Simma under vattnet (ca ½ meter under ytan) halva sträckan fortsätt simma i ytan sista halvan.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Simma under vattnet (ca ½ meter under ytan) halva sträckan fortsätt simma i ytan sista halvan."

Transkript

1 Introduktion Här följer ett antal bassängövningar för att träna upp vattenvana, uthållighet, andhållning och samarbete med dykkompis. Övningarna är en bra förberedelse inför provtagning. Samtliga övningar bör genomföras med någon fridykarinstruktör eller ledare som kan ansvara för träningen. Uppvärmning De elva första övningarna kan med fördel genomföras med gruppen uppdelad i 1:or och 2:or. Först startar 1:orna och efter en viss tid eller sträcka startar 2:orna, t.ex. efter en hel eller halv längd. Övningarna genomförs över bredden på bassängen (10-15 meter). Anpassa uppvärmningen efter eleverna genom att reglera tempo och återhämtningstid. Varva jobbiga moment med lugna. Halva under, halva över Simma under vattnet (ca ½ meter under ytan) halva sträckan fortsätt simma i ytan sista halvan. Ytsim med nedvikning mot kanterna Simma i ytan, gör en diagonal nedvikning 2-3 banor innan kanten, dyk ner till botten och ta i kanten där botten och väggen möts, avstamp från botten och glid rakt upp. Halva under, ett andetag och nedvikning mot kanterna Som ovan, fast halva längden under ytan först (kan kombineras med ett ytsim tillbaka). Undervattenssim Simma under vattnet till andra sidan. Diagonalen Gör en nedvikning snett ner till motstående sida och ta vid kanten där botten och väggen möts, avstamp från botten och glid rakt upp. Nedvikning på varje bana Vidröra de svarta strecken på botten vid varje bana i tur och ordning. Ytsim Simma från ena långsidan så snabbt som möjligt, diagonalt ned till mitten på botten (ca bana 3-4). Gör en rak uppstigning och simma sedan långsamt i ytan tillbaka. Vändningar Simma från ena långsidan snabbast möjligt diagonalt ned till halva djupet över bana X. Vänd och simma tillbaka diagonalt till botten, avstamp från botten och glid rakt upp.

2 Lugnt under Nedvikning längs bassängväggen till botten, simma längs botten till andra sidan, avstamp från botten och glid rakt upp. Simma långsamt och håll ett jämnt tempo! 4-simmet 4 längder under vattnet, andas vid varje kant. Älmhultsimmet Halva gruppen står på ena långsidans kant och andra halvan står på motsatt sidas kant. Vid start dyker alla mot motstående långsida. 1:or simmar under vattnet och 2:or simmar i ytan, hoppar upp på kanten igen och startar om på nytt.. Ytövningar 25m putta En av fridykarna puttar med benspark den andre fram för sig. 25m dra En av fridykarna drar med armtag den andre efter sig. 25/30 benspark 25 m benspark + vila, start var 30:e sekund. 50/50 fensim 50 m monofensim + vila start var 50:e sekund. 50/50 monokick på sidan 50 m monokick på sidan (ligg på sidan och kicka med båda benen från sida till sida) + vila start var 50:e sekund. Kraftsimmet Dela in jämnstora/starka två och två i mitten av bassängen, fatta varandras axlar med händerna och simma mot varandra. Försök att putta kompisen till motstående kant. Kombinerade yt - och undervattensövningar Ingemar Start i ytan vid startpallarna, simma i ytan ca 15 m, gör en nedvikning till botten med direkt uppstigning. Ytsim tillbaka till startpallarna, rak nedvikning till botten och direkt uppstigning, avsluta med att ta i kanten. Parsimning Start på kanten vid långsidan, dyk i och simma under ytan till andra långsidan, ta i kanten, vänd och simma tillbaka i ytan, hoppa upp på kanten och parkompisen upprepar samma sak.

3 Tre neddykningar - fem armhöjningar Armhöjningar: Vid hög bassängkant höja sig till raka armar från att ligga med axlarna i vattenytan. Förslag på övningar för att träna olika fridykningsfärdigheter Fenspark Olika exempel för att öva fensimsteknik. Vid fensim ska rörelsen utgå ifrån höften och knäet ska böjas mycket lite. Under vattenytan går det fortare att ta sig fram om delfintekniken utnyttjas, vilket innebär att fötterna hålls ihop och båda fenorna kickas av samtidigt. För att öva benspark kan fridykarna simma med en simplatta framför sig. Hälften under hälften över Öva fensim och undervattenssim. Med fridykarutrustningen påtagen simmar fridykarna bassängens halva längd vid ytan. När de har kommit till hälften så fortsätter de att simma den andra halvan under ytan till bassängkanten. Vänd vid kanten och upprepa momentet. Myntet i masken Öva vattenvana, få ökad kännedom av utrustningen samt behärska masktömning. Hämta mynt på botten och lägg i masken, sedan är uppgiften att tömma masken utan att mynten åker ur. Masklängden Öva vattenvana, simma med vattenfylld mask och träna snorkelandning. Med fenor simma en längd (25 meter) med vatten i masken och andas genom snorkeln. Snorkelsimning Öva vattenvana samt mask och snorkeltömning. Masken läggs på tre meters djup, därefter ska fridykaren simma femtio meter med fenor samt snorkel. Sedan görs en nedvikning, då masken tas upp, töms på botten och snorkeln töms vid ytan.

