Att köpa grönt! Miljöanpassad offentlig upphandling i Europa. En översikt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att köpa grönt! Miljöanpassad offentlig upphandling i Europa. En översikt"

Transkript

1 Att köpa grönt! Miljöanpassad offentlig upphandling i Europa En översikt

2 Inledning Denna skrift innehåller en överblick över den miljöanpassade offentliga upphandlingen i Europeiska unionen (EU). Här ges en beskrivning av begreppet miljöanpassad offentlig upphandling och en sammanfattning av EU:s och medlemsstaternas viktigaste politik på området. Du får exempel på resultat av och fördelar med miljöanpassad offentlig upphandling med utgångspunkt i de metoder som används av offentliga myndigheter i hela EU. Dessutom redovisas de rättsliga aspekterna och hur man kan få bästa valuta för pengarna med miljöanpassad offentlig upphandling. Denna sammanfattning bygger på den mer detaljerade handboken Att köpa grönt! som du kan ladda ned från EU:s webbplats för miljöanpassad offentlig upphandling ( Mer information om miljöanpassad offentlig upphandling på EUnivå och nationell nivå finns bland de hjälpmedel som förtecknas i slutet av denna skrift. Politisk bakgrund EU arbetar aktivt för att stödja och främja miljöanpassad upphandling inom ramen för sin politik för hållbar konsumtion och produktion. År 2008 rekommenderades särskilda mål för miljövänlig offentlig upphandling i meddelandet Offentlig upphandling för en bättre miljö, tillsammans med en rad stödåtgärder som Europeiska kommissionen skulle vidta. På senare tid har offentlig upphandling lyfts fram som en av de viktigaste metoderna för att åstadkomma en smart och hållbar tillväxt för alla inom ramen för Europa 2020-strategin. Varför miljöanpassad offentlig upphandling? De offentliga myndigheterna i Europa spenderar mer än 2 biljoner euro varje år, dvs. 19 % av EU:s samlade BNP. Detta innebär att den offentliga sektorn har både möjlighet och ansvar att använda sin köpkraft på ett förnuftigt sätt. Miljöanpassad offentlig upphandling kan användas för att minska den offentliga verksamhetens direkta miljöpåverkan och samtidigt påverka marknaden att erbjuda mer miljöanpassade varor, tjänster och arbeten. Fördelarna med miljöanpassad offentlig upphandling är bl.a.

3 att man kan uppfylla specifika miljömål t.ex. minskade koldioxidutsläpp, energieffektivitet och bevarande av naturresurser, kostnadsbesparingar, ökat förtroende för den offentliga förvaltningen bland invånare, företag och i det civila samhället, att man kan uppmuntra till innovation och stödja utvecklingen av konkurrenskraftiga miljövänliga varor och tjänster och utöka marknaden för dem, att man kan skapa sundare arbetsvillkor för de anställda, ökad kapacitet hos offentliga organisationer när det gäller att hantera utmaningar i fråga om miljö och resurser i framtiden. Möjliga effekter av miljövänlig offentlig upphandling: Om hela EU använde samma miljökriterier för belysning och kontorsutrustning som tillämpas i Åbo, Finland, skulle koldioxidutsläppen minska med 15 miljoner ton per år och elförbrukningen skulle minska med 50 %. Rättslig bakgrund Enligt 2004 års upphandlingsdirektiv (2004/18/EG och 2004/17/EG) är det uttryckligen tillåtet att ta med miljöhänsyn i upphandlingar. Detta har också framhållits i EU-domstolens rättspraxis i avgörande domar från 2002 (Concordia Bus) och 2003 (EVN Wienstrom) där det fastställdes i vilken omfattning miljökriterier fick ingå i konkurrensutsatta anbudsförfaranden. Förutsatt att dessa kriterier tillämpas rättvist och öppet får de offentliga myndigheterna ställa höga miljökrav i sina upphandlingar. EU:s miljölagstiftning medför också obligatoriska förpliktelser vid upphandlingar inom vissa områden t.ex. i fråga om kontroll av farliga ämnen, avfall och återvinning, anskaffning av miljövänliga fordon, it-produkter för kontor samt energiprestanda i byggnader (se faktaruta).

4 Obligatorisk miljöanpassad offentlig upphandling i särskilda sektorer: It-produkter för kontor Minimikrav på energieffektivitet ställs när centrala myndigheter upphandlar IT-produkter, enligt EU:s förordning om Energy Star (nr 106/2008). Vägtransportfordon Enligt direktivet om rena fordon (2009/33/EG) måste offentliga myndigheter ta hänsyn till energiförbrukning och utsläpp vid upphandlingar av fordon över ett tröskelvärde. En gemensam metod för att beräkna livscykelkostnader för driften anges. Byggnader Senast från 2014 måste minimikrav på energiprestanda tillämpas på alla nya byggnadsprojekt och stora renoveringsprojekt enligt direktivet om byggnaders energiprestanda (2010/31/EU). Alla nya byggnader som ägs eller utnyttjas av offentliga myndigheter ska vara näranollenergibyggnader senast Agera rättvist Utöver att skaffa sig valuta för pengarna är de offentliga myndigheterna skyldiga att agera rättvist vid sin upphandling dvs. följa principerna för den inre marknaden. Dessa inbegriper principerna om öppenhet, likabehandling, icke-diskriminering och proportionalitet. Dessutom måste de upphandlande myndigheterna undvika att skapa hinder för konkurrensen, t.ex. genom att tillämpa alltför restriktiva specifikationer. Det går att utforma miljöanpassade upphandlingar som följer dessa principer helt och hållet, och de olika metoder som har utvecklats på EU-nivå och av medlemsstaterna avspeglar de olika rättsliga kraven. I handboken Att köpa grönt! finns mer ingående vägledning om hur man kan genomföra en miljöanpassad offentlig upphandling som följer EU:s bestämmelser om offentlig upphandling. Här behandlas alla steg i upphandlingsprocessen. Samråd med marknaden Genom att samråda med marknaden innan nya miljökrav införs inom offentlig upphandling kan upphandlarna få information om hur kravet sannolikt kommer att påverka konkurrensen. Med metoder som teknisk dialog kan man få större kunskap om de miljövänliga alternativ som finns att tillgå och som är tillåtna enligt EU:s upphandlingsbestämmelser, förutsatt att de används på ett rättvist och öppet sätt. Att offentliggöra ett förhandsmeddelande om att man tänker tillämpa kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling kan också vara ett sätt att se till att marknaden är beredd att uppfylla dessa krav.

5 Valuta för pengarna Att köpa miljövänligt kan inte bara ge miljömässiga fördelar, utan även kostnadsbesparingar. Den miljöanpassade offentliga upphandlingen tar upp faktorer som energi- och vattenförbrukning, minskning av farliga ämnen, användning av återvunnet material och god avfallshantering, vilket kan bidra till kostnadsbesparingar för en rad produkt- och tjänstegrupper. Detta gäller framför allt när man tillämpar en metod för att beräkna livscykelkostnader under upphandlingsprocessen för att ta hänsyn till alla kostnader som kommer att uppstå under produktens, arbetets eller tjänstens livstid, inte bara inköpspriset. En beräkning av livscykelkostnaderna kan göra det möjligt för upphandlarna att spara pengar genom att välja det alternativ som ger bäst valuta för pengarna under hela livscykeln. Fördelar med miljöanpassad offentlig upphandling: De ekonomiska effekterna av att tillämpa föreslagna kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling av möbler bedömdes av ministeriet för miljö, livsmedel och landsbygdsfrågor i Storbritannien. De konstaterade att om alla centrala myndigheter och kontor tillämpade kriterierna skulle detta ge besparingar på 40,7 miljoner brittiska pund (47,2 miljoner euro) på elva år. Besparingarna skulle komma från minskade utsläpp av växthusgaser, ökad användning av återvunnet material, lägre ersättningstakt och minskade avfallskostnader tack vare återanvändningen av möbler.

