. Den regionala utvecklingsaktörens roll är att stödja bredbandsutbyggnaden samt att omvärldsbevaka och skapa arenor för digitalisering. Ett nytt statligt uppdrag består av regionala insatser via digitaliseringskoordinatorer. Under våren 2018 beslutade regionstyrelsen att Sörmlands energiförsörjning skulle bli ett nytt permanent verksamhetsområde. Det handlar inte minst om att säkerställa att energiförsörjningen beaktas i samhällsutvecklingen och att på olika sätt aktivt delta i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Detta arbete måste drivas vidare de kommande åren. Sid 8(13)

11 2. Övergripande mål: Stärka och inkludera fler individer på arbetsmarknaden i Sörmland. För att möta arbetslivets kompetensbehov behöver Sörmlands arbetskraftsutbud öka. Utrikesfödda är länets största arbetskraftsreserv. Det behövs ett utbildningssystem som svarar upp mot arbetsmarknadens efterfrågan, och en insikt hos arbetsgivare om vikten av att bredda sin rekryteringsbas. Det finns klara samband mellan utbildning, arbete och god hälsa. Det är angeläget för unga att fullfölja sina studier. En god utbildning och trygg försörjning är grundläggande för människors hälsa. Likaså leder förbättringar av befolkningens hälsa till att fler kan arbeta. Exempel på verksamhetsområden under 2019: - Yrkesutbildning, validering och lärcentra - Förebygga och åtgärda skolavbrott - Arbetsmarknadsinsatser genom Europeiska socialfonden - Jämlik hälsa Det statliga uppdraget om yrkesinriktad vuxenutbildning, lärcentra och validering ställer nya krav på det regionala utvecklingsansvaret, vilket även omfattar samarbete med kommunerna och Arbetsförmedlingen. Ett antal projekt bedrivs inom Östra Mellansverige (ÖMS) i storregional samverkan, det gäller bland annat insatser för att få fler ungdomar att studera, samverkan kring gymnasieutbildning och integration på arbetsplatser. I arbetet för jämlik hälsa framgår allt tydligare att sambandet mellan regionens tillväxt och den enskilda medborgarens hälsa är starkt - att ha ett arbete är ett av de tydligaste sambanden för god hälsa. På detta område fortsätter det regionala arbetet med att öka kunskaper och synliggöra dem. Detta har också betydelse för landstingets mål om Sörmland som landets friskaste län år Via EU,s socialfond kan betydande insatser göras för personer som står utanför arbetslivet. Sörmland har valt att satsa på att mobilisera för att finansiera projekt för denna grupp tillsammans med länets övriga intressenter på området. Tanken med socialfondsprojekten är att de ska få fäste i ordinarie arbetssätt. Sid 9(13)

12 För att på sikt öka antalet unga kvinnor och män som tar gymnasieexamen eller på andra sätt kommer närmare arbetsmarknaden behövs en fortsättning på arbetet med att minska skolavhoppen. Vi ska fortsätta sprida kunskap om resultat och arbetsmetoder i enlighet med erfarenheter från EU-projektet #jagmed. Sörmlandsstrategins inriktning: En växande befolkning, där bostadsmarknaden fungerar och utbudet av bostäder möter efterfrågan. Utredning och förankring av handlingsplaner till den prioriterade inriktningen Fungerande bostadsmarknad påbörjas senhösten Då tillkommer övergripande målsättningar kopplat till handlingsplanernas struktur. Exempel på verksamheter under 2019: - Infrastrukturplanering - Framtagande av strukturbild, nivå 3 - Attraktiva miljöer Den framtida samhällsutvecklingen med globalisering, urbanisering och digitalisering ställer ökade krav på omvärldsbevakning och storregional samverkan. Sörmlands storstadsnära läge kräver ett särskilt nära och funktionellt samarbete med både Stockholm och kringliggande län/regioner. Attraktiv, framåtsyftande samhällsplanering, tillväxt och innovation är beroende av en väl fungerande infrastruktur. Nu växer hela länet med omfattande nybyggnation och exploatering i alla kommuner ställer större krav på utbyggd infrastruktur genom storregional och nationell samverkan. Samordningen av länets behov är en förutsättning för att lyckas och behöver ske i ett helhetsperspektiv kring hållbar samhällsbyggnad. Här har den regionalt utvecklingsansvarige aktören en viktig, samordnande roll, bland annat genom den nya länstransportplanen som upprättades 2018 och som nu digitaliseras för att förenkla samarbetet med kommunerna och Trafikverket. Infrastruktur står högt på den nationella dagordningen. Det är viktigt att ta tillvara Sörmlands intressen i de nationella prioriteringarna och nödvändigt att fortsätta utveckla och genomföra hållbara strategier tillsammans med andra intressenter. Ostlänken, Skavstas roll som internationell flygplats, tåganslutning från Järna till Stockholm och ny spårdragning Eskilstuna-Västerås är exempel på strategiska aktiviteter som kräver samverkan för att driva länets infrastrukturbehov, såväl storregionalt som nationellt. Sid 10(13)