4 Jo-jo med växelandning Öva växelandning och samarbete med parkompis. Fridykarna arbetar parvis och är utrustade med mask, fenor och en snorkel som båda kommer att använda. Fridykare nummer 1 gör en nedvikning till botten utan snorkel, fridykare nummer 2 ligger i ytan och andas i snorkeln. När fridykare nummer 1 är på väg upp gör fridykare nummer 2 en nedvikning, möter kompisen lämnar över snorkeln. Fridykare nummer 1 simmar mot ytan, tömmer och andas i snorkeln tills fridykare nummer 2 är på väg mot ytan. Väl nere på botten kan fridykaren simma runt eller göra någon aktivitet t.ex. undervattenskorsord (laminerade korsord). Fysisk träning och simning Uthållighet, fysisk träning samt simteknik. Fridykaren ska dyka ned i vattnet från bassängens lång- eller kortsida. Simma till motsatt sida där fridykaren ska häva sig upp på kanten, gör fem armhävningar eller fem sit-ups, dyker ned i vattnet simmar till andra sidan och gör även där fem armhävningar eller fem sit-ups o.s.v. Nedvikning med vändning Öva nedvikning och ytkontroll. Med fridykarutrustningen påtagen görs en nedvikning till den djupare delen av bassängen, vid botten görs en vändning med avstamp i botten och avslutas sedan med ytkontroll. Gör gärna flera i följd. Bulten Öva ytkontroll, uthållighet och simteknik. Med fridykarutrustningen påtagen ligger fridykarna vid bana 1 med fötterna mot bassängväggen och vid signal gör en diagonal nedvikning snabbast möjligt till bana 5:s botten, ytkontroll mot bana 5:s yta och upprepar samma moment fast startar vid bana 5 och gör en nedvikning mot bana 1. Kvadraten Övar nedvikning, ytkontroll och simteknik Fridykarna har fridykarutrustningen påtagen och simmar i ytan till bana X, gör där en nedvikning, simmar längs botten till den bassängvägg de startade ifrån och utför sedan ytkontroll mot ytan. X = ledaren bestämmer till vilken bana som fridykarna ska simma till.

5 Jo-jo Öva på andhållning, fridykartecken och samarbete med dykkompis Båda fridykarna i paret har på sig fridykarutrustningen och en av fridykarna dyker ned till den djupa delen av bassängen. Parkompisen ligger i ytan och har koll på fridykaren vid botten. Vid upptecken från fridykaren på botten visar parkompisen i ytan nedtecknet och fridykaren på botten simmar mot ytan och hämtar luft. Övningsbank för fridykning Bandykning Konditionsträning, öva nedvikningar samt ytkontroll. Med fridykarutrustningen påtagen startar fridykarna vid långsidan av bassängens djupa del, gör en nedvikning på varje bana med vändning och avstamp i botte och avslutar med ytkontroll. Lekar Här följer några lekar som kan genomföras i bassäng för att träna upp vattenvana, uthållighet, andhållning och samarbete med dykkompis. Vissa lekar kan göras till tävlingar för att få en extra utmaning. Haj och småfisk Öva fensim och andhållning. En fridykare som är utrustad med mask och snorkel utses till haj. De andra fridykarna är småfiskar och har på sig fridykarutrustningen. Hajen befinner sig i mitten av bassängen medan småfiskarna håller sig vid bassängkanten på andra sidan. Småfiskarna ska nu simma under vattnet (om de kan det, annars vid ytan) och ta sig över till andra sidan. På vägen dit möter de hajen som med en klapp i ryggen kan ta småfiskarna. Den tagna fisken av sig fenorna och blir haj den också. De fridykarna som hinner ta i kaklet på den andra sidan bassängen är i säkerhet. Leta grejer på botten Öva på andhållning. Sprid ut ett antal saker på botten t.ex. pengar, tyngder eller bollar och låt fridykarna hämta så många möjligt. En annan variant är att dela upp fridykarna i lag. Det ena laget samlar skruvar och det andra samlar muttrar. Det lag som först har fått upp alla skruvar respektive muttrar på kanten har vunnit. Övningsbank för fridykning

6 Stafettsimning Öva fensim samt andhållning. Stafettävling som kan utföras med eller utan fridykarutrustning. Dela gruppen i två eller flera lag som ska stå på led vid bassängens långsida. Vid signal dyker den första fridykaren i respektive lag ned och simmar till andra långsidan, tar i kanten, vänder, simmar tillbaka i ytan och efter en handklapp i kanten på bassängen får nästa fridykare dyka ned i vattnet. Det laget som först har fått alla fridykare uppe på bassängkanten har vunnit. För att förlänga tävlingen så kan t.ex. var och en simma tre gånger. Denna övning kan varieras genom att simma med flytdyna, viktbälte, utnyttja olika simsätt i ytan eller undervattnet, ta i botten en eller flera gånger osv. Skattsökning Öva på andhållning och vattenvana. Olika alternativ på skattsökning: Fridykarna har på sig fridykarutrustningen. En ledare sprider ut mynt över grunda eller djupa delen av bassängen. Fridykarna ska samla så många mynt de kan på ett eller två andetag. En annan variant är att varje fridykare ska hämta en summa pengar och se vem som först får ihop rätt summa. Övningen kan göra svårare genom att fridykarna inte får ha mask och snorkel (ev. undantag för de yngsta fridykarna). Ringsimning Öva smidighet, andhållning och samarbete med parkompis. Fridykarna har på sig fridykarutrustningen. De ställer sig i en ring med ansiktena inåt. En i taget simmar fridykarna på botten, på utsidan av ringen, från sin startposition för att åter ställa sig på sin plats. De bör simma en bit ifrån ringen så att fridykarna inte skadas av fenorna. Detta upprepas tills alla fridykare har simmat ett varv. Ett alternativ är att fridykarna säger sitt namn när de kommit tillbaka till sin plats Denna lek bör naturligtvis anpassas efter fridykarens färdigheter. Är fridykarna väldigt duktiga så kan de göra en glesare ring. Gör fler ringar om det är många elever. Övningsbank för fridykning Följa fridykare John En fridykare hittar på övningar åt de andra fridykarna. Hela gruppen har på sig fridykarutrustningen, sedan får en fridykare i taget hitta på och leda olika konster i vattnet t.ex. nedvikningar och de andra fridykarna simmar efter och gör likadant som ledaren.

