Slutrapport projekt SFI på Familjens Hus

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutrapport projekt SFI på Familjens Hus"

Transkript

1 Slutrapport projekt SFI på Familjens Hus Projektnamn Projektledare Petra Roos SFI-lärare: Sabina Djupenström Projektperiod Inledning Familjens Hus Tåbelund ligger i Eslöv. Familjens Hus öppnade i februari 2011 och har en öppen förskola som varit välbesökt från första början. Till öppna förskolan kommer man tillsammans med sitt barn. Här erbjuder vi en pedagogisk verksamhet med riktad samhällsinformation till föräldrar med barn i åldern 0-6 år. På Öppna förskolan finns det en förskollärare anställd. Under läsåret ansökte vi och fick beviljat projektmedel för att kunna erbjuda SFI på öppna förskolan under ordinarie verksamhetstid. Vi tyckte att integration är en viktig del och därför ville vi inte ha vårt projekt utanför verksamhetstid. Projektet innebar till största delen att en SFI-lärare kom till öppna förskolan en förmiddag i veckan. Hon fanns med som ett språkstöd och hjälpte till med att familjerna skulle hitta varandra. Det fanns också möjlighet att få en hemuppgift och inloggning till en plattform för att kunna lära sig mer av det svenska språket. Anledningen till projektet är att vi inte hade så många nyetablerade familjer i våra verksamheter på Familjens hus. Vi såg också att, framför allt kvinnor befann sig i ett utanförskap såväl språkligt som socialt. Familjens hus är en bra arena att mötas kring sitt barn. Vi såg också behovet att öka förståelse för andra livssituationer såsom andra kulturer, familjeförhållanden etc. Det är viktigt att hitta framgångsrika vägar för integration för nyanlända familjer av flera anledningar. Då framförallt kvinnor med utländsk bakgrund inte lär sig det svenska språket minskar möjligheten att bli integrerad i det svenska samhället. Detta kan leda till att kvinnan inte kommer in på arbetsmarknaden och till en begränsning i kontakter med svenska myndigheter och svenska samhällsinstitutioner. Kontakter med förskola, skola, sjuk- och hälsovård kan bli lidande för deras barns räkning. Det är också en viktig del ur jämlikhetsperspektiv att dessa kvinnor får möjlighet att ta aktiv del i det svenska samhället genom att få möjlighet till att lära sig det svenska språket. Sida 1 (15)

2 På Komvux inom SFI såg man att många kvinnor inte kom tillbaka efter föräldraledigheten, tappade sin språkutveckling eller hamnade ofta i språkligt utanförskap i och med att de fick barn. I samband med detta fick de svårt att bli godkända på sina SFI kurser. Genom ett samverkande projekt ville vi motverka utanförskap, öka språklig medvetenhet och bygga sociala nätverk mellan föräldrar. Efter projektåret fick vi möjlighet att vidareutveckla vårt projekt SFI på Familjens hus, att med ytterligare medel utöka och sprida projektet under läsåret I och med detta kunde vi utöka SFI-dagarna till två dagar i veckan, dessutom fanns tid att avsätta för spridning i regionen. Sammanfattning av projektet. Efter projektet har vi kunna utkristallisera ett flertal måluppfyllelser och positiva effekter. Vi har lyckats nå föräldralediga som både har varit asylsökande, elever från A- till D-kurs på SFI och i kurserna i svenska som andraspråk på grund- och gymnasialnivå. Asylsökande med barn har på så sätt lära sig svenska under asyltiden. Antalet nyetablerade familjer som har kommit till Öppna förskolan har ökat, även fler nyetablerade deltagit i öppna förskolans aktiviteter utanför SFI-dagarna. Även på aktiviteter som varit förlagda utanför Familjens Hus, t ex sagostund på biblioteket och besök på 4H-gården. Det har kommit många olika slags språkgrupper under projektåret, ca 25 stycken: albanska, amhariska, arabiska, bosniska, dari, darija (tunisiska arabiska), engelska (brittisk och amerikansk), estländska, farsi, franska, isländska, kantonesiska, kurdiska, litauiska, makedonska, mandarin, norska, persiska, polska, portugisiska, ryska, spanska, tigrinja, tyska, ungerska och svenska. Det har också funnits möjlighet att rekrytera SFI-elever till olika klasser inom SFI. Det har varit lätt att motivera och enkelt att ge info hur man anmäler sig, söker studievägledning eller söker in till fortsatta studier. Definitioner & förkortningar BMM - Barnmorskemottagning BVC - Barnhälsovård SFI - Svenska för invandrare SFI-kurs A, B, C och D - Sfi består av tre studievägar (1, 2 och 3) och fyra kurser (A, B, C och D). Kurs B och C kan vara antingen nybörjarkurser eller fortsättningskurser beroende på vilken studieväg de ingår i. ( ICDP - Föräldrastödsprogram, vägledande samspel. ( Sida 2 (15)

3 Svenska med baby - En organisation som arbetar med alternativa föräldragrupper. ( GOV-nämnden Vuxenutbildnings nämnden i Eslöv BOU-nämnden Barn och utbildnings nämnden i Eslöv Beskrivning En SFI-lärare kom till öppna förskolan på Familjens Hus två dagar i veckan under ett läsår. Vi ville lägga tyngdpunkten på integration och mötena mellan människor, föräldrar och barn, föräldrar-föräldrar och barn- barn. Därför var det ingen traditionell SFI-undervisning utan vi uppmuntrade till kontakter mellan de olika parterna. Vi hade också riktad samhällsinformation under en av dagarna. Genom att SFI-undervisningen och Familjens Hus samverkade blev det möjligt för föräldrarna att lära sig det svenska språket även under tiden de är föräldralediga eftersom de kunde ha barnet med sig till öppna förskolan. Efter det första projektåret såg vi att behovet var stort och genom utökade medel fick vi chansen att utöka vårt projekt till att SFI-läraren var på plats 2 dagar/vecka istället för en. Vi ville också sprida våra erfarenheter av projektet till andra familjecentraler i regionen. Nyanlända föräldrar deltog inte aktivt i BVC:s föräldrastödsprogram som erbjuds alla nyblivna föräldrar innan vi startade projektet. Genom projektet hoppades vi att detta skulle bli mer intressant för målgruppen och att de skulle delta aktivt i BVC:s föräldrastödsprogram. Genom fortsättning/utökning av projektet hoppades vi kunna nå ut till ännu fler familjer. Genom projektet fick Familjens Hus ökade möjligheter till att utöka sin verksamhet mot den nämnda målgruppen. Föräldrar som var nyanlända besökte inte öppna förskolan. Föräldrar fick möjlighet att få fortsatt träning i det svenska språket under tiden de var föräldralediga vilket ökade möjligheterna att ta aktiv del i det svenska samhället. Många stannar hemma under föräldraledigheten. Barnen fick möjlighet att komma till verksamheten där de träffade andra barn vilket i sin tur gav dem en möjlighet att lära sig svenska. Barnen fick också möjlighet att möta pedagogisk personal. Barnen som var hemma med sina föräldrar fick inte möta det svenska språket. Projektet skulle bidra till att de nyanlända föräldrarna fick en ökad förståelse för hur det svenska samhället fungerar. Alla familjer har inte kännedom om detta vilket gör att de har svårare att ta aktiv del av samhället både för egen räkning och för deras barn. Genom projektet kunde de nyanlända familjerna möta svenska familjer och man hade en gemensam nämnare: ett barn. Barnen visade vägen och det fanns alltid något man kunde prata med varandra om kring det som rörde barnet. Detta gjorde att integrationen mellan Sida 3 (15)

