Handling 2017 nr 185. Revidering av valdistrikten och fastställande av valkretsar inför de Allmänna valen 2018 och valet till EU-parlamentet 2019

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handling 2017 nr 185. Revidering av valdistrikten och fastställande av valkretsar inför de Allmänna valen 2018 och valet till EU-parlamentet 2019"

Transkript

1 Handling 2017 nr 185 Revidering av valdistrikten och fastställande av valkretsar inför de Allmänna valen 2018 och valet till EU-parlamentet 2019 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker valnämndens förslag den 25 augusti 2017 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: 1. Föreslagen revidering av valdistrikten inför de Allmänna valen 2018 och valet till EU-parlamentet 2019, i enlighet med valkansliets tjänstutlåtande, godkänns. 2. Göteborgs kommun skall under de allmänna valen 2018 och valet till EU-parlamentet 2019 vara indelad i en valkrets. Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar: ---- Daniel Bernmar (V) med instämmande av Ulf Kamne (MP), David Lega (KD) och Jonas Ransgård (M) yrkade bifall till valnämndens förslag. Ann-Sofie Hermansson (S) yrkade bifall till valkansliets förslag. Vid omröstning röstade Mariya Voyvodova (S), Marina Johansson (S), Jonas Nyhus (S) och ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) för bifall till valkansliets förslag. Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), tjänstgörande ersättaren Hampus Magnusson (M), Martin Wannholt och Lars Hansson (SD) röstade för bifall till valnämndens förslag. Kommunstyrelsen beslutade med nio röster mot fyra att bifalla Daniel Bernmars med fleras yrkande. Representanterna från S antecknade som yttrande en skrivelse från den 4 oktober Göteborg den 4 oktober 2017 Göteborgs kommunstyrelse Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld 1(1)

2 Yttrande (S) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande gällande Revidering av valdistrikten och fastställande av valkretsar inför de Allmänna valen 2018 och valet till EU-parlamentet 2019 Socialdemokraterna förordar att Göteborgs kommun fortsatt tillämpar samma antal och samma indelning som vid de allmänna valen Vi förordar således nuvarande indelning i fyra valkretsar vid valet till kommunfullmäktige och yrkar därför bifall till tjänstutlåtandet från valkansliet. Socialdemokraterna delar inte resonemanget att en sammanslagning till en enda valkrets bättre skulle reflektera väljarnas intentioner. Som Vallagskommittén resonerade i sitt betänkande så har systemet med flera, slutna valkretsar en fördel av att det ger varje del av kommunen en fast och proportionellt riktigt avvägd representation. Man får i varje valkrets en mandatfördelning som nära ansluter till partiernas väljarunderlag. I linje med detta resonemang ser vi det som angeläget att det i kommunfullmäktige finns företrädare för olika delar av kommunen och att denna kommundels representation kan avspegla opinionen inom just den kommundelen på ett rättvisande sätt. Det kan också vara så att kandidaterna får en möjlighet att komma närmare väljarna och man behåller den lokala närheten. Vidare kan det finnas partier som har sina väljare koncentrerade till en viss del av kommunen vilka skulle kunna bli bättre representerade med en indelning i flera valkretsar.

3 Utdrag Protokoll 03/17 Sammanträdesdatum dnr 006/17 Revidering av valdistrikten och fasställande av valkretsar inför de Allmänna valen 2018 och valet till EU-parlamentet 2019 Handlingar Valkansliets tjänsteutlåtande den 8 juni Yttrande från M och L den 25 augusti Yttrande från V och Fi den 25 augusti Yrkande Ordföranden Lage Rahm (MP) och tjänstgörande ledamoten Carl-Gunnar Haglund (S) yrkar bifall till valkansliets förslag. Tomas Nilsson (M) och Jesper Berglund (V) yrkar bifall till valkansliets förslag med ändring i första beslutssatsen att Göteborgs kommun skall indelas i en valkrets. Propositionsordning Ordföranden Lage Rahm (MP) ställer propositioner på yrkandena och finner att yrkande från Tomas Nilsson (M) och Jesper Berglund (V) bifallits. Beslut Enligt yrkande från M och V: 1. Föreslagen revidering av valdistrikten inför de Allmänna valen 2018 och valet till EU parlamentet 2019, i enlighet med föreliggande tjänsteutlåtande, godkänns. 2. Göteborgs kommun skall under de Allmänna valen 2018 och valet till EU parlamentet 2019 vara indelad i en valkrets. 3. Valkansliets förslag till beslut i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige, med den ändring som framgår av punkt 2, tillstyrks. Reservation Ledamöterna från S reserverar sig mot beslutet till förmån för det egna yrkandet. 1(2)

4 Protokollsanteckningar Representanterna från M och L antecknar som yttrande en skrivelse från den 25 augusti Representanterna från V och Fi antecknar som yttrande en skrivelse från den 25 augusti Expedieras Kommunstyrelsen Vid protokollet Jonas Andrén Ordförande Lage Rahm Justerare Tomas Nilsson

5 Yttrande M och L Valnämnden Förändringarna i vallagen inför valet 2018 innebär nya regler för beräkningen av mandat. Som utgångsläge utgör en kommun en valkrets i valet till kommunfullmäktige, men kommunfullmäktige kan även besluta att dela upp kommunen i flera valkretsar. Oavsett om val genomförs med en eller flera valkretsar innebär den nya vallagen att mandatfördelningen tydligare än tidigare följer partiernas röstetal i kommunen. Vi ser dock att den högre spärrnivån vid val med flera valkretsar innebär en något förhöjd risk att mandatfördelningen sämre avspeglar väljarnas intentioner.

6 Yttrande (V), (Fi) Valnämnden I fråga om valkretsindelning av Göteborgs kommun inför valet 2018 gör vi följande iakttagelser. Den mandatfördelningspåverkan valkretsarna i Göteborg haft vid tidigare val nullifieras genom den nya vallagen. Valkretsar kan vara demokratisk användbara om kommunen består av tydligt definerade delar med differentierat röstbeteende. Göteborgs kommun stämmer förvisso in på den beskrivningen men de tidigare använda valkretsarna stämmer inte överens med de tydligt definierade delarna. Vi drar därför slutsatsen att valkretsarna som de är utformade idag, och med den nya vallagens skrivningar, inte bidrar med något annat än att höja gränsen för vilka partier som får delta i mandatfördelningen. Vi föredrar att val vinns genom politik och inte genom tekniska finesser. Vi noterar också att personvalsinslaget blir större vid fler valkretsar. Vi förespråkar därför att valet till kommunfullmäktige 2018 genomförs med en valkrets.

7 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 006/17 Valkansliet Jonas Andrén Telefon E-post: Revidering av valdistrikten och fastställande av valkretsar inför de Allmänna valen 2018 och valet till EU-parlamentet Förslag till beslut I valnämnden, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: 1. Föreslagen revidering av valdistrikten och fastställande av valkretsar inför de Allmänna valen 2018 och valet till EU-parlamentet 2019, i enlighet med bilaga 1 till föreliggande tjänsteutlåtande, godkänns. 2. Beslutet översänds till länsstyrelsen i Västra Götalands län för fastställelse. Sammanfattning Inför valet till EU-parlamentet och de Allmänna valen 2014 genomfördes den senaste större valdistriktsrevideringen i Göteborgs kommun. Sedan denna revidering har antalet röstberättigade i staden ökat med cirka 15 procent och beräknas till stycken vid de kommande valen 2018 och Mot bakgrund av beräknad befolkningsförändring har valnämndens kansli i samarbete med fastighetskontoret, stadsbyggnadskontoret och stadsledningskontoret tagit fram ett förslag på revidering och översyn av antalet valdistrikt samt gränserna dem emellan. Göteborgs kommun föreslås indelas med ytterligare 54 nya valdistrikt till totalt 351 stycken. I den föreslagna indelningen har genomgående hänsyn tagits till gränserna i Göteborgs Stads statistikområden i form av primärområden. Beträffande Göteborgs kommuns nuvarande indelning i fyra valkretsar vid valet till kommunfullmäktige föreslår valkansliet fortsatt samma antal och samma indelning som vid de Allmänna valen Efter det att valnämnden har behandlat ärendet skall det behandlas av kommunstyrelsen och av kommunfullmäktige. Länsstyrelsen som fastställer föreslagen indelning av valdistrikt och valkretsar skall ha ärendet sig tillhanda senast den 31 oktober (4)