7 Snorkelring Öva på andhållning och växelandning. Dela in fridykarna i smågrupper. Varje grupp ska bilda en ring. Sedan låter man en eller två snorklar gå runt i ringen och fridykarna turas om att andas i dessa snorklar. Tänk på att inte ha för stora grupper och att ampassa dem efter fridykarnas färdigheter. Max 5 fridykare i en ring. Snorkelhockey Lagarbete. Indelning i två lag med 3-6 fridykare i varje, övriga är avbytare. Använd en vanlig ishockeypuck. Varje fridykare har en tålig snorkel som används som klubba. Spela på den grunda delen av bassängen. För att göra mål ska pucken hamna inom ett markerat område på botten längs bassängkanten hos motståndaren. Övningsbank för fridykning

Att lära barnen trygghet och säkerhet i och kring vatten. Ta simmärkena Baddaren grön, Baddaren blå och Sköldpaddan

Att lära barnen trygghet och säkerhet i och kring vatten. Ta simmärkena Baddaren grön, Baddaren blå och Sköldpaddan BADDAREN Vattenvana och tillhörande lekar i vattnet är mycket viktigt för att barnet skall känna sig trygg i och kring vattnet, vilket vi lägger stor fokus på i Baddaren. Leken är en naturlig del i barnets

Läs mer

Träna rätt och bli en stjärna

Träna rätt och bli en stjärna Träna rätt och bli en stjärna Höja verksamhetens kvalitet på alla nivåer inom vår idrott Elitplanen beskriver viktiga steg i en triathlets utveckling från unga år ända upp i senioråldern Målsättningen

Läs mer

Simning i läroplanen I SKOLSIMMET TIPS OCH ÖVNINGAR I

Simning i läroplanen I SKOLSIMMET TIPS OCH ÖVNINGAR I TIPS OCH ÖVNINGAR Simning i läroplanen Simning är en av färdigheterna som finns angivna i kursplanen för Idrott och hälsa. I årskurs 1-3 ska simning finnas med i undervisningen. Det ska leda till att eleverna

Läs mer

ÖPPET VATTEN P1 ATT AGERA SOM ASSISTERANDE DYKLEDARE

ÖPPET VATTEN P1 ATT AGERA SOM ASSISTERANDE DYKLEDARE P1 ATT AGERA SOM ASSISTERANDE DYKLEDARE Övningen ska genomföras på en känd plats med för övningen lämplig väderlek. Denna övning kan kombineras med andra praktiska lektioner under kursen. Instruktören

Läs mer

Lärarmanual för Simkampen

Lärarmanual för Simkampen Lärarmanual för Simkampen Lärarmanualen är tänkt att använda som ett hjälpmedel vid simundervisningen inför Sim- kampen. Materialet innehåller ett antal övningar med skiftande svårighetsgrad och förslag

Läs mer

FJÄRILSIM. Namn Hur övningen utförs Syfte. Andning på varje armtag. Simmas ULTRA dvs. 12,5 m sen 12,5 m löst frisim

FJÄRILSIM. Namn Hur övningen utförs Syfte. Andning på varje armtag. Simmas ULTRA dvs. 12,5 m sen 12,5 m löst frisim Tänk på i FJÄRILSIM Vattenläget Bra kick, från core Fånga vatten Som att häva sig upp ur vattnet på kanten Handisättning Nyckelhålsdrag Avsluta taget med en snärt Avslappnad återföring Håll linje Aldrig

Läs mer

Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2015 - Vecka 39

Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2015 - Vecka 39 Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2015 - Vecka 39 4*50 glidbröstsim 4*50 glidbröstsim 3*50 (25 crawl - 25 bröstsim) 3*50 (25 crawl - 25 bröstsim) 3*50 ben (25 crawlben - 25 bröstben) Platta. 3*50

Läs mer

Vuxencrawl fortsättning - Vårterminen 2015 - Vecka 2/3 Vuxencrawl fortsättning - Vårterminen 2015 - Vecka 2/3

Vuxencrawl fortsättning - Vårterminen 2015 - Vecka 2/3 Vuxencrawl fortsättning - Vårterminen 2015 - Vecka 2/3 Vuxencrawl fortsättning - Vårterminen 2015 - Vecka 2/3 Vuxencrawl fortsättning - Vårterminen 2015 - Vecka 2/3 4*50 glidbröstsim 4*50 glidbröstsim 3*50 (25 frisim - 25 bröstsim) 3*50 (25 frisim - 25 bröstsim)

Läs mer

Simskola. Vår verksamhet i Torvalla simhall. Ca 4 barn per ledare Ca 16 tillfällen per termin* I snitt, ca en termin per nivå

Simskola. Vår verksamhet i Torvalla simhall. Ca 4 barn per ledare Ca 16 tillfällen per termin* I snitt, ca en termin per nivå Vår verksamhet i Torvalla simhall Simskola Ca 4 barn per ledare Ca 16 tillfällen per termin* I snitt, ca en termin per nivå Slutmål med simskolan: Simkunnighet (200 meter simning varav 50 meter på rygg)

Läs mer

Färdighetsmål / övningar - Lära sig simträning (Nivå 1 av 3)

Färdighetsmål / övningar - Lära sig simträning (Nivå 1 av 3) Färdighetsmål / övningar - Lära sig simträning (Nivå 1 av 3) 1. Vattenvana - Jojo med öppen mun (doppa huvudet fem gånger i rad med öppen mun, utandning under vattnet och inandning över vattenytan) - Krokodilandning

Läs mer

I början är det viktigt att eleven bottnar där övningarna ska göras. Detta för att eleven ska känna sig trygg.

I början är det viktigt att eleven bottnar där övningarna ska göras. Detta för att eleven ska känna sig trygg. Simlinjen i Skolan Simning är en av färdigheterna som finns angivna i kursplanen för Idrott och hälsa. Svenska Simförbundet trycker mycket på vattenvana som grunden när man ska lära sig att simma. Vi vill

Läs mer

Kom i form med cirkelträning!