4 svenska och nyanlända familjer ökade. Genom projektet kunde man fånga upp de familjer där det fanns behov av stöd snabbare än tidigare. En utökning av SFI-lärares närvaro uppmuntrade familjer att komma till verksamheten mer än en gång per vecka. Bakgrund Enligt Migrationsverkets statistik kom det under nyanlända personer till Eslövs kommun och i november 2016 hade det kommit 189 nyanlända personer. För hela Skåne är motsvarande siffror för 2015 respektive för På Familjens Hus i Eslöv finns öppen förskola, socialrådgivare, BMM och BVC. Majoriteten av de familjer som besöker öppna förskolan är mammor med svensk medelklassbakgrund. En grupp som vanligtvis inte besöker öppna förskolan är familjer som är nyanlända till Sverige. De vuxna i nyanlända familjer går vanligtvis på SFI-undervisning. Då föräldrarna får barn kan detta bli ett hinder för att delta i SFI-undervisningen och föräldern stannar hemma med sitt barn. Detta kan leda till att varken föräldern eller barnet lär sig det svenska språket vilket i sin tur kan vara en av orsakerna till segregering i samhället. Syfte & mål Projektets övergripande mål: Att nyanlända föräldralediga får möjlighet att träna på och utveckla det svenska språket. Att man får svenska kontakter i form av andra småbarnsföräldrar. Att man får viktig samhällsinformation riktad för småbarnsföräldrar. Att man deltar i BVC:s föräldrastödsprogram. Öka möjligheterna till integration i samhället för nyanlända familjer. Att sprida projektets erfarenheter till andra Familjecentraler i Skåne. Delmål 1: Familjer som är nyanlända ska ta del av SFI-undervisningen under tiden de är föräldralediga. Delmål 2: Familjer upplever det positivt att delta i verksamheten. Sida 4 (15)

5 Delmål3: Vuxna och barn utvecklar det svenska språket. Specifika språkliga mål och syften Att ge en möjlighet och underlätta för nyanlända och SFI-elever att lära sig svenska eller att fortsätta sina SFI studier och att hålla svenskan levande när man är föräldraledig. Föräldralediga som annars måste ta en paus från sina studier får en möjlighet att delta i SFI-undervisning. Att ge elever förutsättningar att gå vidare till studier på högre nivå. Att se till så att alla individer, även de som är hemma med barn, ges samma möjlighet att lära sig svenska, som de som studerar inom den traditionella formen för SFI. Att bjuda in till en ny lärmiljö, som även kan bli ny språkstimulans under föräldraledigheten. Att också genom att få kontakt med andra föräldrar bidra till positiva utmaningar och bidra till en positiv och språklig utveckling. Att ge ett flexibelt lärande en utbildning som är individanpassad, där varje deltagare får en utbildning som passar hens utbildningsbakgrund och livssituation, d.v.s. att utveckla metoder för att öka den individuella undervisningen inom SFI. Att man kan fortsätta att lära sig svenska under sin föräldraledighet för att sedan klara fortsatta studier inom SFI. Att eleverna får behålla sina svenskkunskaper och lära sig mer. Att på detta sätt påskynda och se till att fler elever lyckas nå sina kursmål inom SFI, eftersom vi kan erbjuda varierande och mångfacetterade möjligheter. Att föräldralediga får en enklare språngbräda d.v.s. väg in till SFI eller Komvux genom en enkel informationsväg och handledning av SFI-läraren kring vad det finns för andra alternativ till att kombinera föräldraledighet med studier dvs. SFI distans, öppenklass (3 ggr i veckan), kvällsklass, grund (kvällsklass) och poolverksamheter på gymnasienivå. Sida 5 (15)

6 Målgrupp Den primära målgruppen är familjer som är nyanlända och där föräldrarna är föräldralediga och därför inte deltar i den SFI-undervisning som de annars skulle deltagit i. Målgruppen riktar sig till invånare i Eslövs kommun. Den sekundära målgruppen är övriga familjer som besöker våra verksamheter. Andra intressenter är förskoleavdelningen och grundskoleavdelningen inom Barn och utbildning i Eslöv, arbete- och försörjningsförvaltningen, försäkringskassan och arbetsförmedlingen, sjuk- och hälsovård, primärvården inom Region Skåne och Familjecentraler i Skåne. Avgränsningar Verksamheten skulle inte ge barnomsorg utan föräldrarna ansvarar för sina barn under tiden de är på Familjens Hus. Verksamheten skulle inte bistå deltagarna med sådan service som andra samhällsfunktioner ansvarar för. SFI på Familjens Hus var en frivillig verksamhet och ersatte inte SFI:s undervisning. Tidsplan Läsåret Organisation SFI-lärare har deltagit i ordinarie verksamhet 2 dagar/vecka. Dessutom hade SFI-läraren en ICDP-grupp på Komvux under 5 veckor under Vt-15. Förskollärare har hållit i och deltagit i ordinarie verksamhet. Socialrådgivare/Socionom från Familjeenheten har funnits tillgängliga vid behov. BVC och BMM delar ut vykort och pratar om SFI på Familjens Hus Sida 6 (15)

7 Projektets genomförande Vi har haft SFI på Öppna förskolan varje tisdag och fredag. Många av dagarna har innehållit samhällsinformation riktad till småbarnsföräldrar. Exempel på samhällsinformation: folktandvården informerar logopeder pratar om språkutveckling BVC/Barnsäkerhet sociala medier och fotografering placeringsenheten informerar förskolechef berättar om förskolor i Eslövs kommun socialrådgivare informerar om råd och stöd i Eslövs kommun barns syn på alkohol psykolog pratar om anknytning Läkare pratar om barn och infektioner dietist pratar om bra mat för små barn barnkonventionen musikföreställning: Världens vaggvisor om våld i nära relationer diskussion om små barn, kroppen och barns sexualitet besökt 4H-gården Besökt biblioteket På öppna förskolan har man pratat och jämfört olika språk. Likheter och skillnader. Vad saker heter och hur man uttrycker sig i olika situationer. Man har pratat om hur man lever och var de kommer ifrån och hur de levde där. Traditioner och kultur-prat. Likheter och skillnader i olika kulturer. Förskollärare och SFI-lärare har uppmuntrat besökarna att ta kontakt med varandra och inte låta språket vara en barriär. SFI-lärare har delat ut hemuppgifter till dem som har velat ha. Sida 7 (15)