6 Utöver inköpspriset och kostnaderna för drift, underhåll och bortskaffande, omfattar vissa modeller för livscykelkostnader också kostnader för specifika miljöexternaliteter, som koldioxidutsläpp. I direktivet om rena fordon (2009/33/EG) föreskrivs t.ex. en särskild metod för att bedöma kostnaderna för bränsleförbrukning, växthusgaser och partikelutsläpp när man köper vägtransportfordon. Andra exempel på sektorer där man ofta använder livscykelkostnader som underlag för valet av miljövänligare alternativ är inom- och utomhusbelysning, byggnadsisolering och andra byggnadsmaterial, it-produkter och andra energiförbrukande produkter. Det har utvecklats ett antal verktyg och metoder för att beräkna livscykelkostnader vid upphandlingar. Mer uppgifter om dessa återfinns på sista sidan av den här skriften. Fördelar med miljöanpassad offentlig upphandling: Wiens stad sparade 44,4 miljoner euro och mer än ton koldioxid mellan 2004 och 2007 tack vare sitt EcoBuy-program. Arbetsgrupper bildades för att täcka varje produkt- och tjänstegrupp och kriterier utvecklades för att behandla de viktigaste effekterna. Besparingarna kommer t.ex. från att man använder mindre mängder rengöringsprodukter och installerar energieffektiva byggnadsarmaturer. En metod för att beräkna livscykelkostnader används för att räkna på besparingarna.

7 Uppfylla miljömål Offentliga myndigheter på lokal, regional och nationell nivå blir alltmer medvetna om behovet av att använda resurserna effektivt och uppfylla särskilda mål för utsläpp av växthusgaser, energi, vatten och avfall. Markanvändning och minskade lokala utsläpp från transporter är också viktiga frågor för många myndigheter. Med hjälp av miljöanpassad offentlig upphandling går det att genomföra miljöpolitiken genom de kontrakt som tilldelas av den offentliga sektorn. Europeiska kommissionens metod för miljöanpassad offentlig upphandling går ut på att först identifiera de viktigaste effekterna på miljön i samband med varje produkt, tjänst eller arbete, med utgångspunkt i en omfattande livscykelanalys och sedan föreslå upphandlingskriterier som är anpassade efter dessa effekter. På så sätt får man en tydlig koppling mellan upphandlingsinsatserna och miljöfördelarna. Möjliga effekter av miljövänlig offentlig upphandling: Om hela den europeiska offentliga sektorn skulle använda sig av det danska miljöministeriets riktlinjer för bilar skulle koldioxidutsläppen minska med ungefär ton per år och bränsle- och driftskostnaderna skulle minska med en tredjedel. Om alla bilar i Europa uppfyllde de här standarderna skulle koldioxidutsläppen minska med 220 miljoner ton, vilket skulle vara ett viktigt bidrag till att förverkliga EU:s mål för att minska utsläppen av växthusgaser fram till 2020.

8 Vad krävs för att tillämpa miljöanpassad offentlig upphandling? Många offentliga myndigheter i Europa har valt att införa en policy för miljöanpassad offentlig upphandling eller att göra åtaganden om att göra miljöanpassade offentliga upphandlingar i andra politikområden. En majoritet av medlemsstaterna har antagit en nationell handlingsplan för miljöanpassad offentlig upphandling. För miljöanpassad offentlig upphandling krävs ett effektivt samarbete mellan olika avdelningar och personal inom en organisation. Dessutom brukar stöd från den högsta ledningen anses vara en viktig faktor för att det ska gå att genomföra en lyckad miljöanpassad offentlig upphandling. För att bli så effektiv som möjligt bör policyn ange tydliga mål, prioriterade sektorer och tidsramar, ange omfattningen av de upphandlingsverksamheter som avses, fördela de övergripande ansvarsområdena för att tillämpa policyn, omfatta bestämmelser om hur information om policyn kan spridas effektivt och skapa tillgång till lämplig vägledning och utbildning, omfatta en mekanism för att övervaka resultatet.

9 Exempel: Rumänien utbildar offentliga upphandlare i miljöanpassad offentlig upphandling År 2009 inleddes ett utbildningsprogram för miljöanpassad offentlig upphandling i Rumänien av miljö- och skogsministeriet för att öka medvetenheten om miljöfördelarna med miljöanpassad offentlig upphandling och sprida lämpliga verktyg, metoder och god praxis. Utbildningsprogrammet har bl.a. utmynnat i en rapport om införandet av miljökriterier i upphandlingsdokument, ett nätverk för offentliga upphandlare inom den centrala förvaltningen, en utbildarhandbok om miljöanpassad offentlig upphandling samt 49 personer som kan hålla utbildningar i ämnet.

10 Ett antal hjälpmedel för att tillämpa miljöanpassad offentlig upphandling har utvecklats på EU-nivå och finns att ladda ned på EU:s webbplats för miljöanpassad offentlig upphandling. På webbplatsen finns också information om de politiska och rättsliga ramarna för miljöanpassad offentlig upphandling, den senaste utvecklingen inom EU och på medlemsstatsnivå, undersökningar om miljöanpassad offentlig upphandling, utbildningsmaterial samt en mängd andra användbara hjälpmedel. Dessutom finns EU:s kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling och tekniska bakgrundsrapporter på olika EU-språk. EU:s kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling omfattar ett stort antal produkt- och tjänstegrupper som ofta brukar upphandlas av offentliga myndigheter. Där anges tydligt hur man ska kontrollera att kriterierna uppfylls, för att se till att upphandlade produkter och tjänster verkligen håller den miljöstandard som förväntas. Kriterierna kan läggas in direkt i upphandlingsdokumentationen och är indelade i två grupper: kärnkriterier och övergripande kriterier. Kärnkriterierna omfattar de viktigaste miljöeffekterna och är utformade så att de kan användas med så lite extra kontrollinsatser eller ökade kostnader som möjligt. De övergripande kriterierna är avsedda att användas för att köpa in de mest miljövänliga produkterna på marknaden. Tillgängliga EU-kriterier för Fönster, glasade dörrar och miljöanpassad offentlig upphandling takfönster (september 2011): Värmeisolering Tryck- och kopieringspapper Hårda golvbeläggningar Rengöringsmedel och städtjänster Väggskivor It-produkter för kontor Bygg- och anläggningsarbeten Transport Möbler El Livsmedel och cateringtjänster Textilprodukter Kraftvärme Vägbyggnad och trafikskyltar Gatubelysning och trafiksignaler Mobiltelefoner Fler kriterier håller på att utvecklas och kommer att offentliggöras på EU:s webbplats.