Kom i form med cirkelträning! Kom i form med cirkelträning! Varsågod - här bjuder vi på ett cirkelpass som är en form av intervallträning. Det är ett effektivt och varierande sätt att träna kondition, spänst och styrka. Tidsintervallen

Läs mer

SOMMARTRÄNINGSPROGRAM 2019

SOMMARTRÄNINGSPROGRAM 2019 SOMMARTRÄNINGSPROGRAM 2019 Sommarträningsprogram för klubbens tävlingsspelare i U11 - U13 spelare respektive U15 U19 spelare. Vi ber er föräldrar att hjälpa era barn (framför allt U11 och U13) följa det

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen Expressbollen Övning nr. 1 2 lag på varje långlinje i en rektangel på 15x25 meter. o Viktigt att va tydlig med mitten, d.v.s. markera mitten med koner. Varje spelare har en boll. Leken går ut på att sparka

Läs mer

Grundläggande simning

Grundläggande simning Grundläggande simning En del av charmen med simning är den variation den erbjuder. I alla fyra simsätten gäller det att driva sig själv genom vattnet så effektivt som möjligt. Då är det inte överraskande

Läs mer

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Riktlinjer för träning och beskriver hur ett träningsprogram kan läggas upp, vad man ska tänka på under övningarna

Läs mer

Säkerhet vid bad med barngrupp

Säkerhet vid bad med barngrupp Säkerhet vid bad med barngrupp Ta med till badet! Bada ofta och säkert Att bada är bra för barns utveckling. Det ger inte bara nyttig träning av kondition, motorik och sociala färdigheter, det är också

Läs mer

Ht 15 - Vecka Avslut 200 Bröstsimsteknik (Rosa) 6* Ss 2. Br-arm med kick + 25 Ss 3. Ss. (Vågen + bentajming)

Ht 15 - Vecka Avslut 200 Bröstsimsteknik (Rosa) 6* Ss 2. Br-arm med kick + 25 Ss 3. Ss. (Vågen + bentajming) Ht 15 - Vecka 39 Uppstart Måndag 2100 Tisdag 3200 Torsdag 3100 Söndag 3300 Frisim Frisim Frisim + Fjäril Medley 200 vf 200 200 vf + 4*50 1. ben 2. ss vf 400 200 vf 200 200 vf 200 3 varv. Vila 10-15 min

Läs mer

Function Kiropraktik & Rehab

Function Kiropraktik & Rehab 1. Stående armrörelser Stå vanligt med fötterna en höftbredd isär Känn hur en ballong drar dig uppåt Magen blir då automatiskt något indragen Lyft båda armarna ovanför huvudet Känn hur magen dras in ännu

Läs mer

Fotbollsskolan. bollekar.indd

Fotbollsskolan. bollekar.indd Fotbollsskolan bollekar.indd 1 07-06-05 16.14.36 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

Pingvinen N3. Mål med kursen. Tränar i 25-meters bassäng. Simmärke: Pingvinen guld Simma 10 m valfritt simsätt i magläge på djupt vatten.

Pingvinen N3. Mål med kursen. Tränar i 25-meters bassäng. Simmärke: Pingvinen guld Simma 10 m valfritt simsätt i magläge på djupt vatten. Pingvinen N3 Mål med kursen Tränar i 25-meters bassäng Simmärke: Pingvinen guld Simma 10 m valfritt simsätt i magläge på djupt vatten. Simma 10 m i ryggläge på djupt vatten. Flyta 10 sek på djupt vatten.

Läs mer

Kom i form träna som Pernilla

Kom i form träna som Pernilla Kom i form träna som Pernilla Foto: STEFAN MATTSSON I år blev Pernilla Wahlgren, en 35-årig trebarnsmamma, utsedd till Sveriges sexigaste kvinna i tidningen Café. På bilderna visar Pernilla upp en kropp

Läs mer

Skadeförebyggande övningar

Skadeförebyggande övningar Skadeförebyggande övningar Svenska Innebandyförbundet 2013 Framtaget av leg. naprapat Anna Lundeberg, leg. sjukgymnast Anna Wänerhag Original och tryck: Holmbergs i Malmö AB, 2013 SKADEFÖREBYGGANDE ÖVNINGAR

Läs mer

Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2014 - Vecka 38

Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2014 - Vecka 38 Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2014 - Vecka 38 4*50 glidbröstsim 4*50 glidbröstsim 3*50 (25 crawl - 25 bröstsim) 3*50 (25 crawl - 25 bröstsim) 3*50 ben (25 crawlben - 25 bröstben) 3*50 ben platta

Läs mer

Sommarträning utomhus Tips på träningspass

Sommarträning utomhus Tips på träningspass Sommarträning utomhus Tips på träningspass Träna tufft utomhus utan redskap Att träna utomhus sommartid är ett härligt sätt att njuta av naturen medan man får dagens träning gjord. Man behöver inte träna

Läs mer

Innehållsförteckning. Handboll i skolan

Innehållsförteckning. Handboll i skolan Innehållsförteckning ÖVNINGSFÖRRÅD (LÄTT NIVÅ)...2 1. Kasta-fånga/Jag och bollen...2 2. Kasta - fånga/vi två och bollen...3 3. Kasta-fånga/Vi och bollen i rummet...3 4. Studsa/Jag och bollen...3 5. Studsa/Vi

Läs mer

Börja fensimma! Ett introduktionsmaterial

Börja fensimma! Ett introduktionsmaterial Börja fensimma! Ett introduktionsmaterial Börja fensimma! - Ett introduktionsmaterial Framtagen av Fensimningskommittén, Svenska Sportdykarförbundet 2012. Författare: Anton Sandell och Mikael Simonsson

Läs mer

Sommarverksamhet 2014

Sommarverksamhet 2014 Sommar Sommarverksamhet 2014 Malmö Simsällskap - Limhamns Simsällskap Sommarsimskola för både barn och vuxna! Under sommaren bedriver Malmö Simsällskap och Limhamns Simsällskap sommarsimskola på Rosengårdsbadet

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

Fler övningar och lekar för ökad vattenvana

Fler övningar och lekar för ökad vattenvana Fler övningar och lekar för ökad vattenvana Övningar flyta och glida Stjärnan Stå i ring, varannan ligger på rygg eller mage. De andra drar ringen runt. På rygg Försök att ligga stilla på rygg i vattnet.