8 Ekonomiska konsekvenser Vid en utökning med 54 nya valdistrikt beräknas valnämndens kostnader för personal och lokaler att öka med ca tkr. Barnperspektivet Valnämndens kansli har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Vid sin rekrytering av röstmottagare eftersträvar valnämndens en jämn könsfördelning. Mångfaldsperspektivet Vid sin rekrytering av röstmottagare eftersträvar valnämnden att sammansättningen av personalen på alla nivåer speglar befolkningsstrukturen i Göteborg. Miljöperspektivet Fler valdistrikt medför geografisk närhet till vallokalen vilket befrämjar möjligheten för väljarna att promenera alternativt att cykla till sin vallokal. Omvärldsperspektivet Genom valkansliernas nationella nätverk har erfarenheter och synpunkter inhämtats. Bilaga 1 Förteckning över föreslagna valdistrikt sorterade i ordning efter valkrets och stadsdelsnämnd. Bilaga 2 Kartor över föreslagna valdistrikt sorterade efter valkrets. Göteborgs Stad Valnämnden, tjänsteutlåtande 2(4)

9 Ärendet Det åligger kommunerna enligt 4 kap 13 och 17 i vallagen (2005:837) att göra en översyn av gällande valdistrikts- och valkretsindelning året närmast före det år då ordinarie val till riksdagen skall hållas. Länsstyrelsen som fastställer föreslagen indelning av valdistrikt och valkretsar skall ha ärendet sig tillhanda senast den 31 oktober Bakgrund Nya valdistrikt Enligt vallagens regler bör ett valdistrikt omfatta mellan 1000 till 2000 röstberättigade och får endast ligga utanför detta intervall om distriktet förväntas öka alternativt minska sin folkmängd inom kort. Göteborgs kommun var vid de senaste Allmänna valen 2014 indelat i 297 valdistrikt. Med hänvisning till vallagen och till befolkningsförändringar genom främst nybyggnation, föreslås genom delning av befintliga valdistrikt nya distrikt enligt följande: I valkretsen Göteborg Hisingen ökar antalet valdistrikt med 13 stycken. Bland annat i områdena Backa, Brämaregården, Eriksberg, Kvillebäcken och Torslanda. I valkretsen Göteborg östra ökar antalet valdistrikt med tio stycken. Bland annat i områdena Gamlestaden, Kallebäck, Lunden och Torp. I valkretsen Göteborg centrum ökar antalet valdistrikt med 19 stycken. Bland annat i områdena Centrala staden, Johanneberg, Kungsladugård, Majorna, Masthugget, och Stampen. I valkretsen Göteborg västra ökar antalet valdistrikt med tolv stycken. Bland annat i områdena Billdal, Högsbo och Tynnered. Antalet valdistrikt i Göteborgs kommun föreslås därmed att utökas med 54 nya distrikt till totalt 351 stycken. Förslaget innebär att sex av de befintliga valdistrikten kommer att ha färre än 1000 röstberättigade. Denna avvikelse kan förklaras med att det i fyra av valdistrikten förväntas ske nyproduktion av bostäder och för de övriga två distrikten med närhet till vallokalen. Efter utvärderingarna av valen 2014 har valkansliet vid denna revidering även genomfört en allmän översyn av valdistrikten och deras storlek. Erfarenheterna visar att med nuvarande bemanning och med hänsyn till det senaste valdeltagande bör l röstberättigade per valdistrikt leda till att väljarna slipper onödiga köer i vallokalen, att valen kan genomföras säkert och tryggt samt att röstmottagarna ges en god arbetsmiljö. Valkansliet har med detta som bakgrund fört över röstberättigade från valdistrikt med ett stort antal väljare till valdistrikt med ett färre antal väljare. Uppföljning och förnyad översyn av den nu föreslagna valdistriktsindelningen kommer att genomföras inför de Allmänna valen Göteborgs Stad Valnämnden, tjänsteutlåtande 3(4)

10 Namnsättning av valdistrikten Enligt valmyndighetens rekommendationer skall valdistrikten namnsättas på ett sådant sätt att en person med lokalkännedom skall kunna förstå vilket område som avses bara genom att läsa namnet på distriktet. Löpnummernamn enligt formen Lunden 1, Lunden 2, Lunden 3 skall inte användas. Valkansliet har utarbetat förslag på namnsättning av de föreslagna nya valdistrikten. Hänsyn har här tagits till de av hävd vedertagna traktnamnen och till gällande stadsdelsnämndsindelningen. I de fall där flera valdistrikt har haft gemensamt traktnamn har dessa distrikt skiljts åt genom tillägg av bland annat väderstreckshänvisning. Valkretsindelning Enligt de från och med gällande nya bestämmelserna i vallagen (2005:837) skall varje kommun inför valet till kommunfullmäktige, oavsett om man vill behålla nuvarande antalet valkretsar eller förändra antal valkretsar, fatta beslut om sin valkretsindelning och anmäla in ärendet till länsstyrelsen för fasställande. Valkansliet föreslår att nuvarande indelning av Göteborgs kommun i fyra valkretsar vid valet till kommunfullmäktige består. Jonas Andrén Bill Werngren Göteborgs Stad Valnämnden, tjänsteutlåtande 4(4)

11 VALDISTRIKT_NAMN LKFV VALKRETS Beräknat antal röstberättigade Majorna-Linné, Gröna Vallen Göteborg, Väster 1370 Majorna-Linné, Klippan Göteborg, Väster 1274 Majorna-Linné, Kungsladugård, Västra Göteborg, Väster 1289 Majorna-Linné, Kungsladugård, Östra Göteborg, Väster 1136 Majorna-Linné, Mariaplan Göteborg, Väster 1271 Majorna-Linné, Skytteskogen Göteborg, Väster 1427 Majorna-Linné, Svalebo Göteborg, Väster 1189 Majorna-Linné, Sandarne Göteborg, Väster 1274 Majorna-Linné, Silverkällan Göteborg, Väster 1124 Majorna-Linné, Chapmans Torg Göteborg, Väster 1134 Majorna-Linné, Godhem Göteborg, Väster 1206 Majorna-Linné, Gråberget, Västra Göteborg, Väster 1088 Majorna-Linné, Gråberget, Östra Göteborg, Väster 965 Majorna-Linné, Hängmattan Göteborg, Väster 1168 Majorna-Linné, Majorna Göteborg, Väster 1184 Majorna-Linné, Marieberg Göteborg, Väster 1137 Majorna-Linné, Slottsskogsgatan m fl Göteborg, Väster 1037 Majorna-Linné, Djurgårdsgatan m fl Göteborg, Centrum 1132 Majorna-Linné, Gatenhielmska Göteborg, Centrum 1334 Majorna-Linné, Karl Johans Torg Göteborg, Centrum 1208 Majorna-Linné, Klareborgsgatan m fl Göteborg, Centrum 1185 Majorna-Linné, Söderlingska ängen Göteborg, Centrum 1277 Majorna-Linné, Masthugget, Nedre Göteborg, Centrum 1048 Majorna-Linné, Masthugget, Övre Göteborg, Centrum 1325 Majorna-Linné, Masthuggstorget Göteborg, Centrum 1304 Majorna-Linné, Oscar Fredrik Göteborg, Centrum 1137 Majorna-Linné, Sjömansgatan m fl Göteborg, Centrum 1195 Majorna-Linné, Slottsskogen Göteborg, Centrum 1173 Majorna-Linné, Stigberget Göteborg, Centrum 1272 Majorna-Linné, Vegastaden Göteborg, Centrum 1292 Majorna-Linné, Änggården Göteborg, Centrum 1279 Majorna-Linné, Haga, Västra Göteborg, Centrum 1135

12 Majorna-Linné, Haga, Östra Göteborg, Centrum 1116 Majorna-Linné, Skansberget Göteborg, Centrum 1144 Majorna-Linné, Annedal, Norra Göteborg, Centrum 1124 Majorna-Linné, Annedal, Södra Göteborg, Centrum 1276 Majorna-Linné, Nilssonsberg Göteborg, Centrum 1375 Majorna-Linné, Kommendantsängen Göteborg, Centrum 1269 Majorna-Linné, Linné Göteborg, Centrum 1399 Majorna-Linné, Linnéplatsen Göteborg, Centrum 1440 Majorna-Linné, Långgatorna Göteborg, Centrum 1048 Majorna-Linné, Olivedal Göteborg, Centrum 1094 Majorna-Linné, Plantagegatan, m fl Göteborg, Centrum 1050 Majorna-Linné, Risåsen Göteborg, Centrum 1217 Majorna-Linné, Sveaplan Göteborg, Centrum 1377 Centrum, Framnäs Göteborg, Centrum 1184 Centrum, Fredriksdal Göteborg, Centrum 1084 Centrum, Fridkullagatan m fl Göteborg, Centrum 1210 Centrum, Getebergsäng Göteborg, Centrum 1516 Centrum, Kristinehöjd, Västra Göteborg, Centrum 1409 Centrum, Kristinehöjd, Östra Göteborg, Centrum 1402 Centrum, Krokslätt, Norra Göteborg, Centrum 1266 Centrum, Krokslätt, Södra Göteborg, Centrum 1344 Centrum, Mossen Göteborg, Centrum 1049 Centrum, Olofshöjd Göteborg, Centrum 1292 Centrum, Eklanda, Norra Göteborg, Centrum 1276 Centrum, Eklanda, Södra Göteborg, Centrum 1329 Centrum, Johanneberg, Nedre Göteborg, Centrum 1463 Centrum, Johanneberg, Västra Göteborg, Centrum 1122 Centrum, Johanneberg, Östra Göteborg, Centrum 1125 Centrum, Johanneberg, Övre Göteborg, Centrum 1203 Centrum, Landala Göteborg, Centrum 1414 Centrum, Landalabergen m fl Göteborg, Centrum 1555 Centrum, Landalagången m fl Göteborg, Centrum 1291 Centrum, Doktor Forselius Backe m fl Göteborg, Centrum 1290