11 Övervaka utvecklingen För att kunna bedöma utvecklingen i fråga om målen för den miljöanpassade offentliga upphandlingen krävs ett effektivt övervakningssystem. Flera EU-medlemsstater har infört, eller håller på att införa, system för att övervaka genomförandet av den nationella miljöanpassade offentliga upphandlingen, bl.a. i form av specifika förfaranden som ska följas för att samla in uppgifter. Europeiska kommissionen har också en viss övervakning. Utöver övervakning av antalet och värdet av de kontrakt som tilldelas genom miljöanpassad offentlig upphandling rekommenderas en regelbunden kvalitetsgranskning av den miljöanpassade offentliga upphandlingsverksamheten, med inriktning på vilka hinder som finns, korrigerande åtgärder och ytterligare förbättringar som krävs, samt en bedömning av kommande mål. Europeiska kommissionen övervakar utnyttjandet av miljöanpassad offentlig upphandling År 2009 offentliggjorde kommissionen en undersökning av utnyttjandet av miljöanpassad offentlig upphandling i sju medlemsstater (Österrike, Danmark, Finland, Tyskland, Nederländerna, Sverige och Storbritannien) för 2006 och I undersökningen tittade man på hur den första uppsättningen av EU:s kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling för tio produkt-/tjänstegrupper hade tillämpats vid olika nivåer i den offentliga förvaltningen. Dessutom gjordes en analys av hur koldioxidutsläppen och dess ekonomiska effekter påverkades. Resultaten av denna undersökning och en detaljerad beskrivning av den metod som utvecklats för att mäta nivån och effekterna finns på webbplatsen för miljöanpassad offentlig upphandling. År 2011 lät kommissionen utföra ytterligare en undersökning, denna gång för att mäta genomförandet av miljöanpassad offentlig upphandling i samtliga 27 medlemsstater för samma tio produktgrupper under 2009 och Resultatet av denna undersökning kommer också att läggas upp på webbplatsen.

12 Olika typer av kontrakt kräver olika metoder för miljöanpassad offentlig upphandling. Viktiga delar i genomförandet av miljöanpassad offentlig upphandling av bygg- och anläggningsarbeten, it-produkter för kontor samt pappers- och träprodukter presenteras här, med exempel på tillämpningen. Bygg- och anläggningsarbeten Sektorn för bygg- och anläggningsarbeten har en stor miljöpåverkan (byggnader står för cirka 36 % av koldioxidutsläppen i EU och 40 % av energiefterfrågan), vilket gör att den är ett viktigt område för miljöanpassad offentlig upphandling. Tillämpningen av miljöanpassad offentlig upphandling inom sektorn för bygg- och anläggningsarbeten kan omfatta följande delar: Urvalskriterier för arkitekter och konstruktörer baserade på erfarenheter av hållbar byggnadsdesign och för byggherrar i fråga om att tillämpa lämpliga miljöförvaltningsåtgärder på plats. Miniminormer för energiprestanda, med möjlighet att få extra poäng om man ligger lägre än miniminivån. Företräde för konstruktioner som innefattar förnybara energisystem. Begränsningar för farliga ämnen i byggnadsmaterial och incitament för att använda trä från hållbart skogsbruk och material som tillverkats av återvunnet material. Avtalsklausuler för avfallshantering och resursförvaltning samt transport av byggnadsmaterial till platsen som ger så liten miljöpåverkan som möjligt. Exempel: På Malta krävdes det i specifikationerna för en ny skolbyggnad att byggnaden skulle vara självförsörjande med energi genom förnybar energiproduktion på plats. Anbudsgivarna kunde lägga fram olika lösningar för detta. Det angavs miniminivåer för energi- och vatteneffektivitet och det gick att få extra poäng vid tilldelningsförfarandet om man låg under dessa nivåer. Enligt det vinnande anbudet installerades solpaneler och vindturbiner som producerade sammanlagt kwh under kontraktets första tio månader.

13 It-produkter för kontor Offentliga myndigheter är storkonsumenter av it-produkter för kontor och det finns stora möjligheter att spara pengar inom detta område och att samtidigt påverka marknaden i riktning mot bättre miljönormer. Miljöanpassad offentlig upphandling av it-produkter brukar omfatta följande delar: Krav på energieffektivitet i driftsläge, viloläge och avstängt läge. Centrala myndigheter måste minst tillämpa de senaste energieffektivitetskriterierna enligt EU:s förordning om Energy Star. Det går att få extra poäng vid tilldelningen om energiprestandan är bättre än det fastställda minimikravet. Konstruktion som garanterar hållbarhet och gör det lättare att uppgradera eller byta ut komponenter, t.ex. lättåtkomliga minneskort och enkel demontering för att underlätta återvinning av komponenterna. Begränsningar av ämnen som har identifierats som farliga för människors hälsa eller för miljön. Begränsningar av ljudnivåer. Exempel: År 2010 införde Stockholms stad krav på miljöanpassad offentlig upphandling av datorer med mycket låg energiförbrukning, användning av återvunnen plast i nya produkter och eliminering av bly, kvicksilver och halogenerade flamskyddsmedel i nya datorer. Fram till utgången av 2014 räknar man med att datorernas miljöpåverkan under sin användningsfas kommer att ha minskat med 40 %, mängden farliga ämnen kommer att ha minskat med 80 miljoner kg och kommunens koldioxidutsläpp kommer att ha minskat med två miljoner kg.

14 Pappers- och träprodukter Produktionen av pappers- och träprodukter kan innebära stora påfrestningar i form av avskogning, förlust av biologisk mångfald, vatten- och energiförbrukning samt kemisk förorening. Många offentliga myndigheter har infört den här typen av kriterier för sin anskaffning av pappers- och träprodukter: Papper tillverkat av returfibrer och/eller nyfibrer från hållbart skogsbruk. Papper som är helt och hållet fritt från klor (TCF) eller elementärt klor (ECF). Information om spårbarhet ska finnas tillgänglig för att bekräfta att allt virke har lagligt ursprung (i enlighet med EU:s förordning om timmer (EU) nr 995/2010). Detta kan intygas genom ett system för tredjepartscertifiering (t.ex. FSC, PEFC eller motsvarande) eller genom en licens som utfärdats inom ramen för Flegt-systemet. För möbler kan det krävas tillämpning av principer om miljövänlig konstruktion som gör det möjligt att anpassa och återanvända produkterna. Exempel: När Bulgariens miljö- och vattenministerium beställde papper till sitt kontor valde de att kräva papper av 100 % returfiber. Ytterligare En marknadsanalys hjälpmedel inför upphandlingen visade att det gick EU:s att webbplats göra denna för övergång miljöanpassad till mer offentlig miljövänligt upphandling papper har utan någon utvecklats åtföljande för att prisökning. ge samlad information Efter ministeriets om den lyckade här typen av upphandling upphandlingar. ingick Här den kan bulgariska du hitta följande: centrala upphandlingsmyndigheten ett ramavtal om leverans av 100 % återvunnet papper till ett antal offentliga myndigheter. Ytterligare hjälpmedel EU:s webbplats för miljöanpassad offentlig upphandling har utvecklats för att ge samlad information om den här typen av upphandlingar. Här kan du hitta följande: Gemensamma kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling och tekniska bakgrundsrapporter. Handboken Att köpa grönt! om miljöanpassad offentlig upphandling med råd till upphandlare om rättsliga och praktiska aspekter på den här typen av upphandling. En helpdesk för miljöanpassad offentlig upphandling som kan svara direkt på intressenternas frågor.