13 Under 2019 fortsätter det långsiktiga arbetet med En bättre sits (EBS), ett storregionalt arbete mellan regionerna i Östra Mellansverige som samordnas av Mälardalsrådet med särskilt fokus på framtida godstransporter, handlingsplan för bytespunkter, mobilitetsfrågor samt utredningar och analyser kring kommande godsstrategi och trafikeringsstrategi för länet. De flesta av dessa insatser genomförs i samverkan med aktörer både inom och utom länet. Ytterligare infrastrukturinsatser är revideringen av länets cykelstrategi som påbörjades Arbetet att ta fram strukturbilder som visar huvuddragen i regionens fysiska strukturer ska fortsätta. Strukturbilder kan ligga till grund för diskussioner i gränsöverskridande frågor samt utgöra underlag för ett samordnat agerande i dialog med statliga verk och myndigheter, till exempel i fråga om åtgärder i samhällsplaneringen. Övriga insatser för hållbar regional utveckling Aktiviteter och insatser som är tvärgående för de två prioriterade inriktningarna, eller stödjer regionförbundets interna processer sorteras under detta område. Detta kommer till stor del att falla in i de handlingsplaner som för fram Sörmlandsstrategins prioriterade inriktningar. Exempel på verksamhetsområden under 2019: - Sörmland i framkant - implementering av Sörmlandsstrategin - Miljö- och klimat - Jämställdhet och integration - EU-stödstruktur Arbetet med att implementera Sörmlandsstrategin och förverkliga Sörmland som ett län i framkant kräver aktiviteter i form av analys, GIS, interndigitalisering och utarbetande av tvärsektoriella interna och externa arbetsprocesser, t ex med kommuner och andra aktörer. På uppdrag av regeringen har regionförbundet tagit fram en handlingsplan för klimatoch miljö i tillväxtarbetet som sträcker sig mellan åren 2017 till Under våren 2018 beslutade regionstyrelsen att Sörmlands energiförsörjning är ett nytt permanent verksamhetsområde. Det handlar inte minst om att säkerställa att energiförsörjningen beaktas i samhällsutvecklingen och att på olika sätt aktivt delta i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Strategisk samverkan på samlad nationell nivå och EU-nivå ska värnas och prioriteras. Den regionala positionen är viktig och kompetensen kring Sid 11(13)