8 Dessutom har öppna förskolan haft julfest, våffelfest, jubileumsfest och sommarfest. Varje dag har man haft sångstund, där man har sjungit olika barnvisor. Öppna förskolan har även bjudit in till en musikföreställning som heter Världens vaggvisor arrangerad av Musik i Syd. Detta var mycket uppskattat. ( ICDP SFI-läraren har gått nivå 2 på ICDP och i detta ingick en föräldragrupp som genomfördes på Komvux. I denna grupp deltog sex kvinnor (2 från Afghanistan, 2 från Syrien, 1 från Litauen och 1 från Polen) SFI-introduktionskurs Alla som börjar studera SFI startar i en introduktionsklass i ca 5 veckor. För att ge eleverna chans att lära känna Öppna förskolans verksamhet, så lade SFI:s introduktionskurs en av sina träffar på Familjens Hus för de som har barn i åldern 0-6 år. Det betydde att om man har barn och går i introklassen så ingick det i kursen att ha besökt öppna förskolan under en förmiddag i stället för att vara på ordinarie lektion. Under projekttiden så kunde de elever som studerar på SFI och har barn, byta ordinarie lektioner mot att komma till Öppna förskolans SFI-dagar. Samarbete med Svenska med baby Svenska med baby skapar nya möten mellan barn och föräldrar från olika bostadsområden med ursprung från hela världen. Genom öppna föräldragrupper och gemensamma aktiviteter för nya och etablerade svenskar skapar de mötesplatser där deltagarna får möjlighet att lära av varandras bakgrunder och erfarenheter, med barnen som den gemensamma nämnaren. Det ömsesidiga utbytet ligger till grund för att deltagarna ska mötas på lika villkor. Mångfald ses i svenska med babys verksamhet som en tillgång, där samtalen och aktiviteterna anpassas efter gruppens storlek, språknivå och intressen. Deras mål är att genom nya möten och sociala nätverk skapa sammanhållning mellan människor, bryta segregation och samtidigt erbjuda föräldralediga möjliget att träna svenska. Det är gratis att vara med och ingen föranmälan krävs. Idag finns svenska med baby i 27 olika grupper i 18 olika kommuner. Sedan mars 2016 samarbetar Familjens hus i Eslöv med Svenska med baby och har en öppen föräldragrupp på fredagar i öppna förskolans lokaler. Sida 8 (15)

9 Spridning och marknadsföring av projektet Projektledaren har under projekttiden haft möjlighet att marknadsföra projektet till andra familjecentraler i Skåne Näringslivsdagar i Eslöv, monter med presentationsmaterial Nationell BVC Konferens i Malmö, monter med presentationsmaterial Studiebesök i Stockholm, Svenska med baby och projektpresentation Regional Familjecentralskonferens i Lund, monter med presentationsmaterial och kort projektpresentation Projektpresentation på Hässleholms Familjecentral Projektpresentation på GOV-nämnden Projektpresentation på Familjen Samovaren i Burlöv Projektpresentation på BOU-nämnden Från 2016 har projektledaren, Petra Roos, varit sammankallande för utvecklingsgrupp för Familjecentraler i Skåne med inriktning på integrationsfrågor. Gruppen har träffats en gång per termin och det har varit representanter med från följande kommuner: Malmö (Nydala), Bjuv, Ekeby/Billesholm, Hässleholm, Landskrona (Tellus och Rådstugan), Burlöv, Ängelholm samt Eslöv. Träff 1: Eslöv presenterade sitt projekt SFI på Familjens Hus och informerade även att man hade startat upp ett samarbete med Svenska med baby. Vid detta tillfälle var det 17 personer närvarande. Träff 2: Man ville veta mer om Svenska med baby och Landskrona presenterade sitt projekt Föräldrasvenska, vid detta tillfälle var det 12 personer närvarande. Syftet med gruppen är att delge varandra tips om hur man arbetar med integrationsfrågor på de olika Familjecentralerna. En kontakt etablerades med Familjecentralen i Ängelholm och med Svenska med baby. Ängelholm är vårterminen 2017 i uppstart av ett samarbete med Svenska med baby. Sida 9 (15)

10 Resultat Antalet nya besökare Det har kommit ca 25 olika språkgrupper under projekttiden; albanska, amhariska, arabiska, bosniska, dari, darija (tunisiska arabiska), engelska (brittisk och amerikansk), estländska, farsi, franska, isländska, kantonesiska, kurdiska, litauiska, makedonska, mandarin, norska, persiska, polska, portugisiska, ryska, spanska, tigrinja, tyska, ungerska och svenska. Stöttning och information kring det sociala samspelet mellan förälder och barn. I Öppna förskolans verksamhet har familjer fått social stöttning i normer kring mat, lek, sömn t.ex. sitta och äta vid bord, ej springa omkring med mat, ej stå på bord, leka tillsammans. Föräldrarna ansvarar för sina barn i verksamheten. Familjer har också fått stöttning i och kring barnets utveckling, t ex hur man kan träna nackmusklerna och motivera barn att försöka krypa. Förklaring till varför det är så viktigt att ha ögonkontakt och prata med sitt barn. Samtal kring relationer; vuxen- barn, barn-barn, vuxen-vuxen. Det har funnits exempel på situationer där det har behövts social stöttning kring utåtagerande barn och språklig stöttning i kontakt med nya vuxna, att våga stiga över tröskeln, ta kontakt och besvara frågor. Exempel på positiva effekter, mer än språkliga: Hjälp och rådgivning kring anknytning förälder barn och snabb väg till socialrådgivning Tips och råd i relationsfrågor och snabb väg till familjerådgivning Stöd och information kring personliga rättigheter, även här en snabbare väg till familjeenheten och i koppling ihop med socionom. Råd och information kring föräldrastöd/föräldrautbildning ICDP och snabb väg till föräldrautbildning i mindre grupp för de som har svenska som andraspråk. Råd och stöd (understimulerat barn) snabb koppling till råd och stöd av socionom Hjälp och information kring placering av barn i förskola-prioriterad i kommunens kö Information kring att söka föräldrapeng/försäkringskassan Information och en väg in till BVC:s föräldragrupper- på vilka man har gett info från exempelvis barnmorskor t.ex. cellprov. Efter info beställde personen tid för cellprovtagning Bildat nätverk-fått kontakt med nya personer, som även har fortsatt träffas utanför verksamheten Sida 10 (15)