15 En nyhetsfunktion med de senaste nyheterna om miljöanpassad offentlig upphandling och många exempel på hur medlemsstaterna har gjort. Information om metoder för att beräkna livscykelkostnader, miljömärkning och andra källor för att utveckla kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling. En samling svar på vanliga frågor (FAQ) och en ordlista med viktiga termer och begrepp i samband med miljöanpassad offentlig upphandling. Färsk information om nationella handlingsplaner och riktlinjer för miljöanpassad offentlig upphandling. Undersökningar, projekt, videor, rättsfall, rättslig och politisk bakgrundsinformation och utbildningsmaterial. Dessutom finns ett antal värdefulla hjälpmedel hos de nationella webbplatserna för miljöanpassad offentlig upphandling och de europeiska nätverken. Länkarna hittar du på EU:s webbplats för miljöanpassad offentlig upphandling: ec.europa.eu/environment/gpp Omslagsbilder: The Flying Dutchman/ istockphoto.com, dobrinov/ istockphoto.com, Stephan Köhler (ICLEI) Europeiska unionen, 2011 Eftertryck tillåts med angivande av källa doi: /8673 Baksida

Miljöanpassad offentlig upphandling

Miljöanpassad offentlig upphandling Miljöanpassad offentlig upphandling The training material was produced using the materials developed by ICLEI within the context of the PRIMES project (www.primes-eu.net). Co-funded by the Intelligent

Läs mer

Buy Smart Grön Upphandling för Smarta Inköp. Allmän information

Buy Smart Grön Upphandling för Smarta Inköp. Allmän information Buy Smart Grön Upphandling för Smarta Inköp Allmän information Innehåll Lagstiftning Energi och kostnadsbesparingar Användning av miljö- och energimärkningar Grön upphandling Produktgrupper Bakgrund Den

Läs mer

Att köpa grönt! En handbok om miljöanpassad offentlig upphandling. Andra utgåvan. Europeiska kommissionen

Att köpa grönt! En handbok om miljöanpassad offentlig upphandling. Andra utgåvan. Europeiska kommissionen Att köpa grönt! En handbok om miljöanpassad offentlig upphandling Andra utgåvan Europeiska kommissionen 1 Viktigt meddelande Denna handledning är ett vägledande dokument från kommissionens avdelningar

Läs mer

Miljöanpassad offentlig upphandling

Miljöanpassad offentlig upphandling Miljöanpassad offentlig upphandling The training material was produced using the materials developed by ICLEI within the context of the PRIMES project (www.primes-eu.net). Co-funded by the Intelligent

Läs mer

PRIMES. [2] Juridiska ramar och policyramar för hållbar upphandling. Energikontor Sydost

PRIMES. [2] Juridiska ramar och policyramar för hållbar upphandling. Energikontor Sydost PRIMES [2] Juridiska ramar och policyramar för hållbar upphandling Energikontor Sydost Co-funded by the Intelligent Energy Europe Programme of the European Union Varför offentlig upphandling Kom ihåg!

Läs mer

PRIMES. produktgrupp IT (PC/notebook/skärmar) Energikontor Sydost

PRIMES. produktgrupp IT (PC/notebook/skärmar) Energikontor Sydost produktgrupp IT (PC/notebook/skärmar) Energikontor Sydost Översikt Miljöpåverkan Rättslig bakgrund Rekommenderade kriterier för grön offentlig upphandling Goda exempel Bra länkar Photo courtesy of cuteimage

Läs mer

Hållbar offentlig upphandling i praktiken

Hållbar offentlig upphandling i praktiken Hållbar offentlig upphandling i praktiken The training material was produced using the materials developed by ICLEI within the context of the PRIMES project (www.primes-eu.net). Upphandlingsprocessen Strategi

Läs mer

EU:s kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling av el

EU:s kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling av el EU:s kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling av el Miljöanpassad offentlig upphandling är ett frivilligt instrument. Detta dokument innehåller de EU-kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MILJÖANPASSNING AV OFFENTLIG EU:S MILJÖMÄRKNINGSKRITERIER UPPHANDLING GENOM ANVÄNDNING AV

RIKTLINJER FÖR MILJÖANPASSNING AV OFFENTLIG EU:S MILJÖMÄRKNINGSKRITERIER UPPHANDLING GENOM ANVÄNDNING AV RIKTLINJER FÖR MILJÖANPASSNING AV OFFENTLIG UPPHANDLING GENOM ANVÄNDNING AV EU:S MILJÖMÄRKNINGSKRITERIER NOVEMBER 2001 RIKTLINJER FÖR MILJÖANPASNING AV OFFENTLIG UPPHANDLING GENOM ANVÄNDNING AV EU:S MILJÖMÄRKNINGSKRITERIER

Läs mer

BUY SMART Green Procurement for Smart Purchasing. Upphandling och skydd av klimatet. D6.3 Nationell skrift om grön upphandling - Sverige.

BUY SMART Green Procurement for Smart Purchasing. Upphandling och skydd av klimatet. D6.3 Nationell skrift om grön upphandling - Sverige. BUY SMART Green Procurement for Smart Purchasing Upphandling och skydd av klimatet D6.3 Nationell skrift om grön upphandling - Sverige Lighting www.buy-smart.info Det här dokumentet har tagits fram inom

Läs mer

Samma krav gäller som för ISO 14001

Samma krav gäller som för ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS är samma som ingår i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 Hållbar Upphandling Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 jur.kand. Linda Dahlström MAQS Law Firm EU-rätten Svenska regler om offentlig upphandling

Läs mer

PRIMES. produktgrupp utomhusbelysning. Energikontor Sydost

PRIMES. produktgrupp utomhusbelysning. Energikontor Sydost produktgrupp utomhusbelysning Energikontor Sydost Översikt Miljöpåverkan Rättslig bakgrund Rekommenderade kriterier för grön offentlig upphandling Goda exempel Bra länkar Photo courtesy of Vichaya Kiatying-Angsulee

Läs mer

Ställ miljökrav vid upphandling av IT-produkter. Karin Lundquist. Miljöanpassad upphandling

Ställ miljökrav vid upphandling av IT-produkter. Karin Lundquist. Miljöanpassad upphandling Ställ miljökrav vid upphandling av IT-produkter Karin Lundquist DELTAGARE OCH FÖRVÄNTNINGAR Namn Arbetsplats Funktion Vad jag vill ha svar på om miljökrav och IT-produkter i dag DAGENS AGENDA Gruppintroduktion

Läs mer

FÖRST MOT ENERGIEFFEKTIVT SAMHÄLLE DETTA INNEBÄR ENERGITJÄNSTEDIREKTIVET FÖR STAT, KOMMUNER OCH LANDSTING. Annie Stålberg. Miljöanpassad upphandling