13 Centrum, Guldheden vattentornet Göteborg, Centrum 1386 Centrum, Guldheden Östra Göteborg, Centrum 1148 Centrum, Guldheden, Centrala Göteborg, Centrum 1240 Centrum, Guldheden, Norra Göteborg, Centrum 1102 Centrum, Guldheden, Södra Göteborg, Centrum 1338 Centrum, Landala Egnahem Göteborg, Centrum 1249 Centrum, Lorensberg Göteborg, Centrum 1398 Centrum, Fogelbergsparken Göteborg, Centrum 1209 Centrum, Valand Göteborg, Centrum 1172 Centrum, Vasastaden, Norra Göteborg, Centrum 1349 Centrum, Vasastaden, Södra Göteborg, Centrum 1275 Centrum, Vasastaden, Östra Göteborg, Centrum 1244 Centrum, Inom Vallgraven Göteborg, Centrum 1392 Centrum, Nordstan Göteborg, Centrum 1236 Centrum, Otterhällan Göteborg, Centrum 1266 Centrum, Friggagatan m fl Göteborg, Centrum 1211 Centrum, Gårda, Norra Göteborg, Centrum 1118 Centrum, Odinsgatan m fl Göteborg, Centrum 1238 Centrum, Stampen Göteborg, Centrum 1441 Centrum, Svingeln Göteborg, Centrum 1254 Centrum, Bohusgatan m fl Göteborg, Centrum 1163 Centrum, Gårda, Södra Göteborg, Centrum 1052 Centrum, Heden Göteborg, Centrum 1318 Centrum, Hedås Göteborg, Centrum 1500 Centrum, Sten Sturegatan m fl Göteborg, Centrum 1003 Örgryte-Härlanda, Gubbero Göteborg, Centrum 1296 Örgryte-Härlanda, Olskroken Göteborg, Centrum 1432 Örgryte-Härlanda, Redberget Göteborg, Centrum 1262 Örgryte-Härlanda, Redbergsplatsen Göteborg, Centrum 1191 Örgryte-Härlanda, Bagaregården Göteborg, Öster 1199 Örgryte-Härlanda, Ånäs Göteborg, Öster 1328 Örgryte-Härlanda, Redbergslid Göteborg, Öster 1412 Örgryte-Härlanda, Strömmensberg Göteborg, Öster 1387

14 Örgryte-Härlanda, Kallebäck, Norra Göteborg, Öster 1053 Örgryte-Härlanda, Kallebäck, Västra Göteborg, Öster 1151 Örgryte-Härlanda, Kallebäck, Östra Göteborg, Öster 1166 Örgryte-Härlanda, Jakobsdal Göteborg, Öster 1390 Örgryte-Härlanda, Skår, Norra Göteborg, Öster 1103 Örgryte-Härlanda, Skår, Södra Göteborg, Öster 1246 Örgryte-Härlanda, Bö Göteborg, Öster 967 Örgryte-Härlanda, Örgryte Göteborg, Öster 1025 Örgryte-Härlanda, Stora Torp Göteborg, Öster 1586 Örgryte-Härlanda, Torp Göteborg, Öster 1607 Örgryte-Härlanda, Danska vägen m fl Göteborg, Centrum 1280 Örgryte-Härlanda, Kärralund, Norra Göteborg, Centrum 1289 Örgryte-Härlanda, Kärralund, Södra Göteborg, Centrum 1295 Örgryte-Härlanda, Lunden, Gamla Göteborg, Centrum 1283 Örgryte-Härlanda, Lunden, Nya Göteborg, Centrum 1136 Örgryte-Härlanda, Nobelplatsen Göteborg, Centrum 1158 Örgryte-Härlanda, Sankt Pauli Göteborg, Centrum 1275 Örgryte-Härlanda, Överås Göteborg, Centrum 1109 Örgryte-Härlanda, Härlanda Göteborg, Öster 1297 Örgryte-Härlanda, Kålltorp, Norra Göteborg, Öster 1187 Örgryte-Härlanda, Kålltorp, Södra Göteborg, Öster 1271 Örgryte-Härlanda, Kålltorp, Västra Göteborg, Öster 1358 Örgryte-Härlanda, Kålltorp, Östra Göteborg, Öster 1372 Örgryte-Härlanda, Munkebäck, Norra Göteborg, Öster 1171 Örgryte-Härlanda, Munkebäck, Södra Göteborg, Öster 1526 Örgryte-Härlanda, Fräntorp Göteborg, Öster 1436 Örgryte-Härlanda, Torpa Göteborg, Öster 1579 Örgryte-Härlanda, Björkekärr, Norra Göteborg, Öster 1529 Örgryte-Härlanda, Björkekärr, Södra Göteborg, Öster 1430 Örgryte-Härlanda, Björkekärr, Västra Göteborg, Öster 1441 Örgryte-Härlanda, Björkekärr, Östra Göteborg, Öster 1405 Örgryte-Härlanda, Robertshöjd m fl Göteborg, Öster 1542 Östra Göteborg, Bellevue Göteborg, Öster 1251

15 Östra Göteborg, Bellevue Park Göteborg, Öster 1369 Östra Göteborg, Gamlestaden, Norra Göteborg, Öster 1475 Östra Göteborg, Gamlestaden, Södra Göteborg, Öster 1254 Östra Göteborg, Kviberg, Västra Göteborg, Öster 1592 Östra Göteborg, Kviberg, Östra Göteborg, Öster 1324 Östra Göteborg, Nylöse Göteborg, Öster 1190 Östra Göteborg, Fjällbo Göteborg, Öster 1522 Östra Göteborg, Utby Göteborg, Öster 1507 Östra Göteborg, Utbynäs Göteborg, Öster 1176 Östra Göteborg, Förstamajgatan m fl Göteborg, Öster 1220 Östra Göteborg, Gregorianska g. m fl Göteborg, Öster 1512 Östra Göteborg, Kortedala Centrum Göteborg, Öster 1400 Östra Göteborg, Kortedala, Södra Göteborg, Öster 1328 Östra Göteborg, Kortedala, Västra Göteborg, Öster 1502 Östra Göteborg, Kortedala, Östra Göteborg, Öster 1396 Östra Göteborg, Adventsparken, V Göteborg, Öster 1341 Östra Göteborg, Adventsparken, Ö Göteborg, Öster 1278 Östra Göteborg, Kortedala, Norra Göteborg, Öster 1206 Östra Göteborg, Månadsgatorna m fl Göteborg, Öster 1343 Östra Göteborg, Bergsjön, Norra Göteborg, Öster 1182 Östra Göteborg, Gärdsmosse Göteborg, Öster 1587 Östra Göteborg, Gärdsås Göteborg, Öster 1078 Östra Göteborg, Siriusgatan Göteborg, Öster 2097 Östra Göteborg, Bergsjön, Södra Göteborg, Öster 1536 Östra Göteborg, Bergsjön, Östra Göteborg, Öster 1561 Östra Göteborg, Komettorget Göteborg, Öster 1436 Östra Göteborg, Rymdtorget Göteborg, Öster 1748 Lundby, Bjurslätt, Södra Göteborg, Hisingen 1498 Lundby, Flunsås Göteborg, Hisingen 1532 Lundby, Kvillebäcken, Norra Göteborg, Hisingen 1516 Lundby, Kvillebäcken, Södra Göteborg, Hisingen 1401 Lundby, Kvillebäcken, Östra Göteborg, Hisingen 1178 Lundby, Penselgatan m fl Göteborg, Hisingen 1292