11 Hjälp och stöd i kontakt med sjukvård snabb väg till primärvården och hjälp med tolk Genom att träffa och bygga relationer med andra så har det visat sig vara enklare att våga fråga efter hjälp, be om hjälp och ta emot hjälp från kommunen. d.v.s. BVC, Barnmorska, socionom, kurator eller förskollärare och SFI-lärare. Mätbara språkliga effekter Vi kan se och mäta att elever som deltagit både har fått behålla sina svenskkunskaper men också genom språkträning ökat sitt ordförråd, ökat sin muntliga interaktion, blivit bättre på att förstå andra personer och på så sätt underlättat kommunikationen med andra. Uttal, intonation och flöde har också blivit bättre. De elever, som aktivt har gjort grammatiska och skriftliga uppgifter hemma, har även visat på ökade kunskaper både i skrift och i grammatik. Insatsen har också fungerat som en kartläggning av deltagarnas språkliga nivåer, där SFI-läraren även har dokumenterat elevernas progression, som hon har kunnat delge sina kollegor inom SFI och Komvux, för att underlätta övergången från föräldraledigheten till studier. Det finns många olika exempel på där studietiden för elever har förkortas, då man har lyckats placera eleven på rätt nivå inom SFI eller där eleven till och med blivit godkända på Nationella prov/godkända på SFI-kurser, eftersom det funnits en tydlig kartläggning och kommunikation, tack vare ett bra samarbete verksamheterna emellan. Muntliga utvärderingar Under projektets gång har muntliga utvärderingar diskuterats med de föräldrar som deltagit i projektet. Sammanställning: De föräldrar som deltagit har uttryckt att de har tyckt att de informerande aktiviteterna, där till exempel folktandvården, placeringsenheten och logoped etc. varit inbjudna varit intressanta. De har tyckt det var bra att de har fått möjlighet att komma och prata svenska och att ha fått stöd av en SFI-lärare på plats på Öppna förskolan. De har varit positiva till att träffa andra föräldrar med barn, men tyckt det var lite svårt att prata på svenska i början om de har haft en lägre nivå på svenska. Deltagarna har också uttryckt i de muntliga utvärderingarna att de har fått stora möjligheter att komma och prata svenska med nya och etablerade svenskar. De har också övat på att lyssna och förstå olika människor. De har fått chansen att prata och lära sig mer om intressanta ämnen. På det sättet tycker de att de har lärt sig nya ord och ny information om det svenska samhället. De uttrycker att de känner sig bättre på att prata och förstå. De tycker att de vågar använda svenskan mer nu, men även att de vill prata mer och känner själva att de blivit bättre. De tycker att öppna förskolan är en positiv plats att lära sig svenska på. Många uttrycker att de tycker om att sjunga tillsammans och att de har lärt sig många nya svenska sånger. Deltagare tycker också om att de har fått uppgifter att arbeta med hemma och att de använt Sida 11 (15)

12 sig av lärplattform, appar och hemsidor som man har fått tips på. Deltagarna har även utryckt att kontakten med etablerade svenskar har varit ett stort stöd i deras språkutveckling. En förälder beskrev öppna förskolan som en plats där hon för första gången kände en tillhörighet. Erfarenheter Att ha SFI-lärare på plats två ggr/vecka var ett lyft för verksamheten och det har kommit många besökare. Många besökare valde också att komma de andra öppetdagarna, vissa har varit på öppna förskolan varje dag. Detta påverkade såklart verksamheten då förskolläraren hade en ökad arbetsbelastning när inte SFI-läraren var där. En del män tyckte inte att det var ok att deras fru kom till verksamheten, dels för att de inte vet vad det är för något och dels för att det är andra män i verksamheten. I nära samarbete med vår socialrådgivare och Familjeenheten har vi kunnat förmedla snabb kontakt till socialtjänst. Det geografiska läget gör att man inte når de som bor på norr och de som går på Kärråkra och Brahehälsans vårdcentraler. I början av projektet märkte man ett avstånd och grupperingar mellan och inom de etablerade och nya svenskarna. Detta utkristalliserades genom att man placerade sig på olika ställen i lokalen och man tog inte kontakt med varandra. Personalen arbetade aktivt med att stötta och uppmuntra till samtal och interaktion mellan alla familjer på öppna förskolan. I slutet av projektet kunde man se en tydlig inkludering och det fanns en större öppenhet för olikheter. SFI-läraren hade inte kvällsundervisning på SFI under vårterminen och kunde därmed inte marknadsföra projektet muntligt till sina elever. Sida 12 (15)

13 Dokument & Bilagor Kompletterande dokument Länkar Sida 13 (15)

14 Statistik besökare Hösttermin 2015 Datum Antal Antal Kvinnor Antal män Antal barn 18/ / / / / /9 12 Stadsbiblioteket 15/ / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / Sida 14 (15)

15 Vårtermin 2016 Datum Antal Antal Antal Kvinnor män 14/ / / / / / / / / / / / / / / / Antal barn Statistik öppna förskolan Totalt antal besök Besökare/dag 25,1 31 Nya familjer Sida 15 (15)

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola Läsåret 2013/2014 sida 1 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs

Läs mer

UTVÄRDERING. Läsåret 2016/2017

UTVÄRDERING. Läsåret 2016/2017 UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2015/2016 Österängs öppna förskola

UTVÄRDERING Läsåret 2015/2016 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer

Familjecentralen. - en mötesplats för kunskapsutveckling och integration

Familjecentralen. - en mötesplats för kunskapsutveckling och integration Familjecentralen - en mötesplats för kunskapsutveckling och integration Samverkan mellan Barnhälsovård Barnmorskemottagning Öppen förskola Socialtjänst. i samma lokaler. Vad är en familjecentral? Ibland

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2018/2019

UTVÄRDERING Läsåret 2018/2019 UTVÄRDERING Läsåret 2018/2019 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2018/2019 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

UTVÄRDERING. Läsåret 2015/2016

UTVÄRDERING. Läsåret 2015/2016 UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018

UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

UTVÄRDERING. Läsåret 2014/2015

UTVÄRDERING. Läsåret 2014/2015 UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer

Elever och studieresultat i sfi läsåret 2007/08

Elever och studieresultat i sfi läsåret 2007/08 Enheten för utbildningsstatistik 2009-04-29 1 (5) Dnr 71-2009:73 Elever och studieresultat i sfi läsåret 2007/08 Kursplanen för svenskundervisning för invandrare (sfi) inrymmer tre olika studievägar om

Läs mer

Datum Dnr Återrapportering. Lokala folkhälsosatsningar inom Region Skåne 2015

Datum Dnr Återrapportering. Lokala folkhälsosatsningar inom Region Skåne 2015 Folkhälsoberedningen Tommy Aspegren Strateg 044-309 35 25 Tommy.Aspegren@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-11 Dnr 1500005 1 (6) Folkhälsoberedningen Återrapportering. Lokala folkhälsosatsningar inom

Läs mer

Nyanlända och flerspråkiga barn i förskolan

Nyanlända och flerspråkiga barn i förskolan Nyanlända och flerspråkiga barn i förskolan Flerspråkscentrum Team Introduktion Team Modersmål Övergripande mål Luleå kommun säkerställer den röda tråden så att barn och elever med annat modersmål/minoritetsspråk,