FÖRST MOT ENERGIEFFEKTIVT SAMHÄLLE DETTA INNEBÄR ENERGITJÄNSTEDIREKTIVET FÖR STAT, KOMMUNER OCH LANDSTING. Annie Stålberg. Miljöanpassad upphandling FÖRST MOT ENERGIEFFEKTIVT SAMHÄLLE DETTA INNEBÄR ENERGITJÄNSTEDIREKTIVET FÖR STAT, KOMMUNER OCH LANDSTING. Annie Stålberg AGENDA Energitjänstedirektivet Hur hjälper Miljöstyrningsrådet till Livscykelkostnad

Läs mer

Miljöhänsyn i upphandling

Miljöhänsyn i upphandling Miljöhänsyn i upphandling Marlene Sahibzada, upphandlingschef marlene.sahibzada@harryda.se 031-724 6321 1 2010-01-26 Administrativt stöd Upphandlingsenheten i Härryda kommun Våra ansvarsområden: Enheten

Läs mer

OFFENTLIGA UPPHANDLINGSAVTAL

OFFENTLIGA UPPHANDLINGSAVTAL OFFENTLIGA UPPHANDLINGSAVTAL Offentliga myndigheter ingår avtal för att få bygg- och anläggningsarbeten utförda, varor levererade eller tjänster tillhandahållna. Dessa avtal, som ingås mot ersättning med

Läs mer

Sociala hänsyn enligt EU:s nya upphandlingsdirektiv. Sjuhärads samordningsförbund 2014-04-29 Mathias Sylwan

Sociala hänsyn enligt EU:s nya upphandlingsdirektiv. Sjuhärads samordningsförbund 2014-04-29 Mathias Sylwan Sociala hänsyn enligt EU:s nya upphandlingsdirektiv Sjuhärads samordningsförbund 2014-04-29 Mathias Sylwan Regeringen: Jag vill i detta sammanhang betona vikten av att miljöhänsyn vägs in i all offentlig

Läs mer

Hur kan offentlig upphandling främja hållbara transporter?

Hur kan offentlig upphandling främja hållbara transporter? Hur kan offentlig upphandling främja hållbara transporter? Hur tar vi oss igenom regelverket? Seminarium 23 januari 2013 Advokat Kaisa Adlercreutz och jur.kand. Linda Dahlström MAQS Law Firm EU-rätten

Läs mer

Heini-Marja Suvilehto

Heini-Marja Suvilehto MILJÖANPASSAD UPPHANDLING AV TRANSPORTER Heini-Marja Suvilehto BEHOVS- ANALYS UPPHANDLING VILKA KRAV KAN MAN STÄLLA HÅLLBAR UPPHANDLING AV FORDON OCH TRANSPORTER UPPFÖLJNING BEHOVSANALYS FORDON Kan ni

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Statligt stöd: Riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd vanliga frågor (Se också IP/08/80)

Statligt stöd: Riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd vanliga frågor (Se också IP/08/80) MEMO/08/31 Bryssel den 23 januari 2008 Statligt stöd: Riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd vanliga frågor (Se också IP/08/80) Varför utfärda riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd? Statligt

Läs mer

Europeiska kommissionen Utbildningspaket i miljöanpassad offentlig upphandling (GPP) Inledning

Europeiska kommissionen Utbildningspaket i miljöanpassad offentlig upphandling (GPP) Inledning Europeiska kommissionen Utbildningspaket i miljöanpassad offentlig upphandling (GPP) Inledning Köp grönt! Skapa förändringar med hjälp av GPP Vad GPP kan görag Klimatförändringar Medeltemperaturerna förväntas

Läs mer

Konkurrensverkets stöd till hållbar upphandling. Anna Lipkin 18 september 2014

Konkurrensverkets stöd till hållbar upphandling. Anna Lipkin 18 september 2014 Konkurrensverkets stöd till hållbar upphandling Anna Lipkin 18 september 2014 Ett samlat upphandlingsstöd 2014 1 januari Tillhandahålla metod- och kompetensstöd för innovationsupphandling (tidigare Vinnova).

Läs mer

Socialt ansvarsfull upphandling

Socialt ansvarsfull upphandling Socialt ansvarsfull upphandling LOU EU- direktiv LUF Principer för offentlig upphandling Upphandlande myndigheter bör beakta miljöhänsyn och social hänsyn vid offentlig upphandling om upphandlingens art

Läs mer

Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster

Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 690/2013 1 (5) Kriminalvården 601 80 Norrköping Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster Utkast till beslut Kriminalvården har brutit mot

Läs mer

Upphandla miljöanpassade fordon vilka krav kan man ställa? Charlotta Frenander

Upphandla miljöanpassade fordon vilka krav kan man ställa? Charlotta Frenander Upphandla miljöanpassade fordon vilka krav kan man ställa? Charlotta Frenander Ägs gemensamt av: Staten (Miljödepartementet) Sveriges kommuner och landsting Svenskt Näringsliv Mer info: www.miljostyrning.se

Läs mer

Ändrat förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om främjande av rena och energieffektiva vägtransportfordon Allmän riktlinje

Ändrat förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om främjande av rena och energieffektiva vägtransportfordon Allmän riktlinje EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 17 juni 2008 (26.6) (OR. en) 10724/08 Interinstitutionellt ärende: 2005/0283(COD) TRANS 204 ENT 127 ENV 374 MAP 17 CODEC 774 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat

Läs mer

Inga krav utöver ISO 14001

Inga krav utöver ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS utgår från kraven i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

Statens inköpscentral

Statens inköpscentral Sid 1 Introduktionsseminarium - Avrop från de statliga ramavtalen Sebastian Svartz och Karl Ekman Jurister, Enheten för ramavtalsförvaltning, Statens inköpscentral 2016-11-18 Agenda 09.30 Statens inköpscentrals

Läs mer

"Ett resurseffektivt Europa" En undersökning riktad till lokala och regionala myndigheter Sammanfattning av resultaten

Ett resurseffektivt Europa En undersökning riktad till lokala och regionala myndigheter Sammanfattning av resultaten "Ett resurseffektivt Europa" En undersökning riktad till lokala och regionala myndigheter Sammanfattning av resultaten SV Dessa slutsatser bygger på PM:et "Slutrapport Bedömning av flaggskeppsinitiativet

Läs mer

Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket. 1 Inledning

Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket. 1 Inledning KKV2000, v1.1, 2009-04-05 PM 2010-01-15 Dnr 575/2009 1 (5) Avdelningen för offentlig upphandling Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket Frågor om att ta hänsyn till djurskydd och att framhäva

Läs mer

Miljökrav och sociala krav. Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö

Miljökrav och sociala krav. Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö Miljökrav och sociala krav Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö Offentlig upphandling som verktyg Offentlig upphandling har en framträdande roll och ska vara ett av de marknadsbaserade instrumenten

Läs mer

Utbildning Buy Smart+

Utbildning Buy Smart+ Utbildning Buy Smart+ Grön upphandling Introduktion - 1. Vad ska vara första steget i en grön upphandlingsprocess? - a) Definition av tilldelningskriterier - b) Behovsanalys - c) Inbjudan att lämna anbud