Läs mer

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 1

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 1 TRÄNA MED JENNY FRANSSON TRÄNINGSPROGRAM VECKA 1 MÅNDAG STYRKETRÄNING Övning 1 Utfallsböj 3 x 10 st höger ben 10 st vänster ben Stå med ena foten fram och den andra bak, böj sedan så att det främre knäet

Läs mer

Sommarträning 2017 C-pojk & B-pojk

Sommarträning 2017 C-pojk & B-pojk Göteborg 20170621 Sommarträning 2017 C-pojk & B-pojk Av Christan Greven Tips och råd Anpassa schemat efter dig. Till exempel om du känner att 8 st armhävningar är för lite. Gör 10 st på varje set, eller

Läs mer

Indiansmyg med boll Bollkamp/prickboll Attack fotboll!

Indiansmyg med boll Bollkamp/prickboll Attack fotboll! Bollekar Indiansmyg med boll Lämpar sig bäst i en utrustad gymnastikhall eller ute i skogen. Ledaren/barnen sprider ut redskap som är tillräckligt stora att gömma sig bakom över hela golvet på gymnastikhallen.

Läs mer

Träningsprogram Ope Inter Egen träning

Träningsprogram Ope Inter Egen träning Träningsprogram Ope Inter Egen träning Träningsprogrammet är inspirerat av MAQ-modellen (Muscle Action Quality) och knäkontroll, men anpassat för att ni enkelt ska kunna utföra det hemma utan andra redskap

Läs mer

Träningsbank. Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) Tänka på. Uppvärmning Följa John 10 min (max 20 st) Fotbollsträning. Ålder: 8-10 Ange tid här

Träningsbank. Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) Tänka på. Uppvärmning Följa John 10 min (max 20 st) Fotbollsträning. Ålder: 8-10 Ange tid här Fotbollsträning Träningsbank Ålder: 8-10 Ange tid här Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) 1. Led om två och två 2. Starta tåget som ett ånglok långsamma steg som ökar till joggning, gör ångloksljud 3.

Läs mer

Bollträning. Vill du få bättre kroppskontroll och hållning? Rulla in en balansboll i din träning och bli mer stabil.

Bollträning. Vill du få bättre kroppskontroll och hållning? Rulla in en balansboll i din träning och bli mer stabil. Bollträning Vill du få bättre kroppskontroll och hållning? Rulla in en balansboll i din träning och bli mer stabil. Bollträning Så kör du övningarna:» Sträva efter att dra in naveln mot ryggraden för att

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs sommarsimskola på Storsjöbadet i Juni, 2016!

Varmt välkomna till SK Ägirs sommarsimskola på Storsjöbadet i Juni, 2016! Varmt välkomna till SK Ägirs sommarsimskola på Storsjöbadet i Juni, 2016! Adress: Krondikesvägen 95 A LEKTIONSTID Lektionstiden är 45 min. På utsatt starttid bör barnen varit på toaletten, vara ombytta

Läs mer

Övningar och tester. Dessa kan genomföras av medföljande skolpersonal med de elever som av simlärarna bedömts simkunniga.

Övningar och tester. Dessa kan genomföras av medföljande skolpersonal med de elever som av simlärarna bedömts simkunniga. Övningar och tester Dessa kan genomföras av medföljande skolpersonal med de elever som av simlärarna bedömts simkunniga. Genomförs i samråd med simlärarna. Övningarna på sid 2 genomförs hemma på egna skolan.

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Träffa linjen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Träffa linjen Träffa linjen Övning nr. 1 Alla spelare samlas på en linje med boll. Avstånd till linjen som ska träffa ca 10-15 meter. Varje spelare försöker passa bollen mot linjen och låta den stanna exakt på linjen.

Läs mer

Se till att jobba kvicka fötter fram och tillbaka över sidlinjen så fort du bara kan. (6sek jobba, 20sek vila)*4

Se till att jobba kvicka fötter fram och tillbaka över sidlinjen så fort du bara kan. (6sek jobba, 20sek vila)*4 Snabbhetsövningar Snabbhetspass 1 1) Kvicka fötter Se till att jobba kvicka fötter fram och tillbaka över sidlinjen så fort du bara kan. (6sek jobba, 20sek vila)*4 2) Sidohopp Stå bredvid linjen och hoppa

Läs mer

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 8

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 8 TRÄNA MED JENNY FRANSSON TRÄNINGSPROGRAM VECKA 8 Tänk vad tiden går snabbt när man har roligt! Hoppas ni har tyckt det varit lika roligt som jag tycker det varit. Nu har ni fått en liten skjuts med träningen

Läs mer

ditt Träningsprogram: Uppvärmning

ditt Träningsprogram: Uppvärmning ditt Träningsprogram: Uppvärmning SÅ SKA DU TRÄNA: Träna 3 gånger i veckan, t ex måndag, onsdag och fredag, och låt kroppen återhämta sig en dag innan nästa pass. Varje träningspass består av uppvärmning

Läs mer

Startprogram version 3

Startprogram version 3 Startprogram version 3 Så här kan du börja din träning i gymet. Du kan skriva ut sidorna och ha som stöd när du börjar träna. OBS!!: Börja med lägsta antalet rörelser och låg belastning. Ta det lätt de

Läs mer

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med GYMBOLLEN Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Viktigt att tänka på innan träning Det är väldigt viktigt att du andas normalt

Läs mer

Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01

Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01 Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01 Sommarträning väldigt viktigt Sommarträning är inget tvång men det är bra om du försöker träna under sommaren. Hinner och kan du köra 2-3 pass i veckan löpande under

Läs mer

Ryckknäböj. Dimitrios Panagiotopoulos Fysansvarig

Ryckknäböj. Dimitrios Panagiotopoulos Fysansvarig Ryckknäböj Dimitrios Panagiotopoulos Fysansvarig Utgångsposition - Tyngdpunkten på hela foten. - Fötterna utåtroterade och bredare isär än höftbredd. - Knäna pekar i fotens riktning - Greppa stången brett

Läs mer

Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen Vecka 38

Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen Vecka 38 Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2014 - Vecka 38 4*50 glidbröstsim 4*50 glidbröstsim 3*50 (25 crawl - 25 bröstsim) 3*50 (25 crawl - 25 bröstsim) 3*50 ben (25 crawlben - 25 bröstben) 3*50 ben platta

Läs mer

SmartgymS TRÄNA HEMMA PROGRAM SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort!