Läs mer

Bilaga Rapport om arbetet kring Svenska med baby,

Bilaga Rapport om arbetet kring Svenska med baby, TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-02-22 Sida 1 (1) Diarienr FSN 2018/00089-1.4.2 Barn- och utbildningsförvaltningen Bengt Larsson Epost: bengt.larsson@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Förskolenämnden Återrapport

Läs mer

Rapport Projekt Mångfald på familjerådgivning och familjecentral

Rapport Projekt Mångfald på familjerådgivning och familjecentral Rapport Projekt Mångfald på familjerådgivning och familjecentral Projekt Mångfald på familjerådgivning och familjecentral Projekt Mångfald på familjerådgivning och familjecentral är ett ettårigt projekt

Läs mer

Kommunens arbete. Utbildningstillfälle/Informationstillfälle

Kommunens arbete. Utbildningstillfälle/Informationstillfälle Kommunens arbete Utbildningstillfälle/Informationstillfälle 2015-06-11 Nyanlända familjer - Hur ser våra erfarenheter ut hittills på Tjörn? Bostad en fast grund att stå på Erfarenheten hittills är dock

Läs mer

För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen. Den svenska skolan för nyanlända

För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen. Den svenska skolan för nyanlända För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär-

Läs mer

Utveckling av introduktionsförskola i Rinkeby

Utveckling av introduktionsförskola i Rinkeby -Kista stadsdelsförvaltning Förskoleverksamheten Anmälan Sida 1 (7) 2017-02-09 SDN 2017-02-23 Handläggare Annika Björklund Telefon: 08-508 01 603 Till -Kista stadsdelsnämnd Utveckling av introduktionsförskola

Läs mer

Föräldrastöd riktat till föräldrar med utländsk bakgrund i socioekonomiskt utsatta områden

Föräldrastöd riktat till föräldrar med utländsk bakgrund i socioekonomiskt utsatta områden Föräldrastöd riktat till föräldrar med utländsk bakgrund i socioekonomiskt utsatta områden Förebyggande universellt föräldrastöd En aktivitet som ger föräldrar kunskap om barns hälsa, emotionella, kognitiva

Läs mer

marcela.puga@huddinge.se eva.nyberg@fou-sodertorn.se Familjecentralen Vårby FoU-Södertörn

marcela.puga@huddinge.se eva.nyberg@fou-sodertorn.se Familjecentralen Vårby FoU-Södertörn marcela.puga@huddinge.se eva.nyberg@fou-sodertorn.se Familjecentralen Vårby FoU-Södertörn Familjecentralen i Vårby Gård Familjecentral i den mångkulturella förorten Huddinge kommun Mångkulturell storstadsförort

Läs mer

Uppföljning, bildningsverksamheten enligt årsagendavuxenutbildning

Uppföljning, bildningsverksamheten enligt årsagendavuxenutbildning Antal kurser 19-09-02 Bildnings- och sociala utskottet Uppföljning, bildningsverksamheten enligt årsagendavuxenutbildning Ärendebeskrivning Som en del i det systematiska kvalitetsarbetet sker det i augusti

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

Språkutveckling. - ett vägledningsdokument för språkutvecklande arbetssätt inom enheten Fisksätra förskolor

Språkutveckling. - ett vägledningsdokument för språkutvecklande arbetssätt inom enheten Fisksätra förskolor Språkutveckling - ett vägledningsdokument för språkutvecklande arbetssätt inom enheten Fisksätra förskolor 1 Innehåll 1. Inledning sid 2 2. Vad säger styrdokumenten? sid 2 3. Förhållningssätt sid 3 4.

Läs mer

Tidig insats- ett utvecklingsprojekt för de yngsta barnen

Tidig insats- ett utvecklingsprojekt för de yngsta barnen Tidig insats- ett utvecklingsprojekt för de yngsta barnen Ett socialt investeringsprojekt med plattform på familjecentralen i Klockaretorpet, Norrköping. Samverkan mellan social- och utbildningskontoret

Läs mer

Integrationscentrum Göteborg. Samhällsorientering Flyktingguide/Språkvän Cirkulär Migration

Integrationscentrum Göteborg. Samhällsorientering Flyktingguide/Språkvän Cirkulär Migration Integrationscentrum Göteborg Samhällsorientering Flyktingguide/Språkvän Cirkulär Migration Andra Långgatan 19, entréplan Öppet Hus 28 oktober 2015 www.goteborg.se/integrationscentrum 2 Social Resursförvaltning

Läs mer

Älvsjö Öppna förskola

Älvsjö Öppna förskola K V A L I T E T S G A R A N T I Älvsjö Öppna förskola Sid 1 (5) Öppna förskolan är öppen på heltid, med en heltidsanställd förskollärare och en på 80 %. Ledningen utgörs av förskolechef inom Solbergaskogens

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 2013/2014. Förskolan Skäggetorp Centrum 30A Utveckling och lärande

Kvalitetsrapport läsåret 2013/2014. Förskolan Skäggetorp Centrum 30A Utveckling och lärande Kvalitetsrapport läsåret 2013/2014 Förskolan Skäggetorp Centrum 30A Utveckling och lärande 2 Innehåll UTVECKLING OCH LÄRANDE... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Föräldrasamverkan och språk...

Läs mer

Rapport - Genomströmning av elever i verksamheten

Rapport - Genomströmning av elever i verksamheten Sid (7) Rapport Dnr 323725 208-02-07 Rapport - Genomströmning av elever i verksamheten sfi Bakgrund Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden har ansvaret för uppgifterna i skollagen (200:800) som avser skolformerna

Läs mer

Integrera surfplatta i språkförskola. SPSM, Uppsala 150916 Lena Mattsson, leg. logoped

Integrera surfplatta i språkförskola. SPSM, Uppsala 150916 Lena Mattsson, leg. logoped Integrera surfplatta i språkförskola SPSM, Uppsala 150916 Lena Mattsson, leg. logoped Integrera surfplatta i språkförskola Bakgrund Skoldatatekets projekt 2012/2013 för förskola Hur, på vilket sätt och

Läs mer

Modersmålspedagoger en viktig resurs i föräldrastödsarbetet

Modersmålspedagoger en viktig resurs i föräldrastödsarbetet Modersmålspedagoger en viktig resurs i föräldrastödsarbetet Föräldrastöd riktat till föräldrar med utländsk bakgrund i socioekonomiskt utsatta områden 1 Linköping - förebyggande föräldrastöd kortfattad

Läs mer

Elever och studieresultat i sfi läsåret 2005/06

Elever och studieresultat i sfi läsåret 2005/06 Enheten för utbildningsstatistik 2007-05-03 1 (6) Elever och studieresultat i sfi läsåret 2005/06 Denna promemoria avser elever som varit inskrivna i svenskundervisning för invandrare (sfi) någon gång

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utveckling och lärande Nulägesanalys Måluppfyllelsen har enligt resultat från helhetsanalysen varit god. Dock har vi valt att behålla samma mål från Lpfö