Läs mer

PRIMES. produktgrupp molntjänster. Energikontor Sydost

PRIMES. produktgrupp molntjänster. Energikontor Sydost produktgrupp molntjänster Energikontor Sydost Översikt Molntjänster och offentlig upphandling Miljöpåverkan Goda exempel Bra länkar Photo courtesy of hywards by http://www.freedigitalphotos.net Offentlig

Läs mer

KOMMISSIONENS SVAR PÅ EUROPEISKA REVISIONSRÄTTENS SÄRSKILDA RAPPORT

KOMMISSIONENS SVAR PÅ EUROPEISKA REVISIONSRÄTTENS SÄRSKILDA RAPPORT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 17.7.2014 COM(2014) 479 final KOMMISSIONENS SVAR PÅ EUROPEISKA REVISIONSRÄTTENS SÄRSKILDA RAPPORT HUR BERÄKNAR, MINSKAR OCH KOMPENSERAR EU:s INSTITUTIONER OCH ORGAN

Läs mer

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 Naturvårdsverket 2016-09-26 Kristina von Oelreich Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-28 1 Bidra till de nationella miljömålen och FN:s

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 8.10.2007 SEK(2007) 907 ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR dokument som åtföljer kommissionens meddelande om ett program för att hjälpa små och

Läs mer

Utsläppsrättspris på Nord Pool

Utsläppsrättspris på Nord Pool Kyotoprotokollet I enlighet med Kyotoprotokollet ska EU minska sina utsläpp med 8% från 1990 till perioden 2008-2012. I enlighet med EU:s sk bördefördelning har Sverige fått möjlighet att öka sina utsläpp

Läs mer

PRIMES. produktgrupp grön el. Energikontor Sydost

PRIMES. produktgrupp grön el. Energikontor Sydost produktgrupp grön el Energikontor Sydost Översikt Miljöpåverkan Rättslig bakgrund Rekommenderade kriterier för grön offentlig upphandling Goda exempel Bra länkar Photo courtesy of Simon Howden by http://www.freedigitalphotos.net

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.10.2012 SWD(2012) 291 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN Följedokument till förslag till Europaparlamentets

Läs mer

EU:s kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling av bildåtergivningsutrustning

EU:s kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling av bildåtergivningsutrustning EU:s kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling av bildåtergivningsutrustning Miljöanpassad offentlig upphandling är ett frivilligt instrument. Detta dokument innehåller de EU-kriterier för miljöanpassad

Läs mer

Buy Smart+ Grön upphandling för smarta inköp i Europa. Kontorsutrustning / IT

Buy Smart+ Grön upphandling för smarta inköp i Europa. Kontorsutrustning / IT Buy Smart+ Grön upphandling för smarta inköp i Europa Kontorsutrustning / IT Innehåll Bakgrund Märkning Tips för upphandling Tips om användning Varför är det viktigt med energieffektiva IT-produkter? När

Läs mer

Förhandling inom ramen för den offentliga affären. Stockholm, den 9 mars 2017

Förhandling inom ramen för den offentliga affären. Stockholm, den 9 mars 2017 Förhandling inom ramen för den offentliga affären Stockholm, den 9 mars 2017 Upphandlingsprocessen Behovs- och totalkostnadsanalys Marknadsanalys Inköpsstrategi, förfrågningsunderlag Anbuds-inbjudan Anbudsutvärdering

Läs mer

Offentlig upphandling. LOU och LUF

Offentlig upphandling. LOU och LUF Offentlig upphandling LOU och LUF Vad är offentlig upphandling? Med offentlig upphandling menas de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett ramavtal

Läs mer

Buy Smart+ Grön upphandling i Europa. Introduktion

Buy Smart+ Grön upphandling i Europa. Introduktion Buy Smart+ Grön upphandling i Europa Introduktion Innehåll Offentlig upphandling Grön offentlig upphandling Grön offentlig upphandling steg för steg Livscykelkostnader Projektet Buy Smart+ Grön upphandling

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd. Dir. 2011:78. Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011

Kommittédirektiv. Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd. Dir. 2011:78. Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011 Kommittédirektiv Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd Dir. 2011:78 Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011 Sammanfattning En särskild utredare får i uppdrag att utreda hur

Läs mer

HUR KAN DEN OFFENTLIGA UPPHANDLING BIDRA TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING? Annie Stålberg. Miljöanpassad upphandling

HUR KAN DEN OFFENTLIGA UPPHANDLING BIDRA TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING? Annie Stålberg. Miljöanpassad upphandling HUR KAN DEN OFFENTLIGA UPPHANDLING BIDRA TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING? Annie Stålberg MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPDRAG Miljöstyrningsrådet är Sveriges expertorgan inom miljöanpassad offentlig upphandling och

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 13.3.2014 C(2014) 1642 final KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU av den 13.3.2014 om ändring, för anpassning till den tekniska utvecklingen, av bilaga IV till

Läs mer

Upphandlingens möjligheter. Plusenergiforum 12 sept 2016 Charlotta Frenander

Upphandlingens möjligheter. Plusenergiforum 12 sept 2016 Charlotta Frenander Upphandlingens möjligheter Plusenergiforum 12 sept 2016 Charlotta Frenander Upphandlingsmyndigheten erbjuder Helpdesk Nyhetsbrev Konferenser & seminarier Matnyttig webbplats med: Nyheter Vägledningar Kriteriebibliotek

Läs mer

Använda offentliga pengar på bästa sätt

Använda offentliga pengar på bästa sätt Bryssel oktober 2004 Använda offentliga pengar på bästa sätt Offentlig upphandling är det begrepp som används när regeringar och offentliga myndigheter köper varor och tjänster eller beställer offentliga

Läs mer

Förutsättningar för miljökrav i offentlig upphandling

Förutsättningar för miljökrav i offentlig upphandling Förutsättningar för miljökrav i offentlig upphandling Miljöstyrningsrådets Upphandlingskriterier Ett hjälpmedel för Hållbar Upphandling www.msr.se Motiv till ett gemensamt verktyg Begränsade resurser hos

Läs mer

Att köpa grönt! En handbok om miljöanpassad offentlig upphandling Tredje utgåvan

Att köpa grönt! En handbok om miljöanpassad offentlig upphandling Tredje utgåvan Att köpa grönt! En handbok om miljöanpassad offentlig upphandling Tredje utgåvan Viktigt meddelande Denna handbok är ett vägledande dokument från kommissionens avdelningar och kan inte på något sätt betraktas

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 25 oktober 2016 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 25 oktober 2016 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 25 oktober 2016 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2013/0028 (COD) 13676/16 TRANS 399 CODEC 1515 FÖLJENOT från: inkom den: 24 oktober 2016 till: Komm. dok. nr: Ärende:

Läs mer

Sociala hänsyn och offentlig upphandling på den inre marknaden

Sociala hänsyn och offentlig upphandling på den inre marknaden Sociala hänsyn och offentlig upphandling på den inre marknaden Bakgrund och syfte Frågan om hur de ekonomiska mål som den inre marknaden syftar till att förverkliga bör och kan balanseras mot de sociala

Läs mer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer Inledning Offentlig upphandling är en process för inköp av varor, tjänster och entreprenader som görs av offentlig sektor och som regleras av Lagen om offentlig upphandling (LOU). Syftet med reglerna är

Läs mer

D.3.5 Rapport för bästa praxis för implementering av hållbara tillförlitliga energiprojekt