16 Lundby, Wieselgrensplatsen Göteborg, Hisingen 1677 Lundby, Vågmästarplatsen Göteborg, Hisingen 1700 Lundby, Bjurslätt, Norra Göteborg, Hisingen 1171 Lundby, Hilldedal Göteborg, Hisingen 1230 Lundby, Slätta Damm Göteborg, Hisingen 961 Lundby, Kärrdalen Göteborg, Hisingen 1470 Lundby, Tolered, Norra Göteborg, Hisingen 1236 Lundby, Tolered, Södra Göteborg, Hisingen 1197 Norra Hisingen, Glöstorp Göteborg, Hisingen 1439 Norra Hisingen, Gunnestorp Göteborg, Hisingen 1384 Norra Hisingen, Norumshöjd Göteborg, Hisingen 1236 Norra Hisingen, Tuve, Norra Göteborg, Hisingen 1256 Norra Hisingen, Tuve, Södra Göteborg, Hisingen 1356 Norra Hisingen, Tången Göteborg, Hisingen 1287 Norra Hisingen, Säve Göteborg, Hisingen 1389 Norra Hisingen, Gerrebacka-Ingebäck Göteborg, Hisingen 1436 Norra Hisingen, Kärra, Norra Göteborg, Hisingen 1149 Norra Hisingen, Kärra, Södra Göteborg, Hisingen 1377 Norra Hisingen, Kärra, Västra Göteborg, Hisingen 1255 Norra Hisingen, Kärra, Östra Göteborg, Hisingen 1313 Norra Hisingen, Mysterna-Svankälla Göteborg, Hisingen 1387 Norra Hisingen, Rödbo Göteborg, Hisingen 1043 Norra Hisingen, Sankt Jörgen Göteborg, Hisingen 1081 Norra Hisingen, Skogome Göteborg, Hisingen 1141 Norra Hisingen, Aröd Göteborg, Hisingen 1228 Norra Hisingen, Brunnsbo, Norra Göteborg, Hisingen 1368 Norra Hisingen, Brunnsbo, Södra Göteborg, Hisingen 1573 Norra Hisingen, Tingstad Göteborg, Hisingen 1529 Norra Hisingen, Backa Röd Göteborg, Hisingen 1176 Norra Hisingen, Backa, Norra Göteborg, Hisingen 1196 Norra Hisingen, Backa, Södra Göteborg, Hisingen 1126 Norra Hisingen, Bällskär Göteborg, Hisingen 1294 Norra Hisingen, Wadköpingsgatan m fl Göteborg, Hisingen 1517

17 Norra Hisingen, Backadalen Göteborg, Hisingen 1468 Norra Hisingen, Bäckebol Göteborg, Hisingen 1559 Norra Hisingen, Selma Lagerlöfs Torg Göteborg, Hisingen 1517 Norra Hisingen, Skälltorp Göteborg, Hisingen 1601 Norra Hisingen, Åketorp Göteborg, Hisingen 1303 Lundby, Bräcke, Norra Göteborg, Hisingen 1396 Lundby, Bräcke, Södra Göteborg, Hisingen 1212 Lundby, Kyrkbyn Göteborg, Hisingen 1528 Lundby, Lundby, Norra Göteborg, Hisingen 1248 Lundby, Lundby, Södra Göteborg, Hisingen 1139 Lundby, Brämaregården, Norra Göteborg, Hisingen 1532 Lundby, Brämaregården, Södra Göteborg, Hisingen 1331 Lundby, Porslinsfabriken Göteborg, Hisingen 1306 Lundby, Rambergsstaden, Norra Göteborg, Hisingen 1401 Lundby, Rambergsstaden, Södra Göteborg, Hisingen 1535 Lundby, Rambergsstaden, Östra Göteborg, Hisingen 1562 Lundby, Eriksberg, Västra Göteborg, Hisingen 1476 Lundby, Eriksberg, Östra Göteborg, Hisingen 1523 Lundby, Färjenäs Göteborg, Hisingen 1256 Lundby, Pölsebo-Bratterås Göteborg, Hisingen 1564 Lundby, Sannegården, Västra Göteborg, Hisingen 1512 Lundby, Södhallsberget Göteborg, Hisingen 1368 Lundby, Lindholmen Göteborg, Hisingen 1050 Lundby, Lunbyvassen Göteborg, Hisingen 1545 Lundby, Sannegården, Östra Göteborg, Hisingen 1118 Västra Göteborg, Björnekulla Göteborg, Väster 1048 Västra Göteborg, Fiskebäck Göteborg, Väster 1161 Västra Göteborg, Källängen Göteborg, Väster 1264 Västra Göteborg, Osberget Göteborg, Väster 1094 Västra Göteborg, Påvelund Göteborg, Väster 1138 Västra Göteborg, Långedrag Göteborg, Väster 1584 Västra Göteborg, Hagen Göteborg, Väster 1494 Västra Göteborg, Nya Varvet Göteborg, Väster 1512

18 Västra Göteborg, Tångudden Göteborg, Väster 1357 Västra Göteborg, Ekebäck Göteborg, Väster 1237 Västra Göteborg, Grimmered Göteborg, Väster 1132 Västra Göteborg, Kungsten Göteborg, Väster 1076 Västra Göteborg, Brännö-Asperö Göteborg, Väster 1040 Västra Göteborg, Donsö-Vrångö Göteborg, Väster 1401 Västra Göteborg, Styrsö-Köpstadsö Göteborg, Väster 1150 Västra Göteborg, Bratthammar Göteborg, Väster 1397 Västra Göteborg, Guldringen m fl Göteborg, Väster 1204 Västra Göteborg, Tynnered, Norra Göteborg, Väster 1091 Västra Göteborg, Tynnered, Södra Göteborg, Väster 1046 Västra Göteborg, Tynnered, Östra Göteborg, Väster 1244 Askim-Frölunda-Högsbo, Kaverös, N Göteborg, Väster 1298 Askim-Frölunda-Högsbo, Kaverös, S Göteborg, Väster 1169 Askim-Frölunda-Högsbo, Kavås Göteborg, Väster 1292 Askim-Frölunda-Högsbo, Flatås, S Göteborg, Väster 1244 Askim-Frölunda-Högsbo, Flatås, V Göteborg, Väster 1374 Askim-Frölunda-Högsbo, Flatås, Ö Göteborg, Väster 1191 Askim-Frölunda-Högsbo, Högsbohöjd, N Göteborg, Väster 1502 Askim-Frölunda-Högsbo, Högsbohöjd, S Göteborg, Väster 1550 Askim-Frölunda-Högsbo, Högsbo Göteborg, Väster 1352 Askim-Frölunda-Högsbo, Högsbotorp, S Göteborg, Väster 1214 Askim-Frölunda-Högsbo, Högsbotorp, V Göteborg, Väster 1136 Askim-Frölunda-Högsbo, Högsbotorp, Ö Göteborg, Väster 1371 Askim-Frölunda-Högsbo, Marklandsg Göteborg, Väster 1230 Askim-Frölunda-Högsbo, Spinetten Göteborg, Väster 972 Askim-Frölunda-Högsbo, Tofta Göteborg, Väster 1267 Askim-Frölunda-Högsbo, Altplatsen Göteborg, Väster 964 Askim-Frölunda-Högsbo, Ruddalen Göteborg, Väster 1097 Askim-Frölunda-Högsbo, Järnbrott, S Göteborg, Väster 1250 Askim-Frölunda-Högsbo, Järnbrott, V Göteborg, Väster 1034 Askim-Frölunda-Högsbo, Järnbrott, Ö Göteborg, Väster 1168 Askim-Frölunda-Högsbo, Frölunda Göteborg, Väster 1216