SmartgymS TRÄNA HEMMA PROGRAM SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort! S TRÄNA HEMMA PROGRAM 28 SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort! Kom i form hemma Vi träffar många personer som tränar mycket och som är motiverade och som har

Läs mer

Strandträning med funktionella övningar

Strandträning med funktionella övningar Strandträning med funktionella övningar Arbeta under 45 sekunder vid varje övning. Den första löpövningen kan du utföra under 1-2 minuter. När du arbetar med en sida i taget kan du arbeta växelvis med

Läs mer

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 2

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 2 TRÄNA MED JENNY FRANSSON TRÄNINGSPROGRAM VECKA 2 Då går vi in i vecka 2 av mitt träningsupplägg. Hoppas ni haft roligt och förhoppningsvis även träningsvärk under vecka 1. Vecka 2 kommer se lika ut som

Läs mer

Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2015 - Vecka 39

Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2015 - Vecka 39 Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2015 - Vecka 39 4*50 glidbröstsim 4*50 glidbröstsim 3*50 (25 crawl - 25 bröstsim) 3*50 (25 crawl - 25 bröstsim) 3*50 ben (25 crawlben - 25 bröstben) Platta. 3*50

Läs mer

Haninge Hockey Team 01 Off-ice program Säsongen 2012/2013

Haninge Hockey Team 01 Off-ice program Säsongen 2012/2013 Haninge Hockey Team 01 Off-ice program Säsongen 2012/2013 Här följer några sidor off-ice övningar och några enkla träningspass för dig som vill träna lite mer hemma men har svårt att hitta på bra övningar

Läs mer

Övningsbank. Utvecklingstadie 2 Simskola Baddare till Haj. Nivå Baddare:

Övningsbank. Utvecklingstadie 2 Simskola Baddare till Haj. Nivå Baddare: Övningsbank Utvecklingstadie 2 Simskla Baddare till Haj Nivå Baddare: Grön: Gå/springa i vattnet Baklänges Sm en elefant Sm ett lejn Smyg sm en krkdil På sidan Med snurr Häll vatten med hinkar Häll själv

Läs mer

Vi har schemalagt mellan 3-4 träningspass per vecka, med start tisdagen den 5 juni. Totalt är det 36 pass schemalagt.

Vi har schemalagt mellan 3-4 träningspass per vecka, med start tisdagen den 5 juni. Totalt är det 36 pass schemalagt. Hej, Här finner ni träningsprogrammet för sommaren 2012. Träningen har 5 olika teman; allmänstyrka, bålstyrka, spänst/snabbhet, balans/koordination och kondition. Det finns 2 träningspass inom varje tema

Läs mer

Övningsbank 2017 Basövningar 7-manna Version 1.0 BÅSTADS GIF. Basövningar 7-manna

Övningsbank 2017 Basövningar 7-manna Version 1.0 BÅSTADS GIF. Basövningar 7-manna Basövningar 7-manna 1 Bollbehandling Övning: 1 Hela truppen uppdelat på 3-4 spelare per grupp, 1-2 bollar/grupp. Bollhållare driver över bollen till andra sidan och gör överlämning. Insida-insida, utsida-utsida,

Läs mer

Utmana din balans. Testa din balans

Utmana din balans. Testa din balans 1 Utmana din balans Testa din balans 1. Stå upp utan stöd. Ha fötterna ihop. Hur länge klarar du att stå så utan att flytta fötterna? Det är bra om du klarar att stå mer än 30 sekunder. 2. För lätt? Gör

Läs mer

LEK & TÄVLING LEKAR BASKETSPELAREN

LEK & TÄVLING LEKAR BASKETSPELAREN LEK & TÄVLING LEKAR BASKETSPELAREN En står i mitten av salen (förslagsvis tränaren första gångerna). Övriga ställer upp bakom ena baseline. Alla har varsin boll, som ska dribblas hela tiden. Basketspelaren

Läs mer

SPELKLAR. Del 1 Löpning (8 min)

SPELKLAR. Del 1 Löpning (8 min) SPELKLAR Del 1 Löpning (8 min) Löpning - rakt fram Löpövningarna går mellan 6-8 parallella konor. Avstånd mellan käglorna ca 6-7 meter. Alla löpövningar utförs 2 ggr. Två spelare startar samtidigt vid

Läs mer

Kompisträning. Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder.

Kompisträning. Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder. Kompisträning Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder. Kompisträning Så lägger ni upp passet: Värm upp så ni blir mjuka

Läs mer

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän).

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). Inbollning (! = även lämplig för nybörjare) 1. Inbollning 2 & 2 - bagger. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). 2.! Inbollning 2 & 2 - grundslag och

Läs mer

Träningsprogram 1 (ca 45 min)

Träningsprogram 1 (ca 45 min) Träningsprogram 1 (ca 45 min) Löpning Intervall, ca 30 min - Jogga i 10 minuter - Intervaller 10 st. Spring 80% av maxfart i 40 sekunder. Vila 30 sekunder. Spring 80% igen - Avsluta med 5 minuters jogging.

Läs mer

Träningsprogram P07, Program 8 (60+30 min), 2017

Träningsprogram P07, Program 8 (60+30 min), 2017 Träningsprogram P07, Program 8 (60+30 min), 2017 7 mot 7 spel Träningen kommer att bestå av 2+1 block, tiden i blocken är bara ett riktmärke. Uppvärmning 12 min Teknik/spelövningar/matchspel 4x12 min Fys

Läs mer

Fysträning 2011. Individuella träningspass under Juli månad. 3 träningspass per vecka Växla mellan passen. Kondition / benstyrka

Fysträning 2011. Individuella träningspass under Juli månad. 3 träningspass per vecka Växla mellan passen. Kondition / benstyrka Individuella träningspass under Juli månad 1 Mängd: Längd: Pass 1: 3 träningspass per vecka Växla mellan passen 90 minuter Kondition / benstyrka Uppvärmning - 15 minuter löpning 70% fart Tänjningar framför

Läs mer

Innan nicken. Nickteknik

Innan nicken. Nickteknik Innan nicken Titta upp före du får bollen så du ser alternativen för pass eller avslut Du ser hur och vart du ska nicka och vilken typ av nick du ska använda Vid nick mot mål ser du målvaktens position

Läs mer

Allsidiga uppvärmningsprogram

Allsidiga uppvärmningsprogram 2016/17 Allsidiga uppvärmningsprogram BARN & UNGDOM SANDÅKERNS SK, UMEDALENS IF, IBK DALEN (Översatt av Andreas Ågren) Översatt från: Syfte Genom att barn och ungdomar deltar i dessa uppvärmningsprogram

Läs mer

Simskola Hösten Vilken grupp passar mig?