D.3.5 Rapport för bästa praxis för implementering av hållbara tillförlitliga energiprojekt D.3.5 Rapport för bästa praxis för implementering av hållbara tillförlitliga energiprojekt Titel: Uppgradering av gatubelysning i 20 kommuner på Cypern Submission date: 28 February 2017 1 CONTENTS 1 Uppgradering

Läs mer

Hållbara livsmedelsinköp

Hållbara livsmedelsinköp Policy Hållbara livsmedelsinköp Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Policy Hållbara livsmedelsinköp 2016-10-24 2016-2019 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument gäller för

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Tryckerier Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Tryckerier Varför Svanen? Fem enkla skäl Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte bara tid och

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET RÅDET Bryssel den 4 april 2014 (OR. en) 2013/0344 (COD) PE-CONS 18/14 ENV 71 AVIATION 19 MI 76 IND 32 ENER 35 CODEC 193 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: EUROPAPARLAMENTETS

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2017 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Fastställd av DSV:s styrelse 2017 03 16 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Miljöhandlingsplan 2017 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för framställningar 30.1.2015 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning nr 0021/2013, ingiven av John Savage, brittisk medborgare, om de höga kostnaderna för

Läs mer

Märken i offentlig upphandling

Märken i offentlig upphandling Märken i offentlig upphandling Nya svenska LOU år 1994 En upphandlande enhet måste noga ange vilka omständigheter den avser att beakta i de fall den väljer att anta det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet.

Läs mer

Så påverkar de nya EU-direktiven dig som är leverantör. Stockholm den 8 oktober 2015 Advokat Jimmy Carnelind

Så påverkar de nya EU-direktiven dig som är leverantör. Stockholm den 8 oktober 2015 Advokat Jimmy Carnelind Så påverkar de nya EU-direktiven dig som är leverantör Stockholm den 8 oktober 2015 Advokat Jimmy Carnelind Nya EU-direktiv och implementering Europarlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU av den 26

Läs mer

Att köpa grönt! En handbok om miljöanpassad offentlig upphandling Tredje utgåvan

Att köpa grönt! En handbok om miljöanpassad offentlig upphandling Tredje utgåvan Att köpa grönt! En handbok om miljöanpassad offentlig upphandling Tredje utgåvan Viktigt meddelande Denna handbok är ett vägledande dokument från kommissionens avdelningar och kan inte på något sätt betraktas

Läs mer

Remissvar angående Dokumentationssystem för byggprodukter 2018:22

Remissvar angående Dokumentationssystem för byggprodukter 2018:22 1 (2) DATUM 2018-12-12 Samhällsbyggnadsförvaltningen Regeringskansliet TJÄNSTESTÄLLE Plan- och exploateringsavdelningen Näringsdepartementet HANDLÄGGARE DIARIENR SBN/2018:675 ER REF Helene Lassi Remissvar

Läs mer

Miljöanpassad upphandling av fordon och transporter - regler och styrmedel kring upphandling av miljöfordon

Miljöanpassad upphandling av fordon och transporter - regler och styrmedel kring upphandling av miljöfordon Miljöanpassad upphandling av fordon och transporter - regler och styrmedel kring upphandling av miljöfordon Heini-Marja Suvilehto (Hippu) Enheten för policystyrning 08-586 21 741 E-post: heini-marja.suvilehto@kkv.se

Läs mer

Flytt av ett bolags säte till ett annat EU-land samråd från GD MARKT

Flytt av ett bolags säte till ett annat EU-land samråd från GD MARKT Flytt av ett bolags säte till ett annat EU-land samråd från GD MARKT Inledning Inledande anmärkning: Följande dokument har tagits fram av generaldirektoratet för inre marknaden och tjänster för att bedöma

Läs mer

MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR TUNGA FORDON MILJÖSTYRNINGSRÅDET VERSION 3.0 DATUM 2009-12-21 UPPHANDLINGS- KRITERIER FORDON

MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR TUNGA FORDON MILJÖSTYRNINGSRÅDET VERSION 3.0 DATUM 2009-12-21 UPPHANDLINGS- KRITERIER FORDON UPPHANDLINGS- KRITERIER OMFATTNING TUNGA För att vara säker på att du använder senaste versionen av detta dokument besök www.msr.se/kriterier/. Där finns också mer information om Miljöstyrningsrådets upphandlingskriterier.

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den 18.10.2013

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den 18.10.2013 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.10.2013 C(2013) 6798 final KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU av den 18.10.2013 om ändring, för anpassning till den tekniska utvecklingen, av bilaga IV till

Läs mer

Energistrategier. Vision 2040

Energistrategier. Vision 2040 Vision 2040 Liv, lust och läge blir livskvalitet i Hjärtat av Bohuslän Energistrategier Strategier Strategisk plan 2010-2014 Strategi för energieffektivisering Uppdrag och planer Uppdrag i strategisk plan

Läs mer

KLIMATFÖRÄNDRING. NB: För en allmän analys, se den analytiska sammanfattningen.

KLIMATFÖRÄNDRING. NB: För en allmän analys, se den analytiska sammanfattningen. Generaldirektoratet för kommunikation ENHETEN FÖR ANALYS AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN Bryssel den 15/10/2008 KLIMATFÖRÄNDRING Särskild Eurobarometerundersökning 300 Våren 2008 De första obearbetade resultaten:

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning

Bilaga 4 Lagstiftning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 4 Lagstiftning

Läs mer

ClueE: det juridiska perspektivet. David Langlet Joshua Prentice

ClueE: det juridiska perspektivet. David Langlet Joshua Prentice ClueE: det juridiska perspektivet David Langlet Joshua Prentice Studerade områden Det främjande regelverket hur påverkar det kommunerna? Offentlig upphandling främjare eller hämmare? Kravet på affärsmässigt

Läs mer

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info HRK Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet.

Läs mer

EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en)

EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en) EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2013/0900 (NLE) EUCO 110/13 INST 234 POLGEN 69 OC 295 RÄTTSAKTER Ärende: UTKAST TILL EUROPEISKA RÅDETS BESLUT om Europaparlamentets

Läs mer

Linköpings kommun ska inte medverka till att koldioxidhalten i atmosfären ökar. Minska utsläppen av fossilt koldioxid

Linköpings kommun ska inte medverka till att koldioxidhalten i atmosfären ökar. Minska utsläppen av fossilt koldioxid Linköping CO2-neutralt 2025 Linköpings kommun ska inte medverka till att koldioxidhalten i atmosfären ökar Minska utsläppen av fossilt koldioxid Energieffektivisera med särskilt fokus på el Men vi ska

Läs mer

ANNEX BILAGA. till. kommissionens förordning

ANNEX BILAGA. till. kommissionens förordning EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 19.12.2018 C(2018) 4429 final ANNEX BILAGA till kommissionens förordning om ändring av bilaga IV till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1221/2009 om frivilligt

Läs mer

ENERGIPOLITISKA MÅL FÖR EUROPA

ENERGIPOLITISKA MÅL FÖR EUROPA ENERGIPOLITISKA MÅL FÖR EUROPA Presentation av J.M. Barroso, Europeiska kommissionens ordförande, vid Europeiska rådets möte den 4 februari 2011 Innehåll 1 I. Varför det är viktigt med energipolitik II.