19 Askim-Frölunda-Högsbo, Frölunda Torg Göteborg, Väster 1440 Askim-Frölunda-Högsbo, Gånglåten Göteborg, Väster 1341 Askim-Frölunda-Högsbo, Mandolingatan Göteborg, Väster 1140 Västra Göteborg, Korsåsen Göteborg, Väster 1564 Västra Göteborg, Ängås Göteborg, Väster 1476 Västra Göteborg, Önnered, Västra Göteborg, Väster 1353 Västra Göteborg, Önnered, Östra Göteborg, Väster 1548 Västra Göteborg, Grevegården Göteborg, Väster 1675 Västra Göteborg, Skattegården Göteborg, Väster 1431 Västra Göteborg, Näset, Norra Göteborg, Väster 1324 Västra Göteborg, Näset, Södra Göteborg, Väster 1077 Västra Göteborg, Välen Göteborg, Väster 1034 Västra Göteborg, Åkered Göteborg, Väster 1103 Västra Göteborg, Opaltorget, Norra Göteborg, Väster 1416 Västra Göteborg, Opaltorget, Södra Göteborg, Väster 1498 Askim-Frölunda-Högsbo, Askim Göteborg, Väster 1207 Askim-Frölunda-Högsbo, Hovås, Norra Göteborg, Väster 1149 Askim-Frölunda-Högsbo, Hult Göteborg, Väster 1219 Askim-Frölunda-Högsbo, Pilegården Göteborg, Väster 1267 Askim-Frölunda-Högsbo, Sisjön, N Göteborg, Väster 1284 Askim-Frölunda-Högsbo, Sisjön, S Göteborg, Väster 1226 Askim-Frölunda-Högsbo, Sisjön, V Göteborg, Väster 1506 Askim-Frölunda-Högsbo, Hovås, Södra Göteborg, Väster 1101 Askim-Frölunda-Högsbo, Trollåsen Göteborg, Väster 1414 Askim-Frölunda-Högsbo, Billdal, N Göteborg, Väster 1277 Askim-Frölunda-Högsbo, Billdal, S Göteborg, Väster 1035 Askim-Frölunda-Högsbo, Brottkärr Göteborg, Väster 1300 Askim-Frölunda-Högsbo, Lindås Göteborg, Väster 1222 Askim-Frölunda-Högsbo, Lyckhem Göteborg, Väster 1281 Askim-Frölunda-Högsbo, Nygård Göteborg, Väster 1252 Askim-Frölunda-Högsbo, Skintebo Göteborg, Väster 1207 Askim-Frölunda-Högsbo, Uggleberget Göteborg, Väster 1450 Angered, Lövgärdet, Nedre Göteborg, Öster 1639

20 Angered, Lövgärdet, Övre Göteborg, Öster 1948 Angered, Lövgärdets Centrum Göteborg, Öster 2022 Angered, Rannebergen, Norra Göteborg, Öster 1874 Angered, Rannebergen, Södra Göteborg, Öster 1807 Angered, Gårdsten, Norra Göteborg, Öster 1691 Angered, Gårdsten, Södra Göteborg, Öster 1784 Angered, Gårdsten, Västra Göteborg, Öster 1546 Angered, Gårdsten, Östra Göteborg, Öster 1683 Angered, Angereds Centrum Göteborg, Öster 1645 Angered, Trädgårdsgärdet Göteborg, Öster 1448 Angered, Agnesberg Göteborg, Öster 776 Angered, Hammarkullen, Centrum Göteborg, Öster 1578 Angered, Hammarkullen, Västra Göteborg, Öster 1470 Angered, Hammarkullen, Östra Göteborg, Öster 1350 Angered, Sandeslätt Göteborg, Öster 1393 Angered, Gunnilse-Linnarhult Göteborg, Öster 1595 Angered, Bergum Göteborg, Öster 1211 Angered, Björsared Göteborg, Öster 1066 Angered, Olofstorp Göteborg, Öster 1195 Angered, Bläsebo Göteborg, Öster 1513 Angered, Hjällbo, Norra Göteborg, Öster 1237 Angered, Hjällbo, Södra Göteborg, Öster 1401 Angered, Skolspåret Göteborg, Öster 1308 Angered, Eriksbo Göteborg, Öster 1927 Västra Hisingen, Biskopsgården, N Göteborg, Hisingen 1906 Västra Hisingen, Svarte Mosse Göteborg, Hisingen 1728 Västra Hisingen, Länsmansgården, C Göteborg, Hisingen 1444 Västra Hisingen, Länsmansgården, N Göteborg, Hisingen 1379 Västra Hisingen, Länsmansgården, S Göteborg, Hisingen 1208 Västra Hisingen, Länsmansgården, Ö Göteborg, Hisingen 1568 Västra Hisingen, Svartedalen, Norra Göteborg, Hisingen 1563 Västra Hisingen, Andalen Göteborg, Hisingen 1186 Västra Hisingen, Gossbydal-Trånget Göteborg, Hisingen 1274

21 Västra Hisingen, Hjuvik Göteborg, Hisingen 1476 Västra Hisingen, Hällsvik Göteborg, Hisingen 1214 Västra Hisingen, Amhult-Arendal Göteborg, Hisingen 1298 Västra Hisingen, Domarringen m fl Göteborg, Hisingen 1195 Västra Hisingen, Nolered Göteborg, Hisingen 1388 Västra Hisingen, Torslanda Göteborg, Hisingen 1411 Västra Hisingen, Torslanda Torg Göteborg, Hisingen 1231 Västra Hisingen, Tumlehed Göteborg, Hisingen 1306 Västra Hisingen, Björlanda Göteborg, Hisingen 1138 Västra Hisingen, Kvisljungeby Göteborg, Hisingen 1144 Västra Hisingen, Lilleby Göteborg, Hisingen 1308 Västra Hisingen, Nolvik Göteborg, Hisingen 1107 Västra Hisingen, Älvegården m fl Göteborg, Hisingen 1104 Västra Hisingen, Biskopsgården, S Göteborg, Hisingen 1529 Västra Hisingen, Treröset Göteborg, Hisingen 1390 Västra Hisingen, Vårväderstorget Göteborg, Hisingen 1566 Västra Hisingen, Väderlekstorget Göteborg, Hisingen 1618 Västra Hisingen, Jättesten Göteborg, Hisingen 1313 Västra Hisingen, Kärrmossen Göteborg, Hisingen 1365 Västra Hisingen, Svartedalen, Södra Göteborg, Hisingen 1356 Västra Hisingen, Önskevädersg. m fl Göteborg, Hisingen 1201

22

23

24

25

SDN Statistik. Särtryck ur stadsdelsvisa beskrivningar mars 2008

SDN Statistik. Särtryck ur stadsdelsvisa beskrivningar mars 2008 SDN Statistik Särtryck ur stadsdelsvisa beskrivningar mars 2008 Översiktsplaneavdelningen februari 2008 Stadsbyggnadskontoret s kommun Följande sidor är ett särtryck ur de stadsdelsvisa beskrivningarna.

Läs mer

FRÅGEFORMULÄR BARN OCH UNGAS FRITIDSVANOR 2014

FRÅGEFORMULÄR BARN OCH UNGAS FRITIDSVANOR 2014 FRÅGEFORMULÄR BARN OCH UNGAS FRITIDSVANOR 2014 1. Är du kille eller tjej? 1 Kille 2 Tjej 2. Var bor du i för stadsdel? 1 Angered 2 Askim-Frölunda-Högsbo 3 Centrum 4 Lundby 5 Majorna-Linné 6 Norra Hisingen

Läs mer

Analyser för handläggare. Hur kan jag använda GIS som verktyg i mitt arbete?

Analyser för handläggare. Hur kan jag använda GIS som verktyg i mitt arbete? Västsvenska GIS-dagarna Analyser för handläggare Hur kan jag använda GIS som verktyg i mitt arbete? Marie Strandevall och Jon Norin, naturgeografi, Göteborgs universitet Introduktion Program Analyser med

Läs mer

Ambassadörer i demokratins tjänst

Ambassadörer i demokratins tjänst Ambassadörer i demokratins tjänst Demokratiambassadörer inför valet. Om att engagera människor 2019-04-24, Centrum för Europaforskning, Stefan Lydén, Göteborgs Stad Göteborgarnas möjligheter till delaktighet

Läs mer

KARTLÄGGNING AV HYRESNIVÅN PÅ PRIVATA BILPLATSER I GÖTEBORG

KARTLÄGGNING AV HYRESNIVÅN PÅ PRIVATA BILPLATSER I GÖTEBORG KARTLÄGGNING AV HYRESNIVÅN PÅ PRIVATA BILPLATSER I GÖTEBORG Fastighetsägarna Göteborg Viproj AB Oktober 2008 I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G UPPDRAGET 1 Bakgrund och syfte 1 SAMMANFATTNING 1 METOD

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Sammanträdesdatum Hans Gardelin, (M) ordförande Eva Johansson (S) Marianne Karlberg (S) ersätter Björn Larsson (S)

Sammanträdesdatum Hans Gardelin, (M) ordförande Eva Johansson (S) Marianne Karlberg (S) ersätter Björn Larsson (S) 1(7) Plats och tid Rademacherrummet, Stadshuset Klockan 13:00 14:40 Beslutande Insynsledamöter Hans Gardelin, (M) ordförande Eva Johansson (S) Marianne Karlberg (S) ersätter Björn Larsson (S) Bernt-Åke

Läs mer

556032-5127 Mjölktorget 1, Gräddgatan Kallebäck 7:8 KST 20104. 556032-5127 Smörgatan 2-10 Kallebäck 12:4 KST 20106