Läs mer

Öppna förskolan Gläntan

Öppna förskolan Gläntan REVIDERAT UNDERLAG 2009-05-05 /GF Öppna förskolan Gläntan Anette Tinnsten Rektor 2010-08-10 3. Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning som preciserats i verksamhetens arbetsplan. 9. Redovisning

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Sesam Familjecentral 2014

Verksamhetsbeskrivning Sesam Familjecentral 2014 Verksamhetsbeskrivning Sesam Familjecentral 2014 1 Innehållsförteckning Varför Familjecentral? 3 Målet med samverkan och arbetet på SESAM 3 Bild av Samverkan 4 Förutsättningar på Sesam 5 Medarbetare 5

Läs mer

Tandvård på lika villkor och insatser i riskområden

Tandvård på lika villkor och insatser i riskområden Tandvård på lika villkor och insatser i riskområden 1 Folktandvårdens strategi Gruppinriktad prevention Barn i riskområde Riktade tandhälsoinsatser Individinriktad prevention Barn med sjukdomsaktivitet

Läs mer

En skola och utbildning som främjar social rörlighet

En skola och utbildning som främjar social rörlighet Kommittémotion M Motion till riksdagen 2018/19:2836 av Erik Bengtzboe m.fl. (M) En skola och utbildning som främjar social rörlighet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2018 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 2.1 Vision sid. 3 2.2 Familjecentralernas mål enligt samverkansavtalet

Läs mer

Hamsam 2.0 Hammarstrand

Hamsam 2.0 Hammarstrand Delrapport Hamsam 2.0 Hammarstrand Författad av Margareta Nordling 2019-02-07 Innhåll 1 Projektets organisation... 3 2 Bakgrund... 3 3 Huvudmål för projektet... 4 4 Övergripande mål för projektet... 4

Läs mer

Kommunens roll i etableringsuppdraget nyanländ. Ekonomiskt bistånd. Kompetenscenter SFI. Samhällsinformation med hälsa

Kommunens roll i etableringsuppdraget nyanländ. Ekonomiskt bistånd. Kompetenscenter SFI. Samhällsinformation med hälsa Kommunens roll i etableringsuppdraget nyanländ Ekonomiskt bistånd Kompetenscenter SFI Samhällsinformation med hälsa Ekonomiskt bistånd försörjningsstöd Verksamhetsområde försörjning, Köping Våra sökande

Läs mer

NAMN TITEL DATUM Annika Björkholm Förskolechef Kvalitetsrapport. Baggeby gårds förskola

NAMN TITEL DATUM Annika Björkholm Förskolechef Kvalitetsrapport. Baggeby gårds förskola NAMN TITEL DATUM Annika Björkholm Förskolechef 2016-07-06 Kvalitetsrapport Baggeby gårds förskola Innehållsförteckning 1 Förutsättningar för genomförande... 3 2 Metoder och verktyg som har använts för

Läs mer

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk

Läs mer

Leonards plåster kvalitet i sagostunden Enkät - nuläge 2016

Leonards plåster kvalitet i sagostunden Enkät - nuläge 2016 Leonards plåster kvalitet i sagostunden Enkät - nuläge 2016 Enkätfrågor 11 enkätsvar från 8 kommuner Bibliotek och kommun Linköping HB2, och Norrköping HB och 2. Har ni sagostund på folkbiblioteket i din

Läs mer

Föräldrarnas syn på förskoleverksamheten

Föräldrarnas syn på förskoleverksamheten 2016-04-14 Ann-Marie Mattsson 0413-628 13 Ann-Marie.Mattsson@eslov.se Föräldrarnas syn på förskoleverksamheten I Eslövs kommun genomförs varje år en enkätundersökning till föräldrar som har barn i förskolan

Läs mer

11 Svenska för invandrare (sfi)

11 Svenska för invandrare (sfi) Utbildningsstatistisk årsbok 200 Svenska för invandrare (sfi) Svenska för invandrare (sfi) Innehåll Fakta om statistiken... 94. Studietid för elever som avslutat, avbrutit eller fortsätter utbildningen

Läs mer

Ansökan om medel för introduktionsförskola

Ansökan om medel för introduktionsförskola Ansökan medel för introduktionsförskola Bilaga 04 Sida 1 (6) 2018-11-14 Ansökan om medel för introduktionsförskola Nämnderna kan ansöka om medel för befintliga introduktionsförskolor, men även för start

Läs mer

Familjecentraler Brukarundersökning 2010

Familjecentraler Brukarundersökning 2010 Familjecentraler Brukarundersökning 2010 Dnr 2/7 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Genomförande... 3 Resultat... 4 Stöd från personal... 4 Frågor... 4 Råd och stöd... 4 Olika delar samlade i samma lokal...

Läs mer

Kvalitetsgaranti - Öppna förskolan

Kvalitetsgaranti - Öppna förskolan ÖPPNA FÖRSKOLAN Sid 1 (5) Giltig 2016 - E n m ö t e s p l a t s för f ö r ä l d r a r o c h små b a r n ( 0-5 å r ) so m t i l l sa m m a n s u t for skar världen, k ny t e r ny a soc i a l a ko n t a

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2017 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 2.1 Vision sid. 3 2.2 Familjecentralernas mål enligt samverkansavtalet

Läs mer

Introduktion till studier på Masugnen och sfi

Introduktion till studier på Masugnen och sfi Introduktion till studier på Masugnen och sfi Innehållsförteckning Till nya studerande på sfi i Lindesberg... 3 Hej!... 3 Syfte... 3 Masugnens utbildningsverksamhet... 3 Våra kurser och spår... 3 Frånvaro...

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Kartläggning och bedömning av nyanlända elevers kunskaper och språkutveckling

Kartläggning och bedömning av nyanlända elevers kunskaper och språkutveckling Kartläggning och bedömning av nyanlända elevers kunskaper och språkutveckling Stockholm, 30 januari 2015 Sofia Engman och Mikael Olofsson, Institutionen för språkdidaktik vid Stockholms universitet Vår

Läs mer

ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER

ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG/PREVEN TIONSENHETEN SID 1 (5) 2008-03-27 ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER Projektstart Projektet Sköra föräldrar startade den 31 augusti 2007

Läs mer

Fo ra ldrarnas syn pa fo rskolverksamheten

Fo ra ldrarnas syn pa fo rskolverksamheten Fo ra ldrarnas syn pa fo rskolverksamheten I Eslövs kommun genomförs varje år en enkätundersökning till föräldrar som har barn i förskolan i Eslövs kommun. Enkäten går ut till de förskolor där kommunen

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

Skurups kommun För dig som är ny i Sverige

Skurups kommun För dig som är ny i Sverige Skurups kommun För dig som är ny i Sverige Innehållsförteckning Skurups kommun... 3 Arbetsförmedling, Migrationsverket... 4 Utbildning i svenska... 5 Skola... 6 Förskola... 7 Fritidshem... 7 Fritidsgårdar...