14 internationella/eu-frågor såsom kommande lagstiftning, projekt etcetera behöver stärkas genom omvärldsbevakning och framförhållning. EU:s strukturfonder är ett viktigt verktyg för den regionala utvecklingen. Samverkan kring EU-finansierade projekt tillsammans med ÖMS-länen är viktiga att prioritera även fortsättningsvis. Det gäller även fortsatt mobilisering och samarbete med länets kommuner kring EU-fondsprojekt för att öka tilldelningen av medel. Ekonomiskt utgångsläge Inför 2019 beräknas verksamhetens budget uppgå till 72,8 miljoner kronor. Av denna budget utgör 23,7 miljoner kronor statliga medel för regionalt utvecklingsarbete. Även fleråriga projektmedel för EU-projekt eller statligt finansierade projekt ingår i beloppet. Vissa budgetmedel är uppbundna i redan beslutade och mer långsiktiga aktiviteter. Det tvärsektoriella perspektivet genomsyrar den nya Sörmlandsstrategin och de handlingsplaner som ska utarbetas. Detta påverkar även uppbyggnaden av verksamhetsplanen genom att samband mellan ämnesområden eftersträvas och budgetering av enskilda områden, så kallade stuprör, undviks. På sikt ska budgeten sorteras utifrån färdigställda handlingsplaner. I en nationell jämförelse är den statliga tilldelningen av resurser till Sörmland för låg. Det gäller bland annat statliga ramanslag till utvecklingsansvariga organ, där statens fördelning fortfarande utgår från cirka 50 år gamla underlag. Då bedömdes Sörmland ha ett lägre behov av statliga utvecklingsmedel men mycket har hänt sedan dess och länets behov har ökat relativt sett. Det beror bland annat på strukturförändringarna inom industrin och att Sörmland nu har högre arbetslöshet jämfört med riket. Sid 12(13)

15 Sid 13(13)

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Datum Dnr 2017-12-20 16 075 Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Syfte I enlighet med Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Läs mer

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Datum Dnr 2016-11-02 16-075 Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Bakgrund Sörmland påverkas alltmer av sin omvärld. Den ökade globaliseringen av arbetsmarknad, näringsliv

Läs mer

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Datum Dnr 2018-03-13 18 030 Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Sammanfattning I villkorsbeslutet för 2018 erbjuder Näringsdepartementet regionalt utvecklingsansvarig

Läs mer

26 Samverkansavtal för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB

26 Samverkansavtal för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB PROTOKOLL Arbetsutskottet 2017-08-31 26 Samverkansavtal för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB 2018-2021 Dnr 17 062 Sammanfattning År 2010 beslutades att Almi Företagspartner Stockholm AB och Almi

Läs mer

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare 2018-10-17 Processen Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Etablering Samråd dialog Revidering/ prioritering Fastställande

Läs mer

Inriktningsmål 2015 RÅDSMÖTE 1 (5)

Inriktningsmål 2015 RÅDSMÖTE 1 (5) 1 (5) RÅDSMÖTE Datum Mötesdatum 2014-05-08 2014-05-23 Inriktningsmål 2015 I enlighet med Mälardalsrådets stadgar ska rådsmötet besluta om inriktningsmål för Mälardalsrådet det kommande verksamhetsåret.

Läs mer

Regional utveckling med fokus på integration

Regional utveckling med fokus på integration Regional utveckling med fokus på integration David Norman 2015-01-01 Verksamhetsövergång från Regionförbundet och Länsstyrelsen. Region Gävleborg är nu regionalt utvecklingsansvarig. Lagen (2010:630) om

Läs mer

Sörmlandsstrategin 2020

Sörmlandsstrategin 2020 En kortversion av Sörmlandsstrategin 2020 Sörmlandsstrategin 2020 ANTAL PRIORITERADE MÅL 1 2 3 4 66 Sala 72 Uppsala Skinnskatteberg 56 E4 70 68 Hallstahammar Västerås Enköping E18 E18 50 E20 E18 Eskilstuna

Läs mer

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Titel Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Omslagsbild: Författare: Kontaktperson: Lieselotte Van Der Meijs Kristin

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning P Nu bildar vi region i Dalarna Vi samarbetar för regionbildning Dalarna är redo för en ny regionorganisation Genom att samla kraft och kompetens i en gemensam organisation blir vi starkare och tillsammans

Läs mer

REGION DALARNAS Handlingsplan för kompetensförsörjning

REGION DALARNAS Handlingsplan för kompetensförsörjning , REGION DALARNAS Handlingsplan för kompetensförsörjning Handlingsplanen framtagen av: Conny Danielsson Dan Gustafsson Region Dalarna, Tillväxtenheten Avdelningen för kompetensförsörjning Mars 2017 0 Regionala

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-11-06 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor bestående

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Mars och April 2014 Det regional uppdraget Region Halland uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Ta

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft. Mälardalsrådet

Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft. Mälardalsrådet INriktningsmål 2014 Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft Mälardalsrådet Enligt Mälardalsrådets stadgar ska rådsmötet besluta om inriktningsmål för