556032-5127 Mjölktorget 1, Gräddgatan Kallebäck 7:8 KST 20104. 556032-5127 Smörgatan 2-10 Kallebäck 12:4 KST 20106 Stena Fastigheter Göteborg AB BGC-id HUS001 556032-5127 Marklandsgatan 33-39 Järnbrott 126:4 KST 20103 556032-5127 Mjölktorget 1, Gräddgatan Kallebäck 7:8 KST 20104 556032-5127 Smörgatan 2-10 Kallebäck

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0011/17

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0011/17 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-03-08 Diarienummer 0011/17 Handläggare Mats Sjölin/Kultur/GBGStad Telefon: 031-368 36 47 E-post: mats.sjolin@kultur.goteborg.se Ärenden från namnberedningen Spanjolettgatan,

Läs mer

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ----

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ---- Handling 2017 nr 236 Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ----

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ---- Handling 2017 nr 81 Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Uteklassrummen i Göteborg

Uteklassrummen i Göteborg Park- och naturförvaltningen Uteklassrummen i Göteborg Skolor och förskolor i Göteborg börjar mer och mer att förlägga undervisning och fritidsverksamhet utomhus. Det är av stort värde att ha tillgång

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

556032-5127 Mjölktorget 1, Gräddgatan Kallebäck 7:8 KST 20104. 556032-5127 Smörgatan 2-10 Kallebäck 12:4 KST 20106

556032-5127 Mjölktorget 1, Gräddgatan Kallebäck 7:8 KST 20104. 556032-5127 Smörgatan 2-10 Kallebäck 12:4 KST 20106 Stena Fastigheter Göteborg AB BGC-id HUS001 556032-5127 Marklandsgatan 33-39 Järnbrott 126:4 KST 20103 556032-5127 Mjölktorget 1, Gräddgatan Kallebäck 7:8 KST 20104 556032-5127 Smörgatan 2-10 Kallebäck

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Protokoll (nr 29) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 29) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Förslag till kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0788/17 Förslag på namn för en ordinarie förskolenämnd och en ordinarie grundskolenämnd i Göteborgs Stad 2. 1168/17 Antagande av detaljplan för verksamheter vid Traneredsvägen

Läs mer

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17) Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor 1033 33 Stockholm Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Förslag till ändrad valdistriktsindelning och indelning i valkretsar i Västerås inför de allmänna valen 2014

Förslag till ändrad valdistriktsindelning och indelning i valkretsar i Västerås inför de allmänna valen 2014 2011-11-16 Dnr Valnämndens kansli Gunnar Lignell/Mari Eriksson Valnämnden Förslag till ändrad valdistriktsindelning och indelning i valkretsar i Västerås inför de allmänna valen 2014 Valnämndens behandling

Läs mer

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Anslag/bevis. Plats och tid Sammanträdesrum Neden, klockan

Anslag/bevis. Plats och tid Sammanträdesrum Neden, klockan Valnämnden 2017-05-12 1-5 Plats och tid Sammanträdesrum Neden, klockan 8.30-10.15 Beslutande Ersättare inte tjänstgörande Övriga deltagare Lars-Erik Karlsson (C) Reine Antonér (M) Karl-Johan Wiktorp (L)

Läs mer

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Handling 2016 nr 146 Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Fastighetsförteckning

Fastighetsförteckning Fastighetsförteckning FASTIGHETSFÖRTECKNING kr/ ANGERED Hjällbo 24:1 Hjällbogärdet 1 2 1986 0 0 1 077 3 182 Hjällbo 24:2 Hjällbogärdet 3 13, 31 33 1988 98 7 330 456 37 894 6 745 868 Hjällbo 24:3 Hjällbogärdet

Läs mer

1. Förslag till budget 2018 och flerårsplaner

1. Förslag till budget 2018 och flerårsplaner 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Förslag till budget 2018 och flerårsplaner 2019-2020 2. Antagande av detaljplan för bostäder och verksamheter vid Karlavagnsplatsen inom stadsdelen Lindholmen i Göteborg

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-24 Diarienummer 0347/16 Ledningsstaben Lina Isaksson Telefon 031-368 04 09 E-post: lina.isaksson@stadshuset.goteborg.se Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Handling 2018 nr 25 Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker yrkande från MP, S och V den 24 januari

Läs mer

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP), Shahbaz Khan (S), Axel Josefson (M), Ingrid Andreae (S), Ann Catrine Fogelgren (L)

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP), Shahbaz Khan (S), Axel Josefson (M), Ingrid Andreae (S), Ann Catrine Fogelgren (L) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(10) Plats och tid Svedala kommunhus, mötessal Aggarp, tisdagen den 5 september 2017 Kl 18.00-19.00 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande

Läs mer

/ / /17. Val av justerare Hampus Magnusson (M) Godkännande av dagordning Godkänns efter ändring RAPPORTER OCH UPPDRAG

/ / /17. Val av justerare Hampus Magnusson (M) Godkännande av dagordning Godkänns efter ändring RAPPORTER OCH UPPDRAG 181 Val av justerare Hampus Magnusson (M) 182 Godkännande av dagordning efter ändring RAPPORTER OCH UPPDRAG 183 0011/17 Fastighetsdirektörens rapport Antecknas 184 2930/17 Bostadsbyggandet i Göteborg,

Läs mer

Tid Torsdagen den 14 september 2017 kl Margareta Olin (5)

Tid Torsdagen den 14 september 2017 kl Margareta Olin (5) 0 Österåker Sammanträdesprotokoll för Valnämnden Tid Torsdagen den 14 september 2017 kl 18.00-18.30 Plats Närvarande Largen, Alceahuset, Akersberga Enligt bifogad närvarolista Utses att justera, 2:1 Margareta

Läs mer

Snabbprotokoll nr 5 Sammanträdesdatum Val av justerare Hampus Magnusson (M) 146 Godkännande av dagordning Godkänns efter ändring

Snabbprotokoll nr 5 Sammanträdesdatum Val av justerare Hampus Magnusson (M) 146 Godkännande av dagordning Godkänns efter ändring 145 Val av justerare Hampus Magnusson (M) 146 Godkännande av dagordning efter ändring RAPPORTER OCH UPPDRAG 147 diarienr 0011/17 Fastighetsdirektörens rapport Antecknas VERKSAMHETSSTYRNING 148 diarienr

Läs mer

Tommy Bernevång-Forsberg (KD) ordförande Åke Johansson (C) Mikael Rydberg (S) 2:e vice ordf. Shahram Behrouz (S), tjg. ersä.

Tommy Bernevång-Forsberg (KD) ordförande Åke Johansson (C) Mikael Rydberg (S) 2:e vice ordf. Shahram Behrouz (S), tjg. ersä. JÖNKÖPINGS KOMMUN Valnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-05-29 1 Plats och tid Kajutan, Rådhuset, Jönköping, kl. 10.00 11.22 Beslutande Tommy Bernevång-Forsberg (KD) ordförande Åke Johansson (C) Mikael

Läs mer

Lennart Ljungälv (S) Maria Truedsson (MP) Bengt Johansson (V) Jan Malmgren (M) Pia Lang-Olsson (KD) Axel Paulsson (C) Stefan Liljenberg (SD)

Lennart Ljungälv (S) Maria Truedsson (MP) Bengt Johansson (V) Jan Malmgren (M) Pia Lang-Olsson (KD) Axel Paulsson (C) Stefan Liljenberg (SD) KALLELSE Datum Sida 2017-09-07 1 (3) VALNÄMNDEN Plats och tid Kallade ledamöter För kännedom Övriga kallade Kommunhuset, konferenslokal Översten Onsdagen den 13 september 2017 kl 16:15 17:15 Göran Dahlgren

Läs mer

Handling 2016 nr 18. Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 18. Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 18 Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Stadsledningskontorets förslag till beslut

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Rådhus Skåne, Plan 1, rum :30-09:30

Rådhus Skåne, Plan 1, rum :30-09:30 1 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, Plan 1, rum 111 08:30-09:30 Beslutande Sven-Gunnar Linné (S) Janita Bergkvist (S) Nils-Arne Bidsell (L) Franc Krizanec (M) Ann-Christin Persson (S) Kerstin Brangefors

Läs mer

Protokoll (nr 32) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 32) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Ulf Kamne (MP), samt Jonas Ransgård (M), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Johan Nyhus

Läs mer

fft! /J;a./J t?k&~ Marcus Andersson ~R/~?--- Varbergs kommun Valnämnden Sammanträdesprotokoll Plats och tid Beslutande Ersättareej tjänstgörande

fft! /J;a./J t?k&~ Marcus Andersson ~R/~?--- Varbergs kommun Valnämnden Sammanträdesprotokoll Plats och tid Beslutande Ersättareej tjänstgörande 1-5 Plats och tid ande Stadshuset, sammanträdesrum A2, kl. 8.30-9.00 Ulf Prahl, (C) Inger Karlsson, (S) Andreas Björklund, (M) Lennaii Andren, (M) Karl-Johan Wiktorp, (FP) Vivi-Anne Karlsson, (S) Folke

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information från stadsdirektören. Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information från stadsdirektören. Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige Information från stadsdirektören Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0721/17 Byggnadsnämndens taxa 2018 (Martin Wannholt). 2. 1334/16 Reviderade reglementen för överförmyndarnämnden

Läs mer

Ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige, indelning i valkretsar och valdistriktsindelning till valet 2018

Ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige, indelning i valkretsar och valdistriktsindelning till valet 2018 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2017-08-17 KS 2017/0601 Kommunfullmäktige Ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige, indelning i valkretsar och valdistriktsindelning till valet 2018

Läs mer

Från 20 till 10 stadsdelar - mer lika men fortsatt olika. Det finns fortfarande stora skillnader i befolkningsstrukturen...