Läs mer

SE-Jönköping: Anläggningsarbete 2012/S 203-333534. Meddelande om upphandling. Byggentreprenader

SE-Jönköping: Anläggningsarbete 2012/S 203-333534. Meddelande om upphandling. Byggentreprenader 1/6 Detta meddelande på webbplatsen TED: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:333534-2012:text:sv:html SE-Jönköping: Anläggningsarbete 2012/S 203-333534 Meddelande om upphandling Byggentreprenader Direktiv

Läs mer

Miljöledning i staten 2016

Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 En sammanfattning av rapport 6761, april 2017 3 Sammanfattning För verksamhetsåret 2016 har samtliga 185 myndigheter som omfattas av förordning (2009:907)

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.10.2013 C(2013) 6782 final KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU av den 18.10.2013 om ändring, för anpassning till den tekniska utvecklingen, av bilaga IV till

Läs mer

Riktlinjer för fastställande och anmälan av. tillämpning av direktiv 98/34/EG

Riktlinjer för fastställande och anmälan av. tillämpning av direktiv 98/34/EG Riktlinjer för fastställande och anmälan av skattemässiga eller finansiella åtgärder vid tillämpning av direktiv 98/34/EG Dessa riktlinjer innehåller endast uppfattningar som kan tillskrivas generaldirektoratet

Läs mer

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.4.2013 COM(2013) 214 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN om genomförandet

Läs mer

Nytt EU-direktiv om offentlig upphandling

Nytt EU-direktiv om offentlig upphandling Nytt EU-direktiv om offentlig upphandling Fairtrade Sveriges analys av hur direktivet påverker målsättingen att öka andelen rättvist handlade varor inom kommunen Mars 2014 Inledning Europaparlamentet röstade

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV (EU).../ av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV (EU).../ av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 15.3.2017 C(2017) 1527 final KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV (EU).../ av den 15.3.2017 om ändring, mot bakgrund av den tekniska utvecklingen, av bilaga III till Europaparlamentets

Läs mer

RÄTTSLIG GRUND MÅL. Artiklarna 26, 34, 53.1, 56, 57, 62 och 114 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget).

RÄTTSLIG GRUND MÅL. Artiklarna 26, 34, 53.1, 56, 57, 62 och 114 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget). OFFENTLIGA UPPHANDLINGSAVTAL Offentliga myndigheter ingår avtal för att få bygg- och anläggningsarbeten utförda, varor levererade eller tjänster tillhandahållna. Dessa avtal, som ingås mot ersättning med

Läs mer

Köpa miljöbil med nya upphandlingsdirektivet

Köpa miljöbil med nya upphandlingsdirektivet Köpa miljöbil med nya upphandlingsdirektivet Jonas Ericson Miljöbilar i Stockholm Juridiken Direktiv 2009/33/EU om främjande av rena och energieffektiva vägtransportfordon Lag (2011:846) om miljökrav vid

Läs mer

Bilaga. Sammanfattning

Bilaga. Sammanfattning Bilaga Sammanfattning Europaparlamentet och rådet antog i juli 2009 direktiv 2009/81/EG om samordning av förfarandena vid tilldelning av vissa kontrakt för byggentreprenader, varor och tjänster av upphandlande

Läs mer

LCC och externa miljöeffekter

LCC och externa miljöeffekter LCC och externa miljöeffekter Bakgrund VARFÖR LIVSCYKELKOSTNADER? Ett livscykelperspektiv representerar en bredare syn på en vara eller tjänst. Genom att tillämpa ett livscykelperspektiv i offentlig upphandling

Läs mer

AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT

AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT Stockholm 26 september 2018 Christina Jonsson Helen Lindqvist Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-11-02 1 Avfallspaketet en revidering av EU:s avfallslagstiftning

Läs mer

MEDELSTORA FÖRETAGS SVÅRIGHETER I SAMBAND MED HANDELSPOLITISKA SKYDDSÅTGÄRDER. 31 maj 2011

MEDELSTORA FÖRETAGS SVÅRIGHETER I SAMBAND MED HANDELSPOLITISKA SKYDDSÅTGÄRDER. 31 maj 2011 ÅTGÄRDER FÖR ATT KOMMA TILL RÄTTA MED SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAGS SVÅRIGHETER I SAMBAND MED HANDELSPOLITISKA SKYDDSÅTGÄRDER ARBETSGRUPPEN FÖR HANDELSFRÅGOR 31 maj 2011 Förord I juni 2010 diskuterade arbetsgruppen

Läs mer

Grön IT policy. Karlstads kommun 2013-09-13

Grön IT policy. Karlstads kommun 2013-09-13 Grön IT policy Karlstads kommun 2013-09-13 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Bakgrund... 3 1.1 Strategisk plan... 3 1.2 Miljö- och Klimatstrategin... 3 2 Grön IT... 3 2.1 Syfte... 3 2.2 Tillämpning... 4 3 Förutsättningar

Läs mer

Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande

Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande Fält märkta med är obligatoriska. Namn E-post Inledning 1 Om ett företag lagligen säljer en produkt i en

Läs mer

BUY SMART. Energieffektiv upphandling. Riktlinjer för energieffektiv och miljövänlig upphandling av apparater, belysning, fordon och el.

BUY SMART. Energieffektiv upphandling. Riktlinjer för energieffektiv och miljövänlig upphandling av apparater, belysning, fordon och el. BUY SMART Grön upphandling för smarta inköp Energieffektiv upphandling Riktlinjer för energieffektiv och miljövänlig upphandling av apparater, belysning, fordon och el Allmän del 1 Stöds av www.buy-smart.info

Läs mer

Ren energi för framtida generationer

Ren energi för framtida generationer Ren energi för framtida generationer Ren energi för framtida generationer Fortums mål är att skapa energi som gör livet bättre för nuvarande och framtida generationer. För att uppnå detta investerar vi

Läs mer

KURS I GRÖNA HYRESAVTAL

KURS I GRÖNA HYRESAVTAL KURS I GRÖNA HYRESAVTAL FASTIGHETSÄGARNA UTBILDNING SYFTE Syftet med grönt hyresavtal är att genom samverkan mellan hyresvärd och hyresgäst förbättra eller bibehålla lokalens miljöprestanda och bidra till

Läs mer

Mathias Sylwan. Avdelningen för juridik. Kommuner Landsting och regioner Inköp/Upphandling

Mathias Sylwan. Avdelningen för juridik. Kommuner Landsting och regioner Inköp/Upphandling UPPGIFTER FÖR CIRKULÄR-DATABASEN Ändra ej på fältnamnen! Cirkulärnr: 09:86 Diarienr: 09/6089 Handläggare: Avdelning: Mathias Sylwan Datum: 2009-12-22 Mottagare: Avdelningen för juridik Kommuner Landsting

Läs mer

VÄGLEDNING 2014-06-26 2 (8)

VÄGLEDNING 2014-06-26 2 (8) KKV2002, v1.2, 2011-02-05 VÄGLEDNING 2014-06-27 1 (8) 1 Riktlinjer för användning av hållbarhetskriterier vid offentlig upphandling Konkurrensverket ger i detta dokument en rättslig och praktisk bakgrund

Läs mer