Simskola Hösten Vilken grupp passar mig? Simskola Hösten 2019 Vilken grupp passar mig? Jag vill börja simma! Men vilken grupp ska jag gå i? På nästkommande sidor finner ni våra olika grupper - läs igenom för att hitta den grupp som passar just

Läs mer

Försvar. 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). 2. Försvar mot 1:a-tempo följt av 3:e-tempo (minst 6 spelare).

Försvar. 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). 2. Försvar mot 1:a-tempo följt av 3:e-tempo (minst 6 spelare). Försvar (! = även lämplig för nybörjare) 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). En passare i mitten (framme vid nät) och fyra försvarare/anfallare på position 1, 2, 4 & 5 (alternativt hel

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE FOTBOLL

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE FOTBOLL KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

I rondat ska barnen landa på mage

I rondat ska barnen landa på mage MATTA Innan barnen kan börja med något svårare övningar så bör dom kunna stå på händer. Nedan följer några tips på övningar som leder till handstående. För att lära barnen vilken vinkel kroppen ska ha

Läs mer

Utfallssteg. K. Ekelöf, H. Östlund

Utfallssteg. K. Ekelöf, H. Östlund Cirkelträning Utfallssteg Tag ett steg framåt med främre knät i 90 graders vinkel, stanna strax ovanför marken med det bakre knät. Tag därefter ett nytt steg med andra benet. Det främre benets knä ska

Läs mer

Sköldpaddan N2. Mål med kursen

Sköldpaddan N2. Mål med kursen Sköldpaddan N2 Mål med kursen Simmärke: Sköldpaddan Märkestagaren skall flyta i ryggläge 5 sekunder utan hjälpmedel och göra en rotation till magläge, utan att röra botten Simmärke: Pingvinen silver Simprov

Läs mer

Träna din rörlighet. Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning.

Träna din rörlighet. Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning. Träna din rörlighet Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning. Rörlighet Så här gör du övningarna» Gör alla övningarna i tur och ordning.

Läs mer

Sommarträning 2014 AIK Innebandy P99

Sommarträning 2014 AIK Innebandy P99 Sommarträning 2014 AIK Innebandy P99 Du ska träna minst 2-3 pass i veckan från och med v31 (28 juli). Passen tränar fyra olika områden; Uthållighet, Snabbhet, Styrka och Teknik. Kombinera gärna uthållighetspass

Läs mer

Träningsbok. Sommar Tillhör:

Träningsbok. Sommar Tillhör: Träningsbok Sommar 2013 Tillhör: Mina mål Vecka 28 Lätt löpning, 30 min eller minuter Upphopp, 3 x 10 st eller x st Armhävningar, 3 x 10 st eller x st Situp s, 3 x 20 st eller x st Utfallsteg, 2 x 10 st

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Litsbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Litsbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Litsbadet! Adress: Nybyvägen 7, Vid Treälvsskolan. LEKTIONSTILLFÄLLEN På Litsbadet simmar vi nedanstående datum. Notera dessa noga. Tisdagar: 19/1, 26/1, 2/2, 9/2,

Läs mer

Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon. Teckenförklaring

Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon. Teckenförklaring Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon Teckenförklaring VOLLEY & SMASH a Stationsövning volley-smash a b Alla i gruppen är i rörelse med detta upplägg. A kastar till b med

Läs mer

Exercise Organizer. Träningsprogram till: Exempel på Bassängövningar. Övning Illustration Utförande & tips

Exercise Organizer. Träningsprogram till: Exempel på Bassängövningar. Övning Illustration Utförande & tips Copyright 2006 Exercise Organizer 1 onsdag 29. november 2006 Exercise Organizer Instruktör: Leg. Kiropraktor Kim Eriksson Träningsprogram till: Exempel på Bassängövningar 1 Armsving Stå med det ena benet

Läs mer

Sommarprogram. Konditionsprogram 3 ggr per vecka, börja med lätt vecka v28. 2 ggr per vecka (minst), välj pass gym/inte gym

Sommarprogram. Konditionsprogram 3 ggr per vecka, börja med lätt vecka v28. 2 ggr per vecka (minst), välj pass gym/inte gym Sommarprogram Konditionsprogram 3 ggr per vecka, börja med lätt vecka v28. Styrkepass 2 ggr per vecka (minst), välj pass gym/inte gym Spänst + boll tillsammans 2 gånger per vecka Styrketräningsprogram,

Läs mer

Teknik Bas2 Praktikpass 1

Teknik Bas2 Praktikpass 1 Teknik Bas2 Praktikpass 1 Mottagning/Vändning felvänd spelare Roger Bergman UFF 1 Fri uppvärmning under 10 minuter med mottagning/180 graders vändningar - Parvis Spel 7 mot 7 (2-2-2) Hitta: -Vända upp

Läs mer

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns.