Från 20 till 10 stadsdelar - mer lika men fortsatt olika. Det finns fortfarande stora skillnader i befolkningsstrukturen... 1-211 Från 2 till 1 stadsdelar - mer lika men fortsatt olika Skillnaderna mellan stadsdelarna är mindre med 1 stadsdelar Skillnaderna inom stadsdelarna är större Det finns fortfarande stora skillnader

Läs mer

Ärenden från namnberedningen

Ärenden från namnberedningen Kultur Beredningsförslag Utfärdat 2017-10-17 Diarienummer 0011/17 Mats Sjölin/Kultur/GBGStad Telefon: 031-368 36 47 E-post: mats.sjolin@kultur.goteborg.se Ärenden från namnberedningen Förslag till beslut

Läs mer

4. Dnr Interpellation av Lars Hansson (SD) till kommunstyrelsens ordförande om bostadsbristen för unga i Göteborg Beslut Besvarad.

4. Dnr Interpellation av Lars Hansson (SD) till kommunstyrelsens ordförande om bostadsbristen för unga i Göteborg Beslut Besvarad. Ärende 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Magnus Nylander (M) och Yasmine Posio Nilsson (V) torsdagen den 11 februari 2016 kl. 09.30. Bordlagda

Läs mer

Handling 2016 nr 63. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 63. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 63 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att utreda huruvida ett förbud mot propaganda för den Islamiska Staten, Isis (även kallad IS) och andra terrororganisationer kan införlivas

Läs mer

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft Kommunstyrelsen Datum 2017-11-29 Diarienummer 1205/17 Till Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se m.remisser-energi@regeringskansliet.se Remissvar till Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Protokoll (nr 35) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 35) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

/15 Program för utveckling av intern service för staden

/15 Program för utveckling av intern service för staden 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1199/15 Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon (Jonas Ransgård) 2. 1319/11 Policy och

Läs mer

Beslutsärenden 4. Dnr Valberedningens förslag till vid sammanträdet förekommande val Beslut Bifall till valberedningens förslag.

Beslutsärenden 4. Dnr Valberedningens förslag till vid sammanträdet förekommande val Beslut Bifall till valberedningens förslag. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Gunnar Ekeroth (MP) och Christer Holmgren (M) tisdagen den 19 december 2017 klockan 8.00. 2. Dnr Anmälan

Läs mer

Total Man Kvinna Total Man Kvinna Total Man Kvinna

Total Man Kvinna Total Man Kvinna Total Man Kvinna 1:1 hur välkommen du känner dig när du besöker biblioteket? 2:2 den hjälp du fick? 3:2 tiden då biblioteket öppnar på vardagar? 8-10 91 88 93 8-10 94 93 95 8-10 71 64 74 5-7 8 12 6 5-7 6 7 5 5-7 18 23

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1(8) Landskrona siad Plats Rum 604 Tid Kl. 16.00-16.45 Sammanträdesprotokoll Ledamöter Inga Janson (L), ordforande Lennart Pettersson (M) Niklas KarlsssH (S), viee sfelfuranse Beng! JshansssH (S) Kristina

Läs mer

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133.

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-15 5 Dnr 0935/17 Göteborgs Stads Uppföljningsrapport 1 2017 Handling 2017 nr 133. Yrkanden Tom Heyman (VägV) yrkar att kommunstyrelsen ska återkomma med ett

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2010-05-06 Diarienummer 0579/10 Repronummer 134/10 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Annette Borg Telefon 031-368 02 82 E-post: annette.borg@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 10: Kommunstyrelsen som nämnd

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 10: Kommunstyrelsen som nämnd 1. Kommunstyrelsen som nämnd 1. Dnr 1311/17 Ändring av kommunstyrelsens delegation gällande fordringsbevakning och inkasso i Göteborgs Stad Göteborgs Stad kommunstyrelsen, föredragningslista 2017-11-07

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 200 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om ändrad uthyrningspolicy för Göteborgs kommunala fastighetsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande gällande En utvecklad översiktsplanering, Del 2 (SOU 2018:46)

Göteborgs Stads yttrande gällande En utvecklad översiktsplanering, Del 2 (SOU 2018:46) Kommunstyrelsen Datum 2018-11-07 Diarienummer 1273/18 Till Näringsdepartementet n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se Regeringskansliets dnr: N2018/03415/SPN s yttrande gällande

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Valnämnden Sammanträdesdatum Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Bedarön kl. 10: ,

PROTOKOLL Sida 1 Valnämnden Sammanträdesdatum Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Bedarön kl. 10: , PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2017-08-22 Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Bedarön 2017-08-22 kl. 10:00-12.00, 13.00-13.55 Beslutande Yvonne Lorentzson (S) ordförande Bengt Holwaster (MP)

Läs mer

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ----

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ---- Handling 2018 nr 184 Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker beslutssats 1 och 2 med viss justering i yrkande

Läs mer

Förslag till valdistriktsindelning vid valet till Europaparlamentet och de allmänna valen år 2014

Förslag till valdistriktsindelning vid valet till Europaparlamentet och de allmänna valen år 2014 Utlåtande 2013:131 RI (Dnr 011-1266/2013) Förslag till valdistriktsindelning vid valet till Europaparlamentet och de allmänna valen år 2014 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Linnéstadens bibliotek. GÖTEBORGS STAD BIBLIOTEKSENKÄT 2012 Resultat uppdelat på kön. Helhet

Linnéstadens bibliotek. GÖTEBORGS STAD BIBLIOTEKSENKÄT 2012 Resultat uppdelat på kön. Helhet Helhet Hur nöjd är du med biblioteket i sin helhet? Hur väl uppfyller biblioteket dina förväntningar? Tänk dig ett perfekt bibliotek. Hur nära ett sådant ideal tycker du att detta bibliotek kommer? Betyg

Läs mer

Valkretsindelning i Stockholms stad vid valet till kommunfullmäktige år 2018 Förslag från valnämnden

Valkretsindelning i Stockholms stad vid valet till kommunfullmäktige år 2018 Förslag från valnämnden Utlåtande 2017: RI (Dnr 100-904/2017) Valkretsindelning i Stockholms stad vid valet till kommunfullmäktige år 2018 Förslag från valnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Tjänstgörande ersättare Karin Pleijel (MP), Tord Karlsson (S) , Ann Catrine Fogelgren (L),

Tjänstgörande ersättare Karin Pleijel (MP), Tord Karlsson (S) , Ann Catrine Fogelgren (L), Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Ulf Kamne (MP), Mariya Voyvodova (S) 461-466, Helene Odenjung (L) 461-462 David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S), Johan

Läs mer

134 diarienr 2481/16 Bostadsbyggandet i Göteborg. Första kvartalet 2016 Antecknas

134 diarienr 2481/16 Bostadsbyggandet i Göteborg. Första kvartalet 2016 Antecknas 130 Val av justerare Hampus Magnusson (M) 131 Godkännande av dagordning efter ändring 132 Fråga om ledamots eventuella jäv RAPPORTER OCH UPPDRAG 133 diarienr 0011/16 Fastighetsdirektörens rapport 134 diarienr

Läs mer

Statistikbilaga. 2014 Skillnader i livsvillkor och hälsa i Göteborg

Statistikbilaga. 2014 Skillnader i livsvillkor och hälsa i Göteborg Statistikbilaga 2014 Skillnader i livsvillkor och hälsa i Göteborg Bilaga 8: Mer om skillnader I denna bilaga presenteras diagram som beskriver skillnaderna i livsvillkor och hälsa i Göteborg inom följande

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Protokoll (nr 38) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 38) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), David Lega (KD), Kristina Tharing (M) 778-812, Marina Johansson

Läs mer

Protokoll (nr 34) Sammanträdesdatum Närvarande

Protokoll (nr 34) Sammanträdesdatum Närvarande Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), Ulf Kamne (MP) 690-692, Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L) 688-691, Marina Johansson (S), Johan Nyhus (S), Martin Wannholt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Plats och tid Stadshuset, rum 214 kl. 17:00-18:10 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Anders Karlsson (KD) (ordförande) Margareta Eklund Jimar (C) (vice

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 117 Förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Göteborgs Stadshus AB:s lokalkluster Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Helhet. GÖTEBORGS STADS BIBLIOTEKSENKÄT 2012 Resultat uppdelat på kön. Totalt. Bemötande. Hur nöjd är du med biblioteket i sin helhet?