Läs mer

Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2017

Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2017 Enheten för gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik 2018-06-21 1 (10) Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2017 I detta beskriver vi statistik om kommunal vuxenutbildning

Läs mer

BIU. Blekinge Integrations- och Utbildningscenter

BIU. Blekinge Integrations- och Utbildningscenter BIU Blekinge Integrations- och Utbildningscenter Den flykting som kommer hit ska känna sig välkommen, känna sig trygg och erbjudas utbildning som håller hög kvalitet. För då kan hen göra de val som gynnar

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING för år 2007

KVALITETSREDOVISNING för år 2007 1 KVALITETSREDOVISNING för år 2007 Pedagogiskt bokslut för Modersmålsundervisningen Eslövs Kommun Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 1 MODERSMÅLSUNDERVISNING Om en elevs föräldrar eller vårdnadshavare

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nygatans förskola

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nygatans förskola PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Nygatans förskola 2018 2019 Anmäla Kommunicera Utreda Åtgärda Följa upp utvärdera Pedagogisk planering och utvärdering i förskolan (Prioriterade

Läs mer

Arbetsplan läsåret 17/18. Lidingö stads öppna förskola. Öppen förskolas uppgift enligt Skolverkets allmänna råd:

Arbetsplan läsåret 17/18. Lidingö stads öppna förskola. Öppen förskolas uppgift enligt Skolverkets allmänna råd: Arbetsplan läsåret 17/18 Lidingö stads öppna förskola Öppen förskolas uppgift enligt Skolverkets allmänna råd: I nära samarbete med de vuxna besökarna erbjuda barn en god pedagogisk gruppverksamhet samtidigt

Läs mer

Föräldrastöd till utrikesfödda föräldrar

Föräldrastöd till utrikesfödda föräldrar Föräldrastöd till utrikesfödda föräldrar Modersmålspersonalen - En viktig resurs i föräldrastödsarbetet Linköping - förebyggande föräldrastöd kortfattad historik Familjeprogram/föräldrakurser sedan 2000

Läs mer

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015 Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Att främja alla barns språkutveckling genom samverkan.

Att främja alla barns språkutveckling genom samverkan. Att främja alla barns språkutveckling genom samverkan. Catarina Sjöberg Leg logoped http://logopedcatarina.se Kontakta mig gärna vid frågor e-mail: info@logopedcatarina.se Telefon: 0708-707570 Läs mer

Läs mer

KVALITETSREDOVISNIG ARKENS FÖRSKOLA HÖLLVIKENS FÖRSAMLING

KVALITETSREDOVISNIG ARKENS FÖRSKOLA HÖLLVIKENS FÖRSAMLING KVALITETSREDOVISNIG ARKENS FÖRSKOLA HÖLLVIKENS FÖRSAMLING Kvalitetsredovisning för 2009 Arkens förskola Höllvikens församling. Beskrivning av verksamheten. Förskolan Arken består av 27 barn i åldrarna

Läs mer

Studenternas attityder till språk och språkstudier

Studenternas attityder till språk och språkstudier Studenternas attityder till språk och språkstudier Sammanfattning av undersökning genomförd vid Mälardalens högskola 2010-03-01-2010-03-08 Sammanfattning Undersökningen genomfördes som en e postenkät till

Läs mer

Likvärdig förskola. Helsingborgs stad Påarps förskola. Projektledare: Maria Martinsson

Likvärdig förskola. Helsingborgs stad Påarps förskola. Projektledare: Maria Martinsson Likvärdig förskola Helsingborgs stad Påarps förskola Projektledare: Maria Martinsson maria.martinsson@helsingborg.se Anna Thorssell anna.thorsell@helsingborg.se Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2.

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun Integrationsstrategi för Västerviks kommun 2015 2017 1 Integrationsstrategi för Västerviks kommun Vision Västerviks kommuns vision avseende integration är att gemensamt skapa förutsättningar för kommunen

Läs mer

Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö SpråkSam 2009-04-15 2011-04-14

Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö SpråkSam 2009-04-15 2011-04-14 Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö SpråkSam 2009-04-15 2011-04-14 Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum Forsknings- och utvecklingsstiftelse Ämnesområden i fokus är äldreomsorg, äldrevård, hälsofrämjande

Läs mer

Förskolan Solstrålen Tenstavägen 101

Förskolan Solstrålen Tenstavägen 101 Sid 1 (6) Förskolan Solstrålen Tenstavägen 101 Musik och dans förskolan Det viktigaste i Förskolan är TRYGGHET. Barn, föräldrar och pedagoger behöver vara trygga med varandra för att det ska bli bra verksamhet.

Läs mer

Elever och studieresultat i sfi kalenderåret 2009

Elever och studieresultat i sfi kalenderåret 2009 Utbildningsstatistik 2010-09-30 1 (7) Elever och studieresultat i sfi kalenderåret 2009 Promemorians första avsnitt avser elever och kursdeltagare som varit inskrivna i sfi någon gång under 2009. Det andra

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2019 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Uppdraget sid. 3 3. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 3.1 Vision sid. 3 3.2 Familjecentralernas mål

Läs mer

Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete. Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund

Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete. Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund Psykologverksamheter Mödrabarnhälsovård/Föräldra- och barnhälsa i region Skåne SUS (Mottagningar i Lund, Malmö

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Elever och studieresultat i sfi år 2010

Elever och studieresultat i sfi år 2010 Utbildningsstatistik 2011-06-30 1 (7) Elever och studieresultat i sfi år 2010 Svenskundervisning för invandrare (sfi) är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare grundläggande

Läs mer

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Smedby period 1 (juli-sept), läsåret

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Smedby period 1 (juli-sept), läsåret 2013-10-18 Kvalitetsarbete för fritidshemmet Smedby period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Svenska med baby Ansökan från föreningen Internationella Bekantskaper (1 bilaga)

Svenska med baby Ansökan från föreningen Internationella Bekantskaper (1 bilaga) Strategiska enheten Tjänsteutlåtande Dnr: 10.1-510/2014 OFU 2015-03-24 Sida 1 (6) 2015-02-25 Handläggare: Linn Ljunglöv Ahlenius Telefon: 08-508 25 077 Till Socialnämnden Organisations- och föreningsutskottet

Läs mer

Kan myndigheternas webbplatser bli tillgängliga för alla? Ett svenskt språkpolitiskt perspektiv. Rickard Domeij Språkrådet i Sverige

Kan myndigheternas webbplatser bli tillgängliga för alla? Ett svenskt språkpolitiskt perspektiv. Rickard Domeij Språkrådet i Sverige Kan myndigheternas webbplatser bli tillgängliga för alla? Ett svenskt språkpolitiskt perspektiv Rickard Domeij Språkrådet i Sverige Flerspråkig webbtillgänglighet Vägledningen för flerspråkig information

Läs mer

Föräldrarnas syn på förskoleverksamheten

Föräldrarnas syn på förskoleverksamheten 2018-04-18 Ann-Marie Mattsson 0413-628 13 Ann-Marie.Mattsson@eslov.se Föräldrarnas syn på förskoleverksamheten Varje år genomförs en enkätundersökning till vårdnadshavare som har barn i förskolan i Eslövs

Läs mer

Välkommen till skolan!