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-10-20 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor

Läs mer

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi Regionförbundet har statens uppdrag att samordna och besluta om länets regionala

Läs mer

Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft. Mälardalsrådet

Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft. Mälardalsrådet INriktningsmål 2014 Remissversion Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft Mälardalsrådet Enligt Mälardalsrådets stadgar ska rådsmötet besluta om inriktningsmål

Läs mer

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland 1 (9) 1 BAKGRUND 1.1 Förordningen om regionalt tillväxtarbete Detta dokument beskriver hur den framtida regionkommunen i Västmanland kan hantera det styrande strategidokumentet Regionalt utvecklingsprogram

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Haninge kommuns internationella program

Haninge kommuns internationella program Haninge kommuns internationella program POSTADRESS 136 81 Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON 08-606 70 00 E-POST haningekommun@haninge.se Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från

Läs mer

Kompetensförsörjning för tillväxt och utveckling

Kompetensförsörjning för tillväxt och utveckling Kompetensförsörjning för tillväxt och utveckling Marja-Leena Lampinen Frågor i fokus idag Kompetensplattform - vad har det lett till? Strategi för tillväxt- och utveckling i Västra Götaland 2014-2020 -

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 Dnr KS/2018:60. Beslutsunderlag - Missiv PM RUS Underlag RUS-processen

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 Dnr KS/2018:60. Beslutsunderlag - Missiv PM RUS Underlag RUS-processen Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-02-26 1 (1) Sida 38 Dnr KS/2018:60 Framtagande av Regional utvecklingsstrategi för Östergötland, RUS Bakgrund Region Östergötland har

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01 Diarienummer: KS2013/0195 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2013-11-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Anette Olsson Revideras senast: 2018-06-01

Läs mer

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun STRATEGI Dnr KK15/410 EU-strategi för Nyköpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015 Dokumentrubrik från kortet 2/12 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Mål,

Läs mer

RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa. Tillväxt- och regionplaneförvaltningen

RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa. Tillväxt- och regionplaneförvaltningen RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Samrådsförslag RUFS 2050 en del i en större planprocess RUFS 2010 Aktualitetsarbetet Program ny

Läs mer

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Tjänsteskrivelse 1(1) 2016-11-28 Dnr: KS 2016/327 Kommunstyrelsen Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut Strategi för EU-arbetet i Kävlinge kommun

Läs mer

Länsplan för Västmanland Tema möte 30 mars

Länsplan för Västmanland Tema möte 30 mars Länsplan för Västmanland Tema möte 30 mars Länsplan för Västmanland Styrkor och fördelar Utmaningar Detta gör vi! Länsplan för Västmanland Utvärdering av RUP Omvärldsbeskrivning Tre prioriterade områden

Läs mer

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Anna Olofsson, Enhetschef Regional Tillväxt, Politikens inriktning Jämställdhetsperspektivet Aktörer och regeringens styrning Ansvaret för regionalt

Läs mer

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI till Vimmerby SLUS kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI med sikte på hållbar framtid och stärkt lokal attraktionskraft För oss som bor och/eller verkar i Vimmerby kommun sammans utvecklar vi Vimmerby

Läs mer

37 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm- Sörmland AB samt val av ombud till årsstämma 2017

37 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm- Sörmland AB samt val av ombud till årsstämma 2017 PROTOKOLL Arbetsutskottet 2016-09-29 37 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm- Sörmland AB samt val av ombud till årsstämma 2017 Dnr 16-071 Sammanfattning Almi Företagspartner Stockholm Sörmlands

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland 1(8) Landstingsstyrelsen Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland Inledning Regionfrågan har diskuterats under lång tid i Sverige och i Östergötland. I mars 2008 undertecknade partidistrikten

Läs mer

0 i' ' : 2014-01- 21. Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet (KSKF/2013:491) Beslut.