Helhet. GÖTEBORGS STADS BIBLIOTEKSENKÄT 2012 Resultat uppdelat på kön. Totalt. Bemötande. Hur nöjd är du med biblioteket i sin helhet? Helhet Bemötande Hur nöjd är du med biblioteket i sin helhet? Betyg 8-10 78% 78% 77% Betyg 5-7 20% 19% 21% Betyg 1-4 2% 3% 2% Ej svar 2% 1% 2% Medelvärde 8,5 8,5 8,4 Hur väl uppfyller biblioteket dina

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning

Göteborgs Stads yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning Kommunstyrelsen Datum 2019-04-10 Diarienummer 0490/19 Socialdepartementet 103 33 Stockholm s yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning Förslag till lagändring anser att det

Läs mer

Nya adresser januari-juni Anders Mattssonsgatan 19B. Bergums Prästgårdsväg 41B Billdals Stationsväg 3B Björsaredsvägen 2A Blendas Gata 14

Nya adresser januari-juni Anders Mattssonsgatan 19B. Bergums Prästgårdsväg 41B Billdals Stationsväg 3B Björsaredsvägen 2A Blendas Gata 14 BELÄGENHETSADRESS Adventsvägen 4 Adventsvägen 6 Albanusbacken 9A Albanusbacken 9C Anders Mattssonsgatan 19B Anna Branzells Gata 4 Anna Branzells Gata 6 Anna Branzells Gata 8 Anna Branzells Gata 10 Anna

Läs mer

Lokaler yta. Total yta. Angered 85:1 Länkharvsgatan C

Lokaler yta. Total yta. Angered 85:1 Länkharvsgatan C FASTIGHETSBESTÅND Fastighet Adress Läge Byggår Värdeår antal Angered Bostäder Övrigt t Angered 85:1 Länkharvsgatan C1 1980 1980 28 2 286 2 286 837 6 843 7 209 10 571 Angered 86:1 Fjäderharvsgatan C1 1982

Läs mer

Nya adresser januari-juni Askims Kyrkväg 54B Askims Stationsväg 20B Askims Strandväg 6. Bergums Furåsväg 32. Billingegatan 5A Björklundavägen 42

Nya adresser januari-juni Askims Kyrkväg 54B Askims Stationsväg 20B Askims Strandväg 6. Bergums Furåsväg 32. Billingegatan 5A Björklundavägen 42 BELÄGENHETSADRESS s Kyrkväg 54B s Stationsväg 20B s Strandväg 2 s Strandväg 6 Bagarns Väg 4 s Furåsväg 30 s Furåsväg 32 Berguven 1 Berguven 3 Berguven 5 Berguven 7 Berguven 8 Berguven 11 Berguven 13 Berguven

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2013-06-10 Blad 1 (5) Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Strömsund, sammanträdesrum Almen, kl.13.00-15.30 Jan Ohlson (s) John-Gunnar Wallin (s) Sigurd Näsström (s) Sture Danielsson (s)

Läs mer

Motion av Jonas Segersam m fl (alla KD) om kommunens indelning i valkretsar vid valet 2018

Motion av Jonas Segersam m fl (alla KD) om kommunens indelning i valkretsar vid valet 2018 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Anderson Tomas Datum 2017-08-24 Diarienummer KSN-2016-1303 Valnämnden Motion av Jonas Segersam m fl (alla KD) om kommunens indelning i valkretsar vid valet 2018 Förslag

Läs mer

BOSTADS AB POSEIDON FASTIGHETSBESTÅND 2014

BOSTADS AB POSEIDON FASTIGHETSBESTÅND 2014 BOSTADS AB POSEIDON FASTIGHETSBESTÅND 2014 Fastighetsbestånd Fastighet Adress Läge Byggår Värdeår antal Bostäder Övrigt t Angered Angered 85:1 Länkharvsgatan C1 1980 1980 28 2 286 2 286 857 6 863 6 675

Läs mer

Bostads AB Poseidon Årsredovisning

Bostads AB Poseidon Årsredovisning Bostads 012 AB Poseidon Årsredovisning Fastighetsbestånd Fastighet Adress Läge Byggår Värdeår antal värde, Bostäder Övrigt t Angered Angered 85:1 Länkharvsgatan C1 1980 1980 28 2 286 2 286 822 5 828 7

Läs mer

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP) ej 715, Shahbaz Kahn (S) ej 715, Axel Josefson (M) ej 715, Ingrid Andreae (S) ej 715,

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP) ej 715, Shahbaz Kahn (S) ej 715, Axel Josefson (M) ej 715, Ingrid Andreae (S) ej 715, Tid: 10:00 10:20 Plats: Kommunstyrelsens sessionssal Paragrafer: 691-733 Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), ej 715, samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V) ej

Läs mer

Ändring av valkretsindelning i Värmdö kommun

Ändring av valkretsindelning i Värmdö kommun Sida 1 av 2 215 Diarienr: 2017KS/0730 Ändring av valkretsindelning i Värmdö kommun Beslut Värmdö kommuns två valkretsar slås samman och kommunen utgör från och med valet 2018 en valkrets. Beslutsnivå Kommunfullmäktige

Läs mer

Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet

Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-05-04 317, Dnr 0410/16 Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet Tidigare behandling Bordlagt den 20 april 2016, 274. Handlingar Stadsledningskontorets

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sid 1 (10) Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-10-07 Plats och tid KS-salen, Stadshuset Gävle kl 14.00 15.20 Paragrafer 6-13 Närvarande Se sidan 2 Justeringens tid/plats 2016-10-14 Kommunledningskontoret

Läs mer

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1517/15 Reglemente för park- och naturnämnden Votering 12-1 2. 1200/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 3. 1521/15 Utdelning

Läs mer

Protokoll (nr 8) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 8) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 8) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) ( 174-179), samt Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina

Läs mer

Kyrkbyns bibliotek. GÖTEBORGS STAD BIBLIOTEKSENKÄT 2012 Resultat uppdelat på kön. Helhet

Kyrkbyns bibliotek. GÖTEBORGS STAD BIBLIOTEKSENKÄT 2012 Resultat uppdelat på kön. Helhet Helhet Hur nöjd är du med biblioteket i sin helhet? Hur väl uppfyller biblioteket dina förväntningar? Tänk dig ett perfekt bibliotek. Hur nära ett sådant ideal tycker du att detta bibliotek kommer? Betyg

Läs mer

5. Dnr Interpellation av Kalle Bäck (KD) till kommunstyrelsens ordförande om stadsdelsnämndernas användning av extra resurser Beslut Besvarad.

5. Dnr Interpellation av Kalle Bäck (KD) till kommunstyrelsens ordförande om stadsdelsnämndernas användning av extra resurser Beslut Besvarad. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Staffan Levinsson (SD) och Mats Karlsson (S) tisdagen den 8 mars 2016 kl. 08.00. Bordlagda interpellationer

Läs mer

52 diarienr 1312/17 Tillämpningsbeslut av arkivnämndens generella gallringsbeslut angående ekonomi- och räkenskapsinformation Godkänns

52 diarienr 1312/17 Tillämpningsbeslut av arkivnämndens generella gallringsbeslut angående ekonomi- och räkenskapsinformation Godkänns 47 Val av justerare Hampus Magnusson (M) 48 Godkännande av dagordning efter ändring 49 diarienr 0136/17 Personalärende Martin Öbo utses till fastighetsdirektör RAPPORTER OCH UPPDRAG 50 diarienr 0011/17

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer 329/15 Ledningsstaben Intern service Jonas Andrén Anders Brännström Telefon 031-368 05 69 E-post: jonas.andren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Protokoll (nr 33) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 33) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S),

Läs mer

Protokoll (nr 22) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 22) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Valnämnden Protokoll 1 (11)

Valnämnden Protokoll 1 (11) Valnämnden Protokoll 1 (11) Valnämnden 2015/11 Plats och tid Stadshusets sessionssal, kl 17:30-18:20 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Klara Strandberg (S), vice ordförande, tjänstgör

Läs mer