Välkommen till skolan! Till dig som är vårdnadshavare Välkommen till skolan! Ditt barn ska börja i förskoleklassen eller grundskolan. Här får du veta mer om hur skolan i Sverige fungerar. Ju mer du vet, desto mer kan du påverka

Läs mer

Rapport om kurser inom samhällsorientering (SO) och fördjupad samhällsorientering (SO2) i Linköpings kommun

Rapport om kurser inom samhällsorientering (SO) och fördjupad samhällsorientering (SO2) i Linköpings kommun Utbildningskontoret Lukas Huoman 2019-03-01 Dnr AN 2019-41 Rapport om kurser inom samhällsorientering (SO) och fördjupad samhällsorientering (SO2) i Linköpings kommun Bakgrund Samhällsorienteringen syftar

Läs mer

Brukarundersökning 2011. Familjecentralerna i Arnö och Brandkärr

Brukarundersökning 2011. Familjecentralerna i Arnö och Brandkärr Brukarundersökning 2011 Familjecentralerna i Arnö och Brandkärr Dnr 2/7 Innehållsförteckning Bakgrund och metod... 3 Resultat... 3 Förslag på förbättringar... 5 Diskussion... 6 Uppdatera innehållslistan

Läs mer

EU:s åtta nyckelkompetenser

EU:s åtta nyckelkompetenser EU:s åtta nyckelkompetenser 1. Kommunikation på modersmålet. 2. Kommunikation på främmande språk. 3. Matematiskt kunnande och grundläggande vetenskaplig och teknisk kompetens. 4. Digital kompetens. 5.

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Välkommen till Kiaby förskola

Välkommen till Kiaby förskola www.kristianstad.se Välkommen till Kiaby förskola 1 Välkommen till Kiaby förskola. Kiaby är en liten by nära natursköna områden som Kjugekull och Oppmannasjön och med lantbruk och skog som närmsta grannar.

Läs mer

Tidiga insatser för asylsökande

Tidiga insatser för asylsökande Tidiga insatser för asylsökande Asylsökande i Gävleborg 2016-11-01 1600 1400 1200 1000 800 600 EBO ABO 400 200 0 Källa: Migrationsverket Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker

Läs mer

Integration genom kompetensförsörjning

Integration genom kompetensförsörjning Integration genom kompetensförsörjning en projektidé från Söderhamn Bakgrund Ett ökat antal nyanlända till kommunen och regionen Behov av att snabba på processen (genom att påbörja undervisning i svenska

Läs mer

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området NORMER OCH VÄRDEN Varje enhet har ett väl fungerande och förebyggande likabehandlingsarbete och en väl dokumenterad likabehandlingsplan

Läs mer

Grundskolan och fritidshem

Grundskolan och fritidshem Den svenska skolan för nyanlända För barn 7 15 år Grundskolan och fritidshem Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Fritidshem

Läs mer

Eget modersmålsstöd av flerspråkig pedagog i förskolan

Eget modersmålsstöd av flerspråkig pedagog i förskolan BIN 2oa-ös^M Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Boel Vallgårda 2012-05- 03 Diarienummer BUN-2012-0589 Barn- och ungdomsnämnden Eget modersmålsstöd av flerspråkig

Läs mer

Flerspråkighet i förskolan

Flerspråkighet i förskolan Flerspråkighet i förskolan en handledning 1 www.karlskoga.se Inledning Andelen barn som växer upp med ett eller flera språk utöver svenska ökar inom förskolan i Karlskoga kommun. Det är barn vars föräldrar

Läs mer

STARTSKOLAN SPRÅKINTRODUKTION Läsåret 2016/17

STARTSKOLAN SPRÅKINTRODUKTION Läsåret 2016/17 STARTSKOLAN SPRÅKINTRODUKTION Läsåret 2016/17 Innehållsförteckning Välkommen till Startskolan...4 Språkintroduktion...5 Studieplan, omdömen & betyg...6 Start - Mellan - Fortsättning...7 Studiehandledning...8

Läs mer

Minnesanteckningar Per Olsskolans föräldraråd

Minnesanteckningar Per Olsskolans föräldraråd Minnesanteckningar Per Olsskolans föräldraråd 2016-04-05 Närvarande föräldrarepresentanter: Förskoleklassen Hyttan, Förskoleklassen Gruvan, 1 C, 2 A, 2 C, 3 B, 4 A, 4 C, 5 B, 5 C och 6 A. Närvarande lärare:

Läs mer

Välkommen till konferens om samhällsorientering på webben

Välkommen till konferens om samhällsorientering på webben Hitta hit! Det är lätt att hitta till samhällsorienteringen. Ta spårvagnen till Järntorget, gå till Andra Långgatan 19 titta på filmen! http://youtu.be/u1sq2b_gdjq Välkommen till konferens om samhällsorientering

Läs mer

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN DUA Nyanlända Lund 16 24 år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Styrning, uppföljning och målsättningar...3 1.2.1 Styrning... 3 1.2.2 Uppföljning...

Läs mer

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga,

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-05-02 Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-2020 Ånge kommun och Arbetsförmedlingen Ånge 2018-05-02 Bilaga 1: Kartläggningen av målgruppen bygger

Läs mer

Årsberättelse 2013/2014

Årsberättelse 2013/2014 Bilaga 5 Årsberättelse 2013/2014 Förskoleområde: Stigslund/Strömsbro Förskolans namn: Åbyggeby förskola Ansvarig förskolechef: Annika Proos Biträdande förskolechef: Lena Hornéy Inledning för Årsberättelse

Läs mer

Umeå kommun umea.kommunaumea.se Dnr :6995. Beslut

Umeå kommun umea.kommunaumea.se Dnr :6995. Beslut Beslut Umeå kommun 2017-11-01 umea.kommunaumea.se Dnr 400-2016:6995 Beslut efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare vid yrkesspåret i sfi-verksamheten i Umeå kommun 2 (5) Inledning

Läs mer

Arbetsplan förskoleklass

Arbetsplan förskoleklass Arbetsplan förskoleklass Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Handledning av skolans specialpedagog

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Vi gör informa,on,llgänglig för människor, oavse4 språk, kultur, utbildning eller andra förkunskaper.

Vi gör informa,on,llgänglig för människor, oavse4 språk, kultur, utbildning eller andra förkunskaper. Vi gör informa,on,llgänglig för människor, oavse4 språk, kultur, utbildning eller andra förkunskaper. Tjänster Strategisk och tak.sk rådgivning, exempel målgruppsanalyser, kanal- och språkval. Undersökningar

Läs mer