0 i' ' : 2014-01- 21. Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet (KSKF/2013:491) Beslut. Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2014-01-14 Ankom Stockholms läns landsting 2014-01- 21 Dnr., 0 i' ' : Sida 1(2) 24 Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma

Läs mer

Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv

Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv Ett samarbete för att skapa ett hållbart arbetsliv och matchning, kompetens och rörlighet för ett livslångt lärande Visionen om ett hållbart arbetsliv

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 5 Lokal

Läs mer

Överenskommelse om regional medfinansiering

Överenskommelse om regional medfinansiering 1(1) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-09-25 RS140074 Caroline Johansson Kansliavdelningen 035-17 96 52 REGIONSTYRELSEN Överenskommelse om regional medfinansiering Förslag till beslut

Läs mer

KARTLÄGGNING AV KOMMUNALA YRKESUTBILDNINGAR FÖR VUXNA OCH YRKESHÖGSKOLAN

KARTLÄGGNING AV KOMMUNALA YRKESUTBILDNINGAR FÖR VUXNA OCH YRKESHÖGSKOLAN KARTLÄGGNING AV KOMMUNALA YRKESUTBILDNINGAR FÖR VUXNA OCH YRKESHÖGSKOLAN ÖSTRA MELLANSVERIGE 2009-2014 Inledning Sverige är en kunskapsnation på en global marknad. Tillgång till kunskap och kompetens är

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram

Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram 2015-05-27 1(6) Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram 1. Sammanfattning Region Örebro län bildades 1 januari 2015. Regionbildningen syftar till att skapa en samlad demokratisk organisation

Läs mer

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3 Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden 2014 2020 i Stockholm - Inriktning för 2018 Reviderat avsnitt i kapitel 3 BESLUTAD AV STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET I STOCKHOLMS LÄN 16 JUNI 2017 Det övergripande

Läs mer

Det här är regionförbundet örebro

Det här är regionförbundet örebro Det här är regionförbundet örebro BORLÄNGE LJUSNARSBERG Tolv kommuner i hjärtat av Sverige Våra medlemmar är Örebro läns landsting och kommunerna Askersund, Degerfors, Hallsberg, Hällefors, Karlskoga,

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting 2016 2021 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE 2016-11-15 (LS 2015-0998) Långsiktig och hållbar kompetens försörjning är en förutsättning för att

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Ulla Höglund 2011-11-0306-14 LK/110273 Internationell strategi 2011 2014 Landstinget i Värmland påverkas alltmer av sin omvärld. EU-direktiv och förordningar, rörligheten för

Läs mer

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Erik Joachimsson Kompetensförsörjningsdagarna 20 oktober 2015 En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft 2015-2020 Regeringens mål EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 Då behövs

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020 Sara Persson, Region Skåne 1 Vad är strukturfonderna? EU-perspektiv - Ekonomiska styrmedel för

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

Beredningsunderlag inför svar i webbaserat remissformulär om Regional utvecklingsstrategi för Örebro län 2017

Beredningsunderlag inför svar i webbaserat remissformulär om Regional utvecklingsstrategi för Örebro län 2017 Beredningsunderlag inför svar i webbaserat remissformulär om Regional utvecklingsstrategi för Örebro län 2017 Bakgrundsinformation Organisationens namn: Tillväxtverket Kontaktperson: Maria Weimer Löfvenberg

Läs mer

REGION UPPSALA OCH DET REGIONALA UTVECKLINGSUPPDRAGET TOMAS STAVBOM VAD ÄR REGIONAL UTVECKLING?

REGION UPPSALA OCH DET REGIONALA UTVECKLINGSUPPDRAGET TOMAS STAVBOM VAD ÄR REGIONAL UTVECKLING? REGION UPPSALA OCH DET REGIONALA UTVECKLINGSUPPDRAGET TOMAS STAVBOM 2019-01-29 VAD ÄR REGIONAL UTVECKLING? 1 1964 Lokaliseringspolitik 70-tal Välfärd i hela landet regional balans. Arbetsmarknadspol, bostäder,

Läs mer

Yttrande över Gemensam utvecklingsplan för Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås

Yttrande över Gemensam utvecklingsplan för Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås 1 (4) Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över Gemensam utvecklingsplan för Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås Ärendebeskrivning Region Stockholm har beretts möjlighet

Läs mer

Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS

Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS Kommunkansliet Till Kommunstyrelsen Datum 2016-02-09 Dnr KS 2015/0380 Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS 2015-0997 Sammanfattning

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING 2016

VERKSAMHETSINRIKTNING 2016 VERKSAMHETSINRIKTNING 2016 Effektivitet genom samverkan Verksamhetsinriktning för Västmanlands kommuner och landsting inför mandatperioden 2014 2018 Västmanlands kommuner och landsting har alltid arbetat

Läs mer

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Vi behöver en regional utvecklingsplan Regionens samlade vilja det regionala kontraktet Gemensam plattform för regionens aktörer och för samverkan med länen i östra

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan

Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan 2018-2022 Norrbottens folkhälsostrategi 2018-2026 antogs i december 2017 Norrbottens regionala handlingsplan antogs i december 2018 Regional

Läs mer

Välkomna till workshop LÄNSPLAN FÖR VÄSTMANLAND

Välkomna till workshop LÄNSPLAN FÖR VÄSTMANLAND Välkomna till workshop LÄNSPLAN FÖR VÄSTMANLAND 2012-02-16 PRESENTATION! Program Inledning och syfte med dagen 9.00-9.15 Lägesrapporter från delprojekt 9.15-10.15 Paus med kaffe och frukt 10.15-10.30 Genomgång

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Plan för Social hållbarhet

Plan för Social hållbarhet 2016-02-08 Plan för Social hållbarhet i Säters kommun SÄTERS KOMMUN Kommunstyrelsen 1 Sida 2 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Syfte med uppdraget... 3 Vision/Mål... 4 Uppdrag... 4 Tidplan... 4 Organisation...

Läs mer

229 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige!

229 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige! PRESSMEDDELANDE Strukturfondspartnerskapets Sekretariat Datum Dnr 2018-05-31 15-050 Till media i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län 229 miljoner kronor till projekt i Östra

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget 2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Storregionala mötesplatser...4 Storregionala processer...6 Kommunikation...8 Medlemskap...9 Kansliet...9 Budget... 10

Läs mer

ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD

ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD POSITIONSPAPPER REGIONSAMVERKAN SYDSVERIGE ARBETSMARKNAD/KOMPETENSFÖRSÖRJNING 2018 1 2 INTRODUKTION Regionsamverkan Sydsverige är ett samarbetsorgan

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Stockholms lans landsting Landstingsstyrelsen 2015-11-03 LS 2015-0997 Kommunerna i Stockholms län Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Landstingsfallmäktige har i budgeten för

Läs mer

Syfte och tema. Framtidsspaning och dagens utmaningar med sikte på år 2030 Digitalisering och morgondagens samhälle

Syfte och tema. Framtidsspaning och dagens utmaningar med sikte på år 2030 Digitalisering och morgondagens samhälle Framtidsdagen Syfte och tema Framtidsspaning och dagens utmaningar med sikte på år 2030 Digitalisering och morgondagens samhälle Agenda Introduktion Tomas Marklund, KF:s ordf., Kristina Sundin Jonsson,

Läs mer

Strategi för digitalisering

Strategi för digitalisering Strategi för digitalisering Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:666 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Handlingsplan för en jämställd och jämlik regional tillväxt

Handlingsplan för en jämställd och jämlik regional tillväxt Datum Dnr 16-10 9 2017-07-07 Handlingsplan för en jämställd och jämlik regional tillväxt 2017 2020 Inledning Bakgrund I mars 2012 fick Regionförbundet Sörmland som regionalt tillväxtansvarig i uppdrag

Läs mer

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft RUS i korthet Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft Tre utmaningar för Uppsala län Att fortsätta växa och vara en tillgänglig

Läs mer

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och välfärd Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna

Nu bildar vi region i Dalarna Nu bildar vi region i Dalarna Den 1 januari 2019 bildar vi region Då förenas Landstinget Dalarna och Region Dalarna i en ny regionorganisation. Sammanslagningen gör att kopplingen mellan hälsa, välfärd

Läs mer

52 Svar på remiss - Sörmlandsstrategin (KSKF/2018:52)

52 Svar på remiss - Sörmlandsstrategin (KSKF/2018:52) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-03-13 Sida 1(3) 52 Svar på remiss - Sörmlandsstrategin (KSKF/2018:52) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Förslag till yttrande över Sörmlandsstrategin,

Läs mer

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN Dokumentnamn: Internationellt program Dokumentansvarig: Tillväxt/Näringslivsservice Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: [1.0] Dokumentdatum: 2018-03-26 KS-2017/00536-15

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om regionalt tillväxtarbete; Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 15 juni 2017. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser 1 I denna förordning

Läs mer

Välkomna! till Temadag inför arbetet med en länsplan för Västmanland. 26 augusti 2011

Välkomna! till Temadag inför arbetet med en länsplan för Västmanland. 26 augusti 2011 Välkomna! till Temadag inför arbetet med en länsplan för Västmanland 26 augusti 2011 Program för dagen Länsplan Västmanland (08:30) Bakgrund Vad innebär det Syftet med dagen (8:45) Uppföljning RUP (9:00)

Läs mer

Direktiv för regionstyrelsens kompetensberedning 2015-2018

Direktiv för regionstyrelsens kompetensberedning 2015-2018 D a t u m D n r 2015-01-15 15-001 Regionstyrelsen Direktiv för regionstyrelsens kompetensberedning 2015-2018 Bakgrund Människors kunnande och kraft bygger Sörmland. En bättre matchning mellan arbetsgivarnas

Läs mer

Yttrande Sörmlandsstrategin

Yttrande Sörmlandsstrategin Kommunstyrelsen 2018-02-21 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2018:52 Ulrika Hansson 016-710 73 25 1 (5) Kommunstyrelsen Yttrande Sörmlandsstrategin Förslag till beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka Ärende 4 - bilaga Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Kungsbacka Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog

Läs mer

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Fokus för arbetet 2017 Arbetsplan 1.0 2017-04-12 Handläggare Susanne Sahlin Regional Utveckling 1. Regionala samverkansrådet uppdrag och uppgifter Regionala

Läs mer

Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad

Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad 180928 justerat efter beslut i styrelsen för Regionsamverkan Sydsverige Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad Introduktion Regionsamverkan

Läs mer

Social hållbarhet i ledning och styrning

Social hållbarhet i ledning och styrning Social hållbarhet i ledning och styrning PLATS FÖR BUDSKAP Elisabeth Bengtsson Folkhälsochef elisabeth.m.bengtsson@skane.se Det motsägelsefulla Skåne. Stark befolkningstillväxt men ojämnt fördelat Stark

Läs mer

Uppföljning av 2012 års Territorial Review

Uppföljning av 2012 års Territorial Review Uppföljning av 2012 års Territorial Review 2010-2012 Territorial Review Småland Blekinge 2016-2018 Territorial Review Småland Blekinge Monitoring Progress and special focus on migrant integration 12 rekommendationer:

Läs mer

En förbättrad matchning och fungerande kompetensförsörjning 5 november 2014

En förbättrad matchning och fungerande kompetensförsörjning 5 november 2014 En förbättrad matchning och fungerande kompetensförsörjning 5 november 2014 Maria Svensson Hallberg Utvecklingsledare - målområdesansvarig Regionförbundet Örebro Agenda Uppdrag och bakgrund Hur arbetar

Läs mer

Vår politiska vilja 2016 2019

Vår politiska vilja 2016 2019 Vår politiska vilja 2016 2019 Enköpings kommuns fem strategiska mål vår politiska vilja för åren 2016 2019 ansluter till Vision 2030 som beslutades 2013. Varje mål har en undermening som förtydligar målet.

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET - DET GODA LIVET Gemensam inriktning för att stärka Västra Götaland som en attraktiv region. Har tagits fram tillsammans med kommunförbunden och i samarbete med organisationer, högskolor/universitet, statliga

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och integration Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling Avdelningen för regional utveckling Anna Normann Utvecklingsstrateg, Enheten styrning och beredning Tel 040-675 32 46 anna.normann@skane.se Datum 2019-01-18 1 (5) PM Resultat av översyn av Regional utvecklingsstrategi

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige

Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige - ESF-rådet har cirka 130 anställda och är indelat i åtta regioner, med huvudkontor i Stockholm - En nationell handlingsplan och åtta regionala

Läs mer