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns. Yoga hemma Att göra asanas regelbundet hemma är ett bra sätt att få ut mer av yogan. För att du lättare ska komma igång har jag skrivit ner en sekvens med asanas jag brukar göra på mina klasser och som

Läs mer

RIKTLINER OCH KVALITETSKRITERIER FÖR SSF:S BARNVERKSAMHET ENLIGT SIMLINJEN

RIKTLINER OCH KVALITETSKRITERIER FÖR SSF:S BARNVERKSAMHET ENLIGT SIMLINJEN RIKTLINER OCH KVALITETSKRITERIER FÖR SSF:S BARNVERKSAMHET ENLIGT Babysim Verksamhet för barn från 3 mån upptill 2 år, som tillsammans med vuxen, vägleds genom lek och målrelaterade övningar till att upptäcka

Läs mer

Träningsprogram under sommaruppehållet. med Löpning passet och Stretchprogram

Träningsprogram under sommaruppehållet. med Löpning passet och Stretchprogram Hej Fotbollspelare! Lycka till med. Här kommer ert träningsprogram under sommaruppehållet. Vi måste säga att det är extremt viktigt att ni gör detta ordentligt då säsongen kommer komma igång i samma puls

Läs mer

Reymersholms IK F03 Träningsupplägg

Reymersholms IK F03 Träningsupplägg Reymersholms IK F03 Träningsupplägg Träningsblock - grund Uppvärmning 15 min Teknikövning 15-20 min Spelövning 20-25 min Matchspel 20-25 min Knäkontroll 5-10 min Teckenförklaring Uppvärmning Syfte 1: att

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Östbergsbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Östbergsbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Östbergsbadet! Adress: Nybovägen 3 på Frösön. Entré på översidan av sporthallen och sedan går ni en trappa ner. Där finns damernas omklädningsrum på vänster sida

Läs mer

Copyright: Falu Kanotklubb

Copyright: Falu Kanotklubb Inledning En eskimåsväng är lätt att lära sig och väldigt nyttig. Kan man den så öppnas nya världar i forspaddling, havspaddling, kanotpolo mm. När du vet att du alltid kommer upp om du går runt, blir

Läs mer

Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2015 - Vecka 39

Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2015 - Vecka 39 Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2015 - Vecka 39 4*50 glidbröstsim 4*50 glidbröstsim 3*50 (25 crawl - 25 bröstsim) 3*50 (25 crawl - 25 bröstsim) 3*50 ben (25 crawlben - 25 bröstben) Platta. 3*50

Läs mer

Lokalpedagogisk planering för simning Eskilstunas grundskolor

Lokalpedagogisk planering för simning Eskilstunas grundskolor Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (8) Barn- och utbildningsförvaltningen Djurgårdsskolan Andreas Filander, lärare i idrott och hälsa 016-7101985 Lokalpedagogisk planering för simning Eskilstunas grundskolor

Läs mer

Öppet vatten i bassäng

Öppet vatten i bassäng Öppet vatten i bassäng Öppet vatten i bassäng Öppet vatten i bassäng är framtaget som ett verktyg för att hjälpa föreningar att starta upp och utveckla verksamheten och öka intresset för simidrotten öppet

Läs mer

Svenska Simförbundets simmärken

Svenska Simförbundets simmärken Svenska Simförbundets simmärken Baddaren Grön Dopprov: Märkestagaren ska doppa hakan och båda öronen fem gånger. Bubbelprov: Märkestagaren ska andas in, hålla andan och blåsa ut i vattenytan med hakan

Läs mer

Ryggträna 1b. Bålrotation

Ryggträna 1b. Bålrotation Ryggträna Detta ska du tänka på när du gör programmet. Gör programmet två gånger. Håll på med varje övning tills du blir trött. (10 20 upprepningar per övning) Tänk på att göra övningarna med god teknik.

Läs mer

Träning motionär (första veckoprogrammet av 4)

Träning motionär (första veckoprogrammet av 4) Träning motionär (första veckoprogrammet av 4) Alla program är anpassade utifrån förutsättningar som REHAB, barn & ungdomsträning, senior, motionär, prestation, samt stavgympa. En bra förutsättning för

Läs mer

Styrkeövningar för längdskidåkning

Styrkeövningar för längdskidåkning Styrkeövningar för längdskidåkning Balans och bålträning Balansdans (bål och skuldror) Stå på balansbrädan och för gummibandet bakåt, förbi dina sidor från utgångsläget som bilden visar. Var noga med din

Läs mer

Knäkontrollprogrammet är speciellt framtaget för flickor i åldern år.

Knäkontrollprogrammet är speciellt framtaget för flickor i åldern år. . KNÄKONTROLL-FOTBOLL Knäkontrollprogrammet är speciellt framtaget för flickor i åldern 12-16 år. Var noggranna när ni gör övningarna. Det som står med kursiv stil är extra viktigt att tänka på under övningarna

Läs mer

UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1

UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1 UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1 ENBENSKNÄBÖJ - DRAKEN Stå på ett ben och håll en boll framför kroppen på raka armar. Starta rörelsen genom att sänka bollen långsamt mot golvet och fäll samtidigt i höften

Läs mer

Mikroträning kondition och snabbhet

Mikroträning kondition och snabbhet Mikroträning kondition och snabbhet Omfattning: Mikroträning kondition och snabbhet Mål: Tidsuttag: Övningsledare: Deltagare: Hänvisning: Utrustning: Övrigt: Öka kroppens syreupptagningsförmåga och snabbhet.

Läs mer

Tematräning F00 Skotteknik

Tematräning F00 Skotteknik Tematräning F00 Skotteknik Olika typer av passningar Inledningsvis börjar jag med att presentera lite olika avslut och passningar. Dessa kan alla användas i de olika övningarna som presenteras sedan. Sträva

Läs mer

Svenska Simförbundets simmärken

Svenska Simförbundets simmärken Svenska Simförbundets simmärken Baddaren Dopprov Märkestagaren skall doppa huvudet under vattnet fem gånger. Bubbelprov Märkestagaren skall andas in, hålla andan och blåsa ut under vattnet. Detta skall

Läs mer

Träningssplan: vecka 7-12

Träningssplan: vecka 7-12 Träningssplan: vecka 7-12 Här följer ett mer avancerat träningspass för när du har byggt din styrka med introduktionspasset. Som tidigare kan du träna när och var du vill, och denna gång fokuserar vi på

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 1. Bra träning

Jag en individuell idrottare. 1. Bra träning 1. Bra träning Fundera och diskutera! Fundera en stund över nedanstående områden. Sätt ett kryss i den ruta som du tycker bäst passar in på din uppfattning om vad som är viktigast för din idrott. Jämför

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer